Enkeltseng guide 2020 – Finn de beste enmannssengene her

0

Enkeltsenger finner du i mange former og fasonger, fra den helt enkle løsningen med en madrass på gulvet, til flotte sengerammer med gavl og heve-senke-funksjon. Den mest populære typen enkeltseng er utvilsomt rammemadrassen. Grunnen er enkelt og greit at du får mest komfort og kvalitet for pengene med en slik.

I motsetning til vanlige springfjærmadrasser og skummadrasser, skiller rammemadrassen seg ut med å ha en stiv rammekonstruksjon som du kan sette ben rett på, slik at den blir til en ferdig seng. I denne guiden ser vi nærmere på utvalgte rammemadrasser og gjennomgår spesifikasjonene for hver av modellene.

Er du på jakt etter en veldig billig modell av tvilsom opprinnelse, er det nok ikke mye hjelp å få i denne guiden. Her har vi tatt et bevisst valg med å fokusere på skandinavisk-produserte kvalitetssenger. Det er nemlig her du får mest for pengene, selv om innkjøpsprisen gjerne ligger litt høyere enn på billige importmodeller langveisfra.

Etter presentasjonen av en rekke kvalitetssenger, guider vi deg gjennom valget og de elementene du bør være spesielt oppmerksom på. Nederst i artikkelen går vi også inn på hvordan du får best mulig søvn.

I denne artikkelen får du:
🔸 Gjennemgang av de beste enkeltmannssengene på markedet akkurat nå
🔸 Hvordan du best velger rett seng
🔸 Hva sengen betyr for din søvnkvalitet


Bergen – luksusmodell med mulighet for ekstra lengde

Bergen enkeltmandssengDu kan lese mer om Bergen enkeltseng her

🔵 Produksjonsland: Danmark
🔵 Fjærtype: Dobbelt fjærlag med pocketfjærer, 261 + 150 fjærer pr. kvadratmeter
🔵 Antall komfortsoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 15 års garanti på ramme og fjærbunn
🔵 Størrelser: Lengde 200 cm og bredde 90
🔵 Høyde: 37 cm uten ben
🔵 Inkludert overmadrass: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kjerne
🔵 Inkludert i prisen: Ben og fri levering
🔵 Polstring: 25 millimeter lateks
🔵 Bolster: Møbelstoff med Antislide
🔵 Ramme: 12 centimeter treramme
🔵 Mulighet for bytting: 30 dage mod gebyr

Lateks-polstring og dobbelt fjærlag
Bergen-enkeltsengen hører ikke hjemme blant de billigste modellene, men den byr til gjengjeld på en rekke fordeler. Blant annet polstringen av lateks, som blir regnet som det beste materialet å ha mellom fjærer og madrassoverflate. Lateks skiller seg nemlig ut med en viss stivhet som er ideell til å fordele belastningen på fjærene.

Det reduserer belastningen på hver fjær, og er en av grunnene til at denne modellen kommer med 15 års garanti på fjærene. Lateks-materialet bevarer også spenstigheten mye bedre enn billige polstringsmaterialer. I tillegg puster lateks, noe som bidrar til bedre komfort. Legg merke til at Bergen har 400 fjærer per kvadratmeter, fordelt på 2 forskjellige lag.

Mulighet for ekstra lengde og oppgradert overmadrass

De aller fleste enkeltsengene blir levert i en standardlengde på 200 cm. Bergen-modellen får du også i en ekstra lang versjon med 10 cm ekstra, som kan være en stor fordel hvis du er veldig høy eller generelt fryser mye på føttene. Når det kommer til bredde, kan du velge mellom standard 90 cm eller en ekstra bred modell på 120 cm. Selv når det gjelder overmadrass, er det flere valgmuligheter.

Du får fritt valg mellom Celsius-skum eller lateks som materiale i kjernen, og for et ekstra beløp kan du velge 50% tykkere kjerne komforten skal være helt i topp. Uansett hvilken overmadrass du velger, kommer du til å sette stor pris på Antislide-overflaten på sengen, som sikrer at overmadrassen blir holdt trygt på plass. Bolsteret er også i ekstraordinær kvalitet, utført i slitesterkt møbelstoff.

Du kan se de ulike modellene i Bergen-serien her.


Venus Rammemadrass – oppgradert overmadrass inkludert

Venus BoxmadrasDu kan lese mer om Venus rammemadrass her

🔵 Produksjonsland: Danmark
🔵 Fjærtype: Dobbelt fjærlag med pocketfjærer, 254 + 254 fjærer pr. kvadratmeter
🔵 Antall komfortsoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 15 års garanti på ramme og fjærbunn
🔵 Størrelser: Lengde 200 cm og bredde på enten 90 eller 120 cm
🔵 Høyde: 64 cm (19 cm ben, 36 cm madrass, 9 cm overmadrass)
🔵 Inkludert overmadrass: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kjerne og oppgradert trekk med kjølende bambusfiber
🔵 Inkludert i prisen: Ben (flere valgmuligheter) samt fri levering
🔵 Polstring: 25 millimeter temperaturfølsomt Cooltex-skum
🔵 Bolster: Sort Venus-møbelstoff
🔵 Ramme: 14 centimeter treramme
🔵 Mulighet for bytting: 30 dage mot gebyr

Designet er i fokus
En enkeltmannsseng er vanligvis litt simpel når det gjelder design, men her skiller Venus seg litt ut. Bolsteret er for eksempel i spesialdesignet møbelstoff, og det er mulig å velge mellom flere ulike farger, materialer og design på benene (som ikke er inkludert i prisen).

Velger du Venus-modellen, går du heller ikke på kompromiss med komforten. Polsteret er med Cooltex-skum som holder temperaturen mer konstant gjennom å absorbere varmen mens du sover. Cooltex er også optimalt når kroppen skal puste. Legg merke til at Venus-sengen også har 508 fjærer per kvadratmeter, fordelt på 2 lag.

Prisen inkluderer 50 % tykkere overmadrass
Lekkert design og Cooltex-polstring er ikke de eneste fordelene ved denne enkeltsengen. Inkludert i prisen er det også en ekstra robust 14 cm høy treramme.

Det mest unike er kanskje overmadrassen, som du i standardversjonen får med kjerne på 6 cm. Her kan du velge mellom kjølig lateks eller varmere memory-skum. Begge overmadrassene blir levert med bambusfiber-trekk, som har en behagelig og kjølende effekt.

Du kan se de ulike modellene i Venus-serien her.


Senses Lux – svært mye seng for pengene

Senses Lux enkeltmandssengDu kan lese mer om Senses Lux enkeltseng her

🔵 Produksjonsland: Danmark
🔵 Fjærtype: Pocket-fjærer i 2 lag, 254 fjærer pr. kvadratmeter pr. lag
🔵 Antall komfortsoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 15 års garanti på ramme og fjærbunn
🔵 Størrelser: Lengde 200 cm og bredde enten 90 eller 120 cm
🔵 Høyde: 63 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 8 cm overmadrass)
🔵 Inkludert overmadrass: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kjerne og vaskbart trekk
🔵 Inkludert i prisen: Ben (flere valgmuligheter) samt fri levering
🔵 Polstring: 25 millimeter temperaturfølsomt Cooltex-skum
🔵 Bolster: Møbelstoff med Antislide
🔵 Ramme: 14 centimeter treramme
🔵 Mulighet for bytting: 30 dage mod gebyr

Kraftig oppgradert til begrenset merpris
Senses Lux er en videreutvikling av den opprinnelige Senses-sengen, og her er der virkelig snakk om en enkeltseng som gir full valuta for pengene. Den nye modellen er basert på 2 separate lag med 254 kvalitetsfjærer per kvadratmeter i hvert lag. Du får 15 års garanti på sengen. Inkludert i prisen får du dessuten en ekstra tykk overmadrass på 60 mm med valgfritt materiale i kjernen.

Polstring og design voldsomt forbedret
Til tross for prisen, får du med Lux-modellen flere detaljer som ellers bare finnes på langt dyrere senger. Det inkluderer blant annet valgfri ben i flere forskjellige design, samt bolster i slitesterkt møbelstoff.

Overflaten er utført med Antislide, så overmadrassen blir liggende der den skal. Også Cooltex-polstringen er verdt å notere seg. Dette materialet er svært pustbart og gir god ventilasjon, og dermed bedre komfort under søvnen. Materialet utmerker seg også med å være temperaturregulerende, da den kan akkumulere og frigi varme etter behov.

Du kan se de ulike modellene i Senses Lux-serien her.


Jupiter Rammemadrass – toppselger i 2016

Jupiter boxmadrasDu kan lese mer om Jupiter Rammemadrass her

🔵 Produksjonsland: Danmark
🔵 Fjærtype: Pocketfjærer, 250 fjærer pr. kvadratmeter
🔵 Antall komfortsoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 10 års garanti på ramme og fjærbunn
🔵 Størrelser: Lengde 200 cm og bredde enten 90 eller 120 cm
🔵 Høyde: Samlet 49 cm (19 cm ben, 23 cm madrass, 7 cm overmadrass)
🔵 Inkludert overmadrass: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kjerne og vaskbart trekk
🔵 Inkludert i prisen: Ben og levering
🔵 Polstring: 25 millimeter polyesterskum
🔵 Bolster: Nei
🔵 Ramme: 8 centimeter treramme
🔵 Mulighet for bytting: 30 dage mod gebyr

Produsentens bestselger i 2016
Har du fokus på budsjett, kan du med fordel vurdere en enkeltseng som for eksempel Jupiter. Det er det mange andre som har gjort – faktisk så mange at denne modellen ble bestselger hos produsenten i 2016. Selv om det ikke er en desidert billig seng, er prissettingen likevel ganske attraktiv, og en av fordelene er den inkluderte overmadrassen som har en tykkelse på hele 7 centimeter.

I overmadrassen kan du velge fritt mellom kjerne av lateks eller memory-skum. Lateks er det rette valget hvis du foretrekker en viss kjølighet og fast underlag. Ellers kan du velge memory-skum som holder bedre på varmen og former seg etter kroppen.

Bytt sengen, hvis fastheten ikke er optimal
Enkeltsengen Jupiter finnes både i 90 og 120 cm bredde, og du får den både med medium og fast madrass. Lenger nede i guiden får du et par tommelfingerregler til valget av fasthet, men smak og behag er forskjellig. Om det skjer at du kjøper feil fasthet, kan du heldigvis bytte sengen selv om du har brukt den i opptil en måned siden kjøp. Byttingen koster et lite gebyr, men da er du også sikret optimal søvn i mange år framover.

Du kan se de ulike modellene i Jupiter-serien her.


Hvilken seng er riktig for deg?

Nå har vi presentert en rekke av de beste enkeltmannssengene på markedet i forskjellige prisklasser. Det er ikke bare prisen som bør avgjøre valget ditt. Det er flere elementer som kan ha stor betydning for søvnen. De ser vi litt nærmere på her.

Hvilken fasthet bør sengen ha?
Ingen kropper er like, og sengen skal helst matche kroppsbyggingen din hvis den skal gi optimal støtte når du sover. Her er fastheten den viktigste faktoren. Hvis du velger en kvalitetsseng fra en anerkjent leverandør, er det som regel mulig å velge mellom medium eller fast madrass.

Her bør du ta utgangspunkt i kroppsvekt: Veier du under 75 kilo, er medium fasthet vanligvis det beste valget. Det sikrer at madrassen kan gi etter slik at du ikke ligger for hardt.

Veier du mellom 75 og 95 kilo er faste madrasser som regel det beste, fordi kroppen trenger litt mer motstand for å ligge rett.

Veier du over 95 kilo skal du også ha den faste modellen, men her kan du med fordel gå etter modeller med ekstra mange fjærer – ofte kalt multipocket-fjærer – som generelt gir litt ekstra fasthet.

Ikke stol på testing i butikken
Det er det rådet du bør forvente fra selgeren hvis du handler i en seriøs butikk. Dessverre opplever du sikkert at selgeren oppfordrer til å teste modellene i utstillingen. Det er generelt et svært dårlig grunnlag for å ta beslutninger. Det er ikke en autentisk sovesituasjon når du ligger med ytterklærne på i en folksom og lys butikk. Det kan ta dager og uker å venne seg til en ny seng, og det bør selvsagt skje hjemme hos deg selv i avslappet atmosfære.

De modellene vi har tatt for oss her i artikkelen, kommer med mulighet for bytting til annen fasthet hvis det i løpet av de 30 dagene etter kjøp viser seg at fastheten ikke er optimal. Byttingen koster selvsagt et gebyr, men det er en billig pris å betale for optimal søvnkomfort i framtiden.

Velg riktig overmadrass
En seng kan godt brukes uten overmadrass, men de fleste sengene er i dag bygd for å brukes i kombinasjon med en overmadrass. Overmadrassen hjelper med å jevne ut effekten av fjærene, så du kan være sikker på at du aldri kjenner fjærene fra madrassen. Det øker selvsagt komforten.

Overmadrassen er vanligvis også mye billigere enn resten av sengen, og det gir deg mulighet for å bytte den ut om den blir slitt. Slik kan du få sengen din til å holde mye lenger, og overmadrassen gjør det mulig å justere mykhet og komfort ytterligere.

Velg overmadrass etter hvor varm sengen skal være
Materialene i overmadrasser kan variere en del, men de bedre modellene er vanligvis basert på en kjerne av enten lateks eller memory-skum. De to materialene har svært ulike egenskaper, så her kan du tilpasse sengen etter personlige preferanser.

Lateks er et naturmateriale som utmerker seg med god pustbarhet og dermed en viss kjølighet i overflaten. For mange er kjølighet under søvn positivt, fordi det hjelper kroppens naturlige behov for å senke temperaturen mens du sover. Lateks er også relativt fast, så en lateks-basert overmadrass kan gjøre sengen litt hardere om du synes den er for myk.

Memory-skummet derimot, har akkurat de motsatte egenskapene. Det er mer isolerende og kan være det beste valget om du ofte fryser om natten. Skummet er også mykere, og når det blir varmet opp av kroppen, former det seg og støtter kroppens hvileposisjon.

Hvor bred bør sengen være?
Fordelen ved en enkeltmannsseng er selvfølgelig at den ikke tar stor plass i rommet. Enkeltsenger finnes på bredder helt ned til 80 eller 70 cm, men en så smal seng er sjelden særlig komfortabel. I dag er standarden 90 cm, som ikke tar veldig mye mer plass, men likevel gir god mulighet for å snu seg i sengen uten frykt for å falle ut.

Det blir likevel mer og mer vanlig med større bredde, og har du plass til det bør du vurdere det. Hvis du er stor, kan en enkeltseng med bredde på 120 cm gjøre en stor forskjell på komforten, men de fleste får glede av ekstra bredde.

Sengen er ikke det rette stedet å spare
Det kan være fristende å la lommeboken bestemme når du kjøper ny enkeltseng, men akkurat sengen er ikke det rette stedet å spare. Pris og kvalitet henger ofte sammen, og 10-15 års garanti er ikke noe du får på en billig seng. Det kommer selvsagt av at den billige ikke holder så lenge. Den holder seg nok på benene, men fastheten i fjærene og polstringens spenstighet avtar ganske fort. En seng som holder i 10-15 år kan derfor vise seg å være det billigste kjøpet på sikt, selv om innkjøpsprisen er høyere.

Det avgjørende er selve sovekomforten. Det er vanskelig å sette en pris på verdien av en god natts søvn. De fleste vet av erfaring at optimal søvn er helt avgjørende for om neste dag blir en god dag.

Etter god nattesøvn blir du mer fokusert på jobben, har mer energi til dagsoppgavene og blir rett og slett morsommere å være sammen med. Det er verdt mye, og så må du huske at sengen skal brukes 7-8 timer hver eneste dag de i mange år fremover.

Eksperter om søvn: Sengen er viktig for søvnkvaliteten

Er sengen for dårlig, går det ut over søvnkvaliteten. Det er logisk for de fleste, men ikke desto mindre en detalj som er lett å glemme – spesielt hvis økonomien blir avgjørende.

Søvneksperter hos både danske Psykiatrifonden og danske TV2 har sengekvaliteten øverst på deres topp 10 over de viktigste rådene til en god søvn. Søvnekspertene begge steder er også enige om at de øvrige fysiske forholdene på soverommet er noe man bør ha fokus på.

Eksempelvis bør det være helt mørkt. Mange av oss har elektronikk på soverommet, og undersøkelser har vist at selv en uskyldig stand-by-indikator sender ut så mye lys at det gir målbare søvnforstyrrelser.

Det bør være helt mørkt der du sover. Er ikke dette mulig, anbefaler både Psykiatrifonden og TV2’s eksperter å bruke sovemaske, eventuelt i kombinasjon med mørkleggingsgardin. Ørepropper kan være et bra hjelpemiddel hvis du blir plaget av forstyrrende lyder.

De klassiske søvnrådene gjelder fremdeles
De fleste av oss kjenner mange av de klassiske søvnrådene som blir anbefalt. NRK Livsstil har snakket med psykologspesialist Atle Dyregrov, og han kommer med mange gode tips og knep til å holde tankene borte når man har lagt seg.

For eksempel er det lurt å unngå kaffe, te og cola i timene før sengetid. Disse drikkevarene inneholder koffein og påvirker kroppen ganske lenge etter inntak. Generelt bør du ikke spise eller drikke senere enn 1-2 timer før du legger deg.

Kroppen må ha tid til å falle til ro, og det gjelder også fordøyelsessystemet. Inntak av mat og drikke kan også få deg opp på unødvendige toalettbesøk om natten.

For de som bor langt nord kan det også dukke opp søvnproblemer når det er mørketid, fordi kroppen blir forvirret av mangelen på dagslys. VG har samlet 10 gode tips til hvordan du takler søvnen om vinteren.

En annen klassiker innen god søvnhelse er mosjon. Alle vet at fysisk aktivitet er sunt, men det påvirker også søvn positivt. Det blir anbefalt å være aktiv i minst 30 minutter hver dag, hvis søvnen skal være optimal. Gjør det en stund før leggetid, så kroppen får tid til å gire ned og forberede seg på å sove.

Til slutt er liggeposisjonen også et element å være oppmerksom på. Nyere vitenskapelige undersøkelser viser at det er sunnest å sove på siden. Det øker nedbrytingen av skadelige stoff i hjernen, og nedsetter risikoen for snorking og utviklingen av søvnapné som kan føre til demens og Alzheimer.

Hvis du holder deg til de klassiske søvnrådene, sørger for å ha et mørkt og kjølig rom og ligger mest mulig på siden når du sover, har du best sjanse for å få mest mulig glede ut av enkeltsengen din.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse