Selvrensende ovn test – Finn de beste selvrensende ovnene her

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test 2023: Denne artikkelen handler om ulike selvrensende ovner. Alt man trenger å gjøre når man vil rengjøre ovnen er å sette i gang rengjøringsprogrammet. Da vil ovnen rengjøre seg selv. Du kan lese om ovnene som har fått de beste anmeldelsene av eksperter og kritikere i forskjellige tester og anmeldelser. 

Først har vi gjennomgått en rekke ovner med pyrolysefunksjon. Pyrolyse er en spesiell funksjon som fungerer ved at ovnen varmes opp til opptil 500 grader når man aktiverer programmet. Deretter brenner den høye temperaturen bort skitt og matrester. Når programmet er ferdig kan man bare tørke over innsiden med en klut for å få bort asken. En ovn med pyrolysefunksjon er spesiallaget til å kunne tåle veldig høye temperaturer. Enkelte pyrolyseovner kommer også med stekeplater og rister som tåler pyrolyse, men dette gjelder ikke alle.

For å kunne presentere de beste selvrensende ovnene på markedet for brukerne har vi sett nærmere på offisielle eksperttester fra den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

I tillegg til pyrolyseovnene har vi også inkludert en rekke ovner med katalyse som alternativer til pyrolyseovnene. Disse ovnene har også fått positive anmeldelser i ulike tester.

Denne testen av selvrensende ovner inneholder: 

Oversikt over de beste ovnene med pyrolyse
Oversikt over de beste alternative modellene av ovner med katalyse 
Informasjon om forskjellige typer selvrensende ovner
Tips til rengjøring av ovnen og ovnens tilbehør 
Guide til hva man bør være oppmerksom på når man kjøper ny ovn 
Informasjon om hva ovnens symboler betyr
Gjennomgang av testene vi har undersøkt samt linker til eventuell videre lesning 

Merk deg at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men samler resultater fra upartiske tester slik at forbrukeren enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet. 


Bosch HBG672BS1 

Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

.
Bosch HBG672BS1 er blitt testet av 2 forskjellige ekspertkilder som begge er veldig imponerte over modellen. Her er det snakk om tester utført av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön, som begge har testet Bosch HBG672BS1 og de resterende modellene ut ifra spesifikke parametere før de har gitt en samlet anmeldelse.

Energibesparende ovn

Bosch HBG672BS1 vil være et godt valg dersom man vil ha en ovn som ikke er altfor dyr i bruk. Bosch HBG672BS1 kommer nemlig i en veldig god energiklasse, A+, som ligger i den gode enden av energiskalaen (A+++ er den aller best klassen, men den er også ganske sjelden). Modellen har også flere øko-tilberedningsprogrammer som gjør matlagingen ekstra miljøvennlig.

I tillegg til dette er Bosch HBG672BS1 en ganske stor ovn med en kapasitet på hele 71 liter, noe som vil passe godt til en større familie på 5+ medlemmer, eller hvis man ofte har gjester.

Fokus på perfekt tilberedning

Bosch HBG672BS1 er designet for å kunne assistere forbrukeren med å tilberede maten på en ideell måte. Modellen har 8 gode tilberedningsprogrammer. Dette inkluderer varmluft 4D, varmluft øko, over-/undervarme, over-/undervarme øko, varmluft/grill, grill, pizzafunksjon og tining. Det finnes også en smart hurtigoppvarmingsfunksjon på Bosch HBG672BS1.

I tillegg til dette har ovnen også en integrert matlagingsassistent med flere automatiske programmer og automatiske temperaturforslag som spesielt kan hjelpe en uerfaren kokk.

Enkel betjening og rengjøring

Enkelhet og letthet er nøkkelord for Bosch HBG672BS1 som først og fremst viser dette ved pyrolyseprogrammet som selv sørger for rengjøringen – alt man trenger å gjøre er å slå på programmet for at ovnen skal varmes opp til en veldig høy temperatur og brenne bort fett, matrester og skitt. Den eneste manuelle oppgaven består av å tørke over ovnsrommet med en klut når programmet er ferdig.

Betjeningen av Bosch HBG672BS1 er også enkel da kontrollpanelet er enkelt utformet og styres via et TFT-display med touch og en kontrollring.

Legg også merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som kan bygges inn i kjøkkenets design. Derfor er målene veldig viktige for at det skal være plass til modellen på kjøkkenet. Se alle målene under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

Bosch HBG672BS1 – mål
Innbyggingshøyde, maksimum: 58,5 centimeter
Innbyggingsbredde: 56 centimeter
Innbyggingsdybde: 55 centimeter
Nettovekt: 36,43 kilo
Bruttovekt: 38,8 kilo 

Bosch HBG672BS1 – nøkkelopplysninger
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 71 liter
Energiklasse: A+
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,87 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
Selvrensende: Ja, pyrolyse
Tilberedningsprogrammer: 8

Fordeler ved Bosch HBG672BS1:
Ovnsrom på 71 liter
Energivennlig ovn i energiklasse A+ med flere øko-programmer
Til sammen 8 tilberedningsprogrammer
Flere hjelpeprogrammer
Selvrensende ovn med pyrolyse


Siemens HB672GBS1S 

Gode brukeranmeldelser

Siemens HB672GBS1S

 

Modellen Siemens HB672GBS1S er ikke blitt inkludert i offisielle eksperttester, men her er det til gjengjeld snakk om en klar brukerfavoritt som får masse skryt av forbrukere som bruker ovnen hver dag. Disse forbrukerne vet derfor hva som fungerer bra og hva som ikke fungerer så bra med Siemens HB672GBS1S. Modellen får stort sett utelukkende skryt.

God til den miljøbevisste forbrukeren

Siemens HB672GBS1S vil være et godt valg for den forbrukeren som vil ha en ovn som ikke bruker for mye energi. Siemens HB672GBS1S ligger i en god energiklasse, nemlig A+, som er en av de beste på markedet.

I tillegg til en god energiklasse som bruker færre kWh har denne modellen til sammen 8 tilberedningsprogrammer. Den har 2 øko-programmer som er laget med den hensikt å være både miljø- og prisvennlige. Siemens HB672GBS1S er en stor ovn med et ovnsrom på 71 liter, så denne modellen vil passe godt til en større familie.

8 tilberedningsprogrammer

I tillegg til de 2 øko-tilberedningsprogrammene kommer Siemens HB672GBS1S med 6 andre programmer; inkludert 4D varmluft, over-/undervarme, varmluft/grill, grill, pizzafunksjon og Cool-Start. Det finnes også et hurtigoppvarmingsprogram.

Man betjener Siemens HB672GBS1S via et 2,8 tommers fargedisplay med touch, og for behagelighetens skyld finnes det også en Soft Close-funksjon i ovnsdøren. I tillegg til dette er Siemens HB672GBS1S en selvrensende ovn som kommer med et pyrolyseprogram som tar seg av rengjøringen.

Legg merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er det viktig å ta nøyaktige mål for at det skal være plass til ovnen på kjøkkenet. Se alle mål under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

Mye ros fra forbrukerne

Siemens HB672GBS1S får mye skryt i brukeranmeldelser fra forbrukerne, og disse positive anmeldelsene dekker mange aspekter ved modellen. Noen brukere fremhever brukervennligheten og forklarer at Siemens HB672GBS1S er lett å bruke, enkel å betjene og intuitiv i bruk. De forklarer også at hurtigoppvarmingsfunksjonen er veldig god og rask.

Andre brukere opplever at Siemens HB672GBS1S er veldig stillegående og effektiv, noe som gir utslag i en jevn og stillegående tilberedning av maten. Varmluftprogrammet får spesielt mye skryt, og brukerne forklarer at programmet er så effektivt at man kan steke i flere lag.

Siemens HB672GBS1S – mål
Innbyggingshøyde, maksimum: 58,5 centimeter
Innbyggingsbredde: 56 centimeter
Innbyggingsdybde: 55 centimeter
Nettovekt: 38,71 kilo
Bruttovekt: 41,1 kilo 

Siemens HB672GBS1S – nøkkelopplysninger
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 71 liter
Energiklasse: A+
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,87 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
Selvrensende: Ja, pyrolyse
Tilberedningsprogrammer: 8

Fordeler ved Siemens HB672GBS1S:
God størrelse med et ovnsrom på 71 liter
Miljøvennlig modell i energiklasse A+ og med flere øko-programmer
8 tilberedningsprogrammer
Mulighet for hurtigoppvarming
Enkel rengjøring med pyrolyse


Bosch HRG675BS1S

86 av 100 poeng hos det britiske magasinet Kagoo.co.uk

Bosch HRG675BS1S

 

 

.
Det britiske magasinet Kagoo.co.uk har testet og anmeldt ovnen Bosch HRG675BS1S som de har gitt 86 av 100 poeng.

Denne poengsummen er gitt på bakgrunn av ovnens gode funksjoner og kapasitet.

Selv om ekspertene generelt sett er fornøyde med Bosch HRG675BS1S så nevner de likevel at det er ergerlig at man ikke kan slå av lyset i selve ovnsrommet.

Bosch HRG675BS1S er en innbyggingsmodell, derfor må man være oppmerksom på målene for å være sikker på at ovnen passer inn i innredningen på kjøkkenet.

Ovn med smarte funksjoner ifølge ekspertene

Ifølge ekspertene fra Kagoo.co.uk er Bosch HRG675BS1S en ovn som passer inn i de fleste hjem. De forklarer at ovnen kan kjøpes til en «god pris» samt at den er av «svært god kvalitet» og derfor kan vare i mange år fremover.

De britiske ekspertene skriver også at Bosch HRG675BS1S er utstyrt med et «vell av smarte funksjoner» slik at man kan tilberede maten på flere forskjellige måter. De er også fornøyde med at den er selvrensende slik at man ikke trenger å rense ovnen manuelt selv.

Ekspertene nevner ikke mange ulemper ved Bosch HRG675BS1S, men skriver kort at det hadde vært en fordel at lyset inne i ovnen kunne slås av.

Mange ovnsfunksjoner 

Med Bosch HRG675BS1S får man en romslig ovn som har en kapasitet på 71 liter. Samtidig har ovnen energimerkingen A+, så den er forholdsvis energivennlig. Den kommer i tillegg med 13 forskjellige ovnsfunksjoner samt en innebygd dampfunksjon.

De 13 ovnsfunksjonene inkluderer blant annet over-/undervarme, pizzafunksjon, tining, langtidssteking, varmluft/impulsgrill, stor variogrill og 4D-varmluft.

Den innebygde dampfunksjonen sørger for at man kan tilberede maten med damp slik at råvarene beholder næringsstoffene. Det er også mulig å kombinere dampfunksjonen med de andre funksjonene.

Enkel å rengjøre

I og med at Bosch HRG675BS1S er utstyrt med et pyrolyseprogram så er det både enkelt og raskt å rengjøre den innvendig. Her brenner den selv vekk alle former for fett, matrester og skitt slik at man bare kan fjerne asken med en fuktig klut når programmet er ferdig.

I tillegg kommer ovnen med automatiske matlagingsprogrammer som hjelper til med å tilberede maten på best mulig måte. Dette sikrer nemlig at de aktuelle ingrediensene oppnår den mest optimale tilberedningstiden.

Sist, men ikke minst har Bosch HRG675BS1S en SoftClose-funksjon slik at ovnsdøren aldri smeller igjen, men i stedet både åpnes og lukkes på en skånsom måte.

Bosch HRG675BS1S – mål:
Innbyggingshøyde, maksimum: 59,5 centimeter
Innbyggingsbredde: 56 centimeter
Innbyggingsdybde: 55 centimeter
Nettovekt: 35,34 kilo
Bruttovekt: 37,7 kilo

Bosch HRG675BS1S – nøkkelopplysninger:
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 71 liter
Energiklasse: A+
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,87 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
Selvrens: Ja, pyrolyse
Tilberedningsprogrammer: 13

Fordeler ved Bosch HRG675BS1S:
Pyrolyseprogram
13 ovnsfunksjoner
SoftClose-funksjon
Innebygd dampfunksjon
Automatiske matlagingsprogrammer


Miele H22651BP

Kåret til «Best Buy» hos Englands største testmagasin Which.co.uk

Miele H22651BP

 

Det britiske testmagasinet Which.co.uk har testet og anmeldt Miele H22651BP som de er svært fornøyde med. I sin anmeldelse av ovnen har de kåret modellen til «Best Buy» fordi den er både rengjøringsvennlig og romslig. De ser imidlertid den høye prisen som en ulempe.

Dersom man kjøper Miele H22651BP må man være oppmerksom på at dette er en innbyggingsmodell. Det kan derfor være en god idé å sjekke målene før man kjøper.

Stor ovnskapasitet

Miele H22651BP er en romslig ovn med et ovnsrom som kan romme opptil 76 liter. Dette er derfor en ovn som passer godt til en større familie da man har mulighet til å tilberede store porsjoner.

Energimerkingen er A+, derfor bruker den ikke mye strøm i løpet av et år.

I tillegg kommer Miele H22651BP med tidsfunksjoner slik at man kan programmere start og sluttider selv, samt selve tilberedningstiden.

Man kan dermed få hjelp til å tilberede maten uten at man trenger å sette den på selv, eller holde øye med den hele tiden.

Rengjøringsvennlig ovn

I og med at Miele H22651BP er en selvrensende ovn så trenger man ikke bruke mye tid og krefter på å rengjøre den etter bruk.

Ovnen er nemlig utstyrt med et pyrolyseprogram slik at matrester og fett enkelt brennes vekk og blir til aske. Når programmet er slutt så kan man bare fjerne asken med en fuktig klut.

I tillegg til at det er enkelt å rengjøre Miele H22651BP innvendig så er det også enkelt å rengjøre den på utsiden. Ovnen har en CleanSteel-overflate som enkelt kan tørkes av med en klut.

Flere tilberedningsmuligheter

Med Miele H22651BP får man en ovn som man kan bruke til å tilberede maten på flere forskjellige måter takket være de syv ovnsfunksjonene. Her har man mulighet til å velge mellom en tradisjonell grill, Eco-varmluft, intensiv baking, over- og undervarme, undervarme, grill med ventilasjon og varmluft pluss.

Ovnen varmes i tillegg raskt opp slik at man kan komme i gang med maten innen kort tid. Den varmes opp til 200 grader på kun seks minutter uten at det går ut over forbruket av strøm.

Sist, men ikke minst har Miele H22651BP flere sikkerhetsfunksjoner da den er utstyrt med både en kjølig front og en sikkerhetsbryter.

Miele H22651BP – mål:
Innbyggingshøyde, maksimum: 59,5 centimeter
Innbyggingsbredde: 56 centimeter
Innbyggingsdybde: 55 centimeter
Nettovekt: 46 kilo
Bruttovekt: 53 kilo

Miele H22651BP – nøkkelopplysninger: 
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 76 liter
Energiklasse: A+
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 1,10 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,71 kWh
Selvrens: Ja, pyrolyse
Tilberedningsprogrammer: 7

Fordeler ved Miele H22651BP:
Syv ovnsfunksjoner
Pyrolyseprogram
Kjølig front
Tidsfunksjoner
CleanSteel-overflate


Alternative produkter: Ovner med katalyse

I dette avsnittet vil vi se nærmere på ovner som har en annerledes form for selvrensing – nemlig katalyse. Ovner med katalysefunksjon har spesielle fettavvisende paneler som selv brenner bort skitt og matrester når ovnen har stått på i minst 1 time på 200 grader eller mer. I likhet med pyrolyseovnene vil det eneste manuelle arbeidet være å tørke vekk matrester med en klut etter programmet er ferdig og ovnen har kjølt seg ned igjen.

Legg imidlertid merke til at enkelte katalyseovner kun har dette spesielle belegget på bakveggen, og det betyr at de resterende sidene skal rengjøres manuelt. Det kan være man må gjøre litt manuelt arbeid ved viften og bak panelene hvor fett kan sette seg fast.

For å kunne foreta en så nøyaktig sammenligning som mulig behandler vi disse ovnene på samme måte som ovnene ovenfor med pyrolyse som selvrensingsfunksjon.


AEG BEB230010M 

AEG BEB230010M

 

.

Stor, energivennlig og enkel ovn

God størrelse, god brukervennlighet og lavt energiforbruk er noen av de viktigste kriteriene for valg av ovn. AEG BEB230010M har mange av disse fordelene – her er det snakk om en veldig romslig ovn med et stort ovnsrom på 71 liter. Det finnes 5 forskjellige sideskinner slik at man kan plassere risten eller stekeplaten der det er mest hensiktsmessig. AEG BEB230010M er i tillegg en enkel ovn som er lett å bruke.

Modellens kontrollpanel er plassert foran på modellen og består av 2 enkle knapper som gir et veldig stilsikkert og minimalistisk uttrykk. Her er det også snakk om en strømbesparende ovn i energiklasse A, som ligger i den gode enden av skalaen.

God og effektiv utnyttelse med store stekeplater

Ettersom AEG BEB230010M er en stor ovn kommer den også med XL-stekeplater som passer til ovnen og gjør effektiviteten bedre – disse platene er nemlig 20% større enn vanlig.

AEG BEB230010M har blant annet en varmluftfunksjon som er ideell til å bake flere plater samtidig, eller håndtere store porsjoner. Varmluften, kombinert med den unike vifteteknologien Surround Cook, sørger for at varmetilførselen blir jevn, stabil og nøyaktig.

Derfor kan man bake opptil 3 plater samtidig, og for å være helt sikker på at maten blir jevnt tilberedt har ovnen et ekstra varmeelement. Modellen tilbyr også flere ulike tilberedningsmuligheter i tillegg til varmluft. Dette inkluderer over-/undervarme, lavtemperaturstegning, grill og intervallgrill.

Enkel rengjøring og ingen fingeravtrykk

AEG BEB230010M vil være et godt valg hvis man vil ha en ovn med minimal manuell rengjøring. AEG BEB230010M er nemlig enkel å holde ren, blant annet fordi den har Anti-Fingerprint som gjør at ovnen ikke blir synlig tilgriset like fort på utsiden.

I tillegg kommer AEG BEB230010M også med en EasyClean emalje med et katalytisk belegg som gjør at ovnen er selvrensende og mer resistent overfor fett og matrester. Legg merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design.

Derfor er målene veldig viktige for at modellen skal få plass på kjøkkenet. Se alle målene under «nøkkelopplysninger» nedenfor.

AEG BEB230010M – mål
Innbyggingshøyde, maksimum: 59 centimeter
Innbyggingsbredde: 56 centimeter
Innbyggingsdybde: 55 centimeter
Nettovekt: 33,5 kilo
Bruttovekt: 34,5 kilo 

AEG BEB230010M – nøkkelopplysninger
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 71 liter
Energiklasse: A
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,99 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,88 kWh
Selvrensende: Ja, EasyClean med katalytisk belegg
Tilberedningsprogrammer: 5+ 

Fordeler ved AEG BEB230010M:
Ovnsrom på 71 liter
Enkel og stilren ovn
God energiklasse A
Surround Cook
EasyClean emalje med katalytisk belegg og Anti-Fingerprint


Forord

I de følgende avsnittene vil vi gi gode tips og råd som man bør vite om ovner i forhold til rengjøring, valg av ovn, energimerking og hvordan man får mest mulig nytte av ovnen. Dette er basert på informasjon fra det danske forbrukerrådet Bolius.dk.


Hva slags selvrensende ovner finnes? 

Hva slags selvrensende ovner finnes

De aller færreste har lyst til å rengjøre ovnen manuelt da det er både tidkrevende og tungt å utføre oppgaven med ren muskelkraft. Hvis man vil minimere det manuelle rengjøringsarbeidet er det råd å hente her da man i stedet kan gå til anskaffelse av en selvrensende ovn. Det finnes imidlertid mange forskjellige typer selvrensende ovner som vi gjennomgår nedenfor:

Pyrolyse

En selvrensende ovn med pyrolyse er den mest effektive formen for rengjøring da det med pyrolysen er minst manuelt arbeid. Pyrolyseovner er spesialdesignet til å kunne tåle svært høye temperaturer. Når man vil rengjøre ovnen slår man på pyrolyseprogrammet (enkelte pyrolyseovner har flere pyrolyseprogrammer), så varmes ovnen automatisk opp til 500 grader.

Et pyrolyseprogram tar opptil 3 timer. Ovnen opprettholder den varme temperaturen, og underveis brennes skitt, fett og matrester til aske. Når programmet er ferdig og ovnen er kald trenger man bare tørke over med en fuktig klut.

Vær oppmerksom på at enkelte ovner kommer med mye tilbehør (for eksempel stekeplater) som også tåler pyrolyse, mens andre ikke gjør det. Dette fremkommer i bruksanvisningen.

Når man bruker et pyrolyseprogram bør man også være oppmerksom på sikkerheten. Når programmet starter låses døren, men ovnen blir likevel veldig varm på utsiden. Derfor er det viktig å holde øye med både barn og kjæledyr.

Man bør selvfølgelig heller ikke forlate huset mens pyrolyseprogrammet er i gang. Man må være oppmerksom på at ovnen kan begynne å lukte og ryke under pyrolysen – derfor bør man lufte godt ut etterpå. Det kan nemlig være helseskadelig formaldehyd i røyken, og hvis det kommer veldig mye røyk og lukt bør man oppholde seg i et annet rom til programmet er ferdig.

Man bør også vite at det vil synes på strømregningen dersom man bruker pyrolyse ofte, for et pyrolyseprogram bruker en del strøm – faktisk opptil 7 kWh per gang. I penger vil dette tilsvare 14 kroner.

Katalyse

Hvis man ikke orker å rengjøre hele ovnen manuelt kan man også gå til anskaffelse av en ovn med katalyse. Man bør imidlertid vite at katalytisk rengjøring etterlater litt manuelt arbeid.

Katalyse fungerer ved at ovnen har spesielle fettavvisende paneler på innsiden som kan brenne fett og matrester til aske ved kun 200 grader, noe som er en god del lavere enn 500 grader som brukes under pyrolyse. Ovnen bør derfor stå på 200 grader i minst 1 time. Når ovnen er kald igjen kan man tørke bort restene med en fuktig klut.

Som sagt er ikke katalyseovner helt fri for manuell rengjøring da det ofte kan sette seg fett og matrester bak panelene, og dette må rengjøres manuelt. Også rengjøring av riser og plater må foretas manuelt da katalyseovner ikke inkluderer selvrensing av tilbehør. Ovnens vifte krever også manuell rengjøring.

Før man går i gang med rengjøring av en katalytisk ovn må man sjekke om alle sidene av ovnen har det spesielle belegget – hvis ikke må man rengjøre de resterende sidene manuelt. Dette varierer fra ovn til ovn, men mange katalyseovner har kun det spesielle belegget på bakveggen. Det vil som regel aldri være et katalysebelegg i bunnen av ovnen.

Man må også være oppmerksom på at man ikke kan rengjøre det katalytiske belegget med hverken grønnsåpe eller kjemisk ovnsrens, for da blir den katalytiske emaljen ødelagt.

Damp

Hvis ovnen hverken har pyrolyse eller katalyse, og man ikke har lyst til å foreta en full manuell rengjøring, kan man velge et annet alternativ – nemlig en ovn med damprengjøring. Metoden er ikke like effektiv som de to andre, men den er god dersom man ikke har andre muligheter.

Damprengjøring fungerer ved at man fyller vann i en ovnsform med rist og setter den inn i ovnen. Deretter velger man damprengjøringsfunksjonen på ovnen slik at den varmes opp til ca. 100 grader. Da varmes vannet opp slik at det fordamper, og denne fordampingen gjør at fett, skitt og matrester løsner. Det tar ca. 30 minutter, og når ovnen er nedkjølt vil det være enklere å fjerne fett og matrester manuelt.

I korte trekk

For oversiktlighetens skyld har vi her samlet de vesentligste forskjellene på pyrolyse, katalyse og damprengjøring:

Pyrolyse tar ca. 3 timer ved 500 grader og har en høy effektivitet
Katalyse tar ca. 1 time ved 200 grader og har en medium effektivitet
Damp tar ca. 30 minutter ved 100 grader og har en lav effektivitet


Slik rengjør du ovnen manuelt

Hvis man ikke har en ovn med et selvrensende program er det selvsagt nødvendig med en manuell rengjøring for å kunne fjerne fett, matrester og annen skitt som har samlet seg opp inni ovnen. Dette avsnittet handler kun om ovner uten den spesielle selvrensende emaljen som kan rengjøres med såpe eller ovnsrens.

Grønnsåpe

GrønnsåpeGrønnsåpe er en gammel klassiker som ifølge ekspertene fremdeles er veldig effektiv når det kommer til rengjøring av ovnsrommet på en vanlig ovn som ikke har den rue emaljen som finnes på selvrensende ovner.

Ekspertene forklarer at det finnes 2 forskjellige måter å bruke grønnsåpe på når man skal rengjøre ovnen. Den ene er rask og den andre er langsom.

Hvis ovnen bare er litt tilgriset og kun trenger en lettere rengjøring kan man begynne med å smøre innsiden av ovnen med et godt lag med grønnsåpe. Husk å bruke hansker da grønnsåpe har en høy pH-verdi. Bruk gjerne en oppvaskbørste slik at du kommer til i alle hjørnene. Deretter kan du sette ovnen på 100 grader. Såpen vil begynne å boble, og når det skjer skal man slå ovnen av igjen. La ovnsrommet kjøles helt ned og vask etter med varmt vann. En vanlig skuresvamp er best til dette formålet. Det er viktig at alle såperestene fjernes, så for sikkerhets skyld kan man sette ovnen på 200 grader etter rengjøring. La den stå i ca. 10 minutter og kjøl ovnen helt ned før du vasker over med en klut.

Hvis man har en veldig skitten ovn vil det være nødvendig med en grundigere rengjøringsmetode. Her skal man starte på samme måte og smøre inn alle flatene i ovnen med grønnsåpe. Deretter må de innsmurte områdene dekkes til med plastfolie og stå over natten. Neste dag fjernes folien, og såpen skal bare vaskes av med vann. Denne metoden er også effektiv på stekeplater som er blitt tilgriset etter matlaging.

Natron

NatronNatron har den fordelen at det er helt uskadelig da det er et naturlig stoff fritt for giftstoffer. Her kan man med fordel ta barna med på kjøkkenet. De fleste bruker natron som hevemiddel i kaker, men man kan også bruke det til å rengjøre på en veldig enkel måte:

Det eneste man trenger å gjøre er å blande en halv kopp natron med litt vann slik at blandingen blir tykk. Man trenger ikke ha i mer enn et par spiseskjeer vann, ellers blir blandingen flytende. Den tykke blandingen skal deretter smøres på innsiden av ovnen og stå over natten. Neste dag skal blandingen fjernes med vann og en svamp.

Hvis man trenger en raskere metode ved bruk avnatron kan man også smøre inn ovnen i eddik før man drysser et tykt lag natron over eddiken og lar det stå litt.

Ovnsdøren

Det vil som oftest sitte en glassrute i døren som gjør at man kan følge med på tilberedningen av maten. Den vil også bli tilgriset etterhvert, og ekspertene forklarer at det enkleste er å fjerne glassruten helt før rengjøringen foretas. Mange ovner er konstruert slik at man kan fjerne ovnsdøren uten bruk av verktøy.

Når man har fjernet glassruten fra ovnen kan man enten smøre den inn med grønnsåpe eller oppvaskmiddel. La det sitte en halvtimes tid og vask glassruten på nytt – det kan være lurt å gjøre dette i oppvaskkummen. Hvis det sitter mye fastbrent fett på glassruten kan man begynne med å skrape det av med en glasskrape som man ellers bruker på koketoppen.

Risten

Ovn ristRisten vil som regel være laget av rustfritt stål, og det betyr at man bare kan sette risten i oppvaskmaskinen etter bruk. Hvis man ikke har en oppvaskmaskin kan man rengjøre risten manuelt, og her kan man også bruke grønnsåpe eller vanlig oppvaskmiddel.

Hvis risten er veldig tilgriset kan man smøre den inn i grønnsåpe, legge plastfolie over og la den stå over natten. Hvis man foretrekker vanlig oppvaskmiddel kan man også legge risten i bløtt over natten i litt vann og oppvaskmiddel over natten.

Hvis det er mye fastbrent fett og matrester så kan en rist av rustfritt stål tåle en omgang med stålull eller en skuresvamp.

Ikke alle pyrolyseovner har medfølgende rister og plater som tåler pyrolyse. Derfor må noen av disse rengjøres manuelt som beskrevet her.

Vifte

Hvis man har en varmluftsovn så har man også en vifte i ovnen. Hvordan man avmonterer viften varierer fra ovn til ovn. Les bruksanvisningen og rengjør viften med vanlig oppvaskmiddel.

Husk imidlertid å slå av hovedbryteren før du fjerner viften.

Vær forsiktig med giftige rengjøringsmidler som salmiakk

salmiakkHarde rengjøringsmidler er ofte effektive, men de er også skadelige. Ekspertene anbefaler for eksempel at man ikke bruker salmiakk til å rengjøre ovnen fordi det er giftig. Det kan ende opp i maten, bli utskilt sammen osen fra ovnen eller ødelegge termostaten. Derfor bør man under ingen omstendigheter bruke salmiakk til å rengjøre ovnen.

Mange har kanskje lest tips fra andre land hvor ekspertene ikke fraråder bruk av salmiakk. Her gjør ekspertene oppmerksom på at konsentrasjonen varierer mellom landene, noe som utgjør en vesentlig forskjell.

Spesielt for dampovner

Hvis man har en dampovn må man huske å holde ovnen så tørr som mulig da den bruker vann til å lage damp. Enkelte dampovner har et spesielt tørkeprogram, men hvis det ikke er tilfellet må man huske å fjerne kondensvannet etter bruk. Husk også å tømme og rengjøre vannbeholderen jevnlig.

Når man har med vann å gjøre følger det også med plager som kalk, noe man regelmessig må fjerne ved å avkalke ovnen. Enkelte ovner har en automatisk avkalkningsfunksjon, mens man på andre modeller må gjøre det manuelt.

Andre gode rengjøringstips til ovnen

Hvis man har problemer med opphopninger av fastbrente matrester på bunnen av ovnen kan man lett forhindre dette ved å sette en stekeplate med aluminiumsfolie i ovnen hver gang man bruker den. Fett og matrester lander dermed på aluminiumsfolien som man bare kan fjerne etter bruk.

Husk å ikke legge aluminiumsfolien direkte i bunnen av ovnen da den kan risikere å brenne seg fast.


Guide: Slik velger du riktig ovn

ovnDet finnes mange ulike ovner på markedet. Basert på informasjon fra det britiske testmagasinet Which.co.uk  guider vi deg her til hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny ovn, og hvordan du får med deg den riktige modellen for ditt hjem.

Størrelse

Man bør starte med å se på det helt grunnleggende – hvor stor ovn trenger man, og hvor stor ovn er det plass til på kjøkkenet?

Ekspertene forklarer at de fleste ovner har en kapasitet på mellom 50-75 liter, men enkelte ovner kan være enda større. Gjennomsnittet ligger på ca. 64 liter, så alt over dette anses som å være en stor ovn. Man bør velge størrelse etter behov, for man kan risikere å sløse bort mye energi ved å varme opp en stor ovn dersom man bare skal bruke litt av kapasiteten. Man bør heller ikke stappe for mye mat inn i en liten ovn, for det vil resultere i en feilaktig varmefordeling og dårlig tilberedning.

Pris

Prisen varierer veldig fra ovn til ovn, og en dyr ovn er ifølge ekspertene ikke alltid den beste. Ettersom man ikke kan prøve ovnene på forhånd kan man med fordel lese de ulike eksperttestene hvor ekspertene har testet modellene med tanke på forbrukerne. Man kan ofte få gode ordinære ovner for et par tusen kroner, mens de dyrere modellene lett kan koste 5-10 ganger mer. Legg merke til at antall funksjoner og pris henger sammen.

Funksjoner

Funksjoner er et vesentlig aspekt når man velger ny ovn. Enkelte ovner har få funksjoner, mens andre har mange. Ekspertene anbefaler at man kjøper en ovn med tanke på egne behov, og hvis man bare skal bruke standardfunksjonene er det ingen grunn til å betale tusenvis av kroner for funksjoner man ikke har bruk for. Kanskje en ovn med kun over-/undervarme, varmluft og grill vil være nok?

FunksjonerVarmluft er en funksjon ekspertene liker veldig godt, for den tillater at man kan tilberede mat på flere stekeplater samtidig. Viften sørger nemlig for en jevn varmefordeling i hele ovnsrommet.

Hvis man for eksempel baker pizza i ovnen så er kun undervarme en god funksjon, mens kun overvarme er fordelaktig ved gratinering.

Ekspertene forklarer også at et digitalt display med timer kan være nyttig. En ovn med digitale valg er ofte mer nøyaktige i forhold til modeller med skruknapper. Det kan også være en fordel med et teleskoputtrekk – spesielt hvis man har med tunge fat å gjøre – slik at de lett kan kjøres inn og ut. Det høyner sikkerheten og gjør arbeidet lettere.

Mange moderne ovner kommer med utstyr som kan gjøre kjøkkenarbeidet enklere – for eksempel steketermometer, kokebøker, matlagingsprogrammer og automatiske temperaturinnstillinger. Enkelte ovner har også spesialfunksjoner til langtidssteking, pizza og tining, men mange av disse funksjonene vil også gjøre at ovnen blir dyrere.

Ovnene blir mer og mer teknologiske, og i dag er det mulig å få ovner som styres med en app via telefonen. Dette kan også gjøre matlagingen enklere og arbeidet mer fleksibelt, men ovner med Wifi-forbindelse er heller ikke billige.

Selvrensende ovner

Enkelte ovner kommer også med selvrensingsprogrammer som pyrolyse eller katalyse, og det kan være lurt hvis man helst vil slippe å rengjøre ovnen manuelt. Det er opp til en selv å vurdere om man har bruk for det eller ikke. Ovner med disse funksjonene koster som regel ekstra.

Brukervennlighet

Ekspertene anbefaler at man også ser nærmere på brukervennligheten da man bruker ovnen ofte. Hvis den er vanskelig å kontrollere, stille inn og programmere vil den også være irriterende på lang sikt.

Energimerket

Ovnens energiforbruk er også viktig å tenke på, for en ovn med høy energiklasse vil ha et vesentlig lavere energiforbruk sammenlignet med en modell i en lav energiklasse.


Energimerker på hvitevarene dine 

Hva er et energimerke?
Energimerket er EU sin obligatoriske ordning som viser hvor energieffektivt et produkt egentlig er. Hvis du legger merke til energimerkene når du skal investere i hvitevarer eller elektronikk så kan du spare penger og samtidig gjøre miljøet en tjeneste.

Energimerket har nå nylig endret karakter. Det nye merkene ligner de gamle, men det har fått et nytt format slik at det blir enklere for deg å forstå. Videre her gir vi deg all informasjon du trenger slik at du vet hva du skal se etter når du skal investere i ny ovn. 

Den nye energimerkeloven energiklassen
Den nye energimerkeloven gjelder i hele EU og omfatter alle hvitevarer. Med den nye oppdateringen blir produktene vurdert på en skala fra A til G. Oppdateringen betyr at produkter som tidligere lå øverst på skalaen med merket A med én eller flere pluss blir til merke B, C eller D. 

Endringen er laget for at du som forbruker skal få en enklere jobb med å vurdere energiforbruket og ta det mest energi- og miljøvennlige valget. 

I første omgang vil den nye merkingen gjelde på noen utvalgte produkter, men på sikt vil alle hvitevarer og elektronikk få samme merking. Derfor vil det være en overgangsperiode der du kan oppleve at noen produkter har den gamle merkingen, mens andre har den nye. 

Hva betyr den nye energimerkingen?

  • Den nye skalaen går fra A til G og har ingen pluss. De mest energivennlige produktene er merket med A, og de minst energivennlige er merket med G.
  • Skalaen er lik for alle produkter – slik at du ikke må sette deg inn i ny informasjon ut ifra hvilket produkt du skal kjøpe. 
  • Den nye skalaen har en tilknyttet QR-kode som gir deg ekstra informasjon om produktet – noe du ikke kan lese på skiltet. 

Hvorfor er energimerkingen endret?

  • Den gamle skalaen avhenger av hvilket produkt merket sitter på. Noen produkter har A som det øverste på skalaen, mens andre kan ha en merking på helt opptil A+++. Det er forvirrende som forbruker, så derfor blir merkingen nå lik på alle produkter. 
  • Det anbefales at du ser på fargene på skalaen fremfor på bokstavene. Jo mørkere den grønne fargen er, desto mer energieffektiv er produktet. Da unngår du forvirring i overgangsperioden.

Denne informasjonen kan du finne på energimerket
Informasjonen på energimerket er tilpasset det produktet som merket sitter på. Derfor kan du finne informasjon om for eksempel vannforbruk og tørkeevne på en vaskemaskin, mens det på en støvsuger er mer relevant å vite støynivået. 

Disse symbolene kan du finne på energimerket:

  • L/år: Det årlige vannforbruket i liter
  • Kg: Hvor mange kilo maskinen kan inneholde
  • dB: Det generelle støynivået for maskinen
  • kWh/år: Hvor mange kilowatt maskinen bruker på et år

Hvilket energimerke skal du velge?
Hvis du vil skåne miljøet og spare på strømmen så er det lurt å se etter et energimerke som ligger høyt på skalaen. Hvis du velger energibesparende produkter, kan du redusere strømregningen din med flere hundre kroner og samtidig gjøre miljøet en tjeneste.

Husk at du ikke bør skifte ut hvitevarene dine før de trenger det. Det kan føles logisk å skifte ut tørketrommelen med en mer energisparende utgave, men det er hardt for miljøet å produsere produktene – så derfor bør du skifte ut først når den gamle er utslitt. Alternativt kan du finne et nytt hjem til den gamle først slik at det belaster miljøet minst mulig og samtidig senker energiforbruket ditt. 

Hvilke produkter har et energimerke?

  • Ovner
  • Frysere og kjøleskap
  • Lamper
  • Ventilatorer – kjøkkenvifter
  • Fjernsyn
  • Vaskemaskiner
  • Tørketromler
  • Oppvaskmaskiner
  • Støvsugere

Hva betyr ovnsymbolene?

Hva betyr ovnsymbolene

Når man skal velge tilberedningsfunksjon på ovnen ser man bare symboler uten noen forklaring. Spesielt ovner med mange valgmuligheter kan gjøre det litt uoversiktlig å tyde symbolene og velge den riktige funksjonen.

Derfor forklarer vi hva de vanligste symbolene betyr slik at forbrukeren bedre kan forstå hva symbolene på ovnen betyr.

Over-/undervarme: To streker over hverandre på langs.

Undervarme: Én strek på langs nederst.

Overvarme: Én strek på langs øverst.

Varmluft: En sirkel med en figur med tre ben inni (ligner på en propell sett forfra). Propellen symboliserer viften som varmluftsfunksjonen bruker til å fordele varmen jevnt.

Grill: En taggete eller sikksakket strek. Kan også vises sammen med symbolet for varmluft – da kombineres de to funksjonene.

Rask oppvarming: Varierer litt, men er ofte 2 piler mot høyre som peker inn mot 3 bølgede streker på høykant.

Tining: En iskrystall med en dråpe nedenfor.


Brukte kilder til Selvrensende Ovn Test 


Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement. Hvis du kun vil se resultatet av én enkelt test kan du kjøpe deg tilgang til testene enkeltvis.

Kagoo.co.uk
Det britiske magasinet Kagoo.co.uk sammenligner jevnlig elektroniske produkter for å hjelpe forbrukerne med å finne frem til noen av de beste produktene markedet har å by på.

Her har Kagoo.co.uk testet og anmeldt Bosch HRG675BS1S som de har gitt 86 av 100 poeng. Du kan lese hele anmeldelsen her.

Which.co.uk
Which.co.uk er Englands største testmagasin som fokuserer på å være til hjelp for brukerne når det kommer til å velge produkter til hjemmet.

Derfor tester de hele tiden mange ulike forbrukerprodukter som for eksempel ovner. Her har de testet de to ovnene Miele H2760BP og Miele H22651BP som begge er blitt kåret til «Best Buy».

Ønsker du å lese hele anmeldelsen av Miele H2760BP så kan du klikke her.

Ønsker du å lese hele anmeldelsen av Miele H22651BP så kan du klikke her.

Legg imidlertid merke til at full tilgang til testenes resultater krever et abonnement.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Miele H2760BP

Kåret til «Best Buy» hos Englands største testmagasin Which.co.uk

Miele H2760BP

.
Miele H2760BP er blitt testet og anmeldt av det store testmagasinet Which.co.uk som har kåret ovnen til «Best Buy». I denne anmeldelsen får ovnen mange rosende ord med på veien da ekspertene er svært fornøyde med alt ifra ovnens funksjoner til dens effektive tilberedning. De nevner imidlertid at de ikke er så fornøyde med prisen.

Da Miele H2760BP er en innbyggingsmodell må man være oppmerksom på målene for å være sikker på at ovnen passer inn i innredningen på kjøkkenet.

Utstyrt med et pyrolyseprogram

Med Miele H2760BP får man en ovn som er enkel og rask å rengjøre. Ovnen kommer nemlig med et pyrolyseprogram slik at matrester, fett og flekker brennes vekk. Når programmet er slutt må man bare fjerne den resterende asken med en fuktig klut. Det er også enkelt å rengjøre ovnen utvendig takket være CleanSteel-overflaten.

I tillegg til å være rengjøringsvennlig så er Miele H2760BP også en romslig ovn med en kapasitet på 76 liter. Den er i tillegg plassert i energiklasse A+ og derfor bruker den ikke mye strøm i løpet av et år.

Sikker ovn med flere tilberedningsprogrammer

Miele H2760BP er en sikker ovn som er utstyrt med sikkerhetsfunksjoner i form av en kjølig front og en barnesikring.

Barnesikringen kan aktiveres når der er behov for det, og den kjølige fronten sørger for at det ikke er mulig å brenne seg på ovnen utvendig.

I tillegg til dette kommer Miele H2760BP med syv forskjellige tilberedningsprogrammer som inkluderer blant annet bruning med tilberedning, grill stor, varmluft pluss, intensiv baking, over- og undervarme, undervarme samt grill med resirkulasjon. Man kan derfor velge akkurat det programmet som passer best til maten man skal lage.

Praktiske funksjoner

Miele H2760BP er en praktisk ovn som er utstyrt med flere gode egenskaper. Ovnen har for eksempel åpningsmekanismen SoftOpen. Det betyr at ovnsdøren alltid åpner og lukker seg stille og rolig i stedet for å smelle igjen.

I tillegg har Miele H2760BP tidsfunksjoner der man kan programmere start- og sluttider selv, samt den aktuelle tilberedningstiden. Dette sørger for at ingrediensene blir tilberedt på best mulig måte.

Miele H2760BP – mål:
Innbyggingshøyde, maksimum: 59,5 centimeter
Innbyggingsbredde: 56,8 centimeter
Innbyggingsdybde: 55 centimeter
Nettovekt: 43 kilo
Bruttovekt: 50 kilo

Miele H2760BP – nøkkelopplysninger:
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 76 liter
Energiklasse: A+
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 1,10 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,71 kWh
Selvrens: Ja, pyrolyse
Tilberedningsprogrammer: 7

Fordeler ved Miele H2760BP:
Pyrolyseprogram
Barnesikring og kjølig front
Åpningsmekanismen SoftOpen
Tidsfunksjoner
Syv tilberedningsprogrammer


Gorenje BOP799S51X

Gorenje BOP799S51X

 

.

Dette har de gjort fordi de er spesielt fornøyde med ovnens brukervennlighet, jevne temperatur og at den klarte seg godt i de ulike matlagningstestene deres.

I tillegg til dette er energiforbruket litt høyere enn hos andre modeller.

Man skal også være oppmerksom på at Gorenje BOP799S51X er en innbyggingsovn og at målene må passe inn i kjøkkeninnredningen.

Stor ovn med teleskoputtrekk og pyrolysefunksjon

Ved kjøp av Gorenje BOP799S51X får man en ovn med de vanligste ovnsprogrammene som over- og undervarme, varmluft, infragrill og tining med mer – samt et stort ovnsrom. Ovnsrommet har en kapasitet på 71 liter som gir en mulighet til å tilberede store matvarer i ovnen.

Gorenje BOP799S51X skjuler også en form i den øverste delen. Luftstrømmen sirkulerer fritt i det store ovnsrommet. og den store kapasiteten gir en mulighet til å bruke enda større stekeplater og matvarer.

I tillegg er ovnen utstyrt med en enkel betjening da den blant annet kommer med et teleskoputtrekk.

Teleskoputtrekket gjør det lettere for brukeren å ta maten inn og ut av ovnen, samtidig som at det innebygde steketermometeret gir oversikt over tilberedningen av maten.

Gorenje BOP799S51X er også utstyrt med en pyrolysefunksjon. Pyrolysefunksjonen brenner matrester, fett og annen skitt til aske og kan deretter fjernes med en fuktig klut.

Man trenger derfor ikke bruke mye tid på rengjøringen av ovnen da den selv klarer dette.

Tilberedning av mat på flere nivåer samtidig

Med Gorenje BOP799S51X er det mulighet til å tilberede mat på flere nivåer samtidig. Derfor kan man tilberede mat på opptil fem stekeplater samtidig. Dette er mulig takket være kombinasjonen av MultiFlow 360 og HomeMade-formen.

Mens MultiFlow 360 sørger for en optimal og jevn sirkulasjon av varme og damp i ovnen, gjør HomeMade-formen det mulig for den varme luften å sirkulere fritt rundt maten. Varmen blir nemlig jevnt fordelt rundt maten på den mest optimale måten.

I tillegg kommer Gorenje BOP799S51X med funksjonen PerfectGrill. Et stort varmeelement er plassert på utsiden mens et lite varmeelement er plassert på innsiden.

Dette gjør det mulig å tilberede maten med en absolutt varmefordeling slik at maten blir myk og saftig inni og sprø utenpå.

Energivennlig ovn med GentleClose og autoprogrammer

Gorenje BOP799S51X er en forholdsvis energivennlig ovn som er plassert i energiklasse A+. Ovnen har i tillegg et lydnivå på 47 dB. Dette er ikke det laveste lydnivået, men den vil ikke bråke mye under bruk.

Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB. Man har også mulighet til å lukke ovnsdøren stille og rolig takket være GentleClose, og det krever bare en lett berøring for å lukke døren stille.

Gorenje BOP799S51X blir levert med flere typer tilbehør slik som en ovnsrist, en langpanne, en ovnsplate, et steketermometer og uttrekksskinner.

Sist, men ikke minst, er Gorenje BOP799S51X utstyrt med et helautomatisk tilberedningsprogram med mer enn 80 oppskrifter.

Når en velger ett av de automatiske programmene stilles temperatur og tid med mer inn automatisk slik at en bare trenger å trykke på start.

Gorenje BOP799S51X – mål
Innbygningshøyde, maksimum: 59,5 centimeter
Innbygningsbredde: 59,5 centimeter
Innbygningsdybde: 54,6 centimeter
Nettovekt: 44,6 kilo
Bruttovekt: 48,9 kilo 

Gorenje BOP799S51X – nøkkelopplysninger
Type: Innbygningsovn
Kapasitet: 71 liter
Energiklasse: A+
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,94 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,91 kWh
Selvrens: Ja, pyrolyse
Tilberedningsprogrammer: 15+

Fordeler ved Gorenje BOP799S51X:
 Stort ovnsrom
 Mulighet til åtilberede mat på flere nivåer samtidig
 PerfectGrill-funksjon
 GentleClose-funksjon
 Pyrolysefunksjon


Electrolux EOP601X 

Electrolux EOP601X

 

.

Stor ovn i god energiklasse

Electrolux EOP601X vil være et godt valg for den forbrukeren som vil ha en stor ovn som også har et lavt energiforbruk. Electrolux EOP601X har nemlig en stor kapasitet på 72 liter. Det er en god størrelse som gir et romslig ovnsrom, men til tross for størrelsen er ikke modellen dyr i drift. Den ligger nemlig i energiklasse A+, som helt klart er en av de beste på markedet.

Legg også merke til at det her er snakk om en innbyggingsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er målene viktige for at ovnen skal få plass på kjøkkenet. Du kan se alle målene under «nøkkelopplysninger» lengre ned i artikkelen.

Med innebygd steketermometer

Electrolux EOP601X er designet for å kunne tilberede maten perfekt hver gang, og derfor finnes det mange forskjellige muligheter for valg av tilberedning, som for eksempel varmluft, over-/undervarme, fuktig varmluft, stor grill, turbogrill, kjøttprogram, pizzaprogram, tining og en holde-varm-funksjon.

Electrolux EOP601X kommer også med et innebygd steketermometer som kan brukes til alle typer kjøtt, brød og kaker. Når den ideelle kjernetemperaturen er nådd gir termometeret et signal som gjør at ovnen slår seg av så maten ikke blir overstekt, tørr og kjedelig.

Holder styr på temperaturen

Temperaturen er ofte avgjørende for om maten blir ideelt tilberedt, og derfor kommer Electrolux EOP601X med en elektronisk temperaturstyring som sikrer en jevn temperatur i hele ovnsrommet. Modellen kommer også med automatiske temperaturforslag som kan hjelpe en uerfaren kokk på kjøkkenet.

Electrolux EOP601X er en svært intelligent ovn, og modellen er også lett å holde ren da den er selvrensende. Denne ovnen kommer med 2 forskjellige pyrolyseprogrammer som brenner vekk skitt og matrester. Her er det snakk om ett intensivt program og ett langt program som velges avhengig av hvor tilgriset ovnen er.

Electrolux EOP601X – mål
Innbyggingshøyde, maksimum: 59,4 centimeter
Innbyggingsbredde: 56 centimeter
Innbyggingsdybde: 55 centimeter
Nettovekt: 31,1 kilo
Bruttovekt: 32,2 kilo 

Electrolux EOP601X – nøkkelopplysninger
Type: Innbyggingsovn
Kapasitet: 72 liter
Energiklasse: A+
Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,93 kWh
Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
Selvrensende: Ja, pyrolyse
Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordeler ved Electrolux EOP601X:
 Stort ovnsrom på 72 liter
 God energiklasse A+
 Med mange tilberedningsfunksjoner
 Innebygd steketermometer og elektronisk temperaturstyring
 Selvrensende ovn med 2 pyrolyseprogrammer


FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke selvrensende ovner er best i test?

Bosch HBG672BS1

Hvordan testes ovnene?

Ovnene vurderes ut ifra hvor raskt de blir varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort energiforbruk de har. I tillegg ses det også på brukervennlighet og støynivå, samt den elektriske og mekaniske sikkerheten.

Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere