Frityrkoker Test – Finn de beste frityrgrytene – Best i Test guide

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Hvis du liker pommes frites, så kan du lage det selv med en frityrkoker. I den kan du fritere pommes frites i olje, slik at du får et resultat som ligner på de du kjøper i butikken. Hvis du er bekymret for det store oljeforbruket, så er det også mulig å kjøpe en såkalt “airfryers”. Den bruker primært varmluft for å fritere pommes fritesen og trenger derfor mindre olje.

Denne artikkelen handler om tester av frityrkokere – både tradisjonelle og airfryers. Ut ifra ekspertenes vurderinger i de ulike testene, gjennomgår vi frityrkokerne en for en, for å finne ut hva som gjør hver enkelt modell til et bra kjøp. Vi har sett nærmere på tester fra den svenske motparten Råd & Rön, samt avisene Daily Mail, Icakuriren og testsidene trustedreviews.com og dinside.no.

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene vi refererer til, nederst i denne artikkelen.

Denne frityrkoker testen inneholder: 

🔸 En oversikt over de beste frityrkokerne.
🔸 God råd for bedre og sunnere frityrkoking.
🔸 Informasjon om bra matoljer.
🔸 Lær å lage god pommes frites i en frityrkoker.
🔸 Tips for å unngå matlukt i huset.
🔸 En gjennomgang av testene som vi har studert og analysert.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet. 


Tradisjonelle frityrkokere

De fire første frityrkokerne i artikkelen vår er av den tradisjonelle versjonen, hvor maten kokes i olje. Deretter er det informasjon om fem andre modeller, som bruker mindre olje,  fordi de kan tilberede maten med varmluft.


Cosori Premium Airfryer – Beste alternativet til frityrkokeren + sunnere valg

Vår Anbefaling

✅ Vår anbefaling + beste airfryer for prisen
✅ Kåret til “Årets kjøkkenprodukt 2022/2023” i Norge av Elektronikkbrajsen.no
✅ Testvinner – Reddot award winner 2019
✅ 85 % mindre fett

Beste Airfryer til priset | Premium airfryer

Cosori Premium er en unik airfryer som skiller seg ut fra andre modeller. Dette er en modell som kan tilberede mat med 85% mindre fett og 1,5 ganger raskere enn en vanlig ovn. Det som gjør Cosori Premium helt unik er de 11 forhåndsinnstillingene som kan styres vi en vinklet touch skjerm.

Det som er den største fordelen med Cosori Premium utenom de 11 forhåndsinnstillingene er kapasiteten på 2.2 kg. Den er designet med en matkurv som skal håndtere maksimal kapasitet, uten at det går på bekostning med det plassbesparende designet.

Funksjoner og kapasitet

En mer brukervennlig airfryer skal du lete lenge etter. Cosori Premium airfryer har en oversiktlig touch skjerm som er vinklet oppover. På displayet har du 13 ulike funksjoner hvor 11 av dem er tilpasset ulike matretter.

Du kan starte matlagningen med 1 enkelt trykk på skjermen og du kan velge mellom alt ifra: Kylling, kjøtt, frossen mat, bacon, pommes frites, reker, brød, kaker, grønnsaker, rotgrønnsaker og sjømat.

De 2 andre funksjonene er Pre Heat (forvarme) og Keep Warm (hold maten varm). Den varsler deg også når du må snu maten under tilberedningen.

Cosori er trolig det airfryer merke med størst kapasitet på markedet. Enten om dere er en liten familie på 2 personer eller en større familie på 5, så kan dere være sikre på at Cosori Premium kan tilberede nok mat til alle ulike måltider. Den har en utrolig kapasitet på 2,2 kg og passer perfekt til familier på 2-5 personer.

Tid og Temperatur

Temperaturen kan enkelt styres med touch skjermen. Den kan justeres fra 80 – 205 grader celsius og bruker kun noen få minutter på å varme seg opp. Cosori har en 360 heat teknologi som sender varmluft rundt maten og sørger at maten blir sprø og smakfull. Tiden kan justeres fra 0-60 minutter via – og + symbolene på skjermen.

Enkel å vaske

Cosori Premium airfryer har firkantede matkurver som er laget av materiale som frastøter fett og matrester. Det er altså svært enkelt å skylle kurvene under vasken eller vaske dem med en klut. Matkurvene er også oppvaskmaskinsikre, så du har flere muligheter for enkel rengjøring.

Utvalgte fordeler ved Cosori Premium Airfryer:
Tilbereder maten ca 1,5 ganger raskere enn en vanlig ovn
Forhåndsinnstillinger: 11 stk
Kapasitet: 2.2 kg / 5.5 L
Materiale: Børstet metall
Enkel å rengjøre
85% mindre fett

Les også vår artikkel om airfryers vurdert best i test


Fritel FR1355

Beste frityrkoker ifølge forbrukere

Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Fritel FR1355

.
Mange oljebaserte frityrkokere har stor kapasitet, der det er mulig å lage over en halv kilo med pommes frites om gangen. Fritel FR1355 tilhører modellene med virkelig stor kapasitet, for den anbefalte mengden er på 666 gram, mens den maksimale kapasiteten er på hele 1000 gram. Det er veldig mange pommes frites, og et så stort antall at det kan være vanskelig å få de jevne samtidig. Men holder du deg til anbefalt mengde, får du god pommes frites, som har en veldig jevn og fin farge.

Veldig stabil temperatur

En av de største fordelene med Fritel FR1355 er at du kan være trygg på at det er en stabil temperatur, som ikke går opp og ned hele tiden. Stabiliteten er målt og temperaturen varierer med bare noen få grader. Det gir et mer jevnt resultat, hvor alle pommes fritesen friteres med lik varme. Friteringstiden er også bra, og det gjelder både når du bruker den anbefalte mengden pommes frites og maksimal mengde. Fritel FR1355 har også en fordel ved å være miljøvennlig. Strømforbruket er veldig lavt på denne modellen, og det gjelder særlig når den friterer anbefalt mengde med pommes frites.

God brukervennlighet

Fritel FR1355 er også veldig brukervennlig. Håndterbarheten er veldig god, og det gjelder spesielt frityrkurven, som du ofte kommer i kontakt med, fordi pommes fritesen ligger her under prosessen. Det er også enkelt å forstå innstillingene, og med en vekt på 3200 gram er det en stabil modell som verken er for tung eller for lett. Den  fine vekten gjør modellen er lett å flytte og oppbevare.

Hvis du er en nybegynner med frityrkokeren, så får du med en bruksanvisning sammen med Fritel FR1355. Bruksanvisningen er informativ og guider deg til å bruke frityrkokeren mest mulig optimalt. Fritel FR1355 kan inneholde tre liter olje og måler 26 cm (B), (D) 22 cm 58 cm (L).

Utvalgte fordeler ved Fritel FR1355:
Pommes fritesen får en fin og jevn farge.
Stor kapasitet.
Temperaturen holdes stabil under utarbeidelse.
Detaljert bruksanvisning er inkludert.
God størrelse.


Airfryer frityrkokere

I tillegg til de tradisjonelle frityrkokerne som bruker store mengder olje, finnes det et sunnere alternativ: den såkalte “airfryers”. En airfryer bruker varmluft som den primære tilberedningskilden og bruker derfor mye mindre olje. Ofte er en skje med olje nok. Nedenfor vurderer vi fem airfryers, som har fått mye ros av eksperter eller brukere.


Tefal Actifry

Beste Actifryer

Anbefalt av den engelske avisen Daily Mail
Toppscorer på det svenske testnettstedet smartson.se

Tefal Actifry airfryer

.
Tefal Actifry fra Tefal sin produktfamilie ”Nutricious & Delicious” er blant produktene fra Tefal, hvor hensikten er å lage sunn mat med lite fett, som ser bra ut og er velsmakende. Den engelske avisen Daily Mail og det svenske testnettstedet smartson.se har testet Tefal Actifry og eksperter fra begge avisene er enige om at modellen er en virkelig god airfryer.

Velsmakende og med lite fett

Den store forskjellen mellom de tradisjonelle, oljebaserte frityrkokerne og de nye airfryers er mengden med fett. Tefal Actifry tilhører airfryers, og modellen holder det den lover: et minimum av fett og mulighet til å lage mange gode retter. Når du lager hjemmelaget pommes frites i Tefal Actifry blir de både sprøe og har brune, knasende spisser. Husk å kutte potetene i tynne strimler, før du legger dem i gryten, heller en spiseskje med olje over, stenger lokket og stiller inn tiden basert på mengden med poteter, og hvor store strimlene er.

Bruksanvisningen hjelper deg i gang

Hvis du er i tvil om noen av prosessene er det lurt å lese bruksanvisningen, som både er informativ og forklarende. Det er mange ideer til nye retter, og så snart du er komfortabel med å bruke Tefal Actifry, er det oppskrifter på alt fra lammekoteletter og biffer til desserter og wok. Alle retter tilberedes med fokus på helse og letthet, kombinert med god smak og brukervennlighet.

Lett å komme i gang med

Brukervennlighet er en av Tefal Actifrys sine fordeler, fordi den er enkel å begynne med og lett å bruke, også for første gang. Har du spørsmål, vil det være svar på det meste i bruksanvisningen. Maksimal kapasitet er på 1000 gram, noe som er nok til flere personer. Det finnes også en større variant som rommer 1 500 gram, slik at du kan lage mat til flere. Tefal Actifry er utstyrt med Tefals vanlige non-stick belegg, som gjør at mat, olje og matrester ikke brenner seg fast.

Utvalgte fordeler ved Tefal Actifry:
Minimalt oljeforbruk gir sunn mat.
Pommes fritesen blir knasende og sprø.
Praktisk bruksanvisning med oppskrifter.
Lett å begynne med.
Med smart non-stick belegg.


Delonghi Multifry FH1396

Beste actifryer i premiumklassen

Anbefalt på testnettsiden trustedreviews.com

Delonghi Multifry FH1396

.
TrustedReviews.com er en testside, der eksperter tester og vurdere ulike forbrukerprodukter. Her er det airfryeren Delonghi Multifry FH1396 som har blitt testet. Modellen bake-, pizza og pommes frites-ferdigheter ble satt på prøve, i tillegg til brukervennlighet og rengjøring. Vurderingen fra ekspertene er at Delonghi Multifry FH1396 er en god, multifunksjonell og imponerende airfryer.

Allsidig modell

En av de største fordelene med Delonghi Multifry FH1396 er dens evne til å lage mange ulike retter, og alle med et lavt forbruk av fett. Kapasiteten på gryten er stor. Da pommes fritesen skulle testes, kunne det være 1700 gram ferske poteter, med bare en liten skje olje.

Pommes Fritesen i testen av Delonghi Multifry FH139 ble veltilberedt, men evnene for kakebaking var også imponerende. En yoghurt/eplekake ble bakt i gryten og resultatet ble en perfekt bakt kake, som var både myk og fuktig.

Annerledes og avansert

Delonghi Multifry FH1396 er litt annerledes enn andre airfryers, siden modellen er utstyrt med varmeelementer både oppe og nede, samt en vifte, som bidrar til å øke sirkulasjonen av luft i gryten. Det gjør at du kan forberede mange typer retter i gryten. Trenger du litt ny inspirasjon, så følger det også med en app med mer enn 250 oppskrifter.

Fra utsiden ser Delonghi Multifry FH1396 ut som de fleste andre airfryers, men det er tatt hensyn til kontrollpanelet på forsiden. Det er enkelt å velge mellom friteringstider og temperaturer med knappene, og du kan også velge forhåndsprogrammerte innstillinger for poteter, pizza, kake og stuing.

Moderne, men enkel

Delonghi Multifry FH1396 har et moderne og sofistikert utseende med mange funksjoner, men er overraskende lett å bruke. Du velger en funksjon og velger deretter eventuelt temperatur og tid. Til slutt trykker du på start, så enkelt er det. Sien kapasiteten er så stor, er det mulig å lage mat til en stor familie. For å lette arbeidet til forbrukeren, kan maskinen demonteres og alle delene som fjernes kan være i oppvaskmaskinen.

Delonghi Multifry FH1396 måler 39,5 cm (B) 32,5 cm (D), 29 cm (L) og veier 5400 gram.

Utvalgte fordeler ved Delonghi Multifry FH1396:
Multifunksjonell modell.
Spesielle programmer for poteter, pizza, kake og stuing.
Veldig god til å bake kake.
App som inneholder 250 oppskrifter.
Mange funksjoner.


Guide: Få en bedre frityrsteking

Frityrsteking gir maten en unik smak med skarp og crunchy overflate, som smaker skikkelig godt. Dessverre er det noen uheldige helse- og sikkerhetsforhold som du bør være klar over. Det dannes nemlig transfettsyrer i oljen og akrylamid i maten, når du steker med frityr,  Disse stoffene kan være skadelige, og det kan også en rekke kjemiske prosesser i stekingen være.

Her lister Dansk Erhverv noen av aspektene ved frityrsteking, som du bør holde øye på:

1) Fettsyre
Frityrolje blir oppvarmet og avkjølt mange ganger, derfor er det nødvendig at oljen er stabil hele tiden, slik at den ikke utvikler seg uheldig under prosessen. Sjekk derfor oljens kvalitet ved å se etter:

Fettsyresammensetningen: Gå for en olje med lavt innhold av mettet fett og flerumettede fettsyrer og et høyere innhold av mono-umettede fettsyrer og umettet fett.

Linolje-syre: Gå etter en olje som inneholde linoljesyre, som er mindre enn tre prosent. Linoljesyren kan gi en harsk og fiskeaktig smak og lukt.

Transfettsyrer: Velg en olje som har mindre enn to prosent transfettsyrer.

Sikkerhet: For å fremme sikkerheten bør du også gå etter en olje med høyt røykpunkt og lav skumdannelse, for å unngå selvantennelse og få en olje som ikke skummer.

Lavt smeltepunkt: Stekt mat absorberer noe av oljen, så sørg for å velge en olje med lavt smeltepunkt.

Smak: Velg en olje med nøytral smak, slik at smaken ikke påvirker maten.

2) Temperaturer
Temperaturen er viktig for å få et optimalt resultat. Stek gjerne maten på maksimalt 160 grader, slik at oljen holder seg lengst mulig. Hvis du unngår svært høye temperaturer, reduserer det også dannelsen av transfettsyrer og akrylamid. Disse stoffene er dannet ofte når du prøver å få pommes frites ekstra sprø og stek dem for lenge ved for høy temperatur. Lyse pommes frites kan også være sprø og smakfulle. Unngå å steke mat ved temperaturer over 175 grader.

3) Temperatur og pauser
Holde stekeoljen i live lenger ved å skru ned temperaturen når du har pause i prosessen. Men ikke ta den lenger ned enn 120-130 grader.

4) Eksternt termometer
Invester i et ekstern termometer, slik at du alltid kan stole på frityrkokerens innebygde termostat. Riktig temperatur får oljen å vare lenger, og den blir sunnere og bedre.

5) Fjern matrester
Du kan ikke unngå forkullede matrester som bidrar til å bryte ned oljen og øke helserisikoen. Derfor må du fjerne matavfall etter hver gang.

6) Mindre fettinntak
For å unngå at maten tar opp unødvendig mye olje, kan du riste kurven minst ti ganger underveis i prosessen. Fjern deretter overflødig olje, slik at det ikke siver inn i maten når avkjølingsfasen begynner.

7) Stabilt oljenivå
Husk å fylle på med fersk olje hele tiden, siden lite olje vil gjøre at temperaturen faller, når du legger i maten. Da tar maten opp mer olje, og det kan være vanskelig å få skorpen sprø. En tommelfingerregel er at forholdet mellom mat og frityrolje bør være rundt 1:10.

8) Unngå salt
Salt og krydder bryter ned oljen, så ikke legg til salt og krydder etterpå, og ikke mens kurven henger over oljen.

9) Utskiftning av olje
Det er viktig å skifte olje på rett tid og ikke for sent. Det vil påvirke smaken på maten, og gjør oljen farlig. For å vite når du skal skifte olje, kan du teste det med en strimmel, som gjennom fargekoding viser hvor nedbrutt oljen er.

10) Sikkerhetstiltak
Installer gjerne ventilasjonsavtrekk over frityrkokeren for å fjerne damp og lukt. Dampen kan inneholde akrylamid hvis temperaturen er for høy. Fett kan også hope seg opp i utsugeren og medføre brannfare. Det kan derfor være lurt å ha et brannslukningsapparat i nærheten av sikkerhetsgrunner.Lag den beste pommes fritesene fra bunn i frityrkokeren din

Det er en kunst å lage perfekte pommes frites, derfor kjøper mange en pose med frossen pommes frites på butikken og lager det hjemme. Men det er mulig å lage deilig hjemmelaget pommes frites. Det tar bare litt tid. TV2 livsstil forteller hvordan her:

– Skrell bakepoteter og skjær dem i strimler som ikke er for tykke.

-Sett potetstrimlene i vann og la dem stå i kjøleskapet i åtte timer. Husk å skifte vannet av og til.

– Deretter kan du blanchere strimlene slik at de blir myke, og legge dem til tørk i åtte timer til i kjøleskapet.

–  Oljen varmes opp til 140 grader. Start med å steke potetstrimlene i frityrkokeren uten å ha for høy varme. Stek dem til de begynner å endre farge.

– Legg så strimlene til tørk på et kjøkkenhåndkle, som kan suge opp fuktigheten.

– Varm opp oljen til 160 grader, like før strimlene skal serveres som pommes frites, og stek strimlene til de blir sprø. Server umiddelbart.


Unngå matstank i hjemmet

Et veltilberedt måltid smaker godt, men matlaging kommer ofte med en pris: en kraftig os og matstank som setter seg overalt. TV2 livsstil hjelper deg å unngå problemet:

Før tilberedning:
– Lukk alle dører og åpne vinduer på kjøkkenet.
– Kontroller at filteret under lokket er rent og støvfritt.
– Fjern unødvendige tekstiler fra kjøkkenet, ellers vil det sette seg matstank i dem.
– Ta på deg et forkle, som kan henges til lufting etter matlaging.

Under tilberedningen:
– Legg matrester i poser så raskt som mulig og legg dem i kjøleskapet/fryseren.
– Vask gryter og panner underveis.
– La retten være under lokk til det skal serveres.

Etter tilberedning:
– Legg et par brødskiver i eddik på kjøkkenet, slik at de absorberer matstanken.
– Legg smør, sukker og kanel på et bakepapir i ovnen og la det stå på 200 grader i en time, slik at kjøkkenet lukter av nybakt brød.
– Du kan putte kaffebønner i ovnen i stedet, hvis du ikke liker lukten av bakervarer.
– Kok eddik i en gryte og la den være der i en time.
– Miks sitron, lime eller appelsinskall i en kjele og kok det til matstanken har forsvunnet.


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke Frityrkoker er best i test?

OBH Nordica Pro Digital 6357 og Tefal Easy Pro

🤓 Hvordan er maskinene blitt testet?

Frityrkokerne er blitt vurdert ut ifra hvor raskt de blir klare til bruk og hvor jevnt de tilbereder matvarene. De vurderes også på brukervennlighet; hvor enkle de er å bruke og rengjøre. Til slutt ses det på modellenes energiforbruk.

🤔 Hvordan velger jeg den riktige modellen?

For å velge den modellen som passer best til dine behov anbefales det at du ser på maskinens kapasitet, om den kommer med en innebygd timer og hvor stor spennvidden i temperaturinnstillingene er.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


OBH Nordica Pro Digital 6357

Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

OBH Nordica Pro Digital 6357

Tefal Easy Pro er testet for sin evne til å forvandle rå poteter sprø, crunchy og gyldne pommes frites, men en frityrkoker klarer også å levere mer enn pommes frites. Det kan også tilberede kjøttretter og tilbehør. Modellen skuffer ikke når det kommer til sluttresultatet, så Tefal Easy Pro fungerer utrolig bra. Pommes fritesene blir jevne i fargen og tekstur er nær et perfekt resultat. Dette gjelder både når du tilbereder den anbefalte mengden på 450 gram og den maksimale mengden på 900 gram.

Rask og stabil

Tefal Easy Pro tilhører de raskeste modellene, som er opptil flere minutter raskere enn andre gode modeller når det gjelder tidsparameteret. Bruker du den anbefalte mengden pommes frites, fungerer den utrolig godt. Temperaturen er svært stabil og gir et jevnt resultat, der temperaturen ikke stadig beveger seg opp og ned.

En ustabil temperatur kan gjøre at pommes fritesen blir for mørk utenpå og halv-rå på innsiden. Den sensoriske vurdering av pommes fritesen er også pålitelig og fungerer godt.

Brukervennlig modell

Tefal Easy Pro er enkel å bruke og håndtere, og det er lett å finne de riktige innstillingene og holde et øye med friteringen. Brukervennlighet forsterkes med lett rengjøring, siden både kjele, kurv og håndtak kan renses i oppvaskmaskinen.

Med Tefal Easy Pro kan du stole på at du lager trygg mat, der både sikkerheten for det elektriske og temperaturen er bra. Av/på-knappen viser tydelig om maskinen er i bruk og modellen er enkel å oppbevare.

Tefal Easy Pro måler 28 cm (B), 26 cm (D), 54 cm (L) og veier 3400 gram. Både størrelsen og prisen er i mellomklassen.

Utvalgte fordeler ved Tefal Easy Pro:
Lager virkelig god pommes frites.
Stor kapasitet.
Rask modell.
Høy brukervennlighet.
God pris og vekt.


Frityrkoker test – Disse kildene har vi brukt:

Daily Mail 🇬🇧
Daily Mail er Englands mest solgte tabloidavis. Den ble grunnlagt i 1896 og utgis hver dag. De skriver nyheter, sport og underholdning, men har også forbrukerstoff. Her testes en airfryer fra Tefal. Les mer her.

Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön utfører tester av ulike produkter, som forbrukerne trenger i hverdagen. For denne artikkelen har vi sett nærmere på en test hvor de har testet 19 frityrkokere for å vurdere modellens friteringsevner, friteringstid, brukervennlighet og håndterbarhet.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.

Dinside.no 🇳🇴
Norsk forbrukernettsted som skriver mye forbrukerstoff. Nettstedet skriver stort sett om motor, data, mobil og bolig. Her har nettstedet testet en airfryer fra Philips. Les mer her.

Icakuriren 🇸🇪
Denne svenske ukeavisen er en av de mest leste i Sverige og kommer opprinnelig fra supermarkedkjeden ICA. Avisen skriver spesifikt om mat og oppskrifter, og i denne sammenhengen har avisen testet ti forskjellige frityrkokere. Les mer her.

Smartson.se 🇸🇪
Svensk test-nettsted som tester ulike forbrukerprodukter. Forbrukerne har også mulighet til å bidra med å teste og vurdere produkter. Her gjelder det en test av en airfryer fra Tefal. Les mer her.

Trustedreviews.com 🇺🇸
Nettstedet kommer daglig med detaljerte ekspertvurderinger av elektroniske forbrukerprodukter og analyser. Her er en airfryer fra Delonghi blitt grundig testet, og deretter er det skrevet en detaljert anmeldelse. Les mer her.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere