Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Les mer her.

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Beste Varmepumpe test-oversikt – Her er de beste modellene ifølge ekspertene

I denne artikkelen om varmepumper gjennomgår vi populære varmepumper som har klart seg godt i forskjellige eksperttester og som har fått gode anmeldelser av forbrukerne. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det i denne artikkelen finnes både testede og ikke testede produkter da det ikke finnes offisielle eksperttester av alle varmepumper.

Etter gjennomgangen av de forskjellige varmepumpene finner du informasjon som kan hjelpe deg med å velge den riktige varmepumpen for akkurat deg, hvor mye du kan spare med en varmepumpe samt informasjon om varmepumper til hytter.

Deretter gjennomgår vi hva som er verdt å vite i forhold til hvilke lover og regler som gjelder for varmepumper samt alt om installasjon, tilskudd og håndverkerfradrag. Til slutt finner du en guide til hvordan du vedlikeholder en varmepumpe.

Hvis du ønsker å lese mer om de forskjellige testene så finnes det en liste over linker til de undersøkelsene vi henviser til nederst i denne artikkelen.

Hvis du i stedet vil vite mer om bærbare klimaanlegg, kan du lese vår artikkel om de beste aircondition.

MERK: Artikkelen fremhever for øyeblikket kun 2 produkter, da tidligere utvalgte produkter enten er utilgjengelige eller utsolgt. Vi er klar over problemet og jobber med å gjøre nye undersøkelser, slik at du snart kan få en oppdatert oversikt over de beste produktene på markedet - oppdateringen er rett rundt hjørnet.
test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 2 beste varmepumper i testguiden 2024:

Vår tilnærming

icon

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

    1
  • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser av produktet
  • 3
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Anmeldelser

  1. award

    Panasonic HZ35XKE (2022-modell) » 23.999 Kr. hos Skousen akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner

    luft-til-luft varmepumpe med optimal varme-/kjøleteknologi og innebygd WiFi

    Panasonic HZ35XKE (2022-modell)
    Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

    star4.8 /5

    close

    Forbrukerlivs vurdering

    Panasonic HZ35XKE er godt valg for nordisk klima. Varmepumpen skaper en behagelig innetemperatur, samtidig som den har energiklasse A+++. I tillegg renser den luften, har banebrytende kontroll-alternativer, god ytelse og elegant design. På grunn av dette anser vi Panasonic HZ35XKE som et svært godt alternativ.

    Fordeler

    • pros Varmer ned til -35 °C
    • pros Innebygd WiFi
    • pros Slankt design og brukervennlig fjernkontroll
    • pros Varmer opp til 110 m² som primær varmekilde
    • pros Google Assistant og Amazon Alexa
    • pros Aerowings 2.0

    Ulemper

    • cons Montering krever sertifisert montør eller et firma

    Spesifikasjoner

    • Energiklasse: A+++
    • Oppvarmingseffekt: 4,20 kW
    • Kjølende effekt: 3,50 kW
    • Oppvarmingsområde: 110 m²
    • Dimensjoner (innendørsenhet): 295 x 870 x 229 mm
    • Dimensjoner (utendørsenhet): 622 x 824 x 299 mm
    • Støynivå: 18 - 45 dB (innendørs) / 45 - 50 dB (utendørsenhet)

    Panasonic HZ35XKE luft-til-luft varmepumpe har et dobbelt nanoe™ X-filter. Dette filteret bidrar til å redusere allergener, støv og andre partikler fra luften. Derfor er denne modellen et godt valg for deg som ønsker en varm og komfortabel stue, med ren og luktfri luft.


    Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Panasonic HZ35XKE luft-til-luft varmepumpe

    Effektiv med innebygd WiFi og fjernkontroll
    Den nye Panasonic HZ3 5XKE (2022-modell) med COP på 5,62, har høyere kapasitet (7,9 kW) og mer effektiv oppvarming, sammenlignet med den eldre modellen. Hvis varmepumpen brukes som den primær varmekilden, kan den varme opp til 110 m².

    Du vil også ha full kontroll over luftoppvarming/-kjøling. Dette fordi den har innebygd WiFi, slik at du kan sjekke oppvarming/kjøle-status, og justere innstillingene selv om du ikke er hjemme. I tillegg er den kompatibel med Google Assistant og Amazon Alexa.

    Optimal varme-/kjøleteknologi
    Varmepumpens inneenhet er en av de mest stillegående på markedet, med et støynivå på 18 dB når den brukes i lavmodus. Den har også Panasonics Aerowings-teknologi, som består av to uavhengige fleksible blader. Denne teknologien gjør at varmepumpen raskt kan varme opp, eller kjøle ned, rommet.

    I oppvarmingsmodus vil Aerowings 2.0  rette en fokusert strøm av luft nedover, som skaper en følelse av gulvvarme. I kjølemodus er luftstrømmen jevnt konsentrert og rettet oppover, slik at man oppnår en passende kjølig temperatur i rommet.

    Les mer om Panasonic HZ35XKE (2022-modell)
  2. award

    Panasonic CZ25WKE » 14.451 Kr. hos Skousen akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner

    funksjonell luft-til-luft varmepumpe med fjernkontroll

    Panasonic CZ25WKE
    Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

    star4.6 /5

    close

    Fordeler

    • pros R32 kjølemiddel
    • pros Har kabinfunksjon
    • pros Har automatisk avriming av indre og ytre del
    • pros Har innebygget timer i fjernkontrollen
    • pros Styres med den trådløse fjernkontrollen

    Ulemper

    • cons Kan være støyende når den er satt til høyere innstillinger

    Spesifikasjoner

    • Energiklasse: A+
    • Oppvarmingsområde: 70 m²
    • Dimensjoner (innendørsenhet): 290 x 779 x 209 mm
    • Dimensjoner (utendørsenhet): 622 x 824x 299 mm
    • Oppvarmingseffekt: 3,4 kW
    • Kjølende effekt: 2,50 kW
    • Støynivå: 20 - 40 (innendørs) / 43 - 47 dB (utendørsenhet)
    • Kjøleområde: 25 m²

    Panasonic CZ25WKE er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en populær varmepumpe blant forbrukerne. Forbrukerne har nemlig gitt modellen 4,7 av 5 stjerner hos den svenske forhandleren Bauhaus.se. Dette har de blant annet gjort da de mener at Panasonic CZ25WKE er en god og funksjonell varmepumpe. Forbrukerne er imidlertid mindre imponerte over at modellen ikke blir levert med noen slanger.


    Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Panasonic CZ25WKE

    God og funksjonell varmepumpe med lavt støynivå ifølge brukerne

    Ifølge forbrukerne hos forhandleren Bauhaus.se er Panasonic CZ25WKE en «god og funksjonell varmepumpe» som er spesielt god til mindre hus eller hytter. En forbruker forklarer for eksempel at Panasonic CZ25WKE er utstyrt med en «optimal varmeeffekt og et lavt støynivå».

    Dette er flere forbrukere enige i, og de beskriver derfor modellen som å være «et godt kjøp for de som har behov for en luft til luft varmepumpe». Ingen av forbrukerne finner noen utpregede ulemper ved Panasonic CZ25WKE. Det nevnes bare at det er synd at det ikke følger med noen slanger ved kjøp av modellen.

    Velegnet til en hytte eller et sommerhus
    Med Panasonic CZ25WKE får man en effektiv varmepumpe med en høy yteevne. Modellen har nemlig 10 % mer luftgjennomstrømning i automatisk vifteinnstilling sammenlignet med mange andre modeller. På grunn av den økte mengden av luft så er det mulig å raskt kunne få nøyaktig den temperaturen man ønsker i huset.

    I tillegg til dette er Panasonic CZ25WKE velegnet til en hytte eller et sommerhus. Det er blant annet fordi varmepumpen kommer med en funksjon med 8- og 10-grader som gjør at man konstant kan holde en behagelig temperatur i huset. Varmepumpen er forholdsvis energivennlig og er plassert i energiklasse A+. Hvis den brukes til avkjøling så er den plassert i energiklasse A++.

    Mulighet for fjernstyring
    Hvis man ønsker det så er det mulig å fjernstyre varmepumpen Panasonic CZ25WKE. Med fjernstyringen kan man stille inn varmepumpen til å slå seg av og på når det er bruk for det – også når man ikke er i huset.

    Dette kan gjøres ved bruk av smarttelefon hvor man blant andet kan skru varmen opp og ned etter behov hvis man ønsker det. På den måten er huset alltid klart når man ankommer – noe som spesielt er optimalt på en hytte. Videre er Panasonic CZ25WKE forholdsvis støysvak med et lydnivå på 21 dB fra innedelen og et lydnivå på 46 dB fra utedelen. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

    Les mer om Panasonic CZ25WKE

Oversikt: Stor sammenligning av utvalgte 2 beste varmepumper

Panasonic HZ35XKE (2022-modell)
Panasonic CZ25WKE

Brukere scorer

Energiklasse

Oppvarmingseffekt

Kjølende effekt

Dimensjoner (innendørsenhet)

Dimensjoner (utendørsenhet)

Oppvarmingsområde

Støynivå

Hva du bør tenke på før du kjøper varmepumpe

Type og størrelse

Ulike typer varmepumper skaper varme på ulike måter. En luft-til-luft varmepumpe skaper varme ved å bruke energien i uteluften. En bergvarmepumpe, også kalt jordvarmepumpe eller vann-til-vann varmepumpe, skaper varme ved å benytte energien under bakken. En luft-til-vann varmepumpe gir varme ved å bruke inneluften til å varme opp vann.

Etter at varmen i luften er overført til vannet, vil den slippe den kalde luften ut. I kaldere miljøer vil en bergvarmepumpe fungere bedre enn en som bruker luft som varmekilde. Det er likevel lettere å bruke luften som varmekilde, enn å bruke bakken. Dette fordi luft er mer tilgjengelig. Hvis du skal bruke bakken som varmekilde, må du enten borre et hull, eller grave en dyp grøft for å installere en horisontal løkke. Disse alternativene er imidlertid dyre.

Det kan derfor være smart å velge luften som varmekilde, dersom klimaet du befinner deg i tillater begge type systemer. Varmepumpens størrelse har noe å si for hvor effektiv den er. Hvis varmepumpen er for liten, i forhold til det området den skal varme opp eller kjøle ned, vil den overbelastes. Dette kan forkorte varmepumpens levetid. Varmepumpers størrelse beskrives i tonn eller BTU, altså varmepumpens kapasitet/dekkningsområde. De fleste varmepumper for boliger varierer mellom 1,5 og 5 tonn. En god regel er ca. 1 tonn per 35 kvadatmeter, for et gjennomsnittshus.

Effektivitet

Utetemperatur, og størrelsen på området som skal varmes opp, påvirker varmepumpens effektivitet. Boligstørrelse er en spesielt viktig faktor dersom du vurderer en bergvarmepumpe. Selv om en bergvarmepumpe kan være dyrere å installere, vil den være kostnadseffektiv dersom du skal varme opp et større område. Bakketemperaturer svinger også mye mindre enn lufttemperatur -med andre ord vil effektiviteten til en bergvarmepumpe også være mer jevn.

Varmepumpens effektivitet påvirkes også av hvor godt isolert boligen din er. Godt isolerte boliger holder bedre på varmen, og kan derfor klare seg godt med en mer kompakt og rimelig varmepumpe. Effektiviteten til en varmepumpe måles i CoP (ytelseskoeffisient). Enkelt sagt er CoP forholdet mellom hvor mye energi varmepumpe-kompressoren bruker (kW), og hvor mye energi den gir (kW). Eksempelvis har en varmepumpe som brukes til nedkjøling av luft, en CoP på 2.

Dette betyr at det oppnås 2 kW kjøle-effekt, for hver kW som forbrukes av pumpens kompressor. Jo høyere CoP, jo høyere er effektiviteten til varmepumpen. Utetemperatur har også mye å si for effektiviteten til varmepumpen. Ved lavere temperatur må varmepumpen jobbe lenger for å oppnå samme effekt, som senker effektiviteten.

Tilleggsfunksjoner

Varmepumper kan ha mange ulike funksjoner for økt komfort og effektivitet. En av disse funksjonene er forskjellige driftsmoduser. Her kan du velge mellom en enkelt modus, eller både kjøle- og varmemodus.

Noen varmepumper har også spesifikke sovemoduser, hvor temperaturen sakte økes for hver time, for å å optimalisere effektiviteten om natten. Det finnes også en rekke andre funksjoner, slik som fjernkontroll, internett-tilkobling og spesielle luftfiltre.

Pris

Kjøp av varmepumpe er en langsiktig investering. De varer vanligvis i 10-15 år, så det er viktig at du velger en modell som vil dekke dine behov i lang tid fremover. Installasjonskostnadene kan variere fra 3000 til 6000 kr. Selve utstyret kan koste mellom 10 000 til 150 000 kr, avhengig av type varmepumpe, størrelse, kapasitet og egenskaper.

Forbruker- og ekspertanmeldelser

Forbrukeranmeldelser kan gi innsikt i hvordan varmepumpen fungerer i hverdagen, og hvor brukervennlig og holdbar den er. Ekspertanmeldelser kan gi innsikt i de tekniske aspektene ved varmepumpen. Slike anmeldelser går mer i detalj om varmepumpens muligheter og funksjoner. For å hjelpe deg med å ta en god beslutning har vi inkludert begge typer anmeldelser i vår artikkel.

Velg den rette typen varmepumpe

Det finnes flere vanlige varmepumper på markedet, men du må være oppmerksom på at ikke alle sammen kan gjøre det samme. Du bør derfor sørge for at du velger den riktige varmepumpen ut fra dine egne behov.

I tillegg til å tenke over hvilke behov du har, bør du også være oppmerksom på hva slags varme du bruker og forbruk av varme. Her kan du lese mer om de vanligste varmepumpene basert på artikler fra danske Bolius.dk og Sparenergi.dk:

Hvilke varmepumper kan jeg velge mellom?

Du kan velge mellom disse tre varmepumpene: Jordvarme, Luft til vann og Luft til luft. Disse tre varmepumpene er alle forskjellige og jobber på hver sin måte.

Jordvarmepumpe:
Med en jordvarmepumpe blir varmen fra jordens øverste lag utnyttet. Denne varmen ledes til jordvarmepumpen ved hjelp av en væskefylt slange som er gravd cirka en meter ned i bakken.

Selv om det ikke er mange graders temperaturforskjell i slangen før og etter at den har vært i bakken så er det fremdeles en effektiv varmekilde. Den er faktisk så effektiv at en jordvarmepumpe lett kan fungere som den eneste oppvarmingsmetoden i et hjem. Man har også mulighet til å bruke en jordvarmepumpe til blant annet oppvarming av rommene i en bolig, til bruksvann og til gulvvarme med mer.

Du bør være oppmerksom på at det er en prismessig dyrere løsning i forhold til de andre typene av varmepumper. Dette er på grunn av at du må grave ned slangen i bakken. Det er imidlertid også mulig å bruke en innsjø i stedet for bakken hvis man ønsker det. En annen ting du bør være oppmerksom på er at det krever en tillatelse fra kommunen din hvis du ønsker å installere jordvarme i boligen din.

Luft til vann varmepumpe
Hvis du ikke ønsker å grave ned slanger i bakken ved huset ditt så er det også mulig å velge en luft til vann varmepumpe i stedet. Denne varmepumpen sørger for å bruke den varme luften som allerede befinner seg i rommet eller utenfor for å produsere mer varme.

En luft til vann varmepumpe fungerer stort sett på samme måte som en jordvarmepumpe. Forskjellen er bare at luft til vann varmepumper utvinner varmen fra luften og ikke fra bakken.

Luft til luft varmepumpe
Med en luft til luft varmepumpe blir varmen fra uteluften utnyttet. Det vil si at varmen faktisk «fjernes» fra uteluften og deretter resirkuleres rundt omkring inne i hjemmet ditt.

Man har også mulighet til å bruke en luft til luft varmepumpe i løpet av hele året, og denne typen er spesielt populær til bruk på hytter når det kommer til oppvarming. Det er imidlertid også mulig å finne modeller som kan brukes til nedkjøling som en slags aircondition.

Luft til luft varmepumper kan også brukes i kombinasjon med et utsugingsanlegg med en varmeveksler. Dette hjelper nemlig med å unngå for store varmetap, noe som er en stor fordel for strømforbruket.

Så mye kan du spare med en varmepumpe

En varmepumpe er ikke bare god som en oppvarmingskilde til boligen din og bruksvannet ditt, den er faktisk også besparende. Du har nemlig mulighet til å spare en god del penger ved hjelp av en varmepumpe. Les videre her for å finne ut hvordan du kan spare penger med en varmepumpe basert på en artikkel fra danske Bolius.dk.

Ifølge artikkelen fra Bolius.dk kan du spare opptil så mye som 20.000 kroner på strømregningen din hvert år hvis du bytter ut en oljefyr med en varmepumpe i form av en jordvarmepumpe eller en luft til vann varmepumpe. Selv om du må betale en del for å bytte ut en oljefyr med en varmepumpe så viser det seg likevel at du kan spare en del penger.

I tillegg til å spare penger ved å få deg en varmepumpe så har du også mulighet til å forbedre miljøet rundt deg. En jordvarmepumpe og en luft til vann varmepumpe er kilder som sørger for å utnytte vedvarende og naturlig energi. Varmepumpene bruker også strøm, derfor vil reduksjonen av CO2 utslipp ligge på så mye som cirka 50 prosent sammenlignet med en oljefyr.

Slik finner du ut om du kan spare penger

Vil du gjerne finne ut om du kan spare penger ved å skaffe deg en varmepumpe i stedet for en oljefyr?

Du kan finne en strømkalkulator hos Fjorkraft.no hvor du bare trenger å fylle inn et par opplysninger. Deretter vil du få svar på om det vil være bra for økonomien din å finne en annen varmeløsning til hjemmet ditt.

Det krever ikke annet enn boligens størrelse i kvadratmeter, antall personer i boligen og din nåværende varmekilde. Deretter vil du få en oversikt over hvilke varmekilder som finnes på markedet samt hvor mye du kan spare ved å skaffe deg en av disse.

Et godt valg til hytta

Er du på utkikk etter en optimal varmekilde til hytta di? Da kan du med fordel velge en luft til luft varmepumpe som er etterhvert har blitt en populær varmeløsning til hytter.

En luft til luft varmepumpe som oppvarmingskilde i en hytte er en varmepumpe som også kan brukes i vanlige boliger. Den ligner ganske mye på et airconditionanlegg og fører varmen fra luften utenfor inn i huset.

Hvorfor er en luft til luft varmepumpe en åpenbar løsning for hytta? Det er fordi det er en forholdsvis billig løsning da denne varmepumpen ikke er særlig dyr sammenlignet med andre typer. Den kan også lett brukes i hytter hvor det ikke er trukket varmerør eller ikke finnes radiatorer – da er denne løsningen en stor fordel.

Slik velger du den riktige luft til luft varmepumpen til hytta di

Å velge den riktige luft til luft varmepumpen til hytta di kan virke uoversiktlig og tidkrevende. Her finner du gode råd til hva du bør være oppmerksom på og tenke over før du investerer i en varmepumpe til hytta.

Velg en modell som er godkjent
Det er viktig at du sørger for å velge en godkjent varmepumpe. Det anbefales at du velger en leverandør som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP). Her kan du finne en liste over bedrifter som er godkjent av NOVAP. Dette sikrer at varmepumpen fungerer optimalt i det nordiske klimaet.

Fungerer optimalt i kalde temperaturer
En annen ting du bør forsikre deg om er at den varmepumpen du velger fungerer optimalt i lave temperaturer. Det blir veldig kaldt om vinteren, og derfor vil det være nødvendig med en varmepumpe som varmer opp hytta til og med i de kalde månedene.

Vær oppmerksom på varmepumpens effektivitet
Du bør også ta en titt på varmepumpens effektivitet før du investerer i en bestemt modell. Her bør du ta en titt på SCOP-faktoren der du kan se hva varmepumpens gjennomsnittlige effektivitet ligger på i løpet av et år.

Hva er varmepumpens energimerke?
En luft til luft varmepumpe har en energimerking akkurat som vaskemaskinen din, tørketrommelen din eller kjøleskapet ditt. Den beste energimerkingen er energiklasse A, og her anbefales det at du velger en varmepumpe som ligger i denne energiklassen eller høyere.

Hvor mye bråker varmepumpen?
Det er også viktig å være oppmerksom på hvor mye varmepumpen bråker – spesielt den delen som er montert inne i selve huset. Her bør lydnivået naturligvis være så lavt som mulig da det ikke finnes noen mennesker som vil bli konstant forstyrret av en varmepumpe.

Kan varmepumpen også brukes til avkjøling?
I dag kan du finne varmepumper som også kan brukes til avkjøling – altså som en slags aircondition. Dette er en fordel for den brukeren som gjerne vil ha en modell som både kan fungere som oppvarming av hytta i de kalde månedene og til avkjøling i de varme månedene.

Hvordan blir luften sendt ut av varmepumpen?
De beste varmepumpene sørger for at den oppvarmede luften blir sendt ut nedover mot gulvet. Dette sikrer nemlig at varmen blir utnyttet på best mulig måte sammenlignet med om luften for eksempel spres oppover.

Kan varmepumpen fjernstyres?
Hvis du gjerne vil ha en varmepumpe på hytta, er det en fordel med en luft til luft varmepumpe som kan fjernstyres. På den måten kan du nemlig slå på varmepumpen på forhånd før du i det heletatt ankommer hytta. Hvis det ikke er mulig å fjernstyre den modellen du har valgt så er det viktig at den i dette tilfellet kan stilles inn på forhånd.

Hvis du sørger for å tenke over disse faktorene før du kjøper en ny modell så vil det bli enklere å velge den perfekte luft til luft varmepumpen til hytta di. Finn flere gode råd samt fordeler og ulemper ved luft til luft varmepumper i denne artikkelen fra danske Bolius.dk.

Kan jeg montere en luft til luft varmepumpe i hytta selv?

Hvis du har kjøpt en varmepumpe og nå skal ha den installert så kan du godt gjøre det selv. Det anbefales imidlertid at du får hjelp av en profesjonell fagmann som har kontroll på hvordan en varmepumpe skal installeres.

Dersom du får hjelp av en fagmann så kan du også finne ut hvor stor varmepumpen må være. Dette avhenger nemlig av størrelsen på hytta og hvor ofte hytta brukes med mer. Når du skal finne frem til hvem som kan hjelpe deg med å installere varmepumpen din så anbefales det som sagt at du velger en leverandør som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Hvilke lover og regler gjelder for varmepumper?

Er du på utkikk etter en varmepumpe – eller har du akkurat investert i en ny varmepumpe? Da kan det være at du er forvirret når det kommer til hvilke lover og regler som gjelder for varmepumper i dag.

I dette avsnittet kan du lese mer om hvor du kan finne de lover og regler som gjelder for ulike typer varmepumper som finnes på markedet.

Når det kommer til luftbaserte varmepumper så kan du lett sette opp og installere disse uten tillatelse fra kommunen din.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at hvis du vil ha en jordvarmepumpe, så må du søke om tillatelse fra kommunen din, eller i kommunen hytta ligger, før du installerer den. Hvis du har hyret en montør til å hjelpe deg med monteringen så kan han eller hun som regel også hjelpe deg med å skrive en søknad.

Velger du en jordvarmepumpe så er det viktig at den overholder reglene for montering av jordvarmeanlegg. Det er nemlig påbudt å ha en installatør med et F-gass sertifikat som kan gjøre jobben – noe som er bestemt gjennom EU-reguleringer. Det finnes også krav man må forholde seg til når det kommer til effekten på jordvarmepumpen. Du kan lese mer om krav for montering og effekt hos varmepumpeinfo.

Du bør også være oppmerksom på at et jordvarmeanlegg må kontrolleres av en fagmann minst en gang i året. Du må ta vare på resultatet i cirka fem år og kunne vise det til kommunen din dersom du blir bedt om det.

Hvis du på et tidspunkt bytter ut varmeløsningen din fra en kilde til en annen så må du sørge for at det gjøres riktig. Hvis du ønsker å lese mer om bytting av varmepumpe så kan du ta en titt på denne artikkelen fra Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Alt om installasjon, tilskudd og håndverkerfradrag

Vil du ha en varmepumpe så er det alltid en fordel å vite mer om installasjon, tilskudd og håndverkerfradrag. I dette avsnittet kan du skaffe deg en oversikt over disse tre faktorene samt finne ut av hvor du kan finne mer informasjon.

Til å begynne med går vi igjennom de ulike tilskuddsordningene og håndverkerfradragene som finnes – og til slutt vil vi gi deg en oversikt over instillasjonen av varmepumpen din.

Tilskudd og håndverkerfradrag

Når du energi-renoverer huset ditt så finnes det flere muligheter når det gjelder tilskudd og fradrag. Du kan også få rådgivning dersom du har bruk for det.

Nå kan du faktisk få hjelp av ulike tilskuddsordninger som dekker hele landet. Det kan være en fordel at du har mulighet til å søke om tilskudd hvis du vil bytte til en mer energi- og miljøvennlig varmekilde i huset.

Først og fremst kan du få tilskudd til renovering, utbytting av varmekilde eller rådgivning fra en strømleverandør. De fleste former for tiltak som har med energiforbedringer å gjøre vil kunne få en viss form for økonomisk støtte. Det finnes imidlertid enkelte tiltak som ikke inkluderes av tilskuddsordningene.

En annen mulighet er at kanskje kan gjøre bruk av skattefradrag for utgifter til håndverkere. Da kan du få mulighet til å trekke fra håndverkerens lønn på skatten når det er snakk om klimatiltak og energiforbedringer. Det gjelder for både leieboliger, hytter og eierboliger. Fradraget kan endre seg fra år til år, så det er verdt å gå inn og sjekke. Husk å lagre all dokumentasjon fra utført arbeid og å rapportere det til Skatteetaten.

Noen ganger finnes det også andre former for tiltak og tilskudd man kan søke om. Det er derfor en fordel hvis du henvender deg til kommunen din eller strømleverandøren din for å finne ut mer om hva de kan hjelpe deg med. Du må imidlertid huske å søke om tilskudd før du starter på prosjektet ditt. Det er nemlig for sent å få råd eller tilskudd dersom du allerede har startet prosessen. Du kan også bruke eventuelle tilskudd fra ulike strømleverandører til samme oppgave som håndverkerfradraget.

Hvordan søker jeg om tilskudd?

Hvis du ønsker å søke om tilskudd så kan du gjøre det på flere måter. Du kan for eksempel velge å ta kontakt med en strømleverandør selv. Det kan være en god idé å kontakte mer enn én enkelt leverandør for å få vite mer om hva slags muligheter du har og hvilke typer tilskuddsordninger de kan tilby.

Du kan også prøve å spørre ulike montører for å se om de har noen avtaler med en eller flere strømleverandører. Hvis det er tilfellet så kan du bruke avtalen til den montøren som du velger til å hjelpe deg med å sette opp varmepumpen din.

 

Installasjon av varmepumpe

Hvis du har lyst – eller gjerne vil spare penger – så kan du selv installere varmepumpen din. Dette gjelder både for innedelen og for utedelen som du kan sette opp på et veggbeslag eller et gulvstativ. (Du må imidlertid være oppmerksom på at dette kun gjelder for luft til luft varmepumper.)

Det anbefales at du alltid får en montør og en fagmann til å utføre oppsetningen, monteringen og instillasjonen av luft til luft varmepumpen din dersom du er litt i tvil om hvordan det skal gjøres.

Hvis du imidlertid skal installere en jordvarmepumpe eller en luft til vann varmepumpe så må du få tak i en godkjent og autorisert montør. Det anbefales som sagt at du velger en leverandør som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP). Her kan du finne en liste over bedrifter som er godkjent av NOVAP. Når du skal hyre en installatør eller montør til å gjøre arbeidet for deg så kan du bruke denne standardkontrakten fra NOVAP.

Vedlikehold av varmepumpen

Når varmepumpen din først er installert så krever det at du selv passer på å sjekke og vedlikeholde den.

Dersom varmeanlegget ditt inneholder mer enn 1 kilo kjølemiddel så må den sjekkes av en autorisert installatør minst én gang i året. Det finnes imidlertid andre oppgaver som du selv kan ta deg av. Her kan du finne svar på hva du selv kan gjøre og hva som må gjøres av en erfaren montør. Dette avsnittet er basert på gode råd fra ByggeBolig.no og VB.no.

Slik vedlikeholder du varmepumpen din selv

Som sagt så er det noen oppgaver du kan gjøre selv når det kommer til å vedlikeholde varmepumpen din. Dette må gjøres regelmessig da det reduserer sannsynligheten for at du opplever problemer med varmepumpen din. Fordelen ved å ha en varmepumpe er imidlertid også at de ikke krever så mye vedlikehold.

Sørg for å rense filtrene på innedelen

I de fleste varmepumper er det plassert filtre i innedelen. Her passerer luften igjennom før den varmes opp – derfor er det viktig at disse filtrene alltid er helt rene. Det varierer hvor ofte du må rense disse filtrene – for det kommer an på flere forskjellige faktorer.

Hvis du for eksempel har husdyr, en vedovn eller barn så må filtrene renses oftere (cirka et par ganger i uken) enn hvis du hverken har barn, dyr eller en vedovn (da må filtrene som regel renses en gang annenhver uke).

Når du skal vaske filtrene så er det svært effektivt å bare sette de rett i oppvaskmaskinen. Du kan også velge å støvsuge de, skylle de i dusjen eller legge de i badekaret. Du må derfor sikre deg at filtrene blir rengjort jevnlig – og det er heldigvis en enkel oppgave som du lett kan gjøre helt selv.

Få sjekket varmepumpen din av en autorisert montør

En varmepumpe som benyttes til oppvarming av et hus må ha en inspeksjon minst en gang i året. Denne inspeksjonen må utføres av en autorisert montør. Under vedlikeholdet må montøren blant annet:

  • Undersøke og rense innedelen. Hvis lamellene er tilgriset så må de også renses.
  • Rense og undersøke utedelen.
  • Sjekke kjølemiddelet og eventuelt etterfylle det (dette gjelder som regel kun for varmepumper som ikke er montert på en korrekt måte).
  • Sjekke varmepumpens ytelse. På den måten kan montøren raskt finne ut av om varmepumpen jobber optimalt.
  • Få montøren til å sjekke om varmepumpens motor til innedelens vifte er slitt eller ødelagt. Dette er spesielt viktig hvis du opplever at varmepumpen har begynt å bråke en del.

Hva koster det at få sjekket varmepumpen min?

Prisen på en inspeksjon kan variere fra virksomhet til virksomhet, men prisen vil imidlertid ligge på rundt 1000 kroner inkludert moms når montøren foretar den første inspeksjonen. Dersom montøren utfører andre typer undersøkelser under inspeksjonen så vil det naturligvis bli dyrere. Hvis du får den samme montøren til å komme år etter år for å foreta inspeksjonen så kan det i enkelte tilfeller også la seg gjøre for en billigere penge.

Tilskudd og fradrag ved installasjon av varmepumpe

Hvis du er på utkikk etter en varmepumpe så er det alltid en god idé at du kjenner til de ulike reglene for fradrag, tilskudd og installasjon. Derfor kan du her lese mer om du kan bruke ulike tilskudd og fradrag når du skal installere en varmepumpe i hjemmet ditt. 

Når du går i gang med å energi-renovere hjemmet ditt så kan du gjøre bruk av flere forskjellige fradrag og tilskudd. Du kan i dag finne to tilskuddsordninger i hele landet som du kan søke på hvis du bytter ut din nåværende varmeløsning til en mer miljøvennlig kilde.

Til å begynne med kan du søke om tilskudd til å bytte ut varmeløsning, energirenovering eller rådgivning hvis du har bruk for det. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det ikke er alle tiltak som har mulighet til å få økonomisk støtte i form av tilskudd. Du kan også få rådgivning av forskjellige strømleverandører.

Det kan også være en fordel å ringe til din nåværende strømleverandør (samt andre strømleverandører) og kommunen din for å høre om de har noen bestemte tilskuddsordninger du kan benytte deg av. Du må huske at tilskuddet må søkes om før du går i gang med å installere en ny varmepumpe.

I tillegg til de ulike tilskuddsordningene kan du også kanskje gjøre bruk av skattefradrag for utgifter til håndverkere. Da kan du få mulighet til å trekke fra håndverkerens lønn på skatten. Det gjelder for både leieboliger, hytter og eierboliger. Fradraget kan endre seg fra år til år, så det er verdt å gå inn og sjekke. Husk å lagre all dokumentasjon fra utført arbeid og å rapportere det til Skatteetaten.

Har du behov for mer informasjon om fradrag og tilskudd så kan du klikke her og finne flere opplysninger hos Skatteetaten.no

Hvem skal installere varmepumpen?
Du har faktisk mulighet til å installere en varmepumpe selv. Dette gjelder kun hvis du har kjøpt en luft til luft varmepumpe. Du kan nemlig ikke montere de andre typene selv. Uansett om du har kjøpt den ene eller den andre varmepumpen så mener vi at er det en fordel å få hjelp av en fagmann som vet akkurat hvordan det skal gjøres.

Hvis du i stedet har kjøpt en jordvarmepumpe eller en luft til vann varmepumpe så er det krav på at du ansetter en profesjonell installatør. Det anbefales at du velger en virksomhet som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP). Her kan du finne en liste over bedrifter som er godkjent av NOVAP.

En varmepumpe kan være god for privatøkonomien 

En varmepumpe fungerer ikke bare som en løsning på varme eller kulde i hjemmet. Det er også faktisk en mulighet som kan ende med å spare deg mye penger på lang sikt. Hvis du er interessert i å finne ut av hvordan en varmepumpe kan senke strømregningen sin så bør du lese videre i denne artikkelen. 

Bolius.dk skriver i sin artikkel at du har mulighet til å spare opptil 20.000 kroner på strømregningen din hvis du sørger for å bytte til en varmepumpe hjemme – i hvert fall hvis du allerede har en oljefyr som varmekilde. De forklarer at det naturligvis er kostnader når det kommer til å bytte fra den ene løsningen til den andre, men at det til slutt kan lønne seg da strømregningen blir markant redusert.

Det forklares også at det er mulig å forbedre miljøet ved å bytte til en varmepumpe. Med for eksempel en luft til vann varmepumpe eller en jordvarmepumpe blir naturlig energi utnyttet til kulde og varme. Selv om disse apparatene fremdeles bruker strøm så reduseres utslippet av CO2 med opptil 50 prosent sammenlignet med for eksempel en oljefyr.

Hvis du gjerne vil vite mer om hvordan du kan spare penger på strømregningen din ved å bytte til en varmepumpe så kan du raskt finne ut av dette. Du kan nemlig bruke en strømkalkulator hos Fjorkraft.no hvor du bare trenger å fylle inn et par opplysninger. Deretter vil du få du svar på om det vil være bra for privatøkonomien din å finne en annen varmeløsning til hjemmet ditt.

FAQ

Hvilken varmepumpe er best?

Panasonic HZ35XKE (2022-modell), Panasonic CZ25WKE, Panasonic KIT-WC03J3E5 og Panasonic KIT-ADC05JE5C.

Hvordan er varmepumpene blitt testet?

Varmepumpene er blitt vurdert ut ifra effektivitet – dette gjelder både for varme- og kjøleegenskaper. I tillegg til dette er de blitt vurdert på aspekter som støynivå, energiforbruk og pris. Til slutt har ekspertene også sett på brukervennligheten.

Er det penger å spare med en varmepumpe?

Det er mulig å spare opptil 20.000 kr. på strømregningen hvert år ved å bytte ut oljefyren med en jordvarmepumpe eller en luft til vann varmepumpe.

Tester og anmeldelser av varmepumper som er brukt i artikkelen

Ekspert- og testkilder

Forbrukerrådet

Forbrukerrådet i Norge er en norsk forbrukerorganisasjon som ble opprettet i 1953. Målet for organisasjonen er å øke forbrukernes innflytelse i samfunnet samt å gi forbrukerne gode råd til valg av produkter til hjemmet. Derfor anmelder og tester Forbrukerrådet også forskjellige produkter som for eksempel varmepumper. Her har de testet og anmeldt de to varmepumpene Mitsubishi Kirigamine FH50 og Mitsubishi Electric FH25 som begge har fått gode anmeldelser. Du kan ta en titt på de to anmeldelsene her.

Sparenergi.dk

Hos det danske energibyrået Sparenergi.dk kan man finne artikler, informasjon og gode råd om alt ifra strømforbruk til varme og andre energiløsninger i hjemmet og på arbeidsplassen. Sparenergi.dk tester og anmelder også produkter som for eksempel varmepumper. I denne omgang har de anmeldt de fem varmepumpene Metrotherm Metroair I 16kW Utedel, Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel, Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel, Metrotherm Metroair I 8kW Utedel og Bosch Compress 7001i LWMF 12. Les anmeldelsene av de forskjellige varmepumpene her.

question

Har du noen spørsmål?

Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme