Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Les mer her.

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Varmluftsovn Test - Finn de beste varmluftsovnene

Ovnen er et flott flerbruksprodukt på kjøkkenet som både kan tilberede kjøtt, grønnsaker og poteter – samt bake brød og kaker.

Det finnes forskjellige typer ovner og mange er i dag utstyrt med varmluft. Denne artikkelen handler om tester av varmluftsovner. Ut ifra ekspertenes vurdering i forskjellige tester gjennomgår vi varmluftsovnene en etter en for å finne ut hva som gjør hver enkelt ovn til et godt kjøp.

Vi gjennomgår forskjellige tester for best å kunne guide deg til å finne ovnen som er best til dine behov og har sett nærmere på tester fra det svenske Forbrukerrådet Råd & Rön.

Ikke alle ovnene har blitt inkludert i tester, så derfor ser vi også nærmere på diverse brukeranmeldelser for å se hva forbrukerne selv sier om ovnene og deres funksjonalitet.

Markedet for varmluftsovner er stort, så det er kun utvalgte modeller som blir med i de forskjellige testene. Dette betyr ikke at ovnene som ikke er blitt testet er noe dårligere – de har bare ikke blitt testet enda. Hvis du vil lese mer, har vi inkludert en liste over kildene vi henviser til nederst i artikkelen.

Denne varmluftsovn testen inneholder:

  •  Oversikt over de beste varmluftsovnene  
  •  Guide til å bli bedre kjent med din ovns funksjoner
  •  Informasjon om hvordan man billigst og best bruker sin ovn
  •  Tabell over forskjell på konvensjonell varme og varmluft
  •  Gjennomgang av diverse tester vi har undersøkt og analysert

Merk at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.

MERK: tidligere utvalgte produkter som enten er utilgjengelige eller utsolgt. Vi er klar over problemet og jobber med å gjøre nye undersøkelser slik at du snart kan få en oppdatert oversikt over de beste produktene på markedet - oppdateringen er rett rundt hjørnet.
test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De beste varmluftsovnene i testguiden 2024:

Vår tilnærming

icon

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

    1
  • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser av produktet
  • 3
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Anmeldelser

Lær deg ovnsfunksjonene

Du har sikkert lest hva ovnen kan og hvilke funksjoner den har i brukermanualen, men bruker du den samme innstillingen igjen og igjen? Da er du ikke alene, for mange ovner har funksjoner som brukerne ikke kan noe om. Hvis man vil lese mer om ulike innstillinger og funksjoner, kan man besøke DinSide.no.

  • Over- og undervarme: Når man bruker enten over, under eller over/undervarme, kommer varmen enten fra toppen, bunnen eller begge steder. Over/undervarme er det beste valget når man skal bake kaker eller brød.
  • Undervarme alene: Undervarme alene kan også brukes når man baker kaker, slik at man unngår at overflaten blir brent.
  • Overvarme alene: Bruk gjerne overvarme alene til retter som suffléer og gratinerte retter hvor retten kun skal brunes på toppen. Har man ikke en overvarme-funksjon kan over/undervarme også brukes her.
  • Varmluft: Når man bruker varmlufts-funksjonen sikrer man jevn varmefordeling i hele ovnen. Derfor er varmluft fordelaktig hvis man tilbereder retter i flere lag. Oppvarmingen går raskere med varmluft, men man kan ofte kombinere varmluft med over/undervarme. Varmluft med overvarme sørger for at retten blir sprø på toppen, samt at varmen i ovnsrommet er jevn. Varmluft med undervarme gir også jevn varmefordeling, men toppen blir ikke sprø. Denne innstillingen kan for eksempel brukes til fløtegratinerte poteter.
  • Grill: Denne funksjonen griller maten. Bruk gjerne grill til flate matvarer som karbonader og pølser. Grill-funksjonen kan også brukes til etter-gratinering slik at toppen blir sprø. Den kan med fordel anvendes til å lage sprø svor og skinn på fjærkre.
  • Andre funksjoner: Forskjellige ovner kan ha mange funksjoner som for eksempel langtidssteking, hvor stekingen tar lengre tid men har lavere temperatur. Tiningsfunksjonen kan brukes til å tine både kjøtt, grønnsaker og brød ved lav temperatur. Dampfunksjonen damper maten i stedet for å steke den, slik at den beholder mest mulig vitaminer og mineraler. Utover dette finnes det spesialfunksjoner som hurtig oppvarming, pizzaprogram, impuls-grill og hydrobaking. Det står mer om disse funksjonene i hver enkelt brukermanual – som det anbefales å lese.

Forskjell på varmluft og konvensjonell varme

Der er forskjell på temperaturinnstillingene når man bruker varmluft og konvensjonell varme. Som hovedregel skal temperaturen senkes ca. 20% når man bruker varmluft. Grunnen til dette er den sirkulerende luftstrømmen som oppstår når man bruker varmluft. Det danske nettstedet Kogebogen.dk anbefaler følgende innstillinger:

Varmluft                   Konvensjonell varme

50 grader C               50 grader C

70 grader C               75 grader C

90 grader C               100 grader C

100 grader C             125 grader C

130 grader C             150 grader C

160 grader C             175 grader C

180 grader C             200 grader C

200 grader C             225 grader C

question

Har du noen spørsmål?

Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme