Fryseboks Test – Finn de beste fryseboksene her

0

Utvalget av frysebokser er stort, og det kan være vanskelig å velge riktig modell. Nedenfor har Forbrukerliv.no samlet noen av beste og mest prisbelønte modellene på markedet akkurat nå, slik at du enkelt kan finne fryseren som passer deg og din husholdning.

I denne artikkelen får du:

– En gjennomgang av de beste og mest testvinnende fryseboksene
– Hva gjør din frysers avkjøling for strømregninga

– Hva gjør plasseringen av fryseren for din strømregning

– En gjennomgang av alle testene vi har undersøkt og gjennomgått

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Electrolux EC3131AOW

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Testvinner hos svenske Råd & Rön
Gode forbrukeranmeldelser

Electrolux EC3131AOW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 375,00 Kr. 0,00 Kr. 4 375,00 Kr. Les mer

 

Med Electrolux EC3131AOW får du en dobbel testvinner og romslig fryser med lavt energiforbruk. Fryseren er kåret som best i test både hos det danske Forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön hvor den klarer seg godt på alle punkter, men spesielt utmerker seg med lavt energiforbruk og stabil temperatur. Tænk konstaterer også at brukervennlighet og betjening av fryseren er god, og at den er enkel å rengjøre.

Fryseren utmerker seg for å ha ekstra høy frysekapasitet, noe som gir muligheter for å fryse opptil 22 kilo mat i løpet av et døgn uten at det påvirker temperaturen på maten som allerede er i fryseren. Modellen har også en superfrys-funksjon, hvor temperaturen i fryseren senkes ytterligere i en kort periode, så nye frysevarer raskt blir frosset ned og beholder kvaliteten på maten.

Fryseboksen fra Electrolux har en total kapasitet på 292 liter, og ligger i energiklasse A++. Den har et årlig energiforbruk på 211kWh, som er veldig bra for en fryseboks.

Fryseboksen er utstyrt med en rekke flotte funksjoner, blant annet det intelligente LowFrost-systemet som reduserer isdannelsen i fryseren med opptil 80%. Dette betyr at fryseboksen holder seg isfri i lengre perioder enn vanlig, slik at du ikke behøver å avise den så ofte. Når det er tid for avising, gjøres dette enkelt via det innebygde avløpet i bunnen av fryseren.

Hvis temperaturen i fryseren plutselig begynner å stige, vil en smart visuell og akustisk alarm advare deg, slik at du ikke risikerer at maten blir fordervet. Om fryseren blir utsatt for strømbrudd, er modellens isoleringsevne så god, at det ifølge Tænk sin test går hele 76 timer, før kjølerommet når en temperatur på 9 °C.

Electrolux kaller selv innredningen av fryseren for SpacePlus, som betyr at den er laget av svært praktiske funksjoner og ekstra detaljer i fryserommet. For eksempel er fryseboksens kondensator avskjermet, noe som gir mer plass i fryseren. I deres test av frysebokser påpeker den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön at brukervennligheten er bra og at de innvendige kurvene er enkle å flytte rundt på slik at du når alle frysevarene. Fryseboksens lokk har vakuumutjevning, som gjør den enkel å åpne.

Med fryseboksen fra Electrolux er det også slutt på å lete etter frossenmat i mørket, siden modellen har innvendig belysning. Hvis fryseren står i et rom hvor flere enn deg har adgang, er det også mulig å låse lokket med en nøkkel.

Utvalgte spesifikasjoner ved Electrolux EC3131AOW:

🔵 Frysekapasitet på 22 kilo
🔵 LowFrost-funksjon som reduserer isdannelse
🔵 Mulighet for å låse lokk
🔵 Ekstra store fryserom med kurver
🔵 Høyde: 86,8 cm
🔵 Bredde: 132,5 cm
🔵 Dybde: 66,5 cm


Scandomestic SB300A++

✅ Scandomestic SB300A++
✅ Gode forbrukervurderinger

Scandomestic SB300A++ fryser

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 615,00 Kr. 0,00 Kr. 5 615,00 Kr. Les mer
5 615,00 Kr. 0,00 Kr. 5 615,00 Kr. Les mer
5 615,00 Kr. 0,00 Kr. 5 615,00 Kr. Les mer

 

Fryseboksen fra Scandomestic utmerker seg for å være svært energivennlig, og Tænk kaller fryseren for en av de mest energieffektive i sin test og dermed også en av de billigste modellene i drift. Modellen har et årlig energiforbruk på 216 kWh, og dermed plasseres fryseren i energiklasse A++. Modellen også får svært positive brukervurderinger av ulike leverandører, hvor de gjentatte ganger fremhever at fryseren er svært enkel i bruk og at fryserommet er godt innredet.

Fryseren har en kapasitet på 305 liter og frysekapasitet på 16 kilo, noe som betyr at du har mulighet til å fryse opptil 16 kilo mat i løpet av et døgn, uten at det påvirker temperaturen på maten som allerede ligger i fryseren. Lydnivået ligger på 50 dB. Til sammenligning ligger en vanlig samtale mellom to personer på cirka 60 dB.

Modellen har lys på innsiden, som gjør det enkelt å finne mat. Når lokket åpnes, slår lyset seg automatisk på og slukkes igjen når lokket lukkes. Fryserommet har 3 oppbevaringskurver, som gjør det enkelt å kategorisere eller organisere maten slik det passer for deg. Ifølge produsenten vil «normal» bruk, som er kategorisert til 3-4 åpninger av fryseren i døgnet, bety at den må avises 1-3 ganger i året.

Legg merke til at denne fryseren befinner seg i klimaklasse T, som betyr at du ikke kan stole på at den fungerer hvis den er plassert i et rom hvor temperaturen er under 16 grader.

Utvalgte spesifikasjoner ved Scandomestic SB300A+ +:

🔵 Svært energivennlig
🔵 Innvendig lys
🔵 Tre oppbevaringskurver
🔵 Frysekapasitet på 16 kg
🔵 Høyde: 84 cm
🔵 Bredde: 127 cm
🔵 Dybde: 75 cm


Electrolux EC4231AOW

✅ Gode forbrukervurderinger

Electrolux EC4231AOW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 389,00 Kr. 0,00 Kr. 4 389,00 Kr. Les mer
4 598,00 Kr. 0,00 Kr. 4 598,00 Kr. Les mer
4 598,00 Kr. 0,00 Kr. 4 598,00 Kr. Les mer

 

Electrolux EC4231AOW er enda en forbrukerfavoritt, som ikke har vært med i noen offisielle tester. Blant forbrukerne utmerker modellen seg spesielt for sin store kapasitet, temperaturstabilitet og ved å gi lite lyd. Fryseren er i samme serie som modellen Electrolux EC3131AOW og er kåret som testvinner både i det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön sine tester av frysebokser.

Electrolux EC4231AOW har en kapasitet på hele 400 liter, så ser du etter en romslig fryser er denne et godt valg. Fryseren er i energiklasse A+ og har et årlig energiforbruk på 323 kWh. Modellen er utstyrt med det intelligente LowFrost-systemet, som reduserer isdannelsen i fryseren med opptil 80%. Dette betyr at du nesten aldri trenger å avise fryseren.

Fryseren har en frysekapasitet på 19 kilo, noe som betyr at du har mulighet til å fryse opptil 19 kilo mat i løpet av et døgn, uten at det påvirker temperaturen i maten, på det som allerede er i fryseren. Modellen har også en hurtigfrys-funksjon, hvor temperaturen i fryseren senkes ytterligere i en kort periode, så ny frossenmat raskt blir frosset ned, og beholder kvaliteten på maten.

Funksjonen TempAlert forteller deg via en varsellampe og alarm hvis temperaturen i fryseren plutselig begynner å stige. Ved strømsvikt kan fryseren holde maten kald i opptil 31 timer.

Utvalgte spesifikasjoner ved Electrolux EC3131AOW:

🔵 Energiklasse A+
🔵 Kapasitet på 400 liter
🔵 Hurtigfrys funksjon
🔵 LowFrost-system
🔵 Høyde: 86,8 cm
🔵 Bredde: 132,5 cm
🔵 Dybde: 66,5 cm


Scandomestic SB 106 A+

✅ Gode forbrukervurderinger

Scandomestic SB 106 A+

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Denne fryseboksen fra Scandomestic er den minste modellen her på siden. Den har en kapasitet på 96 liter og fyller ikke mer enn 54,5 centimeter i bredden. Den er derfor et godt valg hvis du trenger ekstra frysekapasitet på få kvadratmeter.

Ser man nærmere på brukervurderinger fra de forskjellige nettbutikkene der fryseren forhandles, er det tydelig at denne modellen er populær.  Den har bare mottatt positive anmeldelser og utmerker seg særlig for å være et godt alternativ til store klassiske frysebokser.

Fryseren er i energiklasse A+ og har et årlig energiforbruk på 170 kWh. Fryseren har en frysekapasitet på 5 kilo, som betyr at du har mulighet til å fryse opptil 5 kilo mat i løpet av et døgn uten at det påvirker temperaturen på maten på det som allerede er i fryseren. Til tross for sin lille størrelse, har fryseren en kurv slik at du raskt og enkelt komme kan komme til de viktigste frysevarene. Modellen er også svært stillegående og har et lydnivå på 44dB. Til sammenligning har en normal samtale mellom to personer vanligvis et støynivå på cirka 60 dB.

Legg merke til at denne fryseren befinner seg i klimaklasse T, som betyr at du ikke kan stole på at den fungerer hvis den er plassert i et rom hvor temperaturen er under 16 grader.

Utvalgte spesifikasjoner ved Scandomestic SB 106 A +:

🔵 Plassbesparende modell
🔵 Energiklasse A+
🔵 Kapasitet på 96 liter
🔵 Lav støy
🔵 Høyde: 84 cm
🔵 Bredde: 54,5 cm
🔵 Dybde: 590 cm


Liebherr GT 3032

✅ Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Liebherr GT 3032

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
12 249,00 Kr. 0,00 Kr. 12 249,00 Kr. Les mer
12 249,00 Kr. 0,00 Kr. 12 249,00 Kr. Les mer
12 249,00 Kr. 0,00 Kr. 12 249,00 Kr. Les mer

 

Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön gir denne modellen fra Liebherr toppkarakter i sin gjennomgang av frysebokser. Hos Tænk utmerker fryseren seg spesielt for temperaturstabilitet og isolasjon, som betyr lavt energiforbruk og optimal holdbarhet på matvarer.

Fryseren har en kapasitet på 284 liter og frysekapasitet på 27 kilo i døgnet. Modellen har også en SuperFrost-funksjon, som i en begrenset periode kan senke temperaturen i fryseren ytterligere og dermed raskt fryse ned nye matvarer slik at de beholder vitaminer og kvalitet. Funksjonen slås av automatisk etter 65 timer og sikrer at du ikke bruker unødvendig mye energi hvis du glemmer å slå den av.

Modellen er i energiklasse A++, som er bra for en fryseboks. Det årlige forbruket er på cirka 209 kWh og støynivået på 39 DB, som er den mest lydsvake blant fryserne her på siden.

Fryseren har også en praktisk LowFrost-funksjon som hindrer rim, slik at du sjelden trenger å avise fryseren. Når behovet for avising oppstår, er det en avløpsåpning i fryseren så du enkelt kan lede vannet ut av fryserommet.  Hvis temperaturen i fryseren plutselig begynner å stige, vil du bli informert av en liten alarm. Hvis det blir strømbrudd, vil modellens gode isolering sørge for en opptining på hele 54 timer.

Fryseren fra Liebherr kommer med 2 kurver, så du raskt og enkelt kan komme til den viktigste maten i fryseren. Har du bruk for flere kurver, er det mulig å kjøpe det separat. Fryseren har også innebygd lys, slik at det alltid er lett å se hva som ligger i fryseren.

Utvalgte spesifikasjoner ved Liebherr GT 3032:

 

🔵 SuperFrost-funksjon som sikrer rask frysing
🔵 LowFrost-funksjon som hindrer rim
🔵 Kapasitet på 284 liter
🔵 God temperaturstabilitet
🔵 Høyde: 91,7 cm
🔵 Bredde: 99,5 cm
🔵 Dybde: 75,8 cm


Hva gjør din frysers energimerking i kroner og øre?

Ifølge organisasjonen Enova varierer det mye fra merke til merke hvor mye strøm vi bruker. Det avhenger også av hvor ofte og hvor lenge du åpner fryseren og kjøleskapet, samt temperaturen i utstyret. Hvis du skal investere i nye hvitevarer, er det lett å fokusere utelukkende på produktets egenskaper, men det lønner seg også å sjekke energiskalaen produktene befinner seg i. For frysebokser går energiskalaen fra A+++ til D, der D er den dårligste og minst energieffektive. En fryseboks er en av de største energiforbrukene i private husholdninger og det kan derfor også være verdt å se etter en fryseboks i energiklasse A++ eller A+++, siden det er penger å spare ved å velge riktig.

Siden energiklasse A+++ er den beste merkingen en fryseboks kan oppnå, er denne energiklassen også best for strømregningen. En fryser med energimerking A+++ er også betydelig dyrere enn en fryser i en lavere energiklasse, som oftest skyldes at kravene for å få denne energimerkingen er høy, som resulterer i ulik materialbruk og isolering som driver produksjonskostnadene og salgsprisen opp.

Den danske Energistyrelsen har laget en oversikt over hvor stor forskjell det er mellom energimerkingene. For eksempel bruker en fryseboks i energiklasse A med en kapasitet på 400 liter rundt 425 kWh per år, mens en fryseboks med energimerking A+++ og samme kapasitet cirka 170 kWh per år. Hvis man regner med at en kWh koster en krone, så vil fryseboksen i energiklasse A koste 425 kroner per år i strømforbruk, mens fryseboksen i energiklasse A+++ vil koste 170 kroner. Over en periode på ti år, vil det gi en besparelse på 2550 kroner å velge en fryseboks i energiklasse A +++.

Selv om det er ofte er dyrere på kort sikt å investere i en mer energivennlig fryser, kan det på lang sikt lønne seg. Det er derimot sjelden at frysebokser er så energieffektive at de klarer å oppnå energimerking A+++, men det er flere gode modeller som har oppnådd den nest beste energimerkingen (A++). Du kan lese mer om energimerkinger og strømforbruk på nettsiden Energimerking.no.


Hva betyr plassering av din fryser for strømregningen?

En annen faktor som også kan ha stor innvirkning på strømregningen, er hvor du plasserer fryseboksen. Mange velger å sette fryseboksen i for eksempel et skur eller i garasjen, siden det ofte er kaldt. Dette kan imidlertid ha en betydelig effekt på strømregningen og koste over 400 kroner mer per år, enn hvis fryseren ble plassert mer fordelaktig.

Å plassere fryseboksen på et kjølig sted kan være en dyr løsning, siden frysere er laget for å fungere i temperaturer på minimum 16 °C. Fryserens kompressor fungerer ikke optimalt hvis romtemperaturen er for lav, og den vil derfor bruke mer energi og i verste fall bli ødelagt, fordi den må arbeide mer for å holde riktig trykk. Selv om en fryser fungerer godt med å være kald på innsiden, så er det ikke samme mekanikk som holder fryseren kald.

Hvis fryseren står for kaldt, kan oljen i fryserens kompressor bli så tykk at den ikke smører kompressoren slik den skal. Det betyr at stempelringen i kompressoren ikke smøres og dermed blir slitt. Dette utgjør en fare for at kompressoren vil lekke, så den må arbeide hardere for å oppnå samme trykk – og da vil kompressoren ødelegges.

Nettstedet Strømvalget har skrevet en rekke sparetips for hvordan du kan spare strøm for fryseren og kjøleskapet. Du kan lese mer her.


Test av frysebokser – disse testene har vi gjennomgått

Tænk 🇩🇰
Det danske forbrukerrådet Tænk har testet 8 forskjellige frysebokser. De har lagt særlig vekt på brukervennlighet, frysing og energiforbruk. Helt spesifikt har Tænk testet fryseboksenes anbefalte innstillinger, frysekapasitet, energiforbruk, brukervennlighet, isolering og temperaturstabilitet, samt støy og vibrasjoner. Du kan lese hele testen til Tænk her. Merk at det krever et betalt abonnement å få adgang til hele artikkelen.

Råd & Rön 🇸🇪
Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har gjort en test av 7 forskjellige frysebokser. De ulike modellene har alle blitt testet for frysekapasitet, energiforbruk, anbefalte innstillinger, brukervennlighet, isolasjon og stabilitet, som støy og vibrasjoner. Du kan lese hele testen til Råd & Rön her. Merk at det krever et betalt abonnement å få adgang til hele artikkelen.