Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Les mer her.

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Testoversikt: Her er de beste pyrolyseovnene ifølge ekspertene

Best i Test 2024 : I denne testen av pyrolyseovner ser vi nærmere på hvilke modeller som er kåret til testvinnere. Vi undersøker ekspertenes vurderinger i de ulike testene, gjennomgår vi pyrolyseovnene en for en, for å finne ut hva som gjør hver enkelt ovn til et bra kjøp.

Vi gjennomgår ulike tester for å kunne guide deg til å finne den pyrolyseovnen, som best passer dine behov. Vi har sett nærmere på testene fra en rekke anerkjente testmagasiner. Vi ser også på brukervurderinger for å finne ut hva forbrukerne selv sier om ovnene.

Denne pyrolyseovn testen inneholder: 

  • Oversikt over de beste pyrolyseovnene.
  • Informasjon om pyrolyseovner generelt.
  • En guide til ulike selvrensningstyper.
  • Oversikt over nyttige YouTube-videoer, som sikrer at forbrukeren kommer godt i gang.
  • Gjennomgang av tester som vi har undersøkt og analysert.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.

MERK: Artikkelen fremhever for øyeblikket kun 1 produkt, da tidligere utvalgte produkter enten er utilgjengelige eller utsolgt. Vi er klar over problemet og jobber med å gjøre nye undersøkelser, slik at du snart kan få en oppdatert oversikt over de beste produktene på markedet - oppdateringen er rett rundt hjørnet.
test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De beste pyrolyseovnene i testguiden 2024:

Vår tilnærming

icon

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

    1
  • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser av produktet
  • 3
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Anmeldelser

  1. Siemens HB672GBS1S » 8.999 Kr. hos Skousen akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner

    Siemens HB672GBS1S
    Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

    Forbrukerlivs vurdering

    Vi vurderer Siemens HB672GBS1S som et solid valg for entusiastiske hjemmebakere, takket være det romslige ovnsrommet på 71 liter og den jevne varmefordelingen. Våre favorittfunksjoner inkluderer hurtigoppvarmingsfunksjonen og 4D varmluftssystemet, som gir effektivitet og allsidighet under matlagingen. Vi er også imponert over den brukervennlige touchskjermen og pyrolysefunksjonen for enkel rengjøring.

    Vi skulle ønske at skjermen ikke var så utsatt for fingeravtrykk, noe som kunne forbedret brukeropplevelsen ytterligere. En annen forbedring kunne vært å redusere energiforbruket i forbindelse med pyrolysefunksjonen.

    Fordeler

    • pros Veldig god til bakverk
    • pros Fordeler varmen jevnt i ovnen
    • pros Funksjon for hurtigoppvarming
    • pros 8 ovnsfunksjoner
    • pros Fint design med mange gode funksjoner

    Ulemper

    • cons Pyrolyse-funksjonen øker energiforbruket
    • cons Skjermen kan samle synlige fingeravtrykk

    Siemens HB672GBS1S har ikke vært gjennom de samme testene som modellene ovenfor. Vi har likevel valgt å ta med modellen, siden den har fått veldig bra brukervurderinger, hvis du ser på ulike nettbutikker som forhandler denne modellen. Det er spesielt ovnens oppvarmingsfunksjon brukerne fremhever.
    Den har et ovnsrom på hele 71 liter, noe som gjør den til en av de større ovnene på markedet.


    Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Siemens HB672GBS1S

    God til hobbybakeren

    Siemens HB672GBS1S er ennå en ovn med pyrolyse-funksjon, som sikrer brukeren enkel rengjøring.  Den brenner selv bort rester fra fett og smuss. En ovn brukes vanligvis både til matlaging og baking, og er du blant dem som spesielt ser etter en pyrolyseovn til bakevarer, så er Siemens HB672GBS1S et godt valg.

    Forskjellige brukere med ulike behov har skrevet vurderinger av ovnen og fremhever bake-egenskapene i flere anmeldelser. Det skal påpekes at baksten blir jevn, slik at kakene i hjørnene ikke faller ned, mens de i midten blir gylne. Også muligheten for å bake i to lag imponerer, og når du baker kaker eller muffins, som ikke fyller så mye, så er det en tidsmessig fordel å bake to plater samtidig.

    God varme

    Jevn varme sikrer velbakte kaker, og generelt er varmen en av de faktorene som brukerne fremhever. Siemens HB672GBS1S varmer opp ovnen opp raskt, mens varmen fordeles jevnt i ovnen. Hvis du er veldig travel, har ovnen også en hurtigoppvarmings-funksjon, som betyr at ovnen kan varmes opp på få minutter. Som en praktisk ekstrafunksjon viser skjermen den aktuelle ovnstemperaturen og når ønsket temperatur er nådd. De åtte ovnsfunksjonene gir et svært bredt spekter av muligheter, og spesielt varmlufts-funksjonen i 4D fremheves av brukerne som svært nyttig.

    Fint design

    Vanligvis kan ovner være litt grå og tunge, men Siemens har også tenkt på design. Skjermen er i farger og har en nyttig touch-kontroll. Det dekorative halogenlyset gir godt med lys, slik at du enkelt kan følge med i prosessen. Ovnen er elegant å se på og vil passe inn i de fleste kjøkken.

    Den brukervennlige og myke touchen gir en dempet åpning og lukking av døren, slik at den ikke smekker opp eller igjen. Det gir også en større sikkerhet, dersom barna er med på kjøkkenet. Ovnen er også utstyrt med en elektronisk dørlås, foreldrekontroll og sikkerhetsbryter for maksimal sikkerhet. Makstemperaturen utvendig er 30 grader, slik at ingen dyrepoter eller barnefingre blir brent ved å ta på ovnen når den er i bruk.

    Gå til den billigste forhandleren

Hva er en pyrolyseovn?

En ovn som kan rengjøre seg selv, høres ut som noe fra en fremtidsfilm, men det er nettopp det en pyrolyseovn kan gjøre.

En pyrolyseovn blir raskt en god hjelper i hverdagen, siden manuell rengjøring av ovnen er både tidkrevende og vanskelig.

Det er forskjellig fra ovn til ovn, hvor lenge en pyrolyse-rengjøring tar, men det vil vanligvis være et sted mellom halvannen og tre timer. Den lange tiden sikrer at ovnen rengjøres så grundig som mulig. Temperaturen blir ekstremt høy inne i ovnsrommet når programmet kjører, gjerne opp mot 400-500 grader, noe som også er grunnen til at de fleste ovner har en funksjon med sikkerhetslås under rengjøring, som sørger for at døren ikke kan åpnes.

De høye temperaturene kreves for at all skitt og smuss i ovnsrommet skal bli til aske. Den norske forbrukersiden DinSide.no forklarer at pyrolyse teknisk sett er en termisk prosess, som spalter sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved bruk av varme. Pyrolyse foregår ofte på oljeraffinerier og i kjemisk industri, men nå er det også kommet til hjemmet.

Når varmen har forvandlet skitt til aske, er det lett å fjerne asken med en klut, slik at ovnsrommet blir fint og rent.

De høye temperaturene og “brenneprosessen” under pyrolysen gjør det nesten uunngåelig å unngå lukt. Mindre bra ovnene kan både avgi røyk og sterk lukt. Noen av disse stoffene, blant annet formaldehyd, kan være skadelig for helse. Det er derfor viktig å lufte grundig ut, både under og etter pyrolyse-programmet. Hvis det er mulig, kan du også være i et annet rom i mellomtiden.

Husk også å fjerne inventar fra ovnen før pyrolysefunksjonen slås på. Panner og gryter tåler ikke pyrolysen. Det gjør heller ikke ovnens medfølgende rister og bakeplater.

Slik gjør du enkelt ren ovnen din

Det er vanskelig å unngå å måtte fjerne matrester, skitt og fett når man har en ovn. Det kan fort bli en tung jobb med manuelt arbeid, men med et par gode tips kan rengjøringen bli enklere.

Velg en selvrensende ovn

Whiteaway.com forklarer at man kan unngå mye trøbbel ved å skaffe seg en ovn som er selvrensende. Det kan være snakk om ovner med pyrolysefunksjon eller katalysefunksjon – og med en av disse funksjonene vil ovnen stort sett klare rengjøringen selv.

Manuell rengjøring av ovn

Pyrolyseovner vil stort sett ikke kreve manuelt arbeid utover det å måtte tørke bort asken med en klut. Hvis man har en ovn med katalysefunksjon vil heller ikke denne typen kreve så mye arbeid – men ofte litt mer enn en ovn med pyrolysefunksjon.

Selvrensende ovner har ofte en spesiell, ru emalje som gjør at de kan holde seg rene på egenhånd, men av og til kreves det fremdeles at man selv hjelper til med rengjøringen. Hvis man har en ovn med spesiell emalje er det viktig at man ikke bruker ovnsrens, grønnsåpe eller rengjøringsmidler på emaljen – det kan nemlig ødelegge emaljen og dermed formålet med rengjøringen.

Legg merke til at enkelte ovner kun har denne emaljen på bakveggen – mens andre også har det på sidene. Ovnene vil imidlertid ikke ha emaljen i bunnen av ovnen, og derfor kan man godt vaske bunnen med rengjøringsmidlene som er nevnt tidligere.

Rengjøring med grønnsåpe

Hvis du har en vanlig ovn uten spesialemalje, eller en ovn som ikke har emaljen på sidene, så vil grønnsåpe være en god måte å få bukt med skitt og fett på. Man kan rengjøre ovnen med grønnsåpe på 2 forskjellige måter avhengig av hvor tilgriset ovnen er.

Den raske måten går ut på at man smører inn ovnens flater (på de som tåler det) raust med grønnsåpe. Deretter setter man ovnen på 50-100 grader (ikke mer, for da kan man risikere at såpen brenner seg fast). Etter en liten stund vil såpen begynne å boble, og når dette skjer skal ovnen slås av. Vent til den er helt nedkjølt før du vasker etter med vann.

Hvis man har en veldig skitten ovn kan det være nødvendig med en grundigere metode: Begynn på samme måte og smør inn ovnens overflater (de som tåler det) med grønnsåpe. Deretter dekkes de smurte overflatene med plastfolie. La det stå over natten. Neste dag skal filmen fjernes og såpen vaskes av med vann.

Man kan også bruke den siste metoden når det gjelder stekeplater som har blitt tilgriset av matlaging.

Bruk såpe med høy pH-verdi

Ekspertene fra en artikkel i Klikk.no om rengjøring av ovn anbefaler også grønnsåpe – spesielt hvis man har en vanlig ovn uten selvrenselsesprogrammer – for her kan det bli mye manuelt arbeid. Ekspertene herfra anbefaler at man bruker en såpe med en høy pH-verdi på mellom 11 og 13. En vanlig, flytende grønnsåpe fra butikken har ofte en pH-verdi på rundt 11. Dette er viktig da såpen er bedre til å løse opp fett jo mer basisk den er.

Grønnsåpe kan være litt hard mot huden på hendene, så ekspertene anbefaler at man bruker hansker.

Den helt naturlige rengjøringsmetoden: Bruk natron

Whiteaway.com forklarer at det finnes flere metoder som er enkle og effektive når det kommer til rengjøring av ovnen.

Hvis man vil ha en måte som er 100 prosent naturlig og helt fri fra giftstoffer så kan man bruke natron – også kalt bikarbonat. Vil man bruke natron så skal man blande en halv kopp natron med litt vann. Blandingen skal være ganske tykk – så man trenger ikke mer enn et par spiseskjeer med vann. Smør deretter natronblandingen utover ovnens flater og la det stå over natten. Vask med vann neste dag – her er det best å bruke en svamp til formålet.

Hvis man ofte opplever store problemer med å rengjøre bunnen av ovnen kan man med fordel sette en stekeplate med aluminiumsfolie i ovnen hver gang man bruker den. Folien tar da imot fettet og skitt. Hvis man er uheldig kan folien brenne seg fast i bunnen av stekeplaten – det er derfor man ikke bør legge folien direkte i bunnen av ovnen.

Dropp salmiakk

Salmiakk er effektivt, men også veldig giftig. Derfor bør man aldri bruke salmiakk til rengjøring av ovnen. Det kan ødelegge både ovnen og termostaten, i tillegg til at salmiakkrester kan ende opp i maten man spiser.

Legg merke til at andre land tipser om at man godt kan bruke salmiakk til rengjøring av ovner. I enkelte tilfeller kan dette være riktig, men konsentrasjonen av ammoniakk i salmiakken er også betydelig mindre i andre land – faktisk opptil 5-10 ganger lavere enn i Norge.

Ikke glem glasset

De fleste ovner har glassruter slik at man kan følge med på hva som skjer under tilberedningen, men disse blir også raskt tilgriset og må rengjøres ofte.

Grønnsåpe er et godt valg også til dette formålet (eller vanlig oppvaskmiddel), og hvis det er mulig kan man ta glasset av ovnsdøren og smøre det inn på kjøkkenbenken i stedet. La det ligge en halvtimes tid og vask deretter av såpen i vasken.

Hvis glassruten ikke kan tas av kan man godt foreta rengjøringen mens den sitter fast på ovnen.

Oppvaskmaskinen tar ristene

De fleste ristene i ovnen er laget av rustfritt stål, og derfor kan de lett settes i oppvaskmaskinen. Hvis man ikke har plass i oppvaskmaskinen, eller ikke har oppvaskmaskin, så kan grønnsåpe også brukes til dette formålet: Smør inn risten med grønnsåpe og dekk deretter med plastfolie. La risten stå over natten og vask deretter av såpen med vann.

Hvis skitt har brent seg fast på risten tåler den også en runde med en stålull eller skuresvamp.

Til og med hvis man har en pyrolyseovn så er det ikke alle typene som har medfølgende rister og plater som tåler pyrolyse. Derfor bør de rengjøres manuelt som beskrevet her.

Husk ventilatoren i varmluftsovnen

Hvis man har en varmluftsovn finnes det også en ventilator i ovnen. Hvordan man avmonterer ventilatoren varierer fra ovn til ovn. Les bruksanvisningen og gjør den ren med vanlig oppvaskmiddel.

Husk å slå av hovedbryteren før du fjerner ventilatoren.

Hvor ofte bør jeg rengjøre ovnen?

Ekspertene anbefaler at man med fordel kan ta den verste skitten litt av gangen slik at man ikke plutselig står ovenfor en kjempestor rengjøring. Som hovedregel bør man gjøre ren ovnen annenhver måned.

Hvordan kan jeg se forskjell på emaljen?

Isabellas.dk forklarer at man lett kan se forskjell på hva slags type emalje ovnen har. En vanlig ovn uten selvrensende funksjoner vil ha en glatt emalje – mens selvrensende ovner (som for eksempel ovner med pyrolyse) vil ha en ru emalje.

Slik kommer du i gang

Her har vi samlet noen linker til nyttig Youtube-videoer, som har gode introduksjoner til pyrolyseovner. Se nedenfor og komme i gang med den nye ovnen.

Hva slags typer ovner finnes det?

Når man skal velge en ny ovn kan det være vanskelig å skille mellom alle de forskjellige typene på markedet. Basert på en artikkel fra Which.co.uk guider vi deg her til forskjellige typer ovner:

  • Enkel eller dobbel

Which.co.uk sier at man både kan få enkeltovner og dobbeltovner. De vil ofte være av samme bredde, men variere i høyde. Dobbeltovnene vil ofte være dyrere enn enkeltovnene.

Det viktigste aspektet er om en enkeltovn holder til husstandens behov. Det vil være nok for de aller fleste – selv om det her er snakk om kun ett ovnsrom til å steke, bake og grille i. Man kan også få store ovner med ovnsrom på over 80 liter.

Hvis man trenger flere muligheter når man lager mat kan det være lurt med en dobbeltovn. Det betyr at man alltid vil ha nok plass – det er ekstra smart hvis man ofte kokkelerer retter som skal tilberedes ved ulike temperaturer. Til gjengjeld vil en dobbeltovn ta en del plass på kjøkkenet.

  • Elektriske ovner

De mest populære ovnene er de elektriske ovnene – i motsetning til gassovnene. En elektrisk ovn byr på mange muligheter, og hvis man investerer i en ovn med varmluft vil den ha en ventilator som sørger for god varmefordeling i ovnsrommet. Elektriske ovner er også veldig pålitelige når det kommer til å holde en nøyaktig temperatur i tillegg til at utvalget er veldig stort.

Det koster imidlertid mer å bruke en elektrisk ovn enn en gassovn.

  • Gassovner

Mange tror at gassovner hører fortiden til, men det er fremdeles mange som foretrekker en «gammeldags» gassovn. Det kan være vanskelig å få tak i en, men en av de største fordelene med en gassovn er at den er billig i bruk. Man vil kunne spare en del penger ved å bruke en gassovn fremfor en elektrisk ovn. På en annen side er ikke gassovner like effektive som elektriske ovner, og det kan være vanskelig å opprettholde en jevn og stabil temperatur.

  • Innbyggingsovner

En innbygningsovn er designet for å kunne integreres i kjøkkenets eksisterende design. Man bygger så og si ovnen inn i kjøkkenet slik at den blir en del av helheten.

En innbyggingsovn har den fordelen at den stikker seg mindre ut utseendemessig, og det vil gi kjøkkenet et penere utseende. Innbyggingsovnene finnes i forskjellige størrelser, men man må være veldig oppmerksom på målene da ovnen skal passe inn i kjøkkenet.

Innbyggingsovner kommer også i forskjellige pris- og energiklasser med mange eller få funksjoner, og derfor vil det være forholdsvis enkelt å få en innbyggingsovn som passer til ens individuelle behov.

  • Komfyr med ovn

En frittstående komfyr med kokeplater øverst og ovnen nederst står i kontrast til innbyggingsovnen. Her får man derfor ikke bare en ovn, men en hel komfyr som tar en del plass på kjøkkenet. Denne 2 i 1-typen er smart og dekker flere behov på én gang, men man må selvfølgelig ha bruk for begge deler for at det skal være en god idé å investere i en slik ovn.

Komfyrer kommer også i forskjellige pris- og energiklasser med mange eller få funksjoner.

  • Mikrobølgeovn

I dag kan en moderne mikrobølgeovn mer enn bare å poppe popcorn eller varme en pizza. En mikrobølgeovn varmer opp vannmolekylene i matvarene – derfor blir innsiden av matvarene varme like raskt som utsiden.

Moderne mikrobølgeovner har ofte også funksjoner som varmluft og grill, og det betyr at man kan bruke mikrobølgeovnen til de fleste retter som en vanlig ovn uten at den tar like stor plass.

Mikrobølgeovner kommer også i forskjellige prisklasser med mange eller få funksjoner.

  • Miniovn

En miniovn passer til husstander med lite plass på kjøkkenet – for eksempel på hytta eller pauserommet på jobben. Som navnet antyder er ikke en miniovn særlig stor, og derfor rommer den heller ikke så mye – men det vil være nok plass til å lage for eksempel en lasagne eller en pizza.

En miniovn vil som regel ikke kunne erstatte en vanlig ovn. Miniovner kommer i forskjellige prisklasser og har ofte både over- og undervarme. Enkelte modeller har også en grillfunksjon.

  • Kombiovn 

Som navnet indikerer kan en kombiovn dekke flere formål. Ofte vil en kombiovn være en mikrobølgeovn som kan mer enn en vanlig mikrobølgeovn eller en vanlig ovn – som for eksempel det å bruke damp til å tilberede matvarer. Kombiovnene kommer også i forskjellige pris- og energiklasser og har som oftest de mest essensielle funksjonene som over-/undervarme, undervarme, varmluft og grill.

Slik velger du riktig ovn

Som forbruker bør man være oppmerksom på hvilken ovn man investerer i. Forskjellige ovner passer nemlig til forskjellige slags forbrukere, men det er et par grunnleggende ting som bør være i orden.

Det britiske testmagasinet Which.co.uk, den danske avisen B.dk har laget guider som viser hvordan man velger riktig ovn. Først og fremst forklarer de at en god ovn skal kunne holde i minst 10 år om ikke lengre.

Forskjellige ovnsstørrelser

Før man ser nærmere på funksjonene bør man tenke på de grunnleggende behovene: Hvor stor ovn har man bruk for, og hvor stor plass er det til ovnen hjemme? Det finnes mindre ovner, mellomstore ovner og store ovner som kan romme mange liter.

Ekspertene skriver at ovner vanligvis har et ovnsrom med en kapasitet på mellom 50 og 75 liter, men enkelte ovner er enda større enn dette. Gjennomsnittet ligger på ca. 64 liter – så alt over dette ansees som å være en stor ovn.

Hvis man er en stor familie eller ofte har gjester vil en stor ovn være en fordel, mens det vil være unødvendig dersom man bare lager mindre porsjoner. Utnyttelsen vil være liten og gi et større og unødvendig energiforbruk. Man bør heller ikke stappe for mye inn i en liten ovn da det vil gjøre varmefordelingen dårligere – derfor bør man vite hva slags vaner og forbruk man har før man velger ovnsstørrelse.

Gode ovner til lav pris

Prisen er også en viktig faktor. Ekspertene forklarer at de dyre ovnene ikke alltid er de beste. Basert på egne tester forklarer de at man lett kan få en ovn til et par tusen kroner – de dyre modellene kan komme opp i over 10.000 kroner.

Energimerkingen

Man bør heller ikke glemme energimerket. En ovn som ligger i en høy energiklasse vil ha et mye lavere energiforbruk enn en modell i en lav klasse. Man kan finne energimerket på alle ovner da merkingen er obligatorisk.

Les lengre ned for mer informasjon om energimerket.

Ovner med mange eller få funksjoner

I likhet med at ovner finnes i forskjellige størrelser finnes de også med forskjellige antall funksjoner. Her bør man kjenne til egne behov da flere funksjoner koster mer penger.

Hvis man vet at man bare bruker vanlig over-/undervarme og kanskje grill eller varmluft en gang iblant så er det ingen grunn til å velge en ovn med mange funksjoner – det vil være å sløse med penger. Da ender man bare opp med en dyr ovn med funksjoner man aldri kommer til å bruke.

En ovn med varmlufts-funksjon vil ofte være tilrådelig da det er mulig å tilberede på flere plater samtidig. En ventilator sørger for jevn varmefordeling.

Ekspertene anbefaler også at man kjøper en ovn som har funksjonen med kun undervarme som er lur å bruke hvis man skal bake pizza. Overvarme er bra til gratinering.

Det finnes ovner med veldig mange funksjoner: Enkelte ovner kommer med steketermometer og kokebøker, mens andre kommer med matlagingsprogrammer og favorittprogrammer. Dette kan være lurt og gjøre tilberedningen enklere, men man må ofte betale ekstra for dette. Enkelte ovner har også spesialfunksjoner til langtidssteking, pizza eller tining.

Med eller uten selvrengjøring

Enkelte ovner kommer også med selvrengjøringsprogrammer som pyrolyse eller katalyse, og dette kan være lurt dersom man helst vil slippe rengjøringen. Det er opp til en selv å vurdere om man har bruk for det eller ikke. Ovner med disse funksjonene koster ofte ekstra.

Brukervennlighet

Se nærmere på hvor intuitive modellene er i butikken. Noen ovner er vanskeligere å finne ut av enn andre.

Også verdt å vurdere

Det er noen elementer som ikke er nødvendige, men som kan være smarte. Which.co.uk nevner her et digitalt display med timer. Digitale valg kan være mer nøyaktige enn for eksempel en skruknapp.

Teleskoputtrekk kan også være en fordel – spesielt til tunge fat slik at de kan kjøres inn og ut. Dette forbedrer sikkerheten og gjør arbeidet enklere.

Enkelte ovner har en spesiell dampfunksjon som noen vil ha stor glede av. Dampovner tilberede matvarene med damp ved lavere temperatur. Det resulterer i saftigere mat som også beholder flere næringsstoffer.

Ovner blir mer og mer teknologiske, og i dag er det mulig å få ovner som kan styres med telefonen via en app. Dette kan også gjøre arbeidet ved matlaging mye enklere og mer fleksibelt.

Utover dette bør man også finne ut av om ovnen varmes opp raskt, om den lett når den valgte temperaturen og om den holder seg der. Det er også viktig at man velger en ovn som varmer jevnt i hele ovnsrommet. For å være sikker på disse tingene er det en god idé å se nærmere på ulike tester hvor kyndige personer har testet disse og mange flere parametere.

Hva betyr ovn-symbolene?

De fleste vet sånn ca. hvordan over-/undervarme-symbolet ser ut – kanskje fordi det er intuitivt eller fordi det er den funksjonen man bruker oftest.

Ovnen har mange symboler, og basert på en artikkel fra Whiteaway.com guider vi deg her til å kunne forstå de vanligste ovn-symbolene:

  •  Over/undervarme: To streker over hverandre på langs
  •  Undervarme: Én strek på langs nederst
  •  Overvarme: Én strek på langs øverst
  •  Varmluft: En sirkel med en figur med 3 ben inni (ser ut som en propell sett forfra). «Propellen» symboliserer viften som varmlufts-funksjonen bruker til å fordele varmen jevnt.
  •  Grill: En tagget eller sikksakk strek. Finnes også sammen med symbolet for varmluft da disse kan kombineres.
  •  Rask oppvarming: Varierer litt, men ofte 2 piler mot høyre som peker inn mot 3 bølgede streker på høykant.
  •  Tining: En iskrystall med en dråpe under.

Energimerker: Det du må vite før du kjøper en ny ovn

Energimerket finner du på produkter som hvitevarer og elektriske apparater. Merket viser hvor energieffektivt et produkt er. Hold øye med energimerkingen når du skal kjøpe hvitevarer eller elektronikk – da kan du spare penger og samtidig gjøre miljøet en tjeneste.

EU sin obligatoriske ordning for energimerking har nylig skiftet karakter. Det nye merket ligner mye på det gamle, men det er blitt enklere å finne ut av. Vi setter deg inn i det nye formatet slik at du vet hva du skal se etter når du skal investere i nye produkter.

Den nye energimerkeloven
Den nye energimerkeloven gjelder i hele EU og omfatter alle hvitevarer. Med den nye oppdateringen blir produktene vurdert på en skala fra A til G. Tidligere var skalaen forskjellig fra produkt til produkt.

Den nye loven betyr at produkter som tidligere lå øverst på skalaen blir til merket B, C eller D og utelater plussene. Endringen er laget for at du som forbruker enklere skal kunne vurdere energiforbruket og sammenligne produktene på tvers av produktkategorier.

I første omgang vil den nye merkingen finnes på utvalgte produkter, men på sikt vil alle hvitevarer og elektronikk får samme merking. Derfor vil det være en overgangsperiode der du kan oppleve at noen produkter fortsatt har den gamle merkingen, mens andre har den nye.

Hva betyr den nye energimerkingen?

Den nye skala går fra A til G og har ingen pluss. De mest energivennlige produktene er merket med A, og de minst energivennlige er merket med G.
Skalaen er lik for alle produkter.
Den nye skalaen har en tilknyttet QR-kode som gir deg ekstra informasjon om produktet.

Hvorfor er energimerkingen endret?

Den gamle skalaen er avhengig av hvilke typer produkter merket sitter på. Noen produkter har A som det øverste på skalaen, mens andre kan ha en merking på helt opptil A+++. Det kan være forvirrende som forbruker, så derfor er merkingen nå blitt mer ensartet.
Det anbefales at du heller ser på fargene på skalaen fremfor på bokstavene. Jo mørkere den grønne fargen er, desto mer energieffektivt er produktet. På denne måten unngår du forvirring i overgangsperioden.

Denne informasjonen kan du finne på energimerket
Informasjonen på energimerket er tilpasset det produktet som merket sitter på. Derfor kan du finne informasjon om for eksempel vannforbruk og tørkeevne på en vaskemaskin, eller støynivået på en støvsuger.

Dette betyr symbolene på energimerket:

  • L/år: Det årlige vannforbruket i liter
  • Kg: Hvor mange kilo maskinen kan inneholde
  • dB: Det generelle støynivået for maskinen
  • kWh/år: Hvor mange kilowatt maskinen bruker på et år

Hvilket energimerke skal du velge?

Hvis du vil skåne miljøet eller spare på strømmen, så er det lurt å se etter et energimerke som ligger høyt på skalaen. Hvis du velger energibesparende produkter så kan du redusere strømregningen din og i tillegg skåne miljøet. Det kan føles logisk å bytte ut et kjøleskap med en mer energisparende utgave, men det er belastende for miljøet å produsere produktene – så derfor bør du først skifte ut produktene når de gamle har sluttet å virke.

Hvilke produkter har et energimerke?

  1. Ovner
  2. Frysere og kjøleskap
  3. Lamper
  4. Ventilatorer/kjøkkenvifter
  5. Fjernsyn
  6. Vaskemaskiner
  7. Tørketromler
  8. Oppvaskmaskiner
  9. Støvsugere

Slik testes ovner

Når testpanelene tester ovner ser de nærmere på forskjellige parametere og aspekter. Det store britiske testmagasinet Which.co.uk forklarer her hvordan de tester sine utvalgte ovner og hva de legger mest vekt på i vurderingen:

  • Temperatur

Which.co.uk skriver at ovnene testes på temperaturpresisjon, og dette er avgjørende for bedømmelsen.

Hvis man for eksempel tilbereder mat i en ovn på en bestemt temperatur, og ovnen faktisk ikke har denne temperaturen, så blir maten enten understekt eller overstekt. En slik ovn vil ikke være nøyaktig når det kommer til temperatur. Ved denne målingen vil temperaturen måles flere steder i ovnen. Noen av ovnene Which.co.uk har testet har vært opptil 30 grader høyere enn hva de har angitt.

  • Kapasitet

Kapasiteten måles på hvor mye mat man kan tilberede i ovnen. Enkelte ovner har en tendens til å oppgi at de kan romme mer enn de faktisk kan.

  • Grill

For å måle hvor god ovnens grillfunksjon er legges det hvitt brød uten skorpe inn i ovnen. Deretter slås grillfunksjonen på, og det måles hvor jevnt ovnen griller brødet og hvor godt grillet det blir.

  • Oppvarming

Det måles hvor raskt ovnen varmes opp til den ønskede temperaturen. Which.co.uk bruker 180 grader som målestokk og forklarer at de raskeste ovnene kan nå 180 grader i løpet av kun 4 minutter, mens de tregeste ovnene kan bruke over 10 minutter.

  • Brukervennlighet

De britiske ekspertene vurderer også hvor lette ovnene er å bruke og hvor intuitive de er. De vurderer også oversiktligheten og hvor lett det er å sette mat inn og ut av ovnen.

Tester og anmeldelser av pyrolyseovnene som er brukt i artikkelen

Ekspert- og testkilder

Goodhousekeeping.co.uk 

Hos britiske Good Housekeeping Institute kan man som forbruker finne informasjon og vurderinger av forskjellige hus-, hjem- og hageprodukter. Goodhousekeeping.co.uk foretar jevnlig nye tester og vurderer produktene ut ifra blant annet funksjonalitet, brukervennlighet og pris. Her har ekspertene testet pyrolyseovnen Samsung NV73J9770RS.

Ønsker du å lese mer om testen kan du finne artikkelen deres her.

Telegraph.co.uk 

The Telegraph er en av de mest tradisjonsrike avisene i Storbritannia. Avisen så dagens lys i 1855 og utgis fremdeles daglig på trykk samtidig som at avisen også har et stort online-univers.Avisen skriver hovedsakelig om nyheter fra inn- og utland, men også om sport, underholdning, kultur og livsstil. Her har avisen testet forskjellige ovner – blant annet modellen Samsung NV73J9770RS. De har funnet frem til hvilke ovner som fortjener en plass på kjøkkenet til forbrukerne.

Du kan lese hele testen på hjemmesiden deres her.

Kagoo.co.uk

Kagoo.co.uk er et britisk magasin med fokus på elektroniske forbrukerprodukter og tester av disse. Det inkluderer også ovner, og her er modellen Bosch HRG675BS1S blitt testet. Her er det blitt sett nærmere på både tilberedingsevner, funksjoner, design og brukervennlighet.

Ønsker du å lese hele testen så finner du den her hos Kagoo.co.uk.

Andre relevante tester og artikler

Dersom du ikke fant det du så etter i denne artikkelen så har vi her hos Forbrukerliv også en lang rekke andre tester som du kanskje vil synes er interessante.

Som et alternativ til denne artikkelen kan du lese vår selvrensende ovn test som har fokus på markedets beste ovner med innebygde selvrensingsprogrammer.

Ønsker du et mer komplett bilde av de beste ovnene på markedet så finner du her våre generelle ovn og varmluftsovn tester.

Er det et bestemt merke du er interessert i så kan du med fordel ta et dypdykk i våre mange produsentspesifikke tester.

Her kan du lese vår Bosch ovn test, vår Siemens ovn test og vår Electrolux ovn test. I disse testene finner du produsentenes best vurderte ovner som er anmeldt av uavhengige ekspertpaneler.

Hvis du er i gang med å bygge nytt kjøkken eller bare vil at ovnen din skal integreres i kjøkkeninnredningen så bør du lese vår generelle innbyggingsovn test. I denne artikkelen har vi samlet de beste innbyggingsovnene på tvers av produsentene.

I denne kategorien finner du imidlertid også en rekke produsentspesifikke tester.

Her kan du lese vår Siemens innbyggingsovn test.

question

Har du noen spørsmål?

Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme