Induksjonskomfyr Test 2020 – Se de beste modellene her

0

Induksjonskomfyrer er mer populære enn noensinne, som har senket prisen ned på et nivå der alle kan være med. Det er mange grunner til den store populariteten, men det viktigste er nok den effektive og raske oppvarmingen og den strømbesparende teknologien. I denne induksjonskomfyrtesten har vi undersøkt markedet og funnet de beste modellene akkurat nå.

Først presenterer vi de utvalgte modellene, deretter finner du nederst i artikkelen litt utdypende informasjon om induksjonskomfyrer. I tillegg gir vi deg en rekke gode kilder til mer informasjon og linker til de testene som legger grunnlaget for denne artikkelen.

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet. 


Gram EKI 12654-90

  Anbefalt på Madmaskiner.dk
✅  Kan koke opp 1 liter vann på 90 sekunder

gram-eki-12654-90 induktionskomfur

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Med Gram EKI 12654-90 får du en komfyr i tradisjonelle dimensjoner med ovnsvolum på 66 liter. Bortsett fra dimensjonene, er det ikke mye tradisjonelt med denne modellen. Den byr på en haug med praktiske funksjoner og detaljer.

Sikkerheten er i topp, da for eksempel ovnsdøren utstyrt med 3 lag glass som sikrer at ovnen ikke blir for varm utenpå. Dersom det er barn i huset, er sikkerheten økt med Gram EKI 12654-90 som har innebygde elektroniske barnesikringsfunksjoner som kan kobles av når barna blir større.

Lynrask oppvarming med induksjon

Gram EKI 12654-90 er både sterk på ovnsfunksjoner og når det kommer til å håndtere saus og poteter. De 4 potente kokesonene yter opp til 3000 Watt per sone og fungerer med induksjon som gir både kjapp og strømeffektiv oppvarming og gir modellen A-klassifisering på energimerket.

Kokesonene har dessuten en innebygd booster-funksjon som kan gi oppvarmingen ekstra turbo, hvis det er nødvendig. Med denne funksjonen kan 1 liter vann kokes opp på 90 sekunder, og det er heller ikke mange vannkokere som kan levere samme tjeneste.

Massevis av funksjoner og programmer

Denne ovnen kan nesten alt du drømmer om, i tillegg til opplagte ting som varmluft og grill, får du også flere spesialprogrammer med Gram EKI 12654-90, som for eksempel pizzafunksjon, turbogrill, ECO-funksjon. Alt styrer du med behagelige skruknapper som kan dyttes inn når de ikke er i bruk slik at du slipper å tørke av stekefett fra matlagingen.

Selve ovnsrommet er opplyst med halogen-pærer så det er lett å se hvor langt maten har kommet i prosessen. Det følger med stekeplater og langpanne med EasySlip-belegg som gjør rengjøringen veldig enkel. Det er også verdt å notere seg at langpannen som følger med er ekstra dyp i forhold til vanlig standard.

Det følger også med et sett flyttbare teleskop-uttrekk, slik at det er lett å sjekke kjøttet i langpannen uten å risikere at den vipper og den glovarme væsken renner ut. Denne modellen byr også på innebygd steketermometer og selvrensefunksjonen med damp som sørger for at rengjøring og vask blir en hel del lettere enn i tradisjonelle ovner.

Fordeler ved Gram EKI 12654-90:
🔵  Skruknapper som kan dyttes inn
🔵  Fire kokesoner med booster-funksjon
🔵  3-lags glass sikrer mot glovarm utside på ovnen
🔵  Flyttbart teleskoputtrekk og ekstra dyp langpanne
🔵  Innebygd steketermometer
🔵  Barnesikring som kan kobles av


Electrolux EKI6051EOW

  Stort ovnsrom med selvrens
✅  Billig kvalitetsovn

electrolux-eki6051eow

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
8 895,00 Kr. 0,00 Kr. 8 895,00 Kr. Les mer
8 895,00 Kr. 0,00 Kr. 8 895,00 Kr. Les mer
8 895,00 Kr. 0,00 Kr. 8 895,00 Kr. Les mer

 

Selv om Electrolux EKI6051EOW er en av de billigste modellene i denne artikkelen, er det snakk om en ekstra stor ovn på hele 72 liter som gir deg plass til større nyttårskalkun og er praktisk om du har en stor familie.

Med denne ovnen får du ikke like mange spesialfunksjoner eller finesser, og designet er ganske tradisjonelt – men du slipper også å betale for disse tingene da prisen er svært attraktiv. Ikke desto mindre får du kokesoner med effektiv induksjon som også holder A-nivå med energimerkingen. Du får en strålende komfyr som fungerer slik en tradisjonell komfyr pleier å gjøre, som er et stort pluss for mange.

Populær og gjennomtestet modell

Modellen har vært på markedet en stund og derfor er det mange forbrukere som har prøvd den grundig i hverdagslivet. Dette har vært en fryd, skal man tro forbrukernes egne karakterer. Her får Electrolux EKI6051EOW nemlig 4,6 av 5 stjerner i gjennomsnitt i produktanmeldelsene på forskjellige nettbutikker.

En av de største fordelene ved denne Electrolux-ovnen er den velfungerende selvrensefunksjonen. Med en gang temperaturen stiger til mer enn 200 grader, starter en pyrolyseprosess som bryter ned flekker og matrester. Det gjør den faste rengjøringen svært lett. En ekstra fordel når det gjelder rengjøring er at selve ovnsdøren kan separeres helt uten å bruke verktøy.

Fordeler ved Electrolux EKI6051EOW:
🔵  Ekstra stor ovn på 72 liter
🔵  Mye komfyr for pengene
🔵  Energisparende kokesoner med induksjon
🔵  Lett og forståelig styring
🔵  Effektiv selvrensefunksjon
🔵  Mulighet for å dele ovnsdøren uten verktøy


Siemens HA748230U

✅  Populær induksjonskomfyr
✅  Induksjonsfelt og 8 ovnsfunksjoner

siemens-ha748230u

 

Modellen HA748230U er et av de skikkelig gode alternativene fra Siemens dersom du er på jakt etter en ny komfyr med induksjonstopp. Om man ser på brukernes erfaringer på anmeldelsene på nettet, er det heller ingen tvil om at denne komfyren er en absolutt favoritt: Den gjennomsnittlige vurderingen ligger på 4,9 av 5 stjerner.

Designet er moderne og lekkert med sylindriske skruknapper – som kan dyttes inn når de ikke er i bruk – kombinert med et tydelig display på framsiden. Styringen av selve kokesonene skjer via et touchpanel på selve platetoppen som gjør det enklere å styre selv om man står over grytene.

Sterk ovn med mange funksjoner

Komfyren har en Universal PLUS ovn som byr på en rekke praktiske funksjoner slik som QuickStart og turbovarming, og det er nesten ingen grenser for hverken steke- eller bake-muligheter. I tillegg til de vanlige funksjonene med over- og undervarme, varmluft og så videre, får du tinefunksjon, 3D varmluft +, pizzafunksjon og ulike grillfunksjoner.

Den bakerste veggen i Siemens HA748230U har EcoClean-overflate, og innsiden av ovnsdøren har komplett glass, noe som gjør rengjøringen enklere. I hverdagen kommer du til å bli glad for dempingen i ovnsdøren som sikrer glidende og luksuriøs åpning og lukking. Døren blir maks 40 grader varm, takket være en innebygd kjølevifte.

Platetopp med god sikkerhet

Platetoppen har 4 kokesoner med intelligent induksjon som registrerer automatisk om det er en gryte eller en stekepanne på sonen som er skrudd på. Hvis det ikke er noe der, blir induksjonen automatisk avbrutt. Det er hele 17 effekttrinn til hver sone, så det er også lett å finne den helt korrekte innstillingen, både til fosskoking, småputring og å holde maten varm. Om du må starte kjapt er det mulig å bruke boost-funksjon som kan koke opp 1 liter vann på bare 90 sekunder.

Det er innebygd barnesikring i touch-panelet slik kokesonene ikke blir skrudd på ved uhell – og etter du er ferdig med matlagingen advarer restvarmeindikatorer om kokeflaten fremdeles er varm. Dette er selvsagt bare en liten stund fordi induksjon per definisjon kun varmer opp selve gryten eller stekepannen.

Fordeler ved Siemens HA748230U:
🔵  Flott design med display og touch-panel
🔵  Svært stor brukertilfredshet
🔵  Ovn med mange spesialfunksjoner
🔵  Ovnsdør med demping og komplett glass på innsiden
🔵  Fire kokesoner med 17 effekttrinn og booster-funksjon
🔵  Barnesikring og restvarmeindikatorer


Bosch HCA628120U

  Toppscorer hos det svenske testmagasinet Råd & Rön
✅  Induksjon og touch-kontroll

bosch-hca628120u

 

Modellen HCA628120U fra Bosch ser ved første øyekast ganske tradisjonell ut i designet med bare to skruknapper foran. Når man undersøker nærmere ser man raskt at frontknappene er supplert av et avansert touch-panel som er bygd inn i selve kokeplaten for optimal kontroll under bruk. Denne modellen bruker induksjon til å varme opp gryter og stekepanner, og derfor blir hverken touch-panelet eller andre deler av overflaten varme.

Med Bosch HCA628120U har du tilgang til de 4 klassiske kokesonene som også har en spesiell ”booster”-funksjon om du for eksempel må varme vann lynraskt. Ved bruk av denne funksjonen tar det bare 1 ½ minutt å varme opp en liter vann. I tillegg kan du bruke 17 forskjellige effekttrinn for hver kokesone, slik at temperaturen blir regulert helt presis.

Intelligent elektronikk styrer sikkerheten

Hver kokesone har en Power Management-funksjon som registrerer om det er en gryte eller stekepanne på sonen helt automatisk. Hvis ikke det er det, skrur den induksjonen av med en gang. I tillegg er det også en elektronisk barnesikring og en hovedbryter med pause-/stoppfunksjon. En ekstra sikkerhet er restvarmeindikatorene som skiller seg ut med å ha 2 nivåer for varsling.

God romslig ovn med ekstra funksjoner

Rent mekanisk er ovnsdøren utstyrt med dørlås slik at barn ikke kan åpne ovnen og risikere å brenne seg. På utsiden blir ovnen ikke varm, fordi et viftesystem hele tiden kjøler ned fremsiden slik at den ikke blir mer enn 40 grader varm.

Selve ovnsrommet gir deg plass til det meste med 66 liter, og er lett å jobbe med takket være det kraftige innebygde lyset. Baksiden av ovnsdøren har også glass i full størrelse som letter rengjøringen veldig dersom det kommer fettsprut på innsiden. Du kommer også til å like den praktiske skuffen under selve ovnen, der stekeplater og langpanner kan bli oppbevart når de ikke brukes.

Når det kommer til funksjoner, byr Bosch HCA628120U på alle de vanlige ovnsfunksjonene slik som varmluft, over- og undervarme, men også tinefunksjoner, impulsgrill og både stor og liten VARIO-grill.

Fordeler ved Bosch HCA628120U:
🔵  Innebygd touch-panel i kokeflaten
🔵  17 forskjellige effekttrinn til hver kokesone
🔵  Power Management til registrering av gryter
🔵  Elektronisk barnesikring og restvarmeindikatorer
🔵  Viftesystem til nedkjøling av fronten
🔵  Flere forskjellige grill- og spesialfunksjoner


Her er prinsippene bak induksjonsvarme

I denne artikkelen tar vi for oss komplette komfyrer som både har vanlig ovn og induksjonskokeplater. Selv om de presenterte modellene har ganske avanserte ovner, fungerer de stort sett som tradisjonelle ovner som de fleste kjenner til.

Det er litt annerledes og spennende å se på hvordan selve induksjonen fungerer, som er akkurat det som skiller disse komfyrene fra de mer tradisjonelle modellene. Først var det vedkomfyrer som inntok de fleste hjem, og siden har elektriske komfyrer og gasskomfyrer tatt over plassen på kjøkkenet. Mange gastronomer og profesjonelle kokker foretrekker gass fordi varmen er svært lett å justere opp og ned.

Med gass er det ganske stort varmetap fordi luften forsvinner under gryten, og sikkerhetsmessig er ikke ild eller gassutslipp den beste løsningen. Elektriske komfyrer har derfor vært den vanligste løsningen i mange år, både støpejerns-komfyr og keramisk platetopp. Her er det mindre varmetap, men det kreves en del strøm å varme opp gryter og panner – og varmefordelingen blir ikke alltid optimal.

De glasskeramiske platetoppene med infrarød strålevarme er de mest effektive, men utfordringen er at gryten må dekke hele feltet for å unngå varmetap og det brukes mye energi på å varme opp selve kokeplaten. I tillegg tar det ofte tid å varme opp matvarer og lang tid før kokeplaten kjøler seg ned igjen.

Elektromagnetisk veksling genererer varme

Alle disse problemene blir løst med induksjonsvarme som fungerer etter helt andre fysiske prinsipper. Her er det vekslinger i det elektromagnetiske feltet som genererer varme i selve gryten. Induksjonsgryter- og panner er magnetiske, og ved å indusere vekslende elektriske magnetfelt ved hjelp av høyfrekvent vekselstrøm, blir de magnetisk ladede bunnene varme. Dette skjer fordi magnetfeltet veksler flere tusen ganger i sekundet, og de magnetiske atomene blir dratt i forskjellige retninger hele tiden: Dette skaper friksjon som varmer metallet lynra.

Slik blir kun gryten varmet og problemet med varmetap elimineres. Gryten gir fra seg litt varme i underlaget, men det er stort sett ingenting i forhold til elektriske komfyrer eller gass – i tillegg er induksjon er mye mer energivennlig os mye sikrere.

Fordi det bare er gryten som blir varmet opp, går det også mye raskere å koke opp for eksempel vann. 1 liter vann kan du vanligvis koke opp på rundt 90 sekunder med induksjonstopp, noe som faktisk er raskere enn en vanlig vannkoker.

Induksjonskomfyr er litt dyrere å kjøpe enn en vanlig komfyr, men prisforskjellen tjener du inn over tid på grunn av strøm- og tidsbesparing. I tillegg er det mye mer komfortabelt å lage mat, noe som ofte kan bli sett som en verdi i seg selv.

Teknisk Ukeblad har laget en god og forklarende artikkel om prinsippene bak de effektive komfyrene, nemlig magnetisk hysterese og virvelstrømmer. Dersom du er mer fysikkinteressert, er det også en fin liten illustrasjonsfilm av hva som egentlig skjer under elektromagnetisk induksjon her:

https://www.youtube.com/watch?v=vUj89CU-JNA

Du kan eventuelt også lese mer om fysikken og sammenligning mellom de ulike oppvarmingsmetodene via dette grundige svaret på hjemmesiden til det danske Niels Bohr—instituttet.

En induksjonskomfyr krever spesielle gryter

Når du velger å investere i en induksjonskomfyr må du være forberedt på å bytte ut gryter og stekepanner. For at induksjonen skal virke må materialet i bunnen være magnetisk, og det er det vanligvis ikke i vanlige gryter og panner. Har du jerngryter eller støpejerns-panne, virker de heldigvis med induksjon fordi jern er magnetisk.

Det spesielle utstyret er litt dyrere enn de tradisjonelle versjonene. Når det er sagt, er det viktig å huske at pris og kvalitet ikke nødvendigvis stemmer overens ved disse produktene. Du kan lese mer om dette i det danske magasinet Idenytt.dk som publiserte en glimrende artikkel om utstyr til induksjon i 2015.


Induksjonskomfyr Test – Disse kildene har vi brukt

For å finne de beste induksjonskomfyrene på markedet akkurat nå, har vi tatt utgangspunkt i tester fra det danske spesialmagasinet Madmaskiner, og ikke minst det anerkjente svenske forbrukermagasinet Råd & Rön som sommeren 2016 testet en rekke induksjonskomfyrer. Du kan selv lese testene og detaljene ved å følge denne linken, men full tilgang krever abonnement.

Vi har også sett på brukernes egne erfaringer fra kjøkkenet. Når alt kommer til alt, er dette kanskje en av de beste kildene når man skal vurdere et produkt. Noen av de presenterte modellene er så nye at det ikke har vært mulig å finne offisielle og uavhengige forbrukeranmeldelser, men de andre får svært flotte vurderingen når man leser hva som sies på nettbutikker som selger produktene.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse