Side by side-skap test – Finn det beste amerikanske kjøleskapet her

0

22 mars 2017

I denne artikkelen presenterer vi de beste modellene av side-by-side-kjøleskap eller amerikansk kjøleskap på markedet, slik at du raskt og enkelt kan få overblikk og sammenligne modellene.

For å finne de beste amerikanske kjøleskapene har vi lagt stor vekt på hvordan forbrukerne vurderer dem etter at de har kjøpt og testet dem i praksis over tid. Derfor har vi samlet inn uavhengige brukeranmeldelser fra hvitevareportaler slik som WhiteAway og Skousen.

Én brukeranmeldelse kan selvsagt ikke stå alene, men fordi vi har tatt utgangspunkt i gjennomsnittsvurderingen fra en rekke brukere, skaper vi et rettvisende bilde av hvert produkt. Av de side-by-side-skapene som har fått best brukervurderinger har vi valgt ut de beste ut fra en vurdering av spesifikasjonene.

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.


Samsung RF24HSESCSR   

4,6 av 5 stjerner hos WhiteAway
4,7 av 5 stjerner hos Skousen

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
Har du og familien din behov for mye kjøleskapsplass, kan Samsung RF24HSESCSR sikkert være et optimalt valg. Med plass til hele 371 liter er denne modellen den største modellen i hele gjennomgangen vår. Denne modellen får generelt mange poeng av brukerne, og en bruker nevner også i anmeldelsen at han er «veldig overrasket over hvor rommelig det er». Likevel har det plass til en fryser på 123 liter som kan dekke hele behovet, også til større familier.

På tross av den ekstra kapasiteten er ikke strømregningen noe du trenger å frykte. Samsung RF24HSESCSR er målt til et gjennomsnittlig årsforbruk på bare 421 kWh, som er det nest laveste av alle de modellene vi har gjennomgått. Det gir naturligvis denne modellen en A+ energimerking.Samsung RF24HSESCSR indvendigt

Spesielle fordeler med Samsung RF24HSESCSR
Denne modellen skiller seg markant ut fra de fleste andre side-by-side-skapene ved å ha skuffesystem i den nederste halvparten i fryserdelen. Det er spesielt den midterste skuffen som er veldig grei å bruke fordi den er plassert i kjøkkenbenkhøyde. I anmeldelsene beskriver en bruker skuffen som «genial» og ser investeringen i Samsung RF24HSESCSR som ”årets beste kjøp”.

Selv om skuffesystemet og den store kjølekapasiteten gjør denne modellen annerledes enn de fleste andre, får du likevel alle de luksusfunksjonene du kan forvente av et amerikansk kjøleskap: Vanntilførselen kan du koble på direkte og du får både iskaldt vann, knust is og isbiter. Isdispenseren kan faktisk produsere helt opp til 4,5 kilo is i døgnet, en del over gjennomsnittskapasiteten for side-by-side-kjøleskap.

En detalj som flere brukere også omtaler svært positivt, er den innebygde kullsyrepatronen som gir deg mulighet for å tappe iskald farris så mye du vil direkte fra maskinen. Er du en av dem som liker hjemmelaget brus á la SodaStream, er det en funksjon du bør ta med i vurderingen, for det er mye å spare på å lage brusen hjemme selv i lengden.

Utvalgte spesifikasjoner fra Samsung RF24HSESCSR:

🔵 Svært stor kjølekapasitet på hele 371 liter
🔵  A+ energimerking med ett av testens laveste energiforbruk
🔵 Godt overblikk med skuffesystem til fryserdelen
🔵 Stor iskapasitet på hele 4,5 kilo i døgnet
🔵 Innebygget farris-automat med kullsyrepatron


Samsung RS7567THCBC   

4,5 av 5 stjerner hos WhiteAway
✅ 4,6 av 5 stjerner hos Skousen 

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 599,00 Kr. 0,00 Kr. 10 599,00 Kr. Les mer
11 284,00 Kr. 0,00 Kr. 11 284,00 Kr. Les mer
11 284,00 Kr. 0,00 Kr. 11 284,00 Kr. Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
Med en kjølekapasitet på 371 liter og en frysekapasitet på 171 liter plasserer Samsung RS7567THCBC seg bra i feltet, og gir generelt svært mye plass for pengene. Designet er elegant i svart med detaljer i stål. Utformingen er klassisk som et todelt skap med fryser til venstre og kjøleskap til høyre.

Med et støynivå på bare 39 dB(A) blir Samsung RS7567THCBC også et av de mest støysvake amerikanske kjøleskapene på markedet, og det er verdt å merke seg hvis du er en av dem som lett blir irritert av støy. Med den lydløse driften overrasker det heller ikke at denne modellen får en flott A+ energimerking, så det blir ikke noen ubehagelige overraskelser når strømregningen kommer. Forbruket er estimert til 458 kWh per år.

Samsung RS7567THCBC indvendigt

Spesielle fordeler med Samsung RS7567THCBC
I tillegg til det karakteristiske svarte designet får du med Samsung RS7567THCBC nesten alt du kan forlange av et side-by-side-skap. Direkte vanntilførsel er en selvfølge, og kaldt vann, knust is og isbiter er altid tilgjengelig rett fra døren. Det er dessuten mulig å kjøpe et ekstra integrerbart vannfilter, hvis du vil forbedre vannkvaliteten enda mer.

I motsetning til tradisjonelle kjøleskap er Samsung RS7567THCBC dessuten utstyrt med LED-lys langs hele bakveggen, i stedet for bare i toppen. Det gir et bedre overblikk – også selv om det står høye ting i kjøleskapet. Såkalt Twin Cooling kjøler ned fryser og kjøleskap uavhengig av hverandre, og dermed blir det skapt optimale forhold for matvarene: Luften i fryseren er helt tørr, mens kjøleskapet bevarer fuktigheten og holder optimale forhold for eksempel for frukt og grønnsaker som fint kan oppbevares i de ekstra store skuffene.

Utvalgte spesifikasjoner fra Samsung RS7567THCBC:

🔵 Elegant design med svart finish og ståldetaljer
🔵 God kjølekapasitet for både kjøl og frys
🔵 Svært lavt støynivå på bare 39 dB(A)
🔵 Mulighet for integrasjon av ekstra vannfilter
🔵 Praktisk LED-lys i hele skapets høyde
🔵 Optimale forhold for matvarene med Twin Cooling


Samsung RS7527THCSR   

4,8 av 5 stjerner hos WhiteAway
✅ 4,5 av 5 stjerner hos Skousen

Samsung RS7527THCSR

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 999,00 Kr. 0,00 Kr. 9 999,00 Kr. Les mer
9 999,00 Kr. 0,00 Kr. 9 999,00 Kr. Les mer
9 999,00 Kr. 0,00 Kr. 9 999,00 Kr. Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
Med hele 209 liter fryseplass byr Samsung RS7527THCSR på den mest rommelige fryseren av alle side-by-side-kjøleskapene vi har sett på i denne presentasjonen. Det er en stor del mer enn konkurrentene, men det går ikke ut over plassen i kjøleskapet, der det er 361 liter slik som gjennomsnittet.

En svensk forbruker skriver i anmeldelsen sin at Samsung RS7527THCSR har ”lekkert design og lavt energiforbruk – sterkt anbefalt”. Og energiforbruket er kanskje det unike ved denne modellen. På tross av den store kapasiteten ligger gjennomsnittsforbruket på bare 399 kWh per år, noe som gjør Samsung RS7527THCSR til artikkelens mest energivennlige amerikanske kjøleskap.

Med et så lavt strømforbruk overrasker det ikke at modellen også er svært støysvak. Lyden fra Samsung RS7527THCSR ble målt til bare 39 dB(A), hvilket ligger i den absolutt laveste enden av spekteret. Likevel skiller modellen seg ut med å tilby en innfrysingskapasitet på 12 kilo/døgn. Dette er det bare én av de andre testede modellene som klarer å overgå, og det er verdt å notere seg, hvis du har behov for å fryse ned storinnkjøp på en gang.

Samsung RS7527THCSR indvendigt

Spesielle fordeler med Samsung RS7527THCSR
Det er ingen tvil om at Samsung RS7527THCSR utmerker seg markant på det fleste områdene når man sammenligner spesifikasjonene. I motsetning til mange andre modeller byr dette Samsung-skapet ikke på kaldt vann og isproduksjon. Er dette viktig for deg, bør du velge en av de andre modellene, men hvis det ikke er avgjørende, er Samsung RS7527THCSR et virkelig bra valg. Denne modellen er nemlig markant billigere enn konkurrentene, og bortsett fra isen får du et side-by-side-skap med toppspesifikasjoner.

Samsung RS7527THCSR er utstyrt med den aller nyeste teknologien, blant annet LED-belysning i hele høyden – en spesifikasjon som flere forbrukere nevner som en stor fordel. I tillegg til lavt strømforbruk og varmeutvikling er det lys på alle hyller, og det er svært praktisk i hverdagen. Designet er helt klassisk todelt med fryser til venstre og kjøleskap til høyre. Fordi det ikke er isdispenser, har skapet en hel og elegant rusfri ståloverflate, der det bare er det flate elektroniske displayet som bryter linjene.

Utvalgte spesifikasjoner fra Samsung RS7527THCSR:

🔵 En av markedets største frysere på 209 liter
🔵 Lavt energiforbruk på 399 kWh/år
🔵 Markant billigere pris enn konkurrentene
🔵 Lavt støynivå på bare 39 dB(A)
🔵 LED-belysning i hele høyden
🔵 Flott design med finish i rustfritt stål


Whirlpool WMD4001X  

4,5 av 5 stjerner hos WhiteAway
✅ 5 av 5 stjerner hos Skousen

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
13 722,00 Kr. 0,00 Kr. 13 722,00 Kr. Les mer
13 722,00 Kr. 0,00 Kr. 13 722,00 Kr. Les mer
13 724,00 Kr. 0,00 Kr. 13 724,00 Kr. Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
Er du den typen person som vanligvis tar storhandler, bør du se nærmere på Whirlpool WMD4001X. Det er mer effektivt enn hva som er vanlig når det kommer til innfrysing av matvarer. Hele 18 kilo i døgnet klarer denne modellen, noe som er markant mer enn alle de andre modellene vi har undersøkt. Med dette kjøleskapet får du dessuten 164 liters fryseplass, så det er ikke noe som forhindrer deg i å kjøpe mye mat hvis det er tilbud på kjøtt eller andre frysevarer. Denne modellen har A+-energimerke, så strømforbruket er begrenset.

Med 362 liters kjøleplass har Whirlpool vært rause med kjøleskapsvolumen. Designer er i rustfritt stål, men med et spesiell anti-fingeravtrykksemalje som gjør det enkelt å holde overflaten ren og pen. «Svært stilren, og innvendig virkelig funksjonell,» vurderer en av de mange fornøyde brukerne. Modellen er av French door-typen, der fryseren er plassert nederst. Det er ganske smart, fordi de flest tross alt bruker kjøleskapet oftere enn fryseren.

Whirlpool WMD4001X indvendigt

Spesielle fordeler med Whirlpool WMD4001X
Der er ingen tvil om at Whirlpool WMD4001X er helt i tet når det gjelder design. Det minimalistiske utseendet fungerer godt med glatte stålflater og integrert kontrollpanel. De glatte flatene brytes heller ikke av isbitmaskinen eller kaldtvannsautomaten som ikke er integrert i dette side-by-side-kjøleskapet. Om det er en fordel eller ulempe er selvsagt en smakssak.

Til gjengjeld byr Whirlpool WMD4001X på en fleksibilitet som er ganske sjelden, i alle fall i de andre toppmodellene vi har sett på. Du kan nemlig stille inn den nederste delen av skapet til enten å være kjøleskap, fryser eller halvdelen hver. Slik kan du altså hele tiden tilpasse og justere modellen etter dine aktuelle behov. Fryseren har NoFrost-funksjon, så avriming skjer helt automatisk.

Utvalgte spesifikasjoner fra Whirlpool WMD4001X:

🔵 Svært stor innfrysingskapasitet på 18 kilo i døgnet
🔵 French door-modell med fryseskap nederst
🔵 Flott stilrent design i rustfritt stål med anti-fingeravtrykksemalje
🔵 Energimerke A+
🔵 Fleksibel funksjon med valgfri frys/kjøl i nederste del


Bosch KAN58A55 

4,6 av 5 stjerner hos WhiteAway
✅ 3 av 5 stjerner hos Skousen

Bosch KAN58A55

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
18 475,00 Kr. 0,00 Kr. 18 475,00 Kr. Les mer
18 475,00 Kr. 0,00 Kr. 18 475,00 Kr. Les mer
18 545,00 Kr. 0,00 Kr. 18 545,00 Kr. Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
”Alt fungerer perfekt”, vurderer en av de mange tilfredse brukerne om Bosch KAN58A55. Bosch er kjent for hvitevarer av høy kvalitet, og det gjelder naturligvis også side-by-side-kjøleskap. Denne modellen byr på 346 liter kjølekapasitet og 155 liter frysekapasitet, og i forhold til størrelsen holder den gjennomsnittet for amerikanske kjøleskap. Hva gjelder energiforbruk har den A+-merke, og der ligger den bra an på skalaen.

Med Bosch KAN58A55 får du et kjøleskap i moderne design med svart finish som er brutt av høye håndtak i stål. Oppbyggingen er klassisk med kjøleskap til høyre og fryseskap til venstre. Fryseskapet byr også på en utvendig seksjon der du har mulighet for å tappe kaldt vann, knust is og isbiter. Denne modellen kan selvsagt kobles direkte på vanntilførsel slik at alle funksjonene går helt automatisk. Flere brukere nevner at isbitmaskinen er lett å bruke og gleder både barn og voksne.

Bosch KAN58A55 indeni

Spesielle fordeler med Bosch KAN58A55
Designet på Bosch KAN58A55 er stilig og diskré, men den svarte finishen trekker selvsagt til seg litt oppmerksomhet. Kvaliteten skinner gjennom på alle områder, og du får både automatisk avriming og avansert elektronisk temperaturstyring med separate seksjoner for kjøl og frys. Denne modellen har også superkjøling, Multi Airflow System, akustiske alarmer og flere andre praktiske funksjoner.

Innredningen er også ganske fleksibel, hyller av sikkerhetsglass du kan justere opp og ned og trekke ut, fryseskuffer og forskjellige muligheter for plassering av dørhyller og hyllene med lokk.

Utvalgte spesifikasjoner fra Bosch KAN58A55:

🔵 Merkevare i høy kvalitet
🔵 A+ energimerket
🔵Flott svart finish med stålhåndtak
🔵 Klassisk oppbygging med vann- og isfunksjoner
🔵 Automatisk avriming og elektronisk temperaturstyring


Siemens KA58NP95 

✅  4,7 av 5 stjerner hos WhiteAway
✅ 4 av 5 stjerner hos Skousen

Siemens KA58NP95

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
25 995,00 Kr. 0,00 Kr. 25 995,00 Kr. Les mer
25 995,00 Kr. 0,00 Kr. 25 995,00 Kr. Les mer
25 995,00 Kr. 0,00 Kr. 25 995,00 Kr. Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
Med Siemens KA58NP95 får du et ”flott og stilrent” side-by-side-skap, slik én av de mange fornøyde brukerne uttrykker det. Siemens er en av tungvekterne innen hvitevarer, og har ikke behov for å gjøre så mye utav seg. Med denne modellen får du akkurat det du kan forvente av et side-by-side-skap: Kjøle/frysekapasitet på 333/164 liter, flott avdempet design og kaldt drikkevann, knust is og isbiter i lange baner.

Hva gjelder energiforbruk, er Siemens KA58NP95 et A+ kjøleskap, og strømforbruket er vurdert til å ligge på 441 kWh/år, som er noe av det bedre man kan forvente av et side-by-side-skap. Det er bra for miljøet og sikrer deg også mot ubehagelige overraskelser på strømregningen.Siemens KA58NP95 indvendigt

Spesielle fordeler med Siemens KA58NP95
Siemens KA58NP95 leverer på mange måter akkurat det du forventer. En spesifikasjon som er ekstra smart er likevel Fresh Protect-skuffen, som du kommer til å sette stor pris på hvis du bruker mye frukt og grønt i husholdningen, eller har behov for å holde fisk eller kjøtt temperert. Temperaturen i skuffen kan du nemlig justere helt nøyaktig til 4, 2 eller 0 grader, alt etter innhold. Skuffen er «…helt topp», vurderer en bruker som er svært tilfreds.

I resten av kjøleskapet er temperaturen også konstant og fordeles helt jevnt, takket være MultiAirflow-systemet som sirkulerer luften både i kjøleskap og fryseren. Alt blir styrt elektronisk via et brukervennlig kontrollpanel på fronten.

Utvalgte spesifikasjoner fra Siemens KA58NP95:

🔵 ”Flott og stilren” merkevare
🔵 God kapasitet og alle vanlige funksjoner
🔵 Energivennlig A+ side by side-skap
🔵 Fresh Protect-skuffe med egen temperaturinnstilling
🔵 Jevn fordeling av kulde med MultiAirflow
🔵 Brukervennlig kontrollpanel på fronten


Samsung RS7567THCWW 

4,5 av 5 stjerner hos WhiteAway
✅ 4 av 5 stjerner hos Skousen

Samsung RS7567THCWW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 285,00 Kr. 0,00 Kr. 10 285,00 Kr. Les mer
10 599,00 Kr. 0,00 Kr. 10 599,00 Kr. Les mer
12 398,00 Kr. 0,00 Kr. 12 398,00 Kr. Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
Med kjøleskapplass på 361 liter og hele 171 liter fryseskap er Samsung RS7567THCWW et av de mer rommelige amerikanske kjøleskapene, og denne modellen klarer seg svært godt på alle parameter. Strømforbruket har blitt vurdert til A+-merking og modellen klarer innfrysing av 12 kilo mat per døgn. Til tross for det er prisnivået en del lavere enn på de fleste andre gode kjøleskapene vi har undersøkt.

På tross av den lave prisen leverer Samsung RS7567THCWW alt hva du kan forvente av et moderne side-by-side-skap: Det kan kobles direkte på vannforsyningen og leverer både kaldt vann, knust is og isbiter via panelet i fronten. Lydnivået er på nivå med det laveste i testen med bare 39 dB(A). ”Den beste hvitevaren jeg noensinne har hatt”, mener en fornøyd norsk forbruker.Samsung RS7567THCWW indvendigt

Spesielle fordeler med Samsung RS7567THCWW
En av årsakene til den lave prisen kan kanskje være designet. På denne modellen har Samsung valgt et helt klassisk, hvitt design som passer bra inn i de fleste hjem. Hvis den hvite finishen passer på kjøkkenet ditt, er Samsung RS7567THCWW en interessant mulighet, for her sparer du svært mye ved å ikke velge stål- eller andre spesielle overflater.

Funksjonaliteten har det på den andre siden ikke blitt spart noe på, for denne modellen har alle de moderne utstyrsmulighetene, fra LED-lys i hele skapets høyde til elektronisk temperaturstyring og automatisk avriming. Kjølingen er også ventilert, så det alltid er samme temperatur i hele kjøleskapet.

Utvalgte spesifikasjoner fra Samsung RS7567THCWW:

🔵 Rommelig amerikansk kjøleskap med attraktiv prissetting
🔵 Økonomisk drift med A+ energimerking
🔵 Klassisk hvitevaredesign med hvit finish
🔵 Lavt støynivå – kun 39 dB(A)
🔵 LED-lys i hele skapets høyde
🔵 Alle normale funksjoner med automatikk og temperaturregulering


Bosch KAD90VI20 

5 av 5 stjerner hos WhiteAway
✅ 5 av 5 stjerner hos Skousen

Bosch KAD90VI20

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
17 995,00 Kr. 0,00 Kr. 17 995,00 Kr. Les mer
17 995,00 Kr. 0,00 Kr. 17 995,00 Kr. Les mer
17 995,00 Kr. 0,00 Kr. 17 995,00 Kr. Les mer

 

Skapplass og andre spesifikasjoner
Med 370 liter til kjøling er Bosch KAD90VI20 et av de side by side-skapene som byr på mest kjøleskapsplass.  Det går likevel ikke ut over frysekapasiteten som er gjennomsnittlig med 163 liter. Denne modellen får også toppkarakter fra forbrukerne. Prisen er svært rimelig i forhold til konkurrentene og med dette amerikanske kjøleskapet får du fri tilgang til kaldt vann, knust is og isbiter.

Med et estimert strømforbruk på 436 kWh/år får denne modellen en klar A+ energimerking, så det er ingen grunn til å frykte strømregningen. Designet er moderne og minimalistisk med fronter i rustfritt stål, kombinert med høye og slanke håndtak som gjør det lett for både store og små å åpne dørene.

Bosch KAD90VI20 indeni

Spesielle fordeler med Bosch KAD90VI20
Bosch KAD90VI20 skiller seg ikke så veldig ut rent designmessig. Men det er snakk om en merkevare, og det viser igjen på spesifikasjoner og funksjoner. En av de fornøye brukerne påpeker blant annet at «kjøl og frys holder eksakt temperatur», og det er nettopp en av styrkene ved denne modellen. Via kontrollpanelet på fronten kan du innstille temperaturen både i kjøleskap og fryseboks helt nøyaktig, og du holder øye med den aktuelle temperaturen på displayet.

Modellen er også utstyrt med ventilert kjøling som fordeler kulden jevnt både i kjøleskapet og fryseren. Lyset får du via miljøvennlige LED-lys – og pæren varer vanligvis minst like lenge som kjøleskapet. Med Bosch KAD90VI20 får du også en fryser med helautomatisk avriming og mulighet for superkjøling og superfrysing hvis det er mye fersk mat som skal kjøles ned kjapt.

Utvalgte spesifikasjoner fra Bosch KAD90VI20:

🔵 Ekstra mye kjøleskapplass med 370 liter
🔵 Svært høy forbrukertilfredshet
🔵 Nøyaktig temperaturstyring av både kjøl og frys
🔵 Ventilert kjøling
🔵 LED-belysning
🔵 Mulighet for superkjøling og superfrys-funksjon


Gode råd ved kjøp av side by side-skap

Uansett om du kjøper et side-by-side-skap på grunn av husholdningens størrelse eller på grunn av den ekstra luksusen du kan få at disse kjøleskapene, er det alltid lurt å vurdere behov og budsjett før du treffer det endelige valget. Selv om du velger en dyr modell, er det nemlig ikke sikker at den tilbyr de funksjonene du har bruk for. På den andre siden er det også mulig å få et relativt billig amerikansk kjøleskap med mange smarte funksjoner, hvis du bare ser skikkelig etter.

Markedet for side-by-side-skap er en jungel, men i listen over har vi valgt ut de beste modellene, basert på brukeranmeldelser. Der er det litt for enhver smak og lommebok. Hvis du velger et av disse kjøleskapene kan du i alle fall være sikker på å få et kvalitetsprodukt som andre forbrukere også har anbefalt etter å ha prøvd det i sitt eget hjem.

I de neste avsnittene tar vi en gjennomgang av noen ting du bør være oppmerksom på ved kjøp og bruk av amerikanske kjøleskap. Her finner du også nyttige linker til ytterligere informasjon.

Amerikanske kjøleskap tar mer plass
Amerikanerne er kjent for at de lage alt litt større enn alle ander, og det er også derfor navnet amerikanske kjøleskap oppstod. Kjøleskapene i denne presentasjonen er faktisk hverken laget av eller for amerikanere, men det er likevel et faktum at de er en del større enn tradisjonelle kjøleskap.

De fleste vet nok at disse modellene er bredere enn standarden, men vær oppmerksom på at de vanligvis også er en del dypere enn den vanlige kjøkkenstandarden på 60 cm. Derfor kan side by side-skap ikke alltid gli lett inn i kjøkkeninnredningen, selv om det er plass i bredden. For noen er løsningen å ha kjøleskapet stående fritt. Hvis det er aktuelt for deg, bør du sikre deg at det kjøleskapet du ønsker også har pent design og finish på sideplatene.

Kapasiteten varierer, men ikke mye
Vanlige kjøleskap finnes i alle størrelser, men slik er det vanligvis ikke med side by side-skap. Alle de modellene vi har sett på i denne artikkelen ligger vanligvis på en samlet kapasitet på 500 liter. Det er selvfølgelig en viss variasjon, og noen modeller skiller seg ut ved å ha ekstra stort kjøleskap eller fryserom. Det er selvsagt noe du bør tenke på i utvalgsprosessen, hvis du og familien din har spesielle rutiner i hverdagen.

På den andre siden varierer selve innfrysingskapasiteten mye mellom hver modell, og det bør du holde øye med hvis dere ofte drar på storhandel. Gjør dere det, må du se etter et side by side-skap med høy innfrysingskapasitet. Jo høyere innfrysingskapasitet, jo mer mat kan du legge i fryseboksen på en gang, uten at det øker temperaturen særlig.

Har du behov for isvann og isbiter?
Muligheten for å alltid ha kaldt vann og isbiter i nærheten er fristende for mange, og disse funksjonene er ofte det som gjør utslaget når noen velger å skaffe seg et side by side-skap. Hvis det er viktig for deg, er det et par ting du bør sjekke. For eksempel kan ikke alle modellene kobles direkte på vannforsyningen, men i stedet må man fylle vann på en tank manuelt.

Legg merke til at det kan være stor forskjell på iskapasiteten. Noen modeller kan produsere 4-5 kilo is i døgnet, og andre klarer kanskje bare en tredjedel av det. I hverdagen er det kanskje ikke så avgjørende, men hvis du ofte arrangerer store selskap, er kapasiteten verdt å tenke over. Enkelte modeller gir deg også muligheten for å lage brus med en kullsyrepatron. Så tenk over dette, hvis du eller gjestene dine setter pris på hjemmelaget brus eller et godt glass kald farris.

Hvis du ikke regner med å få bruk for disse funksjonene, kan du med fordel velge en modell uten. I mange tilfelle gjør det skapet markant billigere – men ikke alltid. På noen av kjøleskapene har ressursene heller blitt brukt på høyere kvalitet og andre spennende funksjoner. Fraværet av en isbitmaskin gjør vanligvis designet strammere og med strømlinjet, og uansett hva får du mer plass i fryseren.

God forberedelse lønner seg
Det har alltid vært fornuftig å foreta grundig research før du kjøper større forbruksvarer, og det gjelder virkelig også side by side-skap. De er tross alt en del dyrere enn tradisjonelle kjøleskap i det fleste tilfellene.

I denne artikkelen er det meste av arbeide egentlig gjort, fordi vi har funnet frem brukernes favoritter og analysert hver modell litt grundigere. Kombinert med innkjøpsrådene og vurderingstipsene over, er du ganske godt på vei til å velge rett kjøleskap.

Hvis du trenger flere tips og råd, kan vi anbefalet denne gode artikkelen fra det danske forbrukerrådet Tænk, der de går i dybden med de ulike kriteriene og fokusområdene. Denne artikkelen er bare tilgjengelig for abonnenter.

Tips og triks i hverdagen
Når du har valgt det optimale amerikanske kjøleskapet for deg og installert det, kan du glede deg over den ekstra plassen og alle luksusfunksjonene. Hvis du har valgt en av de modellene vi har anbefalt, har du dessuten et driftssikkert og nesten vedlikeholdsfritt kjøleskap for mange år fremover. Men det er en del ting du kan gjøre for å optimere bruken i hverdagen – for eksempel i forhold til strømforbruk og hygiene. Det ser vi litt nærmere på i følgende avsnitt.

Vær oppmerksom på strømforbruket
Fordi side by side-skap både byr på kjøleskap, fryser og massevis av kapasitet er det ikke overraskende at strømforbruket er litt høyere enn med vanlig kjøleskap. Heldigvis hjelper moderne teknologi litt og alle de modellene vi har presentert, får heldigvis også flotte A+ energimerkinger.

Det er flere ting du selv kan optimere, hvis du vil få forbruket helt ned. For eksempel er det vigtig å ikke plassere kjøleskapet et sted der solen ofte steiker på dagtid, og det må være luft både over og bak skapet slik at overskuddsvarmen slipper ut uten for mye energiforbruk. Hvis du venner deg til å bruke kjøleskapet til tining og lar varm mat kjøle ned før du setter den inn, er det også en del å spare der.

Du bør selvsagt holde dørene til både kjøleskap og fryser lukket mest mulig, og bare åpne dem i så kort tid som mulig når du tar matvarer ut og inn. Denne disiplinen behersker ikke alle barn og unge like godt. Men det hjelper at mange av modellene har akustisk varselsignal hvis dørene er åpne for lenge.

Du kan lese mer om strømforbruk og sparing hos Elektroexperten, som også gir masse andre gode tips til strømsparing. Du finner også en del informasjon i det danske Samvirke, som i 2015 publiserte en utmerket artikkel om kjøleskap og strømforbruk.

Optimer hygienen med jevnlig rengjøring
Et moderne amerikansk kjøleskap er stort sett vedlikeholdsfritt. For eksempel tar de beste modellene seg selv av alle funksjonene om avriming og elektronikken styrer temperatur og luftfuktighet automatisk.

Den vanlige rengjøringen slipper du selvsagt ikke helt unna, men lett rengjøring et par ganger i måneden er alt som trenges. Du kan lese noen tips og triks til rengjøring av kjøleskap og håndtering av vond lukt i Dagbladets artikkel. Visste du for eksempel at dårlig lukt vanligvis kommer fra dryppskålen og avløpet?

En typisk feil er for eksempel å plassere matvarene helt inntil bakveggen i kjøleskapet. Her har de en tendens til å fryse fast og slippe matrester i det smeltevannet som kan oppstå. Det er jo bare noen få bakterier som trenges før dårlig lukt oppstår.

Klar til å velge
Med denne artikkelen håper vi at du føler deg klar til å velge det side by side-skape som passer for akkurat din familie og preferansene deres. Øverst i artikkelen finner du en oversikt over de beste modellene på markedet nå, og underveis får du tips og triks både til før og etter kjøpet.

Forbrukerliv ønsker deg lykke til med anskaffelsen! Du kan også ta en titt rundt på siden og bli inspirert av alle de andre artiklene, der vi på samme grundige måte guider deg til mange ulike produktgrupper – alt fra forbrukerelektronikk til hvitevarer og møbler.