Kjøkkenmaskin Test – Finn de beste kjøkkenmaskinene her

0

I denne artikkelen gjennomgår vi en rekke uavhengige tester av ledende skandinaviske testmagasiner og aviser. Artikkelen har samlet de maskinene som får beste anbefalinger. Etter gjennomgang av de enkelte modeller, kommer vi med et par råd for valg av kjøkkenmaskin. I slutten av artikkelen finner du en oversikt over kilder vi har brukt, slik at du kan søke ytterligere informasjon.

Vi håper vår test av kjøkkenmaskiner vil gi deg en enkel og håndterlig oversikt, over hvilke kjøkkenmaskiner som er de beste på markedet.

I denne artikkelen får du:
🔸En gjennomgang av en rekke testvinnende kjøkkenmaskiner.
🔸Gjennomgang av de ulike kildene vi har undersøkt.

Vennligst bemerk at forbrukeliv.no ikke tester produkter selv, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Ankarsrum AKM 6220

 Testvinner hos Politiken
✅ Testvinner hos Expressen.se
✅ Testvinner hos Smartson
✅ Testvinner hos Wiseguide i 2014 og 2016
✅ 5 av 6 stjerner hos Gastromand

Ankarsrum Assistent AKM 6220

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

ifølge den danske avisen Politiken elter kjøkkenmaskinen fra Ankarsrum «som en drøm» og imponerer generelt i tester, slik den har gjort i en årrekke. Ankarsrum fikk sin første «best i test»-tittel i 1999 og har vunnet mange flere siden den tid, både for sin gode kvalitet og funksjonalitet.

Unikt røresystem

Kjøkkenmaskinen arbeider med et helt annet røresystem enn de andre modellene på markedet, noe som bare er til kjøkkenmaskinens fordel, siden systemet er lovprist gjentatte ganger. Maskinen bruker en spesiell kombinasjon av eltekrok og spatel. Eltekroken sørger for å elte deigen godt igjennom, mens spatelen hele tiden sørger for at det ikke sitter igjen ingredienser på sidene av bollen.

Det som gjør systemet ulikt andre, er imidlertid ikke eltekroken og spatelen, men det faktum at det er bollen som roterer, og ikke eltekroken. Flere mener at systemet krever litt tilvenning, men når dette har skjedd, så fungerer det problemfritt. Kjøkkenmaskinens innebygde spatel betyr også at rengjøringen av bollen etterpå er minimal.

Motoren er på hele 800 watt og bollen har en kapasitet på sju liter. Det betyr at den har en deigkapasitet på fem kilo, noe som er virkelig flott for en mikser. Flere tester påpeker at Ankarsrum ikke er så stillegående, men at den heller ikke bråker så mye at det er et problem. Til tross for at kjøkkenmaskinen bråker litt under bruk, så er den faktisk en av de roligste. I tillegg er maskinen utrolig robust og står helt stille under bruk, selv ved tunge elteoppgaver.

Usedvanlig god til å elte

Når du skal elte deig med kjøkkenmaskinen, så kan du enten velge mellom å bruke en deigkrok eller en deigrulle. Hvilken du velger den avhenger hovedsakelig av mengden på deigen. Til større porsjoner bør du velge kroken, mens mindre porsjoner blir best med rullen. Flere bemerker i sin test av Ankarsrum, at maskinen er usedvanlig god til å elte deig. Deigen blir god og jevn, og det blir ikke noe mel igjen i bunnen av bollen.

Maskinen er ganske enkelt i sin drift. Den har to knapper: en på/av-knapp, som også har et innebygd minutt-ur, og en knapp som bare kan kontrollere hastigheten. Det gir deg dermed en enkel og trinnløs hastighetsregulering. Ankarsrum er også utstyrt med et overbelastningsvern, som vil utløses ved for stor belastning.

Flere deler er inkludert med kjøkkenmaskinen, og enda flere kan kjøpes. I standardpakken får du en deigrulle, deigkrok, kantskraper, deigspartel, et lokk til bollen og en dobbel visp. Alt tilbehør kan vaskes i oppvaskmaskinen, unntatt de som er laget i aluminium.

Fint retrodesign

Kjøkkenmaskinen har et fin retro utseende, og den vil lett kunne stå fremme på de fleste kjøkken uten problemer. Alle modeller av kjøkkenmaskinen kommer med samme bollen i rustfritt stål, men det er mulig å velge mellom flere ulike farger til selve underdelen av maskinen. Vekten på Ankarsrum er 8,6 kilo, så det kan lønne seg å finne et sted for maskinen, hvor du ikke trenger å flytte for mye rundt på den, men det fine designet hjelper selvfølgelig på.

Kjøkkenmaskinen fra Ankarsrum kjennetegnes enkelt ved at den er laget i enestående kvalitet. Den første kjøkkenmaskinen fra produsenten kom til Sverige i 1940, og siden da har maskinen blitt kontinuerlig utviklet og forbedret. Den har bevart det opprinnelige designet, noe som sier mye om kjøkkenmaskinens kvalitet og popularitet. Maskinen har fem års garanti, noe som også vitner om kvalitet.

Derfor anbefales Ankarsrum AKM 6220:

🔵 Stor bolle på 7 liter
🔵 Meget høy kvalitet
🔵 Virkelig god eltekapasitet
🔵 Ekstra kraftig motor
🔵 Trinnløs hastighetsregulering
🔵 Fint retrodesign


Varimixer Teddy W5A

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk.dk

Varimixer-Teddy-W5A

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 999,00 Kr. 0,00 Kr. 10 999,00 Kr. Les mer
10 999,00 Kr. 0,00 Kr. 10 999,00 Kr. Les mer
11 020,00 Kr. 0,00 Kr. 11 020,00 Kr. Les mer
11 999,00 Kr. 0,00 Kr. 11 999,00 Kr. Les mer

 

Med en vekt er på hele 16 kilo, er Varimixer Teddy fra det danske selskapet Bjørn, sannsynligvis den tyngste kjøkkenmaskinen på markedet til privat bruk. Selskapet lager vanligvis bare industrimaskiner, men denne modellen er beregnet for private forbrukere. Prisen er litt høyere enn for de gjennomsnittlige kjøkkenmaskinene, men industriell kvalitet kan ikke fornektes.

Testpanelet hos Tænk gir toppkarakter for det overordnete kvalitetsinntrykket, og merker seg spesielt den veldig stille driften, selv med høy hastighet. Vekten sikrer at maskinen står trygt og stabilt på kjøkkenbenken, men det er ikke en maskin du vanligvis flytter så mye. Dette gjør den spesielt egnet for husholdninger, som bruker kjøkkenmaskinen ofte.

Dedikert kjøkkenmaskin uten unødvendig tilbehør

Varimixer Teddy W5A er skreddersydd for å røre, elte og vispe, og det finnes ikke tilgjengelig ekstrautstyr til mer sekundære bruksoppgaver. På den annen siden, klarer den de primære oppgavene veldig bra, og spesielt elting av tyngre brøddeig får absolutt toppkarakter. Her klarer den uten problemer 2,5 kg deig.

Noe overraskende er det at motoren er strømbesparende, med et forbruk på 500 W, uten at det går utover kreftene. Tilbehøret er i rustfritt stål, slik at alle deler kan vaskes i oppvaskmaskinen. Testpanelet hos Tænk roser også maskinen for at den kan betjenes fra to kanter, har avtakbar ledning og tilgjengelig lokk til blandebollen, slik at det er mulig å lagre mat direkte i bollen.

Derfor anbefaler vi Varimixer Teddy W5A:

🔵 Danske industrikvalitet
🔵 Kraftig og stabil konstruksjon
🔵 Alle deler går i oppvaskmaskinen
🔵 Veldig stille drift
🔵 Sterk, men strømbesparende motor


KitchenAid Artisan 150EAC

4.8 av 5 stjerner basert på brukernes vurderinger hos Nordens største hvitevareforhandler, WhiteAway
Anbefalt av den engelske avisen telegraph.co.uk

KitchenAid Artisan 150EAC

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Hvis du leser anmeldelser fra noen av nettbutikkene som selger KitchenAid Artisan 150EAC, er det ikke tvil om at denne kjøkkenmaskinen er svært populær blant forbrukere. Et eksempel er den danske hvitevareforhandleren Whiteaway.com, hvor maskinen får 4.8 av 5 mulige stjerner, basert på et gjennomsnitt av 100 vurderinger.

Modellen får også toppkarakter fra den store engelske avisen The Telegraph, som høsten 2015 testet ti kjøkkenmaskiner. Her får modellen blant annet lovord for robust ytelse av metall, samt det vakre retro-utseendet.

God kjøkkenmaskin med mange alternativer for tilbehør

KitchenAid Artisan 150EAC tilhører de få kjøkkenmaskinene, som både mestrer sine primære oppgaver, men som også kan mange andre ting. Du kan blant annet kjøpe kjøtthakker, grønnsaksjern, ismaskin, pastaruller og juicepresser.

Med en vekt på litt over elleve kilo, står maskinen solid og stabilt på kjøkkenbenken. Deigkapasiteten er på cirka en kilo, og sett i lys av maskinens svært lave strømforbruk på bare 300 watt, er det litt av en prestasjon. KitchenAid Artisan 150E kan kjøre med hele ti ulike hastigheter, men selv ved lave hastigheter yter motoren med full kraft, på grunn av en spesiell overføringsteknikk.

Derfor anbefales av KitchenAid Artisan 150EAC:

🔵 Fint retro-design
🔵 Tilgjengelig i mange farger
🔵 Ti hastigheter med full ytelse
🔵 Stort utvalg av tilbehør
🔵 Solid og stabil konstruksjon
🔵 Svært lavt strømforbruk
🔵 Har mange flotte ekstrafunksjoner


Kenwood KMM770

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk.dk

Kenwood KMM770

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 183,00 Kr. 0,00 Kr. 3 183,00 Kr. Les mer
3 183,00 Kr. 0,00 Kr. 3 183,00 Kr. Les mer
3 183,00 Kr. 0,00 Kr. 3 183,00 Kr. Les mer
3 205,00 Kr. 0,00 Kr. 3 205,00 Kr. Les mer

 

Bare ett enkelt poeng skiller Kenwood KMM770 fra testvinneren, da Tænk testet 13 forskjellige kjøkkenmaskiner. Derfor måtte den nøye seg med en andreplass i testen. Men tatt i betraktning at prisen bare er halvparten, i forhold til vinneren, får her mye kjøkkenmaskin for pengene.
Det kan heller ikke komme som en overraskelse, ettersom Kenwood er kjent for sine robust og pålitelige maskiner.

Testpanelet hos Tænk har testet og vurdert en rekke spesifikke områder, og har delt ut mange toppkarakter. Dette gjelder blant annet maskinens evne til å kna brøddeig, samt pisking av eggehvite og majones.

Den kraftige motoren på 1200 Watt klarer opptil 2,4 kilo brøddeig uten problemer.

Gode karakterer til blenderfunksjonen

Det er en blender inkludert til Kenwood KMM770, og her finner du også toppkarakterer, både når det gjelder å lage babymat, supper og smoothie. Bruksanvisningen er også vurdert til å være veldig bra.

Selve kjøkkenmaskinen veier bare åtte kilo, og det gjør den enkel å flytte rundt på. Dette er spesielt viktig hvis maskinen ikke skal stå permanent fremme.

Derfor anbefales Kenwood KMM770:

🔵 Mye kvalitet for pengene
🔵 Kenwood er en anerkjent merkevare gjennom generasjoner
🔵 Høy ytelse og deigkapasitet
🔵 God blender inkludert
🔵 Solid og stabil konstruksjon


Kenwood Major Titanium KMM060

Testvinner hos TV2.no

Kenwood Major Titanium KMM060

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 799,00 Kr. 0,00 Kr. 5 799,00 Kr. Les mer

 

TV-kanalen TV2 har testet ut om det er verdt å investere litt ekstra i en kjøkkenmaskin av kjente merkevarer, når det er så mange billige modeller på markedet. Derfor ble Kenwood Major Titan KMM060 (en av de beste modellene fra Kenwood) testet mot fire relativt billige modeller, og ikke overraskende, var dette en klar testvinner. Den slo de billige alternativene i alle testområder.

Modellen var betydelig raskere til å klare oppgaver, enn andre modeller. Den har en ekstra kraftig motor med 500 Watt, og skiller seg også ut ved å ha mye høyere kapasitet, inkludert blandingsbolle på hele fem liter og en deigkapasitet på 1,3 kg brøddeig eller 2,7 kg kakedeig.

Kenwood Major Titan KMM060 er veldig holdbar

Kenwood er kjent for sin stabilitet og holdbarhet, og det er ofte at maskiner av dette merket går i arv, siden produktets levetid er svært lang.

Et eksempel på faktorer som fører til at motoren varer lenger enn hos billigere modeller, er den glatte overgangen mellom de seks hastighetstrinnene. Det gir økt komfort, fordi det ikke gir voldsomme rykk i maskinen, og som på samme tid, bidrar til å forlenge levetiden til mekanikken.

Derfor anbefales Kenwood Major Titan KMM060:

🔵 Rask og kraftig ytelse
🔵 Stor blandingsbolle og deigkapasitet
🔵 Robust og varig
🔵 Myk overgang mellom hastighetstrinn


Electrolux EKM4000

Testvinner hos den store finske TV-kanalen YLE

Electrolux EKM4000

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
2 084,00 Kr. 0,00 Kr. 2 084,00 Kr. Les mer
2 339,00 Kr. 0,00 Kr. 2 329,00 Kr. Les mer

 

På den finske TV-stasjonen YLE sin hjemmeside, kunne man høsten 2015 lese en test om en rekke kjøkkenmaskiner av god kvalitet. Her ble vinneren Electrolux EKM4000, som måtte dele førsteplass med Kenwood Classic Chef KM336 (sistnevnte modell selges ikke i Norge).

En av tingene som spesielt imponert i juryen med Electrolux EKM4000, var den vakre rødfargen og det spesielle designet, som er vurdert å være svært egnet til å stå fremme på kjøkkenet, selv når den ikke er i bruk.

Utseendet ble imidlertid fulgt opp med gode resultater i den praktiske testen i alle testede områder. Spesielt den stille driften imponerte juryen. De var også glad for det innebygde LED-lyset som lyser opp den rustfrie stålbollen, og gjør det enkelt å holde øye med innholdet.

Brukervennlig detaljer ved Electrolux EKM4000

Som noe helt unikt følger det med en ekstra blandebolle med Electrolux EKM4000, og dette fremheves også som et stort pluss, siden vi ikke hele tiden behøver å rengjøre bollen, hvis det er flere prosesser i gang.

Selve hastighetsvelgeren lyser også internt, slik at det er lett å se hvilke av de ti hastighetene som er valgt for den 1000 Watt kraftige motoren. Testpanelet var også begeistret over muligheten til å heve og senke vispen i forhold til bollens bunn.

Derfor anbefales Electrolux EKM4000:

🔵 Gjennomarbeidet design
🔵 Stillegående drift
🔵 Kraftig motor med ti hastigheter
🔵 Inkluderer to rustfrie blandeboller av stål
🔵 Integrert LED-belysning både for bollen og hastighetsvelger
🔵 Alternativ for høydejustering av vispen


Gode råd ved kjøp av kjøkkenmaskin

Det er ganske store forskjeller på prisene på kjøkkenmaskiner. Mange tester viser imidlertid at du som utgangspunkt, bør unngå virkelig billig modeller, spesielt hvis maskinen skal håndtere større mengder deig osv.

Dette bør du være klar over:

Mange lar seg tiltrekke av motorkraft (Watt-nummeret på motoren). Men det er ikke noe som er uttrykk for kvalitet. Alle tester viser at det nesten ikke er noen sammenheng mellom motorkraft og kjøkkenmaskinens krefter i praksis. En motor på 500 Watt kan kanskje klare å håndtere en større deigporsjon enn én motor på 1500 watt. Her kan du med fordel støtte deg til disse testene.

Vurder også hvor mye støy betyr for deg på daglig basis. Det er stor forskjell på hvor mye de ulike modellene bråker, og dette behøver ikke å være relatert til maskinens krefter. Et godt eksempel er den svært kraftige Varimixer Teddy W5A, som har krefter som en industriell maskin, men samtidig er den blant de roligste modellene i testene.

Ekstrautstyr:

Det er også stor forskjell på hvor mye ekstrautstyr som følger med – og hvor mye som eventuelt kan kjøpes senere. Det er klart at du betaler for ekstrautstyr, og hvis det ikke brukes, kan du faktisk få mer kjøkkenmaskin for pengene ved å velge en modell som har fokus på «kjernekompetanse». Hvis du ønsker å samle alle dine kjøkkenmaskiner i et enkelt verktøy, kan du dra nytte av å gå for maskiner, hvor ekstrautstyr enten følger med eller kan kjøpes senere.

Maskinens vekt:

En viktig, men litt oversett detalj, er maskinens vekt. Det er faktisk mange fordeler ved å velge en kraftig maskin, fordi den er sikrere og mer solid på kjøkkenbenken, når den for eksempel skal elte en stor, tung deig. En veldig lett maskin har en tendens til å hoppe og flytte seg på benken. Trenger du å plassere maskinen i et skap etter bruk, er det imidlertid en fordel at den ikke er for tung.


Test av kjøkkenmaskiner – disse kildene har vi vurdert:

I gjennomgangen av de ulike kjøkkenmaskinene, har vi tatt utgangspunkt i anmeldelser fra forskjellige uavhengige kilder, som har utført uavhengige tester. Du kan se en liste over dem nedenfor. Det er også direkte linker til testen av kjøkkenmaskinene.

TV2.no 🇳🇴
På nettsiden til TV2, var det i oktober 2015 en litt annen test, der det var testet om det lønner seg å kjøpe en litt dyrere modell, når du skal ha en ny kjøkkenmaskin. Konklusjonen var at den dyreste (Kenwood Major Titanium KMM060), også var best. Du kan lese artikkelen her.

Yle.fi 🇫🇮
Yle.Fi er en finsk TV-stasjon sin hjemmeside, noe som forklarer det litt spesielle navnet. I oktober 2015 testet de fire kjøkkenmaskiner i mellomklassen. Det er gratis tilgang til artikkelen via denne linken på den svenske delen av nettstedet.

The Telegraph 🇬🇧
Den berømte britiske avisen The Telegraph gjorde i november 2015 en test av ti kjøkkenmaskiner, som forslag til kommende julegaver. Du kan lese artikkelen ved å følge denne linken.

Tænk 🇩🇰
Det danske forbrukermagasinet er trolig en av de mest objektive danske kildene, når det gjelder testing av varer og tjenester på vegne av forbrukere. Troverdighet henger uten tvil også sammen med bladets nære forhold til det danske forbrukerrådet. Derfor er det ikke uvanlig at butikker og produsenter ofte markedsfører med det, hvis et gitt produkt har fått gode kritikker i en av Tænks vurderinger. Tænk siteres ofte i både utenlandske og danske medier og mange forbrukere abonnerer på det trykte magasinet.

Tænk har gjort en test med 13 forskjellige kjøkkenmaskiner, og testen er på nett i et interaktivt skjema, hvor du kan sortere og sammenligne produkter. Du kan se hele testen her. Vær oppmerksom på at full tilgang krever abonnement. Alternativt er det mulig å kjøpe bestemt tilgang til denne artikkelen.

Gastromand 🇩🇰
Gastromand.dk er det største nettfellesskapet om gastronomi og kjøkkenutstyr for menn. Hos Gastromand er det stor interesse og lidenskap for gastronomi, og deres misjon er å være det største og beste samfunnet for mat og drikke – av og for menn. Innimellom utfører Gastromand.dk også tester, slik de nå har testet Ankarsrum AKM kjøkkenmaskin. Du kan lese hele testen her.

Expressen.se 🇸🇪
Expressen er en svensk avis som utgis hver kveld. Den har over en million lesere og dekker nyheter, sport, underholdning og livsstil. I kategorien livsstil har avisen gjennomført en test av åtte forskjellige kjøkkenmaskiner, hvor det var særlig fokus på ulike modellers kvalitet, kapasitet, betjening, brukervennlighet og sluttresultat. Du kan lese hele testen her.

Politiken 🇩🇰
Politiken har i samarbeid med mattekniker Lone Lysdal fra Karolines kjøkken testet åtte forskjellige kjøkkenmaskiner. Kjøkkenmaskinene ble testet på deres evne til å elte både rugbrødsdeig og sandkakedeig, og for å få et så representativt resultat som mulig, så ble det brukt ferdigblandinger fra butikken. Du kan finne hele testen her.

Smartson 🇸🇪
Smartson har gjennomført en test av åtte ulike kjøkkenmaskiner. Ulike modeller har blitt testet på deres drift og brukervennlighet, motoren på maskinen, kvalitet og design. Du kan lese hele testen her.

Wiseguide 🇬🇧
Svenske Wiseguide har testet seks forskjellige kjøkkenmaskiner. Kapasitet, kvalitet, brukervennlighet og sluttresultat har blitt vurdert ved å elte hvetedeig og piske krem. Du kan lese hele testen fra 2016 her.


Andre relevante tester

Når man ser nærmere på kjøkkenmaskiner, er Kenwood ett av merkene med best ekspertomtaler. Derfor har vi utarbeidet en Kenwood kjøkkenmaskin test som har fokus på maskiner fra Kenwood. Her har vi samlet toppscorermodellene fra forskjellige tester.

Hvis du er på utkikk etter andre kjøkkenredskaper som gjør livet enklere, kan du med fordel lese vår stavmikser test. Her finner du en oversikt over de beste stavmikserne på markedet og kan se hvilke produkter som er de beste ifølge ekspertene, samt hvilke forhandlere som er billigst i Norge.