Selvrensende ovn test 2019 – Finn de beste selvrensende ovnene her

0

Best i Test 2019: Denne artikkelen handler om ulike selvrensende ovner. Alt man trenger å gjøre når man vil rengjøre ovnen er å sette i gang rengjøringsprogrammet. Da vil ovnen rengjøre seg selv. Du kan lese om ovnene som har fått de beste anmeldelsene av eksperter og kritikere i forskjellige tester og anmeldelser. 

Først har vi gjennomgått en rekke ovner med pyrolysefunksjon. Pyrolyse er en spesiell funksjon som fungerer ved at ovnen varmes opp til opptil 500 grader når man aktiverer programmet. Deretter brenner den høye temperaturen bort skitt og matrester. Når programmet er ferdig kan man bare tørke over innsiden med en klut for å få bort asken. En ovn med pyrolysefunksjon er spesiallaget til å kunne tåle veldig høye temperaturer. Enkelte pyrolyseovner kommer også med stekeplater og rister som tåler pyrolyse, men dette gjelder ikke alle.

For å kunne presentere de beste selvrensende ovnene på markedet for brukerne har vi sett nærmere på offisielle eksperttester fra både det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

I tillegg til pyrolyseovnene har vi også inkludert en rekke ovner med katalyse som alternativer til pyrolyseovnene. Disse ovnene har også fått positive anmeldelser i ulike tester.

Denne testen av selvrensende ovner inneholder: 

🔸 Oversikt over de beste ovnene med pyrolyse
🔸 Oversikt over de beste alternative modellene av ovner med katalyse 
🔸 Informasjon om forskjellige typer selvrensende ovner
🔸 Tips til rengjøring av ovnen og ovnens tilbehør 
🔸 Guide til hva man bør være oppmerksom på når man kjøper ny ovn 
🔸 Informasjon om hva ovnens symboler betyr
🔸 Gjennomgang av testene vi har undersøkt samt linker til eventuell videre lesning 

Merk deg at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men samler resultater fra upartiske tester slik at forbrukeren enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Bosch HBG672BS1 

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 490,00 Kr. 0,00 Kr. 7 490,00 Kr. Les mer
7 490,00 Kr. 0,00 Kr. 7 490,00 Kr. Les mer
7 490,00 Kr. 0,00 Kr. 7 490,00 Kr. Les mer

 

Bosch HBG672BS1 er blitt testet av 2 forskjellige ekspertkilder som begge er veldig imponerte over modellen. Her er det snakk om tester utført av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön, som begge har testet Bosch HBG672BS1 og de resterende modellene ut ifra spesifikke parametere før de har gitt en samlet anmeldelse.

Energibesparende ovn

Bosch HBG672BS1 vil være et godt valg dersom man vil ha en ovn som ikke er altfor dyr i bruk. Bosch HBG672BS1 kommer nemlig i en veldig god energiklasse, A+, som ligger i den gode enden av energiskalaen (A+++ er den aller best klassen, men den er også ganske sjelden). Modellen har også flere øko-tilberedningsprogrammer som gjør matlagingen ekstra miljøvennlig.

I tillegg til dette er Bosch HBG672BS1 en ganske stor ovn med en kapasitet på hele 71 liter, noe som vil passe godt til en større familie på 5+ medlemmer, eller hvis man ofte har gjester.

Fokus på perfekt tilberedning

Bosch HBG672BS1 er designet for å kunne assistere forbrukeren med å tilberede maten på en ideell måte. Modellen har 8 gode tilberedningsprogrammer. Dette inkluderer varmluft 4D, varmluft øko, over-/undervarme, over-/undervarme øko, varmluft/grill, grill, pizzafunksjon og tining. Det finnes også en smart hurtigoppvarmingsfunksjon på Bosch HBG672BS1.

I tillegg til dette har ovnen også en integrert matlagingsassistent med flere automatiske programmer og automatiske temperaturforslag som spesielt kan hjelpe en uerfaren kokk.

Enkel betjening og rengjøring

Enkelhet og letthet er nøkkelord for Bosch HBG672BS1 som først og fremst viser dette ved pyrolyseprogrammet som selv sørger for rengjøringen – alt man trenger å gjøre er å slå på programmet for at ovnen skal varmes opp til en veldig høy temperatur og brenne bort fett, matrester og skitt. Den eneste manuelle oppgaven består av å tørke over ovnsrommet med en klut når programmet er ferdig.

Betjeningen av Bosch HBG672BS1 er også enkel da kontrollpanelet er enkelt utformet og styres via et TFT-display med touch og en kontrollring.

Legg også merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som kan bygges inn i kjøkkenets design. Derfor er målene veldig viktige for at det skal være plass til modellen på kjøkkenet. Se alle målene under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

Bosch HBG672BS1 – mål
🌀 Innbyggingshøyde, maksimum: 58,5 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 56 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovekt: 36,43 kilo
🌀 Bruttovekt: 38,8 kilo 

Bosch HBG672BS1 – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,87 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
🔴 Selvrensende: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 8

Fordeler ved Bosch HBG672BS1:
🔵 Ovnsrom på 71 liter
🔵 Energivennlig ovn i energiklasse A+ med flere øko-programmer
🔵 Til sammen 8 tilberedningsprogrammer
🔵 Flere hjelpeprogrammer
🔵 Selvrensende ovn med pyrolyse


Siemens HB63AB522S 

Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Siemens HB63AB522S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 112,00 Kr. 0,00 Kr. 9 112,00 Kr. Les mer
9 112,00 Kr. 0,00 Kr. 9 112,00 Kr. Les mer
9 112,00 Kr. 0,00 Kr. 9 112,00 Kr. Les mer

 

Modellen Siemens HB63AB522S er blitt testet av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön i en større test av flere forskjellige ovner fra ulike merker basert på parametere som ovnens bakeevne, temperatur, brukervennlighet og energi. De svenske ekspertene gir hver ovn en samlet poengsum.

Siemens HB63AB522S klarer seg veldig godt i testen og får derfor en topplassering i testen til Råd & Rön.

God størrelse og energiklasse

Denne modellen hører til blant de større og mer energivennlige ovnene på markedet – uten å være den aller største eller aller mest energivennlige. Siemens HB63AB522S kommer nemlig med et ovnsrom med en kapasitet på 63 liter, noe som fremdeles vil passe godt til en familie på ca. 4 personer. Siemens HB63AB522S ligger i energiklasse A, og ligger derfor i den gode enden av skalaen.

Legg merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal bygges inn i kjøkkenets design. Derfor er målene veldig viktige for at modellen skal få plass på kjøkkenet. Se alle målene under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

6 tilberedningsfunksjoner

Siemens HB63AB522S er også ganske enkel når det gjelder tilberedningsfunksjonene. Modellen har til sammen 6 funksjoner som vil dekke behovet til de aller fleste brukere.

De 6 funksjonene inkluderer over-/undervarme, undervarme, varmluft, øko-varmluft, varmluft/grill og grill. Alle de forskjellige varmluftsfunksjonene gjør at man lettere kan utnytte hele kapasiteten i ovnsrommet da de sørger for bedre varmefordeling og sirkulasjon av varmen. Det gjør at alle matvarene tilberedes ved samme temperatur – varmluft er også ideelt når man skal steke flere plater samtidig.

Enkel rengjøring

Siemens HB63AB522S kommer med en pyrolysefunksjon som selv tar seg av rengjøringen. Som forbruker trenger man bare tørke over ovnsrommet med en klut når pyrolyseprogrammet er ferdig. Siemens HB63AB522S er også en veldig trygg ovn som kommer med både barnesikring, dørlås og en sikkerhetsbryter. Selv om pyrolyseprogrammet kjøres ved svært høy temperatur, holdes den utvendige temperaturen nede så mye som mulig. Man styrer Siemens HB63AB522S via et fargedisplay med lysdioder samt via skruknapper som popper ut. 

Siemens HB63AB522S – mål
🌀 Innbyggingshøyde, maksimum: 57,5 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 56 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovekt: 39,83 kilo
🌀 Bruttovekt: 42,0 kilo 

Siemens HB63AB522S – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 63 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,70 kWh
🔴 Selvrensende: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 6 

Fordeler ved Siemens HB63AB522S:
🔵 Passer til en mellomstor husstand med et ovnsrom på 63 liter
🔵 God energiklasse og øko-program
🔵 6 tilberedningsfunksjoner
🔵 Rengjøring med pyrolyse
🔵 Enkel og oversiktlig betjening


Gorenje BOP799S51X

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Gorenje BOP799S51X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
14 195,00 Kr. 0,00 Kr. 14 195,00 Kr. Les mer
14 195,00 Kr. 0,00 Kr. 14 195,00 Kr. Les mer
14 195,00 Kr. 0,00 Kr. 14 195,00 Kr. Les mer

 

Gorenje BOP799S51X er blitt testet og anmeldt av det danske forbrukerrådet Tænk som er fornøyde med ovnen. I sin anmeldelse har de kåret modellen til toppscorer.

Dette har de gjort fordi de er spesielt fornøyde med ovnens brukervennlighet, jevne temperatur og at den klarte seg godt i de ulike matlagningstestene deres.

Selv om ekspertene fra det danske Forbrukerrådet Tænk generelt er imponerte over Gorenje BOP799S51X, nevner de imidlertid også at ovnen ikke er like rask til å varmes opp sammenlignet med andre modeller.

I tillegg til dette er energiforbruket litt høyere enn hos andre modeller.

Man skal også være oppmerksom på at Gorenje BOP799S51X er en innbyggingsovn og at målene må passe inn i kjøkkeninnredningen.

Stor ovn med teleskoputtrekk og pyrolysefunksjon

Ved kjøp av Gorenje BOP799S51X får man en ovn med de vanligste ovnsprogrammene som over- og undervarme, varmluft, infragrill og tining med mer – samt et stort ovnsrom. Ovnsrommet har en kapasitet på 71 liter som gir en mulighet til å tilberede store matvarer i ovnen.

Gorenje BOP799S51X skjuler også en form i den øverste delen. Luftstrømmen sirkulerer fritt i det store ovnsrommet. og den store kapasiteten gir en mulighet til å bruke enda større stekeplater og matvarer.

I tillegg er ovnen utstyrt med en enkel betjening da den blant annet kommer med et teleskoputtrekk.

Teleskoputtrekket gjør det lettere for brukeren å ta maten inn og ut av ovnen, samtidig som at det innebygde steketermometeret gir oversikt over tilberedningen av maten.

Gorenje BOP799S51X er også utstyrt med en pyrolysefunksjon. Pyrolysefunksjonen brenner matrester, fett og annen skitt til aske og kan deretter fjernes med en fuktig klut.

Man trenger derfor ikke bruke mye tid på rengjøringen av ovnen da den selv klarer dette.

Tilberedning av mat på flere nivåer samtidig

Med Gorenje BOP799S51X er det mulighet til å tilberede mat på flere nivåer samtidig. Derfor kan man tilberede mat på opptil fem stekeplater samtidig. Dette er mulig takket være kombinasjonen av MultiFlow 360 og HomeMade-formen.

Mens MultiFlow 360 sørger for en optimal og jevn sirkulasjon av varme og damp i ovnen, gjør HomeMade-formen det mulig for den varme luften å sirkulere fritt rundt maten. Varmen blir nemlig jevnt fordelt rundt maten på den mest optimale måten.

I tillegg kommer Gorenje BOP799S51X med funksjonen PerfectGrill. Et stort varmeelement er plassert på utsiden mens et lite varmeelement er plassert på innsiden.

Dette gjør det mulig å tilberede maten med en absolutt varmefordeling slik at maten blir myk og saftig inni og sprø utenpå.

Energivennlig ovn med GentleClose og autoprogrammer

Gorenje BOP799S51X er en forholdsvis energivennlig ovn som er plassert i energiklasse A+. Ovnen har i tillegg et lydnivå på 47 dB. Dette er ikke det laveste lydnivået, men den vil ikke bråke mye under bruk.

Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB. Man har også mulighet til å lukke ovnsdøren stille og rolig takket være GentleClose, og det krever bare en lett berøring for å lukke døren stille.

Gorenje BOP799S51X blir levert med flere typer tilbehør slik som en ovnsrist, en langpanne, en ovnsplate, et steketermometer og uttrekksskinner.

Sist, men ikke minst, er Gorenje BOP799S51X utstyrt med et helautomatisk tilberedningsprogram med mer enn 80 oppskrifter.

Når en velger ett av de automatiske programmene stilles temperatur og tid med mer inn automatisk slik at en bare trenger å trykke på start.

Gorenje BOP799S51X – mål
🌀 Innbygningshøyde, maksimum: 59,5 centimeter
🌀 Innbygningsbredde: 59,5 centimeter
🌀 Innbygningsdybde: 54,6 centimeter
🌀 Nettovekt: 44,6 kilo
🌀 Bruttovekt: 48,9 kilo 

Gorenje BOP799S51X – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbygningsovn
🔴 Kapasitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,94 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,91 kWh
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 15+

Fordeler ved Gorenje BOP799S51X:
🔵 Stort ovnsrom
🔵 Mulighet til åtilberede mat på flere nivåer samtidig
🔵 PerfectGrill-funksjon
🔵 GentleClose-funksjon
🔵 Pyrolysefunksjon


Beko BIM 25300XP

God anmeldelse hos det danske forbrukerrådet Tænk
God anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Beko BIM 25300XP

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 699,00 Kr. 0,00 Kr. 7 699,00 Kr. Les mer
7 799,00 Kr. 0,00 Kr. 7 799,00 Kr. Les mer
7 799,00 Kr. 0,00 Kr. 7 799,00 Kr. Les mer

 

Beko BIM 25300XP er blitt testet og anmeldt av det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön som begge har gitt ovnen en god anmeldelse.

Dette har de blant annet gjort fordi ovnen klarte flere matlagingstester godt og at den er enkel i bruk.

Til gjengjeld er ikke ekspertene fra Forbrukerrådet Tænk like imponerte over ovnens langsomme oppvarming og grillfunksjon. Man bør også være oppmerksom at Beko BIM 25300XP er en innbygningsovn og at målene skal passe inn i kjøkkeninnredningen.

Energivennlig ovn med pyrolyse

Beko BIM 25300XP er en forholdsvis energivennlig ovn som er passert i energiklasse A. Dette betyr at ovnen ikke bruker mye energi i løpet av et år.

Ovnen har i tillegg et ovnsrom med en kapasitet på 71 liter, så her er det plass til å tilberede selv store matretter.

I tillegg til dette kommer Beko BIM 25300XP med funksjonen pyrolyse. Pyrolysefunksjonen brenner fett, matrester og annen skitt til aske.

Deretter er det bare å fjerne asken med en fuktig klut, og slik blir rengjøringen enkelt utført.

Multifunksjonell ovn

Med Beko BIM 25300XP får man en multifunksjonell ovn som kommer med åtte ovnsfunksjoner slik som varmluft, over- og undervarme med mer.

Ovnen kommer i tillegg med en grillfunksjon som kan brukes dersom man ønsker å tilberede matvarene på den måten.

I tillegg er Beko BIM 25300XP fremstilt i et elegant og enkelt design som passer inn på de fleste kjøkken.

Den er laget av rustfritt stål i et sort design som er forholdsvis enkelt og komplimenterer andre hvitevarer på kjøkkenet med samme stilmessige utseende.

Enkel betjening

Ved kjøp av Beko BIM 25300XP får man en ovn som er enkel å betjene. Den er utstyrt med to skruknapper på forsiden hvor man har mulighet til å velge den ovnsfunksjonen man ønsker.

Når man åpner ovnsdøren tennes et lys slik at man kan se maten når man tar den inn og ut av ovnen. Lyset vil også være tent under tilberedningen, og man kan alltid holde øye med maten uten å åpne ovnsdøren.

Beko BIM 25300XP – mål 
🌀 Innbygningshøyde, maksimum: 59,5 centimeter
🌀 Innbygningsbredde: 59,4 centimeter
🌀 Innbygningsdybde: 56,7 centimeter
🌀 Nettovekt: 35,7 kilo
🌀 Bruttovekt: 39 kilo 

Beko BIM 25300XP – nøkkelopplysninger 
🔴 Type: Innbygningsovn
🔴 Kapasitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 8

Fordeler ved Beko BIM 25300XP:
🔵 Ovnsrom på 71 liter
🔵 Enkel betjening
🔵 Stilren ovn
🔵 Med pyrolysefunksjon
🔵 Åtte ovnsfunksjoner


Electrolux EOP601X 

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Les mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Les mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Les mer

 

Modellen Electrolux EOP601X er blitt inkludert i det danske forbrukerrådet Tænk sin test av ovner. Electrolux EOP601X er, sammen med flere andre modeller, blitt testet og vurdert ut ifra kriterier som bakeevne, temperaturstabilitet, temperaturpresisjon, energi, funksjoner og brukervennlighet. Electrolux EOP601X klarer seg veldig bra i testen og belønnes med en topplassering.

Stor ovn i god energiklasse

Electrolux EOP601X vil være et godt valg for den forbrukeren som vil ha en stor ovn som også har et lavt energiforbruk. Electrolux EOP601X har nemlig en stor kapasitet på 72 liter. Det er en god størrelse som gir et romslig ovnsrom, men til tross for størrelsen er ikke modellen dyr i drift. Den ligger nemlig i energiklasse A+, som helt klart er en av de beste på markedet.

Legg også merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er målene viktige for at ovnen skal få plass på kjøkkenet. Du kan se alle målene under «nøkkelopplysninger» lengre ned i artikkelen.

Med innebygd steketermometer

Electrolux EOP601X er designet for å kunne tilberede maten perfekt hver gang, og derfor finnes det mange forskjellige muligheter for valg av tilberedning, som for eksempel varmluft, over-/undervarme, fuktig varmluft, stor grill, turbogrill, kjøttprogram, pizzaprogram, tining og en holde-varm-funksjon.

Electrolux EOP601X kommer også med et innebygd steketermometer som kan brukes til alle typer kjøtt, brød og kaker. Når den ideelle kjernetemperaturen er nådd gir termometeret et signal som gjør at ovnen slår seg av så maten ikke blir overstekt, tørr og kjedelig.

Holder styr på temperaturen

Temperaturen er ofte avgjørende for om maten blir ideelt tilberedt, og derfor kommer Electrolux EOP601X med en elektronisk temperaturstyring som sikrer en jevn temperatur i hele ovnsrommet. Modellen kommer også med automatiske temperaturforslag som kan hjelpe en uerfaren kokk på kjøkkenet.

Electrolux EOP601X er en svært intelligent ovn, og modellen er også lett å holde ren da den er selvrensende. Denne ovnen kommer med 2 forskjellige pyrolyseprogrammer som brenner vekk skitt og matrester. Her er det snakk om ett intensivt program og ett langt program som velges avhengig av hvor tilgriset ovnen er.

Electrolux EOP601X – mål
🌀 Innbyggingshøyde, maksimum: 59,4 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 56 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovekt: 31,1 kilo
🌀 Bruttovekt: 32,2 kilo 

Electrolux EOP601X – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 72 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,93 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
🔴 Selvrensende: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordeler ved Electrolux EOP601X:
🔵 Stort ovnsrom på 72 liter
🔵 God energiklasse A+
🔵 Med mange tilberedningsfunksjoner
🔵 Innebygd steketermometer og elektronisk temperaturstyring
🔵 Selvrensende ovn med 2 pyrolyseprogrammer


Siemens HB672GBS1S 

Gode brukeranmeldelser

Siemens HB672GBS1S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
12 399,00 Kr. 0,00 Kr. 12 399,00 Kr. Les mer
12 399,00 Kr. 0,00 Kr. 12 399,00 Kr. Les mer
12 399,00 Kr. 0,00 Kr. 12 399,00 Kr. Les mer

 

Modellen Siemens HB672GBS1S er ikke blitt inkludert i offisielle eksperttester, men her er det til gjengjeld snakk om en klar brukerfavoritt som får masse skryt av forbrukere som bruker ovnen hver dag. Disse forbrukerne vet derfor hva som fungerer bra og hva som ikke fungerer så bra med Siemens HB672GBS1S. Modellen får stort sett utelukkende skryt.

God til den miljøbevisste forbrukeren

Siemens HB672GBS1S vil være et godt valg for den forbrukeren som vil ha en ovn som ikke bruker for mye energi. Siemens HB672GBS1S ligger i en god energiklasse, nemlig A+, som er en av de beste på markedet.

I tillegg til en god energiklasse som bruker færre kWh har denne modellen til sammen 8 tilberedningsprogrammer. Den har 2 øko-programmer som er laget med den hensikt å være både miljø- og prisvennlige. Siemens HB672GBS1S er en stor ovn med et ovnsrom på 71 liter, så denne modellen vil passe godt til en større familie.

8 tilberedningsprogrammer

I tillegg til de 2 øko-tilberedningsprogrammene kommer Siemens HB672GBS1S med 6 andre programmer; inkludert 4D varmluft, over-/undervarme, varmluft/grill, grill, pizzafunksjon og Cool-Start. Det finnes også et hurtigoppvarmingsprogram.

Man betjener Siemens HB672GBS1S via et 2,8 tommers fargedisplay med touch, og for behagelighetens skyld finnes det også en Soft Close-funksjon i ovnsdøren. I tillegg til dette er Siemens HB672GBS1S en selvrensende ovn som kommer med et pyrolyseprogram som tar seg av rengjøringen.

Legg merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er det viktig å ta nøyaktige mål for at det skal være plass til ovnen på kjøkkenet. Se alle mål under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

Mye ros fra forbrukerne

Siemens HB672GBS1S får mye skryt i brukeranmeldelser fra forbrukerne, og disse positive anmeldelsene dekker mange aspekter ved modellen. Noen brukere fremhever brukervennligheten og forklarer at Siemens HB672GBS1S er lett å bruke, enkel å betjene og intuitiv i bruk. De forklarer også at hurtigoppvarmingsfunksjonen er veldig god og rask.

Andre brukere opplever at Siemens HB672GBS1S er veldig stillegående og effektiv, noe som gir utslag i en jevn og stillegående tilberedning av maten. Varmluftprogrammet får spesielt mye skryt, og brukerne forklarer at programmet er så effektivt at man kan steke i flere lag.

Siemens HB672GBS1S – mål
🌀 Innbyggingshøyde, maksimum: 58,5 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 56 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovekt: 38,71 kilo
🌀 Bruttovekt: 41,1 kilo 

Siemens HB672GBS1S – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,87 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
🔴 Selvrensende: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 8

Fordeler ved Siemens HB672GBS1S:
🔵 God størrelse med et ovnsrom på 71 liter
🔵 Miljøvennlig modell i energiklasse A+ og med flere øko-programmer
🔵 8 tilberedningsprogrammer
🔵 Mulighet for hurtigoppvarming
🔵 Enkel rengjøring med pyrolyse 


Alternative produkter: Ovner med katalyse

I dette avsnittet vil vi se nærmere på 4 ovner som har en annerledes form for selvrensing – nemlig katalyse. Ovner med katalysefunksjon har spesielle fettavvisende paneler som selv brenner bort skitt og matrester når ovnen har stått på i minst 1 time på 200 grader eller mer. I likhet med pyrolyseovnene vil det eneste manuelle arbeidet være å tørke vekk matrester med en klut etter programmet er ferdig og ovnen har kjølt seg ned igjen.

Legg imidlertid merke til at enkelte katalyseovner kun har dette spesielle belegget på bakveggen, og det betyr at de resterende sidene skal rengjøres manuelt. Det kan være man må gjøre litt manuelt arbeid ved viften og bak panelene hvor fett kan sette seg fast.

De 3 ovnene med katalyse stammer fra henholdsvis Electrolux og AEG, og for å kunne foreta en så nøyaktig sammenligning som mulig behandler vi disse ovnene på samme måte som ovnene ovenfor med pyrolyse som selvrensingsfunksjon.


Electrolux EOC700K 

God bedømmelse hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOC700K 

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 199,00 Kr. 0,00 Kr. 9 199,00 Kr. Les mer
9 199,00 Kr. 0,00 Kr. 9 199,00 Kr. Les mer
9 725,00 Kr. 0,00 Kr. 9 725,00 Kr. Les mer

 

Modellen Electrolux EOC700K er blitt inkludert i en stor test av ovner utført av det danske forbrukerrådet Tænk. Her har de danske ekspertene testet de utvalgte modellene på parametere som bakeevne, temperatur, energiforbruk, funksjoner og brukervennlighet. Det er også blitt foretatt en samlet vurdering, og det konkluderes med at Electrolux EOC700K klarer seg veldig bra i testen.

Ovn på 71 liter

Hvis man som forbruker vil ha en ovn med stor kapasitet så vil Electrolux EOC700K være et godt valg – denne modellen har nemlig et ovnsrom på 71 liter, noe som er stort og lett kan lage nok hverdagsmat til en større familie på 5+ medlemmer.

Selv om det her er snakk om en stor ovn så har fabrikanten sørget for at modellen ikke blir dyr i bruk. Electrolux EOC700K finnes i energiklasse A, som ligger i den gode enden av skalaen.

Legg også merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er det viktig at målene er nøyaktige slik at ovnen får plass på kjøkkenet. Se alle målene under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

Med steketermometer

Oversiktlighet er et nøkkelord for Electrolux EOC700K. Modellen kommer blant annet med et oversiktlig design med 2 skruknapper med knapper som popper ut – samt et display og en digital klokke med alarmfunksjon.

Oversiktligheten fortsetter inni modellen da Electrolux EOC700K kommer med et innebygd steketermometer som er med på å sikre at maten alltid blir tilberedt så bra som mulig.

Electrolux EOC700K er intelligent nok til å kunne måle kjernetemperaturen selv, og når den har nådd den riktige temperaturen sier den ifra og slår seg av automatisk.

Katalyseovn

Hvis man som forbruker vil rengjøre ovnen minst mulig så vil Electrolux EOC700K være et godt valg. Modellen er nemlig en selvrensende ovn med et katalysebelegg. Det vil si at Electrolux EOC700K har et fettavvisende katalytisk belegg på innsiden. Når ovnen har stått på 200 grader i minst 1 time vil fettrestene brennes vekk automatisk. Det eneste man trenger å gjøre selv er å tørke over ovnsrommet med en fuktig klut når programmet er ferdig.

Denne ovnen kommer også med flere ulike tilberedningsprogrammer. Dette inkluderer varmluft, undervarme, over-/undervarme, lavtemperatursteking, intervallgrill og grill. Her er det derfor snakk om en allsidig ovn som kan utføre de fleste oppgaver.

Electrolux EOC700K – mål
🌀 Innbyggingshøyde, maksimum: 59 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 56 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovekt: 33,5 kilo
🌀 Bruttovekt: 34,5 kilo 

Electrolux EOC700K – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,88 kWh
🔴 Selvrensende: Ja, katalyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordeler ved Electrolux EOC700K:
🔵 Stor kapasitet på 71 liter
🔵 Enkel betjening med display og skruknapper
🔵 Med innebygd steketermometer
🔵 Selvrensende ovn med katalysebelegg
🔵 Flere gode tilberedningsprogrammer


Electrolux EOC700X 

God bedømmelse hos det danske forbrukerrådet Tænk 

Electrolux EOC700X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 199,00 Kr. 0,00 Kr. 9 199,00 Kr. Les mer
9 199,00 Kr. 0,00 Kr. 9 199,00 Kr. Les mer
9 725,00 Kr. 0,00 Kr. 9 725,00 Kr. Les mer

 

Sammen med en rekke andre ovner er Electrolux EOC700X blitt testet av det danske forbrukerrådet Tænk i en stor test av ovner. Alle modellene er blitt testet på spesifikke parametere, og deretter har de danske ekspertene bedømt hver modell og gitt en samlet poengsum. Electrolux EOC700X belønnes med en god bedømmelse da modellen klarer seg godt i testen til Tænk.

Stort ovnsrom på 71 liter

Electrolux EOC700X vil være et godt valg dersom man skal gå til anskaffelse av en ny ovn med stor kapasitet, for her er det snakk om et ovnsrom på 71 liter. En ovn på 71 liter vil også være passende til hverdagsbruk for en stor familie på 5+ medlemmer. Det betyr at man for eksempel kan tilberede store steker i ovnen – eller bake kaker i flere lag.

Siden det her er snakk om en modell med mulighet for å bruke varmluft, vil Electrolux EOC700X være god til denne oppgaven da den skaper bedre sirkulasjon av varme i hele ovnsrommet. Derfor vil temperaturen være jevn i hele ovnsrommet.

Electrolux EOC700X fungerer via systemet Ultra Fan Plus som sørger for jevn varmefordeling. Selv om modellen er stor trenger man ikke bekymre seg for at modellen er for belastende på strømforbruket. Modellen ligger nemlig i energiklasse A, som hører til i den gode enden av skalaen.

Mange gode tilberedningsprogrammer

I tillegg til varmluft som nevnt ovenfor, kommer Electrolux EOC700X med flere muligheter for å tilberede mat. Disse inkluderer over-/undervarme, grill, undervarme/vifte, undervarme, forvarming og tining.

Det er i tillegg fokus på sikkerhet og brukervennlighet med Electrolux EOC700X. Modellen kommer med en smart SoftClose-funksjon i døren i tillegg til barnesikring.

Legg også merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er det viktig å ta nøyaktige mål for at det skal være plass til modellen på kjøkkenet. Se alle målene under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

Selvrensende ovn med katalyse

Electrolux EOC700X vil være et godt valg hvis man ikke har noe imot å rengjøre deler av ovnen manuelt. Modellen er av den selvrensende typen og kommer med en katalysefunksjon til dette formålet. Det betyr at innsiden av ovnen har et katalytisk belegg som gjør at ovnen er fettavvisende.

Dette er også en oversiktlig ovn som er enkel i bruk. Man stiller inn modellen enkelt via fronten hvor kontrollpanelet består av 2 knapper som popper ut samt et LED-display med en digital klokke. Ovnsrommet har også et kraftig digitalt lys slik at man alltid kan se maten tydelig. Hvis man ikke bruker øyemål og gjetting når man tilbereder mat så kommer modellen med et innebygd steketermometer som selv måler når kjernetemperaturen er nådd. Det betyr at maten hverken blir over- eller understekt.

Electrolux EOC700X – mål
🌀 Innbyggingshøyde, maksimum: 58 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 55,5 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 54,2 centimeter
🌀 Nettovekt: 33,5 kilo
🌀 Bruttovekt: 34,5 kilo 

Electrolux EOC700X – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,89 kWh
🔴 Selvrensende: Ja, katalyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+ 

Fordeler ved Electrolux EOC700X:
🔵 Stort ovnsrom på 71 liter
🔵 Jevn varmefordeling med systemet Ultra Fan Plus
🔵 SoftClose-funksjon i ovnsdøren
🔵 Selvrensende ovn med katalyse
🔵 Ovn med intelligent steketermometer


AEG BEB230010M 

God bedømmelse hos det danske forbrukerrådet Tænk

AEG BEB230010M

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 379,00 Kr. 0,00 Kr. 5 379,00 Kr. Les mer
6 499,00 Kr. 0,00 Kr. 6 499,00 Kr. Les mer
6 499,00 Kr. 0,00 Kr. 6 499,00 Kr. Les mer

 

Det danske forbrukerrådet Tænk har foretatt en større test av ovner hvor modellen AEG BEB230010M er blitt testet og vurdert sammen med en rekke andre ovner. For å kunne uttale seg om ovnenes kvaliteter har de danske ekspertene testet modellene i henhold til spesifikke parametere. Ettersom AEG BEB230010M klarer seg godt får modellen en god anmeldelse fra danske Tænk.

Stor, energivennlig og enkel ovn

God størrelse, god brukervennlighet og lavt energiforbruk er noen av de viktigste kriteriene for valg av ovn. AEG BEB230010M har mange av disse fordelene – her er det snakk om en veldig romslig ovn med et stort ovnsrom på 71 liter. Det finnes 5 forskjellige sideskinner slik at man kan plassere risten eller stekeplaten der det er mest hensiktsmessig. AEG BEB230010M er i tillegg en enkel ovn som er lett å bruke.

Modellens kontrollpanel er plassert foran på modellen og består av 2 enkle knapper som gir et veldig stilsikkert og minimalistisk uttrykk. Her er det også snakk om en strømbesparende ovn i energiklasse A, som ligger i den gode enden av skalaen.

God og effektiv utnyttelse med store stekeplater

Ettersom AEG BEB230010M er en stor ovn kommer den også med XL-stekeplater som passer til ovnen og gjør effektiviteten bedre – disse platene er nemlig 20% større enn vanlig.

AEG BEB230010M har blant annet en varmluftfunksjon som er ideell til å bake flere plater samtidig, eller håndtere store porsjoner. Varmluften, kombinert med den unike vifteteknologien Surround Cook, sørger for at varmetilførselen blir jevn, stabil og nøyaktig.

Derfor kan man bake opptil 3 plater samtidig, og for å være helt sikker på at maten blir jevnt tilberedt har ovnen et ekstra varmeelement. Modellen tilbyr også flere ulike tilberedningsmuligheter i tillegg til varmluft. Dette inkluderer over-/undervarme, lavtemperaturstegning, grill og intervallgrill.

Enkel rengjøring og ingen fingeravtrykk

AEG BEB230010M vil være et godt valg hvis man vil ha en ovn med minimal manuell rengjøring. AEG BEB230010M er nemlig enkel å holde ren, blant annet fordi den har Anti-Fingerprint som gjør at ovnen ikke blir synlig tilgriset like fort på utsiden.

I tillegg kommer AEG BEB230010M også med en EasyClean emalje med et katalytisk belegg som gjør at ovnen er selvrensende og mer resistent overfor fett og matrester. Legg merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design.

Derfor er målene veldig viktige for at modellen skal få plass på kjøkkenet. Se alle målene under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

AEG BEB230010M – mål
🌀 Innbyggingshøyde, maksimum: 59 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 56 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovekt: 33,5 kilo
🌀 Bruttovekt: 34,5 kilo 

AEG BEB230010M – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,88 kWh
🔴 Selvrensende: Ja, EasyClean med katalytisk belegg
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+ 

Fordeler ved AEG BEB230010M:
🔵 Ovnsrom på 71 liter
🔵 Enkel og stilren ovn
🔵 God energiklasse A
🔵 Surround Cook
🔵 EasyClean emalje med katalytisk belegg og Anti-Fingerprint


Forord

I de følgende avsnittene vil vi gi gode tips og råd som man bør vite om ovner i forhold til rengjøring, valg av ovn, energimerking og hvordan man får mest mulig nytte av ovnen. Dette er basert på informasjon fra det danske forbrukerrådet Tænk og danske Bolius.dk.


Hva slags selvrensende ovner finnes? 

Hva slags selvrensende ovner finnes

De aller færreste har lyst til å rengjøre ovnen manuelt da det er både tidkrevende og tungt å utføre oppgaven med ren muskelkraft. Hvis man vil minimere det manuelle rengjøringsarbeidet er det råd å hente her da man i stedet kan gå til anskaffelse av en selvrensende ovn. Det finnes imidlertid mange forskjellige typer selvrensende ovner som vi gjennomgår nedenfor:

Pyrolyse

En selvrensende ovn med pyrolyse er den mest effektive formen for rengjøring da det med pyrolysen er minst manuelt arbeid. Pyrolyseovner er spesialdesignet til å kunne tåle svært høye temperaturer. Når man vil rengjøre ovnen slår man på pyrolyseprogrammet (enkelte pyrolyseovner har flere pyrolyseprogrammer), så varmes ovnen automatisk opp til 500 grader.

Et pyrolyseprogram tar opptil 3 timer. Ovnen opprettholder den varme temperaturen, og underveis brennes skitt, fett og matrester til aske. Når programmet er ferdig og ovnen er kald trenger man bare tørke over med en fuktig klut.

Vær oppmerksom på at enkelte ovner kommer med mye tilbehør (for eksempel stekeplater) som også tåler pyrolyse, mens andre ikke gjør det. Dette fremkommer i bruksanvisningen.

Når man bruker et pyrolyseprogram bør man også være oppmerksom på sikkerheten. Når programmet starter låses døren, men ovnen blir likevel veldig varm på utsiden. Derfor er det viktig å holde øye med både barn og kjæledyr.

Man bør selvfølgelig heller ikke forlate huset mens pyrolyseprogrammet er i gang. Man må være oppmerksom på at ovnen kan begynne å lukte og ryke under pyrolysen – derfor bør man lufte godt ut etterpå. Det kan nemlig være helseskadelig formaldehyd i røyken, og hvis det kommer veldig mye røyk og lukt bør man oppholde seg i et annet rom til programmet er ferdig.

Man bør også vite at det vil synes på strømregningen dersom man bruker pyrolyse ofte, for et pyrolyseprogram bruker en del strøm – faktisk opptil 7 kWh per gang. I penger vil dette tilsvare 14 kroner.

Katalyse

Hvis man ikke orker å rengjøre hele ovnen manuelt kan man også gå til anskaffelse av en ovn med katalyse. Man bør imidlertid vite at katalytisk rengjøring etterlater litt manuelt arbeid.

Katalyse fungerer ved at ovnen har spesielle fettavvisende paneler på innsiden som kan brenne fett og matrester til aske ved kun 200 grader, noe som er en god del lavere enn 500 grader som brukes under pyrolyse. Ovnen bør derfor stå på 200 grader i minst 1 time. Når ovnen er kald igjen kan man tørke bort restene med en fuktig klut.

Som sagt er ikke katalyseovner helt fri for manuell rengjøring da det ofte kan sette seg fett og matrester bak panelene, og dette må rengjøres manuelt. Også rengjøring av riser og plater må foretas manuelt da katalyseovner ikke inkluderer selvrensing av tilbehør. Ovnens vifte krever også manuell rengjøring.

Før man går i gang med rengjøring av en katalytisk ovn må man sjekke om alle sidene av ovnen har det spesielle belegget – hvis ikke må man rengjøre de resterende sidene manuelt. Dette varierer fra ovn til ovn, men mange katalyseovner har kun det spesielle belegget på bakveggen. Det vil som regel aldri være et katalysebelegg i bunnen av ovnen.

Man må også være oppmerksom på at man ikke kan rengjøre det katalytiske belegget med hverken grønnsåpe eller kjemisk ovnsrens, for da blir den katalytiske emaljen ødelagt.

Damp

Hvis ovnen hverken har pyrolyse eller katalyse, og man ikke har lyst til å foreta en full manuell rengjøring, kan man velge et annet alternativ – nemlig en ovn med damprengjøring. Metoden er ikke like effektiv som de to andre, men den er god dersom man ikke har andre muligheter.

Damprengjøring fungerer ved at man fyller vann i en ovnsform med rist og setter den inn i ovnen. Deretter velger man damprengjøringsfunksjonen på ovnen slik at den varmes opp til ca. 100 grader. Da varmes vannet opp slik at det fordamper, og denne fordampingen gjør at fett, skitt og matrester løsner. Det tar ca. 30 minutter, og når ovnen er nedkjølt vil det være enklere å fjerne fett og matrester manuelt.

I korte trekk

For oversiktlighetens skyld har vi her samlet de vesentligste forskjellene på pyrolyse, katalyse og damprengjøring:

💠 Pyrolyse tar ca. 3 timer ved 500 grader og har en høy effektivitet
💠 Katalyse tar ca. 1 time ved 200 grader og har en medium effektivitet
💠 Damp tar ca. 30 minutter ved 100 grader og har en lav effektivitet


Slik rengjør du ovnen manuelt

Hvis man ikke har en ovn med et selvrensende program er det selvsagt nødvendig med en manuell rengjøring for å kunne fjerne fett, matrester og annen skitt som har samlet seg opp inni ovnen. Dette avsnittet handler kun om ovner uten den spesielle selvrensende emaljen som kan rengjøres med såpe eller ovnsrens.

Grønnsåpe

GrønnsåpeGrønnsåpe er en gammel klassiker som ifølge ekspertene fremdeles er veldig effektiv når det kommer til rengjøring av ovnsrommet på en vanlig ovn som ikke har den rue emaljen som finnes på selvrensende ovner.

Ekspertene forklarer at det finnes 2 forskjellige måter å bruke grønnsåpe på når man skal rengjøre ovnen. Den ene er rask og den andre er langsom.

Hvis ovnen bare er litt tilgriset og kun trenger en lettere rengjøring kan man begynne med å smøre innsiden av ovnen med et godt lag med grønnsåpe. Husk å bruke hansker da grønnsåpe har en høy pH-verdi. Bruk gjerne en oppvaskbørste slik at du kommer til i alle hjørnene. Deretter kan du sette ovnen på 100 grader. Såpen vil begynne å boble, og når det skjer skal man slå ovnen av igjen. La ovnsrommet kjøles helt ned og vask etter med varmt vann. En vanlig skuresvamp er best til dette formålet. Det er viktig at alle såperestene fjernes, så for sikkerhets skyld kan man sette ovnen på 200 grader etter rengjøring. La den stå i ca. 10 minutter og kjøl ovnen helt ned før du vasker over med en klut.

Hvis man har en veldig skitten ovn vil det være nødvendig med en grundigere rengjøringsmetode. Her skal man starte på samme måte og smøre inn alle flatene i ovnen med grønnsåpe. Deretter må de innsmurte områdene dekkes til med plastfolie og stå over natten. Neste dag fjernes folien, og såpen skal bare vaskes av med vann. Denne metoden er også effektiv på stekeplater som er blitt tilgriset etter matlaging.

Natron

NatronNatron har den fordelen at det er helt uskadelig da det er et naturlig stoff fritt for giftstoffer. Her kan man med fordel ta barna med på kjøkkenet. De fleste bruker natron som hevemiddel i kaker, men man kan også bruke det til å rengjøre på en veldig enkel måte:

Det eneste man trenger å gjøre er å blande en halv kopp natron med litt vann slik at blandingen blir tykk. Man trenger ikke ha i mer enn et par spiseskjeer vann, ellers blir blandingen flytende. Den tykke blandingen skal deretter smøres på innsiden av ovnen og stå over natten. Neste dag skal blandingen fjernes med vann og en svamp.

Hvis man trenger en raskere metode ved bruk avnatron kan man også smøre inn ovnen i eddik før man drysser et tykt lag natron over eddiken og lar det stå litt.

Ovnsdøren

Det vil som oftest sitte en glassrute i døren som gjør at man kan følge med på tilberedningen av maten. Den vil også bli tilgriset etterhvert, og ekspertene forklarer at det enkleste er å fjerne glassruten helt før rengjøringen foretas. Mange ovner er konstruert slik at man kan fjerne ovnsdøren uten bruk av verktøy.

Når man har fjernet glassruten fra ovnen kan man enten smøre den inn med grønnsåpe eller oppvaskmiddel. La det sitte en halvtimes tid og vask glassruten på nytt – det kan være lurt å gjøre dette i oppvaskkummen. Hvis det sitter mye fastbrent fett på glassruten kan man begynne med å skrape det av med en glasskrape som man ellers bruker på koketoppen.

Risten

Ovn ristRisten vil som regel være laget av rustfritt stål, og det betyr at man bare kan sette risten i oppvaskmaskinen etter bruk. Hvis man ikke har en oppvaskmaskin kan man rengjøre risten manuelt, og her kan man også bruke grønnsåpe eller vanlig oppvaskmiddel.

Hvis risten er veldig tilgriset kan man smøre den inn i grønnsåpe, legge plastfolie over og la den stå over natten. Hvis man foretrekker vanlig oppvaskmiddel kan man også legge risten i bløtt over natten i litt vann og oppvaskmiddel over natten.

Hvis det er mye fastbrent fett og matrester så kan en rist av rustfritt stål tåle en omgang med stålull eller en skuresvamp.

Ikke alle pyrolyseovner har medfølgende rister og plater som tåler pyrolyse. Derfor må noen av disse rengjøres manuelt som beskrevet her.

Vifte

Hvis man har en varmluftsovn så har man også en vifte i ovnen. Hvordan man avmonterer viften varierer fra ovn til ovn. Les bruksanvisningen og rengjør viften med vanlig oppvaskmiddel.

Husk imidlertid å slå av hovedbryteren før du fjerner viften.

Vær forsiktig med giftige rengjøringsmidler som salmiakk

salmiakkHarde rengjøringsmidler er ofte effektive, men de er også skadelige. Ekspertene anbefaler for eksempel at man ikke bruker salmiakk til å rengjøre ovnen fordi det er giftig. Det kan ende opp i maten, bli utskilt sammen osen fra ovnen eller ødelegge termostaten. Derfor bør man under ingen omstendigheter bruke salmiakk til å rengjøre ovnen.

Mange har kanskje lest tips fra andre land hvor ekspertene ikke fraråder bruk av salmiakk. Her gjør ekspertene oppmerksom på at konsentrasjonen varierer mellom landene, noe som utgjør en vesentlig forskjell.

Spesielt for dampovner

Hvis man har en dampovn må man huske å holde ovnen så tørr som mulig da den bruker vann til å lage damp. Enkelte dampovner har et spesielt tørkeprogram, men hvis det ikke er tilfellet må man huske å fjerne kondensvannet etter bruk. Husk også å tømme og rengjøre vannbeholderen jevnlig.

Når man har med vann å gjøre følger det også med plager som kalk, noe man regelmessig må fjerne ved å avkalke ovnen. Enkelte ovner har en automatisk avkalkningsfunksjon, mens man på andre modeller må gjøre det manuelt.

Andre gode rengjøringstips til ovnen

Hvis man har problemer med opphopninger av fastbrente matrester på bunnen av ovnen kan man lett forhindre dette ved å sette en stekeplate med aluminiumsfolie i ovnen hver gang man bruker den. Fett og matrester lander dermed på aluminiumsfolien som man bare kan fjerne etter bruk.

Husk å ikke legge aluminiumsfolien direkte i bunnen av ovnen da den kan risikere å brenne seg fast.


Guide: Slik velger du riktig ovn

ovnDet finnes mange ulike ovner på markedet. Basert på informasjon fra det britiske testmagasinet Which.co.uk og det danske forbrukerrådet Tænk guider vi deg her til hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny ovn, og hvordan du får med deg den riktige modellen for ditt hjem.

Størrelse

Man bør starte med å se på det helt grunnleggende – hvor stor ovn trenger man, og hvor stor ovn er det plass til på kjøkkenet?

Ekspertene forklarer at de fleste ovner har en kapasitet på mellom 50-75 liter, men enkelte ovner kan være enda større. Gjennomsnittet ligger på ca. 64 liter, så alt over dette anses som å være en stor ovn. Man bør velge størrelse etter behov, for man kan risikere å sløse bort mye energi ved å varme opp en stor ovn dersom man bare skal bruke litt av kapasiteten. Man bør heller ikke stappe for mye mat inn i en liten ovn, for det vil resultere i en feilaktig varmefordeling og dårlig tilberedning.

Pris

Prisen varierer veldig fra ovn til ovn, og en dyr ovn er ifølge ekspertene ikke alltid den beste. Ettersom man ikke kan prøve ovnene på forhånd kan man med fordel lese de ulike eksperttestene hvor ekspertene har testet modellene med tanke på forbrukerne. Man kan ofte få gode ordinære ovner for et par tusen kroner, mens de dyrere modellene lett kan koste 5-10 ganger mer. Legg merke til at antall funksjoner og pris henger sammen.

Funksjoner

Funksjoner er et vesentlig aspekt når man velger ny ovn. Enkelte ovner har få funksjoner, mens andre har mange. Ekspertene anbefaler at man kjøper en ovn med tanke på egne behov, og hvis man bare skal bruke standardfunksjonene er det ingen grunn til å betale tusenvis av kroner for funksjoner man ikke har bruk for. Kanskje en ovn med kun over-/undervarme, varmluft og grill vil være nok?

FunksjonerVarmluft er en funksjon ekspertene liker veldig godt, for den tillater at man kan tilberede mat på flere stekeplater samtidig. Viften sørger nemlig for en jevn varmefordeling i hele ovnsrommet.

Hvis man for eksempel baker pizza i ovnen så er kun undervarme en god funksjon, mens kun overvarme er fordelaktig ved gratinering.

Ekspertene forklarer også at et digitalt display med timer kan være nyttig. En ovn med digitale valg er ofte mer nøyaktige i forhold til modeller med skruknapper. Det kan også være en fordel med et teleskoputtrekk – spesielt hvis man har med tunge fat å gjøre – slik at de lett kan kjøres inn og ut. Det høyner sikkerheten og gjør arbeidet lettere.

Mange moderne ovner kommer med utstyr som kan gjøre kjøkkenarbeidet enklere – for eksempel steketermometer, kokebøker, matlagingsprogrammer og automatiske temperaturinnstillinger. Enkelte ovner har også spesialfunksjoner til langtidssteking, pizza og tining, men mange av disse funksjonene vil også gjøre at ovnen blir dyrere.

Ovnene blir mer og mer teknologiske, og i dag er det mulig å få ovner som styres med en app via telefonen. Dette kan også gjøre matlagingen enklere og arbeidet mer fleksibelt, men ovner med Wifi-forbindelse er heller ikke billige.

Selvrensende ovner

Enkelte ovner kommer også med selvrensingsprogrammer som pyrolyse eller katalyse, og det kan være lurt hvis man helst vil slippe å rengjøre ovnen manuelt. Det er opp til en selv å vurdere om man har bruk for det eller ikke. Ovner med disse funksjonene koster som regel ekstra.

Brukervennlighet

Ekspertene anbefaler at man også ser nærmere på brukervennligheten da man bruker ovnen ofte. Hvis den er vanskelig å kontrollere, stille inn og programmere vil den også være irriterende på lang sikt.

Energimerket

EnergimerketOvnens energiforbruk er også viktig å tenke på, for en ovn med høy energiklasse vil ha et vesentlig lavere energiforbruk sammenlignet med en modell i en lav energiklasse.

Alle ovner har et energimerke, og skalaen går fra D i bunnen til A+++ på toppen. Ekspertene anbefaler at man kjøper en modell med et så høyt energimerke som mulig – gjerne A eller bedre. Det finnes 7 forskjellige klasser: D, C, B, A, A+, A++, A+++.

Nedenfor illustrerer danske Sparenergi.dk forskjellene på de ulike klassene:

⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse B bruker 1.09 kWh/bruk
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A bruker 0,88 kWh/bruk
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A+++ bruker 0,37 kWh/bruk

⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse B bruker 1,14 kWh/bruk
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A bruker 0,93 kWh/bruk
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A+++ bruker 0,39 kWh/bruk


Hva betyr ovnsymbolene?

Hva betyr ovnsymbolene

Når man skal velge tilberedningsfunksjon på ovnen ser man bare symboler uten noen forklaring. Spesielt ovner med mange valgmuligheter kan gjøre det litt uoversiktlig å tyde symbolene og velge den riktige funksjonen.

Derfor forklarer vi hva de vanligste symbolene betyr slik at forbrukeren bedre kan forstå hva symbolene på ovnen betyr.

Over-/undervarme: To streker over hverandre på langs.

Undervarme: Én strek på langs nederst.

Overvarme: Én strek på langs øverst.

Varmluft: En sirkel med en figur med tre ben inni (ligner på en propell sett forfra). Propellen symboliserer viften som varmluftsfunksjonen bruker til å fordele varmen jevnt.

Grill: En taggete eller sikksakket strek. Kan også vises sammen med symbolet for varmluft – da kombineres de to funksjonene.

Rask oppvarming: Varierer litt, men er ofte 2 piler mot høyre som peker inn mot 3 bølgede streker på høykant.

Tining: En iskrystall med en dråpe nedenfor.


Brukte kilder til Selvrensende Ovn Test 

Det danske forbrukerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk er det danske forbrukerrådet og fungerer som danskenes vakthund i samfunnet. Instansen arbeider med alle tenkelige aspekter ved det danske forbrukerlivet. Dette inkluderer grundige tester av ulike forbrukerprodukter av et bredt spekter. I denne omgang er det snakk om en test av ovner. Hvis du vil lese mer om testen kan du klikke på denne linken.

Det danske Forbrukerrådet Tænk har testet og anmeldt Gorenje BOP799S51X og Beko BIM 25300XP.

Ønsker du å lese hele anmeldelsen av Gorenje BOP799S51X, kan du klikke her.

Ønsker du å lese hele anmeldelsen av Beko BIM 25300XP, kan du klikke her.

Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement. Hvis du kun vil se resultatet av én enkelt test kan du kjøpe deg tilgang til testene enkeltvis.


Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön 🇸🇪 
Svenske Råd & Rön arbeider med mange forskjellige sider ved svenskenes forbrukerliv. Dette inkluderer både generell forbrukerinformasjon og tester av ulike forbrukerprodukter. Her har Råd & Rön testet forskjellige ovner med pyrolyse.

Du kan lese hele testen deres herDet svenske forbrukerrådet Råd & Rön har også testet og anmeldt Beko BIM 25300XP som de har gitt en god anmeldelse. Du kan lese hele anmeldelsen her.

Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement. Hvis du kun vil se resultatet av én enkelt test kan du kjøpe deg tilgang til testene enkeltvis.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse