Avfukter Test-oversikt: Finn de beste luftavfukterne i test

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Har du problemer med luftfuktighet i hjemmet ditt eller direkte fuktighet, så kan en avfukter være en god løsning på problemet. Markedet for avfuktere er stort og det er lett å bli villedet av teknisk informasjon.

Nedenfor har vi samlet de mest testvinnende og beste avfuktere, slik at du får en oversikt over alternativene.

Når du velger en avfukteren, er det et godt utgangspunkt å se på hvor stort område avfukteren skal dekke. Det er ofte her du ser de største forskjellene blant luftavfuktere til hjemmebruk. Det er også viktig å vite hvilke temperaturer avfukteren skal arbeide i, ettersom dette bestemmer hva slags avfukter du bør velge.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.

Hva bør du vurdere når du kjøper en avfukter?

Størrelse og vekt
Når du skal kjøpe en avfukter, må du tenke på både hvor stor den er og hvor tung den er. Skal du flytte mye rundt på den bør du skaffe deg en som ikke er for tung og som har hjul eller håndtak. Avfuktere kommer i forskjellige størrelser og kapasiteter, så du bør velge den som passer dine behov best. Avfuktere som er laget for små rom kan trekke mellom 13 og 17 liter fuktighet fra luften hver dag.

De er ikke like gode til å takle våte områder som avfuktere med middels eller stor kapasitet, men de er rimeligere. Mellomstore rom krever avfuktere som fjerner så mye som 25 liter fuktighet hver dag. Avfuktere for store rom skal være i stand til å fjerne mellom 30 og 35 liter kondens fra luften hver dag. De kan håndtere enten en større plass eller en mindre plass med høyere fuktighetsnivåer. Hvis du trenger å avfukte et helt hus eller en krypkjeller, kan det være lurt å kjøpe et helt hus- eller krypkjeller-avfukter. Disse avfukterne er større og tyngre enn de andre typene, men de tåler mer fuktighet.

Energibruk
Når du kjøper en avfukter er det viktig å tenke på hvor mye energi den bruker. Alle avfuktere bruker forskjellige mengder strøm, så det er viktig å finne en som ikke bruker for mye strøm. Dette kan ha stor innvirkning på den årlige strømregningen din. En typisk liten 15-liters avfukter bruker 300W strøm. En gjennomsnittlig 35-liters avfukter bruker 700W strøm.

Funksjoner
Når du skal kjøpe en avfukter, er det noen funksjoner du bør tenke på. For eksempel, hvis du bor i et kaldere klima, vil du kanskje ha en avfukter med en “varm tåke”-funksjon. Automatisk avstenging- eller avstenging sensorer er også bra å ha slik at avfukteren ikke fortsetter å gå når det ikke er nødvendig. Du bør også være oppmerksom på desibel området til avfukteren før du kjøper den, spesielt hvis du har et lite rom. Noen avfuktere kommer også med timere og automatisk omstart eller stopp. Disse funksjonene fungerer med innebygde flytesensorer eller humidistater for å sikre at avfukteren bare kjører når det er nødvendig. Vurder til slutt om du vil ha en avfukter som er bærbar eller ikke. Noen kommer med hjul og bærehåndtak for enkel transport. Ha alle disse faktorene i bakhodet når du velger en avfukter til hjemmet ditt.

Pris
Avfuktere kan variere i pris fra rundt 1000 kr. til over 30.000 kr. De dyreste avfukterne har vanligvis høyere avtrekkskapasitet, noe som betyr at de kan fjerne mer vann på en dag. Ønsker du en avfukter til et stort hjem, må du bruke mer penger enn om du har en mellomstor bolig. Du må også tenke på hvor ofte avfukteren skal gå. Hvis du planlegger å kjøre den i 24 timer i døgnet, må du vurdere hvor mye dette vil koste i strømregninger.

Bruker- og ekspertanmeldelser
Når du skal kjøpe en avfukter, er det en god idé å lese bruker- og ekspertanmeldelser. Dette vil hjelpe deg å finne ut hvilken avfukter som er best for dine behov. Brukeranmeldelser kan gi deg en idé om hvor godt avfukteren fungerer og hvor fornøyde folk er med den. Ekspertanmeldelser kan hjelpe deg med å finne ut hvilke funksjoner som er viktige for deg og om en avfukter er verdt prisen eller ikke.

arrow-more


MeacoDry ABC – moderne designet avfukter med minimal støy

Beste energisparende avfukteren

MeacoDry ABC-avfukteren er perfekt for alle som leter etter en stillegående og elegant luftavfukter. Med et støynivå på kun 35 dB er den en av de mest stillegående avfukterne på markedet. Den er også robust og enkel å bruke, noe som gjør den til et godt valg for de som leter etter en allsidig avfukter.

 • Lavt støynivå på kun 35 dB
 • Fjerner opptil 10L vann per dag
 • Lavt energiforbruk

Anmeldelse og analyse av MeacoDry ABC

Høy avfuktende effekt
Avfukteren er 30x25x46 cm og veier 10,5 kg. Den er designet for rom opptil 80 m2 og kan fjerne opptil 10L vann fra luften per dag. Avfuktingseffekten til MeacoDry ABC er 10 liter, som er betydelig mer enn avfuktingseffekten til andre luftavfuktere på markedet. Dette gjør produktet til et godt alternativ for de som leter etter en kraftig avfukter. I tillegg har MeacoDry ABC en digital skjerm som viser fuktighetsnivået i rommet, slik at du enkelt kan følge med på avfuktingsfremdriften.

Lavt energiforbruk
Denne modellen bruker kun 160 watt strøm, noe som er betydelig mindre enn de fleste andre avfuktere på markedet. Dette betyr at den vil bruke mindre strøm, og at du sparer penger i det lange løp.

Mange nyttige funksjoner
Avfukteren er godkjent for “Quiet Mark”-sertifikatet for støysvake produkter, og den har to viftehastigheter. Du kan enkelt velge mellom høy eller lav viftehastighet, og avfukteren har også tørkemodus for klær, noe som gjør den perfekt for å avfukte klærne dine også. Designet til MeacoDry ABC er veldig moderne og elegant. Den har en hvit blank lakk med en moderne svart matt topp.

Fordeler

 • 2 viftehastigheter
 • Moderne design
 • Høy avfuktende effekt
 • Tørkemodus for klær
 • Digitalt display som viser fuktighet i rommet
Ulemper

 • Ekstra håndtak kan være nyttig

Brukeranmeldelser

Av maks 5 stjerner har avfukteren fått 4,8 på Google og 4,7 på Amazon. Avfukteren får ros for sin evne til raskt å trekke ut fuktighet fra luften, sin stille drift og sitt elegant design. Brukere setter også pris på avfukterens automatiske avstengingsfunksjon som bidrar til å spare energi.

Redaksjonens vurdering

Denne modellen har noen utmerkede funksjoner, som hygrostaten med 5 % trinn og barnesikringen, som gjør den til et godt valg for ethvert hjem. Den eneste ulempen er at et ekstra håndtak kunne vært nyttig for å bære det rundt. Til tross for denne mindre ulempen har produktet mange nyttige funksjoner. Derfor tror vi at denne avfukteren er et godt valg for alle som ønsker å bli kvitt overdreven fuktighet i huset.

Spesifikasjoner:
Anbefalt romstørrelse: 80 m²
Maks. driftstemperatur: 35 °C
Min. driftstemperatur: 5 °C
Avfuktende effekt: 10/24 l/t
Vanntankkapasitet: 2,6 l
Vekt: 10,5
Mål: 30 x 25 x 46 cm


Pingi Vida 2 – kompakt avfukter med LED-lys

Beste avfukter i budsjettklassen

Pingi Vida 2 er en avfukter som er perfekt for de som ønsker en kompakt og brukervennlig avfukter. Veggbraketten gjør at den enkelt kan bli festet på veggen, som gjør den perfekt til de som som ønsker en avfukter men ikke har så mye plass.

 • For rom på opptil 30 m²
 • Gir mye valuta for pengene
 • Inkludert veggfeste

Hva bør du vurdere når du kjøper Pingi Vida 2?

Hvis du er ute etter en avfukter med mindre tankkapasitet, kan det være lurt å vurdere avfukteren Pingi Vida 2. Denne avfukteren har en tankkapasitet på 1 liter, noe som er mindre enn de fleste andre avfuktere på markedet. Til tross for den lille tankkapasiteten, har denne avfukteren en permanent dreneringsfunksjon. Dette gjør at du kan kontinuerlig avfukte luften uten å måtte tømme tanken regelmessig. Pingi Vida 2 har tre forskjellige moduser: turbo, normal og natt. Turbomodusen er designet for avfukte et rom i en rask hastighet, mens normalmodusen er mer egnet for daglig bruk. Nattmodusen er stillere og tregere, noe som gjør den ideell til bruk på soverommet. LED-belysningen hjelper å vise når avfukteren er i bruk, noe som kan være nyttig for de som prøver å spare energi. Pingi Vida 2 bruker kun 18 W strøm, noe som gjør den til et kostnadseffektivt valg for de som ønsker å avfukte hjemmet sitt. Den har også mulighet til å samle opptil 250 ml vann per dag, noe som gjør den til et solid valg for de som leter etter en liten avfukter.

Hva sier brukere og eksperter om Pingi Vida 2?

Pingi Vida 2 luftavfukter har fått en gjennomsnittlig vurdering på 4,3 av 5 stjerner på Googles samling av brukeranmeldelser fra ulike butikker. De fleste brukere er fornøyde med produktet og synes det den fjerner overflødig fuktighet fra luften på en svært effektiv måte, noe som bidrar til å redusere veksten av mugg.

Fordele

 • 3 driftsmoduser
 • Funksjonelt LED-lys
 • Design som gjør at den tar liten plass
 • Permanent avløpsfunksjon
Ulemper

 • Liten tank krever hyppig tømming

Redaksjonens dom

Denne modellen er et budsjettvalg for alle som ønsker å kjøpe en avfukter for et lite rom (på opptil 30 m²). Den eneste ulempen er at den har en liten tank, noe som gjør at du må tømme den ofte. Men totalt sett synes vi at denne avfukteren er verdt å kjøpe. 

Spesifikasjoner
Anbefalt romstørrelse: 30 m²
Maks. driftstemperatur: 45°C
Min. driftstemperatur: 0°C
Vanntankkapasitet: 1 L
 Størrelse: 180 x 225 x 108 mm


Meaco DD8L Standard – de som vil ha en avfukter som passer til store hus

Beste avfukter i premiumklassen

I tillegg til et bakteriedrepende luftfilter og muligheten til å samle opptil 20 liter vann per døgn, har Meaco DD8L Standard en rekke funksjoner og fordeler for en lettere og helsevennlig hverdag. Avfukteren passer til alle temperaturer (0-30°C) og den lette vekten gjør det enkelt å ta den med i båten, på hytten eller flytte rundt i hjemmet.

Dette må du vite før du kjøper Meaco DD8L Standard

Praktisk størrelse og vekt med et minimalt strømforbruk
Vekten og størrelsen på avfukteren er enkel og praktisk. Den passer fint til hjemmet, båten eller hytta og kan lett transporteres. Kapasiteten på vanntanken er noe liten, men du har muligheten til å koble til en slange. Med et minimalt strømforbruk vil du ikke nøle med å la denne avfukteren jobbe hver dag. 

Helsefremkallende funksjoner for hverdagen til en stivere pris
Meaco SS8L Standard fjerner effektivt fukt i luften og hindrer mugg i hjemmet ditt. I tillegg har den et bakteriedrepende luftfilter og en ionisering av luften. Dette sørger for ren luft og et godt inneklima i hverdagen. Inkludert i prisen får du en rekke funksjoner og innstillinger. Luftfukteren har et eget klestørk program som sparer deg tid i hverdagen. Selv om den har en dyrere prisklasse gir den helsemessige fordeler og mye verdi for pengene.

Hva mener forbrukerne om Meaco DD8L Standard

Basert på 2964 vurderinger på Google Shopping har den fått en gjennomsnittvurdering på 4.8 av 5. På Amazon har 833 forbrukere vurdert den til 4.7.
Forbrukerne har fått et forbedret inneklima etter å ha tatt i bruk avfukteren. De mener den har en praktisk størrelse og fjerner fukt og lukt effektivt i hverdagen.

Fordeler

 • Forbedrer inneklimaet
 • Stort utvalg av innstillinger
 • Flott for allergikere
 • Varmer opp lufttemperaturen samtidig som den fjerner fukt
Ulemper

 • Vanntanken må tømmes ofte
 • Bråker noe på de høyeste innstillingene

Redaksjonens vurdering

Vi anbefaler Meaco DD8L Standard til deg som ser etter en luftavfukter som håndterer store arealer. Vi mener vekten og størrelsen er lett håndterbar og sklir diskre inn i alle rom som trenger et forbedret inneklima. Med et lavt lydnivå og strømforbruk er det ikke noe problem å la denne avfukteren jobbe i hverdagen. Vi liker også funksjonene avfukteren har og det brede spekteret av innstillinger.

Spesifikasjoner
Anbefalt romstørrelse: Maks 100
Høyest mulige romtemperatur: 37°C
Lavest mulige romtemperatur: 1°C
Avfuktende effekt: 8/24 l/h
Kapasitet vanntank: 2 liter


Eeese Otto – bærbar avfukter med mange funksjoner

Vår anbefaling

Denne avfukteren bruker kun 145 watt strøm, noe som gjør den til en av de mest energieffektive avfukterne på markedet. I tillegg har Eeese Otto avfukter et bredt utvalg av funksjoner, noe som gjør den til et godt valg for de som ønsker en avfukter som kan alt. Den er egnet for bruk i små rom, som soverom, bad og skap.

 • Wi-Fi og Google Assistant integrert
 • IPX4-klassifisert (egnet for våtrom)
 • Lavt strømforbruk på 145 watt

Anmeldelse og analyse af Eeese Otto

Avfukter av høy kvalitet
Eeese Otto har en avfuktende effekt på 13 liter per dag, noe som er litt høyere enn gjennomsnittet på markedet. Støynivået er også mye lavere ved 35 dB, noe som gjør den mer stillegående enn de fleste avfuktere på markedet. I tillegg bruker den bare 145 W strøm, sammenlignet med 500 W som de fleste avfuktere bruker. Til slutt har den en vanntank med kapasitet på 2,3 liter, sammenlignet med gjennomsnittlig kapasitet på 4 liter for de fleste avfuktere. Alle disse funksjonene gjør Eeese Otto til en luftavfukter med god verdi for prisen.

Praktisk design med mange funksjoner
En annen imponerende egenskap ved Eeese Otto er at den er IPX4-klassifisert for våtrom, noe som betyr at den kan brukes på bad og andre områder der det er fuktighet. Den har også Wi-Fi og Google Assistant-integrasjon, noe som gjør det enkelt å kontrollere den med stemmen. Det antibakterielle vaskbare filteret er også en flott funksjon i avfukteren. Den holder enheten din ren og fri for bakterier, mens den lett flyttede designet med praktiske håndtak gjør transport til en enkel sak. Barnesikringen sørger for sikkerhet for de minste, mens det automatiske tørkeprogrammet og timerfunksjonen er nyttige funksjoner. Til slutt slår Eeese Otto avfukteren seg automatisk av når vanntanken er full og har en stilig, kompakt design.

Fordeler

 • Antibakterielt vaskbart filter
 • Veldig stille
 • God avfuktingskapasitet
 • Lett å flytte med praktiske håndtak
 • Barnesikring
Ulemper

 • Kan ikke brukes til tørking av klær når det fryser ute

Brukeranmeldelser

Eeese Otto-avfukteren har en poengsum på 4,5 på Googles samling av brukeranmeldelser på tvers av butikker. Brukere berømmer ytelsen, støynivået og den generelle verdien av produktet. Avfukteren samler vann raskt og har et lavt støynivå, noe som gjør den til et godt valg for ethvert hjem.

Redaksjonens vurdering

Dette er et godt produkt som kan få hjemmet ditt til å føles friskt og sunt. Selv om det ikke kan brukes til å tørke klær utendørs i iskaldt vær, er det fortsatt et verdifullt produkt til ethvert hjem. Det bidrar til å redusere fuktighetsnivået og gjør luften mer pustende, noe som er spesielt viktig for personer med allergi eller astma.

Spesifikasjoner
Anbefalt romstørrelse: 60 m²
Maks. driftstemperatur: 35 °C
Min. driftstemperatur: 5 °C
Avfuktende effekt: 13/24 l/t
Vekt: 10,2 kg
Mål: 30,8 x 20,9 x 44,5 cm


Woods MRD-10 – luftavfukter i kompakt design

Beste avfukter i henhold til forbrukere

Prisvennlig brukerfavoritt

Woods MRD-10

.
Avfukteren MRD-10 er fortsatt toppmodellen fra Woods. Ulikt mange av de andre modellene fra Woods, så er denne liten, kompakt og er egnet for mindre områder, som små kjellerrom og bad. Modellen har ikke vært med i noen offisielle tester, men ser du nærmere på brukervurderinger, så er det klart at denne modellen er veldig populær. Det har bare fått bra kritikker og får masse ros, blant annet for å være effektiv og enkel å betjene.

Avfukteren har et maksimalt arbeidsområde på 40 kvm og en innebygd vanntank på 2,7 liter, så du ikke er avhengig av et avløp. Når tanken er full, slutter avfukteren automatisk å kjøre. Har du tilgang til et avløp, er det også mulig å koble til en slange, slik at det blir direkte vannutslipp fra avfukteren.

MRD-10 er svært populær blant brukerne flere påpeker at maskinen er veldig effektiv og enkel i bruk. Flere brukere fremhever også at maskinens kompakte konstruksjon og relativt lave støynivå, så den er lett å plassere i hjemmet. Den er både lett å flytte rundt på og enkel å gjemme vekk. Den er så kompakt at du kan også ha den med deg i campingvognen eller i båten.

Avfukteren har et håndtak på toppen, som lett kan vippes opp og gir deg en praktisk måte å navigere maskinen på. I tillegg så veier den ikke mer enn ni kilo, noe som sammenlignet med mange andre avfuktere, er ganske lite. MRD-10 har utblåsning på toppen, slik at den varme luften sirkulerer rundt i rommet, mens et vaskbart luftfilter sikrer at irriterende luftpartikler fanges i maskinen. Ifølge produsenten selv, har avfukteren også en “varmepumpe”-effekt, fordi den avgir mer varme i drift enn den bruker av energi.

Modellen har en innebygd hygrostat, hvor du stiller inn ønsket luftfuktighet. Når nivået er nådd, slår avfukteren seg av automatisk og øker fuktigheten igjen, før den starter på nytt. Dette er en god funksjon som sørger for at du når et visst nivå av fuktighet, i tillegg til å holde strømforbruket nede. Det er også mulig å angi at du bare ønsker kontinuerlig avfuktning, i stedet for et bestemt nivå. Modellen fungerer i temperaturer på + 5 °C til +35 °. Hvis temperaturen går under + 5 °C vil avfukteren stoppe automatisk. Om temperaturen stiger til mer enn + 5 °C, vil avfukteren starte automatisk igjen.

Avfukteren har et lavt støynivå på bare 46 dB og har ved 20 °C og 70% relativ luftfuktighet, en kapasitet på 5,1 liter om dagen. Maskinen har en hastighet.

Derfor er Woods MRD-10 et godt valg
Denne avfukteren er spesielt egnet for små områder eller til behov, hvor det er viktig at luftavfukteren lett kan flyttes på. Modellen er både svært liten og har et kompakt design, som gjør det praktiske håndtaket øverst på avfukteren ekstra håndterbar og lett å flytte rundt på. Både hvis du skal bære den opp og ned trapper, eller for eksempel fra hjemmet til hytta. Normalt er avfuktere utstyrt med hjul veldig tunge. Til tross for liten og kompakt størrelse er avfukteren fortsatt svært effektiv, så selv om du velger en liten avfukter, så trenger det ikke å gå utover ytelsen.

Fordeler

 • Praktiske håndtak på toppen
 • Kompakt design
 • Effektiv avfukting for små områder
 • Arbeidsområdet er på 40 kvm
 • Lett å flytte på
Ulemper

 • Støynivået er i den høye enden av skalaen
 • Høyere prisklasse

Utvalgte spesifikasjoner ved Woods MRD-10:
Maks arbeidsareal: 40 m2
Tankvolum: 2,7 liter
Lydnivå: 48 dB (A)
Dimensjoner: 47,6 cm (h), 29 cm (b), 24 cm (d)
Vekt: 10 kg
Effekt: 152-180W

Nedenfor kan du se en kort presentasjonsvideo av Woods MRD-10:


Gode råd for ditt valg av avfukter

Når du velger avfukter er det viktig å finne ut hvilke behov du har. Ofte er det faktorer som størrelse på arbeidsområdet, som er avgjørende for det endelige valget av luftavfukter. Det er også viktig å vite hvilken temperatur avfukteren skal arbeide i.

De aller fleste avfuktere fungerer for hjemmebruk i temperaturer mellom + 5 °C til + 35 °C. Avfuktere som kan arbeide i denne temperaturen er kondensavfuktere. De fungerer ved at de separerer fuktigheten fra luften og avkjøler vanndamp til flytende form.

I praksis blir luften trukket gjennom avfukteren og over kompressorens avkjølte kobbersporer, som frigir vann i luften. Vann renner fra spolene til avfukterens vanntank, eller ut gjennom en slange og i avløpet. Deretter blåses det avfuktet og tørr luft ut i rommet.

Trenger du en avfukteren som fungerer i temperaturer under + 5 °C, så er det er viktig at du veiledes av en fagperson, siden dette krever en spesiell type luftavfukter. De fleste avfuktere til hjemmebruk er kondensavfuktere, men disse fungerer ikke ved lave temperaturer.

Hvis du for eksempel må avfukte en uoppvarmet garasje eller stall, hvor det er frostfritt, men hvor temperaturen regelmessig kan falle under null, så kan en adsorpsjons-avfukter være det riktige valget. Adsorpsjons-teknikken er forskjellig fra kondensavfuktere, fordi de kan fungere ved lave temperaturer og dermed er spesielt egnet for avfukting, for eksempel ved bygging. En adsorpsjons-avfukter trekker fuktighet ut av luften gjennom en kombinasjon av en spesiell rotor og et varmeapparat.

Her kan du se hvordan den adsorpsjons-avfukter fungerer:


Slik får du mest ut av din avfukter:

Har du et område med alvorlige fuktproblemer i hjemmet ditt, kan en avfukter være den beste og mest effektive løsningen. Det er viktig at du bruker avfukteren alene og ikke varmer opp rommet samtidig. Oppvarming kan nemlig gi mer vanndamp i luften, noe som vil holde luftfuktigheten høy.

Det er ikke bare valget av rett avfukter som er viktig, men plasseringen i arbeidsområdet har også noe å si. Det er viktig at luftavfukteren står på en stabil overflate, fortrinnsvis midt i det rommet du ønsker å avfukte. Det er også viktig å lukke all ventilasjon og vinduer. Ellers risikerer du at fuktig luft trenger inn fra utsiden, og at avuktningsprosessen blir lengre enn nødvendig.

Det kan også være lurt å sette avfukteren så høyt som mulig, siden fuktig luft stiger oppover. Luften i arbeidsområdet må sirkulere, ellers risikerer du at det er bare luften rundt avfukteren, som blir avfuktet.

Et annet punkt som er viktig, spesielt ved vannskader, er at du ikke må la luftavfukteren arbeide for lenge. Som en tommelfingerregel bør avfukteren være på til det er 12-15 prosent fuktighet tilbake til byggematerialene, før den slås av. Hvis fuktighetsnivået blir lavere enn 12-15 prosent, kan det føre til problemer i for eksempel trekonstruksjoner, som kan deles hvis de blir for tørre.

Boligejernes Videncenter Bolius har utarbeidet en 10-trinns guide til hva du bør gjøre, hvis du får fukt og/eller vannskader. Du kan se guiden her.


Slik kan du gjøre hjemmet mindre fuktig

I tillegg til å investere i en avfukteren, så er det flere ting du kan gjøre for å redusere luftfuktigheten i hjemmet.

Tørk klærne utendørs

Klesvask er en av de vanligste årsakene til et fuktig inneklima i hverdagen. En vask på et vanlig stativ har 4-6 kg med klær, og inneholder vanligvis opptil 2,5 liter vann, som blir hengende i luften. Forskning på området har også vist at innendørs tørking av klær gjennom en lengre periode, kan utgjøre en helsefare og være direkte farlig for allergikere og personer med astma.

Klesvask frigjør cirka to liter med fukt og gir støvmidd veldig bra forhold, slik at antallet vokser betydelig og øker risikoen for mugg i hjemmet. Hvis klærne skal tørkes innendørs er det er viktig at det gjøres i et rom med både oppvarming og ventilasjon. Hold også døren til rommet lukket, slik at du unngår at fuktighet sprer seg over hele huset.

Når det regner, er det ikke praktisk å tørke klær ute, med mindre tørkestativet er dekket over. En varm og vindfull solskinnsdag skaper optimale tørkeforhold, men det trenger ikke å være sommer, for at du kan tørke klær utenfor. Du kan også gjøre det om vinteren.

Temperaturen påvirker selvsagt tørkingen, men det er ikke avgjørende for om klærne blir tørre. Når klærne tørker i iskaldt vær, skjer det i flere trinn. Når våte klær henges ut, vil noe av vannet i klærne fordampe, mens det resterende fryser til is. Da blir klærne ganske stive. Deretter skjer tørkingen ved at iskrystaller fordamper, og når klærne er helt tørre, forsvinner stivheten igjen.

Et problem med å tørke klær om vinteren, er at dagene ikke er lange nok til at klærne blir helt tørre, så du er nødt til å ta med klærne inn. Den tørketiden som klærne har fått utenfor, vil forkorte eller fjerne tørketiden i tørketrommelen eller på stativet.

Det gir fordeler både til hjemmet, lommeboken og miljøet. Det viktigste å være klar over når du tørker klær ute er derfor ikke temperaturen, men duggpunkts-temperaturen. Hvis lufttemperaturen er nær duggpunkts-temperaturen, vil luften være mettet med fuktighet og klærne vil tørke langsomt eller ikke i det hele tatt. Bolius har samlet en liten guide for å finne det optimale været å tørke klær i. Du kan lese mer her.

Det er selvsagt best både for miljøet og strømregningen å tørke klær utendørs. Dette sparer du både på strømmen, Co2 og du unngå fuktighet i hjemmet. Energiselskap NRGi har utarbeidet en liten guide, slik at du kan få gode vaner for klestørking. Du kan du lese mer her.

Luft ut

Det beste du kan gjøre for å opprettholde et godt inneklima, er å lufte ut. Ifølge det svenske forbrukerrådet Råd & Rön, tilbringer vi opptil 90% av tiden innendørs, og ofte i et dårlig inneklima. Spesielt bidrar stearinlys, matlaging, røyking, lange dusjer og partikler fra plast og elektronikk til at kvaliteten på luften reduseres i våre hjem.

Dagens nye boliger er ofte svært energieffektive og godt isolerte, noe som ytterligere bidrar til dårlig inneklima. Det oppstår en konflikt mellom det å spare energi og ha et godt inneklima. Hvis du ikke lufter ut, så kommer det ikke ny luft inn i hjemmet og fuktigheten kommer heller ikke ut.

Holde øye med luftfuktigheten i hjemmet

Enkelt sagt er luftfuktighet er et mål på hvor mye vanndamp luften inneholder. Det er vanskelig å si akkurat hvilket nivå av fuktighet som er best, men slik som for lav fuktighet kan forårsake store ubehag, kan også for høy luftfuktighet i hjemmet være et problem. Høy luftfuktighet kan føre til mer alvorlige ting som mugg og fuktighetsskader, akkurat som det også kan gi hodepine og allergier.

Det danske Astma- og Allergiforbundet understreker også viktigheten av at din boligs luftfuktighet ikke blir for høy eller for lav. Hvis du opplever en eller flere av følgende ting, så bør du være oppmerksom på luftfuktigheten i hjemmet ditt:

1) Det er mer enn to cm med dugg på innsiden av doble vinduer.
2)
 De nederste listene på vinduene er fuktige eller misfarget.
3)
 Tapeten er løs og maling skaller av.
4)
 Det lukter mugg eller er tett.

For å få fuktigheten ut av hjemmet, er det i de fleste tilfeller, tilstrekkelig å ventilere ut minst tre ganger om dagen. I noen hjem kan det være nødvendig å installere et ventilasjonssystem, som automatisk skifter ut luften flere ganger om dagen. Har du hatt vannskader i boliger, er det selvfølgelig større risiko for fukt. Da anbefales det å bruke en luftavfukter, til normal fuktighet er oppnådd.

Bolius har laget en guide til hvordan du minimerer dugg og kondens på vinduet:

For å få så godt inneklima som mulig, er det viktig å lufte ut, både grundig og ofte. Det er også viktig å gjøre ordentlig rent. Hvis rengjøring og utlufting ikke er nok, så kan det være en god løsning for mange å supplere med en luftrenser eller en aircondition. Vurderer du å investere i en luftrenser, eller er du nysgjerrig på hva de kan, bør du lese Forbrukerliv.no sin store luftrenser guide. Hvis du trenger mer fuktighet, sjekk ut vår artikkel om de beste luftfuktere. Her gjennomgår vi de beste luftfukterne, og du vil helt sikkert finne en som passer dine behov.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke avfuktere har fått de beste anmeldelsene?

Woods DS28F

🤓 Hva skal jeg se etter når jeg velger en avfukter?

Når det kommer til å velge en avfukter må du starte med å se på hvor mange kvadratmeter avfukteren skal jobbe på. Deretter bør du se på temperaturen i det rommet den skal jobbe i. Vanligvis kan de fleste avfuktere jobbe med en romtemperatur mellom +5 grader C til +35 grader C.

🤔 Hvordan virker en avfukter?

De fleste avfuktere til privat bruk er kondensavfuktere. De fungerer på den måten at fukt trekkes ut og fjernes fra luften ved at vanndamp avkjøles til flytende form.


Test av avfuktere – Disse kildene har vi gjennomgått:

Villalivet.se 🇸🇪
Det svenske magasinet Villalivet.se gjennomgår totalt seks ulike modeller av avfuktere. Alle modeller er testet for deres avfuktningskapasitet, effektivitet, energiforbruk, brukervennlighet og støy. Du kan lese hele testen gratis her.

Dinside.no 🇳🇴
Den uavhengige norske avisen gjorde en test hvor de vurderte elleve forskjellige avfuktere. De ulike modellene ble testet på kapasitet, effektivitet og brukervennlighet. Testen avslørte spesielt en stor forskjell mellom ulike modellers sammenheng mellom effektivitet og strømforbruk. Du kan lese hele testen gratis her.

De Svenske Energimyndigheder 🇸🇪
Den svenske organisasjonen Energimyndigheten har testet flere avfuktere for deres effektivitet og kapasitet, samt vurdert modellenes brukervennlighet. Brukervennlighet ble sett i forhold til hvor lett det var å komme i gang med å bruke og betjene maskinen, tømme kondensbeholdere og erstatte filteret. Du kan lese hele teksten gratis her.

Klikk.no 🇳🇴
Den norske forbrukersiden Klikk.no gjør hundrevis av forbrukertester hvert år. De har, blant annet gjort en test av avfuktere, der modeller har blitt vurdert for sin kapasitet, brukervennlighet og strømforbruk. Du kan lese hele testen gratis her.

Forbrukervurderinger ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
I vurderingen av avfuktere har Forbrukerliv.no også sett på forbrukernes egne meninger, blant annet på Whiteaway.no.
Fordelen med disse vurderingene er at de vanligvis baseres på lengre bruk og tar utgangspunkt i en helt konkret hverdag eller fuktproblem hos en “ekte” familie. Ulempen med offisielle tester er at de ofte utføres over en kort periode, at det bare testes for betjening og funksjoner og ikke nødvendigvis avfukterens drift over en lengre periode.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Axel 120L – for bassengrom med full inverter teknologi

Premium valg

Axel 120L er en kraftig luftfukter som kan avfukte rom på opptil 240 m². Den er perfekt for de som ønsker å holde bassengrommet eller andre store rom fuktfrie. Med sin elegante design og brukervennlige grensesnitt er Axel 120L et passende valg for enhver plass.

 • Avfukter alle rom opp til 240 m²
 • Integrert Wi-Fi-kontroll
 • innebygd LED-skjerm

Anmeldelse og analyse av Axel 120L

Kraftfull avfukter

Axel 120L er en high-end luftfukter som tilbyr overlegen ytelse og funksjoner sammenlignet med andre luftfuktere på markedet. Den har en avfuktende effekt på 120 l per dag, noe som gjør den til en av de kraftigste luftfukterne som finnes. I tillegg er det gjennomsnittlige støynivået på 46 dB mye roligere enn sammenlignbare produkter. Strømforbruket til luftfukteren er 220-1360 W, som er betydelig høyere enn gjennomsnitts-luftfukteren. Vi anser imidlertid at funksjonene til denne luftfukteren oppveier det høyere strømforbruket.

Avanserte funksjoner

Axel 120L har også mange avanserte funksjoner. Den har en integrert Wi-Fi-kontroll slik at du enkelt kan justere innstillingene fra smarttelefonen eller en annen enhet. Det innebygde LED-displayet med funksjonstaster gjør det enkelt å overvåke fuktighetsnivåer og andre innstillinger. Den stilige aluminiumsfronten tilfører et snev av eleganse, og den svært stillegående operasjonen gjør at du ikke blir forstyrret mens den kjører. I tillegg sørger den automatiske frekvensstyrte avfuktingen for at maskinen tilpasser seg automatisk til endringer i fuktighetsnivåer, og gir optimal ytelse til enhver tid.

Skandinavisk design og japansk kvalitet

Kompressoren og viften er begge laget av Mitsubishi, en av Japans produsenter med høyest kvalitet, noe som sikrer høy holdbarhet og ytelse. Til slutt vil den stilige skandinaviske designen se bra ut i ethvert interiør. Den medfølgende kontinuerlige dreneringsslangen gjør at du ikke trenger å tømme vanntanken så ofte, noe som gjør denne luftfukteren svært lett å vedlikeholde.

Fordeler

 • Innebygd timer
 • Stilig front i aluminium
 • Veldig stille
 • Gulv- og veggmontering inkludert
 • Automatisk frekvensstyrt avfukting
Ulemper

 • Tung sammenlignet med andre avfuktere

Redaksjonens vurdering

Til tross for at den er litt på den tunge siden, er Axel 120L luftfukter fullpakket med funksjoner som gjør det verdt den ekstra innsatsen å slepe den rundt. Produktet  kommer med både vegg- og gulvmonteringsbraketter, noe som gjør den til et allsidig alternativ for enhver plass. Vi anser at Axel 120L er en ganske god luftfukter som fortjener vår premium pris.

Spesifikasjoner

Anbefalt romstørrelse: 240 m²
Maks. driftstemperatur: 38 °C
Min. driftstemperatur: 5 °C
Avfuktende effekt: 120/24 l/t
Vekt: 72 kg
Mål: 122 x 12,2 x 77 cm


Woods DS28F

Anbefalt hos Dinside.no
Testvinner hos de svenske Energimyndigheder
Anbefalt av Klikk.no
Brukerfavoritt

Woods DS28F

Denne modellen fra Woods er spesielt populært blant brukerne og er Sveriges mest solgte modell. Avfukteren finnes ifølge produsenten selv, i mer enn 100 000 svenske husstander. Avfukteren utmerker seg i tester for å være svært pålitelig og robust og har en veldig enkel betjening og effektiv avfuktning.

Woods DS28F er en svært robust, effektiv og rask avfukter som egner seg til både kjellere, garasjer og andre fuktige områder på opptil 140 m2. Modellen har en innebygd hygrostat som gjør det enkelt å stille inn ønsket fuktighet. Når maskinen har avfuktet et rom for ønsket luftfuktighet, slår den seg av automatisk. Hvis luftfuktigheten skulle stiger, vil avfukteren starte automatisk igjen. Modellen fungerer i temperaturer fra +5 °C til +35 °C og har ved 20 °C og 70% relativ lav fuktighet med en kapasitet på 10,4 liter om dagen. Effekten ved samme temperatur og luftfuktighet er 270W per time, tilsvarende 6,5 kWh.

Avfukteren har en vanntank med en kapasitet på 10,4 liter og når tanken holder på å bli full vil avfukteren automatisk stoppe. En vanntank er spesielt praktisk, hvis det ikke er et avløp i rommet hvor du vil bruke avfukteren. Det er også mulig å koble den direkte til et avløp ved hjelp av slangen, hvis du har tilgang til et avløp. Modellen kan kjøre i to forskjellige hastigheter, slik at du enkelt kan tilpasse avfuktingen til det behovet du har. Avfukteren har et støynivå på mellom 38-58 dB, avhengig av hvilket alternativ du velger å ha den på. I forhold til hvor effektiv maskinen er, så er dette svært lavt.

Avfukteren leveres med et effektivt anti-mugg filter, også kalt et SMF-filter, som fanger støv og andre partikler som er skadelig for innendørsmiljøet. Filteret beskytter også avfukteren mot støv. Hvis du registrerer kjøpet av avfukteren hos Woods Danmark og husker å erstatte filteret minst en gang i året, så får du seks års garanti på maskinen. Du kan lese mer om garantiordningen og registrere din avfukter her.

Derfor er Woods DS28F et godt valg
Denne modellen fra Woods er utrolig robust og pålitelig i bruk. I utviklingen av modellen, har det vært særlig fokus på å oppnå ekstra lang levetid og alle deler av avfukteren er derfor nøye valgt for formålet, og digitale elementer er bevisst valgt bort. Avfukteren er derfor helt mekanisk, noe som gir svært høy driftssikkerhet. Dette er noe modellen utmerker seg på, både i test og blant forbrukerne. Modellen har vist at den kan levere en effektiv avfukting, samtidig som det ikke går utover brukervennlighet eller pålitelighet. Avfukteren er utstyrt med hjul, som gjør det enkelt å flytte den etter behov. Du kan enkelt flytte den fra ett rom til et annet, om det er nødvendig. Modellen er et godt valg hvis du trenger en god og pålitelig avfukter, som passer til nesten hvert hjem.

Utvalgte fordeler ved Woods DS28F:

Svært driftssikker
Designet for lang levetid
Automatisk avriming
Innebygd hygrostat
Arbeidsområdet er på 140 kvm
Mulighet for seks års garanti

Nedenfor kan du se en kort presentasjonsvideo av Woods DS28F:


Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere