Regulerbar seng Test: Velg den beste regulerbare sengen

0

7 mai 2017

Med omtrent 8 timers søvn hver natt bruker du i gjennomsnitt 227,468 timer i sengen i løpet av livet! Det er det samme som at du bruker 26 år av livet ditt på å sove. Å få nok søvn har stor betydning for livskvaliteter din. Derfor er det også viktig å sørger for god og dyp nattesøvn, og det krever både en god seng og riktige soveforhold.

Forbrukerliv.no ser nærmere på regulerbare senger i denne guiden, i samarbeid med BedreNætter. Regulerbare senger er en type seng som svært mange velger fordi den har så mange smarte funksjoner. De fleste opplever derfor at de får bedre nattesøvn når de skifte over til en regulerbar seng.

Vi undersøker en rekke regulerbare senger, der du får svært god kvalitet for pengene. Vi gir deg også en guide til hva du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe en ny regulerbar seng, og kommer inn på hvordan du får den beste nattesøvnen – og hva den gjør for kroppen din.


Hva er viktigt når jeg kjøper ny regulerbar seng?  

Når du vil kjøpe ny regulerbar seng er det viktig å være oppmerksom på ulike ting:

Velg en god og stabil motor fra en kjent produsent:
Det er blant annet viktig at du sørger for at sengen har en god og stabil motor. Det blir anbefalt å velge en regulerbar seng med motor fra en bkjent produsent.

Danske Linak og tyske Okin er to av de motorene som er kjent for høy kvalitet og stabilitet. Disse motorene er generelt anerkjente for å være støysvake og svært pålitelige.

Det er viktig at du ikke går på kompromiss med en god motor, ettersom de billige motorene har en tendens til å gå i stykker lettere, i tillegg til at de ofte bråker mye mer.

Heve- og senke-bunnen:
En annen fordel er hvis bunnen har en madrassbrems som gjør at madrassen ikke sklir ut av posisjon. Med en madrassbrems er du sikker på at madrassen alltid blir holdt på plass.

Noe annet du bør være oppmerksom på i den regulerbare bunnen er kvaliteten på lamellene. Lamellene i hver ende er justerbare, noe som gjør at du kan justere sengen både i hode- og fotenden.

Valg av fjærer:
Der finnes en rekke ulike fjærer på markedet. Vi anbefaler at du ser etter en seng med enten posefjærer (pocket-fjærer) eller multipocket fjærer, fordi de gir svært god støtte, som er veldig viktig for en god nattesøvn.

Hvis du veier over 95 kg anbefaler vi at du kjøper en seng med mulitpocket fjærer, da den har flere fjærer og derfor kan støtte høyere vekt.


Regulerbar seng-test: Hvilke senger anbefales?

Her har vi valgt å framheve fem forskjellige regulerbare senger som vi anbefaler på grunn av den høye kvaliteten og gode prisen. Kort sagt er dette senger som vi vurderer som billige, når man sammenligner med det høye kvalitetsnivået.

Hvis du velger en av disse fem sengene, er du sikret en av markedets absolutt beste heve- og senke-senger. Alle sengene vi presenterer her har kvalitetsmotorer og svært gode regulerbare bunner, noe som er viktig for å få en seng du kommer til å trives med. Alle sengene er produsert i Skandinavia.


Jupiter No. 1 – En billig regulerbar seng i høy kvalitet

Med Jupiter No. 1 får du, etter vår mening, veldig mye regulerbar seng for pengene. Den har alt du trenger for en god søvn.

På tross av den lave prisen er sengen produsert i Danmark og inneholder også en danskprodusert Linak-motor – her får du en svært støysvak motor med trådløs styring.

Sengen er utstyrt med individuelle posefjærer, noe som er et ganske utmerket valg og sikrer deg at kroppen din får optimal støtte.

Madrassen:
Du kan velge mellom fast og medium fasthet. Du bør velge fasthet etter hvor mye støtte kroppen din trenger.
Veier du under 75 kg, anbefales det at du velger en madrass i medium fasthet. Veier du over 75 kg bør du velge en madrass som er helt fast.

Overmadrassen:
Du kan velge en Celcius/Memory Foam overmadrass eller en lateks-overmadrass til sengen.

En lateks-overmadrass er den mest populære madrasstypen. Det er en elastisk madrass som gir svært god støtte og er velegnet til alle vektklasser. I tillegg lar det kroppen puste og leder svette og fukt bort slik at du ikke blir for varm.

Celcius/Memory Foam bruker kroppsvarmen din til å forme seg, og det betyr at madrassen former seg mer etter kroppen og at du derfor beveger deg mindre om natten med denne madrasstypen. I tillegg holder den mer på varmen, så den passer best for deg som ikke svetter for mye om natten.

Du kan se utvalget av de forskjellige Jupiter regulerbare senger her.


Venus 1 – En regulerbar seng i absolutt toppklasse

Venus er et dansk merke som blir produsert av European House of Beds i Hedensted i Danmark. Venus går rett inn i kategori luksusklasse, og er et svært godt kjøp hvis du ønsker maksimal komfort. Det kan være litt vrient å se hva som er forskjellen mellom de ulike modellene av regulerbare senger. Selv om Jupiter-serien er svært god, får du likevel en seng i litt høyere kvalitet hvis du velger en Venus-modell. Hvis du velger en Venus regulerbar seng får du en av markedets absolutt beste senger.

Motoren:
Motoren i denne sengen er også dansk, fra produsenten Linak som leverer noen av de beste sengemotorene i verden. Det som er unikt med denne motoren er at produsenten har utviklet en app du kan kontrollere og finjustere innstillingene av sengebunnen med.

Madrassen:
Her får du en multipocket fjærmadrass som gir en helt utrolig komfort. Du får fantastisk støtte til kroppen, og dermed har du optimale søvnforhold.

Denne sengen fra Venus har blant annet latex-polstring rundt fjærene, noe som gir sengen lenger levetid, i tillegg til mye bedre søvnkomfort.

Overmadrassen:
Til Venus No. 1 kan du velge mellom en overmadrass i Celcius memory-skum eller lateks – med 60 cm kjerne. Mot et lite ekstra tillegg kan du få overmadrassen som individuell overmadrass til hver side av sengen. Det gir dere mulighet for å tilpasse underlaget til hvert behov.

Du kan se utvalget av de regulerbare sengene fra Venus her.


Venus Mayan – regulerbar seng med 100% økologisk overmadrass

En regulerbar seng i Venus-serien som er helt unik, er Venus Mayan regulerbar seng. Det er det ideelle sengen for allergikere fordi overmadrassen er i økologisk naturlateks. Samtidig har den temperaturfølsomt cooltex-skum rundt fjærene, så du får bedre søvnkomfort og madrassen holder lenger.

Motoren:
Slik som i de andre sengene i Venus-serien har denne modellen Linak-motor som tilbyr styring og finjustering via en app på iPhonen din.

Samtidig er sengerammen høyere enn i vanlige senger, er det lettere å komme inn og ut av sengen uten at du må justere høyden.

Madrassen:
Selve madrassen i denne regulerbare sengen er utstyrt med 250 pocket-fjærer per kvadratmeter. Det gir deg svært presis og nøyaktig tilpassing av madrassen til kroppen og hvileposisjonen din. Hver fjær reagerer helt individuelt og madrassen kan du få i forskjellig fasthet til hver side av sengen – det er nemlig uvanlig at du og partneren din behøver samme fasthet.

Overmadrassen:
Overmadrassen er helt unik, fordi den inneholder såkalt Mayan Green økologisk naturlateks i kjernen. Kjernen er på hele 60 mm, hvilket er mye tykkere enn i mange andre lateksmadrasser.

Den tykke latekskjernen gjør at overmadrassen tilpasser seg kroppsformene ettersom kjernen lettere gir støtte og plass til kroppen. Slik blir trykkpunktene avlastet bedre, så du slipper å få ømme ledd av å ligge i sengen.

Samtidig gjør den økologiske lateksen at sengen er mer allergivennlig, og den fører varme og fukt bort fra kroppen bedre enn andre overmadrasser.

Du kan se utvalget av de ulike Mayan Venus-sengene her.


Senses Classic – En populær klassiker

Senses Classic er en av de mer populære regulerbare sengene på grunn av det fordelaktige forholdet mellom pris og kvalitet – og slik har det etter hvert vært i noen år. Du kan også kjøpe ulike sengegavler og puter til denne modellen.

Motoren:
Også denne regulerbare sengen har en motor fra danske Linak med trådløs fjernkontroll. Slik som på alle Linak-motorer får du her fem års garanti, og fordi motoren er service-fri er det ingenting du trenger å tenke på når det gjelder vedlikehold.

Madrassen:
Madrassene i denne klassiske elevasjonssengen gir deg hele 254 pocket-fjærer per kvadratmeter. Dermed tilpasser den seg kroppen din med stor presisjon, slik at du får en behagelig liggeposisjon uansett hvordan du ligger. Polstringen består av 25 mm bæreskum og det er 5 komfortsoner bygget inn i madrassen som støtter de kritiske punktene på kroppen din ekstra godt.

Overmadrassen:
Som overmadrass kan du velge mellom en modell i Celcius memory-skum eller en overmadrass med latekskjerne. Det er også mulig å kjøpe individuelle overmadrasser til hver side av sengen, slik at dere kan skreddersy sengen til hver deres preferanser.

Du kan lese mer om de ulike Senses-modellene her.


Senses Lux – Regulerbar seng i luksusklassen

Luksusversjonen i Senses-serien heter Senses Lux. Her får du virkelig en regulerbar luksusseng med smarte innebygde finesser som ikke mange andre modeller har. Og slett ikke til denne prisen, som på tross av kvaliteten er overraskende lav.

Du kan velge mellom fire forskjellige typer ben til den regulerbare sengen, og du kan også kjøpe sengegavl i fire forskjellige design, om du ønsker å ha gavl på sengen din.

Motoren:
Som vanlig kommer motoren fra danske Linak. Både det og garantien på 5 år sier noe om kvaliteten. Det er en gjennomtestet motor som du også finner i de fleste sykehussengene rundt omkring. Mer driftsikkert blir det ikke!

Madrassen:
I denne madrassen er det 254 pocket-fjærer per kvadratmeter, og det sikrer deg optimal liggekomfort natt etter natt med de 5 komfortsonene. Madrassen finnes i to fastheter, og du kan velge individuell fasthet på hver side uten ekstrabetaling.

Samtidig har lamellbunnen under madrassen en ekstra smart egenskap som kan løfte nakken din litt ekstra. Det aktiverer du individuelt i hver side av sengen og gjør det mulig å få litt høyere hodegjerde på sengen, uten at det skaper en irriterende kant eller krever mange ekstraputer.

Overmadrassen:
Til overmadrass kan du velge mellom enten Celcius memory-skum eller en lateksovermadrass. Begge typene overmadrass har ekstra tykk kjerne på 60 mm, slik som du ofte finner det i luksusversjoner av sengemodellene.

Du kan se de ulike modellene i Senses-serien her.


Derfor er god nattesøvn så viktig

Vi bruker svært mye tid i sengen. Faktisk så mye som 1/3 av livet går med å sove. Og den tiden vi bruker på søvn har svært mye å si for livskvaliteten når vi er våkne. Når du får for lite søvn eller søvnkvaliteten er dårlig, går det kraftig ut over livskvaliteten, konsentrasjonsevnen og det generelle humøret vårt.

Faktisk trenger du bare å sove dårlig i to netter før det påvirker reaksjonsevnendin. Det kan ha katastrofale følger i trafikken – det påvirker deg like mye som hvis du har høy promille!

Andre dårlige effekter ved manglende søvn er dårligere læringsevne, større risiko for Alzheimer, risiko for å utvikle depresjon og vektøkning.

Hvor mye søvn trenger vi?
Forskere fra University of Pennsylvania og Washington State University foretok et søvneksperiment som kanskje tar oss nærmere svaret.

48 friske kvinner og menn deltok i forsøket, og alle som mellom syv og åtte timer om natten i ukedagene. Forskerne ønsket å endre søvnmengden deres hver natt i en periode for å se om det ga endringer i atferden deres.

Derfor delte forskerne opp deltakerne i forskjellige grupper som de neste 14 dagene måtte endre søvnmønsteret deres:

Gruppe 1: Fikk fire timer søvn per natt
Gruppe 2: Fikk seks timer søvn per natt
Gruppe 3: Fikk åtte timer søvn per natt

De personene som fikk sove åtte timer hver natt viste ingen tegn på nedsatt konsentrasjonsevne, kognitive eller motoriske evner. Kroppen deres fortsatte med å fungere optimalt hele forsøket.

Seks timer er ikke nok
Det så annerledes ut for de to andre forsøksgruppene, som begge ble påvirket av å få mindre søvn enn de pleide.
25 % av de testpersonene som bare sov seks timer per natt opplevde å sovne på tilfeldige tider i løpet av dagen. De hadde også problemer med å holde seg våken, selv om de bare fikk 1-2 timer mindre søvn enn de pleide.

Enda mer oppsiktsvekkende var det, at forskerne fant ut at personene i Gruppe 2 etter 14 dager med seks timers søvn per natt hadde samme yteevne som hvis de hadde vært våkne i 48 timer i strekk.

Forsøket viste altså at hvis du sover seks timer hver natt i en lenger periode (14 dager i dette tilfellet), begynner kroppen å yte like dårlig både fysisk og mentalt, som hvis du hadde holdt deg våken i 48 timer i strekk.

Gruppen som sov fire timer per natt viste allerede sterke tegn på psykisk og fysisk utmattelse etter de første dagene, og de hadde store problemer med å holde seg våken i løpet av dagen. De kognitive og motoriske evnene deres var sterkt svekket i løpet av hele perioden. Du kan lese mer om undersøkelsen her.

Du kan også sove for mye
Men du kan også sove for mye. Hvis du som voksen sover 9 timer eller mer hver natt, kan du oppleve noen av de samme negative effektene i hverdagen, som hvis du sover for lite. Samtidig er du like utsatt for å utvikle Alzheimers og Parkinsons, få depresjon og vektøkning, som hvis du sov 6 timer eller mindre hver natt.

Derfor er konklusjonen at du bør sove mellom 7 og 8 timer hver natt, hvis du vil være sikker på å unngå bivirkninger på grunn av nattesøvnen.

Derfor er det livsviktig for hjernen å sove:
På nettsiden forskning.no har de en eldre, men fremdeles like aktuell, artikkel om den livsviktige søvnen. Førsteamenuensis Alvild Alette Bjørkum ved Høgskolen i Bergen uttaler seg, og sier at barn trenger 9 timers søvn i døgnet, ungdom trenger 8-9 og voksne trenger rundt 7,5 timers søvn. Hun sier at forsøk på rotter viser at de dør etter et par uker uten søvn; Søvn er like viktig som mat og mosjon.

Den danske siden Videnskab.dk skrev en spennende artikkel i 2014 der de så nærmere på hvorfor søvn er så viktig for oss. De tok utgangspunkt i hjerneforskeren Jeffrey Iliffs TED-talk, hvor han forklarer viktigheten av søvn.

Han forklarer at spesielt hjernen er svært avhengig av nok søvn. Dette kommer av at det er stor forskjell på hjernen og de andre organene i kroppen.

Organenes oppgave er å holde oss i live, noe de gjør ved å skaffe næring til kroppens celler. I tilleg bruker de fleste organene det lymfatiske systemet, som er et nettverk av årer, til å sende avfallsstoff fra organene ut i blodårene så kroppen kan kvitte seg med det.

Men hjernen er ikke forbundet med det lymfatiske systemet, fordi den er beskyttet av et kompakt kranium der det ikke er plass til de ekstra lymfeårene.

I stedet for det lymfatiske systemet bruker hjernen søvn til å fjerne avfallsstoff. Hjernen renser seg selv med cerebrospinalvæske som er avgjørende for stoffskiftet i hjernen. Det blir skilt ut i hjerneventriklene med næring til hjernecellene, og sugd opp igjen i blodårene med avfallstoffer. Samtidig tilfører cerebrospinalvæsken også livsviktig næring til hjernecellene

Kaliumkonsentrasjonen får oss til å sove
Det er én ting som er viktig å notere seg: Denne renseprosessen skjer bare når vi sover. Det kommer av at hjernecellene krymper litt når vi sovner, så det er plass til mer væske i hjernen. Kaliumkonsentrasjonen i hjernen spiller en stor rolle – det er nemlig den som styrer når vi sovner og som får hjernecellene til å krympe.

Er kaliumkonsentrasjonen høy, er vi våkne. Men med en gang den faller til et bestemt nivå, sovner vi. Det beviste hjerneforskeren Maiken Nedergaard for et par år siden under forsøk på mus.

Hun sprøytet væske med lav kaliumkonsentrasjon inn i et lite hulrom som mus har under lillehjernen. Med en gang sovnet de. Sprøytet hun inn væske med høy kaliumkonsentrasjon, fikk det musene til å våkne.

Slik fungerer også menneskehjernen. Når du begynner å bli søvnig betyr det at kaliumkonsentrasjonen i hjernevæske nærmer seg det nivået som må til for at du sovner.

Hvilke stoffer blir renset ut når vi sover?
soevn
I en annen artikkel forklarer Videnskab.dk hvordan forskere fra Boston Universitet har funnet frem til ett av de viktige giftstoffene som hjernen bryter ned i løpet av natten når vi sover. Dette stoffet heter adenosin og er et stoff som samler seg i hjernen i løpet av dagnen, og en av hovedårsakene til at vi føler oss trøtte.

Når du sover, faller nivået av adenosin fordi cerebrospinalvæsken hjelper med å rense det ut. Etter en god nattesøvn kjenner du deg frisk og klar til en ny dag.

Søvn er viktig for hukommelse og læring
En annen viktig bonus ved den god natts søvn er at hjernen får mulighet for å fordøye og lagre dagens opplevelser og inntrykk i langtidshukommelsen. Samtidig lagres det du har lært i løpet av dagen. Maiken Nedergaards nyere forskning viser også at vi også sorterer bort unødvendig og likegyldig informasjon, så det ikke tar opp plass i langtidshukommelsen.

Også her er funnet basert på studier av mus ved New York University. Her målte de musenes hjerner, både når de lærte noe nytt om dagen, og når de sov om natten. Med en gang musen nådde til den såkalte REM-søvnen (Rapid Eye Movements), ble de samme områdene i hjernen aktivert som når de lærte noe nytt om dagen.

Hvis forskerne vekket musene når de nådde REM-stadiet, ble områdene i hjernen ikke aktivert, og disse musene slet mer med å lære nye ting.

Hva skjer i resten av kroppen?
I resten av kroppen øker den renseprosessen som også skjer i våken tilstand. Samtidig gjenoppbygges kroppsvev. Den slitasjen som aktivitetene har påført organer og muskler blir gjenopprettet. Samtidig får cellene et pusterom på grunn av lavere energinivå. Det blir også brukt til å rense ut og bygge opp så kroppen er restituert når du våkner. Immunforsvaret blir styrket, og det dannes ekstra mye Interleukin-6 som er et viktig protein som bidrar til å slå ned infeksjoner og trolig er viktig i kroppens kamp mot kreftceller.

Søvn sørger også for å holde blodkarene i form, så de lettere kan utvide og trekke seg sammen, alt etter behov. Sover du for lite, blir de stivere. Da er det lettere for fett og kalk å sette seg i blodbanene.

Søvn senker også nivået av stresshormonet kortisol som er med på å styre appetitten. Sover du ikke nok, blir ikke nivået senket nok, så du begynner å spise mer. Sover du rundt 7,7 timer hver natt, senter kortisolnivået seg nok til at du klarer å holde vekten, viser amerikanske studier.

Derfor er liggeposisjonen viktigDerfor er liggeposisjonen viktig
En annen overraskende oppdagelse er at det ikke er likegyldig hvordan du ligger i sengen. Det gjelder ikke bare rygg, nakke og andre kroppsdeler. Det påvirker også hvor bra renseprosessen blir utført.

Det er best for skjelett og rygg og nakke å sove på ryggen. Men det gir også større risiko for snorking og problemer med søvnapnø. Søvnapnø kommer ofte av overvekt, men kan også utvikle seg med tiden.

Rent fysisk er årsaken til søvnapnø slappe muskler eller innsnevringer i svelget, men kan også komme av for stor drøvel. Uansett hva årsaken er, stenger det for oksygentilførsel, så det er vanskelig å trekke pusten og hjernen ikke får nok luft. Det øker risikoen for Alzheimers, Parkinsons og andre typer demens.

Om du sover på magen, er det bra for fordøyelsen, men ikke like heldig for ryggen, og spesielt nakken. For å trekke pusten, tvinges du til å ligge med hodet til siden, og det øker sjansen for nakkeproblemer.

Sunnest å sove på siden
Du unngår både de uheldig bivirkningene av å sove på ryggen eller magen, hvis du ligger på siden. Men unngå å ligge i fosterstilling, fordi det belaster rygg og nakke.

Med en god madrass kan du fint sove på siden uten å belaste ryggraden eller nakken for mye. Har du rett fasthet på madrassen, og får hjelp av komfortsonene, lar madrassen de områdene på kroppen som stikker mer ut – skuldrer og hofter – synke ned i madrassen, samtidig som den gir støtte til korsryggen. Slik ligger ryggen rett, og med riktig hodeputen kan nakken også få nok støtte.

Grunnen til at det også er sunt å sove på siden, i følge ny forskning, at hjernen og musklene dine bedre kan skille ut avfallsstoff slik. Da er det større sjans for å våkne uthvilt, og det er mindre risiko for å utvikle demenssykdommer.

Det er litt forskjell på om du sover på høyre eller venstre side. Ligger du på venstre side, er det økt risiko for å oppleve halsbrann. Det er fordi magen da presser på inngangen til magesekken. PÅ høyre side skjer ikke dette, men da øker trykket på lever, lunge og mage.

Sov riktig og unngå ryggproblemer:

NRK har skrevet en artikkel om hva som er den beste sovestillingen – og ikke overraskende er det å sove på ryggen. Det er en nøytral stilling som sparer kroppen for trykkbelastning, men den kan være problematisk – i alle fall for partneren din – om du snorker. Å ligge på siden er det nest beste – her får du rett ryggrad, men det kan være uheldig om du har problemer med huden i ansiktet.

Å sove på magen er det absolutt verste, selv om det er effektivt mot snorking. Her er nakken hele tiden belastet og ryggraden er ikke strekt ut i nøytral posisjon.

TV2 har laget en lignende artikkel, og kommer frem til samme konklusjon som NRK: Å sove på ryggen er det beste. Fysioterapeut Benny Storheil oppfordrer også til å investere i en ordentlig madrass for å unngå smerter og problemer.

Sundhedsguiden.dk skriver at alt for få mennesker bruker nok penger på sengen / madrassen deres, sammenlignet med hva man ellers bruker penger på. En typisk regulerbar seng i toppklasse koster kanskje 20.000 kr, og holder ofte i minst 20 år. Det vil si at man kan øke søvnkvaliteten voldsomt for 1000 kroner i året. Slik som vi har sett tidligere, er god søvn avgjørende for hvordan vi fungerer i hverdagen, så det er ikke stedet man bør spare.

Sengen:
Hvis du lider av dårlig rygg, hofter eller kne er det viktig at du velger den rette sengen, fordi den kan ha avgjørende betydning for deg. Det er først og fremst viktig at selve sengen er stabil.

Sundhedsguiden skriver at den minst bør være 90 cm bred og minst 20 cm lenger enn deg. Hvis du du har problemer med hofter, kne eller rygg er det også viktig at sengen er høy nok – det gjør nemlig at den er lettere å re opp og enklere å komme seg oppi og utav.

Madrassen:
Det er en gammel skrøne at man bør ligge så hardt som mulig. De skriver at når du ligger på ryggen bør man kunne presse en hånd inn under korsryggen og man bør merke et jevnt trykk på hele baksiden av kroppen. Hvis hæler og bak synker ned, er det et tegn på at madrassen er for myk.

Soveposisjon:
Som vi allerede har slått fast, er det sunnest å sove på siden. Her anbefaler Sundhedsguiden at du ligger med bøyde bein. For å unngå unødvendig belastning av kneene, anbefaler de at du ligger med det ene kneet litt mer bøyd enn det andre, eller å ha en dyne eller pute mellom beina.