Testoversikt: De beste japanske knivene ifølge ekspertene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Har du bruk for en bedre kniv når du skal lage mat? Da kan du vurdere å kjøpe en japansk kniv.

Det er viktig å ha en god kniv når du skal lage mat. Det vil ikke bare gjøre jobben lettere, det vil også øke sjansen for at måltidet blir velykket. Dersom du velger å kjøpe en japansk kniv, er du garantert en kniv av god kvalitet i mange år fremover.

Vi har undersøkt ulike modeller og laget en oversikt over de beste modellene markedet har å by på, basert på vår vurdering. Alle knivene i denne artikkelen er blant ekspertenes favoritter, og derfor vil de være et godt tilskudd til ethvert kjøkken.  

Vi gjennomgår modellene én etter én slik at du får god oversikt over all den informasjonen du har bruk for – det gjelder både hva ekspertene mener og det praktiske som er verdt å vite om hver modell. 

Hvis du ønsker å lese mer om de ulike testene, finnes det en liste over de undersøkelsene vi henviser til helt nederst i denne artikkelen. 

Dette anbefaler vi at du undersøker før du kjøper en japansk kniv:

🔸 Balanse: Det bør være god balanse mellom knivbladet og skaftet for at kniven skal ligge godt i hånden og være ergonomisk korrekt. Dersom kniven har riktig balanse vil du unngå smerter i hånden ved bruk av kniven. 
🔸 Materiale: Når det gjelder knivblader i stål, er det sammensetningen av materialene, slipingen og herdingen som avgjør hvor skarp og holdbar kniven er. Stål kan være av en hardere eller mykere type, og Rockwell-skalaen vil kunne fortelle deg hvor hardt stålet er.
🔸 Skaft: Sjekk om skaftet ligger godt i hånden din -dette er induviduelt. Sørg for at du prøver kniven før du kjøper den, slik at du kan kjenne etter om den er komfortabel å holde i. 
🔸 Størrelse: Knivenes størrelse kan variere fra 12 cm til 30 cm. Det er viktig at du velger en størrelse som passer for deg.

Denne testoversikt inneholder:

🔸 Gjennomgang av de beste japanske kokkeknivene
🔸 Slik bruker du de japanske knivene riktig  
🔸 Gode råd når du skal kjøpe en japansk kokkekniv
🔸 Historien bak japanske kokkekniver
🔸 Hva er best – japanske eller tyske kniver?
🔸 Informasjon om de forskjellige merkene
🔸 Gjennomgang av testkildene

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men heller samler inn resultatene fra upartiske tester. På den måten kan forbrukeren enklere skaffe seg en oversikt over de beste produktene som finnes på markedet.


Kai Shun Classic japansk kniv – Toppscorer med unikt design

Forbrukerlivs anbefaling

Toppscorer hos den britiske avisen The Telegraph 
Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön
Kai Shun Classic

Kai Shun Classic er blitt testet og anmeldt av den britiske avisen The Telegraph, samt den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Ekspertene er imponerte over denne kniven, og i begge ekspertvurderinger ble den kåret til en av toppscorerne. 

Ekspertene fra The Telegraph roser knivens flotte utseende og god skjæringsevne, og Råd & Rön fremhever knivens anvendelighet. Ekspertene er imidlertid ikke like imponerte over prisen på kniven. 

Imponerende kniv som er forbløffende lett å skjære med, ifølge ekspertene

Kai Shun Classic bladIfølge de britiske ekspertene fra The Telegraph er Kai Shun Classic en svært flott kniv utseendemessig, da den er designet på en helt unik måte. De fremhever altså knivens design som en av de mest sentrale grunnene for at de liker kniven så godt.  I tillegg poengterer ekspertene at «det er forbløffende enkelt å skjære gjennom både myke og harde grønnsaker og kjøtt». Ekspertene mener dette er en stor fordel, da «man enkelt kommer igjennom en hel del råvarer uten å bli sliten i hverken håndledd eller armer».

Til slutt i anmeldelsen sin skriver ekspertene imidlertid at «den er temmelig dyr», samt at «japanske kniver har en tendens til å være vanskeligere å slipe på grunn av det vinklede knivbladet». 

Det finnes forskjellige kniver i serien

Kai Shun Classic er en knivserie som består av mange forskjellige kniver. Serien inneholder til sammen 28 kniver med forskjellig håndtak og knivblad i diverse lengder. Man kan derfor finne en kniv til akkurat det formålet man ønsker. 

Knivserien er designet av Kai og består av en kombinasjon av det tradisjonelle japanske designet, med det unike damaskusstålet, og funksjonalitet. Derfor får man kniver av svært høy kvalitet som kan brukes til flere ulike oppgaver på kjøkkenet. Alle knivene er håndlaget.

Sterk japansk kniv med treskaft

Kai Shun Classic i brugMed Kai Shun Classic får man en kniv der bladet er smidd med 65 lag med damaskusstål. Man får dermed en hardfør og ekstra herdet kniv som holder seg skarp i lang tid. Selve kjernen er av VG10-stål, som er svært hardt. Det har en hardhet på 61 på Rockwell-skalaen.

Skaftet på kniven er fremstilt av pakkatre. Treet har været igjennom en spesiell prosess slik at håndtaket blir vannavstøtende. Det vil si at håndtaket ikke mister hverken farge eller form. Skaftet har også den berømte japanske D-formen, som gjør at kniven er lett å bruke. 

Fordeler

 • Holdbar og sterk kniv
 • Treskaft
 • Unikt design
 • Hel knivserie
 • Håndlagede kniver
Ulemper

 • Passer best til høyrehendte

Utvalgte spesifikasjoner ved Kai Shun Classic:

Lengde: 18 cm
32 lag Damaskus stål
Hardhet: HRC 61
Skaftmateriale: Pakkatre

Her kan du se mer om Kai Shun Classic. Videoen er produsert av ChefPanko:


 

Kai Shun Premier – Japansk kniv til både høyre- og venstrehendte

Best for prisen

4,5 av 5 stjerner hos Amazon.co.uk basert på 37 forbrukeranmeldelser
Kai Shun Premier

Kai Shun Premier er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld blitt vurdert av flere forbrukere hos Amazon.co.uk.

Forbrukerne svært fornøyde med denne japanske kniven, som de har gitt 4,5 av 5 stjerner. Den gode vurderingen er gitt på bakgrunn av knivens estetikk og yteevne. Forbrukerne er imidlertid mindre fornøyde med den høye prisen.

Åpenbart et klasseprodukt, ifølge forbrukerne

Kai Shun Premier på bordIfølge forbrukerne hos Amazon.co.uk er Kai Shun Premier «åpenbart et klasseprodukt» da kniven «er fantastisk» både når det kommer til designet og yteevnen.

En forbruker skriver for eksempel at «kniven anbefales fullt ut selv om den er dyr», mens en annen forklarer at «for en håndlaget japansk kniv som er laget etter tradisjonene fra samuraisverd, så er den verdt å investere i». 

Andre forbrukere fremhever også at bladet på kniven «er utmerket». Det er nemlig svært enkelt å skjære tynne skiver, både hva gjelder grønnsaker og fisk til sushi. En forbruker mener også at dette ikke er en kniv som alle trenger, men at «kvaliteten på bladet og håndtaket virkelig er et kunstverk – så den er en fornøyelse å bruke».

Kniv av høy kvalitet

Kai Shun Premier er en knivserie som er skreddersydd til profesjonelle kokker, men som også kan brukes av andre som vil ha en kniv av høy kvalitet. Da dette er en hel serie, er det mulig å finne kniver i forskjellige varianter -alt etter hva du har behov for. Alle materialer er holdbare og sterke, og kniven har et blad bestående av tre forskjellige strukturer.

Kjernen i knivbladet er fremstilt av ekstremt hardt VG Max-stål og er belagt med 32 lag damaskusstål. Denne kombinasjonen gjør bladet både hardt og fleksibelt, slik at man får et mer rent og nøyaktig snitt. 

Kan brukes av både venstre- og høyrehendte 

Kai Shun Premier i kasseTakket være den symmetriske formen, er Kai Shun Premier velegnet til både venstre- og høyrehendte brukere. Skaftet er laget av pakkatre og ligger godt i hånden. 

Skaftet er ergonomisk korrekt, slik at man kan jobbe med kniven i lang tid uten at man blir sliten i armen eller håndleddet. Enden på skaftet har Tim Mälzers oksehode inngravert – noe som er den profesjonelle kokkens varemerke. 

Fordeler

 • Velegnet til både høyre- og venstrehendte
 • Ergonomisk skaft
 • Fremstilt av hardt stål 
 • Skaft laget av pakkatre
 • Hel knivserie
Ulemper

 • Høyere prisklasse

Utvalgte spesifikasjoner ved Kai Shun Premier: 

Laget av 65 lag rustfritt stål
Tilgjengelig i to størrelser
Tscuhime overflate
Lengde: 10 cm

Her kan du se mer om Kai Shun Premier. Videoen er produsert av The Knife Wizard:


Tamahagane San – Japanske kniv med behagelig håndtak 

Anbefalt av Gastronomersguide.com

Tamahagane San

Tamahagane San er blitt testet og anmeldt av Gastronomersguide.com, som har gitt en svært god anmeldelse. 

Ekspertene anbefaler denne kniven på grunnlag av det flotte designet og den fantastiske yteevnen. De er imidlertid mindre fornøyde med brukervennligheten, da de mener at kniven ikke alltid er like enkel å jobbe med.

Flott design, ifølge ekspertene.  

Tamahagane San grebIfølge ekspertene fra Gastronomersguide.com er Tamahagane San en kniv som «ser bra ut rett fra esken». De skriver at «det flotte håndtaket fullfører designet på kniven» – noe de er ekstra imponerte over.

Ekspertene merker seg dessuten at kniven er god til de fleste oppgaver, samt at den «utførte sin magi ved å skjære tomater uten det minste spor av motstand». I tillegg fremhever de at den også kan brukes til hardere grønnsaker. 

Selv om ekspertene generelt sett er førnøyde med denne kniven, nevner de også at «den største ulempen er at kniven er relativt smidig». Det er ikke ideelt dersom man vil ha en stivere kniv. 

Behagelig håndtak av pakkatre

Med Tamahagane San får man en kniv fra San Tsubame-serien. Her finner man forskjellige varianter av kniver med knivblad i ulike lengder. Lengden går fra 7 cm og helt opp til 27 cm.

Tamahagane San er utstyrt med et behagelig håndtak laget av pakkatre. Pakkatre blir produsert ved å kombinere finer, plast og harpiks. Dermed får man et hardt materiale som samtidig er vannavstøtende.

Produsert av trelags stål

Tamahagane San ovenfraTamahagane Sans er laget av VG-5-stål og belagt med rustfritt stål på den ene siden. Stålet inneholder mye karbon og har en hardhet på rundt 61 på Rockwell-skalaen.

Alle kniver er laget av trelags stål der stålet i midten er ekstra hardt, mens sidene er mykere. Dette lager en kniv som er både holdbar og brukbar til de fleste råvarene på et kjøkken. 

Fordeler

 • Behagelig håndtak 
 • Forskjellige varianter av kniver
 • Trelags stål
 • Holdbar kniv
 • Flott design
Ulemper

 • Ikke så allsidig som andre lignende modeller

Utvalgte spesifikasjoner ved Tamahagane San:

Lengde 21 cm
Tåler ikke oppvaskmaskin
Håndtak i brunt pakkatre

Her kan du se mer om Tamahagane San. Videoen er produsert av ChefGiovanni:


 Satake Kuro Kiritsuke – Japansk kniv med langt håndtak 

Satake Kuro Kiritsuke

Satake Kuro Kiritsuke er ikke blitt testet i noen offisielle eksperttester, men er likevel blitt inkludert i denne artikkelen fordi det er en populær japansk kniv. Kuro er en serie av kniver fra japanske Satake.

Håndsmidd kniv av kvalitetsstål

Med Satake Kuro Kiritsuke får man en håndsmidd kniv som er fremstilt av 67 lag med damaskstål. Kniven er utstyrt med et grovt hamret knivblad med en rå og elegant finish – noe som gir et unikt utseende. 

Knivbladet har en ujevn overflate, og dette motvirker vakuum. I tillegg sikrer det at kniven glir jevnt igjennom alle former for råvarer. 

Takket være knivens kjernestål av VG10, er knivbladet tynnslipt og svært skarpt. Hvis man sørger for å vedlikeholde kniven godt, vil den holde seg skarp i veldig svært lang tid. Hardheten er på cirka 58 på Rockwell-skalaen.

Langt håndtak av brent tre

Satake Kuro Kiritsuke i brugSatake Kuro Kiritsuke er utstyrt med et langt håndtak av brent tre, med bolster (metallkragen mellom knivbladet og skaftet) og et skaft av 18/8-stål slik at man er sikret et optimalt grep om kniven.

Da kniven har et langt blad er den velegnet til å skjære lange skiver av for eksempel kjøtt, fisk og grønnsaker.

Den skarpe kniveggen sørger dessuten for å skjære rent og lett igjennom enhver matvare. I tillegg hjelper den fine skjæreflaten til med å forhindre at råvarene mister smak, saft, farge og spenstighet når de blir tilberedt. 

Serie med forskjellige kniver

Satake Kuro er en hel knivserie som består av forskjellige varianter. De ulike variantene har også knivblad med flere lengder slik at man har mulighet til å finne akkurat den eller de knivene som passer inn på sitt kjøkken -eksempelvis kjøttkniv, hakkekniv og mye mer. 

Fordeler

 • Hel knivserie
 • Skarp knivegg
 • Langt håndtak 
 • Ujevn overflate
 • Fremstilt av stål av høy kvalitet 
Ulemper

 • Lavere HRC på 58

Utvalgte spesifikasjoner ved Satake Kuro Kiritsuke:

67 lag i damaskstål
Håndtak er laget av brent tre
Designet til å yte både kraft og presisjon
Bladlengde: 23 cm
Hardhet: 58 HRC

Her kan du se mer om Satake Kuro Kiritsuke. Videoen er produsert av Vikingsun – Knivakademien:


 Miyabi 6000 MCT – Japansk kniv med behagelig skaft

4,5 av 5 stjerner hos Amazon.co.uk basert på 5 forbrukeranmeldelser

Miyabi 6000 MCT

Miyabi 6000 MCT er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en populær japansk kniv blant forbrukerne.

Kniven er nemlig blitt vurdert av forbrukere hos Amazon.co.uk der den har fått 4,5 av 5 stjerner. Her skriver forbrukerne at de er imponerte over det skarpe knivbladet. Imidlertid er er noen av forbrukerne mindre fornøyde med prisen.

Veldig god kniv, ifølge forbrukerne

Ifølge forbrukerne hos Amazon.co.uk er Miyabi 6000 MCT «en veldig god kniv, med et svært skarpt knivblad». 

Miyabi 6000 MCT blad

En forbruker skriver for eksempel at de har hatt kniven i tre måneder og «er svært fornøyde med knivens yteevne». Man kan nemlig skjære lett igjennom de ulike råvarene, og kniven håndterer dette uten problemer. 

Ingen av forbrukerne finner noen utpregede ulemper ved denne japanske kniven. Det er imidlertid én enkelt bruker som nevner at prisen er forholdsvis høy. 

Kniv av førsteklasses stål

Miyabi 6000 MCT er en hel knivserie som består av ulike varianter -for eksempel brødkniv, kokkekniv og urtekniv med knivblad i forskjellige lengder. Man kan derfor finne akkurat den kniven som passer til sitt kjøkken.  

Med Miyabi 6000 MCT får man en kniv med en bladkjerne som er laget av MicroCarbide MC63 pulverstål. Pulverstålet er belagt med to forskjellige typer stål med flere hardhetsgrader. Man er derfor sikret en hardfør og holdbar kniv

I tillegg har Miyabi 6000 MCT et CRYODUR-blad som er herdet med nedkjøling på minus 196 grader. Dette garanterer et ekstremt hardt og skarpt blad med en hardhet på rundt 63 på Rockwell-skalaen.

Buet skaft laget av pakkatre

Miyabi 6000 MCT håndtagMiyabi 6000 MCT er utstyrt med et buet skaft i pakkatre som sikrer at hver enkelt kniv får sitt helt eget utseende. Skaftet er ergonomisk korrekt og behagelig å holde i, slik at man kan bruke kniven i lengre tid uten å bli sliten i armen eller i håndleddet. 

I tillegg er Miyabi 6000 MCT slipt med Honbazuke-sliping slik at kniven blir utrolig skarp. Den holder seg skarp i lang tid hvis man sørger for å vedlikeholde den på riktig måte. 

Fordeler

 • Behagelig skaft
 • Slipt med Honbazuke-sliping
 • Ekstremt hardt og skarpt blad
 • Hel knivserie
 • Ergonomisk skaft
Ulemper

 • Skaft uten anti-skli

Utvalgte fordeler ved Miyabi 6000 MCT:

Laget av MC63 stål, som er isherdet ved -196 grader
Hardhet på 63 HRC
Skaftmateriale: Pakkatre
Bladlengde: 14 cm

Her kan du se mer om Miyabi 6000 MCT. Videoen er produsert av Cutlery and More:


Slik bruker du de japanske knivene riktig

japansk flagJapan har lenge vært kjent for å lage verdens beste kokkekniver. Uansett hvilke oppgaver du står overfor på kjøkkenet, finnes det alltid en en japansk kokkekniv som passer perfekt til oppgaven.

Alle japanske kniver har hvert sitt formål, så det kan være vanskelig å få oversikt over hva de ulike knivene skal brukes til. 

Nedenfor finner du en guide til de forskjellige japanske knivene og de beste måtene å bruke dem på. 

Gyutou – Den klassiske kokkekniven
Gyutou er det japanske versjonen av en allsidig kokkekniv og kan brukes til nesten alle kjøkkenoppgaver. Selve navnet oversettes til «oksekjøttsverd» fordi kniven er fantastisk til skjæring i alle typer kjøtt, og er et hakk bedre enn de europeiske knivene. 

Santoku – Den lille allround kokkekniven
Akkurat som Gyutou-kniven er Santoku en allround kniv som kan brukes til stort sett alle oppgaver på kjøkkenet. Det japanske ordet Santoku refererer til knivens «tre oppgaver»: Evnen til å skjære fisk, kjøtt og grønnsaker. Kniven er mindre enn den over, og er samtidig lettere og kortere enn vestlige kokkekniver.

Sujihiki – Utskjæringskniv/trancherkniv
Sujihiki knivSujihiki er ideell til filetering av fisk og utskjæring av rått kjøtt eller fjærkre. Dette er en svært nøyaktig japansk kniv som kan sammenlignes med den europeiske filetkniven. 

Deba – Slakterkniven
Deba-kniven er tyngre og grovere enn de fleste andre japanske kniver, og er spesielt egnet til filetering og utbeining av fisk og fjærkre – så vel som å hakke og skjære grønnsaker. Kniven er utstyrt med et asymmetrisk og robust blad, og er en større versjon av Kodeba-kniven.

Yanagi – Sushikniv
Yanagi er en japansk kniv som brukes i hele verden til å skjære nøyaktige og veldig tynne skiver av rå fisk. Den er derfor svært populær til sushi, og kalles også for en sashimi-kniv.

Takobiki – Den spesialiserte sushikniven
Takobiki-kniver er spesielt gode til tilberedning av rå fisk, og er derfor svært populære når det kommer til sashimi og sushi. Bladet er svært fint og papirtynt slik at kniven er ideell til å skjære tynne og nøyaktige skiver av rå fisk. 

Kiritsuke – Chefkokkens kniv
KiritsukeKiritsuke er en krysning mellom de to japanske knivene Gyutou og Yanagi. Den er lengere enn Gyutou, men har en mer vinklet spiss sammenlignet med Yanagi. Kiritsuke er utmerket til tilberedning av fisk og utskjæring av kjøtt, men den kan også brukes til å snitte grønnsaker svært fint. Den brukes tradisjonelt sett mye av chefkokker på grunn av sitt statussymbol. Det er nemlig en form for universalkniv på det japanske kjøkkenet. 

Honesuki – Til utbeining av fisk og fjærkre 
Honesuki er en kniv som er spesielt godt egnet til utbeining av fisk og fjærkre.  Kniven fungerer imidlertid også som en skrellekniv dersom det er nødvendig. 

Hankotsu – Til kjøtt
I motsetning til Honesuki, er Hankotsu spesielt designet til kjøtt istedet for fisk. Det tykke knivbladet gjør kniven ekstra holdbar og allsidig.

Pankiri – Brødkniven
Pankiri-knive brukes utelukkende til å skjære brød og annet bakverk. Denne sagtaggete kniven er designet til å skjære igjennom skorper uten å ødelegge selve brødet.

Nakiri – Grønnsakskniv
NakiriNakiri er en kniv som er spesielt god til nøyaktig skjæring av grønnsaker, takket være den flate og firkantete formen. Helt enkelt er det en grønssakskniv som ser ut som en kjøttøks. Den kan imidlertid ikke brukes til bein eller kjøtt. 

Usuba – Grønnsakskniv til svært fin snitting 
Usuba er den mest tradisjonelle japanske grønnsakskniven, og den brukes mer i profesjonelle kjøkken enn i private hjem. Usuba-knivene er kjent for å være spesielt skarpe og kan snitte grønnsaker svært fint. 


Dette bør du være oppmerksom på

Kai Shun PremierBruk av japanske kjøkkenkniver krever en viss varsomhet. Det ekstra skarpe knivbladet øker risikoen for skader dersom man ikke bruker kniven riktig. Derfor er det viktig å være oppmerksom på følgende punkter:

Slik bruker du en japansk kniv på den korrekte måten 

1⃣ Bruk den rette kniven til den rette oppgaven.

2⃣ Unngå å bruke kniven til bevegelser til siden. Dette vil garantert skade eggen på kniven. Kniven er rett og slett ikke laget for dette, men kun for opp- og nedbevegleser. 

3⃣ Unngå å skjære/kutte i knokler, frosne matvarer og harde frø. Det vil være best å bruke en hakkekniv eller en kniv til utbeining til slike oppgaver. Dersom du likevel bruker kniven til dette, vil knivbladet raskt bli sløvt. Til slutt vil du skade kniven – noe som ikke er optimalt. 

4⃣ Dersom du opplever å måtte bruke mye krefter ved skjæreoppgaver, er det noe galt. Japanske kniver bør uten problemer kunne skjære igjennom alt det du forsøker å skjære gjennom. Er du nødt til å bruke mye krefter, må du velge en annen kniv eller sjekke om det er noe galt med kniven eller råvaren. Dette er best for kniven og for din egen sikkerhet.

5⃣ Bruk alltid et skjærebrett av enten plast eller tre. Marmor og glass er enklere å vaske, men skader kniven.  En god tommelfingerregel er: Hvis kniven din ikke lager riper på skjærebrettet så er brettet for hardt for kniven. 

Er du interessert i å lese mer om japanske kniver og hvordan du bruker en kniv riktig, kan du klikke her og lese denne artikkelen fra danske Politiken.dk, denne artikkelen fra Tokyoknives.com eller denne artikkelen fra Foodandwine.com.

Vil du lære mer om de grunnleggende knivmetodene og hvordan du hakker riktig med knivene dine så kan du se denne videoen fra Tasty:


Gode råd til kjøp av en japansk kokkekniv

Gode råd til køb af en japansk kokkekniv

Er du på utkikk etter en japansk kniv, men er usikker på hvilken type du burde velge og hva du i det hele tatt bør være oppmerksom på?

Når du kjøper en ny kniv er det flere faktorer du bør ta stilling til. Disse faktorene inkluderer blant annet pris, stil, knivblad, stål og mye mer. Her finner du en kort guide til hva du må tenke på før du investerer i en japansk kjøkkenkniv eller en annen form for kniv.

Hvilken type kniv skal jeg starte med?
Hvis du ikke har noen kniver på kjøkkenet ditt allerede, kan det være en fordel å starte med en god allround kjøkkenkniv – også kalt en universalkniv. Her kan du for eksempel starte med å kjøpe Gyutoh eller Santuko.

Begge disse knivtypene er svært allsidige og kan brukes til stort sett alt det du lager på kjøkkenet ditt. Hvis du allerede har en god kokkekniv på kjøkkenet, kan du i stedet velge en urtekniv eller en kniv som er spesielt godt egnet til kjøtt eller fisk – avhengig av hva du tilbereder mest. 

Vær oppmerksom på knivstålet 
Miyabi 7000D Gyutoh bladDe fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt kjøpt en veldig billig kniv til kjøkkenet som blir sløv etter at den er blitt brukt hardt én enkelt gang. Kjøper du en skikkelig kjøkkenkniv – som en japansk kniv – vil du få en helt annet opplevelse. 

Det finnes et vell av forskjellige ståltyper på markedet, og noen er naturligvis bedre enn andre. Det vil være en fordel å se på kniver som er laget av VG10 eller andre typer stål som har et høyt innhold av karbon. Det kan du imidlertid være sikker på at alle de japanske knivene har.

Hvorfor må du se etter akkurat dette? Disse knivene holder seg nemlig veldig skarpe i lang tid og vil ikke kreve spesielt mye vedlikehold. Hardheten ligger som regel på rundt 60 til 62 Rockwell – noe som er en del hardere enn mange andre typer kniver. 

Hva med vedlikehold av kniven?
Japansk kniver krever ikke spesielt mye vedlikehold sammenlignet med de billige alternativene du kan finne på markedet. Det harde stålet er skarpt, men det krever selvfølgelig også at du passer veldig godt på knivene dine slik at de holder seg skarpe. Det kan for eksempel være nyttig å holde seg unna svært harde råvarer. 

I tillegg må du være oppmerksom på at japanske kniver må vaskes for hånd og ikke tåler å vaskes i oppvaskmaskin. Det er derfor viktig at du tar en titt på hvordan den nye kniven din skal vedlikeholdes og om det er noe annet du bør være oppmerksom på.


Andre overveielser ved kjøp av en japansk kokkekniv 

prisBudsjett – Hva er ditt budsjettet for kjøp av en kvalitetskniv? Pris og kvalitet henger ofte sammen, så det kan bli litt dyrt å investere i en japansk kniv. Til gjengjeld får du en kniv som holder stort sett hele livet.

Sliping av kniven – Har du noen gang slipt en kniv hjemme? Hvis ikke – er du villig til å lære å slipe kniven hjemme? 

Lengde – Hva er en behagelig lengde basert på dine tidligere opplevelser? Kniver har ulike lengder, så du må finne den som passer best til deg. Det er bare du som kan bestemme hvilken som er den beste, mest nyttige og behagelige kniven for deg. Etter hvert kan du også begynne å længdeinvestere i ditt eget sett med kniver – om nødvendig over en lengre periode i stedet for alt på én gang. 

Når du har bestemt deg for hva du vil prioritere, vil det være enklere for deg å velge den beste kniven for deg. Spørsmålene ovenfor er derfor noen av de viktigste du må stille deg selv før du velger å kjøpe en japansk kniv.


Historien bak japanske kokkekniver

samuraiI det gamle Japan ble det sagt at samuraisverd var en forlengelse av en krigers sjel. Det samme kan sies om en kokkekniv, for dette redskapet er det mest personlige av alle tingene på et kjøkken.

I mange år var den vestlige kokkekniven standard for de fleste kokker, men i det siste har japanske kniver blitt svært populære. Her kan du lese mer om historien om de japanske knivene.

Historien om den japanske knivkunsten 

De tidligste eksemplene på moderne japanske sverd går tilbake til 1300-tallet og ble laget av Kaneuji og Kinju. Alle håndverkene som stammer fra Kaneuji og Kinju kalles Mino Smiths, og har base i byen Seki.

Selv om samuraisverd opprinnelig var beregnet til adelige folk eller militæret, begynte disse sverdene under Muromachi (1392-1573) å bli masseprodusert til handel og krig.

På begynnelsen av 1300-tallet åpnet Japan sine handelshavner for Ming-dynastiet (Kina) etter å ha vært fullstendig isolert i tusenvis av år. Det er rapportert at mer enn hundre tusen av disse sverdene ble eksportert til Kina i Muromachi-perioden.

samuraienFriheten til å samhandle med andre land brakte nye forretningsmuligheter – noe som påvirket det japanske markedet og banet vei for nye sosiale klasser.

Seierherrene i Onin-krigen veltet Muromachi Shogunates, noe som førte til at militære ledere erklærte seg som føydale krigsherrer i forskjellige regioner og kjempet om makten. Denne situasjonen markerte begynnelsen på et århundre med sivile tvister – kjent som Sengoku Jidai (Warring-perioden 1467-1568).

Under Sengoku-perioden stod Mino-smedene i Seki overfor en utrolig stor etterspørsel etter samuraisverd fra forskjellige regimer. Uansett om det var tilgang til skytevåpen eller ikke, ble de ikke brukt på grunn av samurai adferds-koden (bushido).

Bushido dikterer at den eneste hederlige måten å kjempe på er ansikt til ansikt med et sverd. Derfor ble det ansett som feigt å drepe på avstand. Dette betød at de ble nødt til å masseprodusere mange av disse sverdene.

Selv om de masseproduserte knivbladene ikke hadde noen kunstnerisk verdi, var de praktiske og dekket behovet. 

Masseproduksjonen av disse sverdene representerte den forandringen og uroen som manifesterte seg i Japan i periodene Muromachi og Sengoku. Selv i dag er produksjonen av sverd begrenset av regjeringen til et par stykker i året, men Seki er fortsatt sentralt for knivproduksjonen og fortsetter med å produsere kniver til kjøkkener over hele verden. 

samurai i kampNå for tiden blir samuraisverd brukt i forbindelse med disiplinen iaijutsu, som kommer fra Japans føydale tidsalder. Det finnes også moderne kopier av sverdet som vanligvis blir brukt i disiplinen iaido.

Samuraisverdet er derfor fremdeles å finne på flere måter. Det produseres til ulike kampsport-disipliner, men brukes også av kjøkkensjefer og private husstander over hele verden i form av forskjellige kjøkkenkniver. 

Disse japanske kjøkkenknivene blir nemlig laget etter de tradisjonelle japanske håndverkstradisjonene som stammer helt tilbake fra tiden med samuratsverd. 

Vil du lese mer om historien til de japanske knivene så kan du klikke her og lese denne artikkelen hos Korin.com.

japanske knive samurai


Hva er best – Japanske eller tyske kniver?

japanske og tyske knive

Både Tyskland og Japan har vært kjent for sine knivlagingsferdigheter i århundrer. Begge kan skryte av å ha noen av de mest populære knivmerkene i verden. 

For å kunne ta en trygg beslutning når du kjøper en kjøkkenkniv av høy kvalitet, bør du kjenne til de egenskapene som skiller dem fra hverandre. Forskjellene ligger for det meste i forhold til typen stål som brukes til bladet.  

Har du noen gang lurt på om det er de japanske eller de tyske knivene som er de beste? Her kan du lese mer om forskjellene og finne ut om du skal velge en japansk kniv eller en tysk kniv.

Japansk eller tysk?

japansk og tysk flagJapanske produsenter har tradisjonelt foretrukket hardere stål. Hardheten på stålet måles med Rockwell-skalaen. Jo høyere på skalaen desto hardere er stålet. Tyske kniver er som regel laget av rustfritt stål som har en Rockwell-hardhet på mellom 56-58. Rustfritt stål inneholder krom. Dette er dette som senker Rockwell-vurderingen.

Kniver laget av japanske produsenter bruker tradisjonelt karbonstål. Det er et overlegent materiale til knivblad fordi det holder eggen skarp i lengre tid og har en hardhet som ligger på rundt 60-61 på Rockwell-skalaen.

Karbonstål er betydelig hardere enn rustfritt stål, men også sprøere. Japanske kniver holder seg derfor ofte skarpere i lengre tid enn de tyske. Dersom du er nøye med å ikke skade bladet, vil du også bruke mindre tid på å vedlikeholde en japansk kniv. Den største forskjellen mellom disse to knivtypene er derfor materialet de er laget av. 

Om den ene kniven er bedre enn den andre er vanskelig å avgjøre, fordi det til syvende og sist handler om dine egne preferanser og ønsker. Generelt sett blir det sagt at de japanske knivene er mye mer nøyaktige enn de tyske, mens de tyske er mer robuste enn de japanske.

Her kan du se en video der tyske og japanske knivene blir testet. Videoen er laget av Cutlery and More:


Informasjon om de forskjellige merkene

Kai ShunOm Kai Shun

Produkter fra Kai Shun har lenge hatt en slags kultstatus i Japan. Kjennetegnet deres er nemlig både skarphet og funksjon. Firmaet ble grunnlagt i Seki i 1908 og har i mer enn 100 år utviklet og solgt kniver og andre relaterte produkter. 

Kai Shun er i dag en av de ledende knivprodusentene på markedet, og leverer både kniver til privat bruk samt til profesjonelle kjøkken over hele verden. Kai Shun er en familiebedrift som fremdeles ligger i byen Seki i Japan. Denne byen er kjent for sin lange tradisjon innen produksjon av kniver. 

Kai Shun er imidlertid ikke bare eksperter innen kniver og kjøkkenprodukter. De er også eksperter på andre markeder, som for eksempel engangshøvler, kirurgiske redskaper, personlig pleie og husholdningsprodukter i Japan.

For øyeblikket er Kai Shun til stede i mer enn 30 land og er et anerkjent merke innen kjøkkenkniver og andre skjæreprodukter. 

Kvaliteten og populariteten til dette merket er basert på tradisjonen og kulturen til det japanske samuraisverdet. Deres sortiment av kniver inneholder en god del ulike modeller, så her har du mulighet til å finne akkurat den kniven som passer deg. 

Om Miyabi

MiyabiI den japanske kulturen er kvaliteter som renhet, skjønnhet og eleganse ekstra viktig. Miyabi-merket fra Zwilling beskriver seg selv som å ha alle disse tre kvalitetene.  

Miyabi er et merke under Zwilling Gruppen og er anerkjent og ledende innenfor japanske kniver. Disse knivene er nemlig autentiske fordi Miyabi ikke bare prøver å være japansk, men faktisk er japansk.

Alle kniver blir fremstilt etter den gamle og tradisjonelle japanske håndverksmetoden som en gang ble brukt til å lage alle de fineste japanske sverdene. Knivene blir designet av japanere, har fått et japansk design og fremstilles i Seki i Japan i Zwilling sine egne fabrikker. Seki har lenge vært sentrum for knivproduksjonen i Japan.

Det var i 2004 at Zwilling J.A. Henckles kjøpte en av de ledende Seki-baserte produsentene av kvalitetskniver i Japan. Denne virksomheten er tysk og kombinerer dermed den tyske produsentkunsten med det beste japanske håndverket. Det betyr at du kan få de beste japanske knivene med noen ekstra kvaliteter.

De skriver selv at «Miyabi-kniver er selve prosedyren for skarphet og følger dermed tradisjonen til de berømte japanske sverdene». Disse sverdtypene er nemlig like skarpe som de er flotte å se på. 

Som tidligere nevnt så er Miyabi en stor aktør på markedet innenfor kniver og finnes i mange forskjellige land. Knivene blir brukt både i private hjem og i profesjonelle kjøkken. 

Om Tamahagane San
Tamahagane SanOrdet Tamahagane betyr edelstål (rustfritt stål). Historisk sett har ordet Tamahagane vært kjent som et spesielt og veldig rent stål av høy kvalitet, og det fremstilles ved bruk av tradisjonelle japanske teknikkene. 
Kataoka-fabrikken i Niigata i Japan bruker Tamahagane som sitt varemerke, og her lager de ekstraordinære kniver som er enestående når det kommer til skarphet og hardhet.

Tamahagane er derfor en japansk kniv av høy kvalitet og et merke med hovedsete i Niigata. Knivbladet er fremstilt ved bruk av et tradisjonelt smiesystem kombinert med de mest moderne teknikkene. Denne prosessen fjerner urenheter i stålet og resultatet er et sterkt og holdbart blad.

Japan har produsert de berømte samuraisverdene i over 600 år. Tamahagane har benyttet seg av denne kunnskapen til å lage kjøkkenknivene sine. Egenskapene i stålet endres og forbedres for å oppnå en perfekt balanse og en hardhet på 61 Rockwell. Designet på bladet er en blanding av japansk tradisjon og eleganse. Knivene skiller seg ut i ethvert kjøkken med sin tidløse skjønnhet. 

Tamahagane er i dag anerkjent for å lage profesjonelle kniver av den beste kvaliteten, som blir brukt av kokker over hele verden, men også i private hjem. 


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Miyabi 5000MCD

Miyabi 5000MCD

 

De to britiske ekspertkildene Good Housekeeping Institute og Wired.co.uk har testet og anmeldt Miyabi 5000MCD som de har gitt henholdsvis 87 av 100 poeng og 8 av 10 stjerner. 

Begge ekspertkildene er imponerte over kniven fordi den er svært skarp, enkel å betjene og laget i et flott design. De er til gjengjeld mindre fornøyde med at man ikke har mulighet til å vaske kniven i en oppvaskmaskin.

En av de mest behagelige knivene, ifølge ekspertene

Miyabi 5000 MCD Gyutoh mærkeIfølge de britiske ekspertene så er Miyabi 5000MCD en «fantastisk kniv som fungerer godt på et hvert kjøkken». Ekspertene fra Good Housekeeping Institute skriver for eksempel at kniven «vil være et vakkert tillegg til enhver kjøkken», noe Wired.co.uk er enige i.

I tillegg nevner Good Housekeeping Institute at «når det kommer til yteevnen skjærer den både enkelt og rent, og er i stand til å skjære tynt», mens Wired.co.uk merker seg at «man har et solid grep som føles som det mest behagelige av alle de fem knivene vi har testet». Dessuten fremheves det at «håndtaket er mykt å ta på» og at «kniven har en bra vekt». 

Selv om ekspertene generelt sett er imponerte over kniven så er de mindre fornøyde med at den bare kan vaskes for hånd. Etter at den ble vasket merker de seg dessuten at håndtaket føltes litt grovere. 

Funksjonell kniv med bjørkeskaft

Miyabi 5000MCD er en funksjonell kniv med et skaft laget av bjørk. Kniven kan 

brukes av både profesjonelle kokker og amatører, og det finnes også en hel knivserie slik at man kan velge de knivene som passer best til egne behov. 

Serien består av forskjellige modeller som for eksempel en brødkniv, kokkekniv og urtekniv med knivblad i forskjellige lengder.

Skaftet på kniven er laget av fint Masur- bjørketre med struktur og årer, så ingen kniver er helt like. Selve utformingen på håndtaket er den tradisjonelle japanske D-formen. Dette sikrer at grepet er ergonomisk slik at man kan jobbe med kniven uten å bli sliten i hverken armen eller håndleddet. 

Robust og skarp kniv laget av stål

Miyabi 5000MCD i håndMed Miyabi 5000MCD får man en holdbar og skarp kniv av stål med et patentert CRYODOR-blad. Her er stålet blitt herdet ved en nedkjøling som foregår ved 

-196 grader. Dette gir stålet en ekstrem skarphet og en hardhet på 63 Rockwell.

Selve kjernen i kniven er belagt av 100 lag førsteklasses stål med varierende hardhetsgrader av ståltypen MC63. Man får dermed en kniv som holder seg skarp i lang tid. Sist, men ikke minst så har kniven fått en japansk Honbazuke-sliping – noe som bidrar til å gjøre kniven skarp. 

Fordeler

 • Skarp kniv
 • Laget av førsteklasses stål
 • Ergonomisk bjørkeskaft
 • Hel knivserie
 • Robust og holdbar kniv
Ulemper

 • Ligger i den dyrere enden av prisskalaen

Utvalgte spesifikasjoner ved Miyabi 5000MCD:

D-formet ergonomisk grep
Består av 101 lag herdet stål
Japanernes svar på en kokkekniv

Her kan du se mer om Miyabi 5000MCD. Videoen er produsert av Burrfection: 


 Original Series Japansk Nakirikniv – den beste grønnsakskniven

Original Series Japansk Nakirikniv

Den japanske nakirikniven fra Original Series er ikke blitt inkludert i offisielle eksperttester, men har likevel mange av de toppkvalitetene som kjennetegner de japanske knivene. 

Vil du skjære og hakke grønnsakene dine med enkelthet, er løsningen en nakirikniv. Designet med det rektangulære knivbladet så er ideelt til deg som elsker å tilberede grønnsaker med stor kontroll og presisjon – for eksempel til vegetarrettene dine. 

Ekspertene anser de japanske nakiriknivene som noen av de beste grønnsaksknivene på markedet i dag. Den japanske nakirikniven fra Original Series har en vekt på 234 gram – og er en av de tyngste i serien – samt et 30 cm langt blad. Den er laget av noen av de sterkeste materialene, så her får du også en kniv som holder i lang tid fremover.

Stilig knivblad med god kontroll og stabilitet

Den japanske nakirikniven har et stilig knivblad uten logo, mens det rektangulære bladet gir en meget god stabilitet om du skal finhakke løk eller grønnsaker. Kniven er laget av et 67-lags karbonstål som holder seg skarpt over lengre tid. I tillegg har den en hardhet tilsvarende 62 HRC på Rockwell-skalaen. Til sammenligning har mange tradisjonelle europeiske kniver en hardhet på kun 50-55 HRC.

Skaftet er laget av vannavstøtende tre som gir et godt grep – selv om du jobber med våte råvarer. 

Original Series Japansk Nakirikniv mot andre på markedet

Det er svært individuelt om du vil ha en tradisjonell kokkekniv eller en spesialisert grønnsakskniv som nakirikniven. Kokkekniven kan klare flere oppgaver som for eksempel å hakke både grønnsaker og renskjære kjøtt. 

Hvis du imidlertid er veldig opptatt av presisjon og vil ha den beste kniven til hver enkelt oppgave, så er det ingen andre kniver som slår nakirikniven på grønnsaksområdet. Det kommer an på personlig preferanse om du vil betale litt ekstra for å få en kniv som er ekspert på sitt område eller ikke. Du får også stor glede av de svært slitesterke materialene slik at du slipper å bytte ut kniven innen en kort periode. 

Utvalgte fordeler ved Original Series Japansk Nakirikniv:

Perfekt til å kutte og hakke grønnsaker
God kontroll og stabilitet
Rektangulært og stilig knivblad – uten logo
Hardhet på 62 HRC
67-lags karbonstål – holder seg skarp
Skaft av tre
Blad på 30 cm, vekt på 254 g


 Miyabi 7000D Gyutoh

Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Miyabi 7000D Gyutoh

Miyabi 7000D Gyutoh er blitt testet og anmeldt av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Begge ekspertene er imponerte over kniven som de kårer til en av toppscorerne i sin store test.

Dette har de blant annet gjort fordi kniven er utrolig skarp og fungerer godt til de fleste former for råvarer. Til gjengjeld mener de at kniven er forholdsvis dyr. 

Rengjøringsvennlig kniv med moderne skaft

Miyabi 7000D Gyutoh håndtagMed Miyabi 7000D Gyutoh får man en kniv med et moderne skaft. Kniven er rengjøringsvennlig og utstyrt med et solid micarta-skaft i et flott treaktig utseende laget av materialer som består av syntetisk harpiks og lerret i kombinasjon med 

rustfritt stål.

Selve skaftet er D-formet som er et tradisjonelt japansk kjennetegn. Det sørger for at grepet er ergonomisk og håndterbart slik at man kan klare mange skjæreoppgaver uten å bli sliten i hånden. Det D-formede skaftet er både flott og dekorativt.

Laget av høykvalitets stål

Miyabi 7000D Gyutoh har en knivkjerne laget av CMV60 pulverstål som omkranses av 64 lag med to forskjellige typer stål av diverse hardhetsgrader. Dette er et stål i høy kvalitet, og kniven kan brukes til mange oppgaver på kjøkkenet.

Samtidig er CRYODUR-bladet ekstremt hardt fordi det er blitt herdet under en nedkjøling. Dette er en helt spesiell prosess som foregår ved -196 grader. Man er derfor garantert at bladet holder seg skarpt i lang tid, mens det også sikrer en hardhet på 60 Rockwell.

En serie av forskjellige kniver

Miyabi 7000D Gyutoh bladMiyabi 7000D Gyutoh tilhører en stor knivserie. Serien består av forskjellige modeller med knivblad i ulike lengder. Man kan derfor få alt ifra for eksempel en urtekniv til en kokkekniv eller en brødkniv.

Alle knivene er utviklet med en unik behandling av bladet som endrer strukturen på overflaten av hvert lag. Dette gir alle blad hvert sitt unike damaskmønster slik at ingen av knivene er helt like.

Utvalgte fordeler ved Miyabi 7000D Gyutoh:

En hel knivserie
Alle knivene er unike
Ekstremt hardt blad
Laget av stål av høy kvalitet
Ergonomisk grep

Her kan du se mer om Miyabi sine kvalitetskniver. Videoen er produsert av Cook Culture: 


ToJiro Japan DP F-808

ToJiro Japan DP F-808

Dette har de blant annet gjort fordi kniven er laget av førsteklasses stål og klarer de fleste skjæreoppgavene på kjøkkenet. Ekspertene er imidlertid ikke helt fornøyde med brukervennligheten til kniven. 

Allsidig kniv

ToJiro Japan DP F-808 håndtagMed ToJiro Japan DP F-808 får man en allsidig kokkekniv som kan brukes til å skjære de fleste råvarene på et kjøkken. Kniven kan brukes til alt ifra kjøtt til grønnsaker og frukt. 

Selve knivbladet er laget av stål i høy kvalitet, så det holder seg skarpt og blankt i lang tid. Kniven består derfor av tre lag stål og den den harde kjernen sikrer at det er enkelt å både rengjøre og vedlikeholde den. Knivbladets lengde er på 21 centimeter.

Velg mellom andre kniver fra samme serie

ToJiro Japan DP F-808 er en bestemt kniv fra en hel knivserie fra ToJiro. Det finnes nemlig en del forskjellige modeller med knivblad i ulike lengder. Man kan finne både en grønnsakskniv, en kokkekniv, en dekorativ kniv, en filetkniv og mange andre.

Alle knivene er fremstilt på samme måte, så man er sikret en holdbar og skarp kniv uansett om man ender med å velge den ene eller den andre modellen.

Skaft laget av trefiber 

ToJiro Japan DP F-808 i boksToJiro Japan DP F-808 er utstyrt med et skaft som er laget av trefiber fra resirkulert tre. Man trenger imidlertid ikke å bekymre seg for å få flis i fingrene. 

Trefibrene blir nemlig hardt komprimert og beholder derfor også fasongen sin. Materialet er miljøvennlig og kjent under navnet ECO-tre. Sist, men ikke minst så er man sikret en kniv som er enkel og komfortabel å jobbe med på et kjøkken da den ligger godt i hånden. 

Utvalgte fordeler ved ToJiro Japan DP F-808:

Skaft laget av trefiber av resirkulert tre 
Allsidig kniv til mange formål
Knivblad i stål av høy kvalitet
Kniv med tre lag stål
Enkel å jobbe med

Her kan du se mer om ToJiro Japan DP F-808. Videoen er produsert av ChefPanko:


Zwilling Bob Kramer Meiji

Anbefalt hos Kitchenknifeguru.com

Zwilling Bob Kramer Meiji

Zwilling Bob Kramer Meiji er blitt testet og anmeldt av Kitchenknifeguru.com som er imponerte over denne japanske kniven. 

De har nemlig gitt kniven en god anbefaling fordi de mener at den gir en følelse av både design og kvalitet. Til gjengjeld er ekspertene mindre fornøyde med at kniven er forholdsvis dyr.

Kniv med et fint håndtak og en god yteevne, ifølge ekspertene

Zwilling Bob Kramer Meiji håndtagIfølge ekspertene fra Kitchenknifeguru.com er Zwilling Bob Kramer Meiji en kniv som mange kan få glede av på kjøkkenet sitt. Ekspertene skriver at kniven er laget av slitesterke materialer slik at den kan brukes i mange år fremover. 

I tillegg merker ekspertene seg at yteevnen til på kniven er høy fordi den kan brukes til det meste på et kjøkken. De forklarer at «håndtaket føles godt» da kniven føles mer som en forlengelse av hånden enn et separat redskap».

Ekspertene finner ikke mange ulemper ved denne kniven, men de nevner kort at det finnes andre modeller på markedet som klarer seg bedre. 

Godt balansert kniv med et behagelig skaft

Med Zwilling Bob Kramer Meiji får man en godt balansert kniv med et behagelig og godt grep. Man kan dermed bruke hele lengden på bladet ved skjæreoppgaver. 

Selve skaftet på kniven er laget av pakkatre. Pakkatre er holdbart og slitesterkt slik at det har en lang levetid. I tillegg er kniven laget i den tradisjonelle japanske D-formen som gjør at kniven ligger godt i hånden. 

Ekstra hard og skarp kniv

Zwilling Bob Kramer Meiji på bordZwilling Bob Kramer Meiji har en bladkjerne som er belagt av 101 lag med stål. En spesiell behandling endrer overflatestrukturen på knivbladet slik at hvert blad får et helt eget damaskmønster. 

Deretter er bladet laget av FC61 spesialstål av høy kvalitet der det er herdet til en hardhet på rundt 61 Rockwell. For å oppnå en ekstra hardhet har kniven vært igjennom en nedkjøling – noe som gjør den veldig skarp. 

Sist, men ikke minst så kommer Zwilling Bob Kramer Meiji i forskjellige varianter og knivblad med ulike lengder. Dette er nemlig en serie av flere kniver.

Utvalgte fordeler ved Zwilling Bob Kramer Meiji:

Hel knivserie
Laget av stål i høy kvalitet
Svært hard og skarp
Velbalansert kniv med et behagelig grep
Kan brukes til de fleste skjæreoppgaver

Her kan du se mer om Zwilling Bob Kramer Meiji. Videoen er produsert av Sur La Table:


FAQ 

🤩 Hvilke japanske kniver har fått de beste anmeldelsene i testene?

Miyabi 5000MCD, Miyabi 7000D Gyutoh, ToJiro Japan DP F-808, Kai Shun Classic, Zwilling Bob Kramer Meiji og Tamahagane San.

🤓 Hvordan er de japanske kokkeknivene blitt testet?

De japanske kokkeknivene er blitt vurdert ut ifra faktorer som hardhet på Rockwell skalaen, bladets design og fleksibilitet samt hvor komfortabelt skaftet er å holde i. I tillegg har ekspertene også foretatt en praktisk test av knivene, og deretter er knivenes evner og brukervennlighet blitt vurdert.

🤔 Hva er best – Japanske eller tyske kniver?

Svaret på dette kommer veldig an på preferanse. Den store forskjellen ligger i hardheten på stålet. Tyske kniver ligger som regel på mellom 56-58 på Rockwell skalaen, mens japanske kniver vanligvis ligger på mellom 60-61. Generelt sett sies det at japanske kniver er mye mer presise enn de tyske – mens de tyske er mer robuste enn de japanske.


Beskrivelser av kilder og tester

Vi håper du forstår at det ligger mye arbeid bak denne artikkelen. Vi ønsker å gi deg en objektiv vurdering av samtlige produkter, og derfor lener vi oss til både offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne anmeldelser på tvers av både norske og internasjonale nettbutikker. Vårt research-team har gransket markedet og undersøkt alle relevante kilder. I undersøkelsene våre har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:

Gastronomersguide.com
Gastronomersguide.com fokuserer på alt som har med gastronomiens verden å gjøre – med et mål om å gi forbrukerne et innblikk i alt ifra historie til kultur og matlaging med mer. De utfører også tester og skriver anmeldelser av kjøkkenutstyr som japanske kniver. Her har de testet og anmeldt Tamahagane San som de har gitt en anbefaling.

Testen ble utført: Den 15. oktober 2009
Du kan lese mer om testen her: Gastronomersguide.com

Good Housekeeping Institute
Det britiske magasinet Good Housekeeping Institute arbeider med forbrukerprodukter innen kategoriene hjem og hage som de tester og anmelder. Her har Good Housekeeping Institute testet den japanske kniven Miyabi 5000MCD som de har gitt hele 87 av 100 poeng. 

Testen ble utført: Den 17. juni 2016
Du kan lese mer om testen her: Goodhousekeeping.com

Kitchenknifeguru.com
Kitchenknifeguru.com har en misjon om å lære forbrukerne hvordan man holder kjøkkenknivene sine skarpe. Derfor leverer de et vell av artikler om kjøkkenkniver i tillegg til at de også tester og anmelder ulike modeller. I denne omgang har de testet og anmeldt den japanske kniven Zwilling Bob Kramer Meiji som de har gitt en anbefaling.

Testen ble oppdatert: Den 10. september 2019
Du kan lese mer om testen her: Kitchenknifeguru.com

Råd & Rön 
Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön arbeider med et vell av ulike områder som handler om svenskenes forbrukerliv. Dette inkluderer blant annet tester og anmeldelser av forbrukerprodukter. I denne omgang har Råd & Rön testet kjøkkenkniver der de blant annet har tatt en titt på Miyabi 7000D Gyutoh og Kai Shun Classic.

Legg imidlertid merke til at full tilgang til testenes spesifikke resultater krever et abonnement. Hvis du ønsker å se resultatet av én enkelt test så er det også mulig å kjøpe seg tilgang til testene enkeltvis. 

Testen ble utført: Den 10. september 2019
Du kan lese mer om testen her: Råd & Rön.se 

The Telegraph
Den britiske avisen The Telegraph blir utgitt både som en fysisk versjon og som en nettbasert versjon. Avisen produserer en rekke artikler hver dag, der de skriver om alt ifra nyheter i inn- og utland til sport, underholdning, livsstil, forbruk, kultur og økonomi.

De tester og anmelder også diverse forbrukerprodukter som for eksempel kjøkkenkniver. I denne omgang har de testet syv av de beste knivene på markedet der den japanske kniven Kai Shun Classic er blitt inkludert. Denne kniven har de kåret til toppscorer i testen sin.

Testen ble utført: Den 18. februar 2021
Du kan lese mer om testen her: Telegraph.co.uk

Wired.co.uk
Wired.co.uk er et britisk testmagasin som dekker et stort utvalg av forskjellige emner som design, arkitektur, kultur, økonomi, politikk og filosofi. De tester og anmelder også mange forskjellige forbrukerprodukter som for eksempel kjøkkenkniver. Her har de laget en stor test av diverse modeller som blant annet inkluderer Miyabi 5000MCD, som de har gitt hele 8 av 10 stjerner. 

Testen ble utført: Den 28. mai 2013
Du kan lese mer om testen her: Wired.co.uk


Andre relevante tester og artikler

Her hos Forbrukerliv finner du også en lang rekke artikler om andre testvinnende produkter. Du kan for eksempel kaste deg over en av våre andre artikler med tanke på matlaging utendørs. 

I forlengelse av våre tester av kniver vil vi fremheve vår store sous vide test. Det er et kjent restauranttriks at kjøttet tilberedes i en sous vide før det legges i pannen eller på grillen for å få en flott stekeskorpe. Ved å benytte en sous vide før kjøttet stekes er man sikret at man oppnår en perfekt og jevn temperatur i hele kjøttstykket. 

Før du bruker sous vide så må råvarene vakuumpakkes. Til å finne den beste maskinen til denne oppgaven finner du her vår vakuumpakker test som inneholder en gjennomgang av de modellene på markedet som har fått de beste anmeldelsene.

Dersom du har en drøm om å gi deg i kast med hjemmerøyking av diverse matvarer så kan vi også være behjelpelige med dette. Her finner du vår test av røykepistoler som inneholder en gjennomgang av ekspertenes favoritter. Les også om de beste knivsett.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere