Røykepistol test – Her er de beste røykepistolene til matlaging ifølge ekspertene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test 2021 – I denne Røykepistol-testen tar vi en titt på både testede og ikke testede røykepistoler for å gi en god oversikt over de forskjellige modellene på markedet. 

Etter gjennomgangen av de forskjellige røykepistolene finner du et avsnitt med informasjon om de du må vite om røyking. Deretter finner du en guide til hvordan du bruker en røykepistol og gode oppskrifter til røykepistolen. Til slutt kan du lese mer om hvorvidt røkte matvarer er sunne eller ikke. 

Hvis du ønsker å lese mer om de forskjellige testene finner du nederst i denne artikkelen en liste over linker til de undersøkelsene vi henviser til. 

Denne artikkelen inneholder: 
🔸 Gjennomgang av de beste røykepistolene til matlaging   
🔸 Det du bør vite om å bruke røyk til matlaging 
🔸 Slik bruker du en røykepistol 
🔸 Gode oppskrifter til røykepistolen 
🔸 Er røkte matvarer sunne? 
🔸 Gjennomgang av testkilder

Vennligst legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men heller samler inn resultatene fra upartiske tester. På den måten kan forbrukeren enkelt skaffe seg en oversikt over de beste produktene som finnes på markedet. 

Røykepistol test – Her er de beste modellene

I avsnittene nedenfor finner du en liste over de beste ekspert- og forbrukeranmeldte røykepistolene som finnes på markedet. Vi viser deg hvor de ulike modellene er blitt testet og hvordan de har klart seg. Du finner også en prissammenligning av de forskjellige modellene slik at du raskt og enkelt kan finne de billigste modellene.


Steba Smoking Box Smoke Gun

4.8 av 5 stjerner i brukeranmeldelser hos Coop.dk 
4 av 5 stjerner i brukeranmeldelser hos Kitchentime.se

.
Steba Smoking Box Smoke Gun

.

.
Steba Smoking Box Smoke Gun er ikke blitt inkludert i noen eksperttester, men er til gjengjeld en populær røykepistol blant forbrukerne. 

Røykepistolen er nemlig blitt testet og anmeldt av forbrukerne fra de to forhandlerne Coop.dk og Kitchentime.se. Her har brukerne gitt røykepistolen henholdsvis 4,8 av 5 stjerner og 4 av 5 stjerner. 

Dette har de blant annet gjort fordi de mener at Steba Smoking Box Smoke Gun er enkel å bruke og røyker alle former for matvarer på kort tid. Det er imidlertid et par forbrukere som nevner at modellen er bedre til mindre matvarer enn større matvarer. 

God røykepistol som fungerer som den skal, ifølge forbrukerne

Ifølge forbrukerne hos de to forhandlerne Kitchentime.se og Coop.dk er Steba Smoking Box Smoke Gun en «svært god røykepistol» som «fungerer som den skal». Flere brukere skriver at de har «hatt stor glede av å bruke røykepistolen» fordi den er «enkel å bruke» og «svært økonomisk». 

Det er i tillegg et par av forbrukerne som merker seg at Steba Smoking Box

Smoke Gun «på kort tid røyker all slags mat» og derfor anbefaler de denne modellen på det varmeste. 

Uansett om man bruker modellen til den ene eller andre matvaren, er brukerne enige om at den «leverer et godt resultat» og er super til prisen. Det finnes imidlertid én enkelt bruker som mener at Steba Smoking Box Smoke Gun funger best på de mindre matvarene. 

Allsidig kaldrøykemaskin til forskjellige matvarer  

Med Steba Smoking Box Smoke Gun får man en allsidig røykepistol som man kan røyke matvarer med, eller røyke i en lukket pose eller beholder, samt mye mer. 

Denne modellen brukes til kald-røyking av forskjellige former for matvarer, slik at man kan eksperimentere med akkurat de ingrediensene man ønsker. Ved kjøp av Steba Smoking Box Smoke Gun følger det med et rør på 25 centimeter til røyking i beholder samt en tut til røyking i lukkede poser. Røykepistolen veier bare 200 gram, så den er enkel i bruk. 

Enkel i bruk 

Steba Smoking Box Smoke Gun er en røykepistol som er enkel å bruke. Takket være den lave vekten, den enkle betjeningen og de mange mulighetene er denne modellen for alle som elsker å lage mat og eksperimentere på kjøkkenet. Røykepistolen er nemlig utstyrt med en manuell av- og på-knapp som man selv kan kontrollere etter behov. 

I tillegg forenkler Steba Smoking Box Smoke Gun hele røykeprosessen da røyken er klar til bruk med én gang etter man har slått den på. Matvarene skal bare røykes i et par minutter før de har absorbert røyksmaken. 

Røykepistolen kan med fordel brukes i et kjøkken under en ventilator, og takket være det tynne røret kan modellen brukes til et vell av matvarer. 

Steba Smoking Box Smoke Gun bruker 4 x AA-batterier.

Utvalgte fordeler med Steba Smoking Box Smoke Gun: 
Rask prosess 
Kan brukes til alle slags matvarer 
Manuell av/på knapp 
Lav vekt 
Tut til røyking i lukkede poser 

Her kan du se en demonstrasjonsvideo av Steba Smoking Box Smoke Gun. Videoen er produsert av Steba:


Gastronoma Smoke Infuser

Røykepistol med tilhørende kuppel

Gastronoma Smoke Infuser

.
Gastronoma Smoke Infuser er hverken blitt testet av ekspertkilder eller forbrukere. Røykepistolen er imidlertid likevel blitt inkludert i denne artikkelen for å gi en nyansert oversikt over de ulike valgmulighetene som finnes på markedet. 

Dessuten er Gastronoma Smoke Infuser kjent for å være en god røykepistol med en tilhørende kuppel. 

Allsidig røykepistol med to nivåer

Med Gastronoma Smoke Infuser får man en røykepistol der man har mulighet til å raskt tilføre en røyket smak til forskjellige typer matvarer. 

Modellen kan for eksempel brukes til alt ifra kjøtt til grønnsaker, fisk og frukt. Man kan også bruke røykepistolen til drikkevarer dersom man ønsker det. 

I tillegg kommer Gastronoma Smoke Infuser med to nivåer som er enkle å justere. Det ene nivået er skånsomt slik at man enkelt og kontrollert kan tilsette en røyket smak til for eksempel frukt og grønnsaker uten å ødelegge hverken teksturen eller strukturen. 

Rask røykepistol 

Gastronoma Smoke Infuser er en rask røykepistol der man kan tilsette en røyket smak til sine matvarer på bare et par minutter.

Man kan tilsette akkurat den smaken man ønsker da det er mulighet til å eksperimentere og være kreativ. 

Man har i tillegg mulighet til å bruke Gastronoma Smoke Infuser til te, urter, tørkede blomster eller krydder dersom man ønsker det. 

Enkel å bruke

Gastronoma Smoke Infuser er en røykepistol med en enkel betjening. Man trenger bare fylle små biter med trespon i modellens brennkammer, tenne på og deretter slå på viften. Etter dette får man kald røyk som kan brukes til å røyke matvarer. Brennkammeret er laget av kromaluminium med filter. 

I tillegg er Gastronoma Smoke Infuser utstyrt med en fleksibel slange på 50 centimeter som gjør det enkelt å bruke beholdere eller lukkede poser. 

Gastronoma Smoke Infuser bruker 4 x AA-batterier. 

Utvalgte fordeler med Gastronoma Smoke Infuser: 
Enkel betjening 
50 centimeter fleksibel slange 
To nivåer 
Kan brukes til mange matvarer 
Brennkammer i kromaluminium med filter


Dette bør du vite om røyking  

Dette bør du vite om røyking  

Er du veldig glad i å røyke matvarer, eller er du interessert i å lage hjemme-røkte herligheter hjemme? Da kan du lese videre. I dette avsnittet kan du nemlig finne alt det du bør vite om røyking slik at du kan komme i gang med prosjektet hjemme på kjøkkenet. 

Hva er varmrøyking? 
Ved hjelp av en røykepistol som genererer varme enten fra en kullbase, et oppvarmet element inne i røykepistolen, eller fra en komfyr eller ovn, røykes maten varm ved tilbereding. Maten kan enten spises med en gang eller spises kald innen et par dager. Varmrøyking av mat er den mest populære metoden, og er samtidig også den enkleste. Her røykes kjøtt, fisk og lignende ved temperaturer som er mellom 50 og 90 grader på forholdsvis kort tid.

Hva er kaldrøyking? 
Kaldrøyking er mer komplisert sammenlignet med varmrøyking. Her skal temperaturen nemlig være helt nede på omkring 15 til 22 grader. Det vil derfor også si at kaldrøyking tar en god del lenger tid enn hvis du gir deg i kast med varmrøyking. Kaldrøyking kan ta opp til flere dager. Smaken er derfor også mer kompleks ved kaldrøyking, og maten kan også derfor holde seg i lengre tid.

Slik gjør du røykepistolen din klar til bruk første gang 
røykepistolenFør du gir deg i kast med å bruke røykepistolen din for første gang så er det et par ting du bør gjøre. Før du tilbereder mat med røykepistolen er det viktig at du brenner eventuelle kjemiske rester vekk fra enheten. For å gjøre dette må du tenne røykepistolen, la den bli varm i en kort periode og deretter la den kjøle seg ned igjen. Dette kan du gjøre et par ganger før du begynner å bruke den til mat. På den måten sikrer du deg på best mulig måte at røykepistolen er klar til bruk før du går i gang med å røyke forskjellige typer matvarer. 

Hvilke matvarer kan jeg bruke en røykepistol til? 
Du kan bruke en røykepistol til mange forskjellige matvarer. De mest populære matvarene å bruke en røykepistol til er vanligvis nesten alle former for kjøtt og fisk. Kjøtt og fisk er nemlig svært velegnet til røyking. Dersom du ønsker det har du også mulighet til å gi deg i kast med røyking av skalldyr som muslinger, østers, hummer og mer. Du kan også salte og røyke ditt egen bacon og pølser. 

Det er bare fantasien som setter grenser for en røykepistol i og med at du kan bruke den til alle de matvarene du selv ønsker. Det er også mulig å bruke en røykepistol til frukt og grønnsaker, samt drikkevarer dersom du ønsker det. 

Må jeg bruke en bestemt type spon? 
sponHelt grunnleggende er det mulig å bruke de fleste typer spon til din røykepistol når du skal røyke matvarene dine. Imidlertid er det mest vanlig å bruke løvtre eller bøkespon. 

Det er også populært å bruke kirsebær og or. Det blir nemlig forskjell på både smak og utseende på matvarene dine etter røyking, avhengig av hvilken tresort du velger å bruke. Bøk er en tresort som kan brukes til de fleste matvarer. Denne tresorten er nemlig ikke så skarp i smaken sammenlignet med andre tresorter, og gir en fin røyket farge til matvarene dine. Or er derimot svært velegnet til røyking av fisk og skalldyr da denne sorten har en kraftigere smak i forhold til bøk. 

Slik oppbevarer du røyket mat 
Det er en fordel å spise varmrøkt mat med én gang etter røyking, men den kan også oppbevares til senere ved for eksempel å spise matvaren kald i salat som for eksempel kylling eller laks. 

Det er også mulig å legge varmrøkt mat i fryseren eller i en vakuumpakke. Det anbefales imidlertid ikke at du fryser varmrøkt fisk da konsistensen har en tendens til å bli ødelagt. 

Kaldrøkt mat har en lenger holdbarhet i forhold til varmrøkt mat. Derfor kan det også oppbevares i kjøleskapet i flere uker. En røkt skinke kan for eksempel lett holde seg i et par uker i kjøleskap, mens annet kjøtt eller pølse kan henges på et kjølig sted og holde seg i lang tid. Kaldrøkt fisk kan vakuumpakkes og smake like godt med én gang når den er ferdig som etter den har blitt lagret en stund før man spiser den. 

Dette bør du være oppmerksom på 
Dette bør du være oppmerksom på Ved røyking er det flere faktorer som kan gå galt avhengig av hvor mye du vet om prosessen. Derfor er det en fordel å lese om de ulike tingene slik at du vet hva du skal gjøre annerledes neste gang. 

Avhengig av kjøttet, tresorten og intensiteten på røykingen kan du oppleve at røyksmaken ikke gjennomsyrer hele innsiden av kjøttet. I stedet er det som om røyksmaken kun er på overflaten på kjøttet. Dette er sannsynligvis et resultat av en for høy temperatur og en for kort tilberedningstid. 

Ved større stykker kjøtt trenger røyksmaken noen ganger ikke helt inn til kjernen av kjøttet, men dersom du sørger for å tilberede kjøttet over lang nok tid ved lavere temperatur så vil kjøttet vanligvis få en røyket smak gjennom hele kjøttstykket.

Ønsker du å vite mer om røyking av matvarer så kan du klikke her og lese denne artikkelen fra Smokedbbqsource.com.


Slik bruker du en røykepistol 

Slik bruker du en røykepistol 

Den håndholdte røykepistolen er blitt utrolig populær i profesjonelle kjøkken og i stigende grad i private kjøkken på grunn av dens praktiske egenskaper. Røykepistolen gir deg mulighet til å gjenskape røkte gourmetretter og drikkevarer i ditt eget hjem. 

Tilhengere av røyking av matvarer hjemme kan skryte av at de har mulighet til å forvandle den mest vanlige matvaren til noe spesielt uten for store anstrengelser eller kostnader på kjøkkenet. Nå har du også mulighet til selv å gi deg i kast med en røykepistol. Les videre og finn ut hvordan du bruker en røykepistol hjemme på ditt eget kjøkken. 

Slik bruker du røykepistolen

1. Hvis du bruker en røykepistol inne må du sørge for at en vifte eller en ventilator er slått på, og at alle vinduer er åpne.

2. Fyll røykepistolens kammer med en teskje av den smaken og tresponet du velger, og stapp det forsiktig nedi uten å tvinge det inn og overfylle kammeret.

3. Røykepistolen leveres ofte med forskjellige aromaer og spon. Velg det du helst vil bruke avhengig av de spesifikke mat- og drikkevarene.

4. Tenn røykepistolen slik at den er klar til å sette i gang. Tenn på tresponene til de begynner å ulme og alle flammer er borte, slik at du ikke skader pistolen.

5. La tresponet ulme i opptil 30 sekunder før du begynner å tilføre røyk til maten. All varmen blir i selve røykepistolen slik at røyken som frigjøres er kjølig. Det betyr at du kan røyke skjøre matvarer som ost, smør og rå fisk uten at konsistensen forandres.

6. Slangeforlengelsen gir deg mulighet til å sette røykepistolen i stativet slik at du har begge hendene fri til å holde et lokk over enheten. To til tre minutter er vanligvis alt som er nødvendig for å tilføre en røyksmak til matvarene.

7. Når du er ferdig må du sette røykepistolen tilbake på stativet og la den kjøle seg helt ned. Snu forsiktig kammeret på hodet, og bank lett på bunnen av kammeret for å fjerne aske og trespon før du pakker røykepistolen helt bort.

TIPS: For å få de beste resultatene bør du alltid tørke alle typer matvarer helt tørre med en ren klut eller et kjøkkenhåndkle før du begynner på røykeprosessen. Dette hjelper smakene med å trenge helt inn i matvaren. Det er også en fordel å bruke en lang lighter for enkel å tenne på spon og flis i kammeret. 

HUSK: Det er viktig å holde metallrøret på røykepistolen så rent som mulig, slik at den forrige smaken ikke blir overført til neste gang du ønsker å røyke matvarer.

Følg disse tre enkle stegene for å holde røykepistolen din i god stand:

1. For å rengjøre metallrøret må du fjerne det fra plasthuset ved å løsne skruen.

2. Vask kammeret med såpevann og la det tørke helt før du setter det tilbake igjen.

3. Bruk en klut som er fuktet med varmt vann til å tørke av resten av pistolen, og sørg for at den er helt tørr før du pakker den ned igjen.

Er du interessert i å vite mer om hvordan du bruker en røykepistol så kan du klikke her og lese denne artikkelen fra Culinarylore.com.


Gode oppskrifter til røykepistolen


Røkt kylling med urter 

Røkt kylling med urter Ingredienser: 
1 hel kylling
 
½ ts tørkede timianblad
 
½ ts tørket rosmarin (hakket)
 
½ ts knuste og tørkede laurbærblad
 
½ ts tørket kamille
 
1 ss grønne teblader
 
4 ss olivenolje
 
Havsalt
 
4 ss basilikum (lett fuktet med vann)

Dette bruker du: 
En røykepistol 

Slik gjør du: 
(Fyll kyllingen med urtene før du begynner)

1. Forvarm ovnen til 170 grader.

2. Plasser kyllingen i en lufttett beholder med lokk slik at du kan forsegle lokket.

3. Fyll røykepistolens kammer med de gjennombløte tresponene.

4. Fyll beholderen med røyk ved hjelp av slangefestet, og sett lokket på plass – settes i kjøleskap i 20 minutter.

5. Gjenta denne prosessen 4 til 6 ganger avhengig av intensiteten av røyken du ønsker. Når kyllingen er røyket ferdig så kan den stekes.

6. Legg kyllingen på en rist og stek den i ovnen til den er helt ferdig.

7. Ta den ut av ovnen og la den hvile i 20 minutter på et varmt sted.

Serveringsforslag: Serveres med en salat av babyspinat eller en annen form for salat og sitronmajones.


Røkt oksekjøttcarpaccio med whisky, syltede reddiker, pesto og røyket parmesan 

Røkt oksekjøttcarpaccio med whisky, syltede reddiker, pesto og røyket parmesan Ingredienser: 
1 kg. Oksekjøtt i tynne skiver
 
100 g. reddiker
 
50 ml. hvitvinseddik
 
50 g. ricinusolje
 
50 g. sukker
1/4 ts hakket timian
 
1 laurbærblad
 
2 dl. brønnkarse
 
50 g. ristede nøtter (fritt valg)
 
1 fedd hvitløk
 
2 ts dijonsennep
 
2 ts Ekstra Virgin olivenolje
 
Saft fra en halv sitron
 
50 g. parmesan (helt stykke)
 
6 ts olivenolje
 
Havsalt
 
4 ts soya
saus 
6 ts whisky
 
50 g. revet parmesan 

Dette bruker du: 

En røykepistol 

Slik gjør du:
 
1. Bland sammen eddik, sukker og timian i en liten kjele og sett det til side til avkjøling.

2. Skjær reddiker i veldig tynne skiver og plasser de i en skål, og hell den avkjølte eddikblandingen over.

3. Bruk en blender og tilsett brønnkarse, nøtter, revet parmesan, dijonsennep, olivenolje og sitronsaft. Blend til blandingen er blandet godt sammen. Den kan være så grov eller glatt som du ønsker. Smak til med salt og pepper etter eget ønske.

4. Varm forsiktig opp soyasaus og whisky i mikrobølgeovnen. Hell det deretter over oksefileten.

5. Ha trespon i røykepistolen din.

6. Fyll beholderen med røyk, erstatt lokket og plasser kjøttet i kjøleskapet i 15 minutter.

7. Gjenta denne prosessen 6 til 8 ganger avhengig av hvor intens røysmaken skal være.

8. Tilsett revet parmesan i en liten beholder, deretter foretar du den samme prosessen som med kjøttet. Denne prosessen skal gjentas 4 til 6 ganger.

9. Bruk en stor stekepanne og tilsett litt olje på høy varme. Legg oksefileten i stekepannen og stek den godt på alle sider uten å svi den. Rulles stramt inn i folie når den er stekt og avkjølt til den er klar til servering.


Røyket eggerøre med tilbehør   

Røyket eggerøre med tilbehør   Ingredienser: 
6 store egg
 
Havsalt
 
Kajennepepper
 
Bakt brød 
Olivenolje
 
600 g. fersk laks
 
60 g. grovt salt
 
60 g. ricinusolje
 
10 g. hakket dill 
30 g. sukker
 
Litt appelsinskall
 
Litt sitronskall
 
Litt limeskall
 
60 g. smør
 
2 ts hakket frisk purreløk

Dette bruker du: 
En røykepistol 

Slik gjør du: 
1. Hell litt salt og sukker på en tallerken. Bland det sammen og plasser laksen oppå blandingen. 

2. Dekk resten av laksen med den resterende blandingen av salt og sukker.

3. Dekk til tallerkenen med laksen med folie og oppbevar den i kjøleskapet i cirka 12 til 18 timer.

4. Når laksen har stått i kjøleskapet lenge nok så skal den tørkes med litt kjøkkenpapir og vaskes litt slik at det ikke blir så mye salt igjen.

5. Ha de seks eggene i en stor glassbolle, deretter tilsetter du litt salt og en klype med kajennepepper. Pisk dette sammen.

6. Legg plastfolie over bollen og stikk et lite hull i folien for å gi plass til røykepistolen.

7. Fyll trespon i røykepistolen og røyk eggene så lenge du ønsker. Dette kommer an på hvor intens smaken skal være. Sett deretter blandingen i kjøleskapet i cirka 10 minutter.

8. Pisk eggene slik at røyksmaken blir arbeidet inn.

9. Gjenta denne prosessen 4 til 6 ganger, avhengig av intensiteten på røyksmaken.

10. eggene vil nå ha en delikat røyket smak og er klar til å stekes i pannen.

11. Skjær et par skiver brød og spray litt olivenolje og salt på begge brødskivene.

12. Stek eller varm brødet på begge sider.

13. Hell litt smør og olivenolje i en kjele. Tilsett deretter den røkte eggeblandingen på medium varme og fortsett å røre med en tresleiv til blandingen er som du ønsker.

Serveringsforslag: Topp brødet med eggeblandingen og et par tynne skiver laks. Pynt med purreløk. Bruk litt kaviar som ekstra luksus.  


Røkte kyllingvinger med ostesaus

kyllingvingerIngredienser: 
4 kg kyllingvinger
 
1,5 dl mel
 
500 ml tomatsaus 
300 ml hvitvinseddik
 
80 ml tabascosaus
 
1 ts hvitløkpulver
 
1,5 ts salt
 
250 g smør
 
1,5 dl creme fraiche
 
1 dl majones
 
150 g ost (det anbefales at du bruker Blue Costello for en mer fyldig smak)
 
Selleri (skåret i stenger)

Dette bruker du: 
En røykepistol

Slik gjør du: 
1. Varm opp ovnen til 220 grader.

2. Legg bakepapir på en stekeplate.

3. Ta frem kyllingvingene og dekk dem med mel. Legg dem deretter på stekeplaten. Husk å ikke legge for mange på hver stekeplate.

4. Stekes i 1 time – eller til vingene ser helt sprøe og gylne ut.

5. Mens vingene er i ovnen skal du helle tomatsaus, hvitvinseddik, tabascosaus, hvitløkspulver og salt i en kjele og varm blandingen forsiktig opp. Tilsett deretter smør og rør til smøret er smeltet. Ta kjelen av varmen.

6. Fyll røykepistolen med spon du foretrekker, og gå i gang med å røyke kyllingvingene etter at de er ferdige i ovnen. Fyr opp røykepistolen og røyk dem i cirka 3 minutter.

7. Bruk en blender til å blande creme fraiche, majones og ost sammen i en bolle. Blend til blandingen er helt glatt.

8. Nå er kyllingvingene klare til å bli spist sammen med ostesausen. Du kan eventuelt også bruke selleristengene til å dyppe i ostesausen dersom du ønsker det.


Er røkte matvarer sunne?

Er røkte matvarer sunne?Hvis du elsker røkte matvarer, eller hvis du gjerne vil begynne med denne prosessen hjemme, kan det være at du har spurt deg selv følgende: Er røkte matvarer sunne eller er de usunne for meg? 

Om røkte matvarer er bra for deg eller ikke kan du lese mer om det i dette avsnittet basert på denne artikkelen fra Shape.com.

Det er ingen tvil om at de fleste av oss synes at røkte matvarer er svært gode, men tatt i betraktning at ikke alle har tilgang til en røykepistol hjemme på kjøkkenet så er det ikke mange som spiser særlig mange røkte matvarer. Det er imidlertid blitt mer populært å investere i en røykepistol til bruk hjemme fordi røkte matvarer har fått en stigende popularitet. 

Bruken av røykepistoler er, ifølge ekspertene fra Shape.com, sunt fordi det ikke tilføres flere kalorier til porsjonene dine – det gir bare mer smak. Det er imidlertid noen som mener at det er en potensiell kreftrisiko ved å spise grillet og røkte matvarer – så la oss ta en titt på dette. 

Grillet vs. røkt – er det noen forskjell på sunnhetsnivået? 
Selv om røkt og grillet mat stort sett ligger i samme kategori så er matlagingsteknikkene og de helsemessige bekymringene forskjellige.

Den potensielle risikoen forbundet med grillede matvarer kommer fra dannelsen av Heterocykliske aminer (HCA). Dette er kjemiske stoffer som dannes når fett fra matvarer (vanligvis animalsk protein) utsettes for flammene fra grillprosessen. HCA har vært kjent for å forårsake enkelte typer kreft i dyreforsøk. 

Røkt mat er annerledes. Det blir tilberedt ved lave temperaturer med indirekte varme (i motsetning til høy og direkte varme ved grilling). Denne teknikken fører ikke til en stor dannelse av HCA, men når treet brennes dannes det i stedet polyaromatiske kullhydrater (PAH) – en klasse av kreftfremkallende stoffer. De blir frigitt via røyk og absorberes deretter i maten. Nivået av PAH i disse matvarene varierer, men det er funnet ut at matvarer som røykes kommersielt i et anlegg inneholder lavere nivåer av PAH sammenlignet med de matvarene som er røkt i ikke-kommersielle miljøer – som for eksempel hjemme på ditt eget kjøkken. 

Er PAH veldig farlig for helsen din? 
Det er enda ikke fastslått når eksponeringen av PAH begynner å få en innvirkning på menneskers sunnhet og helse. Helserådet jobber med å kvantifisere dette, men den amerikanske «Kreftens Bekjempelse» sier at det fremdeles er uklart hvorvidt HCA og PAH er kreftfremkallende hos mennesker.


Alternative tester og artikler

Dersom du ikke fant det du lette etter i denne testen så har vi her hos Forbrukerliv en lang rekke med andre artikler som kanskje kan være interessante for deg. 

I forlengelse av den gastronomiske friheten en røykepistol gir, vil vi her fremheve et annet redskap som kan brukes til å slippe fantasien løs. 

Her kan du lese vår store test av sous vide maskiner som brukes til å langtidstilberede alt ifra kjøtt til grønnsaker. 

Et annet viktig redskap når man skal tilberede mat ved hjelp av sous vide-metoden er en vakuummaskin. Du finner derfor en oversikt over markedets beste anmeldte modeller i vår vakuumpakker test.

 

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere