Kjøleskap Test – Finn de beste kjøleskapene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test 2023: Generelt viser tester at moderne kjøleskap er både strømeffektive og støysvake, men det er likevel stor forskjell på hvor mye du får for pengene.

I denne artikkelen ser vi nærmere på noen av de mest populære kjøleskapsmodellene. Vi tar utgangspunkt i publiserte tester og omtaler i nettmagasiner i Skandinavia, samt forbrukernes egne opplevelser av produktene. Nederst i artikkelen linker vi til de viktigste kildene slik at du selv har mulighet til å undersøke nærmere.

Denne kjøleskap testen inneholder:

🔸 En grundig gjennomgang av de beste testvinnende kjøleskapene på markedet.
🔸 Generelle tips for kjøp og bruk av kjøleskap.
🔸 Slik vedlikeholder du kjøleskapet.
🔸 En gjennomgang av kilder og tester vi har brukt i artikkelen.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Generelle tips til kjøp og bruk av kjøleskap

Det kan være mange elementer som spiller inn når du skal velge kjøleskap. Har du spesifikke krav til design, størrelse, farge og lignende, kan det begrense mulighetene en del. Selvsagt skal designet matche resten av kjøkkenet, og det valgte kjøleskapet må selvfølgelig også få plass der du ønsker. Her er det ofte høyden som avgjør, ettersom de fleste modellene holder seg til standardbredden på 60 centimeter.

Hvis du vil ha mest mulig kjøleskap for pengene kan det lønne seg å være fleksibel når det gjelder utseendet. Selvfølgelig kan du ha spesielle krav og preferanser, og det er greit å huske disse før du begynner å lete etter et nytt kjøleskap.

Velg et kjøleskap i passelig størrelse:
Jo større kjøleskap, jo mer strøm bruker det. Det lønner seg derfor å velge en størrelse som passer til behovet ditt. Et kjøleskap på 150-200 liter passer som regel til normal bruk for en familie på 3-4 personer. Bor du alene, kan du med fordel velge et mindre kjøleskap, mens større familier lett får bruk for 2-400 liter. I denne artikkelen har vi først og fremst sett på de litt større modellene.

Unngå innestengt og varm plassering av kjøleskapet:
Kjøleskap er alltid utstyrt med kjøle-ribber på baksiden der overskuddsvarmen blir ledet bort. Det er viktig at det er luftgjennomstrømning rundt kjøle-ribbene, ettersom kjøleskapet ellers må bruke ekstra strøm på å kjøle ned matvarene.

Her skal det helst være litt avstand til veggen, i tillegg til at en sprekk over kjøleskapet kan hjelpe med å få den varme luften ut. Hvis du plasserer skapet like ved en varmeovn, i direkte sol eller i et uvanlig varmt miljø, kommer dette også til å kreve større strømforbruk.

Vurder behovet for ekstern innstilling og avlesing:
Mange nyere kjøleskap er utstyrt med display og kontrollpanel på framsiden av kjøleskapsdøren. Dette er svært praktisk, men i daglig bruk spiller det sjelden en avgjørende rolle. Problemet er at du betaler en del ekstra for dette – så om du ønsker mest mulig kjøleskap for pengene, kan du velge å nedprioritere denne ekstra komforten.

Hold kjøleskapet lukket og bruk eventuell ekstra kjølefunksjon

Spesielt i småbarnsfamilier er det ofte en tendens til at kjøleskapet står åpent en lang stund, og dette motvirker selvsagt hele formålet. Et kjøleskap blir raskt varmt når døren er åpen, og det går både ut over matvarer og strømforbruk. Flere av testmodellene gir lyd fra seg hvis døren står åpen; en lur påminnelse hvis åpen kjøleskapsdør er et problem i familien.

Hvis du setter inn varm mat eller mange romtempererte varer i kjøleskapet, virker det på samme måte som en åpen dør. De nye matvarene blir kjølt ned langsomt og temperaturen i kjøleskapet stiger i en liten periode.

Om dette er aktuelt for deg, kan du velge et kjøleskap med ekstra superkjølefunksjon som kan settes på midlertidig. Produsentene har ulike navn på denne egenskapen, men det er ofte tydelig hva som menes.

Velg et strømsparende kjøleskap ut fra energimerkingen:
I dag er det et krav at alle kjøleskap skal være energimerkede. De som bruker minst strøm har energimerke A++ eller A+++, og de aller fleste nyere modellene ligger i dette området. Som tommelfingerregel kan du regne med at du i et stort kjøleskap sparer 30-50 kroner årlig per trinn på energiskalaen. Et stort A+++ kjøleskap kan altså spare deg for 100-150 kroner i året sammenlignet med at A-merket – eller enda mer hvis du skifter fra en eldre modell.

På en annen side er det ikke avgjørende om det er A med 2 eller 3 plusser. Forskjellen på 30-50 kroner årlig veier ikke opp for en stor merinvestering, så her kan du eventuelt la andre elementer avgjøre det endelige valget ditt.

Maden holder seg best ved lave temperaturer:
Mange har innstilt kjøleskapet til en temperatur på 6-8 grader, som ifølge ekspertene altfor varmt. Dette er kanskje en vane som kommer fra kjøleskap fra gamle dager, der strømforbruket i stor grad ble påvirket av temperaturen. Med et nyere kjøleskap kan du trygt sette ned temperaturen til 3-4 grader, som gir bedre holdbarhet på maten og ikke koster særlig mer på strømregningen.

Noen av de testede modellene har svært presise innebygde termometer, men hvis du vil ha en helt nøyaktig måling av matens reelle temperatur, kan du sette et glass vann midt i kjøleskapet og måle temperaturen på vannet etter noen timer.


Unngå bakterier i kjøleskapet

For å opprettholde god matvarehygiene i kjøleskapet, er det veldig viktig å holde kjøleskapet rent og kontrollere at det er riktig temperatur. Hvor i kjøleskapet du setter maten har også stor betydning.

Rengjøring er spesielt viktig, siden det er mange gjemmesteder for bakterier i kjøleskapet som er lett å overse, selv når man skal gjøre rent. Bakterier trives spesielt i kjøleskapets avløpsrenne, som sitter bakerst i kjøleskapet. Her er det både væske og matrester som gir gunstige forhold for bakterier.

Plasserer du mat på bakerst i kjøleskapet inntil avløpsrennen, kan bakterier enkelt overføres. Ifølge flere tester, kan avløpsrennen i kjøleskapet være en av de mest skitne stedene i hjemmet, nettopp fordi det er så lett å overse fordi mange ikke gjør den ren.

Er du slapp med rengjøringen, kan det i ekstreme tilfeller danne seg grobunn for mugg. Mugg er ofte sett i små sprekker eller lister, som for eksempel i avløpsrennen – så se nøye etter og vær grundig med rengjøringen. Hvis kjøleskapet er angrepet av mugg, synes det ofte som små prikker i grått og svart. Hvis disse beleggene er synlig, er det viktig med en grundig rengjøring av hele kjøleskapet – ikke bare der du kan se mugg.

Bakterier i maten

Jord på grønnsaker er en stor kilde til bakterier i kjøleskapet. Bakterier fra jordrester kan enkelt overføres til andre matvarer i kjøleskapet, så det er viktig at eventuelle jordrester vaskes av grønnsakene før de settes i kjøleskapet. I tillegg er det også viktig at grønnsaker holdes adskilt fra kjøttet, slik at de to typene mat ikke kommer i kontakt med hverandre.

Rått kjøtt og fersk fisk bør også håndteres med forsiktighet og pakkes i lukkede beholdere. Begge er gode leveområder for bakterier og bør derfor beskyttes så godt som mulig. Ferskt kjøtt og fisk bør holdes atskilt fra andre matvarer og være på det kaldeste stedet i kjøleskapet. Avhengig av kjøleskapet du har, er dette ofte i bunnen av kjøleskapet – men ikke i grønnsaksskuffen.

Det spiller også en rolle hvor du plasserer melk i kjøleskapet: Melk er svært følsom for temperatursvingninger og selv om den passer perfekt i kjøleskapsdøren, er ikke dette den beste plasseringen. Melken bør i en kaldeste delen av kjøleskapet.

I tillegg til stor temperaturfølsomhet, bør melk holdes atskilt fra sterkt luktende mat som løk, purre og selleri. Lukten kan nemlig smitte av, slik at melken får en merkelig smak, selv om den ikke er åpnet ennå. Melkekartonger er nemlig væsketette, men ikke lufttette. Du kan vanligvis oppnå mye ved å sortere maten i kjøleskapet og holde forskjellige typer mat atskilt. Dermed kan ikke bakterier flytte seg fra én type mat til en annen, og du vil ofte oppleve at maten holder seg bedre og lengre.

Slik vedlikeholder du kjøleskapet

Passer du godt på kjøleskapet ditt, blir strømregningen mindre og levetiden lengre.

Dårlig vedlikehold av apparater som kjøleskap, kan ifølge danske Bolius, huseiernes kunnskapssenter, gi et energiforbruk som er 20% høyere enn det ville vært ved regelmessig vedlikehold. Husker du for eksempel å tørke støv av ribbene på baksiden av kjøleskapet 1 gang i året, sliter du mindre på kondensatoren i kjøleskapet. Ribbene hjelper kjøleskapet å kvitte seg med varmen, og er de støvete blir det unødvendig vanskelig for kjøleskapet å kvitte seg med varmen. Da arbeider kondensatoren unødvendig mye og strømregningen blir unødvendig høy.

Ifølge danske Samvirke, så bør du rengjøre ribbene minst en gang i året. Da reduserer du både slitasje på kjøleskapets kondensator og reduserer strømregninga.

Sørger du for å holde kjøleskapet pent og rent på innsiden, vil dette også ha en effekt på kjøleskapets levetid og energiforbruk. Sørger du for å kaste gamle matvarer, vil dette komme hygienen og strømforbruket til nytte. Desto mer mat du har i kjøleskapet, desto mer energi må kjøleskapet bruke for å avkjøle matvarene.

Slik holder kjøleskapet seg lenger

Det beste du kan gjøre for å forlenge levetiden på kjøleskapet ditt er å sikre at ribbene på baksiden av kjøleskapet blir støvet av. For mest effektive rengjøring anbefales det at du først støvsuger ribbene og deretter tørker av med varmt vann og såpe. Bolius har 3 konkrete anbefalinger:

1) Tørk støv av kjøleribbene og kompressoren, hvis den er tilgjengelig.

2) Rengjør tetningslisten regelmessig og sjekk om den er tett.

3) Sørg for å holde avløpsrennen og avløpshullet rent, slik at fuktighet kan renne ut.

Som utgangspunkt bør du rengjøre kjøleskapet annenhver måned eller etter behov. Hvis du behandler kjøleskapet godt og gir regelmessig vedlikehold, sikrer dette også dine rettigheter i reklamasjonstiden. Det er derfor lurt å alltid lese bruksanvisningen, siden det ofte følger med råd om hvordan du best vedlikeholder kjøleskapet ditt.


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke kjøleskap er best i test?

Electrolux ERF4114AOW og Electrolux ERF4114AOX

🤓 Hvordan testes kjøleskapene?

Kjøleskapene testes på deres evne til å opprettholde den optimale temperaturen – også når temperaturen i omgivelsene endrer seg. I tillegg ses det på energiforbruk, støynivå og brukervennlighet.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg gå etter?

Energiskalaen for kjøleskap går fra A+++ til D. Det er anbefalt av energimyndighetene at du velger en modell i energiklasse A+++.


Kjøleskaps Test – Kilder vi har brukt i denne artikkelen

I denne artikkelen har vi gjennomgått en rekke tester fra skandinaviske testlaboratorier, sett på ulike medieomtaler og latt forbrukerne dele meninger via anmeldelser og kommentarer. Nedenfor ser du en kort oversikt over kildene vi har brukt i denne artikkelen:

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön er Sveriges mest velansette forbrukermagasing, og her testet de i oktober 2015 ti av de mest populære kjøleskapene. Ble den svenske testen delt opp i områdene funksjon, energiforbruk, brukervennlighet, støy og kvalitetsinntrykk med passende underpunkter.

Råd & Rön gir en konkret karakter på hvert av de punktene som er undersøkt, og legger det sammen til en samlet karakter for hver modell. Resultatene er praktisk satt opp i en interaktiv tabell der du kan filtrere og sortere etter ønske. Magasinet har unnlatt å fortolke resultatene og vurdere produktene subjektivt, så her må du selv dra konklusjonene. Testen er tilgjengelig online her, men full tilgang krever abonnement.

Test.se 🇸🇪
Den svenske forbrukerportalen Test.se har spesialiseret seg i å samle og sammenligne publiserte tester fra svenske ekspertpanel. Portalen fortolker resultatene og drar konklusjoner og anbefalinger ut fra dem. Det blir vanligvis gitt én spesifikk anbefaling i hver produktkategori, og det er i hovedsak dette produktet som blir omtalt. Portalen offentliggjorde sin vurdering av kjøleskap i mai 2016, og vurderingen er fritt tilgjengelig her.

24.no 🇳🇴
Den norske shoppingportalen 24.no er en del av Mediehuset Nettavisen A/S, som tar for seg alle typer shopping. I seksjonen for hvitevarer blir det gitt en spesifikk anbefaling av hver type hvitevarer. Artikkelen om hvitevarer er fra oktober 2014, og du kan lese den gratis her.

Forbrukeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Offisielle og uavhengige testresultater er gode, men problemet kan noen ganger være at produktene blir testet i et kunstig miljø over en relativt kort periode. Derfor er forbrukernes egne vurderinger også svært brukbare som veiledning.

De fleste større nettbutikkene tillater at forbrukerne fritt kan uttrykke tilfredshet eller misnøye med produktene. Som regel er ikke alle enige, men hvis det er mange anbeldelser kan gjennomsnitter være et pek i riktig retning. Vi har blant annet sett på forbrukervurderinger fra www.whiteaway.no og www.skousen.no.


Andre relevante tester 🔎

I tillegg til denne generelle testen av kjøleskap, har du også mulighet til å lese en rekke andre relaterte tester som kanskje kan være nyttige når du ser etter nytt kjøleskap.

Vi har utarbeidet en rekke artikler som fokuserer spesifikt på kjøleskap av forskjellige merker. I disse artiklene har vi samlet de testvinnende kjøleskapene fra forskjellige merker, i tillegg til at vi har samlet en rekke alternative testvinnende kjøleskap fra andre anerkjente merker. Du kan for eksempel lese vår test av Electrolux kjøleskap hvor vi har samlet de beste kjøleskapene fra Electrolux.

Vi har også utarbeidet en test av Liebherr kjøleskap hvor du kan finne en stor samling testvinnende kjøleskap. Du finner naturligvis også en prissammenligning av de forskjellige modellene.

Hvis du har mindre plass i huset eller leiligheten din, eller bare leter etter et mindre kjøleskap til hytta, så kan du med fordel lese vår test av minikjøleskap. Her har vi samlet de beste minikjøleskapene på markedet. Vi har samlet testvinnere fra den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Hvis du heller er på jakt etter et større kjøleskap, kan du med fordel lese vår test av amerikanske kjøleskap.

Om du er på utkikk etter å kjøle vinene dine kan du lese mye mer om vinkjøleskap i vår store test av vinkjøleskap. I denne artikkelen finner du også gode råd om ideelle temperaturer til vinene dine, hvordan du best dekanterer vinen din og mye mer.


 Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Liebherr SK 4260

Liebherr SK 4260 køleskab

.
Dette kjøleskapet fra Liebherr utmerker seg på flere områder. Her er det først og fremst snakk om et stort kjøleskap med stor kapasitet på 381 liter. Det vil passe godt til en større husholdning på 5-6 personer. Selv om kjøleskapet er romslig, er innredningen fleksibel og oversiktlig slik at all plassen kan utnyttes. Her finnes det både hyller og skuffer slik at det er plass til alle slags matvarer.

Derfor er denne modellen toppscorer

I tillegg til Liebherr SK 4260 sin store romslighet og gode innredning, har den også god LED-belysning som fremmer oversiktligheten ytterligere. Liebherr SK 4260 er et miljøvennlig kjøleskap i energiklasse A++, som er en av de beste miljøklassene på markedet. Både forbruker og miljø vil derfor kunne dra nytte av dette kjøleskapet.

Ettersom det her er snakk om et romslig kjøleskap vil man som forbruker kanskje benytte det til å kjøpe inn matvarer til flere dager av gangen. Derfor er det viktig med en jevn og velfungerende temperatur, og til dette formålet har Liebherr SK 4260 ventilert kjøling som sørger for at temperaturen er jevn på alle hyllene. Temperaturstyringen er elektronisk, som gir mulighet til å stille inn nøyaktig temperatur.

Liebherr SK 4260 er designet i en flott hvit farge.


Electrolux ERF4114AOW

Testvinner hos svenske Råd & Rön

Electrolux ERF4114AOW

.
Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön utførte en test av denne modellen, hvor den vant over de 9 andre testkandidatene.

På tross av det flotte resultatet er dette ikke et dyrt kjøleskap. Electrolux ERF4114AOW ligger midt på treet hva gjelder pris i begge testene. Testpanelene var svært enige i vurderingen av egenskapene til kjøleskapet, og det klarer seg svært bra på stort sett alle målte områder.

Derfor er Electrolux ERF4114AOW en testvinner

Dette kjøleskapet får toppkarakter for brukervennlighet og meget støysvak drift. Modellen utmerker seg ved lavt strømforbruk med A++ merking.

En stor fordel ved Electrolux ERF4114AOW er kapasiteten er på hele 395 liter, som ligger godt over gjennomsnittet for lignende modeller i samme prisklasse. På tross av stort volum og lavt støynivå kjøler denne modellen svært effektivt.

Det eneste er at du bare kan stille inn temperaturen inni selve kjøleskapet. Derfor får det middelkarakter på dette feltet, men det er fremdeles godkjent sammenlignet med andre kjøleskap på markedet.


Electrolux ERF4114AOX

kylskap-electrolux-erf4114aox

.

Dette kjøleskapet hører til blant de romsligere kjøleskapene på markedet, for modellen har en kapasitet på 387 liter. Dette passer godt til en stor familie på 5-6 personer. For å utnytte plassen maksimalt finnes det 5 hyller i tillegg til en flaskehylle som holder flaskene på plass. De fleste hyllene er justerbare og det finnes også skuffer til oppbevaring.

Derfor er denne modellen testvinner

Electrolux ERF4114AOX har mange gode egenskaper. Utover den fleksible innredningen er modellen veldig temperaturstabil og har flere gode funksjoner. Disse funksjonene sørger for optimal temperatur for matvarene. Dette inkluderer blant annet ventilert kjøling med FreeStore, som betyr at det sikres en jevn temperatur i hele kjøleskapet. Modellen har også funksjonen SuperKjøl som kan aktiveres for å senke temperaturen i en kort periode. Dette er ideelt dersom man nettopp har satt inn nye matvarer som ikke er kalde.

Electrolux ERF4114AOX er et selvavisende kjøleskap i tillegg til at det har en feriefunksjon som setter modellen i hvile under ferien. Da unngår man eventuell mugg samtidig som matvarer som grønnsaker holdes friske lengre.

Electrolux ERF4114AOX er også et miljøvennlig kjøleskap i energiklasse A++, som ligger øverst på skalaen.

Electrolux ERF4114AOX er laget i rustfritt stål.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere