Ovnsvifte test-guide: Finn den beste vifte til vedovn

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Med energikrisen hengende over oss er det mange som ønsker å finne måter å spare penger på oppvarming. En ovnsvifte er ikke et velkjent oppvarmingsverktøy, og de færreste vet hvordan man bruker en. De er likevel svært effektive og pengebesparende når det gjelder oppvarming av hus, fordi de fleste ovnsvifter utelukkende bruker varmeenergi fra en vedovn.

Ved å bruke en ovnsvifte til vedovn kan du spare penger ved å redusere strømregningen. Vi har samlet en liste over de beste ovnsviftene, slik at du enkelt kan finne den som passer best til ditt hjem.

Hva bør du vurdere før du kjøper en ovnsvifte?

 • Type
  Det finnes to hovedtyper ovnsvifter: selvforsynt ovnsvifte og elektrisk eller batteridrevet ovnsvifte. En selvforsynt ovnsvifte bruker kun varme fra en ovn eller peis som energikilde. Her vil varmen transporteres fra bunnen av Peltier-enheten og opp gjennom viftens aluminiumsbase, når den settes på en oppfyrt vedovn. Peltier-enheten genererer energi ved å ha en varm side og en kjøligere side, som kalles termisk forskjell. Det er denne energien som driver ovnsviftens motor. På denne måten krever ikke en selvforsynt ovnsvifte noe ekstra strøm for å fungere.
 • Støynivå
  Enkelte husholdningsapparater skaper støy som kan være ubehagelig å høre på. En ovnsvifte lager vanligvis lite støy. Viften lager generelt mindre støy jo flere blader den har. Dette er fordi ovnsvifter med færre blader må rotere med høyere hastighet for å flytte samme luftmengde. Derfor kan det være fornuftig å velge en ovnsvifte med fem eller fire blader, i stedet for en som bare har to.
 • Størrelse
  De fleste ovnsvifter er omtrent 20 cm høye, og størrelsesforskjellen mellom ulike ovnsvifter er derfor ikke så stor. Hvis du har en stor vedovn vil alle ovnsvifte-størrelser passe -da kan det også være en god idé å kjøpe to ovnsvifter. Du bør også være oppmerksom på at det er umulig å plassere en ovnsvifte oppå en vedovn som ikke har en flat overflate. Dette er fordi viften må stå stabilt for å fungere. Fordelen med å ha en mindre ovnsvifte er at den er enklere å oppbevare når den ikke er i bruk.
 • Pris
  Prisene på ovnsvifter kan variere fra 500 til 3000 kr. I vår gjennomgang ser vi på modeller som ligger i midten av disse to prisklassene, da vi tenker at disse gir mest for pengene. Du kan kjøpe en helt fin selvforsynt og energieffekiv ovnsvifte for mellom 600 og 1000 kr, som også har støydemping og et brukervennlig design.
 • Forbruker- og ekspertanmeldelser
  Det kan være nyttig å lese forbruker- og ekspertanmeldelser før du kjøper en ovnsvifte. Slike anmeldelser kan nemlig gi deg mer informasjon om den spesifikke modellen før du tar en beslutnig. I våre artikler gjennomgår vi troverdige ekspertanmeldelser og tester, som kan gi deg mer innsikt i tekniske aspekter ved ulike ovnsvifter. På den andre siden kan forbrukeranmeldelser gi større innsikt i hvordan ovnsviften fungerer i hverdagen.

arrow-more


Sunwind Airflow 928 – Blant de beste 2 i 1 ovnsviftene

Sunwind Airflow 928 er en ovnsvifte med dobbel vifte. På grunn av denne konstruksjonen har den utmerket luftstrømsvolum, og den er derfor et passende valg for deg som ønsker å varme opp store rom.

 • 2 i 1 design
 • Utmerket luftstrømsvolum
 • Kompakt størrelse

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Sunwind Airflow 928

Dobbel vifte
På grunn av den innovative to-i-ett-konstruksjon, er ovnsviften Sunwind Airflow 928 en oppgradert versjon av den tradisjonelle ovnsviften. Denne funksjonen innebærer at ovnsviften praktisk talt har åtte blader, som sirkulerer luft raskere og med mer volum, og som varmer opp rom på en jevnere og raskere måte. Selv om ovnsviften vil begynne å fungere ved 65 grader, er den ideelle driftstemperaturen mellom 200 og 300 grader Celsius. Pass på at temperaturen på vedovnen ikke overstiger 345 grader Celsius, da dette kan gjøre skade på ovnsviften.

Utmerket CFM-vurdering
Sunwind Airflow 928 har et utmerket luftstrømvolum på 190 CFM. CFM-tallet sier noe om hvor mye luft en ovnsvifte kan flytte og sirkulere innenfor én meter. Med andre ord, det sier noe om hvor effektivt ovnsviften vil spre varme i rommet og hvorvidt ovnsviften er egnet for romstørrelsen. Alt fra 150 – 230 CFM regnes som optimalt luftstrømsvolum. Sunwind Airflow 928 er derfor en utmerket alternativ, med 190 CFM.

Fordeler

 • Totalt 8 blader
 • Høy effektivitet
 • Stort område for driftstemperatur
Ulemper

 • Ovnen må være ganske varm før viften begynner å rotere

Forbrukerlivs vurdering

Selv om den har to vifter, veier Sunwind Airflow 928 ovnsvifte bare 0,9 kg. Dette er fordi den er laget av aluminium, som er kjent for sin lette vekt. Den er også ganske kompakt i størrelse og vil derfor passe godt til enhver vedovn. Som en ekstra fordel er den lett å oppbevare et annet sted når den ikke er i bruk. Selv om denne ovnsviften har ganske høy optimal driftstemperatur, anser vi denne ulempen som liten sammenlignet med dens utmerkede CFM-vurdering og derav høye effektivitet. Av den grunn anser vi Sunwind Airflow 928 som den mest effektive ovnsviften i vår gjennomgang av ovnsvifter.

Spesifikasjoner

 • Mål: 14 x 25 x 10 cm
 • Driftstemperatur: 65 – 345 grader Celsius
 • Luftmengdevolum: 229 CFM
 • Antall blader: 2 x 4

Sunwind Airflow 908 – To-bladet ovnsvifte for mindre rom

Sunwind Airflow 908 er en ovnsvifte som kun har av to blader. Likevel er den svært effektiv, grunnet utmerket kvalitet og et robust design.

 • Godt valg for mindre rom
 • Bredt spekter av driftstemperaturer
 • Lett

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Sunwind Airflow 908

Detaljer om drift
Så snart vedovnens overflate når 65 grader Celsius, vil Sunwinds blader begynne å rotere og spre den varme luften rundt i rommet. For optimal effektivitet bør ovnsviften plasseres på venstre eller høyre side av vedovnens overflate, minst 50 mm unna peisrøret. Husk at 345 grader Celsius er den høyeste temperaturen denne ovnsviften kan tåle. Hvis ovnens overflate overstiger denne temperaturen må du sørge for å fjerne ovnsviften på en trygg måte, for å unngå potensielle skader.

Fordeler med to blader
Det kreves mindre energi for å starte og drifte en ovnsvifte med to blader. Dette innebærer at ovnsviften starter raskere, og at motoren vil vare lenger fordi bladene belaster den mindre. Det krever større dreiemoment-kraft (kraften som kreves for å få en masse i bevegelse) for å flytte flere blader. Selv om Sunwind Airflow 908 er utstyrt med kun to blader vil den likevel gå jevnt, og den er derfor et godt valg for mindre vedovner og mindre rom.

Fordeler

 • Håndtak for enkel bæring
 • Stille og diskret
 • Passer for mindre vedovner
Ulemper

 • Lavt luftmengdevolum

Forbrukerlivs vurdering

Selv om denne ovnsviften kun er utstyrt med bare to blader, noe som resulterer i lavere luftstrømsvolum, har Sunwind Airflow 908 andre gode egenskaper. Det lave uftstrømsvolumet betyr bare at den ikke er egnet for større rom -den fungerer imidlertid godt for mindre rom. Den har også et håndtak på toppen som gjør det lettere å bære og håndtere ovnsviften, spesielt når det blir veldig varmt. Avslutningsvis er Sunwind Airflow 908 også av svært god kvalitet. Derfor valgte vi å inkludere denne ovnsviften i vår liste.

Spesifikasjoner

 • Mål: 21 x 20 x 12 cm
 • Driftstemperatur: 65 – 345 grader Celsius
 • Luftmengdevolum: 118 CFM
 • Antall blader: 2

Hvordan fordeler du varmen fra en vedovn?

En måte å fordele varme fra en vedovn, er å bruke en ovnsvifte til vedovner. En peisvifte fungerer ved å aktivt flytte varme fra vedovnen rundt i rommet, og skaper dermed effektiv varmefordeling. Ovnsviften benytter varme fra vedovnen, eller en elektrisk energikilde, for å få viften til å gå rundt.

Viften består av en rekke blader som bidrar til å spre varmen i hele rommet. Luftstrømmen fra en peisvifte kan også bidra til å blande kjølig luft fra gulvet med den varmere luften i taket -noe som gir jevn varmefordeling i rommet. I tillegg er ovnsvifter nesten helt stillegående, da bladene på viften selv ikke produserer varme. Dette gjør bruk av ovnsvifter til en ideell måte å oppnå god varmefordeling uten bruk av strøm. 

Hvordan fungerer en ovnsvifte? 

En ovnsvifte til vedovn fungerer effektivt ved å sirkulere varmen fra vedovnen rundt i hele rommet. Den bruker varmeenergien fra vedovnen for å drive viften, som deretter sprer den varme luften ut i det omkringliggende rommet. Hver kaminvifte har en minstegrense for driftstemperatur, som må oppnås før ovnsviften kan begynne å fungere.

Det er imidlertid viktig å nevne at ovnsvifter fungerer optimalt ved høyere temperaturer, bare pass på at temperaturen ikke overgår hva ovnsviften kan tåle. Ovnsvifte til vedovn hjelper til med å fordele varme og gjør det mulig å holde hele rommet godt og varmt uten bruk av strøm. Dette innebærer også at en kaminvifte til vedovn er svært kostandseffektiv, ved at du sparer penger på å ikke måtte bruke strømbaserte oppvarmingsmetoder. 

Krever ovnsvifter elektrisk energi for å fungere?

Et vanlig spørsmål om ovnsvifter er om de krever en elektrisk energikilde for å fungere. Svaret på dette spørsmålet avhenger av hvilken type kaminvifte det er snakk om. Noen peisvifter krever batterier, mens andre er kun avhengig av varmen som genereres av en vedovn for å drive viften.

Mange viftemodeller har også en ekstern strømforsyning, noe som gir enda mer pålitelighet. Alt i alt er ovnsvifter for vedovner en ideell måte å øke varmeeffektiviteten til vedovnen din med minimal innsats – uavhengig av om den krever elektrisk energi eller ikke. Vi anbefaler imidlertid å velge en ovnsvifte som kun bruker energi fra en vedovn, fordi de er energieffektive ved at du sparer penger på ikke bruke strøm.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Caframo Ecofan BelAir 806 – Ovnsvifte for ovner med lavere temperatur

Ovnsviften Caframo Ecofan BelAir 806 er spesielt laget for bruk på ovner med lavere temperatur. Det er et opplagt valg for eiere av pellets- eller gassovner.

 • Laget for ovner med lavere temperatur
 • Spesielt konstruerte avrundede blader for ekstra sikkerhet
 • CE-merket

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Caframo Ecofan BelAir 806

Laget for ovner med lavere temperatur
Caframo Ecofan BelAir 806 et passende valg for alle som eier en ovn med lavere temperatur, for eksempel gass- eller pelletsovner. Slike lavdriftsovner er vanligvis mer energieffektive enn tradisjonelle peisovner -men da de har lavere temperatur kunne de fleste ovnsvifter tidligere ikke brukes med denne typen ovner. Derfor ble Caframo Ecofan BelAir 806 laget med ideell arbeidstemperatur på mellom 75 og 100 grader Celsius, som er ganske lavt for en ovnsvifte.

Høy produksjonskvalitet
Caframo Ecofans er produsert i Canada, hvor produkter er blitt laget og forbedret siden 1994. Caframo Ecofan BelAir er også CE-merket, som betyr at produsent eller importør bekrefter at ovnsviften lever opp til europeiske helse-, sikkerhets- og miljøvernstandarder. De to bladene er konstruert på en måte som gir tykke avrundede kanter, for ekstra sikkerhet i tilfelle kontakt. Vi anbefaler likevel å være ekstra forsiktig når du er rundt ovnsviften, for å unngå potensielle skader.

Fordeler

 • Lav optimal driftstemperatur
 • Produsert og forbedret siden 1994
 • Stillegående drift
Ulemper

 • Lavt luftmengdevolum

Forbrukerlivs vurdering

Caframo Ecofan BelAir 806 har en rekke fordeler, slik som stillegående drift, spesialdesignede blader og lav temperatur for optimal drift -som gjør den så godt egnet for pellets- og gassovner. Selv om denne ovnsviften har lavere luftmengdevolum, har den likevel mange gode egenskaper. Etter vår gjennomgang har vi kommet frem til at Caframo Ecofan BelAir 806 er det beste alternativet for pellets- og gassovner.

Spesifikasjoner

 • Mål: 24 x 23 x 9,5 cm
 • Driftstemperatur: 75-200 grader Celsius
 • Luftmengdevolum: 140 CFM
 • Antall blader: 2

Trippel Fan ovnsvifte

Trippel Fan fra Clas Ohlson har, som navnet tilsier, tre vifter i én og samme ovnsvifte. Denne funksjonen gjør ovnsviften mer effektiv, og den egner seg derfor godt til større vedovner og større rom.

 • 3 i 1 design
 • Laget av anodisert aluminium
 • Tåler høy temperatur

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Trippel Fan ovnsvifte 

Laget av anodisert aluminium
Trippel Ovnsvifte har tre sett med fem anodiserte aluminiumsblader. At bladene er anodiserte innebærer at de har et beskyttende lag på overflaten, som skjermer det underliggende materialet. Derfor er anodisert aluminium mer motstandsdyktig mot riper sammenlignet med ubehandlet aluminium. Dette gjør bladene mer slitesterke, og de vil derfor holde seg i god stand i lengre tid. Dette er også en avgjørende egenskap hos en peisvifte som blir utsatt for ekstremt høye temperaturer. 

Tre-i-en ovnsvifte
Denne ovnsviften fra Clas Ohlson er utstyrt med tre vifter -to på forsiden og en på baksiden. Funksjonen til den tredje viften på baksiden er å skape en mer effektiv luftstrøm. Denne unike konstruksjonen, kombinert med en dobbel vifte foran, gir en energieffektiv luftmengde på 190 CFM. Ti av ovnsviftens blader bidrar til å spre varmen jevnt i hele rommet. Det kompakte designet sørger i tillegg for at man unngår “trekkfølelse” fra luftbevegelsen som viften skaper. 

Fordeler

 • Totalt 15 blader
 • Godt luftmengdevolum
 • Unikt design
Ulemper

 • Svært høy temperatur for optimal drift

Forbrukerlivs vurdering

Ovnsviften Trippel Fan er mer effektiv enn tradisjonelle ovnsvifter, grunnet tre-i-en designet og de totalt 15 bladene. Det unike designet er likevel enkelt nok til å passe inn i enhver interiørstil. En ulempe er imidlertid at ovnsviften må nå 200-300 grader Celsius for å yte optimalt. For å finne det området på vedovnen som har den beste temperaturen for ovnsviften, anbefaler vi å kjøpe et spesielt varmebestandig termometer. Etter å ha gått gjennom alle fordelene og mindre ulemper ved denne ovnsviften, har vi kommet frem til at Trippel Fan Ovnsvifte er blant de beste tre-i-en lovnsviftene på markedet. 

Spesifikasjoner

 • Mål: 18 x 21 x 11 cm
 • Driftstemperatur: 65 – 345 grader Celsius
 • Luftmengdevolum: 190 CFM
 • Antall kniver: 3 x 5

FAQ

Hvilke er de beste ovnsviftene?
Svaret på dette spørsmålet avhenger av ulike faktorer, og du bør vurdere hvilke faktorer som er viktigst for deg. Ved kjøp av en ovnsvifte til vedovn må vedovnen din først og fremst ha en flat overflate, da ovnsvifter må stå stabilt for å fungere. Andre viktige faktorer er driftsmetode, størrelse, støynivå og pris. Sørg for å undersøke forbruker- eller ekspertanmeldelser, da disse gir god informasjon om ulike modeller. Vi anbefaler å velge en ovnsvifte med et høyere antall blader, og som bruker vedovn som energikilde, for eksempel Trippel Fan ovnsvifte fra listen vår.
Hvordan installere en ovnsvifte?
Ovnsvifter er enkle apparater som ikke krever en komplisert installasjonsprosess. En ovnsvifte til vedovn bør plasseres på bakre del av vedovnens overflate. Det er her viktig at vedovnens overflate her helt flat. I tillegg bør ovnsviften plasseres ved siden av vedovns-røret som stikker ut på toppen av vedovnen.
Er ovnsvifter effektive?
Det enkle svaret er ja, en ovnsvifte vil effektivt varme opp et rom. Uten bruk av en ovnsvifte vil varmen som en vedovn skaper, først og fremst slippe ut gjennom skorsteinen og bare nå et mindre område rundt selve vedovnen. Hvis du bruker en ovnsvifte fanges denne varmen opp av viftens blader, som fører varmen ut i rommet. Vær imidlertid oppmerksom på at ovnsvifter er mest effektive for mindre til mellomstore rom, de vil ikke fungere like bra i større rom.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere