Bosch oppvaskmaskin test – Finn de beste Bosch oppvaskmaskinene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test guide: I denne artikkelen ser vi nærmere på oppvaskmaskiner fra merket Bosch. Oppvaskmaskinene har gått gjennom flere tester, og etter nøye vurderinger har ekspertene vurdert hvilke modeller som er best.

Vi gjennomgår ulike tester for å kunne guide deg til å finne den oppvaskmaskinen som passer dine behov best. Vi har sett nærmere på tester fra den svenske motparten Råd & Rön.

Legg spesielt merke til, at det kan være to forskjellige typer oppvaskmaskiner: integrert og underbygget. Den underbygde modellen skal plasseres under benkeplaten, ved siden av andre kjøkkenelementer, Derfor leveres denne typen uten topp og sidevegger, men med front.

Den integrert modellen leveres uten front, siden den må integreres med designet på kjøkkenet. Derfor må den ha samme front som resten av dørene på kjøkkenet.

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene vi refererer til, nederst i denne artikkelen.

Denne Bosch oppvaskmaskin testen inneholder:

🔸 En oversikt over de beste oppvaskmaskinene fra Bosch.
🔸 Informasjon om varemerket Bosch.
🔸 En guide om hvordan du best kan rengjøre oppvaskmaskinen.
🔸 Lær hvordan du får oppvaskmaskinen å vaske helt rent.
🔸 Informasjon om oppvaskmaskins energimerke.
🔸 En gjennomgang av diverse tester, som vi har undersøkt og analysert.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Om Bosch

Tyske Bosch ble grunnlagt i 1886 av Robert Bosch og merkevaren er spesielt kjent for husholdning og verktøy. Tidligere var fokuset på håndverk og industriteknikk, så Bosch har alltid etterstrebet det beste og aldri gått for kompromiss når det kommer til kvalitet. Dette er fortsatt en av Bosch sine merkevarer.  I løpet av årene har Bosch blitt enda større, og i dag har selskapet både hvitevarer som oppvaskmaskin, kjøleskap og frysere, men også for kjøkkenutstyr som for eksempel støvsugere og produkter til hårpleie.

Produksjonen hos Bosch økte raskt fra 1900-tallet og spesielt rundt 1960-tallet. Da begynte kvinnene begynte å arbeide, fikk produksjonen innen kjøkken og vaskeprodukter en betydelig økning. Nå hadde ikke husmoren lenger tid til matlaging, oppvask og klesvask, så det var nødvendig å fokusere på å gjøre komforten og produktiviteten i kjøkkenet og på vaskerommet større. Da fikk Bosch for alvor fokus på kjøkkenprodukter, som i dag er en av Bosch sine største produksjonsområder.

I løpet av 1900-tallet kom det et økt fokus på luksus og fleksibilitet, og med ny og moderne teknologi, begynte Bosch å fokusere på å bruke teknologi for å gjøre husarbeidet enklere. Noen av de nye initiativene er husholdningsapparater basert på apper, hvor du kan du overvåke og styre hvitevarer med telefonen, også når du ikke er hjemme.

Bosch sine verdier er svært viktig for selskapet også i dag, og de fleste av disse verdiene kan spores helt tilbake til Robert Bosch på slutten av 1800 -tallet. Verdiene innebærer å være å være rettet mot fremtiden og resultater, ansvarlighet og bærekraft, initiativ, åpenhet og tillit, pålitelighet og troverdighet, samt mangfold.


Slik gjør du ren oppvaskmaskinen

Oppvaskmaskin kan raskt bli fylt med all slags skitt og smuss, til tross for at det er dens oppgave å gjøre serviset helt rent.

Basert på artikler fra danske BoliusKlikk.no og svenske Expressen.se guider vi deg her til hvordan du best kan gjøre ren oppvaskmaskinen.

Først og fremst må du vurdere hvorfor oppvaskmaskinen blir skitten. Legg spesielt merke til følgende:

Matrester: Du får ikke fjernet matrester fra serviset før du setter det inn. Dermed kommer gammel mat inn i maskinen. Husk å skrape bort alt overflødig mat først. Imidlertid bør du ikke fjerne all smusset, for det resulterer i at maskinen kjører et program med lav temperatur senere.

Plassering: Ofte plassere du serviset for tett, slik at det ikke blir nok vann og såpe på alle overflater.

Døren: Du glemmer å la døren stå åpen etter bruk. En lukket dør betyr at fuktighet forblir i maskinen.

Filtre og åpning: Du glemmer å rengjøre filtrene og døråpningen regelmessig.

Programmer: Du bruker ofte for raske programmer, som ikke får opp temperaturen. Høy temperatur er viktig for å drepe bakterievekst.

Kategorier: Bruk bare multi-kategoriene hvis vannets hardhetsgrad er under 21 dH, for de kan bare binde kalsium til dette nivået. Hvis hardheten er over 21 dH, bør du i stedet bruke salt, oppvaskmiddel og skyllemiddel.

Riktig dose: Du har kanskje ikke helt i kontroll over hvor mye vaskemiddel, salt og skyllemiddel som skal brukes i forhold til vannets hardhetsgrad. Du vil vanligvis kunne lese det i bruksanvisningen.

Spesielt er dosering av ulike midler noe av det som mange ikke vet så mye om. De helle bare tilfeldig, men det er viktig å finne rett dosering.

For lite vaskemiddel vil gjøre at serviset ikke blir renset riktig, og det kan oppstå bakterievekst i maskinen. Av overdosering kan det sitte igjen såperester på serviset slik at det ser møkkete ut.

Når det gjelder skyllemiddel, så er det spesielt glass det går utover. Både for mye og for lite skyllemiddel vil gi belegg på serviset, og det vil bli mest synlig på glass.  Det samme gjelder saltdoseringen, som må tilpasses i forhold til vannets hardhetsgrad. Det er nemlig salt, som binder partiklene i vannet.

Ønsker du å unngå en skitten oppvaskmaskin, er det lurt å rense maskinen 3-4 ganger i året. Her er delene du bør være spesielt oppmerksom på:

Silen: Tøm den en gang i uken, siden matrestene ender her. Ta ut silen og rengjør den med oppvaskmiddel. Det fine filteret må rengjøres på samme måte, men det behøver du bare å gjøre 3-4 ganger i året.

Avløp: Når filterplatene er fjernet, kan avløpet skrubbes med en børste og litt oppvaskmiddel.

Spylearm: Ta ut spylearmen og ta vekk matrestene med en tannpirker eller lignende. Tørk deretter med en mikrofiberklut.

Kurv: Mange oppvaskstativer er flyttbare, så ta dem ut og skrubb dem med en børste med litt oppvaskmiddel. Det kan være vanskelig å komme til i alle hjørner, så vurder å bruke en tannpirker eller lignende til de vanskeligste flekkene.

Hjørnene og sidene: Skrubb hjørnene og sidene på oppvaskmaskinen med en børste. Tilsett eventuelt sitronsyre i oppvaskmaskinen og la den gå en runde, hvis det er alvorlige kalksamlinger.

Døren: Døren har både sprekker og revner, så de må rengjøres med en tannbørste og tørkes ren med en mikrofiberklut.

Grytevask: Til slutt bør du kjøre en av maskinens kraftigste programmer ved høy temperatur, for å fjerne spor av smuss. Bruk gjerne gryte-programmet til dette formålet.


Få oppvaskmaskinen din til å vaske helt rent

Når du endelig har fått renset oppvaskmaskinen din etter instruksjonene ovenfor, så vil du også få en oppvaskmaskin som vasker serviset helt rent. Maskinens vaskeytelse kan raskt, bli dårligere så basert på artikler fra de danske avisene Politiken og Samvirke rådes du til å gjøre følgende:

Filter: Filteret må rengjøres ofte for å sikre optimal oppvask.

Fyll på: Husk å fylle på salt og skyllemiddel regelmessig. Mange oppvaskmaskiner forteller selv, når det er tid for en refill.

Eddik: Avhengig av hvor du bor, kan det være mye kalk i vannet.  For å bli kvitt kalken må du bruke eddik, og billig eddik holder lenge. Hell en halv liter i bunnen av en full maskin og kjør programmet. Bruk gjerne eddik sammen med glass, for å unngå kalkrester på glassene.

Sitronsyre: Hvis det er mye kalk i vannet, så er ikke eddik nok. Da bør du få tak i sitronsyre i pulverform. Legg sitronsyrepulveret i skuffen, hvor det vanligvis er vasketabletter og kjør et vanlig program med tom maskin.

Belegg på glass: Hvitt og stygt belegg fra maskinen, kan du ofte se spesielt på glass. De kan komme av en rekke årsaker, men oftest er det på grunn av kalk. Kalken fester seg ofte på glasset fordi det ikke er nok salt i maskinen. Salten binder nemlig kalken så det ikke setter seg andre steder. I tillegg bør du helst bruke grovt salt. Tommelfingerregelen er at jo mer kalsium det er i vannet, dess mer salt skal du bruke. Eksisterende flekker og belegg på glass og servise kan muligens fjernes med sitronsyre, hvis du kjører et program kun med glassene og serviset som er rammet.  Bare legg sitronsyre i pulverform i såpeskuffen.


Oppvaskmaskinens energimerke

En av de store problemene med oppvaskmaskiner er at de har et veldig høyt strømforbruk, spesielt hvis den kjører hver dag, og hvert program tar flere timer.

Den danske nettsiden Sparenergi.dk forklarer at hvis du vil tenke på strømforbruket når du går ut og kjøper en ny oppvaskmaskin, så bør du legge spesielt merke til maskinens energimerke. Energimerket forteller deg hvor mye strøm maskinen bruker i året og viser også energimerket. Her er det lurt å velge en modell i klasse A++ eller A+++, som er de beste modellene på markedet. Skalaen går ned til D, men bare ved å velge en modell i en litt lavere klasse, vil forskjellen på strømforbruket klart legges merke til:

energimaerkningen

Velger du for eksempel en modell til 13 kuverter i klasse A+++, koster bruk av maskinen 470 kroner i året. Velger du en modell med samme kapasitet i klasse A, koster modellen 670 kroner i året. Det er altså 200 kroner forskjell på bare noen få klasser.

Du kan også legge merke til om modellen er merket med en blomst eller en svane, som er det europeiske og nordiske miljømerket. Dette er også en garanti for at produktet er miljøvennlig.


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke Bosch oppvaskmaskiner er best i test?

Bosch SMU46CI01S og Bosch SMU46CW01S

🤓 Hvordan testes Bosch oppvaskmaskinene?

Maskinene vurderes på deres vaske- og tørkeevne samt tidsforbruk av en gjennomført vask. I tillegg ses det også på vann og strømforbruk, støynivå, brukervennlighet og den håndverksmessige utførelsen av maskinens ulike deler.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg gå etter?

Skalaen for oppvaskmaskiner går fra A+++ som det beste til D som det dårligste. Det er anbefalt at man velger en maskin med A+ som et minimum.


Bosch oppvaskmaskin test – Disse kildene vi har brukt:

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön er det svenske forbrukerrådet. Råd & Rön har laget to ulike tester av oppvaskmaskiner. En test er med 75 produkter, og en annen test er med 98 produkter. Felles for begge testene er at de har fokusert på vaske-/tørkeevne, strøm- og vannforbruk, tidsforbruk og brukervennlighet.

Du kan lese mer om testene her, og her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.


Andre relevante tester

Hvis du ønsker å vite mer om hvilke oppvaskmaskiner som er best på markedet akkurat nå, kan du med fordel lese vår oppvaskmaskin test hvor vi ser nærmere på en rekke forskjellige oppvaskmaskiner fra forskjellige produsenter. Her har vi samlet produktene med best ekspertanmeldelser og sammenligner også priser slik at du enkelt kan få oversikt over de billigste forhandlerne.

Dersom du leter etter en mindre oppvaskmaskin har vi også utarbeidet en benkoppvaskmaskin test hvor vi har samlet noen av de mest populære og benkoppvaskmaskinene på markedet. Denne testen inneholder en prissammenligning av produkter slik at du kan se hvilken forhandler som er billigst.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Bosch SMV46CX07E

✅ God anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch SMV46CX07E

Svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har testet og anmeldt Bosch SMV46CX07E. Ekspertene er imponerte over oppvaskmaskinen, derfor har begge instansene gitt den en god anmeldelse.

Dette har de blant annet gjort på grunn av maskinens gode vaske- og tørkeevne. De er imidlertid mindre imponerte over modellens tidsforbruk ved enkelte av programmene.

Ved kjøp av Bosch SMV46CX07E skal man være oppmerksom på at dette er en integrerbar oppvaskmaskin. Det betyr at den skal integreres i selve kjøkkenet samt at man må plassere en kjøkkendør på fronten.

Praktisk oppvaskmaskin velegnet til en større familie

Bosch SMV46CX07E har en kapasitet på 13 kuverter, derfor egner den seg godt til en større familie på rundt fire til fem personer. Maskinen er også energivennlig med en plassering i energiklasse A+++.

I tillegg til dette kommer Bosch SMV46CX07E med 6 oppvaskprogrammer som inkluderer blant annet Automatisk, Kort og Glass 40 grader. Programmet Glass 40 grader sørger for en skånsom vask av porselen og skjøre glass.

På fronten finner man en skjerm hvor man kan velge mellom ulike programmer og funksjoner med mer. Her finner man blant annet en timer-funksjon hvor man kan forhåndsinnstille maskinen til å starte en oppvask opptil til 24 timer i forveien.

I tillegg til de 6 programmene så er maskinen også utstyrt med det praktiske tørkesystemet Zeolith. Dette systemet sikrer jevne og raske tørkeresultater i tillegg til at funksjonen samtidig minimerer forbruket av energi.

Intelligent oppvaskmaskin

Med Bosch SMV46CX07E får man en intelligent oppvaskmaskin med de to funksjonene ExtraDry og VarioSpeed Plus. ExtraDry sørger for en optimal tørking av selv vanskelig servise, og VarioSpeed Plus forkorter vasketiden med opptil 66 %.

I tillegg er Bosch SMV46CX07E også utstyrt med en EcoSilence Drive-motor som bidrar til en mer energibesparende og stillegående oppvask. Derfor ligger også maskinens lydnivå på kun 44 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på rundt 60 dB.

Oppvaskmaskinen har også et program som heter MachineCare som renser maskinen innvendig. Her trenger man ikke å gjøre noe annet enn å sette i gang programmet.

Energibesparende oppvaskmaskin

Bosch SMV46CX07E er en energibesparende oppvaskmaskin når det kommer til bruk av vann og energi. Dette er blant annet takket være funksjonene Load Sensor og ActiveWater.

Load Sensor sikrer at man sparer energi selv om oppvaskmaskinen ikke er helt full, og ActiveWater-teknologien sørger for at man oppnår en full effekt med fokus på å minimere forbruket av vann og energi på samme tid.

Sist, men ikke minst, er Bosch SMV46CX07E fremstilt med en høydejusterbar overkurv som gir større fleksibilitet. Kurven kan flyttes rundt slik at det er enklere å gjøre plass til større gjenstander som store tallerkener, gryter og boller.

Fordeler ved Bosch SMV46CX07E:
 Vann- og energibesparende oppvaskmaskin
 Stillegående modell med EcoSilence Drive-motor
 Høydejusterbar overkurv
 Energimerking A+++
 6 programmer


Bosch SMV45AX00E

✅ God anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch SMV45AX00E
Svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har testet og anmeldt Bosch SMV45AX00E. Begge ekspertkildene har gitt maskinen en god anmeldelse i sine store tester av oppvaskmaskiner.

I anmeldelsene skriver ekspertene at de er imponerte over maskinens vaske- og tørkeevne, men at de er mindre imponerte over tidsforbruket ved enkelte av programmene. Ved kjøp av Bosch SMV45AX00E bør man være oppmerksom på at det er en integrert oppvaskmaskin som skal bygges inn i kjøkkeninnredningen.

Vann- og energibesparende oppvaskmaskin

Med Bosch SMV45AX00E får man en vann- og energibesparende oppvaskmaskin som er plassert i energiklasse A++. Maskinen kommer nemlig med flere besparende funksjoner i form av VarioSpeed Plus og Load Sensor.

VarioSpeed Plus reduserer vasketiden med opptil 66 % uansett om maskinen er helt full eller ikke, og Load Sensor sørger for at vann- og energiforbruket reduseres til og med ved mindre oppvask. Sensoren måler hvor mye innhold som er i maskinen, og deretter registreres og tilpasses vannivået.

I tillegg til dette kommer Bosch SMV45AX00E med en varmeveksler som gjør at den korrekte temperatur oppnås ved en skånsom vask. Dette er viktig når man skal vaske enten porselen eller skjørt glass.

Dersom det er bruk for å forhåndsinnstille maskinen til å starte på et bestemt tidspunkt så kan man benytte seg av timer-funksjonen. Her kan maskinen stilles inn til å starte en oppvask 24 timer i forveien.

Oppvaskmaskin med EcoSilence Drive-motor og programautomatikk

Bosch SMV45AX00E har en kapasitet på 12 kuverter, derfor egner den seg godt til en husstand med tre til fire personer.

Oppvaskmaskinen kommer med fem programmer og et lydnivå på 48 dB. Derfor vil den ikke bråke mye i hjemmet da en normal samtale til sammenligning har et lydnivå på rundt 60 dB. Det lave lydnivået er mulig takket være maskinens EcoSilence Drive-motor som både er stillegående og energibesparende.

Videre sørger også Bosch SMV45AX00E for at temperatur, skylletid og vannforbruk automatisk tilpasses etter maskinens innhold. Dette skjer takket være funksjonen programautomatikk som sikrer at man oppnår et optimalt vaskeresultat hver gang samtidig som at det er fokus på å redusere vann- og energiforbruket.

Grundig tørking

Bosch SMV45AX00E kommer med funksjonen ExtraDry som tørker innholdet i oppvaskmaskinen grundig. Da er man sikret at det serviset som er vanskelig å tørke ikke drypper vann når man tømmer maskinen.

Sist, men ikke minst, er Bosch SMV45AX00E utstyrt med en høydejusterbar overkurv og InfoLight. Den høydejusterbare overkurven gir mer fleksibilitet da man kan flytte på kurven for å tilpasse den etter innholdet, og funksjonen InfoLight lyser rett ned på gulvet. Lyset er påslått når maskinen er i gang, og avslått når maskinen er ferdig.

Fordeler ved Bosch SMV45AX00E:
 EcoSilence Drive-motor
 VarioSpeed Plus og Load Sensor
 ExtraDry-funksjon
 Programautomatikk
 InfoLight


Bosch SMU24AI01S

✅ Middels anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch SMU24AI01S

Bosch SMU24AI01S er blitt testet og anmeldt av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön som har gitt oppvaskmaskinens en middels anmeldelse.

I deres anmeldelse får modellens vaske- og tørkeevne en høy poengsum mens tidsforbruket får en lav poengsum. Ekspertene finner derfor både fordeler og ulemper ved denne modellen.

Ved kjøp av Bosch SMU24AI01S bør man også være oppmerksom på at oppvaskmaskinen er laget til å integreres i kjøkkeninnredningen. Maskinen må derfor installeres under en benkeplate, og den leveres også uten en topplate.

Oppvaskmaskin med flere energibesparende funksjoner

Med Bosch SMU24AI01S får man en oppvaskmaskin med flere energibesparende funksjoner som for eksempel Load Sensor og teknologien ActiveWater.

Funksjonen Load Sensor sørger for at energi- og vannforbruket reduseres selv ved en mindre oppvask takket være mengdesensorene som måler maskinens innhold. ActiveWater-teknologien sørger også for at man oppnår en maksimal effekt og en optimal oppvask uten å gå på kompromiss med forbruket av vann eller energi.

I tillegg til dette kommer Bosch SMU24AI01S med VarioSpeed som vasker innholdet i maskinen på halvparten av tiden, mens vaske- og tørkeresultatet blir det samme.

Stillegående og fleksibel oppvaskmaskin

Bosch SMU24AI01S har en kapasitet på 12 kuverter, derfor passer modellen godt til en husstand med rundt fire til fem medlemmer. Oppvaskmaskinen er plassert i energiklasse A+, som er den bedre enden av skalaen.

I tillegg til dette så ligger lydnivået på kun 48 dB, derfor vil ikke maskinen forstyrre resten av husstanden når den er i gang. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på rundt 60 dB. Dette er blant annet takket være modellens EcoSilence Drive-motor som både er energieffektiv, holdbar og stillegående.

Oppvaskmaskinen kommer også med en fleksibel høydejusterbar overkurv som gir ekstra plass i maskinen da man kan flytte rundt på den. Dette er ideelt hvis man ønsker å vaske store tallerkener, store boller eller lignende.

Sikker oppvaskmaskin med flere programmer

Bosch SMU24AI01S er utstyrt med de fire oppvaskprogrammene Normal 65 °C, Øko 50 °C, Glas 40 °C og Forskylling. Glassprogrammet på 40 grader egner seg godt til skjøre glass og porselen da programmet er skånsomt både under vask og under tørking.

Videre så er oppvaskmaskinen trygg i bruk på grunn av dørens barnesikring. Barnesikringen hindrer at døren kan åpnes når maskinen er i gang. Derfor trenger man ikke bekymre seg for at små barn skal åpne maskinen når de ikke er under tilsyn.

Sist, men ikke minst, så kommer Bosch SMU24AI01S med en timer-funksjon hvor man kan forhåndsinnstille modellen til å starte på et bestemt tidspunkt. Man kan derfor planlegge akkurat når man vil at den skal være ferdig.

Fordeler ved Bosch SMU24AI01S:
 EcoSilence Drive-motor
 Load Sensor og Active Water-teknologi
 VarioSpeed-funksjon
 Høydejusterbar overkurv
 Timer-funksjon

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere