Artikkelen inneholder annonselenker og er dermed sponset. Les mer her.

Japansk kokkekniv test-guide: De beste japanske kjøkkenknivene ifølge ekspertene

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING april 8, 2024.

Japansk kokkekniv test-guide: De beste japanske kjøkkenknivene ifølge ekspertene

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

De som liker å lage mat vet at det er helt essensielt med en god kniv. En god og skarp kniv vil ikke bare gjøre jobben lettere, det vil også øke sjansen for at måltidet blir velykket. Dersom du velger å kjøpe en japansk kjøkkenkniv, er du garantert en kniv av god kvalitet, som vil vare i mange år fremover.

Vi har undersøkt ulike japanske kniver og laget en oversikt over de beste modellene markedet har å by på, basert på vår vurdering. Alle knivene i denne artikkelen er blant ekspertenes favoritter, og derfor vil de alle være et godt tilskudd til ethvert kjøkken.

Vi gjennomgår knivene én etter én slik at du får oversikt over all den informasjonen du har bruk for – det gjelder både hva ekspertene mener og det praktiske som er verdt å vite om hver kniv.

Hvis du ønsker å lese mer om de ulike testene, kan du finne en liste over de undersøkelsene vi henviser til helt nederst i denne artikkelen.

Seneste endring:

Vi har gjort omfattende undersøkelser og analyser av produktenes spesifikasjoner og funksjoner for å kunne lage en detaljert sammenligning. Som et resultat av dette har vi utvidet artikkelen med en sammenligningstabell som gir en grundig oversikt over viktige produktegenskaper, spesifikasjoner og bruker- og ekspertanmeldelser. Formålet med tabellen er å gi deg en bedre forståelse av japanske kokkekniver i artikkelen vår, slik at du kan ta en mer informert beslutning.

Tidligere endringer:

25. mai 2023

I dag har vi overført denne artikkelen til vårt nye design for å forbedre opplevelsen din på nettstedet vårt. I tråd med denne endringen har vi revidert og optimalisert produktanmeldelsene våre for å forbedre brukeropplevelsen din ytterligere, slik at du lettere kan finne akkurat det du har bruk for.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 7 beste japanske kokkekniver i testguiden 2024:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Oversikt: Stor sammenligning av utvalgte japanske kokkekniver

Kai Shun Classic - japansk kokkekniv med unikt design

Beste praktiske kniv til å skjære grønnsaker

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Kai Shun Classic:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Håndlaget kniv med unikt mønster i stålet
 • Korrosjons- og flekkbestandig blad
 • Tradisjonelt japansk håndtak i pakka-tre i D-form

Forbrukerlivs vurdering

Kai Shun Classic er kåret som den beste japanske kokkekniven i test av Good House Keeping. Kai Shun Classic skiller seg ut som en allsidig japansk kokkekniv, som er godt egnet til et bredt spekter av kulinariske oppgaver. Denne kniven representerer tradisjonell japansk håndverk, forsterket av et elegant design i damaststål. Kniven er håndlaget og holder et ekstraordinært høyt kvalitetsnivå. Kniven har et 18 cm langt blad i 65 lag rustfritt damaststål og en kjerne av usedvanlig hardt VG10-stål med en Rockwell-hardhet på 61. Det vannbestandige trehåndtaket bevarer formen og fargen selv etter hyppig vask. Kai Shun Classic kan være utsatt for mindre avflassinger på grunn av den ekstreme hardheten, men den enestående skarpheten kompenserer for dette. Vi anser denne kniven som et godt valg for deg som ønsker en blanding av nytte og klassisk skjønnhet.

Fordeler

 • Holdbar og sterk kniv
 • 65 lag rustfritt damaskstål
 • Unikt design
 • Bredt, buet blad
 • Komfortabelt håndtak

Ulemper

 • Følsom for avskalling

Kai Shun Classic er blitt testet og anmeldt av den britiske avisen The Telegraph, samt den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Ekspertene er imponerte over kniven, og i begge ekspertvurderinger ble den kåret til en av toppscorerne.

Ekspertene fra The Telegraph roser knivens flotte utseende og god skjæringsevne, og Råd & Rön fremhever knivens anvendelighet. Ekspertene er imidlertid ikke like imponerte over prisen på kniven.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Kai Shun Classic

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 32 cm
 • Bladlengde: 20 cm
 • Vekt: 208 g
 • Bladmateriale: Rustfritt stål
 • Håndtaksmateriale: Tre
 • Stålets hardhet: 61 HRC

Det finnes forskjellige kniver i serien
Kai Shun Classic er en knivserie som består av mange forskjellige kniver. Serien inneholder til sammen 28 kniver med forskjellig håndtak og knivblad i diverse lengder. Man kan derfor finne en kniv til akkurat det formålet man ønsker.

Knivserien er designet av Kai og består av en kombinasjon av det tradisjonelle japanske designet, med det unike damaskusstålet, og funksjonalitet. Derfor får man kniver av svært høy kvalitet som kan brukes til flere ulike oppgaver på kjøkkenet. Alle knivene er håndlaget.

Sterk japansk kniv med treskaft
Med Kai Shun Classic får man en kniv der bladet er smidd med 65 lag med damaskusstål. Man får dermed en hardfør og ekstra herdet kniv som holder seg skarp i lang tid. Selve kjernen er av VG10-stål, som er svært hardt. Det har en hardhet på 61 på Rockwell-skalaen.

Skaftet på kniven er fremstilt av pakkatre. Treet har været igjennom en spesiell prosess slik at håndtaket blir vannavstøtende. Det vil si at håndtaket ikke mister hverken farge eller form. Skaftet har også den berømte japanske D-formen, som gjør at kniven er lett å bruke.

Hva sier ekspertene om Kai Shun Classic?

Ifølge de britiske ekspertene fra The Telegraph er Kai Shun Classic en svært flott kniv utseendemessig, da den er designet på en helt unik måte. De fremhever altså knivens design som en av de mest sentrale faktorene for den gode anmeldelsen.

I tillegg poengterer ekspertene at «det er forbløffende enkelt å skjære gjennom både myke og harde grønnsaker og kjøtt». Ekspertene mener dette er en stor fordel, da «man enkelt kommer igjennom en hel del råvarer uten å bli sliten i hverken håndledd eller armer».

Til slutt i anmeldelsen sin skriver ekspertene imidlertid at «den er temmelig dyr», samt at «japanske kniver har en tendens til å være vanskeligere å slipe på grunn av det vinklede knivbladet».

Mer om Kai Shun Classic

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 32 cm
 • Bladlengde: 20 cm
 • Vekt: 208 g
 • Bladmateriale: Rustfritt stål
 • Håndtaksmateriale: Tre
 • Stålets hardhet: 61 HRC

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

Satake Kuro Kiritsuke - japansk kokkekniv med langt håndtak 

Best til skjæring av kjøtt og fisk

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Satake Kuro Kiritsuke:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Håndsmidd, leveres i dekorativ trekasse
 • Designet for balanse og presisjon
 • Ideell til å skjære lange og pene skiver

Forbrukerlivs vurdering

Satake Kuro Kiritsuke imponerer med sitt eksepsjonelt lange og kraftige blad, noe som gjør den til det ideelle verktøyet for presise og pene skiver av fisk eller kjøtt. Denne håndsmidde kniven er laget av 67 lag damaskstål og har en unik og rå eleganse med sin grovt hamrede overflate. Bladets ujevne overflate er ikke bare visuelt tiltalende, men bidrar også til å redusere sug, slik at kniven glir uanstrengt gjennom ulike ingredienser. Med VG10-kjernestål er bladet slipt helt tynt, noe som sikrer langvarig skarphet ved riktig vedlikehold. Selv om hardheten ligger rundt 58 på Rockwell-skalaen, noe lavere enn andre modeller, kompenserer Satake Kuro Kiritsuke med sine upåklagelige skjæreegenskaper og den fine skjæreflaten som bevarer smak, saft, farge og tekstur på ingrediensene under tilberedningen. Satake Kuro er en del av Satake Kuro-serien, som tilbyr en rekke ulike knivalternativer og dekker ulike behov på kjøkkenet, inkludert kjøtt- og kjøttdeigkniver. Vi mener at Satake Kuro Kiritsuke er et svært godt valg for dem som ønsker en kniv som kombinerer allsidighet, slående estetikk og presis skjæreevne.

Fordeler

 • Hel knivserie
 • Skarp knivegg
 • Langt håndtak 
 • Ujevn overflate
 • Fremstilt av stål av høy kvalitet 

Ulemper

 • Lavere stålhardhet sammenlignet med andre modeller

Satake Kuro Kiritsuke er ikke blitt testet i noen offisielle eksperttester, men er likevel blitt inkludert i denne artikkelen fordi det er en populær japansk kniv. Kuro er en serie av kniver fra japanske Satake.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Satake Kuro Kiritsuke

Spesifikasjoner

 • Bladlengde: 23 cm
 • Stålets hardhet: 58 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre
 • Vekt: 270 g
 • Total lengde: ?

Håndsmidd kniv av kvalitetsstål
Med Satake Kuro Kiritsuke får man en håndsmidd kniv som er fremstilt av 67 lag med damaskstål. Kniven er utstyrt med et grovt hamret knivblad med en rå og elegant finish – noe som gir et unikt utseende.

Knivbladet har en ujevn overflate, og dette motvirker vakuum. I tillegg sikrer det at kniven glir jevnt igjennom alle former for råvarer.

Takket være knivens kjernestål av VG10, er knivbladet tynnslipt og svært skarpt. Hvis man sørger for å vedlikeholde kniven godt, vil den holde seg skarp i veldig svært lang tid. Hardheten er på cirka 58 på Rockwell-skalaen.

Langt håndtak av brent tre
Satake Kuro Kiritsuke er utstyrt med et langt håndtak av brent tre, med bolster (metallkragen mellom knivbladet og skaftet) og et skaft av 18/8-stål slik at man er sikret et optimalt grep om kniven.

Da kniven har et langt blad er den velegnet til å skjære lange skiver av for eksempel kjøtt, fisk og grønnsaker.

Den skarpe kniveggen sørger dessuten for å skjære rent og lett igjennom enhver matvare. I tillegg hjelper den fine skjæreflaten til med å forhindre at råvarene mister smak, saft, farge og spenstighet når de blir tilberedt.

Serie med forskjellige kniver
Satake Kuro er en hel knivserie som består av forskjellige varianter. De ulike variantene har også knivblad med flere lengder slik at man har mulighet til å finne akkurat den eller de knivene som passer inn på sitt kjøkken -eksempelvis kjøttkniv, hakkekniv og mye mer.

Mer om Satake Kuro Kiritsuke

Spesifikasjoner

 • Bladlengde: 23 cm
 • Stålets hardhet: 58 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre
 • Vekt: 270 g
 • Total lengde: ?

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

Kai Shun Premier - japansk kokkekniv til både høyre- og venstrehendte

Best for alle skjæreoppgaver

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Kai Shun Premier:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Inspirert av tradisjoner og håndlaget i Japan
 • Valnøttlakkert, konturert håndtak i pakkawood
 • Enkel og presis kutting av kjøtt, fisk og grønnsaker

Forbrukerlivs vurdering

Kai Shun Premier er en allsidig kniv som er skjærer med presisjon, og som passer både for hjemmekokker og profesjonelle kokker. Serien består av et utvalg av høykvalitetskniver som alle er laget av holdbare og sterke materialer og et blad som er sammensatt av tre unike strukturer. Med en kjerne av ekstremt hardt VG Max-stål omsluttet av 32 lag damaskusstål kombinerer bladet hardhet og fleksibilitet for rene, nøyaktige kutt. Knivens symmetri gjør at den egner seg like godt for både høyre- og venstrehendte, og det ergonomisk utformede håndtaket bidrar til at man kan bruke kniven over lengre økter uten at man blir sliten. Kniven ligger kanskje i en høyere prisklasse, men med tanke på kvaliteten og brukervennligheten anser vi den som en god investering. Vi mener at Kai Shun Premier gir mye for pengene, spesielt for de som setter pris på en god balanse mellom funksjonalitet, komfort og godt håndverk når det gjelder kjøkkenredskaper.

Fordeler

 • Velegnet til både høyre- og venstrehendte
 • Ergonomisk skaft
 • Fremstilt av hardt stål 
 • Skaft laget av pakkatre
 • Hel knivserie

Ulemper

 • Høyere prisklasse

Kai Shun Premier er ikke blitt inkludert i noen offisielle ekspert-tester, men er til gjengjeld blitt vurdert av flere forbrukere hos Amazon.co.uk.

Forbrukerne svært fornøyde med denne japanske kniven, og har den 4,5 av 5 stjerner. Den gode vurderingen er gitt på bakgrunn av knivens estetikk og yteevne. Forbrukerne er imidlertid mindre fornøyde med den høye prisen.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Kai Shun Premier?

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 32,5 cm
 • Bladlengde: 20 cm
 • Vekt: 593 g
 • Stålets hardhet: 60 HRC
 • Bladmateriale: Damaskusstål
 • Håndtaksmateriale: Tre

Kniv av høy kvalitet
Kai Shun Premier er en knivserie som er skreddersydd til profesjonelle kokker, men som også kan brukes av andre som vil ha en kniv av høy kvalitet. Da dette er en hel serie, er det mulig å finne kniver i forskjellige varianter -alt etter hva du har behov for. Alle materialer er holdbare og sterke, og kniven har et blad bestående av tre forskjellige strukturer.

Kjernen i knivbladet er fremstilt av ekstremt hardt VG Max-stål og er belagt med 32 lag damaskusstål. Denne kombinasjonen gjør bladet både hardt og fleksibelt, slik at man får et mer rent og nøyaktig snitt.

Kan brukes av både venstre- og høyrehendte
Takket være den symmetriske formen, er Kai Shun Premier velegnet til både venstre- og høyrehendte brukere. Skaftet er laget av pakkatre og ligger godt i hånden.

Skaftet er ergonomisk korrekt, slik at man kan jobbe med kniven i lang tid uten at man blir sliten i armen eller håndleddet. Enden på skaftet har Tim Mälzers oksehode inngravert – noe som er den profesjonelle kokkens varemerke.

Hva sier forbrukere om Kai Shun Premier?

Ifølge forbrukerne hos Amazon.co.uk er Kai Shun Premier «åpenbart et klasseprodukt» da kniven «er fantastisk» både når det kommer til designet og yteevnen.

En forbruker skriver for eksempel at «kniven anbefales fullt ut selv om den er dyr», mens en annen uttaler at «for en håndlaget japansk kniv som er laget etter tradisjonene fra samuraisverd, så er den verdt å investere i».

Andre forbrukere fremhever også at bladet på kniven «er utmerket». Det er nemlig svært enkelt å skjære tynne skiver, både hva gjelder grønnsaker og fisk til sushi. En forbruker mener også at dette ikke er en kniv som alle trenger, men at «kvaliteten på bladet og håndtaket virkelig er et kunstverk – så den er en fornøyelse å bruke».

Mer om Kai Shun Premier

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 32,5 cm
 • Bladlengde: 20 cm
 • Vekt: 593 g
 • Stålets hardhet: 60 HRC
 • Bladmateriale: Damaskusstål
 • Håndtaksmateriale: Tre

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

 Miyabi 6000 MCT - japansk kniv med behagelig skaft

Best til hverdagsbruk

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på  Miyabi 6000 MCT:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Optimal kontroll og utmattelsesfri skjæring
 • Dobbeltsidig blad som gir enorm skarphet
 • Håndtak av Masur-bjørk i tradisjonell D-form

Forbrukerlivs vurdering

Miyabi 6000 MCT skiller seg ut som en førsteklasses stålkniv som gir optimal kontroll og tretthetsfri skjæring, noe som gjør den til et godt valg for daglig bruk. Kniven er laget med en bladkjerne av MicroCarbide MC63-pulverstål, belagt med ulike hardhetsgrader, noe som sikrer enestående holdbarhet og lang levetid. CRYODUR-bladet gjennomgår en nedkjølingsprosess ved minus 196 grader, noe som resulterer i et imponerende hardt og skarpt blad med en Rockwell-hardhet på rundt 63. Det buede trehåndtaket gir knivene et unikt estetisk preg, samtidig som den ergonomiske utformingen gir bedre komfort ved langvarig bruk. Honbazuke-sliping sikrer en bemerkelsesverdig skarphet som holder eggen i lang tid med riktig vedlikehold. Selv om skaftet mangler sklisikre egenskaper, utmerker Miyabi 6000 MCT seg med førsteklasses materialer, presist håndverk og varig skarphet, noe som gjør den til et godt alternativ for dem som ønsker høy kvalitet på kjøkkenet.

Fordeler

 • Behagelig skaft
 • Slipt med Honbazuke-sliping
 • Ekstremt hardt og skarpt blad
 • Hel knivserie
 • Ergonomisk skaft

Ulemper

 • Skaft uten anti-skli

Miyabi 6000 MCT er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en populær japansk kniv blant forbrukerne. Kniven er nemlig blitt vurdert av forbrukere hos Amazon.co.uk der den har fått 4,5 av 5 stjerner. Her skriver forbrukerne at de er imponerte over det skarpe knivbladet.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Miyabi 6000 MCT

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 34,1 cm
 • Bladlengde: 20 cm
 • Vekt: 214 g
 • Stålets hardhet: 63 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre

Kniv av førsteklasses stål
Miyabi 6000 MCT er en hel knivserie som består av ulike varianter -for eksempel brødkniv, kokkekniv og urtekniv med knivblad i forskjellige lengder. Man kan derfor finne akkurat den kniven som passer til sitt kjøkken.

Med Miyabi 6000 MCT får man en kniv med en bladkjerne som er laget av MicroCarbide MC63 pulverstål. Pulverstålet er belagt med to forskjellige typer stål med flere hardhetsgrader. Man er derfor sikret en hardfør og holdbar kniv. I tillegg har Miyabi 6000 MCT et CRYODUR-blad som er herdet med nedkjøling på minus 196 grader. Dette garanterer et ekstremt hardt og skarpt blad med en hardhet på rundt 63 på Rockwell-skalaen.

Buet skaft laget av pakkatre
Miyabi 6000 MCT er utstyrt med et buet skaft i pakkatre som sikrer at hver enkelt kniv får sitt helt eget utseende.

Skaftet er ergonomisk korrekt og behagelig å holde i, slik at man kan bruke kniven i lengre tid uten å bli sliten i armen eller i håndleddet.

I tillegg er Miyabi 6000 MCT slipt med Honbazuke-sliping slik at kniven blir utrolig skarp. Den holder seg skarp i lang tid hvis man sørger for å vedlikeholde den på riktig måte.

Hva sier forbrukere om Miyabi 6000 MCT?

Ifølge forbrukerne hos Amazon.co.uk er Miyabi 6000 MCT «en veldig god kniv, med et svært skarpt knivblad».

En forbruker skriver for eksempel at de har hatt kniven i tre måneder og «er svært fornøyde med knivens yteevne». Man kan nemlig skjære lett igjennom de ulike råvarene, og kniven håndterer dette uten problemer.

Ingen av forbrukerne finner noen utpregede ulemper ved denne japanske kniven. Det er imidlertid én enkelt forbruker som nevner at prisen er forholdsvis høy.

Mer om  Miyabi 6000 MCT

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 34,1 cm
 • Bladlengde: 20 cm
 • Vekt: 214 g
 • Stålets hardhet: 63 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

Tamahagane San - japansk kokkekniv med behagelig håndtak 

Praktisk japansk kokkekniv

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Tamahagane San:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Kvalitetskant kombinert med god styrke
 • 3-lags konstruksjon i rustfritt stål
 • Designet for alle typer arbeid på kjøkkenet

Fordeler

 • Håndtak i pakkawood med antibakterielle egenskaper
 • Svært skarp grad
 • Forskjellige varianter av kniver
 • Holdbar kniv
 • Flott design

Ulemper

 • Ikke egnet for oppvaskmaskin

Tamahagane San er blitt testet og anmeldt av Gastronomersguide.com, som har gitt en svært god anmeldelse.

Ekspertene anbefaler denne kniven på grunnlag av det flotte designet og den fantastiske yteevnen. De er imidlertid litt mindre fornøyde med brukervennligheten, da de mener at kniven ikke alltid er like enkel å jobbe med.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Tamahagane San

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 33,5 cm
 • Bladlengde: 21 cm
 • Vekt: 160 g
 • Stålets hardhet: 61 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre

Behagelig håndtak av pakkatre
Med Tamahagane San får man en kniv fra San Tsubame-serien. Her finner man forskjellige varianter av kniver med knivblad i ulike lengder. Lengden går fra 7 cm og helt opp til 27 cm.

Tamahagane San er utstyrt med et behagelig håndtak laget av pakkatre. Pakkatre blir produsert ved å kombinere finer, plast og harpiks. Dermed får man et hardt materiale som samtidig er vannavstøtende.

Produsert av trelags stål
Tamahagane Sans er laget av VG-5-stål og belagt med rustfritt stål på den ene siden. Stålet inneholder mye karbon og har en hardhet på rundt 61 på Rockwell-skalaen. Alle kniver er laget av trelags stål der stålet i midten er ekstra hardt, mens sidene er mykere. Dette lager en kniv som er både holdbar og brukbar til de fleste råvarene på et kjøkken.

Hva sier eksperter om Tamahagane San?

Ifølge ekspertene fra Gastronomersguide.com er Tamahagane San en kniv som «ser bra ut rett fra esken». De skriver at «det flotte håndtaket fullfører designet på kniven» – noe de er ekstra imponerte over.

Ekspertene merker seg dessuten at kniven er god til de fleste oppgaver, samt at den «utførte sin magi ved å skjære tomater uten det minste spor av motstand». I tillegg fremhever de at den også kan brukes til hardere grønnsaker.

Selv om ekspertene generelt sett er førnøyde med denne kniven, nevner de også at «den største ulempen er at kniven er relativt smidig». Det er ikke ideelt dersom man vil ha en stivere kniv.

Mer om Tamahagane San

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 33,5 cm
 • Bladlengde: 21 cm
 • Vekt: 160 g
 • Stålets hardhet: 61 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

Miyabi 5000MCD - japansk kniv av førsteklasses stål

Se priser og tilbud på Miyabi 5000MCD:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Skarp kniv
 • Laget av førsteklasses stål
 • Ergonomisk bjørkeskaft
 • Hel knivserie
 • Robust og holdbar kniv

Ulemper

 • Ligger i den dyrere enden av prisskalaen

De to britiske ekspertkildene Good Housekeeping Institute og Wired.co.uk har testet og anmeldt Miyabi 5000MCD som de har gitt henholdsvis 87 av 100 poeng og 8 av 10 stjerner.

Begge ekspertkildene er imponerte over kniven fordi den er svært skarp, enkel å betjene og laget i et flott design. De er til gjengjeld mindre fornøyde med at man ikke har mulighet til å vaske kniven i en oppvaskmaskin.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Miyabi 5000MCD

Spesifikasjoner

 • Bladlengde: 18 cm
 • Vekt: 178 g
 • Stålets hardhet: 63 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre
 • Total lengde: 31,9 cm

Funksjonell kniv med bjørkeskaft
Miyabi 5000MCD er en funksjonell kniv med et skaft laget av bjørk. Kniven kan brukes av både profesjonelle kokker og amatører, og det finnes også en hel knivserie slik at man kan velge de knivene som passer best til egne behov.

Serien består av forskjellige modeller som for eksempel en brødkniv, kokkekniv og urtekniv med knivblad i forskjellige lengder.

Skaftet på kniven er laget av fint Masur- bjørketre med struktur og årer, så ingen kniver er helt like. Selve utformingen på håndtaket er den tradisjonelle japanske D-formen. Dette sikrer at grepet er ergonomisk slik at man kan jobbe med kniven uten å bli sliten i hverken armen eller håndleddet.

Robust og skarp kniv laget av stål
Med Miyabi 5000MCD får man en holdbar og skarp kniv av stål med et patentert CRYODOR-blad. Her er stålet blitt herdet ved en nedkjøling som foregår ved -196 grader. Dette gir stålet en ekstrem skarphet og en hardhet på 63 Rockwell.

Selve kjernen i kniven er belagt av 100 lag førsteklasses stål med varierende hardhetsgrader av ståltypen MC63. Man får dermed en kniv som holder seg skarp i lang tid. Sist, men ikke minst så har kniven fått en japansk Honbazuke-sliping – noe som bidrar til å gjøre kniven skarp.

Hva sier eksperter om Miyabi 5000MCD?

Ifølge de britiske ekspertene så er Miyabi 5000MCD en «fantastisk kniv som fungerer godt på et hvert kjøkken». Ekspertene fra Good Housekeeping Institute skriver for eksempel at kniven «vil være et vakkert tillegg til enhver kjøkken», noe Wired.co.uk er enige i.

I tillegg nevner Good Housekeeping Institute at «når det kommer til yteevnen skjærer den både enkelt og rent, og er i stand til å skjære tynt», mens Wired.co.uk merker seg at «man har et solid grep som føles som det mest behagelige av alle de fem knivene vi har testet». Dessuten fremheves det at «håndtaket er mykt å ta på» og at «kniven har en bra vekt».

Selv om ekspertene generelt sett er imponerte over kniven så er de mindre fornøyde med at den bare kan vaskes for hånd. Etter at den ble vasket merker de seg dessuten at håndtaket føltes litt grovere.

Mer om Miyabi 5000MCD

Spesifikasjoner

 • Bladlengde: 18 cm
 • Vekt: 178 g
 • Stålets hardhet: 63 HRC
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Tre
 • Total lengde: 31,9 cm

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

Se priser og tilbud på Miyabi 7000D Gyutoh:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • En hel knivserie
 • Alle knivene er unike
 • Ekstremt hardt blad
 • Laget av stål av høy kvalitet
 • Ergonomisk grep

Miyabi 7000D Gyutoh er blitt testet og anmeldt av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. Begge ekspertene er imponerte over kniven som de kårer til en av toppscorerne i sin store test. Dette har de blant annet gjort fordi kniven er utrolig skarp og fungerer godt til de fleste former for råvarer. Til gjengjeld mener de at kniven er forholdsvis dyr.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av  Miyabi 7000D Gyutoh

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 37,5 cm
 • Bladlengde: 24 cm
 • Vekt: 260 g
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Micarta
 • Stålets hardhet: 62 HRC

Rengjøringsvennlig kniv med moderne skaft
Med Miyabi 7000D Gyutoh får man en kniv med et moderne skaft. Kniven er rengjøringsvennlig og utstyrt med et solid micarta-skaft i et flott treaktig utseende laget av materialer som består av syntetisk harpiks og lerret i kombinasjon med rustfritt stål.

Selve skaftet er D-formet som er et tradisjonelt japansk kjennetegn. Det sørger for at grepet er ergonomisk og håndterbart slik at man kan klare mange skjæreoppgaver uten å bli sliten i hånden. Det D-formede skaftet er både flott og dekorativt.

Laget av høykvalitets stål
Miyabi 7000D Gyutoh har en knivkjerne laget av CMV60 pulverstål som omkranses av 64 lag med to forskjellige typer stål av diverse hardhetsgrader. Dette er et stål i høy kvalitet, og kniven kan brukes til mange oppgaver på kjøkkenet.

Samtidig er CRYODUR-bladet ekstremt hardt fordi det er blitt herdet under en nedkjøling. Dette er en helt spesiell prosess som foregår ved -196 grader. Man er derfor garantert at bladet holder seg skarpt i lang tid, mens det også sikrer en hardhet på 60 Rockwell.

En serie av forskjellige kniver
Miyabi 7000D Gyutoh tilhører en stor knivserie. Serien består av forskjellige modeller med knivblad i ulike lengder. Man kan derfor få alt ifra for eksempel en urtekniv til en kokkekniv eller en brødkniv.

Alle knivene er utviklet med en unik behandling av bladet som endrer strukturen på overflaten av hvert lag. Dette gir alle blad hvert sitt unike damaskmønster slik at ingen av knivene er helt like.

Mer om Miyabi 7000D Gyutoh

Spesifikasjoner

 • Total lengde: 37,5 cm
 • Bladlengde: 24 cm
 • Vekt: 260 g
 • Bladmateriale: Stål
 • Håndtaksmateriale: Micarta
 • Stålets hardhet: 62 HRC

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

6 ting du bør vurdere før du kjøper japansk kokkekniv

 • Vekt

  Når det gjelder japanske kokkekniver er det viktig å finne en med den rette vektbalansen. Kniven bør være tung nok til å takle enhver skjæreoppgave på en effektiv måte, samtidig som den er håndterlig og behagelig å bruke. Hvilken vekt kniven bø ha avhenger av hva du skal bruke den til og dine personlige preferanser.

  For generelt bruk veier et 18 cm langt blad vanligvis rundt 140 g, noe som gir en god balanse mellom kontroll og skjærekraft. Men hvis du ønsker økt skjærekraft, anbefales det å velge et litt tyngre blad. Til syvende og sist handler det om å finne den ideelle vekten ut fra de spesifikke oppgavene du skal utføre, og velge en kniv som ligger godt og komfortabelt i hånden.

 • Bladmateriale

  Valg av materiale til knivbladet har stor betydning for knivens ytelse. Knivblad i rustfritt stål, som er kjent for sin rustbestandighet, vedlikeholdsvennlighet og skarphet, foretrekkes av både nybegynnere og semi-profesjonelle brukere. Selv om knivblad i rustfritt stål er mykere sammenlignet med knivblad i høykarbonstål, er de likevel svært gode.

  Kniver i høykarbonstål har derimot en eksepsjonell eggstyrke og er uimottakelige for misfarging eller flekker over tid. De kombinerer de gode egenskapene til både karbonstål og rustfritt stål, noe som gjør dem til et foretrukket valg for dem som ønsker det beste fra begge verdener. Til syvende og sist avhenger valget mellom rustfritt stål og høykarbonstål av individuelle preferanser og brukerens spesifikke behov.

 • Materiale i håndtaket

  Materialet som brukes i knivhåndtaket spiller en avgjørende rolle for knivens effektivitet og brukervennlighet. Dette fordi håndtaket er den delen av kniven som er i kontakt med hånden, og som derfor bør være laget på en måte som gjør det komfortabelt å holde kniven. Håndtaket på japanske kniver er som regel laget i en type tre, slik som pakkatre, og mange av håndtakene er utformet på en ergonomisk måte som gjør dem behagelige å bruke over lengre økter. På den måten unngår man smerter i hånden og armen når man bruker kniven.

  Noen håndtak er også laget for å være vannbestandig, ha anti-skli egenskaper og noen har til og med antibakterielle egenskaper. Materialene håndtaket er laget av, og utformingen på håndtaket, kan også spille en sentral rolle for knivens estetiske utrykk.

 • Bladets lengde

  Valg av riktig bladlengde er avgjørende for spesifikke skjære- og hakkeoppgaver. Et lite blad (12-15 cm) gir presisjon og kontroll for delikate oppgaver som trimming og skrelling. Et mellomstort blad (16-20 cm) gir allsidighet til hverdagslige kjøkkenoppgaver som å skjære i skiver, terninger og hakke. Det store bladet (21-24 cm) er designet for tyngre oppgaver som å skjære store kjøttstykker eller harde grønnsaker. Ekstra store kniver (25 cm+) passer best for profesjonelle eller de som er komfortable med større kniver, og er ideelle for håndtering av store ingredienser.

  Når du velger knivlengde, er det viktig å ta hensyn til personlige preferanser, ingrediensstørrelser og hvilke oppgaver du ofte utfører på kjøkkenet. Ved å ha et utvalg av knivlengder kan du takle en rekke ulike skjæreoppgaver på en effektiv måte.

 • Pris

  De dyrere knivene, som koster rundt 3000 kr, er av ypperste kvalitet. Disse knivene har vanligvis rustfrie “high-carbon”-knivblader, for eksempel de som er laget av VG10-stål -en legering av høyere kvalitet som gir bedre holdbarhet, skjæreegenskaper og eggfasthet. På den annen side er de rimeligere alternativene, som koster rundt 500 kroner, gjerne laget av stål av lavere kvalitet.

  Disse knivene må kanskje slipes oftere, men egner seg godt til matlaging i hverdagen. Hvis du er profesjonell kokk eller har tenkt å bruke kniven mye, er det imidlertid verdt å vurdere å investere litt mer i en dyrere modell med bedre ytelse og holdbarhet.

 • Forbruker- og ekspertanmeldelser

  Forbrukeranmeldelser gir verdifull innsikt i hvor godt kniven fungerer i hverdagen. De gir et førstehåndsperspektiv på knivens ytelse og brukervennlighet. I tillegg kan det være svært nyttig å lese ekspertuttalelser når du skal investere i en japansk kokkekniv. Eksperter har ofte omfattende kunnskap om ulike produsenter og kan gi innsiktsfulle sammenligninger av ulike kniver.

  I denne artikkelen har vi tatt med en kombinasjon av forbruker- og ekspertanmeldelser for å hjelpe deg med å ta en informert kjøpsbeslutning. Ved å ta høyde for både forbrukernes og ekspertenes perspektiver kan du få en helhetlig forståelse av knivenes egenskaper og ta et valg som er i tråd med dine behov og preferanser.

arrow-more

Tester og anmeldelser av japanske kokkekniver som er brukt i artikkelen

Vi håper du forstår at det ligger mye arbeid bak denne artikkelen. Vi ønsker å gi deg en objektiv vurdering av samtlige produkter, og derfor lener vi oss på både offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne anmeldelser på tvers av både norske og internasjonale nettbutikker. Vårt research-team har gransket markedet og undersøkt alle relevante kilder. I undersøkelsene våre har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:

Ekspert- og testkilder

Gastronomersguide.com

Gastronomersguide.com fokuserer på alt som har med gastronomiens verden å gjøre – med et mål om å gi forbrukerne et innblikk i alt fra historie til kultur og matlaging med mer. De utfører også tester og skriver anmeldelser av kjøkkenutstyr som japanske kniver. Her har de testet og anmeldt Tamahagane San som de har gitt en anbefaling.

Testen ble utført: Den 15. oktober 2009
Du kan lese mer om testen her: Gastronomersguide.com

Good Housekeeping Institute

Det britiske magasinet Good Housekeeping Institute arbeider med forbrukerprodukter innen kategoriene hjem og hage som de tester og anmelder. Her har Good Housekeeping Institute testet den japanske kniven Miyabi 5000MCD som de har gitt hele 87 av 100 poeng. 

Testen ble utført: Den 17. juni 2016
Du kan lese mer om testen her: Goodhousekeeping.com

Kitchenknifeguru.com

Kitchenknifeguru.com har en misjon om å lære forbrukerne hvordan man holder kjøkkenknivene sine skarpe. Derfor leverer de et vell av artikler om kjøkkenkniver i tillegg til at de også tester og anmelder ulike modeller. I denne omgang har de testet og anmeldt den japanske kniven Zwilling Bob Kramer Meiji som de har gitt en anbefaling.

Testen ble oppdatert: Den 10. september 2019
Du kan lese mer om testen her: Kitchenknifeguru.com

Råd & Rön 

Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön arbeider med et vell av ulike områder som handler om svenskenes forbrukerliv. Dette inkluderer blant annet tester og anmeldelser av forbrukerprodukter. I denne omgang har Råd & Rön testet kjøkkenkniver der de blant annet har tatt en titt på Miyabi 7000D Gyutoh og Kai Shun Classic.

Legg imidlertid merke til at full tilgang til testenes spesifikke resultater krever et abonnement. Hvis du ønsker å se resultatet av én enkelt test så er det også mulig å kjøpe seg tilgang til testene enkeltvis. 

Testen ble utført: Den 10. september 2019
Du kan lese mer om testen her: Råd & Rön.se 

The Telegraph

Den britiske avisen The Telegraph blir utgitt både som en fysisk versjon og som en nettbasert versjon. Avisen produserer en rekke artikler hver dag, der de skriver om alt ifra nyheter i inn- og utland til sport, underholdning, livsstil, forbruk, kultur og økonomi.

De tester og anmelder også diverse forbrukerprodukter som for eksempel kjøkkenkniver. I denne omgang har de testet syv av de beste knivene på markedet der den japanske kniven Kai Shun Classic er blitt inkludert. Denne kniven har de kåret til toppscorer i testen sin.

Testen ble utført: Den 18. februar 2021
Du kan lese mer om testen her: Telegraph.co.uk

Wired.co.uk

Wired.co.uk er et britisk testmagasin som dekker et stort utvalg av forskjellige emner som design, arkitektur, kultur, økonomi, politikk og filosofi. De tester og anmelder også mange forskjellige forbrukerprodukter som for eksempel kjøkkenkniver. Her har de laget en stor test av diverse modeller som blant annet inkluderer Miyabi 5000MCD, som de har gitt hele 8 av 10 stjerner. 

Testen ble utført: Den 28. mai 2013
Du kan lese mer om testen her: Wired.co.uk

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en kjent nettbasert markedsplass som tilbyr et stort utvalg av produkter fra ulike selgere. En av de mest verdifulle funksjonene hos Amazon er vurderingssystemet for forbrukerne, der kundene kan legge igjen anmeldelser og rangere produktene de har kjøpt. Disse vurderingene gir verdifull innsikt i produktenes kvalitet, ytelse og kundetilfredshet, og hjelper potensielle kjøpere med å ta informerte beslutninger. Med muligheten til å lese og sammenligne vurderinger kan kundene vurdere påliteligheten og egnetheten til et produkt før de kjøper det. Amazons vurderingssystem er et nyttig verktøy for å navigere i det store utvalget av produkter og velge de produktene som passer best til den enkeltes preferanser og behov.

Se Kai Shun Classic-brukernes vurderinger her.

Se Kai Shun Premier-brukernes vurderinger her.

Se brukervurderinger av Miyabi 6000 MCT her.

FAQ

Hvilke japanske kokkekniver har fått de beste anmeldelsene i testene?
Kai Shun Classic, Kai Shun Premier, Tamahagane San, Satake Kuro Kiritsuke og Miyabi 6000 MCT.
Hvordan er de japanske kokkeknivene blitt testet?
De japanske kokkeknivene er blitt vurdert ut ifra faktorer som hardhet på Rockwell skalaen, bladets design og fleksibilitet samt hvor komfortabelt skaftet er å holde i. I tillegg har ekspertene også foretatt en praktisk test av knivene, og deretter er knivenes evner og brukervennlighet vurdert.
Hva er best – Japanske eller tyske kokkekniver?
Svaret på dette kommer veldig an på preferanse. Den store forskjellen ligger i hardheten på stålet. Tyske kniver ligger som regel på mellom 56-58 på Rockwell skalaen, mens japanske kniver vanligvis ligger på mellom 60-61. Generelt sett sies det at japanske kniver er mye mer presise enn de tyske – mens de tyske er mer robuste enn de japanske.

Slik bruker du de japanske knivene riktig

Japan har lenge vært kjent for å lage verdens beste kokkekniver. Uansett hvilke oppgaver du står overfor på kjøkkenet, finnes det alltid en en japansk kokkekniv som passer perfekt til oppgaven.

Alle japanske kniver har hvert sitt formål, så det kan være vanskelig å få oversikt over hva de ulike knivene skal brukes til.

Nedenfor finner du en guide til de forskjellige japanske knivene og de beste måtene å bruke dem på.

Gyutou – Den klassiske kokkekniven

Gyutou er det japanske versjonen av en allsidig kokkekniv og kan brukes til nesten alle kjøkkenoppgaver. Selve navnet oversettes til «oksekjøttsverd» fordi kniven er fantastisk til skjæring i alle typer kjøtt, og er et hakk bedre enn de europeiske knivene.

Santoku – Den lille allround kokkekniven

Akkurat som Gyutou-kniven er Santoku en allround kniv som kan brukes til stort sett alle oppgaver på kjøkkenet. Det japanske ordet Santoku refererer til knivens «tre oppgaver»: Evnen til å skjære fisk, kjøtt og grønnsaker. Kniven er mindre enn den over, og er samtidig lettere og kortere enn vestlige kokkekniver.

Sujihiki – Utskjæringskniv/trancherkniv

Sujihiki er ideell til filetering av fisk og utskjæring av rått kjøtt eller fjærkre. Dette er en svært nøyaktig japansk kokkekniv som kan sammenlignes med den europeiske filetkniven.

Deba – Slakterkniven

Deba-kniven er tyngre og grovere enn de fleste andre japanske kniver, og er spesielt egnet til filetering og utbeining av fisk og fjærkre – så vel som å hakke og skjære grønnsaker. Kniven er utstyrt med et asymmetrisk og robust blad, og er en større versjon av Kodeba-kniven.

Yanagi – Sushikniv

Yanagi er en japansk kokkekniv som brukes i hele verden til å skjære nøyaktige og veldig tynne skiver av rå fisk. Den er derfor svært populær til sushi, og kalles også for en sashimi-kniv.

Takobiki – Den spesialiserte sushikniven

Takobiki-kniver er spesielt gode til tilberedning av rå fisk, og er derfor svært populære når det kommer til sashimi og sushi. Bladet er svært fint og papirtynt slik at kniven er ideell til å skjære tynne og nøyaktige skiver av rå fisk.

Kiritsuke – Chefkokkens kniv

Kiritsuke er en krysning mellom de to japanske knivene Gyutou og Yanagi. Den er lengere enn Gyutou, men har en mer vinklet spiss sammenlignet med Yanagi. Kiritsuke er utmerket til tilberedning av fisk og utskjæring av kjøtt, men den kan også brukes til å snitte grønnsaker svært fint. Den brukes tradisjonelt sett mye av chefkokker på grunn av sitt statussymbol. Det er nemlig en form for universalkniv på det japanske kjøkkenet.

Honesuki – Til utbeining av fisk og fjærkre

Honesuki er en kniv som er spesielt godt egnet til utbeining av fisk og fjærkre.  Kniven fungerer imidlertid også som en skrellekniv dersom det er nødvendig.

Hankotsu – Til kjøtt

I motsetning til Honesuki, er Hankotsu spesielt designet til kjøtt istedet for fisk. Det tykke knivbladet gjør kniven ekstra holdbar og allsidig.

Pankiri – Brødkniven

Pankiri-knive brukes utelukkende til å skjære brød og annet bakverk. Denne sagtaggete kniven er designet til å skjære igjennom skorper uten å ødelegge selve brødet.

Nakiri – Grønnsakskniv

Nakiri er en kniv som er spesielt god til nøyaktig skjæring av grønnsaker, takket være den flate og firkantete formen. Helt enkelt er det en grønssakskniv som ser ut som en kjøttøks. Den kan imidlertid ikke brukes til bein eller kjøtt.

Usuba – Grønnsakskniv til svært fin snitting

Usuba er den mest tradisjonelle japanske grønnsakskniven, og den brukes mer i profesjonelle kjøkken enn i private hjem. Usuba-knivene er kjent for å være spesielt skarpe og kan snitte grønnsaker svært fint.

Dette bør du være oppmerksom på

Bruk av japanske kjøkkenkniver krever en viss varsomhet. Det ekstra skarpe knivbladet øker risikoen for skader dersom man ikke bruker kniven riktig. Derfor er det viktig å være oppmerksom på følgende punkter:

Slik bruker du en japansk kniv på den korrekte måten

 • Bruk den rette kniven til den rette oppgaven.
 • Unngå å bruke kniven til bevegelser til siden. Dette vil garantert skade eggen på kniven. Kniven er rett og slett ikke laget for dette, men kun for opp- og nedbevegleser.
 • Unngå å skjære/kutte i knokler, frosne matvarer og harde frø. Det vil være best å bruke en hakkekniv eller en kniv til utbeining til slike oppgaver. Dersom du likevel bruker kniven til dette, vil knivbladet raskt bli sløvt. Til slutt vil du skade kniven – noe som ikke er optimalt.
 • Dersom du opplever å måtte bruke mye krefter ved skjæreoppgaver, er det noe galt. Japanske kniver bør uten problemer kunne skjære igjennom alt det du forsøker å skjære gjennom. Er du nødt til å bruke mye krefter, må du velge en annen kniv eller sjekke om det er noe galt med kniven eller råvaren. Dette er best for kniven og for din egen sikkerhet.
 • Bruk alltid et skjærebrett av enten plast eller tre. Marmor og glass er enklere å vaske, men skader kniven.  En god tommelfingerregel er: Hvis kniven din ikke lager riper på skjærebrettet så er brettet for hardt for kniven.

Er du interessert i å lese mer om japanske kniver og hvordan du bruker en kniv riktig, kan du klikke her og lese denne artikkelen fra danske Politiken.dk, denne artikkelen fra Tokyoknives.com eller denne artikkelen fra Foodandwine.com.

Vil du lære mer om de grunnleggende knivmetodene og hvordan du hakker riktig med knivene dine så kan du se denne videoen fra Tasty:

Gode råd til kjøp av en japansk kokkekniv

Er du på utkikk etter en japansk kokkekniv, men er usikker på hvilken type du burde velge og hva du i det hele tatt bør være oppmerksom på?

Når du kjøper en ny kniv er det flere faktorer du bør ta stilling til. Disse faktorene inkluderer blant annet pris, stil, knivblad, stål og mye mer. Her finner du en kort guide til hva du må tenke på før du investerer i en japansk kjøkkenkniv eller en annen form for kniv.

Hvilken type kniv skal jeg starte med?

Hvis du ikke har noen kniver på kjøkkenet ditt allerede, kan det være en fordel å starte med en god allround kjøkkenkniv – også kalt en universalkniv. Her kan du for eksempel starte med å kjøpe Gyutoh eller Santuko.

Begge disse knivtypene er svært allsidige og kan brukes til stort sett alt det du lager på kjøkkenet ditt. Hvis du allerede har en god kokkekniv på kjøkkenet, kan du i stedet velge en urtekniv eller en kniv som er spesielt godt egnet til kjøtt eller fisk – avhengig av hva du tilbereder mest.

Vær oppmerksom på knivstålet

De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt kjøpt en veldig billig kniv til kjøkkenet som blir sløv etter at den er blitt brukt hardt én enkelt gang. Kjøper du en skikkelig kjøkkenkniv – som en japansk kniv – vil du få en helt annet opplevelse.

Det finnes et vell av forskjellige ståltyper på markedet, og noen er naturligvis bedre enn andre. Det vil være en fordel å se på kniver som er laget av VG10 eller andre typer stål som har et høyt innhold av karbon. Det kan du imidlertid være sikker på at alle de japanske knivene har.

Hvorfor må du se etter akkurat dette? Disse knivene holder seg nemlig veldig skarpe i lang tid og vil ikke kreve spesielt mye vedlikehold. Hardheten ligger som regel på rundt 60 til 62 Rockwell – noe som er en del hardere enn mange andre typer kniver.

Hva med vedlikehold av kniven?

Japansk kokkekniver krever ikke spesielt mye vedlikehold sammenlignet med de billige alternativene du kan finne på markedet. Det harde stålet er skarpt, men det krever selvfølgelig også at du passer veldig godt på knivene dine slik at de holder seg skarpe. Det kan for eksempel være nyttig å holde seg unna svært harde råvarer.

I tillegg må du være oppmerksom på at japanske kniver må vaskes for hånd og ikke tåler å vaskes i oppvaskmaskin. Det er derfor viktig at du tar en titt på hvordan den nye kniven din skal vedlikeholdes og om det er noe annet du bør være oppmerksom på.

Andre overveielser ved kjøp av en japansk kokkekniv 

Budsjett – Hva er ditt budsjettet for kjøp av en kvalitetskniv? Pris og kvalitet henger ofte sammen, så det kan bli litt dyrt å investere i en japansk kjøkkenkniv. Til gjengjeld får du en kniv som holder seg skarp og effektiv.

Sliping av kniven – Har du noen gang slipt en kniv hjemme? Hvis ikke – er du villig til å lære å slipe kniven hjemme?

Lengde – Hva er en behagelig lengde basert på dine tidligere opplevelser? Kniver har ulike lengder, så du må finne den som passer best til deg. Det er bare du som kan bestemme hvilken som er den beste, mest nyttige og behagelige kniven for deg. Etter hvert kan du også begynne å investere i ditt eget sett med kniver – om nødvendig over en lengre periode i stedet for alt på én gang.

Når du har bestemt deg for hva du vil prioritere, vil det være enklere for deg å velge den beste kniven for deg. Spørsmålene ovenfor er derfor noen av de viktigste du må stille deg selv før du velger å kjøpe en japansk kniv.

Historien bak japanske kokkekniver

I det gamle Japan ble det sagt at samuraisverd var en forlengelse av en krigers sjel. Det samme kan sies om en kokkekniv, for dette redskapet er det mest personlige av alle tingene på et kjøkken.

I mange år var den vestlige kokkekniven standard for de fleste kokker, men i det siste har japanske kniver blitt svært populære. Her kan du lese mer om historien om de japanske knivene.

Historien om den japanske knivkunsten

De tidligste eksemplene på moderne japanske sverd går tilbake til 1300-tallet og ble laget av Kaneuji og Kinju. Alle håndverkene som stammer fra Kaneuji og Kinju kalles Mino Smiths, og har base i byen Seki.

Selv om samuraisverd opprinnelig var beregnet til adelige folk eller militæret, begynte disse sverdene under Muromachi (1392-1573) å bli masseprodusert til handel og krig.

På begynnelsen av 1300-tallet åpnet Japan sine handelshavner for Ming-dynastiet (Kina) etter å ha vært fullstendig isolert i tusenvis av år. Det er rapportert at mer enn hundre tusen av disse sverdene ble eksportert til Kina i Muromachi-perioden.

Friheten til å samhandle med andre land brakte nye forretningsmuligheter – noe som påvirket det japanske markedet og banet vei for nye sosiale klasser.

Seierherrene i Onin-krigen veltet Muromachi Shogunates, noe som førte til at militære ledere erklærte seg som føydale krigsherrer i forskjellige regioner og kjempet om makten. Denne situasjonen markerte begynnelsen på et århundre med sivile tvister – kjent som Sengoku Jidai (Warring-perioden 1467-1568).

Under Sengoku-perioden stod Mino-smedene i Seki overfor en utrolig stor etterspørsel etter samuraisverd fra forskjellige regimer. Uansett om det var tilgang til skytevåpen eller ikke, ble de ikke brukt på grunn av samurai adferds-koden (bushido).

Bushido dikterer at den eneste hederlige måten å kjempe på er ansikt til ansikt med et sverd. Derfor ble det ansett som feigt å drepe på avstand. Dette betød at de ble nødt til å masseprodusere mange av disse sverdene.

Selv om de masseproduserte knivbladene ikke hadde noen kunstnerisk verdi, var de praktiske og dekket behovet.

Masseproduksjonen av disse sverdene representerte den forandringen og uroen som manifesterte seg i Japan i periodene Muromachi og Sengoku. Selv i dag er produksjonen av sverd begrenset av regjeringen til et par stykker i året, men Seki er fortsatt sentralt for knivproduksjonen og fortsetter med å produsere kniver til kjøkkener over hele verden.

Nå for tiden blir samuraisverd brukt i forbindelse med disiplinen iaijutsu, som kommer fra Japans føydale tidsalder. Det finnes også moderne kopier av sverdet som vanligvis blir brukt i disiplinen iaido.

Samuraisverdet er derfor fremdeles å finne på flere måter. Det produseres til ulike kampsport-disipliner, men brukes også av kjøkkensjefer og private husstander over hele verden i form av forskjellige kjøkkenkniver.

Disse japanske kjøkkenknivene blir nemlig laget etter de tradisjonelle japanske håndverkstradisjonene som stammer helt tilbake fra tiden med samuratsverd.

Vil du lese mer om historien til de japanske knivene så kan du klikke her og lese denne artikkelen.

Hva er best – Japanske eller tyske kniver?

Både Tyskland og Japan har vært kjent for sine knivlagingsferdigheter i århundrer. Begge kan skryte av å ha noen av de mest populære knivmerkene i verden.

For å kunne ta en trygg beslutning når du kjøper en kjøkkenkniv av høy kvalitet, bør du kjenne til de egenskapene som skiller dem fra hverandre. Forskjellene ligger for det meste i forhold til typen stål som brukes til bladet.

Har du noen gang lurt på om det er de japanske eller de tyske knivene som er de beste? Her kan du lese mer om forskjellene og finne ut om du skal velge en japansk kokkekniv eller en tysk kniv.

Japansk eller tysk?

Japanske produsenter har tradisjonelt foretrukket hardere stål. Hardheten på stålet måles med Rockwell-skalaen. Jo høyere på skalaen desto hardere er stålet. Tyske kniver er som regel laget av rustfritt stål som har en Rockwell-hardhet på mellom 56-58. Rustfritt stål inneholder krom. Dette er dette som senker Rockwell-vurderingen.

Kniver laget av japanske produsenter bruker tradisjonelt karbonstål. Det er et overlegent materiale til knivblad fordi det holder eggen skarp i lengre tid og har en hardhet som ligger på rundt 60-61 på Rockwell-skalaen.

Karbonstål er betydelig hardere enn rustfritt stål, men også sprøere. Japanske kniver holder seg derfor ofte skarpere i lengre tid enn de tyske. Dersom du er nøye med å ikke skade bladet, vil du også bruke mindre tid på å vedlikeholde en japansk kokkekniv. Den største forskjellen mellom disse to knivtypene er derfor materialet de er laget av.

Om den ene kniven er bedre enn den andre er vanskelig å avgjøre, fordi det til syvende og sist handler om dine egne preferanser og ønsker. Generelt sett blir det sagt at de japanske knivene er mye mer nøyaktige enn de tyske, mens de tyske er mer robuste enn de japanske.

Her kan du se en video der tyske og japanske knivene blir testet. Videoen er laget av Cutlery and More:

Informasjon om de forskjellige merkene

Om Kai Shun

Produkter fra Kai Shun har lenge hatt en slags kultstatus i Japan. Kjennetegnet deres er nemlig både skarphet og funksjon. Firmaet ble grunnlagt i Seki i 1908 og har i mer enn 100 år utviklet og solgt kniver og andre relaterte produkter.

Kai Shun er i dag en av de ledende knivprodusentene på markedet, og leverer både kniver til privat bruk samt til profesjonelle kjøkken over hele verden. Kai Shun er en familiebedrift som fremdeles ligger i byen Seki i Japan. Denne byen er kjent for sin lange tradisjon innen produksjon av kniver.

Kai Shun er imidlertid ikke bare eksperter innen kniver og kjøkkenprodukter. De er også eksperter på andre markeder, som for eksempel engangshøvler, kirurgiske redskaper, personlig pleie og husholdningsprodukter i Japan.

For øyeblikket er Kai Shun til stede i mer enn 30 land og er et anerkjent merke innen kjøkkenkniver og andre skjæreprodukter.

Kvaliteten og populariteten til dette merket er basert på tradisjonen og kulturen til det japanske samuraisverdet. Deres sortiment av kniver inneholder en god del ulike modeller, så her har du mulighet til å finne akkurat den kniven som passer deg.

Om Miyabi

I den japanske kulturen er kvaliteter som renhet, skjønnhet og eleganse ekstra viktig. Miyabi-merket fra Zwilling beskriver seg selv som å ha alle disse tre kvalitetene.

Miyabi er et merke under Zwilling Gruppen og er anerkjent og ledende innenfor japanske kniver. Disse knivene er nemlig autentiske fordi Miyabi ikke bare prøver å være japansk, men faktisk er japansk.

Alle kniver blir fremstilt etter den gamle og tradisjonelle japanske håndverksmetoden som en gang ble brukt til å lage alle de fineste japanske sverdene. Knivene blir designet av japanere, har fått et japansk design og fremstilles i Seki i Japan i Zwilling sine egne fabrikker. Seki har lenge vært sentrum for knivproduksjonen i Japan.

Det var i 2004 at Zwilling J.A. Henckles kjøpte en av de ledende Seki-baserte produsentene av kvalitetskniver i Japan. Denne virksomheten er tysk og kombinerer dermed den tyske produsentkunsten med det beste japanske håndverket. Det betyr at du kan få de beste japanske knivene med noen ekstra kvaliteter.

De skriver selv at «Miyabi-kniver er selve prosedyren for skarphet og følger dermed tradisjonen til de berømte japanske sverdene». Disse sverdtypene er nemlig like skarpe som de er flotte å se på.

Som tidligere nevnt så er Miyabi en stor aktør på markedet innenfor kniver og finnes i mange forskjellige land. Knivene blir brukt både i private hjem og i profesjonelle kjøkken.

Om Tamahagane San

Ordet Tamahagane betyr edelstål (rustfritt stål). Historisk sett har ordet Tamahagane vært kjent som et spesielt og veldig rent stål av høy kvalitet, og det fremstilles ved bruk av tradisjonelle japanske teknikkene.
Kataoka-fabrikken i Niigata i Japan bruker Tamahagane som sitt varemerke, og her lager de ekstraordinære kniver som er enestående når det kommer til skarphet og hardhet.

Tamahagane er derfor en japansk kniv av høy kvalitet og et merke med hovedsete i Niigata. Knivbladet er fremstilt ved bruk av et tradisjonelt smiesystem kombinert med de mest moderne teknikkene. Denne prosessen fjerner urenheter i stålet og resultatet er et sterkt og holdbart blad.

Japan har produsert de berømte samuraisverdene i over 600 år. Tamahagane har benyttet seg av denne kunnskapen til å lage kjøkkenknivene sine. Egenskapene i stålet endres og forbedres for å oppnå en perfekt balanse og en hardhet på 61 Rockwell. Designet på bladet er en blanding av japansk tradisjon og eleganse. Knivene skiller seg ut i ethvert kjøkken med sin tidløse skjønnhet.

Tamahagane er i dag anerkjent for å lage profesjonelle kniver av den beste kvaliteten, som blir brukt av kokker over hele verden, men også i private hjem.

Andre relevante tester og artikler

Her hos Forbrukerliv finner du også en lang rekke artikler om andre testvinnende produkter. Du kan for eksempel kaste deg over en av våre andre artikler med tanke på matlaging utendørs.

I forlengelse av våre tester av kniver vil vi fremheve vår store sous vide test. Det er et kjent restauranttriks at kjøttet tilberedes i en sous vide før det legges i pannen eller på grillen for å få en flott stekeskorpe. Ved å benytte en sous vide før kjøttet stekes er man sikret at man oppnår en perfekt og jevn temperatur i hele kjøttstykket.

Før du bruker sous vide så må råvarene vakuumpakkes. Til å finne den beste maskinen til denne oppgaven finner du her vår vakuumpakker test som inneholder en gjennomgang av de modellene på markedet som har fått de beste anmeldelsene.

Dersom du har en drøm om å gi deg i kast med hjemmerøyking av diverse matvarer så kan vi også være behjelpelige med dette. Her finner du vår test av røykepistoler som inneholder en gjennomgang av ekspertenes favoritter. Les også om de beste knivsett.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme