Luftrenser test-guide – Finn de beste luftrenserne her

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Når vi snakker om luftforurensning, så tenker mange trolig på bilutslipp, fabrikker og miljøet. Ofte er det i våre egne hjem at luftforurensningen er verst. Dårlig ventilasjon og utlufting betyr at pollen, støv, røyk og andre irriterende stoffer forblir i hjemmet. Innendørs luftforurensning er blant de 5 største miljørelaterte helserisikoene.

For å ta tak i innendørs luftforurensning, er det viktig å lufte ut både grundig og ofte. Det er også viktig å gjøre ordentlig rent. Hvis rengjøring og utlufting ikke er nok, kan det være en god løsning for mange å supplere med en luftrenser.

Nedenfor finner du en oversikt over noen av de beste luftrenserne på markedet. Ingen av modellene har vært med i offisielle tester, siden det ikke er laget noen for luftrensere. I stedet har Forbrukerliv.no sett nærmere på hvilke modeller som er best rangert og mest populære blant forbrukerne. I tillegg har vi sett på hva allergiorganisasjoner og eksperter anbefaler, samt tester av luftrenserens mekanikk, egenskaper og effektivitet mot forurensning i luften generelt.

Hva bør du vurdere når du skal kjøpe en luftrenser?

Størrelse – Vurder størrelsen på rommet du ønsker å ha luftrenseren i, samt luftrenserens størrelse, slik at du kan velge en modell som passer dine behov. Kompakte modeller er vanligvis laget for mindre rom eller rom på opptil 30 til 40 m2. For rom større enn 40 m2 og opptil 120 m2, er mellomstore og store luftrensere ideelle.

Som en generell regel bør du kjøpe en luftrenser som kan håndtere et rom som ikke er mer enn 30 % større enn det rommet du skal rense luften i. Den anbefalte romstørrelsen oppføres ofte på nettsidene til de fleste produsenter. Husk at en for stor luftrenser kan resultere i høyere strømkostnader, mens en luftrenser som er for liten kan være ineffektiv.

Funksjoner – Det kan være en fordel at luftrenseren har ekstra funksjoner. Her vil vi nevne noen av de mange funksjonene som, på grunn av teknologiske fremskritt, er tilgjengelige nå. WiFi-fjernkontroll er en av de beste og mest populære funksjonene til moderne luftrensere.

Den gir deg mulighet til å overvåke luftrenserens drift, sjekke luftkvaliteten, få et varsel når det er på tide å bytte filter og administrere alle innstillinger fra telefonen. Å ha ulike vifte- eller hastighetsinnstillinger gir deg større kontroll over luftrenseren, og en luftkvalitets-sensor gjør at luftrenseren kan tilpasses luften i rommet. En lavere hastighetsinnstilling er ofte ideell når du ønsker å ikke bli forstyrret av støy fra luftrenseren.

En høyere hastighetsinnstilling kan være nyttig for rask rensing av luften. En “planleggings”-funksjon lar deg planlegge den daglige bruken av luftrenseren. Vi anbefaler deg å velge en modell med tilleggsfunksjoner hvis du ønsker å utnytte luftrenseren mer effektivt, men vær klar over at det vil koste mer.

Vedlikehold og filtre – Bytte av luftfiltre er den primære typen vedlikehold som trengs for luftrensere. Avhengig av type filtre, bør du bytte dem ut med jevne mellomrom. Det mest populære og effektive alternativet for å fjerne små partikler fra luften er et HEPA-filter, som har en levetid på omtrent ett år.

Ved å forsiktig børste eller støvsuge HEPA-filterets overflate, for å hindre oppbygging av støv, kan du kanskje forlenge levetiden. Selv om andre typer filtre er tilgjengelige, fokuserer vi først og fremst på modeller med HEPA-filtre i artikkelen vår. Ved å absorbere lukt fra røyk, matlaging og kjæledyr, er karbon-filtre, som har en levetid på rundt 6 måneder, effektive til å redusere lukt.

Ozon-filtre er visstnok også utmerkede til å fjerne lukt, selv om forskning har vist at de er ineffektive ved lave konsentrasjoner. Teknologi som bruker UV-C-lys hjelper til med å fange opp luftbåren forurensning som bakterier, virus og mugg. Dette fungerer ofte sammen med aktivt kull og et HEPA-filter.

Pris – Prisen på en luftrenser er først og fremst avhengig av romstørrelsen den er i stand til å rense, dens funksjoner og dens generelle design. De dyrere luftrenserene starter på rundt 3000 kr, men noen av de mer avanserte alternativer koster opp mot over 6000 kr. Disse luftrenserene har vanligvis mer omfattende dekningsområder og banebrytende luftrensende teknologi.

Budsjettvennlige modeller dekker ofte mindre rom, og kan kjøpes for omtrent 1000 kr. Til tross for at de først og fremst er designet for mindre rom, kommer budsjett- og mellomprismodeller (2000 kr) likevel med sofistikerte funksjoner som WiFi-tilkobling og høykvalitetsfiltre. På grunn av dette bør du først og fremst konsentrere deg om hvilke typer ekstra systemer og funksjoner du ønsker, før du justerer budsjettet deretter.

Forbruker- og ekspertanmeldelser – Vi anbefaler deg å lese forbruker- og ekspertanmeldelser for å få den beste oversikten over hvilke modell som matcher dine behov. Basert på forbrukeranmeldelser og sammenligninger med andre luftrensere tilgjengelig på markedet, inkluderte vi kun modeller som er godt likt av forbrukere i vår oversikt.

Vi håper at vår innsamlede data vil gi deg mer informasjon om brukervennlighet, funksjonalitet til ulike formål, design og brukeropplevelse.

arrow-more


Winix Zero Compact – liten og kraftig luftrenser til rom opptil 50m²

Vår anbefaling

Winix Zero Compact er en kraftig, liten og lett luftrenser som er designet for rom på opptil 50m². Med PlasmaWave-teknologi reduserer den luftbårne bakterier og virus. I tillegg har den et avansert 4-trinns filtreringssystem og er anbefalt av allergiforbundet ECARF og Allergy UK. Med 3 viftehastigheter og et automatisk vifte program som selv tilpasser luftkvaliteten er den enkelt å bruke i hverdagen. Luftrenseren kommer i en prisklasse som passer alle budsjett. 

Redaksjonens vurdering

Vi anbefaler Winix Zero Compact til deg som ser etter en nett luftrenser som ikke tar mye plass og har et fint design. Vi liker de 3 viftehastighetene og setter eksta stor pris på det automatiske programmet som selv stiller seg inn i forhold til luftkvaliteten i rommet. Vi liker prisklassen som gir mye verdi for pengene.

Fordeler

 • Kompakt design
 • Touch display
 • Lett å bytte filter
 • Lavt driftsstøy
Ulemper

 • Kommer ikke med fjernkontroll

Dette må du vite før du kjøper Winix Zero Compact

Perfekt størrelse og vekt for mindre rom

Winix Zero Compact har en vekt og størrelse som gjør den enkel å flytte fra rom til rom uten å overbelaste kroppen. Luftrenseren er designet for rom opptil 50m² og passer perfekt til hjemmekontoret og soverom.

Allsidige funksjoner til en god pris

Med et 4-trinns filtreringssystem passer den perfekt til pollenallergikere i sommerhalvåret. Den fanger effektivt virus, bakterier, fint støv, røyk, muggsopp og vond lukt med moderne teknologi og er testet og sertifisert av allergiforbundet ECARF og Allergy UK. Med 3 vifte funksjoner og et auto-program som stiller seg riktig inn i forhold til luften i rommet, er det lett å ta i bruk luftrenseren.
Den gode prisen gir mange fordeler i hverdagen og man kan enkelt kjøpe et filter til en god pris når behovet melder seg.

Hva mener forbrukerne om Winix Zero Compact

Forbrukerne har gitt Winix Zero compact en gjennomsnittvurdering på 4.6 av 5 på Google Shopping. Dette er basert på 25 vurderinger. De mener dette er en perfekt luftrenser for allergikere og skryter av det moderne designet. 

Spesifikasjoner

 Anbefalt romstørrelse: 50m²
Dimensjoner: 24.1 (B) 24.1 (D) 37.1 (H)


Levoit Core 200 Smart luftfrenser – fanger opp 99,97 % av luftbåren forurensning

Beste luftrenser for prisen

✅ 9.4/10 Airpurifierfirst.com
✅ 95% Moderncastle.com
✅ 4.8/5 Google Shopping

Levoit Core 200 Smart er rettet mot de som ønsker en kompakt luftrenser med app-tilkobling og planleggingsfunksjon. WiFi Smart og stemmekontroll gjør det enkelt for deg å kontrollere luftrenseren, enten du er hjemme eller borte.

 • WiFi Smart og stemmekontroll
 • Allergivennlig HEPA-filter
 • Ozonfri med UV-C lys

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Levoit Core 200 Smart

3-trinns filtreringssystem
Levoit Core 200 Smart luftrenser er et “top-of-the-line” produkt som utmerker seg i alle kategorier. Den har et tre-trinns filtreringssystem som fanger opp store partikler, lukt og 99,97 % av luftbåren forurensning. Nylon Pre-Filter fanger opp større partikler, HEPA-hovedfilteret fanger opp de minste luftbårne partiklene fra luften, og karbonfilteret nøytraliserer lukt.

I tillegg har den tre forskjellige effektnivåer slik at den enkelt kan justeres, enten du behøver moderat daglig rensing, eller kraftigere rensing ved større utfordringer ved luftkvaliteten. 

Planleggingsfunksjon og Lavt støynivå
Levoit Core 200 Smart luftrenser har også muligheten til å stille inn timeren til 2t, 4t eller 8t. Dette er en god funksjon fordi den lar deg tilpasse luftrenseren etter dine behov. Enten du trenger at den kjører noen timer eller hele natten, gjør planleggingsfunksjon dette enkelt. Den er også stillegående i drift, slik at den ikke oppleves som forstyrrende.

For rom inntil 35 m2
Levoit Core 200 Smart luftrenser er designet for rom opptil 35m2. Den er dermed effektiv for de fleste rom. Luftrenseren har også et ozonfritt UV-C-lys, noe som gjør den trygg å bruke rundt kjæledyr og barn. I tillegg kan du kontrollere et bredt spekter av luftrenserens funksjoner ved bruk av skjermpanelet.

Ved kjøp av Levoit Core 200 Smart luftrenser får du mye for pengene, og den overgår liknende produkter på markedet grunnet dens avanserte funksjoner, enkle oppsett og luftkvalitet den gir. 

Hva sier forbrukere og eksperter om Levoit Core 200 Smart

Levoit Core 200 Smart luftrenser har blitt anmeldt av både eksperter og forbrukere og har scoret høyt på alle fronter. Eksperter på nettstedene Moderncastle og Airpurifiertest har gitt den høye karakterer for ytelse, stille drift, lavt strømforbruk, tilpassede tidsplaner og andre avanserte funksjoner.

Amazon-forbrukere liker dens brukervennlighet og app-tilkobling, og ga den en vurdering på 4,7/5. Alt i alt er Levoit Core 200 Smart en godt vurdert luftrenser som sannsynligvis vil møte de flestes behov.

Fordeler

 • Flere filtervalg
 • Svært effektiv (fanger opp 99,97 % av luftbåren forurensning)
 • De sikreste standardene for rengjøringsenheter innendørs
 • Stillegående drift
 • Mulighet for å stille inn timeren til 2t, 4t eller 8t
Ulemper

 • Ikke egnet for rom større enn 35 m2
 • Uten luftkvalitet-sensor

Forbrukerlivs vurdering

Core 200 Smart luftrenser oppfyller noen av de sikreste standardene for luftrensere og kan rense et rom på så lite som 30 minutter. Den er imidlertid ikke egnet for større rom enn 35 m2 og har ikke en luftkvalitet-sensor som kan vise luftkvalitet i sanntid. Dette er likevel et godt alternativ for de som ønsker å seg en rimelig luftrenser som har de fleste moderne funksjoner og et brukervennlig design.

Spesifikasjoner:
 Anbefalt romstørrelse: 35 m2
Mål: 20,5 (B) x 32 (H) cm


Winix Zero Pro – støv luftrenser til alle type rom opptil 120m²

Det beste premium valg

Winix Zero Pro har en avansert teknologi med karbon- og HEPA-filter som fanger 99.97% av luftbårne allergener, partikler og støv. Med CleanCel® unngår du at bakterier vokser på filteret, i tillegg har luftfriskeren et finmasket forfilter som fanger opp større artikler, slik at de påfølgende filtrene varer lenger.
Med hele 4 viftehastigheter og flere moduser kommer denne luftfriskeren til å bli din nye favoritt i hverdagen! Størrelsen og vekten er beregnet til at den skal stå på ett sted og maks arealet er 120m². Dette er en toppmodell fra Winix og prisen følger etter.

Redaksjonens vurdering

Vi anbefaler denne luftfriskeren til deg som har et behov som tilsier større areal. Denne modellen er i særklasse og kommer i en prisklasse som ikke passer alle budsjett. Vi liker viftehastighetene og modusene som følger med og mener disse dekker ethvert behov i hverdagen. Etter som dette er en større variant, egner den seg ikke for flytting og den tar noe plass.

Fordeler

 • Kraftig ytelse
 • Moderne design
 • Lett å bruke
 • Vaskbart filter
Ulemper

 • Høy prisklasse

Dette må du vite før du kjøper Winix Zero Pro

Vekt og størrelse som er beregnet for en fast plass

Med en høyde på 60 cm og en vekt på 8.5 kg, egner luftfriskeren seg til å stå på et fast sted. Ettersom maks arealet er på 120m² dekker den et stort behov og passer like godt hjemme som i et kontorlandskap.

Fantastiske funksjoner til en stiv pris

I tillegg til 4 viftehastigheter og en rekke funksjoner, har Winix Zero Pro to sensorer som måler partikler og lukt. Ved å ta i bruk auto programmet vil luftrenseren tilpasse luften ved å øke viftehastigheten. Når luften er ren vil den automatisk sette ned viftehastigheten og lage minimalt med lyd.
Winix Zero Pro ble testvinner i kategorien “Beste luftrenser” hos Anbefaler.com, til tross for en stiv pris.

Hva mener forbrukerne om Winix Zero Pro?

Basert på 106 vurderinger, får Winix Zero Pro en gjennomsnittvurdering på 4.7 av 5 på Google Shopping. Amazon viser en vurdering på 4.5, basert på 113 vurderinger. Forbrukerne skryter luftrenseren opp i skyene og mener dette produktet kan jobben sin. De mener at den er enkel å ta i bruk og har funksjoner som passer perfekt til hverdagen. 

Spesifikasjoner

Anbefalt romstørrelse: 120m²
Dimensjoner: 41.5 (B) 24.5 (D) 60 (H)


Levoit Core 300 Smart – lettstyrt luftrenser med app

Beste funksjonsrike luftrenser

✅ Great Value Award på Which.co.uk
✅ 4.8/5 Amazon

 

For de som leter etter en god luftrenser med smarte funksjoner, er Core 300 Smart en modell å vurdere. For det første har den QuietKEAP-teknologi, som vil si at den er svært stille i drift. Dette gjør den ideell for soverom og barnehager.

 • QuietKEAP-teknologi for lav støydrift
 • VortexAir-teknologi for forbedret luftsirkulasjon
 • Med hvilemodus

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Levoit Core 300 Smart

Avanserte funksjoner for høyere luftkvalitet
Levoit Core 300 Smart er en høykvalitets luftrenser som bruker VortexAir-teknologi for å forbedre luftsirkulasjonen. Den er designet for mellomstore rom på opptil 41 m2, og den renser luften i løpet av 30 minutter. Den har hvilemodus for å spare energi, og en PM2.5-sensor som gir informasjon om luftkvaliteten. I tillegg har denne luftrenseren et HEPA-filter, som gjør den godt egnet for allergikere, da den kan fjerne partikler, pollen og andre kjemiske forbindelser fra luften.

Brukervennlig app
Luftrenseren kommer også med VeSync-appen, som er veldig responsiv og enkel å bruke. Du kan enkelt se all statistikk, sette en tidsplan og endre strømnivåer rett fra telefonen.

Elegant og diskret design
Denne luftrenseren kan også betjenes via smarttelefonen eller en Alexa stemmekontroll. Den har til og med en “timer-funksjon”, slik at den automatisk kan slå seg på eller skrus av etter din rutine. I tillegg har den et diskret design, med et skjermspanel og responsive, godt utformede knapper -med andre ord er den et brukervennlig alternativ.

Core 300 Smart luftrenser har fire forskjellige effektnivåer som du kan velge mellom, avhengig av den eksisterende luftkvaliteten i rommet.

Hva sier forbrukere og eksperter om Levoit Core 300 Smart

Luftrenseren ble tildelt et “Great Value”-merke på Which.co.uk. og scoret høyt i sine CADR-tester som måler hvor raskt den fjerner støv, pollen og røykpartikler fra luften. Ifølge Trustedreviews tilbyr luftrenseren smarte funskjoner i en attraktiv, stillegående, men kraftig modell.

I tillegg fikk luftrenseren 4,8/5 stjerner i henhold til Googles samling av forbrukeranmeldelser på tvers av butikker. Forbrukerne liker stort sett det kompakte og lette designet, det enkle oppsettet og den høye kvaliteten. 

Fordeler

 • Gir informasjon om luftkvalitet (PM2.5-sensor)
 • Ulike brukervennlige smart-funksjoner
 • Tre-trinns filtreringssystem
 • Enkel å bruke og sette opp (app)
Ulemper

 • Gir ikke detaljert luftkvalitet-data
 • Ikke egnet for større rom en 41 m2

Forbrukerlivs vurdering

Core 300 Smart luftrenser er et godt valg for folk som leter etter en luftrenser med smarte funksjoner. Husk at denne modellen ikke er egnet for større rom enn 41 m2, og gir ikke detaljert informasjon om luftkvaliteten, som kan være viktig for noen. Sammenlignet med rimeligere luftrensere har den imidlertid smarte funksjoner som gir deg god kontroll.

Spesifikasjoner:
Anbefalt romstørrelse: 41 m2
Mål: 22 (B) x 36 (H) cm


Xiaomi Smartmi Air Purifier P1 – ideell luftrenser for allergikere, barn og eldre

Det budsjettvennlige valget

Med en fleksibel LED HD-display har du full kontroll på luftkvaliteten i rommet. Luftrenseren har et høyere rense nivå da den har dobbel sensor. Hele 99.9% av all pollen, bakterier og støv i luften vil bli filtrert og rommet vil få en sunnere luft på en effektiv og rask måte. Luftrenseren er kompatibel med stemmeassistent (Apple, Google og Alexa) for en enklere hverdag og kommer i en lett håndterlig størrelse og vekt, slik at du enkelt kan flytte den rundt. Dette er en av de billigste luftrenserne på markedet og er designet for rom opptil 30m².

Redaksjonens vurdering

Vi anbefaler denne luftfukteren til deg som ser etter en billig variant med gode funksjoner. Vi mener du kan ha høye forventninger til en av de billigste luftrenserne på markedet med sin nette størrelse, moderne teknologi og gode funksjoner.

Fordeler

 • Lett å bruke
 • Stilrent design
 • Filtermateriale av høy kvalitet
 • Wifi- og stemmestyrt
Ulemper

 • Bråker litt på høyeste hastighet

Dette må du vite før du kjøper Xiaomi Smartmi Air Purifier P1

Effektive funksjoner for en billig penge

Denne luftrenseren er perfekt til soverommet eller hjemmekontoret med sine effektive funksjoner og programmer. Sleep mode gir minimalt støy og renser luften effektivt slik at du kan sove eller jobbe uten forstyrrelser. Med en rensehastighet på 250 m3/timen, stemmestyring og et filter som fjerner 99.9% av partiklene i luften, gir denne luftrenseren mye glede for en billig pengene.

Liten størrelse og vekt for mindre rom

Med sine 3kg kan luftfukteren enkelt flyttes fra rom til rom. Det stilrene, skandinaviske designet passer utmerket i alle hjem, uten å ta for mye plass. Størrelsen er designet for rom opptil 30m² og passer derfor fint til hjemmekontoret, soverommet eller andre små rom som behøver en luftoppfriskning.

Hva mener forbrukerne om Xiaomi Smartmi Air Purifier P1

Google Shopping viser en gjennomsnittvurdering på 4.5 av 5, basert på 38 vurderinger. Amazon har også en gjennomsnittvurdering på 4.5, basert på 107 vurderinger.
Forbrukerne skryter av tilkoblingsmulighetene for telefon og mener den er svært enkel å ta i bruk. Det lekre designet blir også satt pris på. Det eneste som trekker ned er at luftfriskeren bråker noe med mindre den står på nattmodus.

Spesifikasjoner

 Anbefalt romstørrelse: 30m²
Dimensjoner: 22.0 (B) 36.25 (H)


Hvem trenger en luftrenser?

Når man snakker om luftforurensning og dårlig luft, tenker vi ofte på utendørsmiljø og eksos fra biler og fabrikker. Til manges overraskelse, er det ofte i vårt eget hjem at luften er dårligst.

Dårlig ventilasjon i hjemmet betyr at for eksempel pollen, støv, røyk, støvmidd, kjemikalier, pelsallergener og andre irriterende stoffer ikke luftes ut, men forblir i huset. Hvis du blir utsatt for dårlig inneklima over en lengre periode, kan dette føre til både astma og allergi som forverrer eksisterende symptomer. Det er derfor alltid viktig å lufte godt ut for å sikre et godt inneklima.

En luftrenser filtrerer ut partikler og urenheter i luften og kan derfor gjøre livet mer behagelig for astmatikere og allergikere når sykdommen er på sitt verste.

Luftrensere kan halvere forekomsten av forurensning fra sigarettrøyk

Den Danske Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har i et prosjekt dokumentert at hvis du for eksempel bor i en blokk av eldre dato og med naboer som røykere under deg, vil det sige så mye sigarettrøyk opp gjennom sprekker i tak og gulv at konsentrasjonen av ultra-fine partikler i den overliggende leiligheten vil gi samme nivå av forurensning som om du bodde ved en tungt trafikkert vei.

Samme prosjekt viser også at luftrensere effektivt kan rense luften for forurensing forårsaket av sigarettrøyk, og fjerne opptil 50% av de ultra-fine partiklene fra naboens røyking. Du kan lese mer om prosjektet og resultatene her. Teknologisk Institutt i Danmark har også gjennomført forskning på området og resultatene stemmer overens med de fra SBi. De viser også til positive resultater for at en luftrenser kan være svært effektiv til å rense luften for nano- og mikropartikler laget av sigaretter. Du kan lese mer om deres resultater her.

Resultater av luftrensere mot sigarettrøyk har vist seg å være så effektive at hjemmehjelpsbrukere i de danske kommunene Hedensted og Sorø må ha installert en luftrenser hjemmet om de røyker og ikke lufter ut nok. Tiltaket skal først og fremst hjelpe borgere slik at de får et bedre inneklima, men også sikre at hjemmehjelpere ikke utsettes for unødvendig luftforurensning ved å arbeide i svært røykfylte hjem. Du kan lese mer om tiltaket her.

Luftrensere, astma og allergi

God innendørs luftkvalitet er viktig, spesielt hvis du har astma eller allergi. Først av alt må du sørge for god ventilasjon, men i noen tilfeller kan det også være gunstig å investere i en luftrenser.

Ifølge Norges Astma og Allergiforbund burde du lufte ut minimum 2 ganger daglig i 10-15 minutter. Da øker luftfuktigheten samtidig som temperaturen senkes. De påpeker også at noen astmatikere og allergikere kan ha nytte av en luftrenser. Hvordan en luftrenser oppleves er veldig individuelt: Noen opplever forbedring, mens andre ikke merker stor forskjell. Husk at en luftrenser ikke erstatter rengjøring, utlufting eller medisiner.

Du bør være klar over at en luftrenser bare kan fjerne støv og partikler som faktisk svever i luften, men kan ha begrenset effekt på for eksempel allergi forårsaket av støvmidd, pollen og dyreallergener – som er relativt tunge partikler og derfor faller raskt til bakken.

Hvis du har tenkt å kjøpe en luftrenser for å eliminere forstyrrelser forårsaket av støvmidd og pollen, bør du være klar over at de først og fremst løser problemer med svevestøv og fine partikler i luften, og ikke støv og andre irriterende stoffer som allerede ligger på bakken. Det er derfor svært individuelt om folk merker en forbedring av deres astma og allergi ved bruk av en luftrenser – både fordi det er forskjell på luftrenserne, men også fordi det er forskjell på hvordan du opplever astma og allergi og hva man reagerer på.

Hvis du vil bruke en luftrenser for å lette allergisymptomer, bør du gå for en modell med HEPA-filter. Forskning peker på at et HEPA-filter kan rense luften for opptil 75% av grove støvpartikler og cirka 50% av fine støvpartikler.


Hva er en luftrenser?

En luftrenser er en enhet som brukes til å fjerne forurensninger fra luften i et rom. Luftrenseren trekker luft inn og filtrerer den ved hjelp av forskjellige metoder, avhengig av enhetens type og funksjoner. Noen luftrensere bruker filtere for å fange opp partikler som pollen, støv og dyrehår, mens andre bruker teknologi som ionisering eller ozon for å fjerne lukt og bakterier fra luften. Luftrensere kan hjelpe med å forbedre luftkvaliteten og redusere allergier og astmaanfall, og kan være spesielt nyttige i områder med høy luftforurensning eller i hjem med kjæledyr.

Slik holder du luften ren i hjemmet

Ifølge det svenske forbrukerrådet Råd & Rön, tilbringer vi opptil 90% av tiden innendørs, og ofte i et dårlig inneklima. Spesielt bidrar stearinlys, matlaging, røyking, lange dusjer og partikler fra plast og elektronikk til at kvaliteten på luften reduseres i hjemmet.

Dagens nye boliger er ofte svært energieffektive og godt isolerte, noe som ytterligere bidrar til dårlig inneklima. Det oppstår en konflikt mellom det å spare energi og ha et godt inneklima. Sørger du ikke selv for å lufte ut, så kommer det ingen ny luft inn i hjemmet, og ifølge alle eksperter på området så er det beste du kan gjøre for ditt innemiljø, ganske enkelt å lufte ut.

Ifølge Norges Astma og Allergiforbund bør du lufte ut minimum to ganger per dag i 10-15 minutter. Inneklima er også viktig for vår helse, trivsel og produktivitet.  Lider du av pollenallergi, så vær klar over at det er svært viktig å lufte ut med gjennomtrekk.

Når det er sesong for den typen pollen du er allergisk mot, så unngå å lufte ut midt på dagen, når det vanligvis er flest pollen i luften. Hvis det er spesielt støvallergi du lider av, er det i tillegg til grundig lufting, også viktig å innrede hjemme rengjøringsvennlig, og unngå for mange ting, møbler og tepper, hvor støv kan legge seg.

Hvordan fungerer en luftrenser?

En luftrenser renser luften ved å fjerne partikler som støv, pollen, røyk og andre irriterende stoffer. En luftrenser er i stand til å rense luftpartikler som svever i luften, men kan ha begrenset en effekt på for eksempel allergi forårsaket av støvmidd, pollen og dyreallergener – som er relativt tunge partikler og derfor faller raskt til bakken. Når partiklene har lagt seg på bakken er ikke luftrenseren i stand til å fjerne de. Noen luftrensere er også utformet for å nøytralisere lukt.

Det finnes totalt 5 ulike typer luftrensere:

Ioniseringsapparater: Fjerner partikler i luften, men ofte bare en liten del av den totale partikkelmengden i rommet, så effekten av denne kan være begrenset. Her er det viktig å bemerke at luftrensere som benytter seg av denne metoden kan danne ozon, som er skadelig for helsen og kan forårsake luftveisplager.

Luftrensere med elektrostatiske filtre: Fjerner partikler som svever i luften og er ofte ganske effektive. Her er det viktig å bemerke at luftrensere som benytter seg av denne metoden kan danne ozon, som er skadelig for helsen og kan forårsake luftveisplager.

Luftrensere med partikelfiltre: Partikkelfiltre er fysiske filtre som finnes i forskjellige kvaliteter. Disse sørger for å filtrere partiklene i luften, og derfor er det naturligvis best å bruke et filter i så god kvalitet som mulig.

Luftrensere med gassfiltre: Gassfiltre og karbonfiltre er 2 begreper som brukes om samme type filter. De fanger enkelte gasser i filteret, mens de lar andre passere. Det er viktig at du følger produsentens instruksjoner og bytter filteret i luftrenseren regelmessig. Hvis du ikke skifter ofte nok risikerer du at noen av gassene som er fanget opp blir frigitt igjen.

Ozongenerator / Ozonluftrenser: Denne typen luftrenser bør bare brukes av profesjonelle. Den brukes vanligvis til å fjerne lukt, for eksempel røyk etter brann. Vær oppmerksom på at denne typen produserer det skadelige stoffet ozon, som kan føre til pusteproblemer.

Luftrensere fungerer forskjellig, og dermed renser de også luften på forskjellig måte. Det finnes 4 forskjellige metoder:

1) Elektrostatiske ionisering

2) Fotokjemisk reaksjon med UV-stråler

3) Ikke-termisk plasmareaksjon med sterk strøm

4) Mekanisk ved å trykke luft gjennom filtre

Vær oppmerksom på at hvis du kjøper en luftrenser som bruker metoden 1-3, så kan de avgi ozon. Derfor er det viktig at du sjekker med forhandleren om dette er tilfellet. Du kan lese mer om ulike typer luftrensere og deres rensemetoder her.

En annen fordel for astmatikere og allergikere kan være å undersøke om du kan dra nytte av en luftfukter hjemme. Hvis du vil vite mer om luftfuktere, kan du lese vår luftfukter guide som gir deg svar på hvor høy luftfuktighet det bør være i hjemmet ditt og hjelper deg å finne ut om du kan dra nytte en luftfukter. Les også om de beste aircondition.


Dette bør du være klar over når du velger din luftrenser

Når du velger luftrenser er det viktig å være klar over at enkelte typer luftrensere kan generere ozon, som er skadelig for helsen og kan forårsake luftveisplager. Ifølge det danske magasinet Bolius, som kaller seg huseiernes kunnskapssenter, bør du kun skaffe deg en luftrenser hvis du har store problemer med partikler i luften – og bare hvis regelmessig renhold og utlufting ikke er tilstrekkelig.

Bolius påpeker også at luftrensere kan være dyre i energiforbruk siden det krever mye energi for maskinen å presse luften gjennom filtrene. Derfor bør luftrensere brukes med forsiktighet og bare som en midlertidig løsning. Det er også viktig å huske at filtrene skal skiftes ofte, ca. hver 3-6 måned avhengig av modell; husk å legge merke til pris på nye filter da en billig luftrenser fort kan bli en kostbar affære hvis den bruker de dyreste filtrene på markedet. Hvis du ikke skifter filter kan luftrenseren slutte å fungere og i verste fall resirkulere skadelige partikler tilbake i luften.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Woods Elfi-150 

Woods Elfi 150

Denne luftrenseren fra Woods er svært stille i drift og kan brukes i lokaler på opptil 30 kvm. Den er spesielt utviklet for bruk på soverom, og med et støynivå på kun 25 dB vil den ikke holde deg våken om natten. Til sammenligning, så er terskelen for hva som er hørbart ved 20 dB. I tillegg til et lavt støynivå, har luftrenseren også et lavt energiforbruk som gjør det ideelt å bruke den over lengre tid – for eksempel om natten.

Woods Elfi 150 renser luften for skadelige partikler gjennom det patenterte Active Ion HEPA filteret, som lades opp av luftrenseren under bruk. Dermed absorberes eksisterende ioniserte luftpartikler og luften renses. Filteret har ifølge produsenten en filtreringskapasitet på 99,98% ned til partikkelstørrelse 0,0003 mm, noe som er 50 ganger mindre enn bakterier. Hvis du erstatter ditt Active Ion Hepa filter minst 1 gang i året, kan du få opptil 10 års garanti på luftrenseren. Du kan lese mer om garantien på Woods egen nettside.

Elegant design og trygg bruk
Selve kabinettet og alle indre deler i luftrenseren er utformet i pulverlakkert metall. Det betyr at det ikke avgis noen allergifremkallende damper fra mykgjørende kjemikalier som vanligvis brukes i plast, og du kan trygt bruke luftrenseren uten å bekymre deg for dette.

Ifølge produsenten selv vil det ikke slippes ut skadelig ozon fra luftrenseren. Modellen har et enkelt og elegant design og kan monteres både på veggen eller bli brukt stående. Den kan leveres med oppheng, men kan kjøpes med ben hvis det er ønskelig.

Modellen har kapasitet til å rense opptil 150m3 luft per time, dermed skaper den et mer effektivt, renere og sunnere inneklima fritt for luftbårne partikler som pollen og andre allergener. Modellen fra Woods gir deg en enkel og elegant luftrenser, som effektivt renser luften og gir et godt inneklima. Luftrenserens design er også nøytralt, slik at du enkelt kan sette den hvor du vil uten at den tiltrekker seg stor oppmerksomhet.

Utvalgte fordeler ved Woods Elfi-150:

Stille under bruk
Lavt energiforbruk
Filtreringskapasitet på 99,98%
Designet for rom opptil 30 kvm
Ingen utslipp av ozon


Electrolux EAP150

Electrolux EAP150 luftrenserLuftrenseren fra Electrolux renser effektivt luften i 3 trinn og fjerner opptil 99,97% av alle støvpartikler, pollen, skitt og lukt. Modellen er svært populær blant brukerne og berømmes spesielt for sin effektivitet, i tillegg til rask og betydelig endring i luftkvalitet med en gang den slås på. Flere brukere påpeker også at den har et nøytralt og elegant design som gjør plasseringen av apparatet til en lek.

Modellen er egnet for rom på opptil 32 kvm og har en innebygd sensor, som effektivt måler luftkvaliteten i rommet den befinner seg i. Luftkvalitetssensoren justerer automatisk viftens hastighet og tilpasser luftkvaliteten, slik at luften renses til optimal luftkvalitet er oppnådd.

Effektiv og elegant luftrenser med stillegående drift
Sensoren måler kontinuerlig nivået av forurensning i luften og gir beskjed hvis rensenivået økes. Modellen har 3 forskjellige viftenivåer som kan justeres manuelt: Lav, middels og høy. Luftrenseren bruker et HEPA-filter for å rense luften og gir deg beskjed når det er tid for å skifte filteret. Ifølge produsenten selv, avgir ikke Electrolux EAP300 skadelig ozon. Modellen er også utstyrt med et aktiv karbonfilter som sørger for å fjerne dårlig lukt fra for eksempel sigarettrøyk.

Med Electrolux EAP150 får du en effektiv og elegant luftrenser som er svært enkel å bruke. Ren luft og godt inneklima kan være en avgjørende faktor når det kommer til å få seg en god natts søvn. Denne modellen er spesielt laget for å brukes om natten, og er derfor meget stillegående samtidig som den reagerer selv på de minste endringer i luftkvaliteten – uten å forstyrre din nattesøvn.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EAP150:

Spesielt egnet for soverommet
Renser effektivt luften med opptil 99,97%
Innebygd luftkvalitetssensor
Aktivt karbonfilter som fjerner lukt
Avgir ingen ozon


Woods Elfi-300

Woods Elfi300 air purifier

Woods ELFI-300 er en ekstremt effektiv luftrenser som raskt skaper et sunnere inneklima og kan brukes i lokaler på opptil 60 kvm. Luftrenseren er både diskret og elegant, og kan derfor lett plasseres i de fleste områder.

Modellen har et svært lavt støynivå på kun 25 dB og er derfor spesielt egnet for soverommet. Til sammenligning ligger terskelen for hva som er hørbart på 20 dB. I tillegg til et lavt støynivå, har luftrenseren også et lavt energiforbruk som gjør det ideelt å bruke den over lang tid. Avhengig av innstilling, har luftrenseren et energiforbruk på mellom 4 og 25 W.

Woods Elfi 300 renser luften for skadelige partikler gjennom det patenterte Active Ion HEPA-filteret som lades opp under bruk. Dermed absorberes eksisterende ioniserte luftpartikler og luften renses.

Under prosessen sirkuleres luften i rommet og trekkes inn gjennom luftrenseren med en stille og energisparende vifte. Modellens filter har, ifølge produsenten, en filtreringskapasitet på 99,98% ned til partikkelstørrelse på 0, 0003 mm. Dette er 50 ganger mindre enn bakterier. Hvis du erstatter ditt Active Ion Hepa filter minst 1 gang i året, kan du få opptil 10 års garanti på luftrenseren. Du kan lese mer om garantien på Woods egen nettside.

Ingen ozon eller skadelige partikler
Selve kabinettet og alle indre deler er utformet i pulverlakkert metall. Dermed blir det ikke avgitt noen allergifremkallende damper fra mykgjørende kjemikalier som vanligvis brukes i plast. Ifølge produsenten vil det heller ikke slippes ut skadelig ozon fra luftrenseren.

Luftrenseren er designet for å stå fritt i rommet, og det er inkludert ben for dette. Modellen har en trinnløs ventilatorinnstilling og kapasitet til å rense opptil 300 m3 luft per time. Dermed skaper den et renere og sunnere inneklima som er fri for luftbårne partikler som pollen og andre allergener. Hvis du har bruk for å fjerne sigarettrøyk, er det mulig å kjøpe et karbonfilter til luftrenseren som sørger for å eliminere alle luktpartikler fra luften.

Utvalgte fordeler ved Woods – Elfi 300:

Kapasitet til å rense 300 m3 luft per time
Egnet for rom opptil 60 kvm
Lite støy
Lavt energiforbruk
Ingen utslipp av ozon


Electrolux EAP300

Electrolux EAP300

Med denne toppmodellen fra Electrolux får du en effektiv luftrenser med ekstra stor kapasitet egnet for rom på opptil 70 kvm. Den kan effektivt rense opptil 335 m3 luft per time.

Electrolux EAP300 renser luften med hele 4 filtreringsstadier og en luftsensor som overvåker luftkvaliteten. Sensoren måler kontinuerlig nivået av forurensninger i luften og gir beskjed hvis den øker rensenivået.

Den har 3 forskjellige viftenivåer som velges avhengig av luftkvaliteten. Du trenger ikke bekymre deg for å stille inn og justere luftrenseren. Det klarer den selv, slik at du kan være sikker på at ditt inneklima er sunt og rent. Du kan manuelt justere innstillingene på luftrenseren og dermed sikre at du alltid har den beste luftkvaliteten i rommet. Luftrenseren benytter både et karbonfilter og HEPA-filter for å rense luften, og gir deg beskjed når det er tid for å skifte filteret. Ifølge produsenten avgir ikke Electrolux EAP300 skadelig ozon.

Effektiv rensing av lukt og høyt filtreringsnivå
Luftrenseren er også utstyrt med en luktsensor og et karbonfilter som sikrer at irriterende lukter som sigarettrøyk effektivt fjernes fra hjemmet ditt. Modellen er så effektiv at filtreringsnivået ligger på 99,97%.

Designet er diskret og luftrenseren kan derfor plasseres i de fleste rom uten at interiøret og dekoren ødelegges. Luftrenseren kommer også med fjernbetjening som lar deg sjekke luftrenseren på avstand og gir deg frihet i forhold til plassering.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EAP300:

Avgir ingen ozon
Designet for rom opptil 70m2
Fjerner lukt
Elegant og diskré design


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke luftrensere har fått de beste anmeldelsene?

Woods Elfi-150, Electrolux EAP150, Woods Elfi-300 og Electrolux EAP300

🤓 Hvordan er luftrenserne blitt testet?

Luftrenserne er vurdert ut ifra hvor effektive de er i bruk, lufttrykk på forskjellige avstander og hvor brukervennlige de er.

🤔 Hvordan virker en luftrenser?

Helt enkelt så gjør luftrensere det navnet antyder. Ved hjelp av spesiallagde filtre er de i stand til å fjerne partikler som støv, pollen, røyk og andre urenheter i luften. De kan også ha en begrenset effekt på for eksempel støvmidd og dyreallergener.


Beskrivelse av kilder og tester

Vi håper du føler at det ligger mye arbeid bak denne artikkelen. Vi ønsker å gi deg en objektiv vurdering av alle produkter, og derfor stoler vi på både offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne anmeldelser på tvers av både danske og internasjonale nettbutikker. Vårt forskningsteam har undersøkt markedet og undersøkt alle relevante kilder.I vårt arbeid har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:
Google Shopping
Ved hjelp av Google Shopping-tjenesten kan bedrifter markedsføre varene sine som sponsede oppføringer på søkeresultatsiden. Kunder kan imidlertid filtrere produkter etter pris, kategori og anmeldelser for å avgrense alternativene.
Levoit Core 300 Smart – Du kan se anmeldelsene her.
Amazon
Amazon er en nettforhandler som tilbyr alt fra bøker til elektronikk. Forbrukere kan legge inn anmeldelser og gi mer informasjon om deres erfaringer med et bestemt produkt for potensielle kjøpere.
Levoit Core 200 Smart – Du kan se anmeldelsene her.
Which.co.uk
Which.co.uk er et nettsted som gir informasjon om produkter og tjenester. De testet Levoit Core 300 Smart basert på driftstid, energieffektivitet og brukervennlighet.
Testet: september 2022
Se testen her.
Moderncastle.com
Moderncastle.com er et nettsted viet til anmeldelser av hvitevarer, hovedsakelig med fokus på støvsugere, luftrensere og møbler. De testet Levoit Core 200 Smart med tanke på design, ytelse, kvalitet, brukervennlighet og verdi.
Testet: 21/06/2021
Se anmeldelsen her.
Airpurifierfirst.com
Airpurifierfirst.com er et nettsted som gir guider når du kjøper en luftrenser, samt anmeldelser av de beste modellene for å hjelpe deg med å velge riktig. Vi har inkludert et av deres testede produkter, Levoit Core 200 Smart, som de vurderte basert på oppsett, installasjon, design, kontrollpanel og funksjoner.
Testet: 14/05/2022
Se anmeldelsen her.
Trustedreviews.com
Trustedreviews.com er et nettsted som gir anmeldelser av produkter og tjenester. De testet Levoit’s Core 300S basert på design og funksjoner, sammenlignet resultater med andre modeller på markedet, og ga sin generelle mening.
Testet: 03/06/2022
Se anmeldelsen her.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere