Gasskomfyr Test – Her er de beste gasskomfyrene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Selv om gasskomfyr er en veldig gammel komfyrtype, har den likevel mange fordeler som elektriske komfyrer ikke har. Derfor er gasskomfyr det arbeidsredskapet kokker, gourmeter og gastronomientusiaster foretrekker. Her har vi samlet resultatene fra en rekke tester og brukeranmeldelser av gasskomfyrer på nettet, slik at du lettere får oversikt over hvilken gasskomfyr som passer best inn i hjemmet ditt.

Man skulle kanskje tro at gasskomfyren er historie nå. Den vanlige elektriske komfyren er nå vanligst i de aller fleste hjem, og de moderne induksjonskomfyrene er også på god vei til å overta kjøkken over hele verden.

Gasskomfyren har en rekke fordeler som ikke engang avansert teknikk har klart å gjøre bedre. Mange profesjonelle kokker og amatørkokker foretrekker gasskomfyr, og derfor undersøker vi de moderne versjonene i denne artikkelen.

Gasskomfyren krever spesiell tilkobling til enten natur-, by- eller flaskegass, og dette gjør installeringen litt mer komplisert. Derfor er det som regel de mer seriøse gastronomene og profesjonelle kokker som bruker gasskomfyr.

Dette betyr i praksis at det ikke finnes så mange forbrukertester av dette strålende kjøkkenelementet. I denne artikkelen tar vi derfor ikke utgangspunkt i desiderte tester slik vi pleier, men tar heller en titt på de gasskomfyrene som er mest populære hos kresne skandinaviske kjøkkenentusiaster. Vi ser selvfølgelig også på eventuelle tilgjengelige forbrukeranmeldelser som ofte er en god indikator på om produktet fungerer i hverdagens husholdning. 

 


Regler for gaskomfurer

Selv om en moderne gasskomfyr er veldig trygg å bruke, er ikke brenning av gass helt ufarlig om installasjonen ikke er satt opp korrekt. Derfor må det alltid gjøres av en autorisert installatør. Det er også spesielle regler for hvor og hvordan gassflasker må plasseres. Du kan lese reglene for håndteringen av gass på Lovdata.no. I tillegg har Sunwind laget en fin oversikt over regler og anbefalinger for bruk av gass i hytte og bolig.


5 fordeler ved gasskomfyrer og elektriske ovner

5 fordeler ved gasskomfyrer og elektriske ovnerKomfyren er en av de viktigste apparatene påkjøkkenet. Den hjelper til med å lage massevis av hverdagsmiddager og festmiddager til venner og familie.

Det finnes mange forskjellige komfyrmodeller og komfyrtyper på markedet, derfor kan det være vanskelig å komme frem til hva man skal velge. Det er fordeler ved både gasskomfyrer og elektriske komfyrer, så det man velger er avhengig av hva man bruker komfyren mest til.

Noe alle som skal kjøpe ny komfyr bør overveie er omkostningene.

Generelt sett er elektriske komfyrer billigere å lage, noe som også gjør de billigere å kjøpe. Omkostningene er også betydelig mindre da kjøkkenet sannsynligvis allerede er koblet til en elektrisk komfyr.

Det kan være dyrt å installere en gassledning på kjøkkenet dersom den ikke er der allerede. Omkostningene er imidlertid ikke alt man må vurdere når man er på utkikk etter en ny komfyr.

Vurder både fordelene og ulempene ved begge komfyrtypene før du tar en endelig beslutning.

Det er fordeler ved både gasskomfyrer og elektriske komfyrer, derfor skal man velge den typen som passer best til egne behov når det kommer til matlaging.

Vi har funnet de 5 beste fordelene ved både elektriske komfyrer og gasskomfyrer.

5 fordeler ved gasskomfyrer

Gasskomfyrer har flere fordeler som kan komme godt med når man lager mat. Vi har funnet de 5 beste fordelene ved å ha en gasskomfyr på kjøkkenet.

Nummer 1: En gasskomfyr varmes raskt opp 

Flammen fra en gasskomfyr tennes med én gang – noe som sørger for øyeblikkelig varme. På den måten kan man også kontrollere det nøyaktige varmenivået. Når varmen blir slukket er det mulig å la gryten eller pannen stå på kokeplaten uten at man trenger å være redd for at maten skal svis. Gassbrenneren avkjøles på kort tid.

Nummer 2: Billige brennstoffkilder 

De fleste gasskomfyrer bruker for eksempel naturgass – som er en billig brennstoffkilde. Derfor er det gode muligheter til å spare mye penger i det lange løp med en slik komfyr. Det skal nemlig brukes gass i stedet for elektrisitet når man har en gasskomfyr, derfor kan dette være en billig løsning i lengden dersom man gjerne vil spare penger.

Nummer 3: God varmefordeling 

På grunn av flammenes sentrale plassering sørger gasskomfyren for en god og jevn varmefordeling. Det betyr at varmen blir jevnt fordelt under hele pannen eller gryten – noe som igjen sørger for at all maten blir like godt og jevnt oppvarmet.

En jevn varmefordeling kan ha stor betydning når det kommer til enkelte typer oppskrifter og matretter.

Nummer 4: Enkel rengjøring 

Det er forholdsvis enkelt å rengjøre en gasskomfyr sammenlignet med andre typer komfyrer. Dersom man vil ha en komfyr som kan rengjøres litt raskere og enklere enn andre så er det denne typen man bør investere i på kjøkkenet. Det er imidlertid delte meninger om dette – noe vi gjennomgår lenger ned i denne artikkelen.

Nummer 5: Gasskomfyrer fungerer alltid 

I og med at gasskomfyrer bruker gass som brennstoffkilde vil de også fungere dersom det for eksempel skulle oppstå et strømbrudd – i motsetning til en elektrisk komfyr. Dette kan være en god ting dersom man må lage mat når man ikke har noe strøm i huset.

5 fordeler ved elektriske komfyrer 

Hvis man i stedet er interessert i en elektrisk komfyrfinnes det selvfølgelig også flere fordeler ved en slik type komfyr. Vi har funnet de 5 beste fordelene når det kommer til elektriske komfyrer.

Nummer 1: Jevn overflate 

Med den elektriske komfyrens glatte og jevne overflate er det mer stabilt for gryter og panner enn ved bruk av andre typer komfyrer. Det er verken kuler, riller eller hull som kan virke forstyrrende når det kommer til elektriske komfyrer. Overflaten på en elektrisk komfyr kan for eksempel også brukes som oppbevaringsplass når den ikke er i bruk.

Nummer 2: God varmedistribusjon og fordeling 

Varmen i en elektrisk ovn er tørrere og mer jevnt fordelt sammenlignet med for eksempel en gassovn. Derfor er en slik ovn både bedre til steking og baking av de fleste mattyper da den fordeler varmen bedre enn andre ovner. I tillegg bruker elektriske ovner også en integrert vifte som sørger for å sirkulere varmluften – noe som reduserer sannsynligheten for at noe går galt med matretten da varmen blir bedre fordelt.

Nummer 3: Billigere 

Med mindre kjøkkenet ditt allerede er utstyrt med gassledninger til en gasskomfyr vil det være billigere å installere en elektrisk komfyr. Elektriske komfyrer har også en tendens til å koste mindre enn gasskomfyrer av tilsvarende kvalitet. Avhengig av typen kokeplate og funksjonene som medfølger, er elektriske komfyrer tilgjengelig i flere forskjellige prisklasser som kan oppfylle ulike behov og preferanser uten at man må investere en formue i ny komfyr.

Nummer 4: God sikkerhet 

Sikkerhet på kjøkkenet er alltid viktig – spesielt hvis man bor i en husstand med barn. Elektriske komfyrer har vanligvis et lys som indikerer at platen fremdeles er varm. I tillegg varmer induksjonsplater kun opp det området som selve gryten eller pannen dekker. Man kan faktisk ta på alle områder av platen som ikke er blitt oppvarmet dersom ikke hele platen er varmet opp. Da er det ingen grunn til å bekymre seg for sikkerheten med elektriske komfyrer – og heller ikke for gasslekkasjer.

Nummer 5: Enkel rengjøring 

Enkelte mener at gasskomfyren er enklest å rengjøre, mens andre mener at det er mye enklere å rengjøre en elektrisk komfyr på grunn av den jevne og glatte overflaten. Om man foretrekker den ene eller andre typen kommer helt klart an på personlige preferanser.

I og med at elektriske komfyrer har en jevn og glatt overflate er det både raskt og enkelt å ta en klut (eller lignende) og tørke over platen dersom man har sølt under matlagingen og må tørke vekk matrester.


Slik vedlikeholder du en gasskomfyr 

Slik vedlikeholder du en gasskomfyrHvis man har en gasskomfyr hjemme må man også sørge for å vedlikeholde den. Dette gjør man best ved å rengjøre den jevnlig slik at man unngår matrester og skitt på komfyren. Da sørger man for at man alltid har en godt fungerende gasskomfyr som ikke bare ser fin ut, men som også kommer til å vare i lang tid.

Slik rengjør du gassbrennerne 

En gasskomfyr består av et bestemt antall gassbrennere. Disse er som regel laget av jern og skal derfor rengjøres på en annen måte enn resten av komfyren. Dette kan gjøres slik:

 Legg gassbrennerne i varmt vann
 Tilsett oppvaskmiddel (et annet kjerringråd anbefaler at man tilsetter 2 teskjeer bakepulver i stedet for oppvaskmiddel)
 La de ligge i ca. 15 minutter (enkelte anbefaler at man bare lar de ligge i et par minutter da de risikerer å bli matte)
 Skyll og vask grundig
 Tørk de grundig

Når gassbrennerne er rengjort måman sørge for at selve gassdysene ikke er tettet igjen. Hvis de er tette kan man ta en piperenser, Q-tips eller noe lignende og fjerne skitten og matrestene. Dette skal helst gjøres én gang i uken. Når gassbrennerne er ferdig vasket skal de settes ordentlig på plass på gasskomfyren.

Slik rengjør du ovnen på gasskomfyren 

Hvis gasskomfyrens ovn trenger en god rengjøring kan man bruke grønnsåpe eller ovnsrens. Les alltid bruksanvisningene slik at de brukes på riktig måte.

Man trenger ikke være like bekymret om man bruker grønnsåpe – den er nemlig miljøvennlig. Man kan smøre inn hele ovnen i grønnsåpe. Ved bruk av dette skal ovnen tennes i et par minutter. Etter oppvarming skal man vaske over innsiden med vann. All skitt og matrester skal nå være borte.

Andre gode råd til vedlikehold av gasskomfyr 

Rengjøring av gasskomfyr kan virke som en stor og uoversiktlig oppgave, men med hjelp av disse rådene blir arbeidsforholdene så gode som mulig:

 Husk å alltid slå av gasskomfyren før du begynner rengjøringen
 Sørg for at alle gassbrennerne er avkjølt
 Bruk aldri skarpe gjenstander til rengjøring av gasskomfyrer
 Bruk alltid svamp eller mikrofiberklut

Her har vi funnet en dansk video som forklarer godt hvordan du best vedlikeholder gasskomfyren din: 


Gode råd når du kjøper gassapparater

gode rådDet finnes et hav av gode grunner til hvorfor man skal velge å kjøpe en gasskomfyr fremfor en annen komfyr. Uansett om man er vant til å jobbe på kjøkkenet eller ikke, så kan en gasskomfyr være akkurat det man mangler på kjøkkenet for å gjøre matlagingen rask og enkel.

Gasskomfyrer er spesielt kjent for å gi god kontroll når det kommer til matlaging da gassbrennerne raskt og enkelt justerer seg etter innstillingene. Når man er på utkikk etter et nytt gassapparat finnes det gode råd og faktorer man skal være oppmerksom på.

Temperaturen kan reguleres på en gasskomfyr 

Ved bruk av gasskomfyr man kan selv regulere temperaturen – noe som kan gjøres raskt og enkelt. Når man skrur flammen opp eller ned vil endringen skje umiddelbart. Dette er noe man skal være oppmerksom på da endringen som regel ikke skjer like raskt når det kommer til andre komfyrer. Varmereguleringen på elektriske komfyrer er en god del langsommere – noe som utgjør en stor forskjell når den skjer umiddelbart ved bruk av en gasskomfyr.

Bruk av alle slags kokekar på en gasskomfyr 

På enkelte komfyrer må man sørge for at man bruker spesialdesignede kokekar. Det trenger man ikke tenke på når man bruker en gasskomfyr da det her som regel kan brukes flere forskjellige typer kokekar. Man trenger derfor ikke investere i nye kokekar da man helt sikkert vil ha noe hjemme som kan brukes på den nye gasskomfyren.

Plassering av gassflasker 

Ved kjøp av en gasskomfyr må man være ekstra oppmerksom på plasseringen av gassflaskene. Gasskomfyrer skal alltid ha flammeovervåkning. I tillegg skal det alltid være en fri avstand på minst en halv meter fra panserets underside til kanten av gassbrennerne. Hvis kjøkkenet (eller rommet) er mindre enn 15 kubikkmeter må man også sørge for frisk lufttilførsel. Les mer om plassering av gassflasker her.

Godkjente gassapparater 

Når man kjøper et gassapparat må det være godkjent. Det vil si at hvis man kjøper en gasskomfyr, så skal man kunne se et CE-merke på selve komfyren. Det skal også følge med en bruksanvisning til det spesifikke apparatet – som ifølge reglene skal stå på norsk. I og med at det er forskjell på gass i de ulike EU/EØS-landene er det innført regler som bestemmer hvordan apparatet skal merkes. Det er alltid en god idé å være sikker på om den spesifikke komfyren overholder norske krav og forhold før man kjøper den.

Sjekk gasstypen 

Mens enkelte gasskomfyrer kan brukes med flere typer gass, kan andre gasskomfyrer brukes med kun én bestemt type gass. Derfor er det lurt å være oppmerksom på dette før man investerer i en ny gasskomfyr dersom man har en preferanse når det kommer til gasstype.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Gram GK3610-90BX

gram-gk3610-90bx

.
En populær modell fra Gram er GK3610-90BX, som prismessig ligger under mange tradisjonelle elektriske komfyrer. Her er det snakk om et svært bra produkt som har fin A-energimerking. Energiforbruket for denne modellen ligger 20 % under kravet for energimerke A, der de fleste vanlige komfyrene ligger. Denne komfyren har elektronisk tenning av gassbrennerne, som både virker med flaskegass, bygass og naturgass. Det følger med spesialdyser til de ulike gasstypene.

Designet er moderne med stål-flater og klassiske skruknapper. Selve ovnen er tradisjonelt bygd med elektrisk oppvarming og et ovnsrom på 66 liter. Ovnsdøren har 3-lags glass som sikrer at utsiden ikke blir så varm at man brenner seg på den. Glasset på innsiden kan enkelt tørkes av dersom fettsprut eller matrester har brent seg fast og forhindrer innsyn. En praktisk damprengjøringsfunksjon sikrer at vask av innsiden av døren og de andre flatene er lett som en lek.

Om man ser på brukervurderingene av Gram GK3610-90BX, ser man at mange er fornøyde med modellen. I gjennomsnitt får den 4,4 av 5 stjerner, og brukerne uttrykker begeistring for designet og hvor raskt komfyren varmer. Gass er generelt lynraskt å jobbe med, men Gram GK3610-90BX skiller seg ekstra ut med oppvarming av ovnen: Du kan få temperaturen opp på 180 grader på bare 5 minutter. Ovnen har dessuten hele 11 funksjoner, blant annet spesielle tine- og pizzafunksjoner.

Fordeler ved Gram GK3610-90BX:
Energivennlig modell med A-merke
Lekkert design med stålflater
Fungerer med alle gasstyper
Praktisk damprengjøringsfunksjon
Lynoppvarming av ovn
Multifunksjonsovn med 11 funksjoner


WITT WGC 90 S

witt-wgc-90-s

 

.
Hvitevaremerket Witt er kjent for litt mer eksklusive løsninger, som også er tilfellet med WITT WGC 90 S. Den ligger ganske høyt prismessig sammenlignet med en gjennomsnittlig gasskomfyr. Til denne prisen får du likevel en virkelig lekker komfyr, der det har blitt jobbet mye med designet. Stilig moderne snitt med finish i rustfritt stål og glass.

Med WITT WGC 90 S får du også en ekstra stor ovn på 87 liter som gir bedre plass til den store kalkunen eller matlaging til større selskap. Multifunksjonsovnen byr på 8 forskjellige funksjoner, og en avkjølingsvifte sikrer at ovnsdøren ikke blir for varm utvendig. Du kan dessuten ta av den innerste delen av glassdøren slik at rengjøringen blir mye lettere. Vær oppmerksom på at komfyren måler 90 cm i bredden, som er litt mer enn vanlige standardhvitevarer.

Tradisjonelle gasskomfyrer gir deg vanligvis 4 gassbrennere, men med WITT WGC 90 S får du hele 5 stykker. Du får nemlig en ekstra brenner i midten med tredobbel funksjon som kan yte opp til 3500 Watt. Det er mye, og her kan du lynraskt koke opp også store gryter. Det følger med dyser både til flaskegass, bygass og naturgass, så alle muligheter er åpne.

Fordeler med WITT WGC 90 S:
Eksklusiv merkevare i lekkert design
Ekstra stort ovnsrom på 87 liter
Kjølevifte i ovnsdøren
Lett rengjøring med avtakbar innerdør av glass
Ekstra ”turbo”-brenner i midten – til sammen 5 gassbrennere
Kan brukes til alle typer gass


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

Hvilke gasskomfyr er best?

WITT WGC 90 S og Gram GK3610-90BX

Hvordan testes gasskomfyrene?

Det finnes ingen offisielle tester av gasskomfyrer. Hos Forbrukerliv har vi derfor analysert en lang rekke brukeranmeldelser og gir deg her en oversikt over de best anmeldte modellene.

Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for ovner går fra A+++ som er det beste – og helt til D som er det dårligste. Det er anbefalt at man velger en modell med A+ som et minimum.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere