Artikkelen inneholder annonselenker og er dermed sponset. Les mer her.

Dundyne guide - Finn den beste dundynen

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING mai 13, 2024.

Dundyne guide - Finn den beste dundynen

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Dyner kan du få i alle prisnivåer. Fra de billigste kunststoffdynene med priser på under 100 kroner, helt opp til luksuriøse ederdunsdyner i 20.000 kronersklassen. I likhet med prisen, varierer kvaliteten voldsomt. Derfor er det verdt å bruke litt tid på å undersøke budsjett, behov og muligheter. I denne artikkelen vil vi hjelpe deg litt på vei.

I praksis viser det seg at dyner med natur-dun i middels prisklasse på 1000-3000 kroner gir mest valuta for pengene. Vi har funnet 3 gode kjøp i denne prisklassen, og i denne artikkelen tar vi for oss de ulike faguttrykkene og ulike dun-typene, samt fordeler og ulemper. Vi forteller også om hvordan du best vedlikeholder dynen og ser nærmere på hvordan du oppnår bedre søvn.

Seneste endring:

Vi har oppdatert listen vår med to nye produkter som er valgt ut på grunn av fordelene de har for personer som liker å ha det kaldt eller har sensitiv hud. De er valgt ut på grunn av sine førsteklasses materialer som gir god pusteevne, anti-statiske og anti-allergifremkallende egenskaper med mer. De nye produktene er: Anew Regulate Duvet og Hugged Bamboo Duvet.

Tidligere endringer:

3. november 2023

Den 3. oktober 2023 la vi til to produkter i artikkelen vår om dundyner: Zen Sleep-dynen, som har 5 års garanti og tre sertifiseringer, og Jotex Feel Double Cool-dynen, som er kjent for å være lett, men likevel varm.

2. november 2023

I dag har vi overført denne artikkelen til vårt nye design for å forbedre opplevelsen din på nettstedet vårt. I tråd med denne endringen har vi revidert og optimalisert produktanmeldelsene våre for å forbedre brukeropplevelsen din ytterligere, slik at du lettere kan finne akkurat det du har bruk for.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 4 beste dundynen i testguiden 2024:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Merk, vi har ikke klart å finne uavhengige tester av denne typen produkt, og har primært analysert kundens egen "test" av produktet, gjennom kundeanmeldelser om de aktuelle produktene. Kundeanmeldelsene er analysert i sammenheng med informasjon om produktet og pris.

Hugged Bamboo duvet - svært pustende helårsdyne med fukttransporterende egenskaper

Meget god helårsdyne

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Hugged Bamboo duvet:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Økologiske bambusfibre
 • Satengvev med 300 TC
 • 30 dagers prøveperiode

Forbrukerlivs vurdering

Etter å ha vurdert Hugged Bamboo Duvet, er det tydelig at den utmerker seg ved å gi et svært mykt og behagelig sovemiljø takket være bambusstoffet. Dynens antistatiske og allergivennlige egenskaper, kombinert med utmerket pusteevne og temperaturregulering, gjør den ideell for personer med sensitiv hud eller de som ønsker en avslappende natts søvn i varierende klima. Dynens holdbarhet ved maskinvask og tørking i tørketrommel gjør den luksuriøse følelsen enda mer praktisk. Selv om de begrensede størrelsene kan være en ulempe for noen, veier den generelle kvaliteten og komforten i Hugged Bamboo Duvet opp for dette. Etter vår mening skiller denne dynen seg ut med sin blanding av komfort, helsebevisste funksjoner og enkel vedlikehold, noe som gjør den til et sterkt anbefalt valg for dem som setter pris på søvnkvalitet og en behagelig dyne.

Fordeler

 • Supermyk og behagelig følelse av bambus
 • Antistatisk og allergivennlig, ideell for sensitiv hud
 • Puster godt og er temperaturregulerende
 • Tyngre dyne som bidrar til god søvn
 • Tåler maskinvask og tørking i tørketrommel

Ulemper

 • Ikke mange alternative størrelser tilgjengelig

Denne dynen fra Hugged er et godt valg for deg som er på utkikk etter et kvalitetsovertrekk i bambus som kan brukes hele året. Bambus er temperaturregulerende på samme måte som ull, og holder en behagelig temperatur under dynen, enten den er kjølig eller varm.

Gjennomgang: Produktanalyse av Hugged Bamboo dyne

Spesifikasjoner

 • Materiale til overtrekk: 100 % økologisk bambus
 • Fyll: 100 % økologisk bambus
 • Størrelser: 140 x 200; 140 x 220 cm
 • Kan vaskes i maskin: Ja, ved 30 grader
 • Gratis prøveperiode: 30 dager
 • Sertifiseringer: OEKO-TEX® STANDARD 100

Myk, allergivennlig bambus som puster

Bambus er et eksepsjonelt materiale av flere grunner. I dette tilfellet bruker Hugged økologisk bambus til både trekk og fyll, noe som gir deg en svært pustende, allergivennlig og antistatisk dyne med svetteabsorberende egenskaper. Uansett om det er sommer eller vinter, holder Hugged-dynen en behagelig temperatur som sikrer deg uavbrutt søvn. I tillegg er bambusfibrene naturlig tyngre, noe som gir Hugged-dynen litt ekstra tyngde. En tyngre dyne eller et tyngre pledd har vist seg å ha en positiv effekt på søvnen gjennom dyp trykkstimulering.

Vi likte også satengvevingen med et relativt tykt trådtall som sikrer en robust og slitesterk vev som tåler slitasje. Det gjør den også myk å ta på og gir en behagelig, glatt følelse mot huden. Du kommer sannsynligvis til å bruke et ekstra trekk, men med Hugged får du allikevel suveren komfort.

Praktisk og krever lite vedlikehold

Bambus er et mer følsomt materiale, men det er langt fra like følsomt som for eksempel silke. Du kan fortsatt vaske dynen i maskin på et skånsomt program (30 grader). Den kan til og med tørkes i tørketrommel på et skånsomt program. Vaskemidler for ull eller silke uten enzymer bør være et must. Unngå også å bruke blekemiddel eller tøymykner. Alt dette vil sikre at dynen holder lenger og forblir like myk og frisk som den dagen du kjøpte den.

Et annet smart tillegg til hele pakken er den 30 dagers prøveperioden som Hugged tilbyr for de fleste av sine produkter. Det er enda enklere å se om dette trekket passer for deg, ettersom du kan returnere dynen innen 30 dager etter at du har mottatt den. Dette er ikke bare nyttig for usikre potensielle kunder, men også et bevis på at Hugged har tillit til kvaliteten på produktene sine.

Mer om Hugged Bamboo duvet

Spesifikasjoner

 • Materiale til overtrekk: 100 % økologisk bambus
 • Fyll: 100 % økologisk bambus
 • Størrelser: 140 x 200; 140 x 220 cm
 • Kan vaskes i maskin: Ja, ved 30 grader
 • Gratis prøveperiode: 30 dager
 • Sertifiseringer: OEKO-TEX® STANDARD 100

Zen Sleep Dyne - med 5 års garanti

En god dyne for sommeren

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Zen Sleep Dyne:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Fylling med europeiske andedun og fjær
 • 5 års garanti
 • Unik konstruksjon med 11x11-kassetter

Forbrukerlivs vurdering

Zen Sleep-dynen er laget av førsteklasses europeisk andedun og lover enestående komfort, spesielt i de lune sommerkveldene. Vi har alltid hatt en forkjærlighet for førsteklasses materialer, og denne dynen leverer virkelig med sitt trekk i 100 % bomullscambric, som vi setter spesielt stor pris på fordi det er behagelig mot huden. Selv om noen kanskje vil mene at den er egnet for varmere klima, ble vi positivt overrasket over de termoregulerende egenskapene som kjennetegner førsteklasses dun, og som sørger for akkurat passe varme selv på kjøligere sommernetter. I tillegg foretrekker vi miljøvennlige valg, og sertifiseringene til denne dynen er helt i tråd med vårt engasjement for produkter som respekterer både brukeren og miljøet. Zen Sleeps 5-års garanti er etter vår mening ikke bare et bevis på deres urokkelige engasjement for kvalitet, men gjør også at de skiller seg ut i et konkurranseutsatt marked.

Fordeler

 • Overtrekk i 100 % bomullscambric
 • Flere sertifiseringer
 • Naturlig fyll

Ulemper

 • Den er kanskje ikke egnet for kaldere måneder

Zen Sleep-dynen, som har 5 års garanti fra forhandleren og er en kvalitetsdyne som varer lenge. Dette gjør dynen til et ideelt valg for dem som ønsker å investere i en god kvalitetsdyne.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Zen Sleep Duvet

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 200 x 200 cm
 • Materiale: 100 % bomullscambric
 • Fyll: Europeisk andedun og luksuriøse fjær
 • Sertifiseringer: Nomite, Downafresh og Oeko-tex 100
 • Garanti: 5 år

Europeisk andedun

Zen Sleep-dynen har en god størrelse på 200 x 200 cm og dekker de fleste normale dobbeltsenger, holder kjølig trekk unna og sørger for økt komfort. Men den virkelige forskjellen ligger i kvalitetsmaterialet. I motsetning til mange alternativer på markedet som er fylt med syntetiske materialer eller polyester, er Zen Sleep-dynen fylt med europeisk andedun og luksuriøse fjær. Dette valget handler ikke bare om luksus, men også om kvalitetssøvn. Vi mener at naturdun har en fremragende temperaturreguleringsevne, noe som betyr at dynen intuitivt tilpasser seg kroppstemperaturen og sørger for at man holder seg avkjølt i varme sommernetter, uten den tunge vekten som ofte er forbundet med syntetisk fyll. Vi beundrer spesielt det myke overtrekket i 100 % bomullscambric, som er mykt mot huden og gir en følelse av luksus hver natt. I tillegg mener vi at den utformede 11×11-kassettkonstruksjonen sørger for jevn fordeling av fyllet, noe som bidrar til jevn varme.

Forpliktelse til kvalitet og sikkerhet

For det første vil allergikere sette pris på at dynen er Nomite-sertifisert. Dette sikrer at dynen gir en robust beskyttelse mot støvmidd og andre vanlige irritanter. Videre gjennomgår dun- og fjærfyllet en grundig behandling og oppfyller de strenge kriteriene i Downafresh-sertifiseringen. En slik kvalitet er i tråd med våre standarder, og garanterer grundig rengjøring og hygiene som holder potensielle allergener i sjakk. Men helse er ikke det eneste fokuset. Med en helhetlig tilnærming er hele dynen sikret å være fri for skadelige stoffer, noe som fremgår av Oeko-tex-sertifiseringen. Det betyr at hver eneste kvadratcentimeter som ligger mot huden din er både skånsom og miljøbevisst, noe som gjenspeiler vårt engasjement for å sikre kvalitetssøvn. I dagens travle hverdag er det viktig med enkelt vedlikehold, og derfor er Zen Sleep-dynen designet for å kunne vaskes på 60 grader, slik at den holder seg frisk. Et enkelt tips for å bevare plysjen: tørk den i tørketrommel av og til. På den måten blir dynen luftig igjen, noe som er i tråd med vår overbevisning om at komfort alltid skal være innbydende når det er sengetid.

Mer om Zen Sleep Dyne

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 200 x 200 cm
 • Materiale: 100 % bomullscambric
 • Fyll: Europeisk andedun og luksuriøse fjær
 • Sertifiseringer: Nomite, Downafresh og Oeko-tex 100
 • Garanti: 5 år

Mille Notti Natura | Middels varm dundyne

Det beste allsidige dunalternativet

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Mille Notti Natura | Middels varm dundyne:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Mille Notti står bak dynemodellen Natura, som er en deilig, myk og luftig dune fremstilt av dun og fjær. Den naturlige dynens fyll omsluttes av 100 % bomullscambric, som er ekstra fin tråd. Dette gjør dynen lett og behagelig, og den veier kun 500 gram.

Dynen fås i en rekke ulike varianter. Du kan velge en sval variant dersom du er varm om natten, eller en varm variant om du fryser mye. Du kan eventuelt gå for en middels varm dyne om du ønsker en mellomting.

Mer om Mille Notti Natura | Middels varm dundyne

Etisk fremstilt og allergivennlig dyne

Natura fra Mille Notti er en dundyne som kan vise til ulike sertifiseringer. Dynen er blant annet sertifisert som etisk fremstilt. Dette betyr at dun og fjær ikke er nappet av levende fugler. Fuglene har heller ikke blitt utsatt for tvangsfôring hos oppdretter.

Natura blir også anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Dynen er fri for skadelige kjemikalier eller materialer som kan skade huden. Med Natura får du et sunt og godt sovemiljø.

Vedlikehold: Vask i maskin

Natura kan enkelt vedlikeholdes dersom du vasker dynen jevnlig i vaskemaskin på 60 grader. Du kan også tørke dynen i tørketrommel på middels høy temperatur.

Produsenten anbefaler bruk av tennisballer i tørketrommelen, slik at fyllet fordeles jevnt

Borg Design | Zen Sleep fiberdyne | Varm dundyne

Godt alternativ til polyester

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Borg Design | Zen Sleep fiberdyne | Varm dundyne:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Zen Sleep er en komfortabel fiberdyne fra Borg Design. Denne dundynen er fylt med luftige dun og polyesterfiber, og har god pusteevne. Dynen er varm, og passer derfor utmerket til bruk om vinteren, men også på kjølige høst- og vårdager.

Mer om Borg Design | Zen Sleep fiberdyne | Varm dundyne

En lun dyne med dun og polyesterfiber

Dynen er kategorisert som helårsdyne, og kan derfor brukes året rundt om du fryser mye om natten.

Zen Sleep leveres dessuten i en eksklusiv bæreveske, slik at du kan oppbevare dynen under optimale forhold når den ikke er i bruk. Slik kan du beskytte dynen mot støv, lukt og lignende.

Luksuriøs dyne med lav vekt

Zen Sleep gir en luksuriøs og deilig følelse, takket være sine luftige og behagelige kvaliteter. Dynen har blant annet en lekker panelkant på 3 cm, samt en passepoil-kant.

På tross av at dynen er både fyldig og varm, er den forholdsvis lett med sine 1,2 kg. Den lette dynen faller behagelig over kroppen når du ligger i sengen, slik at du kan drømme deg bort under optimale forhold.

Allergivennlig og Øko-Tex-sertifisert

Med Zen Sleep får du en dundyne som er både allergivennlig og hudvennlig. Dynen er laget av 100 % finkjemmet bomull, og vil ikke irritere huden eller lage et dårlig inneklima.

Dynen har Øko-Tex-sertifisering, noe som gis til tekstiler som kategoriseres som trygge for allergikere. Dette er en dyne som kan brukes av «alle».

FAQ

Hva er en dundyne?
En dundyne er i motsetning til dyner med kunstfiber, en dyne med naturfyll. Dundyner er nemlig fylt med dun og småfjær fra fugler. Grunnen til at man bruker naturfyll er at dynene har en enestående isolerende evne – samtidig som de er myke og veier mye mindre.
Hva betyr dynens bæreevne?
Bæreevnen er et uttrykk for hvor god dynen er til å rette seg ut etter at den har vært trykket sammen. Skalaen for bæreevnen går fra 2 til 13, og det er omtrent kun mulig å oppnå toppkarakter hvis dynen består av 100% dun av beste kvalitet. I tillegg er bæreevnen også et uttrykk for hvor godt dynen isolerer da en spenstig dyne isolerer mer enn en flat og sammensunket dyne.
Hvor ofte bør man vaske dynen sin?
Det er anbefalt at man vasker dynen sin 2 til 4 ganger i året. Blir dynen vasket for sjeldent så vil det samle seg skitt, støvmidd og annet utøy i den. Ved å vaske dynen sørger man samtidig for å beholde spenstigheten, bæreevnen og fordelingen av fyllet.

Hva er en dundyne?

I motsetning til en dyne med fyll av kunststoff, har dundyner naturfyll – mer presist dun og små-fjær fra fugler. Dun og fjær har utviklet seg til perfeksjon og ideelle isolerende egenskaper gjennom evolusjonen. Natur-dun er bare ett av mange eksempler på at mennesket ikke klarer å overgå naturen, heller ikke med høyt utviklet teknologi og kunnskap.

Ideelt sett består fyllet i dundyner bare av florlett og svært mykt innerdun, men det er som regel også en andel av ytterdun og mindre fjer som også er veldig smidige. Problemer er at dun og små-fjær sitter jevnt på fugler, så det er ikke et fast punkt som avgjør når dun blir til små-fjær.

En produsent kan for eksempel derfor påstå at fyllet er 100% dun, selv om det kanskje i virkeligheten er 100% små-fjær. På en annen side kan en 90% dundyne bestå av 90% perfekte dun og 10% små-fjær. I dette hypotetiske eksempelet er det alltid verdt å velge den sistnevnte dynen, selv om det ser dårligere ut på papiret.

I denne artikkelen har vi tatt for oss en rekke dundyner som ligger på topp for tiden. Vi har fokusert på å finne dundyner som er produsert i Skandinavia, så du kan være helt sikker på at dynen din er av toppkvalitet.

I realiteten bør du ikke legge for mye vekt på om produsenten opplyser duninnholdet til å være 90% eller 100%. Dette er bare veiledende – det viktigste er å gå etter en kvalifisert og velansett produsent. Om du velger en dundyne som er produsert i Skandinavia, vet du at du får et produkt som er kvalitetssikret og -merket, og unngår dårlige eller feilspesifiserte importerte produkter (som også gjerne er mistenkelig billige).

Hva er bæreevne?

De fleste dundynene blir spesifisert med en såkalt «bæreevne», som blant annet er et uttrykk for hvor bra dynen er til å løfte seg igjen når du har presset den sammen. Bæreevnen blir beskrevet fra 2 til 13, der 13 er best. Optimal bæreevne kan du kun få med 100%; med en gang det kommer inn flere små-fjær blir bæreevnen dårligere.

Bæreevne er også et uttrykk for hvor bra dynen isolerer. En flat dyne som har falt sammen isolerer ikke like bra som en tykk og spenstig dyne. En luftig dyne inneholder mye mer luft som varmes opp, og kan derfor holde temperaturen oppe. Med tiden kommer fyllet i dynen til å bli litt slitt og miste litt av spenstigheten, men tommelfingerregelen er at du kan regne med at høyere bæreevne sikrer dynen lenger levetid.

Når du velger dyne er det mange ting du må ta hensyn til, men bæreevnen er det viktigste elementet. Gå etter høyest mulig bæreevne innenfor budsjettet ditt. Du bør ikke ta til takke med en bæreevne under 10, men du kan fint få en dyne med bæreevne på opptil 12-13 uten at det trenger å bli mye dyrere.

Det er forskjell på dun

Det er stor forskjell på dunkvaliteten fra ulike fuglearter. I praksis har det seg slik at andefuglene generelt er best, og spesielt moskusdun og gåsedun er brukt mye. Det ultimate dunet kommer fra ederfuglen, men fordi denne fuglearten ikke kan opprettes kommersielt må dunet samles inn manuelt fra redene: Det gjør materialet svært kostbart.

Det er stor forskjell på hvor i verden fuglen lever. Det viser seg at fugler som lever i områder med varierende klima (for eksempel nordisk eller europeisk), gir mye bedre dun. Uansett om det er varmt eller kaldt må dunet isolere fuglen optimalt, fungerer dun fra disse fuglene best som dynefyll fordi dynen også skal sikre både varme og kjølighet, alt etter forholdene på soverommet.

En annen fordel med europeisk dun er at kvaliteten øker med fuglens alder. Jo eldre den blir, jo bedre kvalitet blir dunet. I Europa er det strenge regler og kontroll rundt dyrevelferd, som i realiteten betyr at fuglene lever bedre og lengre liv. Dun kommer likevel alltid som restprodukt fra oppdrettsfugler som blir slaktet og solgt som gåse- eller andekjøtt. Om du velger dyne med europeisk dun er du også med på å støtte bedre dyrevelferd, i tillegg til at du får en dyne i bedre kvalitet.

Du kan lese mer i denne artikkelen, som samler spørsmål og svar om dyner og valg av ny dyne.

Dundyner vs. andre typer dyne

Et alternativ til dundyne er kunststoff som typisk er hullfiber. I de litt bedre kunststoffdynene kan det være mikrofiber. Fiberdynene er ofte billigere enn «skikkelige» dyner. Dyner av kunststoff er gjerne mer robuste og tåler bedre hardhendt vask og håndtering. Kunstfiber tar ikke skade av å være fuktig over lenger tid, som er en fordel hvis du for eksempel vil la dynene ligge på hytta uten varme.

Ulempen ved kunstfiber er at de ikke ventilerer like bra som naturmaterialer. Kroppen får ikke puste optimalt, som gir større sjanse for at du svetter mens du sover. Det gir kanskje dårligere søvnkomfort og øker behovet for å lufte. Med fiberdyne er det spesielt viktig å lufte dunen om morgenen slik at madrassen også kan luftes litt.

Den dårligere ventilasjonen i fiberdyner kan føre til at de føles varmere enn tradisjonelle dundyner. Dette høres kanskje deilig ut hvis du lett fryser om natten. Da kan du eventuelt velge en litt tykkere dundyne som holder deg varmere. Optimal søvnkvalitet får du hvis kroppen får senke temperaturen litt, og det gjør den best med en dundyne. Før ble fiberdyner ofte valgt av hensyn til allergi, men det er ikke nødvendig å ta dette hensynet i dag. En moderne dundyne er allergivennlig: Du kan se etter dyner med NOMITE-merket som effektivt bekjemper støvmidd, som er det største problemet for allergikere. Hvis du har hudallergi (eller ønsker å forebygge utviklingen av hudallergi), kan du med fordel gå etter Oeko-Tex-merket som sikrer deg mot skadelige og allergifremkallende kjemikalier i stoff og fyll. Har dynen også Downafresh-merking, er den sikret optimal rensing og varmebehandling av dun og fjær.

Hvis du leter etter dyner til hytta, kan du lese denne artikkelen fra Aftenposten.

Slik vedlikeholder du dundynen

Mange er redde for å vaske dyner med natur-dun, men dundyner er vanligvis beregnet for maskinvask – så hvis du følger du vaskeinstruksene vil det gå problemfritt. Likevel er natur-dun følsomt materiale, så det er noen viktige detaljer å ta hensyn til: Først og fremst bør du bruke vaskemiddel uten enzymer fordi enzymer kan ødelegge de gode egenskapene i dunet. Her kan du for eksempel bruke vaskemiddel som egner seg til ullvask. Du kan også velge skånsom vask på vaskemaskinens innstillinger.

Det er også svært viktig at dunet tørkes grundig etter vask. De fleste bruker tørketrommelen, og her må du forberede deg på flere timers tørketid. Et smart knep er å veie dynen før du vasker den. Etter tørking kan du veie den igjen. Veier den den samme – eller litt mindre – er du sikker på at den er gjennomtørr. Veier den mer, er det fukt igjen i fyllet, og du må tørke videre. Hvis været er bra, er tørking ute på tørkestativ et bra alternativ, men husk at sterkt sollys kan slite på stoffet og redusere levetiden på dynen.

Selv om de fleste dundynene er sydd i ruter som holder fyllet på plass og jevnt fordelt, er det lurt å forebygge at det klumper seg sammen. Dette kan du forhindre ved å putte 2-3 tennisballer i tørketrommelen sammen med dynen. Ballene «masserer» dynen og fordeler fyllet jevnt. Du får en lignende effekt hvis dynen henger til tørk i vind.

Du bør vaske dynen 2-4 ganger i året. Gjør du det for sjelden, hoper det seg opp skitt, midd og utøy. Vaskeprosessen hjelper også med å opprettholde spenstigheten, bæreevnen og hvor jevn dynen er.  Det er likevel et faktum at vaskeprosessen sliter på stoff og sømmer, så det er ingen grunn til å overdrive. Husk alltid å vaske på 60 grader: Den høye temperaturen dreper kryp og eventuell mugg, så du får en frisk og sunn dyne.

Hvis du vil lese mer om vask og vedlikehold av dundyner, finner du gode artikler om dette hos blant annet Klikk.no og Sleepingbeauty.no

Slik oppnår du bedre søvn

Vi sover i gjennomsnitt en tredjedel av livet: Søvn regenererer og vitaliserer – og uten den får vi store problemer, både fysisk og psykisk. Det er mange elementer som påvirker søvnkvaliteten, blant annet madrass og pute. Med en god dundyne er du likevel på god vei til å forbedre søvnen din betraktelig.

En viktig faktor er dynens størrelse: Altfor mange sover med for små dyner som kan skape trekk under dynen, som igjen kan føre til ledd- og ryggproblemer. Les mer om dette i denne interessante artikkelen fra Sundhedsguiden.dk, som gir den en rekke gode tips til hvordan du kan forbedre søvnen.

I dag finnes de fleste dundynene med ekstra lengde og bredde. Prisen stiger selvsagt litt med størrelsen på grunn av det dyre fyllet, men det er likevel billig for å sikre helsen framover. Husk at en kvalitetsdyne varer i mange år, og du bruker den mange timer hvert eneste døgn.

Det er svært individuelt om man foretrekker en lett eller litt tyngre dyne, men nyere forskning indikerer at man kan få glede av ekstra tunge dyner. Du kan eventuelt lese mer om fenomenet i denne danske artikkelen hos Videnskab.dk.

En moderne dundyne veier ikke i nærheten av hva de gammeldagse dynene gjorde, som blant annet hadde større menge tunge fjær i fyllet. Dynene fra listen vår veier i gjennomsnitt bare 5-600 gram, som er optimalt for de fleste.

Generelt er det en haug elementer som påvirker søvnkvaliteten, men her er det ikke nok plass til å ta for seg alle detaljene. Sliter du med dårlig søvn, bør du undersøke saken nærmere.

Nyere forskning viser nemlig at lys og høy temperatur på soverommet har negativ effekt på søvnkvaliteten. Det bør være helt mørkt i soverommet da selv et stand-by-lys på et elektronisk apparat kan påvirke hjernen.

Det bør også være relativt kaldt i rommet – gjerne 16-18 grader. Kroppen regulerer selv temperaturen under dynen, og den skal gjerne senkes litt mens du sover. Følger du disse rådene er du på god vei til bedre søvn. Bra dyne kombinert med en god seng og god madrass gir deg alle forutsetningene for en god og restituerende nattesøvn.

Når vi snakker om komfort og varme hjemme, er dundyne et viktig element for mange. En dundyne er et populært valg på grunn av dens varmende og isolerende egenskaper, som kommer fra de myke og luftige dunene. Disse dynene er gode til å holde på varmen uten å bli for tunge eller klamme, og de tilpasser seg kroppstemperaturen din for en behagelig natts søvn.

Men noen ganger kan det være behov for ekstra varme, spesielt i de kaldeste månedene, eller hvis du har et kjølig soverom. Det er her et varmeteppe kommer inn i bildet. Varmetepper er en praktisk og energieffektiv løsning for å gi ekstra varme og komfort når du trenger det mest.

Et varmeteppe, også kjent som et elektrisk teppe, er en spesialisert type teppe som inneholder elektriske varme-elementer som genererer varme når de er koblet til en strømkilde. Disse teppene kan plasseres på sengen, sofaen eller favorittstolen din, og de kommer ofte med justerbar temperaturkontroll slik at du kan finne den perfekte varmen for dine behov.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme