

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer
Induksjonskomfyr Test – Se de beste modellene her
Induksjonskomfyrer er mer populære enn noensinne, som har senket prisen ned på et nivå der alle kan være med. Det er mange grunner til den store populariteten, men det viktigste er nok den effektive og raske oppvarmingen og den strømbesparende teknologien. I denne induksjonskomfyrtesten har vi undersøkt markedet og funnet de beste modellene akkurat nå.
Først presenterer vi de utvalgte modellene, deretter finner du nederst i artikkelen litt utdypende informasjon om induksjonskomfyrer. I tillegg gir vi deg en rekke gode kilder til mer informasjon og linker til de testene som legger grunnlaget for denne artikkelen.
Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.
Vår tilnærming
Slik vurderer og utvelger vi produkter
Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.
Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:
- Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
- Kundeanmeldelser av produktet
- Produktets egenskaper og spesifikasjoner
- Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
- Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker
Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.
Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.
Her er prinsippene bak induksjonsvarme
I denne artikkelen tar vi for oss komplette komfyrer som både har vanlig ovn og induksjonskokeplater. Selv om de presenterte modellene har ganske avanserte ovner, fungerer de stort sett som tradisjonelle ovner som de fleste kjenner til.
Det er litt annerledes og spennende å se på hvordan selve induksjonen fungerer, som er akkurat det som skiller disse komfyrene fra de mer tradisjonelle modellene. Først var det vedkomfyrer som inntok de fleste hjem, og siden har elektriske komfyrer og gasskomfyrer tatt over plassen på kjøkkenet. Mange gastronomer og profesjonelle kokker foretrekker gass fordi varmen er svært lett å justere opp og ned.
Med gass er det ganske stort varmetap fordi luften forsvinner under gryten, og sikkerhetsmessig er ikke ild eller gassutslipp den beste løsningen. Elektriske komfyrer har derfor vært den vanligste løsningen i mange år, både støpejerns-komfyr og keramisk platetopp. Her er det mindre varmetap, men det kreves en del strøm å varme opp gryter og panner – og varmefordelingen blir ikke alltid optimal.
De glasskeramiske platetoppene med infrarød strålevarme er de mest effektive, men utfordringen er at gryten må dekke hele feltet for å unngå varmetap og det brukes mye energi på å varme opp selve kokeplaten. I tillegg tar det ofte tid å varme opp matvarer og lang tid før kokeplaten kjøler seg ned igjen.
Elektromagnetisk veksling genererer varme
Alle disse problemene blir løst med induksjonsvarme som fungerer etter helt andre fysiske prinsipper. Her er det vekslinger i det elektromagnetiske feltet som genererer varme i selve gryten. Induksjonsgryter- og panner er magnetiske, og ved å indusere vekslende elektriske magnetfelt ved hjelp av høyfrekvent vekselstrøm, blir de magnetisk ladede bunnene varme. Dette skjer fordi magnetfeltet veksler flere tusen ganger i sekundet, og de magnetiske atomene blir dratt i forskjellige retninger hele tiden: Dette skaper friksjon som varmer metallet lynra.
Slik blir kun gryten varmet og problemet med varmetap elimineres. Gryten gir fra seg litt varme i underlaget, men det er stort sett ingenting i forhold til elektriske komfyrer eller gass – i tillegg er induksjon er mye mer energivennlig os mye sikrere. Du kan til og med få en induksjonskomfyr med innebygd vifte. På den måten kan du suge ut luktene fra maten med en gang.
Fordi det bare er gryten som blir varmet opp, går det også mye raskere å koke opp for eksempel vann. 1 liter vann kan du vanligvis koke opp på rundt 90 sekunder med induksjonstopp, noe som faktisk er raskere enn en vanlig vannkoker.
Induksjonskomfyr er litt dyrere å kjøpe enn en vanlig komfyr, men prisforskjellen tjener du inn over tid på grunn av strøm- og tidsbesparing. I tillegg er det mye mer komfortabelt å lage mat, noe som ofte kan bli sett som en verdi i seg selv.
Teknisk Ukeblad har laget en god og forklarende artikkel om prinsippene bak de effektive komfyrene, nemlig magnetisk hysterese og virvelstrømmer. Dersom du er mer fysikkinteressert, er det også en fin liten illustrasjonsfilm av hva som egentlig skjer under elektromagnetisk induksjon her:
En induksjonskomfyr krever spesielle gryter
Når du velger å investere i en induksjonskomfyr må du være forberedt på å bytte ut gryter og stekepanner. For at induksjonen skal virke må materialet i bunnen være magnetisk, og det er det vanligvis ikke i vanlige gryter og panner. Har du jerngryter eller støpejerns-panne, virker de heldigvis med induksjon fordi jern er magnetisk.
Det spesielle utstyret er litt dyrere enn de tradisjonelle versjonene. Når det er sagt, er det viktig å huske at pris og kvalitet ikke nødvendigvis stemmer overens ved disse produktene. Du kan lese mer om dette i det danske magasinet Idenytt.dk som publiserte en glimrende artikkel om utstyr til induksjon i 2015.
Har du noen spørsmål?
Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk