Gryter test-guide: Her er de aller beste kjeler

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Når det kommer til matlaging så er det svært viktig å sørge for at du har bra utstyr, slik at du kan få et godt resultat, uansett om du liker å bruke timevis på kjøkkenet, eller er aller mest glad i raske middager i en travel hverdag. 

Uansett hva slags preferanser du har så trenger du ikke lete igjennom kasserolle-jungelen som markedet har å by på, for vi har nemlig gjort arbeidet med å finne frem til de aller beste kasserollene – både store og små – som finnes på markedet, ifølge brukeranmeldelser og eksperttester. 

Hva bør man tenke på når man skal kjøpe en gryte?

Størrelse
Gryter kommer i en rekke størrelser. Dersom du velger feil størrelse kan det gå utover matlagingen. Suppegryter (store dype kjeler), som brukes til å tilberede flytende måltider, er et alternativ. Suppegryter kommer i flere ulike størrelser, fra 5,5 l til 19 l. En 7,5–11 liters gryte er det beste alternativet dersom du trenger en universal-gryte.

Da kan du både lage større mengder mat til familiesammenkomster, eller en mindre mengde mat til deg selv og de nærmeste. Et annet alternativ er en kjele, som kan brukes til å tilberede supper og sauser. Da kjeler kan brukes med eller uten lokk for, å kontrollere fordampning, er disse gode for ethvert kjøkken.

Materiale
Det finnes mange forskjellige materialer og belegg når det gjelder gryter. Gyter med non-stick belegg er de mest praktiske å rengjøre, da du ikke trenger å bruke olje i disse. Gryter som tåler høyere temperaturer er ideelt når man skal tilberede kjøtt. Til tross for god varmeledningsevne, er aluminium uforenlig med induksjon.

Rustfritt stål et vanlig materiale for gryter, da det både er slitesterkt og lett å rengjøre. Dette materialet ruster ikke, og varmeledningsevnen gjør den ideell for flere ulike varmekilder. Kobber er et annet materiale som leder varme godt og som har lang levetid. Likevel kan kobber reagere med sure matvarer, fisk og kjøtt, så gryter av kobber er ofte belagt med tinn eller rustfritt stål.

Tykkelse
Tykkelsen kan variere mellom 3,5 mm og 5,0 mm. Formålet med gryten vil avgjøre hvilken tykkelse du trenger. Du trenger en gryte med tykk bunn dersom du bruker en elektrisk eller keramisk komfyr, slik at grytens form ikke bøyes.

Du trenger også en gryte med tykk bunn hvis du ofte lager “saktekokt” mat hvor det er viktig at varmen fordeles jevnt. En tykkere gryte kan ta lengre tid å varme opp, men når temperaturen først er nådd vil den også være enklere å holde på. Tykkere gryter vil også være mer slitesterke ved bruk over lengre tid.

Kjemikalier
Vær oppmerksom på om gryten inneholder fluorstoffer, som kan være skadelige for helsen og miljøet. Selv om flere av de skadelige fluorstoffene er ulovlige i Skandinavia, slik som PFOA og PFOS, er ikke alle fluorstoffer ulovlige.

Non-stick belegg (som PTFE, Teflon og Tefal) i panner og gryter inneholder ofte PFAS på grunn av dets vann- og fettavvisende egenskaper. Hvis du vil unngå dette, se etter produkter som er merket med: PFC-fri, PFAS-fri, fluorfri og Fluorokarbon-fri.

Vær spesielt oppmerksom på at PFOA-fri og PFOS-fri IKKE garanterer at du vil unngå alle miljøskadelige fluorstoffer, men kun de som allerede er ulovlige i Skandinavia, og derfor er helt standard. Disse grytene kan godt inneholde PFAS.

Pris
Grytepriser kan variere mye. De dyrere grytene koster 2.000 kr. eller mer. Disse tåler varme opp til 220 grader og er sammensatt av rustfritt stål. Et smart lokk og et utmerket non-stick-belegg er også inkludert.

Billigere gryter har et keramisk nonstick-belegg og en ekstra tykk bunn; de koster rundt 200 kr. Selv om disse grytene kanskje ikke er like sterke som de dyrere grytene, kan disse likevel passe godt for deg. Vurder hvor mye penger du er villig til å bruke og hvilke egenskaper ved gryten som er viktigst for deg.

Forbruker- og ekspertanmeldelser
Når du vurderer å kjøpe en gryte kan det være nyttig å lese anmeldelser fra både eksperter og forbrukere. Ekspertanmeldelser kan gi deg en ide om grytens kvalitet, hvordan den klarer seg sammenlignet med lignende produkter, og hva eksperter synes om funksjonene gryten har.

På den annen side kan forbrukeranmeldelser gi innsikt i hvordan gryten faktisk fungerer i hverdagen, hva folk liker og ikke liker ved ulike gryter, og om det finnes noen gjennomgående mangler eller utfordringer.

arrow-more

Slik vurderer og velger vi ut produktene

I denne artikkelen analyserer og sammenligner vi en rekke anerkjente og populære forhandlere på jakt etter de beste produktene på markedet. Vi har partnerskap med en rekke av landets største forhandlere, og selv om dette kan ha en innflytelse på utvalget av produkyrt til artikkelen, så beror anbefalingene våre på redaksjonens faglige og subjektive vurdering.

Hos Forbrukerliv vurderer vi produkterne ut ifra parametere som:

  1
 • Brukeranmeldelser, f.eks. Trustpilot score
 • 2
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 3
 • Forhandlerens garantier, service og omdømme
 • 4
 • Kunnskap og data om hva leserne våre foretrekker
 • 5
 • Eventuelle offisielle tester

Alt dette måles opp imot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen i artikkelen ikke representerer en rangering av produktene, men en gjennomgang av noen av markedets beste produkter til ulike behov.


Hybrid Slipp-lett ONYX™ gryte 28CM (8.2L) – stor gryte med “Try-Ply clad” -teknologi

Beste non-stick gryte

HYBRID SLIPP-LETT ONYX™ KASSEROLLE 28CM (8.2L) er perfekt til deg som vil ha en non-stick kasserolle som er holdbar og solid i bruk, og som lar deg kokkelere mange ulike retter på en enkel måte med et perfekt resultat. Modellen varmes raskt opp og er laget av høy kvalitet. 

 • Varmes raskt opp
 • God kvalitet
 • Enkel og perfekt matlaging

Forbrukerliv sin vurdering

Vi har valgt å kåre denne modellen til «beste non-stick gryte» da vi er ekstra imponerte over modellens flott non-stick belegg. Dette belegget ligger i særklasse og vil sørge for at selv omeletter med lite stekefett ikke vil sette seg fast i bunnen av stekepanne. Vi synes kvaliteten er eksepsjonell, og at modellen kommer til en god pris.

Fordeler

 • Forsterket PTFE-belegg med diamantstøv
 • Holdbar modell
 • Kan brukes til alle slags varmekilder
 • Du kan bruke metallredskape
Ulemper

 • Litt tung modell
 • Ikke egnet for bruk hvis belegget blir skadet

Dette bør du tenke på før du kjøper HYBRID SLIPP-LETT ONYX™ KASSEROLLE 28CM (8.2L):

Magnetisk rustfritt stål
Denne modellen er laget av et lag med magnetisk rustfritt stål for rask varmeoverføring og et holdbart design. Gryten har PTFE non-stick belegg med tilsatt diamantstøv som gjør den ekstra slitesterk. Grunnet “Try-Ply” teknologien passer gryten til alle komfyrtyper, i tillegg til at den er ovnsfast. Hvis belegget blir ødelagt, bør du erstatte gryten med en ny, da det potensielt kan være farlig grunnet  frigjørelse av PFAS. Men så lenge den er intakt har gryten gode non-stick egenskaper, så følg bruksanvisningen for håndtering og maks. temperatur.

28 cm i diameter
Denne kasserollen måler 28 cm i diameter, noe som sannsynligvis vil passe bra til den største kokeplaten din. Her kan du lage mye mat til mange mennesker, for med sin kapasitet på 8,2 liter vil kasserollen kunne holde all maten du trenger – uansett om du steker noe eller for eksempel lager gryterett. 

Spesifikasjoner
Kapasitet: 8.2 L
Materiale: Rustfritt stål
Farge: Stål
Non-Stick belegg: Ja

Les om ONYX Cookware her.

Jamie Oliver Everyday Saucepan 16cm 1.4L Kasserolle – til mindre oppgaver

 Best til prisen

Jamie Oliver Everyday Saucepan 16cm 1.4L

 

Jamie Oliver Everyday Saucepan 16cm 1.4L er ypperlig for deg som trenger en kasserolle som du kan bruke til de mindre matlagingsoppgavene på kjønnenet. Modellen bevarer både smak og næringsstoffer i maten, og har i tillegg et ergonomisk håndtak og en fantastisk holdbarhet – noe som gjør at modellen vil tåle å bli brukt flittig over lang tid. 

  • Bevarer smak og næringsstoffer
  • Ergonomisk håndtak
  • Ypperlig holdbarhet

Dette bør du tenke på før du kjøper Jamie Oliver Everyday Saucepan 16cm 1.4L

Laget av rustfritt stål
Jamie Oliver Everyday Saucepan 16cm 1.4L er laget av rustfritt stål med et flott og holdbart design. Dette gjør modellen svært holdbar i bruk, i tillegg til at det tar seg godt ut på kjøkkenet. Modellen kan holde 1.4 liter, som er perfekt dersom du skal lage mindre måltider eller for eksempel en siderett til middagen. 

16 cm i diamete
Denne kasserollen måler 16 cm i diameter, som i praksis vil bety at den passer på den minste kokesonen på en koketopp av gjennomsnittlig størrelse. Perfekt til alle slags mindre retter – som for eksempel havregrøt til frokost eller en porsjon med nudler til lunsj. 

Fordeler

 • Non-stick belegg av titan
 • Flott design
 • Mye valuta for pengene
 • Jevn varmefordeling
 • Elegant glasslokk
Ulemper

 • Krever litt ekstra forsiktighet under rengjøring

Forbrukerliv sin vurdering

Vi har valgt å kåre Jamie Oliver Everyday Saucepan 16cm 1.4L til «best til prisen» da vi mener du her får utrolig mye valuta for pengene. Vi liker spesielt godt hvor bra modellen ivaretar både smak og næringsstoffer i matvarene, og vi har stor tiltro til produsentens standarder når det kommer til matlaging. 

Spesifikasjoner
Kapasitet: 1.4 L
Materiale: Rustfritt stål
Farge: Stålgrå

Hybrid slipp-lett ONYX™ Saus gryte 18CM (2L) – premium design og funksjonalitet

Beste premiumvalg

 

HYBRID SLIPP-LETT ONYX™ SAUS GRYTE 18CM (2L) er et glimrende valg dersom du vil ha en gryte der kun det beste av det beste er godt nok for deg. Modellen er av ypperste kvalitet og tilbyr ONYX sitt unike heksagonale design på innsiden, modellen kan i tillegg settes i ovnen og er enkel å rengjøre i en fei når du er ferdig med matlagingen. 

 • ONYX sitt unike heksagonale design på innsiden
 • Ovnsfast
 • Enkel å rengjøre

Forbrukerliv sin vurdering

Vi har kåret denne modellen til «beste premiumvalg» da vi mener at HYBRID SLIPP-LETT ONYX™ SAUS GRYTE 18CM (2L) oser av luksus og er av eksepsjonelt god kvalitet når det kommer til gryter. Vi liker spesielt godt at modellen også kan settes i ovnen, da dette vil gjøre det uhyre enkelt å lage deilige retter da du kan kombinere matlagingen på komfyr med å sette gryten rett inn i ovnen for ekstra mange muligheter. 

Fordeler

 • Testet av redaksjonen: god erfaring
 • Fantastisk kvalitet
 • Kan brukes både med gass og induksjon
 • 100 dagers returrett
Ulemper

 • Ligger i den dyre enden av prisskalaen
 • Ved skade på belegget må gyten skiftes ut (PFAS)

Dette bør du tenke på før du kjøper HYBRID SLIPP-LETT ONYX™ SAUS GRYTE 18CM (2L):

Unikt design
HYBRID SLIPP-LETT ONYX™ SAUS GRYTE 18CM (2L) er laget av rustfritt stål som gir modellen et tidløst og elegant utseende. I tillegg er innsiden av gryten blitt designet med det unike heksagonale mønsteret som ONYX er kjent for. Her får du derfor ikke bare en funksjonell gryte, men også en som ser svært flott ut. 

18 cm diameter
Denne gryten fra ONYX måler 18 cm i diameter, noe som gjør at du vil få en god kapasitet til matlagingen din. HYBRID SLIPP-LETT ONYX™ SAUS GRYTE 18CM (2L) har i tillegg plass til hele 2 liter, slik at du kan lage mat til hele familien uten å måtte bruke mange ulike kokekar for å ta på deg oppgaven.

Spesifikasjoner
Kapasitet: 2 liter
Materiale: Rustfritt stål
Farge: Stålgrå og sort


Function Trend Stekegryte 6L – kvalitetsmodell til store porsjoner

Best til alle slags formål

 • 4,7 av 5 stjerner fra brukerne hos Google Shopping

 

Function Trend Stekegryte 6L

Function Trend Stekegryte 6L er et ypperlig valg dersom du vil ha en ekstra stor stekegryte som enkelt kan brukes til alle slags formål på kjøkkenet – en svært praktisk modell med til sammen 2 lag med non-stick belegg slik at du vil kunne steke eller koke alt av matvarer til både deg og de du er glad i. 

 • 2 lag med belegg
 • Stor kapasitet
 • Praktisk design

Dette bør du tenke på før du kjøper Function Trend Stekegryte 6L

Laget av aluminium
Function Trend Stekegryte 6L er laget av aluminium, som bidrar til den lette vekten. Dette er en fordel dersom du skal løfte mye på stekegryten med én hånd. Aluminium er et utrolig lett materiale som ofte brukes i stekepanner og gryter. Materialene gjør også modellen svært enkel å rengjøre. 

30 cm i diameter
Denne stekegryten måler hele 30 cm i diameter, slik at den vil passe perfekt til den største kokesonen på koketoppen din. I tillegg har modellen en kapasitet på så mye som 6 liter. Du kan derfor bruke Function Trend Stekegryte 6L til å lage store måltider til mange mennesker – enten du ber hjem gjester eller om du har en stor familie å brødfø hjemme. 

Hva sier brukerne om Function Trend Stekegryte 6L?

Brukerne hos Google Shopping har tildelt modellen hele 4,7 av 5 mulige stjerner, som sier mye om hvor bra modellen presterer i praksis. Brukerne trekker spesielt frem modellens lette vekt, praktiske design og store kapasitet som store fordeler, men nevner også at varmeledningen kunne vært litt bedre. 

Fordeler

 • Veier lite
 • Enkel å håndtere
 • Lett rengjøring
 • Non-stick bunn
Ulemper

 • Varmeledningen kunne vært litt bedre

Forbrukerliv sin vurdering

Denne modellen har vi inkludert da vi mener den gir deg utrolig gode muligheter på kjøkkenet, uansett om du skal koke opp vann, supper eller gryteretter – eller steke noe som spruter mye. Da vil du kunne steke alle slags matvarer i olje uten å bekymre deg for at de skal sprute oljen utover resten av koketoppen. Vi er også ekstra imponerte over det praktiske designet. 

Spesifikasjoner
Kapasitet: 6 liter
Materiale: Aluminium
Farge: Sort


Heirol Kjele 15 liter – ypperlig til langvarig matlaging

Best til store måltider

Heirol Kjele 15 liter

Heirol Kjele 15 liter er et strålende valg dersom du er på utkikk etter en modell som skal brukes når du skal bruke ekstra lang tid på matlagingen. Modellen passer godt til alle slags koketopper, fordeler varmen utrolig bra og er designet på en robust og praktisk måte. Perfekt dersom du har en stor familie eller mange gjester å lage mat til. 

 • Passer til alle slags koketopper
 • Fantastisk varmefordeling
 • Robust konstruksjon

Dette bør du tenke på før du kjøper Heirol Kjele 15 liter:

Stor modell av rustfritt stål
Heirol Kjele 15 liter er laget av rustfritt stål, som er et relativt lett og rimelig materiale som egner seg perfekt til matlagingen. Modellen er holdbar og har hele 3 lag slik at du kan lage mat over svært lang tid dersom du trenger det. Modellen er også enkel å vaske da den kan settes rett inn i oppvaskmaskinen når du er ferdig. 

Ekstra stor kapasitet
Heirol Kjele 15 liter har en kapasitet på 15 liter – som navnet tilsier. Dette er en utrolig stor kapasitet og er perfekt dersom du lager enorme mengder med mat, for eksempel dersom du skal fryse ned ferdige retter. Dersom du er glad i å lage hjemmelaget kyllingbuljong så er modellen også perfekt til dette. 

Fordeler

 • 3-lags rustfritt stål
 • Perfekt til langtidssteking
 • Kan vaskes i oppvaskmaskin
Ulemper

 • Bunnen er litt tynn

Forbrukerliv sin vurdering

Vi har valgt å inkludere Heirol Kjele 15 liter i denne artikkelen over de beste kasserollene på markedet da modellen virkelig imponerer oss på flere fronter. Vi er mest imponerte over den ypperlige varmefordelingen, men liker også modellens design og holdbarhet svært godt, noe som er viktig dersom matlagingen tar ekstra lang tid – for eksempel dersom du skal lage hjemmelaget buljong. 

Spesifikasjoner
Kapasitet: 15 liter
Materiale: Rustfritt stål
Farge: Stålgrå


Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm – ripefri og holdbar 

Best til store måltider

 • 4,6 av 5 stjerner fra brukerne hos Google Shopping

Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm

Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm er perfekt dersom du vil ha en holdbar gryte med lokk som er designet i Frankrike, som også er laget i et ripefritt materiale slik at du til og med kan bruke metallreskaper i den. Modellens anti-ripe belegg er laget av titan og kan vare opptil 6 ganger lengre enn vanlige belegg kan. Non-stick belegget er 100 % trygt og kommer med et eget thermo-signal. 

 • Laget i Frankrike
 • Thermo-Signal
 • 100 % trygt non-stick belegg

Dette bør du tenke på før du kjøper Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm:

Laget av lette materialer
Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm er laget av aluminium, som er ypperlig i bruk på kokekar som skal være lette å løfte på. De franske designerne har derfor tatt dette i betraktning og laget en lettvekts-modell som også er utrolig enkel å rengjøre. 

24 cm i diameter
Denne modellen måler 24 cm i diameter, som passer veldig bra til store måltider som du kan lage på de store kokesonene på koketoppen din. Her får du i praksis en kapasitet på 5.2 liter, som er mer enn nok til å lage ekstra store retter til en gjeng med mennesker, eller til å ha i fryseren på dager der du ikke har lyst til å lage mat. 

Hva sier brukerne om Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm?

Brukerne hos Google Shopping har gitt Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm en vurdering på hele 4,6 av 5 mulige stjerner. Brukerne trekker spesielt frem den lette vekten og enkle rengjøringen som store fordeler, men nevner i tillegg at de skulle ønske at selve håndtaket var isolert. 

Fordeler

 • Tykk induksjonsbunn
 • Enkel å rengjøre
 • Ypperlig til småkoking
 • Ovnssikker
Ulemper

 • Håndtaket på lokket er ikke isolert

Forbrukerliv sin vurdering

Vi har valgt å inkludere Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm i denne artikkelen da vi virkelig synes den er en verdig kandidat på markedet. Vi er ekstra glade for at modellen er laget i Frankrike og har et non-stick belegg som ikke inneholder helseskadelige kjemikalier – noe som er en ekstra stor fordel da mange non-stick belegg kan inneholde uønskede stoffer. 

Spesifikasjoner
Kapasitet: 5.2 liter
Materiale: Aluminium
Farge: Sort


Hvilke kasseroller er de beste til matlaging? 

Det er ikke nødvendig å eie massevis av gryter og panner (selv om du lager mye mat), men å eie en blanding av de riktige typene er imidlertid helt nødvendig. Markedet gir deg et utrolig stort utvalg av ulike stiler, materialer og priser – alt ifra støpejern og rustfritt stål til aluminium og kobber. Det er derfor lurt å være godt informert om hva forskjellene er og hvilke typer som er best når du skal tilberede ulike typer matvarer. Du trenger ikke å betale i dyre dommer for de dyreste modellene for å finne en god modell, det er viktigere at du finner en gryte som passer perfekt til det du har tenkt å bruke den til. 

Sett eller individuelle gryter?

Skaff deg en oversikt over grytene og pannene du allerede eier for å finne ut hva som må erstattes eller legges til i samlingen. Individuelle gryter og panner er enkle å få tar i dersom du bare trenger å bytte ut en kasserolle med riper. Du kan imidlertid også velge et helt sett dersom samlingen din ikke er spesielt stor, men da bør du sørge for at kokekarene i settet du velger stemmer overens med matlagingsstilen din, slik at du ikke sitter igjen med kokekar du sjelden bruker.

Tenk over hva du lager ofte; dette vil påvirke valget ditt. Hvis du for eksempel steker kjøtt ofte så vil en støpejerns-gryte gi en jevn bruning. Nonstick-modeller er best til retter som eggerøre, pannekaker eller mer delikat mat som fisk. Rustfritt er i tillegg perfekt for praktisk talt all mat som trenger bruning. Det kan også være lurt å velge en modell med glasslokk som lar deg se hva som skjer inne i gryten uten å måtte løfte av lokket og slippe ut dampen. 

Velg riktig modell til koketoppen

Det er uhyre viktig at kokekaret ditt passer sammen med koketoppen din. Flatbunnede modeller som ikke deformeres er avgjørende for en jevn matlaging. Bruker du gass så kan du være litt mer tilgivende, men du vil uansett ha god kontakt mellom bunnen av pannen og brennerne. Kokekar med magnetiske egenskaper er en nødvendighet for en induksjonstopp. Ta gjerne med en magnet når du handler. Hvis den fester seg til bunnen så passer modellen til induksjon.

Dersom du vil kunne bruke modellen i ovnen så må du også dobbeltsjekke dette. Ikke alle modeller kan settes rett inn i ovnen, spesielt hvis de har håndtak med f.eks. gummibelegg. Sjekk ved hvilken temperatur dette kokekaret kan brukes – enkelte modeller tåler kun 170 grader, mens andre tåler så mye som 260 grader. 

Hva slags kasseroller er best til akkurat dine behov? 

Velg helst et materiale som passer til teknikkene du bruker på kjøkkenet. For eksempel blir sautert mat aller best i panner som overfører varme raskt, mens stekt mat trenger panner som holder på varmen over lengre perioder. Du bør ikke lage hvite sauser eller tomatsauser i kokekar uten et lag av kobber eller aluminium, og det er fordi disse ingrediensene reagerer med metallet.

Rustfritt stål

Langvarig og klassisk rustfritt stål er et godt valg for bruning og braisering. Ofte kommer disse solgt i sett, og rustfrie kokekar kan anses som kjøkkenets arbeidshest da de takler alt ifra sylting til pastasauser. 

Fordelene ved rustfritt stål er at materialet er holdbart, lett å ta vare på og ikke reagerer med enkelte matvarer. I tillegg gir det en rask og jevn oppvarming. Ofte er en slik modell magnetisk og kompatibel med induksjonstopper, i tillegg til at den kan settes i oppvaskmaskinen og ofte i ovnen. 

Ulempene ved rustfritt stål er at det noen ganger er vanskeligere å rengjøre, derfor kan det være lurt å ha en nonstick-panne i tillegg.

Nonstick-belegg

Slitesterke nonstick-belegg passer bra til delikat mat, inkludert egg, fisk og pannekaker. Det er fordi lite eller ingen olje er nødvendig, derfor er nonstick-panner et godt valg for retter med lavt fettinnhold.

Fordelene er at belegget er eksepsjonelt lett å rengjøre, du trenger mindre olje til matlaging som eliminerer noe fett fra kostholdet ditt. Avhengig av primærmaterialet – som regel aluminium – er de fleste delene ideelle til bruk på alle slags koketopper, inkludert induksjon. De fleste delene er ovnssikre til 260 grader, men ta hensyn til håndtaksmaterialet.

Ulempen er at maten ikke brunes like godt i en nonstick-panne. I tillegg blir det fort riper, selv om noen produsenter nå hevder at pannene deres er trygge med bruk av metallredskaper. Selv om de sies å tåle oppvaskmaskin så kan den høye varmen fra en oppvaskmaskin og det sterke vaskemiddelet forkorte pannens levetid.

Emaljert støpejern

Disse klassiske, fargerike modellene går sømløst over fra komfyrtopp eller ovn til spisebordet ditt. Disse er også perfekte for braisering, stuing, langtidskoking og steking av kjøtt – spesielt dersom du finner en modell med lokk. 

Fordelene inkluderer at maten varmes sakte og jevnt opp, og materialet holder godt på varmen. Dette er et slitesterkt belegg som ikke reagerer med syre i enkelte ingredienser. De vil som regel tåle oppvaskmaskin, og er korrosjonsbestandig og ovnssikre opp til 260 grader.

Ulempen er at de er tunge, og de blir enda tyngre når de fylles med mat. Små håndtak på en modell med lokk kan gjøre transporten fra komfyrtoppen til ovnen litt tungvint. Det er selvfølgelig ikke et problem med en stekepannene. 

Ubelagt støpejern

Et flott alternativ til nonstick-belegg er ubelagt støpejern. Støpejern er ekstremt slitesterkt og kan forvarmes til temperaturer som vil brune kjøtt. I tillegg vil en slik modell også tåle ovnstemperaturer godt over det som anses som trygt for nonstick-panner.

Fordeler er at materialet er slitesterkt og klassisk, samt at modellene lett kan flyttes fra komfyrtoppen til ovnen – slik at du for eksempel kan tilberede en stek og deretter fortsette å steke den i ovnen.

Ulempen er at noen støpejernspanner fordeler varmen ujevnt. Å rengjøre en slik gryte kan være en utfordring i begynnelsen, men når pannen din får patina så blir oppgaven lettere. Du må også smøre en slik modell med olje fra tid til annen. Den vil ikke tåle oppvaskmaskin, og kan ruste om den står i fuktige omgivelser.

Kobber

Ekte kobberkokekar gir en rask og jevn matlaging, og kjøles raskt ned for en maksimal kontroll. Se etter kraftig og tykt for lengst mulig brukstid og minst mulig slitasje.

Fordelen er at en slik modell er ideell til alt ifra steking på høy varme, sautering og steking til forsiktig putrende delikate sauser. En kobbermodell tilbyr også en flott presentasjon på bordet. Tunge modeller med håndtak av jern eller messing er trygge for ovnsbruk.

Ulempen er at slike modeller er veldig dyre og lett kan bulkes. Kobber er et reaktivt metall, men dagens kokekar er som regel dekket med et ikke-reaktivt metall som tinn eller rustfritt stål som gjør dem trygge å lage mat i. Kopper er ikke kompatibelt med induksjonstopper. Utsiden av en kobbermodell kan over tid få en patina som krever fjerning med en kobberrens, og en slik modell kan kun vaskes for hånd.

Er du glad i å lage mat og interessert i flere informative artikler om de beste produktene markedet har å by på – både ifølge eksperter og forbrukere? Da kan du med fordel ta en titt på våre artikler om koketopper, store stekepanner eller knivblokker, slik at du kan ta gode og informerte valg når det kommer til matlagingen din. 


Beskrivelse av kilder og tester

Vi håper du føler at det ligger mye arbeid bak denne artikkelen. Vi ønsker å gi deg en objektiv vurdering av alle produkter, og derfor stoler vi på både offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne anmeldelser på tvers av både danske og internasjonale nettbutikker. Vårt forskningsteam har undersøkt markedet og undersøkt alle relevante kilder.I vårt arbeid har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:
Google Shopping

Google Shopping lar brukerne søke på produkter slik at de kan finne og sammenligne ulike modeller. Her har brukerne anmeldt følgende modeller: 

Du kan lese mer om Function Trend Stekegryte 6L her.
Du kan lese mer om Tefal Unlimited Premium med lokk 24 cm her.


FAQ

Hvilke kasseroller er best?
Jamie Oliver Everyday Saucepan 16cm 1.4L, Function Trend Frying pan 6L, Heirol Kjele 15 liter og Tefal Unlimited Premium med lokk 24cm.
Hva bør jeg tenke over før jeg kjøper en kasserolle?
Vurder spesielt størrelse og form. Før du kjøper en gryte bør du finne ut av den beste størrelsen for det du vil lage av mat. Runde modeller er gode til gryteretter og supper, mens ovale modeller er best til stek eller tilberedning av hele lammelår eller biter av svinekjøtt. Tenk også over størrelsen du vil komme til å trenge i hverdagen.
Hva slags kasseroller trenger jeg?
Det lønner seg å ha minst én av hver størrelse på kokesonene til koketoppen din. I tillegg kan det lønne seg å ha en modell som også kan settes i ovnen, og gjerne vaskes i oppvaskmaskin. Du kan i tillegg dra fordel av ulike former som f.eks. ovale eller runde modeller – og modeller med og uten lokk.

 

 

 

 

 

 

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere