AEG oppvaskmaskin test – Finn de beste oppvaskmaskinene fra AEG – Best i Test guide

0

I denne artikkelen ser vi nærmere på oppvaskmaskiner fra merket AEG. Oppvaskmaskinene har vært gjennom flere tester fra både det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Deretter har ekspertene etter nøye beregninger vurdert hvilke modeller som er best. Vi har også tatt med flere brukeranmeldelser i betraktning for å finne ut hvilke modeller forbrukerne selv foretrekker.

Legg spesielt merke til at det kan være to forskjellige typer oppvaskmaskiner: integrert og underbygget. Den underbygde modellen skal plasseres under benkeplaten ved siden av andre kjøkkenelementer. Derfor leveres denne typen uten topp og sidevegger, men med front.
Den integrert modellen leveres uten front, siden den må integreres med designet på kjøkkenet. Derfor må den ha samme front som resten av dørene på kjøkkenet. I tillegg finnes det også både brede og smale modeller.

I denne AEG oppvaskmaskin test får du:

🔸 En oversikt over de beste oppvaskmaskinene fra AEG
🔸 Alternativer til AEG
🔸 Informasjon om AEG
🔸 Guide til hvordan du best kan holde oppvaskmaskinen din ren
🔸 Informasjon om skyllemiddel, rust og energimerket
🔸 En gjennomgang av diverse tester, som vi har undersøkt og analysert

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene vi refererer til, nederst i denne artikkelen.


AEG FSE62800P

✅ God bedømmelse hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ God bedømmelse hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

AEG FSE62800P

Både det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har inkludert modellen AEG FSE62800P i sine store tester av oppvaskmaskiner. Det har blitt testet ulike modeller fra ulike merker i alle prisklasser, og både de danske og svenske ekspertene konkluderer med at AEG FSE62800 er en virkelig god oppvaskmaskin. Derfor får modellen virkelig gode kommentarer over nesten hele linjen.

Plass til 13 kuverter

AEG FSE62800P er designet for å passe inn i alle typer kjøkken, for den er laget i et enkelt design. I tillegg er modellen bare en integrert oppvaskmaskin, og det betyr at AEG FSE62800P leveres uten front, siden den er designet for å ha samme front som for eksempel dørene på kjøkkenet.

AEG FSE62800P er i tillegg en stor modell, noe som vil være gunstig for større husholdninger, gjerne på fire-fem personer, siden modellen har en kapasitet på 13 kuverter.

For å gi en så målrettet oppvask som mulig, har denne modellen også seks ulike programmer. Dermed vil du alltid være i stand til å finne akkurat det programmet som passer deg med forskjellige temperaturer og ulike typer service.

Fleksibel innredning

For å kunne inneholde så mange tjenester på en gang er OVA FSE62800P designet for fleksibilitet. Derfor finner du bestikkskuffen øverst, noe som gir mer plass for store tallerkener i bunnen av maskinen.

AEG-FSE62800P-opvaskmaskin

Holderen for glass er standard hos AEG.

Modellens teknologi har også et øye for det fleksible, for denne oppvaskmaskinen har en integrert timerfunksjon med forsinket start, som gjør at du kan planlegge når du vil vaske at oppvasken skal starte og avslutte.

Du kan derfor planlegge at oppvasken skal være ferdig når du kommer hjem, og du trenger ikke frykte for hva som kan skje ved et uhell siden AEG FSE62800P har AquaStop, noe som er en sikkerhetsfunksjon som slår av vanntilførselen automatisk, hvis lekkasjer skal skje.

Miljøvennlig modell

AEG FSE62800P vil også være et godt valg for miljøbevisste forbrukere. Modellen er nemlig i energiklasse A++, som er i den bedre enden av skalaen og sikrer husholdningen et fornuftig vann- og strømforbruk.

I tillegg til lavt forbruk innenfor miljømessige områder, så er maskinen også utformet for å gi veldig lite lyd når den er i drift. Med et lydnivå på 44 dB bråker den nemlig ikke mye, og hvis du er i nærheten av kjøkkenet, vil du vil ikke bli plaget av støy fra denne oppvaskmaskinen.

Modellen måler 90 cm (makshøyde), 60 cm (b) 55 cm (d), og er av typen som kan integreres.

Utvalgte fordeler med AEG FSE62800P:
🔵 Flott modell for 13 kuverter
🔵 Seks forskjellige programmer
🔵 Timer med forsinket start
🔵 Med sikkerhetsfunksjonen AquaStop
🔵 Miljøvennlig modell i energiklasse A++


AEG FFE62800PM

✅ God bedømmelse hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ God bedømmelse hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

AEG-FFE62800PM-opvaskmaskin

Oppvaskmaskinen AEG FFE62800PM har blitt testet av både av det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Eksperter fra begge instansene mener at AEG FFE62800PM har mange gode kvaliteter og gir modellen en god totalvurdering.

En oppvaskmaskin for store husholdninger

AEG FFE62800PM er en av de litt større oppvaskmaskinene, som kan inneholde 13 kuverter. Dette holder til forbruket for en husholdning på cirka fire-fem personer, så har du en litt større familie, vil den være et godt valg.

AEG FFE62800PM er en oppvaskmaskin som kan underbygges, og derfor leveres modellen med front, men ikke sidepaneler eller topp. Det er meningen at en underbygget modell skal plasseres under kjøkkenbenken sammen med skap med synlig front. Siden modellen dermed er synlig på kjøkkenet, er designet pent, enkelt og stilrent.

Fokus på komfort med Comfort Lift

Denne oppvaskmaskinen fra AEG har åtte ulike programmer, som er et høyt tall sammenlignet med andre oppvaskmaskiner. Dette betyr at det er flere valgmuligheter for forbrukeren, som får flere spesialiserte programmer og dermed en mer målrettet oppvask.AEG FFE62800PM med comfort lift

Disse programmene omfatter blant annet et hurtigprogram på 60 grader, AutoSense 45-70 grader, Eco, stilleprogram, glassprogram, 45 grader og intensiv 70 grader. Den dekker dermed alle tenkelige oppgaver. Det er også en ExtraHygiene-funksjon, som øker temperaturen mot slutten, der 99,9 prosent av bakteriene blir drept.

AEG FFE62800PM har i tillegg den spesielle funksjonen ComfortLift, som gjør det enda mer behagelig og ergonomisk å bruke modellen for forbrukeren. Du finner ComfortLift i den nederste skuffen, som har en løftemekanisme og kan føres opp til den øverste skuffen og tømmes derfra. Da trenger du ikke å bøye deg ned og belaste på ryggen din.

Airdry-tørking

Når spesialiserte programmer er kjørt, så må serviset også tørkes. Tørkeprosessen avgjør om det for eksempel setter seg kalsiumflekker og belegg på serviset, og det vil være spesielt på tydelig og stygt på glass.

AEG FFE62800PM har fokus på å komme dette til livs med modellens Airdry-teknologi, som bruker en så naturlig tørking som mulig. Du kan også kjøre Xtra-dry-programmet, som sikrer at serviset blir veldig tørt.

I tillegg er AEG FFE62800PM i energiklasse A++, som er i den beste enden av energiskalaen. Modellen har både timer-funksjon og automatisk av-funksjon som slår seg av ti minutter etter at vasken er fullført.

Modellen måler 81,8 cm (makshøyde), 60 cm (b) 57 cm (d), og er av typen som kan underbygges.

Utvalgte fordeler med AEG FFE62800PM:
🔵 Stor modell med plass til 13 kuverter
🔵 Med åtte ulike programmer
🔵 ExtraHygiene-funksjon som dreper alle bakterier
🔵 ComfortLift beskytter ryggen
🔵 Forsiktig tørking med Airdry-teknologi


AEG FFE62800PW

Gode brukervurderinger og energieffektiv

AEG FFE62800PW

Oppvaskmaskinen AEG FFE62800PW har ikke vært inkludert i offisielle tester eller blitt vurdert av eksperter. Vi har likevel valgt å inkludere modellen i denne artikkelen, siden AEG FFE62800PW har vist seg å være svært populært blant forbrukerne.

AEG FFE62800PW har fått mange gode brukeranmeldelser, som ofte går på modellens gode kvalitet, innredning samt gode evne til å vaske rent. I tillegg er denne modellen er en svært energieffektiv oppvaskmaskin i energiklasse A++. AEG FFE62800PW er også en oppvaskmaskin som kan underbygges.

13 kuverter og åtte programmer

AEG FFE62800PW er laget for litt større husholdninger, som vil ha flere programmer og alternativer å velge imellom. Modellen har plass til 13 kuverter, noe som tilsvarer forbruket til mellom fire og fem personer, samt åtte ulike alternativer for program. Disse programmene er hurtigprogram 60 grader, autoprogrammer 45-70 grader, øko, stilleprogram, glassprogram 45 grader, samt intensiv 70 grader. Dermed vil du alltid være i stand til å finne et program som passer til det serviset du skal vaske opp.

I tillegg kommer en ExtraHygiene-funksjon, som under ekstra høye temperatur dreper 99.9 prosent av alle bakterier. Glassprogrammet er et spesielt godt tillegg, som beskytter skjøre glass under vask med AEG SoftGrip og SoftSpikes, som holder glassene forsiktig på plass under oppvasken.

Ergonomisk modell med ComfortLift

AEG FFE62800PW er designet med stor indre fleksibilitet for å kunne inneholde mange kuverter. I tillegg har den teknologien ComfortLift, som sikrer bedre komfort for forbrukeren: Underkurven er utstyrt med en løftemekanisme, som kan heve kurven opp til den øvre kurven, hvor den kan tømmes og fylles. Det skåner spesielt forbrukerens rygg og er også noe som svært mange forbrukere understreker i sine vurderinger, at er en virkelig god og brukbar mulighet.

Miljøvennlig modell

AEG FFE62800PW har energiklasse A++, og det miljøvennlige aspektet er også integrert i modellens programmer. Atomprogrammene har derfor en vannsensor, som måler hvor skitten oppvasken er og deretter tilpasser vannmengde, temperatur, tid og innstilling i forhold til dette. Det er også mulighet til å slå på TimeSaver-funksjonen på flere av programmene, slik at varigheten kan reduseres mye.

Denne oppvaskmaskinen fra AEG har også flere andre gode og nyttige funksjoner som forbrukerne noterer seg. Det gjelder blant annet timer-funksjonen med forsinket start, slik at du kan planlegge oppvasken din, indikator for mangel på salt og skyllemiddel, automatisk avslutning etter ti minutter. Du finner også en Beam On Floor-lysindikator, som gjennom lys mot gulvet viser om oppvasken er ferdig og automatisk døråpner som selv åpner døren etter endt program, noe som fremmer en naturlig tørking.

Modellen måler 81,8 cm (makshøyde), 60 cm (b) 57 cm (d), og er av typen som kan underbygges.

Utvalgte fordeler med AEG FFE62800PW:
🔵 Plass til 13 kuverter og med åtte programmer
🔵 Mulighet for flere alternativer
🔵 ComfortLift med løftemekanisme i underkurven
🔵 Energiklasse A++ og mange øko-vennlige programmer
🔵 Timer med forsinket start

Her kan du se en video som demonstrerer ComfortLift-teknologien:

https://www.youtube.com/watch?v=Kazo9G2SSSg

Andre testvinnere – Alternativer til oppvaskmaskiner fra AEG

I denne artikkelen har vi gått igjennom forskjellige oppvaskmaskiner fra AEG, som i ulike tester har fått karakterer av eksperter gjennom ulike tester, eller som er svært populære blant forbrukerne.

I tillegg til disse oppvaskmaskinene fra AEG, så er det også mange andre gode modeller på markedet. For å sikre en så nyansert oversikt som mulig, så vil vi i dette avsnittet gå igjennom ytterligere en oppvaskmaskin fra merken Bosch.


Bosch SMU46CB01S

Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch SMU46CB01S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 235,00 Kr. 0,00 Kr. 5 235,00 Kr. Les mer
5 235,00 Kr. 0,00 Kr. 5 235,00 Kr. Les mer
5 235,00 Kr. 0,00 Kr. 5 235,00 Kr. Les mer

 

Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har gjennomført en omfattende test av oppvaskmaskiner og har prøvd og testet alle 73 modeller fra ulike merker og i forskjellige prisklasser.

Modellen Bosch SMU46CB01S er inkludert i begge testene, og etter fullført test konkluderer de svenske ekspertene med at Bosch SMU46CB01S er en så god oppvaskmaskin at den blir kåret til testvinner. Bosch SMU46CB01S er en oppvaskmaskin som kan underbygges.

13 kuverter og seks programmer

Bosch SMU46CB01S er en av de større modellene og har plass til rundt 13 kuverter. Den passer lett til et daglig forbruk for en familie på fire-fem personer. I tillegg har Bosch SMU46CB01S et stort utvalg av programmer, noe som gjør bruken veldig allsidig.

Denne modellen har seks ulike programmer, som teller intensiv, auto 45-70 grader, øko, glass, super og forhåndsskylling.

Hvis serviset er veldig skittent, kan det være en fordel å bruke skylleprogrammet, som fjerner den verste skitten før selve hovedprogrammet starter. Autoprogrammene tilpasser seg automatisk til det serviset som er plassert i maskinen, men du kan også velge et egendefinert program, hvis du ønsker å ha den mest optimale behandlingen av serviset.

På Bosch SMU46CB01S gjelder det spesielt glassprogrammet, som er designet for å ta spesielt godt vare på skjøre glass og som utfører et skånsom program. For å fjerne all skitten er det en spesiell Machine Care-funksjon som fjerner fett og kalkavleiringer ekstra nøye.

Intelligent med sensorer

Bosch SMU46CB01S er et moderne vaskemaskin som er utstyrt med en rekke nyttige funksjoner og teknikker, noe som gjør maskinen i stand til å gjøre smarte valg. Den har blant annet AquaSensor, som regulerer rengjøringsprosessen selv etter type servise og skitt, slik at det fokuseres på hva slags flekker som finnes på serviset, har for et optimalt resultat.

Det er også en MengdeSensor, som selv oppdager hvor full oppvaskmaskinen er, og tilpasser programmets type og lengde deretter.
I tillegg er Bosch SMU46CB01S utstyrt med motorteknologien EcoSilence Drive, som gir en strømbesparende og stille arbeidsprosess, som sikrer at modellen ikke lager så mye støy. Lydnivået på denne oppvaskmaskinen ligger på kun 46 dB.

Som nevnt er denne modellen en smart oppvaskmaskin, og som en ekstra bonus registrerer modellen selv når det er på tide å fylle på skyllemiddel og salt. Så snart dette blir aktuelt, vil forbrukeren bli informert om dette gjennom en indikator på skjermen.

Bosch SMU46CB01S er også utstyrt med en timer-funksjon med forsinket start, slik at du kan planlegge oppvasken din.

AquaStop og ServoLås

Bosch SMU46CB01S har et høyt nivå av sikkerhet , som både handler om barns sikkerhet, og den generelle lekkasje-sikkerheten. Modellen har en mekanisk barnesikring på døren og elektronisk barnesikring på panelet. Det spesielle ServoLås-systemet sørger for sikker håndtering og økt smidighet når døren skal åpnes og lukkes.

Bosch SMU46CB01 har også AquaStop-funksjon, som beskytter mot mulige vannskader, siden vanntilførselen automatisk avsluttes, slik at oversvømmelser og lekkasjer kan unngås.

Modellen måler 87,5 cm (makshøyde), 60 cm (b) 55 cm (d), og er av typen som kan underbygges.

Utvalgte fordeler med Bosch SMU46CB01S:
🔵 Stor kapasitet på 13 kuverter
🔵 Seks forskjellige programmer
🔵 Spesialprogram til glass
🔵 Smart modell med AquaSensor og MengdeSensor
🔵 Sikker modell med AquaStop og ServoLås.


Om AEG

AEG logo

AEG står for Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft og ble grunnlagt i Tyskland i 1883 av Emil Rathenau. Rathenau hadde kjøpt ulike patenter, som ble utviklet av oppfinneren Thomas Edison, og som han ville bruke til å starte en elektronikk-virksomhet.

Rathenau hadde hell med bedriften sin og allerede på begynnelsen av 1900-tallet vokste selskapet og ble en suksess. Flere fabrikker ble raskt etablert i Berlin og rundt omkring i Tyskland.

I 1969 startet AEG et samarbeid med Siemens el-produksjon, og arbeidsstyrken økte til rundt 150 000 mennesker. AEG arbeider på mange områder og AEG har blant annet spilt en stor rolle i lokomotiv – og jernbaneteknologien i Tyskland, så vel som i fly- og bilindustrien.

På 1980-tallet hadde AEG økonomiske problemer, og i 1990-årene ble selskapet nødt til å selge deler av produksjonen på ulike områder. Dette gjaldt blant annet husholdningsapparater (slik som oppvaskmaskiner), som i 1994 ble kjøpt opp av Electrolux. Imidlertid har Electrolux beholdt det kjente AEG-merket i denne produksjonen, og det er derfor fortsatt mulig å kjøpe produkter i dag med den velkjente røde/hvite AEG-logoen.

Ønsker du å lese mer om AEG, kan du besøke selskapets nettside her.


Slik holder du oppvaskmaskinen din ren

rengoring af din aeg opvaskemaskineNår oppvaskmaskinen gjør serviset rent, vil det unektelig være massevis av matrester og rester av rengjøringsmidler, noe som vil være i maskinens system. Man kan imidlertid gjøre mye for å holde oppvaskmaskin ren. Både Bolius.dk, Idenyt.dk, Klikk.no, Viivilla.no, Expressen.se samt Hemtrevligt.se har vært involvert i å holde oppvaskmaskinen ren, og har her oppsummert de beste rådene:

Først og fremst skriver ekspertene at du bør vurdere hvorfor oppvaskmaskin blir skitten. Legg derfor spesielt merke til følgende:

Matrester: Husk å fjerne matrester fra serviset før det settes inn. Hvis du ikke skraper av serviset først, vil det komme gammel mat i oppvaskmaskinen. Imidlertid bør du ikke fjerne all smusset, siden det resulterer i at maskinen kjører et program med lav temperatur senere.

Plassering: Pass på at du ikke plasserer serviset alt for tett, siden det er det en risiko for at ikke kommer med tilstrekkelige mengder vann og såpe rundt på alle overflater.

Døren: Husk å la døren stå åpen etter bruk, for en lukket dør gjør at fuktighet ikke kan komme ut av maskinen. Det kan skape et dårlig klima.

Filtre og åpning: Rengjør filtrene og døråpningen regelmessig

Programmer: Selv om det er fristende, bør du ikke alltid bruke de raske programmene, siden temperaturen ikke alltid er høy nok. Høy temperatur er viktig for å drepe bakterievekst.

Kategorier: Bare bruk multitablettene hvis vannets hardhetsgrad er under 21 dH, for de kan bare binde kalsium til dette nivået. Hvis hardheten er over 21 dH, bør du i stedet bruke salt, oppvaskmiddel og skyllemiddel manuelt.

Riktig dose: Du har kanskje ikke helt i kontroll over hvor mye vaskemiddel, salt og skyllemiddel som skal brukes i forhold til vannets hardhetsgrad. Du vil vanligvis kunne lese det i bruksanvisningen.

Foruten rådene ovenfor er det også viktig å rengjøre oppvaskmaskinen grundig tre til fire ganger i året. Vær spesielt oppmerksom på følgende komponenter:

Filter: Det finnes både ent grovfilter og et fint filter i oppvaskmaskinen. Pass på at du tømmer grov-filteret en gang i uken, siden matrestene ender her. Ta ut filteret og rengjør det med oppvaskmiddel. Det fine filteret må rengjøres på samme måte, men det behøver du bare å gjøre 3-4 ganger i året.
Avløp: Rense sluket med en børste tilsatt litt oppvaskmiddel, etter at filtrene er fjernet.

Spylearm: Ta ut spylearmene og ta vekk matrestene med en tannpirker eller lignende. Tørk deretter med en mikrofiberklut.

Kurv: Det finnes flyttbare oppvaskkurver på mange modeller, så ta dem ut og skrubb dem med en børste med litt oppvaskmiddel. Du kan også bruke en tannpirker eller lignende på de vanskeligste stedene, siden det kan være vanskelig å komme til i alle hjørner.

Hjørnene og sidene: Skrubb hjørnene og sidene på oppvaskmaskinen med en børste. Tilsett eventuelt sitronsyre i oppvaskmaskinen og la den gå en runde, hvis det er alvorlige kalksamlinger.

Dør: Det er både revner og sprekker i døren. Rengjør dem med en tannbørste og tørk av med en mikrofiberklut.

Grytevask: Etter rengjøringen bør du til slutt kjøre en av maskinens kraftigste programmer ved høy temperatur, for å fjerne spor av smuss. Bruk gjerne gryte-programmet til dette formålet.


Hvordan bruke skyllemiddel i oppvaskmaskinen

Det danske nettmagasinet Idenyt.dk skriver at skyllemiddel er ment for å myke opp vannet, slik at det ikke setter seg fast på serviset som små dråper, som tørker inn og former kalsiumflekker. Skyllemiddel er også ment å redusere vannets overflatespenning.

Når overflatespenningen er redusert, så forsvinner vannet lettere fra serviset, noe som også sikrer færre kalsiumflekker. Det finnes sitronsyre i skyllemiddel – sitronsyre er veldig sterkt og kan også brukes til hovedrengjøringen av oppvaskmaskinen.

Tænk skriver, at hvis du bruker alt-i-ett-tabletter, så vil disse inneholde vaskemiddel, salt og skyllemiddel, der de vanlige tablettene kun inneholder vaskemiddel, så her bør selv fylle på skyllemiddel. Hvis du bruker den første typen, bør du være klar over at spesielt glass kan bli litt uklare.

Når det gjelder skyllemiddel, så er det spesielt glass det går utover. Hvis du selv doserer, kan både for mye og for lite skyllemiddel gi belegg på serviset, og det vil bli mest synlig på glass.

Det danske forbrukerrådet Tænk skriver videre at doseringen av skyllemiddel vil variere, avhengig av hvilken maskin du har, men den største faktoren er hvor du bor. Doseringen avhenger nemlig av hardheten på vannet (mengden av kalk), og det er forskjeller avhengig av hvor du er i landet.

Hvis du bor i et område med svært hardt vann, vil det være behov for en større dose med skyllemiddel. Hvis du ikke vet hvor hardt vannet er i boligen din, så kan du ta kontakt med kommunens tekniske forvaltning.

Legg også merke til at dosering av salt i oppvaskmaskin, i stor grad følger de samme retningslinjene som skyllemiddel. Dette nivået må også justeres i forhold til hardheten av vannets hardhet. Det er nemlig salt som binder kalsium i vannet.


Unngå flyverust og glasspest

Opplever du ofte at ditt ellers rustfrie stålbestikk fortsatt får skjemmende flekker? I et slikt tilfelle kan det være at det er flyverust i oppvaskmaskinen.

Det danske nettmagasinet Idenyt.dk skriver at flyverust oppstår når du setter rustfritt bestikk i oppvaskmaskinen sammen med enten rustne gjenstander og servise, eller servise som ikke er laget av rustfritt stål. Det kan være ganske små ting som du ellers ikke ville ha lagt merke til. Det kan for eksempel være en hvitløkpresse eller bladet på ostehøvelen. Flyverust kan også stamme fra bestikkholderen, hvis den har fått sprekker og jernet har blitt synlig.

Har du allerede fått flyverust på rustfritt bestikk, så kan du kan løse problemet ved å kjøpe en klassisk rustfjerner. Du vil ofte oppleve at det er rester av flyverust i oppvaskmaskinen, og hvis du vil ta det til livs, så du kjøre en tom vask med sitronsyre.

I tillegg til flyverust kan du også oppleve at glass får hvite striper eller belegg. Her kan det være snakk om glasspest, som oppstår hvis det er små sprekker glassene, og du setter dem i oppvaskmaskinen ofte. Du vil som oftest ikke være i stand til å reparere skaden, hvis det har allerede skjedd. Du kan, imidlertid prøve å sette glass i oppvaskmaskinen og kjøre en vask med sitronsyre på høy temperatur.

Problemene med de hvite strekene på glassene skyldes ofte kalk. Kalken fester seg ofte på glasset fordi det ikke er nok salt i maskinen. Salten binder nemlig kalken så det ikke setter seg andre steder. Tommelfingerregelen er at jo mer kalsium det er i vannet, dess mer salt skal du bruke og helst grovt salt.


Dette må du ikke sette i oppvaskmaskinen

Det er lett å bare sette skittent servise i oppvaskmaskinen og la maskinen gjøre arbeidet. Det er imidlertid ting som du ifølge det danske nettmagasinet Idenyt.dk ikke bør legge i oppvaskmaskinen.

Det kan være ulike årsaker til dette, men som en generell regel bør du ikke sette dyre krystallglass, gammelt porselen og håndmalte eller dekorerte glass i maskinen. Ved høye temperaturene og sterk behandling i oppvaskmaskinen kan det oppstå skade på glass eller porselen, men enkelte oppvaskmaskiner har imidlertid glassprogrammer som skåner glass.

I tillegg bør du heller ikke ta bestikk med bein- eller trehåndtak i maskinen, panner av aluminium eller kjøkkenutstyr laget av tre.

Idenyt.dk skriver videre at det også er ting som kan være direkte skadelig for oppvaskmaskinen, hvis du får dem i oppvaskmaskinen. Oppvaskmaskinen klarer mindre matrester maskinen kan håndtere, men vær forsiktig med sigarett-blits og lysestaker, som sitter rester av stearin fast.


Informasjon om energimerket

En oppvaskmaskin er en god luksus i hverdagen, men dessverre forbruker den også svært mye vann og strøm. Dette er fordi maskinen ofte brukes hver dag, og programmene kan ta flere timer.

Det danske nettstedet Sparenergi.dk forklarer at hvis du ønsker å spare på strømforbruket, så bør du være spesielt oppmerksom på maskinens energimerke når du går ut og kjøper en ny oppvaskmaskin.

Energimerket informerer nemlig om hvor mye strøm maskinen bruker per år, samt hvilken energiklasse maskinen har. Her er det lurt å velge en modell i klasse A++ eller A+++, som er de mest energivennlige modellene på markedet. Skalaen går ned til D, men bare ved å velge en modell i en litt lavere klasse, vil forskjellen på strømforbruket klart legges merke til:

Sparenergi.dk forklarer det her i praksis med en sammenligning:

🔷 Velger du en modell til 13 kuverter i klasse A+++, koster bruk av maskinen 470 kroner i året.
🔷 Velger du en modell med samme kapasitet i klasse A, koster modellen 670 kroner i året.

Det er altså 200 kroner forskjell på bare noen få klasser.

Du kan også legge merke til om modellen er merket med en blomst eller en svane, som er det europeiske og nordiske miljømerket. Dette er også en garanti for at produktet er miljøvennlig.

Her kan du se en liten video som forklarer mer om energimerket:

https://www.youtube.com/watch?v=mA6cEyrj7ko

AEG oppvaskmaskin test – Disse kildene har vi brukt:

Forbrukerrådet Tænk 🇩🇰

Forbrukerrådet Tænk er det danske forbrukerrådet. Her utføres omfattende tester og sammenligninger av hverdags- og forbrukerprodukter. Her snakker vi om en test av 52 oppvaskmaskiner med fokus på vaskeevner, tørkeevner, vann- og strømforbruk, tidsforbruk, brukervennlighet og funksjoner.

Du kan lese mer om testen her på nettsiden deres, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.

Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön er en svensk forbrukerorganisasjon. Råd & Rön har foretatt en test av 73 oppvaskmaskiner, hvor det er satt fokus på vaske/tørkeevne, strøm- og vannforbruk, tidsforbruk og brukervennlighet.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.

Forbrukeranmeldelser av AEG oppvaskmaskiner:

I tillegg til ovennevnte tester har vi også sett på forbrukerens vurderinger hos ulike forhandlersider. Vi har sett på nærmere på ulike oppvaskmaskiner og sett hva vanlige forbrukere mener om modellene.


Andre relevante tester:

Hos Forbrukerliv.no har vi også utarbeidet en rekke andre artikler knyttet til oppvaskmaskiner. For eksempel kan du lese vår generelle artikkel om test av oppvaskmaskiner her. I denne artikkelen går vi gjennom testvinnende oppvaskmaskiner fra et bredt utvalg av forskjellige produsenter.

For eksempel, hvis du bor i leilighet eller har bare liten plass i huset for en oppvaskmaskin, så kan du med fordel lese vår artikkel om benkoppvaskmaskiner her. I denne artikkelen vil du få en oversikt over de bordoppvaskmaskinene på markedet som klarer seg best i test. I artikkelen vil du også finne en rekke tips til hvordan du får mest mulig ut av en bordoppvaskmaskin.

Hvis du vil ha mer informasjon om andre merker enn AEG, så vi har også utarbeidet en rekke artikler på alternative merker.
Det er særlig to merker som ofte skiller seg ut når det blir foretatt tester hos for eksempel det danske forbrukerrådet Tænk og det svenske forbrukerrådet Råd & Rön.

Det er spesielt Siemens oppvaskmaskiner og Bosch oppvaskmaskiner, som ofte får topplasseringene i diverse tester. Du kan lese begge disse testene hvis du vil finne ut hvem av modellene deres som har blitt kåret til best i test.

{{ reviewsOverall }} / 5   (0 Vurderinger)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse