Bakemaskin Test – Finn de beste brødbakemaskinene

0

I denne bakemaskintesten har vi tatt en titt på noen av de beste brødbakemaskinene på markedet, både de billige og dyrere modellene; så her er det noe for ethvert budsjett. Etter presentasjonen av modellene, gir vi litt mer generell informasjon om bakemaskiner og tilslutt en kildeliste slik at du eventuelt kan undersøke mer selv.

Denne bakemaskin testen inneholder:

🔸 Presentasjon av testvinnende bakemaskiner
🔸
 Tips og triks til hvordan du får mest ut av en bakemaskin
🔸
 Gjennomgang av de forskjellige testene vi har analysert

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


OBH-6544

 “Beste valg” hos danske Familiejournal.dk
✅ Testvinner hos danske Ekstra Bladet

obh-6544-bagemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
739,00 Kr. 0,00 Kr. 739,00 Kr. Les mer
798,00 Kr. 0,00 Kr. 798,00 Kr. Les mer
809,00 Kr. 0,00 Kr. 809,00 Kr. Les mer
819,00 Kr. 59,00 Kr. 878,00 Kr. Les mer
1 024,00 Kr. 0,00 Kr. 1 024,00 Kr. Les mer
1 024,00 Kr. 0,00 Kr. 1 024,00 Kr. Les mer
1 024,00 Kr. 0,00 Kr. 1 024,00 Kr. Les mer

 

Bakemaskinen OBH-6544 ligger rent prismessig i mellomområdet, men du får likevel en skikkelig god maskin. Da danske Ekstra Bladet testet 5 modeller på dette prisnivået, ble OBH-6544 en klar testvinner. I en relativt ny test hos danske Familie Journal kommer denne brødbakemaskinen også inn på en flott annenplass, bare så vidt overgått av en maskin til mye høyere pris. Familie Journal er derfor ikke sene med å kåre OBH-6544 til ”Beste valg”, prisen tatt i betraktning.

Både Ekstra Bladet og Familie Journal er enige om at maskinen er enkel og praktisk å bruke. Blant annet blir den lette rengjøringen av den uttakbare brødformen og den generelle komforten ved å slippe deig og mel på kjøkkenbordet trukket frem, ettersom OBH-6544 både knar, hever og baker helautomatisk etter at ingrediensene er tilsatt. Denne maskinen er også lett å flytte på, takket være et integrert bærehåndtak.

Fleksibel programmering og gode oppskrifter

Sammen med OBH-6544 får du en omfattende instruksjonsmanual og målebeger, samt gode oppskrifter og tips til forskjellige brødtyper, også glutenfritt brød.

Med 12 forskjellige bakeprogrammer kan du bake både lyst brød og mørkt rugbrød i forskjellige varianter. De to testene viser at maskinen baker disse brødtypene til perfeksjon, og du kan velge fritt hvor stekt du vil ha skorpen. Selv om OBH-6544 har et ganske kompakt design, klarer den likevel å levere store brød på opptil 900 gram.

Dersom du skulle du få lyst å stå opp til lukten av nybakt brød, kan du bruke den forsinkede bakingen (opptil 13 timer) der du bare fyller ingrediensene i maskinen kvelden før. Modellen har dessuten en innebygd varmefunksjon slik at du kan holde brødet deilig varmt i opp til en time etter bakingen, spesielt om det er litt vanskelig å komme seg ut av sengen i helgene.

Fordeler ved OBH-6544:
🔵 God kvalitetsmaskin til en billig pris
🔵 Lett og komfortabel brødbaking
🔵 Integrert bærehåndtak
🔵 Målebeger og oppskrifter følger med
🔵 12 bakeprogrammer og innstillbar skorpe
🔵 Mulighet for forsinket baking og varming


Kenwood BM450

 4,5 av 5 stjerner hos bakesiden Breadmakersreview.co.uk
✅ av 5 stjerner hos Expertreviews.co.uk

kenwood-bm450

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Les mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Les mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Les mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Les mer

 

Kenwood er verdenskjent for god kvalitet i kjøkkenmaskinene, og det ser vi også i testene vi har gjennomgått av bakemaskinen Kenwood BM450, hvor det er flotte karakterer over hele linja. Maskinen får faktisk toppkarakter for både brødkvalitet og funksjonalitet, men prisen trekker ned en halv stjerne. Modellen er nemlig ikke så billig om man sammenligner med gjennomsnittet for bakemaskiner på markedet.

På en annen side er ikke prisen så avskrekkende når man ser nærmere på modellen. Kenwood har gjort mye ut av det lekre designet, som tross alt er et merkevareprodukt. En av de tingene som blant annet imponerer testpanelet er de små lekre detaljene, som lys i bake-rommet slik at du lett kan se hvordan det går med brødet. Også detaljer som rengjøringsvennlig touch-panel og tydelig opplyst display trekker opp.

Mulig å programmere egne bakeprogrammer

Kenwood BM450 kommer med 15 automatiske programmer til blant annet baking og syltetøyslaging, men noe som er ganske unikt er muligheten for å sette sammen egne programmer. Har du lyst å eksperimentere og optimere, kan du bruke denne modellen til å stille inn hevetider, temperaturer og mye annet, samt lagre hele sekvensen som ditt eget bakeprogram. Du kan ha opp til 5 egne program lagret på maskinen.

Generelt får du stort sett all den funksjonaliteten som finnes på vanlige bakemaskiner i Kenwood BM450, slik som forsinket baking og varme-funksjon for å holde baksten varm, i tillegg en del andre smarte egenskaper. I likhet med de fleste andre bakemaskiner, byr denne modellen også på et quick-bakeprogram som imponerer testpanelene. På bare en time kan Kenwood BM450 ha et nybakt brød klart – noe som gjør den til en av de kjappeste maskinene på markedet.

Fordeler ved Kenwood BM450:
🔵 Flott og gjennomtenkt design
🔵 Innebygd lys i bakerommet
🔵 Hygienisk touch-panel
🔵 15 standardprogrammer og 5 brukerdefinerte programmer
🔵 Utrolig raskt quick-program

Her kan du se en video der bakemaskinen blir presentert: 

https://www.youtube.com/watch?v=9K0hqZ8qQHA

Panasonic SD ZB2512

 Testvinner hos det tyske testmagasinet Haus & Garten
✅ 5 av 5 stjerner hos engelske Expertreviews.co.uk

panasonic-sd-zb2512

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 797,00 Kr. 0,00 Kr. 1 797,00 Kr. Les mer

 

Toppmodellen SD ZB2512 fra Panasonic skiller seg ut fra de andre bakemaskinene i denne presentasjonen når det gjelder pris. Den er nemlig litt dyrere, men i følge Expertreviews.co.uk får man også en maskin som “leverer konsistente og perfekte brød”.

Denne modellen er også mye mer avansert og fleksibel enn de andre testvinnerne, og kan for eksempel bake surdeigsbrød, lage syltetøy og bake vellykkede kaker.

Vanligvis må du legge alle ingrediensene i en bakemaskin før bakingen starter, som ikke alltid gir et optimalt resultat. For eksempel blir brødet bedre hvis du tilsetter gjær på det rette tidspunktet osv. Panasonic SD ZB2512 skiller seg ut ved å ha spesialbeholdere til tørrgjær og frukt/rosiner slik at disse ingrediensene automatisk kan bli blandes inn i deigen på det optimale tidspunkt. Dette er faktisk noe man ser direkte i brødkvaliteten, vurderer testpanelet hos Expertreviews.co.uk. Det er spesielt maskinens evne til å lage luftig og velhevet brød de kaller en ren “åpenbaring”.

Solid kompakt maskin med utvidet funksjonalitet

Vekten på elektriske produkter er som regel en god målestokk for kvaliteten, og med utgangspunkt i dette er Panasonic SD ZB2512 et kvalitetsprodukt. Vekten på hele 7,6 kilo sikrer samtidig at bakemaskinen står sikkert og solid på bordet. Ikke desto mindre er testpanelene storfornøyde for det svært kompakte designet, som faktisk tar opp mindre plass på kjøkkenbenken enn mange billigere modeller.

Til prisen kan det ikke overraske at funksjonaliteten er svært fleksibel. Du får hele 33 automatiske bakeprogram i tillegg til avanserte funksjoner, slik som temperaturføler som måler romtemperaturen på kjøkkenet og optimerer bakingen etter det. Panasonic SD ZB2512 er virkelig toppmodellen innen bakemaskiner, og den kan ting som stort sett ingen andre maskiner kan. Likevel beskriver testpanelene kontrollpanelet som lett, brukervennlig og oversiktlig å bruke.

Fordeler ved Panasonic SD ZB2512:
🔵 Vellykkede og jevne brød hver gang
🔵 Mere luftige brød med styring av gjærtilsetting
🔵 Solid kompakt kvalitetsmaskin
🔵 33 bakeprogrammer og en haug av funksjoner
🔵 Brukervennlig og simpel kontroll

Du kan se en liten video om bakemaskinen her: 

https://www.youtube.com/watch?v=UaO-KAfombY

Morphy Richards 48319 

 Testvinner hos danske Familiejournal.dk

morphy-richards-48319

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 399,00 Kr. 0,00 Kr. 1 399,00 Kr. Les mer

 

I det danske bladet Familie Journalens store test av brødbakemaskiner ble Morphy Richards 48319 testvinner ut av 7 forskjellige modeller. Maskinene i testen ble vurdert basert på resultater etter baking av ciabattabrød, fullkornsbrød, franskbrød, rugbrød og kake.

Selve testen blev utført av den danske husholdningslæreren Susi Toft Pedersen, som konstaterer at kakebaking ikke er favorittdisiplinen for bakemaskiner. Ingen av maskinene som ble testet imponerte ved kakebaking, og heller ikke Morphy Richards 48319 klarer å levere et optimalt resultat, ettersom kaken blir litt for myk. Dette er stort sett det eneste negative som dukket opp i testen av denne modellen. Morphy Richards 48319 triumferer når det gjelder baking av brød. I testen skriver de at den både blander og knar perfekt, og det er mye skryt av brødets kvalitet.

Lydsvak maskin med mange programmer

Morphy Richards 48319 imponerer blant annet med en ganske støysvak drift og stor fleksibilitet i bakingen. Det er nemlig hele 19 forskjellige bakeprogrammer å velge mellom, i tillegg til tre brødstørrelser: 450, 680 og 900 gram. Det er også mulig å stille inn den ønskede brødskorpen enten til lys og myk, vanlig eller mørk og sprø. Med denne modellen får du også en smart dispenser som kan hjelpe med doseringen av nøtter, frukt og lignende, om du lager et ekstra spennende brød.

Morphy Richards 48319 bruker kun 650 Watt, og kan bake et brød på bare 70 minutter. Strømforbruket til bakingen er derfor svært begrenset. Er du en av de som setter pris på helt ferskbakt brød til frokosten, har denne bakemaskinen også tidsinnstilling på inntil 12 timer hvilket betyr at du kan putte ingrediensene i maskinen om kvelden og stå opp til lukten av nybakt brød.

Fordeler ved Morphy Richards 48319:
🔵 Solid byggekvalitet
🔵 Både lyst og mørkt brød bakes perfekt
🔵 19 bakeprogrammer og 3 brødstørrelser
🔵 Mulig å velge skorpe-sprøhet
🔵 Lavt strømforbruk og rask baking
🔵 Innebygd tidsforsinkelse

Her kan du se en video som viser litt om hvordan man lager brød med maskinen: 

https://www.youtube.com/watch?v=zdApkU2EknE

Hvorfor bruke bakemaskin i stedet for ovn?

Det er flere grunner til å foretrekke en bakemaskin fremfor tradisjonell brødbaking i ovn; en av disse er strømforbruk. De fleste bakemaskinene bruker rundt 5-700 Watt, der en vanlig ovn bruker mange ganger så mye. Det kommer blant annet av at ovnen må varme opp et stort ovnsrom og i tillegg har større varmetap under bakingen.

bedste-bagemaskineEn annen fordel ved bakemaskiner er at det hverken blir skittent eller rotete på kjøkkenet. Alle ingrediensene går direkte i maskinen, og du slipper å få mel på bordet, deig på hendene og kjøkkenmaskiner og redskaper som må vaskes. Alle bakemaskiner blir levert med en brødform som enkelt slipper baksten og vanligvis bare trenger å tørkes av etter bruk, så det er bare en mini-deigkrok eller to du må klikke av og vaske etter bruk. Enklere og raskere blir det ikke.

Mange liker også veldig godt timer-funksjonen som de fleste bakemaskinene har, slik at man kan utsette selve bakingen. Dette betyr for eksempel at man kan stå opp til helt nybakt brød eller ha det klart når man kommer hjem fra jobb. Mange av de bedre modellene kan også holde brødet varmt dersom man ikke er klare til å spise på det tidspunktet man først hadde planlagt.

Her kan du se en engelsk video med eksempel på hvordan man kan lage brød med bakemaskin:

https://www.youtube.com/watch?v=0-pfJeofqy0

Tips og triks til kjøp og bruk av bakemaskin

Bakemaskiner får du i alle prisklasser, og avhengig av behovet ditt kan en billig maskin fint være en utmerket løsning. I det billigere prislaget kan du ikke regne med at den dyreste modellen nødvendigvis er den beste. Dette opplevde man for eksempel hos den danske avisen Politiken under en test av bakemaskiner, der den dyreste maskinen ble vurdert til å være den dårligste. På en annen side er det ikke tvil om at de billigere maskinene ikke kan måle seg med toppmodellene slik som Panasonic- og Kenwood-modellene vi har presentert i denne artikkelen. Her får du rett og slett større driftssikkerhet og flere muligheter, men da stiger prisen selvsagt.

Dersom du enkelt plages av støy, kan du med fordel undersøke lydnivået før du velger brødbakemaskin. Det er stor forskjell på hvor mye maskinene bråker mens de elter deigen. Likevel trenger du ikke ta hensyn til strømforbruket da de fleste bakemaskinene ligger på rundt 5-700 Watt – forskjellen spiller ingen praktisk rolle for strømregningen.

En del bakemaskiner tilbyr også en quick-funksjon som gjør det mulig å bake brød på så lite som 1 time. Dette er en praktisk funksjon i nødstilfeller, men generelt anbefaler vi å bruke de vanlige bake-funksjonene. Disse tar kanskje litt lengre tid – gjerne 3-4 timer – men brødet blir mye finere og får en bedre konsistens.

For at brødet skal heve riktig må du som ved all annen baking, tilsette gjær. Her er det best å bruke tørrgjær. Vanlig gjær kan brukes, men det vil gi det ferdige brødet større gjærsmak. Tørrgjær tåler litt mer enn vanlig gjær, men pass på at det ikke kommer i kontakt med salt eller vann før bruk. Bruker du en billig bakemaskin, kan du lage en haug av de tørre ingrediensene og legge tørrgjæren i et tilegnet lite hull. Dersom du velger en av de dyrere og mer avanserte modellene, kan de ha en egen beholder til gjæren slik at du ikke trenger å tenke på dette.

Selv om bakemaskinene kan brukes både til syltetøylaging og kakebaking, er funksjonen optimert til brødbaking. Kaker kan være litt vanskelige og krever nok litt eksperimentering før du får helt kontroll på innstillingene.

Dersom du bruker bakemaskin er det ekstra viktig å følge oppskriften, spesielt i forhold til gjærmengde. Bakingen foregår tross alt i et lukket rom, og derfor er det viktig at brødet ikke hever for mye og risikerer å klistre seg fast på innsiden av lokket. Les mer om dette og andre tips i en glimrende artikkel om emnet hos Danmarks Radio.


Bakemaskin test – Disse kildene har vi bruk:

I analysen av bakemaskiner har vi brukt uavhengige tester fra flere land. Kildene ser du under sammen med direkte linker dersom du selv vil grave dypere.

Familie Journal
Den danske Familie Journalen utførte i løpet av høsten 2015 en test av 7 bakemaskiner i samarbeid med husholdningslæreren Susi Toft Pedersen. Her gjennomgår de fordeler og ulemper ved de ulike bakemaskinene i testen. Du kan lese testen her.

Ekstra Bladet
Den danske avisen Ekstra Bladet er landets største tabloidavis og tar for seg alt mellom himmel og jord – også forbrukerstoff. Her fant vi en test av 5 bakemaskiner. Den er ikke helt ny, men fremdeles interessant. Du kan lese hele testen via denne linken.

Haus & Garten
Magasinet Haus & Garten er et populært forbrukermagasin i Tyskland. Det kommer ut i printet utgave, men deler av stoffet kan også leses på nettet. Magasinet fokuserer mest på forbrukerstoff som nyheter, anmeldelser og tester. Et eksempel på sistnevnte er en test av 4 bakemaskiner som du kan lese her. Linken gir gratis tilgang til alle de generelle konklusjonene, og for et lite beløp kan du kjøpe tilgang til det komplette testmaterialet som også inkluderer tips og triks om hver maskin.

Expertreviews.co.uk
Det britiske nettmagasinet Expertreviews.co.uk fokuserer for det meste på nyheter, tester og anmeldelser av forbrukerelektronikk, og magasinet utmerker seg ved å gå i dybden og ta for seg emnene grundig. Dette gjelder også anmeldelsene og testene av bakemaskiner. De relevante artiklene i denne sammenhengen er testene deres av toppmaskinene Panasonic SD ZB2512 og Kenwood BM450.

Breadmakersreview.co.uk
Som navnet antyder er Breadmakersreview.co.uk et magasin som har spesialisert seg i bakemaskiner. Her fant vi blant annet en en grundig gjennomgang av Kenwood BM450, men du finner også en hel del informasjon om en rekke andre merker og modeller.