Dampovn Test – Se de beste dampovnene – Best i Test guide

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Dampovn test: Dampovner har blitt brukt av profesjonelle kokker i mange år for bedre resultat. Dette ser vi nærmere på nederst i artikkelen, der vi også har et par gode råd om valg av ovn. En dampovn sikrer at maten ikke tørker ut i ovnen, samtidig som at maten bedre bevarer farge og konsistens. Du kan også tilberede flere forskjellige matvarer samtidig – også der ovn ikke nødvendigvis er det naturlige førstevalget.

I testresultater fra blant annet det Sveriges største forbrukermagasin Råd & Rön, får du her oversikt over hvilke dampovner som er best i test akkurat nå.

Denne dampovn testen inneholder:

🔸 Alle testvinnerne fra de største testene i Skandinavia
🔸 Hvor det er billigst å kjøpe hver modell
🔸 Alle de testene vi har analysert finner du nederst i artikkelen. Her kan du se linkene til de originale kildene

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Bosch HRG675BS1S

Bosch HRG675BS1S

 

.
Bosch HRG675BS1S er en ovn som egner seg godt til en større familie på 5+ personer, eller til en forbruker som lager store porsjoner av gangen. Modellen kommer nemlig med en kapasitet på hele 71 liter.

Denne ovnen er også plassert i energiklasse A+, derfor er det en energivennlig ovn som ikke bruker for mye strøm i løpet av året.

Man bør imidlertid være oppmerksom på at Bosch HRG675BS1S er en innbyggingsovn, derfor må man være sikker på at ovnens mål passer inn i resten av kjøkkeninnredningen.

Konvensjonell ovn med dampfunksjon og pyrolyseprogram

Med Bosch HRG675BS1S får man en konvensjonell ovn som kommer med mange ulike funksjoner. En av disse funksjonene er en dampfunksjon som gjør det mulig å kombinere damp med en av de andre ovnsprogrammene.

Ovnen kommer med til sammen 13 forskjellige programmer. Disse programmene kan kombineres på mange områder – slik at man kan tilberede de ulike ingrediensene på en optimal måte og etter behov. Den kommer også med 3 tilleggsprogrammer med damp som man kan velge mellom.

Videre er Bosch HRG675BS1S en ovn som er svært enkel å rengjøre da den er utstyrt med et pyrolyseprogram. Dette programmer sørger for å brenne bort fett og matrester, derfor trenger man bare tørke over ovnens flater med en fuktig klut når programmet er ferdig. Deretter vil ovnen være helt ren igjen.

Ovn med hurtigoppvarming og 4D-varmluft

Bosch HRG675BS1S kommer med 2 praktiske funksjoner som kan brukes til å tilberede mat. Disse to funksjonene er en hurtigoppvarming og 4D-varmluft.

Med funksjonen hurtigoppvarming blir ovnen varmet opp ekstra raskt uten å bruke unødvendig mye strøm. Ovnen kan for eksempel varmes opp til ca. 175 grader på kun 5 minutter. Dette er en praktisk funksjon for forbrukere som har det travelt eller bare vil kunne tilberede maten raskt.

Videre er Bosch HRG675BS1S også utstyrt med 4D-varmluft som gir en mulighet til å lage mat på flere nivåer i ovnen. Denne teknologien sørger nemlig for å fordele varmen jevnt i hele ovnsrommet slik at man får et forbedret og jevnt resultat uansett om man baker eller steker på flere nivåer.

Brukervennlig modell med softClose-funksjon

Bosch HRG675BS1S er en brukervennlig ovn med et touch-display hvor man kan stille inn ovnen til de ulike funksjonene. I midten vises det valgte programmet og den valgte temperaturen slik at man alltid kan følge med på dette.

Det er i tillegg mulig å velge en temperatur på mellom 30 og 300 grader, derfor kan man velge nøyaktig den temperaturen som passer best til ens behov.

Bosch HRG675BS1S kommer også med en softClose-funksjon som sørger for at ovnsdøren er enkel å betjene. Ovnen kommer nemlig med en dempingsmekanisme som gjør at ovnsdøren åpnes og lukkes rolig og forsiktig. Denne funksjonen gjør at man ikke kan smelle igjen ovnsdøren.

Bosch HRG675BS1S måler 58,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Bosch HRG675BS1S:
Utstyrt med et pyrolyseprogram
Kommer med dampfunksjon
Brukervennlig ovn med softClose-funksjon
Energiklasse A+
Med hurtigoppvarming og 4D-varmluft

Her kan du se en videopresentasjon av Bosch HRG675BS1S som er laget av WhiteAway.com:


Siemens HR675GBS1S

Siemens HR675GBS1S

 

Siemens HR675GBS1S er en ovn som egner seg godt til forbrukere som er på utkikk etter en modell med en større kapasitet. Modellen er romslig og har en kapasitet på hele 71 liter, som betyr at den passer godt til en familie på 5+ personer.

Man må imidlertid være oppmerksom på at Siemens HR675GBS1S er en innbyggingsovn, derfor må man være sikker på at ovnens mål passer inn i resten av kjøkkeninnredningen.

Videre kommer Siemens HR675GBS1S også med en innebygd dampfunksjon som kalles PulseSteam. Dette er en fordel da dampfunksjonen sørger for å bevare matens næringsstoffer.

Strømbesparende modell med pyrolysefunksjon

Med Siemens HR675GBS1S får man en energivennlig og strømbesparende ovn i og med at den er plassert i energiklasse A+. Derfor kan man være sikker på at ovnen ikke bruker for mye energi i løpet av året – noe som er en fordel for både miljøet og lommeboken.

I tillegg til å være energivennlig, er Siemens HR675GBS1S også en ovn som raskt og enkelt kan rengjøres. Den er nemlig utstyrt med en pyrolysefunksjon som gjør at man slipper å gjøre ren ovnen manuelt etter tilberedning av maten. Med pyrolyseprogrammet brennes alt av matrester og fett vekk slik at alt man trenger å gjøre etter endt program er å tørke bort asken med en fuktig klut.

Ovn med dampfunksjon og 4D-varmluft

Siemens HR675GBS1S er utstyrt med en dampfunksjon som kan brukes i kombinasjon med de andre programmene ovnen har. Med dampfunksjonene oppnår man et forbedret resultat da funksjonen sørger for at maten ikke blir tørr eller smakløs – i tillegg til at matens næringsstoffer bevares.

Siemens HR675GBS1S kommer med til sammen 13 ovnsfunksjoner. Dette inkluderer blant annet over- og undervarme, en pizzafunksjon, langtidssteking, 4D-varmluft og coolStart. Alle disse funksjonene har ulike bruksområder, derfor kan de brukes etter behov.

4D-varmluft sørger for å fordele varm luft jevnt i hele ovnsrommet slik at man får et godt resultat uansett om man steker eller baker på flere nivåer samtidig. CoolStart sørger for at man kan tilberede frossen mat i ovnen på null komma niks. Dette lar seg gjøre fordi ovnen kommer med en spesiell varmeteknologi som gjør at man kan sette frosne matvarer i ovnen uten å måtte tine de først.

Fleksibel ovn med softClose-funksjon og halogenbelysning

Siemens HR675GBS1S er utstyrt med automatiske cookControl-programmer. Med disse programmene kan man bare sette maten i ovnen, angi vekt og velge et program. Deretter blir maten stekt eller bakt i ovnen på den mest optimale måten avhengig av ingrediensene.

I tillegg til dette er Siemens HR675GBS1S utstyrt med en softClose-funksjon og halogenbelysning. SoftClose-funksjonen sørger for at man ikke kan smelle igjen ovnsdøren da den kommer med en dempingsmekaniske som gjør at ovnsdøren alltid lukkes rolig og forsiktig. Halogenbelysningen sørger for at man alltid kan få en god oversikt over maten i ovnsrommet.

Sist, men ikke minst, kommer Siemens HR675GBS1S med en coolGlass-funksjon. Det vil si at ovnen aldri blir varmere enn 40 grader utenpå, derfor vil man ikke brenne seg dersom man tar på ovnsdøren.

Siemens HR675GBS1S måler 58,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Siemens HR675GBS1S:
Utstyrt med et pyrolyseprogram
Kommer med cookControl-programmer
13 forskjellige ovnsfunksjoner
Innebygd dampfunksjon
Plassert i energiklasse A+

Her kan du se en videopresentasjon av Siemens HR675GBS1S som er laget av WhiteAway.com:


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Gorenje BCS747S34X

 

Gorenje BCS747S34X

.
Gorenje BCS747S34X er blitt testet og anmeldt av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Ekspertene er imponerte over denne dampovnen som de har gitt en god anmeldelse.

Dette har de blant annet gjort på grunn av at ovnen tilbereder maten godt og at den kommer med flere funksjoner. De er imidlertid mindre imponerte over damprengjøringsprogrammet som de mener ikke er helt optimalt.

Ved kjøp av Gorenje BCS747S34X må man være oppmerksom på at dette er en modell som skal integreres i kjøkkeninnredningen, derfor er det viktig at den passer med målene på kjøkkenet.

Egner seg godt til en større husstand

Med Gorenje BCS747S34X får man en dampovn som egner seg godt til en større husstand med over fem personer. Ovnen har nemlig en kapasitet på 73 liter, derfor kan man man lage store porsjoner av gangen.

Denne ovnen er utstyrt med en dampfunksjon og kan brukes med både damp som eneste tilberedningsfunksjon eller med damp som et supplement til varmluft eller konvensjonell varme.

Man kan derfor velge mellom mange ovnsfunksjoner som over- og undervarme, varmluft, infra grill, tining, kraftig damp, Eco og PureSteam med mer.

Gorenje BCS747S34X kommer også med funksjonen MultiFlow 360° som sørger for en optimal varme- eller dampsirkulasjon i ovnen. Her når den varme luften ut i alle hjørner av ovnen slik at maten blir tilberedt helt jevnt. Ovnen varmes raskt opp og kan nå en temperatur på 200 grader på bare seks minutter.

Dampovn med AquaClean og sousvide

Gorenje BCS747S34X er utstyrt med funksjonen AquaClean som sikrer en rask og enkel rengjøring av ovnsrommet. Man trenger bare å helle litt vann i et stekebrett og slå på programmet. På ca. en halv time vil matrester, skitt og fett mykgjøres slik at det er enklere å tørke det av.

I tillegg til dette har Gorenje BCS747S34X matlagingsprogrammet sousvide som tilbereder maten på en måte som bevarer næringsstoffene mens maten samtidig blir mør og saftig på innsiden.

Energivennlig og sikker ovn

Gorenje BCS747S34X er en energivennlig og sikker ovn som er plassert i energiklasse A+. Det betyr at ovnen ikke bruker mye energi i løpet av et år, noe som er en fordel både for lommeboka og for miljøet.

Sist, men ikke minst kommer Gorenje BCS747S34X med et DynamiCooling-system som effektivt avkjøler utsiden av ovnen. Det gjør at man ikke trenger å bekymre seg for å brenne seg på ovnen når man er i gang med å lage mat.

Gorenje BCS747S34X måler 59,5 cm (h), 59,5 cm (b), 54,6 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Gorenje BCS747S34X:
Flere ovnsfunksjoner
DynamiCooling-system
Sousvide-matlagingsprogram
Rengjøringsprogram
MultiFlow 360°-funksjon


Electrolux COC720X

✅ 4.7 av 5 stjerner i brukeranmeldelser hos forhandleren Skousen.no
✅ 4.7 av 5 stjerner i brukeranmeldelser hos forhandleren WhiteAway.no

Electrolux COC720X

.
Electrolux COC720X er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en populær dampovn blant forbrukerne. Ovnen er nemlig blitt vurdert av forbrukere hos de to forhandlerne Skousen.no og WhiteAway.no.

Her har brukerne gitt ovnen 4,7 av 5 stjerner. Dette har de blant annet gjort da de mener at ovnen har alle de nødvendige funksjonene mens den samtidig er solid. De er imidlertid mindre imponerte over plasseringen av termometret.

Ved kjøp av Electrolux COC720X må man være oppmerksom på målene da dette er en integreringsmodell.

En ovn som har alt man trenger ifølge brukerne

Ifølge forbrukerne hos de to forhandlerne Skousen.no og WhiteAway.no så får man med Electrolux COC720X en «ovn som har alt det man trenger».

Én av brukerne skriver for eksempel at ovnen har mange funksjoner, men at den fremdeles er enkel å betjene. De liker også dampfunksjonen svært godt og synes den er perfekt til å lage mat «og spesielt til å bake brød». En annen bruker liker spesielt godt det enkle designet og skriver at det passer «perfekt inn i hjemmet» samt at ovnen «føles solid og robust».

Selv om brukerne generelt sett er imponerte over dampovnen så trekker én av brukerne frem at ovnen «kommer med en liten mangel» da «det kan oppstå noen problemer med termometeret».

Ovn med katalytisk selvrens

Med Electrolux COC720X får man en romslig ovn med en kapasitet på 71 liter. Den er derfor velegnet til en større familie som ønsker å lage store porsjoner av gangen. Dette er en ovn med en dampfunksjon og derfor kan man lage mat både med og uten damp etter ønske og behov.

Innsiden av ovnen har et katalytisk belegg som sørger for at matrester og fett brytes ned i ovnen når temperaturen er på ca. 250 grader. Det gjør det enkelt å fjerne matrester og fett når ovnen skal renses.

I tillegg til dette så er Electrolux COC720X effektiv da den er utstyrt med en rask oppvarmingsfunksjon. På den måten oppnår man en kortere oppvarmingstid når man skal i gang med tilberedningen. Ovnen er plassert i energiklasse A+, derfor bruker den ikke alt for mye energi i løpet av året.

Ovn med enkel betjening og steketermometer

Electrolux COC720X er utstyrt med et LED-display og pop-ut-knapper som sikrer en enkel betjening. På LED-displayet kan man justere temperaturen samt starte og stoppe tidene, mens ovnen også foreslår den korrekte temperaturen ut ifra hvilken tilberedningsfunksjon man har valgt.

Ovnen kommer også med flere funksjoner som for eksempel varmluft, over- og undervarme, lavtemperatursteking, grill, damp og SteamBake. SteamBake-funksjonen er optimal til baking av brød, men kan også brukes til for eksempel kylling eller fisk.

Sist, men ikke minst så er Electrolux COC720X utstyrt med et steketermometer slik at man kan overvåke matens kjernetemperatur. Termometret viser også når maten er ferdig tilberedt til den ønskede temperaturen, og da vil tilberedningen stoppe automatisk.

Electrolux COC720X måler 59 cm (h), 59,5 cm (b), 56,7 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Electrolux COC720X:
Steketermometer
Mange ovnsfunksjoner
LED-display
Rask oppvarmingsfunksjon
Katalytisk belegg


Hvorfor bruke dampovn, og hvilken modell bør man velge?

En av de store fordelene ved å tilberede maten med damp er at den bedre holder på saft og kraft. Temperaturen er lavere og mer skånsom, smaken bevares bedre og maten beholder langt flere naturlige vitaminer og mineraler.

Vitenskapelige undersøkelser viser for eksempel at dampede grønnsaker beholder opptil 50% flere vitaminer enn kokte. Til bakst er dampen også optimal, da skorpen blir lettere gyllen og sprø – akkurat de egenskapene de fleste setter ekstra pris på i varm bakst som kan være vanskelige å få til i en vanlig ovn.

Uansett hvilken modell du velger, kan du ikke ta feil om du velger en av de modellene vi har trukket frem i denne artikkelen. Det er likevel ganske store forskjeller; om du kjøper dampovn som ekstraovn eller føler deg klar for å gå 100% inn for damp, kan du velge en dampovn som kun er laget for damping som er den billigste og beste løsningen. Mange velger likevel en kombiovn som gjør det mulig å kombinere damp og tradisjonell tilberedning i samme ovn og tar mindre plass på kjøkkenet.

Viktige parameter for valget av dampovn er blant annet:
Størrelse
Kombinasjonsmuligheter
Rengjøringsvennlighet
Brukervennlighet
Spesialfunksjoner

Den danske avisen Ekstra Bladet har også skrevet en artikkel om dampovner kalt “Ovnen du ikke aner du mangler“. Her ser avisen nærmere på dampovnens funksjoner, men den omtalte ovnen i artikkelen er dessverre ikke på markedet lenger.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke dampovner er best?

Bosch HRG675BS1S og Siemens HR675GBS1S

🤓 Hvordan testes dampovnene?

Dampovnene vurderes ut ifra hvor raskt de blir varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort energiforbruk de har. I tillegg ses det også på brukervennlighet og støynivå, samt den elektriske og mekaniske sikkerheten.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.


Dampovn Test – Disse kildene har vi brukt:

I artikkelen har vi samlet den viktigste informasjonen og gjort det enkelt for deg. Vi har hentet ekspertvurderinger og analyser fra forskjellige kilder som er listet opp under slik at du eventuelt selv kan grave dypere:


Råd & Rön 🇸🇪
Sommeren 2015 testet det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön 7 populære dampovnsmodeller. Råd & Rön er ansett for å være et uavhengig serviceorgan som guider forbrukerne trygt gjennom jungelen av produkter. Råd & Rön ikke med subjektive vurderinger og kommentarer i testene sine, men lar testresultatene snakke for seg selv.

Produktene blir testet på mange områder og karakterer presenteres for hvert produkt. Alle karakterene samles og rangeres i et interaktivt skjema hvor du kan sortere og sammenligne etter forskjellige funksjoner. Du kan lese hele testen her, men det krever abonnement hos Råd & Rön.


Forbrukeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
De ulike testlaboratoriene utfører svært grundige og vitenskapelig baserte tester som er verdifulle for oss forbrukere, men testmiljøet og omstendighetene blir sjelden helt realistiske i et laboratorium. For eksempel utføres testen over en kort periode hvor kun ett apparat som blir testet (som kanskje er bedre eller dårligere enn gjennomsnittet).

Derfor har vi naturligvis også tittet på hva forbrukerne selv opplever med produktene sine hjemme. Blant annet på hvitevareportalen www.whiteaway.no kan forbrukerne selv gi karakterer og kommentarer som er verdifull informasjon når man skal velge modell.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere