Oppvaskmaskin Test: Se Best i Test oppvaskmaskinene

0

Oppvaskmaskin test: – I denne artikkelen har vi sett nærmere på hvilke oppvaskmaskiner testmagasinene i Skandinavia har kåret til de beste oppvaskmaskinene.

Etter presentasjonen av de ulike testvinnerne, finner du en seksjon med ulike gode råd som er greie å vite når skal kjøpe ny oppvaskmaskin.

Til slutt viser vi deg kildene vi har gjennomgått, slik at du kan se hvor vi har funnet testvinnerne. Vi håper artikkelen kan hjelpe deg med å finne den perfekte oppvaskmaskinen til dine behov.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler derimot resultater uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Electrolux ESF5545LOW

✅ Toppscorer hos danske Tænk 
✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Electrolux ESF5545LOW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Les mer
5 974,00 Kr. 0,00 Kr. 5 974,00 Kr. Les mer
5 994,00 Kr. 0,00 Kr. 5 994,00 Kr. Les mer

 

Denne modellen fra Electrolux er på topp både hos det danske Forbrukerrådet Tænk og det svenske motstykket Råd & Rön. Modellen har et klassisk design og funksjonalitet, med god plass og flere strømsparende funksjoner.

Electrolux ESF5545LOW er designet for underbygning og har energimerke A+++, som er det beste en oppvaskmaskin kan oppnå. Årlig energiforbruk er anslått til å være 234 kWh, og det årlige vannforbruket er på omkring 2775 liter. Maskinen rommer 13 kuverter, men om maskinen ikke er helt full når du starter vasken, så vil et fint AutoFlex-program sørge for at vann og strømforbruk bli justert til den mengden med servise, som er i maskinen.

Oppvaskmaskinen har tørkeevne A og bruker en helt spesiell teknikk for tørking av servise. Når vasken er ferdig åpner luken seg med ti cm, slik at den maksimerer den naturlige tørkingen og minimerer strømregningen. Når luken åpner seg, går dampen bort fra serviset, slik at du ikke behøver å tørke etter. En automatisk funksjon gjør at oppvaskmaskinen slår seg av automatisk når vasken er ferdig, slik at du ikke bruker noe strøm i standby.

Oppvaskmaskin har et spesielt kvikksølv-program, der du har mulighet til å redusere vasketiden betydelig og kjøre en vask på kun 30 minutter. Hvis du for eksempel har gjester og trenger å sette nytt servise og glass på bordet i løpet av kort tid, så kan du bruke denne funksjonen. Maskinen har seks forskjellige oppvaskprogrammer: AutoFlex 45-70 grader, økonomi 50 grader, glassprogram 45 grader, intensivprogram 70 grader, Kvik+ 60 grader og skylling. Den har også tilleggsfunksjonene XtraDry, hvis du ønsker å gjøre serviset ekstra tørt og Time Manager, der det er mulig å redusere vasketiden med opptil 50%, hvis du trenger rent servise raskt.

Hvis du av en eller annen grunn ønsker å sette i gang vasken på et senere tidspunkt, enn når maskinen er full, er det mulig å forsinke starten med 1-24 timer. Funksjonen er også nyttig hvis du ønsker å vaske om natten når strømmen er billigere. Under vasken er lydnivået på bare 44dB. Til sammenligning er en vanlig samtale mellom to personer på 60 dB, Så oppvaskmaskinen vil ikke holde deg våken med høye lyder.

Modellen har en klassisk innredning med en kurv til bestikk i den nederste delen, som kan flyttes etter behov, samt to rekker som kan legges ned, til tallerkener i samme underkurv. I overkurven er det hyller til kopper, som kan settes opp. Det er også noen spesielle gummipinner, kalt «softspikes», som hindrer at glass og kopper velter og går inn i hverandre. En finnes også en spesiell glassholder for vinglass kan kjøpes som ekstrautstyr.

Fordeler med Electrolux ESF5545LOW:
🔵 Autoflex-program som tilpasser strøm- og vannforbruket til mengden med servise.
🔵 Automatisk av-funksjon.
🔵 Tørkeytelse klasse A.
🔵 Mulighet utsatt start.
🔵 Strømvennlig modell.
🔵 Lavt støynivå under oppvask.
🔵 Hurtigprogram på bare 30 minutter.


Siemens SR46M580SK

  Testvinner hos danske Tænk.dk

Siemens SR46M580SK

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Siemens SR46M580SK modellen er unik da den er laget i rustfritt stål, mens de andre Siemens-maskinene er hvite.

En annen spennende fordel er den doble innebygde duoPower® spylearmen. I følge Siemens egen nettside er det den første doble spylearmen i verden. De to spylearmene krysser hverandre og sikrer komplett og optimal vannfordeling. Slik får du et mer effektivt resultat og skinnende rent servise. Du kan lese mer på hjemmesiden til Siemens.

Denne modellen har også duoPower, energibesparende og stillegående iQdrive-motor, Aqua-Sensor, varme-veksler, varioFlex kurvsystem og mye mer. Om man skal nevne en ulempe ved denne modellen, er det at den har energimerke A+, mens de andre Siemens-maskinene er merket med A+++. Vil du ha en Siemens-oppvaskmaskin i rustfritt stål, er denne modellen likevel et meget bra valg.

Fordeler med Siemens SR46M580SK:
🔵 God brukervennlighet og betjening.
🔵 Design i rustfritt stål.
🔵 Stillegående iQdrive motor.
🔵 Dobbel spylearm med to vannstråler.
🔵 varioFlex kurvsystem.


Siemens SR46M280SK 

Testvinner hos danske Tænk.dk
Anbefalt av svenske Råd & Rön

siemens-sr46m280sk

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne smale modellen fra Siemens er et godt alternativ til en liten husholdning med lite kjøkken. Oppvaskmaskinen utmerker seg spesielt ved å være forholdsvis plassbesparende og støysvak, noe som er sjeldent for modeller på denne størrelsen.

Oppvaskmaskinen vasker og tørker veldig bra og befinner seg i energiklasse A+, som er den «gode enden» av energiskalaen. Den har plass til 10 kuverter, og Siemens har valgt å plassere bestikkskuffen øverst i maskinen, så det er ekstra god plass nede.

Modellen har funksjon for utsatt start slik at du kan stille inn oppvasken din, så den er klar når du ønsker. Funksjonen AquaStop beskytter mot oversvømmelser, som er veldig nyttig hvis maskinen står på når du ikke er hjemme. Denne modellen har 6 ulike vaskeprogrammer og 3 tilleggsprogrammer.

Det er mekanisk barnesikring på døren og elektronisk barnesikring på panelet. Denne modellen er bare 45 centimeter bred, men holder ellers standardmål i dybde og høyde.

Fordeler med Siemens SR46M280SK:
🔵 Barnesikring både på døren og panelet.
🔵 Smal modell på bare 45 cm.
🔵 Modell som lager lite støy.
🔵 Egnet for små kjøkken.
🔵 Plass til ti kuverter.


Bosch SMU46CI02S

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

 

Denne oppvaskmaskinen er kåret til testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk i februar 2017. Generelt sett er Bosch sine oppvaskmaskiner noen av mest anerkjente på markedet. Det skyldes ganske enkelt at Bosch gang på gang leverer maskiner i toppklasse og med god kvalitet.

Modell SMU46CI02Shører til serien som Bosch kaller Series 4. Disse modellene er kjent for å gi en kraftig rengjøring, som effektivt fjerner smuss og skitt. Det er også en av grunnene til at denne modellen har blitt kåret til testvinner.
Maskinen har en kapasitet på 13 kuverter og er godt egnet for familier. Når det er plass til 13 kurverter, vil det si at den er egnet for en familie på 4 +.

Oppvaskmaskinen har fått energimerke A+++, noe som er den best mulige energiklassen en oppvaskmaskin kan oppnå.

Støynivået er målt til 44 dB, noe som også gjør denne modellen til en av de mer stille på markedet. Til sammenligning e markedet mest stille modeller på 40 dB.
Den innebygde mengdesensoren måler vannnivået i oppvaskmaskinen når den vasker, slik at den alltid bruker riktig antall liter vann til hver vask, uten å bruke for mye eller for lite.

En oppvaskmaskin har mange nyttige funksjoner
En av tingene Bosch har utviklet er funksjonen VarioSpeed Plus , som i realiteten er et fint ord for et ekstra raskt vaskeprogram. Dette vaskeprogrammet er godt egnet for familier med barn, hvor det ikke er tid til å vente lenge på rene tallerkener og bestikk. Ifølge produsenten kan dette vaskeprogrammet vaske tre ganger raskere enn de vanlige programmene.

Bosch har også utviklet et innretningssystem som de kaller VarioFlex, som kort sagt er en optimalisering av plassen i oppvaskmaskinen, noe som bør gi plass til mer sammenlignet med andre oppvaskmaskin på samme størrelse.

En av grunnene til at denne modellen klarer seg så godt energimessig, er på grunn av sin Zeolith-teknologi, som er en metode Bosch har utviklet for å tørke raskere og mer strømbesparende enn mange andre modeller på markedet.

Maskinen har også alle de vanlige funksjonene som AquaStop, mulighet for forskjøvet start og barnesikring.

De seks programmene på denne maskinen består av: Intensiv 70 °C, Autoprogram 45-65°C, Øko-program 50°C, Superprogram 60 °C, Glassprogram 40 °C og et skylleprogram.

Fordelene med Bosch SMU46CI02S:
🔵 Energimerke A+++.
🔵 Testvinner i både Sverige og Danmark.
🔵 Zeolith-teknologi som gir rask tørking.
🔵 VarioFlex gir ekstra plass.
🔵 VarioSpeed Plus gir en rask vask.
🔵 HalfLoad – Skal brukes når du vasker en halvfylt maskin.


Bosch SMU46CW02S

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch SMU46CW02S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Oppvaskmaskin SMU46CW02S er enda en testvinnende modell fra Bosch, som har blitt kåret som «Best i test» i 2017.

For mange forbrukere kan det være vanskelig å finne ut forskjellen mellom de ulike Bosch-modellene, noe som faktisk er veldig forståelig.

De ulike toppmodellene fra Bosch ligner på hverandre, med både de samme funksjonene og det samme strømforbruket. Ofte er forskjellen på designet utvendig, som kan variere. Da er det viktig å velge designet som passer kjøkkenet ditt. Det finnes for eksempel noen i rustfritt stål, mens andre har en hvit front.

Bosch SMU46CWO2S tilhører deres kraftige Bosch 4 Serie, som får mye ros blant ekspertene for sin gode evne til å rengjøre glass, bestikk, tallerkener og annet svært grundig.

Maskinen har fått energimerke A+++, som er den mest miljøvennlige merkingen en oppvaskmaskin kan oppnå.
Lydnivået er på 44dB, noe som betyr at du kan la den stå i et åpent kjøkken, uten å bli plaget av lyden. Den innebygde mengdesensoren måler vannstanden slik at den alltid bruker riktig antall liter vann til hver vask, uten å bruke for mye eller for lite.

Nyttige funksjoner på SMU46CWO2S
Denne modellen har som de andre modellene fra Bosch, en rekke patenterte funksjoner som gjør den får en god bedømmelse i  de ulike testene. Disse nyttige funksjonene spiller en stor rolle, når vi ser nærmere på grunnen til at nettopp Bosch sine maskiner er best på markedet, ifølge de ulike testorganisasjonene.

Bosch SMU46CWO2S er utstyrt med VarioSpeed Plus-funksjonen, som betyr at du har mulighet til å forkorte vaskesyklusen, slik at maskinen vasker opptil tre ganger raskere enn normalt. Denne maskinen får ros for å vaske veldig rent på dette programmet, selv om den bruker tre ganger så lite tid.
Zeolith-teknologien gjør at maskinen bruker et naturlig mineral i tørkeprosessen. Det betyr ar den tørker serviset svært effektivt og samtidig sparer på strømmen.
VarioFlex er Bosch sin perfekte innretning av oppvaskmaskinen, som ifølge produsenten skal gi mer plass til servise, sammenlignet med andre oppvaskmaskin. Du har blant annet muligheten til å justere hyllene på en enkel måte.

Det er også verdt å nevne deres HalfLoad-funksjon, som er en knapp du kan trykke på og som dermed gir maskinen beskjed om at du bare har fylt den halvfull. Deretter vasker den etter forholdene, som gjør at den bruker mindre vann og strøm.

Maskinen har også alle de vanlige funksjonene som AquaStop, mulighet for forskjøvet start og barnesikring.
De seks programmene på denne maskinen består av: Intensiv 70 °C, Autoprogram 45-65°C, Øko-program 50°C, Superprogram 60 °C, Glassprogram 40 °C og et skylleprogram.

Fordeler med Bosch SMU46CWO2S:
🔵 Testvinner i både Sverige og Danmark.
🔵 Zeolith-teknologi gir rask tørking.
🔵 VarioFlex gir ekstra plass.
🔵 VarioSpeed Plus gir en rask vask.
🔵 HalfLoad – Skal brukes når du vasker en halvfylt maskin.
🔵 Energimerke A+++.


Siemens SN65M046EU

Testvinner hos danske Tænk.dk
Anbefalt av svenske Råd & Rön

siemens-sn65m046eu

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 495,00 Kr. 0,00 Kr. 5 495,00 Kr. Les mer
6 995,00 Kr. 0,00 Kr. 6 995,00 Kr. Les mer
6 995,00 Kr. 0,00 Kr. 6 995,00 Kr. Les mer

 

Merk: Siemens SN65M046EU har gått ut av produksjon hos Siemens. Modellen har blitt erstattet med den nye og forbedrede Siemens SN636X04KE. Derfor gir vi deg prisene for Siemens SN636X04KE i pristabellen.

Denne integrerbare oppvaskmaskinen fra Siemens ble nylig testet av det danske forbrukermagasinet Tænk, der den stakk av med utmerkelsen Best i Test. Det er spesielt tørkeevnen som trekker opp, og den får også A for tørkeevne. I svenske Råd & Röns test av 98 forskjellige oppvaskmaskiner plasserer den seg også helt i toppen.

Denne maskinen har energimerke A+++ og er derfor snill mot både miljøet og strømforbruket. Funksjonen AquaStop sørger automatisk for å stenge vanntilførselen i tilfelle, og en tidsstyringsfunksjon lar deg utsette en oppvask til du er klar.

Maskinen har 5 forskjellige programmer og plass til 13 kuverter. Slik dekkes behovet hos det gjennomsnittlige hjemmet uten problemer. Begge skuffene i oppvaskmaskinen har flere muligheter for at man selv kan innrede de slik man ønsker, og maskinen er utstyrt med en kurv til bestikk i stedet for skuff.

Med et lydnivå på bare 44 dB, er denne modellen spesielt egnet til åpne løsninger mellom kjøkken og stue. Til sammenligning ligger en vanlig samtale på rundt 60 dB.


Bosch SMU46CW01S

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

opvaskemaskinen Bosch SMU46CW01S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne oppvaskmaskinen fra Bosch er kåret til testvinner både hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön og det danske forbrukerrådet Tænk.

Selv om denne modellen er kåret som testvinner, så kan den kjøpes for en relativt rimelig pris sammenlignet med mange av de andre testvinnende oppvaskmaskinene på markedet.
Så hvis du leter etter en prisvennlig testvinner, kan denne modellen være et opplagt valg.

SMU46CW01S tilhører Bosch sin Serie 4. Modellen har oppnådd energimerke A++, som er den nest beste energimerkingen en oppvaskmaskin kan oppnå. Det er rom for 13 kuverter, noe som gjør den ideel for en familie på 4+ personer.

Maskinen får ros for sin evne til å fjerne smuss og skitt, noe som vanligvis går igjen for oppvaskmaskinene i Bosch 4-serien. Ekspertene gir dem nemlig generelt toppkarakter, hver gang de blir testet.

Den har seks vaskeprogrammer, som består av Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Øko 50 °C, Glass 40 °C, 1 time 65 °C og forhåndsskylling.

Nyttige funksjoner på SMU46CW01S
Maskinen har Bosch sin berømte VarioSpeed Plus-funksjon, som betyr at du kan velge å forkorte tiden på vaskesyklusen når du vasker. Dette betyr at den kan klare oppvasken opptil tre ganger raskere enn det normale vaskeprogrammet.

VarioFlex-systemet er Bosch sin optimale ordning av oppvaskmaskinen, som gir mer plass til servise. Du kan justere høyden på kurvene, slik at du alltid kan innrette det optimalt etter de tingene du må vaske i oppvaskmaskinen.

Den inneholder også alle vanlige standard-funksjoner, som muligheten for forskjøvet start, AquaStop og en stor skjerm som gjør det lett å kontrollere oppvaskmaskinen.

Med denne modellen får du nesten den samme oppvaskmaskinen som de litt dyrere modellene fra Bosch. Du bør imidlertid være klar over at denne modellen bruker litt mer strøm enn de dyrere modellene, og du må også klare deg uten Bosch sin Zeolith-teknologi

Fordeler med Bosch SMU46CW01S:
🔵 Testvinner i både Sverige og Danmark.
🔵 VarioFlex gir ekstra plass.
🔵 VarioSpeed Plus gir en rask vask.
🔵 En av de billigste testvinnerne på markedet.


Gode råd – Slik får du det beste ut av oppvaskmaskinen

En oppvaskmaskin i hjemmet er for mange en helt uunnværlig hjelper. Du slipper å vaske opp for hånd og skittent bestikk og tallerkener på kjøkkenbenken. Samtidig opplever mange problemer med oppvaskmaskinene sine – for eksempel kalkslør på glass, sur lukt i selve maskinen og problemer med å vaske helt rent.

Det danske ukebladet Hjemmet.dk har laget en artikkel der de gir mange gode råd til hvordan du kan løse problemene og få mest mulig ut av kjøkkenhjelperen. Her får du en oversikt over de viktigste tipsene

Dårlig lukt i oppvaskmaskinen – Slik løser du problemet:

Det er viktig å huske å rense maskinen ca. 1 gang i måneden. Du må rense den for matrester som kan samle seg i bunnen og tømme filteret.

Når du setter ting inn i maskinen må du huske å skrape vekk matrester, som er viktig ettersom de ellers kan sette seg fast i filteret.

En annen god måte å rengjøre maskinen på er å helle en halv liter eddik ned i bunnen og starte den på høyeste temperatur. Du kan også sette glassene i maskinen mens du vasker med eddik, fordi det fjerner kalkslør på glassene.

Hjemmet.dk anbefaler også å legge litt sitronsyrepulver i skuffen til vasketabletter. Dersom du kjører et vanlig program med tom maskin, hjelper det også med rengjøringen.

Hvor varmt skal vannet være?

Oppvaskvannet må minst være 49 ºC for å kunne oppløse eventuelle matrester.

Neophos skriver på sin nettside at du kan kontrollere vanntemperaturen hjemme med et glass varmt vann fra kjøkkenkranen, og deretter måle temperaturen med et steketermometer. Hvis vannet er under 49 ºC bør du justere innstillingene på varmtvannstanken din.

Dette må du ikke putte i oppvaskmaskinen:

Skarpe kniver: Forskning.no skriver at oppvaskmiddel til oppvaskmaskiner er for tøft for knivene dine og den raskeste måten å gjøre de sløve på og få de til å ruste.

Grunnen er at maskinoppvask er kjemisk hardere enn håndoppvask. Dette kan også være et problem om man har flere ulike metalltyper i maskinen samtidig, derfor er det alltid lurt å vaske skjæreknivene for hånd.

Kjøkkenredskaper av tre: Søndagsavisen.dk skriver at enkelte treting tåler maskinoppvask, men generelt bør du unngå å vaske det i oppvaskemaskin. Hvis du putter tre i maskinen risikerer du at treet blir skjevt og mister den flotte finishen. Hvis det for eksempel er oljert, blir oljen trukket ut og det får et kjedelig og matt look.

Krystallglass: Husk at du aldri må vaske krystallglassene dine i maskin. Krystall er skjørt, og en kombinasjon av varme og maskinoppvaskmiddel kan få krystall til å sprekke og gå i stykker.

Energimerking – Hva er det?

Energimerkingen strekker seg fra D til A+++, hvor A+++ er det mest miljøvennlige merket en oppvaskmaskin kan få.

Sparenergi.dk anbefaler at du velger A++ eller A+++ når du skal kjøpe ny oppvaskmaskin. Utvalget med gode energimerker er stort, så det er nok å velge mellom. Oppvaskmaskiner med A+++ rekker som regel til 14 oppdekkinger.

Energimyndigheten.se opplyser at energimerket er beregnet ut fra at du vasker 280 ganger i året med full maskin. Vasker du ikke like ofte kan du regne med lavere energiforbruk, og vasker du oftere økes energiforbruket.


Oppvaskmaskin Test – Disse testene har vi analysert:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danske forbrukerrådet Tænk.dk foretok en stor test i 2016 der de testet 69 oppvaskmaskiner. Testen viste at Bosch og Siemens er de dominerende merkene, da det ble lagt vekt på å finne en samlet karakter for hver modell.

Den ble funnet ved å analysere områder som vaske- og tørkeevne, tidsforbruk, energiforbruk, brukervennlighet, lydnivå og hvordan selve håndverket er utført. Du kan lese hele testen på nettsiden til Tænk her. Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement for å få tilgang til hele testen.

Råd&Rön.se 🇸🇪
Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön utførte en stor test i 2016 med 83 oppvaskmaskiner. Også i denne testen viste resultatene at Siemens og Bosch tok topplasseringene da ble testet på vaskeevne, brukervennlighet, bruksanvisning, lydnivå, tidsforbruk, energiforbruk og samlet håndverksdesign.

Du kan lese hele testen hos Råd & Rön her. Det krever betalt abonnement for å lese den.

Andre relevante tester:

En av produsentene som ofte blir toppscorer når det kommer til testing og pris, er tyske Bosch. Derfor har vi laget en Bosch oppvaskmaskin test hvor vi har fokusert på maskiner nettopp av dette merket. Her ser vi nærmere på hvilke modeller som har fått de beste anmeldelsene fra ekspertene, og i tillegg gir vi deg en oversikt over hvilke forhandlere som selger produktene billigst i Norge.

Hvis du ser etter en oppvaskmaskin som tar minst mulig plass, kan en bordoppvaskmaskin være den optimale løsningen da den ofte krever så lite plass at den kan stå i et hjørne på kjøkkenbordet. I vår benkoppvaskmaskin test har vi samlet modellene med best ekspertanmeldelser i forskjellige tester. Her får du også en oversikt over hvilke norske forhandlere som selger produktene billigst, slik at du kan sikre deg best mulig pris når du handler.