Enkeltseng guide – Finn de beste enmannssengene her

Sist oppdatert Artikkelen er en annonse 0

Enkeltsenger finner du i mange former og fasonger, fra den helt enkle løsningen med en madrass på gulvet, til flotte sengerammer med gavl og heve-senke-funksjon. Den mest populære typen enkeltseng er utvilsomt rammemadrassen. Grunnen er enkelt og greit at du får mest komfort og kvalitet for pengene med en slik.

I motsetning til vanlige springfjærmadrasser og skummadrasser, skiller rammemadrassen seg ut med å ha en stiv rammekonstruksjon som du kan sette ben rett på, slik at den blir til en ferdig seng. I denne guiden ser vi nærmere på utvalgte rammemadrasser og gjennomgår spesifikasjonene for hver av modellene.

Er du på jakt etter en veldig billig modell av tvilsom opprinnelse, er det nok ikke mye hjelp å få i denne guiden. Her har vi tatt et bevisst valg med å fokusere på skandinavisk-produserte kvalitetssenger. Det er nemlig her du får mest for pengene, selv om innkjøpsprisen gjerne ligger litt høyere enn på billige importmodeller langveisfra.

Etter presentasjonen av en rekke kvalitetssenger, guider vi deg gjennom valget og de elementene du bør være spesielt oppmerksom på. Nederst i artikkelen går vi også inn på hvordan du får best mulig søvn.

I denne artikkelen får du:

🔸 Gjennemgang av de beste enkeltmannssengene på markedet akkurat nå
🔸 Hvordan du best velger rett seng
🔸 Hva sengen betyr for din søvnkvalitet

Slik vurderer og velger vi ut sengene

I denne artikkelen analyserer og sammenligner vi en rekke anerkjente og populære senger og sengeforhandlere. Vi har partnerskap med de fleste av landets største sengeforhandlere, og selv om dette kan ha en innflytelse på utvalget av senger til artikkelen, så beror anbefalingene våre på redaksjonens faglige og subjektive vurdering av de beste sengene.

Hos Forbrukerliv vurderer vi sengene ut ifra parametere som:

  • Brukeranmeldelser, f.eks. Trustpilot score
  • Sengenes egenskaper og spesifikasjoner
  • Forhandlerens garantier, service og omdømme
  • Kunnskap og data om hva leserne våre foretrekker
  • Eventuelle offisielle tester av sengene

Alt dette måles opp imot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen i artikkelen ikke representerer en rangering av produktene, men en gjennomgang av noen av markedets beste produkter til ulike behov.


Drömvik Montana kontinentalseng | Enkeltseng

Drömvik Montana kontinentalseng

Finn den billigste prisen på Drömvik Montana ved å klikke her.

Produksjonsland: Sverige
Fjærtype: Bonellfjærer
Antall komfortsoner: –
Fasthet: Fast
Garanti: 10 år
Størrelser: 200 x 90
Høyde: 66 cm
Inkludert overmadrass: Ja
Inkludert i prisen: Sengeramme, springfjærmadrass og overmadrass av polyeter
Polstring: Tekstil
Ramme: Treverk

Oppbygning av Montana

Montana er en enkeltseng fra Drömvik. Denne kontinentalsengen har et luksuriøst utseende, og det er mulig å få en tilhørende sengegavl i matchende materialer. Denne sengegavlen kan kjøpes utenom, og følger ikke med i kjøpet.

Drömvik Montana har en behagelig overmadrass laget av polyeter. Denne sikrer optimal avlastning, og tilpasser seg kroppens konturer perfekt. Den komfortable overmadrassen har også stilige sømmer som går ned langs madrassens kant.

Under overmadrassen er en springfjærmadrass på 24 cm. Denne inneholder bonellfjærer, noe som resulterer i fast og behagelig sovekomfort.

Robust kvalitet

Drömvik Montana har robust og god kvalitet. Sengen kan derfor has i mange år dersom den vedlikeholdes på korrekt vis.

Husk at sengen også kommer med 10 års garanti.

Smart oppbevaringsløsning

Drömvik Montana har en praktisk oppbevaringsløsning. Løft sengens stoffhåndtak (finnes midt på siden av sengen) oppover for å få tilgang til oppbevaringsrommet. Her kan du legge alt fra dynetrekk og laken til andre ting.

Montana enkeltseng er perfekt for deg som trenger smarte oppbevaringsløsninger grunnet plassmangel. Sengen passer for eksempel ypperlig på en hybel.

Vedlikehold av Montana enkeltseng

Det er smart å vedlikeholde sengen din jevnlig, slik at du kan få glede av den i mange år fremover. Montana kan enkelt vedlikeholdes ved hjelp av støvsuging og tekstilimpregnering.

Støvsug sengens overflater med jevne mellomrom. På denne måten kan du få bort støv og skitt som samler seg i sengen over tid. Med tekstilimpregnering kan du enklere få bort eventuelle flekker.

Spesifikasjoner og mål

Drömvik Montana fås i ulike størrelser. Dersom du ønsker en klassisk enkeltseng, kan du gå for modellen som måler 90 x 200 cm. Sengen måler 66 cm i høyden.

Du kan også få sengen med andre mål. Ønsker du for eksempel en dobbeltseng, finner du modellen i 180 x 200 cm. Her er de ulike størrelsene Drömvik Montana fås i:

   90 x 200 cm
   120 x 200 cm
   140 x 200 cm
   160 x 200 cm

Finn den billigste prisen på Drömvik Montana ved å klikke her.


Scandinavian Dreaming | Peak | Enkeltseng

Scandinavian Dreaming Peak

Finn den billigste prisen på Scandinavian Dreaming ved å klikke her.

 Produksjonsland: Sverige
Fjærtype: Bonellfjærer
Antall komfortsoner: –
Fasthet: Middels fast
Garanti: 12 år
Størrelser: 90 x 200 cm
Høyde:  51 cm
Inkludert overmadrass: Ja
Inkludert i prisen: Rammemadrass, overmadrass i polyeter
Polstring: Tekstil
Ramme: Treverk

Peak enkeltseng: En enkel og komfortabel seng

Peak er en rammeseng fra Scandinavian Dreaming. Denne lekre enkeltsengen leveres med en komfortabel rammemadrass med bonellfjærer, samt en praktisk overmadrass i pustende polyeter.

Sengen har et nokså enkelt design, men du kan kjøpe en dekorativ sengegavl som ekstrautstyr om ønskelig. Denne sengegavlen har oppheng for nakkepute. Sengegavlen er midt i blinken for deg som vil ha behagelig ryggstøtte mens du leser.

Ergonomisk rammemadrass

Scandinavian Dreaming sin enkeltseng Peak leveres med smart bonellfjæring. Det er 115 fjærer per kvadratmeter seng. Hver av fjæringene har en trådtykkelse på 2,2 mm. Sammen sikrer fjæringene at du får optimal støtte og komfort.

Sengens rammemadrass tilpasses kroppen din, og trykket fra kroppen din fordeles jevnt over madrassen.

Fast overmadrass i polyeter

Peak enkeltseng har en svært behagelig overmadrass laget av polyeter. Polyeter er et høyelastisk stoff som sørger for å gi en trykkavlastende effekt.

Polyeter-madrassen gir også madrassen høy fasthet, slik at du får fast og behagelig sovekomfort.

Gavl og puter følger ikke med

Den stilige sengegavlen sørger for at sengen blir ekstra dekorativ. Dersom du ønsker at sengen din skal bidra til å løfte atmosfæren på soverommet, kan en sengegavl gjøre mye for helhetsinntrykket.

Husk at sengegavl og eventuelle nakkeputer må kjøpes utenom. Ellers skal det sies at sengen er nokså dekorativ i seg selv. Du kan få sengen i farger som beige eller mørk grå. De flotte føttene av bjørk og møbeltekstilet som omslutter sengen gir et lekkert uttrykk.

Moderne stil

Scandinavian Dreaming Peak enkeltseng har et stilig og moderne utseende. De rene flatene uten forstyrrende elementer gir sengen et tidsriktig og trendy preg.

Dersom du liker den minimalistiske og typiske nordiske stilen, er denne svensk-produserte sengen et godt valg.

Spesifikasjoner og mål

Peak fra Scandinavian Dreaming måler 90 x 200 cm, og er 51 cm i høyden. Dette er en enkeltseng som passer perfekt enten det er til et gjesterom eller en hybel.

Sengen finnes foreløpig kun i denne ene størrelsen, men Scandinavian Dreaming har andre alternativer for deg som vil ha en komfortabel dobbeltseng.

Finn den billigste prisen på Scandinavian Dreaming ved å klikke her.


Scandinavian Dreaming | Edison Box Bed kontinentalseng | Enkeltseng

Scandinavian Dreaming Edison Box Bed
Finn den billigste prisen på Edison ved å klikke her.

 Produksjonsland: Sverige
 Fjærtype: Bonellfjærer
 Antall komfortsoner: –
 Fasthet: Middels fast
 Garanti: 12 år
 Størrelser: 90 x 200 cm
 Høyde:  59,4 cm
Inkludert overmadrass: Ja
 Inkludert i prisen: Springfjærmadrass, overmadrass i polyeter-skum, sengebunn/sengeramme og boks, samt ben
Polstring: Tekstil
Ramme: Treverk

En praktisk enkeltseng med oppbevaringsmuligheter

Edison Box Bed er en enkeltseng fra Scandinavian Dreaming, en svensk sengeprodusent som vektlegger funksjonalitet og kvalitet. Denne sengen er ikke noe unntak, og kommer med en praktisk oppbevaringsboks under sengen.

Den øvre halvdelen av kontinentalsengen kan løftes opp. En stor oppbevaringsboks åpenbarer seg, og her kan du oppbevare alt fra dyner og puter til sengetøy eller bøker. En plassbesparende løsning som passer for blant annet studenter som bor på hybel.

Komfort og ergonomiske løsninger

Scandinavian Dreamings Edison Box Bed har en behagelig springfjærmadrass med bonellfjærer. Disse fjæringene er laget av 2,4 mm tykke tråder. Vekten av kroppen din blir jevnt fordelt over fjæringene, slik at kroppen får optimal trykkavlastning under søvn.

Sengen har også en komfortabel overmadrass. Denne madrassen har en kjerne bestående av polyeter-skum. Skummet omgis av fibervatt, slik at madrassen former seg best mulig etter kroppen din.

Sengeramme og ben av robuste materialer

Foruten madrassene, har Edison Box bed en sengeramme i massivt tre. Boksen under sengen er laget av laminert kryssfiner og treverk, og er både slitesterk og kraftig.

Sengens ben er laget av tre, og deretter farget med sølvspray for et moderne utseende.

Mulighet for sengegavl

Edison Box Bed har et lekkert utseende i utgangspunktet, men du kan gjøre sengen til et blikkfang dersom du i tillegg har en matchende sengegavl. Det finnes flere ulike sengegavler som passer perfekt til din Edison enkeltseng.

Du kan for eksempel benytte sengegavler som Plain eller Diamond, som begge passer til denne sengemodellen.

En sengegavl gir sengen et mer luksuriøst utseende, og sørger for å skape en god atmosfære på soverommet ditt.

Spesifikasjoner og mål

En Edison Box Bed enkeltseng måler 90 x 200 cm. Sengens høyde er 59,4 cm, og springfjærmadrassen utgjør alene 23 cm. Overmadrassen måler 6 cm, mens sengens føtter måler 6,4 cm.

Sengen kan også fås i andre størrelser om ønskelig. Her er en oversikt over tilgjengelige størrelser:
90 x 200 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm

Finn den billigste prisen på Edison ved å klikke her.


Hvilken seng er riktig for deg?

Nå har vi presentert en rekke av de beste enkeltmannssengene på markedet i forskjellige prisklasser. Det er ikke bare prisen som bør avgjøre valget ditt. Det er flere elementer som kan ha stor betydning for søvnen. De ser vi litt nærmere på her.

Hvilken fasthet bør sengen ha?
Ingen kropper er like, og sengen skal helst matche kroppsbyggingen din hvis den skal gi optimal støtte når du sover. Her er fastheten den viktigste faktoren. Hvis du velger en kvalitetsseng fra en anerkjent leverandør, er det som regel mulig å velge mellom medium eller fast madrass.

Her bør du ta utgangspunkt i kroppsvekt: Veier du under 75 kilo, er medium fasthet vanligvis det beste valget. Det sikrer at madrassen kan gi etter slik at du ikke ligger for hardt.

Veier du mellom 75 og 95 kilo er faste madrasser som regel det beste, fordi kroppen trenger litt mer motstand for å ligge rett.

Veier du over 95 kilo skal du også ha den faste modellen, men her kan du med fordel gå etter modeller med ekstra mange fjærer – ofte kalt multipocket-fjærer – som generelt gir litt ekstra fasthet.

Ikke stol på testing i butikken
Det er det rådet du bør forvente fra selgeren hvis du handler i en seriøs butikk. Dessverre opplever du sikkert at selgeren oppfordrer til å teste modellene i utstillingen. Det er generelt et svært dårlig grunnlag for å ta beslutninger. Det er ikke en autentisk sovesituasjon når du ligger med ytterklærne på i en folksom og lys butikk. Det kan ta dager og uker å venne seg til en ny seng, og det bør selvsagt skje hjemme hos deg selv i avslappet atmosfære.

De modellene vi har tatt for oss her i artikkelen, kommer med mulighet for bytting til annen fasthet hvis det i løpet av de 30 dagene etter kjøp viser seg at fastheten ikke er optimal. Byttingen koster selvsagt et gebyr, men det er en billig pris å betale for optimal søvnkomfort i framtiden.

Velg riktig overmadrass
En seng kan godt brukes uten overmadrass, men de fleste sengene er i dag bygd for å brukes i kombinasjon med en overmadrass. Overmadrassen hjelper med å jevne ut effekten av fjærene, så du kan være sikker på at du aldri kjenner fjærene fra madrassen. Det øker selvsagt komforten.

Overmadrassen er vanligvis også mye billigere enn resten av sengen, og det gir deg mulighet for å bytte den ut om den blir slitt. Slik kan du få sengen din til å holde mye lenger, og overmadrassen gjør det mulig å justere mykhet og komfort ytterligere.

Velg overmadrass etter hvor varm sengen skal være
Materialene i overmadrasser kan variere en del, men de bedre modellene er vanligvis basert på en kjerne av enten lateks eller memory-skum. De to materialene har svært ulike egenskaper, så her kan du tilpasse sengen etter personlige preferanser.

Lateks er et naturmateriale som utmerker seg med god pustbarhet og dermed en viss kjølighet i overflaten. For mange er kjølighet under søvn positivt, fordi det hjelper kroppens naturlige behov for å senke temperaturen mens du sover. Lateks er også relativt fast, så en lateks-basert overmadrass kan gjøre sengen litt hardere om du synes den er for myk.

Memory-skummet derimot, har akkurat de motsatte egenskapene. Det er mer isolerende og kan være det beste valget om du ofte fryser om natten. Skummet er også mykere, og når det blir varmet opp av kroppen, former det seg og støtter kroppens hvileposisjon.

Hvor bred bør sengen være?
Fordelen ved en enkeltmannsseng er selvfølgelig at den ikke tar stor plass i rommet. Enkeltsenger finnes på bredder helt ned til 80 eller 70 cm, men en så smal seng er sjelden særlig komfortabel. I dag er standarden 90 cm, som ikke tar veldig mye mer plass, men likevel gir god mulighet for å snu seg i sengen uten frykt for å falle ut.

Det blir likevel mer og mer vanlig med større bredde, og har du plass til det bør du vurdere det. Hvis du er stor, kan en enkeltseng med bredde på 120 cm gjøre en stor forskjell på komforten, men de fleste får glede av ekstra bredde.

Sengen er ikke det rette stedet å spare
Det kan være fristende å la lommeboken bestemme når du kjøper ny enkeltseng, men akkurat sengen er ikke det rette stedet å spare. Pris og kvalitet henger ofte sammen, og 10-15 års garanti er ikke noe du får på en billig seng. Det kommer selvsagt av at den billige ikke holder så lenge. Den holder seg nok på benene, men fastheten i fjærene og polstringens spenstighet avtar ganske fort. En seng som holder i 10-15 år kan derfor vise seg å være det billigste kjøpet på sikt, selv om innkjøpsprisen er høyere.

Det avgjørende er selve sovekomforten. Det er vanskelig å sette en pris på verdien av en god natts søvn. De fleste vet av erfaring at optimal søvn er helt avgjørende for om neste dag blir en god dag.

Etter god nattesøvn blir du mer fokusert på jobben, har mer energi til dagsoppgavene og blir rett og slett morsommere å være sammen med. Det er verdt mye, og så må du huske at sengen skal brukes 7-8 timer hver eneste dag de i mange år fremover.

Eksperter om søvn: Sengen er viktig for søvnkvaliteten

Er sengen for dårlig, går det ut over søvnkvaliteten. Det er logisk for de fleste, men ikke desto mindre en detalj som er lett å glemme – spesielt hvis økonomien blir avgjørende.

Søvneksperter hos både danske Psykiatrifonden og danske TV2 har sengekvaliteten øverst på deres topp 10 over de viktigste rådene til en god søvn. Søvnekspertene begge steder er også enige om at de øvrige fysiske forholdene på soverommet er noe man bør ha fokus på.

Eksempelvis bør det være helt mørkt. Mange av oss har elektronikk på soverommet, og undersøkelser har vist at selv en uskyldig stand-by-indikator sender ut så mye lys at det gir målbare søvnforstyrrelser.

Det bør være helt mørkt der du sover. Er ikke dette mulig, anbefaler både Psykiatrifonden og TV2’s eksperter å bruke sovemaske, eventuelt i kombinasjon med mørkleggingsgardin. Ørepropper kan være et bra hjelpemiddel hvis du blir plaget av forstyrrende lyder.

De klassiske søvnrådene gjelder fremdeles
De fleste av oss kjenner mange av de klassiske søvnrådene som blir anbefalt. NRK Livsstil har snakket med psykologspesialist Atle Dyregrov, og han kommer med mange gode tips og knep til å holde tankene borte når man har lagt seg.

For eksempel er det lurt å unngå kaffe, te og cola i timene før sengetid. Disse drikkevarene inneholder koffein og påvirker kroppen ganske lenge etter inntak. Generelt bør du ikke spise eller drikke senere enn 1-2 timer før du legger deg.

Kroppen må ha tid til å falle til ro, og det gjelder også fordøyelsessystemet. Inntak av mat og drikke kan også få deg opp på unødvendige toalettbesøk om natten.

For de som bor langt nord kan det også dukke opp søvnproblemer når det er mørketid, fordi kroppen blir forvirret av mangelen på dagslys. VG har samlet 10 gode tips til hvordan du takler søvnen om vinteren.

En annen klassiker innen god søvnhelse er mosjon. Alle vet at fysisk aktivitet er sunt, men det påvirker også søvn positivt. Det blir anbefalt å være aktiv i minst 30 minutter hver dag, hvis søvnen skal være optimal. Gjør det en stund før leggetid, så kroppen får tid til å gire ned og forberede seg på å sove.

Til slutt er liggeposisjonen også et element å være oppmerksom på. Nyere vitenskapelige undersøkelser viser at det er sunnest å sove på siden. Det øker nedbrytingen av skadelige stoff i hjernen, og nedsetter risikoen for snorking og utviklingen av søvnapné som kan føre til demens og Alzheimer.

Hvis du holder deg til de klassiske søvnrådene, sørger for å ha et mørkt og kjølig rom og ligger mest mulig på siden når du sover, har du best sjanse for å få mest mulig glede ut av enkeltsengen din.

Les også vår artikkel: Gamingstol test-oversikt: De beste gamingstoler


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke enkeltsenger anbefales?

Vi anbefaler blant annet Drömvik Montana, Edison og Peak

🤓 Hvilken fasthet skal sengen min ha?

Det er anbefalt at du skal velge en seng med medium fasthet hvis du veier under 75 kilo. Dette sikrer at madrassen gir tilstrekkelig etter slik at du ikke ligger for hardt. Veier du mellom 75 til 95 kilo er den faste madrassen ofte et bedre valg. Veier du over 95 kilo så er det også en fast madrass du skal se etter, men her kan det imidlertid være verdt å se etter en modell med ekstra mange fjærer for å få best mulig støtte.

🤔 Hvor mange timer søvn er optimalt?

Det er anbefalt at voksne får mellom 7 til 9 timers søvn hver natt. Selv om man ikke umiddelbart kan se det så jobber hjernen mens vi sover. Gjennom hele natten gjennomgår kroppen den samme søvnsyklusen 4 til 5 ganger. Hver syklus varer i 90 til 120 minutter og består av 4 søvnstadier som er viktige for aktiviteten vår i de våkne timene.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere