Regulerbar seng test: Velg den beste regulerbare sengen

0

Med omtrent 8 timer søvn hver natt bruker du i gjennomsnitt 227,468 timer i sengen i løpet av livet, eller 26 år av livet ditt på å sove! Nok søvn har stor betydning for livskvaliteter din. Derfor er det også viktig å sørge for god og dyp nattesøvn, som krever både god seng og riktige soveforhold.

Forbrukerliv.no ser nærmere på regulerbare senger i samarbeid med Bedre Nætter. Regulerbar seng er en sengetype med mange smarte funksjoner. De fleste opplever bedre nattesøvn når de skifte over til en regulerbar seng.

Vi undersøker en rekke regulerbare senger der du får svært god kvalitet for pengene. Vi gir deg også en guide til hva du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe en ny regulerbar seng, og går inn på hvordan du får den beste nattesøvnen og hva den gjør for kroppen din.

Denne guiden om regulerbare senger inneholder:

🔸 Hva du bør vurdere når du skal kjøpe en ny regulerbar seng
🔸 Gjennomgang av hvordan en regulerbar seng fungerer
🔸 Gjennomgang av en rekke regulerbare senger
🔸 Søvnguide: Hvorfor er søvn så viktig?
🔸 Gode råd til bedre nattesøvn


Hva er viktigt når jeg kjøper ny regulerbar seng?  

Når du vil kjøpe ny regulerbar seng er det viktig å være oppmerksom på ulike ting:

Velg en god og stabil motor fra en kjent produsent:

Det er blant annet viktig at du sørger for at sengen har en god og stabil motor. Det blir anbefalt å velge en regulerbar seng med motor fra en kjent produsent, for eksempel er anske Linak og tyske Okin to av de motorene som er kjent for høy kvalitet og stabilitet.

Disse motorene er generelt anerkjente for å være støysvake og svært pålitelige. Det er viktig at du ikke går på kompromiss med en god motor, ettersom de billige motorene har en tendens til å gå i stykker lettere og bråker mer.

Heve- og senke-bunnen:
En annen fordel er hvis bunnen har en madrassbrems som gjør at madrassen ikke sklir ut av posisjon. Med en madrassbrems er du sikker på at madrassen alltid blir holdt på plass.

Noe annet du bør være oppmerksom på i den regulerbare bunnen er kvaliteten på lamellene. Lamellene i hver ende er justerbare, noe som gjør at du kan justere sengen både i hode- og fotenden.

Valg av fjærer:
Der finnes en rekke ulike fjærer på markedet. Vi anbefaler at du ser etter en seng med enten posefjærer (pocket-fjærer) eller multipocket fjærer fordi de gir svært god støtte.

Veier du over 95 kg anbefaler vi at du kjøper en seng med mulitpocket-fjærer, da den har flere fjærer og kan støtte tyngre vekt.


Regulerbar seng guide: Hvilke senger anbefales?

Her har vi valgt å framheve 5 regulerbare senger vi anbefaler på grunn av den høy kvalitet og god pris. Velger du en av disse sengene er du sikret en av markedets absolutt beste heve- og senke-senger.

Alle sengene vi presenterer her har kvalitetsmotorer og svært gode regulerbare bunner, noe som er viktig for å få en seng du kommer til å trives med. Alle sengene er produsert i Skandinavia.


Ideel Komfort Regulerbar seng

Ideel Komfort anvender en helt ny type springmadrass med hele 7 komfortsoner og dobbelt lag av pocketfjærer. Antallet fjærer ligger på 220 pr. kvadratmeter pr. lag.

7 komfortsoner, dobbelt lag med fjærer og hybridskum i springmadrassen

Normalt har springmadrasser 5 komfortsoner, men ved å tilføye 2 ekstra komfortsoner er det blitt mulig å optimere sovekomforten ytterligere. Hver enkelt komfortsone støtter ekstra opp rundt de delene av kroppen som vanligvis ligger høyt når du ligger i sengen. Dette gjelder spesielt den nederste delen av ryggen og korsryggen, samt halsvirvler og ben.

Tilsvarende tillater de andre komfortsonene i springmadrassen at skuldre og bekkenparti kan synke lengere ned i madrassen. På den måten sikres det at du alltid ligger med helt rett ryggsøyle og hals, uavhengig av om du ligger på en av sidene eller på ryggen.

Utover det dobbelte laget med fjærer og 2 ekstra komfortsoner, er springmadrassen utstyrt med hybridskum, som gir ekstra støtte og bedre temperaturkontroll for kroppen. Dette forhindrer at du blir for varm når du ligger i sengen. Skumlaget rundt det dobbelte laget med pocketfjærer gir samtidig et sunnere miljø i sengen.

Holistisk sengedesign

Holistisk sengedesignI tillegg til et gjennomtenkt design av springmadrassene, er det også tenkt på utforming, stoff- og fargevalg.

Dette er gjort for å sikre at sengen fremstår som rolig, behagelig og komfortabel når den står på soverommet. Slik får du mer harmoni og ro rundt deg når du skal sove. Sengen er også strippet for alt overflødig innhold og designmessige finurligheter som ikke har noen umiddelbar bruksverdi.

Dette betyr ikke at Ideel Komfort ikke skiller seg ut fra andre komfortsenger. Sengerammen er vesentlig smalere enn vanlige regulerbare senger. Derfor tar sengen mindre plass og er ikke vesentlig høyere enn andre elevasjonssenger, selv om det er dobbelt lag med fjærer i springmadrassen.

Det er verdt å merke seg at denne elevasjonssengen benytter en meget solid og holdbar Linak TD4-motor til å styre elevasjonsbunnen i sengen. Linak er en dansk produsert motor som hører til blant verdens absolutt beste sengemotorer.

25 års garanti og 30 dagers bytting av fasthet på springmadrassene

I likhet med alle andre toppmodeller fra Bedre Nætter, tilbys det også her 25 års garanti mot brudd på ramme og fjærer. Samtidig gis det 5 års garanti på den kraftige Linak TD4-motoren som ellers brukes i sykehussenger.

Det er også helt vanlig at Bedre Nætter tilbyr 30 dagers bytterett på springmadrassenes fasthet, så dersom du har valgt feil fasthet kan du få byttet madrassen mot et mindre gebyr som dekker forsendelsesomkostninger og håndtering.

Ideel Komfort finnes i disse størrelsene:
Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200
Velg 180 x 210

Hvis du veier + 95 kg, skal du velge denne modellen:
Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200
Velg 180 x 210

Du kan lese mer om Ideel Komfort her. 


Ideel Harmoni regulerbar seng

Ideel Harmoni er en seng som gir deg meget god kvalitet til en meget fornuftig pris. Her er det ikke gått på kompromiss med verken kvalitet eller design, som betyr at du ikke bare får en regulerbar seng med god sovekomfort, men også et flott og stilrent møbel til soverommet.

10 cm treramme og 19 cm høye ben

Elevasjonsrammen i Ideel Harmoni er 10 cm tykk og bygget i tre. Samtidig sørger de 19 cm høye benene for en behagelig inn- og utstigningshøyde på sengen – til og med hvis du har kjørt elevasjonsrammen helt ned.

Til tross for det kraftige rammedesignet og forholdsvis høye ben, gjør det stilrene, minimalistiske designet av Ideel Harmoni at sengen tar mindre plass enn andre regulerbare senger.

3 lags elevasjonsseng

Sengens lag består i tillegg til sengerammen av springmadrassen og en overmadrass. Springmadrassen er utstyrt med 250 posefjær per kvadratmeter, og er inndelt i 5 komfortsoner som sikrer at rygg og hald alltid ligger helt rett.

Som overmadrass kan du velge mellom Lateks- eller Celcius skummadrass – begge med en kjerne på 40 mm. Her gir Lateks-madrassen et kjøligere soveklima da den er bedre til å lede varme vekk fra kroppen og lar den puste bedre – så dersom du jevnlig har problemer med varme om natten, skal du velge Lateks-utgaven. Dersom du til motsetning ligger og fryser i sengen, skal du velge den varmere Celcius skummadrassen til overmadrass.

For et beskjedent ekstragebyr kan du få en smart overmadrass som dekker begge madrassene, men for at du skal kunne utnytte elevasjonsfunksjonen, er det skåret en linje i midten øverst på overmadrassen, slik at dere kan stille inn hver side av sengen individuelt.

Slik kan du for eksempel stille inn din side av sengen slik at du kan sitte oppreist og lese en god bok, mens partneren din kan legge seg til å sove uten at dere får problemer på grunn av den felles overmadrassen. Når begge sengebunnene er lagt ned, får dere en flott og glatt overflate på sengen, nesten uten det irriterende skillet i midten som ellers alltid er et irritasjonsmoment i doble regulerbare senger.

15 års garanti og bytting av fasthet i opptil 30 dager

At det er snakk om kvalitet hele veien understrekes av at produsenten gir 15 års garanti mot brudd på sengeramme og posefjærer i madrassen. Samtidig gis det også 5 års garanti på elevasjonsmotoren.

Endelig har du mulighet til å bytte den ene eller begge madrassene i sengen dersom du har valgt feil fasthet. Dette koster kun et gebyr som dekker forsendelse og håndtering.

Ideel Harmoni finnes i disse størrelsene:
Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200

Hvis du veier + 95 kg, skal du velge denne modellen: 
Velg 80 x 200
Velg 90 x 200
Velg 120 x 200
Velg 140 x 200
Velg 160 x 200
Velg 180 x 200

Du kan lese mer om Ideel Harmoni her. 


Senses Nova regulerbar seng

Senses Nova regulerbar seng
Du kan lese mer om Senses Nova her

Legg merke til: Den regulerbare sengen Senses Nova er for øyeblikket på salg hos forhandleren. Det er for eksempel mulig å spare 52% på en 180 x 200 modell. Sengen er satt ned til 19.998 kr. fra 41.999 kr.

Senses Nova er en danskprodusert regulerbar seng i absolutt toppklasse. Dette synes også på prisen, men hvis man vil ha noe av det beste på markedet vil Senses Nova være et godt valg. Her er det snakk om en seng av veldig god kvalitet som er laget av de beste materialene.

7 komfortsoner

For virkelig å kunne gi god støtte til kroppen og dermed sikre en bedre søvn og hverdagskvalitet er Senses Nova utstyrt med hele 7 komfortsoner. Disse komfortsonene er områder av madrassen som gir spesialstøtte som passer til hver kroppsdel.

Sonene avlaster kroppens ulike deler på forskjellige måter slik at skuldre og nakke – som trenger mest støtte – får en annen type støtte enn korsrygg og ben. I tillegg er Senses Nova utstyrt med en hybridpolstring med dobbelt fjærelag for ultimat komfort.

Individuell seng

Individuell sengSenses Nova er en regulerbar seng, og ved hjelp av fjernkontrollen kan man selv stille inn sengens fasong akkurat slik man vil ha den. Her er det snakk om en teknologi fra Linak – som også er dansk. Linak-motoren sørger for stor driftssikkerhet og gir stor mulighet for personlig tilpasning når det kommer til sengens fasong. Via denne motoren kan man selv bestemme hvordan sengen skal stilles inn slik at den passer til egne preferanser når det kommer til liggeposisjoner og støtte.

Man kan også kjøre sengen helt opp slik at man kan sitte oppreist i sengen hvis man for eksempel vil lese, se på TV eller drikke en kopp kaffe om morgenen.

3 madrasser

Senses Nova er laget av 3 forskjellige madrasser: 1 rammemadrass, 1 springfjærmadrass og 1 overmadrass. Rammemadrassen har pocketfjærer – og her finnes også motoren. Det er snakk om en meget solid og robust komponent. Over rammemadrassen ligger springfjærmadrassen som også har pocketfjærer. Dette sørger for en ergonomisk liggeposisjon som gir god komfort og støtte. Fjærene er omgitt av hybridskum som puster.

Sammen med de 7 komfortsonene er man derfor sikret veldig god komfort. Øverst ligger overmadrassen som har en høyde på 6 centimeter. Det er denne madrassen kroppen er i direkte kontakt med, og her kan man velge mellom 2 forskjellige overmadrasser: Enten typen med memoryskum eller typen av lateks.

Fordeler ved Senses Nova:
🔹 Meget god kvalitet
🔹 7 komfortsoner
🔹 Linak-motor og -teknologi
🔹 Rammemadrass og springfjærmadrass med pocketfjærer
🔹 Velg mellom 2 forskjellige overmadrasser 

Den regulerbare sengen Senses Nova finnes i følgende størrelser:
180 x 200
180 x 210

Du kan lese mer om de ulike Senses Nova-sengene her.


Anatomic regulerbar seng

Anatomic regulerbar seng
Legg merke til:
 Den regulerbare sengen Anatomic er for øyeblikket på salg hos forhandleren. Det er for eksempel mulig å spare 44% på en 180 x 200 modell. Sengen er satt ned til 29.999 kr. fra 53.999 kr.

Hvis man er på utkikk etter en regulerbar seng i fremragende kvalitet så vil Anatomic være et passende valg. Med denne modellen får man en regulerbar seng i luksusklasse som sørger for perfekt støtte og avlastning for hele kroppen. Anatomic er ikke den billigste regulerbare sengen på markedet, men til gjengjeld er man sikret en luksuskvalitet utover det vanlige. Selve sengen er utrolig robust – noe som øker komforten, støtten og avlastningen.

Individualisert og personlig støtte 

Individualisert og personlig støtte Anatomic er tvers igjennom en optimal seng som gir personlig støtte som tilpasser seg kroppens konturer med 500 Anatomic pocketfjærer pr. kvadratmeter og 7 komfortsoner. Dette gir en individualisert og personlig støtte da sengen sørger for avlastning akkurat der kroppen trenger det.   Dette er unikt for sengen Anatomic – som også blir omtalt som en «intelligent regulerbar seng». Den er laget i samarbeid med fysioterapeuter og ortopediske spesialister – noe som er en fordel for brukeren da de har lagt vekt på kroppens anatomi. Sengen justerer seg etter liggeposisjonen man velger – slik er man sikret en komfort som ligger i toppklasse. Det er mulig å velge mellom 3 forskjellige fastheter på Anatomic: Medium, Fast og Xtra Fast. Dette skal velges ut ifra hvor mye man veier.

I tillegg til den personlige og individualiserte støtten er Anatomic også kjent for sine ventilerende egenskaper. Sengens pustbare lag sørger for at ventilasjonen går gjennom sengen slik at verken varme eller fukt holder seg i madrassen. Dette er optimalt for nattesøvnen da temperaturen alltid vil være behagelig.

Elevasjonskomponenter av kvalitet hele veien igjennom

De viktigste delene av en regulerbar seng er selvfølgelig elevasjonskomponentene, og når det kommer til disse ligger Anatomic helt på topp. Sengen har alt ifra en massiv treramme til et ergonomisk mønster som er inndelt i 7 forskjellige komfortsoner. Anatomic gir også brukeren mulighet til å heve både hodeenden og fotenden slik at sengen kan stilles inn nøyaktig slik man føler det er mest behagelig.

Allergivennlig overmadrass av lateks 

Allergivennlig overmadrass av lateks En overmadrass er alltid viktig da det er denne man ligger direkte på. Overmadrassen til Anatomic heter Gelpulse og er laget av naturmaterialet lateks – noe som kun er en fordel. Den er allergivennlig og gir komfortabel støtte som er behagelig for alle som prøver sengen.

Inni overmadrassen finnes det kjølende geleperler slik at sengens temperatur alltid vil være perfekt. Svette og fukt vil ikke holde seg i denne overmadrassen da den raskt leder det bort. Overmadrassen Gelpulse er derfor en holdbar overmadrass som kan holde i mange år fremover.

Fordeler ved Anatomic:
🔹 Utrolig høy kvalitet
🔹 7 komfortsoner
🔹 500 Anatomic pocketfjærer pr. kvadratmeter
🔹 Overmadrass med geleperler
🔹 Mulighet for å velge mellom 3 ulike fastheter 

Den regulerbare sengen Anatomic finnes i følgende størrelser:
90 x 200
180 x 200
180 x 210


Sirius Black regulerbar seng 

Sirius Black regulerbar seng
Du kan lese mer om Sirius Black her

Hvis man som forbruker ser etter en veldig flott og elegant regulerbar seng så vil Sirius Black være et godt valg. Modellen hører til blant de mer luksuriøse sengetypene og har derfor også en pris som ikke er billig. Til gjengjeld får man en seng av veldig god kvalitet som både er robust og gir veldig god støtte og komfort til forbrukeren.

Til mange formål

Til mange formålSirius Black er ikke bare designet til å sove i. Søvnen er selvsagt Sirius Black sitt viktigste formål da hele 220 fjærer per m2 er fordelt på 5 komfortsoner over hele madrassen. Dette gir en mer støttende effekt til kroppen slik at man ligger bedre i sengen. Man trenger ikke bare sove i Sirius Black, for her er det snakk om en regulerbar seng med mange formål.

Sirius Black er nemlig utstyrt med en Linak-motor med trådløs fjernkontroll som kan brukes til å stille inn sengen etter behov. Dette kan gjøres når man skal finne den beste liggestillingen, men også når man vil sitte oppreist i sengen. Sirius Black er nemlig laget for at man skal kunne innta en sittende posisjon og for eksempel lese eller se på TV før man legger seg. Om morgenen kan man igjen kjøre sengen opp i sittende stilling slik at man kan spise frokost eller drikke morgenkaffen i sengen.

Tilpasset kaldt klima

Sirius Black er produsert i Horsens i Danmark. Derfor ble det fokusert på det nordiske klimaet når modellen ble laget. Sirius Black har nemlig den temperaturregulerende polstringen CoolTex. For brukeren betyr dette at det her er snakk om en seng som gir god varme om vinteren og er svalere om sommeren. Madrassene sørger også for god ventilasjon slik at kroppen sover i et optimalt klima. Det er meningen at man skal kunne få glede av Sirius Black-sengen sin i mange år fremover – derfor er madrassen også vendbar slik at levetiden forlenges.

Støtte til hele kroppen

Sirius Black har som sagt 5 forskjellige komfortsoner som er utstyrt med pocketfjærer. For brukerne betyr dette at hardheten varierer etter hvor støttende sonene skal være. Hver sone passer til et bestemt sted på kroppen – slik at det er forskjell på sonene ved for eksempel nakke/skuldre og ben. Nakken og skuldrene bør ha bedre støtte, og dette er det tatt hensyn til i sonene.

Man kan velge mellom 2 forskjellige fastheter på Sirius Black – medium eller fast, som skal velges ut ifra forbrukerens vekt. Man kan også velge mellom 3 forskjellige overmadrasser for å skape en seng som er så individuell som mulig.

Fordeler ved Sirius Black:
🔹 Flott og elegant regulerbar seng
🔹 Danskprodusert
🔹 Regulerbar seng med Linak-motor
🔹 Temperaturregulerende polstring med CoolTex
🔹 5 støttende komfortsoner
🔹 Velg mellom 3 forskjellige overmadrasser

Den regulerbare sengen Sirius Black finnes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200

Du kan lese mer om sengen her.


Jupiter No. 1 – En billig regulerbar seng i høy kvalitet

Med Jupiter No. 1 får du, etter vår mening, veldig mye regulerbar seng for pengene. Den har alt du trenger for en god søvn.

På tross av den lave prisen er sengen produsert i Danmark og inneholder danskprodusert Linak-motor – her får du en svært støysvak motor med trådløs styring.

Sengen er utstyrt med individuelle posefjærer” Et utmerket valg som sikrer optimal støtte.

Madrassen:

Du kan velge mellom fast og medium fasthet. Du bør velge fasthet etter hvor mye støtte kroppen din trenger. Veier du under 75 kg, anbefales det at du velger en madrass i medium fasthet. Veier du over 75 kg bør du velge en madrass som er helt fast.

Overmadrassen:

Du kan velge en Celcius/Memory Foam overmadrass eller en lateks-overmadrass til sengen.

En lateks-overmadrass er den mest populære madrasstypen: En elastisk madrass som gir svært god støtte og er velegnet til alle vektklasser. I tillegg lar den kroppen puste og leder svette og fukt bort slik at du ikke blir for varm.

Celcius/Memory Foam bruker kroppsvarmen din til å forme seg etter kroppen – derfor beveger du deg mindre om natten med denne madrasstypen. I tillegg holder den mer på varmen, så den passer best for deg som ikke svetter for mye om natten.

Jupiter No. 1 finnes i følgende størrelser:
90 X 200
120 X 200
140 X 200
160 X 200
180 X 200
180 X 210

Du kan se utvalget av de forskjellige Jupiter regulerbare senger her.


Venus 1 – En regulerbar seng i absolutt toppklasse

Venus er et dansk merke som blir produsert av European House of Beds i Hedensted i Danmark. Venus går rett inn i kategori luksusklasse, og er et svært godt kjøp om du ønsker maksimal komfort. Det kan være litt vrient å se forskjell på regulerbare senger. Selv om Jupiter-serien er svært god, får du likevel en seng i litt høyere kvalitet om du velger en Venus-modell.

Motoren:

Motoren i denne sengen er også dansk, fra produsenten Linak som leverer noen av de beste sengemotorene i verden. Det som er unikt med denne motoren er at produsenten har utviklet en app du kan kontrollere og finjustere innstillingene av sengebunnen med.

Madrassen:

Her får du en multipocket fjærmadrass som gir en helt utrolig komfort. Du får fantastisk støtte til kroppen for optimale søvnforhold. Denne sengen fra Venus har blant annet latex-polstring rundt fjærene som gir sengen lenger levetid i tillegg til mye bedre søvnkomfort.

Overmadrassen:

Til Venus No. 1 kan du velge mellom en overmadrass i Celcius memory-skum eller lateks – med 60 cm kjerne. Mot et ekstra tillegg kan du få overmadrassen som individuell overmadrass til hver side av sengen. Dette gir dere mulighet for å tilpasse underlaget til hvert behov.

Venus No. 1 finnes i følgende størrelser:
80 X 200
90 X 200
120 X 200
140 X 200
160 X 200
180 X 200
180 X 210

Du kan se utvalget av de regulerbare sengene fra Venus her.


Venus Mayan – regulerbar seng med 100% økologisk overmadrass

Venus Mayan er en unik regulerbar seng i Venus-serien; den ideelle sengen for allergikere fordi overmadrassen er laget av økologisk naturlateks. Samtidig har den temperaturfølsomt cooltex-skum rundt fjærene for lang varighet og søvnkomfort.

Motoren:

I likhet med de andre sengene i Venus-serien har denne modellen Linak-motor som tilbyr styring og finjustering via en app på iPhonen din. Samtidig er sengerammen høyere enn i vanlige senger, slik at det er lettere å komme inn og ut av sengen uten at du må justere høyden.

Madrassen:

Selve madrassen i denne regulerbare sengen er utstyrt med 250 pocket-fjærer per kvadratmeter. Det gir deg svært nøyaktig tilpassing til kroppen og hvileposisjonen din. Hver fjær reagerer individuelt og madrassen finnes i forskjellig fasthet til hver side av sengen da det er uvanlig at du og partneren din behøver samme fasthet.

Overmadrassen:

Overmadrassen er helt unik fordi kjernen inneholder Mayan Green økologisk naturlateks. Kjernen er på hele 60 mm, som er mye tykkere enn hos mange andre lateksmadrasser.

Den tykke latekskjernen gjør at overmadrassen tilpasser seg kroppsformene ettersom kjernen lettere gir støtte til kroppen. Slik blir trykkpunktene avlastet bedre så du slipper ømme ledd av å ligge i sengen.

Samtidig gjør den økologiske lateksen at sengen er mer allergivennlig, og den fører varme og fukt bort fra kroppen bedre enn andre overmadrasser.

Venus Mayan finnes i følgende størrelser:
80 X 200
90 X 200
120 X 200
140 X 200
160 X 200
180 X 200
180 X 210

Du kan se utvalget av de ulike Venus Mayan sengene her.


Senses Classic – En populær klassiker

Senses Classic er en av de mer populære regulerbare sengene på grunn av forholdet mellom pris og kvalitet. Du kan også kjøpe ulike sengegavler og puter til denne modellen.

Motoren:

Også denne regulerbare sengen har en motor fra danske Linak med trådløs fjernkontroll. I likhet med alle Linak-motorer får du her 5 års garanti, og fordi motoren er service-fri er det ingenting du trenger å tenke på når det gjelder vedlikehold.

Madrassen:

Madrassene i denne klassiske elevasjonssengen gir deg hele 254 pocket-fjærer per kvadratmeter. Dermed tilpasser den seg kroppen din med stor presisjon, slik at du får en behagelig liggeposisjon uansett hvordan du ligger. Polstringen består av 25 mm bæreskum og 5 innebygde komfortsoner som støtter trykkpunktene på kroppen din ekstra godt.

Overmadrassen:

Her kan du velge mellom en overmadrass i Celcius memory-skum eller med latekskjerne. Det er også mulig å kjøpe individuelle overmadrasser til hver side av sengen, slik at dere kan skreddersy sengen til hver deres preferanser.

Du kan lese mer om de ulike Senses-modellene her.


Senses Lux – Regulerbar seng i luksusklassen

Luksusversjonen i Senses-serien heter Senses Lux. Her får du til en god pris en regulerbar luksusseng med innebygde finesser som ikke mange andre modeller har.

Du kan velge mellom 4 forskjellige typer ben til den regulerbare sengen, og du kan kjøpe sengegavl i 4 forskjellige design om du ønsker det.

Motoren:

Som vanlig kommer motoren fra danske Linak. Både dette og garantien på 5 år sier mye om kvaliteten. Dette er en gjennomtestet motor som du også finner i de fleste sykehussengene rundt omkring. Mer driftssikkert blir det ikke.

Madrassen:

I denne madrassen er det 254 pocket-fjærer per kvadratmeter som sikrer deg optimal liggekomfort natt etter natt med de 5 komfortsonene. Madrassen finnes med 2 fastheter, og du kan velge individuell fasthet på hver side uten ekstra betaling.

Samtidig har lamellbunnen under madrassen en ekstra smart egenskap som kan løfte nakken din litt ekstra. Det aktiverer du individuelt på hver side av sengen.

Overmadrassen:

Til overmadrass kan du velge mellom enten Celcius memory-skum eller lateks-overmadrass. Begge overmadrassene har ekstra tykk kjerne på 60 mm, slik som du ofte finner i luksusversjoner av sengemodellene.

Senses Lux finnes i følgende størrelser:
80 X 200
90 X 200
120 X 200
140 X 200
160 X 200
180 X 200
180 X 210

Du kan se de ulike modellene i Senses-serien her.


Slik virker en elektrisk regulerbar seng

En regulerbar seng har et avansert teknisk design, som gjør det mulig å tilpasse sengen nøyaktig til din kropp og behovene du har for å få støttet den under søvn.

En elektrisk regulerbar seng er bygd som en tradisjonell seng med en tredelt sengebunn:

🌀 Et hodegjerde kan vippes opp og ned, slik at overkroppen, nakken og hodet kan ligge i den vinkelen som gir mest komfortabel søvn

🌀 Det er et midtstykke rundt nedre del av ryggen, som ikke kan reguleres

🌀 En benende kan også vippes opp og ned, slik at beina kan plasseres i den posisjonen som passer deg best

Det brukes en motor til å konfigurere alternativene som gjør det mulig å regulere vinkelen på hode- og benenden, og som gjør det mulig å heve og senke hele sengebunnen. I tillegg kan sengebunnen være utstyrt med ulike enheter, som for eksempel gjør det mulig å heve den øvre delen av hodegjerdet litt ekstra.

Kontroller at motoren har god kvalitet

Kontroller at motoren har god kvalitetSiden motoren er den sentrale delen, er det selvfølgelig viktig å velge en regulerbar seng med en motor av høy kvalitet. Det koster selvfølgelig mer, men det sikrer også at du kan ha glede av sengen i mange år og dermed unngå å skifte motoren én eller flere ganger i løpet av sengens levetid. Da unngår du også at sengen må kastes fordi det er ikke lenger er mulig å få reservedeler eller en ny motor av samme type, hvis motoren går i stykker etter flere år.

Det anbefales å velge en regulerbar seng med motor fra danske Linak i Sør-Jylland, siden det er en driftssikker og lydsvak motor. Linak leverer mange elektrisk regulerbare senger, som finnes på sykehus. Her utsettes sengene generelt for mye mer enn den sengen du har stående hjemme. Så når Linak-motoren er god nok for å bruke på sykehus, kan den også holde i mange år hjemme.

Hvorfor må jeg regulere høyden på hodegjerdet?

Hodegjerdet på senga kan løftes opp eller ned, slik at overkroppen ligger i den mest behagelige vinkelen. Mange regulerbare senger kan også heve hodegjerdet på senga opp i en nesten rett vinkel, slik at du kan sitte i sengen og for eksempel lese, spise frokost eller se på TV.

Hvorfor må jeg regulere høyden på hodegjerdet?Ved å løfte hodegjerdet i en passende vinkel, sørger du for at hodet og overkroppen er litt høyere enn resten av kroppen, noe som hjelper deg å puste bedre i løpet av natten. Hvis du ofte sover på ryggen eller snorker, så kan en sovestilling hvor hodet hviler høyere enn kroppen, i noen tilfeller bidra til i å hjelpe mot dette.

Det er spesielt en fordel for partneren din seng eller hvis du lider av søvnapné. Drøvelen og svelg kan lukke luftstrømmen helt, slik at det kan gå opptil flere minutter før du trekker pusten. Hvis du ikke får nok luft, kan dette gjøre at du våkner opp flere ganger i løpet av natten. Det gir en svært dårlig nattesøvn.

Ved å løfte hodegjerdet på sengen i rett vinkel, kan du også unngå problemer med rygg og nakke, hvis du pleier å sove med rygg og nakke i en uheldig vinkel når du sover på ryggen.

Ligger du mest på siden, kan en tilpasset vinkel på hodegjerdet, hjelpe deg med å holde ryggrad og nakkevirvler like. Her trengs det ofte litt ekstra kurve i den øvre delen av hodegjerdet, slik at nakkevirvlene kan ligge helt rett. Det vil du ofte klare med en ekstra tykk eller flere puter.

På noen regulerbare senger er det en ekstra liten klaff under den øverste delen av madrassen. Det kan vippes opp manuelt, slik at du får riktig vinkel i nakken. Det sparer deg for bryet med flere puter om natten eller å ha en stor og uformelig pute, som kanskje er mye tykkere enn sengepartneren sin.

Hvorfor er det smart å regulere høyden på fotenden?

På samme måte kan du regulere vinkelen på fotenden – både oppover og nedover. Først og fremst gir det deg mulighet til å finne en god vinkel ved foten av sengen, slik at du unngå smerter i nedre rygg og knærne, av å ligge i sengen.

Selv en liten økning i høyden på benenden, kan gjøre at du ikke våkner om natten fordi beina dine sover. Det hjelper også å heve benenden, hvis du har dårlig blodsirkulasjon eller lider av leddgikt eller andre problemer.

Hva får jeg ut av å regulere høyden på sengen?

Akkurat som motoren i den regulerbare sengen gjør det mulig å regulere hodet og benenden, er det også mulig å heve og senke høyden på hele sengebunnen. Det gir deg også mulighet til å regulere sengehøyden over gulvet, slik at den blir enklere å ligge i og komme opp av.

Hva får jeg ut av å regulere høyden på sengen?Her bør du alltid gå for en litt større høyde på sengen, enn hva du føler er naturlig. Det er alltid lettere å komme ut av en seng som er høyere, enn det er å komme opp av en lav seng. Så dra nytte av tyngdekraften, hvis du har problemer med å komme deg ut av sengen om morgenen.

Det er også lettere å sette seg opp i sengen, når du skal være i sengen, enn det er i en lav seng. Spesielt hvis du har problemer med nedre del av ryggen eller knærne. Du belaster ledd og muskler mye mindre, enn om du må bøye deg ned for å sette deg på en seng som er lavere enn din høyde målt fra gulvet og opp til kneleddet.

Generelt er det alltid best å angi høyden på sengebunnen, slik at bena ikke når gulvet når du sitter på sengen med bena ut over siden.

Få den beste nattesøvnen med en regulerbar seng

Fordi regulerbare senger kan tilpasses i sengebunnen nederst og løftes opp og ned i høyden, får du en mye bedre nattesøvn. Du unngå nemlig mange plager, som kan være vanskelig å avverge i en tradisjonell eller kontinentalseng.

På samme tid er det lettere å komme inn og ut av sengen og den kan for eksempel brukes til frokost på en søndag morgen, eller for å sitte å se på TV om kvelden.

Om du lider av leddgikt, sirkulasjonsproblemer, ryggproblemer eller bare vil ha en seng med størst mulig fleksibilitet, så bør du velge en regulerbar seng.


Derfor er god nattesøvn så viktig

Vi bruker svært mye tid i sengen: 1/3 av livet går med å sove. Tiden vi bruker på søvn har svært mye å si for livskvaliteten når vi er våkne. Når du får for lite søvn eller søvnkvaliteten er dårlig, går det kraftig ut over livskvaliteten, konsentrasjonsevnen og humøret vårt.

Faktisk trenger du bare å sove dårlig i to netter før det påvirker reaksjonsevnen din. Dette kan ha katastrofale følger i trafikken da det påvirker deg like mye som hvis du har høy promille.

Andre dårlige effekter ved manglende søvn er dårligere læringsevne, større risiko for Alzheimer, risiko for å utvikle depresjon og vektøkning.

Hvor mye søvn trenger vi?

Forskere fra University of Pennsylvania og Washington State University foretok et søvneksperiment der 48 friske kvinner og menn deltok i forsøket der alle sov 7-8 timer om natten i ukedagene.

Forskerne ønsket å endre søvnmengden deres hver natt i en periode for å se om det ga endringer i atferden deres. Derfor delte forskerne opp deltakerne i forskjellige grupper som de neste 14 dagene måtte endre søvnmønsteret sitt:

Gruppe 1: Fikk fire timer søvn per natt
Gruppe 2: Fikk seks timer søvn per natt
Gruppe 3: Fikk åtte timer søvn per natt

Personene som fikk sove 8 timer per natt viste ingen tegn på nedsatt konsentrasjonsevne, kognitive eller motoriske evner. Kroppen fortsatte å fungere optimalt under hele forsøket.

Seks timer er ikke nok 

Det så annerledes ut for de 2 andre forsøksgruppene, som begge ble påvirket av å få mindre søvn enn de pleide. 25 % av de testpersonene som bare sov 6 timer per natt opplevde å sovne på tilfeldige tider i løpet av dagen. De hadde også problemer med å holde seg våkne, selv om de bare fikk 1-2 timer mindre søvn enn de pleide.

Seks timer er ikke nok Forsøket viste at dersom du sover 6 timer hver natt i en lengre periode (14 dager i dette tilfellet), begynner kroppen å yte like dårlig både fysisk og mentalt som hvis du hadde holdt deg våken i 48 timer i strekk.

Gruppen som sov 4 timer per natt viste allerede sterke tegn på psykisk og fysisk utmattelse etter de første dagene og hadde store problemer med å holde seg våkne i løpet av dagen. De kognitive og motoriske evnene deres var sterkt svekket i løpet av hele perioden. Du kan lese mer om undersøkelsen her.

Du kan også sove for mye 

Om du som voksen sover 9 timer eller mer hver natt, kan du oppleve noen av de samme negative effektene i hverdagen som når du sover for lite. Samtidig er du like utsatt for å utvikle Alzheimers og Parkinsons, få depresjon og vektøkning som hvis du sover 6 timer eller mindre hver natt.

Derfor er konklusjonen at du bør sove mellom 7 og 8 timer hver natt hvis du vil være sikker på å unngå bivirkninger på grunn av nattesøvnen.


Derfor er det livsviktig for hjernen å sove:

Derfor er det livsviktig for hjernen å sovePå nettsiden forskning.no har de en eldre, men fremdeles like aktuell artikkel om den livsviktige søvnen. Førsteamenuensis Alvild Alette Bjørkum ved Høgskolen i Bergen uttaler seg og sier at barn trenger 9 timers søvn i døgnet, ungdom trenger 8-9 og voksne trenger rundt 7,5 timers søvn. Hun sier at forsøk på rotter viser at de dør etter et par uker uten søvn; søvn er like viktig som mat og mosjon.

Den danske siden Videnskab.dk skrev en spennende artikkel i 2014 der de så nærmere på hvorfor søvn er så viktig for oss. De tok utgangspunkt i hjerneforskeren Jeffrey Iliffs TED-talk hvor han forklarer viktigheten av søvn.

Han sier at spesielt hjernen er svært avhengig av nok søvn. Dette kommer av at det er stor forskjell på hjernen og de andre organene i kroppen.

Organenes oppgave er å holde oss i live, noe de gjør ved å skaffe næring til kroppens celler. I tillegg bruker de fleste organene det lymfatiske systemet, som er et nettverk av årer som sender avfallsstoff fra organene ut i blodårene slik at kroppen kan kvitte seg med det.

Hjernen er ikke forbundet med det lymfatiske systemet, fordi den er beskyttet av et kompakt kranium der det ikke er plass til de ekstra lymfe-årene.

I stedet for det lymfatiske systemet bruker hjernen søvn til å fjerne avfallsstoffer. Hjernen renser seg selv med cerebrospinalvæske som er avgjørende for stoffskiftet i hjernen. Denne blir skilt ut i hjerneventriklene med næring til hjernecellene, og absorbert blodårene med avfallsstoffer. Samtidig tilfører cerebrospinalvæsken også livsviktig næring til hjernecellene.

Kaliumkonsentrasjonen får oss til å sove 

KaliumkonsentrasjonenDet er én ting som er viktig å notere seg:
Denne renseprosessen skjer bare når vi sover. Det kommer av at hjernecellene krymper litt når vi sover, slik at det er plass til mer væske i hjernen. Kaliumkonsentrasjonen i hjernen spiller en stor rolle – det er nemlig den som styrer når vi sovner og som får hjernecellene til å krympe.

Er kaliumkonsentrasjonen høy, er vi våkne – men med en gang den faller til et bestemt nivå sovner vi. Hjerneforskeren Maiken Nedergaard sprøytet væske med lav kaliumkonsentrasjon inn i mus – i et lite hulrom de har under lillehjernen. De sovnet med en gang. Sprøytet hun inn væske med høy kaliumkonsentrasjon, våknet musene.

Slik fungerer også menneskehjernen: Når du begynner å bli søvnig betyr det at kaliumkonsentrasjonen i hjernevæsken nærmer seg nivået som må til for at du sovner.

Hvilke stoffer blir renset ut når vi sover?

soevnI en annen artikkel forklarer Videnskab.dk hvordan forskere fra Boston Universitet har funnet frem til ett av de viktigste giftstoffene hjernen bryter ned når vi sover. Dette stoffet heter adenosin og samler seg i hjernen i løpet av dagen. Stoffet er en av hovedårsakene til at vi føler oss trøtte.

Når du sover minker nivået av adenosin fordi cerebrospinalvæsken hjelper med å rense det ut. Etter en god nattesøvn kjenner du deg frisk og klar til en ny dag.

Søvn er viktig for hukommelse og læring 

En annen viktig bonus ved god nattesøvn er at hjernen får mulighet for å fordøye og lagre dagens opplevelser og inntrykk i langtidshukommelsen samt alle de tingene du har lært i løpet av dagen. Maiken Nedergaards nyere forskning viser også at vi sorterer bort unødvendig og likegyldig informasjon slik at det ikke tar opp plass i langtidshukommelsen.

Også her er funnet basert på studier av mus ved New York University. Her målte de musenes hjerner, både når de lærte noe nytt om dagen, og når de sov om natten. Med en gang musen nådde REM-søvnen (Rapid Eye Movements), ble de samme områdene i hjernen aktivert som når de lærte noe nytt om dagen.

Hvis forskerne vekket musene når de nådde REM-stadiet, ble ikke områdene i hjernen aktivert, og disse musene slet mer med å lære nye ting.

Hva skjer i resten av kroppen? 

I resten av kroppen øker renseprosessen som også skjer i våken tilstand. Samtidig gjenoppbygges kroppsvev. Den slitasjen som aktivitetene har påført organer og muskler blir gjenopprettet og cellene får pusterom på grunn av lavere energinivå.

Hva skjer i resten av kroppenDet blir også brukt til å rense ut og bygge opp slik at kroppen er restituert når du våkner. Immunforsvaret blir styrket og det dannes ekstra mye Interleukin-6 som er et viktig protein som bidrar til å slå ned infeksjoner og trolig er viktig i kroppens kamp mot kreftceller.

Søvn sørger også for å holde blodkarene i form slik at de lettere kan utvide og trekke seg sammen etter behov. Sover du for lite, blir de stivere. Da er det lettere for fett og kalk å sette seg i blodbanene.

Søvn senker også nivået av stresshormonet kortisol som er med på å styre appetitten. Sover du ikke nok, blir ikke nivået senket nok slik at du begynner å spise mer. Sover du rundt 7,5 timer hver natt senker kortisolnivået seg nok til at du klarer å holde vekten, viser amerikanske studier.


Derfor er liggeposisjonen viktig 

Derfor er liggeposisjonen viktigEn annen overraskende oppdagelse er at det ikke er likegyldig hvordan du ligger i sengen. Det gjelder ikke bare rygg, nakke og andre kroppsdeler, men påvirker også hvor bra renseprosessen blir utført.

Det er best for skjelett og rygg og nakke å sove på ryggen, men dette gir også større risiko for snorking og problemer med søvnapne. Søvnapne kommer ofte av overvekt, men kan også utvikle seg med tiden.

Rent fysisk er årsaken til søvnapne slappe muskler eller innsnevringer i svelget, men kan også komme av for stor drøvel. Uansett årsak stenger det for oksygentilførsel slik at det er vanskelig å trekke pusten. Da får ikke hjernen nok luft, som øker risikoen for Alzheimers, Parkinsons og andre typer demens.

Om du sover på magen, er det bra for fordøyelsen, men ikke like heldig for ryggen eller nakken. For å trekke pusten, tvinges du til å ligge med hodet til siden som øker sjansen for nakkeproblemer.

Sunnest å sove på siden 

Du unngår både de uheldig bivirkningene av å sove på ryggen eller magen dersom du ligger på siden, men unngå å ligge i fosterstilling da dette belaster rygg og nakke.

Med en god madrass kan du fint sove på siden uten å belaste ryggraden eller nakken for mye. Har du riktig fasthet på madrassen og får hjelp av komfortsonene, lar madrassen trykkområdene på kroppen synke ned i madrassen samtidig som den gir støtte til korsryggen. Slik ligger ryggen rett, og med riktig hodepute kan nakken også få nok støtte.

Grunnen til at det også er sunt å sove på siden, i følge ny forskning, at hjernen og musklene dine bedre kan skille ut avfallsstoff slik. Da er det større sjans for å våkne uthvilt og mindre risiko for å utvikle demenssykdommer.

Det er litt forskjell på om du sover på høyre eller venstre side. Ligger du på venstre side, er det økt risiko for å oppleve halsbrann fordi magen presser på inngangen til magesekken. På høyre side skjer ikke dette, men da øker trykket på lever, lunge og mage.


Sov riktig og unngå ryggproblemer:

Sov riktig og unngå ryggproblemer

NRK har skrevet en artikkel om hva som er den beste sovestillingen –ikke overraskende er det best å sove på ryggen. Dette er en nøytral stilling som sparer kroppen for trykkbelastning, men den kan være problematisk – i alle fall for partneren din – om du snorker. Å ligge på siden er nest best – her får du rett ryggrad, men det kan være uheldig om du har problemer med huden i ansiktet.

Å sove på magen er det absolutt verste, selv om det er effektivt mot snorking. Her er nakken hele tiden belastet og ryggraden er ikke strekt ut i nøytral posisjon.

TV2 har skrevet en lignende artikkel hvor de kommer frem til samme konklusjon som NRK: Å sove på ryggen er best. Fysioterapeut Benny Storheil oppfordrer også til å investere i en ordentlig madrass for å unngå smerter og problemer.

Sundhedsguiden.dk skriver at altfor få mennesker bruker nok penger på sengen/madrassen deres sammenlignet med hva man ellers bruker penger på. En typisk regulerbar seng i toppklasse koster kanskje 20.000 kr og holder ofte i minst 20 år. Det vil si at man kan øke søvnkvaliteten voldsomt for 1000 kroner i året. Slik som vi har sett tidligere, er god søvn avgjørende for hvordan vi fungerer i hverdagen. Dette er derfor ikke stedet man bør spare.

Sengen:
Hvis du lider av dårlig rygg, hofter eller kne er det viktig at du velger den rette sengen fordi den kan ha avgjørende betydning for deg. Det er først og fremst viktig at selve sengen er stabil.

Sundhedsguiden.dk skriver at sengen bør være minst 90 cm bred og 20 cm lenger enn deg. Dersom du du har problemer med hofter, kne eller rygg er det også viktig at sengen er høy nok, som gjør at den er lettere å re opp og enklere å komme seg inn og ut av.

Madrassen:
Det er en gammel skrøne at man bør ligge så hardt som mulig. Når man ligger på ryggen bør man kunne presse en hånd inn under korsryggen og merke et jevnt trykk på hele baksiden av kroppen. Om hæler og bak synker ned, er dette et tegn på at madrassen er for myk.

Soveposisjon:
Som vi allerede har slått fast, er det sunnest å sove på siden. Her anbefaler Sundhedsguiden.dk at du ligger med bøyde ben for å unngå unødvendig belastning av knærne. De anbefaler at du ligger med det ene kneet litt mer bøyd enn det andre, eller har en dyne/pute mellom benene.


Få en bedre søvn ved å gjøre soverommet søvnvennlig

gjør soverommet søvnvennlig

Soverommet er mer enn bare et rom med en seng. Sengen er selvfølgelig viktig, og hvis man er i tvil om hva slags seng man skal velge kan man med fordel lese Forbrukerliv sin artikkel om de beste kontinentalsengene.

Et soverom skal helst bare brukes til å sove i dersom det er mulig. Dette er et rom som både hjernen din og du selv bør forbinde med søvn og avslapping. Hvis man sliter med å sove kan det derfor være en god idé å vurdere om soverommet er søvnvennlig eller bidrar til å holde hjernen våken. Basert på undersøkelser fra DTUVi i Villa og Lommelegen ser vi her nærmere på noen faktorer man bør legge merke til når det gjelder soverommet. 

Luftkvalitet 💨 

LuftkvalitetMan puster dypt og godt inn når man sover, og det er ikke likegyldig hva slags luftkvalitet man puster inn. Selv om det også er helsemessige faktorer involvert så gir en god luftkvalitet bedre søvn. Uansett bør man opprettholde et godt inneklima på soverommet – dette gjelder ikke bare hvis man er allergiker.

For å sørge for at man har en god luftkvalitet er det først og fremst viktig å være nøye med rengjøringen og lufte godt ut. De færreste lufter ut på soverommet hver dag, men man bør helst lufte ut 2 ganger om dagen både om våren, sommeren, høsten og vinteren. Man trenger ikke lufte ut i mer enn 5-10 minutter av gangen, og hvis det er mulig kan man godt lage gjennomtrekk ved å åpne 2 vinduer. Hvis det er pollensesong (den har høyest spredning i mai-juni) så bør man ikke lufte ut midt på dagen da det er mest pollen i luften – gjør det derfor morgen og kveld.

I tillegg til å lufte ut er også støvsuging viktig. Man skal helst støvsuge et par ganger i uken etter behov, og gjerne med vinduene åpne – her er gjennomtrekk etter støvsuging en veldig god måte å få de svevende støvpartiklene ut av soverommet på. Husk også å tørke støv av overflater og paneler – og gjør det helst før støvsugingen da det er umulig å unngå at noe av støvet havner på gulvet. Da slipper man å støvsuge en gang til. Hvis man har kjæledyr med pels kan det være nødvendig å støvsuge enda oftere.

allergiGrunnen til at det er så viktig å få bukt med støvet er at mange mennesker utvikler allergi mot støvmidd som lever i støvet. Man skal være oppmerksom på at man derfor bør riste puter og dyner ute, og helst skifte sengetøy hver fjortende dag – for man kan ikke unngå at støvmidd bosetter seg i sengetøyet. Mange mennesker tror at man ikke trenger å være like nøye med rengjøringen dersom man ikke lider av allergi, men alle har godt av et bra inneklima – spesielt på soverommet der man gjerne tilbringer en tredjedel av dagen – da et dårlig inneklima lett kan gi irriterende plager som økt tretthet, uopplagthet og hodepine.

For å demonstrere hvor mye luftkvaliteten faktisk betyr for den generelle helsen har forskere fra DTU utført en studie for å se nærmere på om det finnes en sammenheng mellom søvn og inneklima. Forskerne plasserte forskjellige forsøkspersoner i henholdsvis soverom med god utlufting og soverom med dårlig utlufting. Her skulle forsøkspersonene overnatte, og neste morgen ble de testet innenfor logiske evner og måtte fylle ut et spørreskjema. Resultatene av de logiske testene var veldig klare, og de viste tydelig at de personene som hadde sovet i god luftkvalitet presterte mye bedre enn de som hadde sovet under dårligere klimaforhold.

Bråk 📢

For å kunne falle i søvn og opprettholde en stabil søvn skal kroppen og hjernen kunne slappe av. Mennesket er veldig følsomt overfor lyder – noe som ga mening for urmennesket da det var utsatt for mange farer. Enkelte mennesker sover også veldig lett, mens andre sover veldig tungt og kan sove gjennom nesten hva som helst.

BråkHvis man hører til blant de som er følsomme overfor lyder så skal det ikke mye til for at man får problemer med å sove. Jo mer irritert man blir over lydene og bråket, desto mer fokuserer hjernen på det. Her skiller ikke hjernen mellom menneskelig bråk eller støy fra trafikken. Generelt sett anbefales det at støynivået ikke overstiger 30 dB om natten, for høyere verdier kan påvirke søvnkvaliteten negativt. 30 dB er ikke så mye da en vanlig samtale mellom 2 mennesker har et lydnivå på ca. 60 dB – derfor kan selv lavere lyder være et problem.

Støynivået avhenger i høy grad av hvor man bor. Hvis man bor i en større by vil det være trafikk og bråk døgnet rundt. Det kan også være jernbaner, motorveier eller flyplasser i nærheten. Dersom man bor i nærheten av tungt trafikkerte veier kan lydnivået ligge på helt opptil 75 dB – som er markant høyere enn de anbefalte 30 dB. I mindre byer og på landet vil man sjeldent ha problemer med lyder utenfra.

Hvis man opplever at bråk er en av grunnene til at man ikke klarer å sove og ikke får sovet ordentlig, kan man se nærmere på vinduene og boligens isolering. God isolering kan redusere støy med ca. 7 dB, og vinduene kan også redusere problemet markant. Vinduer med flere lag glass kan redusere støy med ca. 10 dB – og endelig kan man få spesialdesignede vinduer som kan redusere støy med opptil 25 dB.

Enkelte mennesker velger en enklere vei til søvn uten støy – nemlig ørepropper. Det finnes mange forskjellige typer, men ikke alle vil synes de er like behagelige.

Temperatur 🌡

Et kort og godt råd om det å opprettholde en god temperatur på soverommet er: Ikke ha det for varmt eller for kaldt. Det høres enkelt ut, men kan være vanskeligere i praksis. For høy temperatur på soverommet gjør at det kan være vanskelig å sovne da varme gjør kroppen mer våken – og hvis man klarer å sovne kan man lett våkne og føle seg svett om natten i tillegg til at man kan få hodepine. Dersom temperaturen er for lav vil man også slite med å sove. Dersom man sovner i et for kaldt rom kan luftveiene og kroppen bli nedkjølt, noe som svekker immunforsvaret og gjør at man lettere kan bli syk.

Temperaturen innendørs avhenger veldig av hvor man bor rent geografisk. Hvis man bor sørpå vil temperaturen generelt sett være høyere, mens den er lavere i de nordiske landene.

TemperaturVi tar utgangspunkt i de nordiske landene hvor vi sjeldent opplever veldig høye temperaturer. Meteorologene kaller det en tropenatt når temperaturen om natten ikke går under 20 grader, men det er uansett sjeldent at dette skjer.

Den riktige nattetemperaturen er veldig individuell, men generelt sett anbefales det at temperaturen på soverommet er kjøligere enn resten av hjemmet. Derfor blir det anbefalt å holde temperaturen på soverommet mellom 18 og 21 grader, noe som vil passe for de aller fleste og gi best mulig søvnkvalitet. Enkelte vil imidlertid foretrekke en litt lavere temperatur.

Sørg derfor for at du ikke skrur radiatorene på fullt når det er vinter, for da blir soverommet også oppvarmet. Man kan eventuelt sette termostaten på et lavere nivå på soverommet eller holde døren lukket om dagen.

Man kan også regulere temperaturen med klær og sengetøy. Om sommeren kan man bytte ut dynen med en lettere variant eller kun sove med et laken. Man kan eventuelt sove med vinduet åpent dersom det ikke er for mye støy eller man slipper inn insekter. Om vinteren kan man sove med en tykk dyne eller kle på seg en varmere pysj.

Lys 💡

Lys og mørke har en mye større innflytelse på det menneskelige sinnet og søvnrytmen enn det vi tror. Mennesket er nemlig skapt til å være våkent når det er lyst og sove når det er mørkt – dette stammer helt fra urmennesket og overlevelsen.

De fleste mennesker følger denne rytmen da vi står opp med solen om morgenen og går på skole eller jobb, og legger oss når det mørkner om kvelden. Dette føles naturlig, og det er fordi kroppen er innstilt på å opprettholde denne døgnrytmen. I grove trekk forteller lyset hjernen når den skal sove, og på mange tider av døgnet vil soverommet «passe seg selv» med tanke på lyset.

Det kan imidlertid være problematisk både sommer og vinter da lyset ikke er konstant hele året. Om vinteren er det mørkt mesteparten av dagen, og det vil ofte være mørkt om morgenen. Derfor kan mange utvikle en tendens til å slite med å stå opp om morgenen, og ettersom det er mørkt mesteparten av døgnet utvikler mange også vinterdepresjon da lyset er med på å gi kroppen viktige D-vitaminer. Det man kan gjøre for å skape en lysere atmosfære på soverommet er å gå til anskaffelse av en lysterapilampe med vekkefunksjon. Den simulerer solens rytme og lyser opp soverommet gradvis – akkurat som solen gjør de andre årstidene.

Om sommeren er problemet omvendt da det blir lyst veldig tidlig – allerede rundt 3-tiden om morgenen vil det begynne å lysne. Ettersom lyset påvirker hjernen og får den til å tro at det er dag kan det være vanskelig å sove de månedene det er lyst. Man kan imidlertid fikse problemet relativt enkelt ved å skaffe seg veldig mørke gardiner på soverommet – eller ordentlige blendingsgardiner. Man kan også bruke en sovemaske over øynene for å holde lyset ute.

Personer med skiftarbeid er spesielt utsatte for søvnproblemer da døgnrytmen deres endres hele tiden.

Dataskjermen  🖥

DataskjermenDet har etterhvert blitt en vane for mange å ta med seg datamaskinen i sengen for å sjekke nyheter eller emailer. Dette er en veldig dårlig idé da det kunstige lyset fra datamaskinen (også fra telefon eller nettbrett) kan manipulere hjernen til å tro at den skal være våken og dermed påvirke hjernens oppfattelse av natt og dag.

Skjermbruk i hverdagen påvirker ikke nattesøvnen, men det gjør bruken om kvelden – spesielt de siste par timene før man skal sove. De moderne skjermene har en veldig høy konsentrasjon av blått lys som er veldig intenst. Denne intensiteten påvirker hjernen og kroppen, og får mengden av hormonet melatonin til å falle. Melatonin er kroppens naturlige søvnhormon, og hvis det faller vil hjerterytmen stige og gjøre at man føler seg mer våken.

Derfor anbefales det å legge bort skjermene de siste par timene før man legger seg, og la være å ta med datamaskinen eller nettbrettet i sengen. Hvis det likevel er nødvendig å bruke de, kan man skru ned lysstyrken på skjermen eller gå til anskaffelse av en Software som kan regulere lysmengden.


Finn den riktige dynen og puten

dynen og puten

En dyne er ikke bare en dyne, og en pute er ikke bare en pute. Når man investerer i liggekomforten med en regulerbar seng så ville det vært synd å ikke samtidig sørge for at man har de beste dynene og putene.

Den danske sengeeksperten Sengespecialisten skriver at det er veldig viktig at men velger dyne og pute med omhu. Basert på rådene deres har vi her laget en guide slik at du kan finne helt riktig variant:

Dynen

Sengespecialisten skriver at det er mange forhold man skal ta hensyn til når man velger en dyne. Dynen skal holde personen passe varm hver natt, ha en god passform og godt fyll. Fyllet er det første man skal se etter da dyner fylles med mye ulikt materiale. Fiberdyner er de billigste, og de er også lette å vaske. I tillegg er de allergivennlige da dun og fjær kan skape problemer for allergikere. På den negative siden kan fiberdyner være mindre isolerende og puste dårlig.

dunMan kan også kjøpe dyner som er fylt med dun. Dundyner koster mer enn fiberdyner, og det kan være vanskelig å vaske de. Dundynen er en veldig lett variant, noe som kan ha en positiv innvirkning på søvnen. Den holder også veldig godt på varmen – derfor er en dundyne spesielt god å ha om vinteren. Det er også forskjell på dundyner, for kun få dundyner er fylt med utelukkende dun – her vil det ofte være en blanding av større og mindre fjær. Man skal også være oppmerksom på at enkelte typer dun er bedre enn andre da de er av bedre kvalitet.

Innenfor dyneverdenen er det snakk om dynenes bæreevne. I praksis betyr dette hvor godt dynen varmer. Dette vurderes på en skala fra 2-16, og en høy bæreevne betyr god varme fra dun som ikke klumper seg sammen.

DynenEn dyne med høy bæreevne vil være lett, luftig og isolerende, og dyner med flere dun enn fjær vil alltid ha en høyere bæreevne. Hvis man vil ha en dyne som ligger øverst på skalaen for bæreevne bør man investere i en ren edderdunsdyne, men dette reflekteres også i prisen. Sengespecialisten anbefaler at man går etter en dyne med en bæreevne på 10 eller mer.

Man bør også være oppmerksom på noe så enkelt som dynens lengde. Tommelfingerregelen er at dynen alltid skal være 30 centimeter lengre enn ens egen høyde. Mange standarddyner er på 200 centimeter i lengden og 140 centimeter i bredden, så hvis man er rundt 180 cm høy eller høyere så vil ikke en standarddyne alltid være et godt valg. Det finnes en del dyner med en lengde på 220 centimeter – dette er noe man i så fall bør vurdere.

Pute

De fleste kjenner til problemene ved å finne seg til rette på en pute når man endelig har kommer på hotellrommet etter en lang reise. Det er fordi de fleste har bruk for en bestemt type pute for å kunne sove ordentlig.

PuteSengespecialisten anbefaler at man går for en høy pute hvis man som regel sover på siden. Det gjør at nakken ikke belastes så mye, og jo mer bredskuldret man er desto høyere pute har man også behov for. Derfor vil menn generelt sett ha bruk for høyere puter enn kvinner.

Hvis man sover mest på ryggen bør man ha en lavere pute. En lav pute gir nemlig mest støtte til nakken dersom man ligger på ryggen. Det gjør det lettere å slappe av, og ryggsøylen vil bli naturlig utstrakt.

Sover man på magen skal man også gå for en lav pute uten for mye fyll. Det gir en mer behagelig og naturlig komfort for nakken, samtidig som det forhindrer en unaturlig krumning. Sengespecialisten anbefaler imidlertid ikke at man sover på magen da det ikke er anatomisk korrekt og belaster både rygg og nakke.


Søvn og trening 💤💪🏼🏃🏻‍♀️

Søvn og treningDet er en direkte sammenheng mellom søvn og trening, og sammenhengen går begge veier. På den ene siden er treningen med på å bruke kroppens energi og dermed gjøre den naturlig sliten, men på den andre siden er det viktig med hvile og restitusjon etter en omgang mosjon. En av fordelene med en regulerbar seng er at man kan justere liggeposisjonen sin dersom man ofte er fysisk aktiv og trener mye.
Dette gjør at man kan tilpasse sengen slik at man ligger best mulig hvis man for eksempel har støle muskler etter trening.

Det er også alltid en god idé å investere i en dobbeltseng – selv om man bor alene. En dobbeltseng gir deg plass til å slappe av i hele kroppen og oppnå de liggeposisjonene som passer best til en restituerende kropp – uten at du vil oppleve plassbegrensning i sengen. Dette vil ofte være et problem dersom man har en enkeltseng – som ofte kan bli for liten.

Forskere har utført utallige undersøkelser som alle har kommet frem til den samme konklusjonen. Blant annet har et team av forskere fra universitetet Stanford laget en undersøkelse blant eldre som klaget over søvnproblemer. Ingen av disse personene beveget seg særlig mye, og derfor utviklet forskerne treningsprogrammer til hver enkelt person som skulle holde de i moderat aktivitet i minst en halvtime hver dag. Forskerne fulgte de eldre over lengre tid, og de rapporterte raskt at søvnkvaliteten deres hadde forbedret seg markant. Deres generelle velvære ble også bedre.

Vektklubb.no anbefaler derfor at alle voksne får minst en halvtimes mosjon om dagen.

Når man trener mye er det også viktig med hvile. Det er fordi cellene fornyes og muskelmassen gjenoppbygges etter treningens belastning når man sover. Her kan en regulerbar seng være nyttig for mange slik at man kan justere liggeposisjonen slik at den passer bedre til en støl kropp. Legg imidlertid merke til at man ikke bør trene eller være veldig fysisk aktiv rett før man legger seg. Det får kroppen opp i gir i stedet for at den blir sliten, og derfor vil det være vanskelig å sovne.


Tips til bedre nattesøvn – det du bør gjøre og det du bør unngå før sengetid

Basert på informasjon fra danske Vidensråd for Forebyggelse samt National Geographic gir vi deg her noen generelle råd for å få en bedre nattesøvn. Vi går inn på hva man bør gjøre og hva man bør unngå å gjøre rett før man legger seg.

Dette bør du gjøre rett før sengetid 👍🏼 

Luft ut  både om morgenen og rett før du legger deg – da er luften helt frisk.

Yoga eller mindfulness – hvis kroppen er avslappet og balansert vil det bli lettere å sovne – prøv yoga, mindfulness, pusteøvelser eller avspenningsteknikker.

Forbered kroppen på søvn – prøv å være rolig og avslappet 30-60 minutter før sengetid. Slå av elektronikk og finn roen. Man kan også sette seg i rolige omgivelser og lese dagens avis eller en bok som ikke er altfor spennende – for eksempel kan spennende krimbøker heller holde en våken.

Legg merke til om du er trøtt – man kan ikke sove hvis man ikke er trøtt. Selv om det kan virke frustrerende dersom man skal opp tidlig neste dag så er det lurt å la være å tvinge seg selv til å sove, for det virker ikke. Les heller en avis eller en bok, men la mobiltelefonen være. Elektroniske apparater gjør deg bare mer våken med det blå lyset.

Te  enkelte har glede av å drikke en kopp te sent om kvelden. Man kan eventuelt brygge en te med beroligende urter. Aromaen alene vil gjøre kroppen mer avslappet.

La tankene hvile  man kan ikke sove hvis tankerne surrer rundt i hodet. Skriv ned alle tankene i en notatbok og la de overnatte der.

Et varmt bad – et koselig og uforstyrret bad (gjerne i et badekar) kan få kroppen til å slappe bedre av.

Profesjonell hjelp  hvis man har vedvarende og veldig forstyrrende søvnproblemer kan man oppsøke lege eller annen profesjonell hjelp.

Dette bør du ikke gjøre rett før sengetid ⛔️

Drikke kaffe – kroppen påvirkes veldig av koffein da det stimulerer kroppen og gir den en energi-boost.

Drikke alkohol – alkohol kan både gi kroppen mer energi og gjøre den sløv, men den fører ofte til urolig søvn.

Spise mat – en tom og rumlende mage vil holde deg våken. Spis noe lett – for eksempel et knekkebrød – hvis du er skrubbsulten. Ellers er det lurt å holde matinntaket nede rett før man legger seg, for ny mat gir ny energi til kroppen. Spesielt vil fett og sukker holde kroppen våken.

Mosjon – mosjon er sunt for kroppen, for en sliten kropp sover bedre. Dette gjelder imidlertid ikke rett før sengetid da fysisk aktivitet får kroppen til å våkne. Beveg deg heller i løpet av dagen slik at kroppen blir naturlig fysisk sliten og utmattet.

Sovepiller – unngå sovepiller så mye som mulig – bruk de kun hvis det er absolutt nødvendig. Sovepiller gir en unaturlig søvn og setter kroppens renselsesprosesser ut av balanse.

Datamaskin eller telefon – det blå lyset fra skjermen påvirker hjernens oppfattelse av natt og dag, og reduserer konsentrasjonen av hormonet melatonin i kroppen. Det fører til at man føler seg mer våken.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse