Iskremmaskin Test 2021 – Finn beste iskremmaskin her

Senest opdateret den 0

Best i Test 2021: Om du har lyst til å lage hjemmelaget is, er det en stor fordel å bruke en iskremmaskin. Det finnes mange ulike varianter som kan gjøre det vanskelig å velge, og det er ofte stor forskjell på kvalitet. I denne artikkelen har vi samlet noen testvinnende iskremmaskiner for å gjøre det enkelt og oversiktlig for deg å velge iskremmaskinen som er best for deg. Vi begynner med en gjennomgang av hver iskremmaskin, og til slutt presenterer vi kildene vi ahr brukt.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet. 


DeLonghi ICK 6000 iskremmaskin

✅ Anbefalt hos det tyske magasinet Testmagazin
✅ Anbefalt hos den tyske avien Guter Rat
✅ Anbefalt hos den tyske nettsiden Haus & Garten 

Delonghi ICK-6000

Butik Pris

Annoncer

2.861,00 Les mer
2.861,00 Les mer
2.861,00 Les mer

.
Delonghi ICK 6000 er en kraftig iskremmaskin med god ytelse. Det er produsert i Delonghis lett gjenkjennelige design og leverer også den samme kjente kvaliteten og god iskrem.

Maskinen har en kapasitet på 1,2 liter, noe som tilsvarer cirka 700 ml med iskrem. Isen lages enkelt i en flyttbar bolle i rustfritt stål, slik at du enkelt kan ta av bollen på maskinen når iskremen er laget.

Modellen har en egen kompressor og en motor på hele 230W, noe som betyr at du er fri kan sette iskremen i fryseren, siden hele kjøleprosessen foregår i maskinen. Kompressoren betyr at steketiden bare er på 20-40 minutter, avhengig av mengde og type iskrem du ønsker å lage. Det er også mulig å lage både sorbet, iskrem og yoghurtis i maskinen. Lokket på maskinen er selvsagt lufttett, slik at temperaturen i bollen holdes kald og stabil. Det er imidlertid mulig å ta av lokket når maskinen arbeider, slik at du kan legge til nøtter eller sjokoladebiter underveis.

Både bollen, lokket og iskremmaskinens deler kan tas av og vaskes i oppvaskmaskin. Selve maskinen kan tørkes av lett med en fuktig klut. Maskinen er i den tunge enden av skalaen og veier 14,5 kilo. Mange kilo også betyr at maskinen står fast når den lager iskrem. Modellen har også sklisikre gummiføtter.

Til denne maskinen følger det med en isskje for enkelt å kunne blande ingrediensene i bollen og skrape ut iskremen, samt en oppskriftsbok, slik at du alltid har litt inspirasjon for hånden. Hvis du har glemt å sette drikkevarene dine i kjøleskapet eller å lage isbiter, så kan iskremmaskinen også brukes effektivt til rask nedkjøling av drikkevarer.

Utvalgte fordeler ved Delonghi ICK 6000:
🍦 
Selvstendig kompressor
🍦 Bollen har en kapasitet på 1,2 liter
🍦 Flyttbar bolle
🍦 Tilberedningstid på 20-40 minutter
🍦 Alle flyttbare deler kan vaskes i oppvaskmaskinen


DeLonghi ICK 5000 iskremmaskin

✅ Testvinner hos danske Tænk
Toppscorer hos svenske Råd & Røn

DeLonghi ICK 5000

Butik Pris

Annoncer

.
DeLonghi ble både kåret til Best i Test hos danske Tænk og toppscorer hos svenske Råd & Rön. Den skiller seg ut ved å være den beste iskremmaskinen med kompressor i begge testene.

At maskinen har kompressor betyr at den kan brukes til fremstilling av alle sorter is direkte i maskinen: melkeis, fløteis, sorbet og yoghurtis. Når iskremen er klar i maskinen, kan du også aktivere en såkalt «hold-kald»-funksjon, slik at iskremen holdes kaldt til den skal serveres. Det følger med et lufttett lokk, slik at iskremen holder en kald og stabil temperatur.

DeLonghi ICK 5000 har en motoreffekt på 230 Watt, og medfølges er en skål på 1,2 liter i rustfritt stål som kan lage ca. 700 gram is om gangen. Både bollen og de resterende flyttbare delene til iskremmaskinen tåler å være i oppvaskmaskinen, noe som gjør rengjøringen utrolig enkel. Resten av maskinen kan lett tørkes med en fuktig klut.

Maskinen veier 12 kilo og har sklisikre gummiføtter slik at den står fast. Maskinen er relativt treg til å produsere is, sammenlignet med andre modeller. Maskinen er imidlertid relativt rolig, selv om den bruker lengre tid, så det er ikke problematisk at den arbeider. Hvis du ser bort ifra tidsforbruket og ser utelukkende på kvaliteten til iskremen som lages, så er denne modellen blant de beste på markedet. Delonghi er en italiensk merkevare og er kjent for produksjon av myk og kremaktig italiensk is med virkelig høy kvalitet.

Maskinen veier 12 kg og bruker 89 minutter på å produsere 1 liter is. Det medfølger også et oppskriftshefte med mange spennende oppskrifter til hvordan du kan lage nydelig, hjemmelaget is.

Utvalgte fordeler med Delonghi ICK 5000:
🍦 Selvstendig kompressor
🍦 Flyttbar bolle
🍦 Rolig motor
🍦 Stor ytelse
🍦 Produserer italiensk iskrem av høy kvalitet

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Delonghi ICK 5000:


Wilfa ICM-C15

 Testvinner hos Klikk.no
✅ Brukernes favoritt

Butik Pris

Annoncer

1.899,00 Les mer
1.899,00 Les mer
1.899,00 Les mer

.
Denne iskremmaskinen fra Wilfa er både brukervennlig, romslig, har elegant design og lager god iskrem. Derfor har den blitt kåret til testvinner i den norske avisen Klikk.no og har blitt toppscorer i flere uavhengige tester. Om man ser etter hos de ulike forhandlerne, ser man også at denne iskremmaskinen får ros av brukerne, og stort sett alltid får toppkarakter i vurderingene deres.

Wilfa ICM-C15 er en fullautomatisk iskremmaskin med kompressor. Den fryser ingrediensene raskt og effektivt og lager veldig god is, i følge brukerne.

Iskremmaskinen har en 150 watts motor og lager is i løpet av bare én time, og har en kapasitet på 1,5 liter. Det betyr at den kan lage nok is til 5-6 personer om gangen. Den kan holde isen kald i opp til en time etter den er ferdig. Maskinen er enkel å betjene og har et LCD-display med digital timer, så alle kan bruke iskremmaskinen.

En av de tingene som forbrukerne setter stor pris på, er det elegante designet i rustfritt stål som gir et tidløst preg. Mange iskremmaskiner er nemlig litt store og klossete i designet.

Alle de løse delene tåler oppvask i maskin – innsiden av maskinen kan vaskes ved å tørke den med en våt klut.

Utvalgte fordeler med Wilfa ICM-C15:
🍦 Helautomatisk iskremmaskin med kompressor
🍦 LCD-skjerm
🍦 Stor brukervennlighet
🍦 Kan holde ferdig is kald i opptil en time
🍦 Elegant design

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Wilfa ICM-C15:


Nemox Gelatissimo Exclusive iskremmaskin

Anbefalt av danske Gastromand.dk

Butik Pris

Annoncer

5.799,00 Les mer
5.799,00 Les mer

.
Nemox er enda et italiensk merke, som er kjent for å produsere iskremmaskiner i virkelig høy kvalitet og med ekstra stor kapasitet, noe som også gjenspeiles i prisen. Denne iskremmaskinen har blitt gjennomtestet og anbefalt av den danske gourmet-bloggen Gastromand.dk. Iskremmaskinen er først og fremst til profesjonelt bruk, men kan også brukes av privatpersoner.

Maskinen er utstyrt med en effektiv, uavhengig kompressor, slik at du kan fryse iskrem i selve maskinen og dermed kan legge den i fryseren. Iskremmaskinen har en stor bolle på 1,7 liter, noe som tilsvarer cirka 1,5 liter iskrem, avhengig av hvilken type. Produksjonskapasiteten er vanligvis 200-300 ml mindre enn kapasiteten på bollen. Bollen er laget av aluminium og er også flyttbar, slik at iskremen kan legges i fryseren og lagres til senere.

Iskremmaskinen er en robust modell som veier 12 kilo, slik at den står fast under bruk. Nemox Gelatissimo fryser ganske hardt og lager derfor kremete og deilig is relativt raskt. Det er mulig å lage opptil en liter iskrem på cirka 30 minutter, avhengig av hvilken type.

Det følger med et oppskriftshefte med hele 31 oppskrifter, både på fløteis, yoghurtis og sorbet.

Utvalgte fordeler med Nemox Gelatissimo Exclusive:
🍦 Innebygd kompressor
🍦 Rask produksjon av iskrem
🍦 Hold-kald-funksjon
🍦 Evne til å lage 1,5 liter iskrem
🍦 Høy brukervennlighet og kvalitet

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Nemox Gelatissimo Exclusive: 


Nemox Gelato Grand iskremmaskin

✅ Anbefalt av danske Louisesmadblog.dk

Butik Pris

Annoncer

3.404,00 Les mer

.
Den danske matbloggeren Louise fra Louisesmadblog.dk har testet denne italienske iskremmaskinen. Louise roser maskinens brukervennlighet som gjør det lett å komme i gang med is-produksjonen, og i tillegg er oppryddingen rask og enkel. Det eneste minuset ved denne modellen er at det kan være litt vanskelig å tilsette ingredienser gjennom det lille doseringshullet i lokket.

Nemox Gelato Grande er relativt stor og kan produsere opptil 1 liter is om gangen og rommer hele 1,5 liter. Maskinen er spesielt bra til å lage melkeis, fløteis og sorbet – italienernes favoritt. Modellen har en innebygd kompressor, som betyr at hele fremstillingsprosessen foregår i maskinen. Bollen er også flyttbar, slik at iskremen lett kan lagres i fryseren til den skal spises.

Tilberedningen kan gjøres i den indre skålen som er av rustfritt stål, eller i den avtakbare skålen.

Utvalgte fordeler med Nemox Gelato Grand:
🍦 Innebygd kompressor
🍦 Kan produsere opp til en liter iskrem samtidig
🍦 Passer til både melkeis og sorbet
🍦 Flyttbar bolle
🍦 Stor brukervennlighet og enkel rengjøring

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Nemox Gelato Grand:


Nemox Gelato Chef 2200

Toppscorer hos danske Tænk.dk
Toppscorer hos svenske Råd & Røn

Nemox Gelato Chef 2200

Butik Pris

Annoncer

.
Denne iskremmaskinen fra Nemox har en kapasitet på 1,5 liter og har innebygd kompressor slik at den kan fryse isen selv. Ulikt mange andre modeller, er denne ismaskinen konstruert veldig praktisk så det ikke er en rørepinne på midten av maskinen.

Det gjør det både enkelt å få ut isen av maskinen, men også mye enklere å vaske den. Rørepinnen er derimot montert i lokket, men kan lett tas av og vaskes opp i hånden.

Skålen har som sagt volum på 1,5 liter og er avtakbar, noe som gjør det veldig lett å få den ferdige iskremen ut av maskinen, og i tillegg mye lettere å rengjøre både maskin og skål.

Iskremmaskinen fra Nemox skiller seg ut i testene ved å være støysvak i tillegg til at design og brukervennlighet får ros. Hos både det danske forbrukerrådet Tænk og svenske Råd & Rön legger denne ismaskinen seg helt i teten av alle testmodellene.

Den får ekstra poeng fordi kvaliteten av iskremen den produserer ifølge ikke kunne vært bedre. Årsaken til at den ikke blir testvinner er enkelt og greit at den er for treg.

Testen til Tænk viste at de tar omtrent 1 time for denne maskinen å produsere 600 ml is. Dersom man har tid og tålmodighet til det, får man belønning i form av svært høy kvalitet.

Denne modellen kan du få både som hvit og rød, den veier 10 kilo og det følger med skål, sleiv og et hefte med oppskrifter.

Utvalgte fordeler med Nemox Gelato Chef 2200:
🍦 Innebygd kompressor
🍦 Veldig praktisk konstruksjon
🍦 Kapasitet på 1,5 liter
🍦 Produserer iskrem i veldig god kvalitet
🍦 God brukervennlighet og enkel rengjøring

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Nemox Gelato Chef 2200:


Nemox NXT1 L’Automatica

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Nemox NXT1 L’Automatica

Butik Pris

Annoncer

confidentliving.no 7.222,00 Les mer
7.251,00 Les mer

.
Modellen Nemox NXT1 L’Automatica er blitt inkludert i det danske forbrukerrådet Tænk sin test av 16 forskjellige ismaskiner. Her har de testet evner innenfor is-laging, brukervennlighet og rengjøring. Nemox NXT1 L’Automatica klarer seg veldig bra i testen – derfor får modellen en flott topplassering av Tænk.

Moderne ismaskin

Nemox NXT1 L’Automatica hører til i den litt dyrere enden av prisskalaen, men til gjengjeld får man en flott ismaskin som ser veldig moderne ut. Her er det snakk om en modell med en god størrelse, for det er mulig å lage en god del is da maskinens bolle har en kapasitet på 1,7 liter.

Det er lett å finne plass til Nemox NXT1 L’Automatica på kjøkkenet da modellen kommer med en lang ledning på 120 centimeter. Nemox NXT1 L’Automatica veier litt over 10 kilo – noe som er litt mindre enn de fleste ismaskinene på markedet, men det gjør det også lettere å flytte maskinen rundt på kjøkkenet.

Fokus på eliminering av iskrystaller

Nemox NXT1 L’Automatica er designet til å kunne lage best mulig is ved å eliminere iskrystallene som oppstår underveis.

Isen fordeles jevnt under røringen og behandles slik at luften opptas korrekt for å holde iskrystallene ute – det gir den beste isen med den beste kvaliteten.

Her er det snakk om en modell som kommer med en innebygd kompressor som gjør frysingen av isen mye enklere.

Denne modellen gjør nemlig at man ikke trenger å sette isen i fryseren da Nemox NXT1 L’Automatica selv tar seg av nedfrysningen.

Med elektronisk display

Nemox NXT1 L’Automatica har også fokus på brukervennlighet. Derfor kommer modellen med et smart elektronisk display som gir god oversikt over temperatur og tid.

Man kan lett gå ifra modellen når den jobber, for den sier selv ifra når isen er ferdig.

Som en smart ekstra funksjon har Nemox NXT1 L’Automatica en holde-kald-funksjon som gjør at isens idealtemperatur holder seg etter endt tilberedning.

Det har også vært fokus på enkel rengjøring med Nemox NXT1 L’Automatica da flere av delene kan settes i oppvaskmaskinen – dette gjelder både røreåren og is-beholderen.

Fordeler ved Nemox NXT1 L’Automatica:
🍦 Flott og moderne utseende
🍦 Bollekapasitet på 1,7 liter
🍦 Med kompressor
🍦 Elektronisk display
🍦 Holde-kald-funksjon


Wilfa ICM 2SB 

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Wilfa ICM 2SB XL

Butik Pris

Annoncer

2.799,00 Les mer
2.819,00 Les mer
2.819,00 Les mer

.
Det danske forbrukerrådet Tænk har testet og vurdert en rekke ulike ismaskiner fra forskjellige merker for å finne de aller beste. Modellen Wilfa ICM 2SB har blitt inkludert i denne testen, og etter endt test konkluderer de danske ekspertene med at Wilfa ICM 2SB klarer seg veldig godt på de testede områdene. Derfor får modellen en plassering som toppscorer i testen.

Flott modell med profesjonelt utseende

Wilfa ICM 2SB er en stilfull ismaskin i en rektangulær form med et profesjonelt utseende. Wilfa ICM 2SB kommer i en flott grå farge i nyansen børstet stål og styres fra toppen. Her finnes det et hull hvor man kan tilsette ingredienser samt et display og knapper.

Her er det snakk om en modell med en stor kapasitet, for Wilfa ICM 2SB kommer med en bolle som kan romme 2 liter. Det er forholdsvis mye når det gjelder ismaskiner.

Kjøler ned isen selv

Wilfa ICM 2SB hører til den typen ismaskiner som kommer med en innebygd kompressor. Det betyr at modellen selv kan kjøle ned isen, og det gjør fryseren overflødig.

Wilfa ICM 2SB er utstyrt med en motor som fokuserer på å ta inn riktig mengde luft og holde isen fri for iskrystaller. Dette gjøres via røre-teknikken.

Wilfa ICM 2SB opererer med 180 watt og er enkel i bruk: Bare tilsett ingrediensene og trykk på start. Etter ca. 1 time er isen ferdiglaget. Wilfa ICM 2SB har også den fordelen at den kommer med en åpning i lokket – som betyr at man kan tilsette flere ingredienser underveis om man vil.

Gode funksjoner

Når isen er klar etter en times tid med Wilfa ICM 2SB så finnes det en smart holde-kald-funksjon som sørger for at isen oppbevares ved riktig temperatur til den skal spises.

Wilfa ICM 2SB er også utstyrt med et smart LCD-display som både har en timer og mulighet for å vise informasjon.

Man kan bruke Wilfa ICM 2SB til all slags is. Dette inkluderer fløteis, yoghurtis og sorbet – derfor er det her snakk om en allsidig modell. Wilfa ICM 2SB kan godt forlates når den lager is da den selv sier ifra når isen er ferdig.

Fordeler ved Wilfa ICM 2SB:
🍦 Flott modell i børstet stål
🍦 Bollen kan romme 2 liter
🍦 Med kompressor
🍦 Mulighet for å tilsette ingredienser underveis
🍦 Holde-kald-funksjon


Steba IC 150

God anmeldelse hos det danske forbrukerrådet Tænk

Steba IC 150

Butik Pris

Annoncer

2.129,00 Les mer
2.129,00 Les mer
2.129,00 Les mer

.
Det danske forbrukerrådet Tænk har testet og anmeldt Steba IC 150. I testen har de gitt modellen en god anmeldelse da de mener at den generelt sett klarer seg godt på de fleste parameterne.

Én av de få ulempene ekspertene nevner ved modellen er at den ikke er optimal til å lage vaniljeis. Ekspertene forklarer nemlig at isen ble klumpete og ikke blandet ordentlig i deres test av maskinen.

Helautomatisk ismaskin med 1,5 liters bolle

Med Steba IC 150 får man en helautomatisk ismaskin med en kompressor som lager is raskt og enkelt.

Det er nok til å lage is til hele familien i og med at modellen er utstyrt med en bolle som rommer 1,5 liter. Dette tilsvarer ca. 20 kuler med is.

Ismaskinen er laget i rustfritt stål, derfor den er enkel og elegant. Den står stabilt på bordet og er enkel å betjene ved hjelp av et par enkle knapper og et LCD-display.

På den måten kan man raskt og enkelt se hvilken temperatur isen har og hvor lang tid som er igjen før den er ferdig.

Man må lage ismassen før man heller den i maskinen. Maskinen kan stilles inn på 10 minutters intervaller – på den måten kan man også kjøle ned isen ytterligere dersom den ikke har riktig konsistens enda.

Rengjøringsvennlig ismaskin

Steba IC 150 er en rengjøringsvennlig ismaskin som raskt og enkelt kan rengjøres. Dette er på grunn av modellens uttakbare bolle som man kan skylle under springen etter bruk. Selve basen må tørkes av med en fuktig klut.

Den uttakbare bollen gjør også serveringen enklere da man kan servere isen rett fra bollen. Man slipper å kjøle ned isen ytterligere før servering i og med at den allerede er kald nok når den lages. Maskinens temperatur går helt ned til ca. -35 grader.

Trygg modell med timer og lokk med åpning

Steba IC 150 er utstyrt med en timer på 60 minutter slik at man har mulighet til å skaffe seg en oversikt over den resterende tiden, samt hvor lenge isen har vært i maskinen.

I tillegg til dette kommer ismaskinen med et lokk med en liten åpning. Åpningen kan brukes til påfylling av diverse ingredienser – også hvis man ønsker å tilsette frukt, nøtter eller sjokolade til isen.

Sist, men ikke minst, er Steba IC 150 en trygg ismaskin. Den er både utstyrt med en motorbeskyttelse og gummiføtter for et bedre grep. Gummiføttene hjelper med til å sikre at maskinen står stabilt og solid på kjøkkenbenken slik at den ikke flytter på seg under bruk.

Fordeler ved Steba IC 150:
🍦 Lokk med en liten åpning
🍦 Gummiføtter og motorbeskyttelse
🍦 Bolle med en kapasitet på 1,5 liter
🍦 Med kompressor
🍦 Rengjøringsvennlig modell


Få det beste ut av iskremmaskinen din

Når du kjøper is på butikken, vet du ikke hva den inneholder. Dette er en av de store fordelene ved hjemmelaget is: du vet akkurat hva som er på innholdslisten. I tillegg er det ofte billigere å lage is selv i stedet for å kjøpe den ferdig fra frysedisken.

Lag din helt personlige favoritt-is

Det som er gøy ved å bruke en iskremmaskin hjemme er at det er så lett: Du trenger bare å velge noen ingredienser du liker og blande de i maskinen. Frukt og bær fra hagen, friske gårdsegg, sjokolade og fløte. Det er lett å smake at du har brukt ferske råvarer, og det er bare å hive seg uti. Lag din egen melkeis, fløteis, sorbet eller yoghurtis.

Vær oppmerksom på at hvis det står at en skål har volum på for eksempel 1,5 liter, er det vanligvis bare plass til omtrent 1 liter is i en slik skål fordi isen ofte hever litt når den fryser.

Kompressor eller ikke?

Iskremmaskiner finnes både med og uten kompressor. Kjøper du en iskremmaskin med kompressor, får du en maskin som nesten kan lage alt helt selv; den rører selv når du skal blande iskremmassen, og den fryser også iskremmassen mens den rører, og kan også fungere som kjøleskap.

Om du velger å kjøpe en iskremmaskin uten kompressor kan den fremdeles mikse ingrediensene, mne du må selv kjøle iskremmassen ned i fryseren din. Det tar 18-24 timer å fryse en perfekt iskrem.

Ulemper ved å kjøpe en iskremmaskin

Hvis vi ser på noen av ulempene ved å lage egen is, er det rengjøring. Selv om det ofte ikke er så komplisert å vaske iskremmaskiner, er det aldri gøy å ta oppvasken.

Om du kjøper en iskremmaskin uten kompressor, bør du være oppmerksom på å ha plass i fryseren.

is


To forskjellige ismaskiner 

isDet finnes 2 forskjellige ismaskiner på markedet som man kan la stå hjemme på kjøkkenet:

1. Ismaskiner med et separat fryseelement
2. Ismaskiner med et integrert fryseelement

Det kan virke som en jungel å måtte finne ut av om man skal velge den ene eller andre ismaskinen. For å kunne velge mellom disse 2 typene er det viktig å finne ut hvor mye is man har tenkt å lage – samt hvor ofte man vil lage is.

Det er imidlertid ikke forskjell på disse 2 variantene av ismaskiner når det gjelder hva slags is man vil lage. Enten man vil lage yoghurt-is, fløte-is eller sorbet kan man lage dette med begge – men nøyaktig hva er forskjellen?

Den mest prisvennlige ismaskinen er den med et integrert fryseelement i selve bollen. Disse ismaskinene koster ofte mindre enn de andre og er heller ikke spesielt store – slik at det er lett å finne plass til de på kjøkkenet.

Utover dette må man huske å sette/legge fryseelementet i fryseren et døgn før man skal lage is. Det må man gjøre hver eneste gang man skal lage is – i motsetning til hvis man bruker den andre varianten. Fryseelementet er en viktig del av det å lage is da den gjør isen kald slik at man unngår en is med masse iskrystaller.

Den andre varianten av ismaskiner er som regel noen veldig store ismaskiner sammenlignet med de som er nevnt ovenfor. I tillegg ligger de ofte i den dyre enden av prisskalaen.

Når man lager is med denne typen ismaskin vil isen fryse ved hjelp av maskinens kompressor. Dette skjer stille og rolig når maskinen er i gang med å rotere.

Man kan derfor lett og raskt lage så mye is man vil ha. Med denne varianten av ismaskiner tar det i gjennomsnitt lengre tid å lage is i forhold hvis man bruker den andre varianten.


Slik lager man best is med ismaskinen

Which.co.uk forklarer at man med en ismaskin får mulighet til å kombinere sine egne smaksvarianter slik at man ikke må nøye seg med de i butikken. Det er imidlertid enkelte ting man bør være oppmerksom på for å lage best mulig is med ismaskinen.

Ismaskinen beskytter mot iskrystaller

iskrystallerDet finnes mange forskjellige ismaskiner på markedet. Noen har mange funksjoner mens andre er enklere. Selve fremstillingen av isen er enkel ved bruk av en ismaskin: Når man har tilsatt ingrediensene man vil bruke så blander maskinen selv sammen blandingen samtidig som den kjøles ned. Denne blandingsprosessen sørger for å tilsette luft i ismassen mens den passer på at det ikke dannes iskrystaller.

Det tar ca. en halv time eller litt mer før blandingen blir til myk is i maskinen. Konsistensen vil ofte bli litt som den isen man får på kuleis en is-kiosk –litt mykere enn is som har blitt helt nedfryst i fryseren. Hvis man vil ha en is med hardere konsistens kan man godt legge isen i fryseren et par timer.

Pass på ismaskinens røreåre

Det redskapet som rører sammen isblandingen ser ofte ut som en liten åre, og den kan ofte støte på problemer. De vanligste problemene oppstår hvis isblandingen blir for kald for raskt, for da sliter åren med å bevege seg. En annen grunn til problemet er ofte at man tilsetter ingrediensene ut mot kantene og ikke i midten. Da kan åren få problemer hvis de tilsatte ingrediensene er for store og klumpete.

Hvis isen ikke vil fryse

Hvis isen ikke vil fryseWhich.co.uk forklarer at det å oppleve problemer med å få isen til å fryse er en vanlig utfordring. Hvis man har en is som er for flytende bør man først og fremst være sikker på at den har fått lang nok tid i fryseren og at det ikke er for mye is i bollen. Det vil gjøre at det tar lengre tid å fryse isen.

Man bør i tillegg være oppmerksom på at ingrediensene kan være for varme og derfor ta lengre tid å fryse. Bollen bør alltid plasseres flatt, for hvis den tipper kan store mengder av ingrediensene bevege seg til siden slik at isen fryses ujevnt.

Det siste testområdet de britiske ekspertene nevner er temperaturen i fryseren – den bør være på minst minus 18 grader for optimale frysevilkår.

Sunnere å lage is selv – men ikke alltid billigere

Which.co.uk understreker at det ikke alltid er billigere å lage sin egen is i forhold til å kjøpe den ferdig – med mindre man alltid kjøper den dyreste isen. Til gjengjeld kan man bestemme hva slags ingredienser man bruker og dermed også hvor sunn eller usunn isen skal være.

Is med fettfattige ingredienser

Is med fettfattige ingredienserHvis man vil ha en sunn is kan man bruke fettfattige ingredienser og varianter i stedet for de fetere, men man skal være oppmerksom på at man ofte vil kunne smake forskjellen på det ferdige resultatet.

Which.co.uk har selv foretatt et eksperiment hvor de laget 2 porsjoner av den samme isen – én med fete ingredienser og en annen med fettfattige alternativer. Deretter ble testpanelet satt til å smake, og de aller fleste foretrakk den fete varianten. Til tross for dette eksperimentet hevder de britiske ekspertene at hjemmelaget is med fettfattige ingredienser fremdeles kan smake veldig godt.

Ekspertenes tips til å lage den beste hjemmelagde isen

Which.co.uk har her samlet sine beste tips for å få best mulig resultat av den hjemmelagde isen:

Oppbevaring i fryser: Oppbevar den hjemmelagde isen i midten av fryseren hvor temperaturen er mest stabil.

Ferske ingredienser: Man får det beste resultatet hvis man bruker helt ferske ingredienser og færrest mulig holdbarhetsfremmende tilsetningsstoffer. Which.co.uk anbefaler at man spiser den hjemmelagde isen innen 1 uke.  

Unngå alkohol: Is med alkohol kan smake veldig godt, men alkohol har ikke godt av å bli frosset. Unngå derfor alkohol i isen – eller nøy deg med å bruke en liten dråpe.

Ikke frys ned isen mer enn 1 gang: Hvis isen allerede har blitt fryst 1 gang bør den ikke fryses ned igjen dersom den smelter. Det kan nemlig utgjøre en helserisiko i likhet med vanlige matvarer.


Slik bevarer du isens kvalitet

Is smaker best når den er nylaget, og det er umulig å unngå at kvaliteten blir dårligere over tid. Danske Samvirke.dk guider oss her til hvordan man best kan ta vare på isen slik at den gode smaken og konsistensen varer lengre:

TemperaturTemperatur: En ustabil temperatur er ikke godt for isen. Dette er spesielt et problem i sommervarmen da isen smelter raskt. Når is smelter dannes det små iskrystaller som smelter og blir til vann. Når man igjen legger isen i fryseren så fryser både isen og vannet. Når vannet fryser blir det til is som overtar de iskrystallene som ikke rakk å smelte og gjør de større. Det gjør at isen vil være hardere og føles mer kornet av isklumper neste gang man skal spise den – eventuelt også med tydelige og synlige iskrystaller.

Tining: Hvis man vil ha en best mulig konsistens og opplevelse skal man ikke spise isen med én gang den tas ut av fryseren. Ekspertene anbefaler at man tar isen ut av fryseren 20-40 minutter før den skal serveres, og plasserer den i kjøleskapet slik at tiningen skjer skånsomt. Da blir hele isens konsistens mykere, og ikke kun utenpå slik den ville blitt dersom man i stedet satte den til å tine på kjøkkenbenken.

OppdelingOppdeling: Det er en god idé å kun ta ut så mye is som man har tenkt å spise. Hvis man først tiner isen litt (som beskrevet ovenfor) er det uunngåelig at isen smelter og danner større iskrystaller som reduserer isens kvalitet når man ved et senere tidspunkt skal spise restene av den.

Oppbevaring: Is skal alltid oppbevares i fryseren ved minus 18 grader for det mest optimale resultatet. Hold isen lukket så lenge som mulig, for når den har vært åpen kan det skje en fordamping – noe som øker risikoen for at isen utvikler vanlige iskrystaller som gjør kvaliteten dårligere.  

Forskjell på kvalitet: Is er ikke bare is, og de mer prisvennlige isene fra supermarkedet vil ofte ha spart på de gode råvarene for å holde prisene lave. I stedet inneholder den prisvennlige isen mer vann og luft, noe som gjør den mer sensitiv overfor en ustabil temperatur. Hvis man er is-entusiast kan det derfor være en god idé å velge den litt dyrere varianten en gang i blant selv om den kan koste en del mer enn den prisvennlige.


Dette visste du ikke om is

Den store og kjente is-produsenten Benjerry.com har jobbet med is i mer enn 40 år og vet derfor veldig mye om is. Her guider de oss til 11 morsomme og interessante fakta om is:

🍦 Vaffelkjeksen ble oppfunnet i 1904 av en is-forhandler på et marked i St. Louis, Missouri i USA. Det økte salget og gjorde det mulig for folk å spise isen på en lett måte med én gang. 

🍦 New Zealand er det landet i verden som spiser mest is per innbygger. USA ligger på andreplass, og Norge er det 3. mest is-spisende landet i verden. 

🍦 Folk over hele verden har en forkjærlighet for de klassiske is-variantene: Vaniljeis er den mest populære is-varianten i verden. Den mest populære varianten i Norge er sjokoladeisen. 

🍦 For å lage 1 liter is kreves det hele 3 liter melk. Det er derfor isen blir så kremaktig. 

🍦 Is som er frosset flere ganger er ikke like myk og kremaktig som en helt fersk is. Dette skyldes små luftbobler som smelter når isen spises for første gang. Da forsvinner luften, og det dannes større iskrystaller på isen som også gjør den hardere. 

🍦 Den mest ideelle serveringstemperaturen er ifølge Ben & Jerry mellom minus 12 og minus 13 grader. Det gjør isen akkurat passe myk. 

🍦 Hvis man spiser isen for raskt kan man ofte oppleve en skarp smerte i pannen. Når noe veldig kaldt rører ganen så påvirkes de blodårene som forbinder munn og hjerne, og blodet fanges i hjernen. Presset fra denne blodopphopningen er det som forårsaker smerten. 

🍦 Norge har rekorden for å lage den aller største vaffelkjeksen i verden – det var i 2015, og kjeksen var over 3 meter høy. 

🍦 Den mest populære nøttetypen i is er pekannøtter. 

🍦 Den mest populære frukten som tilsettes hel i isen er jordbær. 

🍦 Ifølge NASA savner astronautene spesielt is når de er utstasjonert i rommet. På andre- og tredjeplass over savnede matvarer finnes pizza og brus.


Bær, frukt, grønt og nøtter – disse 10 ingrediensene gjør isen sunn

Is har ikke det sunneste ryktet – og det er det en god grunn til. Ofte skal det være fløte i isen for å gi den en tradisjonell kremaktig konsistens med en rund smak, men hvis man lager isen selv kan man prøve å lage en sunnere variant.

Mens man likevel holder på kan man også velge å tilsette forskjellige bær, frukt, grønnsaker eller nøtter. Disse ingrediensene inneholder mange sunne næringsstoffer som er viktige for kroppen.

Her guider vi til 10 forskjellige ingredienser som er spesielt fordelaktige og passer godt til å lage is. Disse rådene er basert på 2 artikler fra danske Alt for Damerne – en om sommerens sunneste bær og en om sunne nøtter – samt en artikkel fra Aktivtrening om såkalte «superfoods» og Veientilhelse.no om kost og mosjon.

Appelsin – styrker immunforsvaret og beskytter mot benskjørhet

AppelsinAppelsiner er gode å ha i is selv om de er irriterende å skrelle og ofte spruter en i ansiktet. De er i sesong stort sett hele året, og spesielt om vinteren er de fulle av saft og sødme. Det er faktisk kun på sensommeren at det ikke er sesong for appelsiner.

En annen grunn til at appelsin er en god ingrediens å tilsette i is er sunnheten. Appelsiner inneholder veldig mye C-vitaminer som er spesielt gode til å styrke immunforsvaret. I tillegg inneholder appelsiner en spesiell type antioksidant som kan beskytte mot kreft. Undersøkelser har bevist at saften fra appelsiner øker blodets evne til å rense kroppen.

Appelsin inneholder også en del kalsium som styrker ben og skjelett – og spesielt kombinasjonen av kalsium og C-vitamin kan minske risikoen for å utvikle benskjørhet.

Blåbær – et suverent super-bær

BlåbærBlåbær er kjent som et super-bær og ligger helt på topp når det gjelder innholdet av antioksidanter. Det lille, runde og blå bæret bekjemper betennelser i kroppen – og fenoler beskytter hjernen mot for tidlig aldring i tillegg til at det styrker hukommelsen.

Blåbær inneholder også resveratrol – som er en antioksidant som øker kroppens forsvar mot kreft.

Blåbær har også et høyt innhold av både C- og E-vitaminer som styrker immunforsvaret, hjertet og blodomløpet. E-vitaminer er spesielt viktige da de beskytter kroppens celler mot nedbrytning, blodpropper og åreforkalkning.

Blåbær har i tillegg en gunstig virkning på forkjølelse og hudens utseende.

Tranebær – forebygger urinveisinfeksjon

TranebærTranebær kan godt være litt sure og vil derfor passe godt til en søtere is. Tranebær er spesielt gode mot urinveisinfeksjon – både forebyggende og helbredende – da bæret inneholder mye tanniner som sørger for at bakterier som kan forårsake urinveisinfeksjon ikke kan sette seg fast i urinrøret eller blæren.

Jordbær – rike på fibre og fattige på sukker

Jordbær er en av nordmennenes største favoritter – og om sommeren spises det spesielt mye av de søte bærene.

JordbærI tillegg til at de smaker godt er jordbær også veldig sunne. Jordbær er allerede en gammel kjenning når det gjelder ingredienser til is, men prøv å tilsette ferske jordbær i den hjemmelagde isen. Jordbær har også den fordelen at de ikke inneholder like mye fruktsukker som andre bær, og da får man heller ikke i seg like mye sukker som man ellers ville gjort.

Jordbær har et høyt innhold av C-vitaminer som styrker immunforsvaret slik at det blir mer resistent overfor virus og bakterier. Selv om det her er snakk om et bær som inneholder mye vann, så inneholder det også en del kostfibre som sørger for en naturlig fordøyelse. Jordbær inneholder også mye kalium – som finnes i kroppens salter. Kalium er viktig for å opprettholde god cellefunksjon (blant annet i muskelcellene rundt hjertet) i tillegg til at det er med på å regulere blodtrykket.

Jordbær inneholder også mange antioksidanter samt ellaginsyre – som studier viser at kan ha en forebyggende effekt mot kreft.

Svartsurbær – et lite kjent bær som er bra for skjelett og tenner

SvartsurbærSvartsurbæret er kanskje ikke det mest kjente bæret i Norden, men det stammer fra Nord-Amerika og finnes også i Europa. Svartsurbæret inneholder mange fenoler – som er en gruppe antioksidanter – samt store mengder kalsium som bidrar til å vedlikeholde skjelett og tenner.

Svartsurbæret kan brukes i både smoothies og is – bruk gjenre hele bæret da mange av de gode stoffene sitter i skallet. Svartsurbæret kan ha en litt syrlig smak, så bruk de gjerne i en is som allerede er søt for å skape en god balanse.

Avokado – fet men god

AvokadoMan kan ikke unngå det faktum at avokado inneholder store mengder fett, men her er det snakk om «bra» fett som styrker kroppen. Avokadoens fett er nemlig umettet og er med på å redusere risikoen for å bli rammet av hjerte-kar-sykdommer. Det umettede fettet er også bra for hjernen og hjernefunksjon. Så lenge man holder seg til mindre mengder avokado så er det helt klart anbefalelsesverdig å spise dem.

Avokadoen er også mettende da den inneholder mange kostfibre. Den inneholder også folsyre som styrker hukommelsen og kan beskytte mot Alzheimers. I tillegg til dette inneholder avokado både A- og E-vitaminer som styrker huden og har antiinflammatoriske stoffer som holder betennelsesnivået i kroppen nede. Disse betennelsestilstandene ligger ofte til grunn for flere typer sykdommer.

Avokado i is har også den effekten at den er med på å gjøre isen mer kremaktig.

Spinat – rik på C-vitamin og antioksidanter

spinat-bundDe fleste tenker på spinat som en kjedelig ingrediens ved middagsbordet, men de siste årene har spinaten fått litt av et comeback. Dette er med god grunn da spinat inneholder veldig mange helsefremmende næringsstoffer og vitaminer.

Spinat har et veldig høyt nivå av antioksidanter og C-vitaminer. I tillegg til å styrke immunforsvaret sørger C-vitaminene for å bidra til oppbygging av ledd og sener – samt til opptak av jern i kroppen.

Antioksidantene i spinat styrker immunforsvaret – spesielt hvis man sliter med livsstilsykdommer. Da vil spinat være en god kilde til en sunnere kropp.

Spinat er også gunstig for fordøyelsen da det inneholder flere antiinflammatoriske stoffer som kan redusere eventuell betennelse i tarmveggen.

Det finnes flere typer spinat, og alle typene er gode kilder til de gode næringsstoffene, men velg en spinat som ser fersk ut. Man kan spise spinat både rå og tilberedt – men også som en ingrediens i is.

Vanilje – demper uro og fremmer fordøyelsen

VaniljeVaniljeis er en klassiker som de fleste liker, men som ofte kan bli litt oversett. Vanilje er sunt i seg selv, så derfor kan man med fordel prøve å tilsette vanilje i isen sin.

Vanilje kommer fra en plante som er i slekt med orkideen. Derfor har vanilje en blomsteraktig og eksotisk smak. Smaken og lukten kommer fra stoffer i vaniljefrøene – som også er sunne. Faktisk så har vanilje tradisjonelt sett blitt brukt som et naturlegemiddel i Sør-Amerika og Asia.

Forskning viser at lukten av vanilje også har en legende virkning da det virker beroligende og angstdempende – og bidrar til økt ro i mage og hjerne.

Når man inntar vanilje gjennom munnen bidrar den til økt velvære da den både er antiinflammatorisk, fordøyelsesfremmende og kolesterolsenkende. Det reduserer blant annet risikoen for å utvikle åreforkalkning samt blodpropper. Vanilje påvirker også cellene slik at de regenereres raskere.

Vanilje bidrar også til økt blodgjennomstrømning til hodebunnen, noe som forebygger hårtap. Leveren har også glede av vanilje da den hjelper leveren med å restituere seg raskere – noe som er ekstra bra hvis man drikker mye alkohol.

Valnøtter – rike på Omega 3 fettsyrer

ValnøtterMange forbinder valnøtter med jul og kaker, men valnøtter er også en god ingrediens å ha i hjemmelaget is. Med sin myke og runde smak får isen et godt løft.

Valnøtter inneholder også mye fett som de fleste nøtter gjør, men her er det snakk om bra fett. Valnøttene inneholder mye Omega 3 som ellers finnes i fisk. Omega 3 fettsyrene har flere helsefremmende effekter på kroppen – det senker blant annet blodtrykket og betennelsesnivået i tillegg til å styrke hjerte og hjerne. De hjelper også til med å redusere risikoen for depresjon.

Valnøtter er den nøttetypen som inneholder flest antioksidanter. De bidrar også til bedre nattesøvn da de inneholder stoffet melatonin. Melatonin er kroppens naturlige søvnhormon som ikke alle mennesker produserer nok av – spesielt i stressende perioder.

Valnøtter inneholder også vitamin B6 og magnesium. Magnesium styrker skjelettet, og B6 hjelper kroppen med å omdanne næringsstoffene i kroppen til energi.

Pekannøtter – rik på bra fett og vitamin B

PekannøtterNøtter er generelt sett ganske fete og inneholder derfor veldig mange kalorier – derfor skal de spises med måte. Å blande de i isen er en god måte å få i seg et fornuftig inntak av nøtter – og pekannøtten har etterhvert blitt en nøttefavoritt å ha i is.

Pekannøtter har flere helsefremmende egenskaper. Det høye nivået av fett og sink sørger blant annet for at huden blir mer spenstig og får en finere glød. Det høye fettnivået gjør at pekannøttene også har en kolesterolsenkende effekt.

Pekannøtter inneholder mye B-vitaminer og magnesium. Magnesium er bra for skjelettet, hormonbalansen og nervecellenes funksjon. B-vitaminene er bra for muskler, hjerte, syn og hjerne.


Gode is-oppskrifter

Rabarbra-sorbet

Rabarbra-sorbetIngredienser:
– 1 kilo rabarbra
– 1 vaniljestang
– 1 liter vann
– 1 sitron
– 3 desiliter sukker
– Spiselige blomster som spiselig pynt 

Slik gjør du:
1. Start med å rense rabarbraen.
2. Skjær deretter rabarbrastengene i små biter.
3. Del vaniljestangen.
4. Ta en gryte og tilsett rabarbra og den delte vaniljestangen.
5. Hell vann i gryten og la massen småkoke – når rabarbraen er kokt ut er kokingen ferdig.
6. Sil saften av og hell den deretter tilbake i gryten hvor den varmes opp igjen.
7. Press samtidig saften fra en halv sitron og tilsett den samt sukker til rabarbrasaften i gryten
8. Rør i gryten til sukkeret er helt oppløst. Smak til underveis.
9. Når sukkeret er oppløst tas gryten av varmen slik at saften kan avkjøle seg. Sett den deretter i kjøleskapet over natten.
10. Dagen etter skal saften helles i ismaskinen og fryses til sorbet.
11. Server sorbeten sammen med spiselige blomster. 

Laktosefri is med creme fraiche, mandel og honning

Man kan også lage denne isen med vanlig kremfløte og creme fraiche hvis man ikke vil ha en laktosefri variant.

Laktosefri isIngredienser:
– 100 gram søte mandler
– 2 ss. sukker
– 2 ts. salt
– 3 desiliter kremfløte, laktosefri
– 1 desiliter creme fraiche, laktosefri
– 2 eggeplommer
– 0,5 desiliter sukker
– 0,5 desiliter honning

Slik gjør du:
1. Rist mandlene i en stekepanne. Tilsett sukker og salt, og la sukkeret karamelliseres.
2. Ta mandlene av platen og hakk de i mindre biter når de er avkjølte.
3. Pisk fløten.
4. Bland fløten med creme fraiche, eggeplommer, sukker (0,5 desiliter) og honning. Tilsett de hakkede mandlene.
5. Frys isen.
6. Server med litt av de hakkede mandlene på toppen samt litt honning.

Kokos-karamell-is med pekannøtter 

Kokos-karamell-isIngredienser:
– 2 x 400 milliliter bokser kokosmelk
– 3 eggeplommer
– 4 ss. kokossukker eller sukker
– En dæsj vanilje-ekstrakt
– 50 gram pekannøtter, ristede og grovhakkede

Slik gjør du:
1. Pisk kokosmelken til den er jevn.
2. Mål opp 600 milliliter kokosmelk og hell den over i en gryte. Varm opp til kokosmelken damper.
3. I mellomtiden pisker du sammen eggeplommer, 3 ss. sukker og vaniljeekstrakt.
4. Hell deretter den varme kokosmelken i eggeblandingen under konstant omrøring.
5. Vask gryten og hell blandingen tilbake igjen. La den putre ved middels varme i 5-6 minutter til kremen er blitt tynn.
6. Fjern gryten fra varmen og la blandingen avkjøles helt.
7. Etter avkjølingen helles blandingen i ismaskinen.
8. Mens isen fryses lages karamellen: Bland resten av kokosmelken sammen med den siste spiseskjeen med sukker og en klype salt i en gryte. Kok blandingen i 3 minutter til konsistensen er kremaktig. Avkjøl blandingen igjen og hell den over den ferdige isen sammen med pekannøtter. Legg deretter isen i fryseren slik at den blir helt frosset.

Appelsin- og sjokolade-is som knaser

Appelsin- og sjokolade-isIngredienser:
– 150 gram sukker
– 4 eggeplommer, pasteuriserte
– 500 gram kvarg, 0,3 prosent
– 3 eggehviter, pasteuriserte
– 2,5 desiliter kremfløte, 38 prosent
– 2 ss. appelsinskall, finrevet
– 75 gram mørk sjokolade, grovhakket (gjerne 70 prosent kakao)
– 100 gram makroner, grovhakkede
– 50 gram marengs, grove stykker
– Sjokolade og sitronmelisse-blader til pynt

Slik gjør du:
1. Start med å piske sammen sukker og eggeplommer, og tilsett deretter kvarg.
2. Pisk eggehvitene til de er stive.
3. Pisk fløten til pisket krem.
4. Tilsett den piskede kremen til eggemassen med kvarg. Tilsett deretter eggehvitene litt av gangen.
5. Del blandingen i to. Tilsett appelsin til den ene halvdelen og sjokolade i den andre.
6. Ta en bakeform og legg på halvparten av makronene som bunn. Hell appelsinblandingen over.
7. Dryss marengsstykkene over appelsinblandingen og hell sjokoladeblandingen over marengsen.
8. Hell de siste makronstykkene på toppen og press de litt ned i blandingen. Sett deretter formen i fryseren i minst 4 timer.
9. Server med pynt av grovhakket sjokolade og sitronmelisse-blader.

Sjokolade-is med Oreo-kjeks

Du trenger bare bruke tilsammen 4 ingredienser for å lage denne deilige isen.
Med denne oppskriften får man en porsjon på ca. 500 milliliter.

Sjokolade-isIngredienser:
– 1 boks kokosmelk
– 1/3 kopp sukker
– 2 ss. usøtet kakaopulver
– 10 knuste Oreo-kjeks

Slik gjør du:
1. Bland kokosmelk, sukker og kakaopulver i en blender og blend i 20 sekunder
2. Hell blandingen i ismaskinens bolle og følg deretter ismaskinens instrukser
3. I løpet av de siste 5 minuttene av isens rotasjonstid tilsetter du de knuste Oreo-kjeksene
4. Sett isen i en plastikkbeholder eller fryser til den er klar til å spises.

Peppermynte-is med sjokoladesaus

Peppermynte-is med sjokoladesausIngredienser:
– 2 egg
– 3/4 kopp sukker
– Ca. 5 dl. fløte
– 2,5 dl. søtmelk
– 2 ts. peppermynteekstrakt
– Mellom 250-300 gram mørk sjokoladesaus
– 1 pakke knuste kjeks

Slik gjør du:
1. Pisk eggene i en bolle i ca. 2 minutter til de er lette og luftige
2. Tilsett sukkeret i blandingen litt av gangen og pisk i ca. 1 minutt
3. Hell fløte, melk og peppermynteekstrakt i blandingen og bland alt godt sammen
4. Hell blandingen i ismaskinen og følg ismaskinens instrukser
5. Når isen nesten er ferdig skal du tilsette den knuste kjeksen6.
Tillat deretter ismaskinen å avslutte prosessen
6. Begynn med å helle litt av isen i en beholder og hell halvparten av sjokoladesausen over
7. Hell deretter resten av isen i beholderen med den resterende halvparten av sjokoladesausen oppå
8. Frys blandingen til den skal spises

Hjemmelaget mint-is med sjokoladebiter

Hjemmelaget mint-isIngredienser:
– 400 gram kondensert melk
– 500 gram fløte
– 250 ml. melk
– 2 ts. vaniljeekstrakt
– ½ ts. mynteekstrakt
– 5 dråper grønn konditorfarge
– 100 gram sjokolade
– En klype salt

Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene bortsett fra sjokoladen i en stor bolle og rør godt
2. Hell blandingen i ismaskinen og følg produsentens brukerveiledning
3. 5 minutter før isen er ferdig skal du smelte sjokoladen i mikrobølgeovnen. Hell sjokoladen langsomt ned i ismaskinen
4. Isens og sjokoladens temperaturforskjell vil få sjokoladen til å hardne og brekke slik at det dannes flotte sjokoladebiter. Dette kalles stracciatella
5. Sett isen i en fryserbeholder og frys den til den er hard. Dette tar ca. et par timer

Tyggegummi-is

Tyggegummi-isIngredienser:
– 3 dl. fløte
– 2 dl. søtmelk
– 70 gram tyggegummi (ikke sukkerfri)
– Evt. 3 ml. tyggegummiekstrakt hvis du ikke vil bruke vanlig tyggegummi
– 200 gram rørsukker
– 6 pasteuriserte eggeplommer
– Evt. konditorfarge

Slik gjør du:
1. Hell melk og fløte i en gryte og kok det opp. Når blandingen koker skal den tas av varmen
2. Hell tyggegummien (eller tyggegummiekstrakten) i blandingen og la det ståi ca. 10 minutter
3. Hell blandingen i en bolle gjennom en sil
4. Bland sukker og eggeplommer godt sammen
5. Når det er blandet sammen skal du helle i blandingen med tyggegummi. Bland godt sammen
6. Varm blandingen i en gryte på 40 grader
7. Sett blandingen i kjøleskapet til den er kald
8. Hell blandingen i ismaskinen i ca. 50 minutter (avhengig av ismaskinen)
9. Hell isen i en beholder og tilsett eventuelt litt konditorfarge
10. Sett beholderen i fryseren til isen skal spises

Peanøttsmør-is

Peanøttsmør isIngredienser:
– 2 dl. kremfløte
– 2 dl. gresk yoghurt
– 4 eggeplommer
– ½ dl. sukker
– ¾ dl. peanøttsmør
– 1 lime

Slik gjør du:
1. Pisk fløten til den er stiv og luftig
2. Bland den greske yoghurten i fløten
3. Ta en annen bolle og pisk eggeplommene til de er luftige
4. Bland peanøttsmøret sammen med eggeplommene
5. Bland begge blandingene sammen og tilsett litt limesaft
6. Hell blandingen i ismaskinen og følg maskinens bruksanvisning
7. Når isen er ferdig settes den i fryseren til den skal spises

Vaniljeis

VaniljeisMed denne oppskriften får du ca. 1 liter is.

Ingredienser:
– 2 ½ dl. melk
– 2 ½ dl. kremfløte
– 1 vaniljestang
– 150 gram melis
– 6 eggeplommer

Slik gjør du:
1. Varm fløte, melk og vanilje i en gryte. Husk å røre i blandingen
2. Ta gryten av varmen før blandingen begynner å koke
3. Bland sammen sukker og eggeplommer. Pisk til blandingen er luftig
4. Ta vaniljestangen ut av melk- og fløteblandingen
5. Bland melk- og fløteblandingen sammen med eggeplommene og pisk godt sammen
6. Varm opp blandingen ved svak varme til den har riktig konsistens
7. La kremen nedkjøles igjen
8. Hell den kalde blandingen i ismaskinen og følg deretter ismaskinens instrukser


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke iskremmaskin er best i test?

DeLonghi ICK 5000

🤓 Hvordan er iskremmaskinene blitt testet?

Iskremmaskinene er blitt vurdert ut ifra deres evner til å lage en god is som har riktig smak, konsistens og utseende. I tillegg blir de vurdert på modellenes brukervennlighet, konstruksjonskvalitet, støynivå og energiforbruk.

🤔 Hva er forskjellen på ismaskiner med og uten kompressor?

Forskjellen på en modell med kompressor og en modell uten kompressor er at modellen med kompressor både mikser og fryser ingrediensene, og at modellen uten kompressor bare mikser ingrediensene.


Iskremmaskin test – disse tests har vi gennemgået

Disse kildene har vi bruktTænk.dk 🇩🇰
Det danske forbrukermagasinet Tænk.dk har gått gjennom 20 iskremmaskiner i testen deres. De har vurdert modellene ved å lage 3 ulike sorter iskrem: vaniljeis, yoghurtis og sitron-sorbet. Disse sortene er laget 2 ganger med hver maskin, og vurdert av 3 dommere.

De har gitt poeng ut ifra kvalitet ved konsistens, smak og utseende. Maskinene ble generelt vurdert etter evne til å produsere iskrem, brukervennlighet og konstruksjon, samt energiforbruk og støynivå. Du kan lese testen her på Tænk.dk. Det krever betalt abonnement for full tilgang til testen.

Klikk.no 🇳🇴
Nettavisen Klikk.no har utført en grundig test av Wilfa ICM-C15 på siden deres. Som den eneste iskremmaskinen i testen til Klikk fikk den 6 stjerner. Du kan lese hele testen gratis her.

Dinside.no 🇳🇴
Forbrukermagasinet Dinside.no har utført en grundig test av Wilfa ICM-C15. I testen ble det laget yoghurtis, fløteis og sorbet, og maskinen klarte seg bra på alle 3 sorter. Wilfa ble den eneste maskinen vurdert til 6 stjerner. Les hele testen her. Du kan også se en video av testen på hjemmesiden.

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske forbrukermagasin Råd & Rön har testet 19 iskremmaskiner. I testen deres ble den beste iskremmaskinen med kompressor DeLonghi Il Gelataio ICK5000, som fikk en samlet poengsum på hele 80 poeng. Les hele iskremmaskintesten her. Det krever betalt abonnement for å lese hele testen.

Gastromand.dk 🇩🇰
På gastromand.dk, en dansk blogg om gourmet-matlaging og -drinker, har de testet Wilfa ICM-C15 og Nemox Gelatissimo Exclusive. I testen har de sammenlignet og vurdert alt fra is-kvalitet til hvilket ekstrautstyr som følger med. I testen vurderte de begge maskinene til å være like gode. Les hele testen gratis her.

Louisesmadblog.dk 🇩🇰
Matbloggeren Louise driver denne bloggen, der hun deler alt om mat og oppskrifter. Av og til tester hun forskjellig kjøkkenutstyr. I denne artikkelen har hun testet Nemox Gelato Grand iskremmaskin. Innlegget gir gode beskrivelser av både fordeler og ulemper ved maskinen. Les hele testen hennes her.

T3.com 🇺🇸
Det store engelske gadget-magasinet T3 har skrevet en artikkel hvor de beskriver mange forskjellige iskremmaskiner og vurderer de med en samlet karakter fra 1 til 5. Du kan lese hele testen gratis her.

Familiejournal.dk 🇩🇰
Det danske ukebladet Familie Journal har testet 4 forskjellige iskremmaskiner. Testpanelet har gitt poeng for funksjonalitet, nedfrysingstid og hvor lette de er å vaske. Du kan lese hele artikkelen her.

Politiken.dk 🇩🇰
Den store danske avisen Politiken har fått matvaretekniker og meierist Lone Lydal til å utføre en test av iskremmaskiner. I testen har hun tatt høyde for funksjonalitet, nedfrysingstid og kvalitet på det ferdige resultatet. Du kan lese hele testen på Politiken.dk.

ETM Testmagazin 🇩🇪
Det tyske magasinet ETM utfører omfattende testing av nesten alt du kan komme i kontakt med som forbruker og de vektlegger objektivitet, nøyaktighet og gjennomsiktighet svært høy i alle sine tester. ETM har testet åtte iskremmaskiner med selvstendig kompressor og du finner testen her.

Guter Rat 🇩🇪
Guter Rat er et uavhengig tysk forbrukermagasin, som utfører tester av ulike forbrukerprodukter og utgir informasjon og gode råd (derav navnet Guter Rat) om pengeinvesteringer og pensjonsbestemmelser, juridiske saker, medisin, reise og familie og husholdning. Magasinet har gjennomført en test av fire iskremmaskiner med selvstendig kompressor og du kan lese testen her.

Haus & Garten 🇩🇪
Dette tyske hus- og hagemagasinet tar for seg alle aspekter innen hage, husholdning og forbrukerstoff. Magasinet tester av og til produkter, og her snakker vi om en test av fem iskremmaskiner. Du kan lese hele testen her. Merk at det kreves betaling for å få adgang til hele artikkelen.

Gastromand.dk 🇩🇰
Den danske nettsiden Gastromand.dk har også hatt en grundig gjennomgang av iskremmaskinen Sage BCI600, som kan leses her.