Beste Varmepumpe test-oversikt – Her er de beste modellene ifølge ekspertene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

I denne Varmepumpe testen gjennomgår vi populære varmepumper som har klart seg godt i forskjellige eksperttester samt har fått gode anmeldelser av forbrukerne. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det i denne artikkelen finnes både testede og ikke testede produkter da det ikke finnes offisielle eksperttester av alle varmepumper.

Etter gjennomgangen av de forskjellige varmepumpene finner du informasjon om valg av den riktige varmepumpen til dine behov, hvor mye du kan spare med en varmepumpe samt informasjon om varmepumper til hytter.

Deretter gjennomgår vi hva som er verdt å vite i forhold til hvilke lover og regler som gjelder for varmepumper samt alt om installasjon, tilskudd og håndverkerfradrag. Til slutt finner du en guide til hvordan du vedlikeholder en varmepumpe.

Hvis du ønsker å lese mer om de forskjellige testene så finnes det en liste over linker til de undersøkelsene vi henviser til nederst i denne artikkelen.

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men heller samler inn resultatene fra upartiske tester. På den måten kan forbrukeren enklere skaffe seg en oversikt over de beste produktene som finnes på markedet.

Hva bør man tenke over når man kjøper varmepumpe?

Type og størrelse
Ulike typer varmepumper skaper varme på ulike måter. En luft-til-luft varmepumpe skaper varme ved å bruke energien i uteluften. En bergvarmepumpe, også kalt jordvarmepumpe eller vann-til-vann varmepumpe, skaper varme ved å benytte energien under bakken. En luft-til-vann varmepumpe gir varme ved å bruke inneluften til å varme opp vann.

Etter at varmen i luften er overført til vannet, vil den slippe den kalde luften ut. I kaldere miljøer vil en bergvarmepumpe fungere bedre enn en som bruker luft som varmekilde. Det er likevel lettere å bruke luften som varmekilde, enn å bruke bakken. Dette fordi luft er mer tilgjengelig. Hvis du skal bruke bakken som varmekilde, må du enten borre et hull, eller grave en dyp grøft for å installere en horisontal løkke. Disse alternativene er imidlertid dyre.

Det kan derfor være smart å velge luften som varmekilde, dersom klimaet du befinner deg i tillater begge type systemer. Varmepumpens størrelse har noe å si for hvor effektiv den er. Hvis varmepumpen er for liten, i forhold til det området den skal varme opp eller kjøle ned, vil den overbelastes. Dette kan forkorte varmepumpens levetid. Varmepumpers størrelse beskrives i tonn eller BTU, altså varmepumpens kapasitet/dekkningsområde. De fleste varmepumper for boliger varierer mellom 1,5 og 5 tonn. En god regel er ca. 1 tonn per 35 kvadatmeter, for et gjennomsnittshus. 

Effektivitet
Utetemperatur, og størrelsen på området som skal varmes opp, påvirker varmepumpens effektivitet. Boligstørrelse er en spesielt viktig faktor dersom du vurderer en bergvarmepumpe. Selv om en bergvarmepumpe kan være dyrere å installere, vil den være kostnadseffektiv dersom du skal varme opp et større område. Bakketemperaturer svinger også mye mindre enn lufttemperatur -med andre ord vil effektiviteten til en bergvarmepumpe også være mer jevn.

Varmepumpens effektivitet påvirkes også av hvor godt isolert boligen din er. Godt isolerte boliger holder bedre på varmen, og kan derfor klare seg godt med en mer kompakt og rimelig varmepumpe. Effektiviteten til en varmepumpe måles i CoP (ytelseskoeffisient). Enkelt sagt er CoP forholdet mellom hvor mye energi varmepumpe-kompressoren bruker (kW), og hvor mye energi den gir (kW). Eksempelvis har en varmepumpe som brukes til nedkjøling av luft, en CoP på 2. 

Dette betyr at det oppnås 2 kW kjøle-effekt, for hver kW som forbrukes av pumpens kompressor. Jo høyere CoP, jo høyere er effektiviteten til varmepumpen. Utetemperatur har også mye å si for effektiviteten til varmepumpen. Ved lavere temperatur må varmepumpen jobbe lenger for å oppnå samme effekt, som senker effektiviteten.

Tilleggsfunksjoner
Varmepumper kan ha mange ulike funksjoner for økt komfort og effektivitet. En av disse funksjonene er forskjellige driftsmoduser. Her kan du velge mellom en enkelt modus, eller både kjøle- og varmemodus.

Noen varmepumper har også spesifikke sovemoduser, hvor temperaturen sakte økes for hver time, for å å optimalisere effektiviteten om natten. Det finnes også en rekke andre funksjoner, slik som fjernkontroll, internett-tilkobling og spesielle luftfiltre. 

Pris
Kjøp av varmepumpe er en langsiktig investering. De varer vanligvis i 10-15 år, så det er viktig at du velger en modell som vil dekke dine behov i lang tid fremover. Installasjonskostnadene kan variere fra 3000 til 6000 kr. Selve utstyret kan koste mellom 10 000 til 150 000 kr, avhengig av type varmepumpe, størrelse, kapasitet og egenskaper.

Forbruker- og ekspertanmeldelser
Forbrukeranmeldelser kan gi innsikt i hvordan varmepumpen fungerer i hverdagen, og hvor brukervennlig og holdbar den er. Ekspertanmeldelser kan gi innsikt i de tekniske aspektene ved varmepumpen. Slike anmeldelser går mer i detalj om varmepumpens muligheter og funksjoner. For å hjelpe deg med å ta en god beslutning har vi inkludert begge typer anmeldelser i vår artikkel. 

arrow-more


Luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumper brukes som regel til hytter og vanlige eneboliger da det er en effektiv og energibesparende energiform. Disse varmepumpene er populære på grunn av modellenes store besparelser og enkle installering. En luft til luft varmepumpe utvinner varme fra luften utendørs og sender den varme luften tilbake inn i huset.

Panasonic HZ35XKE (2022-modell) – luft-til-luft varmepumpe med optimal varme-/kjøleteknologi og innebygd WiFi

Vår anbefaling

Panasonic HZ35XKE luft-til-luft varmepumpe har et dobbelt nanoe™ X-filter. Dette filteret bidrar til å redusere allergener, støv og andre partikler fra luften. Derfor er denne modellen et godt valg for deg som ønsker en varm og komfortabel stue, med ren og luktfri luft.

  • Stillegående innendørsenhet (ned til 18 dB)
  • Aerowings 2.0
  • Dobbelt nanoe™ X-filter

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Panasonic HZ35XKE luft-til-luft varmepumpe

Effektiv med innebygd WiFi og fjernkontroll
Den nye Panasonic HZ3 5XKE (2022-modell) med COP på 5,62, har høyere kapasitet (7,9 kW) og mer effektiv oppvarming, sammenlignet med den eldre modellen. Hvis varmepumpen brukes som den primær varmekilden, kan den varme opp til 110 m².

Du vil også ha full kontroll over luftoppvarming/-kjøling. Dette fordi den har innebygd WiFi, slik at du kan sjekke oppvarming/kjøle-status, og justere innstillingene selv om du ikke er hjemme. I tillegg er den kompatibel med Google Assistant og Amazon Alexa.

Optimal varme-/kjøleteknologi
Varmepumpens inneenhet er en av de mest stillegående på markedet, med et støynivå på 18 dB når den brukes i lavmodus. Den har også Panasonics Aerowings-teknologi, som består av to uavhengige fleksible blader. Denne teknologien gjør at varmepumpen raskt kan varme opp, eller kjøle ned, rommet. I oppvarmingsmodus vil Aerowings 2.0  rette en fokusert strøm av luft nedover, som skaper en følelse av gulvvarme. I kjølemodus er luftstrømmen jevnt konsentrert og rettet oppover, slik at man oppnår en passende kjølig temperatur i rommet. 

Fordeler

  • Innebygd WiFi
  • Slankt design og brukervennlig fjernkontroll
  • Varmer opp til 110 m² som primær varmekilde
  • Google Assistant og Amazon Alexa
Ulemper

  • Montering krever sertifisert montør eller et firma

Forbrukerlivs vurdering

Panasonic HZ35XKE er godt valg for nordisk klima. Varmepumpen skaper en behagelig innetemperatur, samtidig som den har energiklasse A+++. I tillegg renser den luften, har banebrytende kontroll-alternativer, god ytelse og elegant design. På grunn av dette anser vi Panasonic HZ35XKE som et godt kjøp.

Spesifikasjoner
Energiklasse – oppvarming: A+++
Energiklasse – kjøling: A+++
Varmeeffekt (min/maks): 7,9 kW
Kjøleeffekt (min/maks): 4 kW
Ytelseskoeffisient (COP): 5,62
Kjøleeffektivitetsfaktor (SEER): 8,5
Lydnivå (innvendig): 18 – 45 dB
Lydnivå (utenfor): 45 – 50 dB
Mål H/B/D (innendørsenhet): 29,5 x 87 x 22,9 cm
Mål H/B/D (utendørsenhet): 62,2 x 82,4 x 29,9 cm


Fujitsu Extreme 8.2 – luft-til-luft varmepumpe med høykapasitets kompressor og effektiv energiutgang

Premium valg

Fujitsu Extreme 8.2 luft-til-luft varmepumpe er svært stillegående, både inne og ute. Modellen passer godt for deg som ønsker en effektiv varmepumpe, for å spare penger på energi.

  • Fungerer ved lave utetemperaturer (opptil -30ºC)
  • Stillegående både inne og ute
  • Lavt energiforbruk

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Fujitsu Extreme 8.2 luft-til-luft varmepumpe

Kompressor med høy kapasitet
Fujitsu Extreme 8.2 luft-til-luft varmepumpe har en «Twin Rotary»-kompressor med større kapasitet enn konkurrerende modeller. Størrelsen på varme-veksleren er også forbedret. Disse forbedringene har økt mengden sirkulert luft med så mye som 13 %.

Det betyr at Fujitsu Extreme 8.2 fungerer godt – selv når det er lave utetemperaturer og stort behov for varme. Dette gjør denne varmepumpen svært energieffektiv sammenlignet med andre lignende modeller.

Effektiv energiutgang
Varmepumpen har lavt støynivå og god varmeeffekt på 8,2 kW. Med COP på 4,66, har modellen en effekt på 5,40 kW ved -15ºC. Selv ved svært lave utetemperaturer (opptil -30ºC), fungerer den godt.

Hvis den brukes som primær varmekilde, kan Fujitsu Extreme 8.2 varme opp til 120 m2. Det vil si at du enkelt og billig kan varme opp større rom. I tillegg har denne modellen en innebygd bevegelsessensor. Denne sensoren kan registrerer personer i rommet, og automatisk senke temperaturen når rommet ikke er i bruk -en ytterligere energibesparelse. 

Fordeler

  • Varmer opp til 120 m²
  • Kjøler opp til 45 m²
  • Innebygd bevegelsessensor
  • WiFi fjernkontroll
Ulemper

  • WiFi-adapter må kjøpes separat

Forbrukerlivs vurdering

Fujitsu Extreme 8.2 luft-til-luft varmepumpe har god ytelse og lavt støynivå, både for enheten innendørs og utendørs. Modellen kan fjernstyres, men en WiFi-adapter må kjøpes separat. Den store kompressoren, høy ytelse og innebygd bevegelsessensor vil likevel gi optimal energibesparelse. Derfor anser vi denne varmepumpen som det beste premiumvalget på markedet.

Spesifikasjoner
Energiklasse – oppvarming: A++
Energiklasse – kjøling: A+++
Varmeeffekt (min/maks): 0,9 – 8,2 kW
Kjøleeffekt (min/maks): 0,9 – 5,5 kW
Ytelseskoeffisient (COP): 4,66
Kjøleeffektivitetsfaktor (SEER): 8,36
Lydnivå (inne): 44/39/33/23 dB – avhenger av driftsmodus
Lydnivå (utenfor): 47 dB
Mål H/B/D (innendørsenhet): 29,5 x 94 x 27 cm
Mål H/B/D (utedel): 62 x 79 x 29 cm


Panasonic CZ25WKE – Funksjonell luft-til-luft varmepumpe med fjernkontroll

Beste budsjettvennlige valg

✅ 4.5 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos svenske Bauhaus.se
✅ 4,7 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser på Google Shopping

Panasonic CZ25TKE

Panasonic CZ25WKE er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en populær varmepumpe blant forbrukerne. Forbrukerne har nemlig gitt modellen 4,5 av 5 stjerner hos den svenske forhandleren Bauhaus.se.

Dette har de blant annet gjort da de mener at Panasonic CZ25WKE er en god og funksjonell varmepumpe. Brukerne er imidlertid mindre imponerte over at modellen ikke blir levert med noen slanger.

God og funksjonell varmepumpe med lavt støynivå ifølge brukerne

Ifølge brukerne hos forhandleren Bauhaus.se er Panasonic CZ25WKE en «god og funksjonell varmepumpe» som er spesielt god til mindre hus eller hytter.

En bruker forklarer for eksempel at Panasonic CZ25WKE er utstyrt med en «optimal varmeeffekt og et lavt støynivå». Dette er flere brukere enige i, og de beskriver derfor modellen som å være «et godt kjøp for de som har behov for en luft til luft varmepumpe».

Ingen av brukerne finner noen utpregede ulemper ved Panasonic CZ25WKE. Det nevnes bare at det er synd at det ikke følger med noen slanger ved kjøp av modellen.

Velegnet til en hytte eller et sommerhus

Med Panasonic CZ25WKE får man en effektiv varmepumpe med en høy yteevne. Modellen har nemlig 10 % mer luftgjennomstrømning i automatisk vifteinnstilling sammenlignet med mange andre modeller.

På grunn av den økte mengden av luft så er det mulig å raskt kunne få nøyaktig den temperaturen man ønsker i huset.

I tillegg til dette er Panasonic CZ25WKE velegnet til en hytte eller et sommerhus. Det er blant annet fordi varmepumpen kommer med en funksjon med 8- og 10-grader som gjør at man konstant kan holde en behagelig temperatur i huset.

Varmepumpen er forholdsvis energivennlig og er plassert i energiklasse A+. Hvis den brukes til avkjøling så er den plassert i energiklasse A++.

Mulighet for fjernstyring

Hvis man ønsker det så er det mulig å fjernstyre varmepumpen Panasonic CZ25WKE. Med fjernstyringen kan man stille inn varmepumpen til å slå seg av og på når det er bruk for det – også når man ikke er i huset.

Dette kan gjøres ved hjelp av brukerens mobiltelefon hvor man blant andet kan skru varmen opp og ned etter behov hvis man ønsker det. På den måten er huset alltid klart når man ankommer – noe som spesielt er optimalt på en hytte.

Videre er Panasonic CZ25WKE forholdsvis støysvak med et lydnivå på 21 dB fra innedelen og et lydnivå på 46 dB fra utedelen. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Fordele

  • R32 kjølemiddel
  • Har kabinfunksjon
  • Har automatisk avriming av indre og ytre del
  • Har innebygget timer i fjernkontrollen
  • Styres med den trådløse fjernkontrollen
Ulemper

  • Bråker når den er satt til høyere innstillinger

Spesifikasjoner ved Panasonic CZ25WKE:
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiklasse – kjøling: A++
🔴 Energiforbruk (årlig) – varme: 956 kWh/år
🔴 Energiforbruk (årlig) – kjøling: 133 kWh/år
🔴 Kjøleeffekt: 2,5 kW
🔴 Varmeeffekt: 3,4 kW
🔴 Lydnivå – inne: 21 dB
🔴 Lydnivå – ute: 46 dB

Mål og vekt for Panasonic CZ25WKE:
Høyde på innedel: 29 cm.
Bredde på innedel: 85 cm.
Dybde på innedel: 19,9 cm.
Vekt på innedel: 8 kg.
Høyde på utedel: 62,2 cm.
Bredde på utedel: 82,4 cm.
Dybde på utedel: 29,9 cm.
Vekt på utedel: 36 kg.

Her kan du se en presentasjonsvideo av Panasonic CZ25WKE. Videoen er produsert av danske Novasolar:


Panasonic KIT-WC03J3E5 – kompakt luft-til-vann varmepumpe

Beste budsjettvennlige valg

 

Panasonic KIT-WC03J3E5 varmepumpe har et svært effektivt R32-kjølemiddel, som også er miljøvennlig. Derfor er denne varmepumpen et godt alternativ for deg som ønsker et bærekraftig og kompakt varmesystem.

  • Fungerer ved lave temperaturer (opptil -20°C)
  • Svært effektivt R32-kjølemiddel
  • Innebygd magnet-vannfilter, og automatisk luftrenseventil

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Panasonic KIT-WC03J3E5

Alt-i-ett-system
Panasonic KIT-WC03J3E5 er et tilpasningsdyktig system. Derfor passer det like godt til ulike typer hjem. Systemet består av en utendørsenhet som er koblet til en selvforsynt innendørsenhet via kjølemiddelrør. Den kan nå opptil 60°C vannuttak og har fleksibel installasjon, grunnet den store rørlengden (opptil 25 meter) mellom innendørs- og utendørsenheter. I tillegg er den svært effektiv og miljøvennlig, da varmeenergien tas fra miljøet.

Praktisk med lav driftstemperatur
Varmepumpen fra Panasonic har en inverterkompressor som gjør den i stand til å kontrollere temperaturen nøyaktig. Selv under kaldere værforhold (-20°C) vil denne varmepumpen effektivt varme opp huset. Innendørsenheten består av vannpumpe, ventiler og en reservevarmer, og er lett å installere.

Fordeler

  • Enkel installasjon og vedlikehold
  • Cloud-kontroll og service
  • Enkelt å bruke fjernkontroll
Ulemper

  • Avkjøling er effektiv med utetemperaturer opp til 35°C

Forbrukerlivs vurdering

Panasonic KIT-WC03J3E5 har fleksibel installasjon grunnet den gode avstanden mellom innendørs- og utendørsenheten. En ulempe er likevel at nedkjøling kun fungerer effektivt dersom utetemperaturen ikke er høyere enn 35°C. Til tross for dette har den andre nyttige funksjoner og gode sider, slik som fjernkontroll og lave vedlikeholdskostnader. Dette gjør Panasonic KIT-WC03J3E5 til et godt valg.

Spesifikasjoner
 Varmeeffekt: 3,2 kW
Kjøleeffekt: 3,2 kW
Ytelseskoeffisient (COP): 3
Kjøleeffektivitetsfaktor (SEER): 3,52
Lydnivå (innvendig): 28 dB
Lydnivå (utenfor): 55/60/61 dB
Mål H/B/D (innendørsenhet): 89,2 x 50 x 34 cm
Mål H/B/D (utendørsenhet): 62,2 x 82,4 x 29,8 cm


Panasonic KIT-ADC05JE5C – alt-i-ett luft-til-vann varmepumpe

Premium valg

 

Panasonic KIT-ADC05JE5C er en svært effektiv luft-til-vann varmepumpe med et U-Vacua™ isolasjonspanel. Den fungerer ved å trekke ut varme fra den omkringliggende luften, som deretter blir overført til hjemmet ditt. Dette gjør den godt egnet for deg som ønsker en effektiv og billig måte å varme opp huset.

  • Høy COP (5)
  • U-Vacua™ isolasjonspanel for høy effektivitet
  • Anodefri vanntank

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Panasonic KIT-ADC05JE5C

Flerbrukssystem
Panasonic KIT-ADC05JE5C luft-til-vann varmepumpe kan gi oppvarming, kjøling og varmtvann til husholdningsbruk, med ett enkelt system. Den kan kobles til gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer. Varmepumpen kan også integreres med eksisterende varmesystemer.

Den kan nå opptil 65 °C vannuttak og har opptil 25 m rørlengde mellom innendørs- og utendørsenheter. Med COP på 5 er modellen i tillegg svært effektiv. Dessuten krever den mindre vedlikehold takket være det forhåndsinstallerte magnetfilteret og den anodefrie vanntanken.

Enkel energistyring
Innendørsenheten kommer med en innebygd vannpumpe, ventiler, reservevarme. I tillegg har den en innebygd 185 liters varmtvannstank med svært høy effektivitet. Vanntanken er godt isolert med en unik glassfiberkjerne, innkapslet i laminatfilm som består av flere lag -nylon, aluminium og et beskyttende lag.

Varmepumpen har også fjernkontroll, og smart kontroll, i motsetning til en enkel termostat for å slå varmen på eller av. Fjernkontrollen er intuitiv å bruke, hvor du kan kontrollere hele spekteret av varme- og varmtvannsfunksjoner, inkludert overvåking av energiforbruk.

Fordeler

  • 185 L varmtvannstank i rustfritt stål
  • Fungerer ved temperaturer så lave som -20°C
  • Enkel montering med elektriske koblinger foran
  • Trådløs fjernkontroll
Ulemper

  • Litt høy innendørsenhet

Forbrukerlivs vurdering

Panasonic KIT-ADC05JE5C luft-til-vann varmepumpe er en av de nyeste alt-i-ett varmepumpene fra Panasonic. Takket være høy COP er modellen godt egnet for rom som krever mye oppvarming. Selv om innendørsenheten er litt høy, er den relativt smal, noe som kompenserer for høyden og optimaliserer bruken av tilgjengelig plass. Den har også andre nyttige funksjoner og fordeler, slik som smart kontroll og lave vedlikeholdskrav, som gjør den verdt å vurdere til tross for at den høyere prisklassen. Den anses derfor som et av premium valgene.

Spesifikasjoner
Varmeeffekt: 5 kW
Kjøleeffekt: 4,8 kW
Ytelseskoeffisient (COP): 5
Kjøleeffektivitetsfaktor (SEER): 4,29
Lydnivå (innvendig): 28 dB
Lydnivå (utenfor): 55 dB
Dimensjoner H/B/D (innendørsenhet): 180 x 59,8 x 71,7 cm
Mål H/B/D (utendørsenhet): 62,2 x 82,4 x 29,8 cm



Velg den rette typen varmepumpe

Det finnes flere vanlige varmepumper på markedet, men du må være oppmerksom på at ikke alle sammen kan gjøre det samme. Du bør derfor sørge for at du velger den riktige varmepumpen ut fra dine egne behov.

Du bør ikke bare velge varmepumpe kun ut ifra hva slags behov du har – du bør samtidig være oppmerksom på hva slags varme du bruker og forbruk av varme. Her kan du lese mer om de vanligste varmepumpene basert på artikler fra danske Bolius.dk og Sparenergi.dk:

Hvilke varmepumper kan jeg velge mellom?

Du kan velge mellom disse tre varmepumpene: Jordvarme, Luft til vann og Luft til luft. Disse tre varmepumpene er alle forskjellige og jobber på hver sin måte.

Jordvarmepumpe:

Med en jordvarmepumpe blir varmen fra jordens øverste lag utnyttet. Denne varmen ledes til jordvarmepumpen ved hjelp av en væskefylt slange som er gravd cirka en meter ned i bakken.

Selv om det ikke er mange graders temperaturforskjell i slangen før og etter at den har vært i bakken så er det fremdeles en effektiv varmekilde. Den er faktisk så effektiv at en jordvarmepumpe lett kan fungere som den eneste oppvarmingsmetoden i et hjem. Man har også mulighet til å bruke en jordvarmepumpe til blant annet oppvarming av rommene i en bolig, til bruksvann og til gulvvarme med mer.

Du bør være oppmerksom på at det er en prismessig dyrere løsning i forhold til de andre typene av varmepumper. Dette er på grunn av at du må grave ned slangen i bakken. Det er imidlertid også mulig å bruke en innsjø i stedet for bakken hvis man ønsker det. En annen ting du bør være oppmerksom på er at det krever en tillatelse fra kommunen din hvis du ønsker å installere jordvarme i boligen din.

Luft til vann varmepumpe

Hvis du ikke ønsker å grave ned slanger i bakken ved huset ditt så er det også mulig å velge en luft til vann varmepumpe i stedet. Denne varmepumpen sørger for å bruke den varme luften som allerede befinner seg i rommet eller utenfor for å produsere mer varme.

En luft til vann varmepumpe fungerer stort sett på samme måte som en jordvarmepumpe. Forskjellen er bare at luft til vann varmepumper utvinner varmen fra luften og ikke fra bakken.

Luft til luft varmepumpe

Med en luft til luft varmepumpe blir varmen fra uteluften utnyttet. Det vil si at varmen faktisk «fjernes» fra uteluften og deretter resirkuleres rundt omkring inne i hjemmet ditt.

Man har også mulighet til å bruke en luft til luft varmepumpe i løpet av hele året, og denne typen er spesielt populær til bruk på hytter når det kommer til oppvarming. Det er imidlertid også mulig å finne modeller som kan brukes til nedkjøling som en slags aircondition.

Luft til luft varmepumper kan også brukes i kombinasjon med et utsugingsanlegg med en varmeveksler. Dette hjelper nemlig med å unngå for store varmetap, noe som er en stor fordel for strømforbruket.


Så mye kan du spare med en varmepumpe

En varmepumpe er ikke bare god som en oppvarmingskilde til boligen din og bruksvannet ditt, den er faktisk også besparende. Du har nemlig mulighet til å spare en god del penger ved hjelp av en varmepumpe. Les videre her for å finne ut hvordan du kan spare penger med en varmepumpe basert på en artikkel fra danske Bolius.dk.

Ifølge artikkelen fra Bolius.dk kan du spare opptil så mye som 20.000 kroner på strømregningen din hvert år hvis du bytter ut en oljefyr med en varmepumpe i form av en jordvarmepumpe eller en luft til vann varmepumpe. Selv om du må betale en del for å bytte ut en oljefyr med en varmepumpe så viser det seg likevel at du kan spare en del penger.

I tillegg til å spare penger ved å få deg en varmepumpe så har du også mulighet til å forbedre miljøet rundt deg. En jordvarmepumpe og en luft til vann varmepumpe er kilder som sørger for å utnytte vedvarende og naturlig energi. Varmepumpene bruker også strøm, derfor vil reduksjonen av CO2 utslipp ligge på så mye som cirka 50 prosent sammenlignet med en oljefyr.

Slik finner du ut om du kan spare penger

Vil du gjerne finne ut om du kan spare penger ved å skaffe deg en varmepumpe i stedet for en oljefyr?

Du kan finne en strømkalkulator hos Fjorkraft.no hvor du bare trenger å fylle inn et par opplysninger. Deretter vil du få svar på om det vil være bra for økonomien din å finne en annen varmeløsning til hjemmet ditt.

Det krever ikke annet enn boligens størrelse i kvadratmeter, antall personer i boligen og din nåværende varmekilde. Deretter vil du få en oversikt over hvilke varmekilder som finnes på markedet samt hvor mye du kan spare ved å skaffe deg en av disse.


Et godt valg til hytta

Er du på utkikk etter en optimal varmekilde til hytta di? Da kan du med fordel velge en luft til luft varmepumpe som er etterhvert har blitt en populær varmeløsning til hytter.

En luft til luft varmepumpe som oppvarmingskilde i en hytte er en varmepumpe som også kan brukes i vanlige boliger. Den ligner ganske mye på et airconditionanlegg og fører varmen fra luften utenfor inn i huset.

Hvorfor er en luft til luft varmepumpe en åpenbar løsning for hytta? Det er fordi det er en forholdsvis billig løsning da denne varmepumpen ikke er særlig dyr sammenlignet med andre typer. Den kan også lett brukes i hytter hvor det ikke er trukket varmerør eller ikke finnes radiatorer – da er denne løsningen en stor fordel.

Slik velger du den riktige luft til luft varmepumpen til hytta di

Å velge den riktige luft til luft varmepumpen til hytta di kan virke uoversiktlig og tidkrevende. Her finner du gode råd til hva du bør være oppmerksom på og tenke over før du investerer i en varmepumpe til hytta.

Velg en modell som er godkjent

Det er viktig at du sørger for å velge en godkjent varmepumpe. Det anbefales at du velger en leverandør som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP). Her kan du finne en liste over bedrifter som er godkjent av NOVAP. Dette sikrer at varmepumpen fungerer optimalt i det nordiske klimaet.

Fungerer optimalt i kalde temperaturer

En annen ting du bør forsikre deg om er at den varmepumpen du velger fungerer optimalt i lave temperaturer. Det blir veldig kaldt om vinteren, og derfor vil det være nødvendig med en varmepumpe som varmer opp hytta til og med i de kalde månedene.

Vær oppmerksom på varmepumpens effektivitet

Du bør også ta en titt på varmepumpens effektivitet før du investerer i en bestemt modell. Her bør du ta en titt på SCOP-faktoren der du kan se hva varmepumpens gjennomsnittlige effektivitet ligger på i løpet av et år.

Hva er varmepumpens energimerke?

En luft til luft varmepumpe har en energimerking akkurat som vaskemaskinen din, tørketrommelen din eller kjøleskapet ditt. Den beste energimerkingen er energiklasse A, og her anbefales det at du velger en varmepumpe som ligger i denne energiklassen eller høyere.

Hvor mye bråker varmepumpen?

Det er også viktig å være oppmerksom på hvor mye varmepumpen bråker – spesielt den delen som er montert inne i selve huset. Her bør lydnivået naturligvis være så lavt som mulig da det ikke finnes noen mennesker som vil bli konstant forstyrret av en varmepumpe.

Kan varmepumpen også brukes til avkjøling?

I dag kan du finne varmepumper som også kan brukes til avkjøling – altså som en slags aircondition. Dette er en fordel for den brukeren som gjerne vil ha en modell som både kan fungere som oppvarming av hytta i de kalde månedene og til avkjøling i de varme månedene.

Hvordan blir luften sendt ut av varmepumpen?

De beste varmepumpene sørger for at den oppvarmede luften blir sendt ut nedover mot gulvet. Dette sikrer nemlig at varmen blir utnyttet på best mulig måte sammenlignet med om luften for eksempel spres oppover.

Kan varmepumpen fjernstyres?

Hvis du gjerne vil ha en varmepumpe på hytta di så er det en fordel med en luft til luft varmepumpe som kan fjernstyres. På den måten kan du nemlig slå på varmepumpen på forhånd før du i det heletatt ankommer hytta. Hvis det ikke er mulig å fjernstyre den modellen du har valgt så er det viktig at den i dette tilfellet kan stilles inn på forhånd.

Hvis du sørger for å tenke over disse faktorene før du kjøper en ny modell så vil det bli enklere å velge den perfekte luft til luft varmepumpen til hytta di. Finn flere gode råd samt fordeler og ulemper ved luft til luft varmepumper i denne artikkelen fra danske Bolius.dk.

Kan jeg montere en luft til luft varmepumpe i hytta mi selv?

Hvis du har kjøpt en varmepumpe og nå skal ha den installert så kan du godt gjøre det selv. Det anbefales imidlertid at du får hjelp av en profesjonell fagmann som har kontroll på hvordan en varmepumpe skal installeres.

Dersom du får hjelp av en fagmann så kan du også finne ut hvor stor varmepumpen må være. Dette avhenger nemlig av størrelsen på hytta og hvor ofte hytta brukes med mer. Når du skal finne frem til hvem som kan hjelpe deg med å installere varmepumpen din så anbefales det som sagt at du velger en leverandør som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).


Hvilke lover og regler gjelder for varmepumper?

Er du på utkikk etter en varmepumpe – eller har du akkurat investert i en ny varmepumpe? Da kan det være at du er forvirret når det kommer til hvilke lover og regler som gjelder for varmepumper i dag.

I dette avsnittet kan du lese mer om hvor du kan finne de lover og regler som gjelder for ulike typer varmepumper som finnes på markedet.

Når det kommer til luftbaserte varmepumper så kan du lett sette opp og installere disse uten tillatelse fra kommunen din.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at hvis du vil ha en jordvarmepumpe, så må du søke om tillatelse fra kommunen din, eller i kommunen hytta ligger, før du installerer den. Hvis du har hyret en montør til å hjelpe deg med monteringen så kan han eller hun som regel også hjelpe deg med å skrive en søknad.

Velger du en jordvarmepumpe så er det viktig at den overholder reglene for montering av jordvarmeanlegg. Det er nemlig påbudt å ha en installatør med et F-gass sertifikat som kan gjøre jobben – noe som er bestemt gjennom EU-reguleringer. Det finnes også krav man må forholde seg til når det kommer til effekten på jordvarmepumpen. Du kan lese mer om krav for montering og effekt hos Boligsmart.no

Du bør også være oppmerksom på at et jordvarmeanlegg må kontrolleres av en fagmann minst en gang i året. Du må ta vare på resultatet i cirka fem år og kunne vise det til kommunen din dersom du blir bedt om det.

Hvis du på et tidspunkt bytter ut varmeløsningen din fra en kilde til en annen så må du sørge for at det gjøres riktig. Hvis du ønsker å lese mer om bytting av varmepumpe så kan du ta en titt på denne artikkelen fra Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).


Alt om installasjon, tilskudd og håndverkerfradrag

Vil du ha en varmepumpe så er det alltid en fordel å vite mer om installasjon, tilskudd og håndverkerfradrag. I dette avsnittet kan du skaffe deg en oversikt over disse tre faktorene samt finne ut av hvor du kan finne mer informasjon.

Til å begynne med går vi igjennom de ulike tilskuddsordningene og håndverkerfradragene som finnes – og til slutt vil vi gi deg en oversikt over instillasjonen av varmepumpen din.

Tilskudd og håndverkerfradrag

Når du energi-renoverer huset ditt så finnes det flere muligheter når det gjelder tilskudd og fradrag. Du kan også få rådgivning dersom du har bruk for det.

Nå kan du faktisk få hjelp av ulike tilskuddsordninger som dekker hele landet. Det kan være en fordel at du har mulighet til å søke om tilskudd hvis du vil bytte til en mer energi- og miljøvennlig varmekilde i huset.

Først og fremst kan du få tilskudd til renovering, utbytting av varmekilde eller rådgivning fra en strømleverandør. De fleste former for tiltak som har med energiforbedringer å gjøre vil kunne få en viss form for økonomisk støtte. Det finnes imidlertid enkelte tiltak som ikke inkluderes av tilskuddsordningene.

En annen mulighet er at kanskje kan gjøre bruk av skattefradrag for utgifter til håndverkere. Da kan du få mulighet til å trekke fra håndverkerens lønn på skatten når det er snakk om klimatiltak og energiforbedringer. Det gjelder for både leieboliger, hytter og eierboliger. Fradraget kan endre seg fra år til år, så det er verdt å gå inn og sjekke. Husk å lagre all dokumentasjon fra utført arbeid og å rapportere det til Skatteetaten.

Noen ganger finnes det også andre former for tiltak og tilskudd man kan søke om. Det er derfor en fordel hvis du henvender deg til kommunen din eller strømleverandøren din for å finne ut mer om hva de kan hjelpe deg med. Du må imidlertid huske å søke om tilskudd før du starter på prosjektet ditt. Det er nemlig for sent å få råd eller tilskudd dersom du allerede har startet prosessen. Du kan også bruke eventuelle tilskudd fra ulike strømleverandører til samme oppgave som håndverkerfradraget.

Hvordan søker jeg om tilskudd?

Hvis du ønsker å søke om tilskudd så kan du gjøre det på flere måter. Du kan for eksempel velge å ta kontakt med en strømleverandør selv. Det kan være en god idé å kontakte mer enn én enkelt leverandør for å få vite mer om hva slags muligheter du har og hvilke typer tilskuddsordninger de kan tilby.

Du kan også prøve å spørre ulike montører for å se om de har noen avtaler med en eller flere strømleverandører. Hvis det er tilfellet så kan du bruke avtalen til den montøren som du velger til å hjelpe deg med å sette opp varmepumpen din.

Vil du finne mer informasjon om fradrag og tilskudd så kan du klikke her og finne flere opplysninger hos Skatteetaten.no

Installasjon av varmepumpe

Hvis du har lyst – eller gjerne vil spare penger – så kan du selv installere varmepumpen din. Dette gjelder både for innedelen og for utedelen som du kan sette opp på et veggbeslag eller et gulvstativ. (Du må imidlertid være oppmerksom på at dette kun gjelder for luft til luft varmepumper.) 

Det anbefales at du alltid får en montør og en fagmann til å utføre oppsetningen, monteringen og instillasjonen av luft til luft varmepumpen din dersom du er litt i tvil om hvordan det skal gjøres.

Hvis du imidlertid skal installere en jordvarmepumpe eller en luft til vann varmepumpe så må du få tak i en godkjent og autorisert montør. Det anbefales som sagt at du velger en leverandør som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP). Her kan du finne en liste over bedrifter som er godkjent av NOVAP. Når du skal hyre en installatør eller montør til å gjøre arbeidet for deg så kan du bruke denne standardkontrakten fra NOVAP.


Vedlikehold av varmepumpen

Når varmepumpen din først er installert så krever det at du selv passer på å sjekke og vedlikeholde den.

Dersom varmeanlegget ditt inneholder mer enn 1 kilo kjølemiddel så må den sjekkes av en autorisert installatør minst én gang i året. Det finnes imidlertid andre oppgaver som du selv kan ta deg av. Her kan du finne svar på hva du selv kan gjøre og hva som må gjøres av en erfaren montør. Dette avsnittet er basert på gode råd fra ByggeBolig.no og VB.no.

Slik vedlikeholder du varmepumpen din selv

Som sagt så er det noen oppgaver du kan gjøre selv når det kommer til å vedlikeholde varmepumpen din. Dette må gjøres regelmessig da det reduserer sannsynligheten for at du opplever problemer med varmepumpen din. Fordelen ved å ha en varmepumpe er imidlertid også at de ikke krever så mye vedlikehold.

Sørg for å rense filtrene på innedelen

I de fleste varmepumper er det plassert filtre i innedelen. Her passerer luften igjennom før den varmes opp – derfor er det viktig at disse filtrene alltid er helt rene. Det varierer hvor ofte du må rense disse filtrene – for det kommer an på flere forskjellige faktorer.

Hvis du for eksempel har husdyr, en vedovn eller barn så må filtrene renses oftere (cirka et par ganger i uken) enn hvis du hverken har barn, dyr eller en vedovn (da må filtrene som regel renses en gang annenhver uke).

Når du skal vaske filtrene så er det svært effektivt å bare sette de rett i oppvaskmaskinen. Du kan også velge å støvsuge de, skylle de i dusjen eller legge de i badekaret. Du må derfor sikre deg at filtrene blir rengjort jevnlig – og det er heldigvis en enkel oppgave som du lett kan gjøre helt selv.

Få sjekket varmepumpen din av en autorisert montør

En varmepumpe som benyttes til oppvarming av et hus må ha en inspeksjon minst en gang i året. Denne inspeksjonen må utføres av en autorisert montør. Under vedlikeholdet må montøren blant annet:

  1. Undersøke og rense innedelen. Hvis lamellene er tilgriset så må de også renses.
  2. Rense og undersøke utedelen.
  3. Sjekke kjølemiddelet og eventuelt etterfylle det (dette gjelder som regel kun for varmepumper som ikke er montert på en korrekt måte).
  4. Sjekke varmepumpens ytelse. På den måten kan montøren raskt finne ut av om varmepumpen jobber optimalt.
  5. Få montøren til å sjekke om varmepumpens motor til innedelens vifte er slitt eller ødelagt. Dette er spesielt viktig hvis du opplever at varmepumpen har begynt å bråke en del.

Hva koster det at få sjekket varmepumpen min?

Prisen på en inspeksjon kan variere fra virksomhet til virksomhet, men prisen vil imidlertid ligge på rundt 1000 kroner inkludert moms når montøren foretar den første inspeksjonen. Dersom montøren utfører andre typer undersøkelser under inspeksjonen så vil det naturligvis bli dyrere. Hvis du får den samme montøren til å komme år etter år for å foreta inspeksjonen så kan det i enkelte tilfeller også la seg gjøre for en billigere penge.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Mitsubishi Kirigamine FH50

✅ Testvinner hos det norske Forbrukerrådet

Mitsubishi Kirigamine FH50

Mitsubishi Kirigamine FH50 er blitt testet og anmeldt av det norske Forbrukerrådet. Ekspertene er imponerte over denne varmepumpen som de har kåret til testvinner. Varmepumpen er velegnet til et nordisk klima hvor det ofte er store temperaturforskjeller i de ulike årstidene.

Det betyr at ens inneklima holdes godt og varmt på selv de kalde dagene. Mitsubishi Kirigamine FH50 kommer også med en I-save-funksjon for en konstant temperatur på 10 grader.

Varmepumpe med lavt energiforbruk og lydnivå

Med Mitsubishi Kirigamine FH50 får man en luft til luft varmepumpe med et lavt energiforbruk.

Varmepumpen er nemlig plassert i den gode enden av energiskalaen, nemlig A++. Hvis man ønsker å bruke modellen til nedkjøling så er forbruket også lavt. Her er varmepumpen plassert i energiklasse A+++.

I tillegg til dette er Mitsubishi Kirigamine FH50 utstyrt med et lavt lydnivå på 20 dB fra innedelen og 54 dB fra utedelen. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Varmepumpe med Hyper Heating og Plasma Quadfilter

Mitsubishi Kirigamine FH50 er utstyrt med en avansert teknologi som justerer effekten avhengig av husets behov for varme. Med varmeteknologien Hyper Heating fortsetter varmepumpen med å varme opp huset hvis temperaturen ute faller så lavt som helt ned til minus 15 grader.

I tillegg til varmepumpens avanserte varmeteknologi kommer Mitsubishi Kirigamine FH50 også med et Plasma Quadfilter som effektivt renser luften i hjemmet for støv og partikler. Luftstrømmen kan også dirigeres via systemet Double Flap etter ønske.

Sist, men ikke minst så kan hjemmets hovedetasje og øverste etasje varmes opp på samme tid dersom det er bruk for det takket være Double Flap-systemet.

Med praktisk sensor

Mitsubishi Kirigamine FH50 kommer med en Human Sensor som gir forbrukeren kontroll over varmepumpens ulike funksjoner. Sensoren tilpasser seg etter brukeren og sørger for at varmen blir ført direkte til brukeren dersom det er bruk for det.

Sensoren er også følsom nok til å kunne skille mellom mennesker og dyr. Hvis det ikke befinner seg nogen mennesker i rommet så har man mulighet til å stille inn Mitsubishi Kirigamine FH50 til å heve og senke temperaturen et par grader. Dette er ikke bare godt for inneklimaet, men også for strømsparingen.

Spesifikasjoner ved Mitsubishi Kirigamine FH50:
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiklasse – kjøling: A+++
🔴 Energiforbruk (årlig) – varme: 2006 kWh/år
🔴 Energiforbruk (årlig) – kjøling: 244 kWh/år
🔴 Kjøleeffekt: 5 kW
🔴 Varmeeffekt: 6 kW
🔴 Lydnivå – inne: 20 dB
🔴 Lydnivå – ute: 54 dB

Mål og vekt for Mitsubishi Kirigamine FH50:
Høyde på innedel: 30,5 cm.
Bredde på innedel: 92,5 cm.
Dybde på innedel: 23,4 cm.
Vekt på innedel: 13,5 kg.
Høyde på utedel: 55 cm.
Bredde på utedel: 88 cm.
Dybde på utedel: 28,5 cm.
Vekt på utedel: 55 kg.


Mitsubishi Electric FH25

✅ God anmeldelse hos det norske Forbrukerrådet

Mitsubishi Electric FH25Det norske Forbrukerrådet har testet og anmeldt Mitsubishi Electric FH25 som de er imponerte over. Her har varmepumpen nemlig fått en god anmeldelse av ekspertene.

Mitsubishi Electric FH25 er en spesialutviklet luft til luft varmepumpe som er velegnet til skandinaviske temperaturer.

Det er varmepumpen på grunn av kompressoren som har en høy yteevne som sikrer at varmepumpens effektivitet ikke blir påvirket av det kalde klimaet. Utedelen har også en varmeenhet som sørger for at varmepumpen fortsetter med å arbeide til og med hvis det er svært kaldt ute.

Varmepumpe med Human Sensor

Mitsubishi Electric FH25 har en innedel som kommer med en Human Sensor. Denne sensoren måler hvor i rommet brukerne befinner seg slik at man ikke får luft rett i hodet. Den kan imidlertid også stilles inn til å blåse luften dit man befinner seg dersom man vil det.

I tillegg til dette er innedelen utstyrt med et filter som sikrer at luften renses for bakterier og skitt. Dette er ikke bare en fordel for allergikere, men det er også med på å sikre et bedre inneklima.

Varmepumpen har også en I-save-funksjon, derfor har man mulighet til å stille inn modellen til en konstant temperatur på 10 grader.

Varmepumpe til bruk som aircondition

I tillegg til å bruke Mitsubishi Electric FH25 til varm luft så kan den også brukes som aircondition. Varmepumpen er nemlig laget til nedkjøling – som kan brukes når det er varmt både ute og inne.

Videre kommer Mitsubishi Electric FH25 med doble luftspjeld som sørger for en god spredning av enten den kalde eller varme luften. Dette er spesielt en fordel hvis varmepumpen plasseres ved en trapp da luften vil kunne spres mer optimalt.

Enkel betjening

Ved kjøp av Mitsubishi Electric FH25 får man en varmepumpe som er enkel å betjene. Man kan blant annet kjøpe ekstra tilbehør slik at man kan fjernstyre varmepumpen ved bruk av et nettbrett eller en mobiltelefon.

Det er mulig å planlegge hvordan varmepumpen skal brukes takket være den integrerte timeren. Hvis man ønsker at den skal starte og stoppe på et bestemt tidspunkt så kan dette stilles inn på forhånd – noe som er optimalt på for eksempel en hytte.

Ved bruk av Mitsubishi Electric FH25 blir man heller ikke forstyrret. Den har nemlig et lavt lydnivå på 20 dB fra innedelen og et lydnivå på 46 dB fra utedelen.

Sist, men ikke minst er Mitsubishi Electric FH25 energivennlig da den er plassert i energiklasse A++. Varmepumpen har også et lavt energiforbruk når den skal brukes til nedkjøling da energiklassen her er A+++.

Spesifikasjoner ved Mitsubishi Electric FH25:
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiklasse – kjøl: A+++
🔴 Energiforbruk (årlig) – varme: 819 kWh/år
🔴 Energiforbruk (årlig) – kjøling: 96 kWh/år
🔴 Kjøleeffekt: 2,5 kW
🔴 Varmeeffekt: 3,2 kW
🔴 Lydnivå – inne: 20 dB
🔴 Lydnivå – ute: 46 dB

Mål og vekt for Mitsubishi Electric FH25:
Høyde på innedel: 30,5 cm.
Bredde på innedel: 92,5 cm.
Dybde på innedel: 23,4 cm.
Vekt på innedel: 13,5 kg.
Høyde på utedel: 55 cm.
Bredde på utedel: 80 cm.
Dybde på utedel: 28,5 cm.
Vekt på utedel: 37 kg.


LG Nordic Libero Plus 9

✅ Velegnet til store temperaturforskjeller

LG Nordic Libero Plus 9LG Nordic Libero Plus 9 er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men vi har likevel valgt å inkludere denne modellen i artikkelen da dette er en effektiv og populær varmepumpe.

Støysvak og energivennlig varmepumpe

Med LG Nordic Libero Plus 9 får man en forholdsvis energivennlig varmepumpe som er plassert i energiklasse A++. Den er også energivennlig når den skal brukes til avkjøling, fordi den her er plassert i energiklasse A+.

I tillegg til dette får man en støysvak varmepumpe med LG Nordic Libero Plus 9. Lydnivået ligger på kun 19 dB fra innedelen og på 57 dB fra utedelen. Det betyr at man ikke vil bli forstyrret inne i hjemmet ved bruk av varmepumpen.

Velegnet til det nordiske klimaet

LG Nordic Libero Plus 9 er laget til å fungere i et nordisk klima med store temperaturforskjeller. Modellen kan derfor brukes til både oppvarming med en maksimal temperatur på 30 grader samt til avkjøling med en minimumstemperatur på 16 grader.

I og med at LG Nordic Libero Plus 9 er designet til å kunne fungere ved store temperaturforskjeller så betyr det at modellen kommer med en ekstra isolert utedel samt en behovsstyrt avriming. Det gjør at varmepumpen kan fungere uten problemer helt ned til minus 25 grader.

Allsidig varmepumpe med aircondition

LG Nordic Libero Plus 9 er en allsidig varmepumpe som kan brukes på mange forskjellige steder. Den kan blant annet brukes i private hjem, på en hytte, på et hotell, i en restaurant eller i et butikklokale. Det betyr også at man kan bruke varmepumpen akkurat der man ønsker.

I tillegg til å hjelpe til med å varme opp hjemmet ved kaldere temperaturer så har man også mulighet til å benytte LG Nordic Libero Plus 9 til aircondition. Dette er en fordel hvis man har bruk for avkjøling inne i de varme sommermånedene.

Spesifikasjoner ved LG Nordic Libero Plus 9:
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiklasse – kjøling: A+
🔴 Energiforbruk (årlig) – varme: 1120 kWh/år
🔴 Energiforbruk (årlig) – kjøling: 135 kWh/år
🔴 Kjøleeffekt: 2,5 kW
🔴 Varmeeffekt: 2,8 kW
🔴 Lydnivå – inne: 19 dB
🔴 Lydnivå – ute: 57 dB

Mål og vekt for LG Nordic Libero Plus 9:
Høyde på innedel: 28,5 cm.
Bredde på innedel: 88,5 cm.
Dybde på innedel: 21 cm.
Vekt på innedel: 10 kg.
Høyde på utedel: 54,5 cm.
Bredde på utedel: 77 cm.
Dybde på utedel: 28,8 cm.
Vekt på utedel: 32,3 kg.


Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel

✅ Toppscorer hos det danske energibyrået Sparenergi.dk

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel er blitt testet og anmeldt av det danske energibyrået Sparenergi.dk. Ekspertene er imponerte over varmepumpen som de har kåret til toppscorer i sin test av varmepumper.

Energieffektiv og allsidig varmepumpe

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel er en luft til vann varmepumpe som sørger for en energieffektiv varmeløsning til hjemmet. Denne varmepumpen bruker luftens termiske egenskaper til å varme opp hjemmet.

Varmepumpen er også plassert i energiklasse A++, derfor vil den ikke forbruke mye energi i løpet av et år. Dette er ikke bare en fordel for lommeboken, men også for miljøet.

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel er også en allsidig modell som både kan brukes i nybygg og i eldre hus. Den kan derfor brukes som oppvarming uansett hva slags bolig man befinner seg i.

Enkel betjening

Med Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel får man en varmepumpe som er enkel å betjene. Her trenger man ikke sørge for å fylle på ved eller olje på modellen for å få varme i hjemmet. Man trenger bare trykke på én enkelt knapp for å starte varmepumpen, og deretter man kan se frem til en oppvarmet bolig.

Man kan også selv velge om man vil at varmepumpen skal brukes til oppvarming eller avkjøling da den kan brukes til begge deler. Dette er en fordel i de varme sommermånedene og i de kalde vintermånedene.

I og med at det ikke skal fylles noe brennbart i varmepumpen så slipper man utslipp av skadelige stoffer og bakterier.

Tilpasser seg etter den enkeltes behov

Ved kjøp av Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel får man en varmepumpe som tilpasser seg etter den enkeltes behov. Dette sparer ikke bare på strømforbruket, men optimerer også varmepumpens SCOP-verdi. Man har derfor mulighet til å regulere varmepumpens oppvarming eller nedkjøling hvis det ønskes.

Videre så er Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel også utstyrt med en innovativ teknologi som gjør at varmepumpen jobber veldig stille i all slags vær. Varmepumpens ventilator er nemlig plassert over bakken, derfor har det ingen betydning om det for eksempel snør eller regner en del.

Lydnivået ligger på 55 dB, derfor forstyrrer den ikke hele hjemmet da den ikke bråker mye under bruk. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Spesifikasjoner ved Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel:
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiklasse – kjøling: A++
🔴 Lydnivå – ute: 55 dB

Mål og vekt for Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel:
Høyde på innedel: 70 cm.
Bredde på innedel: 48,5 cm.
Dybde på innedel: 38,6 cm.
Vekt på innedel: 35 kg.
Høyde på utedel: 168 cm.
Bredde på utedel: 120 cm.
Dybde på utedel: 58 cm.
Vekt på utedel: 132 kg.

Her kan du se en presentasjonsvideo av Bosch Compress 7000i AW 17 kW. Videoen er produsert av Bosch: 


Luft til vann varmepumper

En luft til vann varmepumpe resirkulerer varmen i luften ute som oppvarming til ens hjem og til bruksvann. Denne varmekilden er både en miljøvennlig og en besparende varmeløsning.


Metrotherm Metroair I 16kW Utedel

✅ Testvinner hos det danske energibyrået Sparenergi.dk

Metro Therm Metroair I 16kW Udedel

Metrotherm Metroair I 16kW Utedel er blitt testet og anmeldt av det danske energibyrået Sparenergi.dk. Ekspertene er imponerte over denne varmepumpen som de har kåret til testvinner.

Effektiv oppvarming av hus og bruksvann

Med Metrotherm Metroair I 16kW Utedel får man en varmepumpe som effektivt varmer opp hus og bruksvann når temperaturen er lav ute.

Varmepumpen kan produsere en temperatur på opptil hele 63 grader når temperaturen er helt nede på cirka minus 25 grader utenfor. Hvis temperaturen ute ligger på rundt minus 10 grader så er det mulighet for at temperaturen kommer opp på hele 65 grader.

Man får derfor en luft til vann varmepumpe som sørger for å holde huset og vannet varmt hele året rundt.

Fleksibel varmepumpe som også kan brukes til avkjøling

Metrotherm Metroair I 16kW Utedel er en fleksibel varmepumpe som kan brukes i både eksisterende bygninger og boliger – eller i helt nye hus. Man kan derfor investere i denne modellen uansett hvor man bor.

I tillegg til å varme opp hjemmet når det er kaldt ute så kan Metrotherm Metroair I 16kW Utedel også brukes til avkjøling. Det er en fordel når det er varmt ute og man gjerne vil ha det ekstra kjølig inne.

Det er også enkelt å installere varmepumpen da den er utstyrt med en plug-and-play-installasjon.

Energivennlig og støysvak varmepumpe

Ved kjøp av Metrotherm Metroair I 16kW Utedel får man en energivennlig varmepumpe. Den er nemlig plassert i energiklasse A++. Når den brukes til avkjøling så forbruker den heller ikke mye energi, for også her er den plassert i energiklasse A++.

I tillegg til dette så bråker heller ikke Metrotherm Metroair I 16kW Utedel noe særlig da varmepumpens lydnivå ligger på kun 53 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Sist, men ikke minst kommer Metrotherm Metroair I 16kW Utedel med en frekvensstyret kompressor. Dette sikrer en optimal varmeøkonomi da ytelsen kan justeres avhengig av brukerens behov for varme.

Spesifikasjoner ved Metrotherm Metroair I 16kW Utedel:
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiklasse – kjøling: A++
🔴 Lydnivå – ute: 53 dB

Mål og vekt for Metrotherm Metroair I 16kW Utedel:
Høyde på utedel: 116,5 cm.
Bredde på utedel: 128 cm.
Dybde på utedel: 61,2 cm.
Vekt på utedel: 183 kg.


Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel

✅ Testvinner hos det danske energibyrået Sparenergi.dk

Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel

Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel er blitt testet og anmeldt av det danske energibyrået Sparenergi.dk. Ekspertene liker modellen svært godt – derfor har de kåret modellen til testvinner i sin test av forskjellige varmepumper.

Energivennlig varmepumpe til lave temperaturer

Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel er en energivennlig varmepumpe som er plassert i energiklasse A++ både for oppvarming og avkjøling. Dette er ikke bare en fordel for lommeboken, men også for miljøet.

I tillegg til dette så er Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel velegnet til lavere temperaturer samt oppvarming av bruksvann. Den kan nemlig produsere en temperatur på helt opptil 63 grader ved minus 25 grader samt opptil 65 grader når temperaturen er minus 10 grader ute.

Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel gir også forbrukeren fem ganger så mye for pengene da den gjennom en fyringssesong gjennomsnittlig yter cirka 5 kWh for hver 1 kWh den forbruker.

Med frekvensstyrt regulering

Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel er en luft til vann varmepumpe som kommer med en frekvensstyrt regulering. Dette er med på å sørge for en lønnsom varmeøkonomi da man har mulighet til å regulere effekten opp og ned etter egne ønsker og varmebehov.

I tillegg til å være utstyrt med en frekvensstyrt regulering så er Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel også en fleksibel varmepumpe. Den er godt egnet til både gulvvarme og radiatorer da varmepumpen kan underkjøle kjølemiddelet før det når varmepumpen og fordamper.

Det er også verdt å merke seg at Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel kan brukes i de fleste hjem og er velegnet til både oppvarming i de kalde månedene og til avkjøling i de varme månedene.

Enkel installasjon og lavt lydnivå

Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel er utstyrt med et forholdsvis lavt lydnivå på 53 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB, derfor vil den ikke virke forstyrrende under bruk.

Det er også enkelt å installere Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel da varmepumpen kommer med en enkel plug-and-play-installasjon.

Spesifikasjoner ved Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel:
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiklasse – kjøling: A++
🔴 Lydnivå – ute: 53 dB

Mål og vekt for Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel:
Høyde på utedel: 116,5 cm.
Bredde på utedel: 128 cm.
Dybde på utedel: 61,2 cm.
Vekt på utedel: 183 kg.


Metrotherm Metroair I 8kW Utedel

✅ Toppscorer hos det danske energibyrået Sparenergi.dk

Metrotherm Metroair I 8kW Utedel

Det danske energibyrået Sparenergi.dk har testet og anmeldt Metrotherm Metroair I 8kW Utedel. Ekspertene er imponerte over varmepumpen som de har kåret til toppscorer i sine tester av flere forskjellige modeller.
Energieffektiv luft til vann varmepumpe velegnet til lave temperaturer
Med Metrotherm Metroair I 8kW Utedel får man en energivennlig varmepumpe som er plassert i energiklasse A++. Det betyr at modellen ikke forbruker mye energi på et år. Varmepumpen er nemlig utviklet med tanke på å optimere energieffektiviteten.

I tillegg til å være energivennlig så er Metrotherm Metroair I 8kW Utedel også velegnet til lave temperaturer.

Varmepumpen er effektiv til oppvarming av både hjemmet og bruksvannet ved lave utetemperaturer. Ved minus 25 grader kan modellen gi temperaturer på opptil 63 grader, mens den ved minus 10 grader kan produsere en temperatur på opptil 65 grader.

Fleksibel varmepumpe

Metrotherm Metroair I 8kW Utedel er ikke bare energieffektiv, den er også fleksibel. Varmepumpen kan kobles til varmeanlegg og varmtvannsbeholdere, og kan hjelpe til med å kjøle ned huset i de varme månedene. Den er også optimal til både eldre boliger og nybygg.

I tillegg til dette så kommer Metrotherm Metroair I 8kW Utedel med en frekvensstyrt kompressor. Dette sørger for en optimal varmeøkonomi da man har mulighet til å endre på varmepumpens oppvarming etter behov. Den frekvensstyrte reguleringen tilpasser seg derfor etter husets behov.

Lydsvak varmepumpe med enkel installasjon

Metrotherm Metroair I 8kW Utedel er en lydsvak varmepumpe som har et lydnivå på kun 53 dB. Den forstyrrer derfor ikke mye ved bruk da en normal samtale til sammenligning har et lydnivå på 60 dB.

Det går også raskt og enkelt å komme i gang med å bruke Metrotherm Metroair I 8kW Utedel da installasjonen er veldig enkel. Varmepumpen er nemlig utstyrt med en plug-and-play-installasjon.

Spesifikasjoner ved Metrotherm Metroair I 8kW Utedel:
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiklasse – kjøling: A++
🔴 Lydnivå – ute: 53 dB

Mål og vekt for Metrotherm Metroair I 8kW Utedel:
Høyde på utedel: 90 cm.
Bredde på utedel: 102,5 cm.
Dybde på utedel: 42 cm.
Vekt på utedel: 150 kg.


Jordvarmepumper

Med en jordvarmepumpe blir solenergien som lagres i det øverste jordlaget utnyttet. Den energien som lagres blir brukt via en slange med væske som er plassert nedi bakken. Varmepumpen omdanner deretter energien i bakken slik at man kan bruke den til oppvarming av både hjem og bruksvann.


Bosch Compress 7001i LWMF 12

✅ Testvinner hos det danske energibyrået Sparenergi.dk

Bosch Compress 7001i LWMF 12

Bosch Compress 7001i LWMF 12 er blitt testet og anmeldt av det danske energibyrået Sparenergi.dk. Her er varmepumpen blitt kåret til testvinner da den er utstyrt med flere gode funksjoner.

Stor og energibesparende jordvarmepumpe

Bosch Compress 7001i LWMF 12 er en energivennlig jordvarmepumpe som sørger for at ens varmebehov tilpasses pumpens varmespredning. Den er isolert effektivt, noe som reduserer varmetap og dermed sikrer en større energibesparelse. Energimerkingen ligger på A+++, derfor vil den ikke bruke mye energi i løpet av et år.

I tillegg til dette er Bosch Compress 7001i LWMF 12 en stor varmepumpe med en integrert 180-liters syrefast rustfri varmtvannsbeholder. Til og med ved kalde temperaturer arbeider modellen optimalt. Varmepumpen kommer også med en behovsstyring hvor den trinnløst tilpasser ytelsen til varmebehovet i boligen. Dette øker ikke bare energieffektiviteten, men også selve levetiden på varmepumpen.

Med touchskjerm på fronten

Bosch Compress 7001i LWMF 12 er laget i et stilrent og tidløst design med en touchskjerm på fronten. Her har man mulighet til å justere temperaturen samt varmepumpens andre funksjoner. Det er også på denne skjermen man kan få en oversikt over modellens data og status.

Videre er man med Bosch Compress 7001i LWMF 12 sikret rent vann på grunn av den rustfrie beholderen samt anti-legionella-programmet. Man har også mulighet til å bruke modellen sammen med flere andre oppvarmingssystemer av både eldre og nyere dato.

Lydsvak modell med app

Ved kjøp av Bosch Compress 7001i LWMF 12 får man en varmepumpe som er forholdsvis lydsvak. Modellens lydnivå ligger nemlig på kun 41 dB, derfor bråker den ikke mye under bruk. Dette er blant annet mulig på grunn av varmepumpens isolerte kjølekrets-boks. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Sist, men ikke minst kommer Bosch Compress 7001i LWMF 12 med nyere teknologi som ikke finnes i alle jordvarmepumper på markedet. Man har nemlig mulighet til å laste ned en app på smarttelefonen sin til betjening av varmepumpen.

Spesifikasjoner ved Bosch Compress 7001i LWMF 12:
🔴 Energiklasse: A+++
🔴 Lydnivå – ute: 41 dB
🔴 Årlig energiforbruk: 5606 kWh

Mål og vekt for Bosch Compress 7001i LWMF 12:
Høyde: 178 cm.
Bredde: 60 cm.
Dybde: 61 cm.
Vekt: 235 kg.

Her kan du se en presentasjonsvideo av Bosch Compress 7001i LWMF 12. Videoen er produsert av Bosch: 


VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel

✅ Komplett varmeløsning til boligen

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82 4 Innedel

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en effektiv varmepumpe til oppvarming av boligen. Vær oppmerksom på at det ikke følger med en utedel ved kjøp av denne modellen.

Komplett varmeløsning til bolig og bruksvann

Med VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel får man en varmepumpe der man har mulighet til å utnytte jordens energi til oppvarming av både bolig og bruksvann. Varmepumpen kan tilpasses til de fleste behov for produksjon av varmt vann og oppvarming.

I tillegg til dette så er VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel designet på en måte som gjør at den passer inn overalt og samtidig er klar til utvidelse. Den er forholdsvis fleksibel og kan brukes i stort sett alle bygninger. Installasjon og montering av varmepumpen kan derfor skje stort sett hvor som helst der man ønsker det.

Varmepumpens lydnivå ligger på kun 45 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Energivennlig varmepumpe med en stor integrert varmtvannsbeholder

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel er utstyrt med en integrert varmtvannsbeholder med en kapasitet på hele 171 liter. Varmtvannsbeholderen kan brukes med en energikilde 8 kW unit.

Dette er også en energibesparende jordvarmepumpe som er plassert i energiklasse A+++. Det betyr at den ikke forbruker mye energi i løpet av et år, noe som er en fordel for både lommeboken og miljøet.

Stilrent design

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel er laget i et stilrent design som vil passe inn i de fleste hjem. I og med at varmepumpen skal plasseres inne så er det alltid en fordel med et design som ikke forstyrrer innredningen i hjemmet for mye. Varmepumpen opptar heller ikke mye plass, og man har mulighet til å åpne luken både på venstre og høyre side.

Hvis man har behov for det så gir VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel brukeren mulighet til å styre modellen online via enten et nettbrett eller en smarttelefon. Man trenger bare laste ned en gratis app på enheten sin, og deretter kan man betjene varmepumpen på denne måten.

Spesifikasjoner ved VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel:
🔴 Energiklasse: A+++
🔴 Lydnivå – ute: 45 dB
🔴 Varmtvannsbeholder: 171 liter

Mål og vekt for VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Innedel:
Høyde: 177 cm.
Bredde: 59,5 cm.
Dybde: 65 cm.
Vekt: 227 kg.

Her kan du se en presentasjonsvideo av VAILLANT flexoCOMPACT. Videoen er produsert av danske Vaillant Danmark: 


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilken varmepumpe er best i test?

Mitsubishi Kirigamine FH50, Metrotherm Metroair I 16kW Utedel, Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel og Bosch Compress 7001i LWMF 12.

🤓 Hvordan er varmepumpene blitt testet?

Varmepumpene er blitt vurdert ut ifra effektivitet – dette gjelder både for varme- og kjøleegenskaper. I tillegg til dette er de blitt vurdert på aspekter som støynivå, energiforbruk og pris. Til slutt har ekspertene også sett på brukervennligheten.

🤔 Er det penger å spare med en varmepumpe?

Det er mulig å spare opptil 20.000 kr. på strømregningen hvert år ved å bytte ut oljefyren med en jordvarmepumpe eller en luft til vann varmepumpe.


Gjennomgang av testkilder

Forbrukerrådet 🇳🇴

Forbrukerrådet i Norge er en norsk forbrukerorganisasjon som ble opprettet i 1953. Målet for organisasjonen er å øke forbrukernes innflytelse i samfunnet samt å gi forbrukerne gode råd til valg av produkter til hjemmet. Derfor anmelder og tester Forbrukerrådet også forskjellige produkter som for eksempel varmepumper. Her har de testet og anmeldt de to varmepumpene Mitsubishi Kirigamine FH50 og Mitsubishi Electric FH25 som begge har fått gode anmeldelser. Du kan ta en titt på de to anmeldelsene her.

Sparenergi.dk 🇩🇰

Hos det danske energibyrået Sparenergi.dk kan man finne artikler, informasjon og gode råd om alt ifra strømforbruk til varme og andre energiløsninger i hjemmet og på arbeidsplassen. Sparenergi.dk tester og anmelder også produkter som for eksempel varmepumper. I denne omgang har de anmeldt de fem varmepumpene Metrotherm Metroair I 16kW Utedel, Metrotherm Metroair I 20 kW Utedel, Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utedel, Metrotherm Metroair I 8kW Utedel og Bosch Compress 7001i LWMF 12. Les anmeldelsene av de forskjellige varmepumpene her.

Brukeranmeldelser ⭐⭐⭐⭐⭐

Denne varmepumpe testen er basert på både ekspertanmeldelser og anmeldelser fra forbrukene. Vær oppmerksom på at det også finnes noen produkter som det ikke finnes noen anmeldelser av.

Ved en av varmepumpene har vi brukt en forhandler der forbrukerne har anmeldt og testet modellen. Denne siden er svenske Bauhaus.se som forhandler et vell av ulike produkter. Hvis man ønsker å lese brukeranmeldelsene av varmepumpen så har vi også linker til de brukeranmeldelsene som er blitt inkludert i denne artikkelen. 

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere