Dampovn Test – Se de beste dampovnene – Best i Test guide

0

Dampovn test: Dampovner har blitt brukt av profesjonelle kokker i mange år for bedre resultat. Dette ser vi nærmere på nederst i artikkelen, der vi også har et par gode råd om valg av ovn. En dampovn sikrer at maten ikke tørker ut i ovnen, samtidig som at maten bedre bevarer farge og konsistens. Du kan også tilberede flere forskjellige matvarer samtidig – også der ovn ikke nødvendigvis er det naturlige førstevalget.

I testresultater fra blant annet det danske forbrukermagasinet Tænk.dk og Sveriges største forbrukermagasin Råd & Rön, får du her oversikt over hvilke dampovner som er best i test akkurat nå.

Denne dampovn testen inneholder:

🔸 Alle testvinnerne fra de største testene i Skandinavia
🔸 Hvor det er billigst å kjøpe hver modell
🔸 Alle de testene vi har analysert finner du nederst i artikkelen. Her kan du se linkene til de originale kildene

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet. 


Siemens CD634GBS1/01

Testvinner hos svenske Råd & Rön
Testvinner hos danske Tænk.dk

Siemens CD634GBS1/01

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 995,00 Kr. 0,00 Kr. 10 995,00 Kr. Les mer
10 995,00 Kr. 0,00 Kr. 10 995,00 Kr. Les mer
10 995,00 Kr. 0,00 Kr. 10 995,00 Kr. Les mer

 

Selv om Siemens CD634GBS1/01 var den nest billigste modellen danske Tænk testet 10 forskjellige populære dampovner, ble den likevel suveren testvinner. Det samme mønsteret gjaldt da det svenske magasinet Råd & Rön testet dampovner: Også her var modellen blant de billigste og beste.

Denne dampovnen har ett spesialområde: Damptilberedning

Mange dampovner er laget som kombiovner som både kan brukes som dampovn og vanlig ovn. Det gir vanligvis en svært høy pris på produktet, som ikke alltid er den beste løsningen. Siemens har med CD634GBS1/01 valgt å designe modellen spesifikt til damptilberedning, og det er nok en av grunner til at ovnen er så bra på dette området.

Siemens CD634GBS1/01 er ikke fullt så stor som en vanlig ovn, men det er som regel heller ikke nødvendig ved damptilberedning. Også rent mekanisk er modellen svært god. Både det danske og det svenske testpanelet legger merke til at ovnsdøren er enkel å åpne og lukke, og driften er relativt stille. Det er også lett å håndtere og etterfylle vanntanken, og innstilling og programmering er både brukervennlig og intuitiv.

Denne dampovnen får gode karakterer på alle de områdene den er testet på, i tillegg til toppkarakter på blant annet damptilberedning, funksjoner og tilbehør. Ovnen får også ros for å bli levert med en svært oversiktlig manual som gjør det enkelt å komme i gang med matlagingen.

De største fordelene ved Siemens CD634GBS1/01:
🔵 Spesialdesignet til damptilberedning
🔵 Svært attraktiv pris
🔵 Lavt støynivå
🔵 Brukervennlig, både med ovnsluke og intuitiv programmering
🔵 Svært god manual


Gorenje CSO747X

Gorenje CSO747X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 988,00 Kr. 0,00 Kr. 7 988,00 Kr. Les mer
9 999,00 Kr. 0,00 Kr. 9 999,00 Kr. Les mer
9 999,00 Kr. 0,00 Kr. 9 999,00 Kr. Les mer

 

Gorenje CSO747X er utstyrt med et ovnsrom på 73 liter, derfor er dette en ovn som er velegnet til et hjem med 5+ personer eller til en forbruker som elsker å lage store porsjoner av gangen. Modellen er en kombiovn – som betyr at man får en ovn som kombinerer varme og damp når maten skal tilberedes. Dette skjer uten at maten tørkes ut eller at matens næringsstoffer ødelegges.

Denne modellen ligger i energiklasse A+, derfor kan man trygt stole på at den ikke bruker for mye energi i løpet av året. Dette er ikke bare en fordel for miljøet, men også for lommeboken.

Kombinert damp- og varmluftsovn med flere funksjoner

Gorenje CSO747X er en kombinert damp- og varmluftsovn, derfor kan man bruke den som en helt vanlig ovn eller som en dampovn. Dette gir flere muligheter når man skal tilberede mat.

Ovnen kommer både med over- og undervarme, varmluft samt mulighet for å tilberede maten ved en konstant lav temperatur i en lengre periode. Dette kalles SousVide og er spesielt godt egnet til kjøtt og grønnsaker. Det vil si at man med Gorenje CSO747X har mulighet til å tilberede maten sin på flere forskjellige måter avhengig av ønsker og behov.

Ovn med PureSteam og HomeMade form

Med Gorenje CSO747X får man en ovn som kommer med funksjonen PureSteam. Denne funksjonen gjør det mulig å tilberede maten ved hjelp av damp, men uten vanndråper, og maten blir fremdeles saftig. Ovnens syklonteknologi lager en slags tåke av tørr damp, og denne dampen fordeles jevnt i hele ovnsrommet og rundt maten.

I tillegg til dette kommer Gorenje CSO747X med en avrundet form som gjør det mulig for varm luft å bevege seg fritt. På den måten blir maten varmet jevnt opp fra alle kanter, noe som igjen sørger for at den blir tilberedt jevnt og forbedret.

Med Gorenje CSO747X er det også mulig å tilberede mat på opptil 5 stekeplater samtidig. Dette skjer uten at lukter eller smaker blandes sammen. Dersom man setter inn flere stekeplater samtidig, vil den praktiske luftfordelingen sørge for at maten blir jevnt tilberedt på alle rillene. I og med at ovnsrommet er stort, vil man ha god oversikt gjennom hele prosessen.

Praktisk ovn med SilverMatte

Gorenje CSO747X kommer i et motstandsdyktig og slitesterkt materiale kalt SilverMatte. Dette materialet kan også tåle svært høye temperaturer som ved pyrolyserengjøring. I tillegg til dette er belegget fritt for mikroporer, og det sørger for at stekeplatene og ovnens flater er motstandsdyktige overfor høy varme og damp. Den aktive overflaten sørger også for at det er mulig å brenne vekk matrester ved ekstra høye temperaturer.

I tillegg til å være en motstandsdyktig ovn, er Gorenje CSO747X også en praktisk modell. Ovnen er nemlig utstyrt med en funksjon som gjør at man kan lukke døren ved hjelp av en lett berøring. På den måten er det ikke mulig å smelle igjen ovnsdøren.

Utvalgte fordeler ved Gorenje CSO747X:
🔵 Ovnsrom på 73 liter
🔵 Kombinert damp- og varmluftsovn
🔵 Utstyrt med PureSteam og HomeMade form
🔵 Slitesterk og motstandsdyktig modell
🔵 Kommer med over- og undervarme samt SousVide


Bosch HRG675BS1S

Bosch HRG675BS1S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
13 799,00 Kr. 0,00 Kr. 13 799,00 Kr. Les mer
13 799,00 Kr. 0,00 Kr. 13 799,00 Kr. Les mer
13 799,00 Kr. 0,00 Kr. 13 799,00 Kr. Les mer

 

Bosch HRG675BS1S er en ovn som egner seg godt til en større familie på 5+ personer, eller til en forbruker som lager store porsjoner av gangen. Modellen kommer nemlig med en kapasitet på hele 71 liter.

Denne ovnen er også plassert i energiklasse A+, derfor er det en energivennlig ovn som ikke bruker for mye strøm i løpet av året.

Man bør imidlertid være oppmerksom på at Bosch HRG675BS1S er en innbyggingsovn, derfor må man være sikker på at ovnens mål passer inn i resten av kjøkkeninnredningen.

Konvensjonell ovn med dampfunksjon og pyrolyseprogram

Med Bosch HRG675BS1S får man en konvensjonell ovn som kommer med mange ulike funksjoner. En av disse funksjonene er en dampfunksjon som gjør det mulig å kombinere damp med en av de andre ovnsprogrammene.

Ovnen kommer med til sammen 13 forskjellige programmer. Disse programmene kan kombineres på mange områder – slik at man kan tilberede de ulike ingrediensene på en optimal måte og etter behov. Den kommer også med 3 tilleggsprogrammer med damp som man kan velge mellom.

Videre er Bosch HRG675BS1S en ovn som er svært enkel å rengjøre da den er utstyrt med et pyrolyseprogram. Dette programmer sørger for å brenne bort fett og matrester, derfor trenger man bare tørke over ovnens flater med en fuktig klut når programmet er ferdig. Deretter vil ovnen være helt ren igjen.

Ovn med hurtigoppvarming og 4D-varmluft

Bosch HRG675BS1S kommer med 2 praktiske funksjoner som kan brukes til å tilberede mat. Disse to funksjonene er en hurtigoppvarming og 4D-varmluft.

Med funksjonen hurtigoppvarming blir ovnen varmet opp ekstra raskt uten å bruke unødvendig mye strøm. Ovnen kan for eksempel varmes opp til ca. 175 grader på kun 5 minutter. Dette er en praktisk funksjon for forbrukere som har det travelt eller bare vil kunne tilberede maten raskt.

Videre er Bosch HRG675BS1S også utstyrt med 4D-varmluft som gir en mulighet til å lage mat på flere nivåer i ovnen. Denne teknologien sørger nemlig for å fordele varmen jevnt i hele ovnsrommet slik at man får et forbedret og jevnt resultat uansett om man baker eller steker på flere nivåer.

Brukervennlig modell med softClose-funksjon

Bosch HRG675BS1S er en brukervennlig ovn med et touch-display hvor man kan stille inn ovnen til de ulike funksjonene. I midten vises det valgte programmet og den valgte temperaturen slik at man alltid kan følge med på dette.

Det er i tillegg mulig å velge en temperatur på mellom 30 og 300 grader, derfor kan man velge nøyaktig den temperaturen som passer best til ens behov.

Bosch HRG675BS1S kommer også med en softClose-funksjon som sørger for at ovnsdøren er enkel å betjene. Ovnen kommer nemlig med en dempingsmekanisme som gjør at ovnsdøren åpnes og lukkes rolig og forsiktig. Denne funksjonen gjør at man ikke kan smelle igjen ovnsdøren.

Bosch HRG675BS1S måler 58,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Bosch HRG675BS1S:
🔵 Utstyrt med et pyrolyseprogram
🔵 Kommer med dampfunksjon
🔵 Brukervennlig ovn med softClose-funksjon
🔵 Energiklasse A+
🔵 Med hurtigoppvarming og 4D-varmluft

Her kan du se en videopresentasjon av Bosch HRG675BS1S som er laget av WhiteAway.com:

https://www.youtube.com/watch?v=qSshb8yjwjw

Siemens HR675GBS1S

Siemens HR675GBS1S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 686,00 Kr. 0,00 Kr. 10 686,00 Kr. Les mer
10 686,00 Kr. 0,00 Kr. 10 686,00 Kr. Les mer
10 686,00 Kr. 0,00 Kr. 10 686,00 Kr. Les mer

 

Siemens HR675GBS1S er en ovn som egner seg godt til forbrukere som er på utkikk etter en modell med en større kapasitet. Modellen er romslig og har en kapasitet på hele 71 liter, som betyr at den passer godt til en familie på 5+ personer.

Man må imidlertid være oppmerksom på at Siemens HR675GBS1S er en innbyggingsovn, derfor må man være sikker på at ovnens mål passer inn i resten av kjøkkeninnredningen.

Videre kommer Siemens HR675GBS1S også med en innebygd dampfunksjon som kalles PulseSteam. Dette er en fordel da dampfunksjonen sørger for å bevare matens næringsstoffer.

Strømbesparende modell med pyrolysefunksjon

Med Siemens HR675GBS1S får man en energivennlig og strømbesparende ovn i og med at den er plassert i energiklasse A+. Derfor kan man være sikker på at ovnen ikke bruker for mye energi i løpet av året – noe som er en fordel for både miljøet og lommeboken.

I tillegg til å være energivennlig, er Siemens HR675GBS1S også en ovn som raskt og enkelt kan rengjøres. Den er nemlig utstyrt med en pyrolysefunksjon som gjør at man slipper å gjøre ren ovnen manuelt etter tilberedning av maten. Med pyrolyseprogrammet brennes alt av matrester og fett vekk slik at alt man trenger å gjøre etter endt program er å tørke bort asken med en fuktig klut.

Ovn med dampfunksjon og 4D-varmluft

Siemens HR675GBS1S er utstyrt med en dampfunksjon som kan brukes i kombinasjon med de andre programmene ovnen har. Med dampfunksjonene oppnår man et forbedret resultat da funksjonen sørger for at maten ikke blir tørr eller smakløs – i tillegg til at matens næringsstoffer bevares.

Siemens HR675GBS1S kommer med til sammen 13 ovnsfunksjoner. Dette inkluderer blant annet over- og undervarme, en pizzafunksjon, langtidssteking, 4D-varmluft og coolStart. Alle disse funksjonene har ulike bruksområder, derfor kan de brukes etter behov.

4D-varmluft sørger for å fordele varm luft jevnt i hele ovnsrommet slik at man får et godt resultat uansett om man steker eller baker på flere nivåer samtidig. CoolStart sørger for at man kan tilberede frossen mat i ovnen på null komma niks. Dette lar seg gjøre fordi ovnen kommer med en spesiell varmeteknologi som gjør at man kan sette frosne matvarer i ovnen uten å måtte tine de først.

Fleksibel ovn med softClose-funksjon og halogenbelysning

Siemens HR675GBS1S er utstyrt med automatiske cookControl-programmer. Med disse programmene kan man bare sette maten i ovnen, angi vekt og velge et program. Deretter blir maten stekt eller bakt i ovnen på den mest optimale måten avhengig av ingrediensene.

I tillegg til dette er Siemens HR675GBS1S utstyrt med en softClose-funksjon og halogenbelysning. SoftClose-funksjonen sørger for at man ikke kan smelle igjen ovnsdøren da den kommer med en dempingsmekaniske som gjør at ovnsdøren alltid lukkes rolig og forsiktig. Halogenbelysningen sørger for at man alltid kan få en god oversikt over maten i ovnsrommet.

Sist, men ikke minst, kommer Siemens HR675GBS1S med en coolGlass-funksjon. Det vil si at ovnen aldri blir varmere enn 40 grader utenpå, derfor vil man ikke brenne seg dersom man tar på ovnsdøren.

Siemens HR675GBS1S måler 58,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Siemens HR675GBS1S:
🔵 Utstyrt med et pyrolyseprogram
🔵 Kommer med cookControl-programmer
🔵 13 forskjellige ovnsfunksjoner
🔵 Innebygd dampfunksjon
🔵 Plassert i energiklasse A+

Her kan du se en videopresentasjon av Siemens HR675GBS1S som er laget av WhiteAway.com:

https://www.youtube.com/watch?v=SvAq8cWvSbE

Hvorfor bruke dampovn, og hvilken modell bør man velge?

En av de store fordelene ved å tilberede maten med damp er at den bedre holder på saft og kraft. Temperaturen er lavere og mer skånsom, smaken bevares bedre og maten beholder langt flere naturlige vitaminer og mineraler.

Vitenskapelige undersøkelser viser for eksempel at dampede grønnsaker beholder opptil 50% flere vitaminer enn kokte. Til bakst er dampen også optimal, da skorpen blir lettere gyllen og sprø – akkurat de egenskapene de fleste setter ekstra pris på i varm bakst som kan være vanskelige å få til i en vanlig ovn.

Uansett hvilken modell du velger, kan du ikke ta feil om du velger en av de modellene vi har trukket frem i denne artikkelen. Det er likevel ganske store forskjeller; om du kjøper dampovn som ekstraovn eller føler deg klar for å gå 100% inn for damp, kan du velge en dampovn som kun er laget for damping som er den billigste og beste løsningen. Mange velger likevel en kombiovn som gjør det mulig å kombinere damp og tradisjonell tilberedning i samme ovn og tar mindre plass på kjøkkenet.

Viktige parameter for valget av dampovn er blant annet:
🔵 Størrelse
🔵 Kombinasjonsmuligheter
🔵 Rengjøringsvennlighet
🔵 Brukervennlighet
🔵 Spesialfunksjoner

Som regel kan du ikke få alle fordelene i én løsning, og derfor bør du vurdere hvilke egenskaper som er viktigst for deg. Tænk.dk har laget en guide med “3 gode grunner til hvorfor du bør kjøpe en dampovn”. Du kan lese den her. Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement å få tilgang til artikkelen.

Den danske avisen Ekstra Bladet har også skrevet en artikkel om dampovner kalt “Ovnen du ikke aner du mangler“. Her ser avisen nærmere på dampovnens funksjoner, men den omtalte ovnen i artikkelen er dessverre ikke på markedet lenger.


Dampovn Test – Disse kildene har vi brukt:

I artikkelen har vi samlet den viktigste informasjonen og gjort det enkelt for deg. Vi har hentet ekspertvurderinger og analyser fra forskjellige kilder som er listet opp under slik at du eventuelt selv kan grave dypere:

Tænk.dk 🇩🇰
Forbrukermagasinet Tænk er Danmarks største, og har i årevis vært en god kilde til upartiske tester av forbrukervarer av alle typer. Tænk har nære relasjoner til den danske Forbrukerstyrelsen, som naturligvis bidrar til troverdigheten. Magasinet blir ofte sitert i medier i Skandinavia.

I denne artikkelen har vi blant annet sett på Tænks test fra sommeren 2015 hvor de testet 10 populære dampovner. Ovnene ble testet på en lang rekke områder og det endte med en samlet karakter og rangering. Til hver modell kommer Tænk også med relevante kommentarer og vurderinger. Testen er presentert i et interaktivt skjema hvor du kan sortere etter pris, funksjoner og andre egenskaper. Du kan se hele testen her om du er abonnent hos Tænk.dk. Ellers kan du kjøpe spesiell tilgang til denne testen for et mindre beløp.


Råd & Rön 🇸🇪
Sommeren 2015 testet det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön 7 populære dampovnsmodeller. Råd & Rön er, i likhet med danske Tænk, ansett for å være et uavhengig serviceorgan som guider forbrukerne trygt gjennom jungelen av produkter. I motsetning til Tænk kommer Råd & Rön ikke med subjektive vurderinger og kommentarer i testene sine, men lar testresultatene snakke for seg selv.

Produktene blir testet på mange områder og karakterer presenteres for hvert produkt. Alle karakterene samles og rangeres i et interaktivt skjema hvor du kan sortere og sammenligne etter forskjellige funksjoner. Du kan lese hele testen her, men det krever abonnement hos Råd & Rön.


Forbrukeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
De ulike testlaboratoriene utfører svært grundige og vitenskapelig baserte tester som er verdifulle for oss forbrukere, men testmiljøet og omstendighetene blir sjelden helt realistiske i et laboratorium. For eksempel utføres testen over en kort periode hvor kun ett apparat som blir testet (som kanskje er bedre eller dårligere enn gjennomsnittet).

Derfor har vi naturligvis også tittet på hva forbrukerne selv opplever med produktene sine hjemme. Blant annet på hvitevareportalen www.whiteaway.no kan forbrukerne selv gi karakterer og kommentarer som er verdifull informasjon når man skal velge modell.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse