Artikkelen inneholder annonselenker og er dermed sponset. Les mer her.

Aircondition testoversikt: Her er de beste aircondition

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING mai 14, 2024.

Aircondition testoversikt: Her er de beste aircondition

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

I denne aircondition testoversikt gjennomgår vi de klimaanleggene som har klart seg best i testene. Vi har undersøkt både ulike eksperttester og brukeranmeldelser hos diverse forhandlere for å finne frem til de beste modellene som finnes på markedet. Vi gjennomgår både portable klimaanlegg og veggmonterte klimaanlegg.

Etter gjennomgangen av de ulike modellene finner du en guide med informasjon om hva du bør tenke på før du kjøper et nytt klimaanlegg. Deretter finner du informasjon om hvorvidt du har bruk for et klimaanlegg eller ikke.

Til slutt gir vi deg en oversikt over hvordan et airconditionanlegg fungerer, hvorfor en varmepumpe er bra for privatøkonomien, tilskudd og fradrag ved installasjon av en varmepumpe samt hvordan du vedlikeholder et airconditionanlegg eller en varmepumpe.

Hvis du ønsker å lese mer om de ulike testene så finner du en liste nederst i denne artikkelen en liste over linker til de undersøkelsene vi henviser til.

Portable klimaanlegg

Portable klimaanlegg er mobile løsninger – noe som betyr at de kan flyttes rundt og transporteres fra rom til rom dersom det er behov for det. De krever som regel ingen installasjon og kan bare kobles til en stikkontakt – og da er de klare til å kjøle ned det spesifikke rommet.

Seneste endring:

I dag har vi overført denne artikkelen til vårt nye design for å forbedre opplevelsen din på nettstedet vårt. I tråd med denne endringen har vi revidert og optimalisert produktanmeldelsene våre for å forbedre brukeropplevelsen din ytterligere, slik at du lettere kan finne akkurat det du har bruk for.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 8 beste klimaanlegg i testguiden 2024:

Se resten nedenfor

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Kaya Aircondition 9000 - laveffekt toppmodell med mange funksjoner

God valuta for pengene

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Kaya Aircondition 9000:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Kan kjøle, blåse og avfukte rom på opptil 30 m2
 • Integrert wifi gjør at den kan styres med mobilen
 • Energiklasse A og innebygd timer for best mulig strømsparing

Forbrukerlivs vurdering

Vi i redaksjonen er veldig imponert over Kaya Air Conditioner 9000. Det vi synes er spesielt bra er produktets gode energiklasse og de gode funksjonene som følger med. Det er unormalt å få et klimaanlegg som har klimaanlegg, vifte og avfukter til den prisen, som bekrefter at du får mye valuta for pengene. Vi synes også det flyttbare designet og den innebygde timeren er to store fordeler, da det gjør at man ikke tvinges til å ha det ikun  et rom, men at man kan bruke det i hele hjemmet.

Vi skulle imidlertid ønske at den kunne kjøle et litt større rom enn de 30 m2 den er laget for, og det er et minus at den medfølgende ventilasjonsslangen ikke passer til alle vinduer.

Fordeler

 • Energimerke A - den mest energibesparende energiklassen i 2021
 • Både klimaanlegg, vifte og avfukterfunksjon
 • Miljøvennlig R290 kjølemiddel
 • Flyttbart design som kan monteres uten profesjonell hjelp
 • Innebygd timer, og kan styres både ved hjelp av mobilen og fjernkontrollen

Ulemper

 • Kun egnet for rom opp til 30 m2
 • Ventilasjonsslangen er ikke egnet for alle typer vinduer

Kaya Aircondition 9000 er Klimaanlegg.no’s bestselger. Modellen er utstyrt med mange ekstra funksjoner og den er i en energiklasse som du vanligvis ikke får til den prisen. Produktet vil derfor være et godt valg for de fleste.

Det skal du vide, før du køber Kaya Aircondition 9000

Flyttbar og energimerke A
Kaya Air Conditioning 9000 er en modell som er laget med fokus på fleksibilitet og lav pris. Modellen har hjul og kan derfor flyttes rundt til akkurat der du ønsker å ha den. En unik egenskap med denne modellen er at den kan kjøle, blåse og avfukte et rom på opptil 30 kvadratmeter. Til denne prisen får du vanligvis kun et klimaanlegg, så du får mye valuta for pengene. Det Flyttbare designet gjør det også mulig å montere den uten profesjonell hjelp og uten å bore hull i veggen.

Modellen bruker det miljøvennlige kjølemiddelet R290 som er langt bedre enn for miljøet enn fryon, som normalt brukes i de fleste klimaanlegg. En fordel med å bruke R290 er at den er mer energieffektiv, noe som har resultert i at modellen er vurdert til energiklasse A som er den mest strømsparende energiklassen i 2021. Den innebygde timeren lar deg starte klimaanlegget når du skal til seng, slik at du kan sørge for at den skrur seg av iløpet av natten. På den måten er du sikker på at produktet ikke tærer for mye på strømregningen, noe som er et stort pluss.

Vaskbart filter, enkel og trådløs betjening
Innebygd wifi gjør at den kan styres ved hjelp av mobilen, slik at du ikke trenger å reise deg for å starte den. Hvis du ikke ønsker å bruke mobilen følger det også med en fjernkontroll. Berøringsskjermen føles veldig presis og modellen er enkel å stille inn til de innstillingene du ønsker. Filteret som følger med er vaskbart, noe som betyr at du ikke trenger å kjøpe nye filtre. Etter en rask skylling er den klar til bruk igjen og igjen.

Whirlpool PACW29COL - kompakt portabel aircondition

Et godt kjøp ifølge svensk testpanel

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Whirlpool PACW29COL:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • 6th Sense-teknologi
 • Egnet til rom på 20-50 m2
 • HEPA-filter fjerner opptil 99,9 % av støvpartiklene

Ulemper

 • Kan være litt vanskelig å betjene

Whirlpool PACW29COL er blitt testet og anmeldt av 2 ekspertkilder – dette inkluderer Råd & Rön og Chip.de. Alle ekspertene er imponert over denne modellen, som de har gitt modellen en god anbefaling.

Det skal du vide, før du køber Whirlpool PACW29COL

God aircondition til en fornuftig pris, ifølge ekspertene
Ifølge ekspertene fra det tyske testmagasinet Chip.de så er Whirlpool PACW29COL en aircondition som egner seg spesielt godt til rom på mellom 30 m2 og 50 m2. De mener at den er «veldig bra» og kommer med et vell av «effektive funksjoner».

Ekspertene skriver for eksempel at modellen kommer med alt ifra «en automatisk temperaturstyring til luftfiltrering samt en viftefunksjon». Dette er med på å sikre at «man får et produkt av god kvalitet».

Ekspertene fremhever også at Whirlpool PACW29COL kan kjøpes til en «fornuftig pris i forhold til hva man får for pengene». De mener imidlertid at den kan være «litt vanskelig å betjene» samt at «den bråker forholdsvis mye, derfor er den ikke ideell til å bruke om natten».

Aircondition med innovativ teknologi
Med Whirlpool PACW29COL får man en aircondition som hjelper til med å kjøle ned hjemmet på en varm sommerdag.

Modellen kommer med en spesiell Silent Mode-innstilling hvor den jobber ved en lav viftehastighet slik at den er forholdsvis stille i bruk med et lydnivå på opptil 48 dB. Det maksimale lydnivået ligger på 52 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB. 

I tillegg til dette kommer Whirlpool PACW29COL med en 6th Sense-teknologi som overvåker modellens temperatur i omgivelsene, deretter kjøler den ned luften ut ifra dette. Maskinen holder automatisk den ønskede temperaturen.

Dette airconditionanlegget har en kjølekapasitet på 9000 BTU. Det vil si at den egner seg godt til områder på rundt 20 m2 til 30 m2. 

Energivennlig aircondition med fjernkontroll
Whirlpool PACW29COL er en energivennlig aircondition som er plassert i energiklasse A. Det sikrer at modellen ikke bruker mye energi i løpet av et år.

Ved betjening av Whirlpool PACW29COL kan man bruke en fjernkontroll som følger med. Fjernkontrollen lar brukeren enkelt stille inn modellen slik at man kan velge akkurat de funksjonene man ønsker.

Videre er denne enheten også forholdsvis kompakt – derfor er den enkel å flytte rundt på hvis det er behov for det. Sist, men ikke minst kommer Whirlpool PACW29COL med et HEPA-filter som fjerner opptil 99,9 % av alle støvpartikler. Dette er en fordel for spesielt allergikere da man er sikret en ren luft.

Whirlpool PACW212CO - aircondition med små hjul

Beste bærbare aircondition

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Whirlpool PACW212CO:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Brukervennlig modell
 • HEPA filter
 • 6th. Sense-teknologi
 • Kan enkelt flyttes

Ulemper

 • Støynivået ligger i den høyere enden av skalaen

Whirlpool PACW212CO er blitt testet og anmeldt av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. De svenske ekspertene er imponerte over denne modellen som de begge har kåret til toppscorer. Modellen har fått en høy poengsum fordi ekspertene er imponerte over alt ifra klimaanleggets brukervennlighet til yteevne og design med mer.

Det skal du vide, før du køber Whirlpool PACW212CO

Støysvak aircondition med Silent Mode-innstilling
Whirlpool PACW212CO er en aircondition som hjelper til med å kjøle ned hjemmet når det er behov for det. Når modellen er slått på så jobber den støysvakt takket være innstillingen Silent Mode. Her opererer den ved en lavere viftehastighet slik at modellens lydnivå kommer opp på maksimalt 48 dB.

Det maksimale lydnivået for denne modellen ligger på kun 52 dB. Derfor er man sikret en støysvak enhet da en normal samtale til sammenligning har et lydnivå på rundt 60 dB.

Betjeningen av Whirlpool PACW212CO skjer ved hjelp av en brukervennlig fjernkontroll. Med denne fjernkontrollen kan man kontrollere enheten alt etter ønske og behov.

Enkel å flytte rundt på
Med Whirlpool PACW212CO får man en aircondition som er enkel å flytte rundt på hvis man ønsker det. Modellen er nemlig utstyrt med små hjul slik at den enkelt kan flyttes fra rom til rom i hele hjemmet.

I tillegg til dette er Whirlpool PACW212CO laget i et forholdsvis kompakt design, noe som bidrar til modellens fleksibilitet. Selve designet er moderne og enkelt, derfor vil den ikke virke forstyrrende i innredningen.

Whirlpool PACW212CO egner seg også godt til områder på mellom 20 m2 og 30 m2 da modellens kjølekapasitet ligger på 12.000 BTU.

Med 6th Sense-teknologi
Whirlpool PACW212CO er utstyrt med teknologien 6th Sense som overvåker rommets temperatur og deretter kjøler ned luften basert på dette. Har man satt enheten på et bestemt nivå så vil den automatisk holdes på dette.

Whirlpool PACW212CO kommer også med et HEPA-filter som fjerner opptil 99,9 % av alle støvpartikler. Dette er en fordel for allergikere da luften holdes frisk og ren til enhver tid.

Sist, men ikke minst er denne airconditionen plassert i energiklasse A, derfor bruker den ikke mye strøm i løpet av et år.

Nordic Home Culture AC-510 - kan brukes til rom på opptil 24 m2

Beste aircondition for små rom

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Nordic Home Culture AC-510:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Intuitivt kontrollpanel
 • Digital termostat
 • Timerfunksjon

Ulemper

 • Bråker mer enn andre modeller

Nordic Home Culture AC-510 er blitt testet og anmeldt av det svenske magasinet M3.se som har gitt klimaanlegget en anbefaling.

Dette har de blant annet gjort på grunn av modellens gode funksjoner og raske nedkjøling. Ekspertene er imidlertid mindre imponerte over lydnivået da de mener det finnes andre modeller som bråker mindre enn denne.

Det skal du vide, før du køber Nordic Home Culture AC-510

God aircondition med utmerkede funksjoner ifølge ekspertene
Ifølge ekspertene fra M3.se er Nordic Home Culture AC-510 en «god aircondition» som raskt kjøler ned rommet. De forklarer for eksempel at airconditionanlegget «kjøler ned et rom på ganske kort tid» slik at man raskt vil oppnå et rom med en behagelig temperatur.

Ekspertene fra M3.se trekker også frem at det er enkelt flytte rundt på Nordic Home Culture AC-510. Det betyr at man lett kan flytte anlegget fra rom til rom dersom man ikke ønsker å ha det stående i det samme rommet hele tiden.

Selv om ekspertene generelt sett er imponerte over Nordic Home Culture AC-510 så nevner de at lydnivået anses som en mindre ulempe. De forklarer også at ventilasjonsslangen er forholdsvis stor.

Aircondition med flere praktiske egenskaper
Med Nordic Home Culture AC-510 får man et klimaanlegg som kan brukes til rom på opptil 24 m2. Maskinens lydnivå ligger på 65 dB, derfor bør man være oppmerksom på at den bråker litt mer enn andre lignende modeller. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

I tillegg til å være utstyrt med en luftkjølingsfunksjon og en vifteposisjon så kommer Nordic Home Culture AC-510 også med en avfuktingsfunksjon. Denne funksjonen gjør det mulig å bruke modellen som en slags luftavfukter. Det gjør at man ikke trenger å bekymre seg for en høy luftfuktighet i det spesifikke rommet.

Nordic Home Culture AC-510 kommer også med en timer-funksjon. Med timer-funksjonen kan man velge når man vil at maskinen skal starte – og når den skal stoppe. Dette kan forhåndsprogrammeres slik at man kan få maskinen til å starte på et spesielt tidspunkt.

Energivennlig aircondition med enkel installasjon 
Nordic Home Culture AC-510 er en forholdsvis energivennlig aircondition som er plassert i energiklasse A. Dette er ikke bare en fordel for lommeboken, men også for miljøet.

Det er enkelt å installere modellen da den bare trenger å settes i nærheten av et vindu – deretter plasserer man luftrøret gjennom vinduet. Vanndreneringshullet må imidlertid kobles til en separat beholder.

Nordic Home Culture AC-510 er også enkel å betjene takket være det intuitive kontrollpanelet med en digital termostat. Den kommer også med en fjernkontroll slik at man ikke trenger å stå ved siden maskinen hvis man ønsker å slå den på, av eller å justere temperaturen opp eller ned.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling - stillegående aircondition

Beste aircondition blant forbrukere

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Avfuktingsfunksjon
 • Bruker bærekraftig R290-gass
 • Enkel å betjene

Ulemper

 • Litt tung og stor å flytte på

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en favoritt blant brukerne. Airconditionanlegget er nemlig blitt anmeldt av forbrukere hos de to forhandlerne Skousen.no og Whiteaway.no.

Her liker brukerne modellen så godt at den har fått henholdsvis 5 av 5 stjerner og 4,7 av 5 stjerner. Brukerne er spesielt imponerte over at Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling er enkel betjene, effektiv og støysvak.

Flere av brukerne er imidlertid mindre imponerte over at Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling er litt tung og stor å skulle flytte rundt på.

Det skal du vide, før du køber Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling

Brukervennlig, effektiv og støysvak aircondition ifølge brukerne
Ifølge brukerne hos de to forhandlerne Skousen.no og Whiteaway.no er Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling en brukervennlig aircondition som er enkel å betjene. En av brukerne forklarer for eksempel at den har en «enkel betjening» mens den samtidig er «flott og estetisk å ha stående fremme i hjemmet».

Flere av brukerne trekker også frem at Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling er «støysvak og effektiv». De mener nemlig ikke at den bråker spesielt mye under bruk – derfor kan man godt ha den stående på soverommet. Man kan også stille inn maskinen til den ønskede temperaturen, og så vil den automatisk opprettholde denne temperaturen. Forbrukerne er derfor enige om at dette er en modell hvor «funksjonene lever opp til prisen».

Forbrukerne mener imidlertid at man må være oppmerksom på at modellen kan være litt tung å flytte rundt på for enkelte.

Egner seg godt til store rom
Med Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling får man en aircondition med en kapasitet på opptil 40 m2. Maskinen kan derfor brukes til å kjøle ned til og med store rom. Lydnivået ligger på 64 dB, og til sammenligning så har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Det flyttbare airconditionanlegget er utstyrt med en effektiv kjølefunksjon som bruker forholdsvis lite strøm. Derfor er modellen også plassert i energiklasse A, noe som er en fordel både for lommeboken og for miljøet.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling kan brukes på flere forskjellige driftsfunksjoner som for eksempel Auto, Kjøl, Vifte og Avfukt. Viften kan også stilles inn til Automatisk, Høy, Lav eller Middels – avhengig av hvor mye luft som skal blåses ut i rommet. Avfuktingsfunksjonen fungerer som en slags luftavfukter og hjelper til med å skape et bedre inneklima i hjemmet.

En bærekraftig modell med utsatt start-funksjon
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling er en bærekraftig modell da den gjør bruk av R290-gass. Dette er en bærekraftig form for gass som reduserer det globale oppvarmingspotensialet med opptil 99,8 prosent sammenlignet med andre gasser.

I tillegg til dette så kommer Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling med en utsatt start-funksjon som kan forhåndsprogrammeres opptil 24 timer i forveien. Man kan derfor stille inn anlegget til å starte før man kommer hjem dersom det er behov for det.

Ved kjøp av Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling foregår betjeningen enten via den trådløse fjernkontrollen som følger med eller via modellens LCD-display.

Se priser og tilbud på Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld er den populær blant forbrukerne. Hos Electrolux.no har airconditionanlegget nemlig fått 3,6 av 5 stjerner.

Her skriver forbrukerne at de er imponerte over modellen da den raskt og effektivt klarer å kjøle ned et rom – samt at den er laget i et stilig design. Forbrukerne nevner imidlertid også at den kan bråke en god del – som er noe man bør være oppmerksom på hvis man er følsom overfor lyder.

Det skal du vide, før du køber Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling

Bruerne: Aircondition som kjøler ned et rom raskt og effektivt
Ifølge forbrukerne hos produsenten Electrolux.no så er Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling en god aircondition som «fungerer veldig bra». En av brukerne skriver for eksempel at «den raskt og effektivt kjøler ned forholdsvis store rom» og at den derfor «er en redning når det er varmt ute».

Dette er en annen bruker enig i, og forklarer at Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling er «laget i et stilig design» som ikke virker forstyrrende i resten av innredningen i hjemmet. Brukeren mener derfor at den uten problemer kan plasseres hvor som helst i hjemmet da man «enkelt kan flytte rundt på den».

Selv om brukerne generelt sett er imponerte over Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling så nevner de også at man bør være oppmerksom på at den kan bråke en del – spesielt hvis man har plassert den på soverommet.

Egner seg godt til store rom
Med Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling får man et airconditionanlegg som egner seg godt til store rom. Modellens kapasitet ligger nemlig på hele 50 m2, derfor den kan kjøle ned store rom uten problemer.

I tillegg til dette kommer Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling med både en avfuktingsfunksjon og en timer-funksjon. Avfuktingsfunksjonen hjelper til med å skape et bedre inneklima – og timer-funksjonen gir brukeren mulighet til å kunne forhåndsinnstille modellen i opptil 24 timer i forveien. Modellen kommer også med en auto-funksjon og en sleep-funksjon.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling betjenes ved hjelp av den medfølgende trådløse fjernkontrollen eller direkte på LCD-displayet med touch-knapper. Her kan viften blant andet stilles inn til Automatisk, Høy, Lav eller Middels.

Energivennlig aircondition med bærekraftig gass
Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling er en energivennlig aircondition som sørger for en effektiv kjøling ved bruk av minst mulig energi. Derfor er modellen også plassert i energiklasse A+, noe som er en fordel for både lommeboken og miljøet.

Airconditionanlegget er også utstyrt med en mer bærekraftig type gass som reduserer det globale oppvarmingspotensialet med 99,8 %. Det betyr at man får et mer miljøvennlig og bærekraftig klimaanlegg.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling kommer også med et lydnivå på 64 dB, noe som er gjennomsnittlig for en aircondition. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Se priser og tilbud på Panasonic CZ25TKE:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Bra for det nordiske klimaet
 • Menneskelig sensor
 • Filter som renser luften
 • Doble vinger sprer luften optimalt

Ulemper

 • Litt lavere kjøleeffekt enn andre modeller
 • Tilleggsutstyr for bruk utenfor hjemmet må kjøpes

Panasonic CZ25TKE er ikke blitt inkludert i noen eksperttester, men er til gjengjeld en modell som har fått gode anmeldelser fra forbrukerne. Den har nemlig fått 4,5 av 5 stjerner hos den svenske forhandleren Bauhaus.se.

Brukerne forklarer at de liker Panasonic CZ25TKE svært godt på grunn av modellens funksjonalitet og effektive yteevne. Selv om de generelt sett liker modellen så synes de det er synd at det ikke følger med slanger ved kjøp.

Det skal du vide, før du køber Panasonic CZ25TKE

Brukervennlig og støysvak luft til luft varmepumpe, ifølge brukerne
Ifølge brukerne hos den svenske forhandleren Bauhaus.se så er Panasonic CZ25TKE en luft til luft varmepumpe som både er «god og funksjonell». De forklarer at den egner seg spesielt godt til hus av en mindre størrelse samt hytter og sommerhus.

En annen bruker skriver at Panasonic CZ25TKE kommer med en «god yteevne og et lavt lydnivå». Flere brukere trekker også frem disse faktorene, og mener derfor at Panasonic CZ25TKE generelt sett er «et godt kjøp».

Det finnes ikke mange ulemper ved modellen annet enn mangelen på slanger som ikke følger med ved kjøp.

Effektiv yteevne og lavt energiforbruk
Panasonic CZ25TKE er en varmepumpe som er utstyrt med en effektiv yteevne. Den har nemlig 10 % mer luftgjennomstrømning i automatisk ventilatorinnstilling sammenlignet med andre modeller som finnes på markedet. Fordi den kommer med mer luft så går det raskt å både varme opp og kjøle ned det spesifikke rommet.

I tillegg til dette så er Panasonic CZ25TKE plassert i energiklasse A+ for oppvarming fordi varmepumpen ikke bruker mye energi i løpet av et år. Hvis modellen brukes til nedkjøling så er den faktisk enda mer energivennlig da den her er plassert i energiklasse A+++.

Kan betjenes når som helst og hvor som helst
Med Panasonic CZ25TKE har man mulighet til å betjene modellen når som helst og hvor som helst. Det betyr at man kan fjernstyre varmepumpen slik at man kan stille inn modellens temperatur – eller slå den av eller på når man ikke er hjemme.

Man har også mulighet til å betjene Panasonic CZ25TKE via en smarttelefon eller et nettbrett, derfor kan man alltid komme hjem til en optimal temperatur på både de varme og kalde dagene.

Når det kommer til lydnivået så er Panasonic CZ25TKE forholdsvis støysvak. Modellens lydnivå ligger på 21 dB fra innedelen og på 46 dB fra utedelen. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

Se priser og tilbud på Mitsubishi LN35 Hero:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Energieffektiv
 • For oppvarming og kjøling
 • Innebygd Wi-Fi og app
 • Lav lyd
 • I-See sensor

Ulemper

 • Innsiden er litt stor og tung

Mitsubishi LN35 Hero er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester. Vi har imidlertid likevel valgt å inkludere denne i artikkelen vår da dette er en effektiv aircondition og varmepumpe som kan levere både varme og kulde i hjemmet.

Det skal du vide, før du køber Mitsubishi LN35 Hero

Varme og avkjøling etter behov
Mitsubishi LN35 Hero er en varmepumpe og aircondition som gir både varme og avkjøling i hjemmet etter ønske og behov. Man kan derfor bruke enheten hele året uansett om det er sommer eller vinter.

Modellen er plassert i energiklasse A+++, derfor bruker den ikke mye strøm i løpet av et år. I tillegg er denne modellen også en svært støysvak aircondition med et lydnivå på 49 dB ute og 19 dB inne. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Om natten går Mitsubishi LN35 Hero over på Night-mode, derfor bråker den enda mindre om natten. Det sørger for at man uten problemer kan bruke modellen hele døgnet rundt.

Med innebygd Wifi
Mitsubishi LN35 Hero er utstyrt med innebygd Wfi og har en gratis app som kan lastes ned til brukerens nettbrett eller smarttelefon. Takket være at modellen har innebygd Wifi så kan Mitsubishi LN35 Hero betjenes direkte fra brukerens smarttelefon eller nettbrett dersom man ønsker det.

I tillegg til dette kommer Mitsubishi LN35 Hero også med en innebygd skanner i den delen som er plassert på innsiden. 

Dette er en I-see sensor som registrerer hvor i rommet man befinner seg. Deretter stiller den inn luftstrømmen slik at man oppnår en nøyaktig og optimal kjøling eller varme der man er. Hvis man flytter seg så vil luftstrømmen alltid følge med. Dersom man forlater man rommet så vil enheten automatisk slå seg av.

Flere praktiske funksjoner
Med Mitsubishi LN35 Hero får man en aircondition og varmepumpe som har flere praktiske funksjoner i form av en frostsikring, en ukeplan samt et Plasma Quad Filter.

Frostsikringen sørger for at det er mulig å stille inn enheten på +10 grader for frostsikring, og Plasma Quad Filter sørger for at luften innendørs blir renset for både allergener, bakterier og virus.

Sist, men ikke minst gir ukeplanen brukeren mulighet til å stille inn ulike temperaturer eller bestemme hvilke dager den skal være påslått ut ifra hva man har behov for og hva som passer inn i brukerens timeplan.

7 ting du bør vurdere før du kjøper klimaanlegg

 • Type

  Velg mellom en portabel eller fastmontert aircondition. Med en fastmontert aircondition får du en maskin som sørger for konstant avkjøling i hjemmet. Det er et godt valg for deg som ofte vil ha det kaldt hjemme. Med en portabel aircondition får du et transportabelt anlegg som du kan flytte rundt på. Hvis du ønsker å flytte maskinen fra rom til rom så er dette et åpenbart valg for deg.

 • Pris

  Når du kjøper en aircondition må du tenke over budsjettet ditt: Hvor mye er du villig til å bruke? Dette produktet kommer i ulike prisklasser, og med dette følger kvalitet. Du må derfor vurdere dine egne behov og hvor mye du vil bruke.

 • Kapasitet

  Størrelsen på rommet eller huset – og kapasiteten for kjøling – bestemmer størrelsen på klimaanlegget du trenger å kjøpe. Riktig størrelse er viktig for effektiv kjøling og en lang levetid for klimaanlegget ditt.

 • Energieffektivitet

  Sørg for at klimaanlegget ligger i en bra klasse for energi. Her går skalaen fra A til G, derfor lønner det seg å kjøpe en modell som ligger så nærme A som mulig – for en rimelig strømregning og en miljøvennlig drift hele året.

 • Filter

  Innendørs luftkvalitet er en viktig ting å huske på når du kjøper en aircondition. Å ha en AC med et godt filter er avgjørende for å forbedre luftkvaliteten i huset ditt. Luftfiltrene hjelper til med å fjerne smuss og bakterier fra luften, og noen ganger filtrerer det også ut røyk og lukt.

 • Installasjon og vedlikehold

  Ytelsen til klimaanlegget avhenger også av installasjonen. Feil installasjon kan skade effektiviteten og komponentene til klimaanlegget. Få helst enheten installert av et autorisert servicesenter eller av en profesjonell for å unngå feil. Bekreft også hyppigheten av vedlikehold som kreves for systemet for å holde maskinen i arbeid effektivt. Riktig installasjon og regelmessig vedlikehold bidrar til å øke levetiden til klimaanlegget.

 • Ekspert- og brukeranmeldelser

  Når du velger et produkt er det alltid en god idé å se hva andre kunder sier om produktet og forhandlerne, og i tillegg se på ekspertanmeldelser og offisielle tester av produktene.

arrow-more

Tester og anmeldelser av klimaanlegg som er brukt i artikkelen

Ekspert- og testkilder

Forbrukerrådet

Det norske Forbrukerrådet er en forbrukerorganisasjon fra 1953. Organisasjonens mål er å gi forbrukerne informasjon om forbrukerliv og forbrukerprodukter. Derfor anmelder og tester de produkter som for eksempel airconditionanlegg og varmepumper. I denne omgang har de testet de to varmepumpene Mitsubishi Kirigamine FH50 og Mitsubishi Electric FH25. Begge modellene har fått gode anmeldelser. Du kan ta en titt på de to anmeldelsene her. 

M3.se

Det svenske magasinet M3.se skriver om emner som har med gadgets og teknologi å gjøre. De leverer alt ifra guider til nyheter, artikler og tester av forskjellige forbrukerprodukter. Her har de testet og anmeldt Nordic Home Culture AC-510 som de har gitt en anbefaling. Du kan lese hele anmeldelsen her.

Chip.de

Chip.de er et tysk nettmagasin som tester og anmelder en lang rekke ulike forbrukerprodukter som hovedsakelig faller innenfor kategoriene elektronikk og teknologi. I denne omgang har de testet Whirlpool PACW29COL som de har gitt en anbefaling. Du kan lese hele anmeldelsen her. 

 

FAQ

Hvilke aircondition er best i test?
Whirlpool PACW29COL og Mitsubishi Kirigamine FH50
Hvordan er airconditionanleggene blitt testet?
Airconditionanleggene er blitt vurdert ut ifra modellenes effektivitet – det inkluderer både varme og kuldeegenskaper. I tillegg til dette er de blitt vurdert på parametere som støynivå, energiforbruk og pris. Til slutt har ekspertene sett på brukervennligheten.
Hvilken energiklasse bør jeg gå etter?
Det er anbefalt at du går etter et klimaanlegg som minst ligger i energiklasse A eller bedre. På den måten er du sikker på at du ikke får et anlegg som bruker veldig mye strøm i løpet av et år.

Hva er en aircondition?

En aircondition, eller AC, er et apparat som brukes til å regulere temperaturen og fuktigheten i et rom. På varme sommerdager, kan det være vanskelig å holde temperaturen på et behagelig nivå, spesielt når det er høy luftfuktighet. En aircondition enhet fungerer ved å trekke inn varm og fuktig luft fra rommet, og deretter kjøle og tørke luften før den blåses tilbake inn i rommet igjen.

AC-enheter er tilgjengelige i forskjellige størrelser og kapasiteter, og kan enten være bærbare eller installeres fast i et rom. Enheten kan også ha forskjellige funksjoner, som for eksempel en timer eller en termostat som kan stilles inn til ønsket temperatur.

Hvis du bor i et område med høy luftfuktighet, kan du også vurdere å kjøpe en luftavfukter i tillegg til en aircondition enhet. Luftavfuktere fungerer ved å trekke inn fuktig luft fra rommet, og deretter kondensere fukten slik at den kan tømmes ut. Dette vil bidra til å senke fuktigheten i rommet i tillegg til temperaturen, og vil gi deg en enda mer behagelig innendørsopplevelse.

Kjøpsguide: Hva slags type aircondition bør jeg velge? 

Et airconditionanlegg er et viktig apparat i mange husstander – spesielt når det er varmt ute.

Disse anleggene tjener nemlig et viktig formål: Å kjøle ned lufttemperaturen i hjemmet ditt til et passende nivå. Det finnes mange forskjellige typer airconditionanlegg der ute som alle har ulike funksjoner.

Det er derfor et par spørsmål du bør stille deg selv før du kjøper et airconditionanlegg. Disse inkluderer blant annet spørsmål som: Hvilken type er best til mitt hjem? Har jeg egentlig bruk for et klimaanlegg, eller kan jeg klare meg uten? Hvor mange penger vil et klimaanlegg koste meg? Hvor stor kapasitet skal anlegget ha?

Alle disse spørsmålene vil bli besvart i denne guiden slik at vi kan gi deg den beste muligheten til å finne nøyaktig det airconditionanlegget som du får mest bruk for. Vi starter imidlertid med å ta en titt på de ulike klimaanleggene som finnes på markedet, og deretter kommer vi til den mer spesifikke kjøpsguiden.

Forskjellige typer klimaanlegg 

Det finnes mange forskjellige typer klimaanlegg, så det er en fordel å velge den modellen som passer best til dine behov. Uansett om du vil ha et airconditionanlegg av høy kvalitet – eller bare har bruk for en liten modell som får deg igjennom de varmeste dagene – så kan du lese mer her om hva slags muligheter du har.

Fastmontert klimaanlegg

Med en fastmontert aircondition så får du en maskin som sørger for konstant avkjøling i hjemmet. Det er et godt valg for deg som ofte vil ha det kaldt hjemme. Du kan plassere modellen de fleste steder, men sørg for at du monterer den i det rommet hvor det er størst behov for det.

De fleste fastmonterte modellene kommer med en medfølgende fjernkontroll slik at man har mulighet til å betjene anlegget uten å måtte stå rett ved siden av det. Enkelte anlegg har også mulighet til å bli fjernstyrt ved bruke av en smarttelefon eller et nettbrett.

Portable klimaanlegg

Med en portabel aircondition får du et transportabelt anlegg som du kan flytte rundt på. Hvis du ønsker å flytte maskinen fra rom til rom så er dette et åpenbart valg for deg.

Det vil i hvert fall være en god idé for den som gjerne vil kjøle ned mange rom og derfor ikke vil ha et fastmontert anlegg. Du kan nemlig flytte rundt på anlegget sammen med deg når du går fra det ene rommet til det andre i løpet av dagen.

Bør jeg velge det ene eller det andre?

Om du skal velge det ene eller det andre anlegget kommer an på dine ønsker og behov. Det er nemlig ingen av de to klimaanleggene som er desidert bedre enn det andre. Begge typer har hver sine unike fordeler – akkurat som de også har sine egne ulemper.

Det er verdt å tenke over hvilke ulemper du kan leve med og hvilke ulemper du ikke kan leve med. Det anbefales at du velger et klimaanlegg på grunnlag av hva du vil ha og hva du har behov for i hjemmet ditt – og ikke basert på hva du får fortalt at er det beste valget. Når du har valgt den typen klimaanlegg du helst vil ha så bør du også tenke over disse følgende faktorene:

 1. Hvor stor kapasitet skal anlegget ha?

Enkelte mennesker liker å holde garasjen sin eller loftet sitt kjølig til oppbevaringsformål – mens andre mennesker bare vil ha et soverom som er kjølig.

Det er viktig at du finner ut av hva du har bruk for før du velger en modell, og da er det viktig at du ser nøye på klimaanleggets kapasitet. Det er nemlig stor forskjell på kapasiteten til de ulike modellene – derfor er dette noe du bør være oppmerksom på.

 1. Plasseringen av hjemmet ditt og miljøet det befinner seg i

En annen viktig faktor du bør tenke over er plasseringen av hjemmet ditt og hva slags miljø det befinner seg i.

Står huset hele tiden i solsteiken fra alle retninger – eller bor du i et hjem med høye trær rundt som beskytter deg mot varmen? Det er viktig at du tar alle disse tingene i betraktning når du planlegger å gå til anskaffelse av et airconditionanlegg.

 1. Finansielle omkostninger

Du bør også tenke over de økonomiske konsekvensene av å få et airconditionanlegg. Større anlegg krever mer strøm for å fungere, og varmere klima krever at vekselstrømenheten er slått på i en lengre periode.

Det klimaanlegget du kjøper kan koste en del hver måned hvis du ikke er forsiktig, så vær sikker på hva du får og undersøk mulighetene dine grundig før du fortsetter med et større kjøp. Det er nemlig viktig å vite hvor mye et spesifikt klimaanlegg vil ende med å koste deg.

 1. Hvor mye bråker modellen?

Klimaanlegg er kjent for å lage mye bråk og til tider gjøre det vanskelig å sove. Hvis du er på utkikk etter et støysvakt klimaanlegg så bør du ta en titt på hvor mye støy hver enhet produserer. Dette skrives i desibel.

Jo lavere desibel lydnivået ligger på, desto mindre vil enheten bråke. Vær oppmerksom på at en normal samtale har et lydnivå på 60 dB. Dette er en god retningslinje for brukere som synes det er viktig at apparatene i hjemmet bråker så lite som mulig.

 1. Hva slags ekstra funksjoner har du bruk for?

Enkelte klimaanlegg kommer med forskjellige funksjoner, derfor bør du finne ut av hva du har bruk for. Her kan du finne en liste over noen funksjoner som enkelte klimaanlegg har:

 • Fjernkontroll – gir deg mulighet til å kontrollere temperaturen uten å måtte stå ved siden av anlegget.
 • Timer – klimaanlegget slår seg av og på automatisk på et bestemt tidspunkt. På den måten kan du også forhåndsinnstille enheten til å starte når du ikke er hjemme slik at hjemmet er behagelig og kjølig når du kommer hjem.
 • Avfuktingsfunksjon – senker luftens fuktighetsnivå til et mer behagelig hjem og et bedre inneklima.
 • Oppvarming og nedkjøling – denne typen kan brukes både til oppvarming og til nedkjøling for å gi deg komfort i hjemmet året rundt.

Det finnes mange flere funksjoner, derfor vil det være en fordel å ta en titt på de spesifikke funksjonene for hver modell slik at du finne ut om det er en prioritet for deg.

 1. Energieffektivitet

Klimaanlegg vurderes på energieffektivitet ved hjelp av en energimerking. Her er det best at anlegget er plassert i energiklasse A eller høyere. På den måten er du nemlig sikret en modell som ikke bruker for mye strøm i løpet av et år.

 1. Bør jeg velge en varmepumpe eller aircondition?

Hvis du er i tvil om du bør velge en varmepumpe eller en aircondition til hjemme ditt så er det faktisk mulig å finne varmepumper med innebygd aircondition.

På den måten slår du to fluer i en smell – for da vil du få et anlegg som både kan brukes til å kjøle ned og varme opp hjemmet ditt. Det er derfor verdt å vurdere om du bør finne deg en enhet som kan begge deler slik at du får tak i en modell som gjør akkurat det du har bruk for.

Du har også mulighet til å velge mellom tre forskjellige varmepumper: Jordvarmepumper, luft til vann varmepumper og luft til luft varmepumper.

Jordvarmepumper: Her blir varmen fra jordas øverste lag utnyttet. Varmen ledes direkte til jordvarmepumpen via en væskefylt slange som er gravd ned i jorden. Man må imidlertid ha tillatelse fra kommunen før man kan skaffe seg en jordvarmepumpe til hjemmet.

Luft til vann varmepumper: Med en luft til vann varmepumpe blir den varme luften som allerede er i rommet brukt til å produsere mer varme. Den fungerer stort sett på samme måte som en jordvarmepumpe. Den største forskjellen er at denne typen varmepumpe utvinner varme fra luften i stedet for fra jorden. Denne typen varmepumpe kan brukes både som oppvarming og til avkjøling av hjemmet.

Luft til luft varmepumpe: Varmen fra luften utenfra blir brukt med en luft til luft varmepumpe. Det betyr at luftens varme fjernes og deretter føres direkte inn i hjemmet ditt. Her finnes det mange modeller som både kan brukes til avkjøling og til oppvarming av hjemmet.

Ønsker du å finne flere gode råd til kjøp av aircondition så kan du ta en titt på denne artikkelen fra Which.co.uk eller denne artikkelen fra Which.co.uk.

Har jeg egentlig bruk for en aircondition?

I Norden kan det noen ganger bli veldig varmt om sommeren. Selv om det ikke er hvert år så hender det iblant at vi når opp til skyhøye temperaturer – i hvert fall høyere enn hva vi er vant til.

Hvis du allerede har en forholdsvis høy strømregning hver måned så er det ikke sikkert at du er interessert i å skaffe deg enda et apparat til hjemmet som bruker mer strøm. En aircondition bruker nemlig strøm – og det er noe som vil komme til å synes på strømregningen din. Derfor er det viktig at du tenker godt over om du egentlig har bruk for en aircondition eller ikke.

Er det et ønske eller et behov?
Ja, kanskje vil du gjerne føle deg mer komfortabel – men må du egentlig ha en aircondition for å overleve? For enkelte mennesker er en aircondition en nødvendighet for å kontrollere fuktigheten i hjemmet og skape et akseptabelt miljø. Det blir for eksempel ofte alt for varmt hos eldre mennesker, og personer med astma kan oppleve at kjøligere luft hjelper på pusten.

Det er viktig å merke seg at en dårlig vedlikeholdt enhet faktisk kan forverre enkelte helsemessige forhold. Mugg, skitt og støv kan bygge seg opp i kjølesystemer og forårsake mer skade enn godt. Hvis du bestemmer deg for at aircondition er noe du ikke kan leve uten så bør du sørge for at kjølesystemene vedlikeholdes og rengjøres ofte.

Kostnadene ved avkjøling
En annen ting du bør tenke over i forhold til om du har bruk for aircondition hjemme, er kostnadene. For mange er den ekstra regningen en byrde. Det er kanskje ikke verdt å bruke penger på dette – spesielt hvis det kan skapes en behagelig temperatur i hjemmet uten et klimaanlegg.

Enkelte mennesker foretrekker faktisk mer naturlige metoder til avkjøling av hjemmet sitt, for en aircondition kan gi en kunstig kjølighet i rommet.

Hold hjemmet kjølig på egenhånd
Du trenger ikke gå til innkjøp av en aircondition for å hjelpe til med å hele tiden holde hjemmet ditt kjølig. Du trenger heller ikke å bruke den hele tiden hvis du allerede har et anlegg hjemme. Mange mennesker er i høy grad i stand til å redusere antall timer de bruker kjølesystemene ved å følge noen enkle metoder. Andre kan også eliminere aircondition helt i mange måneder. Metoder som fungerer godt er:

 • Åpning av vinduer på kjølige netter, når luftfuktigheten er lavere enn inne. Før solen står opp om morgenen (eller kort tid etter) bør du lukke dem igjen.
 • Bruk mørkleggingsgardiner på alle vinduer i løpet av dagen. Hvis du synes disse er dyre så kan du prøve dyner eller tykke tepper som du kanskje allerede har hjemme.
 • Sørg for at det sirkulerer luft i hele hjemmet med ventiler. Du kan blant annet kjøpe loftventiler, gulvventiler eller bordventiler med mer.
 • Ikke bruk apparater som «varmer opp» hjemmet ditt. Prøv å grille utenfor eller bruk en crockpot i stedet for å bruke ovnen. Sett en tørkesnor opp ute til tørking av tøy i stedet for å tørke med en tørketrommel.

Det finnes mange alternativer til å få et kjølig hjem hvis du ikke vil ha en aircondition. Et annet godt alternativ er en varmepumpe, og her kan enkelte modeller også brukes til avkjøling og oppvarming.

Ønsker du å finne flere gode metoder til å holde hjemmet ditt kjølig på enkle måter så kan du lese denne artikkelen fra Which.co.uk.

Hvordan virker et airconditionanlegg?

Et klimaanlegg kan endre luftens temperatur, fuktighet eller kvalitet generelt sett. Mer spesifikt så gjør et klimaanlegg hjemmet ditt kjøligere ved å trekke varmen ut av huset og deretter erstatte luften inne med en kjøligere luft.

Slik fungerer et airconditionanlegg

Et airconditionanlegg fungerer på samme måte som for eksempel et kjøleskap. Kjøleskapet kjøler kun ned et begrenset område, mens et klimaanlegg har mulighet til å kjøle ned store rom eller et helt hjem.

Et slikt anlegg fungerer ved å fordampe en væske før den «suger opp» varmen fra omgivelsene sine. Her dirigeres kjølemiddel inn i et fordampingssystem hvor trykket er lavt. Det lave trykket sørger for at kjølemiddelet fordamper til en gass, og deretter blir anleggets ribber nedkjølt. Ribbenes overflate er stor og kan derfor senke temperaturen på liften som deretter blir sendt videre ut i et rom.

Det betyr altså at det viktigste elementet i aircondition er selve kjølemiddelet som under lavt trykk blir omdannet til gass. Her avgir prosessen kulde som sendes inn – mens den varme luften blir igjen utenfor.

Når det kommer til en luft til luft varmepumpe eller en luft til vann varmepumpe så fungerer de stort sett på samme måte. En jordvarmepumpe er imidlertid litt annerledes da den benytter seg av jorden som oppvarmingskilde, mens de andre typene av varmepumper benytter seg av luften som oppvarmings- og nedkjølingskilde.

Er du interessert i å lese mer om hvordan aircondition eller varmepumper fungerer så kan du klikke her og lese denne artikkelen fra Klima-center.dk, eller denne  artikkelen fra Scienceabc.com

Slik vedlikeholder du airconditionanlegget eller varmepumpen

Et airconditionanlegg og en varmepumpe må passes på og vedlikeholdes slik at de arbeider optimalt. Les videre og finn ut hvordan du vedlikeholder et airconditionanlegg eller en varmepumpe basert på gode råd fra ByggeBolig.no og Lennox.com.

Vedlikehold airconditionanlegget eller varmepumpen
Har du skaffet deg en varmepumpe basert på luft eller en aircondition så er det viktig at du sørger for å finne ut av hvordan den skal vedlikeholdes. Dette sikrer ikke bare en forlenget levetid, men gjør også at modellens yteevne ikke nedsettes.

Du må alltid sørge for at filtrene i anlegget holdes rene. Det er nemlig disse filtrene som filtrerer støvpartikler og annen skitt ut av luften før den sendes ut i hjemmet. Hvorfor er det så viktig at disse filtrene holdes rene? Det er viktig fordi luftens kvalitet er avhengig av hvor rene filtrene er. Det er derfor viktig at du sjekker disse regelmessig. 

Det sier at du generelt sett må rense filtrene hver tredje måned. Hvis det er mye støv i hjemmet ditt, eller hvis du har dyr, så er det en fordel at man renser filtrene så ofte som hver andre eller hver tredje uke. Du kan sjekke om filtrene er skitne ved å åpne luken i fronten, og da kan du tydelig kan se om de trenger en rengjøring eller ikke.

Årlig inspeksjon kreves
Det er et krav fra myndighetene at du må få en årlig inspeksjon av airconditionen eller varmepumpen din hvis anlegget inneholder mer enn 1 kilo kjølemiddel. Det gjør de fleste effektive varmepumper og airconditionanlegg som markedet har å by på. Du kan alltids sjekke det selv – og da vil det stå på en merkelapp på selve enheten.

Uansett så er det alltid en god idé å få sjekket varmepumpen eller airconditionanlegget hvert år av en profesjonell fagmann. På den måten er du sikret et anlegg med en optimal yteevne. En aircondition eller en varmepumpe som lekker eller er montert feil vil ikke kunne jobbe optimalt – og da vil de ikke være til noen nytte. Det er viktig å få oppdaget slike ting før det har gått altfor lang tid.

Når en fagmann kommer og inspiserer airconditionanlegget eller varmepumpen så blir alle de ulike delene og funksjonene sjekket og testet. Hvis det er behov for det så vil en fagmann også rengjøre innedelen av anlegget.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme