Oppvaskmaskin Test: Se Best i Test oppvaskmaskinene

0

Oppvaskmaskin test: – I denne artikkelen har vi sett nærmere på hvilke oppvaskmaskiner testmagasinene i Skandinavia har kåret til de beste oppvaskmaskinene.

Etter presentasjonen av de ulike testvinnerne, finner du en seksjon med ulike gode råd som er greie å vite når skal kjøpe ny oppvaskmaskin.

Til slutt viser vi deg kildene vi har gjennomgått, slik at du kan se hvor vi har funnet testvinnerne. Vi håper artikkelen kan hjelpe deg med å finne den perfekte oppvaskmaskinen til dine behov.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler derimot resultater uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Siemens SR46M580SK

  Testvinner hos danske Tænk.dk

Siemens SR46M580SK

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Les mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Les mer

 

Denne modellen får også mye skryt fra ekspertene hos danske Tænk, som er spesielt begeistret for den solide utformingen og intuitive brukervennligheten som gjør den enkel å bruke.

Modellen er unik da den er laget i rustfritt stål, mens de andre Siemens-maskinene er hvite.

En annen spennende fordel er den doble innebygde duoPower® spylearmen. I følge Siemens egen nettside er det den første doble spylearmen i verden. De to spylearmene krysser hverandre og sikrer komplett og optimal vannfordeling. Slik får du et mer effektivt resultat og skinnende rent servise. Du kan lese mer på hjemmesiden til Siemens.

Denne modellen har også duoPower, energibesparende og stillegående iQdrive-motor, Aqua-Sensor, varme-veksler, varioFlex kurvsystem og mye mer. Om man skal nevne en ulempe ved denne modellen, er det at den har energimerke A+, mens de andre Siemens-maskinene er merket med A+++. Vil du ha en Siemens-oppvaskmaskin i rustfritt stål, er denne modellen likevel et meget bra valg.


Siemens SR46M280SK 

Testvinner hos danske Tænk.dk
Anbefalt av svenske Råd & Rön

siemens-sr46m280sk

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 395,00 Kr. 0,00 Kr. 3 395,00 Kr. Les mer
3 395,00 Kr. 0,00 Kr. 3 395,00 Kr. Les mer

 

Denne smale modellen fra Siemens er et godt alternativ til en liten husholdning med lite kjøkken. Oppvaskmaskinen utmerker seg spesielt ved å være forholdsvis plassbesparende og støysvak, noe som er sjeldent for modeller på denne størrelsen.

Oppvaskmaskinen vasker og tørker veldig bra og befinner seg i energiklasse A+, som er den «gode enden» av energiskalaen. Den har plass til 10 kuverter, og Siemens har valgt å plassere bestikkskuffen øverst i maskinen, så det er ekstra god plass nede.

Modellen har funksjon for utsatt start slik at du kan stille inn oppvasken din, så den er klar når du ønsker. Funksjonen AquaStop beskytter mot oversvømmelser, som er veldig nyttig hvis maskinen står på når du ikke er hjemme. Denne modellen har 6 ulike vaskeprogrammer og 3 tilleggsprogrammer.

Det er mekanisk barnesikring på døren og elektronisk barnesikring på panelet. Denne modellen er bare 45 centimeter bred, men holder ellers standardmål i dybde og høyde.


Siemens SN65M046EU

Testvinner hos danske Tænk.dk
Anbefalt av svenske Råd & Rön

siemens-sn65m046eu

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne integrerbare oppvaskmaskinen fra Siemens ble nylig testet av det danske forbrukermagasinet Tænk, der den stakk av med utmerkelsen Best i Test. Det er spesielt tørkeevnen som trekker opp, og den får også A for tørkeevne. I svenske Råd & Röns test av 98 forskjellige oppvaskmaskiner plasserer den seg også helt i toppen.

Denne maskinen har energimerke A+++ og er derfor snill mot både miljøet og strømforbruket. Funksjonen AquaStop sørger automatisk for å stenge vanntilførselen i tilfelle, og en tidsstyringsfunksjon lar deg utsette en oppvask til du er klar.

Maskinen har 5 forskjellige programmer og plass til 13 kuverter. Slik dekkes behovet hos det gjennomsnittlige hjemmet uten problemer. Begge skuffene i oppvaskmaskinen har flere muligheter for at man selv kan innrede de slik man ønsker, og maskinen er utstyrt med en kurv til bestikk i stedet for skuff.

Med et lydnivå på bare 44 dB, er denne modellen spesielt egnet til åpne løsninger mellom kjøkken og stue. Til sammenligning ligger en vanlig samtale på rundt 60 dB.


Bosch SMU51M12SK 

✅ Testvinner hos danske Tænk.dk
✅ Testvinner hos svenske Råd & Rön

Bosch SMU58L22SK

 

Ekspertene roser maskinen fra Bosch for å ha lavt vann- og energiforbruk, og samtidig vasker og tørker den bedre enn alle andre oppvaskmaskiner i de ulike testene.

Den får også bonus for brukervennligheten som gjør den svært lett å betjene. Det eneste minuset som blir nevnt er at innredningen gjør det vanskelig å få plass til mange store ting.

Energimerkingen for denne modellen er også A+++, det beste merket som kan oppnås.

Den er utstyrt med en varme-veksler som både er ekstra skånsom mot glass og porselen, samt forhindrer temperaturutsving og kuldesjokk. Varmeveksleren fungerer ved å forvarme vannet ved hjelp av spill-varme fra den oppvasken som er i gang.

Den får også ros for det lave støynivået som ligger på 44 dB. Det betyr at du kan starte maskinen uten å bli plaget av lyden. Den har også tidsinnstilling slik at du kan stille den inn til å ta oppvasken når du ikke er hjemme.

En annen fordel ved Bosch SMU51M12SK er det innebygde VarioSpeed Plus-program, som gjør at du kan vaske opptil 3 ganger så raskt og likevel få det beste resultatet.

Dersom maskinen bare er halvfull, men du likevel ønsker å vaske, kan du bruke Half Load-funksjonen som sørger for å utføre oppgaven med mindre vann og energi. Det er også innebygd mengdesensor som måler hvor mange ting det er i maskinen når den blir startet. Hvis det er mindre oppvask i den, er det nødvendig med mindre vann for rengjøring. Slik garanterer mengdesensoren tilpasset vannbruk, også når maskinen ikke er helt full. Dette sparer både tid og energi.

Når det kommer til tørkeevne, bruker Bosch SMU51M12SK den unike Zeolite®-teknologien. Zeolite® er et helt naturlig mineral med varme-skapende evne, som sikrer at selv plast er tørt hver gang.

Motoren heter EcoSilence Drive og er motorteknologi i tysk toppkvalitet som er gir deg en energibesparende og stillegående motor.


Miele G4910SCU

  Beste vurderte Miele-maskin hos danske Tænk.dk

Miele G4910SCU

 

Selv om denne modellen ikke er en testvinner, har vi likevel tatt den med her fordi vi vet at mange foretrekker oppvaskmaskiner fra Miele.

Når vi ser nærmere på de ulike testresultatene er det generelt Bosch og Siemens som tar topplasseringene.

Om du foretrekker Miele, mener vi at denne modellen er et bra kjøp. Du får en oppvaskmaskin med mange gode funksjoner, som for eksempel Automatic, som er et vaskeprogram som kun bruker 6,5 liter vann. Dette er mye mindre enn hva som kreves for å fylle en vanlig kjøkkenvask. Du har også mulighet for å spare opptil 40% strøm fordi den kan kobles til en varmtvannstank på maks 60 grader via Mieles TermoSpare®-teknologi.

Det er også bygd inn en lur bestikkholder, slik at bestikkdelene ligger hver for seg. Dette gjør at skitt blir fjernet veldig effektivt, og bestikket er helt tørt etter vask.

Maskinen er energimerket A++ og har plass til 14 oppdekkinger.

En siste fordel som bør nevnes er det lave støynivået som ligger helt nede på 41 dB. Dette gjør maskinen til en av de absolutt mest stillegående oppvaskmaskinene på markedet.


Gode råd – Slik får du det beste ut av oppvaskmaskinen

En oppvaskmaskin i hjemmet er for mange en helt uunnværlig hjelper. Du slipper å vaske opp for hånd og skittent bestikk og tallerkener på kjøkkenbenken. Samtidig opplever mange problemer med oppvaskmaskinene sine – for eksempel kalkslør på glass, sur lukt i selve maskinen og problemer med å vaske helt rent.

Det danske ukebladet Hjemmet.dk har laget en artikkel der de gir mange gode råd til hvordan du kan løse problemene og få mest mulig ut av kjøkkenhjelperen. Her får du en oversikt over de viktigste tipsene

Dårlig lukt i oppvaskmaskinen – Slik løser du problemet:

Det er viktig å huske å rense maskinen ca. 1 gang i måneden. Du må rense den for matrester som kan samle seg i bunnen og tømme filteret.

Når du setter ting inn i maskinen må du huske å skrape vekk matrester, som er viktig ettersom de ellers kan sette seg fast i filteret.

En annen god måte å rengjøre maskinen på er å helle en halv liter eddik ned i bunnen og starte den på høyeste temperatur. Du kan også sette glassene i maskinen mens du vasker med eddik, fordi det fjerner kalkslør på glassene.

Hjemmet.dk anbefaler også å legge litt sitronsyrepulver i skuffen til vasketabletter. Dersom du kjører et vanlig program med tom maskin, hjelper det også med rengjøringen.

Hvor varmt skal vannet være?

Oppvaskvannet må minst være 49 ºC for å kunne oppløse eventuelle matrester.

Neophos skriver på sin nettside at du kan kontrollere vanntemperaturen hjemme med et glass varmt vann fra kjøkkenkranen, og deretter måle temperaturen med et steketermometer. Hvis vannet er under 49 ºC bør du justere innstillingene på varmtvannstanken din.

Dette må du ikke putte i oppvaskmaskinen:

Skarpe kniver: Forskning.no skriver at oppvaskmiddel til oppvaskmaskiner er for tøft for knivene dine og den raskeste måten å gjøre de sløve på og få de til å ruste.

Grunnen er at maskinoppvask er kjemisk hardere enn håndoppvask. Dette kan også være et problem om man har flere ulike metalltyper i maskinen samtidig, derfor er det alltid lurt å vaske skjæreknivene for hånd.

Kjøkkenredskaper av tre: Søndagsavisen.dk skriver at enkelte treting tåler maskinoppvask, men generelt bør du unngå å vaske det i oppvaskemaskin. Hvis du putter tre i maskinen risikerer du at treet blir skjevt og mister den flotte finishen. Hvis det for eksempel er oljert, blir oljen trukket ut og det får et kjedelig og matt look.

Krystallglass: Husk at du aldri må vaske krystallglassene dine i maskin. Krystall er skjørt, og en kombinasjon av varme og maskinoppvaskmiddel kan få krystall til å sprekke og gå i stykker.

Energimerking – Hva er det?

Energimerkingen strekker seg fra D til A+++, hvor A+++ er det mest miljøvennlige merket en oppvaskmaskin kan få.

Sparenergi.dk anbefaler at du velger A++ eller A+++ når du skal kjøpe ny oppvaskmaskin. Utvalget med gode energimerker er stort, så det er nok å velge mellom. Oppvaskmaskiner med A+++ rekker som regel til 14 oppdekkinger.

Energimyndigheten.se opplyser at energimerket er beregnet ut fra at du vasker 280 ganger i året med full maskin. Vasker du ikke like ofte kan du regne med lavere energiforbruk, og vasker du oftere økes energiforbruket.


Oppvaskmaskin Test – Disse testene har vi analysert:

Tænk.dk
Det danske forbrukerrådet Tænk.dk foretok en stor test i 2016 der de testet 69 oppvaskmaskiner. Testen viste at Bosch og Siemens er de dominerende merkene, da det ble lagt vekt på å finne en samlet karakter for hver modell.

Den ble funnet ved å analysere områder som vaske- og tørkeevne, tidsforbruk, energiforbruk, brukervennlighet, lydnivå og hvordan selve håndverket er utført. Du kan lese hele testen på nettsiden til Tænk her. Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement for å få tilgang til hele testen.

Råd&Rön.se
Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön utførte en stor test i 2016 med 83 oppvaskmaskiner. Også i denne testen viste resultatene at Siemens og Bosch tok topplasseringene da ble testet på vaskeevne, brukervennlighet, bruksanvisning, lydnivå, tidsforbruk, energiforbruk og samlet håndverksdesign.

Du kan lese hele testen hos Råd & Rön her. Det krever betalt abonnement for å lese den.