Beste seng 2019 – Stor test av senger hos Forbrukerliv.no

0

Det kan ofte være vanskelig å bli klok på hvilken seng som er det beste kjøpet for deg. Det finnes tusenvis av sengemodeller og typer, noe som gjør det desto vanskeligere å navigere gjennom sengejungelen. I denne guiden viser vi deg noen av elementene du bør tenke på når du skal kjøpe ny seng.

Vi kommer også med 4 forslag til modeller vi anser for å være svært gode senger.

Sammenlagt bruker vi i gjennomsnitt 26 år av livet i sengen. Derfor er det viktig at du velger rett seng, da søvnkvaliteten påvirker livet ditt på svært mange områder. Dersom du sover dårlig om natten, kan det gå utover hele dagen din og du føler deg mindre pigg og mindre opplagt. Dersom du våkner etter en god natts søvn, opplever du en hverdag full av energi og forbedret livskvalitet.

Hvilken seng skal jeg velge?  

Det er viktig å forstå at det ikke finnes en seng som er best for alle. Den beste sengen for deg kommer an på hvilken kroppstype du har og hvilke krav du stiller til en seng.

Bedste seng

Alle kropper er ulike og har forskjellige behov. Dette må du ta høyde for når du velger ny seng. Vi håper at våre råd kan hjelpe å finne den beste modellen for dine behov.

Dersom du er kort og rund, har du mest sannsynlig bruk for en hardere madrass sammenlignet med en høy og slank kroppsfigur, som vil dra nytte av en mykere madrasstype.

Den danske avisen Politiken.dk har intervjuet kiropraktor Michael Randsøe som har mange års erfaring med rådgiving ved sengekjøp. Her gir han noen gode råd om noen av de viktigste elementene du bør være oppmerksom på.


Soner er viktige:

Dersom man har en kropp med former, anbefales man å kjøpe en madrass med innebygd soneinndeling.

Senge boxmadras-min

Grunnen til at det er viktig med soneinndeling er at ryggraden må kunne ligge vannrett når du sover, for å forebygge fremtidige ryggproblemer. Hvis for eksempel hoftene kan synke litt ned i madrassen mens resten av kroppen ligger rett, gjør det at ryggraden din ligger i vannrett posisjon hele natten.

Her kan det anbefales å kjøpe en toppmadrass som er laget av memoryskum da den vil forme seg etter kroppen og gi god avlasting.


Velg rett overmadrass:

Det er ikke nok å kun ha fokus på å finne riktig madrass; det er minst like viktig å finne en passende overmadrass. Det er overmadrassen som ligger øverst på sengen og kroppen din har kontakt med i løpet av natten. Derfor er det svært viktig at du velger en overmadrass som passer til din kroppstype.

Forbrukerliv.no anbefaler to forskjellige materialer i overmadrassen:

1: Lateks er utvunnet fra gummitrær og skaper en overmadrass med god fasthet. Når du velger lateks får du en overmadrass som gir optimale forhold for en god nattesøvn. Du får god støtte fordi den er todimensjonal og samtidig svært trykkavlastende.

Lateks har også den fordelen at det både er allergivennlig og svært ventilerende, noe som betyr at materialet ikke blir påvirket av kroppsvarmen din. Dette gjør at en overmadrass av lateks er svært behagelig å sove på, også om sommeren.

2: Memory Skum justerer seg etter kroppens vekt og former seg etter den fasongen kroppen har, ved hjelp av kroppsvarme. Memory skum blir mykere når det blir varmet opp av kroppen, noe som tillater kroppen å synke litt ned i madrassen i de områdene med ekstra belastning, slik som ved hofter og skuldrer. Det gjør at man ligger i en mer fastlåst posisjon som gir svært god søvnkomfort for mange mennesker. Det blir anbefalt at folk med ryggproblemer bruker en memory skum overmadrass.

Med Memory skum får du altså en trykkavlastende overmadrass som gir avlasting ved hjelp av kroppsvarme, fordi den former seg etter kroppen. Når du synker ned i madrassen ligger du roligere om natten og beveger deg mindre. Overmadrassen tilpasser seg kroppsstillingen din.


Feil seng kan forverre ryggproblemene:

For kort seng kan give rygproblemer

Politiken skriver at rundt hver 5. person sover i en seng som gjør ryggproblemene verre.

Selv om vi bruker ca. 26 år av livet i sengen, tenker vi likevel for lite på hvor viktig sengen faktisk er for at vi har det bra. Dersom vi ikke er oppmerksomme på å velge en seng som passer, kan det gå ut over både nattesøvn og helse – og spesielt ryggen.

Tom Bendix, som er professor i Danmark og leder for forskningsenheten ved Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, sier følgende til Politiken om hvor viktig det er å velge en god seng:

Det har en viss betydning, og det tyder ulike studier også på, selv om man må være forsiktig med å komme med svart/hvite utmeldinger når det kommer til ryggproblemer”

“Det er klart at en vanlig springfjærmadrass ikke varer evig, og selv om det kan være vanskelig å si noe definitivt om en slitt madrass har en betydning for folk med ryggproblemer, uten å ha gjennomført en større undersøkelse, er det noe som taler for at det kan forverre dårlige rygger”.

Kiropraktor Michael Randsøe sier til avisen:
»Sengen er det møbelet du bør stille størst krav til i hjemmet. Dersom du skal til å bygge rede, så prioriter sengen og sitt på ølkasser i stuen. Det er ikke så skadelig å sitte på en gammel, slitt kasse som det er å sove i en billig, dårlig seng”

Dermed er det ingen tvil om at sengen faktisk spiller en stor rolle i livet vårt. Med den rette sengen kan du minske risikoen for ryggsmerter og oppleve en hverdag hvor du føler deg kvikk og uthvilt.


Det må være nok plass i sengen:

Der skal være plads i sengenDanske TV2 har på sin hjemmesiden gjort et intervju med fysioterapeut Mark Abildhauge, som forteller at det også er svært viktig at sengen ikke er for liten. Du sover bedre hvis du har rikelig med plass. Sengen bør minst være 90 cm bred og ha 20-30 cm luft i hver ende slik at du kan ligge helt strak.


Hvilke senger anbefales?

Her har vi valgt å trekke frem 4 ulike senger som Forbrukerliv.no anbefaler på grunn av høy kvalitet og gode priser. Alle sengene er danskproduserte.


Jupiter No. 1 – Rammemadrass

Dersom du ønsker å kjøpe en rammemadrass som er et billigere alternativ enn mange andre sengetyper, anbefaler Forbrukerliv.no Jupiter No 1 som et svært fornuftig kjøp.

Den store forskjellen mellom denne typen og for eksempel en kontinentalseng, er at rammemadrassen ikke er utstyrt med en springmadrass i midten. Dette gjør at den blir mye billigere å selge, men en rammemadrass er fremdeles et utmerket valg.

En stor fordel det er verdt å legge merke til at dersom du kjøper en Jupiter No 1 rammemadrass, er at du får med en valgfri overmadrass i prisen.

Jupiter No. 1 rammemadrass finnes i følgende størrelser:
Velg 80 X 200
Velg 90 X 200
Velg 120 X 200
Velg 140 X 200
Velg 160 X 200
Velg 180 X 200

Du kan se hele utvalget av de forskjellige Jupiter No. 1 rammemadrasser her.


Jupiter No. 1 – Kontinentalseng

Denne danske kontinentalsengen er etter Forbrukelivs mening en av de beste kontinentalsengene på markedet og gir deg mye kvalitet for pengene. Dersom du sammenligner med andre merker, mener vi at det er mange som får svært mye ut av å investere i en Jupiter No 1.

Sengen består av en vendbar 5-sonet springfjærmadrass som gir en god base for nattesøvn. Du kan enten velge en fast madrass, eller en madrass med medium fasthet.

Dersom du veier over 80 kg, anbefaler vi en fast madrass. Veier du under 80 kg, anbefaler vi en madrass med middels fasthet.

Bemerk at det også følger med en valgfri overmadrass når du kjøper denne kontinentalsengen.

Jupiter No. 1 finnes i følgende størrelser:
Velg 140 X 200
Velg 180 X 200
Velg 180 X 210

Du kan se hele utvalget av de forskjellige Jupiter No. 1 kontinentalsenger her.


Jupiter No.1 – Regulerbar seng

Dersom du er på utkikk etter en regulerbar seng, er Jupiter No 1 et ypperlig valg som gir deg de optimale forholdene for en god nattesøvn. I en regulerbar seng er det en motor som lar deg justere madrassen opp og ned som du ønsker.

Med Jupiter No. 1 regulerbar seng følger det med en vendbar posefjærmadrass med 5 soner. Motoren som styrer sengens heving og senkning er produsert av danske Linak, som er en av de ledende produsentene i verden. Dette sikrer deg at du får den beste kvaliteten for pengene.

Jupiter No. 1 finnes i følgende størrelser:

🔵 90 X 200
🔵 120 X 200
🔵 140 X 200
🔵 160 X 200
🔵 180 X 200
🔵 180 X 210

Du kan se alle regulerbare senger fra Jupiter No 1 her.


Venus No. 1 – Regulerbar seng

Venus No 1 er en regulerbar seng i svært stilrent, dansk design, som samtidig gir en fantastisk komfort. Her får du en elevasjonsseng som hører til i absolutt luksusklasse.

Denne modellen inneholder, slik som Jupiter No 1, også en høykvalitets motor fra danske Linak, som gjør at heve- og senke-funksjonen i sengen fungerer upåklagelig.

Venus No 1 minner i bunn og grunn mye om Jupiter No 1, men det er et par punkter der de to sengene er forskjellige.

En av de elementene som gir Venus bedre komfort, er lateks-polstringen rundt fjærene, som også gir sengen lenger levetid.

Dessuten er Linak-motoren i Venus No 1 sterkere enn i Jupiter No 1, og det følger med sjampanjeben i stedet for vanlige ben av stål.

Venus er også utstyrt med tykkere og høyere treramme, som gir en fantastisk stabilitet.

Venus No. 1 finnes i følgende størrelser:
Velg 80 X 200
Velg 90 X 200
Velg 120 X 200
Velg 140 X 200
Velg 160 X 200
Velg 180 X 200
Velg 180 X 210

Du kan se utvalget av de regulerbare sengene fra Venus her.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse