Ovn Test – Finn de beste ovnene her

0

I denne artikkelen ser Forbrukerliv nærmere på forskjellige tester av ovner. Ekspertene har gjennomgått et antall ovner for å kunne vurdere hvilke modeller som er de beste og hvorfor. Modellene i denne artikkelen er alle vanlige innbygningsovner som er skapt til å være en integrert og innebygd del av kjøkkenet. Utover dette har vi inkludert en enkelt dampovn, som også er en innbygningsovn.

Vi gjennomgår de forskjellige testene for å kunne guide deg til å finne den ovnen som best passer til dine behov. Vi har sett nærmere på tester fra det danske forbrukerrådet Tænk, svenske Råd & Rön og Testfakta. Ønsker du å lese mer, har vi nederst i artikkelen inkludert en liste over kildene vi har brukt i undersøkelsene våre.

I denne artikkelen får du:
– Oversikt over de beste ovnene
– Råd til best mulig rengjøring av ovnen
– Guide til å velge den mest energibesparende ovnen
– Gjennomgang av diverse tester vi har undersøkt og analysert

Vennligst merk at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultatene fra utvalgte tester slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Bosch HBA63B152S

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk

Bosch HBA63B152S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 485,00 Kr. 0,00 Kr. 5 485,00 Kr. Les mer
5 485,00 Kr. 0,00 Kr. 5 485,00 Kr. Les mer
5 485,00 Kr. 0,00 Kr. 5 485,00 Kr. Les mer

 

Det danske forbrukerrådet har testet 17 forskjellige innbygningsovner, inkludert modellen Bosch HBA63B152S. Denne er ekspertene så imponert over ar de kårer modellen til testvinner. Den er spesielt fordelaktig for familier, da den både har flott design, mulighet til å bruke mange ovnsfunksjoner og er lett å rengjøre.

Flott innbygningsovn

Bosch HBA63B152S er en innbygningsovn, hvilket betyr at den skal integreres med resten av kjøkkenet. For å skape en god samhørighet i et stilrent kjøkken, er Bosch HBA63B152S designet i rustfritt stål som tar seg godt ut på kjøkkenet. Den røde displayfargen gir dessuten et unikt utseende. Denne ovnen vil være et godt valg til en stor familie da ovnsrommet har en kapasitet på hele 63 liter.

Mange muligheter

Bosch HBA63B152S er en allsidig ovn med hele 6 ovnsfunksjoner, blant annet varmluft som sikrer at varmen i ovnen blir jevnt fordelt. Hvis man har bruk for å varme opp ovnen raskt, har modellen også en innebygd lyn-oppvarmingsfunksjon. Det er mulig å tilberede retter ved meget høy varme, for ovnens temperaturmuligheter ligger på 50-300 grader. Selv ved høye ovnstemperaturer kan man ha barn med inn på kjøkkenet, for utsiden av ovnen blir aldri så varm at man kan brenne seg – ved 180 grader er ovnsdøren for eksempel kun 30 grader. Det finnes også en ekstra barnesikring med nøkkelfunksjon og en mekanisk barnesikring.

Lett å rengjøre

Bosch HBA63B152S er en meget brukervennlig modell. Det finnes også mulighet for teleskoputtrekk som gjør det enklere å sette tunge fat inn i ovnen og ta de ut igjen. En av de helt moderne funksjonene ved Bosch HBA63B152S er pyrolysefunksjonen som tar seg av rengjøringen ved å brenne skitt og fett vekk ved meget høy temperatur (ca. 500 grader). Deretter kan man bare tørke av asken med en våt klut. Siden Bosch HBA63B152S er en innbygningsovn, er det viktig å legge merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Uvalgte fordeler ved Bosch HBA63B152S:
🔵 Stort ovnsrom med kapasitet på 63 liter
🔵 6 forskjellige ovnsfunksjoner, deriblant varmluft
🔵 Mulighet for rask oppvarming
🔵 Barnesikret modell
🔵 Pyrolysefunksjon som tar seg av rengjøringen

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Bosch HBA63B152S:


Electrolux EOB100X

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön
Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOB100X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 795,00 Kr. 0,00 Kr. 3 795,00 Kr. Les mer
3 995,00 Kr. 0,00 Kr. 3 995,00 Kr. Les mer

 

Electrolux EOB100X har blitt testet både av det danske og svenske forbrukerrådet sammen med en rekke andre modeller – Electrolux EOB100X klarer seg så bra i testene at begge forbrukerrådene plasserer den på topp. Dette er en innbyggingsovn med flott design i rustfritt stål, som vil være et godt valg til en stor husholdning som også er bevisst på økonomien.

Prisvennlig og stor modell

Electrolux EOB100X hører til i den prisvennlige enden av skalaen, men dette betyr ikke at den mangler på kvalitet eller funksjoner. En av de mest bemerkelsesverdige aspektene ved Electrolux EOB100X er ovnens kapasitet på hele 72 liter. Med denne størrelsen kan ovnen brukes i store familier eller om man ofte får gjester. Modellen er som nevnt en innbygningsovn som skal integreres med resten av kjøkkenet – men selv om ovnsrommet er stort tar ikke Electrolux EOB100X mer fysisk plass enn andre innbygningsovner.

Mange anvendelsesmuligheter

Electrolux EOB100X har mange funksjoner når det kommer til bake- og steke-muligheter. Modellen er blant annet utstyrt med over- og undervarme, varmluft, lavtemperatursteking, intervallgrill og grill. Varmluft sikrer en ensartet temperatur, lavtemperatursteking er best til å tilberede steking og grill sikrer sprøtt svor.  Modellen kommer med brukervennlige skruknapper – og med Anti FingerPrint er man sikret mot synlige fettmerker på ovnens overflater.

Skapt med omtanke for forbrukeren

For å gjøre bruken av Electrolux EOB100X enda enklere er modellen utstyrt med et flyttbart varmeelement, slik at man kan flytte det i toppen av ovnen når den skal gjøres ren. Ovnsdøren kan tas av uten bruk av verktøy, og glassene kan fjernes enkeltvis. Hvis man ønsker kan man ta ovnsdøren helt av for enklere rengjøring. Det er også tenkt på sikkerheten med Electrolux EOB100X, for så snart ovnen skrus på startes det aktive kjølesystemet som sikrer at ovnen ikke blir for varm å ta på og at de elektriske komponentene holdes kalde. Det finnes også barnesikring i ovnsdøren slik at man kan ta med barnene på kjøkkenet uten å bekymre seg. Siden Electrolux EOB100X er en innbygningsovn er det viktig å legge merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Uvalgte fordeler ved Electrolux EOB100X:
🔵 Prisvennlig modell
🔵 Kapasitet på 72 liter
🔵 Mulighet for blant andet varmluft, over-/under-varme og grill
🔵 Anti FingerPrint verner mot fingermerker
🔵 Aktivt kjølesystem holder ovnens overflater kalde

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Electrolux EOB100X:


Electrolux EOB100W

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOB100W indbygningsovn

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 795,00 Kr. 0,00 Kr. 3 795,00 Kr. Les mer
3 995,00 Kr. 0,00 Kr. 3 995,00 Kr. Les mer
3 995,00 Kr. 0,00 Kr. 3 995,00 Kr. Les mer

 

Electrolux EOB100W er søstermodellen til Electrolux EOB100X, men kommer i hvitt i stedet for rustfritt stål. Modellen har blitt testet av det danske forbrukerrådet Tænk, som plasserer modellen blant toppscorerne i testen i likhet med ”søsteren” Electrolux EOB100X. Electrolux EOB100W er en innbygningsovn som med sin hvite farge passer fint inn i lyse kjøkken.

Kapasitet på 72 liter

Electrolux EOB100W hører til blant de vanlige ovnene med størst ovnsrom. Kapasiteten ligger på hele 72 liter, noe som betyr at man kan tilberede store retter eller mange plater samtidig. Electrolux EOB100W er derfor et godt valg for store familier på 5+ medlemmer. Til tross for størrelsen og som en ekstra bonus, ligger Electrolux EOB100W i den lave enden av prisskalaen.

God kvalitet

Electrolux EOB100W er en kvalitetsovn som klarer mange forskjellige oppgaver. Med mulighet for både over-/under-varme, varmluft, lavtemperatursteking, intervallgrill og grill finnes det en funksjon som passer til alle retter, og varmluften er velutviklet med det unike UltraFanPlus-systemet. Dette sørger for å fordele varmen helt jevnt og er spesielt god dersom man for eksempel skal bake mindre kaker eller kjeks i flere lag. Det er også enkelt å stille inn Electrolux EOB100W via velfungerende og enkle skruknapper.

Lett å gjøre ren

Et stort ovnsrom genererer mye gris – og Electrolux EOB100W er ikke utstyrt med pyrolysefunksjon, men til gjengjeld er den enkel å rengjøre manuelt. Dette skyldes ikke minst det flyttbare varmeelementet i toppen av ovnen og den avtakbare døren som kan avmonteres helt uten bruk av verktøy. Det aktive kjølesystemet sørger også for å holde en lav temperatur på ovnens utside når ovnen står på, slik at verken barn eller dyr kan brenne seg. Ovnsdøren er også utstyrt med en barnesikring som kan åpnes ved å trykke inn sikringen med en hånd, samtidig som man åpner døren med den andre. Som nevnt er Electrolux EOB100W en innbygningsovn, så det er lurt å legge merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOB100W:
🔵 Kapasitet på 72 liter
🔵 Flere funksjoner, inkludert varmluft
🔵 UltraFanPlus-varmluftsystem sørger for jevn temperatur
🔵 Enkel å rengjøre da man kan avmontere ovnsdøren
🔵 Aktivt kjølesystem som holder overflaten kjølig


Bosch HBN201E2S

✅ Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Bosch HBN201E2S pyrolyse

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 999,00 Kr. 0,00 Kr. 4 999,00 Kr. Les mer
4 999,00 Kr. 0,00 Kr. 4 999,00 Kr. Les mer
4 999,00 Kr. 0,00 Kr. 4 999,00 Kr. Les mer

 

Det svenske forbrukerrådet har testet 7 forskjellige innbygningsovner, inkludert Bosch HBN201E2S som ekspertene kårer til toppscorer på grunn av dens mange gode kvaliteter. Bosch HBN201E2S er også et godt valg dersom man foretrekker en enkel ovn uten for mange ”smarte” funksjoner.

4 funksjoner til hverdagsbruk

Bosch HBN201E2S er ikke en ovn som kommer med en haug av muligheter. Modellen har 4 funksjoner: Varmluft/impulsgrill, vanlig varmluft, VARIO-grill og over-/undervarme – men disse funksjonene vil være mer enn nok til hverdagsbruk. Bosch HBN201E2S har et stort ovnsrom med kapasitet på 66 liter, noe som passer til en mellomstor eller stor familie.

God spennvidde på temperatur

Bosch HBN201E2S er en solid hverdagsovn hvor det er mulig å tilberede retter på 50-200 grader. Noen ovner har høyere temperaturer, men det er sjeldent at 270 grader ikke er nok. Bosch HBN201E2S er en oversiktlig ovn hvor man enkelt betjener den via 2 skruknapper. Innvendig er modellen utstyrt med en velfungerende lampe som kaster et godt lys over retten – dette er spesielt bra når man skal sjekke om retten er ferdig.

Snill mot lommeboken

Også den økonomi- og miljøbevisste forbrukeren vil glede seg over denne modellen som både er billig og ligger i energiklasse A, rett under A+, A++ og A+++. En ovn i god energiklasse vil spare både forbruker og miljø, og derfor er det lurt å anskaffe seg en så ”grønn” ovn som mulig. Bosch HBN201E2S hører også til de tryggere modellene som både har kjølevifte og mekanisk barnesikring på døren. Bosch HBN201E2S er en innbygningsovn i rustfritt stål, og målene er spesielt viktige når ovnen skal integreres i kjøkkenets design: 58 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Utvalgte fordeler ved Bosch HBN201E2S:
🔵 Enkel ovn
🔵 4 tilberedelsesfunksjoner, inkludert varmluft og over-/under-varme
🔵 Kapasitet på 66 liter
🔵 Energiklasse A
🔵 Sikker modell med kjølevifte og barnesikting

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Bosch HBN201E2S:


Siemens HB63AB512S

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Siemens HB63AB512S pyrolyse

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 384,00 Kr. 0,00 Kr. 9 384,00 Kr. Les mer
9 595,00 Kr. 0,00 Kr. 9 595,00 Kr. Les mer
9 645,00 Kr. 0,00 Kr. 9 645,00 Kr. Les mer

 

Det svenske forbrukerrådet har inkludert Siemens HB63AB512S i sin test av innbyggingsovner, hvor den ble kåret til testvinner av ekspertene. Siemens HB63AB512S er en god og solid ovn som både vil kunne nytes av eksperimentelle kokker og tradisjonelle hjemme-kokker, med et stort antall tilberedelsesfunksjoner.

6 tilberedelsesfunksjoner

Siemens HB63AB512S har veldig mange muligheter – en fordel hvis man allerede er glad i å prøve nye ting eller er nybegynner. Siemens HB63AB512S har hele 6 forskjellige tilberedelsesfunksjoner: Over-/under-varme, undervarme, varmluft, øko-varmluft, VARIO-grill og varmluft/impulsgrill. De fleste bruker over-/under-varme og varmluft, men bruk gjerne også undervarme til kjeks eller kaker slik at man unngår at de blir svidd på toppen. Bruk gjerne grill til sluttgratinering for sprø topp, eller til biff.

Flott modell

Siemens HB63AB512S vil pynte opp ethvert kjøkken med sitt flotte utseende i rustfritt stål, samt fine detaljer med rød displayfarge i kontrast til det grå. Modellen kommer med stor spennvidde når det gjelder temperatur, som strekker seg fra 50-300 grader. På utsiden blir den aldri varm takket være kjøleviften. Har man bruk for det, så har Siemens HB63AB512S også en lyn-oppvarmningsfunksjon slik at ovnen raskt blir varmet opp til ønsket temperatur. For enklere bruk er modellen også utstyrt med mulighet for teleskoputtrekk som vil gjøre det enklere å sette inn tunge brett og ta de ut igjen uten å brenne seg eller slippe de.

Pyrolyse klarer rengjøringen

Siemens HB63AB512S har en innbygd pyrolysefunksjon som tar seg av rengjøringen ved å brenne vekk fett og matrester ved meget høy temperatur. Man trenger bare starte programmet og deretter tørke av asken med en våt klut når det er ferdig. Siden Siemens HB63AB512S er en innbygningsovn er det viktig å være nøyaktig med målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Vennligst merk at testvinneren Siemens HB63AB512S har gått ut av produksjon, men er erstattet med HB63AB522S av produsenten; en ny og forbedret utgave av samme modell. Vi har derfor oppdatert prissammenligningen slik at den viser priser for Siemens HB63AB522S.

Utvalgte fordeler ved Siemens HB63AB512S:
🔵 6 tilberedelsesfunksjoner
🔵 Kjølevifte holder modellen kjølig og trygg
🔵 Lyn-oppvarmningsfunksjon
🔵 Mulighet for teleskoputtrekk
🔵 Pyrolysefunksjon tar seg av rengjøringen

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Siemens HB63AB512S:


Electrolux EOP601X

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
6 824,00 Kr. 0,00 Kr. 6 824,00 Kr. Les mer
7 399,00 Kr. 0,00 Kr. 7 399,00 Kr. Les mer

 

Electrolux EOP601X har blitt inkludert i det danske forbrukerrådets test av 17 forskjellige innbygningsovner og imponerte så bra at den fikk plass blant toppscorerne. Dette er en solid kvalitetsovn som med en kapasitet på 72 liter vil passe godt for en stor familie på 5+ medlemmer. Dessuten er rengjøringen meget enkel da ovnen har en innebygd pyrolysefunksjon.

Mange funksjoner

Noe av det mest bemerkelsesverdige ved Electrolux EOP601X er dens mange funksjoner. Det er mulighet for alle de vanlige funksjonene som over-/under-varme, varmluft og grill, men også fuktig varmluft (som sparer energi når man baker tørre bakverk), pizza-funksjon (som sikrer sprø bunn), kjøtt (til langsom steking) samt en holde-varm-funksjon som sikrer at maten ikke blir kald. Utover dette er ovnen også utstyrt med en tiningsfunksjon for frosne matvarer.

Oversiktlig ovn

Electrolux EOP601X er skapt med tanke på brukervennlighet og har derfor en elektronisk klokke med både nedtelling, minutt-ur og automatisk start-stopp. Er man i tvil om hvilken temperatur som er best, bruker ovnen sin intelligens og kommer med automatiske temperaturforslag for optimal temperatur i forhold til valgt program. Modellen kommer også med steketermometer som sikrer godt tilberedte retter hver gang. Som en ekstra hjelpende hånd har steketermometeret en automatisk slukkefunksjon, som betyr at den slår seg av automatisk når den innstilte kjernetemperaturen er nådd. Ovnen slår seg også automatisk av etter en viss tid dersom man har glemt å slå den av manuelt.

To former for pyrolyse

Electrolux EOP601X rengjør ovnsrommet med pyrolysefunksjonen. Den er utstyrt med hele 2 forskjellige pyrolyseprogrammer slik at man har mulighet til å rengjøre ovnen på både intensivt og langt program. Utover dette finnes det også en påminnelsesfunksjon slik at ovnen forteller brukeren når det er på tide med rengjøring. Electrolux EOP601X er en flott ovn i rustfritt stål og knapper som kan trykkes inn i fronten for ekstra stilrent design. Dette er en innbygningsovn, så husk å legge godt merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOP601X:
🔵 Kapasitet på 72 liter
🔵 9 tilberedelsesfunksjoner, blant annet spesialfunksjon til pizza, kjøtt og holde-varm
🔵 Intelligent modell som selv foreslår temperatur
🔵 Inklusive steketermometer med auto-slukk
🔵 2 pyrolyse-funksjoner til rengjøring

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Electrolux EOP601X:


Electrolux EOC5641AOX

Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Electrolux EOC5641AOX

 

Electrolux EOC5641AOX er en solid innbygningsovn som er skapt til å integreres som en del av kjøkkenets eksisterende design. Legg derfor ekstra godt merke til målene som er avgjørende for om modellen fysisk passer inn.

Stor og flott modell

Electrolux EOC5641AOX er designet i rustfritt stål og vil passe godt inn i et kjøkken i mørke farger. Med et ovnsrom på 74 liter er dette en stor modell som passer utmerket for en stor husstand på 5+ familiemedlemmer.

Miljøvennlig modell

Electrolux EOC5641AOX er å finne i energiklasse A, som ligger langt mot den ”grønne” og energivennlige enden av skalaen, som strekker seg fra A+++ til D. Dermed har man sikret et relativt lavt energiforbruk til fordel for både miljøet og personlig økonomi.

Lett å rengjøre

Electrolux EOC5641AOX har den store fordelen at den er enkel å rengjøre. Manuell rengjøring kan være en tung oppgave, men ettersom modellen har innebygd pyrolysefunksjonen tar den seg av rengjøringen på egenhånd. Electrolux EOC5641AOX er som nevnt en innbygningsovn hvor det er viktig å legge merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d).

Merk at toppscoreren Electrolux EOC5641AOX er en utgått modell som har blitt erstattet med den nye og mer moderne modellen Electrolux EOP601X – som er beskrevet ovenfor i denne artikkelen.

Uvalgte fordeler ved Electrolux EOC5641AOX:
🔵 Stort ovnsrom med kapasitet på 74 liter
🔵 Energiklasse A
🔵 Lett å rengjøre med pyrolysefunksjon


Siemens HB63A1520S

Testvinner hos den svenske testsiden Testfakta.se

Siemens HB63A1520S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 895,00 Kr. 0,00 Kr. 5 895,00 Kr. Les mer
5 895,00 Kr. 0,00 Kr. 5 895,00 Kr. Les mer

 

Det svenske testnettstedet Testfakte.se har testet 7 forskjellige innbygningsovner, inkludert modellen Siemens HB63A1520S som ble kåret til testvinner. Det er spesielt ovnens evne til å holde jevn varme i ovnsrommet og selvrengjørings-funksjonen som imponerer ekspertene.

Sikrer jevn og god varme

Siemens HB63A1520S er en velfungerende ovn med hele 6 forskjellige tilberedningsfunksjoner; blant annet over-/undervarme, undervarme, grill og varmluft. Varmluften fungerer meget godt ifølge ekspertene hos Testfakta.se, som også merker seg at alle kaker blir jevnt bakt med jevn farge, uavhengig av hvor i ovnen de står plassert.

Intelligent steketermometer

For å sikre at burgeren oppnår et godt resultat hver gang, følger det også med et steketermometer med Siemens HB63A1520S. Dette termometeret har en intelligent teknologi som gjør at ovnen slår seg av automatisk når ønsket temperatur er oppnådd, slik at maten ikke blir tørr og kjedelig hvis man glemmer tiden. Med det presise steketermometeret kan man også være sikker på at kyllingen er gjennomstekt og biffen får ønsket farge.

God oversikt

Det er lett å bruke Siemens HB63A1520S, og med den elektroniske klokken er det enda enklere å holde styr på tiden. For bedre oversikt finnes det en lampe øverst i ovnsrommet som gir et så godt lys at man enkelt kan se om retten har fått ønsket farge. Modellen kan også utstyres med teleskoputtrekk slik at det blir enklere å håndtere tunge brett. For enklere rengjøring har Siemens HB63A1520S en innebygd selv-rengjøringsfunksjon med ActiveClean – og for økt sikkerhet finnes det også barnesikting med nøkkelfunksjon, mekanisk barnesikring til døren og en sikkerhets-bryter. Siemens HB63A1520S er som sagt en innbygningsovn, så det er viktig å legge merke til målene: 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d). 

Utvalgte fordeler ved Siemens HB63A1520S:
🔵 6 forskjellige tilberednings-funksjoner, inkludert over-/undervarme og varmluft
🔵 Roses for evne til jevn kakebaking
🔵 Intelligent steketermometer medfølger
🔵 ActiveClean-systemet tar seg av rengjøringen
🔵 Sikker modell med barnesikring

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Siemens HB63A1520S:


Dampovn

Utover modellene vi har nevnt ovenfor, har vi også tatt med en dampovn som skiller seg fra de andre innbygningsovnene fordi den har en damp-funksjon hvor formålet er å unngå tørr og kjedelig mat.


Siemens CD634GBS1/01

Beste dampovn hos det danske forbrukerrådet Tænk
Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Siemens CD634GBS1/01

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 995,00 Kr. 0,00 Kr. 10 995,00 Kr. Les mer

 

Siemens CD634GBS1/01 har blitt testet både av det danske og svenske forbrukerrådet, og begge forbrukerrådene plasserer Siemens CD634GBS1/01 blant de aller beste ovnene på markedet. Dette er en type dampovn som er en smule annerledes enn de andre ovnene i denne testen. Siemens CD634GBS1/01 har nemlig en dampfunksjon, men er samtidig en innbygningsovn.

Damp gir bedre mat

Hele ideen med dampovn er at dampfunksjonen sørger for at maten ikke blir kjedelig. Kombinasjonen av varme og tilført damp tilbereder maten slik at den ikke blir tørr – og som en ekstra bonus beholdes langt flere næringsstoffer i maten da disse vanligvis ville blitt kokt eller stekt ut. Dette er en fleksibel hjelper til matlagingen både når det kommer til baking og annen matlaging.

Mindre ovn med vanntank

Siemens CD634GBS1/01s styrke ligger ikke i størrelsen da den kun rommer 38 liter, som er ca. halvparten av de store modellene. Det vil likevel være nok til ca. 2-3 personer. Her ligger styrken i dampfunksjonen, og for å opprettholde en god mengde damp følger det med en vanntank på 1,3 liter. Denne må fylles på jevnlig, og som en ekstra service forteller Siemens CD634GBS1/01 selv brukeren når det er tid for påfylling.

Stor variasjonsbredde

Man kan tilberede de samme matvarene i en dampovn som i en vanlig ovn. Siemens CD634GBS1/01 er utstyrt med 4 oppvarmingsmetoder: Damp, gjenoppvarming, koking og tining – og temperaturintervallet ligger mellom 30 og 100 grader. Et fargedisplay på 2,8 tommer og touch-control informerer med intelligent teknologi om temperaturforslag, oppvarmingskontroll og CookControl.

For enkel åpning og lukking er modellen utstyrt med SoftClose-teknologi i døren, og det følger også med 2 dampbeholdere (én med hull og én uten) i størrelse L. Siemens CD634GBS1/01 er også en innbygningsovn, så derfor er det viktig å legge merke til målene: 45 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d). 

Utvalgte fordeler ved Siemens CD634GBS1/01:
🔵 
Dampfunksjon gir mer saftig mat
🔵 Flere bake- og matlagingsprogrammer
🔵 4 oppvarmningsmetoder
🔵 Fargedisplay med touch-control
🔵 SoftClose-teknologi sørger for enkel åpning/lukking


Slik rengjør du ovnen din

Mange bruker ovnen nesten hver dag og det flittige bruket vil naturligvis grise til ovnen. Her ender rester med mat-os både fra brød, stekefett og pizza, og ettersom tiden går vil ovnen kun bli skitnere. Derfor anbefales det å rengjøre ovnen ca. en gang hver andre måned.

Pass på kjemiske stoffer

Forskjellige typer ovner og komponenter krever hver sin rengjøring, og noen velger å ty til sterke rengjøringsmidler. Det norske magasinet Dn.no forteller at dette ofte innebærer spesiallaget rens med en pH-verdi som ligger et stykke unna normalen på 7.  Det finnes mange kjemiske stoffer i rengjøringsmidler, men resultatmessig virker de godt – også på en tilgriset ovn. Det skal heller ikke brukes varme da midlene er kraftige i seg selv. Ulempen er at det er påbudt med beskyttelsesutstyr og god utlufting hvis man benytter seg av kjemiske rengjøringsmidler – det vil si hansker og beskyttelsesbriller, munnbeskyttelse og grundig gjennomlufting mens rengjøringen pågår.

Gjør ren ovnen på en naturlig måte

Der finnes alternativer til kjemisk rengjøring av ovnen: Her har vi samlet alt du trenger å vite for å kunne rengjøre ovnen din på en naturlig måte, basert på råd både fra den danske boligsiden bolius.dk og det danske forbrukerrådet Tænk.

Ovner med vanlig emalje

Hvis du har en ovn med helt vanlig emalje må du være forsiktig med å skrape fett fra ovnsruten: Start forsiktig med et barberblad og ta ut ristene. Vask deretter ovnens sider med grønnsåpe og husk hansker. Bruk gjerne en oppvaskbørste for å komme til i alle hjørnene. Skru ovnen på 100 grader og skru den av igjen når det bobler – da fjernes fettet som har brent seg fast. Sett deretter ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter for å fjerne lukten av grønnsåpe. (NB: Ovner med ru, selvrensende emalje vil ikke tåle grønnsåpe og er ofte selvrensende!)

Glassruten

Pass veldig godt på glassruten, som verken må få slag eller bli utsatt for rengjøringsmidler som kan lage riper. Start med å skrape vekk det verste griset med et barberblad, og avmonter gjerne ruten om dette er mulig. Tørk deretter en klut med vanlig oppvaskmiddel over glasset og la stå i 30 minutter mens fettet løses opp. Etter en halvtime kan du tørke av glasset med en fuktig klut.

Ristene

Nrk.no skriver at det som oftest holder å legge ristene i bløtt i en oppvaskbalje med såpevann eller sette de i oppvaskmaskinen. Har man en ovn hvor ristene ikke lan tas ut, kan man vaske de med en svamp og såpevann eller eventuelt dra over de med stålull.

Har man uttakbare rister og såpevannet ikke er nok, skriver Politiken.dk at man som alternativ kan legge de i bløtt over natten med i en blanding av vann, rengjøringsmiddel og en dråpe salmiakk – men husk å lufte veldig godt ut når du bruker sterke midler som salmiakk.

Ventilator i varmluftsovner

Har man en varmluftsovn finnes det en vifte øverst i ovnen som også må gjøres ren. Følg bruksanvisningen når det kommer til avmontering av denne, og husk å slå av hovedbryteren før du fjerner viften. Deretter kan du enkelt vaske den med vanlig oppvaskmiddel.

Ovner med ru emalje – selvrensende ovner

I motsetning til de vanlige ovnene med glatt emalje, finnes det noen ovner med ru emalje. Disse ovnene er ofte selvrensende ved høye temperaturer og tåler derfor ikke ovnsrens eller grønnsåpe. Start derfor med å fjerne det overflødige fettet med en tre-skrape og smør deretter ovnens vegger med en kraftig blanding av vann og oppvaskmiddel, og la det stå en times tid. Etter en time kan du skure veggene med en oppvaskbørste og vaske med varmt vann. Start deretter ovnens selv-rengjøringsprogram som fjerner resten av fettet.

Pyrolyse

En av de mest utbredte selv-rengjøringsprogrammene kalles pyrolyse. Pyrolysen tar seg av rengjøringen ved at du stiller inn funksjonen og lar den klare seg selv. Da heves ovnens temperatur helt opptil 500 grader og det kan lukte ubehagelig mens programmet pågår, så luft gjerne ut samtidig. Programmets varighet varierer, men det tar ofte et par timer. På grunn av den høye temperaturen frarådes det å gå fra hjemmet mens programmet arbeider. Når programmet kjøres brennes skitt og fett til aske, og etter programmet er fullført kan du enkelt fjerne asken med en fuktig klut.

Noen ovner har i stedet et selv-rengjøringsprogram som kalles katalyse. Selve prinsippet er noenlunde det samme, men temperaturen blir ikke på langt nær like høy, så det vil også bli mer manuelt arbeid.


Velg den mest energibesparende ovnen

Mange bruker ovnen daglig eller annenhver dag, og med hyppig bruk kan man opparbeide seg et høyt strømforbruk. Derfor viser vi deg her hva man burde se etter når man skal kjøpe ny ovn, og hva man kan gjøre på kjøkkenet for å spare strøm.

Velg en grønn modell

Når man skal kjøpe ny ovn er det en god ide å holde øye med ovnens energimerke. Energimerkingsordningen er obligatorisk og gjelder alle former for hvitevarer, elektriske pærer, tv og klimaanlegg.

Sparenergi.dk skriver at energimerket forteller hvor miljøvennlig modellen er, og hvor høyt eller lavt energiforbruk ovnen har. Dette gjelder både hvis man skal investere i en gassovn eller elektrisk ovn.

På merket står det opplyst hvor mye strøm ovnen bruker årlig på en skala fra A+++ til D. For oversiktlighetens skyld er de beste klassene i grønne farger (de mørkegrønne er de beste), de mellomste gule og de dårligste røde.

Stor forskjell for brukerens lommebok

Det anbefales å gå for en ovn i energiklasse A eller høyere da det er penger å spare på dette for forbrukeren. En ovn på 65 liter i energiklasse B vil bruke 1,09 kWh/bruk, mens en ovn i samme størrelse i energiklasse A++ vil bruke 0,51 kWh/bruk.

Ovnen i B-klassen bruker over dobbelt så mange kWh/bruk som ovnen i A++-klassen. I kroner vil en ovn i energiklasse B for eksempel koste 2,2 kroner pr. bruksgang, mens en ovn i energiklasse A+ kun koster 1,3 kroner pr. bruk.

Bruk ovnens varme bedre hjemme i kjøkkenet

Sparenergi.dk skriver at det er mange ting man kan gjøre med ovnen på kjøkkenet slik at man best mulig kan utnytte strømmen og spare penger. For eksempel kan man utnytte ovnens kapasitet maksimalt ved å lage flere retter samtidig, noe som vil spare omtrent 60% av strømforbruket.

Denne metoden er spesielt anvendelig hvis man har varmluftsovn som sørger for at alle kriker og kroker har jevn temperatur. Utnytt også gjerne for- og etter-varmen ved å sette retten inn i kald ovn og la maten varmes opp sammen med ovnen – og slå av ovnen etter anbefalt tid. La deretter maten stå 5-10 minutter lengre i ovnen og bli ferdig ved bruk av etter-varmen som ikke slippes ut med lukket ovnsdør.

Dette vil spare ca. 10-25% av strømforbruket. Varmlufts-funksjonen kan også spare penger da temperaturen her kan senkes med ca. 20% i forhold til konvensjonell varme.


Ovn test – Disse kildene har vi brukt:

Forbrukerrådet Tænk
 🇩🇰
Tænk er det danske forbrukerrådet dom utfører omfattende tester og sammenligninger av hverdags- og forbrukerprodukter. Her er det snakk om 2 tester av innbygningsovner og dampovner. Forbrukerrådet har testet hele 17 innbygningsovner og 10 dampovner. Du kan lese mer om testene her og her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang kun til enkelte tester.

Råd & Rön
 🇸🇪
Råd & Rön er det svenske forbrukerrådet som har foretatt 3 forskjellige tester av ovner som omfatter 7 dampovner, 7 innbygningsovner og 10 pyrolyseovner. Du kan lese mer om testene her, her og her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang kun til enkelte tester.

Testfakta.se
 🇸🇪
Denne svenske testsiden spesialiserer seg på laboratorietester og vurdering av forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test av 7 forskjellige varmluftsovner hvor fokuset har vært både på bake-/steke-evner, selv-rengjøring, strømforbruk og helhetsinntrykk. Les mer her.