Regulerbar seng test: Velg den beste regulerbare sengen

0

Med omtrent 8 timer søvn hver natt bruker du i gjennomsnitt 227,468 timer i sengen i løpet av livet, eller 26 år av livet ditt på å sove! Nok søvn har stor betydning for livskvaliteter din. Derfor er det også viktig å sørge for god og dyp nattesøvn, som krever både god seng og riktige soveforhold.

Forbrukerliv.no ser nærmere på regulerbare senger i samarbeid med Bedre Nætter. Regulerbar seng er en sengetype med mange smarte funksjoner. De fleste opplever bedre nattesøvn når de skifte over til en regulerbar seng.

Vi undersøker en rekke regulerbare senger der du får svært god kvalitet for pengene. Vi gir deg også en guide til hva du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe en ny regulerbar seng, og går inn på hvordan du får den beste nattesøvnen og hva den gjør for kroppen din.


Hva er viktigt når jeg kjøper ny regulerbar seng?  

Når du vil kjøpe ny regulerbar seng er det viktig å være oppmerksom på ulike ting:

Velg en god og stabil motor fra en kjent produsent:

Det er blant annet viktig at du sørger for at sengen har en god og stabil motor. Det blir anbefalt å velge en regulerbar seng med motor fra en kjent produsent, for eksempel er anske Linak og tyske Okin to av de motorene som er kjent for høy kvalitet og stabilitet.

Disse motorene er generelt anerkjente for å være støysvake og svært pålitelige. Det er viktig at du ikke går på kompromiss med en god motor, ettersom de billige motorene har en tendens til å gå i stykker lettere og bråker mer.

Heve- og senke-bunnen:
En annen fordel er hvis bunnen har en madrassbrems som gjør at madrassen ikke sklir ut av posisjon. Med en madrassbrems er du sikker på at madrassen alltid blir holdt på plass.

Noe annet du bør være oppmerksom på i den regulerbare bunnen er kvaliteten på lamellene. Lamellene i hver ende er justerbare, noe som gjør at du kan justere sengen både i hode- og fotenden.

Valg av fjærer:
Der finnes en rekke ulike fjærer på markedet. Vi anbefaler at du ser etter en seng med enten posefjærer (pocket-fjærer) eller multipocket fjærer fordi de gir svært god støtte.

Veier du over 95 kg anbefaler vi at du kjøper en seng med mulitpocket-fjærer, da den har flere fjærer og kan støtte tyngre vekt.


Regulerbar seng guide: Hvilke senger anbefales?

Her har vi valgt å framheve 5 regulerbare senger vi anbefaler på grunn av den høy kvalitet og god pris. Velger du en av disse sengene er du sikret en av markedets absolutt beste heve- og senke-senger.

Alle sengene vi presenterer her har kvalitetsmotorer og svært gode regulerbare bunner, noe som er viktig for å få en seng du kommer til å trives med. Alle sengene er produsert i Skandinavia.


Ideel Komfort Regulerbar seng

Ideel Komfort anvender en helt ny type springmadrass med hele 7 komfortsoner og dobbelt lag av pocketfjærer. Antallet fjærer ligger på 220 pr. kvadratmeter pr. lag.

7 komfortsoner, dobbelt lag med fjærer og hybridskum i springmadrassen

Normalt har springmadrasser 5 komfortsoner, men ved å tilføye 2 ekstra komfortsoner er det blitt mulig å optimere sovekomforten ytterligere. Hver enkelt komfortsone støtter ekstra opp rundt de delene av kroppen som vanligvis ligger høyt når du ligger i sengen. Dette gjelder spesielt den nederste delen av ryggen og korsryggen, samt halsvirvler og ben.

Tilsvarende tillater de andre komfortsonene i springmadrassen at skuldre og bekkenparti kan synke lengere ned i madrassen. På den måten sikres det at du alltid ligger med helt rett ryggsøyle og hals, uavhengig av om du ligger på en av sidene eller på ryggen.

Utover det dobbelte laget med fjærer og 2 ekstra komfortsoner, er springmadrassen utstyrt med hybridskum, som gir ekstra støtte og bedre temperaturkontroll for kroppen. Dette forhindrer at du blir for varm når du ligger i sengen. Skumlaget rundt det dobbelte laget med pocketfjærer gir samtidig et sunnere miljø i sengen.

Holistisk sengedesign

I tillegg til et gjennomtenkt design av springmadrassene, er det også tenkt på utforming, stoff- og fargevalg.

Dette er gjort for å sikre at sengen fremstår som rolig, behagelig og komfortabel når den står på soverommet. Slik får du mer harmoni og ro rundt deg når du skal sove. Sengen er også strippet for alt overflødig innhold og designmessige finurligheter som ikke har noen umiddelbar bruksverdi.

Dette betyr ikke at Ideel Komfort ikke skiller seg ut fra andre komfortsenger. Sengerammen er vesentlig smalere enn vanlige regulerbare senger. Derfor tar sengen mindre plass og er ikke vesentlig høyere enn andre elevasjonssenger, selv om det er dobbelt lag med fjærer i springmadrassen.

Det er verdt å merke seg at denne elevasjonssengen benytter en meget solid og holdbar Linak TD4-motor til å styre elevasjonsbunnen i sengen. Linak er en dansk produsert motor som hører til blant verdens absolutt beste sengemotorer.

25 års garanti og 30 dagers bytting av fasthet på springmadrassene

I likhet med alle andre toppmodeller fra Bedre Nætter, tilbys det også her 25 års garanti mot brudd på ramme og fjærer. Samtidig gis det 5 års garanti på den kraftige Linak TD4-motoren som ellers brukes i sykehussenger.

Det er også helt vanlig at Bedre Nætter tilbyr 30 dagers bytterett på springmadrassenes fasthet, så dersom du har valgt feil fasthet kan du få byttet madrassen mot et mindre gebyr som dekker forsendelsesomkostninger og håndtering.

Ideel Komfort finnes i disse størrelsene:

Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200
Velg 180 x 210

Hvis du veier + 95 kg, skal du velge denne modellen:

Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200
Velg 180 x 210

Du kan lese mer om Ideel Komfort her. 


Ideel Harmoni regulerbar seng

Ideel Harmoni er en seng som gir deg meget god kvalitet til en meget fornuftig pris. Her er det ikke gått på kompromiss med verken kvalitet eller design, som betyr at du ikke bare får en regulerbar seng med god sovekomfort, men også et flott og stilrent møbel til soverommet.

10 cm treramme og 19 cm høye ben

Elevasjonsrammen i Ideel Harmoni er 10 cm tykk og bygget i tre. Samtidig sørger de 19 cm høye benene for en behagelig inn- og utstigningshøyde på sengen – til og med hvis du har kjørt elevasjonsrammen helt ned.

Til tross for det kraftige rammedesignet og forholdsvis høye ben, gjør det stilrene, minimalistiske designet av Ideel Harmoni at sengen tar mindre plass enn andre regulerbare senger.

3 lags elevasjonsseng

Sengens lag består i tillegg til sengerammen av springmadrassen og en overmadrass. Springmadrassen er utstyrt med 250 posefjær per kvadratmeter, og er inndelt i 5 komfortsoner som sikrer at rygg og hald alltid ligger helt rett.

Som overmadrass kan du velge mellom Lateks- eller Celcius skummadrass – begge med en kjerne på 40 mm. Her gir Lateks-madrassen et kjøligere soveklima da den er bedre til å lede varme vekk fra kroppen og lar den puste bedre – så dersom du jevnlig har problemer med varme om natten, skal du velge Lateks-utgaven. Dersom du til motsetning ligger og fryser i sengen, skal du velge den varmere Celcius skummadrassen til overmadrass.

For et beskjedent ekstragebyr kan du få en smart overmadrass som dekker begge madrassene, men for at du skal kunne utnytte elevasjonsfunksjonen, er det skåret en linje i midten øverst på overmadrassen, slik at dere kan stille inn hver side av sengen individuelt.

Slik kan du for eksempel stille inn din side av sengen slik at du kan sitte oppreist og lese en god bok, mens partneren din kan legge seg til å sove uten at dere får problemer på grunn av den felles overmadrassen. Når begge sengebunnene er lagt ned, får dere en flott og glatt overflate på sengen, nesten uten det irriterende skillet i midten som ellers alltid er et irritasjonsmoment i doble regulerbare senger.

15 års garanti og bytting av fasthet i opptil 30 dager

At det er snakk om kvalitet hele veien understrekes av at produsenten gir 15 års garanti mot brudd på sengeramme og posefjærer i madrassen. Samtidig gis det også 5 års garanti på elevasjonsmotoren.

Endelig har du mulighet til å bytte den ene eller begge madrassene i sengen dersom du har valgt feil fasthet. Dette koster kun et gebyr som dekker forsendelse og håndtering.

Ideel Harmoni finnes i disse størrelsene:

Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200

Hvis du veier + 95 kg, skal du velge denne modellen:

Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200

Du kan lese mer om Ideel Harmoni her. 


Jupiter No. 1 – En billig regulerbar seng i høy kvalitet

Med Jupiter No. 1 får du, etter vår mening, veldig mye regulerbar seng for pengene. Den har alt du trenger for en god søvn.

På tross av den lave prisen er sengen produsert i Danmark og inneholder danskprodusert Linak-motor – her får du en svært støysvak motor med trådløs styring.

Sengen er utstyrt med individuelle posefjærer” Et utmerket valg som sikrer optimal støtte.

Madrassen:
Du kan velge mellom fast og medium fasthet. Du bør velge fasthet etter hvor mye støtte kroppen din trenger. Veier du under 75 kg, anbefales det at du velger en madrass i medium fasthet. Veier du over 75 kg bør du velge en madrass som er helt fast.

Overmadrassen:
Du kan velge en Celcius/Memory Foam overmadrass eller en lateks-overmadrass til sengen.

En lateks-overmadrass er den mest populære madrasstypen: En elastisk madrass som gir svært god støtte og er velegnet til alle vektklasser. I tillegg lar den kroppen puste og leder svette og fukt bort slik at du ikke blir for varm.

Celcius/Memory Foam bruker kroppsvarmen din til å forme seg etter kroppen – derfor beveger du deg mindre om natten med denne madrasstypen. I tillegg holder den mer på varmen, så den passer best for deg som ikke svetter for mye om natten.

Jupiter No. 1 finnes i følgende størrelser:

🔵 90 X 200
🔵 120 X 200
🔵 140 X 200
🔵 160 X 200
🔵 180 X 200
🔵 180 X 210

Du kan se utvalget av de forskjellige Jupiter regulerbare senger her.


Venus 1 – En regulerbar seng i absolutt toppklasse

Venus er et dansk merke som blir produsert av European House of Beds i Hedensted i Danmark. Venus går rett inn i kategori luksusklasse, og er et svært godt kjøp om du ønsker maksimal komfort. Det kan være litt vrient å se forskjell på regulerbare senger. Selv om Jupiter-serien er svært god, får du likevel en seng i litt høyere kvalitet om du velger en Venus-modell.

Motoren:
Motoren i denne sengen er også dansk, fra produsenten Linak som leverer noen av de beste sengemotorene i verden. Det som er unikt med denne motoren er at produsenten har utviklet en app du kan kontrollere og finjustere innstillingene av sengebunnen med.

Madrassen:
Her får du en multipocket fjærmadrass som gir en helt utrolig komfort. Du får fantastisk støtte til kroppen for optimale søvnforhold. Denne sengen fra Venus har blant annet latex-polstring rundt fjærene som gir sengen lenger levetid i tillegg til mye bedre søvnkomfort.

Overmadrassen:
Til Venus No. 1 kan du velge mellom en overmadrass i Celcius memory-skum eller lateks – med 60 cm kjerne. Mot et ekstra tillegg kan du få overmadrassen som individuell overmadrass til hver side av sengen. Dette gir dere mulighet for å tilpasse underlaget til hvert behov.

Venus No. 1 finnes i følgende størrelser:
🔵 80 X 200
🔵 90 X 200
🔵 120 X 200
🔵 140 X 200
🔵 160 X 200
🔵 180 X 200
🔵 180 X 210

Du kan se utvalget av de regulerbare sengene fra Venus her.


Venus Mayan – regulerbar seng med 100% økologisk overmadrass

Venus Mayan er en unik regulerbar seng i Venus-serien; den ideelle sengen for allergikere fordi overmadrassen er laget av økologisk naturlateks. Samtidig har den temperaturfølsomt cooltex-skum rundt fjærene for lang varighet og søvnkomfort.

Motoren:
I likhet med de andre sengene i Venus-serien har denne modellen Linak-motor som tilbyr styring og finjustering via en app på iPhonen din. Samtidig er sengerammen høyere enn i vanlige senger, slik at det er lettere å komme inn og ut av sengen uten at du må justere høyden.

Madrassen:
Selve madrassen i denne regulerbare sengen er utstyrt med 250 pocket-fjærer per kvadratmeter. Det gir deg svært nøyaktig tilpassing til kroppen og hvileposisjonen din. Hver fjær reagerer individuelt og madrassen finnes i forskjellig fasthet til hver side av sengen da det er uvanlig at du og partneren din behøver samme fasthet.

Overmadrassen:
Overmadrassen er helt unik fordi kjernen inneholder Mayan Green økologisk naturlateks. Kjernen er på hele 60 mm, som er mye tykkere enn hos mange andre lateksmadrasser.

Den tykke latekskjernen gjør at overmadrassen tilpasser seg kroppsformene ettersom kjernen lettere gir støtte til kroppen. Slik blir trykkpunktene avlastet bedre så du slipper ømme ledd av å ligge i sengen.

Samtidig gjør den økologiske lateksen at sengen er mer allergivennlig, og den fører varme og fukt bort fra kroppen bedre enn andre overmadrasser.

Venus Mayan finnes i følgende størrelser:
🔵 80 X 200
🔵 90 X 200
🔵 120 X 200
🔵 140 X 200
🔵 160 X 200
🔵 180 X 200
🔵 180 X 210

Du kan se utvalget av de ulike Venus Mayan sengene her.


Senses Classic – En populær klassiker

Senses Classic er en av de mer populære regulerbare sengene på grunn av forholdet mellom pris og kvalitet. Du kan også kjøpe ulike sengegavler og puter til denne modellen.

Motoren:
Også denne regulerbare sengen har en motor fra danske Linak med trådløs fjernkontroll. I likhet med alle Linak-motorer får du her 5 års garanti, og fordi motoren er service-fri er det ingenting du trenger å tenke på når det gjelder vedlikehold.

Madrassen:
Madrassene i denne klassiske elevasjonssengen gir deg hele 254 pocket-fjærer per kvadratmeter. Dermed tilpasser den seg kroppen din med stor presisjon, slik at du får en behagelig liggeposisjon uansett hvordan du ligger. Polstringen består av 25 mm bæreskum og 5 innebygde komfortsoner som støtter trykkpunktene på kroppen din ekstra godt.

Overmadrassen:
Her kan du velge mellom en overmadrass i Celcius memory-skum eller med latekskjerne. Det er også mulig å kjøpe individuelle overmadrasser til hver side av sengen, slik at dere kan skreddersy sengen til hver deres preferanser.

Du kan lese mer om de ulike Senses-modellene her.


Senses Lux – Regulerbar seng i luksusklassen

Luksusversjonen i Senses-serien heter Senses Lux. Her får du til en god pris en regulerbar luksusseng med innebygde finesser som ikke mange andre modeller har.

Du kan velge mellom 4 forskjellige typer ben til den regulerbare sengen, og du kan kjøpe sengegavl i 4 forskjellige design om du ønsker det.

Motoren:
Som vanlig kommer motoren fra danske Linak. Både dette og garantien på 5 år sier mye om kvaliteten. Dette er en gjennomtestet motor som du også finner i de fleste sykehussengene rundt omkring. Mer driftssikkert blir det ikke.

Madrassen:
I denne madrassen er det 254 pocket-fjærer per kvadratmeter som sikrer deg optimal liggekomfort natt etter natt med de 5 komfortsonene. Madrassen finnes med 2 fastheter, og du kan velge individuell fasthet på hver side uten ekstra betaling.

Samtidig har lamellbunnen under madrassen en ekstra smart egenskap som kan løfte nakken din litt ekstra. Det aktiverer du individuelt på hver side av sengen.

Overmadrassen:
Til overmadrass kan du velge mellom enten Celcius memory-skum eller lateks-overmadrass. Begge overmadrassene har ekstra tykk kjerne på 60 mm, slik som du ofte finner i luksusversjoner av sengemodellene.

Senses Lux finnes i følgende størrelser:
🔵 80 X 200
🔵 90 X 200
🔵 120 X 200
🔵 140 X 200
🔵 160 X 200
🔵 180 X 200
🔵 180 X 210

Du kan se de ulike modellene i Senses-serien her.


Slik virker en elektrisk regulerbar seng

En regulerbar seng har et avansert teknisk design, som gjør det mulig å tilpasse sengen nøyaktig til din kropp og behovene du har for å få støttet den under søvn.

En elektrisk regulerbar seng er bygd som en tradisjonell seng med en tredelt sengebunn:

– Et hodegjerde kan vippes opp og ned, slik at overkroppen, nakken og hodet kan ligge i den vinkelen som gir mest komfortabel søvn

– Det er et midtstykke rundt nedre del av ryggen, som ikke kan reguleres

– En benende kan også vippes opp og ned, slik at beina kan plasseres i den posisjonen som passer deg best

Det brukes en motor til å konfigurere alternativene som gjør det mulig å regulere vinkelen på hode- og benenden, og som gjør det mulig å heve og senke hele sengebunnen. I tillegg kan sengebunnen være utstyrt med ulike enheter, som for eksempel gjør det mulig å heve den øvre delen av hodegjerdet litt ekstra.

Kontroller at motoren har god kvalitet

Siden motoren er den sentrale delen, er det selvfølgelig viktig å velge en regulerbar seng med en motor av høy kvalitet. Det koster selvfølgelig mer, men det sikrer også at du kan ha glede av sengen i mange år og dermed unngå å skifte motoren én eller flere ganger i løpet av sengens levetid. Da unngår du også at sengen må kastes fordi det er ikke lenger er mulig å få reservedeler eller en ny motor av samme type, hvis motoren går i stykker etter flere år.

Det anbefales å velge en regulerbar seng med motor fra danske Linak i Sør-Jylland, siden det er en driftssikker og lydsvak motor. Linak leverer mange elektrisk regulerbare senger, som finnes på sykehus. Her utsettes sengene generelt for mye mer enn den sengen du har stående hjemme. Så når Linak-motoren er god nok for å bruke på sykehus, kan den også holde i mange år hjemme.

Hvorfor må jeg regulere høyden på hodegjerdet?

Hodegjerdet på senga kan løftes opp eller ned, slik at overkroppen ligger i den mest behagelige vinkelen. Mange regulerbare senger kan også heve hodegjerdet på senga opp i en nesten rett vinkel, slik at du kan sitte i sengen og for eksempel lese, spise frokost eller se på TV.

Ved å løfte hodegjerdet i en passende vinkel, sørger du for at hodet og overkroppen er litt høyere enn resten av kroppen, noe som hjelper deg å puste bedre i løpet av natten. Hvis du ofte sover på ryggen eller snorker, så kan en sovestilling hvor hodet hviler høyere enn kroppen, i noen tilfeller bidra til i å hjelpe mot dette.

Det er spesielt en fordel for partneren din seng eller hvis du lider av søvnapné. Drøvelen og svelg kan lukke luftstrømmen helt, slik at det kan gå opptil flere minutter før du trekker pusten. Hvis du ikke får nok luft, kan dette gjøre at du våkner opp flere ganger i løpet av natten. Det gir en svært dårlig nattesøvn.

Ved å løfte hodegjerdet på sengen i rett vinkel, kan du også unngå problemer med rygg og nakke, hvis du pleier å sove med rygg og nakke i en uheldig vinkel når du sover på ryggen.

Ligger du mest på siden, kan en tilpasset vinkel på hodegjerdet, hjelpe deg med å holde ryggrad og nakkevirvler like. Her trengs det ofte litt ekstra kurve i den øvre delen av hodegjerdet, slik at nakkevirvlene kan ligge helt rett. Det vil du ofte klare med en ekstra tykk eller flere puter.

På noen regulerbare senger er det en ekstra liten klaff under den øverste delen av madrassen. Det kan vippes opp manuelt, slik at du får riktig vinkel i nakken. Det sparer deg for bryet med flere puter om natten eller å ha en stor og uformelig pute, som kanskje er mye tykkere enn sengepartneren sin.

Hvorfor er det smart å regulere høyden på fotenden?

På samme måte kan du regulere vinkelen på fotenden – både oppover og nedover. Først og fremst gir det deg mulighet til å finne en god vinkel ved foten av sengen, slik at du unngå smerter i nedre rygg og knærne, av å ligge i sengen.

Selv en liten økning i høyden på benenden, kan gjøre at du ikke våkner om natten fordi beina dine sover. Det hjelper også å heve benenden, hvis du har dårlig blodsirkulasjon eller lider av leddgikt eller andre problemer.

Hva får jeg ut av å regulere høyden på sengen?

Akkurat som motoren i den regulerbare sengen gjør det mulig å regulere hodet og benenden, er det også mulig å heve og senke høyden på hele sengebunnen. Det gir deg også mulighet til å regulere sengehøyden over gulvet, slik at den blir enklere å ligge i og komme opp av.

Her bør du alltid gå for en litt større høyde på sengen, enn hva du føler er naturlig. Det er alltid lettere å komme ut av en seng som er høyere, enn det er å komme opp av en lav seng. Så dra nytte av tyngdekraften, hvis du har problemer med å komme deg ut av sengen om morgenen.

Det er også lettere å sette seg opp i sengen, når du skal være i sengen, enn det er i en lav seng. Spesielt hvis du har problemer med nedre del av ryggen eller knærne. Du belaster ledd og muskler mye mindre, enn om du må bøye deg ned for å sette deg på en seng som er lavere enn din høyde målt fra gulvet og opp til kneleddet.

Generelt er det alltid best å angi høyden på sengebunnen, slik at bena ikke når gulvet når du sitter på sengen med bena ut over siden.

Få den beste nattesøvnen med en regulerbar seng

Fordi regulerbare senger kan tilpasses i sengebunnen nederst og løftes opp og ned i høyden, får du en mye bedre nattesøvn. Du unngå nemlig mange plager, som kan være vanskelig å avverge i en tradisjonell eller kontinentalseng.

På samme tid er det lettere å komme inn og ut av sengen og den kan for eksempel brukes til frokost på en søndag morgen, eller for å sitte å se på TV om kvelden.

Om du lider av leddgikt, sirkulasjonsproblemer, ryggproblemer eller bare vil ha en seng med størst mulig fleksibilitet, så bør du velge en regulerbar seng.


Derfor er god nattesøvn så viktig

Vi bruker svært mye tid i sengen: 1/3 av livet går med å sove. Tiden vi bruker på søvn har svært mye å si for livskvaliteten når vi er våkne. Når du får for lite søvn eller søvnkvaliteten er dårlig, går det kraftig ut over livskvaliteten, konsentrasjonsevnen og humøret vårt.

Faktisk trenger du bare å sove dårlig i to netter før det påvirker reaksjonsevnen din. Dette kan ha katastrofale følger i trafikken da det påvirker deg like mye som hvis du har høy promille.

Andre dårlige effekter ved manglende søvn er dårligere læringsevne, større risiko for Alzheimer, risiko for å utvikle depresjon og vektøkning.

Hvor mye søvn trenger vi?
Forskere fra University of Pennsylvania og Washington State University foretok et søvneksperiment der 48 friske kvinner og menn deltok i forsøket der alle sov 7-8 timer om natten i ukedagene. Forskerne ønsket å endre søvnmengden deres hver natt i en periode for å se om det ga endringer i atferden deres. Derfor delte forskerne opp deltakerne i forskjellige grupper som de neste 14 dagene måtte endre søvnmønsteret sitt:

Gruppe 1: Fikk fire timer søvn per natt
Gruppe 2: Fikk seks timer søvn per natt
Gruppe 3: Fikk åtte timer søvn per natt

Personene som fikk sove 8 timer per natt viste ingen tegn på nedsatt konsentrasjonsevne, kognitive eller motoriske evner. Kroppen fortsatte å fungere optimalt under hele forsøket.

Seks timer er ikke nok
Det så annerledes ut for de 2 andre forsøksgruppene, som begge ble påvirket av å få mindre søvn enn de pleide. 25 % av de testpersonene som bare sov 6 timer per natt opplevde å sovne på tilfeldige tider i løpet av dagen. De hadde også problemer med å holde seg våkne, selv om de bare fikk 1-2 timer mindre søvn enn de pleide.

Forsøket viste at dersom du sover 6 timer hver natt i en lengre periode (14 dager i dette tilfellet), begynner kroppen å yte like dårlig både fysisk og mentalt som hvis du hadde holdt deg våken i 48 timer i strekk.

Gruppen som sov 4 timer per natt viste allerede sterke tegn på psykisk og fysisk utmattelse etter de første dagene og hadde store problemer med å holde seg våkne i løpet av dagen. De kognitive og motoriske evnene deres var sterkt svekket i løpet av hele perioden. Du kan lese mer om undersøkelsen her.

Du kan også sove for mye
Om du som voksen sover 9 timer eller mer hver natt, kan du oppleve noen av de samme negative effektene i hverdagen som når du sover for lite. Samtidig er du like utsatt for å utvikle Alzheimers og Parkinsons, få depresjon og vektøkning som hvis du sover 6 timer eller mindre hver natt.

Derfor er konklusjonen at du bør sove mellom 7 og 8 timer hver natt hvis du vil være sikker på å unngå bivirkninger på grunn av nattesøvnen.

Derfor er det livsviktig for hjernen å sove:
På nettsiden forskning.no har de en eldre, men fremdeles like aktuell artikkel om den livsviktige søvnen. Førsteamenuensis Alvild Alette Bjørkum ved Høgskolen i Bergen uttaler seg og sier at barn trenger 9 timers søvn i døgnet, ungdom trenger 8-9 og voksne trenger rundt 7,5 timers søvn. Hun sier at forsøk på rotter viser at de dør etter et par uker uten søvn; søvn er like viktig som mat og mosjon.

Den danske siden Videnskab.dk skrev en spennende artikkel i 2014 der de så nærmere på hvorfor søvn er så viktig for oss. De tok utgangspunkt i hjerneforskeren Jeffrey Iliffs TED-talk hvor han forklarer viktigheten av søvn.

Han sier at spesielt hjernen er svært avhengig av nok søvn. Dette kommer av at det er stor forskjell på hjernen og de andre organene i kroppen.

Organenes oppgave er å holde oss i live, noe de gjør ved å skaffe næring til kroppens celler. I tillegg bruker de fleste organene det lymfatiske systemet, som er et nettverk av årer som sender avfallsstoff fra organene ut i blodårene slik at kroppen kan kvitte seg med det.

Hjernen er ikke forbundet med det lymfatiske systemet, fordi den er beskyttet av et kompakt kranium der det ikke er plass til de ekstra lymfe-årene.

I stedet for det lymfatiske systemet bruker hjernen søvn til å fjerne avfallsstoffer. Hjernen renser seg selv med cerebrospinalvæske som er avgjørende for stoffskiftet i hjernen. Denne blir skilt ut i hjerneventriklene med næring til hjernecellene, og absorbert blodårene med avfallsstoffer. Samtidig tilfører cerebrospinalvæsken også livsviktig næring til hjernecellene.

Kaliumkonsentrasjonen får oss til å sove
Det er én ting som er viktig å notere seg: Denne renseprosessen skjer bare når vi sover. Det kommer av at hjernecellene krymper litt når vi sover, slik at det er plass til mer væske i hjernen. Kaliumkonsentrasjonen i hjernen spiller en stor rolle – det er nemlig den som styrer når vi sovner og som får hjernecellene til å krympe.

Er kaliumkonsentrasjonen høy, er vi våkne – men med en gang den faller til et bestemt nivå sovner vi. Hjerneforskeren Maiken Nedergaard sprøytet væske med lav kaliumkonsentrasjon inn i mus – i et lite hulrom de har under lillehjernen. De sovnet med en gang. Sprøytet hun inn væske med høy kaliumkonsentrasjon, våknet musene.

Slik fungerer også menneskehjernen: Når du begynner å bli søvnig betyr det at kaliumkonsentrasjonen i hjernevæsken nærmer seg nivået som må til for at du sovner.

Hvilke stoffer blir renset ut når vi sover?
soevn
I en annen artikkel forklarer Videnskab.dk hvordan forskere fra Boston Universitet har funnet frem til ett av de viktigste giftstoffene hjernen bryter ned når vi sover. Dette stoffet heter adenosin og samler seg i hjernen i løpet av dagen. Stoffet er en av hovedårsakene til at vi føler oss trøtte.

Når du sover minker nivået av adenosin fordi cerebrospinalvæsken hjelper med å rense det ut. Etter en god nattesøvn kjenner du deg frisk og klar til en ny dag.

Søvn er viktig for hukommelse og læring
En annen viktig bonus ved god nattesøvn er at hjernen får mulighet for å fordøye og lagre dagens opplevelser og inntrykk i langtidshukommelsen samt alle de tingene du har lært i løpet av dagen. Maiken Nedergaards nyere forskning viser også at vi sorterer bort unødvendig og likegyldig informasjon slik at det ikke tar opp plass i langtidshukommelsen.

Også her er funnet basert på studier av mus ved New York University. Her målte de musenes hjerner, både når de lærte noe nytt om dagen, og når de sov om natten. Med en gang musen nådde REM-søvnen (Rapid Eye Movements), ble de samme områdene i hjernen aktivert som når de lærte noe nytt om dagen.

Hvis forskerne vekket musene når de nådde REM-stadiet, ble ikke områdene i hjernen aktivert, og disse musene slet mer med å lære nye ting.

Hva skjer i resten av kroppen?
I resten av kroppen øker renseprosessen som også skjer i våken tilstand. Samtidig gjenoppbygges kroppsvev. Den slitasjen som aktivitetene har påført organer og muskler blir gjenopprettet og cellene får pusterom på grunn av lavere energinivå. Det blir også brukt til å rense ut og bygge opp slik at kroppen er restituert når du våkner. Immunforsvaret blir styrket og det dannes ekstra mye Interleukin-6 som er et viktig protein som bidrar til å slå ned infeksjoner og trolig er viktig i kroppens kamp mot kreftceller.

Søvn sørger også for å holde blodkarene i form slik at de lettere kan utvide og trekke seg sammen etter behov. Sover du for lite, blir de stivere. Da er det lettere for fett og kalk å sette seg i blodbanene.

Søvn senker også nivået av stresshormonet kortisol som er med på å styre appetitten. Sover du ikke nok, blir ikke nivået senket nok slik at du begynner å spise mer. Sover du rundt 7,5 timer hver natt senker kortisolnivået seg nok til at du klarer å holde vekten, viser amerikanske studier.

Derfor er liggeposisjonen viktigDerfor er liggeposisjonen viktig
En annen overraskende oppdagelse er at det ikke er likegyldig hvordan du ligger i sengen. Det gjelder ikke bare rygg, nakke og andre kroppsdeler, men påvirker også hvor bra renseprosessen blir utført.

Det er best for skjelett og rygg og nakke å sove på ryggen, men dette gir også større risiko for snorking og problemer med søvnapne. Søvnapne kommer ofte av overvekt, men kan også utvikle seg med tiden.

Rent fysisk er årsaken til søvnapne slappe muskler eller innsnevringer i svelget, men kan også komme av for stor drøvel. Uansett årsak stenger det for oksygentilførsel slik at det er vanskelig å trekke pusten. Da får ikke hjernen nok luft, som øker risikoen for Alzheimers, Parkinsons og andre typer demens.

Om du sover på magen, er det bra for fordøyelsen, men ikke like heldig for ryggen eller nakken. For å trekke pusten, tvinges du til å ligge med hodet til siden som øker sjansen for nakkeproblemer.

Sunnest å sove på siden
Du unngår både de uheldig bivirkningene av å sove på ryggen eller magen dersom du ligger på siden, men unngå å ligge i fosterstilling da dette belaster rygg og nakke.

Med en god madrass kan du fint sove på siden uten å belaste ryggraden eller nakken for mye. Har du riktig fasthet på madrassen og får hjelp av komfortsonene, lar madrassen trykkområdene på kroppen synke ned i madrassen samtidig som den gir støtte til korsryggen. Slik ligger ryggen rett, og med riktig hodepute kan nakken også få nok støtte.

Grunnen til at det også er sunt å sove på siden, i følge ny forskning, at hjernen og musklene dine bedre kan skille ut avfallsstoff slik. Da er det større sjans for å våkne uthvilt og mindre risiko for å utvikle demenssykdommer.

Det er litt forskjell på om du sover på høyre eller venstre side. Ligger du på venstre side, er det økt risiko for å oppleve halsbrann fordi magen presser på inngangen til magesekken. På høyre side skjer ikke dette, men da øker trykket på lever, lunge og mage.


Sov riktig og unngå ryggproblemer:

NRK har skrevet en artikkel om hva som er den beste sovestillingen –ikke overraskende er det best å sove på ryggen. Dette er en nøytral stilling som sparer kroppen for trykkbelastning, men den kan være problematisk – i alle fall for partneren din – om du snorker. Å ligge på siden er nest best – her får du rett ryggrad, men det kan være uheldig om du har problemer med huden i ansiktet.

Å sove på magen er det absolutt verste, selv om det er effektivt mot snorking. Her er nakken hele tiden belastet og ryggraden er ikke strekt ut i nøytral posisjon.

TV2 har skrevet en lignende artikkel hvor de kommer frem til samme konklusjon som NRK: Å sove på ryggen er best. Fysioterapeut Benny Storheil oppfordrer også til å investere i en ordentlig madrass for å unngå smerter og problemer.

Sundhedsguiden.dk skriver at altfor få mennesker bruker nok penger på sengen/madrassen deres sammenlignet med hva man ellers bruker penger på. En typisk regulerbar seng i toppklasse koster kanskje 20.000 kr og holder ofte i minst 20 år. Det vil si at man kan øke søvnkvaliteten voldsomt for 1000 kroner i året. Slik som vi har sett tidligere, er god søvn avgjørende for hvordan vi fungerer i hverdagen. Dette er derfor ikke stedet man bør spare.

Sengen:
Hvis du lider av dårlig rygg, hofter eller kne er det viktig at du velger den rette sengen fordi den kan ha avgjørende betydning for deg. Det er først og fremst viktig at selve sengen er stabil.

Sundhedsguiden.dk skriver at sengen bør være minst 90 cm bred og 20 cm lenger enn deg. Dersom du du har problemer med hofter, kne eller rygg er det også viktig at sengen er høy nok, som gjør at den er lettere å re opp og enklere å komme seg inn og ut av.

Madrassen:
Det er en gammel skrøne at man bør ligge så hardt som mulig. Når man ligger på ryggen bør man kunne presse en hånd inn under korsryggen og merke et jevnt trykk på hele baksiden av kroppen. Om hæler og bak synker ned, er dette et tegn på at madrassen er for myk.

Soveposisjon:
Som vi allerede har slått fast, er det sunnest å sove på siden. Her anbefaler Sundhedsguiden.dk at du ligger med bøyde ben for å unngå unødvendig belastning av knærne. De anbefaler at du ligger med det ene kneet litt mer bøyd enn det andre, eller har en dyne/pute mellom benene.