Mikrobølgeovn Test: Finn de beste testvinnerene her

0

17 august 2017

I denne artikkelen gjennomgår vi flere tester av mikrobølgeovner og ser på de kandidatene som klarer seg best. Målet med artikkelen er å gjøre det enkelt for deg å få et overblikk over hvilke mikroer som har vunnet tester og utmerkelser, slik at du slipper å bruke tid på å tråle nettet for informasjon.

I denne artikkelen får du:

– Oversikt over de beste mikrobølgeovnene på markedet
–  En guide til å bruke rett emballasje i mikrobølgeovnen din
– Gode råd for bruk av mikrobølgeovn
– Gjennomgang av diverse tester, som vi har undersøkt og analysert

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.


Siemens BF634RGW1 iQ700

✅ Brukerfavoritt

Siemens BF634RGW1 iQ700

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 275,00 Kr. 0,00 Kr. 5 275,00 Kr. Les mer
5 275,00 Kr. 0,00 Kr. 5 275,00 Kr. Les mer
5 395,00 Kr. 0,00 Kr. 5 395,00 Kr. Les mer

 

Denne mikrobølgeovn fra Siemens er begge utstyrt med smarte funksjoner og design. Som en av få modeller på markedet, har ikke denne ovnen en roterende plate. På den annen side, har den en roterende antenne, som gir ekstra jevn fordeling av varme i ovnsrommet. Ovnen er også en innebygd modell med høyrehengt dør. Modellen har ikke inngått i noen offisielle tester ennå, men ser du på forbrukerens vurderinger, så er dette en svært populær modell som bare har fått gode kritikker og ros.

Brukerne gir modellen spesielt ros for at den er utrolig enkel å rengjøre. Både innvendige og utvendige flater er helt glatte, noe som gjør dem lett å tørke over med en klut. Designet blir også fremhevet ved flere anledninger, siden den er utrolig elegant til å være en mikrobølgeovn, akkurat som brukervennlighet og drift av ovnen også roses gjentatte ganger.

Ovnsrommet har en kapasitet på 21 liter og en takintegrert LED-teknologi, som sikrer at belysningen i ovnen gir ekstra god komfort og oversikt over maten. Mikrobølgeovnen drives via en TFT-skjerm, med en ekstra god skarphet som tilbyr stor brukervennlighet og enkel drift av de ulike programmene. Generelt er det lagt stor vekt på brukervennlighet i både design og drift av ovnen. Det er for eksempel syv forhåndsinnstilte programmer og en cookControl, som gir gode resultater.

Ovnen er utstyrt med Siemens’ spesielle «Inverter» teknologi, som øker ovnens effektivitet og for eksempel sikrer at maten blir tint 30% raskere enn i vanlige mikrobølgeovner. Ovnen har totalt fem forskjellige nivåer, og du kan dermed velge mellom 90 W, 180 W, 360 W, 600 M og 900 W.

Med denne modellen fra Siemens får du en elegant innbygningsovn, hvor brukervennligheten er i en klasse for seg. Det er tenkt på detaljer i alle aspekter ved ovnens design, noe som gjenspeiles i mange positive brukervurderinger.


Sharp: R-642

✅ Testvinner hos Stiftung Warentest

Mikroboelgeovn Sharp- R-642

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
829,00 Kr. 0,00 Kr. 829,00 Kr. Les mer

 

Denne modellen fra Sharp utmerker seg i tester på automatiserte programmer og enkel rengjøring, begge får toppkarakter, samt et lavt strømforbruk. Brukervennligheten og driften av ovnen utmerker seg i test hos tyske Stifting Warentest..

Med denne modellen får du en såkalt 2-i-1 mikrobølgeovn. Det vil si at du både får en klassisk mikrobølgeovn og en grillfunksjon.  Denne modellen har en effekt på1000 W og tilberedningsmulighetene er derfor mange med denne modellen. Ovnen har elleve forskjellige nivåer og maten varmes opp på klassisk vis, med en roterende plate i bunnen av ovnen.

Det er mulig å stille inn ovnen for å bruke en kombinasjon av mikrobølgeeffekt og grill. Navnet på innstillingen er passende og kalles «Mix Grill». Dette alternativet bytter mellom de to ovn funksjonene under tilberedningen. I tillegg til Mix Grill-funksjonen, så kan du velge mellom åtte automatiske tilberedningsprogrammer. Ovnen har også en touch-skjerm, som gjør betjeningen enda enklere.

Ovnsrommet har en kapasitet på 20 liter og det er mulig å ta på foreldrekontroll, slik at ikke ovnen brukes uten tilsyn.  Med modellen fra Sharp får alle fordelene med ved en rask mikrobølgeovn og en grill, kombinert i en og samme ovn. Samtidig er både brukervennlighet og betjening på topp.


Samsung MS23F302EAS

✅ Brukerfavoritt

Mikroboelgeovn Samsung MS23F302EAS

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 019,00 Kr. 0,00 Kr. 1 019,00 Kr. Les mer
1 049,00 Kr. 0,00 Kr. 1 049,00 Kr. Les mer
1 190,00 Kr. 0,00 Kr. 1 190,00 Kr. Les mer

 

Mikrobølgeovnen fra Samsung er ikke en av de mest avanserte modellene på markedet, men på den annen side, er den en av de mest populære. Ovnen har ennå ikke vært med i noen offisielle tester, men ser du nærmere på brukernes vurderinger, så har den fått gode kritikker og mye skryt. Modellen fremheves blant annet for å være meget stabil og har virkelig god betjening og brukervennlighet.

Ovnen har en kapasitet på 23 liter, noe som gjør den godt egnet for de fleste husholdninger. Ovnsrommet har en keramisk emalje, som både sikrer at rengjøringen er lett og at det ikke blir riper under rengjøring og bruk. Den keramiske emaljen sikrer også at det aldri er skadelige bakterier og sikrer at det ikke blir absorbert noen fukt, lukt og smak i ovnsrommet, som kan overføres til mat under forberedelse.

Modellen fra Samsung har et veldig klassisk design, hvor maten varmes opp ved hjelp av en roterende plate i bunnen av ovnen. Ovnen har en maksimal effekt på 800 W og kan settes til totalt syv forskjellige nivåer. Ovnen har et trippelt distribusjonssystem som skal sikre at varmen jevnt distribueres gjennom ovnsrommet og dermed varmes maten opp jevnt. Ovnen har også en avrimingsfunksjon, så hvis maten kommer for sent ut av fryseren eller det bare bør gå litt fort, så er det mulig å tine opp maten enkelt og trygt i ovnen.

Med denne mikrobølgeovnen får du en stabil og pålitelig modell, i et enkelt og elegant design som passer godt i de fleste kjøkken. Det er også tenkt på brukervennlighet og driftssikkerhet ved ovnens design, noe som gjenspeiles i mange positive brukervurderinger.


Electrolux EMM21000W

Anbefales i svenske Testfakta.se

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 058,00 Kr. 0,00 Kr. 1 058,00 Kr. Les mer
1 058,00 Kr. 0,00 Kr. 1 058,00 Kr. Les mer
1 155,00 Kr. 0,00 Kr. 1 155,00 Kr. Les mer

 

Hvis du velger denne mikrobølgeovnen fra Electrolux, får du en mikro som er svært effektiv. I betjeningen minner den om de “gamle” mikrobølgeovnene fordi den har manuell betjening, og ikke elektronisk. Dette ser vi absolutt ikke som en ulempe – tvert imot! Det gjør den utrolig simpel å betjene, og det er en mikrobølgeovn som alle klarer å bruke, både unge og gamle.

Mikrobølgeeffekten er på 800 watt. Du kan velge 5 forskjellige effekt-innstillinger fra 90 watt til 800 watt, og slik kan du selv styre hvor mye varme maten skal ha.

Om du vil ha en mikrobølgeovn som er enkel å bruke og svært effektiv i bruk, er denne Electrolux-modellen garantert et veldig bra valg.


Mikrobølgeovnen er ikke farlig

Til tross for mange vedvarende myter og rykter, så er ikke mikrobølgeovnen farlig. Det er ikke sant at mikrobølgeovner gir kreft eller at de ødelegger viktige vitaminer i matvarer. Det er heller ikke sant at den skader proteiner og dermed gjør maten ufordøyelig. Med andre ord er det ingen helserisiko forbundet med bruk av mikrobølgeovn. Det spiller ingen rolle hvilken måte maten blir varmet opp på, men det har derimot temperatur og tid – og i noen tilfeller også valg av emballasje. Hvis maten blir varmet opp for lenge eller feil, så kan vitaminer og mineraler gå tapt og blir den varmet for lite, så kan du risikere at det er bakterier i maten. Men dette skjer uansett om maten varmes i mikrobølgeovn eller i en vanlig ovn.

Ta hensyn til valg av emballasje

Selv om mikrobølgeovnen ikke er farlig, så du bør fortsatt være klar over hva slags emballasje eller underlag du bruker til å varme maten. Feil emballasjen kan avgi farlige kjemikalier, som du risikerer du å spise etterpå. En annen grunn til at det er viktig å velge riktig type emballasje, er at du må være sikker på at maten kan varmes opptil 75 grader, slik at alle bakterier dør.

Selv om det kan være fristende å varme mat i emballasjen det ligger i, så kan det være en dårlig idé. Som et utgangspunkt er det best å bruke glass eller porselen og boller av plast, som er spesialdesignet for varme i mikrobølgeovnen. Materialene er sikre å bruke.. Hvis du bruker brennbart materiale, kan du sette fyr både på maten og ovnen din.

Velger du for eksempel å varme hermetiske grønnsaker i metallboksen de selges i, så risikerer du at maten varmes opp ujevnt, siden det er vanskelig for mikrobølgeovnen å trenge igjennom metall. Du risikerer også at boksen slår gnister og skader ovnsrommet. Ferdige retter leveres ofte i plastbokser og selv om det er fristende å varme retten i den, så bør ikke maten varmes opp i plast, med mindre det er eksplisitt angitt av produsenten at boksen tåler mikrobølgeovn. Plastboksene inneholder PVC, som betyr at de kan avgi farlige kjemikalier, som i verste fall kan smelte inn i maten.

Du må ikke bruke plast som ikke er spesielt utformet for mikrobølgeovner, på grunn av farlige kjemikalie, siden det i verste fall kan løse seg opp når det utsettes for oppvarming med mikrobølgeovn.

Papptallerkener og annet papirmateriale kan brenne og bør alltid unngås. Kjøkkenhåndklær og servietter bør også holdes unna ovnsrommet, siden de kan være svært uhygieniske og avgi skadelige stoffer til maten. Hvis du ønsker å sette maten på et lett underlag, kan du i stedet bruke bakepapir.

Jyllands-Posten har utarbeidet en detaljert liste over hvilke materialer du kan bruke for oppvarming og tilberedning i mikrobølgeovner og du kan finne hele listen her.


Gode råd om mikrobølgeovnen

Danmarks svar på NRK, Danmarks Radio, har publisert en artikkel der de gir forskjellige gode råd til hvordan du får mest mulig glede av mikrobølgeovnen din. Nedenfor får du rådene deres.

Test om serviset ditt tåler mikrobølgeovnen:
Du kan teste om serviset ditt tåler mikro eller ikke ved å sette det inn i mikrobølgeovnen sammen med et glass vann i 30 sekunder.
Hvis serviset etter 30 sekunder har blitt så varmt at du føler du ikke kan røre det, bør du ikke bruke det i mikrobølgeovn.

Husk å la maten hvile:
DR råder deg til å la maten stå en liten stund i mikroen etter at klokken har pipt. Hvis du tar ut maten med en gang rekker den ofte ikke å bli skikkelig varm.

Bruk mikrobølgeovnsfilm

Hvis du varmer opp mat og ikke bruker varmluft eller grilleffekt er det en god idé å bruke plastfilm til mikrobølgeovn. Det gjør at maten blir varmet opp mye bedre. Husk å lage hull slik at dampen slipper ut.

Den danske siden Samvirke.dk har også skrevet en artikkel med gode råd til å få mest mulig ut av mikroen din. Her gir vi deg de mest interessante punktene

Stikk hull i eggeplommer og skinn

Det er en veldig lur ide å stikke små hull i for eksempel eggeplommer, tomater, poteter osv – faktisk alt som har fast skall og skinn. Når du stikker hull, unngår du at det “eksploderer” i mikrobølgeovnen, og dermed unngår du også mer rengjøring av ovnen etterpå.

Kok risen din i mikrobølgeovnen

Det er faktisk utrolig lett å koke ris i mikroen. Du kan for eksempel bruke 1 dl ris, 2 dl vann og 1/4 teskje salt i en høy skål du dekker over. Kok det på 900 w i 3 minutter. Etterpå setter du mikrobølgeovnen på 250 w og lar det varme i 5 minutter. Når det er ferdig, bør du la risen stå og dampe i 3-4 minutter.

Hev deigen i mikroen

Du kan la gjærdeigen heve i mikrobølgeovnen. For eksempel kan du forme bollene dine og sette dem på en tallerken med bakepapir. Etterpå kan du varme deigen på 900w i 30 sekunder. Ta det ut og la den heve normalt. Deretter bør den være ferdig hevet etter 20-25 minutter, og klar til baking.


Mikrobølgeovn Test – Disse testene har vi gjennomgått:

Testfakta.se
Testfakta er et uavhengig testmagasin i Sverige. Sammen med mange eksterne eksperter utfører magasinet ulike tester på forbrukerprodukter.

I testen av mikrobølgeovner har de gjennomgått sju forskjellige ovner, der de har sammenlignet en rekke fuksjoner på de forskjellige modellene. De har vurdert den generelle kvaliteten og oppvarmingsevne. Se testen her.

Test.se
Test.se er et svensk testmagasin som har spesialisert seg i å samle eksperttester og sammenligne dem med hverandre. Les hele testen av mikrobølgeovner her.

Råd & Rön
Råd & Rön er det største svenske forbrukermagasinet. I testen til Råd & Rön ble 31 mikrobølgeovner grundig undersøkt på mange parameter. Les hele testen ved å klikke her. Vær oppmerksom på at du må opprette en bruker og betale for adgang.

Stiftung Warentest
Stiftung Warentest er Tysklands største og mest anerkjente forbrukerorganisasjon, og deres tester er kjent for grundig gjennomgang og sterke vurderinger. De har laget en vurdering av 17 ulike mikrobølgeovner, hvor modellen Sharp: R-642 klarte seg best. De ulike modellene er blant annet vurdert for brukervennlighet og betjening, deres evne til å varme opp og koke mat, samt sikkerhet. Du kan lese hele testen her. Merk at du enten må ha et abonnement for å lese hele artikkelen eller kjøpe tilgang til den enkelte artikkelen.

Forbrukervurderinger
I vurderingen av mikrobølgeovner har Forbrukerliv.no også sett på forbrukernes egne meninger, blant annet på www.whiteaway.com. Fordelen med disse vurderingene er at de vanligvis baseres på lengre bruk og tar utgangspunkt i en helt konkret hverdag og matlaging hos en «ekte» familie. Ulempen med offisielle tester er at de ofte utføres over en kort periode og i et laboratorium. Vanligvis testes ovnen kun på sin betjening og funksjoner, og ikke nødvendigvis på selve driften over lengre tid.