Pyrolyseovn test – Finn de beste pyrolyseovnene – Best i Test guide

0

I denne testen av pyrolyseovner ser vi nærmere på hvilke modeller som er kåret til testvinnere. Vi undersøker ekspertenes vurderinger i de ulike testene, gjennomgår vi pyrolyseovnene en for en, for å finne ut hva som gjør hver enkelt ovn til et bra kjøp.

Vi gjennomgår ulike tester for å kunne guide deg til å finne den pyrolyseovnen, som best passer dine behov. Vi har sett nærmere på testene fra en rekke anerkjente testmagasiner. Vi ser også på brukervurderinger for å finne ut hva forbrukerne selv sier om ovnene.

Denne pyrolyseovn testen inneholder: 

🔸1) Oversikt over de beste pyrolyseovnene.
🔸2) Informasjon om pyrolyseovner generelt.
🔸3) En guide til ulike selvrensningstyper.
🔸4) Oversikt over nyttige YouTube-videoer, som sikrer at forbrukeren kommer godt i gang.
🔸5) Gjennomgang av tester som vi har undersøkt og analysert.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Electrolux EOP601X

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

 Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 295,00 Kr. 0,00 Kr. 5 295,00 Kr. Les mer

 

Electrolux EOP601X er blant modellene som vil appellere til flest forbrukere: Den er god både til steking og baking, slik at den passer i husholdninger, hvor de både baker og lager mat.

Brukervennlig modell
Electrolux EOP601X  har god brukervennlighet. Avanserte ovner kan være vanskelig å sette opp og finne ut av, men Electrolux EOP601X har god brukervennlighet og er enkel å bruke.

Den er veldig stille, noe som er bra hvis du også bruker kjøkkenet for sosiale formål. Både sikkerhet og temperaturpresisjon er på topp, så du kan stole på at ovnen faktisk har den temperaturen du stiller den inn på samtidig som du kan være sikker på at ingen blir skadet under baking/matlagingen. Det er barnesikring på døren og ovnens utvendige temperatur er så lavt, at verken barn eller dyr kan brenne seg på den.

Det er lagt vekt på detaljene
Electrolux EOP601X er en av ovnene, hvor det er lett å se at produsenten har prøvd å gjøre det så enkelt som mulig for forbrukeren. Brukerhåndboken er godt skrudd sammen og funksjonene for varmluft, over/undervarme, undervarme, grill og varmluftsgrill gir mange forskjellige muligheter for bruk. Det følger med en flat og en dyp bakeplate, samt en rist og et steketermometer, som gjør det lettere å oppnå kjernetemperaturen du ønsker på for eksempel en stek.

I tillegg er rengjøringen lett på Electrolux EOP601X, som klarer rengjøringen selv med pyrolysefunksjonen. Pyrolysen fungerer veldig bra på denne modellen, og det er nesten ingen lukt eller røykplager, når rengjøringen utføres. Når pyrolyse-funksjonen er slått på, kan det lettere komme plagsom lukt og usunne partikler som ødelegger rommets luftkvalitet. Det anbefales derfor at du ventilerer under og etter pyrolyseprosessen. Modellen er også laget med omsorg for miljøet og har en miljømerking i energiklasse A+.

Spesifikasjoner:
🔵
Bredde – 594 mm
🔵 Høyde – 594 mm
🔵 Dybde – 568 mm
🔵 Indbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 600 mm
🔵 Maks innbygningshøyde. – 600 mm
🔵 Indbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 36,40 kg

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOP601X:
🔵 Bra for både mat og baking
🔵 Brukervennlig modell
🔵 Nøyaktig temperatur
🔵 Mange funksjoner
🔵 God pyrolysefunksjon

Forhandleren Whiteaway har gjort en videopresentasjon av ovnen, som du kan se her:


Bosch HBG673CB1S

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

 Bosch HBG673CB1S pyrolyseovn

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 165,00 Kr. 0,00 Kr. 7 165,00 Kr. Les mer
7 165,00 Kr. 0,00 Kr. 7 165,00 Kr. Les mer
7 165,00 Kr. 0,00 Kr. 7 165,00 Kr. Les mer

 

Merk at denne modellen har utgått på markedet og er blitt erstattet med Bosch HBG672BS1, som vi viser prisen på.

Med en kapasitet på over 70 liter er Bosch HBG673CB1S en velfungerende ovn i veldig god kvalitet og et virkelig godt valg for store husholdninger, som skal lage store porsjoner.

Nøyaktig og stabil temperatur
En annen svært viktig funksjon ved denne ovnen er temperaturpresisjonen og evnen til å opprettholde den temperaturen som brukeren angir. Spesielt hos perfeksjonistiske hjemmekokker, kan små avvik i temperaturer gi et uønsket resultat. Generelt sett er Bosch HBG673CB1S svært nøyaktig, og holder den temperaturen du angir. Stabiliteten opprettholdes, slik at temperaturen ikke beveger seg opp og ned under matlagingen.

Gode funksjoner
Bosch HBG673CB1S har en rekke nyttige funksjoner som gjør arbeidet på kjøkkenet litt enklere. Ovnen er til å stole på og både timerfunksjonen og automatiske programmer fungerer godt og enkelt. Brukerhåndboken som følger med gjør at selv nybegynnere kan dra nytte av ovnen, og selv enkle parametere som åpne/lukke døren fungerer godt.

Ovnen har en pyrolyse-funksjon, som betyr at ovnen selv kan utføre en rengjøring innvendig. Du må derimot huske å sjekke om rister og panner er godkjent for pyrolyse-rengjøring. Hvis du er i tvil, vask dem for hånd for å unngå at de er ødelegges. Sikkerheten er høy med Bosch HBG673CB1S og ovnen blir ikke spesielt varm utvendig, selv ved høye temperaturer. Dette skjer heller ikke med pyrolysen, hvor temperaturene kan nå 500 grader innvendig. Det er også barnesikring på døren.

Spesifikasjoner:
🔵
Bredde – 595 mm
🔵 Høyde – 595 mm
🔵 Dybde – 548 mm
🔵 Innbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Maks innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Innbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 36,43 kg

Utvalgte fordeler ved Bosch HBG673CB1S:
🔵 Godt til å tilberede kjøtt
🔵 Grillfunksjonen fungerer godt og gir sprøtt skinn på for eksempel fjærfe
🔵 Nøyaktig temperatur
🔵 Enkel å betjene og svært brukervennlig
🔵 God sikkerhet

Her kan du se en liten introduksjonsvideo av ovnen: Videoen er produsert av Bosch:


Siemens HB63A1520S

Testvinner hos svenske Testfakta

Siemens HB63A1520S

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
6 286,00 Kr. 0,00 Kr. 6 286,00 Kr. Les mer
6 286,00 Kr. 0,00 Kr. 6 286,00 Kr. Les mer

Siemens HB63A1520S er kåret som testvinner i svenske Testfaktas laboratorietest. Test magasinet har gjort en test av pyrolyseovner og har gått gjennom syv forskjellige modeller.

Miljøvennlig ovn
Siemens HB63A1520S får spesielt rost for sin gode evne til å fordele varme, på grunn av sin 3D oppvarmings-funksjon. Ovnen er i energiklasse A, som er en meget god merking og pyrolyse-funksjonen beskrives som effektiv.

Som med andre ovner, varmes den opp til 500 °C ved pyrolyse-rengjøring, som effektivt fjerner rester fra baking, grilling og steking. Skitt gjøres om til aske, som etterpå enkelt kan fjernes med en klut, uten bruk av vaskemidler.

Ovnsrommet er på 63 liter, så det er plass til å lage mye mat samtidig. Du kan for eksempel ha tre plater med boller i ovnen samtidig.

Automatisk hurtigoppvarming
Automatisk hurtigoppvarmning er en funksjon som mange travle familier setter pris på. Med hurtigoppvarmings-funksjonen i bruk, varmes ovnen opp raskt, men uten å bruke mer strøm. For eksempel varmer den seg opp til 175 °C på cirka fem minutter.

En annen nyttig funksjon er termometeret, som viser deg nøyaktig hvor varm maten i ovnen er. Temperaturen vises på skjermen, så det er lett å følge. Denne funksjonen gjør i prinsippet, at du alltid kan koke maten ved optimal temperatur.

Spesifikasjoner:
🔵
Bredde – 595 mm
🔵 Høyde – 595 mm
🔵 Dybde – 548 mm
🔵 Innbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 575 mm
🔵 Maks innbygningshøyde – 597 mm
🔵 Innbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 40,43 kg

Utvalgte fordeler med Siemens HB63A1520S:
🔵 Strømbesparende – Miljømerket A
🔵 Hurtigoppvarming uten ekstra energiforbruk
🔵 Innebygget termometer
🔵 63-liters ovnsrom
🔵 3D varmefunksjon
🔵 Elektronisk klokke med tidtaker for nøyaktig tid under matlagingen

Forhandleren Whiteaway har gjort en videopresentasjon av ovnen, som du kan se her:


Siemens HB672GBS1S

 Populær blant forbrukerne

Siemens HB672GBS1S 

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 120,00 Kr. 0,00 Kr. 7 120,00 Kr. Les mer
8 090,00 Kr. 0,00 Kr. 8 090,00 Kr. Les mer
8 090,00 Kr. 0,00 Kr. 8 090,00 Kr. Les mer

 

Siemens HB672GBS1S har ikke vært gjennom de samme testene som modellene ovenfor. Vi har likevel valgt å ta med modellen, siden den har fått veldig bra brukervurderinger, hvis du ser på ulike nettbutikker som forhandler denne modellen. Det er spesielt ovnens oppvarmingsfunksjon brukerne fremhever.
Den har et ovnsrom på hele 71 liter, noe som gjør den til en av de større ovnene på markedet.

God til hobbybakeren
Siemens HB672GBS1S er ennå en ovn med pyrolyse-funksjon, som sikrer brukeren enkel rengjøring.  Den brenner selv bort rester fra fett og smuss. En ovn brukes vanligvis både til matlaging og baking, og er du blant dem som spesielt ser etter en pyrolyseovn til bakevarer, så er Siemens HB672GBS1S et godt valg.

Forskjellige brukere med ulike behov har skrevet vurderinger av ovnen og fremhever bake-egenskapene i flere anmeldelser. Det skal påpekes at baksten blir jevn, slik at kakene i hjørnene ikke faller ned, mens de i midten blir gylne. Også muligheten for å bake i to lag imponerer, og når du baker kaker eller muffins, som ikke fyller så mye, så er det en tidsmessig fordel å bake to plater samtidig.

God varme
Jevn varme sikrer velbakte kaker, og generelt er varmen en av de faktorene som brukerne fremhever. Siemens HB672GBS1S varmer opp ovnen opp raskt, mens varmen fordeles jevnt i ovnen. Hvis du er veldig travel, har ovnen også en hurtigoppvarmings-funksjon, som betyr at ovnen kan varmes opp på få minutter. Som en praktisk ekstrafunksjon viser skjermen den aktuelle ovnstemperaturen og når ønsket temperatur er nådd. De åtte ovnsfunksjonene gir et svært bredt spekter av muligheter, og spesielt varmlufts-funksjonen i 4D fremheves av brukerne som svært nyttig.

Fint design
Vanligvis kan ovner være litt grå og tunge, men Siemens har også tenkt på design. Skjermen er i farger og har en nyttig touch-kontroll. Det dekorative halogenlyset gir godt med lys, slik at du enkelt kan følge med i prosessen. Ovnen er elegant å se på og vil passe inn i de fleste kjøkken.

Den brukervennlige og myke touchen gir en dempet åpning og lukking av døren, slik at den ikke smekker opp eller igjen. Det gir også en større sikkerhet, dersom barna er med på kjøkkenet. Ovnen er også utstyrt med en elektronisk dørlås, foreldrekontroll og sikkerhetsbryter for maksimal sikkerhet. Makstemperaturen utvendig er 30 grader, slik at ingen dyrepoter eller barnefingre blir brent ved å ta på ovnen når den er i bruk.

Spesifikasjoner:
🔵
Bredde – 595 mm
🔵 Høyde – 595 mm
🔵 Dybde: 548 mm
🔵 Innbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Maks innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Innbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 38,72 kg

Utvalgte fordeler med Siemens HB672GBS1S:
🔵 Veldig god til bakverk
🔵 Fordeler varmen jevnt i ovnen
🔵 Funksjon for hurtigoppvarming
🔵 8 ovnsfunksjoner
🔵 Fint design med mange gode funksjoner


Siemens HB63AB522S

Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

 Siemens HB63AB512S pyrolyse

 

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 995,00 Kr. 0,00 Kr. 7 995,00 Kr. Les mer
7 995,00 Kr. 0,00 Kr. 7 995,00 Kr. Les mer
9 645,00 Kr. 0,00 Kr. 9 645,00 Kr. Les mer


En pyrolyseovn må selvfølgelig ikke bare kjøpes, fordi du ikke liker rengjøring. Ovnens primære funksjon er, selvfølgelig, å fullføre maten vi har stått på kjøkkenet og forberedt, og det er en prosess som gjøres hver dag hele året. I mange husholdninger vil det være nødvendig at ovnen kan brukes både til middag og steking av kjøtt, poteter, grønnsaker, samt baking av kaker.

Nøyaktig på temperaturen
Siemens-HB63AB522S er en svært nøyaktig ovn. I tillegg er ovnen lett å håndtere og oppvarming skjer raskt og enkelt. Modellen har en hurtigoppvarmings-funksjon, som kan brukes hvis det er travelt på kjøkkenet. Funksjonen er så effektiv at den kan varme opp ovnen til 200 grader på sju minutter.

Ovnen har en programvifte på 6 forskjellige ovnsfunksjoner: Undervarme, Varmluft/impulsgrill, Stor VARIO grill, Over-/undervarme, Varmluft og Øko varmluft. Du kan sørge for at matlagingen og bakingen er energisparende og miljøvennlig med varmluftprogrammet hotAir Eco. Du har også mulighet for å bake opptil 3 plater samtidig, takket være varmefordelingen med 3D-varmluft Pluss-funksjonen. Ovnen har fått energimerket A.

Velfungerende pyrolyse
Pyrolyse-programmet tar to timer, noe som er rask i forhold til andre ovner. Strømforbruket er også relativt lavt, og det er verken røyk eller skarp lukt når programmet kjører. Det er et pluss hvis du har kombinert kjøkken og stue. Da slipper du forstyrrende lukt og røyk. Døren låser seg under pyrolyse-rensen slik at hverken store eller små risikerer å brenne seg.

Husk at dette er en innbygningsovn, som også må integreres i kjøkkenet, derfor er størrelsen spesielt viktig. En ovn som er for stor, vil nemlig ikke kunne være der fysisk. Denne ovnen er egnet for en husholdning med 3-4 personer og har et ovnsrom på 63 liter. Dette betyr at ovnen vil passe inn i de fleste hjem.

Det bør nevnes at den presise testvinneren Siemens HB63AB512S er utgått og erstattet med modellen Siemens HB63AB522S. De to modellene er svært like, og samme kvalitet finnes i den nye modellen, men med et par forbedringer.

Spesifikasjoner:
🔵
 Bredde – 595 mm
🔵 Høyde – 595 mm
🔵 Dybde: 548 mm
🔵 Innbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 575 mm
🔵 Maks innbygningshøyde – 575 mm
🔵 Innbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 39,83 kg

Utvalgte fordeler med Siemens HB63AB522S:
🔵 Bra for tilberedning av både middag og bakverk
🔵 Holder lovet temperatur
🔵 Funksjon for hurtigoppvarming
🔵 Med pyrolyse-funksjon som selv renser ovnen
🔵 Gode og romslig ovn


Hva er en pyrolyseovn?

En ovn som kan rengjøre seg selv, høres ut som noe fra en fremtidsfilm, men det er nettopp det en pyrolyseovn kan gjøre.

pyrolyseovn-selvrens

En pyrolyseovn blir raskt en god hjelper i hverdagen, siden manuell rengjøring av ovnen er både tidkrevende og vanskelig.

Det er forskjellig fra ovn til ovn, hvor lenge en pyrolyse-rengjøring tar, men det vil vanligvis være et sted mellom halvannen og tre timer. Den lange tiden sikrer at ovnen rengjøres så grundig som mulig. Temperaturen blir ekstremt høy inne i ovnsrommet når programmet kjører, gjerne opp mot 400-500 grader, noe som også er grunnen til at de fleste ovner har en funksjon med sikkerhetslås under rengjøring, som sørger for at døren ikke kan åpnes.

De høye temperaturene kreves for at all skitt og smuss i ovnsrommet skal bli til aske. Den norske forbrukersiden DinSide.no forklarer at pyrolyse teknisk sett er en termisk prosess, som spalter sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved bruk av varme. Pyrolyse foregår ofte på oljeraffinerier og i kjemisk industri, men nå er det også kommet til hjemmet.

Når varmen har forvandlet skitt til aske, er det lett å fjerne asken med en klut, slik at ovnsrommet blir fint og rent.

Husk å være oppmerksomhet på at svært høye temperaturer også krever mer strøm, og det kan ses på strømregningen, hvis du bruker pyrolyse-funksjonen ofte. Forbrukerrådet Tænk har funnet ut at strømforbruket vil være på mellom 4 og 7 kWh, som tilsvarer et sted mellom 10 og 17 kroner per gang.

De høye temperaturene og «brenneprosessen» under pyrolysen gjør det nesten uunngåelig å unngå lukt. Mindre bra ovnene kan både avgi røyk og sterk lukt. Noen av disse stoffene, blant annet formaldehyd, kan være skadelig for helse. Det er derfor viktig å lufte grundig ut, både under og etter pyrolyse-programmet. Hvis det er mulig, kan du også være i et annet rom i mellomtiden.

Husk også å fjerne inventar fra ovnen før pyrolysefunksjonen slås på. Panner og gryter tåler ikke pyrolysen. Det gjør heller ikke ovnens medfølgende rister og bakeplater.


Pyrolyse og katalyse

I tillegg til pyrolysen finnes det også andre selvrensende programmer til ovnen. Forhandleren Whiteaway forklarer at det faktisk er to andre muligheter: katalyse og damprengjøring.

Med katalyseovner er det ikke nødvendig å skru temperaturen opp på 500 grader. 200 grader kan faktisk gjøre det. Ovnene er nemlig belagt med spesielle fettresistente paneler innvendig, som brenner vekk fett og smuss ved en temperatur på 200 grader i minst en time. Etterpå er det lett å fjerne løst smuss ved å bruke en fuktig klut.

Hele prosessen er dessverre ikke automatisk, fordi det kan samle seg fettrester bak panelene på katalyseovnene, som du må fjerne manuelt. Ofte vil det også være nødvendig å rengjøre ristene og bakeplatene for hånd med vann og såpe, siden ovnsviften kan tiltrekke seg fettsamlinger, som også bør vaskes for hånd.

Det er ikke alltid at hele ovnsrommet er katalytisk belagt, for det gjelder bare på noen modeller bak veggen og ikke på sidene.

Totalt sett er katalyse en god rengjøringsmetode, men pyrolysen er imidlertid mer effektiv.

Den tredje rengjøringsformen kalles for damprengjøring. Metoden er ikke så effektiv som de andre, men det kan gjøre det manuelle arbeidet betydelig enklere. Hvis du har en ovn med damprengjøringsfunksjon, må du bare fylle opp vannet i en panne og slå på funksjonen. Ovnen vil da varme opp så mye vann at det fordamper, og den varme dampen løsner fett og smuss, så du enkelt kan fjerne det med en klut. Hele prosessen tar bare en halv time, og metoden er langt mer strømbesparende enn både pyrolyse og katalyse. På den annen side, må du gjøre noe av arbeidet selv.


Slik kommer du i gang

Her har vi samlet noen linker til nyttig Youtube-videoer, som har gode introduksjoner til pyrolyseovner. Se nedenfor og komme i gang med den nye ovnen.

Introduksjon til pyrolyse-rengjøring på dansk


Introduksjon til pyrolyse-rengjøring på engelsk


Guide til pyrolyse-rengjøring fra Electrolux


Pyrolyseovn test – Disse kildene har vi brukt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danske forbrukerrådet utfører grundige tester og sammenligninger av hverdags- og forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test med 17 ovner i alle prisklasser, fra både kjente og mindre kjente merkevarer.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.


Råd & Rön 🇸🇪

Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön utfører tester av ulike produkter, som forbrukerne trenger i hverdagen. For denne artikkelen har vi sett på to forskjellige tester fra Råd & Rön: en test med ti pyrolyseovner, og en annen test, hvor sju innebygde ovner er analysert.

Du kan lese mer om pyrolysetesten her. Du kan også lese om innbyggingsovnene her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.


Forbrukervurderinger ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

I tillegg til de ovennevnte testene, har vi også sett på forbrukervurderinger hos de ulike forhandlerne av pyrolyseovner. Vi sett på de omtalte ovnene og undersøkt hva forbrukerne mener om produktene. Det er et godt supplement til ekspertenes vurderinger.

En annen populær ovnstype er dampovner, noe som gjør det mulig å lage mat på en helt ny måte. Vi har utgitt en dampovn test, hvor du kan lese mer om hva du kan få ut av en dampovn.