Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Les mer her.

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Selvrensende ovn test - Finn de beste selvrensende ovnene her

Best i Test  2024: Denne artikkelen handler om ulike selvrensende ovner. Alt man trenger å gjøre når man vil rengjøre ovnen er å sette i gang rengjøringsprogrammet. Da vil ovnen rengjøre seg selv. Du kan lese om ovnene som har fått de beste anmeldelsene av eksperter og kritikere i forskjellige tester og anmeldelser.

Først har vi gjennomgått en rekke ovner med pyrolysefunksjon. Pyrolyse er en spesiell funksjon som fungerer ved at ovnen varmes opp til opptil 500 grader når man aktiverer programmet. Deretter brenner den høye temperaturen bort skitt og matrester. Når programmet er ferdig kan man bare tørke over innsiden med en klut for å få bort asken. En ovn med pyrolysefunksjon er spesiallaget til å kunne tåle veldig høye temperaturer. Enkelte pyrolyseovner kommer også med stekeplater og rister som tåler pyrolyse, men dette gjelder ikke alle.

For å kunne presentere de beste selvrensende ovnene på markedet for brukerne har vi sett nærmere på offisielle eksperttester fra den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

I tillegg til pyrolyseovnene har vi også inkludert en rekke ovner med katalyse som alternativer til pyrolyseovnene. Disse ovnene har også fått positive anmeldelser i ulike tester.

Denne testen av selvrensende ovner inneholder: 

  • Oversikt over de beste ovnene med pyrolyse
  • Oversikt over de beste alternative modellene av ovner med katalyse 
  • Informasjon om forskjellige typer selvrensende ovner
  • Tips til rengjøring av ovnen og ovnens tilbehør 
  • Guide til hva man bør være oppmerksom på når man kjøper ny ovn 
  • Informasjon om hva ovnens symboler betyr
  • Gjennomgang av testene vi har undersøkt samt linker til eventuell videre lesning 

Merk deg at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men samler resultater fra upartiske tester slik at forbrukeren enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.

MERK: Artikkelen fremhever for øyeblikket kun 1 produkt, da tidligere utvalgte produkter enten er utilgjengelige eller utsolgt. Vi er klar over problemet og jobber med å gjøre nye undersøkelser, slik at du snart kan få en oppdatert oversikt over de beste produktene på markedet - oppdateringen er rett rundt hjørnet.
test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De beste selvrensende ovnene i testguiden 2024:

Vår tilnærming

icon

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

    1
  • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser av produktet
  • 3
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Anmeldelser

  1. Siemens HB672GBS1S  » 11.995 Kr. hos Elkjøp akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner

    Siemens HB672GBS1S 
    Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

    Fordeler

    • pros God størrelse med et ovnsrom på 71 liter
    • pros Miljøvennlig modell i energiklasse A+ og med flere øko-programmer
    • pros 8 tilberedningsprogrammer
    • pros Mulighet for hurtigoppvarming
    • pros Enkel rengjøring med pyrolyse

    Modellen Siemens HB672GBS1S er ikke blitt inkludert i offisielle eksperttester, men her er det til gjengjeld snakk om en klar brukerfavoritt som får masse skryt av forbrukere som bruker ovnen hver dag. Disse forbrukerne vet derfor hva som fungerer bra og hva som ikke fungerer så bra med Siemens HB672GBS1S. Modellen får stort sett utelukkende skryt.


    Mer om Siemens HB672GBS1S 

    God til den miljøbevisste forbrukeren

    Siemens HB672GBS1S vil være et godt valg for den forbrukeren som vil ha en ovn som ikke bruker for mye energi. Siemens HB672GBS1S ligger i en god energiklasse, nemlig A+, som er en av de beste på markedet.

    I tillegg til en god energiklasse som bruker færre kWh har denne modellen til sammen 8 tilberedningsprogrammer. Den har 2 øko-programmer som er laget med den hensikt å være både miljø- og prisvennlige. Siemens HB672GBS1S er en stor ovn med et ovnsrom på 71 liter, så denne modellen vil passe godt til en større familie.

    8 tilberedningsprogrammer

    I tillegg til de 2 øko-tilberedningsprogrammene kommer Siemens HB672GBS1S med 6 andre programmer; inkludert 4D varmluft, over-/undervarme, varmluft/grill, grill, pizzafunksjon og Cool-Start. Det finnes også et hurtigoppvarmingsprogram.

    Man betjener Siemens HB672GBS1S via et 2,8 tommers fargedisplay med touch, og for behagelighetens skyld finnes det også en Soft Close-funksjon i ovnsdøren. I tillegg til dette er Siemens HB672GBS1S en selvrensende ovn som kommer med et pyrolyseprogram som tar seg av rengjøringen.

    Legg merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er det viktig å ta nøyaktige mål for at det skal være plass til ovnen på kjøkkenet. Se alle mål under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

    Mye ros fra forbrukerne

    Siemens HB672GBS1S får mye skryt i brukeranmeldelser fra forbrukerne, og disse positive anmeldelsene dekker mange aspekter ved modellen. Noen brukere fremhever brukervennligheten og forklarer at Siemens HB672GBS1S er lett å bruke, enkel å betjene og intuitiv i bruk. De forklarer også at hurtigoppvarmingsfunksjonen er veldig god og rask.

    Andre brukere opplever at Siemens HB672GBS1S er veldig stillegående og effektiv, noe som gir utslag i en jevn og stillegående tilberedning av maten. Varmluftprogrammet får spesielt mye skryt, og brukerne forklarer at programmet er så effektivt at man kan steke i flere lag.

    Gå til den billigste forhandleren

Forord

I de følgende avsnittene vil vi gi gode tips og råd som man bør vite om ovner i forhold til rengjøring, valg av ovn, energimerking og hvordan man får mest mulig nytte av ovnen. Dette er basert på informasjon fra det danske forbrukerrådet Bolius.dk.

Hva slags selvrensende ovner finnes? 

De aller færreste har lyst til å rengjøre ovnen manuelt da det er både tidkrevende og tungt å utføre oppgaven med ren muskelkraft. Hvis man vil minimere det manuelle rengjøringsarbeidet er det råd å hente her da man i stedet kan gå til anskaffelse av en selvrensende ovn. Det finnes imidlertid mange forskjellige typer selvrensende ovner som vi gjennomgår nedenfor:

Pyrolyse

En selvrensende ovn med pyrolyse er den mest effektive formen for rengjøring da det med pyrolysen er minst manuelt arbeid. Pyrolyseovner er spesialdesignet til å kunne tåle svært høye temperaturer. Når man vil rengjøre ovnen slår man på pyrolyseprogrammet (enkelte pyrolyseovner har flere pyrolyseprogrammer), så varmes ovnen automatisk opp til 500 grader.

Et pyrolyseprogram tar opptil 3 timer. Ovnen opprettholder den varme temperaturen, og underveis brennes skitt, fett og matrester til aske. Når programmet er ferdig og ovnen er kald trenger man bare tørke over med en fuktig klut.

Vær oppmerksom på at enkelte ovner kommer med mye tilbehør (for eksempel stekeplater) som også tåler pyrolyse, mens andre ikke gjør det. Dette fremkommer i bruksanvisningen.

Når man bruker et pyrolyseprogram bør man også være oppmerksom på sikkerheten. Når programmet starter låses døren, men ovnen blir likevel veldig varm på utsiden. Derfor er det viktig å holde øye med både barn og kjæledyr.

Man bør selvfølgelig heller ikke forlate huset mens pyrolyseprogrammet er i gang. Man må være oppmerksom på at ovnen kan begynne å lukte og ryke under pyrolysen – derfor bør man lufte godt ut etterpå. Det kan nemlig være helseskadelig formaldehyd i røyken, og hvis det kommer veldig mye røyk og lukt bør man oppholde seg i et annet rom til programmet er ferdig.

Man bør også vite at det vil synes på strømregningen dersom man bruker pyrolyse ofte, for et pyrolyseprogram bruker en del strøm – faktisk opptil 7 kWh per gang. I penger vil dette tilsvare 14 kroner.

Katalyse

Hvis man ikke orker å rengjøre hele ovnen manuelt kan man også gå til anskaffelse av en ovn med katalyse. Man bør imidlertid vite at katalytisk rengjøring etterlater litt manuelt arbeid.

Katalyse fungerer ved at ovnen har spesielle fettavvisende paneler på innsiden som kan brenne fett og matrester til aske ved kun 200 grader, noe som er en god del lavere enn 500 grader som brukes under pyrolyse. Ovnen bør derfor stå på 200 grader i minst 1 time. Når ovnen er kald igjen kan man tørke bort restene med en fuktig klut.

Som sagt er ikke katalyseovner helt fri for manuell rengjøring da det ofte kan sette seg fett og matrester bak panelene, og dette må rengjøres manuelt. Også rengjøring av riser og plater må foretas manuelt da katalyseovner ikke inkluderer selvrensing av tilbehør. Ovnens vifte krever også manuell rengjøring.

Før man går i gang med rengjøring av en katalytisk ovn må man sjekke om alle sidene av ovnen har det spesielle belegget – hvis ikke må man rengjøre de resterende sidene manuelt. Dette varierer fra ovn til ovn, men mange katalyseovner har kun det spesielle belegget på bakveggen. Det vil som regel aldri være et katalysebelegg i bunnen av ovnen.

Man må også være oppmerksom på at man ikke kan rengjøre det katalytiske belegget med hverken grønnsåpe eller kjemisk ovnsrens, for da blir den katalytiske emaljen ødelagt.

Damp

Hvis ovnen hverken har pyrolyse eller katalyse, og man ikke har lyst til å foreta en full manuell rengjøring, kan man velge et annet alternativ – nemlig en ovn med damprengjøring. Metoden er ikke like effektiv som de to andre, men den er god dersom man ikke har andre muligheter.

Damprengjøring fungerer ved at man fyller vann i en ovnsform med rist og setter den inn i ovnen. Deretter velger man damprengjøringsfunksjonen på ovnen slik at den varmes opp til ca. 100 grader. Da varmes vannet opp slik at det fordamper, og denne fordampingen gjør at fett, skitt og matrester løsner. Det tar ca. 30 minutter, og når ovnen er nedkjølt vil det være enklere å fjerne fett og matrester manuelt.

I korte trekk

For oversiktlighetens skyld har vi her samlet de vesentligste forskjellene på pyrolyse, katalyse og damprengjøring:

  • Pyrolyse tar ca. 3 timer ved 500 grader og har en høy effektivitet
  • Katalyse tar ca. 1 time ved 200 grader og har en medium effektivitet
  • Damp tar ca. 30 minutter ved 100 grader og har en lav effektivitet

Slik rengjør du ovnen manuelt

Hvis man ikke har en ovn med et selvrensende program er det selvsagt nødvendig med en manuell rengjøring for å kunne fjerne fett, matrester og annen skitt som har samlet seg opp inni ovnen. Dette avsnittet handler kun om ovner uten den spesielle selvrensende emaljen som kan rengjøres med såpe eller ovnsrens.

Grønnsåpe

Grønnsåpe er en gammel klassiker som ifølge ekspertene fremdeles er veldig effektiv når det kommer til rengjøring av ovnsrommet på en vanlig ovn som ikke har den rue emaljen som finnes på selvrensende ovner.

Ekspertene forklarer at det finnes 2 forskjellige måter å bruke grønnsåpe på når man skal rengjøre ovnen. Den ene er rask og den andre er langsom.

Hvis ovnen bare er litt tilgriset og kun trenger en lettere rengjøring kan man begynne med å smøre innsiden av ovnen med et godt lag med grønnsåpe. Husk å bruke hansker da grønnsåpe har en høy pH-verdi. Bruk gjerne en oppvaskbørste slik at du kommer til i alle hjørnene. Deretter kan du sette ovnen på 100 grader. Såpen vil begynne å boble, og når det skjer skal man slå ovnen av igjen. La ovnsrommet kjøles helt ned og vask etter med varmt vann. En vanlig skuresvamp er best til dette formålet. Det er viktig at alle såperestene fjernes, så for sikkerhets skyld kan man sette ovnen på 200 grader etter rengjøring. La den stå i ca. 10 minutter og kjøl ovnen helt ned før du vasker over med en klut.

Hvis man har en veldig skitten ovn vil det være nødvendig med en grundigere rengjøringsmetode. Her skal man starte på samme måte og smøre inn alle flatene i ovnen med grønnsåpe. Deretter må de innsmurte områdene dekkes til med plastfolie og stå over natten. Neste dag fjernes folien, og såpen skal bare vaskes av med vann. Denne metoden er også effektiv på stekeplater som er blitt tilgriset etter matlaging.

Natron

Natron har den fordelen at det er helt uskadelig da det er et naturlig stoff fritt for giftstoffer. Her kan man med fordel ta barna med på kjøkkenet. De fleste bruker natron som hevemiddel i kaker, men man kan også bruke det til å rengjøre på en veldig enkel måte:

Det eneste man trenger å gjøre er å blande en halv kopp natron med litt vann slik at blandingen blir tykk. Man trenger ikke ha i mer enn et par spiseskjeer vann, ellers blir blandingen flytende. Den tykke blandingen skal deretter smøres på innsiden av ovnen og stå over natten. Neste dag skal blandingen fjernes med vann og en svamp.

Hvis man trenger en raskere metode ved bruk avnatron kan man også smøre inn ovnen i eddik før man drysser et tykt lag natron over eddiken og lar det stå litt.

Ovnsdøren

Det vil som oftest sitte en glassrute i døren som gjør at man kan følge med på tilberedningen av maten. Den vil også bli tilgriset etterhvert, og ekspertene forklarer at det enkleste er å fjerne glassruten helt før rengjøringen foretas. Mange ovner er konstruert slik at man kan fjerne ovnsdøren uten bruk av verktøy.

Når man har fjernet glassruten fra ovnen kan man enten smøre den inn med grønnsåpe eller oppvaskmiddel. La det sitte en halvtimes tid og vask glassruten på nytt – det kan være lurt å gjøre dette i oppvaskkummen. Hvis det sitter mye fastbrent fett på glassruten kan man begynne med å skrape det av med en glasskrape som man ellers bruker på koketoppen.

Risten

Risten vil som regel være laget av rustfritt stål, og det betyr at man bare kan sette risten i oppvaskmaskinen etter bruk. Hvis man ikke har en oppvaskmaskin kan man rengjøre risten manuelt, og her kan man også bruke grønnsåpe eller vanlig oppvaskmiddel.

Hvis risten er veldig tilgriset kan man smøre den inn i grønnsåpe, legge plastfolie over og la den stå over natten. Hvis man foretrekker vanlig oppvaskmiddel kan man også legge risten i bløtt over natten i litt vann og oppvaskmiddel over natten.

Hvis det er mye fastbrent fett og matrester så kan en rist av rustfritt stål tåle en omgang med stålull eller en skuresvamp.

Ikke alle pyrolyseovner har medfølgende rister og plater som tåler pyrolyse. Derfor må noen av disse rengjøres manuelt som beskrevet her.

Vifte

Hvis man har en varmluftsovn så har man også en vifte i ovnen. Hvordan man avmonterer viften varierer fra ovn til ovn. Les bruksanvisningen og rengjør viften med vanlig oppvaskmiddel.

Husk imidlertid å slå av hovedbryteren før du fjerner viften.

Vær forsiktig med giftige rengjøringsmidler som salmiakk

Harde rengjøringsmidler er ofte effektive, men de er også skadelige. Ekspertene anbefaler for eksempel at man ikke bruker salmiakk til å rengjøre ovnen fordi det er giftig. Det kan ende opp i maten, bli utskilt sammen osen fra ovnen eller ødelegge termostaten. Derfor bør man under ingen omstendigheter bruke salmiakk til å rengjøre ovnen.

Mange har kanskje lest tips fra andre land hvor ekspertene ikke fraråder bruk av salmiakk. Her gjør ekspertene oppmerksom på at konsentrasjonen varierer mellom landene, noe som utgjør en vesentlig forskjell.

Spesielt for dampovner

Hvis man har en dampovn må man huske å holde ovnen så tørr som mulig da den bruker vann til å lage damp. Enkelte dampovner har et spesielt tørkeprogram, men hvis det ikke er tilfellet må man huske å fjerne kondensvannet etter bruk. Husk også å tømme og rengjøre vannbeholderen jevnlig.

Når man har med vann å gjøre følger det også med plager som kalk, noe man regelmessig må fjerne ved å avkalke ovnen. Enkelte ovner har en automatisk avkalkningsfunksjon, mens man på andre modeller må gjøre det manuelt.

Andre gode rengjøringstips til ovnen

Hvis man har problemer med opphopninger av fastbrente matrester på bunnen av ovnen kan man lett forhindre dette ved å sette en stekeplate med aluminiumsfolie i ovnen hver gang man bruker den. Fett og matrester lander dermed på aluminiumsfolien som man bare kan fjerne etter bruk.

Husk å ikke legge aluminiumsfolien direkte i bunnen av ovnen da den kan risikere å brenne seg fast.

Guide: Slik velger du riktig ovn

Det finnes mange ulike ovner på markedet. Basert på informasjon fra det britiske testmagasinet Which.co.uk  guider vi deg her til hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny ovn, og hvordan du får med deg den riktige modellen for ditt hjem.

Størrelse

Man bør starte med å se på det helt grunnleggende – hvor stor ovn trenger man, og hvor stor ovn er det plass til på kjøkkenet?

Ekspertene forklarer at de fleste ovner har en kapasitet på mellom 50-75 liter, men enkelte ovner kan være enda større. Gjennomsnittet ligger på ca. 64 liter, så alt over dette anses som å være en stor ovn. Man bør velge størrelse etter behov, for man kan risikere å sløse bort mye energi ved å varme opp en stor ovn dersom man bare skal bruke litt av kapasiteten. Man bør heller ikke stappe for mye mat inn i en liten ovn, for det vil resultere i en feilaktig varmefordeling og dårlig tilberedning.

Pris

Prisen varierer veldig fra ovn til ovn, og en dyr ovn er ifølge ekspertene ikke alltid den beste. Ettersom man ikke kan prøve ovnene på forhånd kan man med fordel lese de ulike eksperttestene hvor ekspertene har testet modellene med tanke på forbrukerne. Man kan ofte få gode ordinære ovner for et par tusen kroner, mens de dyrere modellene lett kan koste 5-10 ganger mer. Legg merke til at antall funksjoner og pris henger sammen.

Funksjoner

Funksjoner er et vesentlig aspekt når man velger ny ovn. Enkelte ovner har få funksjoner, mens andre har mange. Ekspertene anbefaler at man kjøper en ovn med tanke på egne behov, og hvis man bare skal bruke standardfunksjonene er det ingen grunn til å betale tusenvis av kroner for funksjoner man ikke har bruk for. Kanskje en ovn med kun over-/undervarme, varmluft og grill vil være nok?

Varmluft er en funksjon ekspertene liker veldig godt, for den tillater at man kan tilberede mat på flere stekeplater samtidig. Viften sørger nemlig for en jevn varmefordeling i hele ovnsrommet.

Hvis man for eksempel baker pizza i ovnen så er kun undervarme en god funksjon, mens kun overvarme er fordelaktig ved gratinering.

Ekspertene forklarer også at et digitalt display med timer kan være nyttig. En ovn med digitale valg er ofte mer nøyaktige i forhold til modeller med skruknapper. Det kan også være en fordel med et teleskoputtrekk – spesielt hvis man har med tunge fat å gjøre – slik at de lett kan kjøres inn og ut. Det høyner sikkerheten og gjør arbeidet lettere.

Mange moderne ovner kommer med utstyr som kan gjøre kjøkkenarbeidet enklere – for eksempel steketermometer, kokebøker, matlagingsprogrammer og automatiske temperaturinnstillinger. Enkelte ovner har også spesialfunksjoner til langtidssteking, pizza og tining, men mange av disse funksjonene vil også gjøre at ovnen blir dyrere.

Ovnene blir mer og mer teknologiske, og i dag er det mulig å få ovner som styres med en app via telefonen. Dette kan også gjøre matlagingen enklere og arbeidet mer fleksibelt, men ovner med Wifi-forbindelse er heller ikke billige.

Selvrensende ovner

Enkelte ovner kommer også med selvrensingsprogrammer som pyrolyse eller katalyse, og det kan være lurt hvis man helst vil slippe å rengjøre ovnen manuelt. Det er opp til en selv å vurdere om man har bruk for det eller ikke. Ovner med disse funksjonene koster som regel ekstra.

Brukervennlighet

Ekspertene anbefaler at man også ser nærmere på brukervennligheten da man bruker ovnen ofte. Hvis den er vanskelig å kontrollere, stille inn og programmere vil den også være irriterende på lang sikt.

Energimerket

Ovnens energiforbruk er også viktig å tenke på, for en ovn med høy energiklasse vil ha et vesentlig lavere energiforbruk sammenlignet med en modell i en lav energiklasse.

Energimerker på hvitevarene dine 

Hva er et energimerke?

Energimerket er EU sin obligatoriske ordning som viser hvor energieffektivt et produkt egentlig er. Hvis du legger merke til energimerkene når du skal investere i hvitevarer eller elektronikk så kan du spare penger og samtidig gjøre miljøet en tjeneste.

Energimerket har nå nylig endret karakter. Det nye merkene ligner de gamle, men det har fått et nytt format slik at det blir enklere for deg å forstå. Videre her gir vi deg all informasjon du trenger slik at du vet hva du skal se etter når du skal investere i ny ovn.

Den nye energimerkeloven

Den nye energimerkeloven gjelder i hele EU og omfatter alle hvitevarer. Med den nye oppdateringen blir produktene vurdert på en skala fra A til G. Oppdateringen betyr at produkter som tidligere lå øverst på skalaen med merket A med én eller flere pluss blir til merke B, C eller D.

Endringen er laget for at du som forbruker skal få en enklere jobb med å vurdere energiforbruket og ta det mest energi- og miljøvennlige valget.

I første omgang vil den nye merkingen gjelde på noen utvalgte produkter, men på sikt vil alle hvitevarer og elektronikk få samme merking. Derfor vil det være en overgangsperiode der du kan oppleve at noen produkter har den gamle merkingen, mens andre har den nye.

Hva betyr den nye energimerkingen?

Den nye skalaen går fra A til G og har ingen pluss. De mest energivennlige produktene er merket med A, og de minst energivennlige er merket med G.
Skalaen er lik for alle produkter – slik at du ikke må sette deg inn i ny informasjon ut ifra hvilket produkt du skal kjøpe.
Den nye skalaen har en tilknyttet QR-kode som gir deg ekstra informasjon om produktet – noe du ikke kan lese på skiltet.

Hvorfor er energimerkingen endret?

Den gamle skalaen avhenger av hvilket produkt merket sitter på. Noen produkter har A som det øverste på skalaen, mens andre kan ha en merking på helt opptil A+++. Det er forvirrende som forbruker, så derfor blir merkingen nå lik på alle produkter.
Det anbefales at du ser på fargene på skalaen fremfor på bokstavene. Jo mørkere den grønne fargen er, desto mer energieffektiv er produktet. Da unngår du forvirring i overgangsperioden.

Denne informasjonen kan du finne på energimerket
Informasjonen på energimerket er tilpasset det produktet som merket sitter på. Derfor kan du finne informasjon om for eksempel vannforbruk og tørkeevne på en vaskemaskin, mens det på en støvsuger er mer relevant å vite støynivået.

Disse symbolene kan du finne på energimerket:

  • L/år: Det årlige vannforbruket i liter
  • Kg: Hvor mange kilo maskinen kan inneholde
  • dB: Det generelle støynivået for maskinen
  • kWh/år: Hvor mange kilowatt maskinen bruker på et år

Hvilket energimerke skal du velge?

Hvis du vil skåne miljøet og spare på strømmen så er det lurt å se etter et energimerke som ligger høyt på skalaen. Hvis du velger energibesparende produkter, kan du redusere strømregningen din med flere hundre kroner og samtidig gjøre miljøet en tjeneste.

Husk at du ikke bør skifte ut hvitevarene dine før de trenger det. Det kan føles logisk å skifte ut tørketrommelen med en mer energisparende utgave, men det er hardt for miljøet å produsere produktene – så derfor bør du skifte ut først når den gamle er utslitt. Alternativt kan du finne et nytt hjem til den gamle først slik at det belaster miljøet minst mulig og samtidig senker energiforbruket ditt.

Hvilke produkter har et energimerke?

  • Ovner
  • Frysere og kjøleskap
  • Lamper
  • Ventilatorer – kjøkkenvifter
  • Fjernsyn
  • Vaskemaskiner
  • Tørketromler
  • Oppvaskmaskiner
  • Støvsugere

FAQ

Hvordan testes ovnene?

Ovnene vurderes ut ifra hvor raskt de blir varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort energiforbruk de har. I tillegg ses det også på brukervennlighet og støynivå, samt den elektriske og mekaniske sikkerheten.

Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.
question

Har du noen spørsmål?

Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme