Sous Vide test – Finn de beste Sous Vide-maskinene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test guide: Sous vide er fortsatt et relativt nytt konsept i Norge, men kort sagt er sous vide en måte å lage mat på gjennom vakuumemballasjen til maten, for deretter å senke den i vann. Sous vide er en langsiktig tilberedning slik at du får mørere kjøtt og friskere grønnsaker.

Denne artikkelen ser nærmere på ulike sous vide-maskiner. Maskinene har gått gjennom flere tester, og etter nøye vurderinger har ekspertene vurdert hvilke modeller som er best. Her er det snakk om to ulike typer: med vannbad, hvor et “vannkar” er inkludert, og med sirkulator, hvor sous vide-sirkulatoren senkes ned i en gryte.

Vi gjennomgår ulike tester for å kunne guide deg til å finne den sous vide-maskinen som best passer dine behov. Vi har sett nærmere på tester fra den svenske motparten Råd & Rön, samt den norske nettsiden klikk.no

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene vi refererer til, nederst i denne artikkelen.

Denne Sous Vide testen inneholder: 

🔸 En oversikt over de beste sous vide-maskinene.
🔸 Informasjon om hvordan sous vide fungerer, inkludert videodemonstrasjoner.
🔸 En guide til tider for tilberedning, samt videodemonstrasjoner.
🔸 En steg for steg guide til hvordan du skal bruke sous vide.
🔸 En gjennomgang av diverse tester, som vi har undersøkt og analysert.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Steba SV100 prof

 Testvinner hos den norske testsiden klikk.no

 

.
Steba SV100 prof er av typen med sirkulator, noe som betyr at sous vide-sirkulatoren senkes ned i en gryte med vann, før den varmer opp vannet til ønsket temperatur ved å sirkulere vannet rundt. Ekspertene mener at teknikken fungerer veldig bra på Steba SV100 prof, som raskt varmer opp vannet. Det tar for eksempel 17 minutter å varme opp vannet fra 20 til 56 grader. Deretter holdes temperaturen så stabil at maten tilberedes med en jevn varme, noe som også gir de beste resultatene for smaken.

Stor maskin

Steba SV100 prof er en litt større sous vide-modell med sirkulator, og den veier også to kilo. Modellen har et enkelt design og er i rustfritt stål. Det kan derimot være greit å vite at den er bred og rektangulær, siden den krever en dyp gryte. Høyden på gryten må gjerne være minst 15 cm. Steba SV100 prof har stor kapasitet på hele 30 liter, som arbeider på 1500 watt og sirkulerer 7,5 liter vann per minutt. Steba SV100 prof er ikke en av de mest prisvennlige modellene, men til gjengjeld får du virkelig god kvalitet for pengene.

God skjerm

Steba SV100 prof har en svært enkel betjening, og det er et stort pluss, spesielt hvis du er ny i sous vide-faget. Modellen har en opplyst LCD-skjerm som informerer om temperaturinnstilling, gjeldende temperatur og har tidtaker. Det er mulig å stille inn temperaturen på mellom 5-99 grader, så Steba sv100 prof er en svært allsidig modell når det kommer til temperaturer.

Steba sv100 prof måler 32 cm (h), 15 cm (b), 13 cm (d), og er av typen med sirkulator. Det følger ikke med en vakuumpakker, så den må kjøpes utenom.

Utvalgte fordeler med Steba sv100 prof:
Rask modell
 Holder temperaturen stabil gjennom hele tilberedningsprosessen
 Stor modell
 Enkel betjening
 Brukervennlig skjerm


Steba SV50

  Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Steba V50

.
Mange forbinder sous-vide teknikken kun med tilberedning av kjøtt, men det er også mulig å tilberede grønnsaker og poteter i sous vide-maskinene. Steba SV50 er en av de modellene som er god på alle typer mat, og dermed er en ekstremt allsidig modell. Steba SV50 er av typen med sirkulator, noe som betyr at en liten motor sirkulerer vannet rundt og sikrer en jevn temperatur i hele vannet. Denne teknikken sikrer at du får et jevnt resultat med SV50, slik at hele biffen eller steken blir nøye tilberedt.

Stor spennvidde

En av de største fordelene med Steba SV50 er det store temperaturområdet. Modellen har en spennvidde som varierer fra 0 til 90 grader. Det vil gi deg mulighet for å tilberede mat over lang tid ved svært lave temperaturer. Steba SV50 har også et lavt energiforbruk, siden vannet ikke trenger og varmes opp så mye. Det er derimot viktig å huske på at du aldri må tilberede kjøttet for lite, spesielt siden det er en risiko for at bakterier overlever.

Kvalitetsmodell

Steba SV50 gir inntrykk av å ha god kvalitet, og både kvaliteten på konstruksjon og robustheten er høy. Maskinen er laget av rustfritt stål og betjenes gjennom en enkel kontrollknapp. LCD-skjermen lyser og viser både temperatur og har tidtaker. Med Steba SV50 sin tidtaker har du også mulighet til å ta tiden på maten helt opp til 99 timer. Det er et pluss at modellen ikke bråker så mye, og det er en fordel hvis du skal langtidstilberede over natten, og kjøkkenet ligger nær soverommet. Steba SV50 er en av de lettere modellene med en vekt på 1,2 kilo uten vann.

Steba SV50 måler 38 cm (h), 8 cm (b), (d) og 11 cm er av typen med sirkulator. Det følger ikke med en vakuumpakker, så den må kjøpes utenom.

Utvalgte fordeler med Steba SV50:
Bra for alle typer mat
 Brukervennlig LCD-skjerm
 Stor bredde i temperaturforskjeller
 God kvalitet og robusthet
 Ideell for langsiktig tilberedning

Nedenfor kan du se hvordan Steba V50 fungerer:


Champion CHSV310

Champion CHSV310

.
Champion CHSV310 er en allsidig modell som lager veltilberedt mat, enten i form av kjøtt eller grønnsaker. Modellen har en høy temperaturnøyaktighet, noe som betyr at temperaturen holdes konstant rundt den valgte temperaturinnstillingen. Det er denne presisjonen som er avgjørende for sous vide-metoden, for selv små avvik kan gi et dårligere resultat.

Lett å starte

Mange sous vide-maskiner sliter med brukervennligheten, men på Champion CHSV310 er den veldig bra.  Modellen er lett å starte opp og montere, og kvaliteten på konstruksjonen er ganske bra. Champion CHSV310 er også av typen med sirkulator, og det blir fordelt 8,2 liter vann per minutt med en effekt på 800 watt. Kapasiteten på denne modellen er opptil 15 liter. Sirkulasjonen bidrar til å sikre at en jevn temperatur under hele matlagingsprosessen. Sirkulatoren bråker stort sett ikke, så du blir ikke plaget med støy fra Champion CHSV310.

Fint design

Mange sous vide-maskiner kan se litt bastante ut, men hos Champion CHSV310 har de tenkt mer på utseendet. Designet er mer stilrent, og selve konstruksjonen er smart og anvendelig. Skjermen er tydelig og brukervennlig, og viser gjeldende temperatur og hvor lang tid som er igjen av den fastsatte tiden (tidtaker). Ved siden av skjermen er det knapper, som er laget av rustfritt stål. De er enkle å bruke for å stille inn temperatur og tidtaker. Temperaturområdet på Champion CHSV310 er også stort og det teller helt fra 0-92 grader. Champion CHSV310 ligger omtrent i midten av prisskalaen og veier 1,2 kilo uten vann.

Champion CHSV310 måler 38 cm (h), 8 cm (b), (d) og 11 cm er av typen med sirkulator. Det følger ikke med en vakuumpakker, så den må kjøpes utenom.

Utvalgte fordeler med Champion CHSV310:
Allsidig modell, som er god til alle matvarer
 Holder temperaturen stabil og jevn
 Modellen lager lite lyd
 Fint utseende
 Stor bredde i temperaturforskjeller


Hvordan fungerer sous vide?

Ønsker du å lage like mørt og saftig kjøtt som du får på gode restauranter men har innsett etter utallige eksperimenter hjemme, at hjemmelaget kjøtt ikke blir like godt? Da er det kanskje fordi du bruker feil metode. Problemet vil ofte være at du tilbereder kjøttet ved for høy temperatur og dermed ødelegger tekstur og mørhet.

Her kommer sous vide-metoden inn i bildet, som kort fortalt går ut på å vakuumpakke kjøtt eller grønnsaker og langtidstilberede dem i et vannbad. Om du kan fransk vet du allerede at navnet “sous vide” betyr “under vakuum”.

Vakuumpakking og vannbad

For en mer detaljert forklaring så skriver OBH Nordica at prinsippet med sous vide-metoden er at maten skal tilberedes ved en svært nøyaktig temperatur, som er mye lavere enn den 200 grader varme ovnen eller den rykende stekepannen. Rødt oksekjøtt skal for eksempel ha en temperatur på 54 til 57 grader.

Hvis du vil starte med sous vide-metoden, begynner du med å skaffe deg en sous vide maskin og en vakuumpakker, siden det sjelden følger med vakuumpakker til sous vide-maskinen.

Du starter tilberedningsprosessen ved å la sous vide-teknologien varme opp vannet i gryten/vannkaret, og deretter tilberedes kjøttet eller grønnsakene ved å mariner det og vakuumpakke det.

Vi skiller her mellom vannkaret og gryten, siden den ene typen sous vide-maskin (med vannbad) bruker et medfølgende vannkar, og den andre typen (med sirkulator) bruker en vanlig gryte, hvor du må senke ned sirkulatoren.

Vakuumpakkingen fungerer som en slags beskyttelse mot den direkte kontakten med vann, og sikrer at matens naturlige smak og saft ikke forsvinner.

Deretter legges maten ned i vannkaret eller gryten. Siden maten blir helt omgitt av vann under tilberedningen, så er du er sikret en jevn og lik temperatur.

Ulike typer kjøtt

Du kan lage nesten alle typer kjøtt, fisk og grønnsaker i en sous vide-maskin og sous vide-metoden viser den største forskjellen, når det gjelder større kutt, som normalt vil være mer seigt og tørt. Den danske nettavisen politiken.dk fremhever culotte-stek som et godt valg, siden tilberedning over lengre tid vil forbedre kvaliteten markant i forhold til å gi den en time i ovnen ved 180 grader. Med Sous vide blir biffen både mer mør og saftig, siden saften ellers raskt ville kommet i pannen.

Hvis du vil lære deg å lage en perfekt biff, så kan du se Halvar Ellingsen demonstrere hvordan du tilbereder biff med sous vide nedenfor.

Du kan også tilberede flere typer fisk i sous vide-maskinen, men du må være forsiktig med fjørfe som and og duer, siden det ikke blir tilberedt optimalt i vakuumpakken.

Dette betyr imidlertid ikke at vi bør forkaste ideen om å tilberede fjørfe med sous vide. Kylling kan lett vakuumpakkes og legges i vann. Videoen nedenfor viser deg hvordan du kan tilberede kyllinglår med sitron i sous vide. Kyllinglårene vil bli fylt med smak, som ikke minst kommer fra marinaden. Normalt vil en del av marinaden renne fra kjøttet, men i vakuum blir marinaden hvor den er og trenger i stedet inn i kjøttet.

Selv om sous vide-metoden er mest rettet mot å tilberede kjøtt, så kan du også bruke sous vide for å tilberede grønnsaker. DinSide.no skriver at en av de største fordelene med sous vide er vakuumpakking, som ved tilberedning av kjøtt, sørger for at saften ikke forsvinner. Når væsken ikke forsvinner, så blir heller ikke vitaminer og mineraler borte. Det gjør også metoden egnet for tilberedning av grønnsaker, som ofte mister mange vitaminer og mineraler ved koking.


Guide: hvor lang tid må kjøttet ha

Det er en forskjell på hvilken temperatur du må bruke til ulike typer kjøtt, men som en tommelfingerregel skriver den danske nettavisen politiken.dk at du med en vanntemperatur på 58 grader får mer mørt og velsmakende kjøtt.

OBH Nordica skriver også at tid er en faktor som kan variere litt, for her er det viktig å kjenne kjøttet. Dess mørere kjøttet er, jo kortere tid skal det være i vannet. For eksempel skal en indrefilet bare ha cirka to timer i en sous vide-maskin, mens en culotte, som har et verre kutt og dermed kan være mindre mør, med fordel kan tilberedes i 10-12 timer. Den lange tiden i vannet vil nemlig forbedre kjøttets kvalitet og gjøre culotten mer mør og velsmakende.

Avhengig av kuttingen på kjøttet, vil det være forskjell på tilberedningstiden. Hvis du for eksempel skal tilberede et stykke kjøtt fra skaftet på dyret, hvor det er svært mye bindevev i musklene, så må kjøttet ha lengre tid. Kuttet fra dyrets rygg vil vanligvis inneholde minst bindevev, kjøtt fra bakparten litt mer og kjøtt fra brystet og forpart vil ha mest bindevev.

Når bindevevet tilberedes over en lengre periode, forvandles det til mykt gelatin, og jo lenger det er tilberedt, dess mykere og mindre seigt blir det å tygge.

Etter tilberedning i sous vide-gryten, kan det hende at du ønsker en sprøstekt skorpe. Det kan du få ved å steke den i ovnen og grille den litt eller ved å legge biffene på stekepannen i kort tid. Biff trenger bare ett minutt, mens steken bør ha litt lenger tid. Du bør holde et øye med det så du kan se når overflaten endrer tekstur. Nedenfor kan du se hvordan en Filet Mignon tilberedes med sous vide og får en fin skorpe på komfyren.

Svinekjøtt
Den svenske nettsiden Kitchenlab.se har samlet en hel tabell med tider og temperaturer angitt etter kjøttype.

Svinekjøtt bør generelt ha lenger tid og det gjelder også mindre stykker. Hvis du ønsker en gjennomstekt svinekotelett, skal den tilberedes i sous vide-maskinen på 70 grader i en til en og en halv time. En godt gjennomstekt svinestek bør også tilberedes på 70 grader, men i opptil 3,5 time.

Du kan også tilberede ribbe, som vil ta minst 15 timer ved 65 grader, hvis du ønsker den medium stekt.

Kylling
Det anbefales å gjennomsteke kyllingen av hensyn til alle bakteriene. Både kyllingfilet og kyllinglår vil ta minst en og en halv time å gjennomsteke ved en temperatur på 72 grader. Hvis du er ny i faget og har ikke har prøvd å tilberede kylling med sous vide før, så kan du se en guide i videoen nedenfor på hvordan du kan få et enkelt, sprøtt og gyllent kyllinglår med masse smak.

Oksekjøtt
Det er mange typer oksekjøtt og hver type krever sin tilberedning. For eksempel kan en oksefilet tilberedes ved 58 grader i minst en og en halv time, hvis den skal være rosa. En entrecote med ben derimot, må ha mellom fem og seks timer på 60 grader, hvis du vil at den skal være rosa og saftig. Har du har mot til å tilberede rosa ytrefilet av okse, må kjøttet ha minimum 16 timer ved 65 grader.

Fisk
Du kan lage ulike typer fisk i sous vide-maskinen, og det tar vanligvis mindre tid enn med kjøtt. En vanlig fiskefilet, som trenger å gjennomstekes, tar cirka 40 minutter ved 60 grader. Når du steke fisken i pannen, er det lett å oversteke den. Hvis du ikke har prøvd å tilberede fisk med sous vide før, kan du se guiden i videoen nedenfor om hvordan du kan få en veltilberedt laksefilet med masse smak, ved hjelp av sous vide.

Grønnsaker
Det er mulig å lage mange typer grønnsaker og poteter i en sous vide-maskin, og du kan godt ha høyere temperatur her. Dette gjelder for eksempel brokkoli, som må ha minst 20 minutter på 85 grader. Pastinakker må ha 15 minutter på 85 grader og poteter bør også tilberedes på 85 grader men, men må ha minst en time.

Du kan se hele listen med tilberedningstider her.Sous vide uten sous vide-maskin?

re

Det vil være vanskelig å tilberede kjøtt uten riktig sous vide-maskin, siden kjøttet krever konstante temperaturer over mange timer.

Men med grønnsaker vil du faktisk kunne oppnå samme resultat, selv om den bare har en gryte og et termometer.

Start med å rense grønnsaker og vakuumpakke dem med litt olje. Ta posen i en gryte med 80-88 grader varmt vann og prøv manuelt å holde temperaturen så stabil som mulig. Tilberedningsprosessen tar cirka 20 minutter, hvor du hele tiden må holde et øye med maten. Til gjengjeld oppnår du det samme resultatet som med en sous-vide maskin, hvor alle vitaminer og mineraler beholdes i grønnsakene. Du bør derimot huske å tilberede grønnsakene i ulike poser.

Ser du etter en vakuumpakker eller bare ønsker å lese litt mer om hva de kan gjøre, så bør du lese Forbrukerliv.no sin store vakuumpakker test.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Sansaire sous vide

Sansaire sous vide

.
Sansaire sous vide er av typen sirkulator. Det betyr i praksis at du setter modellen fast på en gryte med en klemme på baksiden, legger til vann og stiller inn temperaturen. Sansaire sous vide varmer deretter opp vannet til ønsket temperatur, noe modellen klarer veldig bra. Temperaturen holdes jevn og stabil gjennom matlagingsprosessen. Dermed blir maten mør og veltilberedt.

Profesjonell modell

Sansaire sous vide har et vært profesjonelt preg over seg. Utseendet er fint og smart, og modellen er designet i et enkel sylinderdesign. Det tar opp lite plass og kan lett lagres i kjøkkenskapet. Faktisk fyller ikke Sansaire sous vide mer enn en termos. Modellen hører ikke til blant de største sous vide-maskinene, men den har fortsatt en kapasitet på 23 liter, noe som passer godt til en middels stor familie. Til tross for sitt profesjonelt ytre og de gode omtalene fra ekspertene, så koster ikke Sansaire sous vide like mye som flere av de andre gode sous vide-maskinene.

Stor og brukervennlig

Sansaire sous vide er også laget med hensyn til forbrukeren. Både designet og stilen er enkel å bruke, og bruken er enkel og nyskapende. I tillegg er Sansaire sous vide utstyrt med en stor og tydelig skjerm, der temperatur, tid og tidtaker kan justeres. Du kan lage mat opptil 100 grader, men de fleste typer mat må tilberedes ved mye lavere temperaturer. Som en ekstra bonus er modellen svært støysvak og veier bare 1,8 kg. Det følger også med en ledning på 110 cm for bedre bevegelsesfrihet.

Sansaire sous vide måler 38 cm (h), 10 cm (b), (d) og 10 cm er av typen med sirkulator. Det følger ikke med en vakuumpakker, så den må kjøpes utenom.

Utvalgte fordeler med Sansaire sous vide:
Holder stabil temperatur
 Lager god mat
 Fint sylinderformet design
 God mellomstor størrelse
 Brukervennlig design

Nedenfor kan du se hvordan Sansaire sous vide kan brukes for å tilberede laks:


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke sous vide modeller er best i test?

Steba SV100 prof og Sansaire sous vide

🤓 Hvordan testes sous vide maskinene?

Generelt sett er sous vide maskinene blitt vurdert på hvordan de tilbereder ulike råvarer og hvor gode resultatene blir. I tillegg er de blitt evaluert på brukervennlighet, energiforbruk, konstruksjonskvalitet og støynivå.

🤔 Hva er sous vide metoden?

Sous vide metoden er tilbereding av matvarer ved hjelp av et temperaturstyrt vannbad. Når man tilbereder mat på denne måten bevares flere vitaminer, mineraler og næringsstoffer i maten i forhold til om man bruker ovnen eller stekepannen. Dette skyldes den lavere temperaturen på vannbadet, noe som også har en positiv effekt på matvarenes konsistens og mørhet.


Sous vide test – Vi har brukt disse kildene:

Klikk.no 🇳🇴
Nettstedet klikk.no gjør hundrevis av forbrukertester hvert år, alt fra bolig og bil til mote, helse, elektronikk osv. I denne testen er det seks sous vide-maskiner som er testet. Les mer her.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön er det svenske forbrukerrådet. Rådet har også gjort en test av ti sous vide-maskiner på parametere som tilberedningsferdigheter, temperaturpresisjon, strømforbruk og håndterbarhet.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere