Siemens Ovn Test – Finn de beste Siemens-ovnene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test guide: I denne artikkelen ser vi nærmere på forskjellige tester av ovner fra merket Siemens, hvor eksperter har gjennomgått ovnene én etter én for å vurdere hvilke modeller som er de beste.

Vi har også tatt med testvinnende ovner fra andre merker for å gi deg best mulig oversikt over noen alternativer det kan være verdt å vurdere. Dette dreier seg om ovner fra Bosch og Electrolux.

Modellene er av forskjellige typer og her er det snakk om innbygningsovner, komfyrer, dampovner og ovner med pyrolyse. Disse egenskapene er angitt ved hver ovn.

Vi gjennomgår de forskjellige testene for å kunne guide deg til å finne den ovnen som best passer dine behov. Vi har sett nærmere på tester fra det svenske forbrukerrådet Råd & Rön, samt det svenske testnettstedet Testfakta.

Hvis du vil lese mer så har vi inkludert en liste over linker til de undersøkelsene vi henviser til nederst i artikkelen.

Denne Siemens ovn testen inneholder: 

 Oversikt over de beste Siemens ovnene, i tillegg til et par alternativer
 Råd til best mulig rengjøring av ovnen
 Informasjon om pyrolyse
 Fakta om Siemens
 Gjennomgang av diverse tester vi har undersøkt og analysert

Vennligst merk at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men heller samler resultater fra utvalgte tester slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet. 


Siemens HB672GBS1S

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Siemens HB672GBS1S

.
Siemens HB672GBS1S har blitt testet både av det danske og svenske forbrukerrådet. Modellen imponerer ekspertene så voldsomt at begge forbrukerrådene kårer modellen til testvinner.

Modellen er spesielt fordelaktig for den forbrukeren som trenger en stor ovn og gjerne vil ha mulighet til å bruke mange forskjellige funksjoner.

Modellen er også utstyrt med pyrolyse og er en innbygningsovn – legg derfor spesielt godt merke til målene.

Stor kapasitet og 8 ovnsfunksjoner

Siemens HB672GBS1S har et ovnsrom på 71 liter, som er veldig stort når det kommer til kapasitet. Da er det plass til både store steker og å bake/steke flere retter samtidig.

Modellen ligger i energiklasse A+ som også er veldig bra og vil spare både forbruk og miljø. Modellen er også utstyrt med flere forskjellige økoprogrammer.

Ovnen har tilsammen 8 forskjellige ovnsfunksjoner, blant annet over-/undervarme, over-/undervarme øko, varmluft, pizzafunksjon, 4D varmluft, grill øko-varmluft og coolStart.

Intelligent og oversiktlig ovn

Hvis man er ny når det kommer til eksperimentering på kjøkkenet så er Siemens HB672GBS1S en intelligent ovn som selv kommer med temperaturforslag. Ovnen kan stilles inn på temperaturer mellom 30 til 300 grader.

Har man det travelt vil man være takknemlig for hurtigoppvarmingsfunksjonen som gjør at ovnen kan varmes opp på få minutter.

Displayet sørger for å gi god oversikt og viser den gjeldende ovnstemperaturen sammen med timeren. Displayet er et 2,8 tommers TFT-fargedisplay med touch-skjerm som er plasser øverst foran på ovnen.

Flott design og pyrolyse

Siemens HB672GBS1S har et pent og enkelt design, og den dekorative halogenbelysningen gir et godt lys slik at man enkelt kan følge med på prosessen.

Det brukervennlige softClose gir en dempet åpning og lukking av døren slik at den ikke rives opp eller smelles igjen. Det gir også økt sikkerhet hvis barna er med på kjøkkenet. Ovnen er utstyrt med en elektronisk dørlås, barnesikring og sikkerhetsbryter for maksimal sikkerhet.

Utover dette er Siemens HB672GBS1S en selvrensende ovn da den har et pyrolyse-program som selv tar seg av rengjøringen: Bare start programmet, og deretter brenner ovnen selv vekk skitt, fett og matrester. Etterpå kan du bare tørke av asken med en klut.

Siemens HB672GBS1S måler 58,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbygningsmål.

Utvalgte fordeler ved Siemens HB672GBS1S:
Stort ovnsrom på 71 liter
8 forskjellige ovnsfunksjoner
Med hurtigoppvarmingsfunksjon
Fargedisplay med touch
Med pyrolyse


Siemens ovn HR675GBS1S

Populær blant brukerne

Siemens ovn HR675GBS1S

.
Siemens HR675GBS1S er ikke blitt inkludert i noen nyere eksperttester, men det er til gjengjeld en ovn som er populær blant brukerne.

Ovnen er et opplagt valg for forbrukere som vil ha en stor ovn da denne har en kapasitet på 71 liter. Det store ovnsrommet gir forbrukeren mulighet til å tilberede store porsjoner til hele familien – samt ekstra til gjester dersom det er bruk for det.

Siemens HR675GBS1S er en innbyggingsovn, derfor må man være oppmerksom på at ovnen skal passe inn på kjøkkenet. Denne modellen kommer også med en innebygd dampfunksjon som heter pulsesteam – som er en fordel for brukeren da det ivaretar matens næringsstoffer.

Energivennlig ovn med pyrolyseprogram

Siemens HR675GBS1S er en energivennlig ovn som er plassert i klasse A+. Dette er en av de beste energiklassene for ovner, derfor kan man være sikker på at ovnen ikke bruker mye energi i løpet av et år.

I tillegg til dette får man også en rengjøringsvennlig ovn da Siemens HR675GBS1S er utstyrt med et pyrolyseprogram. Ved bruk av pyrolyseprogrammet slipper man å gjøre ren ovnen etter matlagingen da dette programmet brenner vekk alle matrester. Når programmet er ferdig vil det bare være igjen aske i ovnen som man raskt kan tørke av med en klut.

Ovn med flere ovnsfunksjoner og 4D-varmluft

Med Siemens HR675GBS1S får man en ovn som kommer med til sammen 13 ovnsfunksjoner. Disse ovnsfunksjonene spenner fra over/undervarme til pizzafunksjon og langtidssteking med mer.

Blant de 13 ovnsfunksjonene finnes det blant annet 4D-varmluft og coolStart. Med 4D-varmluft fordeler ovnens vifte varmen jevnt i ovnsrommet, noe som sikrer et jevnt resultat uansett om man steker eller baker på ett eller flere nivåer samtidig.

CoolStart gjør det også mulig å tilberede frossen mat i ovnen. Dette er mulig på grunn av en spesiell varmeteknologi som gjør at man kan sette den frosne matvaren i ovnen uten å forvarme ovnen eller tine maten først.

Praktisk og brukervennlig ovn

Siemens HR675GBS1S kommer med automatiske cookControl-programmer som sørger for at man automatisk får best mulig resultat. Alt man trenger å gjøre er å sette maten inn i ovnen, angi vekt og deretter velge et av programmene. Deretter steker eller baker ovnen retten på en optimal måte – uansett hva slags ingredienser den inneholder.

Videre kommer Siemens HR675GBS1S med en softClose-funksjon, coolGlass og halogenbelysning. SoftClose-funksjonen sørger for at ovnen er enkel å betjene da dempingsmekanismen gjør at ovnsdøren alltid åpnes og lukkes stille og rolig. Halogenbelysningen sørger for at man alltid kan skaffe seg en oversikt over hva som skjer inne i ovnen.

CoolGlass-teknologien sørger for at ingen kan brenne seg på ovnen når den er påslått. Teknologien opprettholder nemlig en makstemperatur på 40 grader på utsiden av ovnsdøren.

Siemens HR675GBS1S måler 58,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Siemens HR675GBS1S:
Pyrolyseprogram
CookControl-programmer
13 forskjellige ovnsfunksjoner, inkludert 4D-varmluft og coolStart
Energivennlig ovn
Innebygd dampfunksjon

Her kan du se en videopresentasjon av Siemens ovn HR675GBS1S som er laget av WhiteAway.com:


Siemens BF634LGW1 iQ700

Populær blant brukerne

Siemens BF634LGW1 iQ700

.
Siemens BF634LGW1 iQ700 er en effektiv mikrobølgeovn som ikke er blitt inkludert i noen nyere eksperttester. Til gjengjeld er modellen populær blant brukere som er svært imponerte over mikrobølgeovnens spesifikasjoner og funksjoner.

Ovnen har en kapasitet på 21 liter, noe som er en vanlig størrelse på en mikrobølgeovn. Modellen gir derfor brukeren mulighet til å lage mat og tine ingredienser dersom det trengs. I tillegg til dette er modellen energivennlig da den er plassert i energiklasse A+.

Man bør imidlertid være oppmerksom på at dette er en mikrobølgeovn som skal integreres, derfor er det viktig at den passer inn i forbrukerens kjøkken. Døren er sidehengt, noe som er en fordel ved innbygging.

Mikrobølgeovn med 5 forskjellige effekttrinn og roterende antenne

Siemens BF634LGW1 iQ700 kommer med 5 forskjellige effekttrinn fra 90 til 900 Watt med en Inverter-funksjon. Inverter-funksjonen sørger for at man har mulighet til å tine frosne matvarer opptil 30% raskere enn på de 2 laveste effekttrinnene. Modellen tilbereder også maten raskere dersom man bruker de 2 høyeste effekttrinnene.

Videre kommer Siemens BF634LGW1 iQ700 med en roterende antenne som sørger for en energi- og tidsbesparelse på opptil 30%. Dette er mulig da antennen sørger for en jevnere fordeling av mikrobølgene sammenlignet med den vanlige roterende tallerkenen som vanligvis finnes i andre modeller.

Innebygd kokebok og automatiske programmer

Siemens BF634LGW1 iQ700 er utstyrt med en slags innebygd kokebok som heter cookControl. CookControl-funksjonen har 70 forskjellige matretter, derfor kan man sette retten direkte i ovnen, stille inn vekten og deretter velge riktig program. Da vil ovnen tilberede maten på en optimal måte.

Mikrobølgeovnen er også utstyrt med bake- og matlagingsprogrammer som sørger for at man kan få fleksibel hjelp med matlagingen. Modellen har hele 7 automatiske programmer, derfor kan man velge mellom flere forskjellige programmer avhengig av hva man skal tilberede i ovnen.

TFT-display og LED-belysning

Med Siemens BF634LGW1 iQ700 får man en ovn som er utstyrt med et TFT-display og LED-belysning.

TFT-displayet sørger for å gi en bedre kontrast og skarphet slik at man tydelig kan se hva som står på displayet uansett vinkel. LED-belysningen er effektiv og energibesparende slik at man raskt kan få oversikt over hva som foregår inne i ovnen.

Betjeningen av mikrobølgeovnen foregår via TouchControl hvor alt man trenger å gjøre er å være nær på de ulike «knappene» og ikke trykke på dem når man vil stille inn ovnen til en bestemt funksjon.

Siemens BF634LGW1 iQ700 måler 36,2 cm (h), 56 cm (b), 30 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Siemens BF634LGW1 iQ700:
5 forskjellige effekttrinn
TFT-display
CookControl-funksjon
Kapasitet på 21 liter
7 automatiske programmer


Siemens HM633GBS1S

Populær blant brukerne

Siemens HM633GBS1S

.
Siemens HM633GBS1S er en kombiovn, eller nærmere sagt en innbyggingsovn med mikrobølgefunksjon. Ovnen er ikke blitt inkludert i noen eksperttester, men er til gjengjeld en modell som er populær blant brukerne.

Med et ovnsrom på 67 liter er det rikelig med plass til å lage mat til hele familien og et par ekstra gjester dersom det er bruk for det.

Ovnens front er i rustfritt stål, derfor er den designet med fokus på et tidløst og stilrent utseende som passer inn i de fleste hjem. I tillegg til dette er modellen energivennlig da den er plassert i energiklasse A+.

Man må være oppmerksom på at Siemens HM633GBS1S er en innbyggingsovn, derfor er det viktig at det er plass til den på kjøkkenet.

Ovn med automatiske programmer og en 2-i-1 løsning

Siemens HM633GBS1S er utstyrt med 10 ulike ovnsfunksjoner – som for eksempel en pizzafunksjon, varmluft og grill med mer.

I tillegg til dette får man 14 automatiske bake- og matlagingsprogrammer som kan brukes avhengig av hva man skal lage. Dersom man vil navigere rundt i de ulike funksjonene kan man enkelt gjøre dette ved hjelp av touchcontrol på ovnens fargedisplay.

De ulike ovnsfunksjonene kan også kombineres med en mikrobølgefunksjon som kan stilles inn på flere ulike nivåer slik at man får en slags 2-i-1-løsning. Det vil si at man får en vanlig ovn og en mikrobølgeovn i ett og samme produkt.

Flere praktiske funksjoner

Siemens HM633GBS1S kommer med flere praktiske funksjoner som kan hjelpe til på kjøkkenet.

Først og fremst er ovnen utstyrt med funksjonen coolStart der tilberedningen av matvarer går enda raskere. Ved hjelp av funksjonens varmeteknologi kan man tilberede frosne matvarer raskere uten å måtte forvarme ovnen.

Videre kommer Siemens HM633GBS1S med funksjonen varioSpeed og 4D-varmluft.

VarioSpeed betyr at ovnen reduserer tilberedningstiden med opptil 50% uten å gå på kompromiss med resultatet, mens 4D-varmluft betyr at man kan sette platene hvor som helst i ovnen og få samme resultat da ovnens vifte fordeler varmen jevnt i hele ovnsrommet.

Brukervennlig ovn med EcoClean Plus

Med Siemens HM633GBS1S får man en ovn som er både enkel å betjene og enkel å gjøre ren.

Ovnen kommer nemlig med en softMove-funksjon. Det betyr at ovnen er utstyrt med en dempingsmekanisme som sørger for at ovnsdøren åpnes og lukkes stille og rolig.

I tillegg til dette er det også enkelt å rengjøre ovnen ved hjelp av EcoClean Plus. Det vil si at ovnen er utstyrt med et spesielt belegg som gjør rengjøringen både enklere og raskere.

Det følger også med en rist og en universalpanne ved kjøp av denne ovnen.

Siemens HM633GBS1S måler 59,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbyggingsmål.

Utvalgte fordeler ved Siemens HM633GBS1S:
Kombiovn med vanlig ovn og mikrobølgefunksjon
CoolStart
VarioSpeed
10 ovnsfunksjoner
14 automatiske bake- og matlagingsprogrammer


Alternativer til Siemens-ovner

I denne artikkelen har vi nå gjennomgått flere innbygningsovner, 1 komfyr og 1 dampovn – alle fra Siemens. Disse har enten fått toppkarakterer av ekspertene gjennom forskjellige tester, eller så er de veldig populære blant brukerne.

Utover disse ovnene finnes det også mange andre gode modeller på markedet. For å kunne gi deg en så nyansert oversikt som mulig vil vi i dette avsnittet gjennomgå 4 andre ovner fra merkene Bosch og Electrolux. Disse har også fått mye skryt av ekspertene.


Bosch HBG672BS1

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

.
Modellen Bosch HBG672BS1 har blitt testet og vurdert av ekspertene både fra det danske og svenske forbrukerrådet. Ekspertene er enige i modellens mange gode kvaliteter, og begge forbrukerrådene kårer modellen til testvinner.

Bosch HBG672BS1 har pyrolyse og er en innbygningsovn – legg derfor godt merke til målene på modellen.

Stor ovn med mange funksjoner

Bosch HBG672BS1 har et veldig stort ovnsrom på hele 71 liter – derfor kan man lett bake/steke flere retter samtidig. Ovnen er utstyrt med flere forskjellige varmlufts-funksjoner nettopp til dette formålet. Varmluften sørger for å holde en jevn og stabil temperatur i hele ovnsrommet.

Resultatet på maten blir jevnere da det her er snakk om både 4D varmluft, varmluft-øko og kombinert varmluft/grill.

Utover dette har Bosch HBG672BS1 hele 5 andre funksjoner: Over-/undervarme, undervarme, over-/undervarme øko, grill, tining og pizzafunksjon.

I alt har Bosch HBG672BS1 hele 8 forskjellige ovnsfunksjoner å velge mellom.

Miljøvennlig ovn

Utover de 8 programmene er Bosch HBG672BS1 også en intelligent ovn som selv kommer med temperaturforslag. Den har 10 forskjellige automatiske bake- og matlagingsprogrammer som kan hjelpe til med å produsere best mulig resultat.

Temperaturintervallet spenner vidt da man kan lage mat på alt fra 30 til 300 grader.

Det er også tatt hensyn til miljøet med Bosch HBG672BS1 da den som sagt har flere øko-programmer. Disse kan brukes til å utnytte energiens effektivitet best mulig.

I tillegg ligger ovnen i energiklasse A+ som er en av de beste klassene på markedet.

Enkel å betjene

Bosch HBG672BS1 er utstyrt med et TFT-display med tydelig tekst og TouchControl. Betjeningen foregår via styreringen som er plassert i midten av displayet. Her vises også den elektroniske klokken slik at man kan holde øye med tiden.

For bedre oversikt er ovnen utstyrt med halogenbelysning i taket som også kan slås av dersom man ønsker det. For brukervennlighetens skyld har Bosch HBG672BS1 SoftClose som gir dempet åpning og lukking av døren.

Videre er Bosch HBG672BS1 utstyrt med pyrolyse, og både sideskinnene og stekebrettene tåler pyrolysen. Slik blir rengjøringen minimal.

Bosch HBG672BS1 måler 58,5 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbygningsmål.

Utvalgte fordeler ved Bosch HBG672BS1:
Stort ovnsrom på 71 liter
8 ovnsfunksjoner, blant annet 3 varmlufts-funksjoner
10 automatiske programmer
Miljøvennlig modell i energiklasse A+ og flere øko-programmer
Ovn, skinner og plater tåler pyrolyse


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Electrolux EOB100X

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Electrolux EOB100X

.
Både det danske og svenske forbrukerrådet har testet Electrolux EOB100X sammen med en rekke andre ovner, og begge forbrukerrådene plasserer modellen helt på topp i testene.

Modellen er et godt valg til større husholdninger som også er bevisste på økonomien da modellen ligger i den lave enden av prisskalaen. Electrolux EOB100X er en innbygningsovn, så legg godt merke til modellens mål.

Stor og prisvennlig

Selv om Electrolux EOB100X ligger i den prisvennlige enden av skalaen så har modellen både høy kvalitet og flere funksjoner. Ovnen er også veldig stor med en kapasitet på hele 72 liter. Det betyr at den med fordel kan brukes i store familier og tilberede flere retter samtidig.

Til tross for den store størrelsen er ikke ovnen dyr i drift. Electrolux EOB100X ligger nemlig i energiklasse A (den gode og energivennlige enden), rett under A+ og A++.

Mange ovnsfunksjoner

Electrolux EOB100X har mange ovnsfunksjoner, blant annet over-/undervarme, varmluft, lavtemperatursteking, intervallgrill og grill, som hver er spesielt tilpasset en spesifikk bruk. For eksempel sikrer varmluft en ensartet temperatur mens lavtemperatursteking er fordelaktig til å tilberede steker.

Grillfunksjonen sørger for sprø svor og pizza-funksjonen er spesialdesignet til å lage sprø pizzabunner. Ovnsrommet er designet til at man skal kunne utnytte hele kapasiteten og er derfor utstyrt med UltraFan Plus som sikrer jevn varme i hele rommet.

Manuell med enkel rengjøring

Electrolux EOB100X er ikke utstyrt med pyrolyse slik at rengjøringen kan utføres så enkelt som mulig da varmeelementet er flyttbart. Dette betyr at varmeelementet kan flyttes øverst i ovnsrommet når det skal gjøres rent. Deretter kan man avmontere ovnsdøren uten bruk av verktøy og fjerne glassene enkeltvis.

Det at man kan ta ovnsdøren helt av gjør rengjøringen mye enklere. Electrolux EOB100X kommer også med brukervennlige skruknapper og man slipper altfor synlige fingermerker på ovnens overflater med Anti FingerPrint.

Så snart ovnen slås på startes det aktive kjølesystemet som sørger for at ovnen ikke blir for varm å ta på – i tillegg til at de elektroniske komponentene holdes kalde.

Det finnes også en barnesikring på ovnsdøren slik at man bekymringsfritt kan ta med barn på kjøkkenet.

Electrolux EOB100X måler 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbygningsmål.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOB100X:
Stor kapasitet på 72 liter
Mange ovnsfunksjoner, inkludert spesialfunksjon til pizza
UltraFan Plus sikrer jevn varmefordeling
Flyttbart varmeelement og avtakbar ovnsdør
Anti FingerPrint beskytter mot fete fingermerker


Electrolux EOP601X

Electrolux EOP601X

 

.

9 ovnsfunksjoner

Electrolux EOP601X har et ovnsrom med en kapasitet på hele 72 liter, noe som er veldig mye. Utover dette har ovnen også mange forskjellige funksjoner når det kommer til tilberedning av mat.

Det er mulig å velge alle de vanlige funksjonene som over-/undervarme, varmluft og grill, men også fuktig varmluft (sparer strøm når man baker tørre bakverk), pizza-funksjon (sørger for sprø bunn), kjøtt (til skånsom steking) og en hold-varm-funksjon som sikrer at maten ikke blir kald dersom den må stå og vente litt før den serveres.

I tillegg til alt dette er ovnen også utstyrt med en tiningsfunksjon som kan tine frosne matvarer. Den elektroniske termostaten sikrer at temperaturen hele tiden er jevn i ovnsrommet.

Intelligent ovn

Electrolux EOP601X er en veldig intelligent ovn på mange områder. Blant annet kommer ovnen selv med automatiske forslag til temperatur i forhold til det valgte programmet.

Det følger også med et intelligent steketermometer som sikrer veltilberedt mat hver gang: Termometeret har nemlig en automatisk slukkingsfunksjon som betyr at den automatisk slår seg av når den innstilte kjernetemperaturen er nådd.

I tillegg til dette kommer modellen også med en elektronisk klokke med både nedtelling, minutter og automatisk start-stopp som sikrer bedre oversikt. En restvarmeindikator viser hvor varm ovnen er og sørger for at man kan spare strøm ved å bruke restvarmen i stedet.

2 pyrolyse-programmer

Når det kommer til rengjøring så er Electrolux EOP601X utstyrt med 2 pyrolyseprogrammer. Det betyr at man har mulighet til å rense ovnen på 2 nivåer avhengig av hvor tilgriset ovnen har blitt. Programmene kalles intensivt og langt program.

Det finnes også en valgfri påminnelsesfunksjon man kan slå på hvis man vil at ovnen selv skal indikere når det er på tide å rengjøre den med pyrolyse.

Electrolux EOP601X er også fin å se på, og for ekstra stilrent design har modellen trykknapper som kan trykkes inn slik at de ikke ødelegger det nydelige utseendet.

Electrolux EOP601X måler 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbygningsmål.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOP601X:
Stort ovnsrom på 72 liter
9 ovnsfunksjoner, inkludert fuktig varmluft, pizza-funksjon, hold-varm-funksjon og tining
Elektronisk termostat som sikrer jevn temperatur
Intelligent steketermometer
2 pyrolyse-programmer


Rengjøring av ovnen din – Dette må du vite:

Bruker du ovnen din ofte kan du også være helt sikker på at den blir skitten. Dette kommer både fra røyk, os, fett og matrester, og derfor bør man rense ovnen grundig annenhver måned. Man kan rengjøre ovnen på mange måter og her vil vi gå igjennom hvordan man best kan ta seg av alle delene i ovnen.

rengøring af siemens ovn

Ovner med vanlig emalje

Hvis du har en ovn med en helt vanlig, glatt emalje, så sier det danske forbrukerrådet

Deretter smører du sidene inni ovnen med grønnsåpe. Husk hansker da såpen har høy pH-verdi. Bruk en oppvaskbørste slik at du kommer til i alle hjørnene.

Etter dette kan du sette ovnen på 100 grader og skru den av igjen så fort såpen bobler. La ovnen kjøle seg helt ned før du vasker ovnsrommet med varmt vann. Tørk etter med en tørr klut.

Det er viktig at alle såperestene fjernes, så for sikkerhets skyld kan du sette ovnen på 200 grader etter rengjøring. La den stå i ca. 10 minutter og kjøl ovnen helt ned igjen før du vasker over med klut.

Bolius.dk anbefaler også grønnsåpe til rengjøring av ovnen, men nevner at man skal være oppmerksom på om ovnen er selvrensende (for eksempel pyrolyse-ovner) før man bruker grønnsåpen. Selvrensende ovner tåler som regel ikke grønnsåpe – les mer nedenfor for å lære hvordan man kan rengjøre selvrensende ovner på best mulig måte.

Bolius.dk tilføyer i en annen artikkel at man skal være oppmerksom på hvilken type såpe man kjøper grunnet forskjellige pH-verdier. Hvis man skal oppløse fett og skitt som har brent seg fast er det viktig å bruke en såpe med pH-verdi på over 11.


Ovner med ru emalje – selvrensende ovner

Hvis den selvrensende ovnen er veldig tilgriset kan man gå i gang med en grundig, manuell rengjøring. Start med å fjerne den overflødige skitten med et redskap laget av tre slik at det ikke lager riper. Deretter smører man innsiden av ovnen med en blanding av vann og oppvasksåpe. La det stå i en times tid.

Etter 1 time skal ovnens sider kunne skures med en oppvaskbørste før man vasker med varmt vann. For å fjerne den resterende skitten kan man deretter starte ovnens selvrenselsesprogram som vanligvis skal kjøre i et par timer.


Glassdøren

Vær forsiktig med glassdøren som hverken tåler slag eller å bli utsatt for slipende rengjøringsmidler til tross for at de fleste glassruter er herdet og veldig tykke. Glasset er noe av det som blir fortest skittent, men det er flere metoder man kan bruke for å få glassdøren ren igjen.

Start med å skrape vekk den verste skitten med et barberblad, og hvis det er mulig kan man montere av hele ruten. Legg deretter en klut med oppvasksåpe eller grønnsåpe på glasset i 30 minutter mens skitten løses opp. Deretter skal man bare tørke av glasset med en fuktig klut.

Mange glassruter tåler også oppvaskmaskin.


Ristene

Testnettstedet Klikk.no skriver at ristene ofte utsettes for mat- og fettrester som har brent seg fast. Disse kan være utfordrende å få av. Klikk.no noterer at man kan bruke kjemi til denne oppgaven, men selv foretrekker ekspertene den naturlige måten som også er veldig enkel: Bland natron med vann slik at du får en tykk masse og smør det godt på ristene. Sørg for at du smører på et tykt lag og la det sitte i et par timer.

Et annet enkelt råd fra Klikk.no er at man kan dra opp ermene og simpelthen skrubbe ristene med vann og stålull. Ristene tåler kraftig behandling og har ikke noe problem med stålullen.

For å forhindre at ristene blir skitne kan man også bruke kokeposer og bakepapir eller aluminiumsfolie. Man kan også huske å tørke av ristene med én gang de har blitt tilgriset av fett og matrester.


Stekebrettene

Dinside.no har flere forskjellige tips til hvordan man kan få stekebrettene sine helt rene hvis vann og såpe ikke holder.

En av metodene er kun bakepulver, som er en naturlig løsning uten kjemi: Bland et par skjefuller med bakepulver og vann, og smør blandingen utover brettet. ovnplade

Bakepulveret gjør nemlig at skitten løses opp og enkelt kan fjernes. La platen stå i et halvt døgn og vask den på vanlig vis.

Et annet tips er også en naturlig løsning:

Halver en sitron og press saften utover stekebrettet.

Gni deretter saften utover brettet og fettet som har brent seg fast. La det sitte i noen minutter og skrubb med skuresvamp.

Pass på den effektive kjemien

I tillegg de naturlige metodene vi har gjennomgått ovenfor kan man også velge å bruke sterkere midler som ovnsrens og salmiakksprit.

Ekspertene fra dn.no skriver at resultatet sikkert blir bra da midlene er effektive, men råder også forbrukerne til å være veldig forsiktige med den farlige kjemien.

Ofte vil det være nødvendig med både beskyttelsesutstyr og veldig grundig utlufting hvis man velger en kjemisk løsning. Les derfor bruksanvisningen nøye først.


Hva er pyrolyse?

Pyrolyse er en type selv-rens som mange av dagens ovner er født med.

Dinside.no skriver at pyrolyse teknisk sett er en termisk prosess som innebærer spalting av sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved bruk av varme. Pyrolyseprosesser finner ofte sted på blant annet oljeraffineri og i kjemiske industrier, men nå finnes det også i ovnen hjemme.

hvad er pyrolyse

Pyrolyse fungerer ved at man først starter pyrolyse-programmet. Ettersom temperaturen blir ekstremt høy inni ovnsrommet mens programmet står på, har de fleste ovner også en låsingsfunksjon for økt sikkerhet under rengjøringen. Denne slår seg på automatisk når programmet startes.

Deretter varmes ovnen opp til ca. 500 grader, og den høye temperaturen brenner alt av skitt og fett til aske. Når programmet er ferdig kan døren åpnes og asken enkelt tørkes av med en klut.

Husk å være oppmerksom på at veldig høye temperaturer også krever mye strøm. Dette synes godt på strømregningen hvis man bruker pyrolysefunksjonen for ofte.

Bolius.dk nevner her at strømforbruket er på 4-7 kWh når man bruker pyrolyse. Dette tilsvarer ca. 8-14 kroner hver gang man rengjør ovnen med pyrolyse.

Det varierer fra ovn til ovn hvor lang tid pyrolysen tar, men det vil som regel ta mellom halvannen time til 3 timer. Den lange tiden sørger for at ovnen renses så grundig som mulig, og den høye temperaturen er nødvendig for at alt av skitt og fettrester skal brennes til aske.

Husk også å fjerne alt inventaret fra ovnen før du starter pyrolysefunksjonen. Dette gjelder panner og gryter, men også ovnens medfølgende riser og stekebrett som gjerne ikke tåler den høye temperaturen under pyrolysen.


Om Siemens

siemens logo

Siemens ble grunnlagt i 1847 av to tyskere: Elektroingeniøren Werner von Siemens og urmakeren Johann Georg Halske. Den tidlige suksessen kom fra oppfinnelsen av visertelegrafen.

Siemens hadde fokus på teknologisk utvikling fra første stund og la spesielt vekt på elektronikken. De begynte tidlig å produsere produkter til lyskilder, heiser, trikker, tog, generatorer og telefoner.

Siemens sine produkter spredte seg til utlandet kun få år etter bedriften ble grunnlagt, og det ble opprettet datterselskaper i både St. Petersburg og London.

Werner von Siemens etterlot seg en stor bedrift med 4.500 ansatte da han døde i 1892. Bedriften fortsatte å vokse opp igjennom hele 1900-tallet.

I dag fokuserer Siemens på elektriske apparater som datamaskiner, TV, telefoner og hvitevarer. Det er for det meste produkter til den vanlige forbrukeren, men de har også fokus på en lang rekke oppgaver innenfor miljø, energi, industri, informasjon, trafikk, byggautomasjon, sikringsteknikk og sykehusutstyr.

Hvert år kommer bedriftens utviklingssentre med ca. 10.000 nye oppfinnelser og har i dag mer enn 62.000 patenter. I dag har bedriften mer enn 50.000 ansatte på verdensbasis.

Det finnes 3 kjerneverdier som utgjør grunnlaget for måten Siemens driver bedriften sin:

Her gjelder ansvarlighet, fortreffelighet og innovasjon:
Ansvarlighet som forplikter bedriften til å foreta etiske og ansvarlige handlinger, fortreffelighet som sees på kvaliteten av produktene og innovasjon hvor det er fokus på å utvikle innovative løsninger som skaper verdi for kundene.

Videre har Siemens fokus på troverdighet som leverandør og at medarbeiderne forstår og jobber ut ifra kjerneverdiene til bedriften. I tillegg får samfunnet en etisk ansvarlig partner i Siemens.

Utover de 3 kjerneverdiene uttrykker Siemens deres misjon på denne måten: ”Making real what matters”.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

Hvilke Siemens ovner er best i test?

Siemens HB672GBS1S

Hvordan testes Siemens ovnene?

Ovnene vurderes ut ifra hvor raskt de blir varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort energiforbruk de har. I tillegg ses det også på brukervennlighet og støynivå, samt den elektriske og mekaniske sikkerheten.

Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.


Siemens Ovn Test – Disse kildene har vi brukt:


Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Råd & Rön er det svenske forbrukerrådet. Råd & Rön har foretatt en test av ovner. Her er det snakk om en test av 7 innbygningsovner, en test av 11 pyrolyseovner og en test av 7 dampovner.

Du kan lese mer om testen her men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe seg tilgang kun til individuelle tester.


Testfakta.se 

Svensk testnettsted som spesialiserer seg på laboratorietester og vurderinger av forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test av 7 forskjellige varmluftsovner hvor det er blitt fokusert på både steke-/bakeevner, selv-rensing, strømforbruk og helhetsinntrykk. Les mer her.


Brukeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

I tillegg til de ovenstående testene har vi også sett på brukeranmeldelser hos en rekke forskjellige hvitevareforhandlerne på nettet. Vi har gjennomgått anmeldelser fra noen av de største forhandlerne som Power, Elgigaten, Wupti, Skousen og Whiteaway. Vi har sett nærmere på et par ovner og undersøkt hva de vanlige forbrukerne mener om modellene.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere