Dundyne guide – Finn den beste dundynen

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Dyner kan du få i alle prisnivåer. Fra de billigste kunststoffdynene med priser på under 100 kroner, helt opp til luksuriøse ederdunsdyner i 20.000 kronersklassen. I likhet med prisen, varierer kvaliteten voldsomt. Derfor er det verdt å bruke litt tid på å undersøke budsjett, behov og muligheter. I denne artikkelen vil vi hjelpe deg litt på vei.

I praksis viser det seg at dyner med natur-dun i middels prisklasse på 1000-3000 kroner gir mest valuta for pengene. Vi har funnet 3 gode kjøp i denne prisklassen, og i denne artikkelen tar vi for oss de ulike faguttrykkene og ulike dun-typene, samt fordeler og ulemper. Vi forteller også om hvordan du best vedlikeholder dynen og ser nærmere på hvordan du oppnår bedre søvn.


Borg Design | Zen Sleep fiberdyne | Varm dundyne

Borg Design Zen Sleep fiberdyne

Design Zen Sleep.

Merke: Borg Design
 Bæreevne: –
 Design: Passepoil-kant og 3 cm panelkant
 Fyll: Silikonisert dunfiber
Fyllvekt: 1 200 gram
Bolster: 100 % bomull
Sertifikater: Øko-Tex 100 (Trygge tekstiler)
 Vaskbarhet: Tåler maskinvask på 60 grader og kan tøkes på snor eller i tørketrommel
Varianter: Kjølig, Middels Varm og Varm
Størrelser:

En lun dyne med dun og polyesterfiber

Zen Sleep er en komfortabel fiberdyne fra Borg Design. Denne dundynen er fylt med luftige dun og polyesterfiber, og har god pusteevne. Dynen er varm, og passer derfor utmerket til bruk om vinteren, men også på kjølige høst- og vårdager.

Dynen er kategorisert som helårsdyne, og kan derfor brukes året rundt om du fryser mye om natten.

Zen Sleep leveres dessuten i en eksklusiv bæreveske, slik at du kan oppbevare dynen under optimale forhold når den ikke er i bruk. Slik kan du beskytte dynen mot støv, lukt og lignende.

Luksuriøs dyne med lav vekt

Zen Sleep gir en luksuriøs og deilig følelse, takket være sine luftige og behagelige kvaliteter. Dynen har blant annet en lekker panelkant på 3 cm, samt en passepoil-kant.

På tross av at dynen er både fyldig og varm, er den forholdsvis lett med sine 1,2 kg. Den lette dynen faller behagelig over kroppen når du ligger i sengen, slik at du kan drømme deg bort under optimale forhold.

Allergivennlig og Øko-Tex-sertifisert

Med Zen Sleep får du en dundyne som er både allergivennlig og hudvennlig. Dynen er laget av 100 % finkjemmet bomull, og vil ikke irritere huden eller lage et dårlig inneklima.

Dynen har Øko-Tex-sertifisering, noe som gis til tekstiler som kategoriseres som trygge for allergikere. Dette er en dyne som kan brukes av «alle».


Mille Notti Natura | Middels varm dundyne

Mille Notti Natura

Merke: Mille Notti
Bæreevne: 10+
Design: Store ruter (sydd med mellomvegger i modeller som er «middels varm» og «varm»
Fyll: 90 % dun, 10 % fjær
Fyllvekt: 500 gram
Bolster: 100 % bomullscambric
Sertifikater: Etisk fremstillingsmåte. Dynen er også anbefalt av Astma- og Allergiforbundet
Vaskbarhet: Tåler maskinvask på 60 grader og kan tøkes i tørketrommel på middels varme (gjerne med tennisballer)Varianter: Sval, middels varm, varm
Størrelser: 140 x 220 cm, 150 x 210, 220 x 220, 120 x 200

Luftig dyne med ulike varmeegenskaper

Mille Notti står bak dynemodellen Natura, som er en deilig, myk og luftig dune fremstilt av dun og fjær. Den naturlige dynens fyll omsluttes av 100 % bomullscambric, som er ekstra fin tråd. Dette gjør dynen lett og behagelig, og den veier kun 500 gram.

Dynen fås i en rekke ulike varianter. Du kan velge en sval variant dersom du er varm om natten, eller en varm variant om du fryser mye. Du kan eventuelt gå for en middels varm dyne om du ønsker en mellomting.

Etisk fremstilt og allergivennlig dyne

Natura fra Mille Notti er en dundyne som kan vise til ulike sertifiseringer. Dynen er blant annet sertifisert som etisk fremstilt. Dette betyr at dun og fjær ikke er nappet av levende fugler. Fuglene har heller ikke blitt utsatt for tvangsfôring hos oppdretter.

Natura blir også anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Dynen er fri for skadelige kjemikalier eller materialer som kan skade huden. Med Natura får du et sunt og godt sovemiljø.

Vedlikehold: Vask i maskin

Natura kan enkelt vedlikeholdes dersom du vasker dynen jevnlig i vaskemaskin på 60 grader. Du kan også tørke dynen i tørketrommel på middels høy temperatur.

Produsenten anbefaler bruk av tennisballer i tørketrommelen, slik at fyllet fordeles jevnt


”Svinedrengen” – god tung dyne med bomullssateng

Svinedrengen-dyne

– Merke: Ringsted Dun
– Bæreevne: 11
– Design: Små kvadratiske ruter
– Fyll: 90% 1. klasses europeisk moskusdun
– Fyllvekt: 700 gram for standardmodellen
– Bolster: Hvit 100% bomullssateng med Special Soft finish
– Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
– Vaskbarhet: Tåler 60 graders maskinvask, og kan tørkes i trommel eller på snor
– Varianter: Finnes både i sval, lun og varm
– Størrelser: Finnes i både 140 x 200, 140 x 220, 200 x 200, 200 x 220 og 240 x 220

Er du en av de som sover best med en litt tung dyne, er «Svinedrengen» fra danske Ringsted Dun et svært godt valg. Med en fyllvekt på 700 gram i standardversjonen er den en av de tyngre modellene, som kan ha terapeutisk effekt på mange. Om produktnavnet passer helt til dynen kan diskuteres, for her får du en ganske delikat sak med lekkert bolster i sateng, som i tillegg har fått Special Soft-finish.

Modellen byr på mange fordeler, blant annet uovertruffen fleksibilitet når det kommer til varianter. Svinedrengen finnes både som kjølig, lun eller varm versjon. Størrelsestilbudet dekker også alle behov med både ekstra lengde, dobbelstørrelse og XL-dobbelstørrelse.

Prisen på denne dynen er svært moderat, men likevel er spesifikasjonene på topp. Den tåler både maskinvask, tørketrommel og luft-tørking på klessnor, fordi de relativt små rutene holder fyllet komfortabelt på plass. Dynen har også alle de vanlige kvalitetsmerkene, som NOMITE, Downafres og Oeko-Tex, slik at du er sikret perfekt søvn uten støvmidd eller allergener i polstring og fyll.


Utgåtte produkter


Norsk Dun Luxus | Sval til ekstra varm dundyne 

Norsk Dun Luxus

 Merke: Norsk Dun
Bæreevne: 10–12
Design: Rutesydd (4 x 8 ruter)
Fyll: 90 % Muscovy-dun, 10 % småfjær
Fyllvekt: 576 gram
Bolster: 100 % bomullscambric (garnnummer 60)
Sertifikater: –
Vaskbarhet: Tåler maskinvask på 60 grader og kan tøkes på snor eller i tørketrommel (gjerne med tennisballer)
Varianter: Sval, medium, medium/varm og ekstra varm
Størrelser: 140 x 220 cm, 200 x 220 cm

Luksuriøs dundyne produsert i Norge

Luxus fra Norsk Dun er en deilig, luftig og behagelig dundyne som er fylt med 90 % dun og 10 % småfjær. Dynen kan fås i ulike varianter, og passer deg enten du foretrekker svale, middels varme eller ekstra varme dyner.

Dynen er produsert i Norge, og inneholder norsk dun. Dynen veier svært lite med sine 576 gram (i størrelse 140 x 200), og føles nesten som en myk sky.

Vedlikehold: Enkel rengjøring og tørking

Dyner kan fort bli skitne etter en tids bruk. Dette skyldes blant annet at de fleste svetter en del om natten, noe som kan føre til gule flekker på dynen. For best mulig hygiene bør du derfor vaske dynen med jevne mellomrom.

Norsk Dun Luxus kan vaskes på 60 grader i vaskemaskin. Dynen kan også tørkes i tørketrommel. Tørk den gjerne i sekvenser på 30 minutter for å være på den sikre siden. Benytt gjerne tennisballer for at dynens innhold skal fordele seg jevnt.

Dun som transporterer fuktighet

Med Luxus dundyne fra Norsk Dun får du 100 % naturlig fyll bestående av dun og fjær. Disse materialene har den evnen at de transporterer fuktighet svært bra, noe som reduserer behovet for vask av dynen.

Selv om dynen holder deg varm, vil den ikke gjøre deg for varm. Dette sikrer deg optimal søvnkvalitet og god temperaturregulering.


”Hyrdinden” – luksusdyne med bodyshape-ruter

hyrdinden-dyne

Merke: Ringsted Dun
Bæreevne: 11
Design: Små ruter med bodyshape
Fyll: 90 % europeisk moskusdun (midterste ruter med 9% ederdun og 91% moskusdun)
Fyllvekt: 390 gram for standardmodellen
Bolster: Europeisk vår i 100 % egyptisk bomullsfinbatist med Super Soft-finish
Sertifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
Vaskbarhet: Tåler 60 graders maskinvask, og kan tørkes i tørketrommel eller på tørkesnor
Varianter: Finnes i både kjølig, lun og varm versjon
Størrelser: Finnes i både 140 x 200 og 140 x 220

Dynenavnet ”Hyrdinden” gir assosiasjoner til letthet og eleganse, og det er akkurat det denne modellen fra Ringsted Dun har å by på. Med en standardvekt på fyllet som ligger på 390 gram er denne dynen en lettvekter, men legg spesielt godt merke til den spesielle syingen på rutene: Det er sydd etter såkalt Bodyshape, slik at dynen legger seg ekstra godt til rette rundt kroppen.

Bolsteret har de også gjort litt ekstra ut av, ettersom Hyrdinden byr på egyptisk bomullsfinbatist med Super Soft-finish. På grunn av de spesielle funksjonene finnes denne modellen ikke som dobbeldyne, men bodyshape-funksjonen er også noe du bare får optimalt utbytte av hvis du holder den for deg selv. Til gjengjeld kan du fryde deg over det luksuriøse tillegget med ederdun i de midterste rutene. Ederdun er en sjeldenhet i dyner på dette prisnivået, så nyt det.

Selv om standardversjonen er ultralett, kan den bli enda lettere om du velger den kjølige versjonen til bruk om sommeren. Du kan også få denne dynen i ekstra varm versjon hvis du foretrekker det. Uansett variant har dynen både Downafresh- og Oeko-Tex-merke, som er en sikker garanti mot allergifremkallende stoffer. Modellen er også NOMITE-merket, slik at støvmidd ikke kan trenge gjennom bolsteret og sette seg i fyllet.


Hva er en dundyne?

I motsetning til en dyne med fyll av kunststoff, har dundyner naturfyll – mer presist dun og små-fjær fra fugler. Dun og fjær har utviklet seg til perfeksjon og ideelle isolerende egenskaper gjennom evolusjonen. Natur-dun er bare ett av mange eksempler på at mennesket ikke klarer å overgå naturen, heller ikke med høyt utviklet teknologi og kunnskap.

Ideelt sett består fyllet i dundyner bare av florlett og svært mykt innerdun, men det er som regel også en andel av ytterdun og mindre fjer som også er veldig smidige. Problemer er at dun og små-fjær sitter jevnt på fugler, så det er ikke et fast punkt som avgjør når dun blir til små-fjær.

En produsent kan for eksempel derfor påstå at fyllet er 100% dun, selv om det kanskje i virkeligheten er 100% små-fjær. På en annen side kan en 90% dundyne bestå av 90% perfekte dun og 10% små-fjær. I dette hypotetiske eksempelet er det alltid verdt å velge den sistnevnte dynen, selv om det ser dårligere ut på papiret.

I denne artikkelen har vi tatt for oss en rekke dundyner som ligger på topp for tiden. Vi har fokusert på å finne dundyner som er produsert i Skandinavia, så du kan være helt sikker på at dynen din er av toppkvalitet.

I realiteten bør du ikke legge for mye vekt på om produsenten opplyser duninnholdet til å være 90% eller 100%. Dette er bare veiledende – det viktigste er å gå etter en kvalifisert og velansett produsent. Om du velger en dundyne som er produsert i Skandinavia, vet du at du får et produkt som er kvalitetssikret og -merket, og unngår dårlige eller feilspesifiserte importerte produkter (som også gjerne er mistenkelig billige).


Hva er bæreevne?

De fleste dundynene blir spesifisert med en såkalt «bæreevne», som blant annet er et uttrykk for hvor bra dynen er til å løfte seg igjen når du har presset den sammen. Bæreevnen blir beskrevet fra 2 til 13, der 13 er best. Optimal bæreevne kan du kun få med 100%; med en gang det kommer inn flere små-fjær blir bæreevnen dårligere.

Bæreevne er også et uttrykk for hvor bra dynen isolerer. En flat dyne som har falt sammen isolerer ikke like bra som en tykk og spenstig dyne. En luftig dyne inneholder mye mer luft som varmes opp, og kan derfor holde temperaturen oppe. Med tiden kommer fyllet i dynen til å bli litt slitt og miste litt av spenstigheten, men tommelfingerregelen er at du kan regne med at høyere bæreevne sikrer dynen lenger levetid.

Når du velger dyne er det mange ting du må ta hensyn til, men bæreevnen er det viktigste elementet. Gå etter høyest mulig bæreevne innenfor budsjettet ditt. Du bør ikke ta til takke med en bæreevne under 10, men du kan fint få en dyne med bæreevne på opptil 12-13 uten at det trenger å bli mye dyrere.


Det er forskjell på dun

Det er stor forskjell på dunkvaliteten fra ulike fuglearter. I praksis har det seg slik at andefuglene generelt er best, og spesielt moskusdun og gåsedun er brukt mye. Det ultimate dunet kommer fra ederfuglen, men fordi denne fuglearten ikke kan opprettes kommersielt må dunet samles inn manuelt fra redene: Det gjør materialet svært kostbart.

Det er stor forskjell på hvor i verden fuglen lever. Det viser seg at fugler som lever i områder med varierende klima (for eksempel nordisk eller europeisk), gir mye bedre dun. Uansett om det er varmt eller kaldt må dunet isolere fuglen optimalt, fungerer dun fra disse fuglene best som dynefyll fordi dynen også skal sikre både varme og kjølighet, alt etter forholdene på soverommet.

En annen fordel med europeisk dun er at kvaliteten øker med fuglens alder. Jo eldre den blir, jo bedre kvalitet blir dunet. I Europa er det strenge regler og kontroll rundt dyrevelferd, som i realiteten betyr at fuglene lever bedre og lengre liv. Dun kommer likevel alltid som restprodukt fra oppdrettsfugler som blir slaktet og solgt som gåse- eller andekjøtt. Om du velger dyne med europeisk dun er du også med på å støtte bedre dyrevelferd, i tillegg til at du får en dyne i bedre kvalitet.

Du kan lese mer i denne artikkelen, som samler spørsmål og svar om dyner og valg av ny dyne.dun


Dundyner vs. andre typer dyne

Et alternativ til dundyne er kunststoff som typisk er hullfiber. I de litt bedre kunststoffdynene kan det være mikrofiber. Fiberdynene er ofte billigere enn «skikkelige» dyner. Dyner av kunststoff er gjerne mer robuste og tåler bedre hardhendt vask og håndtering. Kunstfiber tar ikke skade av å være fuktig over lenger tid, som er en fordel hvis du for eksempel vil la dynene ligge på hytta uten varme.

Ulempen ved kunstfiber er at de ikke ventilerer like bra som naturmaterialer. Kroppen får ikke puste optimalt, som gir større sjanse for at du svetter mens du sover. Det gir kanskje dårligere søvnkomfort og øker behovet for å lufte. Med fiberdyne er det spesielt viktig å lufte dunen om morgenen slik at madrassen også kan luftes litt.

forskellige typer dynerDen dårligere ventilasjonen i fiberdyner kan føre til at de føles varmere enn tradisjonelle dundyner. Dette høres kanskje deilig ut hvis du lett fryser om natten. Da kan du eventuelt velge en litt tykkere dundyne som holder deg varmere. Optimal søvnkvalitet får du hvis kroppen får senke temperaturen litt, og det gjør den best med en dundyne. Før ble fiberdyner ofte valgt av hensyn til allergi, men det er ikke nødvendig å ta dette hensynet i dag. En moderne dundyne er allergivennlig: Du kan se etter dyner med NOMITE-merket som effektivt bekjemper støvmidd, som er det største problemet for allergikere. Hvis du har hudallergi (eller ønsker å forebygge utviklingen av hudallergi), kan du med fordel gå etter Oeko-Tex-merket som sikrer deg mot skadelige og allergifremkallende kjemikalier i stoff og fyll. Har dynen også Downafresh-merking, er den sikret optimal rensing og varmebehandling av dun og fjær.

Hvis du leter etter dyner til hytta, kan du lese denne artikkelen fra Aftenposten.


Slik vedlikeholder du dundynen

Mange er redde for å vaske dyner med natur-dun, men dundyner er vanligvis beregnet for maskinvask – så hvis du følger du vaskeinstruksene vil det gå problemfritt. Likevel er natur-dun følsomt materiale, så det er noen viktige detaljer å ta hensyn til: Først og fremst bør du bruke vaskemiddel uten enzymer fordi enzymer kan ødelegge de gode egenskapene i dunet. Her kan du for eksempel bruke vaskemiddel som egner seg til ullvask. Du kan også velge skånsom vask på vaskemaskinens innstillinger.

Det er også svært viktig at dunet tørkes grundig etter vask. De fleste bruker tørketrommelen, og her må du forberede deg på flere timers tørketid. Et smart knep er å veie dynen før du vasker den. Etter tørking kan du veie den igjen. Veier den den samme – eller litt mindre – er du sikker på at den er gjennomtørr. Veier den mer, er det fukt igjen i fyllet, og du må tørke videre. Hvis været er bra, er tørking ute på tørkestativ et bra alternativ, men husk at sterkt sollys kan slite på stoffet og redusere levetiden på dynen.

Selv om de fleste dundynene er sydd i ruter som holder fyllet på plass og jevnt fordelt, er det lurt å forebygge at det klumper seg sammen. Dette kan du forhindre ved å putte 2-3 tennisballer i tørketrommelen sammen med dynen. Ballene «masserer» dynen og fordeler fyllet jevnt. Du får en lignende effekt hvis dynen henger til tørk i vind.

Du bør vaske dynen 2-4 ganger i året. Gjør du det for sjelden, hoper det seg opp skitt, midd og utøy. Vaskeprosessen hjelper også med å opprettholde spenstigheten, bæreevnen og hvor jevn dynen er.  Det er likevel et faktum at vaskeprosessen sliter på stoff og sømmer, så det er ingen grunn til å overdrive. Husk alltid å vaske på 60 grader: Den høye temperaturen dreper kryp og eventuell mugg, så du får en frisk og sunn dyne.

Hvis du vil lese mer om vask og vedlikehold av dundyner, finner du gode artikler om dette hos blant annet Klikk.no og Sleepingbeauty.no.


Slik oppnår du bedre søvn

Vi sover i gjennomsnitt en tredjedel av livet: Søvn regenererer og vitaliserer – og uten den får vi store problemer, både fysisk og psykisk. Det er mange elementer som påvirker søvnkvaliteten, blant annet madrass og pute. Med en god dundyne er du likevel på god vei til å forbedre søvnen din betraktelig.

En viktig faktor er dynens størrelse: Altfor mange sover med for små dyner som kan skape trekk under dynen, som igjen kan føre til ledd- og ryggproblemer. Les mer om dette i denne interessante artikkelen fra Sundhedsguiden.dk, som gir den en rekke gode tips til hvordan du kan forbedre søvnen.

bedre soevnI dag finnes de fleste dundynene med ekstra lengde og bredde. Prisen stiger selvsagt litt med størrelsen på grunn av det dyre fyllet, men det er likevel billig for å sikre helsen framover. Husk at en kvalitetsdyne varer i mange år, og du bruker den mange timer hvert eneste døgn.

Det er svært individuelt om man foretrekker en lett eller litt tyngre dyne, men nyere forskning indikerer at man kan få glede av ekstra tunge dyner. Du kan eventuelt lese mer om fenomenet i denne danske artikkelen hos Videnskab.dk.

En moderne dundyne veier ikke i nærheten av hva de gammeldagse dynene gjorde, som blant annet hadde større menge tunge fjær i fyllet. Dynene fra listen vår veier i gjennomsnitt bare 5-600 gram, som er optimalt for de fleste.

Generelt er det en haug elementer som påvirker søvnkvaliteten, men her er det ikke nok plass til å ta for seg alle detaljene. Sliter du med dårlig søvn, bør du undersøke saken nærmere.

Nyere forskning viser nemlig at lys og høy temperatur på soverommet har negativ effekt på søvnkvaliteten. Det bør være helt mørkt i soverommet da selv et stand-by-lys på et elektronisk apparat kan påvirke hjernen.

Det bør også være relativt kaldt i rommet – gjerne 16-18 grader. Kroppen regulerer selv temperaturen under dynen, og den skal gjerne senkes litt mens du sover. Følger du disse rådene er du på god vei til bedre søvn. Bra dyne kombinert med en god seng og god madrass gir deg alle forutsetningene for en god og restituerende nattesøvn.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hva er en dundyne?

En dundyne er i motsetning til dyner med kunstfiber, en dyne med naturfyll. Dundyner er nemlig fylt med dun og småfjær fra fugler. Grunnen til at man bruker naturfyll er at dynene har en enestående isolerende evne – samtidig som de er myke og veier mye mindre.

🤓 Hva betyr dynens bæreevne?

Bæreevnen er et uttrykk for hvor god dynen er til å rette seg ut etter at den har vært trykket sammen. Skalaen for bæreevnen går fra 2 til 13, og det er omtrent kun mulig å oppnå toppkarakter hvis dynen består av 100% dun av beste kvalitet. I tillegg er bæreevnen også et uttrykk for hvor godt dynen isolerer da en spenstig dyne isolerer mer enn en flat og sammensunket dyne.

🤔 Hvor ofte bør man vaske dynen sin?

Det er anbefalt at man vasker dynen sin 2 til 4 ganger i året. Blir dynen vasket for sjeldent så vil det samle seg skitt, støvmidd og annet utøy i den. Ved å vaske dynen sørger man samtidig for å beholde spenstigheten, bæreevnen og fordelingen av fyllet.

 

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere