Luftrenser test-guide: Finn de beste luftrenserne her

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING: september 20, 2023.
Annonse

Artikkelen er basert på research, men inneholder sponsede elementer inkludert annonseringslenker, derfor må artikkelen betraktes som en annonse.

Luftrenser test-guide: Finn de beste luftrenserne her

Utvalget av produkter er basert på analyser og research..., men artikkelen inkluderer kun produkter som tilbys av våre kommersielle partnere. Artikkelen er derfor en annonse. Les her hvordan sponsede partnerskap påvirker rekkefølgen på produktene våre. Les mer

Nedenfor finner du en oversikt over det vi mener er noen av de beste luftrenserne på markedet. Ingen av disse modellene har vært med i offisielle tester, med Forbrukerliv.no har sett nærmere på hvilke modeller som er best rangert og mest populære blant forbrukerne. I tillegg har vi sett på hva allergiorganisasjoner og eksperter anbefaler, samt tester av luftrenserens mekanikk, egenskaper og effektivitet mot forurensning i luften generelt.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 5 beste luftrenserne i testguiden 2023:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

5 ting du bør vurdere før du kjøper luftrenser

 • Størrelse

  Vurder størrelsen på rommet du ønsker å ha luftrenseren i, samt luftrenserens størrelse, slik at du kan velge en modell som passer dine behov. Kompakte modeller er vanligvis laget for mindre rom eller rom på opptil 30 til 40 m2. For rom større enn 40 m2 og opptil 120 m2, er mellomstore og store luftrensere ideelle.

  Som en generell regel bør du kjøpe en luftrenser som kan håndtere et rom som ikke er mer enn 30 % større enn det rommet du skal rense luften i. Den anbefalte romstørrelsen oppføres ofte på nettsidene til de fleste produsenter. Husk at en for stor luftrenser kan resultere i høyere strømkostnader, mens en luftrenser som er for liten kan være ineffektiv.

 • Funksjoner

  Det kan være en fordel at luftrenseren har ekstra funksjoner. Her vil vi nevne noen av de mange funksjonene som, på grunn av teknologiske fremskritt, er tilgjengelige nå. WiFi-fjernkontroll er en av de beste og mest populære funksjonene til moderne luftrensere.

  Den gir deg mulighet til å overvåke luftrenserens drift, sjekke luftkvaliteten, få et varsel når det er på tide å bytte filter og administrere alle innstillinger fra telefonen. Å ha ulike vifte- eller hastighetsinnstillinger gir deg større kontroll over luftrenseren, og en luftkvalitets-sensor gjør at luftrenseren kan tilpasses luften i rommet. En lavere hastighetsinnstilling er ofte ideell når du ønsker å ikke bli forstyrret av støy fra luftrenseren.

  En høyere hastighetsinnstilling kan være nyttig for rask rensing av luften. En “planleggings”-funksjon lar deg planlegge den daglige bruken av luftrenseren. Vi anbefaler deg å velge en modell med tilleggsfunksjoner hvis du ønsker å utnytte luftrenseren mer effektivt, men vær klar over at det vil koste mer.

 • Vedlikehold og filtre

  Bytte av luftfiltre er den primære typen vedlikehold som trengs for luftrensere. Avhengig av type filtre, bør du bytte dem ut med jevne mellomrom. Det mest populære og effektive alternativet for å fjerne små partikler fra luften er et HEPA-filter, som har en levetid på omtrent ett år.

  Ved å forsiktig børste eller støvsuge HEPA-filterets overflate, for å hindre oppbygging av støv, kan du kanskje forlenge levetiden. Selv om andre typer filtre er tilgjengelige, fokuserer vi først og fremst på modeller med HEPA-filtre i artikkelen vår. Ved å absorbere lukt fra røyk, matlaging og kjæledyr, er karbon-filtre, som har en levetid på rundt 6 måneder, effektive til å redusere lukt.

  Ozon-filtre er visstnok også utmerkede til å fjerne lukt, selv om forskning har vist at de er ineffektive ved lave konsentrasjoner. Teknologi som bruker UV-C-lys hjelper til med å fange opp luftbåren forurensning som bakterier, virus og mugg. Dette fungerer ofte sammen med aktivt kull og et HEPA-filter.

 • Pris

  Prisen på en luftrenser er først og fremst avhengig av romstørrelsen den er i stand til å rense, dens funksjoner og dens generelle design. De dyrere luftrenserene starter på rundt 3000 kr, men noen av de mer avanserte alternativer koster opp mot over 6000 kr. Disse luftrenserene har vanligvis mer omfattende dekningsområder og banebrytende luftrensende teknologi.

  Budsjettvennlige modeller dekker ofte mindre rom, og kan kjøpes for omtrent 1000 kr. Til tross for at de først og fremst er designet for mindre rom, kommer budsjett- og mellomprismodeller (2000 kr) likevel med sofistikerte funksjoner som WiFi-tilkobling og høykvalitetsfiltre. På grunn av dette bør du først og fremst konsentrere deg om hvilke typer ekstra systemer og funksjoner du ønsker, før du justerer budsjettet deretter.

 • Forbruker- og ekspertanmeldelser

  Vi anbefaler deg å lese forbruker- og ekspertanmeldelser for å få den beste oversikten over hvilke modell som matcher dine behov. Basert på forbrukeranmeldelser og sammenligninger med andre luftrensere tilgjengelig på markedet, har vi kun inkludert modeller som er godt likt av forbrukere i vår oversikt.

  Vi håper at vår innsamlede data vil gi deg mer informasjon om brukervennlighet, funksjonalitet til ulike formål, design og brukeropplevelse.

arrow-more

Winix Zero Compact - liten og kraftig luftrenser til rom opptil 50m²

Vår anbefaling

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • 4,8/5 stjerner hos Google Shopping

Se priser og tilbud på Winix Zero Compact:

 • PlasmaWave-teknologi reduserer luftbårne bakterier og virus
 • Avansert 4-trinns filtreringssystem
 • Innebygde sensorer for luftkvalitet

Forbrukerlivs vurdering

Vi anbefaler Winix Zero Compact til deg som ser etter en nett luftrenser som ikke tar mye plass og har et tiltalende design. Noen av fordelene med denne luftrenseren er de 3 viftehastighetene og det automatiske programmet som selv stiller seg inn i forhold til luftkvaliteten i rommet. I tillegg ligger den i en prisklasse som gir mye for pengene.

Fordeler

 • Kompakt design
 • Touch display
 • Lett å bytte filter
 • Lavt driftsstøy

Ulemper

 • Kommer ikke med fjernkontroll

Winix Zero Compact er en kraftig, liten og lett luftrenser som er designet for rom på opptil 50m². Med PlasmaWave-teknologi reduserer den luftbårne bakterier og virus. I tillegg har den et avansert 4-trinns filtreringssystem og er anbefalt av allergiforbundet ECARF og Allergy UK. Med 3 viftehastigheter og et automatisk vifte-program som selv tilpasser seg etter luftkvaliteten, er den enkelt å bruke i hverdagen. Som en bonus er den i en prisklasse som passer alle budsjett.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Winix Zero Compact

Perfekt størrelse og vekt for mindre rom
Winix Zero Compact har en vekt og størrelse som gjør den enkel å flytte fra rom til rom uten å overbelaste kroppen. Luftrenseren er designet for rom opptil 50m², men egner seg også godt til hjemmekontoret og soverom.

Allsidige funksjoner til en god pris
Med et 4-trinns filtreringssystem passer den perfekt til pollenallergikere i sommerhalvåret. Den fanger effektivt virus, bakterier, fint støv, røyk, muggsopp og vond lukt med moderne teknologi og er testet og sertifisert av allergiforbundet ECARF og Allergy UK.

Med 3 viftefunksjoner og et auto-program som stiller seg riktig inn i forhold til luften i rommet, er det lett å ta i bruk luftrenseren. Den gode prisen er en stor fordel og man kan enkelt kjøpe et filter til en god pris når behovet melder seg.

Hva sier forbrukere om Winix Zero Compact?

Forbrukerne har gitt Winix Zero compact en gjennomsnittvurdering på 4.6 av 5 på Google Shopping. Dette er basert på 25 vurderinger. Forbrukerne mener dette er en ideell luftrenser for allergikere og skryter av det moderne designet.

Levoit Core 600 Smart luftfrenser - fanger opp 99,97 % av luftbåren forurensning

Beste luftrenser med smarte funksjoner

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • Høy vurdering på 9,5/10 hos Airpurifierfirst.com
 • 96/100% samlet vurdering Moderncastle.com
 • 4,7/5 hos Amazon

Se priser og tilbud på Levoit Core 600 Smart luftfrenser:

 • WiFi Smart og mulighet for stemmestyring
 • Allergivennlig HEPA-filter
 • Planleggingsfunksjon

Forbrukerlivs vurdering

Etter vår mening er Levoit Core 600 Smart luftrenser et godt valg for deg som er ute etter et kompakt og funksjonsrikt apparat. Selv om noen brukere har nevnt begrenset følsomhet for visse lukter, utmerker denne luftrenseren seg i alle andre kategorier. Luftrenserens tretrinns filtreringssystem fanger effektivt opp store partikler, eliminerer lukt og fjerner 99,97 % av luftbåren forurensning..

Effektnivåene kan enkelt justeres for å tilpasses dine spesifikke rengjøringsbehov, enten det gjelder daglig vedlikehold eller mer utfordrende luftkvalitetsproblemer. Med et lavt støynivå på bare 26 desibel sørger Levoit Core 600 Smart for uforstyrret søvn samtidig som den renser luften effektivt.

Denne luftrenseren er designet for større rom og fornyer raskt atmosfæren, noe som gjør den egnet for profesjonelle arbeidsplasser, fellesarealer og til og med kompakte hjem. Vi mener at Levoit Core 600 Smart luftrenser utmerker seg når det gjelder ytelse og brukertilfredshet, noe som gjør den til et godt valg for å forbedre luftkvaliteten i en rekke ulike miljøer.

Fordeler

 • Flere filtervalg
 • Svært effektiv (fanger opp 99,97 % av luftbåren forurensning)
 • De sikreste standardene for rengjøringsenheter innendørs
 • 3-trinns filtrering

Ulemper

 • Begrenset følsomhet for visse lukter

Levoit Core 600 Smart er rettet mot de som ønsker en kompakt luftrenser med app-tilkobling og planleggingsfunksjon. WiFi Smart og stemmekontroll gjør det enkelt for deg å kontrollere luftrenseren, enten du er hjemme eller borte.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Levoit Core 600 Smart

3-trinns filtreringssystem
Levoit Core 600 Smart luftrenser er et “top-of-the-line” produkt som utmerker seg i alle kategorier. Den har et tre-trinns filtreringssystem som fanger opp store partikler, lukt og 99,97 % av luftbåren forurensning. Nylon Pre-Filter fanger opp større partikler, HEPA-hovedfilteret fanger opp de minste luftbårne partiklene fra luften, og karbonfilteret nøytraliserer lukt.

I tillegg har den tre forskjellige effektnivåer slik at den enkelt kan justeres, enten du behøver moderat daglig rensing, eller kraftigere rensing ved større utfordringer med luftkvaliteten.

Lavt støynivå
Med et støynivå på bare 26 desibel renser Levoit Core 600 Smart-enheten din effektivt, samtidig som den sørger for  uforstyrret søvn. I tillegg forhindrer en detektor for omgivelseslys at skjermen lyser opp i svakt opplyste omgivelser når luftrenseren er i drift.

For rom inntil 147 m2
Levoit 600S Core er spesielt utviklet for store områder og fornyer effektivt atmosfæren i løpet av en halv time. Denne luftfiltreringsenheten egner seg svært godt til store områder, for eksempel uinnskrenkede miljøer, profesjonelle arbeidsplasser og ulike rom i hjemmet, for eksempel fellesarealer, kokkerom, opphøyde rom, kamre på lavere nivåer og kompakte boliger.

Hva sier forbrukere og eksperter om Levoit Core 600 Smart?

Levoit Core 600 Smart luftrenser har blitt anmeldt av både eksperter og forbrukere og har scoret høyt på alle fronter. Eksperter på nettstedene Moderncastle og Airpurifiertest har gitt denne luftrenseren høye karakterer for ytelse, stille drift, lavt strømforbruk, og andre avanserte funksjoner.

Amazon-forbrukere fremhever luftrenserens brukervennlighet og app-tilkobling, og ga den en vurdering på 4,7/5. Alt i alt er Levoit Core 600 Smart en godt vurdert luftrenser som sannsynligvis vil møte de flestes behov.

Winix Zero Pro - luftrenser til alle type rom opptil 120m²

Best for større rom

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • 4,7/5 stjerner hos Google Shopping
 • 4,5/5 stjerner hos Amazon

Se priser og tilbud på Winix Zero Pro:

 • Automatisk autoadaptiv teknologi
 • Stort dekningsområde på 120 m²
 • Avansert teknologi med kull- og HEPA-filtre

Forbrukerlivs vurdering

Denne luftrenseren er godt egnet for større rom og er et ideelt valg for deg som vil ha en luftrenser i særklasse, og som er villig til å betale litt mer. En av fordelene med denne luftrenseren er de ulike viftehastighetene og modusene, som gjør at modellen kan tilpasses etter omgivelsene. Etter som dette er en større variant, egner den seg ikke for flytting og den tar noe plass.

Fordeler

 • Kraftig ytelse
 • Moderne design
 • Lett å bruke
 • Vaskbart filter

Ulemper

 • Høy prisklasse

Winix Zero Pro har en avansert teknologi med karbon- og HEPA-filter som fanger 99.97% av luftbårne allergener, partikler og støv. Med CleanCel® unngår du at bakterier vokser på filteret, i tillegg har luftrenseren et finmasket forfilter som fanger opp større partikler, slik at de påfølgende filtrene varer lenger.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Winix Zero Pro

Vekt og størrelse som er beregnet for en fast plass
Med en høyde på 60 cm og en vekt på 8.5 kg, egner luftrenseren seg til å stå på et fast sted. Ettersom maks arealet er på 120m² dekker den et større område og passer like godt hjemme som i et kontorlandskap.

Fantastiske funksjoner til en litt høyere pris
I tillegg til 4 viftehastigheter og en rekke funksjoner, har Winix Zero Pro to sensorer som måler partikler og lukt. Ved å ta i bruk auto programmet vil luftrenseren tilpasse luften ved å øke viftehastigheten. Når luften er ren vil den automatisk sette ned viftehastigheten og lage minimalt med lyd. Winix Zero Pro ble testvinner i kategorien “Beste luftrenser” hos Anbefaler.com, til tross for en litt høyere pris.

Hva mener forbrukere om Winix Zero Pro?

Basert på 106 vurderinger har Winix Zero Pro fått en gjennomsnittvurdering på 4.7 av 5 hos Google Shopping. Amazon viser en vurdering på 4.5, basert på 113 vurderinger. Forbrukerne er svært fornøyde med luftrenseren og mener den absolut gjør jobben sin. De mener også at den er enkel å ta i bruk og har funksjoner som passer godt inn i hverdagen.

Levoit Core 300 Smart - luftrenser for store rom

Beste funksjonsrike luftrenser

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • Great Value Award på Which.co.uk
 • 4.8/5 hos Amazon

Se priser og tilbud på Levoit Core 300 Smart:

 • QuietKEAP-teknologi for lav støydrift
 • VortexAir-teknologi for forbedret luftsirkulasjon
 • Med hvilemodus

Forbrukerlivs vurdering

Luftrenseren Core 300 Smart er et godt valg for dem som leter etter en luftrenser med smarte funksjoner. Husk at denne modellen ikke er egnet for større rom enn 41 m2, og gir ikke detaljert informasjon om luftkvaliteten, som kan være viktig for noen. Sammenlignet med rimeligere luftrensere har den imidlertid smarte funksjoner som gir deg god kontroll.

Fordeler

 • Gir informasjon om luftkvalitet (PM2.5-sensor)
 • Ulike brukervennlige smart-funksjoner
 • Tre-trinns filtreringssystem
 • Enkel å bruke og sette opp (app)

Ulemper

 • Gir ikke detaljert luftkvalitet-data
 • Ikke egnet for større rom en 41 m2

For de som leter etter en god luftrenser med smarte funksjoner, er Core 300 Smart en modell å vurdere. For det første har den QuietKEAP-teknologi, som vil si at den er svært stille i drift. Dette gjør den ideell for soverom og barnehager.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Levoit Core 300 Smart

Avanserte funksjoner for høyere luftkvalitet
Levoit Core 300 Smart er en høykvalitets luftrenser som bruker VortexAir-teknologi for å forbedre luftsirkulasjonen. Den er designet for mellomstore rom på opptil 41 m2, og den renser luften i løpet av 30 minutter. Den har hvilemodus for å spare energi, og en PM2.5-sensor som gir informasjon om luftkvaliteten. I tillegg har denne luftrenseren et HEPA-filter, som gjør den godt egnet for allergikere, da den kan fjerne partikler, pollen og andre kjemiske forbindelser fra luften.

Brukervennlig app
Luftrenseren kommer også med VeSync-appen, som er veldig responsiv og enkel å bruke. Du kan enkelt se all statistikk, sette en tidsplan og endre strømnivåer rett fra telefonen.

Elegant og diskret design
Denne luftrenseren kan også betjenes via smarttelefonen eller en Alexa stemmekontroll. Den har til og med en “timer-funksjon”, slik at den automatisk kan slå seg på eller skrus av etter din rutine. I tillegg har den et diskret design, med et skjermspanel og responsive, godt utformede knapper -med andre ord er den et brukervennlig alternativ.

Core 300 Smart luftrenser har fire forskjellige effektnivåer som du kan velge mellom, avhengig av den eksisterende luftkvaliteten i rommet.

Hva sier forbrukere og eksperter om Levoit Core 300 Smart

Luftrenseren ble tildelt et “Great Value”-merke på Which.co.uk. og scoret høyt i sine CADR-tester som måler hvor raskt den fjerner støv, pollen og røykpartikler fra luften. Ifølge Trustedreviews tilbyr luftrenseren smarte funskjoner i en attraktiv, stillegående, men kraftig modell.

I tillegg fikk luftrenseren 4,8/5 stjerner basert på Googles samling av forbrukeranmeldelser på tvers av butikker. Forbrukerne liker stort sett det kompakte og lette designet, det enkle oppsettet og den høye kvaliteten.

Xiaomi Smartmi Air Purifier P1 - ideell luftrenser for allergikere, barn og eldre

Budsjettvennlig alternativ

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • 98/100 poeng hos Moderncastle.com
 • Høy vurdering 9.5/10 hos Airpurifierfirst.com
 • 4,7/5 stjerner hos Google Shopping
 • 4,5/5 stjerner hos Amazon

Se priser og tilbud på Xiaomi Smartmi Air Purifier P1:

 • Full kontroll med innebygd LCD-skjerm
 • Kompakt, bærbar design for mindre rom
 • Dobbel sensorteknologi med rask luftrensing

Forbrukerlivs vurdering

Vi anbefaler denne luftfukteren til deg som ser etter en billig variant med gode funksjoner. Vi mener du kan ha høye forventninger til en av de billigste luftrenserne på markedet med sin nette størrelse, moderne teknologi og gode funksjoner.

Fordeler

 • Lett å bruke
 • Stilrent design
 • Filtermateriale av høy kvalitet
 • Wifi- og stemmestyrt

Ulemper

 • Bråker litt på høyeste hastighet

Med et fleksibel LED HD-display har du full kontroll over luftkvaliteten i rommet. Luftrenseren har et høyere rensenivå da den har dobbel sensor. Hele 99.9% av all pollen, bakterier og støv i luften vil bli filtrert og rommet oppnår sunnere luft på en effektiv og rask måte.

Luftrenseren er kompatibel med stemmeassistent (Apple, Google og Alexa) for en enklere hverdag og kommer i en lett håndterlig størrelse og vekt, slik at du enkelt kan flytte den rundt. Dette er en av de billigste luftrenserne på markedet og er designet for rom opptil 30m².

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Xiaomi Smartmi Air Purifier P1

Effektive funksjoner for en billig penge
Denne luftrenseren er perfekt til soverommet eller hjemmekontoret med sine effektive funksjoner og programmer. Sleep mode gir minimalt støy og renser luften effektivt slik at du kan sove eller jobbe uten forstyrrelser. Med en rensehastighet på 250 m3/timen, stemmestyring og et filter som fjerner 99.9% av partiklene i luften, gir denne luftrenseren mye glede for en billig pengene.

Liten størrelse og vekt for mindre rom
Med sine 3kg kan luftfukteren enkelt flyttes fra rom til rom. Det stilrene, skandinaviske designet passer utmerket i alle hjem, uten å ta for mye plass. Størrelsen er designet for rom opptil 30m² og passer derfor fint til hjemmekontoret, soverommet eller andre små rom som behøver en luftoppfriskning.

Hva sier forbrukere om Xiaomi Smartmi Air Purifier P1?

Forbrukerne fremhever spesielt tilkoblingsmulighetene for telefon og mener den er svært enkel å ta i bruk. Det lekre designet blir også satt pris på. Det eneste som trekker ned er at luftrenseren bråker noe med mindre den står på nattmodus.

Tester og anmeldelser av luftrenserne som er brukt i artikkelen

Vi håper du forstår at det ligger mye arbeid bak denne artikkelen. Vi ønsker å gi deg en objektiv vurdering av alle produkter, og derfor bruker vi både offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne anmeldelser på tvers av både norske og internasjonale nettbutikker. Vårt team har undersøkt markedet og undersøkt alle relevante kilder. I vårt arbeid har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:

Ekspert- og testkilder

Which.co.uk

Which.co.uk er et nettsted som gir informasjon om produkter og tjenester. De testet Levoit Core 300 Smart basert på driftstid, energieffektivitet og brukervennlighet.
Testet: september 2022
Se testen her.

Moderncastle.com

Moderncastle.com er et nettsted viet til anmeldelser av hvitevarer, hovedsakelig med fokus på støvsugere, luftrensere og møbler. De testet Levoit Core 200 Smart med tanke på design, ytelse, kvalitet, brukervennlighet og verdi.
Testet: 21/06/2021
Se anmeldelsen her.

Se Xiaomi Smartmi Air Purifier P1 anmeldelse her.

Airpurifierfirst.com

Airpurifierfirst.com er et nettsted som guider deg gjennom kjøp av en luftrenser, og som gir anmeldelser av de beste modellene for å hjelpe deg med å velge riktig. Vi har inkludert et av deres testede produkter, Levoit Core 200 Smart, som de vurderte basert på oppsett, installasjon, design, kontrollpanel og funksjoner.
Testet: 14/05/2022
Se anmeldelsen her.

Se Xiaomi Smartmi Air Purifier P1 anmeldelse her.

Trustedreviews.com

Trustedreviews.com er et nettsted som gir anmeldelser av produkter og tjenester. De testet Levoit’s Core 300S basert på design og funksjoner, sammenlignet resultater med andre modeller på markedet, og ga sin generelle mening.
Testet: 03/06/2022
Se anmeldelsen her.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en nettforhandler som tilbyr alt fra bøker til elektronikk. Forbrukere kan legge inn anmeldelser og gi mer informasjon om deres erfaringer med et bestemt produkt for potensielle kjøpere.

Levoit Core 200 Smart – Du kan se anmeldelsene her.

Se brukervurderinger av Xiaomi Smartmi Air Purifier P1 her.

Se brukervurderinger av Winix Zero Pro her.

Google Shopping

Ved hjelp av Google Shopping-tjenesten kan bedrifter markedsføre varene sine som sponsede oppføringer på søkeresultatsiden. Kunder kan imidlertid filtrere produkter etter pris, kategori og anmeldelser for å avgrense alternativene.
Levoit Core 300 Smart – Du kan se anmeldelsene her.

Se brukervurderinger av Xiaomi Smartmi Air Purifier P1 her.

Se brukervurderinger av Winix Zero Pro her.

Se brukervurderinger av Winix Zero Compact her.

FAQ

Hvilke luftrensere har fått de beste anmeldelsene?
Winix Zero Compact, Levoit Core 600 Smart luftfrenser, Winix Zero Pro, Levoit Core 300 Smart og Xiaomi Smartmi Air Purifier P1.
Hvordan har luftrenserne blitt testet?
Luftrenserne er vurdert ut ifra hvor effektive de er i bruk, lufttrykk på forskjellige avstander og hvor brukervennlige de er.
Hvordan virker en luftrenser?
Helt enkelt så gjør luftrensere det navnet antyder. Ved hjelp av spesiallagde filtre er de i stand til å fjerne partikler som støv, pollen, røyk og andre urenheter i luften. De kan også ha en begrenset effekt på for eksempel støvmidd og dyreallergener.

Hvem trenger en luftrenser?

Når man snakker om luftforurensning og dårlig luft, tenker vi ofte på utendørsmiljø og eksos fra biler og fabrikker. Til manges overraskelse, er det ofte i vårt eget hjem at luften er dårligst.

Dårlig ventilasjon i hjemmet betyr at for eksempel pollen, støv, røyk, støvmidd, kjemikalier, pelsallergener og andre irriterende stoffer ikke luftes ut, men forblir i huset. Hvis du blir utsatt for dårlig inneklima over en lengre periode, kan dette føre til både astma og allergi som forverrer eksisterende symptomer. Det er derfor alltid viktig å lufte godt ut for å sikre et godt inneklima.

En luftrenser filtrerer ut partikler og urenheter i luften og kan derfor gjøre livet mer behagelig for astmatikere og allergikere når sykdommen er på sitt verste.

Luftrensere kan halvere forekomsten av forurensning fra sigarettrøyk

Den Danske Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har i et prosjekt dokumentert at hvis du for eksempel bor i en blokk av eldre dato og med naboer som røykere under deg, vil det sige så mye sigarettrøyk opp gjennom sprekker i tak og gulv at konsentrasjonen av ultra-fine partikler i den overliggende leiligheten vil gi samme nivå av forurensning som om du bodde ved en tungt trafikkert vei.

Samme prosjekt viser også at luftrensere effektivt kan rense luften for forurensing forårsaket av sigarettrøyk, og fjerne opptil 50% av de ultra-fine partiklene fra naboens røyking. Du kan lese mer om prosjektet og resultatene her. Teknologisk Institutt i Danmark har også gjennomført forskning på området og resultatene stemmer overens med de fra SBi. De viser også til positive resultater for at en luftrenser kan være svært effektiv til å rense luften for nano- og mikropartikler laget av sigaretter. Du kan lese mer om deres resultater her.

Resultater av luftrensere mot sigarettrøyk har vist seg å være så effektive at hjemmehjelpsbrukere i de danske kommunene Hedensted og Sorø må ha installert en luftrenser hjemmet om de røyker og ikke lufter ut nok. Tiltaket skal først og fremst hjelpe borgere slik at de får et bedre inneklima, men også sikre at hjemmehjelpere ikke utsettes for unødvendig luftforurensning ved å arbeide i røykfylte hjem. Du kan lese mer om tiltaket her.

Luftrensere, astma og allergi

God innendørs luftkvalitet er viktig, spesielt hvis du har astma eller allergi. Først av alt må du sørge for god ventilasjon, men i noen tilfeller kan det også være gunstig å investere i en luftrenser.

Ifølge Norges Astma og Allergiforbund burde du lufte ut minimum 2 ganger daglig i 10-15 minutter. Da øker luftfuktigheten samtidig som temperaturen senkes. De påpeker også at noen astmatikere og allergikere kan ha nytte av en luftrenser. Hvordan en luftrenser oppleves er veldig individuelt: Noen opplever forbedring, mens andre ikke merker stor forskjell. Husk at en luftrenser ikke erstatter rengjøring, utlufting eller medisiner.

Du bør være klar over at en luftrenser bare kan fjerne støv og partikler som faktisk svever i luften, men kan ha begrenset effekt på for eksempel allergi forårsaket av støvmidd, pollen og dyreallergener – som er relativt tunge partikler og derfor faller raskt til bakken.

Hvis du har tenkt å kjøpe en luftrenser for å eliminere forstyrrelser forårsaket av støvmidd og pollen, bør du være klar over at de først og fremst løser problemer med svevestøv og fine partikler i luften, og ikke støv og andre irriterende stoffer som allerede ligger på bakken. Det er derfor svært individuelt om folk merker en forbedring av deres astma og allergi ved bruk av en luftrenser – både fordi det er forskjell på luftrenserne, men også fordi det er forskjell på hvordan du opplever astma og allergi og hva man reagerer på.

Hvis du vil bruke en luftrenser for å lette allergisymptomer, bør du gå for en modell med HEPA-filter. Forskning peker på at et HEPA-filter kan rense luften for opptil 75% av grove støvpartikler og cirka 50% av fine støvpartikler.

Hva gjør en luftrenser?

En luftrenser er en enhet som brukes til å fjerne forurensninger fra luften i et rom. Luftrenseren trekker luft inn og filtrerer den ved hjelp av forskjellige metoder, avhengig av enhetens type og funksjoner. Noen luftrensere bruker filtere for å fange opp partikler som pollen, støv og dyrehår, mens andre bruker teknologi som ionisering eller ozon for å fjerne lukt og bakterier fra luften. Luftrensere kan hjelpe med å forbedre luftkvaliteten og redusere allergier og astmaanfall, og kan være spesielt nyttige i områder med høy luftforurensning eller i hjem med kjæledyr.

Slik holder du luften ren i hjemmet

Ifølge det svenske forbrukerrådet Råd & Rön, tilbringer vi opptil 90% av tiden innendørs, og ofte i et dårlig inneklima. Spesielt bidrar stearinlys, matlaging, røyking, lange dusjer og partikler fra plast og elektronikk til at kvaliteten på luften reduseres i hjemmet.

Dagens nye boliger er ofte svært energieffektive og godt isolerte, noe som ytterligere bidrar til dårlig inneklima. Det oppstår en konflikt mellom det å spare energi og ha et godt inneklima. Sørger du ikke selv for å lufte ut, så kommer det ingen ny luft inn i hjemmet, og ifølge alle eksperter på området så er det beste du kan gjøre for ditt innemiljø ganske enkelt å lufte ut.

Ifølge Norges Astma og Allergiforbund bør du lufte ut minimum to ganger per dag i 10-15 minutter. Inneklima er også viktig for vår helse, trivsel og produktivitet.  Hvis du lider av pollenallergi bør du vær klar over at det er svært viktig å lufte ut med gjennomtrekk.

Når det er sesong for den typen pollen du er allergisk mot, så unngå å lufte ut midt på dagen, når det vanligvis er mest pollen i luften. Hvis det er støvallergi du lider av, er det i tillegg til grundig lufting, også viktig å innrede hjemme rengjøringsvennlig, og unngå for mange ting, møbler og tepper, hvor støv kan legge seg.

Hvordan fungerer en luftrenser?

En luftrenser renserluften ved å fjerne partikler som støv, pollen, røyk og andre irriterende stoffer. En luftrenser er i stand til å rense vekk partikler som svever i luften, men kan ha begrenset en effekt på for eksempel allergi forårsaket av støvmidd, pollen og dyreallergener – som er relativt tunge partikler og derfor faller raskt til bakken. Når partiklene har lagt seg på bakken er ikke luftrenseren i stand til å fjerne de. Noen luftrensere er også utformet for å nøytralisere lukt.

Det finnes totalt 5 ulike typer luftrensere:

Ioniseringsapparater: Fjerner partikler i luften, men ofte bare en liten del av den totale partikkelmengden i rommet, så effekten av denne kan være begrenset. Her er det viktig å bemerke at luftrensere som benytter seg av denne metoden kan danne ozon, som er skadelig for helsen og kan forårsake luftveisplager.

Luftrensere med elektrostatiske filtre: Fjerner partikler som svever i luften og er ofte ganske effektive. Her er det viktig å bemerke at luftrensere som benytter seg av denne metoden kan danne ozon, som er skadelig for helsen og kan forårsake luftveisplager.

Luftrensere med partikelfiltre: Partikkelfiltre er fysiske filtre som kan være av ulik  kvalitet. Disse sørger for å filtrere partiklene i luften, og derfor er det naturligvis best å bruke et filter i så god kvalitet som mulig.

Luftrensere med gassfiltre: Gassfiltre og karbonfiltre er 2 begreper som brukes om samme type filter. De fanger enkelte gasser i filteret, mens de lar andre passere. Det er viktig at du følger produsentens instruksjoner og bytter filteret i luftrenseren regelmessig. Hvis du ikke skifter ofte nok risikerer du at noen av gassene som er fanget opp blir frigitt igjen.

Ozongenerator / Ozonluftrenser: Denne typen luftrenser bør bare brukes av profesjonelle. Den brukes vanligvis til å fjerne lukt, for eksempel røyk etter brann. Vær oppmerksom på at denne typen produserer det skadelige stoffet ozon, som kan føre til pusteproblemer.

Luftrensere fungerer forskjellig, og dermed renser de også luften på forskjellig måte. Det finnes 4 forskjellige metoder:

 • Elektrostatiske ionisering
 • Fotokjemisk reaksjon med UV-stråler
 • Ikke-termisk plasmareaksjon med sterk strøm
 • Mekanisk ved å trykke luft gjennom filtre

Vær oppmerksom på at hvis du kjøper en luftrenser som bruker metoden 1-3, så kan de avgi ozon. Derfor er det viktig at du sjekker med forhandleren om dette er tilfellet. Du kan lese mer om ulike typer luftrensere og deres rensemetoder her.

For astmatikere og allergikere kan være lurt å undersøke om du kan ha  nytte av en luftfukter hjemme. Hvis du vil vite mer om luftfuktere, kan du lese vår luftfukte- guide som gir deg svar på hvor høy luftfuktighet det bør være i hjemmet ditt og hjelper deg å finne ut om du kan ha nytte en luftfukter. Les også artikkelen om airconditioner.

Dette bør du være klar over når du velger luftrenser

Når du velger luftrenser er det viktig å være klar over at enkelte typer luftrensere kan generere ozon, som er skadelig for helsen og kan forårsake luftveisplager. Ifølge det danske magasinet Bolius, som kaller seg huseiernes kunnskapssenter, bør du kun skaffe deg en luft renser hvis du har problemer med partikler i luften – og bare hvis regelmessig renhold og utlufting ikke er tilstrekkelig.

Bolius påpeker også at luftrensere kan være dyre i energiforbruk siden det krever mye energi for maskinen å presse luften gjennom filtrene. Derfor bør luftrensere brukes med forsiktighet og bare som en midlertidig løsning. Det er også viktig å huske at filtrene skal skiftes ofte, ca. hver 3-6 måned avhengig av modell; husk å legge merke til pris på nye filter da en billig luftrenser fort kan bli en kostbar affære hvis den bruker de dyreste filtrene på markedet. Hvis du ikke skifter filter kan luft renseren slutte å fungere og i verste fall resirkulere skadelige partikler tilbake i luften.

Tidligere anmeldte produkter nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.

Woods Elfi-150 

Electrolux EAP150

Woods Elfi-300

Electrolux EAP300

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme