Luftfukter Guide 2020 – Finn de beste luftfukterne her

0

En luftfukter kan være et utmerket verktøy for å forbedre inneluft og bli kvitt tørr luft. Mange opplever ubehag om vinteren, som en luftfukter kan enkelt redusere.

Et tørt inneklima kan forårsake ubehag som tørre øyne, slimhinner og luftveier. Mens noen mennesker knapt merker noe, kan det bety stort ubehag for andre. Lider du av astma eller allergi så er et godt inneklima spesielt viktig, og ifølge eksperter kan luftfuktere være et effektivt verktøy for å overvinne ubehag med åndedrett og tørre slimhinner forårsaket av tørr luft.

Nedenfor finner du en oversikt over noen av de beste luftfukterne på markedet. Ingen av modellene har vært med i offisielle tester, siden det ikke er laget noen for luftfuktere. I stedet har Forbrukerliv.no sett nøye på allergiorganisasjoner og eksperter anbefaler, og hva de mener det er viktig å være klar over når man investerer i en luftfukter.

I denne artikkelen får du:
🔸 En gjennomgang av de beste luftfukterne på markedet akkurat nå
🔸 En guide til hva du bør vurdere før du investerer i en luftfukter
🔸 En guide for å få et godt inneklima  


Beurer LB88 luftfukter

Beurer LB88 luftbefugter

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
899,00 Kr. 0,00 Kr. 899,00 Kr. Les mer
899,00 Kr. 0,00 Kr. 899,00 Kr. Les mer
953,00 Kr. 0,00 Kr. 953,00 Kr. Les mer
1 018,00 Kr. 0,00 Kr. 1 018,00 Kr. Les mer
1 018,00 Kr. 0,00 Kr. 1 018,00 Kr. Les mer

 

Denne stilige luftfukteren fra Beurer er både kompakt, kraftig og svært stille under bruk. Den benytter seg av en helt ny ultralyd luftfuktings-teknologi, som gir både hygienisk og steril fordamping. Den er veldig effektivt og har et damputslipp på hele 550 ml per time. Modellen er egnet for rom opptil 48kvm, og har en vannbeholder på seks liter, slik at du enkelt kan fylle tanken når den er tom. Vanntanken er også gjennomsiktig slik at det er lett å se, når det må fylles på vann. Dersom du har glemt å fylle tanken, slår Beurer LB88 seg av selv slik at du ikke trenger å være bekymret for om luftfukteren tar skade med tom tank eller unødvendig strømforbruk.

Beurer LB88 benytter en spesiell fordampingsteknologi via ultralyd, som produserer vanndampen som både er ren, duftfri og steril. Vil du tilsette duft, er dette mulig med en av Beurers aromaputer. Det følger 15 puter med maskinen, og de er alle duftfri.

Beurer LB88 aroma puder

Du tilsetter den duften du ønsker på aromaputen, deretter settes en liten boks i luftfukteren. Vær oppmerksom på at vannløselige oljer er best egnet til putene. Ønsker du bare å fylle hjemmet ditt med duften av essensielle oljer, er det også langt tryggere å bruke Beurer LB88 enn en oljebrenner.

Stille i bruk og effektiv antikalk-beskyttelse
Som standard følger det med 15 antikalk-puter som beskytter luftfukteren mot forkalkninger, samt en rengjøringsbørste.  Bor du i et område med veldig kalkholdig vann, så kan det kjøpes et annet filter til maskinen. Bruk av svært kalkholdig vann i en luftfukter kan være usunt, siden vannet har høyt mineralinnhold. Når vannet blir utgitt som damp, kan mineraler bli omgjort til støv som slippes ut i luften. Dette unngås enkelt ved å kjøpe et filter. I tillegg til å være bra for din helse og bidrar til å holde luftfukteren ren, siden det reduserer forekomsten av kalkavleiringer der hvor dampen blåses ut.

Tradisjonelt har luftfuktere både vært store og bråkete, men med denne modellen fra Beurer, vil du få en liten og kompakt modell som er så stille at du kan bruke den om natten. Beurer GmbH har stått for innovative produkter av høy kvalitet innen helse og velvære i mer enn 96 år, og denne luftfukteren er ikke et unntak. Du får 3 års garanti på modellen, og den er tilgjengelig i både svart og hvit.

Utvalgte fordeler med Beurer LB88:

🔵 Ren, duftfri og steril damp
🔵 6 liters vannbeholder
🔵 Mulighet for bruk av aromaputer
🔵 Slår seg automatisk av når vanntanken er tom
🔵 Lett og trinnløs regulering av damp

Nedenfor kan du se en kort presentasjonsvideo av Beurer LB88:

https://www.youtube.com/watch?v=W7DWDblVesg

Philips AC4080/10 Air Combi 

Philips AC4080:10 Air Combi

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 199,00 Kr. 0,00 Kr. 4 199,00 Kr. Les mer
4 199,00 Kr. 0,00 Kr. 4 199,00 Kr. Les mer
6 245,00 Kr. 0,00 Kr. 6 245,00 Kr. Les mer

 

Denne modellen fra Philips er en kombinert luftfukter og luftrenser. Det renser luften og fjerner luftbårne allergener, samtidig som den sørger for å opprettholde ideell luftfuktighet i rommet. På grunn av sine kombinerte funksjoner med både rens og fukt, er denne modellen spesielt egnet til hjem med allergikere.

Modellen er egnet for rom opptil 45 kvm, og er utstyrt med et kombinert HEPA aktivt karbonfilter, som fjerner støv, pollen, gasser og bakterier i rommet den befinner seg. Modellen har også en tretrinns indikator som via en liten lampe tydelig viser nivået av luftkvalitet.

Philips AC4080-10 Air Combi - lamper

Et blått lys indikerer god luftkvalitet, lilla indikerer moderat kvalitet og en rød lampe angir dårlig luftkvalitet. En innebygget sensor måler luftkvaliteten og vil automatisk velge relevant farge. Modellen gir deg mulighet til å stille inn hvor følsom sensoren skal være. Dette kan være spesielt nyttig hvis du lider av overfølsomhet for luftbårne partikler som pollen. Luftkvalitet-sensoren har 3 alternativer: ekstra følsom, følsom og standard. Alle innstillinger og knapper er lett tilgjengelig på toppen av apparatet.

Effektiv filtreringsteknologi og timerfunksjon
En tretrinns blåsehastighet gjør det mulig å justere luftstrømmen, og modellens effektive filtreringsteknologi stopper bakterier, kalsium og andre partikler fra vannet slik at du ikke trenger ikke å bekymre deg for skadelige partikler i luften. Luftfukteren er også utstyrt med et tidsur hvor du med intervaller på 1, 4 og 8 timer kan la apparatet stå på. Når den forhåndsinnstilte tiden er gått, slås enheten automatisk av. Vanligvis har luftfuktere en god og høy hastighet, slik at du kontinuerlig får damp og opprettholder innendørsfuktighet slik at du unngår tørr hud og tørre øyne.

Med Philips AC4080/10 Air Combi får du en effektiv luftrenser og luftfukter som reduserer tilstedeværelse av bakterier i luften og samtidig sørger for å opprettholde et godt inneklima og et sunt nivå av luftfuktighet.

Selv om modellen er en kombinert luftfukter og luftrenser, er det også mulig å bruke den som luftrenser. Dette gjøres enkelt ved å tømme vanntanken og deretter deaktivere luftfukter-funksjonen direkte på enheten.

Utvalgte fordeler med Philips AC4080/10 Air kombi:

🔵 Kombinert luftrenser og luftfukter
🔵 Spesielt egnet til hjem med allergikere
🔵 Sensor som måler luftkvaliteten
🔵 Alternativ for timerfunksjon


DYSON AM10

 DYSON AM10

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 595,00 Kr. 0,00 Kr. 4 595,00 Kr. Les mer
4 795,00 Kr. 0,00 Kr. 4 795,00 Kr. Les mer
5 214,00 Kr. 0,00 Kr. 5 214,00 Kr. Les mer
8 935,00 Kr. 0,00 Kr. 8 935,00 Kr. Les mer

 

Med denne modellen fra Dyson får du intelligent klimakontroll som skaper et hyggelig inneklima hjemme. Avhengig av hvor sterk luftstrøm du ønsker, får du med denne modellen opptil 18 timer med kontinuerlig bruk. Vanntanken har en kapasitet på 3 liter, og luftfukteren kan brukes effektivt både sommer og vinter. Om vinteren kan den stilles inn til å avgi en hygienisk dis for fukt av luften, mens den om sommeren kan settes til å avgi en kraftig luftstrøm for kjøling av rommet. Med denne modellen får du så en allsidig luftfukter som kan brukes hele året.

Dyson AM 10 remote

I motsetning til mange andre luftfuktere, er Dyson enkel å betjene med fjernkontroll. Her kan du styre hvor styrken på luftstrømmen og fuktnivå. Modellen er egnet for rom på opptil 16 kvm. Den har også en tidtaker som kan settes til mellom 15 minutter eller 9 timer.

Patentert teknologi og innebygd klimakontroll
Vannet i luftfukteren blir utsatt for ultrafiolett lys gjennom en spesiell patentert renseteknologi. Rensesyklusen tar 3 minutter og sørger ifølge produsenten for at 99,9% av alle bakterier i vannet blir drept, inkludert E. coli. Du kan derfor trygt inhalere damp fra luftfukteren.

Modellens spesielle klimakontroll måler både temperatur og fuktighet, og regulerer begge slik at det skapes et optimalt og komfortabelt innemiljø. Hele prosessen skjer ved at luftfukteren trekker inn luft, måler temperatur og luftfuktighet, og deretter blåser ut renset luft. Luften fordeles over hele rommet ved hjelp av Dyson Air multiplikator-teknologi.

Modellen er en av de eneste luftfukterne på markedet som er godkjent av britiske Skin Health Alliance. Dyson AM10 er spesielt egnet for hjem med astmatikere og allergikere.

Utvalgte fordeler med Dyson AM10:

🔵 Dobbeltfunksjon hele året
🔵 Opptil 18 timer med kontinuerlig bruk
🔵 Spesielt egnet for hjem med astmatikere og allergikere
🔵 Effektiv rengjøringsteknologi som dreper 99,9% av bakterier i vannet
🔵 Innebygd temperatur og luftfuktighetsmåler

Nedenfor kan du se en kort presentasjonsvideo av Dyson AM10:

https://www.youtube.com/watch?v=rnBveQEwQ4w


AquaticMist luftfukter

 AquaticMist Luftfugter

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne luftfukteren er uten tvil en av de penere modellene på markedet. Modellen er elegant formet som en vase, og tilbyr derfor både et elegant uttrykk og godt inneklima. I tillegg til et elegant design, har luftfukteren også ekstra stor rekkevidde og er derfor velegnet i lokaler opptil 65 kvm. Det følger med 3 separate munnstykker, slik at du kan tilpasse hvordan luften sprer seg i rommet.

Luftfukteren betjenes enkelt via en fjernkontroll, som også gir deg større frihet til å plassere luftfukteren der du vil. Via fjernkontrollen, kan du enkelt aktivere og deaktivere luftfukteren, samt tilpasse hvordan luften sprer seg i rommet, og hvor kraftig styrke den skal blåse med. Det spesielle designet på munnstykkene betyr at det er enkelt å oppnå effektiv spredning av luften uavhengig av størrelsen på rommet. Du kan enkelt flytte luftfukteren fra et lite rom til et stort rom – du må bare huske å skifte munnstykket.

AquaticMist Luftfugter lille mundstykkeElegant design og lydløs i bruk
AquaticMist har en vanntank på 4,5 liter og er i stand til å produsere opptil 400 ml. damp per time, avhengig av hvor sterk du vil at dampen skal være. Luftfukteren har et støynivå på 40dB, noe som tilsvarer lyden fra et stille kjøleskap.

Med AquaticMist er det enkelt å få et bedre inneklima, samtidig som hjemmet ditt ser like bra ut. Den er relativt enkel i sine funksjoner, men det du eventuelt savner her blir kompensert for i design. Vennligst merk at luftfukter skal plasseres 20 cm fra vegger og møbler og stå på et vanntett underlag. På grunn av sin store rekkevidde, er modellen spesielt egnet til større lokaler eller kontorlandskap.

Utvalgte fordeler med AquaticMist:

🔵 Elegant og stilig design
🔵 Stor rekkevidde på opptil 65 kvm
🔵 Fuktighetskapasitet på opptil 400 ml. damp per time
🔵 3 forskjellige munnstykker for optimal spredning av damp
🔵 Svært lavt støynivå under bruk


Stadler Form Oskar luftfukter

Stadler Form Oskar

 

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne luftfukteren er en av de mer energivennlige modellene på markedet. Den gir effektivt et bedre inneklima og holder sitt energiforbruk til et absolutt minimum.

Oskar kan brukes i rom opptil 40 kvm og har en vanntank på 3,5 liter. Modellen har integrert hygrostat som brukes til overvåking og kontroll av fuktighet. Det sikrer dermed optimalt inneklima. Luftfukteren er veldig stille under bruk og kan derfor enkelt brukes både på dagtid og om natten. Modellen har en natt-funksjon, hvor lyset i luftfukteren dempes slik at det ikke forstyrrer din nattesøvn. Hvis vannbeholderen blir tom under bruk, slår luftfukteren seg av automatisk. Du trenger derfor ikke bekymre deg for om motoren tar skade ved å kjøre på tom tank eller at strømregningen kommer ut av kontroll hvis du ønsker å bruke luftfukter om natten.

Stadler form oskar opfyldningAntibakterielt vannfilter og damp med duft
Modellen har også et antibakterielt vannfilter, som sikrer at alle bakterier blir absorbert og ikke sprer seg i hjemmet ditt. Når tanken er tom for vann, kan du fylle den gjennom en liten luke på siden av luftfukteren. Hvis du ønsker, er det også mulig å tilsette duft i vanndampen. Ønsket duft tilsettes i det lille duftkabinettet; se videoen under for en demonstrasjon.

Med Stadler Form Oskar luftfukter får du en elegant, kompakt og effektiv luftfukter som sørger for å skape det beste innendørsmiljøet til ditt hjem.

Utvalgte fordeler med Stadler Form Oskar luftfukter:

🔵 Rekkevidde på opptil 40 kvm
🔵 Mulighet for å legge til duft
🔵 Svært energivennlig
🔵 Natt-funksjon
🔵 Innebygd hygrostat

Nedenfor kan du se en kort presentasjonsvideo av Stadler Form Oskar:

https://youtu.be/G3LszeLrcr8

Trenger du en luftfukter?

Når du varmer opp hjemmet ditt, blir luften automatisk tørrere. Dette kan føre til et irriterende inneklima. Aircondition, som mange kjenner fra jobbene sine, kan skape et inneklimamiljø med ekstremt tørr luft. Det er ikke bare oss mennesker som plages av den tørre luften, også møbler og planter trives bedre i høy luftfuktighet. Det spiller ingen rolle hvilken kilde du bruker for varme, siden både radiatorer, varmepumper og vedovner har samme effekt. Et tørt inneklima kan forårsake ubehag som tørre øyne, hud og slimhinner. Mens noen ikke merker ubehag, kan det bety store plager for andre.

Spesielt om vinteren er luften hjemme og på arbeidsplassen ekstra tørr, som for noen kan føre til ubehag i nese og hals. Tørr luft kan derfor være til stor irritasjon for dine luftveier og forverre eksisterende problemer, selv om du ikke har noen medisinske problemer. En måte vi kan få både tørr luft og tilknyttede ubehag mindre på, er selvsagt ved å gjøre luften mindre tørr. Ifølge lungespesialister kan en luftfukter være et svært effektivt verktøy til å overvinne luftveisubehag forårsaket av tørr luft. Bruk av luftfukter kan spesielt lindre kronisk rennende nese, symptomer på høysnue, utbrudd av astma og allergi, tørr hals og problemer med nese.

Lider du av astma eller allergi, så er godt inneklima spesielt viktig. Når man snakker om luftforurensning og dårlig luft, tenker vi ofte på utendørsmiljøet og eksos fra biler, fabrikker og skorsteiner. Ifølge Norges astma og allergiforbund, er det derimot ofte i våre egne hjem at dårlig luft verst. Dårlig ventilasjon i hjemmet betyr at for eksempel pollen, støv, røyk, støvmidd, kjemikalier, pelsallergener og andre irriterende stoffer ikke luftes ut, men derimot forblir i huset. Er du utsatt for dårlig inneklima over en lengre periode, kan dette føre til både astma og allergi som forverrer eksisterende symptomer. Det er derfor viktig å alltid lufte godt ut for å sikre et godt inneklima.

Det er ikke nok bare å ventilere ut, så en luftrenser som filtrerer ut partikler og urenheter i luften kan, ifølge den svenske organisasjonen Astma- & Allergilinjen, gjøre livet mer behagelig for astmatikere og allergikere når sykdommen er på sitt verste. I kombinasjon med lufterenseren kan du bruke en luftfukter, som ytterligere sørger for å optimalisere inneklimaet. En luftfukter produserer damp som absorberes i luften i rommet, der det vil spres og tilføre fuktighet til hud, nese, luftveier, planter og møbler.

Hvis du velger å bruke en luftfukter, kan det være lurt å holde øye med luftfuktigheten på et hygrometer som måler luftfuktigheten. Akkurat som at luften ikke må bli for tørr, så er det heller ikke bra hvis den blir for fuktig. For høy luftfuktighet kan føre til gunstige vilkår for midd, bakterier og mugg i hjemmet, som kan forårsake eller forverre allergiske symptomer.

Hvis du velger å investere i en luftfukter, er det viktig å skifte vannet ofte og kontrollere at alle filtre og selve apparatet er rent, slik at du unngår bakterier og mugg. Vanndamp fra en skitten luftfukter kan føre til astma og allergisymptomer hos friske personer, og i verste fall føre til lungeinfeksjoner.

En luftfukter kan være en god idé hvis du opplever ubehag som tørre øyne og hud, eller tørre slimhinner og luftveier, som følge av et tørt inneklima.


Hvor høy bør luftfuktigheten være i hjemmet?

Enkelt sagt er luftfuktighet er et mål på hvor mye vanndamp luften inneholder. Det er vanskelig å si akkurat hvilket nivå av fuktighet som er best, men slik som for lav fuktighet kan forårsake store ubehag, kan også for høy luftfuktighet i hjemmet være et problem. Høy luftfuktighet kan føre til mer alvorlige ting som mugg og fuktighetsskader, akkurat som det også kan gi hodepine og allergier. Hvis du velger å investere i en luftfukter, så du bør være klar over hva fuktighetsnivået i hjemmet ditt er.

Ifølge det danske nettmagasinet Bolius, skal fuktigheten i hjemmet være 40-45% om vinteren, og 60-65% om sommeren. Du kan enkelt måle fuktigheten i luften og justere den med et hygrometer. Det er helt avgjørende for ditt velvære hjemme at luftfuktigheten ligger på et optimalt nivå. Blir nivået for høyt, så det kan gi grobunn for både støvmidd og mugg.

Bolius har 5 tips til hvordan du kan vedlikeholde god luftfuktighet hjemme:

1) Luft ut flere ganger daglig. Dette er noe av det beste du kan gjøre for å holde fuktighet ute av boligen.

2) Luft ekstra godt ut når fyringssesongen begynner -møbler, tepper og gulv tar opp fuktighet fra luften i løpet av sommeren. Når det blir vinter og fuktigheten faller, så avgir møblene fuktighet for å få balanse med luften.

3) Luft godt ut i vaskerommet – både tørketrommel og vaskemaskin avgir mye fuktighet.

4) Unngå rom som ikke er oppvarmet – når varm luft kommer inn i et rom som ikke er oppvarmet, øker fuktigheten og det kan dannes kondens.

5) Gi luften fri passasje i avtrekk og ventiler. Sørg for at dine ventilasjonskanaler er rene og velfungerende.

Du kan lese mer om de ovennevnte punktene og få flere gode råd for et godt inneklima på det danske nettmagasinet Bolius’ sin nettside.

Det danske Astma- og Allergiforbundet understreker også viktigheten av at din boligs luftfuktighet ikke blir for høy eller lav. Grunnen til at tørr luft er så dårlig for allergi, er at det irriterer din nesepassasje og potensielt kan føre til bihulebetennelse. Tørr luft kan også føre til at kroppen produserer mer slim enn nødvendig, som er spesielt plagsom hvis du har astma. Som nevnt ovenfor, kan for mye fuktighet gi gunstige forhold for støvmidd, og i verste tilfelle mugg. Det gjelder å finne den rette balansen – derfor er det anbefalt å investere i et hygrometer hvis du investerer i en luftfukter.


Tips for bruk av luftfukter

Veldig tørr luft kan forårsake dårlig inneklima, men for høy luftfuktighet også føre til dårlig inneklima. Hvis du bruker en luftfukter, bør du holde øye med luftfuktigheten i rommet slik at den ikke blir for høy. Flere modeller har innebygd hygrostat, noe som måler fuktighet – og hvis dette ikke er tilfelle, kan de skaffes rimelig i ulike bygg-butikker.

Rengjøring av luftfukteren er et annet viktig punkt: Avhengig av hvilke filtre og rensesystemer luftfukteren har bør den rengjøres ofte, siden det kan komme bakterier i stillestående vann. Sørg for å skifte vannet ofte, slik at alle filtrene er rene. Damp fra en skitten luftfukter kan føre til astma og allergi, og i verste fall, luftveisinfeksjoner. Du kan lese flere gode tips til bruk av luftfukter i ditt hjem her.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse