Kjøleskap Test – Finn de beste kjøleskap – Best i Test Guide

0

23 juni 2017

Generelt viser tester at moderne kjøleskap er både strømeffektive og støysvake, men det er likevel stor forskjell på hvor mye du får for pengene.

I denne artikkelen ser vi nærmere på noen av de mest populære kjøleskapsmodellene. Vi tar utgangspunkt i publiserte tester og omtaler i diverse nettmagasinter i tillegg til forbrukernes egne opplevelser av produktene. Nederst i artikkelen linker vi til de viktigste kildene så du selv har mulighet for å undersøke dem nærmere, hvis du har lyst til det. Denne kjøleskapstesten er altså basert på en rekke testvinnere fra eksterne kilder. Vi har tatt for oss tester fra hele Skandinavia.

I denne artikkelen får du:
– En grundig gjennomgang av de beste og mest testvinnende kjøleskapene på markedet akkurat nå.
– Generelle tips for kjøp og bruk av kjøleskap.
– Slik vedlikeholder du kjøleskapet.
– En gjennomgang av kilder og tester vi har brukt i artikkelen.

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.


Electrolux ERF4114AOW

Testvinner hos svenske Råd & Rön
✅ Testvinner hos danske Tænk.dk

Electrolux ERF4114AOW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 495,00 Kr. 0,00 Kr. 5 495,00 Kr. Les mer
5 495,00 Kr. 0,00 Kr. 5 495,00 Kr. Les mer

 

Kjøleskapsmodellen Electrolux ERF4114AOW har blitt testet hos det danske forbrukermagasinet Tænk, hvor den ble testvinner i en stor test der 20 ulike kjøleskap ble grundig gjennomtestet. Omtrent på samme tid utførte det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön også en test av denne modellen, og også her vant den over de 9 andre testkandidatene.

På tross av det flotte resultatet er dette ikke et dyrt kjøleskap. Electrolux ERF4114AOW ligger midt på treet hva gjelder pris i begge testene. Testpanelene var svært enige i vurderingen av egenskapene til kjøleskapet, og det klarer seg svært bra på stort sett alle målte områder.

Derfor er Electrolux ERF4114AOW en testvinner:
Dette kjøleskapet får toppkarakter for brukervennlighet og svært støysvak drift. Modellen utmerker seg ved å ha et lavt strømforbruk, som det også fremgår av A++-merkingen.

En stor fordel ved Electrolux ERF4114AOW er at kapasiteten er på hele 395 liter, som ligger en del over gjennomsnittet for lignende modeller i prisklassen. På tross av stor volum og lavt støynivå kjøler denne modellen svært effektivt.

Det eneste minuset som testene nevner ved denne modellen er at du bare kan stille inn temperaturen inni selve kjøleskapet. Derfor får det middelkarakter på dette feltet, men det er fremdeles godkjent, sammenlignet med andre kjøleskap på markedet.


Bosch KSV36BW30

✅ Topscorer hos svenske Råd & Rön
✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk.dk

Bosch KSV36BW30

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 695,00 Kr. 0,00 Kr. 7 695,00 Kr. Les mer
7 695,00 Kr. 0,00 Kr. 7 695,00 Kr. Les mer
7 695,00 Kr. 0,00 Kr. 7 695,00 Kr. Les mer

 

I oktober 2015 utførte både det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön og det danske forbrukerrådet Tænk en test av kjøleskap, der henholdsvis 10 og 20 av de mest populære modellene ble testet mot hverandre. I begge testene kvalifiserte Bosch KSV36BW30 seg til en annenplass, men svært liten margin til vinneren.

Det er et svært flott resultat når man tænker på at kjøleskapet ligger ganske lavt i prisnivå sammenlignet med mange andre av de testede modellene. Bosch-modellen blir vurdert som “god” eller “svært god” på stort sett alle områder. Den eneste detaljen som trekker litt ned er at temperaturen i grønnsaksskuffen blir vurdert til å være litt for høy.

Dette sikret Bosch KSV36BW30 den flotte plasseringen:
Både Tænk og Råd & Rön vurderer at brukervennligheten er helt i topp for denne modellen – og det er i følge Tænk den mest brukervennlige modellen av de 20 testkandidatene. Betjening og avlesing foregår på et panel foran på kjøleskapsdøren. Det blir også nevnt at det innebygde termometeret er svært presist.

Testpanelene legger også merke til det generelle kvalitetsinntrykket av modellen. Her får Bosch KSV36BW30 toppkarakterer både hos de danske og de svenske fagfolkene.


Bosch KGE36BW40 – Kjøle-fryseskap

 ✅ Testvinner hos svenske Test.se

Bosch KGE36BW40

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
6 146,00 Kr. 0,00 Kr. 6 146,00 Kr. Les mer
6 146,00 Kr. 0,00 Kr. 6 146,00 Kr. Les mer

 

Det svenske testmagasinet Test.se har sammenlignet en rekke eksperttester fra anerkjente kilder, og har på bakgrunn av disse kåret Bosch KGE36BW40 som vinner i kategorien kjøle-/fryseskap, der du altså får kjøleskap og fryser i samme enhet.

Derfor anbefales Bosch KGE36BW40:
Test.se fremhever blant anner den lette og enkle betjeningen av kjøle-/fryseskapet, som foregår digitalt på et panel foran på kjøleskapsdøren. Her kan du både avlese skapets temperaturer og innstille digitalt.

Kjøleskapsdelen har både CrisperBox (en spesiell grønnsaksskuffe der temperaturen ligger litt høyere enn kjøleskapets gjennomsnittstemperatur) og en ChillerBox (skuffe til kjøtt og fisk med litt lavere temperatur enn gjennomsnittet i resten av kjøleskapet).

Fryserdelen har ekstra sikkerhet, blant annet fordi det gir akustisk alarm hvis døren er åpen. Den gir også både akustisk og optisk alarm hvis det blir registrert driftsforstyrrelser i fryserommet.


Bosch KSV36AW41 

Anbefalt hos 24.no

Bosch KSV36AW41

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 285,00 Kr. 0,00 Kr. 10 285,00 Kr. Les mer
10 285,00 Kr. 0,00 Kr. 10 285,00 Kr. Les mer

 

Det nettbaserte shoppingmagasinet 24.no laget i oktober 2014 en liste over anbefalte hvitevarer i ulike kategorier, basert på blant annet eksterne tester. I kjøleskapskategorien anbefaler 24.no Bosch KSV36AW41. Det er et kjøleskap som ligger i den dyre enden av prisskalaen, men det byr også på mange fordeler slik som ekstra god plass med hele 346 liter.

Med Bosch KSV36AW41 får du også en unik superkjølingsfunksjon som kan aktiveres når du putter nye matvarer i kjøleskapet. Funksjonen senker temperaturen til 2 grader i noen timer. Det gir deg en raskere nedkjøling av de nye matvarene og beskytter samtidig de eksisterende mot å bli oppvarmet unødvendig.

Dette gjør Bosch KSV36AW41 til et godt valg:
Modellen utmerker seg ved å ha et ekstraordinært lavt strømforbruk, og er merket med A+++. Det lave forbruket kommer delvist av kompressoren som også er uvanlig støysvak. Bosch KSV36AW41 byr også på ventilert køjling som sikrer at temperaturen er jevn i hele skapet.

I tillegg har den også spesielle grønnsaksskuffer der temperaturen er litt høyere, kombinert med optimalt fuktighetsnivå. Her kan grønnsaker og frukt bevare sunnhet og vitaminer opp til dobbelt så lenge som ved vanlig oppbevaring.


Siemens KS36VAI41

Favoritt blant brukerne

Siemens KS36VAI41

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
8 850,00 Kr. 0,00 Kr. 8 850,00 Kr. Les mer
8 850,00 Kr. 0,00 Kr. 8 850,00 Kr. Les mer
12 434,00 Kr. 0,00 Kr. 12 434,00 Kr. Les mer

 

Det forholdsvis nye Siemens KS36VAI41 har ennå ikke blitt testet av ulike anerkjente testpanel, men om man skal tro på de mange positive tilbakemeldingene fra forbrukerne på nettbutikkene som selger denne modellen, er dette kjøleskapet et godt valg. Siemens KS36VAI41 får fem av fem stjerner fra langt de fleste av forbrukerne.

Hva gjelder prisen, ligger Siemens KS36VAI41 midt på treet, og det er billig i forhold til de mange moderne egenskapene. Kapasiteten på hele 346 liter gir massevis av plass til matvarer, også i større familier med barn. Selv om kjøleskapet byt på syv hyller av sikkerhetsglass, er det likevel plass til to store grønnsaksskuffer, der både frukt og grønt holder seg en del lenger, takket være dempet kjøling og regulering av luftfuktigheten.

Det har elektronisk og touch-styrt kontrollpanel, så kjøleskapet er simpel og lett å betjene.

De største fordelene ved Siemens KS36VAI41:
Strømforbruket for Siemens KS36VAI41 ligger på 75 kWh årlig, noe som svarer til en beskjeden strømrekning på rundt 150 kroner om året. Det er altså et svært energivennlig kjøleskap merket med A+++ som er det best mulige.

Likevel får du med denne modellen dynamisk kjøling med ventilator som hele tiden fordelen kulden slik at temperaturen er konstant i hele skapet. Modellen byr også på en spesiell kjølefunksjon som kan aktiveres når du setter friske matvarer inn. Det sikrer rask nedkjøking og beskytter de eksisterene varene mot oppvarming. Funksjonen slår seg av automatisk etter noen timer.


Generelle tips til kjøp og bruk av kjøleskap

Det kan være mange parameter som spiller inn når du skal velge kjøleskap. Har du spesifikke krav til design, størrelse, farge og lignende, kan det begrense mulighetene en del. Selvsagt skal designet matche resten av kjøkkenet, og det valgte kjøleskapet må selvfølgelig også få plass der du ønsker. Her er det ofte høyden som avgjør, ettersom de fleste modellene holder seg til standardbredden på 60 centimeter.

Hvis du vil ha mest mulig kjøleskap for pengene kan det lønne seg å være fleksibel når det gjelder utseendet. Selvfølgelig kan du ha spesielle krav og preferanser som gjerne skal oppfylles, og det er greit å huske på disse – eventuelt i prioritert rekkefølge – før du begynner å lete etter nytt kjøleskap.

Velg et kjøleskap i passelig størrelse:
Jo større kjøleskap, jo mer strøm bruker det. Det lønner seg derfor å velge en størrelse som passer til behovet ditt. Et kjøleskap på 150-200 liter passer som regel til normal bruk for en familie på 3-4 personer. Bor du alene, kan du med fordel velge et mindre kjøleskap, mens større familier lett får bruk for 2-400 liter. I denne artikkelen har vi først og fremst sett på de litt større modellene.

Unngå innestengt og varm plassering av kjøleskapet:
Kjøleskap er alltid utstyrt med kjøleribber på baksiden der overskuddsvarmen blir ledet bort. Det er viktig at det er et minimun av luftgjennomstrømming rundt kjøleribbene, ettersom kjøleskapet ellers må bruke ekstra strøm på å kjøle.

Det betyr at det helst skal være litt avstand til veggen, i tillegg til at en sprekk over kjøleskapet kan hjelpe til med å få den varme luften ut. Hvis du plasserer det like ved en varmeovn, i direkte sol eller i et uvanlig varmt miljø, kommer dette også til å kreve større strømforbruk.

Vurder behovet for ekstern innstilling og avlesing:
Mange nyere kjøleskap er utstyrt med display og kontrollpanel på framsiden av kjøleskapsdøren. Dette er svært praktisk, men i daglig bruk spiller det sjelden en avgjørende rolle. Problemet er at du betaler en del ekstra for dette. Så om du ønsker mest mulig kjøleskap for pengene kan du velge å nedprioritere denne ekstra komforten.

Hold kjøleskapet lukket og bruk eventuell ekstra kjølefunksjon
Spesielt i småbarnsfamilier er det ofte en tendens til at kjøleskapet står åpent en lang stund, og det motvirker selvfølgelig hele formålet. Et kjøleskap blir raskt varmt når døren er åpen, og det går både ut over matvarer og strømforbruk. Flere av testmodellene gir lyd fra seg hvis døren står åpent, og det kan være en lur påminnelse hvis åpen kjøleskapsdør er et problem i familien.

Hvis du setter inn varm mat eller mange romtempererte varer i kjøleskapet, virker det på samme måten som en åpen dør. De nye matvarene blir kjølt ned langsomt og temperaturen i kjøleskapet stiger i en periode.

Om dette er aktuelt for deg, kan du velge et kjøleskap med ekstra superkjølefunksjon som kan settes på midlertidig. Produsentene har ulike navn på denne egenskapen, men det er ofte tydelig hva som menes.

Velg et strømsparende kjøleskap ut fra energimerkingen:
I dag er det et krav at alle kjøleskap skal være energimerkede. De som bruker minst strøm har energimerke A++ eller A+++, og de aller fleste nyere modellene ligger i dette området. Som en svært grov tommelfingerregel kan du rekne med at i et stort kjøleskap sparer du 30-50 kroner om året per trinn på energiskalaen. Et stort A+++-kjøleskap kan altså spare deg for 100-150 kroner i året, sammenlignet med at A-merket – eller enda mer hvis du skifter fra en eldre modell.

På den andre siden er det ikke så avgjørende om det er et A med to eller tre plusser. Forskjellen på 30-50 kroner årlig veier ikke opp for en stor merinvestering. Så her kan du eventuelt la andre elementer avgjør det endelige valget ditt.

Maden holder seg best ved lave temperaturer:
Mange har innstilt kjøleskapet til en temperatur på 6-8 grader, og det er i følge ekspertene alt for varmt. Dette er kanskje en vane som kommer fra kjøleskap fra gamle dager, der strømforbruket ble svært påvirket av temperaturet. Med et nyere kjøleskap kan du trygt sette ned temperaturen til 3-4 grader. Det gir bedre holdbarhet på maten, og koster ikke noe særlig på strømrekningen.

Noen av de testede modellene har svært presise innebygde termometer, men ikke alle kjøleskap er like gode på dette. Hvis du vil ha en presis måling av matens reelle temperatur, kan du sette et glass vann midt i kjøleskapet og måle temperaturen på vannet etter noen timer.


Unngå bakterier i kjøleskapet

 For å opprettholde god matvarehygiene i kjøleskapet, så er det veldig viktig å holde kjøleskapet rent og kontrollere at det er riktig temperatur. Hvor i kjøleskapet du setter maten har også stor betydning.

Rengjøring er spesielt viktig, siden det er mange gjemmesteder for bakterier i kjøleskapet. Gjemmesteder som er lett å overse, selv når man skal gjøre rent i kjøleskapet. Bakterier trives spesielt i kjøleskapets avløpsrenne, som sitter bakerst i kjøleskapet. Her er det nemlig både væske og matrester, og det gir gunstige forhold for bakterier, som lett vokser under disse forholdene.

Plasserer du mat på baksiden av kjøleskapet, opp avløpsrennen, kan bakterier enkelt overføres til dem. Ifølge flere tester, kan avløpssrennen i kjøleskapet også være en av de mest skitne stedene i hjemmet, nettopp fordi det er så lett å overse og glemme, og fordi mange ikke gjør den ren. Likevel er det viktig at du husker å gjøre den ren, fordi bakterier trives i rennens fuktige miljø.

Er du slapp med rengjøringen i kjøleskapet, kan det i ekstreme tilfeller danne seg en grobunn for mugg. Mugg er ofte sett i små sprekker eller lister, som for eksempel i avløpsrennen, så se nøye etter og vær grundig med rengjøringen. Hvis kjøleskapet er angrepet av mugg, så kan det ofte sees ved grått og svart. Hvis disse beleggene er synlig, så er det viktig med en grundig rengjøring av hele kjøleskapet, ikke bare der du kan se mugg.

Bakterier i maten

Jord på grønnsaker er en stor kilde til bakterier i kjøleskapet. Bakterier fra jordrester kan enkelt overføres til andre matvarer i kjøleskapet, så det er viktig at eventuelle jordrester vaskes av grønnsaker før de settes i kjøleskapet. I tillegg er det også viktig at grønnsaker holdes adskilt fra kjøttet, så de to typene mat ikke kommer i kontakt med hverandre.

Rått kjøtt og fersk fisk bør også håndteres med forsiktighet og bør pakkes i lukkede beholdere. Begge deler er gode leveområder for bakterier, og bør derfor beskyttes så godt som mulig. Ferskt kjøtt og fisk bør holdes atskilt fra andre matvarer og være på det kaldeste stedet i kjøleskapet. Avhengig av hvilken modell av kjøleskap du har, så er dette ofte i bunnen av kjøleskapet, men ikke i grønnskapsskuffen.

Det er spiller også en rolle hvor du plasserer melk i kjøleskapet. Melk er svært følsom for temperatursvingninger og selv om den passer perfekt i kjøleskapsdøren, så er ikke dette den beste plasseringen. Melken bør lagres i kjøleskapet på kaldeste sted, på grunn av de store svingningene i temperatur som kan være i åpningen, så det er best å plassere melk i bunnen av kjøleskapet på en hylle.
I tillegg til en stor følsomhet for temperatur, så bør melk holdes atskilt fra sterkt luktende mat som løk, purre og selleri. Deres lukt kan nemlig smitte av, så melken får en merkelig smak, selv om den ikke er åpnet ennå. Melkekartonger er nemlig væsketette, men ikke lufttette.

Du kan vanligvis oppnå mye, hvis du sorterer maten i kjøleskapet og holder forskjellige typer mat atskilt. Dermed kan ikke bakterier og flytte seg fra én tupe mat til en annen, og du vil ofte oppleve at maten holder seg bedre og lengre.

Holde et øye med temperaturen

Det er også spesielt viktig at du holder temperaturen i kjøleskapet riktig. Noen matvarer er spesielt ømfintlig, som fersk fisk og kjøtt. Hvert år sendes flere folk på sykehuset med matforgiftning og ifølge studier, så skyldes ofte forgiftningene at maten har blitt oppbevart for varmt i eget kjøleskap eller ikke har blitt avkjølt raskt nok.

Som en tommelfingerregel, bør det i henhold til den det danskeforbrukerrådet Tænk ikke være mer enn 5 °C i kjøleskapet, hvor du oppbevarer lett fordervelige matvarer som fisk, kjøtt og melk. Blir temperaturen over 5 °C, så skal det ikke mye til for at matvarene i kjøleskapet kan ta skade. Allerede mellom 7 °C og 8 °C, begynner bakterier å vokse og danne giftstoffer. Ved 10 °C kan stafylokokker begynne å produsere giftstoffer i myk ost, akkurat som Salmonellabakterier trives i temperaturer over 5 °C. Du kan lese mer om hvilke bakterier som finnes i hvilke matvarer og hvilke temperaturer de høyest må oppbevares ved i den danske fødevarestyrelse.

Vil du lagre restene fra middagen, så er det viktig at maten kommer raskt i kjøleskapet. Bakterier trives nemlig mellom 20 °C og 40 °C og i løpet av bare tre timer, kan en bakterie bli til tusen.

Slik vedlikeholder du kjøleskapet

Passer du godt på kjøleskapet ditt, så blir strømregningen mindre og levetiden lengre.

Dårlig vedlikehold av apparater som kjøleskap, kan ifølge dansk Bolius, huseiernes kunnskapssenter, gi et energiforbruk som er 20 prosent høyere enn det ville vært ved regelmessig vedlikehold. Husker du, for eksempel å tørke støv av ribbene på baksiden av kjøleskapet en gang i året, så sliter du mindre på kondensatoren i kjøleskapet. Ribbene hjelper kjøleskapet å kvitte seg med varmen og er de støvete, så er det unødvendig vanskelig for kjøleskapet å kvitte seg med varmen, noe som betyr at kondensatoren arbeider unødvendig mye og at strømregningen din vil være unødvendig høy.

Ifølge danske Samvirke, så bør du rengjøre ribbene minst en gang i året. Da reduserer du både slitasje på kjøleskapets kondensator og reduserer strømregninga.

Sørger du for å holde kjøleskapet pent og rent på innsiden, så vil dette også ha en effekt for kjøleskapets levetid og energiforbruk. Sørger du for eksempel for å kaste ut gamle matvarer, så vil dette komme hygienen og strømforbruket til nytte. Den mer mat du har i kjøleskapet, jo mer energi må selvsagt kjøleskapet bruke for å avkjøle matvarer.

Slik holder kjøleskapet seg lenger

Du vil forlenge levetiden på kjøleskap ditt, så det beste du kan gjøre er å sikre at ribbene på baksiden av kjøleskapet blir støvet av. For mest effektive rengjøring anbefales det at du først støvsuger ribbene og deretter tørker dem med varmt vann og såpe. Bolius har tre konkrete anbefalinger, som kjøleskapet og levetiden har nytte av:

1) Tørk støv av kjøleribbene og kompressoren, hvis den er tilgjengelig.

2) Rengjør tetningslisten regelmessig og sjekk om den er tett.

3) Sørg for å holde avløpsrennen og avløpshullet rent, slik at fuktighet kan renne ut.

Som utgangspunkt, bør du rengjøre kjøleskapet annenhver måned eller etter behov. Hvis du behandler kjøleskapet godt og gir regelmessig vedlikehold, sikrer dette også dine rettigheter i reklamasjonstiden.  Det er derfor lurt alltid å lese i bruksanvisningen, som følger med kjøleskapet, siden det ofte følger med råd om hvordan du best vedlikeholder det gjeldende kjøleskapet.


Kjøleskaps Test – Kilder vi har brukt i denne artikkelen

I denne artikkelen har vi gjennomgått en rekke tester fra skandinaviske testlaboratorier, sett på ulike medieomtaler og latt forbrukerne få dele meningene sine via anmeldelser og kommentarer. Nedenfor ser du en kort oversikt over kildene våre:

Tænk.dk
Det danske forbrukermagasinet Tænk har tette relasjoner til Danmarks Forbrugerstyrelse, og blir derfor ansett for å være en solid kilde som både brukes av private forbrukere og blir sitert mye i både danske og utenlandske medier. I denne artikkelen refererer vi til den omfattende kjøleskapstesten fra oktober 2015, der 20 modeller me ble testet. Testområdene dekket funksjon, energiforbruk, brukervennlighet, støy og kvalitetsinntrykk, og de fleste områdene ble målt på flere ulike underparameter.

Testen fører til en samlet karakter og en litt mer subjektiv vurdering, og det er mulig å se en komplett liste med spesifikasjoner for hver modell. Du kan selv lese heje kjøleskapstesten her, men full tilgang krever betalt abonnement

Råd & Rön
Råd & Rön er Sveriges mest velansette forbrukermagasing, og her testet de i oktober 2015 ti av de mest populære kjøleskapene. Slik som hos Tænk ble den svenske testen delt opp i områdene funksjon, energiforbruk, brukervennlighet, støy og kvalitetsinntrykk med passende underpunkter.

Råd & Rön gir en konkret karakter på hvert av de punktene som er undersøkt, og legger det sammen til en samlet karakter for hver modell. Resultatene er praktisk satt opp i en interaktiv tabell der du kan filtrere og sortere etter ønske. Magasinet har unnlatt å fortolke resultatene og vurdere produktene subjektivt, så her må du selv dra konklusjonene. Testen er tilgjengelig online her, men full tilgang krever abonnement.

Test.se
Den svenske forbrukerportalen Test.se har spesialiseret seg i å samle og sammenligne publiserte tester fra svenske ekspertpanel. Portalen fortolker resultatene og drar konklusjoner og anbefalinger ut fra dem. Det blir vanligvis gitt én spesifikk anbefaling i hver produktkategori, og det er i hovedsak dette produktet som blir omtalt. Portalen offentliggjorde sin vurdering av kjøleskap i mai 2016, og vurderingen er fritt tilgjengelig her.

24.no
Den norske shoppingportalen 24.no er en del av Mediehuset Nettavisen A/S, som tar for seg alle typer shopping. I seksjonen for hvitevarer blir det gitt en spesifikk anbefaling av hver type hvitevarer. Artikkelen om hvitevarer er fra oktober 2014, og du kan lese den gratis her.

Forbrukeranmeldelser
Offisielle og uavhengige testresultater er gode, men problemet kan noen ganger være at produktene blir testet i et kunstig miljø over en relativt kort periode. Derfor er forbrukernes egne vurderinger også svært brukbare som veiledning.

De fleste større nettbutikkene tillater at forbrukerne fritt kan uttrykke tilfredshet eller misnøye med produktene. Som regel er ikke alle enige, men hvis det er mange anbeldelser kan gjennomsnitter være et pek i riktig retning. Vi har blant annet sett på forbrukervurderinger fra www.whiteaway.no og www.skousen.no.