Pyrolyseovn test 2020 – Finn de beste pyrolyseovnene – Best i Test

0

Best i Test 2020: I denne testen av pyrolyseovner ser vi nærmere på hvilke modeller som er kåret til testvinnere. Vi undersøker ekspertenes vurderinger i de ulike testene, gjennomgår vi pyrolyseovnene en for en, for å finne ut hva som gjør hver enkelt ovn til et bra kjøp.

Vi gjennomgår ulike tester for å kunne guide deg til å finne den pyrolyseovnen, som best passer dine behov. Vi har sett nærmere på testene fra en rekke anerkjente testmagasiner. Vi ser også på brukervurderinger for å finne ut hva forbrukerne selv sier om ovnene.

Denne pyrolyseovn testen inneholder: 

🔸 Oversikt over de beste pyrolyseovnene.
🔸 Informasjon om pyrolyseovner generelt.
🔸 En guide til ulike selvrensningstyper.
🔸 Oversikt over nyttige YouTube-videoer, som sikrer at forbrukeren kommer godt i gang.
🔸 Gjennomgang av tester som vi har undersøkt og analysert.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet. 


AEG BPB331021M

God anmeldelse hos det danske forbrukerrådet Tænk 
Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

AEG BPB331021M

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
6 999,00 Kr. 0,00 Kr. 6 999,00 Kr. Les mer
6 999,00 Kr. 0,00 Kr. 6 999,00 Kr. Les mer
10 099,00 Kr. 0,00 Kr. 10 099,00 Kr. Les mer

AEG BPB331021M er blitt testet og anmeldt av det danske forbrukerrådet Tænk – som har gitt modellen en god anmeldelse. Ekspertene har gitt ovnen en god anmeldelse da de spesielt er imponerte over modellens støynivå, sikkerhetsfunksjoner og temperaturstabilitet.

Det danske forbrukerrådet Tænk nevner ikke mange ulemper ved modellen, men skriver at de ikke er spesielt imponerte over modellens tidsforbruk når det kommer til oppvarmingen.

Man bør være oppmerksom på at AEG BPB331021M er en innbyggingsovn, derfor skal den integreres inn i den eksisterende kjøkkeninnredningen. Her anbefales det derfor at man sjekker ovnens mål før man kjøper den.

AEG BPB331021M er en energivennlig ovn i energiklasse A+. I tillegg til dette har ovnen en kapasitet på 72 liter, derfor egner den seg godt til en større familie.

Ovn med pyrolyse og ekstra varmeelement

AEG BPB331021M er enkel i bruk da man kan finne alt man trenger av innstillinger på fronten av ovnen. Her finner man et display hvor man har mulighet til å holde øye med tilberedningen og resttiden. Man kan også stille inn en timer eller justere tiden dersom maten trenger mer eller mindre tid i ovnen.

I tillegg til dette kommer AEG BPB331021M med et ekstra varmeelement. Det vil gjøre at alle matrettene tilberedes på en jevn måte uansett hvor mange stekeplater man har plassert i ovnen.

Det er også enkelt å rengjøre AEG BPB331021M da ovnen er utstyrt med hele 2 pyrolyseprogrammer: Ett intensivt og ett langt program. Disse programmene kan velges avhengig av hvor tilgriset ovnen er. Ved hjelp av pyrolysefunksjonen blir matrester og fett brent til aske, derfor trenger man ikke gjøre mer enn å tørke bort asken med en fuktig klut når programmet er ferdig.

Multifunksjonsovn med HotAir-system og SurroundCook 

AEG BPB331021M kan beskrives som en multifunksjonsovn da man kan tilberede maten på flere måter. Man har her mulighet til å bruke både over- og undervarme, intervallgrill, grillfunksjon, lavtemperatursteking og varmluft.

Ovnen er også utstyrt med systemet HotAir som sørger for at varmen i ovnen sirkuleres jevnt i hele ovnsrommet. Dette sikrer at ingrediensene tilberedes på en optimal og jevn måte uansett om man har én eller flere stekeplater i ovnen.

Det er også mulig å bruke funksjonen SurroundCook. Denne funksjonen sørger for at man får et jevnt resultat i og med at den har en vifteteknologi som gjør at man ikke trenger å snu ingrediensene for å tilberede maten på best mulig måte.

Trygg ovn med XL-stekeplate 

Med AEG BPB331021M får man en trygg ovn som kommer med flere praktiske sikkerhetsforanstaltninger. Ovnen er for eksempel utstyrt med både en barnesikring og en IsoFront Top-ovnsdør.

Ved bruk av barnesikringen kan man låse ovnsdøren slik at den ikke kan åpnes når ovnen er varm. Barnesikringen sørger også for at man ikke kan endre på de valgte innstillingene når den er påslått.

IsoFront Top-ovnsdøren sørger derimot for at ovnen aldri blir for varm å ta på. Derfor er det umulig å brenne seg dersom man tar på utsiden av ovnen.

Det følger også med en XL-stekeplate ved kjøp av AEG BPB331021M. Denne stekeplaten er 20% større sammenlignet med vanlige stekeplater, derfor har man mulighet til å tilberede store porsjoner på én gang.

Spesifikasjoner ved AEG BPB331021M:
🔵 Bredde: 594 mm
🔵 Høyde: 594 mm
🔵 Dybde: 568 mm
🔵 Innbyggingsdybde: 550 millimeter
🔵 Innbyggingshøyde: 590 millimeter
🔵 Innbyggingshøyde maks: 590 millimeter
🔵 Innbyggingsbredde: 560 millimeter
🔵 Nettovekt: 31,40 kilo

Utvalgte fordeler ved AEG BPB331021M:
🔵 Multifunksjonsovn med flere tilberedningsmuligheter
🔵 Med IsoFront Top-ovnsdør og barnesikring
🔵 Med to pyrolyseprogrammer
🔵 Romslig modell
🔵 Med HotAir-system og SurroundCook-funksjon


Electrolux EOP601X

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

 Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

Electrolux EOP601X er blant modellene som vil appellere til flest forbrukere: Den er god både til steking og baking, slik at den passer i husholdninger, hvor de både baker og lager mat.

Brukervennlig modell 

Electrolux EOP601X  har god brukervennlighet. Avanserte ovner kan være vanskelig å sette opp og finne ut av, men Electrolux EOP601X har god brukervennlighet og er enkel å bruke.

Den er veldig stille, noe som er bra hvis du også bruker kjøkkenet for sosiale formål. Både sikkerhet og temperaturpresisjon er på topp, så du kan stole på at ovnen faktisk har den temperaturen du stiller den inn på samtidig som du kan være sikker på at ingen blir skadet under baking/matlagingen. Det er barnesikring på døren og ovnens utvendige temperatur er så lavt, at verken barn eller dyr kan brenne seg på den.

Det er lagt vekt på detaljene 

Electrolux EOP601X er en av ovnene, hvor det er lett å se at produsenten har prøvd å gjøre det så enkelt som mulig for forbrukeren. Brukerhåndboken er godt skrudd sammen og funksjonene for varmluft, over/undervarme, undervarme, grill og varmluftsgrill gir mange forskjellige muligheter for bruk. Det følger med en flat og en dyp bakeplate, samt en rist og et steketermometer, som gjør det lettere å oppnå kjernetemperaturen du ønsker på for eksempel en stek.

I tillegg er rengjøringen lett på Electrolux EOP601X, som klarer rengjøringen selv med pyrolysefunksjonen. Pyrolysen fungerer veldig bra på denne modellen, og det er nesten ingen lukt eller røykplager, når rengjøringen utføres. Når pyrolyse-funksjonen er slått på, kan det lettere komme plagsom lukt og usunne partikler som ødelegger rommets luftkvalitet. Det anbefales derfor at du ventilerer under og etter pyrolyseprosessen. Modellen er også laget med omsorg for miljøet og har en miljømerking i energiklasse A+.

Spesifikasjoner:
🔵
Bredde – 594 mm
🔵 Høyde – 594 mm
🔵 Dybde – 568 mm
🔵 Indbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 600 mm
🔵 Maks innbygningshøyde. – 600 mm
🔵 Indbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 36,40 kg

Utvalgte fordeler ved Electrolux EOP601X:
🔵 Bra for både mat og baking
🔵 Brukervennlig modell
🔵 Nøyaktig temperatur
🔵 Mange funksjoner
🔵 God pyrolysefunksjon

Forhandleren Whiteaway har gjort en videopresentasjon av ovnen, som du kan se her:

https://www.youtube.com/watch?v=DXlmdE1MlS8

Bosch HBG673CB1S

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

 Bosch HBG673CB1S pyrolyseovn

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
8 995,00 Kr. 0,00 Kr. 8 995,00 Kr. Les mer
8 995,00 Kr. 0,00 Kr. 8 995,00 Kr. Les mer
8 995,00 Kr. 0,00 Kr. 8 995,00 Kr. Les mer

Merk at denne modellen har utgått på markedet og er blitt erstattet med Bosch HBG672BS1, som vi viser prisen på.

Med en kapasitet på over 70 liter er Bosch HBG673CB1S en velfungerende ovn i veldig god kvalitet og et virkelig godt valg for store husholdninger, som skal lage store porsjoner.

Nøyaktig og stabil temperatur

En annen svært viktig funksjon ved denne ovnen er temperaturpresisjonen og evnen til å opprettholde den temperaturen som brukeren angir. Spesielt hos perfeksjonistiske hjemmekokker, kan små avvik i temperaturer gi et uønsket resultat. Generelt sett er Bosch HBG673CB1S svært nøyaktig, og holder den temperaturen du angir. Stabiliteten opprettholdes, slik at temperaturen ikke beveger seg opp og ned under matlagingen.

Gode funksjoner

Bosch HBG673CB1S har en rekke nyttige funksjoner som gjør arbeidet på kjøkkenet litt enklere. Ovnen er til å stole på og både timerfunksjonen og automatiske programmer fungerer godt og enkelt. Brukerhåndboken som følger med gjør at selv nybegynnere kan dra nytte av ovnen, og selv enkle parametere som åpne/lukke døren fungerer godt.

Ovnen har en pyrolyse-funksjon, som betyr at ovnen selv kan utføre en rengjøring innvendig. Du må derimot huske å sjekke om rister og panner er godkjent for pyrolyse-rengjøring. Hvis du er i tvil, vask dem for hånd for å unngå at de er ødelegges. Sikkerheten er høy med Bosch HBG673CB1S og ovnen blir ikke spesielt varm utvendig, selv ved høye temperaturer. Dette skjer heller ikke med pyrolysen, hvor temperaturene kan nå 500 grader innvendig. Det er også barnesikring på døren.

Spesifikasjoner:
🔵
Bredde – 595 mm
🔵 Høyde – 595 mm
🔵 Dybde – 548 mm
🔵 Innbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Maks innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Innbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 36,43 kg

Utvalgte fordeler ved Bosch HBG673CB1S:
🔵 Godt til å tilberede kjøtt
🔵 Grillfunksjonen fungerer godt og gir sprøtt skinn på for eksempel fjærfe
🔵 Nøyaktig temperatur
🔵 Enkel å betjene og svært brukervennlig
🔵 God sikkerhet

Her kan du se en liten introduksjonsvideo av ovnen: Videoen er produsert av Bosch:

https://www.youtube.com/watch?v=9_gCamjwP3g

Siemens HB672GBS1S

 Populær blant forbrukerne

Siemens HB672GBS1S 

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 849,00 Kr. 0,00 Kr. 7 849,00 Kr. Les mer
9 995,00 Kr. 0,00 Kr. 9 995,00 Kr. Les mer
9 995,00 Kr. 0,00 Kr. 9 995,00 Kr. Les mer

Siemens HB672GBS1S har ikke vært gjennom de samme testene som modellene ovenfor. Vi har likevel valgt å ta med modellen, siden den har fått veldig bra brukervurderinger, hvis du ser på ulike nettbutikker som forhandler denne modellen. Det er spesielt ovnens oppvarmingsfunksjon brukerne fremhever.
Den har et ovnsrom på hele 71 liter, noe som gjør den til en av de større ovnene på markedet.

God til hobbybakeren

Siemens HB672GBS1S er ennå en ovn med pyrolyse-funksjon, som sikrer brukeren enkel rengjøring.  Den brenner selv bort rester fra fett og smuss. En ovn brukes vanligvis både til matlaging og baking, og er du blant dem som spesielt ser etter en pyrolyseovn til bakevarer, så er Siemens HB672GBS1S et godt valg.

Forskjellige brukere med ulike behov har skrevet vurderinger av ovnen og fremhever bake-egenskapene i flere anmeldelser. Det skal påpekes at baksten blir jevn, slik at kakene i hjørnene ikke faller ned, mens de i midten blir gylne. Også muligheten for å bake i to lag imponerer, og når du baker kaker eller muffins, som ikke fyller så mye, så er det en tidsmessig fordel å bake to plater samtidig.

God varme

Jevn varme sikrer velbakte kaker, og generelt er varmen en av de faktorene som brukerne fremhever. Siemens HB672GBS1S varmer opp ovnen opp raskt, mens varmen fordeles jevnt i ovnen. Hvis du er veldig travel, har ovnen også en hurtigoppvarmings-funksjon, som betyr at ovnen kan varmes opp på få minutter. Som en praktisk ekstrafunksjon viser skjermen den aktuelle ovnstemperaturen og når ønsket temperatur er nådd. De åtte ovnsfunksjonene gir et svært bredt spekter av muligheter, og spesielt varmlufts-funksjonen i 4D fremheves av brukerne som svært nyttig.

Fint design

Vanligvis kan ovner være litt grå og tunge, men Siemens har også tenkt på design. Skjermen er i farger og har en nyttig touch-kontroll. Det dekorative halogenlyset gir godt med lys, slik at du enkelt kan følge med i prosessen. Ovnen er elegant å se på og vil passe inn i de fleste kjøkken.

Den brukervennlige og myke touchen gir en dempet åpning og lukking av døren, slik at den ikke smekker opp eller igjen. Det gir også en større sikkerhet, dersom barna er med på kjøkkenet. Ovnen er også utstyrt med en elektronisk dørlås, foreldrekontroll og sikkerhetsbryter for maksimal sikkerhet. Makstemperaturen utvendig er 30 grader, slik at ingen dyrepoter eller barnefingre blir brent ved å ta på ovnen når den er i bruk.

Spesifikasjoner:
🔵
Bredde – 595 mm
🔵 Høyde – 595 mm
🔵 Dybde: 548 mm
🔵 Innbygningsdybde – 550 mm
🔵 Innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Maks innbygningshøyde – 585 mm
🔵 Innbygningsbredde – 560 mm
🔵 Nettovekt – 38,72 kg

Utvalgte fordeler med Siemens HB672GBS1S:
🔵 Veldig god til bakverk
🔵 Fordeler varmen jevnt i ovnen
🔵 Funksjon for hurtigoppvarming
🔵 8 ovnsfunksjoner
🔵 Fint design med mange gode funksjoner


Bosch HBG672BS1

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk 
Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
8 995,00 Kr. 0,00 Kr. 8 995,00 Kr. Les mer
8 995,00 Kr. 0,00 Kr. 8 995,00 Kr. Les mer
8 995,00 Kr. 0,00 Kr. 8 995,00 Kr. Les mer

 

Modellen Bosch HBG672BS1 har blitt inkludert i 2 forskjellige nordiske eksperttester. Her er det snakk om det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön – som begge utfører mange ulike tester av forbrukerprodukter til fordel for forbrukerne. Både de danske og svenske ekspertene er imponerte over Bosch HBG672BS1, og denne begeistringen belønnes med 2 flotte plasseringer som testvinner.

Veldig stor ovn

Bosch HBG672BS1 hører til i den ovnsgruppen med veldig store ovnsrom. Modellen har nemlig en kapasitet på 71 liter – noe som er veldig mye. Derfor er Bosch HBG672BS1 ideell til en stor familie eller der hvor det ofte inviteres gjester. Modellen hører også til blant de mer miljøvennlige ovnene da den ligger i energiklasse A+. Det er en av de beste energiklassene på markedet som sørger for å holde energiforbruket nede. Fokuset på miljøvennligheten synes også ved at denne modellen har flere øko-programmer.

8 ovnsfunksjoner

Bosch HBG672BS1 vil være fordelaktig for den forbrukeren som vil ha en ovn med mange forskjellige funksjoner. Modellen kommer med 8 forskjellige ovnsfunksjoner – så her er det mange ulike tilberedningsmuligheter å velge mellom.

De 8 funksjonene inkluderer over-/undervarme, øko over-/undervarme, varmluft, øko varmluft, varmluft-grill, stor grill, pizzafunksjon og tining. I tillegg til alle disse funksjonene kan Bosch HBG672BS1 også hjelpe til på kjøkkenet da modellen har en hjelpefunksjon i form av flere bake- og matlagingsprogrammer.

Brukervennlig modell

Bosch HBG672BS1 kommer i et flott design i rustfritt stål hvor displayet og kontrollpanelet er plassert over døren. Her er det snakk om en kontrollring som styrer betjeningen samt et TFT-display med tekst som også har touch. Displayet viser klart og tydelig hvilke funksjoner man har valgt, og oversiktligheten blir enda bedre ved hjelp av den elektroniske klokken, belysningen i ovnen og den gjennomsiktige glassdøren.

Bosch HBG672BS1 har også en smart SoftClose-funksjon slik at både åpning og lukking av døren skjer forsiktig.

Bosch HBG672BS1 er en pyrolyseovn og kommer selvfølgelig derfor med denne selvrensende funksjonen. Som en ekstra bonus tåler både sideskinnene og stekeplatene pyrolysen.

Legg merke til at det her er snakk om en innbygningsovn som skal integreres i kjøkkenets design. Derfor er målene veldig viktige da det må være plass til modellen i kjøkkeninnredningen.

Bosch HBG672BS1 måler 58,5 cm (h), 56 cm (b) og 55 cm (d) i maks-innbygningsmål.

Fordeler ved Bosch HBG672BS1:
🔵 Veldig stor modell med et ovnsrom på 71 liter
🔵 Energiklasse A+ og flere øko-funksjoner
🔵 8 ovnsfunksjoner og flere hjelpeprogrammer
🔵 Betjening via kontrollring og tydelig touch-display
🔵 Selvrensende ovn med skinner og stekeplater som tåler pyrolyse


Hva er en pyrolyseovn?

En ovn som kan rengjøre seg selv, høres ut som noe fra en fremtidsfilm, men det er nettopp det en pyrolyseovn kan gjøre.

pyrolyseovn-selvrens

En pyrolyseovn blir raskt en god hjelper i hverdagen, siden manuell rengjøring av ovnen er både tidkrevende og vanskelig.

Det er forskjellig fra ovn til ovn, hvor lenge en pyrolyse-rengjøring tar, men det vil vanligvis være et sted mellom halvannen og tre timer. Den lange tiden sikrer at ovnen rengjøres så grundig som mulig. Temperaturen blir ekstremt høy inne i ovnsrommet når programmet kjører, gjerne opp mot 400-500 grader, noe som også er grunnen til at de fleste ovner har en funksjon med sikkerhetslås under rengjøring, som sørger for at døren ikke kan åpnes.

De høye temperaturene kreves for at all skitt og smuss i ovnsrommet skal bli til aske. Den norske forbrukersiden DinSide.no forklarer at pyrolyse teknisk sett er en termisk prosess, som spalter sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved bruk av varme. Pyrolyse foregår ofte på oljeraffinerier og i kjemisk industri, men nå er det også kommet til hjemmet.

Når varmen har forvandlet skitt til aske, er det lett å fjerne asken med en klut, slik at ovnsrommet blir fint og rent.

Husk å være oppmerksomhet på at svært høye temperaturer også krever mer strøm, og det kan ses på strømregningen, hvis du bruker pyrolyse-funksjonen ofte. Forbrukerrådet Tænk har funnet ut at strømforbruket vil være på mellom 4 og 7 kWh, som tilsvarer et sted mellom 10 og 17 kroner per gang.

De høye temperaturene og «brenneprosessen» under pyrolysen gjør det nesten uunngåelig å unngå lukt. Mindre bra ovnene kan både avgi røyk og sterk lukt. Noen av disse stoffene, blant annet formaldehyd, kan være skadelig for helse. Det er derfor viktig å lufte grundig ut, både under og etter pyrolyse-programmet. Hvis det er mulig, kan du også være i et annet rom i mellomtiden.

Husk også å fjerne inventar fra ovnen før pyrolysefunksjonen slås på. Panner og gryter tåler ikke pyrolysen. Det gjør heller ikke ovnens medfølgende rister og bakeplater.


Pyrolyse og katalyse

I tillegg til pyrolysen finnes det også andre selvrensende programmer til ovnen. Forhandleren Whiteaway forklarer at det faktisk er to andre muligheter: katalyse og damprengjøring.

Med katalyseovner er det ikke nødvendig å skru temperaturen opp på 500 grader. 200 grader kan faktisk gjøre det. Ovnene er nemlig belagt med spesielle fettresistente paneler innvendig, som brenner vekk fett og smuss ved en temperatur på 200 grader i minst en time. Etterpå er det lett å fjerne løst smuss ved å bruke en fuktig klut.

Hele prosessen er dessverre ikke automatisk, fordi det kan samle seg fettrester bak panelene på katalyseovnene, som du må fjerne manuelt. Ofte vil det også være nødvendig å rengjøre ristene og bakeplatene for hånd med vann og såpe, siden ovnsviften kan tiltrekke seg fettsamlinger, som også bør vaskes for hånd.

Det er ikke alltid at hele ovnsrommet er katalytisk belagt, for det gjelder bare på noen modeller bak veggen og ikke på sidene.

Totalt sett er katalyse en god rengjøringsmetode, men pyrolysen er imidlertid mer effektiv.

Den tredje rengjøringsformen kalles for damprengjøring. Metoden er ikke så effektiv som de andre, men det kan gjøre det manuelle arbeidet betydelig enklere. Hvis du har en ovn med damprengjøringsfunksjon, må du bare fylle opp vannet i en panne og slå på funksjonen. Ovnen vil da varme opp så mye vann at det fordamper, og den varme dampen løsner fett og smuss, så du enkelt kan fjerne det med en klut. Hele prosessen tar bare en halv time, og metoden er langt mer strømbesparende enn både pyrolyse og katalyse. På den annen side, må du gjøre noe av arbeidet selv.


Slik kommer du i gang

Her har vi samlet noen linker til nyttig Youtube-videoer, som har gode introduksjoner til pyrolyseovner. Se nedenfor og komme i gang med den nye ovnen.

Introduksjon til pyrolyse-rengjøring på dansk

https://www.youtube.com/watch?v=-wnpTZcojIE

Introduksjon til pyrolyse-rengjøring på engelsk

https://www.youtube.com/watch?v=FP-nHj9Jnwc

Guide til pyrolyse-rengjøring fra Electrolux

https://www.youtube.com/watch?v=PwXlISmi1WM

Slik gjør du enkelt ren ovnen din

Det er vanskelig å unngå å måtte fjerne matrester, skitt og fett når man har en ovn. Det kan fort bli en tung jobb med manuelt arbeid, men med et par gode tips kan rengjøringen bli enklere.

Velg en selvrensende ovn

Whiteaway.com forklarer at man kan unngå mye trøbbel ved å skaffe seg en ovn som er selvrensende. Det kan være snakk om ovner med pyrolysefunksjon eller katalysefunksjon – og med en av disse funksjonene vil ovnen stort sett klare rengjøringen selv.

Manuell rengjøring av ovn

Manuell rengjøring av ovnPyrolyseovner vil stort sett ikke kreve manuelt arbeid utover det å måtte tørke bort asken med en klut. Hvis man har en ovn med katalysefunksjon vil heller ikke denne typen kreve så mye arbeid – men ofte litt mer enn en ovn med pyrolysefunksjon.

Selvrensende ovner har ofte en spesiell, ru emalje som gjør at de kan holde seg rene på egenhånd, men av og til kreves det fremdeles at man selv hjelper til med rengjøringen. Hvis man har en ovn med spesiell emalje er det viktig at man ikke bruker ovnsrens, grønnsåpe eller rengjøringsmidler på emaljen – det kan nemlig ødelegge emaljen og dermed formålet med rengjøringen.

Legg merke til at enkelte ovner kun har denne emaljen på bakveggen – mens andre også har det på sidene. Ovnene vil imidlertid ikke ha emaljen i bunnen av ovnen, og derfor kan man godt vaske bunnen med rengjøringsmidlene som er nevnt tidligere.

Rengjøring med grønnsåpe

grønnsåpeHvis du har en vanlig ovn uten spesialemalje, eller en ovn som ikke har emaljen på sidene, så vil grønnsåpe være en god måte å få bukt med skitt og fett på. Man kan rengjøre ovnen med grønnsåpe på 2 forskjellige måter avhengig av hvor tilgriset ovnen er.

Den raske måten går ut på at man smører inn ovnens flater (på de som tåler det) raust med grønnsåpe. Deretter setter man ovnen på 50-100 grader (ikke mer, for da kan man risikere at såpen brenner seg fast). Etter en liten stund vil såpen begynne å boble, og når dette skjer skal ovnen slås av. Vent til den er helt nedkjølt før du vasker etter med vann.

Hvis man har en veldig skitten ovn kan det være nødvendig med en grundigere metode: Begynn på samme måte og smør inn ovnens overflater (de som tåler det) med grønnsåpe. Deretter dekkes de smurte overflatene med plastfolie. La det stå over natten. Neste dag skal filmen fjernes og såpen vaskes av med vann.

Man kan også bruke den siste metoden når det gjelder stekeplater som har blitt tilgriset av matlaging.

Bruk såpe med høy pH-verdi

Ekspertene fra en artikkel i Klikk.no om rengjøring av ovn anbefaler også grønnsåpe – spesielt hvis man har en vanlig ovn uten selvrenselsesprogrammer – for her kan det bli mye manuelt arbeid. Ekspertene herfra anbefaler at man bruker en såpe med en høy pH-verdi på mellom 11 og 13. En vanlig, flytende grønnsåpe fra butikken har ofte en pH-verdi på rundt 11. Dette er viktig da såpen er bedre til å løse opp fett jo mer basisk den er.

Grønnsåpe kan være litt hard mot huden på hendene, så ekspertene anbefaler at man bruker hansker.

Den helt naturlige rengjøringsmetoden: Bruk natron

natronWhiteaway.com forklarer at det finnes flere metoder som er enkle og effektive når det kommer til rengjøring av ovnen.

Hvis man vil ha en måte som er 100 prosent naturlig og helt fri fra giftstoffer så kan man bruke natron – også kalt bikarbonat. Vil man bruke natron så skal man blande en halv kopp natron med litt vann. Blandingen skal være ganske tykk – så man trenger ikke mer enn et par spiseskjeer med vann. Smør deretter natronblandingen utover ovnens flater og la det stå over natten. Vask med vann neste dag – her er det best å bruke en svamp til formålet.

Hvis man ofte opplever store problemer med å rengjøre bunnen av ovnen kan man med fordel sette en stekeplate med aluminiumsfolie i ovnen hver gang man bruker den. Folien tar da imot fettet og skitt. Hvis man er uheldig kan folien brenne seg fast i bunnen av stekeplaten – det er derfor man ikke bør legge folien direkte i bunnen av ovnen.

Dropp salmiakk

Salmiakk er effektivt, men også veldig giftig. Derfor bør man aldri bruke salmiakk til rengjøring av ovnen. Det kan ødelegge både ovnen og termostaten, i tillegg til at salmiakkrester kan ende opp i maten man spiser.

Legg merke til at andre land tipser om at man godt kan bruke salmiakk til rengjøring av ovner. I enkelte tilfeller kan dette være riktig, men konsentrasjonen av ammoniakk i salmiakken er også betydelig mindre i andre land – faktisk opptil 5-10 ganger lavere enn i Norge.

Ikke glem glasset

ovn glassDe fleste ovner har glassruter slik at man kan følge med på hva som skjer under tilberedningen, men disse blir også raskt tilgriset og må rengjøres ofte.

Grønnsåpe er et godt valg også til dette formålet (eller vanlig oppvaskmiddel), og hvis det er mulig kan man ta glasset av ovnsdøren og smøre det inn på kjøkkenbenken i stedet. La det ligge en halvtimes tid og vask deretter av såpen i vasken.

Hvis glassruten ikke kan tas av kan man godt foreta rengjøringen mens den sitter fast på ovnen.

Oppvaskmaskinen tar ristene

De fleste ristene i ovnen er laget av rustfritt stål, og derfor kan de lett settes i oppvaskmaskinen. Hvis man ikke har plass i oppvaskmaskinen, eller ikke har oppvaskmaskin, så kan grønnsåpe også brukes til dette formålet: Smør inn risten med grønnsåpe og dekk deretter med plastfolie. La risten stå over natten og vask deretter av såpen med vann.

Hvis skitt har brent seg fast på risten tåler den også en runde med en stålull eller skuresvamp.

Til og med hvis man har en pyrolyseovn så er det ikke alle typene som har medfølgende rister og plater som tåler pyrolyse. Derfor bør de rengjøres manuelt som beskrevet her.

Husk ventilatoren i varmluftsovnen

Hvis man har en varmluftsovn finnes det også en ventilator i ovnen. Hvordan man avmonterer ventilatoren varierer fra ovn til ovn. Les bruksanvisningen og gjør den ren med vanlig oppvaskmiddel.

Husk å slå av hovedbryteren før du fjerner ventilatoren.

Hvor ofte bør jeg rengjøre ovnen?

Ekspertene anbefaler at man med fordel kan ta den verste skitten litt av gangen slik at man ikke plutselig står ovenfor en kjempestor rengjøring. Som hovedregel bør man gjøre ren ovnen annenhver måned.

Hvordan kan jeg se forskjell på emaljen?

Isabellas.dk forklarer at man lett kan se forskjell på hva slags type emalje ovnen har. En vanlig ovn uten selvrensende funksjoner vil ha en glatt emalje – mens selvrensende ovner (som for eksempel ovner med pyrolyse) vil ha en ru emalje.


Hva slags typer ovner finnes det?

Når man skal velge en ny ovn kan det være vanskelig å skille mellom alle de forskjellige typene på markedet. Basert på en artikkel fra Which.co.uk guider vi deg her til forskjellige typer ovner:

Enkel eller dobbel

Which.co.uk sier at man både kan få enkeltovner og dobbeltovner. De vil ofte være av samme bredde, men variere i høyde. Dobbeltovnene vil ofte være dyrere enn enkeltovnene.

Det viktigste aspektet er om en enkeltovn holder til husstandens behov. Det vil være nok for de aller fleste – selv om det her er snakk om kun ett ovnsrom til å steke, bake og grille i. Man kan også få store ovner med ovnsrom på over 80 liter.

Hvis man trenger flere muligheter når man lager mat kan det være lurt med en dobbeltovn. Det betyr at man alltid vil ha nok plass – det er ekstra smart hvis man ofte kokkelerer retter som skal tilberedes ved ulike temperaturer. Til gjengjeld vil en dobbeltovn ta en del plass på kjøkkenet.

Elektriske ovner

De mest populære ovnene er de elektriske ovnene – i motsetning til gassovnene. En elektrisk ovn byr på mange muligheter, og hvis man investerer i en ovn med varmluft vil den ha en ventilator som sørger for god varmefordeling i ovnsrommet. Elektriske ovner er også veldig pålitelige når det kommer til å holde en nøyaktig temperatur i tillegg til at utvalget er veldig stort.

Det koster imidlertid mer å bruke en elektrisk ovn enn en gassovn. 

Gassovner

GassovnerMange tror at gassovner hører fortiden til, men det er fremdeles mange som foretrekker en «gammeldags» gassovn. Det kan være vanskelig å få tak i en, men en av de største fordelene med en gassovn er at den er billig i bruk. Man vil kunne spare en del penger ved å bruke en gassovn fremfor en elektrisk ovn. På en annen side er ikke gassovner like effektive som elektriske ovner, og det kan være vanskelig å opprettholde en jevn og stabil temperatur.

Innbyggingsovner

InnbyggingsovnerEn innbygningsovn er designet for å kunne integreres i kjøkkenets eksisterende design. Man bygger så og si ovnen inn i kjøkkenet slik at den blir en del av helheten.

En innbyggingsovn har den fordelen at den stikker seg mindre ut utseendemessig, og det vil gi kjøkkenet et penere utseende. Innbyggingsovnene finnes i forskjellige størrelser, men man må være veldig oppmerksom på målene da ovnen skal passe inn i kjøkkenet.

Innbyggingsovner kommer også i forskjellige pris- og energiklasser med mange eller få funksjoner, og derfor vil det være forholdsvis enkelt å få en innbyggingsovn som passer til ens individuelle behov.

Komfyr med ovn

komfyrEn frittstående komfyr med kokeplater øverst og ovnen nederst står i kontrast til innbyggingsovnen. Her får man derfor ikke bare en ovn, men en hel komfyr som tar en del plass på kjøkkenet. Denne 2 i 1-typen er smart og dekker flere behov på én gang, men man må selvfølgelig ha bruk for begge deler for at det skal være en god idé å investere i en slik ovn.

Komfyrer kommer også i forskjellige pris- og energiklasser med mange eller få funksjoner.

Mikrobølgeovn

I dag kan en moderne mikrobølgeovn mer enn bare å poppe popcorn eller varme en pizza. En mikrobølgeovn varmer opp vannmolekylene i matvarene – derfor blir innsiden av matvarene varme like raskt som utsiden.

Moderne mikrobølgeovner har ofte også funksjoner som varmluft og grill, og det betyr at man kan bruke mikrobølgeovnen til de fleste retter som en vanlig ovn uten at den tar like stor plass.

Mikrobølgeovner kommer også i forskjellige prisklasser med mange eller få funksjoner.

Miniovn

MiniovnEn miniovn passer til husstander med lite plass på kjøkkenet – for eksempel på hytta eller pauserommet på jobben. Som navnet antyder er ikke en miniovn særlig stor, og derfor rommer den heller ikke så mye – men det vil være nok plass til å lage for eksempel en lasagne eller en pizza.

En miniovn vil som regel ikke kunne erstatte en vanlig ovn. Miniovner kommer i forskjellige prisklasser og har ofte både over- og undervarme. Enkelte modeller har også en grillfunksjon.

Kombiovn 

Som navnet indikerer kan en kombiovn dekke flere formål. Ofte vil en kombiovn være en mikrobølgeovn som kan mer enn en vanlig mikrobølgeovn eller en vanlig ovn – som for eksempel det å bruke damp til å tilberede matvarer. Kombiovnene kommer også i forskjellige pris- og energiklasser og har som oftest de mest essensielle funksjonene som over-/undervarme, undervarme, varmluft og grill.


Slik velger du riktig ovn

Slik velger du riktig ovnSom forbruker bør man være oppmerksom på hvilken ovn man investerer i. Forskjellige ovner passer nemlig til forskjellige slags forbrukere, men det er et par grunnleggende ting som bør være i orden.

Det britiske testmagasinet Which.co.uk, den danske avisen B.dk og det danske forbrukerrådet Tænk har laget guider som viser hvordan man velger riktig ovn. Først og fremst forklarer de at en god ovn skal kunne holde i minst 10 år om ikke lengre.

Forskjellige ovnsstørrelser

Før man ser nærmere på funksjonene bør man tenke på de grunnleggende behovene: Hvor stor ovn har man bruk for, og hvor stor plass er det til ovnen hjemme? Det finnes mindre ovner, mellomstore ovner og store ovner som kan romme mange liter.

Ekspertene skriver at ovner vanligvis har et ovnsrom med en kapasitet på mellom 50 og 75 liter, men enkelte ovner er enda større enn dette. Gjennomsnittet ligger på ca. 64 liter – så alt over dette ansees som å være en stor ovn.

Hvis man er en stor familie eller ofte har gjester vil en stor ovn være en fordel, mens det vil være unødvendig dersom man bare lager mindre porsjoner. Utnyttelsen vil være liten og gi et større og unødvendig energiforbruk. Man bør heller ikke stappe for mye inn i en liten ovn da det vil gjøre varmefordelingen dårligere – derfor bør man vite hva slags vaner og forbruk man har før man velger ovnsstørrelse.

Gode ovner til lav pris

Prisen er også en viktig faktor. Ekspertene forklarer at de dyre ovnene ikke alltid er de beste. Basert på egne tester forklarer de at man lett kan få en ovn til et par tusen kroner – de dyre modellene kan komme opp i over 10.000 kroner.

Energimerkingen

EnergimerkingenMan bør heller ikke glemme energimerket. En ovn som ligger i en høy energiklasse vil ha et mye lavere energiforbruk enn en modell i en lav klasse. Man kan finne energimerket på alle ovner da merkingen er obligatorisk. For ovner går skalaen fra D til A+++, og det anbefales å kjøpe en modell med en så høy merking som mulig – helst A eller bedre.

Forskjellen på energiklassene er veldig merkbar. Ekspertene har regnet ut at en ovn i energiklasse B på 75 liter krever 1,14 kWh for å varme opp kjøtt, mens en ovn på samme størrelse i energiklasse A++ kun krever 0,39 kWh – altså nesten en tredjedel mindre.

Les lengre ned for mer informasjon om energimerket.

Ovner med mange eller få funksjoner

I likhet med at ovner finnes i forskjellige størrelser finnes de også med forskjellige antall funksjoner. Her bør man kjenne til egne behov da flere funksjoner koster mer penger.

Hvis man vet at man bare bruker vanlig over-/undervarme og kanskje grill eller varmluft en gang iblant så er det ingen grunn til å velge en ovn med mange funksjoner – det vil være å sløse med penger. Da ender man bare opp med en dyr ovn med funksjoner man aldri kommer til å bruke.

En ovn med varmlufts-funksjon vil ofte være tilrådelig da det er mulig å tilberede på flere plater samtidig. En ventilator sørger for jevn varmefordeling.

Ekspertene anbefaler også at man kjøper en ovn som har funksjonen med kun undervarme som er lur å bruke hvis man skal bake pizza. Overvarme er bra til gratinering.

Det finnes ovner med veldig mange funksjoner: Enkelte ovner kommer med steketermometer og kokebøker, mens andre kommer med matlagingsprogrammer og favorittprogrammer. Dette kan være lurt og gjøre tilberedningen enklere, men man må ofte betale ekstra for dette. Enkelte ovner har også spesialfunksjoner til langtidssteking, pizza eller tining.

Med eller uten selvrengjøring

Enkelte ovner kommer også med selvrengjøringsprogrammer som pyrolyse eller katalyse, og dette kan være lurt dersom man helst vil slippe rengjøringen. Det er opp til en selv å vurdere om man har bruk for det eller ikke. Ovner med disse funksjonene koster ofte ekstra.

Brukervennlighet

Se nærmere på hvor intuitive modellene er i butikken. Noen ovner er vanskeligere å finne ut av enn andre.

Også verdt å vurdere

Det er noen elementer som ikke er nødvendige, men som kan være smarte. Which.co.uk nevner her et digitalt display med timer. Digitale valg kan være mer nøyaktige enn for eksempel en skruknapp.

Teleskoputtrekk kan også være en fordel – spesielt til tunge fat slik at de kan kjøres inn og ut. Dette forbedrer sikkerheten og gjør arbeidet enklere.

Enkelte ovner har en spesiell dampfunksjon som noen vil ha stor glede av. Dampovner tilberede matvarene med damp ved lavere temperatur. Det resulterer i saftigere mat som også beholder flere næringsstoffer.

Ovner blir mer og mer teknologiske, og i dag er det mulig å få ovner som kan styres med telefonen via en app. Dette kan også gjøre arbeidet ved matlaging mye enklere og mer fleksibelt.

Utover dette bør man også finne ut av om ovnen varmes opp raskt, om den lett når den valgte temperaturen og om den holder seg der. Det er også viktig at man velger en ovn som varmer jevnt i hele ovnsrommet. For å være sikker på disse tingene er det en god idé å se nærmere på ulike tester hvor kyndige personer har testet disse og mange flere parametere.


Hva betyr ovn-symbolene?

De fleste vet sånn ca. hvordan over-/undervarme-symbolet ser ut – kanskje fordi det er intuitivt eller fordi det er den funksjonen man bruker oftest.

Ovnen har mange symboler, og basert på en artikkel fra Whiteaway.com guider vi deg her til å kunne forstå de vanligste ovn-symbolene:

🌀 Over/undervarme: To streker over hverandre på langs

🌀 Undervarme: Én strek på langs nederst

🌀 Overvarme: Én strek på langs øverst

🌀 Varmluft: En sirkel med en figur med 3 ben inni (ser ut som en propell sett forfra). «Propellen» symboliserer viften som varmlufts-funksjonen bruker til å fordele varmen jevnt.

🌀 Grill: En tagget eller sikksakk strek. Finnes også sammen med symbolet for varmluft da disse kan kombineres.

🌀 Rask oppvarming: Varierer litt, men ofte 2 piler mot høyre som peker inn mot 3 bølgede streker på høykant.

🌀 Tining: En iskrystall med en dråpe under.


Hold øye med energimerket

energimerket

Ovnens energimerke er ikke likegyldig. Dette merket kan spare både forbrukerens lommebok og miljøet for økt belastning.

Sparenergi.dk forklarer at energimerket er forskjellig på ulike typer produkter. For ovner går skalaen fra D til A+++, og derfor finnes det 7 forskjellige klasser: D, C, B, A, A+, A++ og A+++.

Ekspertene anbefaler at man investerer i en ovn som ligger i energiklasse A eller bedre.

Det er stor forskjell på hvor mange kWh ovnene bruker i kroner og øre avhengig av energiklassen. Sparenergi.dk forklarer det som følgende regnestykke:

⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse B bruker 1,09 kWh/bruk
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A bruker 0,88 kWh/bruk
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A+++ bruker 0,37 kWh/bruk 

⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse B bruker 1,14 kWh/bruk
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A bruker 0,93 kWh/bruk
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A+++ bruker 0,39 kWh/bruk

Slik leses energimerket for ovner

Energimerket er obligatorisk og sitter på alle slags elektriske produkter. Formålet er å vise forbrukeren hvor energieffektivt produktet er – samt å gi informasjon om mye annet.

Det vil for eksempel opplyse om hva slags ovn det er (elektrisk eller gass) samt energiklasse (angitt med både bokstaver og farge – jo mørkere grønn desto bedre). Nedenfor vil man finne informasjon om modellens energiforbruk ved tradisjonell oppvarming samt energiforbruk ved varmluft dersom det er relevant. Ovnens kapasitet vil være angitt i liter.


Slik testes ovner

Når testpanelene tester ovner ser de nærmere på forskjellige parametere og aspekter. Det store britiske testmagasinet Which.co.uk forklarer her hvordan de tester sine utvalgte ovner og hva de legger mest vekt på i vurderingen:

Temperatur

Which.co.uk skriver at ovnene testes på temperaturpresisjon, og dette er avgjørende for bedømmelsen.

Hvis man for eksempel tilbereder mat i en ovn på en bestemt temperatur, og ovnen faktisk ikke har denne temperaturen, så blir maten enten understekt eller overstekt. En slik ovn vil ikke være nøyaktig når det kommer til temperatur. Ved denne målingen vil temperaturen måles flere steder i ovnen. Noen av ovnene Which.co.uk har testet har vært opptil 30 grader høyere enn hva de har angitt.

Kapasitet

Kapasiteten måles på hvor mye mat man kan tilberede i ovnen. Enkelte ovner har en tendens til å oppgi at de kan romme mer enn de faktisk kan.

Grill

For å måle hvor god ovnens grillfunksjon er legges det hvitt brød uten skorpe inn i ovnen. Deretter slås grillfunksjonen på, og det måles hvor jevnt ovnen griller brødet og hvor godt grillet det blir.

Oppvarming

Det måles hvor raskt ovnen varmes opp til den ønskede temperaturen. Which.co.uk bruker 180 grader som målestokk og forklarer at de raskeste ovnene kan nå 180 grader i løpet av kun 4 minutter, mens de tregeste ovnene kan bruke over 10 minutter.

Brukervennlighet

De britiske ekspertene vurderer også hvor lette ovnene er å bruke og hvor intuitive de er. De vurderer også oversiktligheten og hvor lett det er å sette mat inn og ut av ovnen.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🏆 Hvilke pyrolyseovner er best i test?

Bosch HBG672BS1

🔍 Hvordan testes pyrolyseovnene?

Pyrolyseovnene vurderes ut ifra hvor raskt de blir varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort energiforbruk de har. I tillegg ses det også på brukervennlighet og støynivå, samt den elektriske og mekaniske sikkerheten.

⚡ Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.


Pyrolyseovn test – Disse kildene har vi brukt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danske forbrukerrådet utfører grundige tester og sammenligninger av hverdags- og forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test med 17 ovner i alle prisklasser, fra både kjente og mindre kjente merkevarer.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.


Råd & Rön 🇸🇪

Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön arbeider med forskjellige sider ved svenskenes forbrukerliv. Dette inkluderer også tester av ulike forbrukerprodukter. Her har Råd & Rön testet 11 forskjellige ovner med pyrolyse.

Ønsker du å lese mer om testen kan du klikke på denne linken. Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement. Hvis man bare vil se resultatene fra én enkelt test kan man kjøpe seg tilgang til testene individuelt.


Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧

Hos britiske Good Housekeeping Institute kan man som forbruker finne informasjon og vurderinger av forskjellige hus-, hjem- og hageprodukter. Goodhousekeeping.co.uk foretar jevnlig nye tester og vurderer produktene ut ifra blant annet funksjonalitet, brukervennlighet og pris. Her har ekspertene testet pyrolyseovnen Samsung NV73J9770RS.

Ønsker du å lese mer om testen kan du finne artikkelen deres her.


Telegraph.co.uk 🇬🇧

The Telegraph er en av de mest tradisjonsrike avisene i Storbritannia. Avisen så dagens lys i 1855 og utgis fremdeles daglig på trykk samtidig som at avisen også har et stort online-univers.Avisen skriver hovedsakelig om nyheter fra inn- og utland, men også om sport, underholdning, kultur og livsstil. Her har avisen testet forskjellige ovner – blant annet modellen Samsung NV73J9770RS. De har funnet frem til hvilke ovner som fortjener en plass på kjøkkenet til forbrukerne.

Du kan lese hele testen på hjemmesiden deres her.


Which.co.uk 🇬🇧

Which.co.uk er Englands største forbrukermagasin med en visjon om å være forbrukernes forlengede arm og hjelper i hverdagen. De vil sørge for at forbrukeren får best mulig informasjon før de kjøper nye produkter. Which.co.uk tester jevnlig et stort utvalg forbrukerprodukter, og her gjelder det pyrolyseovnen Samsung NV73J9770RS. Ønsker du å lese mer om testen kan du klikke på denne linken.

Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement.


Forbrukervurderinger ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

I tillegg til de ovennevnte testene, har vi også sett på forbrukervurderinger hos de ulike forhandlerne av pyrolyseovner. Vi sett på de omtalte ovnene og undersøkt hva forbrukerne mener om produktene. Det er et godt supplement til ekspertenes vurderinger.

En annen populær ovnstype er dampovner, noe som gjør det mulig å lage mat på en helt ny måte. Vi har utgitt en dampovn test, hvor du kan lese mer om hva du kan få ut av en dampovn.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse