Støvsuger 101: En trinn-for-trinn-veiledning for rengjøring av maskinen

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

En støvsuger er et sentralt husholdningsapparat som brukes til å holde gulv og overflater rene og fri for støv, rusk og skitt. Selv om disse maskinene er laget for nettopp å gjøre rengjøringen enklere, kan de selv bli tette og skitne over tid, noe som reduserer maskinens effektivitet. Hvis du ønsker å holde støvsugeren i god stand og sikre at den yter best mulig, er det viktig å vedlikeholde den med regelmessig rengjøring.

I denne omfattende guiden veileder vi deg gjennom prosessen med å rengjøre støvsugeren din fra start til slutt. Vi dekker alt du trenger å vite, inkludert instruksjoner om hvordan du rengjør slangen, filteret og hvor ofte du bør rengjøre maskinen. Ikke bare vil du lære hvordan du holder støvsugeren i topp stand, men også om hvordan du kvitter deg med støvsugeren når det er på tide å ta farvel med den. Les videre for å lære alt om hvordan du holder støvsugeren i toppform!


 Instruksjoner for rengjøring av en støvsuger

Over tid kan skitt, støv og rusk samle seg i støvsugeren, noe som kan redusere sugekraften og potensielt skade maskinen. I denne delen får du omfattende instruksjoner om hvordan du rengjør en støvsuger, inkludert tips om hvordan du rengjør filteret, børsterullen og munnstykkene på maskinen. Enten du har en poseløs støvsuger eller ei, vil disse trinnene hjelpe deg med å holde støvsugeren i topp stand.

Trinn 1: Tøm støvbeholderen eller bytt støvsugerposen

Det første trinnet i rengjøringen av støvsugeren er å tømme støvbeholderen eller bytte støvsugerpose. Regelmessig vedlikehold vil bidra til at støvsugeren fungerer effektivt og forhindre at sugekraften reduseres. 

For poseløse støvsugere 

 • Slå av støvsugeren og trekk den ut av stikkontakten.
 • Finn støvbeholderen og frigjør den fra støvsugeren
 • Hold beholderen over en søppelbøtte og trykk på utløserknappen for å åpne bunnen av beholderen.
 • Tøm innholdet i søppelbøtten 
 • Vask beholderen med varmt vann og et mildt vaskemiddel for å fjerne gjenværende støv eller rusk.
 • La beholderen tørke helt før du setter den tilbake i støvsugeren.

De fleste håndholdte støvsugere kommer uten pose og samler i stedet opp støv og skitt i en liten beholder som må tømmes regelmessig.

For støvsugere med pose

 • Slå av støvsugeren og trekk den ut av stikkontakten
 • Finn støvsugerposen og ta den ut av støvsugeren
 • Fjern den fulle posen fra støvsugeren og kast i riktig avfallsbeholder 
 • Åpne en ny støvsugerpose og sett den inn i støvsugeren, følg produsentens instruksjoner
 • Lukk posen godt og installer den igjen i vakuumet

Hvis du er interessert i en mer revolusjonerende måte å rengjøre på, kan du sjekke ut de beste robotstøvsugerne på markedet akkurat nå. De tømmer støvbeholderen i dokkingstasjoner på egen hånd. I stedet for å tømme støvbeholderen hver gang du støvsuger, kan du heller ganske enkelt å fjerne og skifte ut dokkingstasjonens pose når den er full.

Trinn 2: Rengjør filteret 

Filteret er en viktig komponent i støvsugeren. Dette fordi det er filteret som fanger opp støv, smuss og andre partikler mens du støvsuger. Over tid kan filteret bli tilstoppet av skitt, noe som kan redusere støvsugerens sugekraft. For å rengjøre filteret bør du følge produsentens instruksjoner, som vanligvis innebærer å banke på filteret for å fjerne løst smuss og deretter vaske det med varmt vann og et mildt vaskemiddel. La filteret tørke helt før du setter det på plass igjen.

Trinn 3: Rengjør børsterullen

Børsterullen er den roterende børsten plassert i støvsugerhode. Denne børsten bidrar til å løsne skitt og rusk fra tepper, noe som gjør det lettere å støvsuge opp. For å rengjøre børsterullen skal du slå av støvsugeren og bruk en saks til å klippe bort eventuelle sammenfiltrede hår eller fibre som er viklet rundt børsten.

Trinn 4: Rengjør støvsugerhodet og munnstykene 

Tørk av støvsugerhodet og munnstykkene med en fuktig klut for å fjerne smuss eller rusk som kan ha samlet seg. Hvis det er synlig rusk eller hår viklet rundt støvsugerhodet eller munnstykkene kan du bruke en saks eller en pinsett for å fjerne det. Bruk en myk klut til støvsugerhodet for forsiktig å fjerne smuss eller rusk som kan ha samlet seg. For mer utfordrende skitt eller flekker kan du bruke en blanding av varmt vann og mild såpe. Sørg for å skylle støvsugerhodet grundig og la det lufttørke helt før du bruker det igjen.

Trinn 5: Oppbevar støvsugeren riktig

Når du er ferdig med å rengjøre støvsugeren bør du oppbevare den på et tørt, kjølig sted, vekk fra direkte sollys og varme. Sørg for at støvsugeren er slått av og frakoblet før du legger den vekk.

Støvsugeren bør være tømt for støv og skitt for å kunne fungere effektivt til neste rengjøringsøkt -dette handler om selve støvoppsamlingsprosessen. Her kan du lese mer om testmetoder som viser hvordan innsamlingseffektiviteten til de enkelte komponentene fungerer.


Hvor ofte bør du rengjøre støvsugeren?

Hvor ofte du bør rengjøre støvsugeren avhenger av flere faktorer, inkludert hvor ofte støvsugeren brukes, typen støvsuger og typen overflater som rengjøres. Generelt er det en god idé å rengjøre støvsugeren minst en gang i måneden. Her er noen spesifikke retningslinjer for når du skal rengjøre forskjellige deler av støvsugeren din:

 • Filter: Hvis du støvsuger huset hver uke bør du rengjøre eller bytte ut støvsugerfilteret minst en gang hver tredje måned eller oftere hvis du merker en nedgang i sugekraften. Noen filtre, for eksempel HEPA-filtre, må kanskje rengjøres eller skiftes ut oftere.
 • Slange: Det er best å rengjøre støvsugerslangen hver måned, men dette avhenger også av hvor ofte du støvsuger. 
 • Støvsugerhode og munnstykker: Rengjør støvsugerhodet og munnstykkene hver tredje til sjette måned, eller oftere hvis de blir skitne eller tilstoppede
 • Børsterull: Dette er den delen som oftest blir sammenfiltret med hår eller rusk, og derfor anbefales det å sjekke den ofte og rengjøre den etter hver gang støvsugeren brukes. 

Her kan du lese mer om effekten av støvsuging på innendørs luftkvalitet der fire støvsugere ble testet. 


Hvordan kaste en støvsuger?

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal kaste en støvsuger, da de inneholder en rekke materialer som kanskje ikke egner seg for vanlig søppel. Her er noen trinn for å hjelpe deg med å kvitte deg med en gammel støvsuger:

 • Finn ut om den fortsatt fungerer: Hvis støvsugeren fortsatt fungerer bør du vurdere å donere den til en lokal veldedighet eller gi den til noen som trenger den. Dette bidrar til å redusere avfall og gi en nyttig gjenstand til noen som trenger den.
 • Sjekk lokale forskrifter for håndtering av avfall: Forskjellige byer har forskjellige regler for kasting av elektronikk, inkludert støvsugere. Før du kaster en støvsuger bør du undersøke lokale retningslinjer for avfallshåndtering for å finne ut hva som er riktig metode. 
 • Fjern eventuelle farlige materialer: Støvsugere kan inneholde farlige materialer som batterier eller kvikksølv, som må kastes på riktig måte for å unngå skade på miljøet. Hvis støvsugeren har et oppladbart batteri bør du fjerne det og kaste det i henhold til produsentens instruksjoner.
 • Resirkuler støvsugeren: Mange støvsugere kan resirkuleres, men det er kanskje ikke så enkelt å vite hvor man skal kaste den for at den skal kunne resirkuleres. Ring din lokale avfallsavdeling for å finne ut om støvsugere er aksepteres i ditt område, og i så fall hva som er riktig prosess for å få den resirkulert. 
 • Kast ikke-resirkulerbare materialer på riktig måte: Hvis støvsugeren din ikke kan resirkuleres, bør den kastes som husholdningsavfall. Sørg for å fjerne alle deler som kan resirkuleres, for eksempel plast- eller metalldekselet, og kast disse separat.

Ved å følge disse trinnene kan kvitte deg med støvsugeren på riktig måte og redusere dens påvirkning på miljøet. I tillegg, hvis du vurderer å kjøpe en ny støvsuger, bør du kjøpe en som er laget av miljøvennlige materialer og er energieffektive -dette vil bidra til å redusere den totale påvirkningen på miljøet.


FAQ

Bør du støvsuge daglig?
Generelt anbefales det å støvsuge en til to ganger i uken for de fleste husholdninger, men hvis du har mye gangtrafikk eller kjæledyr, må du kanskje støvsuge oftere. Dette avhenger av flere faktorer som størrelsen på hjemmet ditt, antall beboere og mengden gangtrafikk.
Hvor ofte bør en støvsuger tas inn for service?
Støvsugere bør vanligvis tas inn for service en gang i året, eller oftere hvis den brukes mye. Det er også en god idé å få støvsugeren til service hvis den ikke fungerer så bra som den pleide, eller hvis det kommer uvanlige lyder eller lukter fra maskinen.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere