Gasskomfyr Test – Her er de beste gasskomfyrene

0

Selv om gasskomfyr er en veldig gammel komfyrtype, har den likevel mange fordeler som elektriske komfyrer ikke har. Derfor er gasskomfyr det arbeidsredskapet kokker, gourmeter og gastronomientusiaster foretrekker. Her har vi samlet resultatene fra en rekke tester og brukeranmeldelser av gasskomfyrer på nettet, slik at du lettere får oversikt over hvilken gasskomfyr som passer best inn i hjemmet ditt.

Man skulle kanskje tro at gasskomfyren er historie nå. Den vanlige elektriske komfyren er nå vanligst i de aller fleste hjem, og de moderne induksjonskomfyrene er også på god vei til å overta kjøkken over hele verden.

Gasskomfyren har en rekke fordeler som ikke engang avansert teknikk har klart å gjøre bedre. Mange profesjonelle kokker og amatørkokker foretrekker gasskomfyr, og derfor undersøker vi de moderne versjonene i denne artikkelen.

Gasskomfyren krever spesiell tilkobling til enten natur-, by- eller flaskegass, og dette gjør installeringen litt mer komplisert. Derfor er det som regel de mer seriøse gastronomene og profesjonelle kokker som bruker gasskomfyr.

Dette betyr i praksis at det ikke finnes så mange forbrukertester av dette strålende kjøkkenelementet. I denne artikkelen tar vi derfor ikke utgangspunkt i desiderte tester slik vi pleier, men tar heller en titt på de gasskomfyrene som er mest populære hos kresne skandinaviske kjøkkenentusiaster. Vi ser selvfølgelig også på eventuelle tilgjengelige forbrukeranmeldelser som ofte er en god indikator på om produktet fungerer i hverdagens husholdning.


Gram GK3610-90BX

gram-gk3610-90bx

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

En populær modell fra Gram er GK3610-90BX, som prismessig ligger under mange tradisjonelle elektriske komfyrer. Her er det snakk om et svært bra produkt som har fin A-energimerking. Energiforbruket for denne modellen ligger 20 % under kravet for energimerke A, der de fleste vanlige komfyrene ligger. Denne komfyren har elektronisk tenning av gassbrennerne, som både virker med flaskegass, bygass og naturgass. Det følger med spesialdyser til de ulike gasstypene.

Designet er moderne med stål-flater og klassiske skruknapper. Selve ovnen er tradisjonelt bygd med elektrisk oppvarming og et ovnsrom på 66 liter. Ovnsdøren har 3-lags glass som sikrer at utsiden ikke blir så varm at man brenner seg på den. Glasset på innsiden kan enkelt tørkes av dersom fettsprut eller matrester har brent seg fast og forhindrer innsyn. En praktisk damprengjøringsfunksjon sikrer at vask av innsiden av døren og de andre flatene er lett som en lek.

Om man ser på brukervurderingene av Gram GK3610-90BX, ser man at mange er fornøyde med modellen. I gjennomsnitt får den 4,4 av 5 stjerner, og brukerne uttrykker begeistring for designet og hvor raskt komfyren varmer. Gass er generelt lynraskt å jobbe med, men Gram GK3610-90BX skiller seg ekstra ut med oppvarming av ovnen: Du kan få temperaturen opp på 180 grader på bare 5 minutter. Ovnen har dessuten hele 11 funksjoner, blant annet spesielle tine- og pizzafunksjoner.

Fordeler ved Gram GK3610-90BX:

🔵 Energivennlig modell med A-merke
🔵 Lekkert design med stålflater
🔵 Fungerer med alle gasstyper
🔵 Praktisk damprengjøringsfunksjon
🔵 Lynoppvarming av ovn
🔵 Multifunksjonsovn med 11 funksjoner


Electrolux EKK6050AOW

gaskomfur electrolux-ekk6050aow

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Dersom prisen er viktig for deg, er Electrolux EKK6050AOW verdt å undersøke. Den ligger i den billigste enden av prisskalaen og er et strålende produkt fra en av de største hvitevareprodusentene i verden. Forbrukerne gir også uttrykk for stor tilfredshet: I gjennomsnitt gir de 4,7 av 5 stjerner, for eksempel på hvitevareportalen Whiteaway.

Til den prisen er det ikke overraskende at Electrolux EKK6050AOW ikke har like mange spesialfunksjoner som de mye dyrere modellene, men den har alle funksjonene du trenger i hverdagen. Multifunksjonsovnen byr på 6 av de mest brukte standardfunksjonene, og med 72 liter er det god plass også til større porsjoner. Komfyren utmerker seg med et flott A-merke på energi.

Selve gassbrennerne på Electrolux EKK6050AOW yter faktisk mye mer enn på mange av de dyre modellene – de leverer helt opp til 3800 Watt, noe som lynraskt kan koke opp store gryter. På tilbehørsdelen har de ikke spart på noen ting, ettersom det til denne prisen følger med både langpanne, to stekeplater og en rist. Du kan oppbevare alt i den innebygde varmeskuffen når du ikke bruker det.

Fordeler ved Electrolux EKK6050AOW:

🔵 Merkevare til svært lav pris
🔵 Svært tilfredse forbrukere
🔵 Stort ovnsrom på 72 liter
🔵 Energimerke A
🔵 Ekstra kraftige gassbrennere
🔵 God tilbehørspakke og innebygd varmeskuff


WITT WGC 90 S

witt-wgc-90-s

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
16 349,00 Kr. 0,00 Kr. 16 349,00 Kr. Les mer
16 349,00 Kr. 0,00 Kr. 16 349,00 Kr. Les mer
16 349,00 Kr. 0,00 Kr. 16 349,00 Kr. Les mer

 

Hvitevaremerket Witt er kjent for litt mer eksklusive løsninger, som også er tilfellet med WITT WGC 90 S. Den ligger ganske høyt prismessig sammenlignet med en gjennomsnittlig gasskomfyr. Til denne prisen får du likevel en virkelig lekker komfyr, der det har blitt jobbet mye med designet. Stilig moderne snitt med finish i rustfritt stål og glass.

Med WITT WGC 90 S får du også en ekstra stor ovn på 87 liter som gir bedre plass til den store kalkunen eller matlaging til større selskap. Multifunksjonsovnen byr på 8 forskjellige funksjoner, og en avkjølingsvifte sikrer at ovnsdøren ikke blir for varm utvendig. Du kan dessuten ta av den innerste delen av glassdøren slik at rengjøringen blir mye lettere. Vær oppmerksom på at komfyren måler 90 cm i bredden, som er litt mer enn vanlige standardhvitevarer.

Tradisjonelle gasskomfyrer gir deg vanligvis 4 gassbrennere, men med WITT WGC 90 S får du hele 5 stykker. Du får nemlig en ekstra brenner i midten med tredobbel funksjon som kan yte opp til 3500 Watt. Det er mye, og her kan du lynraskt koke opp også store gryter. Det følger med dyser både til flaskegass, bygass og naturgass, så alle muligheter er åpne.

Fordeler med WITT WGC 90 S:

🔵 Eksklusiv merkevare i lekkert design
🔵 Ekstra stort ovnsrom på 87 liter
🔵 Kjølevifte i ovnsdøren
🔵 Lett rengjøring med avtakbar innerdør av glass
🔵 Ekstra ”turbo”-brenner i midten – til sammen 5 gassbrennere
🔵 Kan brukes til alle typer gass


SMEG C6GMX8

smeg-c6gmx8-gaskomfur

 

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
13 699,00 Kr. 0,00 Kr. 13 699,00 Kr. Les mer

 

SMEG er kjent for å være ett av de finere merkene innenfor hvitevarer. Gasskomfyren SMEG C6GMX8 utstråler moderne design og smarte funksjoner. Prisen ligger en del over middels for en gasskomfyr, men med denne modellen får du også mer enn gjennomsnittet. Energiforbruket ligger 20% under A-nivået på energiskalaen, og den praktiske selvrensefunksjonen gjør rengjøringen veldig enkel.

Gassbrennerne er selvsagt det viktigste på en gasskomfyr, og her skiller SMEG C6GMX8 seg ut med den fremste brenneren til venstre, som kan fyre opptil 4000 Watt. Ingen andre komfyrer kan overgå dette, og det er utrolig praktisk dersom en stor gryte må varmes opp på et blunk. Komfyren kan du stille inn til flaskegass, bygass eller naturgass.

Selve ovnen på SMEG C6GMX8 fungerer på vanlig elektrisitet slik som de fleste andre gasskomfyrene, men med denne modellen får du en rekke spesialfunksjoner med på kjøpet: Blant annet elektronisk programvalg og automatisk av og på-funksjon. Det er også inkludert teleskoputtrekk, og de 3 lagene av herdet glass i ovnsdøren sikrer at yttertemperaturen blir holdt nede.

Fordeler med SMEG C6GMX8:

🔵 Stilig moderne design
🔵 Energimerke A, men med 20 % ytterligere besparelse
🔵 Ekstra kraftig brenner på 4000 Watt
🔵 Gode ovnsfunksjoner med blant andet automatisk av/på
🔵 Tre lag herdet glass i ovnsdøren


Gorenje K613E17WKD

gorenje-k613e17wkd

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Den absolutt billigste gasskomfyren i testen er Gorenje K613E17WKD, som slår de fleste vanlige komfyrene på pris. Her får du hverken avansert design eller eksotiske funksjoner, men Gorenje K613E17WKD kan alt som trenges i en vanlig husholdning. Forbrukerne som allerede har anskaffet seg denne modellen er også svært fornøyde om man skal tro anmeldelsene på Whiteaway. Her får modellen 4,8 av 5 stjerner – dette er basert på relativt få anmeldelser.

Gorenje K613E17WKD byr også på utmerket volum i ovnen med 72 liter, og det er bra med innvendig belysning. Designet er tradisjonelt med skruknapper slik at alle kan bruke ovn og komfyr uten problemer. Det doble glasset i ovnsdøren holder temperaturen på utsiden lav, slik at man ikke brenner seg ved et uhell. Både rist, emaljert stekeplate og ekstra dyp langpanne er med i prisen.

Kokedelen skuffer heller ikke på Gorenje K613E17WKD som har to standardbrennere, en stor brenner og en ekstra brenner. Komfyren er fabrikkinnstilt til flaskegass, men det følger med spesialdyser både til by- og naturgass.

Fordeler ved Gorenje K613E17WKD:

🔵 Svært attraktiv prissetting
🔵 Gode anmeldelser fra forbrukerne
🔵 72 liter ovnsvolum
🔵 Dobbeltglass i lågen
🔵 4 brennere inklusiv dyser til alle typer gass


SMEG C92GPX8

smeg-c92gpx8

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Enten du er matentusiast på amatørbasis eller profesjonell kokk på fulltid, står SMEG C92GPX8 som en av de aller beste alternativene i gasskomfyrverdenen. Denne modellen er absolutt ikke billig, men for prisen får du en ekstra stor komfyr med hele 6 gassbrennere og 2 separate ovner. Begge ovnene har A-merke på energiforbruk, men ligger i praksis 10% under kravene til A-merket.

De 6 gassbrennerne er fabrikkinnstilt til naturgass, men kan justeres til å bruke by- eller flaskegass med de medfølgende spesialdysene. 6 gassbrennere gir deg ultimat frihet under matlagingen. Hvis du skal steke eller koke ved høy varme, kan du få stor glede av de store brennerne på henholdsvis 3 og 5 kW, mens de små gassbrennerne på 1-1,75 kW kan ta seg av de vanlige og mindre oppgavene.

SMEG C92GPX8 har et flott og profesjonelt design i rustfritt stål og er hele 90 cm bred. I tillegg til den vanlige 70-liters ovnen har det blitt plass til en mindre 27-liters ovn. Dette er praktisk og strømsparende dersom du skal varme baguetter eller andre småting. Ovnsdørene har doble glasslag, der det innerste kan tas av for rengjøring. Selve rengjøringen er enkel, takket være den innebygde pyrolysefunksjonen.

Fordeler ved SMEG C92GPX8:

🔵 Stor, men energibesparende komfyr
🔵 Veldig flott design i rustfritt stål
🔵 6 gassbrennere på opptil 4 kW
🔵 2 separate ovner på hhv. 70 og 27 liter
🔵 Innebygd pyrolysefunksjon


Gram 6GK 610-40 L

gram-6gk-610-40-l-gaskomfur

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Dersom du har lyst å prøve deg på en gasskomfyr, er Gram 6GK 610-40 L et utmerket alternativ – og i tillegg et svært populært valg. Prisen ligger på samme nivå som en vanlig komfyr, men her får du mulighet til å kokkelere med ekte gass, og komfyren understøtter både flaske-, by- og naturgass. I utgangspunktet er den innstilt til flaskegass, men det følger med spesialdyser til de andre gasstypene. Forbrukerne anbefaler produktet sterkt om man ser på vurderingene på hvitevareportalen Whiteaway, hvor komfyren scorer hele 4,8 av 5 stjerner.

Selve designet på Gram 6GK 610-40 L er relativt tradisjonelt, så det skiller seg ikke veldig ut dersom resten av hvitevarene dine er standardiserte. Selve ovnen går på strøm, og utmerker seg dessuten på flere områder: Blant annet består den barnesikrede døren av 3 lag glass, slik at den ikke blir så varm utenpå. Inni kan det gå ekstra kjapt, fordi lyn-oppvarmingen kan varme opp ovnen til 180 grader på bare 5 minutter.

De har også tenkt på rengjøringen da de designet Gram 6GK 610-40 L. Selve ovnsdøren har fullt glassparti på den innvendige siden slik at av-tørking blir veldig lett. Ovnen har også en innebygd Stream Clean-funksjon. Ved bruk av denne funksjonen fyller du bare litt vann i langpannen, og så sørger programmet selv for å løsne fett og skitt.

Fordeler ved Gram 6GK 610-40 L:

🔵 Prismessig på nivå med standardkomfyrer
🔵 Kan brukes både med by-, natur- og flaskegass
🔵 Høy tilfredshet hos forbrukerne
🔵 Barnesikring og 3-lags glass
🔵 Lynoppvarming
🔵 Fullt glasslag på innsiden av ovnsdøren
🔵 Innebygd Steam Clean-funksjon


Gorenje K617E14WKD

gorenje-k617e14wkd-gasskomfyr-test

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Gorenje fokuserer på å utvikle kjøkkenutstyr og hvitevarer som passer i et vanlig, travelt hjem, og med Gorenje K617E14WKD får du en gasskomfyr som er både rimelig i pris og enkel å holde ren. Denne modellen er en drøm for travle småbarnsforeldre som ikke har tid til å gnikke og pusse; en klassisk modell som har alle de nødvendige funksjonene man trenger.

Her får du 4 kokesoner, og komfyren er kompatibel med både flaskegass, by- og naturgass for enkel og rask oppvarming og matlaging. Selve ovnsrommet har en god størrelse på 67 liter, og alt er intuitivt og enkelt å bruke.

Komfyren har et klassisk utseende med hvit emalje, men på overflaten gjemmer det seg et Anti Fingerprint-belegg som gjør at matflekker og fettete fingre ikke så lett setter merker. Alt du trenger å gjøre er å tørke over med en klut, så er komfyren fin og ren igjen. Inni ovnen gjør Gorenje K617E14WKD også rengjøringen enkel for deg: Den spesielle emaljen brenner bort fett og skitt når ovnen er over 200 grader varm, og du kan også ta en skikkelig rens ved hjelp av pyrolyse. Da varmer ovnen seg opp til 500 grader og brenner bort matrester, slik at du bare trenger å tørke bort asken.

Dette er et veldig rimelig produkt som gjør alt det som trengs av en komfyr og er praktisk og effektiv for et travelt hjem.

Fordeler med Gorenje K617E14WKD:

🔵 Mye kvalitet for pengene
🔵 Svært lett å rengjøre
🔵 Energimerke A
🔵 67 liters ovnsrom
🔵 Kan kobles på by-, flaske- og naturgass


Asko CG 9672S

asko-cg-9672s-gasskomfyr

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Her får du en luksuskomfyr for matelskere. Asko har utviklet en gasskomfyr i toppklasse, som er perfekt for hobbykokken som liker å lage mat. Prisen på Asko CG 9672S er ikke den laveste av de presenterte modellene, men du får valuta for pengene og skikkelig solid utstyr til kjøkkenet.

Asko CG 9672S er en drøm å bruke for hobbykokker – og har også en flott finish i rustfritt stål – perfekt for et moderne kjøkken. De 4 gassbrennerne lar deg slå deg løs med kokkeleringen og varmes raskt opp og kontrollerer temperaturen. Komfyren kan kobles på både flaske-, by- og naturgass.

Den integrerte, elektriske ovnen er også meget funksjonell med alle programmer du trenger, samt teleskoputtrekk på hele 3 nivåer som gjør det lett å ta ut for eksempel tunge langpanner uten at du risikerer å brenne deg. I tillegg har den innebygd steketermometer slik at du enkelt kan holde øye med for eksempel kjøttet.

Denne lekre komfyren fra Asko er også veldig lett å holde pen og ren. Ovnen har katalysefunksjon, der emaljen bryter ned fett når ovnen blir varmere enn 200 grader. I tillegg kan du kjøre en selvrensende pyrolyse som brenner bort fett- og matrester på 500 grader, når du synes det er på tide. Alt du selv må gjøre er å tørke bort asken etterpå.

Fordeler med Asko CG 9672S:

🔵 Stilig og profesjonell kvalitetsmodell
🔵 Teleskoputtrekk på 3 nivå
🔵 67 liters ovnsrom
🔵 Selvrensende
🔵 Innebygd steketermometer
🔵 Kompatibel med alle gasstyper


Gasskomfyr guide – Dette bør du vite om gasskomfyrer

Hva er en gasskomfyr?

En gasskomfyr er en komfyr som avgir varme ved forbrenning av enten flaskegass eller innlagt by- eller naturgass. På de fleste moderne gasskomfyrer er det kun selve kokeplaten som blir oppvarmet med gass, mens ovnen bruker elektrisitet. Det er også mulig å få tak i gasskomfyrer med gassoppvarming av både komfyr og ovn. Selv om gasskomfyren er en veldig gammel oppfinnelse, er salget økende i Norge, både på grunn av hytter og fritidsboliger, men også fordi mange profesjonelle kokker og matentusiaster sverger til å lage mat over gass. Fordelen er at temperaturendringen skjer øyeblikkelig når du skrur gasstilførselen opp eller ned.

Fordeler med en gasskomfyr

Den største fordelen med gasskomfyren er at varmen under pannen eller gryten kan justeres på sekunder. Dette kan du ikke gjøre på en tradisjonell komfyr fordi disse vanligvis har en innebygd varmeplate med tydelig treghet.

De moderne induksjonskomfyrene har ikke plater som absorberer og holder på mye av varmen, men de krever til gjengjeld at du har induksjonsvennlige gryter og stekepanner med tykk, magnetisk bunn, som også kan være litt trege med hensyn til temperaturregulering. Med en gasskomfyr kan steketemperaturen finjusteres på et øyeblikk, noe som kan være avgjørende når man jobber med litt finere matlaging. Derfor foretrekker nesten alle profesjonelle kokker gasskomfyr.

I Norge er gasskomfyren det foretrukne valget til hytter og fritidsboliger fordi den ikke trenger strøm til matlagingen. Det er også en god løsning hvis du bor i et område med ustabilt strømnett på grunn av rasfare, vind eller flom.

Selve ovnen bruker vanligvis strøm fordi det gir mange flere muligheter for regulering og automatikk. Alle de populære modellene vi har presentert i denne artikkelen har elektrisk ovn. Det er mulig å få tak i gasskomfyr der ovnen bruker gass til oppvarming, men dette gir likevel en del utfordringer, som Dagbladet.no og Klikk.no har skrevet om etter å ha testet komfyrer av denne sorten. Selve testene er av litt eldre dato.

Generelt er gasskomfyren lite utbredt og derfor redusert i antall tester fra medier og testlaboratorier. Vi fant likevel en seriøs og detaljert guide hos svenske Smartson.se. Guiden er ikke helt oppdatert og har av den grunn ikke inkludert dagens mest populære produkter, men den kan likevel være utmerket som inspirasjon når du skal velge gasskomfyr. Guiden gir deg nemlig gode tips til hvilke funksjoner du bør se etter.

Regler for gaskomfurer

Selv om en moderne gasskomfyr er veldig trygg å bruke, er ikke brenning av gass helt ufarlig om installasjonen ikke er satt opp korrekt. Derfor må det alltid gjøres av en autorisert installatør. Det er også spesielle regler for hvor og hvordan gassflasker må plasseres. Du kan lese reglene for håndteringen av gass på Lovdata.no. I tillegg har Sunwind laget en fin oversikt over regler og anbefalinger for bruk av gass i hytte og bolig.