Regulerbar seng test-oversikt: Velg den beste regulerbare sengen

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Med omtrent 8 timer søvn hver natt bruker du i gjennomsnitt 227,468 timer i sengen i løpet av livet, eller 26 år av livet ditt på å sove. Nok søvn har stor betydning for livskvaliteter din. Derfor er det også viktig å sørge for god og dyp nattesøvn, som krever både god seng og riktige soveforhold.

En regulerbar seng er en sengetype med mange smarte funksjoner. De fleste opplever bedre nattesøvn når de skifte over til en regulerbar seng.

Vi har undersøkt en rekke regulerbare senger av høy kvalitet. Her får du en guide for hva du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe en ny regulerbar seng, hvordan du får den beste nattesøvnen og hva god nattesøvn gjør for kroppen din.

Denne guiden om regulerbare senger inneholder:
🔸 Hva du bør vurdere når du skal kjøpe en ny regulerbar seng
🔸 Gjennomgang av hvordan en regulerbar seng fungerer
🔸 Gjennomgang av en rekke regulerbare senger
🔸 Søvnguide: Hvorfor er søvn så viktig?
🔸 Gode råd til bedre nattesøvn


Hva bør man tenke på når man kjøper seng? 

Størrelse
Å velge riktig sengstørrelse gjør at du kan maksimere plassen på soverommet. Sørg for at du sjekker de nøyaktige målene til sengen du kjøper, for eksempel boksens størrelse og høyden på hodegjerdet, spesielt hvis sengen skal installeres i et rom med lav takhøyde. Én person kan sove komfortabelt i en enkeltseng med dimensjoner på 80-120 cm bred og 200 cm lang.

Størrelse på 80-120 cm bredde og 200 cm lengde er et godt valg for barnerom, leiligheter og studioer. Den vanligste og mest populære størrelsen for par er 140 cm eller 160 cm bredde og 200 cm lengde. Denne størrelsen har plass til to personer i små til mellomstore soverom. Disse sengene gir ønsket nivå av komfort mens du sover uten å forstyrre hverandre.

Type seng
Når det gjelder til komfort og luksus, er kontinentalsenger de mest populære sengene.  Et av hovedtrekkene til en kontinentalseng er høyden, som kommer av tre komfortable madrasslag. Regulerbare senger har vokst i popularitet, da den gir individuell støtte til kroppen ved at du kan endre støtten på sengens forskjellige områder. 

Med en regulerbar seng har mulighet til å heve og senke sengens ulike områder. Dette er et godt valg for personer med rygg- eller skulderproblemer, eller for de som ønsker en luksuriøs seng med allsidige funksjoner som gir utmerket komfort. En springfjærmadrass er et rimeligere alternativ som også gir god støtte. Disse sengene består av en treramme som du kun trenger å skru noen ben på, og deretter er de klare til bruk.

Overmadrass
En rekke faktorer er med på å bestemme hvor god en madrass er. De viktigste faktorene er fasthet og materialer, som vil påvirke hvor hard eller myk sengen føles. Det finnes en rekke fasthetsnivåer på markedet, og du bør tenke over hvordan din sovestilling er, for å begrense alternativene. For de som liker å ligge på siden anbefales myke til middels faste overmadrasser laget av minneskum -for å gi god demping til støtområdene.  

Madrasser for rygg- og magesovere bør være middels faste til faste. En innerfjærmadrass anbefales for å fordele vekten jevnt over hele sengen. Lateksmadrasser kan fungere for mange ulike soveposisjoner -i tillegg består de ofte av en organisk og allergivennlig sammensetning. Vi anbefaler å lete etter en forhandler som tilbyr en gratis prøveversjon, og gratis bytte av overmadrass, for å sikre at du får passende fasthet. 

Pris
Det anbefales å kjøpe en seng som varer lenge. De dyrere alternativene koster rundt 50.000 kr. og inkluderer funksjoner som et særegent møbelstoff, ekstra komfortsoner og en madrass av høy kvalitet. Disse sengene er mer holdbare og kommer i større størrelser.

De rimeligere alternativene har ofte et enklere design, færre funksjoner og koste rundt 7.000 – 10.000 kr. Hvis du likevel har lyst på en seng av god kvalitet og opptatt av detaljer, er det mulig å finne en seng av god kvalitet til under 10.000 kr. Vi foreslår at du ser etter en rabatt på mer enn 50 prosent, noe som ofte er mulig på sengemarkedet.

Forbruker- og ekspertanmeldelser
Før du kjøper seng anbefales det å lese forbruker- og ekspertanmeldelser. På den måten kan du lære mer om kvaliteten på sengen, hvor komfortabel den er, og hvor holdbar den er. Sjekk merkets eller forhandlerens Trustpilot før du kjøper sengen -vurderinger her sier noe om kvalitet og service. Vi har inkludert både forbruker- og ekspertanmeldelser i guiden vår, for å hjelpe deg med å ta det beste valget.

arrow-more

Slik vurderer og velger vi ut produktene

I denne artikkelen analyserer og sammenligner vi en rekke anerkjente og populære forhandlere på jakt etter de beste produktene på markedet. Vi har partnerskap med en rekke av landets største forhandlere, og selv om dette kan ha en innflytelse på utvalget av produkyrt til artikkelen, så beror anbefalingene våre på redaksjonens faglige og subjektive vurdering.

Hos Forbrukerliv vurderer vi produkterne ut ifra parametere som:

  1
 • Brukeranmeldelser, f.eks. Trustpilot score
 • 2
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 3
 • Forhandlerens garantier, service og omdømme
 • 4
 • Kunnskap og data om hva leserne våre foretrekker
 • 5
 • Eventuelle offisielle tester

Alt dette måles opp imot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen i artikkelen ikke representerer en rangering av produktene, men en gjennomgang av noen av markedets beste produkter til ulike behov.


Bedre Nætter Senses Regulerbar Seng

Vår anbefaling

✅ 4,7 / 5 stjerner basert på over 2900 anmeldelser på TrustPilot
✅ Svanemerking og OEKO-TEX-sertifiserte materialer
✅ 100 dagers prøveperiode

Senses regulerbare seng er produsert av Bedre Nætter, som er en av landets største sengeforhandlere på nett. Denne sengen er en av de høyest rangerte regulerbare sengene hos forhandleren. Sengen er derfor et godt valg for de som ønsker et gjennomtestet produkt, og ikke har noen spesielle preferanser.

 • 100 dagers prøveperiode og 25 års garanti på ramme- og fjærbrudd
 • OEKO-TEX sertifisert og svanemerket overmadrass
 • 7 forskjellige komfortsoner tilpasset hver kroppsdel

Anmeldelse og gjennomgang av Senses regulerbar seng

Bedre Nætter har forsøkt å designe en regulerbar seng som kan gi god ergonomisk støtte uansett hvilken posisjon du sover i, noe som gjøres ved hjelp av de 3 lagene som til sammen utgjør sengen:

Bunnen består av en 10 cm solid treramme og kommer med 19 cm høye ben. Bena kan monteres uten verktøy, da brakettene er forhåndsmontert. I motsetning til andre konkurrenter har du ikke muligheten til å velge andre ben enn de som følger med, noe som kan være en ulempe for noen.

I bunnen finnes selve motoren, som er designet for å være svært stillegående og holdbar. I tillegg til standard 2 års garanti, gir Bedre Nætter 5 års garanti på motoren og 25 års garanti på fjær- og rammebrudd. Sammenlignet med konkurrentenes modeller i samme prisklasse, får du her 10 år lengre garanti på fjær- og rammebrudd -et tydelig kvalitetsstempel.

Fjærmadrassen består av syv komfortsoner designet for å gi alt fra ryggen til føttene riktig støtte. Som hos konkurrentene i samme prisklasse er fjærene polstret med 25 mm komfortskum. Senses har imidlertid syv komfortsoner, hvor konkurrenter i samme prisklasse kun har fem komfortsoner. Du får derfor en fjærmadrass som gir bedre ergonomisk støtte enn det du ellers ville fått med en modell fra konkurrentene.

En annen god egenskap ved Senses regulerbare seng er at den består av 2 separate senger. Dette gjør at du og din partner kan justere fastheten på fjærmadrassen, samt høyden, uavhengig av hverandre. På denne måten kan dere begge velge det som passer best.

Overmadrassen er produsert i 8 cm tykk lateks, som gir god komfort og støtte. En av fordelene med lateks er at det er varmeavledende, slik at den aldri blir for varm om natten. En ulempe med Senses regulerbare seng er at du ikke har valget mellom overmadrass i lateks eller skum, slik du har hos flere av konkurrentene. Hvis du ikke ønsker en overmadrass i lateks er ikke dette sengen for deg. Som en av de eneste topp-madrassene i bransjen er den svanemerket, noe som gjør overmadrassen til et av de mer miljøvennlige valgene.

Sammenlignet med andre regulerbare senger i samme prisklasse får du mye for pengene. Senses regulerbare seng skiller seg fra andre modeller ved å være svanemerket, ha 7 komfortsoner, samt 10 års lengre garanti mot ramme- og fjærbrudd sammenlignet med andre regulerbare senger i samme prisklasse.

Hva sier forbrukere om Bedre Nætter Senses Elevasjonsseng?

Tidligere kunder har vurdert Senses regulerbare seng til 4,5 / 5 stjerner basert på mer enn 140+ anmeldelser. Kundene understreker at de føler de har fått mye for pengene, og at kvaliteten og kundeservicen er på topp. Vurderingene er basert på personer som har kjøpt produktet selv, og anses derfor som troverdige.

Bedre Nætter har bygget et høyt nivå av kundetilfredshet, og scoret hele 4,7 / 5 stjerner basert på mer enn 2900+ anmeldelser.

Noen opplever at overmadrassen og fjærmadrassen ikke blir på plass, noe som betyr at de må justeres hver gang forhøyningen har blitt brukt. Andre opplever at leveringen av sengen ble forsinket, men at kundeservicen var rask med å løse problemet.

Fordeler

 • 4,7 / 5 stjerner basert på mer enn 2989+ anmeldelser på TrustPilot
 • 7 komfortsoner som sikrer maksimal ergonomi og komfort
 • 25 års garanti mot ramme- og fjærbrudd, samt 5 års garanti på motor
 • Svanemerket og OEKO-TEX sertifiserte materialer
 • Kan monteres uten bruk av verktøj
Ulemper

 • Noen opplever at topp- og fjærmadrass ikke holder seg på plass ved bruk av forhøyning
 • Ingen mulighet til å velge andre ben eller annen type overmadrass enn lateks

Forbrukerlivs vurdering 

Helhetsinntrykket vårt av Senses regulerbare seng fra Bedre Nætter er godt. Dette er basert på at sengen har hele 7 komfortsoner, at du kan justere fasthet og høyde individuelt på hver halvdel av sengen, samt kundeanmeldelser som bekrefter at det er et godt produkt. At sengen i tillegg er 100 % fri for skadelige stoffer, og er allergivennlig, er et ekstra pluss.
De skiller seg fra konkurrentene i samme prisklasse ved å ha 2 ekstra komfortsoner, 10 års ekstra garanti mot ramme- og fjærbrudd, og ved å være svanemerket.

Samspillet mellom det ekstra du får for pengene sammenlignet med konkurrentene i samme prisklasse, samt de gode anmeldelsene gjør at vi anbefaler Senses regulerbare seng.

Sengen er tilgjengelig i følgende størrelser:

 • 140 x 200
 • 180 x 200

Nordic Dream Ragna Nordlys – for dem som vil justere sengens nakke, rygg og ben

Beste regulerbar seng i premiumklassen

✅ 4,9/5 stjerner på TrustPilot – En av de best anmeldte sengeforhandlerne i Danmark
✅ Godkjent av fysioterapeuter og kiropraktorer med spesialisering i ergonomi
✅ Toppkarakter i tester av Good Night’s Institute i Sveits
Merk: Ragna er for tiden på tilbud hos forhandleren. Noe som betyr at for eksempel størrelsen 180 x 200 er redusert fra 48.993,- til 22.393,- - De andre størrelsene i denne modellen er også redusert.

Ragna er en av de mest ettertraktede regulerbare sengene til Nordic Dream. Den danskproduserte sengen er utviklet i samarbeid med ledende fageksperter og fysioterapeuter for å gi en ergonomisk løfteteknikk av nakke, rygg og ben. Motorene er produsert av Okin, og er kraftige og lydløse, for en bedre brukeropplevelse. Madrassen har syv komfortsoner som støtter kroppens anatomi og forbedrer nattesøvnen betraktelig. Sengen passer de fleste budsjett og har en 100 dagers risikofri prøveperiode, slik at man er helt sikker før man kjøper. Madrassen kan også byttes etter 100 dager dersom madrassens fasthet ikke føles riktig.

Dette må du vite før du kjøper Ragna

En luksuriøs madrass for alle behov

Springfjærmadrassen til Ragna er utstyrt med danskproduserte ergonomiske pocketfjærer som er delt inn i syv komfortsoner. Komfortsonene sørger for optimal avlastning av hele kroppen gjennom natten. De er nøye individuelt plassert slik at nakke, skuldre, rygg, hofter og korsrygg får ekstra støtte, uansett hvilke stilling man sover i. Mellom fjærene i springfjærmadrassen er det airflow-skum. Airflow-skum har flere fordeler, det hjelper til med å holde fuktighet ute av madrassen, det er antibakterielt og det gir fjærene ekstra høy elastisitet. Alt dette bidrar til at madrassen har en lengre levetid. Springfjærmadrassen har også anti-skli slik at overmadrassen ikke beveger seg når du sover.

Fantastiske justeringsmuligheter og perfekte størrelser

Justeringsmulighetene til Ragna er utviklet av dyktige fagfolk med et stort fokus på å utvikle løfteteknikken, slik at kroppen blir avlastet helt korrekt. Man kan selv endre fastheten på madrassen ved å justere på lamellenes fasthet i midten. Med fjernkontrollen som følger med, kan du enkelt justere rygg, ben og nakke etter behov Fjernkontrollen kan også styre LED-lyset i bunnen av sengen, som er innebygd i  motoren fra Okin. Motoren har en full fabrikkgaranti på 5 år.
Når du skal kjøpe en Ragna-seng kan du velge mellom 6 ulike størrelser. Den mest populære størrelsen i Norge er 180×200, som er brukt i denne testen.

Nordlys overmadrass - temperaturregulerende og vaskbart trekk

Nordlys fra Nordic Dream er for deg som ønsker en toppmadrass med siste teknologi. Overmadrassen består av nemlig av 7 ergonomiske soner som gir deg de beste forutsetningene for god søvn. Sonene gir ekstra støtte til kroppen og avlaster kroppens trykkpunkter, slik at du får en mer avslappet sovestilling og sover bedre.

Dekselet er aktivt avkjølende, og reagerer derfor på om du enten har det for varmt eller for kaldt om natten. De teknologiske elementene sørger for temperaturregulering av madrassen slik at temperaturen holdes på 35-36 grader. Trekket er også oeko-tex sertifisert og kan vaskes på 40 grader.

Du kan velge om du vil ha din overmadrass med kjerne i naturlatex eller memoryskum. Naturlatex er et godt valg hvis du ønsker et svært pustende materiale som leder bort fukt og varme fra kroppen i løpet av natten. Latex gir også effektiv avlastning for kroppen, slik at du er sikret optimal støtte.

Memoryskum former seg etter kroppen din, slik at du synker ned i madrassen. Det kan bidra til å forhindre sirkulasjonsproblemer og ledd- og muskelsmerter. Memoryskum holder mye på varmen, så hvis du ofte blir varm om natten, er det bedre å gå med en latex overmadrass.

Hva sier forbrukere og eksperter om Nordic Dream Ragna?

Nordic Dream har en svært god rangering på det danske markedet, med 4,9/5 stjerner på Trustpilot. Kundene roser spesielt den utmerkede kundeservicen og overmadrassen i lateks, samt at det ikke finnes noen store ulemper ved å velge en seng fra Nordic Dream. Det har tidligere vært problemer med rederiet som håndterte sengene, men dette er nå løst. Av andre ulemper synes noen at overmadrassen er litt for tynn for deres smak.

Fordeler

 • Naturlig overmadrass med lateks og vaskbart trekk, noe som gjør den allergivennlig
 • Motor av høy kvalitet som vil vare i mange år fremover
 • Ergonomiske pocketfjærer med ulikt trykk, slik at hele kroppen får god komfort
 • 7 Spesialutviklede komfortsoner som gir optimal støtte
 • Utviklet i samarbeid med ledende eksperter i både Danmark og Sveits
Ulemper

 • Noen kunder opplever lengre leveringstid

Forbrukerlivs vurdering

Vi mener Ragna regulerbar seng er en seng i særklasse. Denne sengen er ideell for deg som sliter med vond rygge og nakke, eller som ønsker mer luksus i hverdagen. Vi vil gjerne fremheve den allsidige madrassen som passer til ethvert behov. Vi mener at små detaljer som anti-skli og innebygd lys tar brukeropplevelsen til et nytt nivå. I tillegg liker vi at prisklassen passer de aller fleste.

Spesifikasjoner

 • Tilgjengelige farger: lys grå, dyp blå, anstrasitt, sand
 • Dimensjoner: 180×200 cm
 • Tykkelse springfjærmadrass: 21 cm
 • Ben høyde: 20 cm

Venus regulerbar seng – Høykvalitets regulerbar seng fra Bedre Nætter 

✅ 4,7/5 stjerner på TrustPilot
✅ 4,5/5 stjerner på Venus

 

Vurderer du å gå til innkjøp av en luksuriøs regulerbar seng, som har vist seg god i test? Da bør du sjekke ut Venus regulerbar seng, som er Bedre Nætters bestselgende sengeserie. Over 10 000 kunder har allerede en Venus regulerbar seng– kanskje er du den neste?

 • 25 års garanti på fjær- og rammebrudd
 • 7 komfortsoner og justerbar madrassfasthet
 • Svanemerket og allergivennlig overmadrass

Anmeldelse og analyse

Prisen på en Venus regulerbar seng er kanskje høyere enn prisen på andre regulerbare senger, men til gjengjeld får du en modell som er fri for feil og mangler, og som både er komfortabel i tillegg til å være god for helsen.  

Med denne komplette pakken kan du trygt teste ut sengen, med en 100 dagers prøveperiode. Hvis det viser seg at sengen ikke er noe for deg, kan du bytte. Dersom du velger å investere i en Venus regulerbar seng skal du selvsagt ha garanti for kvaliteten. Derfor får du 25 års garanti på både fjærer og ramme, og fem år på motoren.  Sammenlignet med hva konkurrentene tilbyr kan vi garantere at du kjøper et kvalitetsprodukt dersom du velger en Venus regulerbar seng.

Luksus i særklasse
Instillingene ved en Venus regulerbar seng gir deg mulighet til å skreddersy sengen etter egne preferanser. Rent estetisk kan du velge mellom fire fargenyanser og fem ben. Alle fargene er moderne og tidløse, og sengebenene kan tilføye det lille ekstra. Her kan du velge de trefargede som følger med, eller du kan gå for skinnende svarte, gylne, kobberfargede eller sølvfargede.

Valg av ben er selvfølgelig en detalj, men det kan bidra til å sette et personlig preg på sengen. Du har også mulighet til å kjøpe med en sengegavl dersom du foretrekker det. I tillegg har du valgfrihet når det gjelder sengens fasthet, slik at du kan få den fastheten som passer deg best. Hvis dere er to som skal dele sengen kan det være godt å ha mulighet til å velge hver sin fasthet. 

Linak-motor for mindre støy
Venus regulerbar seng har en motor som kan heve og senke sengens bevegelige deler. Motoren er en dansk Linak som også brukes av selv de dyreste konkurrentene. Linak-motoren går stille og jevnt, den varer år etter år og du styrer den med en trådløs fjernkontroll.  Selve sengen består av tre deler.

Først er det basen med motoren, som er plassert i en 20 centimeter tykk treramme for å skape et solid fundament. Deretter finner du fjærmadrassen, som er et av høydepunktene ved en Venus regulerbar seng. Fjærmadrassen består av syv komfortsoner. Hver sone bidrar med en kroppsspesifikk avlastning, slik at hver kroppsdel ​​får optimal støtte. Dette tilsvarer en komplett stressavlastning for kroppens ulike trykkpunkter.

Spesielt allergivennlig overmadrass
Toppen av kransekaken er sengens overmadrass, som hos Venus regulerbar seng er en helt spesiell type. Den er laget av lateks, som er et naturlig, allergivennlig, ventilerende og fuktighetsledende materiale. Dette gjør at nattesvetten ledes bort, slik at du får det mest optimale sove-klimaet. Lateksen i overmadrassen er laget med SonoCore, som gir økt elastisitet og pusteevne, og som har lang levetid.

Du får altså mye for pengene. Videre er overmadrassen svanemerket, slik at du kan være helt sikker på at den er fri for skadelige kjemikalier. Overmadrassen er også omgitt av et Rönd trekk, som er antibakterielt, for å unngå støvmidd og andre mikroorganismer. Dette er ideelt for å unngå å utvikle allergi eller andre sykdommer.

Hva eksperter og forbrukere sier om Venus regulerbar seng? 

Det er bred tilfredshet blant kundene, både når det gjelder Venus regulerbar seng og servicen hos Bedre Nætter. Over 350 kjøpere har anmeldt Venus regulerbar seng med en gjennomsnittlig poengsum på 4,5 av 5 stjerner, og flere nevner at sengen har gjort en betydelig forskjell for nattesøvnen – som er den beste rosen en seng kan få. Design og brukervennlighet (den er enkel å montere) vektlegges også.

Noen forbrukere kommenterer likevel at overmadrassen føles litt tynn, og noen savner å kunne velge en overmadrass laget av skum heller enn lateks. En overmadrass i skum vil gi et varmere klima, hvor lateks gir et kjølig. I underkant av 3000 forbrukere på Trustpilot gir Bedre Nætter 4,7 av 5 stjerner i snitt. Det vil si at kundene også er svært fornøyde med forhandlerne. 

Fordeler

 • Sengen er individuelt vurdert til 4,5 av 5 stjerner i gjennomsnitt av forbrukerne
 • Bedre Nætters mest solgte sengeserie siden 2014 -den er grundig testet for feil og mangler
 • Svanemerket, allergivennlig og OEKO-TEX-sertifisert overmadrass
 • 7 komfortsoner, 25 års garanti på fjærer og rammebrudd og 5 års garanti på motoren
Ulemper

 • Noen kunder skulle ønske at overmadrassen hadde vært litt tykkere
 • Ingen mulighet for å velge annen overmadrass enn latex

Forbrukerlivs vurdering

I redaksjonen deler vi kjøpernes entusiasme, og med over 10.000 Venus-brukere, kan vi se at dette er et populært valg.

Vi liker virkelig kombinasjonen av komfort og helse. De syv komfortsonene kan utvilsomt gjøre underverker for kroppen og gir deg en god natts søvn, samtidig som den allergivennlige profilen er tydelig i tråd med samfunnets voksende interesse for god helse. Her vil vi både fremheve den svanemerkede overmadrassen, men også at hele sengen er OEKO-TEX sertifisert – som garanterer for at produktet ikke inneholder skadelige kjemikalier.

Alt i alt er Bedre Nætters Venus regulerbar seng det mest åpenbare valget for deg som har et litt større budsjett, og som vil ha det beste av det beste– og litt til. Sammenlignet med konkurrentene er kvaliteten høy, garantiene lange, servicen er omfattende og helsen er satt høyt.

Sengen er tilgjengelig i følgende størrelser:
80 x 200 centimeter
90 x 200 centimeter
120 x 200 centimeter
140 x 200 centimeter
160 x 200 centimeter
180 x 200 centimeter
180 x 210 centimeter
210 x 210 centimeter


Nordic Dream Aura Fjord – for dem som ønsker ekte hverdagsluksus

Beste regulerbar seng i luksusklassen

✅ 4,9/5 stjerner på TrustPilot – En av de best anmeldte sengeforhandlerne i Danmark
✅ Godkjent av fysioterapeuter og kiropraktorer med spesialisering i ergonomi
✅ Toppkarakter i tester av Good Night’s Institute i Sveits
Merk: Aura er for tiden på tilbud hos forhandleren. Noe som betyr at for eksempel størrelsen 180 x 200 er redusert fra 65.093,- til 27.993,- - De andre størrelsene i denne modellen er også redusert.

Med syv innebygde komfortsoner som avlaster alle kroppens trykkpunkter og et dobbelt lag med pocketfjær, gir Aura Nordlys 180×200 en fantastisk sovekomfort og ekte hverdagsluksus. Sengen er utviklet i samarbeid med fageksperter og fysioterapeuter og er utstyrt med sterke og lydløse motorer fra Okin som justerer ben og rygg i ønsket stilling. Den kommer i fire forskjellige størrelser hvor 180×200 er brukt i denne testen. Den luksuriøse danskproduserte sengen har en stiv pris, men også mange fordeler. En 100 dagers prøvetid er inkludert i prisen, dette gjelder også fastheten til madrassen.

Dette må du vite før du kjøper Aura

Perfekte justeringsmuligheter
Aura Nordlys 180×200 er utstyrt med den nyeste teknologien innen regulerbare senger. De sterke og lydløse motorene fra Okin styres med en trådløs fjernkontroll. Denne brukes også for å slå av og på LED- lysene under sengen. Motoren har 5 års full garanti og er anerkjent over hele verden for sin høye kvalitet. Med denne regulerbare sengen kan du stille inn områdene for ben og rygg i ergonomiske stillinger, som er ideelt for vonde rygger, eller de som liker å lese på sengen.

Luksuriøs madrass
De syv komfortsonene til Aura Nordlys 180×200 er utviklet i samarbeid med fageksperter og fysioterapeuter. Komfortsonene gir ekstra støtte til nakke, skuldre, rygg, hofter og korsrygg og utgjør en forskjell fra første natt. Den regulerbare rammemadrassen er bygd opp av et dobbelt fjærlag hvor begge lagene er utstyrt med Ergonimic+ fjærer som sikrer ekstra komfort. Pocketfjærene former seg etter kroppsvekten og avlaster kroppens tyngste punkter. For ekstra fleksibilitet og holdbarhet, er alle pocketfjærene pakket inn i stoffposer. Over fjærene er sengen utstyrt med Airflow-skum. Dette skummet øker pocketfjærenes elastisitet i tillegg til at det virker kjølende og avleder fuktighet for å gi madrassen lengst mulig levetid.

Flotte størrelser med fordeler i prisen
Aura Nordlys serien er tilgjengelig i fire størrelser. Her kan du velge mellom en tradisjonell enkeltseng til den største dobbeltsengen. Den mest populære sengestørrelsen i Norge er 180×200, som er en allsidig størrelse med god plass. Når du kjøper Aura Nordlys 180×200 får du en rekke garantier med på kjøpet. Sengen har 100 dager gratis prøveperiode -dette gjelder også madrassen. Om du føler at du sover for mykt eller hardt har du mulighet til å endre fastheten. Nordic dream inkluderer også 25 års garanti på ramme- og fjærbrudd. Dersom du syntes sengen er litt dyr kan du ofte finne den på salg.

Fjord toppmadrass - ErgoFlex skum med en hard og en myk side

Overmadrassen Fjord fra Nordic Dream måler 10 cm i høyden og er laget av ErgoFlex-skum, som har flere komfortable og funksjonelle egenskaper. Den er dekket med Oeko-tex sertifisert bambustrekk, som er utrolig mykt og pustende. Det er også et miljøvennlig materiale, da det verken brukes plantevernmidler eller kunstgjødsel i produksjonen.

ErgoFlex-skum har en åpen cellestruktur. Dette gjør at skummet får bedre luftgjennomstrømning, slik at fuktighet fra kroppen lettere transporteres bort i løpet av natten. Det er også en termosensitiv overmadrass, som automatisk reagerer på kroppsvarme og fordeler den jevnt over hele madrassen. En nyttig kvalitet hvis du har en tendens til å bli varm når du sover. Denne strukturen garanterer også en tørr, ren og frisk seng.

Fjord overmadrass har en myk og fast side. På den myke siden er skummet ribbet, noe som gir deg økt komfort og passform. På den faste siden er den flat, noe som gjør madrassen mer solid. På denne måten kan du være sikker på å få den optimale støtten til kroppen din, slik at både trykkpunkter og blodsirkulasjon i kroppen tilrettelegges.

Hva sier forbrukere og eksperter om Nordic Dream Ragna?

Nordic Dream er ny på det norske markedet, men er en av de best rangerte sengeforhandlerne i Danmark med hele 4,9/5 stjerner på TrustPilot. Mange av deres nåværende kunder legger særlig vekt på overmadrassens gode støtte, samt den høye kvaliteten på materialene. Det er vanskelig å finne noen ulemper -mindre enn én prosent av alle anmeldelsene deres er under 3 stjerner, noe som indikerer at dette er et høykvalitetsprodukt. En enkelt ulempe som imidlertid nevnes er at overmadrassen har en tendens til å skli.

Fordeler

 • Trykkavlastende og pustende overmadrass
 • Leveres med hele 250 mini pocketfjærer pr kvadratmeter, noe som sikrer høy liggekomfort
 • LED-lys under sengen er inkludert
 • Slideback funksjon som gjør at ryggen har en korrekt ergonomisk posisjon uansett hvordan du er plassert
Ulemper

 • Noen opplever at overmadrassen har en tendens til å gli

Forbrukerlivs vurdering

Vi anbefaler Aura Nordlys 180×200 til deg som ser etter god kvalitet og luksus i hverdagen. Vi liker den gode madrassen og de syv komfortsonene som vil gi en fantastisk soveopplevelse fra første natt. Sengens justeringsmuligheter faller i god smak hos oss -her har Nordic Dream tatt i bruk den beste motoren på markedet, som leverer presise posisjoner for rygg og ben. Vi mener imidlertid at  prisen på Aura Nordlys 180×200 er noe høy med mindre den er på salg.

Spesifikasjoner

 • Tilgjengelige farger: lysegrå, mørkeblå, antrasitt og sand
 • Dimensjoner: 180×200 cm
 • Tykkelse rammemadrass: 45 cm
 • Ben høyde: 12 cm

Hilding Family elektrisk seng – Justerbar seng til hele familien

Beste regulerbar seng for deg med allergi

✅ 3,8 / 5 stjerner på TrustPilot
✅ Er både Miljømerket og Astma- og Allergiforbund-merket
✅ 25 års garanti,6 forskjellige fastheter og 5 komfortsoner

Hilding Family Justerbar Seng

Finn den billigste prisen på Hilding Family Justerbar Seng her..

Hilding Family Regulerbar Seng er en ideell seng for deg som vil ha en allsidig seng til hele familien. Denne sengen har alt du vil trenge for å kunne skape et deilig og trygt sovemiljø.

 Pocketfjærer med 5 soner
Hilding Family Regulerbar Seng har hele 5 soner med pocketfjærer på 15 cm. Dette er ideelt for deg som kanskje sliter med noen fysiske plager – eller til deg som vil ha en ergonomisk god seng som tar godt vare på kroppen. 

Hilding Family Regulerbar Seng tar ekstra godt vare på trykkbelastede områder som for eksempel skulder- og hoftepartiet ditt. Sliter du med smertefulle eller stive muskler og ledd så vil dette være helt avgjørende for at du skal få deg en god natts søvn. 

I mange tilfeller stammer til og med disse plagene fra nettopp en dårlig madrass. Derfor er Hilding Family Regulerbar Seng et godt valg dersom dette er noe du sliter med. 

Godt valg for allergikere
Dersom du er allergiker eller sliter med plager som for eksempel astma,  er det enda en bonus at alle sengene fra Hilding er både svanemerket og anbefalt av Astma- og Allergiforbundet. 

Midd og andre allergifremkallende organismer vil få dårlige levevilkår i Hilding Family Justerbar Seng. Dette liker vi spesielt godt fordi det vil være til nytte for både allergikere og ikke-allergikere å ha en seng som reduserer allergener. 

Justerbar treramme
Hilding Family Justerbar Seng er utstyrt med en treramme som er justerbar. Den er originalt 12 cm, men kan justeres slik at den blir 16 cm. På toppen av sengen vil du finne et polyeter-fyll for optimal komfort. 

Du kan justere liggestillingen på selve sengen ved hjelp av en medfølgende fjernkontroll. Hilding Family Justerbar Seng har i tillegg en garanti på 25 år på både ramme og fjærbrudd – og en 5 års garanti på motorene. 

Vær med på å designe sengen selv
Med Hilding Family Justerbar Seng har du også mulighet til å ha en finger med i spillet når det kommer til selve designet. I likhet med andre modeller fra Hilding vil du her kunne velge spesialben dersom du vil ha noe mer enn bare standardbeina. 

Standardbeina følger med uten at du må betale noe ekstra, og de er 12 cm høye på denne justerbare segnen. Dette bestemmes ut ifra hva som vil være en optimal høyde for selve sengetypen. 

Du kan imidlertid velge mer interessante typer sengebein mot et lite pristillegg, dersom du ønsker det. Du kan for eksempel velge mellom stilige metallben i sort eller stål, eller mørke og lyse trebein med en moderne metallkant nederst. Du kan velge mellom runde og firkantede ben, eller design med skrå og rette former. Her er det bare å la fantasien løpe fritt!

Flere ulike varianter
Hilding Family Justerbar Seng lar deg også velge mellom flere ulike mål for sengen din. Dette liker vi spesielt godt da du kan tilpasse sengen til den plassen du har til rådighet på rommet. Målene strekker seg fra 80 x 200 til hele 120 x 200.

Fordeler

 • Enkel å justere
 • Trekk som kan vaskes
 • Komfortabel modell
 • Pocketfjærer i hele 5 soner
Ulemper

 • Sengebein og overmadrass må kjøpes i tillegg
 • 4-6 ukers leveringstid

Finn den billigste prisen på Hilding Family Justerbar Seng her..


Nordic Dream Yrla Fjäll – God regulerbar seng til en rimelig pris

Beste regulerbar seng i budsjettklassen

✅ 4,9/5 stjerner på TrustPilot – En av de best anmeldte sengeforhandlerne i Danmark
✅ Godkjent av fysioterapeuter og kiropraktorer med spesialisering i ergonomi
✅ Toppkarakter i tester av Good Night’s Institute i Sveits

Yrla er utviklet og produsert av erfarne håndverkere i Danmark. Fundamentet i sengen er laget av solid svensk furu for best mulig kvalitet og lengst holdbarhet. Madrassen er tilpasset ethvert behov med sine danskproduserte pocketfjærer, som er fordelt inn i 5 komfortsoner for optimal støtte til skuldre og korsrygg. Sengen er utstyrt med en kraftig og lydløs motor fra Okin som styres med en trådløs fjernkontroll. Den lar deg enkelt justere rygg og ben i den stillingen du selv ønsker. Yrla er en rimelig regulerbar seng som passer alle budsjett.

Dette må du vite før du kjøper Yrla

En god madrass med fem komfortsoner
Yrla har en ergonomisk springfjærmadrass som former seg etter kroppsbygningen og vekten, for å sikre den optimal nattesøvn. Springfjærmadrassen er vendbar og har fem komfortsoner som gir fantastisk støtte til skuldre og hofter på begge sider. De danskproduserte pocketfjærene er pakket inn i små stoffposer som øker fjærenes evne til å gi optimal avlastning.

Formtilpassede justeringsmuligheter
Sengen kan løfte rygg og ben individuelt og styres med en trådløs fjernkontroll. I samarbeid med motoren fra Okin vil de 28 lamellene løfte rygg og ben i ergonomiske stillinger. Okin er kjent for sin gode kvalitet og er verdens største produsent av motorer til regulerbare senger. Yrla har fem justerbare lameller som enkelt kan øke eller redusere fastheten i sengen etter behov.

Komplette størrelser til gode priser
Serien Yrla kommer i hele 8 forskjellige størrelser som passer ethvert behov. Alle størrelser kan skryte av fem komfortsoner og ergonomiske løfteteknikker. I tillegg er alle utstyrt med motor fra Okin. Prisen på Yrla Älv serien passer alle budsjett, og kommer med mange fordeler. Den danskproduserte sengen har en 100 dagers prøveperiode som inkluderer bytte av madrass dersom man ikke er fornøyd med fastheten. Sengen har 15 års full garanti på fjær- og rammebrudd, og i tillegg har motoren til Okin 5 års garanti.

Fordeler

 • OEKO-TEX-sertifisert
 • Fem komfortsoner
 • Fem av lamellene er justerbare
 • 100 dagers prøvetid
Ulemper

 • Sengegalv må kjøpes i tillegg

Forbrukerlivs vurdering

Vi mener Yrla passer til dem som ser etter en billig regulerbar seng av god kvalitet. Sengen har en prisklasse som passer alle budsjett og den har en veldig god madrass som passer de fleste behov, med sine fem komfortsoner. Sengens justeringsmuligheter havner høyt på listen vår og vi liker at man enkelt kan justere ben og rygg i komfortable stillinger. Vi liker at sengen kommer i en rekke størrelser og mener det gir gode valgmuligheter for kundene.

Spesifikasjoner

 • Tilgjengelige farger: grå og sort
 • Dimensjoner: 180×200 cm
 • Tykkelse springfjærmadrass: 18 cm
 • Ben høyde: 20 cm

Carpe Diem Saltö Justerbar Seng – Smart justerbar seng med LED-lys

Godt valg for de som ønsker lys under sengen

✅ 3,8 / 5 stjerner på TrustPilot
✅ En av de sikreste elevasjonssengene på markedet
✅ Designet av en kiropraktor

Carpe Diem Salto Justerbar Seng

Finn den billigste prisen på Carpe Diem Saltö Justerbar Seng her..

Carpe Diem Saltö Regulerbar Seng  er ideell for deg som vil ha en seng som følger alle bevegelsene dine uansett hvor mange ganger du bytter sovestilling i løpet av natten. 

Patentert system
Carpe Diem Saltö Regulerbar Seng kommer med dokumenterte teknikker som kjennetegner Carpe Diem Beds. Carpe Diem Beds Contour Pocket System hjelper til med å gi deg passende trykkavlastning for hele kroppen – og best mulig støtte – slik at du kan slappe helt av mens du sover.

LED lys
Carpe Diem Saltö Regulerbar Seng er i tillegg utstyrt med et LED lys under sengen. Dette lyset fungerer som ens slags nattlampe, og du kan velge å slå det av eller på etter behov. Dette gjør det enkelt for deg å finne tilbake til sengen dersom du står opp midt på natten – uten å for eksempel slå tærne i usynlige kanter i mørket. 

Med Carpe Diem Saltö Regulerbar Seng kan du slappe helt av og nyte den roen og freden som kommer med å ha en seng som gir deg full støtte – og som kan gi deg en ideell sittestilling dersom du for eksempel har lyst til å lese. Da vil du kunne justere sengen til en sittende posisjon uten å få vondt i ryggen eller nakken.

Velg størrelse, tekstiler og bein selv
Med Carpe Diem Saltö Regulerbar Seng kan du selv velge akkurat hvordan du vil at sengen skal se ut. Her kan du nemlig velge mellom mange forskjellige alternativer når det kommer til størrelse, tekstiler og selve sengebeina. 

Madrassene varierer fra enkelt til dobbel – med mål helt ifra 80 x 200 til så mye som 210 x 210. Du kan derfor være sikker på at det vil finnes en modell som passer perfekt inn på soverommet ditt. 

Du kan også velge mellom et vell av flotte og elegante duse farger, i for eksempel fløyel eller ull. Vi liker spesielt godt at det går an å velge ulike tekstiler og farger – dette gir mange muligheter dersom du interesserer deg for design, stil og kvalitet.

Ben finnes i alt fra «statement pieces» i metallisk rosegull, til minimalistiske ben som ikke gjør så mye ut av seg. Uansett hva du foretrekker vil du kunne finne noe som passer til akkurat din stil. Velg for eksempel trebein med metalliske detaljer, eller tynne metallben i fargene gull, sort eller sølv. 

Du kan også velge ulike størrelser og stiler når det kommer til både overmadrasser og sengegavl. Her finnes det både noe til minimalistiske skandinaviske hjem – og til overdådige luksuriøse hjem med nærmest kongelige detaljer på sengegavlen. 

Fordeler

 • Veldig komfortabel i alle posisjoner
 • Smarte LED lys under sengen
 • Modell av god kvalitet
 • Luksuriøse sengegavler i ulike stiler
Ulemper

 • Sengegavl og overmadrass må kjøpes i tillegg
 • 3-4 ukers leveringstid

Finn den billigste prisen på Carpe Diem Saltö Justerbar Seng her..


GDNT Savannah – Regulerbar seng med trådløs fjernkontroll

Godt valg for de som ønsker en høy seng

✅ 3,5 / 5 stjerner på TrustPilot
✅ 20 års garanti og 5-10 dagers levering

GDNT Savannah

 

Savannah er en regulerbar seng fra GDNT. Denne sengen er ikke bare lekker utseendemessig – den er også svært praktisk, takket være den regulerbare madrassen. Enten du skal lese eller se på TV fra sengen, kan ryggen heves i en behagelig posisjon med et lite tastetrykk.

Sengen har en medfølgende trådløs fjernkontroll som enkelt lar deg stille madrassen inn i ønsket stilling.

Design
Savannah har et enkelt, men likevel flott design. Sengens madrasser og sengegavl er omsluttet av samme materiale for et helhetlig uttrykk. Madrassene har hvite kanter, men ellers er designet nokså nøytralt.

Sengegavlen er helt svart og uten noe mønster, men de to nakkestøttene utgjør en lekker detalj. Savannah kan fås i svart, som er en nøytral og anvendelig farge.

Om Savannah regulerbar seng

Savannah måler 180 x 200 cm, og er en klassisk dobbeltseng. Sengens høyde er 59 cm. Dette inkluderer en springfjærmadrass på 17 cm, så vel som en overmadrass på 8 cm. Sammen sikrer madrassene maksimal komfort.

Sengerammen av tre er nokså høy med sine 18 cm, og byr på dobbelt fjæring. Springfjærmadrassen har pocketfjærer med individuelle fjærer, samt bonellfjærer i sengens bunn. Den vendbare madrassen byr på god avlastning for rygg og nakke.

Sengens tre madrasser gir deg optimal komfort mens du sitter eller ligger, og tilrettelegger for best mulig nattesøvn.

Savannah er en middels fast seng, noe som blant annet skyldes polyeter-skummet som omslutter pocketfjærene.

Fordeler

 • God sitte- og liggekomfort takket være justerbar madrass
 • Høy stabilitet
 • Trådløs fjernkontroll
 • Pent og enkelt design
Ulemper

 • Kun tilgjengelig i én farge

Forbrukerlivs vurdering

Savannah er en enkel og budsjettvennlig regulerbar seng. Samtidig skal det sies at både design og komfort holder et høyt nivå, noe som betyr at du får svært mye for pengene.

Sengen har blant annet en trådløs fjernkontroll som gjør det enkelt å stille inn madrassene i ønsket posisjon. Dette er en seng som passer utmerket for deg som ser på TV eller leser fra sengen.

Pocketfjærer, en stabil ramme og bonellfjærer gjør at sengen er både stabil og behagelig. Overmadrassen sikrer at du ligger komfortabelt natten gjennom.

Er du ute etter en budsjettvennlig regulerbar seng med et lekkert design? Da er Savannah Justerbar fra GDNT et utmerket valg.

Spesifikasjoner
Type seng: Regulerbar seng
Høyde: 59 cm
Dybde: 200 cm
Bredde: 180 cm
Fasthet: Middels
Funksjoner / tilpasninger: Justerbar
Farger: Svart

Finn den billigste prisen på Savannah ved å klikke her. 


Slik virker en elektrisk regulerbar seng

En regulerbar seng har et avansert teknisk design, som gjør det mulig å tilpasse sengen nøyaktig til din kropp og behovene du har for å få støttet den under søvn.

En elektrisk regulerbar seng er bygd som en tradisjonell seng med en tredelt sengebunn:

 • Et hode-ende som kan kan vippes opp og ned, slik at overkroppen, nakken og hodet kan ligge i den vinkelen som gir mest komfortabel søvn
 • Det er et midtstykke rundt nedre del av ryggen, som ikke kan reguleres
 • En ben-ende kan også vippes opp og ned, slik at beina kan plasseres i den posisjonen som passer deg best

Det er en motor som gjør det mulig å regulere vinkelen på hode- og benenden, og som gjør det mulig å heve og senke hele sengebunnen. I tillegg kan sengebunnen være utstyrt med ulike enheter, som for eksempel gjør det mulig å heve den øvre delen av hode-enden litt ekstra.

Kontroller at motoren har god kvalitet

Kontroller at motoren har god kvalitetSiden motoren er den sentrale delen, er det viktig å velge en regulerbar seng med en motor av høy kvalitet. Det koster selvfølgelig mer, men det sikrer også at du kan ha glede av sengen i mange år og dermed unngå å skifte motoren én eller flere ganger i løpet av sengens levetid. Da unngår du også at sengen må kastes fordi det er ikke lenger er mulig å få reservedeler eller en ny motor av samme type, hvis motoren går i stykker etter flere år.

Det anbefales å velge en regulerbar seng med motor fra danske Linak i Sør-Jylland, siden det er en driftssikker og lydsvak motor. Linak er leverandør av mange elektrisk regulerbare senger -eksempelvis av de som finnes på sykehus. Her utsettes sengene generelt for mye mer enn den sengen du har stående hjemme. Det at Linak-motoren er god nok for å brukes på sykehus tyder på at den også vil holde i mange år i et hjem.

Hvorfor bør jeg regulere høyden på hode-enden?

Hode-enden på senga kan løftes opp eller ned, slik at overkroppen ligger i den mest behagelige vinkelen. Mange regulerbare senger kan også heve hode-enden på senga opp i en nesten rett vinkel, slik at du kan sitte i sengen og for eksempel lese, spise frokost eller se på TV.

Ved å løfte hode-enden i en passende vinkel, sørger du for at hodet og overkroppen er litt høyere enn resten av kroppen, noe som hjelper deg å puste bedre i løpet av natten. Hvis du ofte sover på ryggen eller snorker, kan en sovestilling hvor hodet hviler høyere enn kroppen, i noen tilfeller bidra til i å hjelpe mot dette.

Det er spesielt en fordel for partneren din, eller hvis du lider av søvnapné. Drøvelen og svelg kan lukke luftstrømmen helt, slik at det kan gå opptil flere minutter før du trekker pusten. Hvis du ikke får nok luft, kan dette gjøre at du våkner opp flere ganger i løpet av natten. Det gir en svært dårlig nattesøvn.

Ved å løfte hode-enden på sengen i rett vinkel, kan du også unngå problemer med rygg og nakke, hvis du pleier å sove med rygg og nakke i en uheldig vinkel når du sover på ryggen.

Hvis du ligger mest på siden, kan en tilpasset vinkel på hode-enden hjelpe deg med å holde ryggrad og nakkevirvler like. Her trengs det ofte litt ekstra kurve i den øvre delen av hodegjerdet, slik at nakkevirvlene kan ligge helt rett. Det vil du ofte klare med en ekstra tykk pute, eller flere puter.

På noen regulerbare senger er det en ekstra liten klaff under den øverste delen av madrassen. Det kan vippes opp manuelt, slik at du får riktig vinkel i nakken. Det sparer deg for bryet med flere puter om natten eller å ha en stor og uformelig pute, som kanskje er mye tykkere enn sengepartneren sin.

Hvorfor er det smart å regulere høyden på fotenden?

På samme måte kan du regulere vinkelen på fotenden – både oppover og nedover. Først og fremst gir det deg mulighet til å finne en god vinkel ved foten av sengen, slik at du unngå smerter i nedre rygg og knærne, av å ligge i sengen.

Selv en liten økning i høyden på benenden, kan gjøre at du ikke våkner om natten fordi beina dine sover. Det hjelper også å heve benenden hvis du har dårlig blodsirkulasjon, lider av leddgikt eller har andre lignende utfordringer.

Hva får jeg ut av å regulere høyden på sengen?

På samme måte som at motoren mulig å regulere hode-enden og benenden, er det også mulig å heve og senke høyden på hele sengebunnen. Det gir deg også mulighet til å regulere sengehøyden over gulvet, slik at den blir enklere å ligge i og komme opp av.

Her bør du alltid gå for en litt større høyde på sengen, enn hva du føler er naturlig. Det er alltid lettere å komme ut av en seng som er høyere, enn det er å komme opp av en lav seng. Du kan altså dra nytte av tyngdekraften, hvis du har problemer med å komme deg ut av sengen om morgenen.

Det er også lettere å sette seg opp i sengen, når du skal være i sengen, enn det er i en lav seng. Spesielt hvis du har problemer med nedre del av ryggen eller knærne. Du belaster ledd og muskler mye mindre, enn om du må bøye deg ned for å sette deg på en seng som er lavere enn din høyde målt fra gulvet og opp til kneleddet.

Generelt er det alltid best å angi høyden på sengebunnen, slik at bena ikke når gulvet når du sitter på sengen med bena ut over siden.

Få den beste nattesøvnen med en regulerbar seng

Fordi regulerbare senger kan tilpasses i sengebunnen nederst og løftes opp og ned i høyden, får du en mye bedre nattesøvn. Du unngår nemlig mange plager, som kan være vanskelig å avverge i en tradisjonell- eller kontinentalseng.

På samme måte er det lettere å komme inn og ut av sengen og den kan for eksempel brukes til frokost på en søndag morgen, eller for å sitte å se på TV om kvelden.

Om du lider av leddgikt, sirkulasjonsproblemer, ryggproblemer eller bare vil ha en seng med størst mulig fleksibilitet, bør du velge en regulerbar seng.


Derfor er god nattesøvn så viktig

Vi bruker svært mye tid i sengen: 1/3 av livet går med å sove. Tiden vi bruker på søvn har svært mye å si for livskvaliteten når vi er våkne. Når du får for lite søvn eller søvnkvaliteten er dårlig, går det kraftig ut over livskvaliteten, konsentrasjonsevnen og humøret vårt.

Faktisk trenger du bare å sove dårlig i to netter før det påvirker reaksjonsevnen din. Dette kan også ha katastrofale følger i trafikken, da det faktisk påvirker deg like mye som hvis du har promille.

Andre dårlige effekter ved manglende søvn er dårligere læringsevne, større risiko for Alzheimer, risiko for å utvikle depresjon og vektøkning.

Hvor mye søvn trenger vi?

Forskere fra University of Pennsylvania og Washington State University foretok et søvneksperiment der 48 friske kvinner og menn deltok i forsøket der alle sov 7-8 timer om natten i ukedagene.

Forskerne ønsket å endre  søvnmengden deres hver natt i en periode, for å se om det ga endringer i atferden deres. Derfor delte forskerne deltakerne inn i forskjellige grupper, hvor deltakerne måtte endre søvnmønsteret sitt de neste 14 dagene :

Gruppe 1: Fikk fire timer søvn per natt
Gruppe 2: Fikk seks timer søvn per natt
Gruppe 3: Fikk åtte timer søvn per natt

Personene som fikk sove 8 timer per natt viste ingen tegn på nedsatt konsentrasjonsevne, kognitive eller motoriske evner. Kroppen fortsatte å fungere optimalt under hele forsøket.

Seks timer er ikke nok

Det så annerledes ut for de 2 andre forsøksgruppene, som begge ble påvirket av å få mindre søvn enn de pleide. 25 % av de testpersonene som bare sov 6 timer per natt opplevde å sovne på tilfeldige tider i løpet av dagen. De hadde også problemer med å holde seg våkne, selv om de bare fikk 1-2 timer mindre søvn enn de pleide.

Seks timer er ikke nok Forsøket viste at dersom du sover 6 timer hver natt i en lengre periode (14 dager i dette tilfellet), begynner kroppen å yte like dårlig både fysisk og mentalt som hvis du hadde holdt deg våken i 48 timer i strekk.

Gruppen som sov 4 timer per natt viste allerede sterke tegn på psykisk og fysisk utmattelse etter de første dagene og hadde store problemer med å holde seg våkne i løpet av dagen. De kognitive og motoriske evnene deres var sterkt svekket i løpet av hele perioden. Du kan lese mer om undersøkelsen her.

Du kan også sove for mye

Om du som voksen sover 9 timer eller mer hver natt, kan du oppleve noen av de samme negative effektene i hverdagen som når du sover for lite. Samtidig er du like utsatt for å utvikle Alzheimers og Parkinsons, få depresjon og vektøkning som hvis du sover 6 timer eller mindre hver natt.

Derfor er konklusjonen at du bør sove mellom 7 og 8 timer hver natt hvis du vil være sikker på å unngå bivirkninger på grunn av nattesøvnen.


💤 5 råd til bedre søvn 💤

🎬 Se disse 5 tipsene og lær hvordan du kan hjelpe kroppen din med å slappe av 😴


Derfor er det livsviktig for hjernen å sove:

Derfor er det livsviktig for hjernen å sovePå nettsiden forskning.no har de en eldre, men fremdeles like aktuell artikkel om den livsviktige søvnen. Førsteamenuensis Alvild Alette Bjørkum ved Høgskolen i Bergen uttaler her at barn trenger 9 timers søvn i døgnet, ungdom trenger 8-9 og voksne trenger rundt 7,5 timers søvn. Hun sier at forsøk på rotter viser at de dør etter et par uker uten søvn; søvn er like viktig som mat og mosjon.

Den danske siden Videnskab.dk skrev en spennende artikkel i 2014 der de så nærmere på hvorfor søvn er så viktig for oss. De tok utgangspunkt i hjerneforskeren Jeffrey Iliffs TED-talk hvor han forklarer viktigheten av søvn.

Han sier at spesielt hjernen er svært avhengig av nok søvn. Dette kommer av at det er stor forskjell på hjernen og de andre organene i kroppen.

Organenes oppgave er å holde oss i live, noe de gjør ved å skaffe næring til kroppens celler. I tillegg bruker de fleste organene det lymfatiske systemet, som er et nettverk av årer som sender avfallsstoff fra organene ut i blodårene slik at kroppen kan kvitte seg med det.

Hjernen er ikke forbundet med det lymfatiske systemet, fordi den er beskyttet av et kompakt kranium der det ikke er plass til de ekstra lymfe-årene.

I stedet for det lymfatiske systemet bruker hjernen søvn til å fjerne avfallsstoffer. Hjernen renser seg selv med cerebrospinalvæske som er avgjørende for stoffskiftet i hjernen. Denne blir skilt ut i hjerneventriklene med næring til hjernecellene, og absorbert blodårene med avfallsstoffer. Samtidig tilfører cerebrospinalvæsken også livsviktig næring til hjernecellene.

Kaliumkonsentrasjonen får oss til å sove 

KaliumkonsentrasjonenDet er én ting som er viktig å notere seg:
Denne renseprosessen skjer bare når vi sover. Det kommer av at hjernecellene krymper litt når vi sover, slik at det er plass til mer væske i hjernen. Kaliumkonsentrasjonen i hjernen spiller en stor rolle – det er nemlig den som styrer når vi sovner og som får hjernecellene til å krympe.

Er kaliumkonsentrasjonen høy, er vi våkne – men med en gang den faller til et bestemt nivå sovner vi. Hjerneforskeren Maiken Nedergaard sprøytet væske med lav kaliumkonsentrasjon inn i mus – i et lite hulrom de har under lillehjernen. De sovnet med en gang. Sprøytet hun inn væske med høy kaliumkonsentrasjon, våknet musene.

Slik fungerer også menneskehjernen: Når du begynner å bli søvnig betyr det at kaliumkonsentrasjonen i hjernevæsken nærmer seg nivået som må til for at du sovner.

Hvilke stoffer blir renset ut når vi sover?

soevnI en annen artikkel forklarer Videnskab.dk hvordan forskere fra Boston Universitet har funnet frem til ett av de viktigste giftstoffene hjernen bryter ned når vi sover. Dette stoffet heter adenosin og samler seg i hjernen i løpet av dagen. Stoffet er en av hovedårsakene til at vi føler oss trøtte.

Når du sover minker nivået av adenosin fordi cerebrospinalvæsken hjelper med å rense det ut. Etter en god nattesøvn kjenner du deg frisk og klar til en ny dag.

Søvn er viktig for hukommelse og læring 

En annen viktig bonus ved god nattesøvn er at hjernen får mulighet for å fordøye og lagre dagens opplevelser og inntrykk i langtidshukommelsen samt alle de tingene du har lært i løpet av dagen. Maiken Nedergaards nyere forskning viser også at vi sorterer bort unødvendig og likegyldig informasjon slik at det ikke tar opp plass i langtidshukommelsen.

Også her er funnet basert på studier av mus ved New York University. Her målte de musenes hjerner, både når de lærte noe nytt om dagen, og når de sov om natten. Med en gang musen nådde REM-søvnen (Rapid Eye Movements), ble de samme områdene i hjernen aktivert som når de lærte noe nytt om dagen.

Hvis forskerne vekket musene når de nådde REM-stadiet, ble ikke områdene i hjernen aktivert, og disse musene slet mer med å lære nye ting.

Hva skjer i resten av kroppen? 

I resten av kroppen øker renseprosessen som også skjer i våken tilstand. Samtidig gjenoppbygges kroppsvev. Den slitasjen som aktivitetene har påført organer og muskler blir gjenopprettet og cellene får pusterom på grunn av lavere energinivå.

Hva skjer i resten av kroppenDet blir også brukt til å rense ut og bygge opp slik at kroppen er restituert når du våkner. Immunforsvaret blir styrket og det dannes ekstra mye Interleukin-6 som er et viktig protein som bidrar til å slå ned infeksjoner og trolig er viktig i kroppens kamp mot kreftceller.

Søvn sørger også for å holde blodkarene i form slik at de lettere kan utvide og trekke seg sammen etter behov. Sover du for lite, blir de stivere. Da er det lettere for fett og kalk å sette seg i blodbanene.

Søvn senker også nivået av stresshormonet kortisol som er med på å styre appetitten. Sover du ikke nok, blir ikke nivået senket nok slik at du begynner å spise mer. Sover du rundt 7,5 timer hver natt senker kortisolnivået seg nok til at du klarer å holde vekten, viser amerikanske studier.


Derfor er liggeposisjonen viktig 

Derfor er liggeposisjonen viktigEn annen overraskende oppdagelse er at det ikke er likegyldig hvordan du ligger i sengen. Det gjelder ikke bare rygg, nakke og andre kroppsdeler, men påvirker også hvor bra renseprosessen blir utført.

Det er best for skjelett, rygg og nakke å sove på ryggen, men dette gir også større risiko for snorking og problemer med søvnapne. Søvnapne kommer ofte av overvekt, men kan også utvikle seg med tiden.

Rent fysisk er årsaken til søvnapne slappe muskler eller innsnevringer i svelget, men kan også komme av for stor drøvel. Uansett årsak stenger det for oksygentilførsel slik at det er vanskelig å trekke pusten. Da får ikke hjernen nok luft, som øker risikoen for Alzheimers, Parkinsons og andre typer demens.

Om du sover på magen, er det bra for fordøyelsen, men ikke like heldig for ryggen eller nakken. For å trekke pusten, tvinges du til å ligge med hodet til siden som øker sjansen for nakkeproblemer.

Sunnest å sove på siden 

Du unngår både de uheldig bivirkningene av å sove på ryggen eller magen dersom du ligger på siden, men unngå å ligge i fosterstilling da dette belaster rygg og nakke.

Med en god madrass kan du fint sove på siden uten å belaste ryggraden eller nakken for mye. Har du riktig fasthet på madrassen og får hjelp av komfortsonene, lar madrassen trykkområdene på kroppen synke ned i madrassen samtidig som den gir støtte til korsryggen. Slik ligger ryggen rett, og med riktig hodepute kan nakken også få nok støtte.

Grunnen til at det også er sunt å sove på siden, i følge ny forskning, er at hjernen og musklene dine bedre kan skille ut avfallsstoff slik. Da er det større sjans for å våkne uthvilt og mindre risiko for å utvikle demenssykdommer.

Det er litt forskjell på om du sover på høyre eller venstre side. Ligger du på venstre side, er det økt risiko for å oppleve halsbrann fordi magen presser på inngangen til magesekken. På høyre side skjer ikke dette, men da øker trykket på lever, lunge og mage.


Sov riktig og unngå ryggproblemer:

Sov riktig og unngå ryggproblemer

NRK har skrevet en artikkel om hva som er den beste sovestillingen –ikke overraskende er det best å sove på ryggen. Dette er en nøytral stilling som sparer kroppen for trykkbelastning, men den kan være problematisk – i alle fall for partneren din – om du snorker. Å ligge på siden er nest best – her får du rett ryggrad, men det kan være uheldig om du har problemer med huden i ansiktet.

Å sove på magen er det absolutt verste, selv om det er effektivt mot snorking. Her er nakken hele tiden belastet og ryggraden er ikke strekt ut i nøytral posisjon.

TV2 har skrevet en lignende artikkel hvor de kommer frem til samme konklusjon som NRK: Å sove på ryggen er best. Fysioterapeut Benny Storheil oppfordrer også til å investere i en ordentlig madrass for å unngå smerter og problemer.

Sundhedsguiden.dk skriver at altfor få mennesker bruker nok penger på sengen/madrassen deres sammenlignet med hva man ellers bruker penger på. En typisk regulerbar seng i toppklasse koster kanskje 20.000 kr og holder ofte i minst 20 år. Det vil si at man kan øke søvnkvaliteten voldsomt for 1000 kroner i året. Slik som vi har sett tidligere, er god søvn avgjørende for hvordan vi fungerer i hverdagen. Dette er derfor ikke stedet man bør spare.

Sengen:
Hvis du lider av dårlig rygg, hofter eller kne er det viktig at du velger den rette sengen fordi den kan ha avgjørende betydning for deg. Det er først og fremst viktig at selve sengen er stabil.

Sundhedsguiden.dk skriver at sengen bør være minst 90 cm bred og 20 cm lenger enn deg. Dersom du du har problemer med hofter, kne eller rygg er det også viktig at sengen er høy nok, som gjør at den er lettere å re opp og enklere å komme seg inn og ut av.

Madrassen:
Det er en gammel skrøne at man bør ligge så hardt som mulig. Når man ligger på ryggen bør man kunne presse en hånd inn under korsryggen og merke et jevnt trykk på hele baksiden av kroppen. Om hæler og bak synker ned, er dette et tegn på at madrassen er for myk.

Soveposisjon:
Som vi allerede har slått fast, er det sunnest å sove på siden. Her anbefaler Sundhedsguiden.dk at du ligger med bøyde ben for å unngå unødvendig belastning av knærne. De anbefaler at du ligger med det ene kneet litt mer bøyd enn det andre, eller har en dyne/pute mellom benene.


Få en bedre søvn ved å gjøre soverommet søvnvennlig

bedste-boksmadras

Soverommet er mer enn bare et rom med en seng. Sengen er selvfølgelig viktig, og hvis man er i tvil om hva slags seng man skal velge kan man med fordel lese Forbrukerliv sin artikkel om de beste kontinentalsengene.

Et soverom skal helst bare brukes til å sove i dersom det er mulig. Dette er et rom som hjernen din bør forbinde med søvn og avslapping. Hvis man sliter med å sove kan det derfor være en god idé å vurdere om soverommet er søvnvennlig eller bidrar til å holde hjernen våken. Basert på undersøkelser fra DTUVi i Villa og Lommelegen ser vi her nærmere på noen faktorer man bør legge merke til når det gjelder soverommet. 

Luftkvalitet 💨 

LuftkvalitetMan puster dypt og godt inn når man sover, og det er ikke likegyldig hva slags luftkvalitet man puster inn. Selv om det også er helsemessige faktorer involvert så gir en god luftkvalitet bedre søvn. Uansett bør man opprettholde et godt inneklima på soverommet – dette gjelder ikke bare hvis man er allergiker.

For å sørge for at man har en god luftkvalitet er det først og fremst viktig å være nøye med rengjøringen og lufte godt ut. De færreste lufter ut på soverommet hver dag, men man bør helst lufte ut 2 ganger om dagen både om våren, sommeren, høsten og vinteren. Man trenger ikke lufte ut i mer enn 5-10 minutter av gangen, og hvis det er mulig kan man godt lage gjennomtrekk ved å åpne 2 vinduer. Hvis det er pollensesong (den har høyest spredning i mai-juni) så bør man ikke lufte ut midt på dagen da det er mest pollen i luften – gjør det derfor morgen og kveld.

I tillegg til å lufte ut, er også støvsuging viktig. Man skal helst støvsuge et par ganger i uken etter behov, og gjerne med vinduene åpne – her er gjennomtrekk etter støvsuging en veldig god måte å få de svevende støvpartiklene ut av soverommet på. Husk også å tørke støv av overflater og paneler – og gjør det helst før støvsugingen da det er umulig å unngå at noe av støvet havner på gulvet. Da slipper man å støvsuge en gang til. Hvis man har kjæledyr med pels kan det være nødvendig å støvsuge enda oftere.

allergiGrunnen til at det er så viktig å få bukt med støvet er at mange mennesker utvikler allergi mot støvmidd som lever i støvet. Man skal være oppmerksom på at man derfor bør riste puter og dyner ute, og helst skifte sengetøy hver fjortende dag – for man kan ikke unngå at støvmidd bosetter seg i sengetøyet. Mange mennesker tror at man ikke trenger å være like nøye med rengjøringen dersom man ikke lider av allergi, men alle har godt av et bra inneklima – spesielt på soverommet der man gjerne tilbringer en tredjedel av dagen – da et dårlig inneklima lett kan gi irriterende plager som økt tretthet, uopplagthet og hodepine.

For å demonstrere hvor mye luftkvaliteten faktisk betyr for den generelle helsen har forskere fra DTU utført en studie for å se nærmere på om det finnes en sammenheng mellom søvn og inneklima. Forskerne plasserte forskjellige forsøkspersoner i henholdsvis soverom med god utlufting og soverom med dårlig utlufting. Her skulle forsøkspersonene overnatte, og neste morgen ble de testet innenfor logiske evner og måtte fylle ut et spørreskjema. Resultatene av de logiske testene var veldig klare, og de viste tydelig at de personene som hadde sovet i god luftkvalitet presterte mye bedre enn de som hadde sovet under dårligere klimaforhold.

Bråk 📢

For å kunne falle i søvn og opprettholde en stabil søvn skal kroppen og hjernen kunne slappe av. Mennesket er veldig følsomt overfor lyder – noe som ga mening for urmennesket da det var utsatt for mange farer. Enkelte mennesker sover også veldig lett, mens andre sover veldig tungt og kan sove gjennom nesten hva som helst.

BråkHvis man hører til blant de som er følsomme overfor lyder så skal det ikke mye til for at man får problemer med å sove. Jo mer irritert man blir over lydene og bråket, desto mer fokuserer hjernen på det. Her skiller ikke hjernen mellom menneskelig bråk eller støy fra trafikken. Generelt sett anbefales det at støynivået ikke overstiger 30 dB om natten, for høyere verdier kan påvirke søvnkvaliteten negativt. 30 dB er ikke så mye da en vanlig samtale mellom 2 mennesker har et lydnivå på ca. 60 dB – derfor kan selv lavere lyder være et problem.

Støynivået avhenger i høy grad av hvor man bor. Hvis man bor i en større by vil det være trafikk og bråk døgnet rundt. Det kan også være jernbaner, motorveier eller flyplasser i nærheten. Dersom man bor i nærheten av tungt trafikkerte veier kan lydnivået ligge på helt opptil 75 dB – som er markant høyere enn de anbefalte 30 dB. I mindre byer og på landet vil man sjeldent ha problemer med lyder utenfra.

Hvis man opplever at bråk er en av grunnene til at man ikke klarer å sove og ikke får sovet ordentlig, kan man se nærmere på vinduene og boligens isolering. God isolering kan redusere støy med ca. 7 dB, og vinduene kan også redusere problemet markant. Vinduer med flere lag glass kan redusere støy med ca. 10 dB – og endelig kan man få spesialdesignede vinduer som kan redusere støy med opptil 25 dB.

Enkelte mennesker velger en enklere vei til søvn uten støy – nemlig ørepropper. Det finnes mange forskjellige typer, men ikke alle vil synes de er like behagelige.

Temperatur 🌡

Et kort og godt råd om det å opprettholde en god temperatur på soverommet er: Ikke ha det for varmt eller for kaldt. Det høres enkelt ut, men kan være vanskeligere i praksis. For høy temperatur på soverommet gjør at det kan være vanskelig å sovne da varme gjør kroppen mer våken – og hvis man klarer å sovne kan man lett våkne og føle seg svett om natten i tillegg til at man kan få hodepine. Dersom temperaturen er for lav vil man også slite med å sove. Dersom man sovner i et for kaldt rom kan luftveiene og kroppen bli nedkjølt, noe som svekker immunforsvaret og gjør at man lettere kan bli syk.

Temperaturen innendørs avhenger veldig av hvor man bor rent geografisk. Hvis man bor sørpå vil temperaturen generelt sett være høyere, mens den er lavere i de nordiske landene.

TemperaturVi tar utgangspunkt i de nordiske landene hvor vi sjeldent opplever veldig høye temperaturer. Meteorologene kaller det en tropenatt når temperaturen om natten ikke går under 20 grader, men det er uansett sjeldent at dette skjer.

Den riktige nattetemperaturen er veldig individuell, men generelt sett anbefales det at temperaturen på soverommet er kjøligere enn resten av hjemmet. Derfor blir det anbefalt å holde temperaturen på soverommet mellom 18 og 21 grader, noe som vil passe for de aller fleste og gi best mulig søvnkvalitet. Enkelte vil imidlertid foretrekke en litt lavere temperatur.

Sørg derfor for at du ikke skrur radiatorene på fullt når det er vinter, for da blir soverommet også oppvarmet. Man kan eventuelt sette termostaten på et lavere nivå på soverommet eller holde døren lukket om dagen.

Man kan også regulere temperaturen med klær og sengetøy. Om sommeren kan man bytte ut dynen med en lettere variant eller kun sove med et laken. Man kan eventuelt sove med vinduet åpent dersom det ikke er for mye støy eller man slipper inn insekter. Om vinteren kan man sove med en tykk dyne (eller vektdyne) eller kle på seg en varmere pysj.

Lys 💡

Lys og mørke har en mye større innflytelse på det menneskelige sinnet og søvnrytmen enn det vi tror. Mennesket er nemlig skapt til å være våkent når det er lyst og sove når det er mørkt – dette stammer helt fra urmennesket og overlevelsen.

De fleste mennesker følger denne rytmen da vi står opp med solen om morgenen og går på skole eller jobb, og legger oss når det mørkner om kvelden. Dette føles naturlig, og det er fordi kroppen er innstilt på å opprettholde denne døgnrytmen. I grove trekk forteller lyset hjernen når den skal sove, og på mange tider av døgnet vil soverommet «passe seg selv» med tanke på lyset.

Det kan imidlertid være problematisk både sommer og vinter da lyset ikke er konstant hele året. Om vinteren er det mørkt mesteparten av dagen, og det vil ofte være mørkt om morgenen. Derfor kan mange utvikle en tendens til å slite med å stå opp om morgenen, og ettersom det er mørkt mesteparten av døgnet utvikler mange også vinterdepresjon da lyset er med på å gi kroppen viktige D-vitaminer. Det man kan gjøre for å skape en lysere atmosfære på soverommet er å gå til anskaffelse av en lysterapilampe med vekkefunksjon. Den simulerer solens rytme og lyser opp soverommet gradvis – akkurat som solen gjør de andre årstidene.

Om sommeren er problemet omvendt da det blir lyst veldig tidlig – allerede rundt 3-tiden om morgenen vil det begynne å lysne. Ettersom lyset påvirker hjernen og får den til å tro at det er dag kan det være vanskelig å sove de månedene det er lyst. Man kan imidlertid fikse problemet relativt enkelt ved å skaffe seg veldig mørke gardiner på soverommet – eller ordentlige blendingsgardiner. Man kan også bruke en sovemaske over øynene for å holde lyset ute.

Personer med skiftarbeid er spesielt utsatte for søvnproblemer da døgnrytmen deres endres hele tiden.

Dataskjermen  🖥

DataskjermenDet har etterhvert blitt en vane for mange å ta med seg datamaskinen i sengen for å sjekke nyheter eller emailer. Dette er en veldig dårlig idé da det kunstige lyset fra datamaskinen (også fra telefon eller nettbrett) kan manipulere hjernen til å tro at den skal være våken og dermed påvirke hjernens oppfattelse av natt og dag.

Skjermbruk i hverdagen påvirker ikke nattesøvnen, men det gjør bruken om kvelden – spesielt de siste par timene før man skal sove. De moderne skjermene har en veldig høy konsentrasjon av blått lys som er veldig intenst. Denne intensiteten påvirker hjernen og kroppen, og får mengden av hormonet melatonin til å falle. Melatonin er kroppens naturlige søvnhormon, og hvis det faller vil hjerterytmen stige og gjøre at man føler seg mer våken.

Derfor anbefales det å legge bort skjermene de siste par timene før man legger seg, og la være å ta med datamaskinen eller nettbrettet i sengen. Hvis det likevel er nødvendig å bruke de, kan man skru ned lysstyrken på skjermen eller gå til anskaffelse av en Software som kan regulere lysmengden.


Finn den riktige dynen og puten

bedste-elevationsseng-i-test

En dyne er ikke bare en dyne, og en pute er ikke bare en pute. Når man investerer i liggekomforten med en regulerbar seng så ville det vært synd å ikke samtidig sørge for at man har de beste dynene og putene.

Den danske sengeeksperten Sengespecialisten skriver at det er veldig viktig at men velger dyne og pute med omhu. Basert på rådene deres har vi her laget en guide slik at du kan finne helt riktig variant:

Dynen

Sengespecialisten skriver at det er mange forhold man skal ta hensyn til når man velger en dyne. Dynen skal holde personen passe varm hver natt, ha en god passform og godt fyll. Fyllet er det første man skal se etter da dyner fylles med mye ulikt materiale. Fiberdyner er de billigste, og de er også lette å vaske. I tillegg er de allergivennlige da dun og fjær kan skape problemer for allergikere. På den andre siden kan fiberdyner være mindre isolerende og puste dårlig.

dunMan kan også kjøpe dyner som er fylt med dun. Dundyner koster mer enn fiberdyner, og det kan være vanskelig å vaske de. Dundynen er en veldig lett variant, noe som kan ha en positiv innvirkning på søvnen. Den holder også veldig godt på varmen – derfor er en dundyne spesielt god å ha om vinteren. Det er også forskjell på dundyner, for kun få dundyner er fylt med utelukkende dun – her vil det ofte være en blanding av større og mindre fjær. Man skal også være oppmerksom på at enkelte typer dun er bedre enn andre da de er av bedre kvalitet.

Innenfor dyneverdenen snakkes det ofte om dynenes bæreevne. I praksis betyr dette hvor godt dynen varmer. Dette vurderes på en skala fra 2-16, og en høy bæreevne betyr god varme fra dun som ikke klumper seg sammen.

DynenEn dyne med høy bæreevne vil være lett, luftig og isolerende, og dyner med flere dun enn fjær vil alltid ha en høyere bæreevne. Hvis man vil ha en dyne som ligger øverst på skalaen for bæreevne bør man investere i en ren edderdunsdyne, men dette reflekteres også i prisen. Sengespecialisten anbefaler at man går etter en dyne med en bæreevne på 10 eller mer.

Man bør også være oppmerksom på noe så enkelt som dynens lengde. Tommelfingerregelen er at dynen alltid skal være 30 centimeter lengre enn ens egen høyde. Mange standarddyner er på 200 centimeter i lengden og 140 centimeter i bredden, så hvis man er rundt 180 cm høy eller høyere så vil ikke en standarddyne alltid være et godt valg. Det finnes en del dyner med en lengde på 220 centimeter – dette er noe man i så fall bør vurdere.

Pute

De fleste kjenner til problemene ved å finne seg til rette på en pute når man endelig har kommer på hotellrommet etter en lang reise. Det er fordi de fleste har bruk for en bestemt type pute for å kunne sove ordentlig.

PuteSengespecialisten anbefaler at man går for en høy pute hvis man som regel sover på siden. Det gjør at nakken ikke belastes så mye, og jo mer bredskuldret man er desto høyere pute har man også behov for. Derfor vil menn generelt sett ha bruk for høyere puter enn kvinner.

Hvis man sover mest på ryggen bør man ha en lavere pute. En lav pute gir nemlig mest støtte til nakken dersom man ligger på ryggen. Det gjør det lettere å slappe av, og ryggsøylen vil bli naturlig utstrakt.

Sover man på magen skal man også gå for en lav pute uten for mye fyll. Det gir en mer behagelig og naturlig komfort for nakken, samtidig som det forhindrer en unaturlig krumning. Sengespecialisten anbefaler imidlertid ikke at man sover på magen da det ikke er anatomisk korrekt og belaster både rygg og nakke.


Søvn og trening 💤💪🏼🏃🏻‍♀️

Søvn og treningDet er en direkte sammenheng mellom søvn og trening, og sammenhengen går begge veier. På den ene siden er treningen med på å bruke kroppens energi og dermed gjøre den naturlig sliten, men på den andre siden er det viktig med hvile og restitusjon etter en omgang mosjon. En av fordelene med en regulerbar seng er at man kan justere liggeposisjonen sin dersom man ofte er fysisk aktiv og trener mye.
Dette gjør at man kan tilpasse sengen slik at man ligger best mulig hvis man for eksempel har støle muskler etter trening.

Det er også alltid en god idé å investere i en dobbeltseng – selv om man bor alene. En dobbeltseng gir deg plass til å slappe av i hele kroppen og oppnå de liggeposisjonene som passer best til en restituerende kropp – uten at du vil oppleve plassbegrensning i sengen. Dette vil ofte være et problem dersom man har en enkeltseng – som ofte kan bli for liten.

Forskere har utført utallige undersøkelser som alle har kommet frem til den samme konklusjonen. Blant annet har et team av forskere fra universitetet Stanford laget en undersøkelse blant eldre som klaget over søvnproblemer. Ingen av disse personene beveget seg særlig mye, og derfor utviklet forskerne treningsprogrammer til hver enkelt person som skulle holde de i moderat aktivitet i minst en halvtime hver dag. Forskerne fulgte de eldre over lengre tid, og de rapporterte raskt at søvnkvaliteten deres hadde forbedret seg markant. Deres generelle velvære ble også bedre.

Vektklubb.no anbefaler derfor at alle voksne får minst en halvtimes mosjon om dagen.

Når man trener mye er det også viktig med hvile. Det er fordi cellene fornyes og muskelmassen gjenoppbygges etter treningens belastning når man sover. Her kan en regulerbar seng være nyttig for mange fordi man kan justere liggeposisjonen, slik at den passer bedre til en støl kropp. Legg imidlertid merke til at man ikke bør trene eller være veldig fysisk aktiv rett før man legger seg. Det får kroppen opp i gir i stedet for at den blir sliten, og derfor vil det være vanskelig å sovne.


Tips til bedre nattesøvn – det du bør gjøre og det du bør unngå før sengetid

Basert på informasjon fra danske Vidensråd for Forebyggelse, samt National Geographic, gir vi deg her noen generelle råd for å få en bedre nattesøvn. Vi går inn på hva man bør gjøre og hva man bør unngå å gjøre rett før man legger seg.

Dette bør du gjøre rett før sengetid 👍🏼 

Luft ut  både om morgenen og rett før du legger deg – da er luften helt frisk.

Yoga eller mindfulness – hvis kroppen er avslappet og balansert vil det bli lettere å sovne – prøv yoga, mindfulness, pusteøvelser eller avspenningsteknikker.

Forbered kroppen på søvn – prøv å være rolig og avslappet 30-60 minutter før sengetid. Slå av elektronikk og finn roen. Man kan også sette seg i rolige omgivelser og lese dagens avis eller en bok som ikke er altfor spennende – for eksempel kan spennende krimbøker heller holde en våken.

Legg merke til om du er trøtt – man kan ikke sove hvis man ikke er trøtt. Selv om det kan virke frustrerende dersom man skal opp tidlig neste dag, er det lurt å la være å tvinge seg selv til å sove, for det virker ikke. Les heller en avis eller en bok, men la mobiltelefonen være. Elektroniske apparater gjør deg bare mer våken med det blå lyset.

Te  enkelte har glede av å drikke en kopp te sent om kvelden. Man kan eventuelt brygge en te med beroligende urter. Aromaen alene vil gjøre kroppen mer avslappet.

La tankene hvile  man kan ikke sove hvis tankerne surrer rundt i hodet. Skriv ned alle tankene i en notatbok og la de overnatte der.

Et varmt bad – et koselig og uforstyrret bad (gjerne i et badekar) kan få kroppen til å slappe bedre av.

Profesjonell hjelp  hvis man har vedvarende og veldig forstyrrende søvnproblemer kan man oppsøke lege eller annen profesjonell hjelp.

Dette bør du ikke gjøre rett før sengetid ⛔️

Drikke kaffe – kroppen påvirkes veldig av koffein da det stimulerer kroppen og gir den en energi-boost.

Drikke alkohol – alkohol kan både gi kroppen mer energi og gjøre den sløv, men den fører ofte til urolig søvn.

Spise mat – en tom og rumlende mage vil holde deg våken. Spis noe lett – for eksempel et knekkebrød – hvis du er skrubbsulten. Ellers er det lurt å holde matinntaket nede rett før man legger seg, for ny mat gir ny energi til kroppen. Spesielt vil fett og sukker holde kroppen våken.

Mosjon – mosjon er sunt for kroppen, for en sliten kropp sover bedre. Dette gjelder imidlertid ikke rett før sengetid da fysisk aktivitet får kroppen til å våkne. Beveg deg heller i løpet av dagen slik at kroppen blir naturlig fysisk sliten og utmattet.

Sovepiller – unngå sovepiller så mye som mulig – bruk de kun hvis det er absolutt nødvendig. Sovepiller gir en unaturlig søvn og setter kroppens renselsesprosesser ut av balanse.

Datamaskin eller telefon – det blå lyset fra skjermen påvirker hjernens oppfattelse av natt og dag, og reduserer konsentrasjonen av hormonet melatonin i kroppen. Det fører til at man føler seg mer våken.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å identifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Berg & Strand Burnaby Justerbar

Berg & Strand Burnaby Justerbar

Burnaby er en regulerbar seng fra den populære svenske sengeprodusenten Berg & Strand. Denne justerbare sengen har praktiske madrasser som kan justeres i ønsket posisjon. Både øvre og nedre ned av madrassen kan heves og senkes.

Med en Burnaby dobbeltseng kan hver av partene justere sin halvdel av sengen separat. Dette er perfekt dersom én av dere ønsker å lese på sengen. Ved å heve ryggen på sengen har du plutselig en komfortabel lesestol.

Design

Burnaby fra Berg & Strand har et enkelt og  stilrent design. Sengens ulike deler er trukket i tekstil med hvite kanter. Sengens gavl er uten forstyrrende detaljer, og gir deg mulighet for oppheng av nakkestøtte.

Sengen fås kun i svart. Samtidig er dette en farge som passer til det meste, noe som gjør at det ikke bør være problematisk å implementere sengen på soverommet. Sengens føtter er laget av stål, noe som gir modellen en moderne touch.

Om Burnaby regulerbar seng

Burnaby Justerbar er en seng som er laget på rammemadrass. Selve rammemadrassen er 18 cm. Sengen har også en springfjærmadrass på 17 cm, og denne sikrer god komfort og gode dempeegenskaper.

Sengen har standard mål på 180 x 200, og måler 59 cm i høyden. Overmadrassen er på 8 cm og sørger for at du får en behagelig natts søvn.

Du justerer enkelt sengen ved hjelp av en fjernkontroll. Både rygg, knær og legger kan heves, slik at du oppnår en optimal sitte- eller liggestilling. Sengen passer supert for deg som liker å sove på ryggen eller sittende, men også for deg som sover på siden eller magen.

Spesifikasjoner
Type seng: Regulerbar seng
Høyde: 59 cm
Dybde: 200 cm
Bredde: 180 cm
Fasthet: Middels
Funksjoner / tilpasninger: Justerbar
Farger: Svart

Fordeler ved Berg & Strand Burnaby elektrisk seng
Justerbare madrasser
Mulighet for nakkestøtte på sengegavl
Behagelig

Forbrukerlivs vurdering?

Burnaby er en praktisk og komfortabel seng som også er nokså budsjettvennlig. Dette er en regulerbar seng som er ypperlig for deg som har behov for justering av rygg, knær eller legger når du sitter eller ligger i sengen.

Sengens design er enkelt og stilrent, og sengegavlen bidrar til å gi hele uttrykket et løft. Denne sengen fås kun i svart, men dette er likevel en farge som passer inn på ethvert soverom.

Dette er en regulerbar seng vi kan anbefale på det varmeste!


Nordform Våxtorp – regulerbar seng med gavl 

✅ 4,3 / 5 stjerner basert på over 650 anmeldelser på TrustPilot
✅ Som ny kunde får du 40% på den dyreste varen
✅ 10 års garanti og 5 komfortsoner

Våxtorp kontinentalseng med gavl fra Falkenberg | Nordform

 

Nordform er en produsent som står bak en mengde lekre interiørartikler og møbler. I leverandørens sortiment finnes både kommoder, spisegrupper, barstoler og salongbord. Nordform står også bak den lekre kontinentalsengen Våxtorp.

Våxtorp er en regulerbar seng med kontinentalmadrasser. Dette sikrer brukeren økt grad av velvære og komfort. Du kan for eksempel heve ryggen på sengen dersom du ønsker å sitte istedenfor å ligge. Perfekt for deg som liker å lese litt på sengen før du skal sove.

Design
Våxtorp har et elegant og nokså luksuriøst design. Selve sengen er flott, i all sin enkelthet, med samme stoff rundt alle madrassene. Dette gir et helhetlig og stilig utseende. Sengen har også en matchende sengegavl med påsydde knapper.

Sengens føtter er laget av metall, og sikrer at sengerammen står stødig på gulvet. Med Våxtorp på soverommet oppnår du en luksuriøs og behagelig atmosfære. Du får sengen i lys eller mørk grå – to nøytrale farger som passer til det meste.

Om den regulerbare sengen Våxtorp

Noe av det beste ved Våxtorp er muligheten for trinnløs justering av ryggen. Dette gjør at du enkelt kan finne en behagelig ligge- eller sittestilling ved hjelp av den medfølgende fjernkontrollen.

Sengen har dessuten fjæringer som danner fem forskjellige soner i madrassen. De ulike sonene er spesialtilpasset for ulike deler av kroppen din, inkludert skuldre og hofter. Dermed kan du få god støtte og komfort uansett om du ligger på siden, ryggen eller magen.

Sengens behagelige overmadrass inneholder mikrofibervatt og såkalt kaldskum. Dette kombinert med fjæringer i de nedre madrassene gir deg ekstra god komfort.

Fordeler

 • Trinnløs justering av rygg med fjernkontroll
 • Lekkert design
 • Frittstående hodegavl
 • Flere komfortsoner for behagelig søvn
Ulemper

 • Ingen sertifiseringer

Forbrukerlivs vurdering

Våxtorp er en seng som er tilpasset dagens moderne bruker, samtidig som designet er både klassisk og tidløst. Dersom du setter høye krav til komfort og design, er dette en ypperlig seng å sjekke ut.

Det skal også nevnes at sengen er laget av robuste materialer som gjør at sengen blir både stabil og slitesterk. På tross av høy kvalitet er ikke sengen den dyreste i klassen, noe som gjør den til et budsjettvennlig alternativ. Dette er en investering du kan ha i mange år fremover.

En regulerbar seng skal ikke bare se bra ut og føles komfortabel, den skal også være brukervennlig. Du kan heldigvis enkelt justere sengen i riktig posisjon takket være en brukervennlig fjernkontroll. Både øvre og nedre del av sengen kan justeres.

Spesifikasjoner
Type seng: Justerbar seng / kontinentalseng
Høyde: 58 cm
Dybde: 200 cm
Bredde: 180 cm
  Fasthet: Middels
Funksjoner / tilpasninger: 5 komfortsoner
Sengeramme: Masonite-plate og tre (gran)
Stoff: Polyester
Høyde på gavl: 125 cm
Farger: Mørk grå, lys grå


Wonderland Harmony

wonderland harmony elevation

Wonderland Harmony er en rammemadrass hvor man får god komfort og kvalitet til en rimelig pris.

Rammemadrassen er utstyrt med både en skuldersone samt Wonderland sin unike justerbare fasthet ved hoftene. Dette, i kombinasjon med sengens fjærsystem, sørger for at man får en seng med en omfattende støtte og avlastning.

I tillegg til dette er Wonderland Harmony kantstabil. Det vil si at dersom man ligger nærme kanten på madrassen mens man sover, så slipper man å føle at man faller ut av sengen.

Rammemadrass med justerbar fasthet og skuldersone

Med Wonderland Harmony får man en seng med flere justerbare muligheter. Sengen kommer nemlig med en justerbar fasthet hvor man har mulighet til å justere fastheten ved hoftepartiet. Her kan man regulere hvor dypt hoftene skal synke i forhold til skuldrene.

På den måten kan man tilpasse sengen etter individuelle ønsker og behov. Wonderland Harmony kommer også med en skuldersone som gjør at skuldrene synker ned i sengen slik at man oppnår riktig avlastning av både rygg, nakke og skuldre.

Utstyrt med fjærsystemet Comfort-pocket

Wonderland Harmony er utstyrt med fjærsystemet Comfort-pocket. Dette fjærsystemet har en høy evne til å tilpasse seg etter kroppens konturer slik at man får støtte alle stedene det trengs. Fjærsystemet er også trykkavlastende, noe som er en fordel da kroppen dermed avlastes på alle de riktige stedene.

Sammen med sengens latekspolstring sørger dette for at man oppnår en optimal liggestilling som gir avlastning og støtte til hele kroppen. Alle sengens tekstiler er avtakbare og vaskbare, derfor kan man kan vaske de i vaskemaskinen på 60 grader.

Madrassen er også vendbar, derfor har man mulighet til å forlenge sengens levetid ved å snu madrassen regelmessig.

Ventilerende og pustende overmadrass

Ved kjøp av Wonderland Harmony følger det med en overmadrass ved navn Premium. Denne overmadrassen sørger for å gi en svært myk avrunding av sengens kanter.

Madrassen består av et fleksibelt materiale som tilpasser seg kroppens konturer, noe som bidrar til det høye komfortnivået. Dette fleksible materialet er naturlateks, derfor er overmadrassen både ventilerende og pustende. Man vil derfor oppleve et behagelig soveklima.

Lateks er et materiale som egner seg godt til forbrukere som ofte opplever at det er for varmt om natten. Overmadrassens kjernetykkelse ligger på 4 centimeter.

Fordeler ved Wonderland Harmony:
🔹 Overmadrass med lateks
🔹 Utstyrt med fjærsystemet Comfort-pocket
🔹 Alle sengens tekstiler er vaskbare
🔹 Justerbar fasthet og skuldersone
🔹 Kommer med latekspolstring 

Wonderland Harmony rammemadrass finnes i følgende størrelser:
180 x 200


Novali | Hilda Justerbar | Regulerbar seng

 

Hilda Justerbar er en regulerbar seng fra Novali. Sengen har en springfjærbunn, og denne skaper grunnlaget for sengens høye komfortnivå. Sengen har også en behagelig overmadrass med kjerne av skum, og denne sikrer optimal sovekomfort for brukeren.

Sengemodellen har også forsterkede skumkanter, noe som gjør at sengen oppleves som svært stabil.

Design

Hilda Justerbar har et lekkert design som oser av eleganse og stil. Denne lekre sengen har et stramt og luksuriøst preg med flotte detaljer. Vi kan for eksempel trekke frem den flotte sengegavlen med påsydde knapper, som gir soverommet en luksuriøs atmosfære.

Sengen fås i to ulike farger; svart og beige. Begge fargene er nøytrale og naturlige, og passer derfor inn på de fleste soverom.

Om Hilda Justerbar

Springfjærbunnen til Hilda Justerbar inneholder pocketfjærer – altså spiralfjærer som er pakket individuelt inn i stoffposer. Disse gjør at sengen blir ettergivende og samtidig stille. Du kan med andre ord fint snu deg rundt om natten uten å vekke partneren din.

Pocketfjærer finnes også i sengens andre madrass, som også har kantforsterkninger for økt stabilitet. På toppen av denne igjen ligger overmadrassen, som inneholder behagelig kaldskum og skum.

Sengens øvre springfjærmadrass har fem ulike komfortsoner. De ulike sonene representerer ulike grader av fasthet, slik at kroppens ulike deler får tilpasset støtte. Generelt sett er sengen middels fast.

Hilda Justerbar har en fjernkontroll som enkelt lar deg justere sengens rygg, madrassens høyde og lignende. Her finner du utvilsomt en gunstig liggestilling, enten du sliter med ryggsmerter eller ikke.

Spesifikasjoner
Type seng: Regulerbar seng
Høyde: 63 cm
Dybde: 200 cm
Bredde: 180 cm
Fasthet: Middels
Funksjoner / tilpasninger: Justerbar
Farger: Beige og grå

Fordeler
Madrass kan blant annet justeres i høyden
Elegant design
Kvalitetsmaterialer
Høyt komfortnivå med fem komfortsoner

Forbrukerlivs vurdering

Hilda Justerbar er blant de beste modellene i kategorien regulerbare senger. Her kan du ikke bare justere ryggen, men også høyden på madrassen. Sengen har også fem ulike komfortsoner, noe som gir deg optimal komfort og god nattesøvn.

Sengen gir god støtte til både rygg og skuldre, og pocketfjæringene gjør at du fint kan bevege deg uten at hele sengen gynger.

Hilda Justerbar er en praktisk og lekker seng. Designet utstråler kvalitet og eleganse, enten du velger den beige eller grå modellen. Den medfølgende sengegavlen forsterker sengens luksuriøse design, og kommer med lekre påsydde knapper. Denne sengen kan anbefales!


Les også vår seng og kontinentalseng test guide.

FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke regulerbare senger anbefales?

Vi anbefaler blant annet Bedre Nætters Senses, Nordic dream Ragna og Bedre Nætters Venus

🧐 Hva er en regulerbar seng?

Grunnleggende sett er en regulerbar seng en sengemodell som kan justeres opp og ned. Sengen er utstyrt med en motor som gjør det mulig for deg å regulere sengens hod- og fotende akkurat som du ønsker. Når du velger en regulerbar seng bør du forsikre deg om at motoren er av god kvalitet, da dette er sengens viktigste del. Kjøper du en for billig seng kan du risikere å ikke få fullt potensiale og maksimal levetid ut av sengen din.

🤔 Hvilken fasthet skal sengen min ha?

Det er anbefalt at du velger en seng med medium fasthet dersom du veier under 75 kilo. Dette sikrer at madrassen gir tilstrekkelig etter slik at du ikke ligger for hardt. Veier du mellom 75 og 95 kilo så er den faste madrassen ofte et bedre valg. Veier du over 95 kilo så er det også en fast madrass du bør se etter, men her kan det være lurt å se etter en madrass med mange fjærer for å få best mulig støtte.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere