Ovn Testoversikt – Oversikt over de beste ovnene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

I denne artikkelen ser Forbrukerliv nærmere på forskjellige tester av ovner. Ekspertene har gjennomgått et antall ovner for å vurdere hvilke modeller som er de beste og hvorfor. Modellene i denne artikkelen er alle vanlige innbyggingsovner som er skapt til å være en integrert og innebygd del av kjøkkenet. Utover dette har vi inkludert én dampovn som også er en innbyggingsovn.

Vi gjennomgår de forskjellige testene for å kunne guide deg til å finne den ovnen som passer best til dine behov. Vi har sett nærmere på tester fra svenske Råd & Rön og Testfakta. Ønsker du å lese mer så har vi nederst i artikkelen inkludert en liste over kildene vi har brukt i undersøkelsene våre.

Denne ovn testoversikten inneholder:

 Oversikt over de beste ovnene
 Råd til best mulig rengjøring av ovnen
 Guide til å velge den mest energibesparende ovnen
 Gjennomgang av diverse tester vi har undersøkt og analysert

Merk at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultatene fra utvalgte tester slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet. 


AEG BEB230010M 

AEG BEB230010M

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
AEG BEB230010M er en brukervennlig og enkel multifunksjonsovn med et lavt energiforbruk. Ovnen ligger nemlig i energiklasse A. Den har et ekstra stort ovnsrom med en kapasitet på 71 liter, så her er det nok av plass til å tilberede mat til store middager og ha gjester på besøk.

Denne modellen er brukervennlig da den er utstyrt med skruknapper. Her er det mulig å stille inn de ulike funksjonene slik at de passer til ingrediensene man skal bruke.

Ovnen har et lys som man ikke blir blendet av og gjør det enkelt å få oversikt over det store ovnsrommet – til og med hvis man har flere stekeplater i ovnen samtidig. 

Modell med ekstra stor stekeplate og PerfectEntry sideskinner 

AEG BEB230010M har PerfectEntry sideskinner. Det vil si at sideskinnene er laget på en måte som gjør det enkelt å sette stekeplatene inn i ovnen. Skinnene er plassert på begge sidene av ovnen slik at det er mulig å la stekeplaten hvile på skinnene.

Modellen er i tillegg utstyrt med en XL-stekeplate som gjør det mulig å tilberede store porsjoner på én gang. Denne stekeplaten er 20% større enn andre stekeplater av standardstørrelse.

Innbyggingsovn med mange funksjoner 

AEG BEB230010M er en innbyggingsovn med mange funksjoner. Det er mulig å bruke både over- og undervarme, lavtemperatursteking, grill, varmluft og mye mer.

Uansett om man skal bruke ovnen til å bake kake, tilberede stek eller grille biff så har man med denne ovnen mulighet til å finne den riktige funksjonen.

Denne modellen har et SurroundCook-system som sørger for at varmen holdes jevn og nøyaktig. Dette gir perfekte resultater uansett hva slags oppskrifter og ingredienser man bruker.

Vifteteknologien kan tilberede flere retter samtidig. Da trenger man ikke snu ingrediensene siden varmen når alle rettene med like jevn temperatur.

Enkel å gjøre ren/rengjøre samt flere sikkerhetsfunksjoner

AEG BEB230010M vil for det meste holdes ren da ovnens overflate er belagt med en type metall. I tillegg er modellen utstyrt med AntiFingerPrint slik at overflaten ikke får merker av skitt og fettmerker etter fingre.

Ovnen er enkel å rengjøre da skitt og matrester raskt vil kunne tørkes av den glatte overflaten.

Ovnsdøren kan tas av uten hjelp av verktøy – derfor kan også denne rengjøres raskt. Dette gir brukeren bedre tilgang til ovnsrommet dersom det skal rengjøres. Ovnsrommet er belagt med EasyClean-emalje som gjør det enkelt å vaske.

Med et aktivt kjølesystem, barnesikring og IsoFront Plus er det flere sikkerhetsfunksjoner på plass i denne modellen. AEG BEB230010M er en ovn som lett kan brukes i hjem med barn da den er utstyrt med barnesikring. Ovnsdøren kan låses slik at det ikke er mulig å åpne den, samtidig som kjølesystemet sørger for at den forblir kald på utsiden – også når ovnen står på.

IsoFront Plus vil i tillegg sørge for at ovnens utside aldri blir varmere enn 20 grader.

Spesifikasjoner ved AEG BEB230010M– mål
Høyde: 59,4 centimeter
Bredde: 59,5 centimeter
Dybde: 56,7 centimeter
Innbyggingshøyde: 590 millimeter
Innbyggingshøyde maks: 590 millimeter
Innbyggingsbredde: 560 millimeter
Innbyggingsdybde: 550 millimeter
Vekt: 33,5 kilo 

Spesifikasjoner ved AEG BEB230010M– nøkkelopplysninger
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 71 liter
Energiklasse: A
Energiforbruk konvensjonell varme kWh: 0,99
Energiforbruk varmluft kWh: 0,88
Lydnivå dB(A): 47 dB
Spenning (V): 230 volt

Fordeler ved AEG BEB230010M:
 Stor kapasitet på 71 liter
 Multifunksjonsovn med mange funksjoner
 Massevis av sikkerhetsfunksjoner
 Med SurroundCook og kjølesystem
 XL-stekeplate, AntiFingerPrint og EasyClean-emalje


Siemens HB672GBS1S

Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Relateret billede

.
Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har kåret modellen Siemens HB672GBS1S til testvinner. Denne modellen er spesielt gunstig for den forbrukeren som vil ha en moderne og brukervennlig ovn med massevis av forskjellige funksjoner. Siemens HB672GBS1S har et ovnsrom på hele 71 liter – dette er en ideell størrelse for en stor familie som trenger å lage mye mat på én gang. Man må imidlertid være oppmerksom på målene da denne innbyggingsovnen skal integreres i et kjøkkenelement.

Energivennlig innbyggingsovn med pyrolyse

Ovnen ligger i energiklasse A+. Dette er ideelt for den forbrukeren som vil lage mat med en ovn som både skåner miljøet og ens eget pengebruk. Med et design i rustfritt stål vil denne ovnen passe perfekt inn i de fleste norske hjem da utseendet er klassisk, men samtidig moderne. Utover dette er ovnen enkel å rengjøre da den faktisk rengjør seg selv – også kalt pyrolyse. Pyrolyseprogrammet sørger for at det er raskt og enkelt å rengjøre ovnen da man ikke trenger å gjøre annet enn å sette i gang programmet. Deretter vil ovnen ved enormt høy temperatur brenne vekk matrester, skitt og annet til en slags aske. Når pyrolyseprogrammet er ferdig trenger man bare tørke av restene med en klut.

8 forskjellige ovnsfunksjoner

Siemens HB672GBS1S har hele 8 forskjellige ovnsfunksjoner man kan få glede av. Den har blant annet over- og undervarme, 4D-varmluft, en pizzafunksjon og en grillfunksjon. Det er enkelt å velge mellom de forskjellige funksjonene da dette kan gjøres med ovnens «touch-control». I tillegg til disse smarte funksjonene har ovnen også en «Softclose-funksjon» som er svært fordelaktig. På den måten slipper man å slå igjen ovnsdøren for hardt da dette sørger for at ovnen alltid lukkes på en stille og rolig måte.

ECO-funksjon og hurtigoppvarming

Denne modellen er svært miljøvennlig da Siemens har sørget for å innlemme noen utrolig miljøvennlige programmer og funksjoner. Ovnen har blant annet en ECO-funksjon for de familiene som vil bruke varmluftsovnen uten å bruke for mye energi. Denne funksjonen gjør dette mulig da modellens energiforbruk er omtrent 30% mindre enn det andre ovner på markedet bruker ved varmluft. Selv om energiforbruket er lavere skal man ikke være i tvil om at ovnen fungerer optimalt. Maten vil fremdeles komme ut helt perfekt.Siemens HB672GBS1S har også en hurtigoppvarmingsfunksjon. Det vil si at ovnen kan varmes helt opp til 175 grader på ca. 5 minutter. Hvis man har det travelt og må lage mat raskt så er denne funksjonen ideell.

Utvalgte fordeler ved Siemens HB672GBS1S:
 Stort ovnsrom med en kapasitet på 71 liter
 8 forskjellige ovnsfunksjoner
 Pyrolyseprogram som sørger for rask og enkel rengjøring
 Hurtigoppvarming
 Miljøvennlig ovn med ECO-funksjon


Bosch HBG672BS1

Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Product image

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

 

Bosch HBG672B1 er en innbyggingsovn med et stort ovnsrom på 71 liter. Modellen er derfor velegnet til familier med flere barn da det er plass til å lage mye mat på én gang. Kapasiteten på ovnsrommet er viktig for familier som trenger en stor ovn med masse plass – derfor skal man alltid sjekke størrelsen på ovnsrommet før man kjøper ovn. Dersom man ser etter en innbyggingsovn bør man i tillegg se etter en ovn som får plass på kjøkkenet. Det er nemlig forskjell på kjøkkenelementer og ovnenes størrelser – det ville jo vært ergerlig å kjøpe en ovn som ikke fikk plass på kjøkkenet.

Energivennlig innbyggingsovn med flott design

Denne ovnen er designet i rustfritt stål og vil passe perfekt inn i de fleste hjem. Designet er ikke bare fint å se på da ovnens utseende gjenspeiler kvalitet, komfort og enkelhet – som er 3 nøkkelord når det gjelder denne innbyggingsovnen fra Bosch. Ovnen har i tillegg energimerket A+ som er perfekt til en familie som vil spare på energiforbruket. Under matlagingen er det mulig å velge mellom tilsammen 8 forskjellige funksjoner. Med denne ovnen har man virkelig mulighet til å utfolde seg på kjøkkenet. Uansett om det er bruk for varmluft, tiningsfunksjon eller en pizzafunksjon så er alt dette å finne blant ovnens smarte funksjoner.

Rask og enkel rengjøring

Bosch HBG672B1 er en ovn som det ikke tar lang tid å holde ren og fin. Den kommer nemlig med et innebygd pyrolyseprogram. Dette er en funksjon som betyr at ovnen selv tar seg av rengjøringen uten at det krever noe særlig arbeid av forbrukeren. Når ovnen er ferdig med pyrolyseprogrammet trenger man bare tørke av restene med en klut – da vil ovnen være så god som ny. Med ovnens Softclose-funksjon er det heller ikke mulig å slå igjen ovnsdøren for hardt ved uhell da denne funksjonen sørger for at ovnen alltid lukkes sakte og rolig.

Enkel matlaging med AutoPilot-funksjon

Med Bosch HBG672B1 kan det ikke bli stort enklere å lage mat. Den har nemlig en AutoPilot-funksjon som hjelper til med matlagingen når det trengs. Med denne funksjonen er det ingen mulighet for at maten ikke kommer ut av ovnen perfekt tilberedt. Det eneste man trenger å gjøre er å sette maten inn i ovnen, plotte inn vekten og velge en av de mange programmene. Når dette er gjort trenger man bare vente på at ovnen skal bli ferdig med tilberedningen før man tar ut maten.

Utvalgte fordeler ved Bosch HBG672B1:
 Stort ovnsrom med en kapasitet på 71 liter
 8 forskjellige ovnsfunksjoner
 Pyrolyseprogram som sørger for enkel og rask rengjøring
 Energimerket A+
 AutoPilot-funksjon
 Softclose-funksjon


Slik rengjør du ovnen din

Mange bruker ovnen nesten hver dag, og det flittige bruket vil naturligvis grise til ovnen. Her ender rester med mat-os både fra brød, stekefett og pizza, og ettersom tiden går vil ovnen kun bli mer skitten. Derfor anbefales det å rengjøre ovnen ca. en gang hver andre måned.

Pass på kjemiske stoffer

Forskjellige typer ovner og komponenter krever hver sin rengjøring, og noen velger å ty til sterke rengjøringsmidler. Det norske magasinet Dn.no forteller at dette ofte innebærer spesiallaget rens med en pH-verdi som ligger langt unna normalen på 7. Det finnes mange kjemiske stoffer i rengjøringsmidler, men resultatmessig virker de godt – også på en tilgriset ovn. Det skal heller ikke brukes varme da midlene er kraftige i seg selv. Ulempen er at det er påbudt med beskyttelsesutstyr og god utlufting hvis man benytter seg av kjemiske rengjøringsmidler – det vil si hansker og beskyttelsesbriller, munnbeskyttelse og grundig gjennomlufting mens rengjøringen pågår.

Gjør ren ovnen på en naturlig måte

Det finnes alternativer til kjemisk rengjøring av ovnen: Her har vi samlet alt du trenger å vite for å kunne rengjøre ovnen din på en naturlig måte. Dette er basert på råd både fra den danske boligsiden bolius.dk.

Ovner med vanlig emalje

Hvis du har en ovn med helt vanlig emalje så må du være forsiktig med å skrape fett fra ovnsruten: Start forsiktig med et barberblad og ta ut ristene. Vask deretter ovnens sider med grønnsåpe og husk hansker. Bruk gjerne en oppvaskbørste for å komme til i alle hjørnene. Skru ovnen på 100 grader og slå den av igjen når det bobler – da fjernes fettet som har brent seg fast. Sett deretter ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter for å fjerne lukten av grønnsåpe. (NB: Ovner med ru, selvrensende emalje vil ikke tåle grønnsåpe og er ofte selvrensende!)

Glassruten

Pass veldig godt på glassruten, som verken må få slag eller bli utsatt for rengjøringsmidler som kan lage riper. Start med å skrape vekk det verste smusset med et barberblad, og avmonter gjerne ruten om dette er mulig. Tørk deretter over glasset med en klut med vanlig oppvaskmiddel, og la det stå i 30 minutter mens fettet løses opp. Etter en halvtime kan du tørke av glasset med en fuktig klut.

Ristene

Nrk.no skriver at det som oftest holder å legge ristene i bløtt i en oppvaskbalje med såpevann eller sette de i oppvaskmaskinen. Har man en ovn hvor ristene ikke kan tas ut, kan man vaske de med en svamp og såpevann. Man kan eventuelt pusse de med stålull.

Har man uttakbare rister og såpevannet ikke er nok, skriver Politiken.dk at man som alternativ kan legge de i bløtt over natten. Her kan man bruke en blanding av vann, rengjøringsmiddel og en dråpe salmiakk, men husk å lufte veldig godt ut når du bruker sterke midler som salmiakk.

Ventilator i varmluftsovner

Har man en varmluftsovn finnes det en vifte øverst i ovnen som også må gjøres ren. Følg bruksanvisningen når det kommer til avmontering av denne, og husk å slå av hovedbryteren før du fjerner viften. Deretter kan du enkelt vaske den med vanlig oppvaskmiddel.

Ovner med ru emalje – selvrensende ovner

I motsetning til de vanlige ovnene med glatt emalje, finnes det noen ovner med ru emalje. Disse ovnene er ofte selvrensende ved høye temperaturer og tåler derfor ikke ovnsrens eller grønnsåpe. Start med å fjerne det overflødige fettet med en tre-skrape og smør deretter ovnens vegger med en kraftig blanding av vann og oppvaskmiddel. La det stå en times tid. Etter en time kan du skure veggene med en oppvaskbørste og vaske med varmt vann. Start deretter ovnens selvrengjørings-program som fjerner resten av fettet.


Hva er pyrolyse?

Pyrolyse er en termisk prosess og et slags selvrensende program som mange av dagens ovner har. Pyrolyse er som oftest kjent fra den kjemiske industrien, men finnes i dag også i innbyggingsovner man kan få hjemme på kjøkkenet. En pyrolyseovn er et flott valg for de som ikke ønsker å bruke tid på rengjøring av ovnen selv. Med pyrolyseprogrammet tar ovnen seg av dette helt selv. Å rengjøre en ovn kan være utrolig krevende – mens en ovn med pyrolyse er en perfekt hjelp.

Hvor lang tid tar et pyrolyseprogram?

Et pyrolyseprogram tar ulik tid avhengig av hva slags ovn man har hjemme. Med enkelte ovner tar det bare litt over 1 time, mens det på andre ovner kan ta hele 3 timer. Jo lengre tid det tar, desto mer effektivt er som regel pyrolyseprogrammet. Det er mye enklere for en selv, for alt man trenger å gjøre er å tørke vekk skitt og aske når programmet er ferdig.

Slik fungerer et pyrolyseprogram

Et pyrolyseprogram fungerer ved at selve ovnsrommet varmes opp til en veldig høy temperatur. Det kan bli helt opptil 500 grader – derfor må man ikke åpne ovnsdøren når den er i gang med programmet. Enkelte ovner har en ekstra sikkerhet som gjør at det ikke er mulig å åpne ovnsdøren når den er i gang med pyrolyseprogrammet. Ovnen er nødt til å arbeide ved så høye temperaturer da det ellers ikke vil være mulig å brenne bort skitt og fett fra ovnsrommet. Alt dette blir deretter til aske som man raskt og enkelt kan tørke av med en klut når programmet er ferdig. Etter denne prosessen vil ovnen være ren og fin igjen.


Velg den mest energibesparende ovnen

Mange bruker ovnen daglig eller annenhver dag, og med hyppig bruk kan man opparbeide seg et høyt strømforbruk. Derfor viser vi deg her hva man burde se etter når man skal kjøpe seg ny ovn og hva man kan gjøre på kjøkkenet for å spare strøm.

Velg en grønn modell

Når man skal kjøpe ny ovn er det en god idé å holde øye med ovnens energimerke. Energimerkingsordningen er obligatorisk og gjelder alle former for hvitevarer, elektriske pærer, tv og klimaanlegg.

Sparenergi.dk skriver at energimerket forteller hvor miljøvennlig modellen er og hvor høyt eller lavt energiforbruk ovnen har. Dette gjelder både hvis man skal investere i en gassovn eller elektrisk ovn.

På merket står det opplyst hvor mye strøm ovnen bruker årlig på en skala fra A+++ til D. For oversiktlighetens skyld er de beste klassene i grønne farger (de mørkegrønne er de beste), de mellomste gule og de dårligste røde.

Stor forskjell for brukerens lommebok

Det anbefales å gå for en ovn i energiklasse A eller høyere da det her er penger å spare for brukeren. En ovn på 65 liter i energiklasse B vil bruke 1,09 kWh/bruk, mens en ovn i samme størrelse i energiklasse A++ vil bruke 0,51 kWh/bruk.

Ovnen i B-klassen bruker over dobbelt så mange kWh/bruk som ovnen i A++-klassen. En ovn i energiklasse B vil for eksempel koste 2,2 kroner pr. bruksgang, mens en ovn i energiklasse A+ kun koster 1,3 kroner pr. bruk.

Bruk ovnens varme bedre hjemme i kjøkkenet

Sparenergi.dk skriver at det er mange ting man kan gjøre med ovnen for best mulig å utnytte strømmen og spare penger. For eksempel kan man utnytte ovnens kapasitet maksimalt ved å lage flere retter samtidig, noe som vil spare omtrent 60% av strømforbruket.

Denne metoden er spesielt anvendelig hvis man har varmluftsovn som sørger for at alle kriker og kroker har jevn temperatur. Utnytt også gjerne for- og etter-varmen ved å sette retten inn i kald ovn. La maten varmes opp sammen med ovnen og slå av ovnen etter anbefalt tid. La deretter maten stå 5-10 minutter lengre i ovnen med lukket dør og bli ferdig ved bruk av etter-varmen.

Dette vil spare ca. 10-25% av strømforbruket. Varmlufts-funksjonen kan også spare penger da temperaturen her kan senkes med ca. 20% i forhold til konvensjonell varme.


Deilige ovnsretter

Med en ovn er det mulig å være kreativ med matlagingen da man kan lage mange forskjellige retter. Derfor har vi valgt å samle noen av de beste og mest smakfulle ovnsrettene man kan glede hele familien med.

Hjemmelaget bakt pasta
bakt pastaPorsjon: 2 personer
Forberedelsestid: 15 minutter
Tilberedningstid: 45 minutter

Ingredienser:
– 200 gram pasta
– 2 ss. olivenolje
– 1 mellomstor løk, hakket
– 1 ss. hakket hvitløk
– 1 paprika
– ½ pakke champignon
– 200 gram spinat
– 1 mellomstor aubergine
– ½ glass oliven
– 1-2 grønne chili, hakket
– 1 boks tomatpuré
– 500 gram revet ost
– 200 gram fløte
– Brødsmuler
– 150 gram smør

Slik gjør du:
1. Kok pastaen i saltet vann i ca. 9 til 11 minutter.
2. Hell ut vannet og legg pastaen på et fat.
3. Varm litt olivenolje i en panne.
4. Tilsett løk, hvitløk, chili og sauter i 2 minutter.
5. Tilsett paprika og aubergine og sauter i 2 minutter. Tilsett deretter sopp, oliven og spinat.
6. La dette steke i 5 minutter. Hell deretter tomatpuré og fløte i blandingen.
7. Smak til med krydder. Sett pannen av kokeplaten og bland det sammen med pastaen.
8. Bland inn halvparten av ​​osten. Hell blandingen i en smurt form.
9. Hell resten av ​​osten og brødsmulene oppå blandingen.
10. Tilsett smør på toppen og la det bake i ovnen i 20 minutter ved 160-180 grader.

Bakt Paneer Samosa
Corn__Paneer_Samosa-2Forberedelsestid: 10 minutter
Tilberedningstid: 25 minutter

Ingredienser:
– 6-7 stk. filodeig (deig til samosa)
– 250 gram paneer
– 200-250 gram erter
– 100 gram løk
– 1 ts. ingefær og hvitløkspuré
– 1/2 ts. chilipulver
– Salt

Slik gjør du:
1. Bland hakket paneer sammen med hakket løk, erter, ingefær og hvitløkspuré, chilipulver og salt.
2. Bland alt godt sammen. Elt blandingen slik at alt henger sammen.
3. Lag kjegler av filodeigen og fyll de med blandingen.
4. Smør stekeplaten og legg samosaene på den.
5. Bak samosaene i en halv time ved en temperatur på 250-300 C.
6. Hold godt øye med samosaene og snu de dersom det trengs.

Ovnsbakt kyllingbryst
kyllingForberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 18 minutter
Porsjon: 4 personer

Ingredienser:
– 4 kyllingbryst
– 2 ts. olivenolje
– 1 ½ ts. brunt sukker
– 1 ts. paprikapulver
– 1 ts. tørket oregano eller timian
– ¼ ts. hvitløkspulver
– ½ ts. salt og pepper

Valgfritt:
– Finhakket persille

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 220 grader.
2. Bruk en klubbe eller noe annet til å banke kyllingen slik den ikke er tykkere enn ca. 1,5 cm.
3. Bland sammen krydderne.
4. Legg bakepapir i en form og legg deretter påkyllingen. Hell ca. 1 ts. olje over kyllingen. Gni inn oljen med fingrene og dryss over krydderne.
5. Snu kyllingen. Hell også 1 ts. olje på denne siden av kyllingen og gni det inn med fingrene. Dryss over krydderne igjen.
6. Bak i ovnen i 18 minutter eller til overflaten er gylden.
7. Ta kyllingbrystene ut av ovnen og legg de på et fat.
8. Vent 3-5 minutter med å servere.
9. Tilsett eventuelt finhakket persille.

Laks i ovn
salmon
Ingredienser:
– 400-1300 gram laks (avhengig av antall personer)
– Olivenolje
– Salt
– Pepper
– Sitronskiver

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 220 grader med en stekeplate eller rist med bakepapir i midten av ovnen.
2. Tørk laksen og legg den på stekeplaten eller risten
3. Gni inn laksen med olje, salt og pepper. Hell over litt olje på hver laksefilet slik at det dekker hele overflaten. Dryss laksen med salt og pepper etter smak.
4. Laksen skal plasseres med skinnsiden ned.
5. Sett laksen i ovnen.
6. Stek i 4 til 6 minutter: Steketiden avhenger av laksens tykkelse som bestemmes av den tykkeste delen av laksefileten.
6. Laksen er ferdig når den lett «går i stykker»: Du kan sjekke laksen med en gaffel. Når laksen lett «går i stykker» med en gaffel er den klar til servering.
7. Laksen serveres med én gang.

Kjeks med sjokoladebiter og mandler
nøddekager Porsjon: 4 personer
Forberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 30 minutter

Ingredienser:
– 2 egg
– 200-250 gram brunt sukker
– 250 gram smør
– 400 gram hvetemel
– 2 ss. kanel
– 150 gram sjokoladebiter
– 1 ss. bakepulver
– 50 gram mandler

Slik gjør du:
1. Rør sammen smør og sukker til blandingen er lett og luftig.
2. Tilsett egg og rør godt.
3. Tilsett bakepulver og mel – rør til deigen har riktig konsistens.
4. Tilsett deretter sjokoladebiter, mandler, kanelpulver og en klype salt.
5. Avkjøles i 10-15 minutter.
6. Lag små kuler av deigen.
7. Stek kjeksene i ovnen i 12-14 minutter ved 170 grader.

Crème Brûlée
Billedresultat for homemade Creme BruleePorsjon: 4 personer

Ingredienser:
– 4 eggeplommer
– 1 dl. eller 85 gram sukker
– ½ vaniljestang – bruk kornene
– ¼ liter kremfløte
– 1 dl. helmelk
– 1 ss. sukker

Slik gjør du:
1. Bland forsiktig sammen eggeplommer, kornene fra vaniljestangen og sukker.
2. Tilsett deretter kremfløte og helmelk.
3. Blandingen skal deretter siktes og fordeles likt i 4 skåler.
4. Plasser skålene på en rist eller stekeplate og sett de i ovnen.
5. Crème brûléen trenger ca. 50 minutter i ovnen ved 125 grader.
6. Sett skålene i kjøleskapet i ca. 3 timer etter de er ferdige i ovnen.
7. Før servering kan man drysse litt sukker på desserten – som du kan brenne med en gassbrenner.
8. Serveres og nytes som en god dessert.

Sjokoladekake
Easy-Chocolate-CakePorsjon: Ca. 20 stykker sjokoladekake

Ingredienser:
– 350 gram eller 4 dl. sukker
– 175 gram eller 3. dl. hvetemel
– 4 ss. kakao
– 3 ts. vaniljesukker
– 3 ts. bakepulver
– 250 gram smeltet smør
– 3 egg
– 2 dl. kokende vann

Ingredienser til glasur:
– 200 gram eller 4 dl. melis
– Ca. 3 ss. vann

Valgfritt:
– Strøssel
– Annen pynt til å ha oppå kaken

Slik gjør du:
1. Bland sukker, mel, kakao, vaniljesukker og bakepulver godt sammen.
2. Tilsett smør og egg i blandingen og rør godt.
3. Deretter skal det kokende vannet tilsettes blandingen. Rør alt godt sammen.
4. Hell deigen i en langpanne med bakepapir.
5. Sett kaken i en forvarmet ovn på 175 grader.
6. Kaken skal stå 35 minutter i ovnen.
7. Ta ut kaken og vent til den er avkjølt.
6. Ha melis og eventuelt annen pynt på sjokoladekaken.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


AEG BPB331021M

Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön
Product image

 

Med AEG BPB331021M får man en ovn med energimerket A+. Derfor trenger man ikke bekymre seg for hverken miljøet eller lommeboken da denne ovnen er god for begge. Modellen har et stort ovnsrom med en kapasitet på hele 72 liter, noe som gjør den perfekt til en større familie. I denne ovnen er det nemlig plass til å lage masse mat på én gang slik at det er nok til alle. Når man er ferdig med matlagingen er det alltid irriterende at man også må tenke på rengjøring av ovnen. Dette trenger man ikke bekymre seg for med AEG BPB331021M da den har hele 2 forskjellige pyrolyseprogrammer. Pyrolyse er selvrensende og sørger for å brenne ovnens fett og skitt til aske slik at man bare trenger å tørke over med en klut når programmet er ferdig.

Smarte tilberedningsfunksjoner

Denne modellen har en haug av smarte tilberedningsfunksjoner – matlagingen kan derfor ikke bli stort enklere. Den gir en rask oversikt over matlagingens status – det vil si at man kan se hva statusen på tilberedningen er på displayet. Her kan man for eksempel se hvor mye tid som er igjen og stille inn en alarm eller justere tiden dersom man mener at maten trenger litt mer eller mindre tid. Utover dette har AEG BPB331021M også et ekstra varmeelement. Det betyr at alle rettene man tilbereder i ovnen blir helt perfekte og like godt tilberedt selv om det står mer enn 1 stekeplate i ovnen samtidig.

Barnevennlig og trygg ovn

AEG BPB331021M er en barnevennlig ovn med stort fokus på sikkerhet. Det finnes for eksempel barnesikring på selve panelet og displayet slik at barn ikke kan stille på ovnen dersom sikringen står på. Hvis man setter på barnesikringen vil ovnen også bli låst slik at det ikke er mulig å slå den på. Man kan heller ikke endre den pågående tilberedningsfunksjonen dersom ovnen står på. Den kommer også med en IsoFront Top-ovnsdør som alltid holdes kald. Da trenger man ikke bekymre seg for at barna eller en selv skal brenne seg. Derfor er sikkerheten optimal når det gjelder denne modellen.

En moderne multifunksjonsovn

Denne modellen er veldig moderne med et tidløst design som ikke blir feil dersom man velger denne ovnen til kjøkkenet sitt. Dette er en multifunksjonsovn og varmluftsovn med mange forskjellige funksjoner. Ovnen har et system som kalles Hot Air. Det betyr at ovnens varmluft sirkuleres rundt i hele ovnsrommet slik at all maten blir tilberedt optimalt. Det vil også si at ovnens temperatur kan minskes med hele 20% – som heller ikke er dårlig for hverken miljøet eller lommeboken

Utvalgte fordeler ved AEG BPB331021M:
 Moderne multifunksjonsovn
 Trygg og barnevennlig
 2 pyrolyseprogrammer
 Hot Air system
 Ovnsrom med en kapasitet på 72 liter
 Energimerket A+


Electrolux EOB100X

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Electrolux EOB100X

 

Electrolux EOB100X har blitt testet både av det danske og svenske forbrukerrådet sammen med en rekke andre modeller. Electrolux EOB100X klarer seg så bra i testene at begge forbrukerrådene plasserer den på topp. Dette er en innbyggingsovn med flott design i rustfritt stål, som vil være et godt valg til en stor husholdning som også er bevisst på økonomien.

Prisvennlig og stor modell

Electrolux EOB100X hører til i den prisvennlige enden av skalaen, men dette betyr ikke at den mangler på kvalitet eller funksjoner. En av de mest bemerkelsesverdige aspektene ved Electrolux EOB100X er ovnens kapasitet på hele 72 liter. Med denne størrelsen kan ovnen brukes i store familier eller om man ofte får gjester. Modellen er som nevnt en innbyggingsovn som skal integreres med resten av kjøkkenet – men selv om ovnsrommet er stort tar ikke Electrolux EOB100X mer fysisk plass enn andre innbyggingsovner.

Mange anvendelsesmuligheter

Electrolux EOB100X har mange funksjoner når det kommer til bake- og steke-muligheter. Modellen er blant annet utstyrt med over- og undervarme, varmluft, lavtemperatursteking, intervallgrill og grill. Varmluft sikrer en ensartet temperatur, lavtemperatursteking er best til å tilberede steking og grill sikrer sprøtt svor. Modellen kommer med brukervennlige skruknapper – og med Anti FingerPrint er man sikret mot synlige fettmerker på ovnens overflater.

Skapt med omtanke for forbrukeren

For å gjøre bruken av Electrolux EOB100X enda enklere er modellen utstyrt med et flyttbart varmeelement, slik at man kan flytte det i toppen av ovnen når den skal gjøres ren. Ovnsdøren kan tas av uten bruk av verktøy, og glassene kan fjernes enkeltvis. Hvis man vil kan man ta ovnsdøren helt av for enklere rengjøring. Det er også tenkt på sikkerheten med Electrolux EOB100X, for med én gang ovnen skrus på startes det aktive kjølesystemet som sikrer at ovnen ikke blir for varm å ta på. Dette sørger også for at de elektriske komponentene holdes kalde. Det finnes barnesikring i ovnsdøren slik at man kan ta med barn på kjøkkenet uten å bekymre seg. Siden Electrolux EOB100X er en innbyggingsovn er det viktig å legge merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Uvalgte fordeler ved Electrolux EOB100X:
 Prisvennlig modell
 Kapasitet på 72 liter
 Mulighet for blant andet varmluft, over-/under-varme og grill
 Anti FingerPrint verner mot fingermerker
 Aktivt kjølesystem holder ovnens overflater kalde

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Electrolux EOB100X:


Electrolux EOB100W

Electrolux EOB100W indbygningsovn

Electrolux EOB100W er en innbyggingsovn som med sin hvite farge passer fint inn på lyse kjøkken.

Kapasitet på 72 liter

Electrolux EOB100W hører til blant de vanlige ovnene med størst ovnsrom. Kapasiteten ligger på hele 72 liter, noe som betyr at man kan tilberede store retter eller mange plater samtidig. Electrolux EOB100W er derfor et godt valg for store familier på 5+ medlemmer. Som en ekstra bonus ligger Electrolux EOB100W i den lave enden av prisskalaen, til tross for den store størrelsen.

God kvalitet

Electrolux EOB100W er en kvalitetsovn som klarer mange forskjellige oppgaver. Med mulighet for både over-/under-varme, varmluft, lavtemperatursteking, intervallgrill og grill finnes det en funksjon som passer til alle retter, og varmluften er velutviklet med det unike UltraFanPlus-systemet. Dette sørger for å fordele varmen jevnt og er spesielt god dersom man for eksempel skal bake mindre kaker eller kjeks i flere lag. Det er også enkelt å stille inn Electrolux EOB100W via velfungerende og enkle skruknapper.

Lett å gjøre ren

Et stort ovnsrom genererer mye skitt og Electrolux EOB100W er ikke utstyrt med pyrolysefunksjon, men til gjengjeld er den enkel å gjøre ren manuelt. Dette skyldes ikke minst det flyttbare varmeelementet i toppen av ovnen og den avtakbare døren som kan avmonteres helt uten bruk av verktøy. Det aktive kjølesystemet sørger også for å holde en lav temperatur på ovnens utside når ovnen står på, slik at verken barn eller dyr kan brenne seg. Ovnsdøren er også utstyrt med en barnesikring som kan åpnes ved å trykke inn sikringen med en hånd, samtidig som man åpner døren med den andre. Som nevnt er Electrolux EOB100W en innbyggingsovn, så det er lurt å legge merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOB100W:
 Kapasitet på 72 liter
 Flere funksjoner, inkludert varmluft
 UltraFanPlus-varmluftsystem sørger for jevn temperatur
 Enkel å rengjøre da man kan avmontere ovnsdøren
 Aktivt kjølesystem som holder overflaten kjølig


Electrolux EOP601X

Electrolux EOP601X

I en familie med mer enn 5 personer vil innbyggingsovnen fra Electrolux være et perfekt valg. Electrolux EOP601X har nemlig et ovnsrom på hele 72 liter, noe som gir plass til å lage store mengder mat på én gang. I tillegg har ovnen massevis av funksjoner når det gjelder tilberedning av maten. Den er perfekt til en travel familie, men også til en familie som elsker å stå på kjøkkenet.

En brukervennlig ovn med mange tilberedningsmuligheter

Electrolux EOP601X er en svært brukervennlig innbyggingsovn. Noen ganger kan det være litt vanskelig å finne ut av en ovns ulike funksjoner og innstillinger, men denne modellen er veldig enkel å bruke. Den er også stillegående slik at man ikke trenger å plages av en ovn som bråker masse hver eneste gang man setter i gang med matlagingen. Noe av det som er mest spennende ved denne modellen er dens mange funksjoner og tilberedningsmuligheter. Enten man har bruk for varmluft, grill, pizzafunksjon, overvarme, undervarme eller noe helt annet så kan ovnen fra Electrolux lett klare det. Ovnen har også en tiningsfunksjon man kan bruke dersom man må tine maten raskt og enkelt.

Steketermometer og autoslukk

Electrolux EOP601X har et medfølgende steketermometer man kan bruke til å enkelt lage en perfekt stek eller annen mat. Dette steketermometeret er ikke bare et vanlig steketermometer da det har en autoslukk-funksjon. Det vil si at ovnen slår seg av automatisk når matens kjernetemperatur er akkurat det den skal være. På denne måten sparer man en masse tid og energi da man ikke alltid er rett ved ovnen eller holder øye med om maten har noe annet enn perfekt kjernetemperatur. Noen ganger kan man også komme til å glemme å slå av ovnen etter bruk – her har man derfor mulighet til å stille inn når ovnen skal slå seg av automatisk
.

Enkel rengjøring med pyrolyse

Denne modellen tar seg av rengjøringen selv slik at man ikke trenger å gå ned på kne og skure ovnen hver gang den har blitt brukt. Det finnes ikke bare ett pyrolyseprogram, men hele 2 forskjellige pyrolyseprogrammer – det kan ikke bli mer luksus enn dette. Man har mulighet til å velge mellom et langt program og et intensivt program avhengig av hva ovnen har bruk for. Hvis man ikke er helt sikker på om man skal rengjøre ovnen etter hver matlaging, eller om det holder med et par ganger i måneden, så kan man bruke ovnens «Påminnelsesfunksjon». Denne funksjonen sørger nemlig for å gi beskjed når ovnen må rengjøres. Hvis ovnen har gitt beskjed er det bare å starte en av de 2 ulike pyrolyseprogrammene.

Electrolux EOP601X er en flott ovn i rustfritt stål og knapper som kan trykkes inn i fronten for ekstra stilrent design. Dette er en innbyggingsovn, så husk å legge godt merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOP601X: 
 Kapasitet på 72 liter
 9 tilberedelsesfunksjoner, blant annet spesialfunksjon til pizza, kjøtt og holde-varm
 Intelligent modell som selv foreslår temperatur
 Inklusive steketermometer med auto-slukk
 2 pyrolyse-funksjoner til rengjøring

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Electrolux EOP601X:


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

Hvilke ovner er best i test?

AEG BEB230010M, Electrolux EOB100X, Siemens HB672GBS1S og Bosch HBG672BS1

Hvordan testes ovnene?

Ovnene vurderes ut ifra hvor raskt de blir varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort energiforbruk de har. I tillegg ses det også på brukervennlighet og støynivå, samt den elektriske og mekaniske sikkerheten.

Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.


Ovn test – Disse kildene har vi brukt:

Råd & Rön
 
Råd & Rön er det svenske forbrukerrådet som har foretatt test av har testat 77 ugnar. Du kan lese mer om testene her men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester.

Testfakta.se
 
Denne svenske testsiden spesialiserer seg på laboratorietester og vurdering av forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test av 7 forskjellige varmluftsovner hvor fokuset har vært både på bake-/steke-evner, selvrengjøring, strømforbruk og helhetsinntrykk. Les mer her.

 

Les også vår stekepanne testoversikt og om gryter til induksjon. Les også vår pizzaovn test.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere