Støvsuger Test: Finn den beste støvsugeren her – Se testvinnerne

0

Vi har gått gjennom rekken av støvsugertester som finnes på nettet. I denne artikkelen tar vi for oss de støvsugerne som har vunnet flest tester og fått best anmeldelse. Slik kan du enkelt finne ut hvilken av de beste støvsugerne på markedet som passer til akkurat dine behov. I tillegg ser du hvor du kjapt kan kjøpe hver støvsuger billigst akkurat nå.

Artikkelen inneholder en presentasjon av 7 forskjellige støvsugere som har fått gode anmeldelser hos mange ulike skandinaviske testsider, blant annet norske Klikk.no, danske Tænk og svenske Råd & Rön.

I tillegg har vi tatt med støvsugertester som har vært med i programmer på svensk og dansk TV. Akkurat hvilke tester vi har gjennomgått kan du lese om nederst i artikkelen.

De parameterne du bør være spesielt oppmerksom på når du skal velge ny støvsuger, tar vi også en titt på senere i artikkelen. Her gir vi deg vår helt egen innkjøpsguide til støvsugere.

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.


Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal

✅ Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch BGS5335

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 290,00 Kr. 0,00 Kr. 3 290,00 Kr. Les mer
3 290,00 Kr. 0,00 Kr. 3 290,00 Kr. Les mer
3 290,00 Kr. 0,00 Kr. 3 290,00 Kr. Les mer
3 735,00 Kr. 0,00 Kr. 3 735,00 Kr. Les mer

Støvsugeren Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal har blitt testet av flere kilder. Blant disse gjelder det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Det hersker stor enighet blant ekspertene om at Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal er en veldig god støvsuger og modellen får derfor en flott topplassering i begge testene.

Som navnet antyder er modellen spesielt velegnet til hjem med kjæledyr med pels, og til hjem hvor det bor allergikere.

God til dyrehår

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal er laget til å gli lett bortover enhver overflate og underlag i hjemmet. Modellen er aller kraftigst på harde gulv da den ligger i støvopptagelsesklasse A, mens den ligger i klasse C for tepper. Bosch BGS5335 stoevbeholder

Modellen har det spesiallagde munnstykket ProAnimal Turbobørste til dyrehår som lett kan sette seg fast overalt på tepper, sofaer, puter og sprekker. Denne børsten er veldig kraftig. Kombinert med den unike utformingen blir de aller fleste dyrehårene fjernet. Dette er en spesielt stor fordel for miljøet rundt allergikere, men alle har glede av å omringe seg med et rent miljø.

Passer på gulvene

I tillegg til dyrehår, har Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal også en ekstra styrke innenfor fliser og parkettgulv med sprekker eller hull – med en spesialbørste til hardt gulv. Børsten er effektiv men samtidig skånsom, og det har blitt tatt hensyn til de glatte gulvenes overflate slik at de ikke skades.

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal er også en brukervennlig støvsuger som er lett i bruk. Modellen er utstyrt med en teleskopstang med utskiftbare munnstykker på enden og kan stilles inn etter brukerens høyde. Man regulerer sugestyrken med en skruknapp.

Videre har støvsugeren et gummihjul under kroppen som sørger for en lett glidebevegelse bortover gulvet mens man støvsuger.

Modell med HEPA-filter

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal er utstyrt med det unike HEPA-filteret som sikrer et bedre miljø, spesielt for allergikere. Filteret filtrerer bort alle partiklene som suges inn og renser luften fullstendig. Dette skjer sammen med modellens gode støvutslipp som ligger i klasse A, samt AirTurbo-systemet som gir en høy luftstrøm.

Rengjøringen foregår også enkelt på Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal da modellen er poseløs og dermed samler opp støv og skitt i en spesialdesignet beholder. Denne kan lett tas av og tømmes etter behov. Beholderen kan romme 3 liter og da sparer man seg også for innkjøp av nye poser.

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal har en ledning på 11 meter og en vekt på 6,7 kilo.

Utvalgte fordeler ved Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal:

🔵 ProAnimal Turbobørste til dyrehår
🔵 Spesialbørste til harde gulv
🔵 Høydejusterbar teleskopstang
🔵 Med HEPA-filter
🔵 Poseløs støvsuger

Her kan du se en liten video hvor støvsugeren demonstreres. Videoen er produsert av Bosch:


Philips FC9331/09

✅ Anbefalt hos Expertreviews.co.uk
✅ 4,5 av 5 mulige stjerner hos Amazon.de

Philips FC9331-09

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 015,00 Kr. 0,00 Kr. 1 015,00 Kr. Les mer
1 098,00 Kr. 0,00 Kr. 1 098,00 Kr. Les mer
1 099,00 Kr. 0,00 Kr. 1 099,00 Kr. Les mer
1 099,00 Kr. 0,00 Kr. 1 099,00 Kr. Les mer
1 099,00 Kr. 0,00 Kr. 1 099,00 Kr. Les mer

Modellen Philips FC9331/09 har blitt testet av eksperter både fra nettstedet Expertreviews.co.uk og forbrukerne på Amazon.de. Det viser seg at både ekspertene og dagligdagsforbrukerne er enige i at Philips FC9331/09 er en veldig bra støvsuger. Modellen er god både på harde gulv og tepper.

PowerCyclone-teknologi

Philips FC9331/09 er utstyrt med den nyeste oppsugningsteknologien som sikrer et støvfritt hjem. Her er det snakk om PowerCyclone 5-teknologien som skiller støvet fra luften så fort det er sugd opp. Dette foregår ved at luften raskt suges inn via luftinntakets design. Deretter gjør den buede luftpassasjen at luften raskt føres inn til det sykliske kammeret hvor adskillelsesprosessen mellom luft og støv finner sted.

Siden Philips FC9331/09 er en poseløs støvsuger med støvbeholder i stedet for utskiftbare poser, ledes støvet deretter ned i beholderen via effektive utluftningslameller. Videre har modellen et integrert allergifilter som sikrer at ingen allergener fra støv og skitt returneres ut i hjemmet.

Bra til gjennomsnittshjemmet

Denne modellen vil være et godt valg for en forbruker med vanlige behov. I de fleste hjem vil det finnes harde gulv som parkett eller flislagte gulv, samt områder som er dekket med gulvtepper. Derfor er det bruk for en støvsuger som er god på alle underlag. Philips FC9331-09 stoevbeholder

Philips FC9331/09 får toppkarakteren A når det kommer til rengjøring av harde gulv. Når det gjelder tepper får modellen også en fin score på C. Det kan høres ut som modellen ikke er velegnet til tepper – men i denne sammenheng er det viktig å legge merke til at det er vanskeligere for alle støvsugere å suge opp støv og skitt fra et teppe, fremfor et hardt gulv hvor støvet ligger mer tilgjengelig.

Karakteren for støvutslipp ligger også i den beste enden med karakteren A.

Flere munnstykker medfølger

Philips FC9331/09 er en effektiv støvsuger. En av de største grunnene til dette er de spesialutformede munnstykkene som hver passer til et bestemt underlag. Det følger med et parkettmunnstykke, møbelmunnstykke og fugemunnstykke.

Bruk med fordel modellens fugemunnstykke til sprekker og hull, samt reoler og steder som er vanskelige å nå. Selv om mange moderne støvsugere ligner på noe fra en science fiction-film så ligner Philips FC9331/09 på den gode gammeldagse typen støvsuger med tjukk kropp, rør og ledning.

Modellen har et teleskoprør som kan justeres etter høyden på forbrukeren, noe som er med på å forhindre ryggsmerter. Et annet flott aspekt når det kommer til komfort ved denne modellen er lengden på ledningen som er på hele 9 meter. Da er man sikret en god arbeidsradius slik at man ikke trenger å bytte stikkontakt hele tiden.

Philips FC9331/09 veier 6,1 kilo.

Utvalgte fordeler ved Philips FC9331/09:

🔵 Med PowerCyclone 5-teknologi
🔵 Poseløs modell
🔵 Med allergifilter
🔵 Karakter A på harde gulv og støvutslipp
🔵 Munnstykker medfølger til både gulv og møbler, samt et fugemunnstykke

Her kan du se en liten introduksjonsvideo til støvsugeren. Videoen er produsert av Philips:


Dyson DC33c Pro

✅ Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Dyson DC33c Pro stovsugeren

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

Dyson DC33c Pro har blitt testet både av danske og svenske eksperter fra det danske forbrukerrådet Tænk, samt den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Ekspertene kommer frem til den samme konklusjonen angående Dyson DC33c Pro. Ettersom vurderingen av modellen er positiv får Dyson DC33c Pro to flotte topplasseringer i begge testene.

Denne støvsugeren fra Dyson er god til både harde underlag og tepper, men nesten like velegnet til husstander som har kjæledyr med pels.

Dyson Ball-teknologi

Dyson DC33c Pro er utstyrt med den unike Dyson Ball-teknologien som sørger for både økt fleksibilitet, stabilitet og et lavt tyngdepunkt. Det betyr at modellen lett kan beveges og vris rundt på alle steder og uanstrengt følge med hvor enn brukeren beveger seg med den smarte kuleteknologien.

For effektiv oppsuging av støv og skitt er Dyson DC33c Pro utstyrt med Radial Root Cyclone-teknologien, som via sine forbedrede indre luftkanaler gjør at mer støv kan tas opp.

Flere partikler fanges opp av de indre syklonene med en bedre gjennomstrømmingseffektivitet. Dette reduserer også turbulens og bevarer lufttrykket.

God til både gulv og tepper

Denne modellen har en kraftig motor på 750 watt som sikrer høy sugeevne, og kombinert med modellens medfølgende munnstykker blir rengjøringen optimal. Her er det snakk om medfølgende munnstykker til både tepper, gulv og møbler.

Dyson DC33c Pro har derfor en veldig god sugeevne på alle underlag. Underlaget blir rent uavhengig av om modellen støvsuger harde gulv eller tepper. Ettersom det følger med et spesielt møbelmunnstykke kan man også bruke denne modellen til møblene.

For å sikre god komfort for brukeren er modellen utstyrt med et teleskoprør som gjør manøvreringen mye enklere.

Støvsug uten poser

Dyson DC33c Pro stoevbeholderMed Dyson DC33c Pro trenger man ikke bekymre seg for fulle støvsugerposer som reduserer støvsugerens kvalitet etterhvert som de fylles. Dette er nemlig en poseløs modell som i stedet er utstyrt med en støvbeholder med en kapasitet på 2 liter til støvet. Med ett enkelt trykk på en knapp kan beholderen lett tømmes. Beholderen er gjennomsiktig og man kan derfor selv følge med på når beholderen er full.

Denne modellen ligger i energiklasse A, som sikrer lavt strømforbruk i tillegg til at det er tatt hensyn til miljøet inne i huset med gode filtre. Disse filtrene beskytter husstandens beboere mot allergi.

Dyson DC33c Pro veier 7,5 kilo.

Utvalgte fordeler ved Dyson DC33c Pro:

🔵 Dyson Ball-teknologien sørger for stabilitet og fleksibilitet
🔵 Radial Root Cyclone-teknologien sørger for optimal sugeevne
🔵 Flere spesialmunnstykker medfølger, blant annet til møbler
🔵 Velegnet til alle underlag
🔵 Poseløs støvsuger

Du kan lære mer om Dysons teknologi i denne videoen:


Dyson DC37C Parquet

✅ Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Dyson DC37C Parquet

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 490,00 Kr. 0,00 Kr. 3 490,00 Kr. Les mer
5 499,00 Kr. 0,00 Kr. 5 499,00 Kr. Les mer

Dyson DC37C Parquet er enda en støvsuger fra merket Dyson med innovasjonsteknologi. Modellen lever opp til Dysons gode rykte. Etter å ha blitt testet av ekspertene fra det danske forbrukerrådet Tænk, konkluderes det at Dyson DC37C Parquet er en veldig bra støvsuger.

Modellen får derfor en flott topplassering i testen. Støvsugeren er spesielt godt egnet til den forbrukeren som har mange harde gulv hjemme og prioriterer beskyttelse av miljø og allergi.

Kraftig, liten robot

Dyson DC37C Parquet ligner litt på en liten robot fra fremtiden og det er den for så vidt også. Utseendet er selvfølgelig en smakssak, men modellens kraft kan ikke fornektes med en kraftig motor på 840 watt. Dette sikrer en veldig høy sugestyrke. For å kunne fungere optimalt på alle underlag, følger det med flere munnstykker med Dyson DC37C Parquet – her er det snakk om både parkettmunnstykke, møbelmunnstykke og et fugemunnstykke.

Parkettmunnstykket er en av modellens store styrker og gjør modellen utrolig effektiv på harde gulv hvor stort sett alt av støv og skitt fanges opp. Munnstykket er lett å justere og sørger for større fleksibilitet som igjen sikrer bedre opptak av støv og skitt. Modellen fungerer også utmerket på gulvtepper, men de harde gulvene er Dyson DC37C Parquets spisskompetanse.

Poseløs støvsuger

Dyson DC37C Parquet er en poseløs støvsuger. Det betyr at støv og skitt i stedet samles i en avtakbar beholder som kan romme 2 liter. En poseløs støvsuger er smart å ha av flere grunner: For det første sikrer beholderen større effektivitet når man støvsuger da en full pose etterhvert vil svekke sugeevnene. For det andre trenger man heller ikke investere i nye poser regelmessig.

Dyson DC37C Parquet er også en brukervennlig støvsuger med fokus på brukerens komfort – det følger nemlig med et teleskoprør som gjør at man kan justere lengden og dermed slipper ryggproblemer.

Utover dette er støvsugeren utstyrt med et vaskbart HEPA-filter. Dette sikrer bedre inneklima da HEPA-filteret ligger i klassen H13, som er en av de beste klassene. Filteret filtrerer de oppfangede partiklene og sikrer deretter at luften som sendes ut igjen er renere enn den som suges inn. Alle eventuelle allergener fanges opp av filteret.

Bra for miljøet

En poseløs støvsuger er allerede et skritt mot en miljøvennlig støvsuging, men Dyson DC37C Parquet er grønn på flere områder og vil dermed være et godt valg for den miljøbevisste forbrukeren.

Modellen er nemlig å finne i energiklasse A. Her er det skrudd så nye ned på energinivået som overhodet mulig.

Energiklasse A er også den beste energiklassen innenfor støvsugere. Det betyr at både miljøet og strømregningen spares for unødvendig påvirkning. Modellen kjører derfor på vanlig strøm fra stikkontakten og er derfor ikke ledningsløs, men ledningen er så lang at arbeidsradiusen er på hele 10 meter.

Dyson DC37C Parquet veier 7,5 kilo.

Utvalgte fordeler ved Dyson DC37C Parquet:

🔵 Spisskompetanse på harde gulv
🔵 Mange medfølgende spesialmunnstykker
🔵 Poseløs støvsuger
🔵 Teleskoprør for bedre komfort
🔵 I energiklasse A og med HEPA H13-filter


Dyson V8 Absolute

✅ 5 av 5 mulige stjerner hos T3.com
✅ 5 av 5 mulige stjerner hos Trustedreviews.com
✅ 5 av 5 mulige stjerner hos Theguardian.com
✅ 5 av 5 mulige stjerner hos Expertreviews.co.uk
✅ 5 stjerner hos Klikk.no
✅ Toppscorer hos Tek.no
✅ 3 av 5 mulige stjerner hos Digitaltrends.com
✅ ”Best kjøp” hos britiske Which.co.uk
✅ ”Støvsugerens Rolls Royce” hos Gizmodo.co.uk
✅ 4,7 av 5 mulige stjerner hos Johnlewis.com – basert på 1332 anmeldelser
✅ 96 av 100 mulige poeng hos Goodhousekeeping.co.uk
✅ 5 av 5 mulige stjerner hos britiske Mirror.co.uk
✅ 5 av 5 mulige stjerner hos Techgearlab.com

Dyson V8 Absolute

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Les mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Les mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Les mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Les mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Les mer

Dyson har lansert en ny og kraftigere serie med støvsugere kalt V8-serien og Dyson V8 Absolute er en del av denne nye serien.

Denne støvsuger har blitt testet av en rekke eksperter fra inn- og utland. Derfor hersker det stor enighet blant ekspertene om at Dyson V8 Absolute er en veldig bra støvsuger da modellen får enstemmige toppkarakterer.

”Evolusjon blant støvsugere”

Dyson V8 Absolute er laget til å gjøre livet mye enklere for brukeren. Med en utrolig kraft som gjør støvsugingen enklere, kaller ekspertene faktisk Dyson V8 Absolute for en ”evolusjon” blant støvsugere – ikke minst fordi modellen er både poseløs og ledningsløs. På denne måten slipper forbrukerne problemet med å anskaffe seg nye støvsugerposer som svekker kvaliteten når de er fulle, i tillegg til trøbbelet med ledninger. Dyson V8 Absolute går nemlig på batteri.

Støvsugeren suger opp støv og skitt ved at man selv holder avtrekkeren nede når det skal suges. Denne metoden forlenger batterilevetiden da støvsugeren kun trenger å bruke krefter når det foretas oppsugning.

Ekspertene merker seg spesielt at batterilevetiden på Dyson V8 Absolute er markant forbedret i forhold til andre gode modeller. Dyson V8 Absolute kan støvsuge i 40 minutter på én oppladning (hvis man bruker den vanlige sugestyrken og ikke Max-sugestyrken).

Fokus på letthet

Utformingen til Dyson V8 Absolute viser tydelig at det har vært fokus på brukervennlighet fra produsentens side. Modellen veier kun 2,61 kilo, noe som gjør Dyson V8 Absolute til en veldig lett modell. Dermed er det null problem å håndtere modellen – for eksempel å løfte den opp og fjerne støv fra øvre overflater og også tak.

Fleksibilitet er et av karakteristikkene til denne modellen. Takket være leddene ved munnstykket kan støvsugeren komme til under sofaen og inntil hjørner, kanter og vegger.

Som sagt er Dyson V8 Absolute en poseløs støvsuger, noe som også fremmer brukervennligheten.

I stedet samles støvet i en beholder som kan romme 0,54 liter støv. Med ny teknologi er det mye enklere å tømme beholderen. Dette er noe ekspertene spesielt noterer seg på den positive siden da andre poseløse modeller ofte har problemer på dette området.

Kan konverteres til håndstøvsuger

For å sikre en så effektiv støvsuging som mulig så kombineres sterk sugekraft med spesialutformede munnstykker på Dyson V8 Absolute.Dyson V8 Absolute haandstovsuger

Modellen kommer med mange forskjellige munnstykker som hver er spesiallaget til et spesifikt formål. Dette gjelder Soft Roller til harde gulv, Direct Drive til tepper, Mini Motorised-munnstykke til trapper og møbler, samt Combination Tool-munnstykket til fint støv.

Som en ekstra smart anvendelsesmulighet er Dyson V8 Absolute en 2-i-1-støvsuger. Det betyr at den tradisjonelle støvsugeren kan konverteres til en håndstøvsuger, noe som er en fordel når det for eksempel skal gjøres rent på et mindre område eller fjernes smuler etter frokosten.

På den miljømessige siden er denne støvsugeren også å finne helt øverst på listen. Modellen er nemlig utstyrt med både HEPA-filter og et vaskbart forfilter som også beskytter mot allergier.

Utvalgte fordeler ved Dyson V8 Absolute:

🔵 Poseløs og ledningsløs
🔵 Fleksibel modell med bevegelig ledd og lav vekt på kun 2,61 kilo
🔵 Flere munnstykker, inkludert Soft Roller-munnstykke til harde gulv og Direct Drive-munnstykke til tepper
🔵 Kan konverteres til håndstøvsuger
🔵 Med både HEPA-filter og vaskbart forfilter

Her kan du se en offisiell video fra Dyson hvor de presenterer sin V8-modell:


Dyson V6 AnimalPro

”Best kjøp” hos britiske Which.co.uk
4,6 av 5 mulige stjerner 5 hos Johnlewis.com – basert på 2323 anmeldelser
98 av 100 poeng hos Goodhousekeeping.co.uk
4 av 5 mulige stjerner hos Digitaltrends.com
10 av 10 mulige stjerner hos Dinside.no
Toppscorer hos tyske Testberichte.de
5 av 5 mulige stjerner hos britiske Expertreviews.co.uk

Dyson V6 AnimalPro+

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
2 690,00 Kr. 0,00 Kr. 2 690,00 Kr. Les mer
2 775,00 Kr. 0,00 Kr. 2 775,00 Kr. Les mer
3 229,00 Kr. 0,00 Kr. 3 229,00 Kr. Les mer
4 193,00 Kr. 0,00 Kr. 4 193,00 Kr. Les mer

En lang rekke eksperter fra flere forskjellige land har testet modellen Dyson V6 AnimalPro. Dette er en modell i Dysons V6-serie. V6-serien er lillebror-serien til Dyson V8-serien med mange store likheter.

Blant ekspertene er det stor enighet om at Dyson V6 AnimalPro er en utrolig bra støvsuger. Den har både høy effektivitet, gode medfølgende munnstykker og er enkel å håndtere.

Det som karakteriserer denne modellen er at den er spesielt fordelaktig til husstander med pelskjæledyr.

2 Tier Radial Cyclones

Dyson V6 AnimalPro er utstyrt med et veldig unikt sugesystem som gjør at modellen er mye mer effektiv når det kommer til opptak av støv og skitt. Systemet heter 2 Tier Radial Cyclones og fungerer ved at det er bygget opp via en spesiell teknologi som sørger for å øke luftsirkulasjonen via 15 forskjellige sykloner. Disse er plassert i 2 lag og jobber parallelt med hverandre.

På Dyson V6 AnimalPro er det ikke bruk for stikkontakt og ledning, for modellen er ledningsløs. I stedet drives motoren av Dyson sin effektive og digitalt kontrollerte V6-motor. Modellen går derfor på batteri.

Dette batteriet kan holde ca. 20 minutter på én opplading (hver opplading tar 3,5 timer). Levetiden på batteriet er en av de essensielle forskjellene mellom Dyson V6-serien og Dyson V8-serien da modellene i V8-serien har markant forbedret batterilevetid.

Spesiallaget til dyrehår

Dyson V6 AnimalPro har fått navnet sitt av en grunn: Modellen er nemlig ideell til husholdninger med pelskjæledyr. For å kunne fjerne mest mulig dyrehår – også fra steder som ligger vanskelig til – følger det med et spesielt munnstykke som er spesialdesignet til å håndtere dyrehår.

Utover dette munnstykket kommer Dyson V6 AnimalPro også med et par ekstra munnstykker som hver passer til spesifikke formål. Her er det snakk om et fugemunnstykke som er designet til å fjerne støv og skitt i sprekker og hjørner, i tillegg til et bredt motorisert munnstykke som skal brukes til å fjerne støv og skitt fra gulvtepper og harde gulv.

Utover den vanlige støvsugingen kan denne modellen også konverteres og brukes som håndstøvsuger. Derfor er Dyson V6 AnimalPro en såkalt ”2-i-1”-støvsuger.

Lett i bruk

Selve rengjøringen/sugingen på Dyson V6 AnimalPro fungerer ved at man trykker ned på avtrekkeren når det skal suges. Deretter suger den på normalnivået, men dersom man har bruk for ekstra sugestyrke kan man velge Max som suger med all motorens kraft. Dette tilsvarer en tredobling av den normale sugestyrken (derfor forkortes batterilevetiden noe).

Videre er denne modellen en fleksibel støvsuger som er lett å håndtere, ikke minst takket være den lave vekten på kun 2,1 kilo. Derfor er modellen også lett å løfte dersom man for eksempel ønsker å gjøre rent på høytliggende overflater eller tak.

Man er sikret best mulig grep i hånden med det ergonomiske designede Easy-grip håndtaket. I tillegg er modellen poseløs slik at støvet samles i en beholder på 0,4 liter i stedet. Da slipper man trøbbelet med en full pose som både må skiftes og reduserer sugestyrken.

Utvalgte fordeler ved Dyson V6 AnimalPro:

🔵 2 Tier Radial Cyclones-teknologi med 15 sykloner
🔵 Ledningsløs støvsuger som går på batteri
🔵 Spesiallaget til dyrehår, men flere munnstykker medfølger
🔵 Kan konverteres til håndstøvsuger
🔵 2 forskjellige sugestyrker inkludert veldig kraftige Max

Se videopresentasjonen av Dyson V6 her. Videoen er produsert av Dyson selv:


Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Testvinner hos danske Tænk.dk
Testvinner hos svenske Råd & Rön 

Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 999,00 Kr. 0,00 Kr. 3 999,00 Kr. Les mer

Svenske Electrolux får for det meste gode anmeldelser i de ulike testene vi har sett på, og faktisk har Electrolux tre modeller med i rekken av best anmeldte støvsugere som vi har med i denne artikkelen.

Den som klarer seg best er Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO. Den er testvinner både hos danske Tænk.dk og svenske Råd & Rön. Støvsugeren utmerker seg spesielt for sugeevne, støynivå og lav støvemisjon. Støvemisjon betyr hvor mye støv det er i utblåsingsluften som blir utledet mens du støvsuger.

Støvsugeren er i følge Electrolux den første støvsugeren som har oppnådd bare A-er i EUs klassifisering av støvsugere – de dekker parameter som energiforbruk, støvemisjon og rengjøringsevne på hardt gulv og tepper. Klassifiseringen minner mye om den vi kjenner igjen fra energimerker, der A er best og G er dårligest.

Det betyr at støvsugeren er en av de få som ligger i den høyeste rengjøringsklassen, A, for både tepper og gulv. Hardt gulv klarer de fleste støvsugere til rengjøringsklasse A, men når det kommer til tepper leverer de fleste til rengjøringsklasse C. Det skyldes at det kreves vesentlig mer sugeevne til å suge støvet opp fra et teppe enn på et bart, hardt gulv.

Det blir lagt vekt på støvsugerens evne til å gjerne dyrehår med den medfølgende elektrobørsten – et spesielt munnstykke med roterende børster – i tillegg til muligheten for å justere sugestyrken fra en fjernkontrollsenhet som er plassert lett tilgjengelig istøvsugerens håndtak.

Også når det gjelder energiklasse, lander denne støvsugeren med 800 W motor i klasse A. Det er pent under gjennomsnittet for de fleste moderne støvsugere, som energimessig ligger rundt 900 til 1.200 W.

Støynivået er også vesentlig under gjennomsnittet for mange andre støvsugere. Denne modellen er målt til 84 dB(A) i både den danske og svenske testen.

Fordi dB(A)-skalaen er logaritmisk, er det her snakk om en svært hørbar støyforskjell i forhold til gjennomsnittlige støvsugere. Du kan bruke tommelfingerregelen om at en økning av dB(A)-verdigen med 10 svarer til en fordobling av lydstyrken. Så med en forskjell på 6 dB(A) i forhold til gjennomsnittet, er det altså snakk om nesten halvering av støynivået i forhold til gjennomsnittet av støvsugerne på markedet.

Når vi kommer til A-merket for støvemisjon, betyr det ikke at støvsugeren er energivennlig. Skal den være det, krever det et såkaldt HEPA-filter, som filtrerer utblåsningsluften fra støvsugeren effektivt for allergener og andre allergi- og astmafremkallende mikropartikler.

Det er likevel en del uenighet mellom de ulike testene om støvsugeren faktisk er utstyrt med et HEPA-filter, og hvilken klassifisering som gjelder. Om man nærleser produktspesifikasjonene hos Electrolux selv, viser det seg at støvsugeren ikke er utstyrt med et HEPA-filter, men et vaskbart Allergy Plus-filter som skal kunne bortfiltrere minimum 99 prosent av alle allergener og mikropartikler i utblåsningsluften, noe som svarer til HEPA-klasse 12 (se senere). Så på bakgrunn av dette burde både allergikere og astmatikere kunne bruke denne støvsugeren uten plager, foruten ved spesielle tilfelle.

Generelt er det fire ulike klasser HEPA-filter, kalt HEPA-10, -12, -13 og -14, der Hepa-10 filtrerer luften for 85% av alle allergener og mikropartikler, og HEPA-14 bortfiltrerer minimum 99,995% av de potensielt irriterende partiklene. Så der Hepa-10 ikke gir så mye effekt, gir HEPA-14 det optimale resultatet for allergikere og astmatikere som må bruke støvsuger i hverdagen. HEPA-12, som er nærmest det filteret i Electrolux-modellen, bortfiltrerer minimum 99,5% av alle allergenene og mikropartiklene.

I tillegg til munnstykket med roterende børster, følger det med et kombinert 3-i-1 munnstykke til tepper og møbler, og et parketthode og ett fugehode til sprekker, kanter og lignende.


Philips FC8721/09

✅ Testvinner hos danske Tænk.dk
✅ Toppscorer hos svenske Råd & Rön

Philips FC8721/09

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 789,00 Kr. 0,00 Kr. 1 789,00 Kr. Les mer
1 789,00 Kr. 0,00 Kr. 1 789,00 Kr. Les mer
1 789,00 Kr. 0,00 Kr. 1 789,00 Kr. Les mer
1 789,00 Kr. 0,00 Kr. 1 789,00 Kr. Les mer
1 794,00 Kr. 0,00 Kr. 1 794,00 Kr. Les mer
2 129,00 Kr. 0,00 Kr. 2 129,00 Kr. Les mer
2 239,00 Kr. 0,00 Kr. 2 239,00 Kr. Les mer

Philips Performer Expert-serie har overrasket positivt både hos danske Tænk og svenske Råd & Rön, hvor den ble kåret til henholdsvis testvinner og toppscorer. I disse testene får støvsugeren ros for den ekstra store posen og den svært enkle betjeningen på oversiden av støvsugeren.

Dette er en støvsuger til litt under 1.500 kroner med en pose på hele 3,5 liter. Det betyr at det går lenger tid mellom bytte av pose, noe som betyr lavere forbruk av støvsugerposer. Noe ennå mer overraskende er at selv om støvsugeren bruker større poser en gjennomsnittet, må posen være nesten helt full før du merker at sugeevnen blir svakere.

Betjeningen er veldig enkel. Det er to knapper og en skyveknapp på oversiden av støvsugeren: En knapp til å skru av og på med, og en knapp til å rulle inn ledningen. Mitt på støvsugeren er det en skyveknapp som du kan regulere sugestyrken med.

Med tanke på rengjøringsevne til hardt gulv og tepper, klarer støvsugeren seg til rengjøringsklasse B – nestbest for hardt gulv – og rengjøringsklasse C for gulvtepper, noe som svarer til gjennomsnittet for tepper til vanlige støvsugere. Tænk nevner at støvsugeren har problemer med å fjerne hår fra gulvtepper. Så dette er nok ikke førstevalget hvis du har husdyr i hjemmet.

Hva gjelder støynivå, bråker denne støvsugeren omtrent dobbelt så mye som Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO. Philips selv oppgir lydnivå på 78 dB(A), men Tænk målte det til 74 dB(A). Det tilsvarer lydnivået på en passerende lastebil på 10 meters avstand – noe som ligger litt over støvsugere generelt, på 70 dB(A).

Når det gjelder støvemisjon klarer modellen seg til en klasse A-vurdering, og fordi støvsugeren også har et HEPA-13-filter, skaper den ikke utfordringer for allergikere og astmatikere. Så her kan du som allergiker og astmatiker få en prisbillig støvsuger i forhold til hva støvsugere med HEPA-13 og -14 filter vanligvis koster.

Støvsugeren utmerker seg også ved å ha hele 11 meter ledning. Det gjør det mulig å støvsuge også større stuer uten å bytte stikkontakt. I tillegg til et universalt 3-i-1-munnstykke til både hardt gulv og tepper, følger det med et møbel- og et fugemunnstykke til sprekker, hjørner og kanter.


Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

✅ Testvinner hos danske Tænk.dk

Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
2 390,00 Kr. 0,00 Kr. 2 390,00 Kr. Les mer
2 599,00 Kr. 0,00 Kr. 2 599,00 Kr. Les mer

 

Akkurat slik som Electrolux og Nilfisk, er Miele kjent for støvsugere av høy kvalitet. Det gjelder også modellen Complete C3 Celebration EcoLine Plus, som ifølge den analyserte testen utmerker seg ved å være god til dyrehår på tepper og generelt god til harde gulv. Støvsugeren har hjul som er veldig lette å manøvrere, som kan vris på tvers, slik at støvsugeren kan kjøre sidelengs.

Støvsugeren vant Best i Test-tittelen hos det danske forbrukermagasinet Tænk.

Denne Miele-maskinen har også ganske stor pose på 3,2 liter. Akkurat som Philips FC8721/09 kan du bruke støvsugeren lenger før du må skifte pose.

Når det gjelder energiforbruk ligger Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus i energiklasse A, med en motoreffekt på 800 watt. Klasse A gjelder også rengjøringsevne på hardt gulv, mens den er helt nede i klasse C for tepper. Det betyr at denne støvsugeren klarer seg gjennomsnittlig ved støvsuging av gulvteppe.

Støvemisjon – mengden av støv i utblåsingen – ligger i klasse A, og i steden for HEPA-filter er denne støvsugeren – liksom Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO – utstyrt med et Allrgy Plus-filter, som stort sett matcher et HEPA-12-filter. Så denne støvsugeren burde kunne brukes av de allergikere og astmatikere flest uten å gi problemer i luftveiene.

Lydnivået er målt av Råd og Rön til 73 dB(A) og av Tænk til 74 dB(A), noe som plasserer modellen fra Miele litt over det gjennomsnittlige nivået for støvsugere.

Standardmunnstykket har to knapper slik at du kan skifte mellom børster og ikke-børster, alt etter om du støvsuger tepper eller hardt gulv. Det følger også med tre andre munnstyker – ett til møbler, ett til sprekker og en børste til avstøving. De er plassert i et integrert rom i støvsugeren så du alltid har dem i nærheten når du trenger dem.

Støvsugeren blir vurdert til å være generelt god til en vanlig husholdning med ett eller et par husdyr med pels, og får poeng for robust, men simpelt, design. Størrelsesmessig tar støvsugeren en del plass på grunn av oppbevaringsrummet til ekstrautstyret.


Siemens VSQ4G332

✅ “Godt Kjøp” hos danske Tænk.dk 
✅ Testvinner hos danske DR.dk

Siemens VSQ4G332

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne støvsugeren fra Siemens vant blant annet forbrukertesten hos Danmarks Radio (tilsvarende NRK i Norge), og ble utnevnt til “Godt kjøp” hos danske Tænk. I følge de ulike testene vi har sett på og brukeranmeldelsene på nettet, utmerker den seg spesielt for å ha et lavt støynivå.

Årsaken til at denne modellen oppnår “godt kjøp”-stempelet hos Tænk er den billige prisen i kombinasjon med både HEPA-13-filter og svært lavt støynivå. I tillegg trekker Tænk frem at denne modellen har hjul som roterer hele veien rundt. Det gjør den ekstra lett å komme rundt med. En vekt på under 5 kg er også med på å gjøre modellen mer håndterbar enn gjennomsnittet, og enkel å dra med seg rundt i huset.

Det er også automatisk ledningopprulling og en tydelig indikator for hvor full støvsugerposen er.

Når det gjelder energiklasse, lander denne modellen med 650 watt i ren klasse A. Det samme kan man si om rengjøringsevnen på hardt gulv, men rengjøringsevnen for tepper ligger nede i klasse C, det samme nivået som Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus vi nettopp har omtalt.

Når vi kommer til støvemisjon, plasserer denne støvsugeren seg også i klasse A og i motsetning til Miele Complete C3, har denne modellen et ekte HEPA-13-filter som filtrerer opp til 99,95% av alle allergener og mikropartikler av utblåsingsluften.

Lydnivået er med 69 dB(A) mindre støyende enn gjennomsnittet av støvsugere, uten at det får denne modellen ned i klassen for ekstremt støysvake støvsugere. Her har Bosch den mest stille støvsugeren på markedet med en modell som ikke lager mer lyd enn 59 dB(A) – altså mindre enn vanlig prat. Etter den kommer nesten alle Eletrolux-modellene.

Denne støvsugeren kommer med et klassisk munnstykke der du kan velge med eller uten børster og et munnstykke til møbler og ett til sprekker og hjørner. Arbeidsradiusen er på 10 meter, hvilket gjør det mulig å støvsuge de fleste rommene i boligen uten å måtte skifte stikkontakt.


Electrolux ZUOORIGWR+

✅ Testvinner hos danska Tænk.dk
Testvinner hos SVT.se

Electrolux ZUOORIGWR+

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

Electrolux ZUOORIGWR+ er etterfølgeren til den svært kritikerroste Electrolux ZUOORIGINR UltraOne, som blant annet ble kåret til Best i Test av danske Tænk i 2015. Denne modellen har ennå ikke blitt testet hos Tænk, men har fått svært positive brukeranmeldelser på både danske WhiteAway og tyske Amazon.de. Den har i tillegg fått en Red Dot Award for innovativt design.

Motoren er på 850 Watt, og i forhold til de første modellene av UltraOne som hadde en motoreffekt på 2.000 Watt, har vi her en motoreffekt som er mer enn halvert uten at det har gått ut over rengjøringsevnen på hardt gulv. Her ligger maskinen fremdeles i klasse A. Hva gjelder støvsuging av tepper, havner ZUOORIGWR+ under en B-klassifisering.

Støvemisjonen lever også opp til klasse A-kravene, og denne støvsugeren er utstyrt med et HEPA-13-filter. Det betyr at de fleste allergikerne og astmatikerne kan støvsuge med denne modellen uten å oppleve problemer. Apropos støv, så er posestørrelsen i denne maskinen næsten gigantisk: Den har en volum på hele 5 liter når den er full. Og slik som andre Electrolux-støvsugere mister den ikke noe særlig sugeevne selv om posen er nesten full.

Støynivået på Electrolux ZUOORIGWR+ er målt til 66 dB(A), noe som er omtrent det samme som vanlig samtale, kanskje litt høyere. Det betyr at støvsugeren er mer støysvak enn gjennomsnittet.

Med støvsugeren følger det et tradisjonelt støvsugermunnstykke med børster og et kombinert 3-i-1-munnstykke som kan fungere både til møbler, børsting og sprekker, og får plass i støvsugeren slik at du alltid har det med deg.

Rekkevidden på ledningen er 12 meter, slik at det er mulig å støvsuge store lokaler uten å måtte lete etter mer enn én stikkontakt.


Nilfisk Elite Energy Classic

✅ Toppscorer hos Klikk.no

Nilfisk Elite Energy Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

Danske Nilfisk er en av de eldste støvsugerprodusentene i verden, og er kjent for at de i gamle dager produserte støvsugere som gikk i arv fra generasjon til generasjon.

Denne støvsugeren greide å kapre en andreplass hos Klikk.no, mens den klarer seg noe dårligere hos danske Tænk og svenske Råd & Rön. Den vinner poeng på den elektroniske styringen av sugestyrken på håndtaket, og at den er så lett å manøvrere på tross av den forholdsvis høye vekten på 7,2 kilo.

Nilfisk Elite Energy Classic har mange gode egenskaper som for eksempel lavt energiforbruk på 700 watt, noe som rekker til energiklassifisering A, og et relativt lavt støynivå på 68 dB(A) og et HEPA-14-støvfilter, som er det mest energivennlige som finnes. Vær oppmerksom på at det finnes en litt eldre Nilfisk-modell med akkurat samme navn i en noe mer energiforbrukende og støyende versjon. Den eldre modellen er etter hvert noen år gammel og gjenkjennelig på den klassiske blå Nilfisk-fargen, der den nye og mye mer energivennlige modellen har en frisk rødfarge i steden.

Rengjøringsevnen på denne modellen ligger i klasse B, både til harde gulv og tepper. Klasse B på hardt gulv finner man vanligvis bare hos støvsugere i det billige segmentet, men på den andre siden holder Nilfisk-modellen seg over gjennomsnittet til støvsuging av tepper.

Maskinen har med en rundbørste, møbenmunnstykke og ett til sprekker, som alle tre kan oppbevares i et rom under lokket. Arbeidsradiusen er på 11,2 meter, så du kan enkelt støvsuge de fleste rommene uten å skifte stikkontakt.


Dyson Cinetic

 Anbefalt av The Independent
Anbefalt av TechRadar
Anbefalt av Tech-Test

dyson-cinetic-big-ball

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
6 299,00 Kr. 0,00 Kr. 6 299,00 Kr. Les mer

Denne støvsugeren fra Dyson stakk av med tittelen ”Beste kjøp” da avisen The Independent analyserte støvsugere, og den ble beskrevet som «fremragende» og «en drøm å bruke». På grunn av sugeevnen, fleksibiliteten og evnen til å fange opp mikroskopiske støvpartikler, passer støvsugeren spesielt bra til hjem som har dyr eller allergikere. Det er den patenterte syklon-teknologien til Dyson som gir høyere sentrifugalkraft enn vanlig, og fanger opp flere mikroskopiske støvpartikler enn andre støvsugere. I følge det danske nettmagasinet Tech-test, lever Dyson fint opp til denne lovnaden.

Støvsugeren bruker ikke støvsugerposer, men samler støvet i en avtagbar beholder, som du bare tømmer i søppelet når den er full. Selve beholderen har en liten knapp, og når du trykker på den, åpner bunnen seg slik at du ikke kommer i kontakt med det støvet som støvsugeren har sugd opp. Beholderen har en kapasitet på 1,6 liter og gjør at støvsugerposer og filter er unødvendige – også utgiftene til disse.

Støvsugeren tilpasser seg automatisk til vegg til vegg-tepper, løse tepper og hardt gulv, og motoren har en kraft på 1200W som gir god sugestyrke. Den har rengjøringsevne A på hardt gulv og rengjøringsevne D på tepper. Lydnivået er målt til 86 dB som gjør at den ligger litt høyt når det kommer til støy.

Støvsugeren kommer med en del forskjellige munnstykker, så det er noe for enhver situasjon. Støvsugerrøret kan du trekke ut til 1,25 meter, slik at du ikke trenger å bøye deg ned hele tiden. Selve støvsugeren har en arbeidsradius på 10,75 meter.

Tech-Test kaller støvsugeren for et teknisk mirakel på grunn av alle spesifikasjonene, og spesielt evnen til å reise seg opp igjen, hvis den velter. Brukervennligheten er rett og slett høy, og støvsugeren triller fint rundt både hinder og hjørner, mens håndtaket på stangen kan dreie i tre retninger og gir 360 graders fleksibilitet og god kontroll under rengjøringen. Et annet nettmagasin, Tech Radar, er også veldig begeistret for denne støvsugeren. Etter deres analyse av maskinen, gir de den 4,5 av 5 stjerner og kaller den en av de beste støvsugerne på markedet. De eneste negative punktene som holdt dem fra å gi fem fulle stjerner, var at støvsugeren er litt tung og vanskelig å oppbevare, og så er den ikke ledningsfri.

Nedenfor kan du se en liten demonstrasjonsvideo av støvsugeren:


Bosch BSGL5333/02 Zoo’o ProAnimal

  Toppscorer hos danske Tænk

Bosch BSGL5333:02 Zoo'o ProAnimal

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
2 190,00 Kr. 0,00 Kr. 2 190,00 Kr. Les mer
2 190,00 Kr. 0,00 Kr. 2 190,00 Kr. Les mer
2 190,00 Kr. 0,00 Kr. 2 190,00 Kr. Les mer

Denne støvsugeren fra Bosch skiller seg ut i danske Tænks test, fordi den har særdeles god sugeevne på alle overflater, både tepper og hardt gulv, og også på grunn av kvalitet og robusthet. I tillegg er den velegnet for hjem med kjæledyr og allergikere, fordi den er spesielt laget for dette.

AirTurbo-systemet og den kraftige ProAnimal turbo-børsten gjør den ekstra effektiv til å fjerne dyrehår. ProAnimal-munnstykket har spesielle svarte børster som sørger for å samle opp støv, og røde børster for å samle opp hår. Det følger også med et ProAnimal-møbelmunnstykke som er ekstra stort med 4 avtakbare puter og rotasjon, som er spesielt tilpasset å fjerne pelshår fra møbler.

Støvsugeren er har HEPA-filter som blokkerer over 99% av støvpartiklene. Det betyr at luften som bliver blåst ut av støvsugeren er ren og fri for skadelige partikler. HEPA-filteret kan du lett vaske når det er fullt. Støvsugeren har merket støvemisjon A, og hvis noen i hjemmet er spesielt følsomme overfor støv, bør du gå etter en støvsuger med støvemisjon A. Støvsugeren har også et Bionic filter som gir naturlig luktreduksjon.

Styringen er også helt topp. Teleskoprøret på støvsugeren kan for eksempel justeres etter høyde, så du lett kan støvsuge oppreist. Modellen har ekstra lang ledning og du får en arbeidsradius på hele 15 meter. En gjennomsiktig beskyttelse sørger også for at vegger og møbler ikke får svarte streker om du treffer dem med støvsugeren.

Støvsugerposen har ekstra stor kapasitet på 4,5 liter, hvilket betyr at du sjeldent må skifte den. Når det er tid for å skifte ut posten, har støvsugeren en liten indikator som gjør deg oppmerksom på det.

Nedenfor kan du se en liten demonstrasjonsvideo av støvsugeren:


Electrolux SP1Classic

  Testvinner hos danske Tænk

Electrolux SP1Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

Denne modellen fra Electrolux ble kåret til ”Best i test” hos det danske forbrukerrådet Tænk, der den skiller seg ut med evnen til å støvsuge tepper og hardt gulv, og brukervennligheten og håndteringen får toppkarakter.

Denne støvsugeren er designet med fokus på maskinens støynivå uten å gå på kompromiss med yteevnen. I Tænks gjennomgang av støvsugeren ble lydnivået målt til å ligge på 72 dB, og en normal samtale mellom to personer er på 60 dB. Det lave støynivået kommer av en kombinasjon av en støyoptimerende motor, selve konstruksjonen på kabinettet og et spesialdesignet munnstykke. Det følger også med et ekstra 3-i-1-munnstykke du kan stille inn på fuge-, børste- og møbelmunnstykke.

Selv om støvsugeren er designet med fokus på å minimere modellens støynivå, har det slett ikke gått ut over selve yteevnen. Støvsugeren har et spesielt HEPA-filter som du lett kan vaske når det er fullt. Det betyr at den luften som blir blåst ut av støvsugeren er ren og uten skadelige partikler. Støvsugeren er merket med støvemisjon A. Hvis noen i hjemmet er spesielt følsomme overfor støv, bør du gå etter en støvsuger med støvemisjon A.

Teleskopstangen på støvsugeren kan justeres til din høyde, slik at du lett kan støvsuge hjemmet oppreist. I det hele tatt har produsenten ikke spart på noe som kan lette rengjøringen, og støvsugeren har ekstra lang ledning på 12 meter. Da har du større rekkevidde og slipper å skifte kontakt mens du jobber. Modellen har også 360° Motion Technology slik at hjulene kan dreie rundt 360° og er svært lette å manøvrere. Selv om støvsugeren er kjapp rundt hjørnene, trenger du ikke være redd for riper på møblene. En Ergoshock™-støtdemper på selve støvsugeren skaper en støtpute mellom selve maskinen og møblene, så de ikke får skader ved et eventuelt sammenstøt.

Støvsugeren har et bærehåndtak så du lett kan flytte den rundt. I tillegg har den både vertikal og horisontal parkeringsposisjon, slik at røret og slangen kan festes på støvsugeren uansett om den ligger eller står.

Denne modellen ligger i energiklasse A, som er det beste en støvsuger kan oppnå. Det årlige energiforbruket er vurdert til å være 26,4 kWh. Støvsugerposen har en kapasitet på 3,5 liter og ekstra hygienisk lukning som minimerer spredningen av støvpartikler. Selv om støvsugeren ikke er veldig dyr, får du med denne modellen en testvinnende støvsuger i absolutt toppklasse og kvalitet.

Nedenfor kan du se en liten demonstrasjonsvideo av støvsugeren:


Støvsuger Guide – Dette bør du tenke på

Det er mange ting du bør være oppmerksom på når du er på jakt etter ny støvsuger. Men du kan ganske enkelt sammenligne de ulike modellene og finne den støvsugeren som passer best til deg og dine behov, hvis du følger de rådene vi kommer med i denne innkjøpsguiden.

Prisen

Når du skal finne støvsugeren som passer best til hjemmet ditt, kan du kanskje bli fristet til å bare gå etter prisen. Dette er ofte en dårlig strategi ettersom det ofte er en stor sammenheng mellom pris og kvalitet når du kjøper ny støvsuger. Det gjelder for det meste bare opp til ett prisleie på rundt 2.200 kroner. Over dette er det vanskeligere å finne bedre rengjøringsevne i forhold til en høyere pris fordi det ofte kommer andre, mer subjektive elementer inn – ekstrautstyr, spesialiserte bruksområder eller unikt design – som får prisen opp.

Det er også et stort utvalg av støvsugere til under 1.000 kroner, men erfaringene fra alle testene vi har gått gjennom på nettet viser tydelig at jo lenger ned prisen kommer under 1.000 kroner, jo dårligere støvsuger maskinen.

Hvis du er oppe i området mellom 1.200 og 1.800 kroner nærmer du deg mange gode kandidater som har fornuftig rengjøringsevne og i tillegg ofte med filter på utblåsingen slik at astmatikere og allergikere kan bruke dem.

Om du legger 600 kroner mer på, får du også de mer støysvake modellene som har riktig god rengjøringsevne.

Hvilke gulvflater har du mest av – hardt gulv eller tepper?

Når det gjelder rengjøringsevne bør du først og fremst ha i mente hvilken type gulvflate du har mest av: Hardt tregulv eller fliser og linoleum, eller tepper i mange rom? Finn ut arealet av begge typer gulvbelegg.

Hvis du har flest kvadratmeter med hardt gulv har du et større og ofte billigere utvalg å velge mellom. De aller fleste støvsugerne har nå en fin rengjøringsevne på hardt gulv. I prisklassen 1.200-1.000 kroner finner du også mange støvsugere med rengjøringsklasse A for hardt gulv – faktisk ned til 1.000 kroner er det mulig å finne en fornuftig støvsuger i den høyeste rengjøringsklassen. Har du mest hardt gulv bør du ikke velge støvsuger med lavere klassifisering for hardt gulv enn B.

For mange er en støvsuger som klassifiserer seg til C på tepper mer enn nok, men har du små barn, allergikere eller astmatikere i huset – og har du kjæledyr som røyter – bør du i det minste prøve å finne en støvsuger i klasse B for tepper, og aller helst klasse A. På den andre siden kan du være litt overbærende med rengjøringsklassen for hardt gulv. Her er Nilfisk Elite Energy Classic et bra alternativ; den ligger i klasse B for både hardt gulv og gulv med tepper.

Støynivå

De fleste tenker ikke så mye over støynivået på støvsugeren hvis de ikke selv er støyoverfølsomme, eller bor sammen med noen som er. Men det kan hende du har bruk for å støvsuge mens andre er i rommet eller har små barn som sover mens du fikser husvasken.

Hvis støy er en viktig faktor for deg må du se etter støvsugere med støynivå på under 70 dB(A). Jo nærmere du kommer 60 dB(A), jo bedre. 60 dB(A) er det samme lydnivået som vanlig samtale, og 70 dB(A) føles dobbelt så høyt, og svarer til støynivået hvis en bil kjører forbi på 10 meters avstand eller du snakker veldig høyt.

Electrolux er spesielt gode til å lage støysvake støvsugere. Det gjelder både de tre modellene som er med i denne artikkelen, og mange av de andre modellene deres.

Strømforbruk

Akkurat som med støynivå er det ikke så mange som tenker over energiforbruket når de skal kjøpe støvsuger. For selv om en støvsuger har høyt energiforbruk er den jo bare på en kort stund hver gang. Så det samlede energiforbruket over tid er rimelig lavt likevel, så i mange år var det slik at jo fler watt i motoren, jo bedre støvsuger.

I 2014 tok EU-kommisjonen et oppgjør med dette og sendte ut regler som bl.a. har gitt oss klassifikasjonene for rengjøringsevne, støynivå, støvemisjon og energiforbruk. De innførte samtidig en maks-effekt på 1.600 watt for støvsugermotorer. Alle som brukte mer enn dette ble ulovlige å selge i EU.

På samme tid ble det varslet ennå en reduksjon av maksimumseffekten for strømforbruket, slik at det fra og med september 2017 er en grense på 900 watt for salg av støvsugere i EU. Det er på grunn av dette at det plutselig er så mange støvsugere med 700 og 800 watts motorer.

Disse lovene har stillet nye krav til støvsugerprodusentenes utviklingsavdelinger: nå måtte de plutselig få samme suge- og rengjøringsevne ut av mindre effektfulle motorer. Men ut fra testene vi har analysert, virker det til å ha gått ganske strålende med denne utviklingen.

Derfor kan vi konkludere at de støvsugerne du kan kjøpe i dag leverer akkurat samme rengjøringsevne som de energislukende maskinene i gamle dager. Ingen grunn til å kassere støvsugeren bare fordi den kun bruker 700 watt!

I tillegg betyr dette at driftsutgiften er halvert når du støvsuger. I løpet av et år oppdager du sannsynligvis at utgiftene til støvsugerposer er høyere enn strømutgiftene til støvsugingen.

Hva koster posene?

Prisen på støvsugerposer er et annet, og ofte oversett, punkt du bør ha med på listen, når du skaffer deg ny støvsuger. Her gjelder litt det samme som for blekkpatroner til printere: det er billigere – men for det meste like bra – å kjøpe uoriginale poser. Så sjekk prisen på både originale og uoriginale poser (hvis du får tak i) til den støvsugeren du har tenkt deg å kjøpe.

Om du vil ha en støvsuger som er økonomisk med posene, bør du velge en modell som bruker store poser. Da trenger du ikke bytte poser så ofte. Ulempen er bare at de store posene for det meste er dyrere å kjøpe – så i praksis er det minimalt hva du sparer på årsbasis med en støvsuger som bruker store poser.

Du kan selvsagt velge en poseløs støvsuger, men selv om de bråker og suger mer, blir det ikke nødvendigvis renere med disse modellene. Ofte er de heller ikke så gode for allergikere og astmatikere, fordi det poseløse systemet krever en svært stor luftgjennomstrøm. Derfor er det sjelden ordentlige HEPA-filter på utblåsingsluften.

Bor det allergikere eller astmatikere i hjemmet?

Hvis du selv er allergiker eller astmatiker, eller har du noen i hjemmet som er, er dette viktig å ta høyde for når du velger støvsuger. Spesielt hvis de også skal bruke den av og til.

Da er det lurt å gå etter en støvsuger som har så høyt tall bak HEPA-filteret som mulig. HEPA-14 er det beste utblåsingsfilteret på en støvsuger, og det fjerner minst 99,995 prosent av de skadelige mikropartiklene i luften som kommer ut når du støvsuger. Selv om det litt dårligere HEPA-13-filteret “bare” bortfiltreret 99,95 prosent, er det vanligvis bra nok til at både allergikere og astmatikere ikke får plager rundt støvsugeren.

Som minimum bør støvsugeren ha et HEPA-13 eller HEPA-14-filter.

Du kan også velge andre løsninger, for eksempel en robotstøvsuger. Den kan du få til å støvsuge automatisk når det ikke er noen hjemme. Da rekker de skadelige støvpartiklene å legge seg før astmatikeren eller allergikeren kommer hjem igjen.

Denne løsningen er ikke helt optimal, spesielt ikke hvis det er noen med allergi mot støv eller midd. Robotstøvsugere har dårligere rengjøringsevne enn vanlige støvsugere, og ofte er det en del områder i huser der den ikke kommer inn. Så en robotstøvsuger vil aldri være en erstatning for tradisjonelle støvsugere, men eventuelt et supplement som kan holde støvnivået nede mellom husvaskene.

Hva koster filter og annet forbrukstilbehør?

Mens vi snakker om allergi og filter, bør du også danne et overblikk over hva et nytt filter koster. På de fleste støvsugerne må de skiftes jevnlig hvis maskinen skal fungere optimalt.

Du kan helt sikkert få støvsugere med vaskbare allergivennlig filter – og et par av modellene i denne artikkelen har faktisk slike filter. Men de er sjelden like effektive til å filtrere utblåsingsluften som HEPA-13 eller -14-filter.

I tillegg til støvsugerposer og filter er det annet forbrukstilbehør som må byttes av og til. Du bør orientere deg om prisnivået på disse, og det kan også være lurt å kjenne til prisnivået på reservedeler og ekstrautstyr til det gjeldende merket. For støvsugere som er litt dyrere, kan det ofte svare seg å reparere dem i steden for å kjøpe en ny.

Hvor mye plass har du til oppbevaring?

Den siste detaljen du må tenke inn i kjøpsplanene er hvor mye plass støvsugeren trenger når den blir oppbevart. Her er det lurt å velge en støvsuger i samme størrelse som den du har fra før. Da kan du ha den nye støvsugeren sammen plass som du pleier.

Kanskje tidligere erfaring med den gamle støvsugeren får deg til å fokusere på andre ting ved den nye støvsugeren enn du gjorde tidligere. Det gjelder for eksempel oppbevaring av ekstra munnstykker, slik Electrolux og Nilfisk har bygget inn i maskinen. Det betyr jo at selve støvsugeren blir større og kanskje ikke får plass der den gamle pleier å være.

Du kan også skifte til en stangstøvsuger, der både munnstykke og håndtak er samlet i én enhet. Det betyr at de er mye mindre enn tradisjonelle støvsugerne, og krever også mye mindre plass. Mange av modellene kan til og med stå selv, og tar ikke mer plass enn en kost.

Disse støvsugerne har vanligvis dårligere rengjøringsevne, og de er ofte batteridrevet.


Din sjekkliste til en ny støvsuger

1) Fokuser på støvsugere i prisklassen 1.200 til 1.800 kroner. Der får du mest støvsuger for pengene!

2) Du kan trygt velge en støvsuger på 7-800 watt. De støvsuger like bra som de gamle strømslukende modellene på 2.000 watt.

3) Velg en støvsuger med høyest mulig rengjøringsklasse for den gulvtypen du har mest i boligen din.

4) Velg en støvsuger med lavt støynivå (<70 dB(A)) for å sikre optimalt arbejdsmiljø under støvsugingen.

5) Velg en støvsuger med HEPA-13 eller HEPA-14 filter hvis du har allergikere eller astmatikere i hjemmet. Har du ikke det, klarer du deg med lavere eller ingen HEPA-klassifisering på filteret.

6) Få overblikk over prisnivået på støvsugerposer, filter og andre forbrukselementet.

7) Sørg for å få en støvsuger i samme størrelse som den gamle. Da kan du gjenbruke oppbevaringsplassen.


Støvsuger Test: Disse testene har vi analysert

For å skrive denne artikkelen har vi analysert en rekke tester på forskjellige nettsider. Vi har sett på tester fra de danske, svenske og norske magasinene vi presenterer under. I tillegg har vi undersøkt brukervurderinger og -kommentarer til støvsugerne på ledende norske, skandinaviske og tyske nettbutikker.

Her får du en kort oversikt over de testene vi har brukt:

Tænk.dk 🇩🇰
Den danske forbrukerombudets magasin Tænk tester løpende nye støvsugere på markedet og utgir hvert år en opdatert liste med testresultater, hvor de peker ut en testvinner og gir mange kjøpsanbefalinger.

På grunn av det tette forholdet mellom det danske forbrukerombudet og magasinet, er Tænk det mest anerkjente testmediet i Danmark. Du kan lese hele støvsugertesten her, men det krever abonnement å lese den.


DR.dk 🇩🇰
Danmarks Radio er Danmarks svar på NRK, og har flere forskjellige forbrukermagasiner. I august 2014 presenterte DR en test av støvsugere som var produsert i samarbeid med Forbrugerstyrelsen og Tænk.

Den overraskende konklusjonen i denne testen var at merker som Dyson, Miele og Nilfisk hadde store problemer med å holde støvet inne i maskinen, og mye støv kom ut andre steder på maskinene. Så selv om det var HEPA-filter på utblåsingsluften skapte disse støvsugerne problemer for allergikere og astmatikere. Du kan lese mer om DR-testen her.


Sveriges Television 🇸🇪
Sveriges Television (SVT) har også hatt et forbrukermagasin som testet støvsugere i september 2015. Her gjennomgikk de fire støvsugermodeller fra Nilfisk, Electrolux, Philips og Miele og konkluderte at Electrolux Zusgreen+ Ultrasilencer – som også er omtalt i denne artikkelen – er det beste valget. Du kan lese mer om testen her.


Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön er den svenske søsteren til Tænk i Danmark. Det er også det største forbrukermagasinet i Sverige og er velansett der.

Hos Råd & Rön testet de 37 forskjellige støvsugere. Du kan lese hele testen ved å klikke her. Vær oppmerksom på at du må være betalende bruker for å lese hele testen.


Klikk.no 🇳🇴
Klikk.no er et nettmagasin som blir eid av danske Egmont. Magasinet dekker alt innen privatsfæren, og er kjent for å lage tester av alt mellom himmel og jord, og den nye teknologiseksjonen deres om gadgets og datautstyr, som ofte blir sitert i utenlandske medier.

Støvsugertesten er en av de mindre testene deres, og har bare syv forskjellige støvsugere med. Testen er også litt annerledes enn andre støvsugertester, fordi den bare fokuserer på betjening og hverdagsbruk. Energiforbruk, rengjøringsevne, lydnivå og støvemisjon er ikke tatt med, selv om det er med i alle andre støvsugertester på nettet. Du kan lese testen deres her.

Klikk.no har også testet Dyson V8. Testpanelet skriver at støvsugeren er utstyrt med roterende børster som enkelt fjerner støvet fra gulvet. De mange forskjellige munnstykkene som følger med gjør det enkelt å rengjøre alle slags overflater.

Hos Klikk.no merker de seg at det mangler et sted til å oppbevare alle munnstykkene. Du kan lese hele anmeldelsen her.


T3.com 🇺🇸
Det amerikanske Gadget-nettstedet T3.com omtaler Dyson V8 Absolute som ”den ultimate ledningsløse støvsugeren” og får masse skryt av testpanelet. Generelt scorer den gode karakterer på alle testområder.

I testen nevnes det at modellen er forholdsvis dyr, noe testpanelet mener vil gjøre at mange ikke vil investere i den. Du kan lese hele anmeldelsen her.


Trustedreviews.com 🇬🇧
Det britiske ekspertnettstedet Trustedreviews.com har også testet Dyson V8 og gir støvsugeren toppkarakter. Testpanelet skriver blant annet at den generelt sett er langt bedre enn mange andre støvsugere de har testet tidligere. De er spesielt imponerte over sugeevnen og fleksibiliteten.

Du kan lese hele testen her.


Theguardian.com 🇬🇧
Den britiske avisen The Guardian har i sin test av Dyson V8 Absolute kun positive tilbakemeldinger. De skryter av den ledningsløse fasongen som gjør at støvsugeren både er lettere å manøvrere, raskere å komme i gang med og gir langt færre pauser. Dette er fordi man kan støvsuge hele huset uten å måtte flytte rundt på ledningen og finne nye stikkontakter.

Les hele testen fra The Guardian på deres hjemmeside her.

Du kan også lese en anmeldelse av Dyson V6 på The Guardians hjemmeside. Testen er tilgjengelig her.


Expertreviews.com 🇬🇧

Det anerkjente britiske testnettstedet Expertreviews.co.uk har testet Dyson V8 og kaller den for den beste ledningsløse støvsugeren man kan kjøpe i dag.

Dyson V8 får spesielt mye skryt for den sterke motoren og kraftige sugeevnen. Rengjøringsevnen er også veldig høy, og testpanelet skrivet at man raskt blir ferdig med støvsugingen når man allierer seg med Dyson V8.

Du kan lese hele anmeldelsen på deres hjemmeside ved å klikke her.

Du har også mulighet til å lese en anmeldelse av Dyson V6 på deres hjemmeside. Testen er tilgengelig her.


Tek.no 🇳🇴
Tek.no har foretatt en test av en lang rekke forskjellige støvsugere. Her er Dyson V8 blant de produktene som har blitt testet. Den får skryt for å være effektiv og allsidig i bruk. Også den kraftige motoren og sugeevnen får gode omtaler av testpanelet.

Kritikken faller noe når det kommer til prisen, som testpanelet mener er for dyr. Les hele testen her.

Dyson V6 er inkludert i samme test. Dersom du ønsker å vite mer om ekspertenes vurdering av modellen så finner du all den informasjonen du trenger i samme artikkel.


Digitaltrends.com 🇺🇸
Det amerikanske teknologinettstedet Digitaltrends har testet Dyson V8 og gitt ut en detaljert beskrivelse av deres opplevelse med støvsugeren.
Den får skryt for å være veldig effektiv både på harde gulv og tepper. Ekspertene er også veldig imponerte over den kraftige motoren som gjør at sugeevnen ligger i toppklasse.

Modellen får ekstra skryt for å være veldig fleksibel, noe som øker både sugeevnen og brukervennligheten – og letthetsfølelsen er uvurderlig når det skal støvsuges lenge.

Hos Digitaltrends er det spesielt prisen som trekker ned da ekspertene synes at modellen er veldig dyr.

Du kan lese hele vurderingen deres av støvsugeren her.

Digitaltrends har også testet Dyson V6-modellen. Denne anmeldelsen kan du lese her.


Which.co.uk 🇬🇧
En av verdens største forbruker- og testmagasiner ligger i London og heter Which.co.uk. De har også testet Dyson V8 Absolute og kårer modellen til ”beste kjøp”.

Du kan lese hele testen her. Vennligst merk at det krever abonnement hvis du vil lese hele testen.


Gizmodo.co.uk 🇬🇧
Det britiske design-, teknologi- og vitenskapsnettstedet Gizmodo.co.uk har foretatt en test av Dyson V8 Absolute.

Det vurderes at Dyson V8 Absolute er det ypperste man kan finne av støvsugere på markedet – derfor kommer den også med en veldig høy pris. Ifølge ekspertene er dette det eneste store minuset ved modellen.

Spesielt roses sugeevnen, designet og motorkraften av ekspertene. Les hele anmeldelsen hos Gizmodo her.


Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Det store engelske forbrukernettstedet Goodhousekeeping.co.uk har også testet Dyson V8 Absolute.

Generelt er ekspertene veldig imponerte og vurderer brukervennligheten til å være høy. De mener også at modellen føles lett og enkel å manøvrere. Likevel nevner ekspertene at den kan være litt tung og at man kan få vondt i fingrene av å holde sugeknappen nede hele tiden.

Både designet, sugeevnen, motoren og rengjøringseffektiviteten får masse skryt i denne testen. Les hele testen her.


Mirror.co.uk 🇬🇧
Den store britiske avisen The Mirror gir Dyson V8 Absolute 5 av 5 mulige stjerner. Testpanelet omtaler Dyson V8 Absolute som ”den beste ledningsløse støvsugeren” og vurderer at den er tilegnet en målgruppe som vil ha det beste av det beste. Likevel mener de at prisen på modellen er veldig høy.

Støvsugeren får blant annet masse skryt for sin unike 2 Tier Radial Cyclone teknologi som sørger for effektiv rengjøring. Ekspertene er også veldig imponerte over den forbedrede batteritiden sammenlignet med V6.

Les hele testen hos The Mirror her.


Dinside.no 🇳🇴
Det store forbrukernettstedet Dinside.no har testet støvsugeren Dyson V6. Les hele deres vurdering av Dysons håndfrie støvsuger her.