Avfukter Test 2021 – Finn de beste avfukterne – Best i Test guide

Senest opdateret den 0

Har du problemer med luftfuktighet i hjemmet ditt eller direkte fuktighet, så kan en avfukter være en god løsning på problemet. Markedet for avfuktere er stort og det er lett å bli villedet av teknisk informasjon.

Nedenfor har vi samlet de beste og mest testvinnende modellene på markedet akkurat nå, slik at du får en oversikt over alternativene.

Når du velger en avfukteren, er det et godt utgangspunkt å se på hvor stort område avfukteren skal dekke. Det er ofte her du ser de største forskjellene blant avfuktere til hjemmebruk. Det er også viktig å vite hvilke temperaturer avfukteren skal arbeide i, ettersom dette bestemmer hva slags avfukter du bør velge.

Denne avfukter testen inneholder: 

🔸 En grundig gjennomgang av de beste og mest testvinnende avfukterne på markedet akkurat nå.
🔸 Gode råd for ditt valg av avfukter.
🔸 Få mest ut av din avfukter.
🔸 Gjør hjemmet ditt mindre fuktig.
🔸 En gjennomgang av kilder og tester vi har brukt for å skrive artikkelen.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Woods MRD-10

Prisvennlig brukerfavoritt

Woods MRD-10

Butik Pris

Annoncer

1.890,00 Les mer
1.890,00 Les mer
1.890,00 Les mer

.
Avfukteren MRD-10 er fortsatt toppmodellen fra Woods. Ulikt mange av de andre modellene fra Woods, så er denne liten, kompakt og er egnet for mindre områder, som små kjellerrom og bad. Modellen har ikke vært med i noen offisielle tester, men ser du nærmere på brukervurderinger, så er det klart at denne modellen er veldig populær. Det har bare fått bra kritikker og får masse ros, blant annet for å være effektiv og enkel å betjene.

Avfukteren har et maksimalt arbeidsområde på 40 kvm og en innebygd vanntank på 2,7 liter, så du ikke er avhengig av et avløp. Når tanken er full, slutter avfukteren automatisk å kjøre. Har du tilgang til et avløp, er det også mulig å koble til en slange, slik at det blir direkte vannutslipp fra avfukteren.

MRD-10 er svært populær blant brukerne flere påpeker at maskinen er veldig effektiv og enkel i bruk. Flere brukere fremhever også at maskinens kompakte konstruksjon og relativt lave støynivå, så den er lett å plassere i hjemmet. Den er både lett å flytte rundt på og enkel å gjemme vekk. Den er så kompakt at du kan også ha den med deg i campingvognen eller i båten.

Avfukteren har et håndtak på toppen, som lett kan vippes opp og gir deg en praktisk måte å navigere maskinen på. I tillegg så veier den ikke mer enn ni kilo, noe som sammenlignet med mange andre avfuktere, er ganske lite. MRD-10 har utblåsning på toppen, slik at den varme luften sirkulerer rundt i rommet, mens et vaskbart luftfilter sikrer at irriterende luftpartikler fanges i maskinen. Ifølge produsenten selv, har avfukteren også en «varmepumpe»-effekt, fordi den avgir mer varme i drift enn den bruker av energi.

Modellen har en innebygd hygrostat, hvor du stiller inn ønsket luftfuktighet. Når nivået er nådd, slår avfukteren seg av automatisk og øker fuktigheten igjen, før den starter på nytt. Dette er en god funksjon som sørger for at du når et visst nivå av fuktighet, i tillegg til å holde strømforbruket nede. Det er også mulig å angi at du bare ønsker kontinuerlig avfuktning, i stedet for et bestemt nivå. Modellen fungerer i temperaturer på + 5 °C til +35 °. Hvis temperaturen går under + 5 °C vil avfukteren stoppe automatisk. Om temperaturen stiger til mer enn + 5 °C, vil avfukteren starte automatisk igjen.

Avfukteren har et lavt støynivå på bare 46 dB og har ved 20 °C og 70% relativ luftfuktighet, en kapasitet på 5,1 liter om dagen. Maskinen har en hastighet.

Derfor er Woods MRD-10 et godt valg
Denne avfukteren er spesielt egnet for små områder eller til behov, hvor det er viktig at avfukteren lett kan flyttes på. Modellen er både svært liten og har et kompakt design, som gjør det praktiske håndtaket øverst på avfukteren ekstra håndterbar og lett å flytte rundt på. Både hvis du skal bære den opp og ned trapper, eller for eksempel fra hjemmet til hytta. Normalt er avfuktere utstyrt med hjul veldig tunge. Til tross for liten og kompakt størrelse er avfukteren fortsatt svært effektiv, så selv om du velger en liten avfukter, så trenger det ikke å gå utover ytelsen.

Utvalgte fordeler ved Woods MRD-10:
Praktiske håndtak på toppen
Kompakt design
Effektiv avfukting for små områder
Arbeidsområdet er på 40 kvm
Lett å flytte på

Nedenfor kan du se en kort presentasjonsvideo av Woods MRD-10:


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Woods DS28F

Anbefalt hos Dinside.no
Testvinner hos de svenske Energimyndigheder
Anbefalt av Klikk.no
Brukerfavoritt

Woods DS28F

Denne modellen fra Woods er spesielt populært blant brukerne og er Sveriges mest solgte modell. Avfukteren finnes ifølge produsenten selv, i mer enn 100 000 svenske husstander. Avfukteren utmerker seg i tester for å være svært pålitelig og robust og har en veldig enkel betjening og effektiv avfuktning.

Woods DS28F er en svært robust, effektiv og rask avfukter som egner seg til både kjellere, garasjer og andre fuktige områder på opptil 140 m2. Modellen har en innebygd hygrostat som gjør det enkelt å stille inn ønsket fuktighet. Når maskinen har avfuktet et rom for ønsket luftfuktighet, slår den seg av automatisk. Hvis luftfuktigheten skulle stiger, vil avfukteren starte automatisk igjen. Modellen fungerer i temperaturer fra +5 °C til +35 °C og har ved 20 °C og 70% relativ lav fuktighet med en kapasitet på 10,4 liter om dagen. Effekten ved samme temperatur og luftfuktighet er 270W per time, tilsvarende 6,5 kWh.

Avfukteren har en vanntank med en kapasitet på 10,4 liter og når tanken holder på å bli full vil avfukteren automatisk stoppe. En vanntank er spesielt praktisk, hvis det ikke er et avløp i rommet hvor du vil bruke avfukteren. Det er også mulig å koble den direkte til et avløp ved hjelp av slangen, hvis du har tilgang til et avløp. Modellen kan kjøre i to forskjellige hastigheter, slik at du enkelt kan tilpasse avfuktingen til det behovet du har. Avfukteren har et støynivå på mellom 38-58 dB, avhengig av hvilket alternativ du velger å ha den på. I forhold til hvor effektiv maskinen er, så er dette svært lavt.

Avfukteren leveres med et effektivt anti-mugg filter, også kalt et SMF-filter, som fanger støv og andre partikler som er skadelig for innendørsmiljøet. Filteret beskytter også avfukteren mot støv. Hvis du registrerer kjøpet av avfukteren hos Woods Danmark og husker å erstatte filteret minst en gang i året, så får du seks års garanti på maskinen. Du kan lese mer om garantiordningen og registrere din avfukter her.

Derfor er Woods DS28F et godt valg
Denne modellen fra Woods er utrolig robust og pålitelig i bruk. I utviklingen av modellen, har det vært særlig fokus på å oppnå ekstra lang levetid og alle deler av avfukteren er derfor nøye valgt for formålet, og digitale elementer er bevisst valgt bort. Avfukteren er derfor helt mekanisk, noe som gir svært høy driftssikkerhet. Dette er noe modellen utmerker seg på, både i test og blant forbrukerne. Modellen har vist at den kan levere en effektiv avfukting, samtidig som det ikke går utover brukervennlighet eller pålitelighet. Avfukteren er utstyrt med hjul, som gjør det enkelt å flytte den etter behov. Du kan enkelt flytte den fra ett rom til et annet, om det er nødvendig. Modellen er et godt valg hvis du trenger en god og pålitelig avfukter, som passer til nesten hvert hjem.

Utvalgte fordeler ved Woods DS28F:

Svært driftssikker
Designet for lang levetid
Automatisk avriming
Innebygd hygrostat
Arbeidsområdet er på 140 kvm
Mulighet for seks års garanti

Nedenfor kan du se en kort presentasjonsvideo av Woods DS28F:


Gode råd for ditt valg av avfukter

Når du velger avfukter er det viktig å finne ut hvilke behov du har. Ofte er det faktorer som størrelse på arbeidsområdet, som er avgjørende for det endelige valget av avfukter. Det er også viktig å vite hvilken temperatur avfukteren skal arbeide i.

De aller fleste avfuktere fungerer for hjemmebruk i temperaturer mellom + 5 °C til + 35 °C. Avfuktere som kan arbeide i denne temperaturen er kondensavfuktere. De fungerer ved at de separerer fuktigheten fra luften og avkjøler vanndamp til flytende form.

I praksis blir luften trukket gjennom avfukteren og over kompressorens avkjølte kobbersporer, som frigir vann i luften. Vann renner fra spolene til avfukterens vanntank, eller ut gjennom en slange og i avløpet. Deretter blåses det avfuktet og tørr luft ut i rommet.

Trenger du en avfukteren som fungerer i temperaturer under + 5 °C, så er det er viktig at du veiledes av en fagperson, siden dette krever en spesiell type avfukter. De fleste avfuktere til hjemmebruk er kondensavfuktere, men disse fungerer ikke ved lave temperaturer.

Hvis du for eksempel må avfukte en uoppvarmet garasje eller stall, hvor det er frostfritt, men hvor temperaturen regelmessig kan falle under null, så kan en adsorpsjons-avfukter være det riktige valget. Adsorpsjons-teknikken er forskjellig fra kondensavfuktere, fordi de kan fungere ved lave temperaturer og dermed er spesielt egnet for avfukting, for eksempel ved bygging. En adsorpsjons-avfukter trekker fuktighet ut av luften gjennom en kombinasjon av en spesiell rotor og et varmeapparat.

Her kan du se hvordan den adsorpsjons-avfukter fungerer:


Slik får du mest ut av din avfukter:

Har du et område med alvorlige fuktproblemer i hjemmet ditt, kan en avfukter være den beste og mest effektive løsningen. Det er viktig at du bruker avfukteren alene og ikke varmer opp rommet samtidig. Oppvarming kan nemlig gi mer vanndamp i luften, noe som vil holde luftfuktigheten høy.

Det er ikke bare valget av rett avfukter som er viktig, men plasseringen i arbeidsområdet har også noe å si. Det er viktig at avfukteren står på en stabil overflate, fortrinnsvis midt i det rommet du ønsker å avfukte. Det er også viktig å lukke all ventilasjon og vinduer. Ellers risikerer du at fuktig luft trenger inn fra utsiden, og at avuktningsprosessen blir lengre enn nødvendig.

Det kan også være lurt å sette avfukteren så høyt som mulig, siden fuktig luft stiger oppover. Luften i arbeidsområdet må sirkulere, ellers risikerer du at det er bare luften rundt avfukteren, som blir avfuktet.

Et annet punkt som er viktig, spesielt ved vannskader, er at du ikke må la avfukteren arbeide for lenge. Som en tommelfingerregel bør avfukteren være på til det er 12-15 prosent fuktighet tilbake til byggematerialene, før den slås av. Hvis fuktighetsnivået blir lavere enn 12-15 prosent, kan det føre til problemer i for eksempel trekonstruksjoner, som kan deles hvis de blir for tørre.

Boligejernes Videncenter Bolius har utarbeidet en 10-trinns guide til hva du bør gjøre, hvis du får fukt og/eller vannskader. Du kan se guiden her.


Slik kan du gjøre hjemmet mindre fuktig

I tillegg til å investere i en avfukteren, så er det flere ting du kan gjøre for å redusere luftfuktigheten i hjemmet.

Tørk klærne utendørs

Klesvask er en av de vanligste årsakene til et fuktig inneklima i hverdagen. En vask på et vanlig stativ har 4-6 kg med klær, og inneholder vanligvis opptil 2,5 liter vann, som blir hengende i luften. Forskning på området har også vist at innendørs tørking av klær gjennom en lengre periode, kan utgjøre en helsefare og være direkte farlig for allergikere og personer med astma.

Klesvask frigjør cirka to liter med fukt og gir støvmidd veldig bra forhold, slik at antallet vokser betydelig og øker risikoen for mugg i hjemmet. Hvis klærne skal tørkes innendørs er det er viktig at det gjøres i et rom med både oppvarming og ventilasjon. Hold også døren til rommet lukket, slik at du unngår at fuktighet sprer seg over hele huset.

Når det regner, er det ikke praktisk å tørke klær ute, med mindre tørkestativet er dekket over. En varm og vindfull solskinnsdag skaper optimale tørkeforhold, men det trenger ikke å være sommer, for at du kan tørke klær utenfor. Du kan også gjøre det om vinteren.

Temperaturen påvirker selvsagt tørkingen, men det er ikke avgjørende for om klærne blir tørre. Når klærne tørker i iskaldt vær, skjer det i flere trinn. Når våte klær henges ut, vil noe av vannet i klærne fordampe, mens det resterende fryser til is. Da blir klærne ganske stive. Deretter skjer tørkingen ved at iskrystaller fordamper, og når klærne er helt tørre, forsvinner stivheten igjen.

Et problem med å tørke klær om vinteren, er at dagene ikke er lange nok til at klærne blir helt tørre, så du er nødt til å ta med klærne inn. Den tørketiden som klærne har fått utenfor, vil forkorte eller fjerne tørketiden i tørketrommelen eller på stativet.

Det gir fordeler både til hjemmet, lommeboken og miljøet. Det viktigste å være klar over når du tørker klær ute er derfor ikke temperaturen, men duggpunkts-temperaturen. Hvis lufttemperaturen er nær duggpunkts-temperaturen, vil luften være mettet med fuktighet og klærne vil tørke langsomt eller ikke i det hele tatt. Bolius har samlet en liten guide for å finne det optimale været å tørke klær i. Du kan lese mer her.

Det er selvsagt best både for miljøet og strømregningen å tørke klær utendørs. Dette sparer du både på strømmen, Co2 og du unngå fuktighet i hjemmet. Energiselskap NRGi har utarbeidet en liten guide, slik at du kan få gode vaner for klestørking. Du kan du lese mer her.

Luft ut

Det beste du kan gjøre for å opprettholde et godt inneklima, er å lufte ut. Ifølge det svenske forbrukerrådet Råd & Rön, tilbringer vi opptil 90% av tiden innendørs, og ofte i et dårlig inneklima. Spesielt bidrar stearinlys, matlaging, røyking, lange dusjer og partikler fra plast og elektronikk til at kvaliteten på luften reduseres i våre hjem.

Dagens nye boliger er ofte svært energieffektive og godt isolerte, noe som ytterligere bidrar til dårlig inneklima. Det oppstår en konflikt mellom det å spare energi og ha et godt inneklima. Hvis du ikke lufter ut, så kommer det ikke ny luft inn i hjemmet og fuktigheten kommer heller ikke ut.

Holde øye med luftfuktigheten i hjemmet

Enkelt sagt er luftfuktighet er et mål på hvor mye vanndamp luften inneholder. Det er vanskelig å si akkurat hvilket nivå av fuktighet som er best, men slik som for lav fuktighet kan forårsake store ubehag, kan også for høy luftfuktighet i hjemmet være et problem. Høy luftfuktighet kan føre til mer alvorlige ting som mugg og fuktighetsskader, akkurat som det også kan gi hodepine og allergier.

Det danske Astma- og Allergiforbundet understreker også viktigheten av at din boligs luftfuktighet ikke blir for høy eller for lav. Hvis du opplever en eller flere av følgende ting, så bør du være oppmerksom på luftfuktigheten i hjemmet ditt:

1) Det er mer enn to cm med dugg på innsiden av doble vinduer.
2)
 De nederste listene på vinduene er fuktige eller misfarget.
3)
 Tapeten er løs og maling skaller av.
4)
 Det lukter mugg eller er tett.

For å få fuktigheten ut av hjemmet, er det i de fleste tilfeller, tilstrekkelig å ventilere ut minst tre ganger om dagen. I noen hjem kan det være nødvendig å installere et ventilasjonssystem, som automatisk skifter ut luften flere ganger om dagen. Har du hatt vannskader i boliger, er det selvfølgelig større risiko for fukt. Da anbefales det å bruke en avfukter, til normal fuktighet er oppnådd.

Bolius har laget en guide til hvordan du minimerer dugg og kondens på vinduet:

For å få så godt inneklima som mulig, er det viktig å lufte ut, både grundig og ofte. Det er også viktig å gjøre ordentlig rent. Hvis rengjøring og utlufting ikke er nok, så kan det være en god løsning for mange å supplere med en luftrenser. Vurderer du å investere i en luftrenser, eller er du nysgjerrig på hva de kan, bør du lese Forbrukerliv.no sin store luftrenser guide.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke avfuktere har fått de beste anmeldelsene?

Woods DS28F

🤓 Hva skal jeg se etter når jeg velger en avfukter?

Når det kommer til å velge en avfukter må du starte med å se på hvor mange kvadratmeter avfukteren skal jobbe på. Deretter bør du se på temperaturen i det rommet den skal jobbe i. Vanligvis kan de fleste avfuktere jobbe med en romtemperatur mellom +5 grader C til +35 grader C.

🤔 Hvordan virker en avfukter?

De fleste avfuktere til privat bruk er kondensavfuktere. De fungerer på den måten at fukt trekkes ut og fjernes fra luften ved at vanndamp avkjøles til flytende form.


Test av avfuktere – Disse kildene har vi gjennomgått:

Villalivet.se 🇸🇪
Det svenske magasinet Villalivet.se gjennomgår totalt seks ulike modeller av avfuktere. Alle modeller er testet for deres avfuktningskapasitet, effektivitet, energiforbruk, brukervennlighet og støy. Du kan lese hele testen gratis her.

Dinside.no 🇳🇴
Den uavhengige norske avisen gjorde en test hvor de vurderte elleve forskjellige avfuktere. De ulike modellene ble testet på kapasitet, effektivitet og brukervennlighet. Testen avslørte spesielt en stor forskjell mellom ulike modellers sammenheng mellom effektivitet og strømforbruk. Du kan lese hele testen gratis her.

De Svenske Energimyndigheder 🇸🇪
Den svenske organisasjonen Energimyndigheten har testet flere avfuktere for deres effektivitet og kapasitet, samt vurdert modellenes brukervennlighet. Brukervennlighet ble sett i forhold til hvor lett det var å komme i gang med å bruke og betjene maskinen, tømme kondensbeholdere og erstatte filteret. Du kan lese hele teksten gratis her.

Klikk.no 🇳🇴
Den norske forbrukersiden Klikk.no gjør hundrevis av forbrukertester hvert år. De har, blant annet gjort en test av avfuktere, der modeller har blitt vurdert for sin kapasitet, brukervennlighet og strømforbruk. Du kan lese hele testen gratis her.

Forbrukervurderinger ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
I vurderingen av avfuktere har Forbrukerliv.no også sett på forbrukernes egne meninger, blant annet på Whiteaway.no.
Fordelen med disse vurderingene er at de vanligvis baseres på lengre bruk og tar utgangspunkt i en helt konkret hverdag eller fuktproblem hos en «ekte» familie. Ulempen med offisielle tester er at de ofte utføres over en kort periode, at det bare testes for betjening og funksjoner og ikke nødvendigvis avfukterens drift over en lengre periode.