Electrolux Ovn Test 2020 – Finn de beste Electrolux-ovnene her

0

Best i Test 2020: I denne artikkelen ser Forbrukerliv nærmere på forskjellige tester av ovner fra merket Electrolux, hvor eksperter har gjennomgått ovnene en etter en for å vurdere hvilke Electrolux-modeller som er de beste.

Utover Electrolux-ovnene har vi også tatt med testvinnende ovner fra andre merker, for å vise hvilke alternativer til Electrolux som er verdt å vurdere. Det dreier seg om ovner fra Siemens og Bosch.

Modellene i denne artikkelen er av 2 typer: Enten innbygningsovn, som er laget til å være en integrert og innbygd del av kjøkkenet, eller hele komfyrer som skal stå alene. Dette er angitt ved hver modell.

Vi gjennomgår forskjellige tester for å kunne guide deg til å finne den ovnen som best passer til dine behov. Vi har sett nærmere på tester fra det danske forbrukerrådet Tænk og det svenske forbrukerrådet Råd & Rön, samt det svenske testnettstedet Testfakta.

Ønsker du å lese mer, så bringer vi en liste over linkene til undersøkelsene vi henviser til nederst i artikkelen.

Denne Electrolux ovn testen inneholder:

🔸 Oversikt over de beste Electrolux ovnene, samt et par alternativer
🔸 Guide til å tolke energimerket riktig
🔸 Råd til best mulige rengjøring av ovnen
🔸 Inspirasjon til gode ovnsretter
🔸 Gjennomgang av diverse tester vi har undersøkt og analysert

Vennligst merk at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultatene fra utvalgte tester slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet. 


Electrolux EOB100X

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön
Godt kjøp hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOB100X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

.
Electrolux EOB100X er elegant å se på med et flott design i rustfritt stål. Modellen vil være et passende valg til større husholdninger som også er bevisste på økonomien. Electrolux EOB100X er av typen innbygningsovn.

Stor men prisvennlig

Electrolux EOB100X har masser av kvalitet og funksjoner, selv om modellen også hører til i den prisvennlige enden av skalaen. En av de interessante aspektene ved Electrolux EOB100X er ovnens størrelse med en kapasitet på hele 72 liter, noe som betyr at ovnen med fordel kan brukes i store familier. Til tross for den store størrelsen er ikke ovnen dyr i drift da den ligger i energiklasse A, som er den gode og energivennlige enden av skalaen like under A+ og A++ (det finnes stort sett ingen ovner med A+++).

Mange tilberedningsmuligheter

Når det kommer til bake-/steke-muligheter så har Electrolux EOB100X veldig mange tilberedningsmuligheter. Modellen er blant annet utstyrt med over-/under-varme, varmluft, lavtemperatursteking, intervallgrill og grill, som hver passer til et spesielt bruksområde. For eksempel sikrer varmluft en jevn temperatur, mens lavtemperatursteking er fordelaktig til å tilberede steker, og grill sørger for sprø fleskesvor.

Electrolux EOB100X kommer også med brukervennlige dreieknapper, og man slipper synlige fettmerker etter fingre på ovnens overflater med Anti FingerPrint.

Enkel, manuell rengjøring

For å gjøre rengjøringen på Electrolux EOB100X så enkel som mulig er modellen utstyrt med et flyttbart varmeelement slik at man kan flytte det opp når det skal gjøres rent. Deretter kan man ta av ovnsdøren uten bruk av verktøy, og glassene kan fjernes enkeltvis. Man kan også ta ovnsdøren helt av, noe som vil gjøre rengjøringen mye enklere.

Så snart ovnen slås på startes det aktive kjølesystemet som både sikrer at ovnen ikke blir for varm å ta på, og at de elektroniske komponentene holdes kalde. Derfor er det er tydelig at sikkerheten på Electrolux EOB100X har vært et viktig aspekt fra produsentens side. Videre finnes det også en barnesikring på ovnsdøren slik at man trygt kan ta med barn inn på kjøkkenet.

Siden Electrolux EOB100X er en innbygningsovn er det viktig å legge merke til målene. Electrolux EOB100X måler 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbygningsmål.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOB100X: 
🔵 Prisvennlig modell
🔵 Kapasitet på 72 liter
🔵 Energivennlig modell i energiklasse A
🔵 Mulighet for blant annet varmluft, over-/under-varme og grill
🔵 Anti-FingerPrint verner mot fingeravtrykk

Nedenfor kan du se en presentasjon av Electrolux EOB100X og dens funksjoner:

https://www.youtube.com/watch?v=1sGDWK1xP_U

Electrolux EOB100W

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOB100W

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

.
Electrolux EOB100W har blitt testet av det danske forbrukerrådet Tænk og får en flott plassering i toppen av testen. Legg merke til at Electrolux EOB100W er en innbygningsovn, og den hvite fargen gjør at modellen vil passe godt inn i lyse kjøkken.

Kapasitet på 72 liter

Electrolux EOB100W hører til blant de innbygningsovnene med størst ovnsrom. Kapasiteten hos Electrolux EOB100W er på 72 liter, som betyr at man både kan tilberede enkelte store steker eller flere plater av gangen. Electrolux EOB100W er dermed et godt valg for store familier på 5+ medlemmer.

Til tross for størrelsen ligger Electrolux EOB100W fint til i energiklasse A, og det gjelder også for prisen da modellen ligger i den lave enden av prisskalaen.

Kvalitetsovn

Der er ingen tvil om at Electrolux EOB100W er en kvalitetsovn som kan brukes til mange forskjellige oppgaver. Med mulighet for både over-/under-varme, varmluft, lavtemperaturstegning, intervallgrill og grill er det en funksjon som passer til enhver type rett. Varmluften er ekstra velutviklet med det unike UltraFanPlus-varmluftssystemet som sørger for å fordele varmen helt jevnt.

Brukervennligheten på Electrolux EOB100W er også høy, og det er lett å styre og stille inn modellen via velfungerende og enkle skruknapper.

Enkel å gjøre ren med håndkraft

Electrolux EOB100W er ikke utstyrt med en selvrenselsesfunksjon, men til gjengjeld er den enkel å rengjøre manuelt. Dette skyldes ikke minst den avtakbare ovnsdøren som kan avmonteres helt uten verktøy slik at man kommer bedre til, samt det flyttbare varmeelementet i øverst i ovnen.

Electrolux EOB100W har dessuten et aktivt kjølesystem som sørger for å holde en lav temperatur utenpå ovnen. For å sikre de minste mot uhell er modellen utstyrt med en barnesikring av ovnsdøren. Den kan kun åpnes ved å trykke inn sikringen med den ene hånden mens man åpner døren med den andre.

Som nevnt er Electrolux EOB100W en innbygningsovn, så det er viktig å legge merke til målene. Electrolux EOB100W måler 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbygningsmål.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOB100W: 
🔵 Kapasitet på 72 liter
🔵 Flere funksjoner, blant annet varmluft
🔵 UltraFanPlus-varmluftssystem sørger for jevn temperatur
🔵 Energivennlig i energiklasse A
🔵 Aktivt kjølesystem som holder overflaten kjølig


Electrolux EOP601X

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

.
Med en kapasitet på hele 72 liter vil Electrolux EOP601X passe godt inn i en stor familie på 5+ medlemmer. Med en stor familie vil det også være behov for mange tilberedningsmuligheter, og her stiller Electrolux EOP601X sterkt.

Mange tilberedningsmuligheter

Noe av det mest bemerkelsesverdige ved Electrolux EOP601X er ovnens mange forskjellige funksjoner når det kommer til tilberedningen. Det er både mulighet for de typiske over-/under-varme, varmluft og grill, men også fuktig varmluft (sparer strøm når man baker tørt bakverk), pizza-funksjon (sikrer sprø bunn), kjøtt (til skånsom steking) samt en holde-varm-funksjon som sørger for at maten ikke blir kald.

Utover dette er ovnen også utstyrt med en tiningsfunksjon til frosne matvarer. Dermed er det tydelig at Electrolux EOP601X vil være et godt valg hvis man har bruk for mange litt annerledes funksjoner enn de som vanligvis er inkludert.

Intelligent ovn

Electrolux EOP601X er en veldig intelligent ovn, noe som blant annet kommer til uttrykk ved at ovnen selv kommer med automatiske temperaturforslag i forhold til det valgte programmet. Er man derfor i tvil kan man bare la seg guide av ovnen selv.

Utover dette følger det også med et steketermometer som sikrer veltilberedte retter hver gang, men også steketermometeret er intelligent: Det har nemlig en autoslukk-funksjon som betyr at ovnen slås av automatisk når den valgte kjernetemperaturen er nådd.

Ovnen skrur seg av automatisk etter en bestemt tid dersom man har glemt å skru den av manuelt. Modellen kommer også med et elektronisk ur med både nedtelling, minutt-ur og automatisk start-stopp for bedre oversikt.

2 pyrolyse-programmer

Med innebygd pyrolysefunksjon tar Electrolux EOP601X seg selv av rengjøringen av ovnsrommet. Modellen er utstyrt med hele 2 pyrolyseprogrammer, så man har mulighet til å rense ovnen på 2 nivåer: Intensivt og langt program. Som en ekstra service kan man slå på påminnelsesfunksjonen slik at ovnen selv indikerer når det er tid for å rengjøre ovnen med pyrolyse.

Utseendemessig kommer Electrolux EOP601X også heldig ut, for ovnen kommer i et pent design i rustfritt stål. For et ekstra stilrent design har modellen pop-ut-knapper som kan trykkes inn slik at de ikke ødelegger det nydelige utseendet.

Electrolux EOP601X er en innbygningsovn, så husk derfor å legge godt merke til målene. Electrolux EOP601X måler 60 cm (h), 56 cm (b), 55 cm (d) i innbygningsmål.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOP601X: 
🔵 Kapasitet på 72 liter
🔵 9 tilberedelses-funksjoner, blant annet spesialfunksjon til pizza, kjøtt og holde-varm
🔵 Intelligent modell som selv foreslår temperatur
🔵 Inklusivt steketermometer med autoslukk
🔵 2 pyrolyse-funksjoner til rengjøring

Nedenfor kan du se en presentasjon av Electrolux EOP601X og dens funksjoner:

https://www.youtube.com/watch?v=DXlmdE1MlS8

Electrolux EOP605X

4.8 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos WhiteAway.no
4.2 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos Skousen.no

Electrolux EOP605X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

.
Electrolux EOP605X er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men har til gjengjeld fått gode anmeldelser fra brukerne på WhiteAway.no og Skousen.no. Her har brukerne gitt ovnen henholdsvis 4,8 av 5 stjerner og 4,2 av 5 stjerner.

Hos de to forhandlerne forklarer brukerne at de spesielt er imponerte over ovnens funksjoner, og at den tilbereder maten raskt. De er imidlertid mindre imponerte over ovnens design, som kan virke litt plastikkaktig.

Ved kjøp av Electrolux EOP605X må man være oppmerksom på at ovnens mål må passe inn i kjøkkeninnredningen da dette er en innbygningsmodell.

Brukerne: Ovn som tilbereder maten godt og raskt 

Ifølge brukerne hos WhiteAway.no og Skousen.no er Electrolux EOP605X en «fantastisk ovn» som kommer med flotte funksjoner og gir svært gode resultater.

For eksempel skriver en av brukerne at Electrolux EOP605X «tilbereder maten godt og raskt», og det er flere andre enige i.

Ekspertene trekker også frem at modellen har mange nyttige funksjoner, som for eksempel et matlagningstermometer. Det gjør at man får litt hjelp til å tilberede et perfekt resultat når man lager mat.

En annen bruker forklarer også at Electrolux EOP605X er en «velfungerende ovn» da «den gjør det den skal på en god måte».

Det finnes ikke mange forbrukere som nevner noen ulemper ved Electrolux EOP605X.

Romslig ovn med pyrolyse og matlagningstermometer

Med Electrolux EOP605X får man en romslig ovn med et ovnsrom på 72 liter. Dette gjør den velegnet til en husstand på 5+ personer.

Ovnen er plassert i energiklasse A+, derfor bruker den lite energi i løpet av ett år. Dette er en fordel både for lommeboka og for miljøet.

Videre kommer Electrolux EOP605X med to pyrolyseprogrammer. Med disse programmene kan man rense ovnsrommet med kun ett trykk på én enkelt knapp.

Matrester og annen fastbrent skitt blir brent vekk, og man kan tørke vekk asken med fuktig klut når programmet er ferdig. Man kan velge mellom et langt eller et intensivt program.

Electrolux EOP605X er også utstyrt med et matlagningstermometer som kan brukes til flere forskjellige oppskrifter. Ved hjelp av dette termometret unngår man oversteking i og med at man kan stille det inn til helt riktig temperatur.

Multifunksjonsovn med XL-stekeplate, temperaturstyring og temperaturforslag

Electrolux EOP605X er en multifunksjonsovn som kommer med flere funksjoner. Disse inkluderer varmluft, under- og overvarme, lavtemperaturstekning, intervallgrill, grillfunksjon og mye mer.

Funksjonene kan betjenes via ovnens pop-ut-knapper som kan trykkes inn under tilberedningen.

Videre kommer Electrolux EOP605X både med en temperaturstyring samt temperaturforslag.

Mens temperaturstyringen sørger for at temperaturen er jevn i hele ovnsrommet, foreslår temperaturforslaget en temperatur som er mest optimal i forhold til det programmet en har valgt.

Ved kjøp av Electrolux EOP605X følger det også med en XL-stekeplate som er 20% større sammenlignet med vanlige stekeplater. Med denne stekeplaten har man mulighet til å lage større porsjoner av gangen.

Ovnen er også utstyrt med Easy Entry ovnsriller som gjør det enkelt å plassere platen rett i ovnsrommet.

Electrolux EOP605X – mål:
🌀 Innbyggingshøyde: 59 centimeter
🌀 Innbyggingsbredde: 56 centimeter
🌀 Innbyggingsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovekt: 31,3 kilo
🌀 Bruttovekt: 32,3 kilo 

Electrolux EOP605X – nøkkelopplysninger:
🔴 Type: Innbyggingsovn
🔴 Kapasitet: 72 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbruk ved konvensjonell varme: 0,93 kWh
🔴 Energiforbruk ved varmluft: 0,69 kWh
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordeler ved Electrolux EOP605X:
🔵 Stort ovnsrom på 72 liter
🔵 Flere forskjellige ovnsfunksjoner
🔵 Selvrensende ovn med to pyrolyseprogrammer
🔵 Med innebygget matlagningstermometer
🔵 Med temperaturforslag og temperaturstyring


Om Electrolux

Svenske Electrolux ble grunnlagt i 1910 under navnet ”Elektromekaniske AB”. I 1919 fikk virksomheten sitt nåværende navn, men med en annen stavemåte: ”Elektrolux”. Først i 1957 ble stavemåten endret og ”Elektrolux” ble til ”Electrolux”. Siden stiftelsen har merket bredt seg utover Sveriges grenser og blitt verdenskjent, blant annet med 22 fabrikker i Europa hvor kvalitetsproduktene blir produsert.

I Danmark har Electrolux hovedsete i Frederica, hvor mesteparten av de 120 ansatte arbeider. På verdensplan har Electrolux nesten 60.000 medarbeidere. Denne artikkelen handler om Electrolux-ovner, men Electrolux produserer også mange andre produkter som blant annet kjøleskap, frysere, oppvaskmaskiner, støvsugere, pansere, vaskemaskiner og tørketromler.

Videre selger Electrolux produkter til både privatpersoner og virksomheter, som for eksempel storkjøkken, og etterhvert har virksomheten kjøpt opp en rekke av de konkurrerende merkene som AEG, Voss og Zanussi. På årsbasis selger Electrolux mer enn 40 millioner produkter i 150 forskjellige land.

Electrolux sin første salgssuksess var en støvsuger og siden den gang er nettopp støvsugere blitt et av fokusområdene hvor Electrolux er ledende. Electrolux sitt produktsortiment utvides hele tiden og inkluderer nå også gressklippere og motorsager.

I dag er Electrolux en stor aktør på den Europeiske handels- og forbrukerscenen med et stort antall ansatte, og derfor er virksomheten også oppmerksomme på bærekraftighet og miljø. Les mer om Electrolux sine verdier og grunnlag på deres hjemmeside her, eller les mye mer om alle merkets ovner her.

Electrolux-logo


Slik avleser du energimerket

Når man skaffer seg en ny ovn er det fornuftig å se en ekstra gang på ovnens energimerke før man velger sin modell. Energimerkingsordningen er blant annet til for forbrukerne. Ordningen er obligatorisk og gjelder alle former for hvitevarer, el-pærer, tv og klimaanlegg – også ovner. Avhengig av produkttype vil energimerket se litt annerledes ut fra gang til gang, men det vil alltid være gjenkjennelig på klassifiseringen i bokstaver som er inndelt i farger.

EnergimaerketNorgesenergi.no skriver hvordan energimerket på hvitevarer forteller hvor miljøvennlige de er og hvor høyt eller lavt energiforbruk de har. Dette gjelder både hvis man skal investere i en gassovn eller en elektrisk ovn.

Øverst på ovnens energimerke er det opplyst om det er snakk om en el-ovn eller en gassovn, og deretter hvor mye strøm ovnen bruker årlig. Dette kommer til uttrykk via en fargeklassifisering på en skala som går fra A+++ på topp, til D helt i bunn. For oversiktlighetens skyld er de beste klassene i grønne farger (de mørkegrønne er de beste), de mellomste gule og de dårligste røde.

Under dette vil det på ovnens energimerke være noen bokser. Boksen til venstre vil opplyse om volumet på ovnsrommet – altså ovnens størrelse. Boksen til høyre vil opplyse om energiforbruket ved en tradisjonell oppvarming (for eksempel over-/under-varme) samt energiforbruket ved bruk av varmluft. Varmluftikonet er gjenkjennelig med et utseende som mest av alt ligner på en propell eller vingene på en vindmølle.

Stor økonomisk forskjell på energiklasser

Norgesenergi.no anbefaler at man går etter en ovn minst i klasse A eller bedre – det vil si A+ eller A++. Det finnes også ovner i klasse A+++, men det er snakk om veldig få.

Ved å investere i en god energiklasse er det nemlig også penger å spare for forbrukeren. Som eksempel vil en ovn på 65 liter i energiklasse B bruke 1,09 kWh/bruk, mens en ovn i samme størrelse i energiklasse A++ vil bruke 0,51 kWh/bruk. Rundt regnet bruker ovnen i B-klassen over dobbelt så mange kWh/bruk som ovnen i A++-klassen.

I kroner vil en ovn i energiklasse B for eksempel koste 2,2 kroner pr. bruksgang, mens en ovn i energiklasse A+ kun koster 1,3 kroner pr. bruk. Forskjellen er til å få øye på.


Gode råd: Slik rengjør du ovnen dinrengoeringsmidler

Ved flittig bruk av ovnen kan man ikke unngå at det kommer skitt og fett i ovnsrommet. Når det stekes og bakes dannes det os og røyk, noen ganger renner det saft ut og matrester faller ned på bunnen.

Hvis du gjerne vil holde ovnen din ren bør du rense den grundig ca. hver andre måned. Det er mange måter man kan rengjøre ovnen sin på og videre i artikkelen gjennomgår vi forskjellige metoder:

Ovner med vanlig emalje

Hvis du har en ovn med helt vanlig emalje så forteller både Klikk.no og det danske forbrukerrådet Tænk at grønnsåpe eller stekeovnsrens er måten å gjøre det på. Start forsiktig med å skrape vekk overflødig fett av inni ovnen med et barberblad og ta ut ristene. Bruk stekeovnsrens og la det gjerne virke en liten stund før du starter.

Varm gjerne opp ovnen litt først, men ikke til mer enn 50 grader. Skyll godt med rent vann når du er ferdig, slik at det ikke danner seg en film som ødelegger emaljen i ovnen. Da vil den bli mye vanskeligere å rengjøre senere. Det er viktig at såperestene fjernes, så for sikkerhets skyld kan du deretter sette ovnen på 200 grader og la den stå i ca. 10 minutter. Kjøl deretter ned ovnen og vask etter med vann en gang til.

Husk at ovner med non-stick belegg kan være følsomme overfor rengjøringsmidler. Dersom man bruker rengjøringsmidler som ikke er egnet til bruk i ovn, kan belegget bli ødelagt. Les derfor alltid grundig på etiketten før du kjøper middelet.

Husk også at ovner med ru emalje (ofte selvrensende ovner) ikke tåler grønnsåpe (se nedenfor).

Ovner med ru emalje – selvrensende ovner

Flere ovner har ru emalje i stedet for den glatte varianten. Tænk skriver at ovner med ru emalje ofte vil være selvrensende ved høye temperaturer, og derfor tåler de verken ovnsrens eller grønnsåpe. Er ovnen veldig grisete så kan du starte med å fjerne den overflødige skitten med en tre-spatel. Smør deretter ovnens sider med en blanding av vann og oppvaskmiddel og la det stå en times tid.

Etter en time tar du en oppvaskbørste, skurer ovnens sider med børsten og vasker etter med varmt vann. For å fjerne de siste restene av skitt, kan du deretter starte ovnens selvrenselsesprogram som gjerne skal kjøre i et par timer.

Glassdøren

Pass godt på glassruten som verken må få slag eller bli utsatt for slipende rengjøringsmidler, selv om de fleste glassruter er meget tykke og herdede. Klikk.no skriver at det finnes flere metoder hvor du kan få glassdøren ren igjen, for glasset er noe av det som blir fortest tilgriset. Start med å skrape av det verste griset med et barberblad, og avmonter gjerne ruten dersom det er mulig. Legg deretter en klut med vanlig håndoppvaskmiddel eller grønnsåpe på glasset i 30 minutter mens skitten løses opp.

Etter halvtimen skal du bare tørke av glasset med en fuktig klut. Du kan også bruke en skurebørste tilsatt eddik og natron på glasset eller gni stålull tilsatt oppvaskmiddel mot glasset – med denne metoden må du være forsiktig da stålull kan skade glasset. Mange glassruter kan også tåle oppvaskmaskin.

Ristene

Som oftest vil man kunne nøyes med å legge ristene i bløtt i en oppvaskbalje med såpevann, eller ta de en runde i oppvaskmaskinen. Har man en ovn hvor ristene ikke kan tas ut så kan man vaske de med en svamp med såpevann og eventuelt stryke de med stålull.

Har man uttakbare rister og såpevann ikke er nok, så skriver Tænk at man som alternativ kan fjerne det vanskelige griset med å smøre inn risten med grønnsåpe og deretter pakke den inn i plastfolie i en halvtime. Ettersom ristene ofte er laget av rustfritt stål så kan de godt tåle litt hardhendt behandling. Du kan også eventuelt bruke en stålsvamp til å fjerne skitt som har brent seg fast og ikke går av ellers.

Stekeplatene

Side2.no har noen forskjellige tips og triks til hvordan du kan gjøre stekeplatene dine helt rene dersom vanlig vann og såpe ikke holder.

Grønnsåpe er alltid en klassiker når det kommer til rengjøring, så prøv gjerne å smøre inn platen med grønnsåpe og sett den inn i en 100 grader varm ovn. Her skal den stå i cirka ett kvarter og da vil de brente restene løsne seg.

Du kan også forsøke deg med eddik – her skal du helle eddik i platen slik at det dekker bunnen.

Varm opp ovnen til 50 grader og sett inn platen. Sjekk deretter med jevne mellomrom når skitten begynner å løsne seg. Bakepulver er enda en naturlig løsning som kan brukes og er helt uten kjemikalier: Bland et par skjefuller bakepulver med vann og smør blandingen utover platen. La platen stå kald i 12 timer og vask den som vanlig.

Et siste triks som Side2.no nevner er det mest alternative, og dette involverer cola. Det handler om misfargede stekeplater og det er veldig enkelt: Hell bare colaen utover stekeplaten og la den stå i et par timer. Vask den deretter som vanlig.

Toppen av komfyren

Hvis man har en helt vanlig komfyr med kokeplate øverst er det også viktig å rengjøre disse overflatene. Klikk.no skriver at man burde unngå å bruke vanlig oppvaskmiddel da det har en tendens til å danne en usynlig film som kan misfarge de glasskeramiske komfyrene.

Man burde heller ikke bruke skure- eller slipemidler. I stedet bør man først fjerne all overflødig skitt med en skrape og deretter bruke en fuktig klut. Spesielt vanskelig smuss kan også fjernes ved å la grønnsåpe sitte i noen minutter. Har man en keramisk komfyr kan man også kjøpe spesial-rengjøringsmiddel til dette belegget.

Pyrolyse

Det lyder som nevnt litt futuristisk med en ovn som kan rense seg selv, men det er faktisk dette en pyrolyse-ovn kan.

Dinside.no skriver at pyrolyse teknisk sett er en termisk prosess som innebærer spaltning av sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved bruk av varme. Pyrolyseprosesser finner ofte sted på blant annet oljeraffinerier og i kjemisk industri, men nå også i ovnen hjemme.

I ovnen i hjemmet fungerer pyrolysen ved at man først starter pyrolyseprogrammet. Deretter varmes ovnen til omkring 500 grader og den høye temperaturen sørger for å brenne all skitt og smuss til aske.

Etter endt program åpnes døren og skitten som nå er blitt til aske kan lett tørkes vekk med en klut – så er ovnen helt ren igjen. Husk likevel å være oppmerksom på strømregningen dersom pyrolysefunksjonen brukes ofte.

Det er forskjellig fra ovn til ovn hvor lang tid pyrolysen tar, men det vil vanligvis ta mellom 1,5 til 3 timer. Den lange tiden sørger for at ovnen blir renset så grundig som mulig. Temperaturen blir ekstrem høy inne i ovnsrommet når programmet kjører, og derfor har de fleste ovner også en sikkerhets-låsingsfunksjon under rengjøringen som sørger for at døren ikke kan åpnes.

Den meget høye temperaturen er nødvendig for at all skitt og smuss inne i ovnsrommet blir til aske.

På grunn av den høye temperaturen frarådes det at man forlater hjemmet under pyrolysen. Når man befinner seg i samme hus som en pågående pyrolysefunksjon så vil man ofte kunne oppleve både røyk- og luktgener. Noen av disse stoffene – blant annet formaldehyd – kan være helseskadelige. Derfor er det viktig å lufte grundig ut både under og etter pyrolyseprogrammet. Dersom det er mulig kan man også oppholde seg i et annet rom i mellomtiden. Husk også å fjerne inventar fra ovnen før man slår på pyrolysefunksjonen. Det gjelder både panner og gryter, men også ovnens medfølgende rister og stekeplater som ofte ikke tåler så høye temperaturer.

Hvis man ikke har en ovn med pyrolyse så gir Dinside.no et par tips til hvordan man med små triks kan få en renere ovnsbunn, som faktisk er den overflaten i ovnen som ofte blir mest tilsmusset. Her anbefales også bakepulver, men det skal strøs over bunnen av ovnen sammen med litt vann. Bakepulveret kan nemlig løsne skitt og smuss slik at det lettere kan skrapes vekk. Man kan også velge å bruke noe så naturlig som en sitron. Del sitronen i 2 halve og gni de mot bunnen i ovnen, spesielt godt over fastbrente tilsmussinger. La det virke i et par minutter og skrubb deretter med en skuresvamp.

Det siste trikset er kanskje også det letteste for å holde ovnsbunnen ren: Legg aluminiumsfolie i bunnen under tilberedningen slik at matrester og fett ender der i stedet for å brenne seg fast på ovnsbunnen.

Pass på effektive kjemikalier

Utover de naturlige metodene vi har gjennomgått ovenfor kan man også velge å ty til skarpere midler som ovnsrens og salmiakk. Resultatet vil bli bra, men pass på de farlige kjemikaliene da det er nødvendig med beskyttelsesutstyr og veldig grundig utlufting dersom man velger den kjemiske løsningen.


Inspirasjon til 3 gode ovnsretter

Ovnen kan brukes til veldig mange formål, men ofte tar mange seg i å tilberede de samme rettene om og om igjen. Hvis man ønsker ny inspirasjon til middagen så tilbyr Arla en lang rekke oppskrifter til gode ovnsretter.

Hvis du ikke har tålmodighet til å lete igjennom alle rettene på Arlas hjemmeside, men gjerne vil prøve noe nytt og annerledes, kan du prøve deg på en av de følgende oppskriftene som får ekstra gode anmeldelser av leserne. Både bilder og oppskrifter er fra Arlas hjemmeside:

Yoghurtmarinert kylling med stikkelsbær

Yoghurtmarinert kylling
Ingredienser (4 pers):
6 rensede kyllinglår (ca. 1 kg)
1 dl Karolines Køkken® Greskinspirert yoghurt 2%
Greskinspirert yoghurt 2%
400 g rensede stikkelsbær
3 ss flytende honning
200 g rensede sjalottløk i hele og halve
1 ts grovt salt
Nykvernet pepper

Yoghurtdressing:
3 dl Karolines Køkken® Greskinspirert yoghurt 2%
Greskinspirert yoghurt 2%
1 ss flytende honning
½ ts grovt salt
Nykvernet pepper
200 g grønn salat, f.eks. hjertesalat og blandede babysalatblader
50 g grovhakkede peanøtter
1 dl finklippet purreløk

Slik gjør du:
– Fjern skinnet fra kyllinglårene og vend kjøttet i yoghurt
– Legg lårene i en ildfast form og dryss stikkelsbær og løk rundt omkring
– Drypp litt honning og dryss med salt og pepper
– Stek kylling, stikkelsbær og løk midt i ovnen i 45 minutter ved 225°C

Yoghurtdressing:
– Vend yoghurt, honning, salt og pepper sammen og smak
– Legg salatbladene i en skål og dryss over peanøtter og purreløk
– Server salaten sammen med grovbrød, yoghurtdressing og de stekte kyllinglårene med stikkelsbær og løk

Når det ikke er sesong for stikkelsbær kan du bruke grønne, steinfrie druer. Drypp et par spiseskjeer ferskpresset sitronsaft på druene.

Du kan også se oppskriften på Arlas hjemmeside.


Canelloni med spinat og svampe

Cannelloni
Ingredienser (4 pers):
 Cannelloni
15 g smør
200 g champignoner i skiver
2 små finhakkede fedd hvitløk
250 g tinte frossen helbladet spinat
4 dl Karolines Køkken® Tomat & Cremefraiche Pastasaus
1 ts grovt salt
Nykvernet pepper
1 frisk lasagneplate (ca. 200 g)
1 eggehvite
2 store tomater i små skiver (ca. 200 g)
100 g Karolines Køkken® revet Mozzarella 15%

Spisskålssalat
300 g finsnittet spisskål
1 finhakket rødløk (ca. 75 g)
1 ss eddik
1 ss ferskpresset sitronsaft
½ ts grovt salt
Nykvernet pepper

Slik gjør du:
– La smøret smelte ved kraftig varme i stekepannen, men uten at det bruner
– Fres champignon og hvitløk i ca. 2 min
– Legg spinat i en sikt og press ut vannet
– Bland spinat i grønnsakene og stek i ytterligere ca. 2 min. ved middels varme
– Tilsett 1 dl pastasaus, salt og pepper, og smak til
– Del lasagneplaten i 2 like store stykker (ca. 14 x 55 cm)
– Legg platene på en våt oppvaskklut og pensle med eggehvite
– Del hver plate i 4 like store stykker, så du i alt har 8 stykker (ca. 14 x 14 cm)
– Fordel fyllet på den penslede siden på de 8 stykkene, og rull dem sammen
– Legg de 8 cannelloniene i en smurt ildfast form (ca. 20 x 30 cm) og fordel tomatene over
– Fordel resten av pastasausen over, dryss med ost og stek retten midt i ovnen
– Stekes i ca. 25 min. ved 225°C

Spisskålssalat:
– Bland spisskål, rødløk, eddik og sitronsaft sammen
– Fordel spisskålssalaten på et fat og dryss med salt og pepper

Du kan også se oppskriften på Arlas hjemmeside.


Fylte squash med ost


Ingredienser (4 pers):
4 mellomstore grønne squash (ca. 700 g)
½ ts grovt salt
½ dl ferskpresset sitronsaft
1 purre (ca. 150 g)
1 dl hakket fersk dill
2 ss hakket fersk bredbladet persille
1 boks skrellede tomater (ca. 400 g)
200 g løs ris, rå (ca. 2½ dl)
4 ss pinjekjerner
15 g smør
2 små knuste fedd hvitløk
1 ts grovt salt
Nykvernet pepper
75 g Karolines Køkken® Pasta- & gratinerings-ost 30%

Slik gjør du:

Squash:
– Vask de 4 squashene og del de på langs
– Fjern kjernene og kast de – bruk en liten skarp kniv eller skrap med en skje
– Legg de halve squashene i en ildfast form eller bakepanne

Fyll:
– Krydre de 4 squashene med salt og drypp sitronsaft på
– Skyl purren og finhakk den
– Bland purre og krydderurter med små tomatterninger, rå ris, pinjekjerner, små klatter smør og knust hvitløk
– Krydre med salt og pepper
– Hell fyllet i squashene
– Dekk formen med aluminiumsfolie og stek retten midt i ovnen til risen er myk
– Dryss osten over squashene
– Skru opp varmen i ovnen og gratiner de fylte squashene øverst i ovnen til osten er gylden
– Server brød til

Steketid:
– Sett retten i en kald ovn
– Still inn på 175° og stek i ca. 1 time
– Deretter drysses det ost oppå og retten gratineres ved 250°C i 10 minutter

Du kan også se oppskriften på Arlas hjemmeside.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke Electrolux ovner er best i test?

Electrolux EOB100X

🤓 Hvordan testes Electrolux ovnene?

Electrolux ovnene vurderes ut ifra hvor raskt de blir varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort energiforbruk de har. I tillegg ses det også på brukervennlighet og støynivå, samt den elektriske og mekaniske sikkerheten.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.


Electrolux Ovn Test – Disse kildene har vi brukt:

Den Danske Forbrukerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk er det danske forbrukerrådet som utfører omfattende tester og sammenligninger av dagligdags- og forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test av 17 innbygningsovner. Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe seg tilgang til individuelle tester.

Det Svenske Forbrukerrådet Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön er det svenske forbrukerrådet. Her har de foretatt en test av 7 innbygningsovner. Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe seg tilgang til individuelle tester.

Testfakta.se 🇸🇪
Svensk testnettsted som spesialiserer seg på laboratorietester og vurderinger av forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test av 7 forskjellige varmluftsovner hvor det har blitt fokusert på både bake-/steke-evner, selvrenselse, strømforbruk og helhetsinntrykk. Les mer her.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse