Tørketrommel test – Her er de beste tørketromlene – Best i test

0

Med en god tørketrommel blir tørking av klær mye lettere. Det er stor forskjell på tørketromler, og i denne artikkelen lærer du hva som er viktig å være oppmerksom på når du kjøper ny tørketrommel.

Forbrukerliv.no undersøker her hvilke tørketromler på markedet som har utmerket seg. Vi gjennomgår ulike tørketrommeltester fra hele Skandinavia og samler alle de beste kandidatene her, så du enkelt kan få overblikk over de beste testvinnerne.

I denne artikkelen får du:
– En gjennomgang av testvinnende tørketromler fra ulike uavhengige tester.
– En guide som viser deg tingene du bør være klar over når du kjøper en ny tørketrommel.

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.


Miele TWE 620 WP

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Miele-TWE-620-WP-Torketrommel test

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Det danske forbrukerrådet Tænk og det svenske forbrukerrådet Råd & Rön har testet modellen Miele W 620 WP og ekspertene kårer modellen til testvinner.

Miele TWE 620 WP er en kondenstørketrommel som fungerer ved at den varme og fuktige luften, som lages under en tørking, ledes ut gjennom et kondenserende system, hvor luften avkjøles og fuktigheten samles som kondensvann i en beholder.

Hvis du som forbruker trenger en god størrelse og en tørketrommel som er utstyrt med den nyeste teknologien, så vil denne tørketrommel være et godt valg.

Miele EcoDry-teknologi

Denne modellen er en stor tørketrommel med en kapasitet på åtte kilo, derfor vil den passe inn i en litt større husholdning.

For å sikre både lavt strømforbruk og kortest mulig tørketid, så er Miele TWE 620 WP utstyrt med Mieles EcoDry-teknologi, som fungerer gjennom det effektive samspillet mellom maskinens filtersystem og varmelegeme, noe som ikke lar det tette seg med smuss av noe slag. Modellen er også i energiklasse A+++.

Perfekt sikrer jevn tørking

En intelligent sensorstyring på Miele TWE 620 WP sørger kontinuerlig for å måle fuktighetsnivået i klærne under tørking, og deretter tilpasse tørketiden.

I tillegg er den utstyrt med Perfect Dry-funksjonen, som sikrer at alle tekstiler tørks likt uavhengig av materiale.

Maskinen har også en sensor i betjeningssystemet med DirectSensor, som sitter foran på maskinen over trommelen. De er lett å styre og navigere.

For å minimere den uheldige lukten som klærne kan få under tørketromling, så er Miele W 620 WP utstyrt med FragranceDos, som avgir en lett velduftende lukt til klærne.

Timer-funksjon med forsinket start

Tørketrommelen har en timer-funksjon med forsinket-start, som gir forbrukeren evnen å utføre tørke klærne på den tiden som passer de enkeltes behov.

Miele W 620 WP er en kondenstørketrommel som sikrer enkleste mulig fjerning av kondensvann. Den er utstyrt med en integrert fjerning av kondensvann gjennom slangeoppvikling.

Det betyr at vannet deretter kan bli pumpet direkte i vasken eller vannlåsen, slik at du ikke trenger å tømme vannbeholderen til kondensvannet.

Miele TWE 620 WP måler 85 cm (h), 60 cm (b) og 64,3 cm (d).

Utvalgte fordeler ved Miele TWE 620 WP:
🔵 Høy kapasitet på åtte kilo klær.
🔵 EcoDry-teknologi sikrer lavt strømforbruk og kort tørketid.
🔵 Intelligent sensor måler fuktigheten i klær underveis.
🔵 FragranceDos skal sikre at klærne lukter godt.
🔵 Kondens-tørketrommel med mulighet for oppvikling til slange.


Siemens WT47W568DN

Testvinner hos Forbrugerrådet Tænk.dk
Toppscorer hos svenske Råd & Rön

Siemens-WT47W568DN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne modellen ble kåret til testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk.dk, og fikk også flest poeng i en test av svenske Råd & Rön.

I den danske testen var det 35 tørketromler, der denne modellen klarte seg godt på alle testområdene. I tillegg har den energimerkingen A++, noe som betyr en veldig miljøvennlig tørketrommel. Det er plass til 8 kg tøy i den, så den er perfekt til de fleste norske familiene med klesvask til 3-6 personer.

Betjening

En av de store fordelene ved denne modellen er den brukervennlige og simple skjermen som gir deg et godt overblikk over de forskjellige funksjonene maskinen har, for eksempel program, temperatur og omdreiningstall.

Displayet gir deg også mulighet for lett å bruke ekstrafunksjonene – slik som 24 timers sluttidsinnstilling. På den måten kan du stille inn maskinen til å starte når du ønsker, og unngå at de tørre klærne ligger og blir krøllete inni tørketrommelen. Det store LED-displayet gjør det enkelt å følge med i tørkeprosessen.

Tørketrommelen gir deg også en rekke muligheter for tilvalg slik at du kan velge mellom forskjellige program, alt etter hvilken type klær du skal tørke. Du kan velge tørkeprogram til undertøy, håndklær, skjorter og utendørstøy.

Teknikk

Denne tørketrommelen gjør det bra teknisk fordi den har SoftDry tromlesystem. Det gir ekstra mild og skånsom tørking av tøyet ditt. Systemet sikrer en permanent luftstrøm og konstant temperatur mens klærne tørkes. Denne nye teknikken gjør at vasketøyet glir rundt i trommelen akkurat som på luftputer når det tørkes.

Maskinens AutoDry-system måler tøyets restfuktighet mens det blir tørket, og trommelen justerer automatisk programmet etter hvor tørt tøyet er. Derfor bruker maskinen aldri mer energi enn nødvendigt, og sensorstyringen gjør at det stopper automatisk når tøyet er tørt.

I tillegg har den også AntiVibration Design, som øker stabiliteten og betyr veldig lydsvak tørking. Tørketrommelen har også ActiveAir-teknologi som er en energieffektiv varmepumpeteknologi som sikrer at energiforbruket blir holdt nede.


Bosch WTW875M8SN

Testvinner hos Forbrugerrådet Tænk.dk
T
oppscorer hos svenske Råd & Rön

Bosch WTW875M8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne testvinneren fra Bosch vinner på å være svært brukervennlig fordi den er enkel og lettforståelig å bruke. Samtidig er den merket med energimerket A++ som sikrer at du sparer på energien mens du tørker klær.

Tørketrommelen ble kåret som testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk og ble også toppscorer i testen fra svenske Råd & Rön.

Modellen har plass til 8 kg klær, og er derfor stor nok til de fleste familiene. 8 kg tøy er ca det samme som 24 våte t-skjorter.

Betjening

Denne toppmodellen fra Bosch har et stort LED-display som gjør det enkelt å få overblikk over de ulike programmene. Den har TouchControl-taster, så navigeringen rundt i de ulike programmene er enkel og behagelig. Maskinen får ros i testene for å ha en betjening som er veldig tilgjengelig for alle.

Her kan du også innstille den til forskjellige program – business/skjorter, håndklær, undertøy og mange andre tørkeprogrammer. Det er også mulig å forhåndsinnstille tørking slik at du kan ha klærne klare og tørre når du ønsker der.

Teknikk

Denne modellen er utstyrt med en selvrensende kondensator, som gjør at den selv renser mikrofilter og kondensator. Dette er en stor fordel, fordi man selv slipper å rense det – det kan være litt av en utfordring.

Det innebygde SensitiveDrying-system gjør at den tørker tøyet ditt skånsomt. Den er sensorstyrt, hvilket betyr at den selv måler når tøyet er tørt. Når maskinen registrerer at tøyet er tørt, stopper den automatisk. Det gjør også at du bruker mindre strøm på å tørke klær enn hva som er nødvendig. Tørketrommelem måler når tøyet er tørt gjennom en sensor for restfuktighet i tøyet.

Denne modellen fra Bosch har også AntiVibrasjon-design som øker stabiliteten og sikrer at den er svært støysvak mens den arbeider. Den har også ActiveAir-teknologi, en energieffektiv varmepumpeteknologi som sikrer at energiforbruket holdes nede.


Electrolux EDP2074PDW

“Mye for pengene” hos det danske forbrugerrådet Tænk.dk

Electrolux EDP2074PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 333,00 Kr. 0,00 Kr. 3 333,00 Kr. Les mer
4 294,00 Kr. 0,00 Kr. 4 294,00 Kr. Les mer
4 294,00 Kr. 0,00 Kr. 4 294,00 Kr. Les mer

 

Denne tørketrommelen fra Electrolux klarer seg bra i testen hos Tænk, der den spesielt får poeng for å være rask til å tørke tøyet. Det er en av de billigste modellene, og her får du en ganske utmerket tørketrommel til relativt lite penger.

Tænk påpeker likevel at den er forholdsvis energiforbrukende, og derfor bare har fått energimerke B. Den passer bra til mindre familier med en kapasitet på 7 kg klær om gangen.

Betjening

Tørketrommelen er utstyrt med et brukervennlig Touch-kontrollsystem som gjør det enkelt og lettvint å styre den. Det store LED-displayet gir deg overblikk over hvor lang tid det er igjen før tøyet er tørt. Du kan sette den på forsinket startfunksjon, slik at du kan innstille den til å starte når du ønsker det. Dette kan være praktisk hvis du for eksempel ønsker å ha klærne klare når du kommer hjem fra jobb.

Det er også en tidsstyringsfunksjon som gir deg mulighet for å bestemme hvor lang tid tørkingen kan ta. Du kan altså sette opp hastigheten hvis du har bruk for å få tøyet tørt fortest mulig. Det er også mulig å innstille den til mange ulike spesialprogram – sportstøy, ull, strykelett og mange flere.

Teknikk

En av fordelene ved denne modellen er luken som du kan snu, så selv bestemmer om du vil åpne mot høyre eller venstre. Den jobber også på lavt støynivå (65 dB), som gjør at du kan tørke klær uten å bli plaget av lyden.
En annen fordel er at den er sensorstyrt og selv måler hvor tørt tøyet er. Når den registrerer at tøyet er tørt nok, stopper den automatisk. Da sparer den på energien.


LG RC7055AH1Z

Toppscorer hos det danske forbrugerrådet Tænk.dk

LG RC7055AH1Z

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne toppmodellen fra LG har både fått gode anmeldelser i tester og generelt av forbrukerne. Med energimerket A++ er dette en miljøvennlig maskin. Den har en kapasitet på 7 kg, noe som typisk passer bra for et hjem med 2-3 personer.

Betjening

Tørketrommelen er utstyrt med et lett og simpelt LED-display som gjør det enkelt å styre maskinen og bruke de ulike programmene.

Den inneholder 11 sensorstyrte programmer, 3 tidsstyrte programmer og 15 valgfri funksjoner. Her finner du også diversen spesialprogrammer som tar høyde for hvilken tøytype du ønsker å tørke, eksempelvis bomull, sport, ull, hygiene, bukser og mange flere.

Som nevnt er tre av programmene med tidsstyring, som betyr at du kan kode den til å starte når du ønsker. Da kan du ha klærne klare når det passer deg best.

Teknikk

Denne LG-tørketrommelen har en funksjon som heter Smart Diagnosis. Det gjør at hvis det oppstår en feil med tørketrommelen, klarer maskinen selv å lage feilsøking og sende eventuelle feilresultat til LGs servicesenter via en fasttelefon eller mobil.

Feilsøkingen gir deg etterpå presise forslag til hvordan du kan løse eventuelle feil. Hvis du installerer LG Smart Laundry-appen på smarttelefonen kan du selv gjennomgå diagnosen på telefonen.

Det er en kondenstørketrommel, men du har også mulighet for å montere en utløpsslange slik at kondensvannet blir ført direkte ut i avløpet i stedet for å bli samlet opp i vanntanken. For å bruke denne løsningen må du selv kjøpe slangen.

Tørketrommelen virker med varmepumpeteknologi og har selvrensende kondensator som sikrer vedlikehold med optimal energibesparing og tørkeevne.


Electrolux EDC2086PDW

✅ Anbefalt av Abcnyheter.no

Electrolux HT43K8137

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Her får du en anmelderrost kondenstørketrommel fra Electrolux. Det tyske merket er generelt kjent for å lage hvitevarer i høyeste kvalitet, noe som også gjelder denne modellen.

Det er plass til 8 kilo tøy i den, så den er perfekt til en husholdning på 3-6 personer. Den er svært støysvak og utsender bare lyd på 65 dB når den tørker, hvilket gjør at du uten problemer kan bruke den mens du er hjemme uten å bli plaget.

Betjening

Tørketrommelen har et innebygd Touch-display som viser deg informasjon om den resterende tiden og gir deg tilgang til alle de funksjonene maskinen tilbyr. Den er enkel og grei å styre, noe som betyr at dette er en maskin som alle kan bruke.

Den han stor luke som kan hengsles i begge sider så du selv bestemmer hvilken vei den skal åpne. Med den ekstra store luka er det enda lettere å putte tøy inn i maskinen.

Denne modellen har mange praktiske programmer, blant annet spesialprogrammer til ull og syntetisk stoff.

Teknikk

Denne Electrolux-tørketrommelen har OptiSense, noe som betyr at den har intelligente sensorer til å måle nivået av restfuktighet i tøyet og automatisk stopper tørkingen når den registrerer at tøyet er tørt. Det gjør at klærne altid er tørket helt perfekt, samme om det bare er litt eller en helt full maskin.

Maskinen har også tidsstyring som gir den mulighet for å stille inn tørketiden for vasketøyet ditt til å være klart når det passer for deg.

Hvis man vil se på ulemper ved denne tørketrommelen, er det energiforbruket som trekker karakteren ned, da den har fått energimerket B.


Gorenje D76SY2B

Populær blant brukerne

gorenje sort vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
6 166,00 Kr. 0,00 Kr. 6 166,00 Kr. Les mer
6 499,00 Kr. 0,00 Kr. 6 499,00 Kr. Les mer
6 499,00 Kr. 0,00 Kr. 6 499,00 Kr. Les mer

 

Denne toppmodellen fra Gorenje er både miljøvennlig og har mange smarte funksjoner. Den er merket med energimerke A++.
Det som gjør denne modellen helt spesiell er den svarte fargen. Hvis du er på utkikk etter en kondenstørketrommel som skiller seg ut, er denne et bra valg.

Kapasiteten er på 7 kg, så den er perfekt til en husstand på 2-3 personer.

Betjening

Denne modellen er, som de fleste andre, utstyrt med et stort LED-display som gir et greit og oversiktelig overblikk over de forskjellige programmene.

Den har en rekke nyttige spesialprogrammer som gjør at du kan innstille den til den klestypen du vasker – for eksempel bomull, ull og mange andre.

Teknikk

Gorenje har valgt å kalle sensorteknologien deres for SensorIQ. Den tilpasser seg automatisk tøyets fuktighetsnivå. Sensoren gir beskjed når klærne er tørre, og maskinen stopper av seg selv så den ikke bruker unødvendig energi på å tørke tøyet etter det har blitt tørt.

Du kan innstille tørketrommelen til forskjellige programmer, så den kan tørke til tøyet for eksempel er strykeklart, tørt, skapstørt eller veldig tørt, alt etter den valgte innstillingen.

Også denne modellen tilbyr muligheten for å forhåndsinnstille tørkingen i opp til 24 timer før du ønsker. Slik kan du ha klærne klare når du helst vil.

Kondensevnen er klasse A, noe som betyr at den ikke avgir mye fukt når den tørker. Det sikrer et bra inneklima i hjemmet ditt.

Tørketrommelen bruker både avkjølings- og oppvarmingsdelen av varmepumpen. Det gjør at den har opp til 40% lavere energiforbruk sammenlignet med andre tørketromler i energi A-klassen. Den har mange nyttige funksjoner, slik som 3D-filter, Twinair-teknologi og mye mer.


Miele TKG 650 WP NDS

Toppscorer hos danske Tænk.dk
Toppscorer hos svenske Råd & Rön

 miele-tkg-650-wp-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne kondenstøketrommelen fra Miele ligger i energiklasse A++ og er derfor ikke bare skånsom for klærne dine, men også økonomien din og miljøet. Tørketrommelen har blant annet en sensor i trommelen som registrerer restfuktigheten i tøyet og bestemmer tørketiden etter dette. Dermed unngår du å bruke unødvendig mye strøm eller ta våte klær ut av maskinen.

En av de største fordelene med denne modellen fra Miele er det lave lydnivået på bare 64 dB, som betyr at du uten problemer kan ha maskinen på mens du er hjemme. Ifølge både Miele selv og laboratorietester, tørker denne tørketrommelen klærne dine både kjapt og effektivt med minimalt utslipp av fukt.

Kontroll

Tørketrommelen har hele 17 forskjellige tørkeprogrammer så du enkelt kan velge et program som passer akkurat til den typen klær og materiale du ønsker å tørke. Skjermen gir deg raskt og enkelt overblikk over hvor mye tid det er igjen av tørkingen, hvilket program som er på og hvor langt maskinen har kommet i det valgte programmet. Selve trommelen har en kapasitet på 8 kilo. Det gjør den velegnet til en større husholdning.

Når en tørking er ferdig og du skal ta ut klærne av maskinen, gjør LED-lys det enkelt å få alt med. Hvis du ønsker å utsette tørkingen, har maskinen tidsinnstilling der du kan utsette tørkingen helt opp til 24 timer.

Teknik

Maskinen er merket med kondenseringsevne A som betyr at den slipper minimalt med fukt ut i rommet. I tillegg har den innebygd dampfunksjon som glatter ut klærne under tørking og gjør det mye mindre krøllete. På selve tørketrommelen er det en skruknapp i venstre side der du velger forskjellige programmer, i midten er det en skjerm som informerer om det valgte tørkeprogrammet og i høyre side er det en kondenstank.

Hvis du ikke selv ønsker å tømme tanken med kondensvann, følger det med en slange som kan kobles til et fast utløp. Denne maskinen har også barnesikring i form av en PIN-kode-funksjon og hvis den er aktivert, kan du ikke bruke maskinen før den programmerte PIN-koden blir tastet.  Varmeelementet i tørketrommelen er vedlikeholdsfritt ettersom varmeveksleren blir beskyttet av et filtersystem og derfor ikke trenger å renses. Dermed sikrer man også at energinivået holder seg lavt hele produktets levetid.


Miele TDA 140 C NDS

Toppscorer hos danske Tænk.dk
Toppscorer hos svenske Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 325,00 Kr. 0,00 Kr. 9 325,00 Kr. Les mer
9 325,00 Kr. 0,00 Kr. 9 325,00 Kr. Les mer

 

Denne kondenstørketrommelen fra Miele har kapasitet på 7 kilo og dekker behovet til en mellomstor familie uten problemer. Det årlige energiforbruket er vurdert til å være ca. 494 kWh for en gjennomsnittsfamilie. Det gir tørketrommelen energimerkingen B, og den har altså litt høyere energiforbruk enn noen av de andre tørketromlene her i artikkelen.

På den andre siden utmerker den seg ved å tørke klær både kjapt og effektivt, noe som blir trukket frem av både Tænk og Råd & Rön i testene deres, der den lå helt i topp på disse områdene.

Kontroll

Tørketrommelen har syv ulike programmer og gir deg muligheten for å justere tørkingen etter typen klær og tekstiler. Men denne maskinen har Miele også gjort det mulig å tilsette duft til tøyet. Det foregår via en liten luke hvor du kan sette inn en duftflakong.

Det finnes fem dufter og én duftflakong som holder til ca. 50 tørkinger. Skjermen lar deg følge med på hvor langt maskinen har kommet i tørkeprogrammet og hvor mye tid som gjenstår.

Teknikk

Tørketrommelen har en SoftCare-trommel med lys som sørger for at vasketøyet blir tørket så skånsomt og jevnt som mulig. Maskinen er utstyrt med en intelligent tromlereversering, som betyr at trommelen skifter retning og optimerer tørkingen, samtidig som det forhindrer at klærne blir krøllete. Det er også en sensor som måler hvor mye fukt det er i tøyet og bestemmer tørketiden ut fra det. Slik unngår du å bruke unødvendig energi og ta våte klær ut av maskinen.

Med kun 63 dB jobber tørketrommelen også på et støysvakt nivå og maskinen kan derfor være på uten å gi støyplager. Det er både en kondenstank og mulighet for integrert utleding av kondensvann, så det via en slange kan renne direkte ut i vasken eller en vannlås. Maskinen er merket med kondenseringsevne A, som betyr at den slipper ut veldig lite fukt i det rommet, den står i.


Når du skal velge tørketrommel – Dette bør du vurdere

Når man skal kjøpe ny tørketrommel er det en del forskjellige faktorer å ta med i vurderingen. Nedenfor gjennomgår Forbrukerliv noen av de begrepene du bør kjenne når du kjøper ny tørketrommel.

Varmepumpe:
Noen maskiner er utstyrt med varmepumpe. Når en tørketrommel har varmepumpe installert betyr det vanligvis at den kan tørke klær ved et lavere energiforbruk enn maskiner uten varmepumpe.

Den grunnleggende forskjellen er at de tradisjonelle tørketromlene uten varmepumpe bruker mye energi på å få vannet i tøyet til å fordampe. En tørketrommel med varmepumpeteknologi er derimot mer energieffektiv fordi den fuktige luften blir ledet inn i varmepumpen, hvor luften blir avkjølt og dermed tørker. Slik tørker klærne lettere og raskere og det blir brukt mindre energi.

Energimerket:
Du kan se hvor energivennlig tørketrommelen er på energimerket. Tørketromler er merket dra D til A+++, hvor D er det dårligste og A+++ er det beste. Energiklasse A+++ bruker ned til 60% mindre energi sammenlignet med energiklasse A.

Mange av toppmodellene på markedet har energimerke A++. Det er bare de færreste som har energimerke A+++, noe som kommer av at de best merkede ofte tar lenger tid for å tørke tøyet. Derfor velger mange en modell med merket A++.


Energimerkingen kan være forvirrende:
Mange eksperter tror at EU-regler om energimerking er et stort skritt fremover, i forhold til å øke åpenheten og la forbrukeren å velge til fordel for miljøet.

Imidlertid har valgte kommisjoner jobbet med en form for fellesmerking av mange forskjellige typer apparater og funksjoner, og det kan være forvirrende. For eksempel kan noen forbrukere ha en idé om at tørketrommel merket med A +, har samme mengde energi som et kjøleskap merket med A +. Tanken er nærliggende, fordi merkingen er den samme, men det er viktig å forstå at energimerkene bare er sammenlignbare med maskiner av samme type.

Et annet problem som er fremhevet av kritikere, er at det benyttes formler for beregningen. I denne sammenheng nevnes det blant annet, at større og mer energikrevende apparater, lettere oppnår en god avkjøling enn mindre maskiner. Som forbruker, kan du derfor kanskje favorisere en stor tørketrommel merket med A ++, og misforstå hensynet til miljøet. En mindre modell merket med A + ville være tilstrekkelig, og i praksis ha generelt mindre energiforbruk.

Du finner en rekke andre problemer med systemet for energimerking, som ennå ikke har blitt løst tilfredsstillende. Du kan du lese mer om dette i denne interessante artikkelen fra den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

I de fleste situasjoner er energimerkingen likevel en god tommelfingerregel om energinivået for forbrukerne.

Det anbefales å gå for produkter med fornuftig energimerking, men ikke la det være den eneste avgjørende faktoren for valget. Du bør også være oppmerksom på at de høyeste trinnene i energimerkingen, som regel betyr høyere produktpriser. Her kan du med fordel dra nytte av å regne på forholdet mellom pris og forventet årlige innsparinger, ved å gå et trinn opp.


Kondens- eller avtrekkstørketrommel?

Energistyrelsen i Danmark anbefaler at man går etter en kondenstørketrommel med merket A++.

De skriver at de lovmessige kravene for å oppnå A++-merkingen er så strenge at det bare er tørketromlere med varmepumpe som får merket. Alle maskiner på markedet med varmepumpe er kondenstromler. Energistyrelsen påpeker også at det stort sett ikke finnes modeller med A+++-merke på markedet, så A++ er det beste valget.

De gammeldagse avtrekkstromlene fungerer slik at de skal ha avtrekk ut i friluft, så de kan lede varm og fuktig luft ut av maskinen og huset. Dette kan gjøre at luftfuktigtheten i hjemmet ditt blir unaturlig høy.

Kondenstørketromler har som nevnt innstallert varmepumpe som kjøler luften, og det meste at fukten i luften blir til vann som ledes til et utløp. Denne typen gir også litt fuktig luft i rommet, så det er viktig å huske på utlufting når den brukes. Det blir dog mye mindre fuktig enn med en avtrekkstrommel.

Du kan lese mer på den danske energistyrelsens hjemmeside ved å klikke her.


Hvilke merkevarer er best når du skal velge tørketrommel?

Mange forbrukere har et favorittmerke innen hvitevarer, som de holder seg til. Det kan være basert på tidligere erfaringer, andres erfaringer eller kanskje mest av alt, magefølelsen. De siste årene har forbrukerorganisasjoner i økt grad testet produkter og publisert resultatene, noe som har gitt en spennende statistikk. Her kan du lese svart på hvitt, hvilke merker som klarer seg best i gjennomsnitt.

Et eksempel er Forbrukerrådet, som har laget statistikk over 71 tørketromler, som over tid har blitt testet av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Du kan se et sammendrag av resultatene her. Det viser seg blant annet at tørketromler fra Miele er suverene vinnere, med en gjennomsnittlig poengsum på 66,3 poeng. Siemens og Bosch klarer seg også utmerket, med henholdsvis 62,8 og 62,6 poeng.

Det er ikke overraskende at Siemens og Bosch er plassert side ved side, for begge merkene tilhører samme gruppe. Den er hovedsakelig designet som skille merkene, fordi innsiden ofte er mer eller mindre den samme. Men det er en interessant observasjon, som angir at statistikken faktisk er ganske nøyaktig, og dermed verdt å ta i betraktning, når du velge merke for tørketrommelen.

Rent poengmessig må vi et stykke ned til fjerde-, femte-sjetteplassen, som fylles av AEG, Electrolux og Elektro Helios med henholdsvis 57,8, 57,5 og 56,7 poeng. Her er også poengene ganske like. Electrolux eier også AEG og Elektro Helios, så her er det hovedsakelig snakk om de samme komponentene på tvers av merkevarene.

Videre nedover listen finner vi merker som Whirlpool og Cylinda, og i bunnen merker som Hotpoint og Indesit. Det er en rekke kjente merker som ikke er med på listen. Det er blant annet merker som LG, Samsung, Asko, Gorenje og flere andre. Årsaken er det ikke er et tilstrekkelig antall tester med disse merkene. For å oppnå en rimelig grad av statistisk sikkerhet, har Forbrukerrådet bare tatt med de merkene, som har vært med i minst tre tester.


Hvordan bruker jeg tørketrommelen best?

Hvis man ønsker å være mest mulig skånsom med klærne sine, så er det best å unngå bruk av tørketrommel, siden det silter på klærne.

Vanlig tørking på klessnor i frisk luft er den beste løsningen. Det sliter minst på klærne og sparer også en del på strømregningen.

Det kan også være mange grunner til at tørketrommelen fortsatt foretrekkes. Dårlig vær, pollen og dårlig lukt fra for eksempel fabrikker eller gårder, kan gjøre at lufttørking ikke er et alternativ.

Det er ingen tvil om at tørking av klær i tørketrommelen både er effektivt og tidsbesparende. Heldigvis er det flere ting du kan optimalisere, slik at du får mest for pengene, når du tørker klær i tørketrommelen.

Som allerede nevnt, kan du spare penger på strømregningen, ved å velge en maskin med fornuftig energimerking. Velger du en modell med kondenstørking, blir den dyre varmen også innendørs, slik at det kan brukes som vanlig romoppvarming. Selvfølgelig utnytter du varmen best, hvis tørketrommelen plasseres i et rom, som må varmes opp på annen måte.

I tillegg til energimerking og tørketype, er størrelsen på trommelen også en viktig faktor, som du bør være klar over når du kjøper den. Energien utnyttes best, hvis trommelen er fylt når det tørkes. Er du bare deg selv, kan du nøye deg med en liten tørketrommel, mens en stor familie enkelt vil kunne dra nytte av effektiviteten med en stor trommel.

Formålet med tørketrommelen er å fjerne vannet fra klærne, og dette betyr i praksis, at tørkekostnaden avhenger av klærnes vanninnhold.  Hvis du sørger for å sentrifugere klærne nøye før tørking, vil vanninnholdet være lavere, og det vil forkorte tiden i tørketrommelen betydelig. Det sparer en del strøm, og klærne slites også ut i mindre grad.

En klump med sammenrullede klær holder bedre på vannet enn løse klær, så sjekk at klærne ikke har pakket seg sammen. Det kan for eksempel skje under klesvasken, at et åpent pute- eller dynetrekk samler klærne som en sekk, eller det er klær som slår knuter. Dette kan medføre at tørketrommelen må kjøre lenge for å få klumpen tørr, selv om resten av klærne for lengst er tørre.

Optimal tørking forutsetter at luften kan strømme fritt i prosessen, derfor må du ha fokus på filtrene i maskinen. De vanlige lo-filtrene må renses etter hver tørking, og har du en modell med mikrofilter, bør dette også rengjøres ofte. Hvis du ikke renser filtrene, vil det forlenge tørkeprosessen og strømregningen øker.

Du kan også lese en artikkel om optimal bruk av tørketrommelen på Tænk.dk, som er hjemmesiden til det danske forbrukerrådet. Der er også mange av tipsene nevnt ovenfor beskrevet.


Tørretumbler Test – Disse tests har vi gennemgået:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danske forbrugerrådet Tænk.dk foretok i 2015 en test av 35 kondenstromler med og uten varmepumpe. Ekspertene i forbrukerrådet testet alle maskinene på samme kriterier, blant annet hvor brukervennlige de er. Her har de særlig undersøkt om de var enkle å bruke og styre. Det ble også målt hvor presist maskinene tørker tøy. Det er nemlig forskjell på hvor gode sensorene er i de ulike maskinene, og noen måler bedre enn andre.

Noen maskiner har problemer med å få til en jevn tørking, så det har også vært et viktig kriterium i testen. Det ble også sett på hvor krøllete tøyet var når det kom ut. Også her er det stor forskjell på de forskjellige modellene. En annen viktig faktor er støynivået som også var et krav til bedømmelsen. De viktigste faktorene i testen fra Tænk er tidsforbruk, energiforbruk og brukervennlighet. Du kan lese hele testen på hjemmesiden Tænk.dk´s ved å klikke her. Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement å få full tilgang til hele testen.

Råd & Rön 🇸🇪
Sveriges forbrukermagasin foretok en stor tørketrommeltest i 2015 hvor de undersøkte hele 70 forskjellige modeller. Her har ekspertene vurdert maskinene på ulike kriteria, slik som energiforbruk, brukervennlighet, jevn tørking og støynivå.

Testen er den største som er utført i Skandinavia og dekker en bred vifte av ulike maskiner i forskjellige prisklasser. Du kan lese hele testen ved å klikke her. Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement å få adgang til hele testen.

Abcnyheter.no 🇳🇴
Den norske nettavisen abcnyheter.no har testet 11 forskjellige tørketromler i 2016. Her har ekspertene også vurdert faktorer som energiforbruk, evnen til å tørke klær jevnt, støynivå og mange flere. Du kan lese hele testen gratis her.