Kjøleskap med fryser test 2019 – De beste modellene ifølge ekspertene – Testvinner guide

0

Denne artikkelen handler om tester av ulike testvinnende kjøleskap med fryser slik at man som forbruker kan få best mulig oversikt over utvalget som finnes på markedet. 

Her er det snakk om flere forskjellige kjøleskap med fryser som er blitt testet i offisielle eksperttester. Ekspertpanelene består av det danske Forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Etter gjennomgangen av hvert kjøleskap med fryser kommer vi med noen avsnitt med gode råd i forbindelse med mat, holdbarhet og frysing.

Dersom man vil lese mer om testene og testkildene så finnes det en liste med linker til de undersøkelsene vi henviser til nederst i denne artikkelen.

I denne testen av kjøleskap med fryser finner du:
🔶 Oversikt over flere anmelderroste kjøleskap med fryser
🔶 Guide til riktig oppbevaring av matvarer
🔶 Informasjon om hvor lenge matvarene kan holde seg
🔶 Gode råd til frysing av matvarer
🔶 Informasjon om hvordan man stiller inn et kjøleskap med fryser riktig
🔶 Informasjon om hvor lenge fryseren kan klare seg ved strømbrudd
🔶 Guide til å forstå energimerket
🔶 Gjennomgang av de testene vi har undersøkt samt linker til eventuell videre lesning

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men heller samler resultater fra upartiske tester slik at forbrukeren lett kan skaffe seg en oversikt over de beste produktene på markedet.

Kjøleskap med fryser test 2019 – Her er de 4 beste modellene

Hos Forbrukerliv har vi analysert diverse anerkjente eksperttester og samlet de kjøleskapene med fryser med best anmeldelser her. I de grønne boksene under produktnavnet kan du se hvem som har anmeldt produktet og hvordan det har klart seg i testen.

Vi har også inkludert en prissammenligning under hvert produkt slik at du raskt og enkelt kan danne deg en oversikt over hvor du finner ditt nye kjøleskap med fryser til best pris.


Electrolux EN3791MOX

✅ God anmeldelse hos det danske Forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Electrolux EN3791MOX

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 599,00 Kr. 0,00 Kr. 9 599,00 Kr. Les mer
9 599,00 Kr. 0,00 Kr. 9 599,00 Kr. Les mer
9 699,00 Kr. 0,00 Kr. 9 699,00 Kr. Les mer

 

Modellen Electrolux EN3791MOX passer til en familie på 3-4 personer. Kjøleskapskapasiteten er på 228 liter, mens fryserkapasiteten ligger på 91 liter. Derfor er det rikelig med plass til en gjennomsnittlig stor familie.

Electrolux EN3791MOX er en mindre avansert modell da den ikke er utstyrt med like mange funksjoner som mange andre modeller. Den er imidlertid utstyrt med alle de funksjonene og egenskapene som man har bruk for når det kommer til et kjøleskap med fryser.

Både det danske Forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har testet denne modellen, og begge instansene er imponerte over hvor bra den er på de fleste av de testede parameterne. Derfor har de også endt med å gi denne modellen gode anmeldelser.

Modellen er energibesparende, noe som ikke bare er en fordel for lommeboka, men også for miljøet. Denne modellen er plassert i energiklasse A++.

Kan fryse og kjøle matvarer på kort tid 

Med ElectroluxEN3791MOX er det mulig å både kjøle og fryse matvarer på kort tid. Modellen er utstyrt med funksjonene SuperKjøl og SuperFrys – som henholdsvis fungerer både i kjøleskapet og i fryseren.

Med SuperKjøl kan man senke temperaturen i kort tid dersom man for eksempel ikke vil at matvarene skal tine. Dette kan være en god idé dersom man har handlet inn mye på én gang. Med SuperFrys-funksjonen blir nedfrysningsprosessen «speedet» opp da fryserens temperatur ikke vil stige, men heller synke. Den raske nedfrysningsfunksjonen stiller seg automatisk tilbake til den normale innstillingen når prosessen er ferdig.

I tillegg til funksjonene SuperKjøl og SuperFrys så har ElectroluxEN3791MOX også en 0-graders sone hvor man kan oppbevare et vell av ulike matvarer. Denne sonen er god til matvarer som må holde seg friske. I tillegg til dette så øker også sonen holdbarheten på de ulike matvarene da temperaturen holder seg lav.

MultiFlow-teknologi sørger for en frisk oppbevaring 

Modellen Electrolux EN3791MOX sørger for at alt innholdet i kjøleskapet holder seg ferskt da luftfuktigheten holder seg jevn og nøyaktig på grunn av TwinTech FrostFree med Multi-Flow-funksjonen. Det betyr at matvarene kan holde seg lengre, og at de vil bevare ferskheten.

Dersom man vil plassere en bestemt vare enten bare nederst eller kun øverst i kjøleskapet, sørger MultiFlow-teknologien for at temperaturen fordeles jevnt og nøyaktig.

Modellen er også utstyrt med et TasteGuard luftfilter som renser luften slik at den alltid er ren og frisk. Med modellens kullfilter beholdes luften frisk og ren, noe som er en stor fordel for matvarene da lukten av de ikke så lett vil smitte over på den andre maten – uansett om den er pakket inn eller ikke.

Praktisk modell med god belysning 

Electrolux EN3791MOX er en praktisk modell med en god belysning som sørger for at man raskt og enkelt kan finne akkurat det man leter etter i kjøleskapet eller fryseren. Med modellens LED-belysning er det mulig å sjekke selv mørke hjørner i fryseren eller kjøleskapet uten problemer.

I tillegg til dette er Electrolux EN3791MOX et praktisk kjøleskap med fryser da det er selvavisende. Det vil si at man slipper å avise fryseren da den selv sørger for å gjøre det når det trengs.

Spesifikasjoner ved Electrolux EN3791MOX – mål 
🌀 Høyde: 2005 mm
🌀 Bredde: 595 mm
🌀 Dybde: 647 mm
🌀 Vekt: 74 kilo 

Spesifikasjoner ved Electrolux EN3791MOX – nøkkelopplysninger 
🔴 Type: Kjøleskap med fryser
🔴 Kapasitet kjøleskap: 243 liter
🔴 Kapasitet fryser: 91 liter
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiforbruk pr. år: 254 kWh
🔴 Lydnivå dB(A): 43 dB
🔴 Spenning (V): 230 volt 

Fordeler ved Electrolux EN3791MOX:
🔵 Automatisk avising
🔵 Utstyrt med SuperKjøl og SuperFrys
🔵 Energibesparende modell
🔵 Separate kjølesystemer
🔵 LED-belysning


AEG RCB63727OW

✅ God anmeldelse hos det danske Forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

AEG RCB63727OW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
12 599,00 Kr. 0,00 Kr. 12 599,00 Kr. Les mer
12 599,00 Kr. 0,00 Kr. 12 599,00 Kr. Les mer
12 599,00 Kr. 0,00 Kr. 12 599,00 Kr. Les mer

 

Ved kjøp av et nytt kjøleskap med fryser bør man velge en modell som har de mest nyttige funksjonene og egenskapene. Det har modellen AEG RCB63727OW – som også har fått gode anmeldelser og vurderinger av ekspertene fra det danske Forbrukerrådet Tænk samt den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Forbrukerorganisasjonen Råd & Rön og Forbrukerrådet Tænk har testet og anmeldt AEG RCB63727OW. Begge instansene har gitt modellen gode anmeldelser. De har vurdert modellen på flere forskjellige parametere hvor den har scoret godt på alle de testede områdene.

Uansett om man har et hvitt kjøkken eller et kjøkken i rustfritt stål så er denne modellen et godt alternativ. Den finnes både med en front i rustfritt stål og en front i hvitt slik at man kan velge det som passer best inn i den eksisterende innredningen på kjøkkenet.

Modellen har en kapasitet på 250 liter i kjøleskapet, og en kapasitet på 91 liter i fryseren – noe som passer til en familie på 3 til 4 personer. I tillegg til dette er denne modellen også energibesparende da den er plassert i energiklasse A++.

Modell med god belysning og elektronisk temperaturstyring 

Modellen fra AEG er et kjøleskap med fryser som har en elektronisk temperaturstyring. Det betyr at man ikke trenger å bekymre seg for om temperaturen er stilt inn riktig eller galt. Denne modellen vil nemlig alltid sørge for at temperaturen er optimal i forhold til innholdet. Temperaturstyringen er utstyrt med flere LED-indikatorer som gjør det enklere å følge med.

I tillegg til å være utstyrt med en elektronisk temperaturstyring så har modellen AEG RCB63727OW også en god belysning. I denne modellen er det ikke satt inn vanlige pærer, men med en LED-belysning. Det vil si at belysningen er kraftig nok til at man lett kan finne det man trenger når man har det travelt, og den er i tillegg også energibesparende og holdbar.

Modell med automatisk avising og MultiAir Flow-teknologi 

Modellen AEG RCB63727OW er en modell med selvavising, derfor slipper man å ta seg av avisingen på egenhånd. Denne modellen aviser nemlig seg selv slik at man slipper å gjøre det manuelt. Dette er ikke bare tidsbesparende, men også praktisk da modellen automatisk sørger for å gjøre det når det trengs.

I tillegg til dette har modellen også en MultiAir Flow-teknologi, derfor finnes det en ventilert kjøling på alle nivåene i kjøleskapet. Denne kjøleteknologien sørger for at alle matvarer oppbevares på best mulig måte med tanke på luftsirkulasjon, fuktighet og temperatur. Luftsirkulasjonen i kjøleskapet sørger for at alt innholdet bevarer ferskheten da temperaturen vil holdes jevn uten for mye svingninger.

Kjøleskap med fryser med funksjonene SuperFrys og SuperKjøl 

De to funksjonene SuperFrys og SuperKjøl er optimale for forbrukere som vil kjøle eller fryse matvarer enkelt, raskt og effektivt. Det har man nemlig mulighet til med disse to funksjonene.

Med SuperFrys kan man fryse store mengder med matvarer på én gang uten å måtte tine andre matvarer. Fryserens temperatur vil falle til ca. -24 grader i løpet av de neste 48 timene, deretter vil temperaturen gå tilbake til den vanlige innstillingen.

Med SuperKjøl-funksjonen vil temperaturen i kjøleskapet senkes i en kort tid. Temperaturen vil falle til ca. 2 grader i løpet av de neste 6 timene, deretter vil den normale temperaturen opprettholdes igjen. Ved bruk av denne funksjonen vil temperaturen senkes raskt og effektivt slik at matvarene ikke tines.

Avtakbare hyller i herdet glass og CleanAir Control Filter 

Med AEG RCB63727OW får man et kjøleskap med fryser som har avtakbare hyller i herdet glass, noe som er praktisk dersom man vil flytte rundt på innholdet.  På denne måten kan man selv ta hyllene ut og inn avhengig av hvor mye plass man trenger – eller ikke trenger.

Denne modellen er også utstyrt med et CleanAir Control Filter som holder luften i kjøleskapet frisk og ren. Luften renses hele tiden takket være kullfilteret, derfor fjernes lukt med én gang. Matvarene vil hverken smake eller lukte av hverandre – uansett om de er pakket inn eller ikke.

Sist, men ikke minst, har AEG RCB63727OW en 0-graders sone som er ideell til å holde matvarer ferske i en lengre periode. Denne sonen kan brukes til et vell av ulike matvarer, og vil hjelpe til med å øke holdbarheten. Luftfuktigheten og temperaturen i kjøleskapet vil justeres jevnlig dersom innholdet har bruk for det.

Spesifikasjoner ved AEG RCB63727OW – mål 
🌀 Høyde: 2005 mm
🌀 Bredde: 595 mm
🌀 Dybde: 647 mm
🌀 Vekt: 78 kilo

Spesifikasjoner ved AEG RCB63727OW – nøkkelopplysninger 
🔴 Type: Kjøleskap med fryser
🔴 Kapasitet kjøleskap: 250 liter
🔴 Kapasitet fryser: 91 liter
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiforbruk pr. år: 264 kWh
🔴 Lydnivå dB(A): 43 dB
🔴 Spenning (V): 230 volt 

Fordeler ved AEG RCB63727OW:
🔵 God kjøleskapskapasitet på 250 liter
🔵 Energibesparende modell
🔵 Renser luften slik at den alltid er frisk og ren
🔵 Modell med selvavising
🔵 Utstyrt med SuperKjøl og SuperFrys


Electrolux EN3791MOW 

✅ God vurdering hos det danske Forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Electrolux EN3791MOW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
12 599,00 Kr. 0,00 Kr. 12 599,00 Kr. Les mer
12 599,00 Kr. 0,00 Kr. 12 599,00 Kr. Les mer
12 599,00 Kr. 0,00 Kr. 12 599,00 Kr. Les mer

 

Electrolux EN3791MOW er et kjøleskap med fryser som er blitt testet av flere ekspertpaneler. Dette inkluderer blant annet det danske Forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. De har vurdert og testet modellen med tanke på flere forskjellige parametere. Denne modellen klarte seg godt på alle de testede områdene, derfor endte begge ekspertkildene med å gi Electrolux EN3791MOW gode vurderinger.

Med denne modellen får man flere valgmuligheter dersom man vil ha en bestemt farge på kjøkkeninnredningen. Man har nemlig mulighet til å velge mellom en front i enten rustfritt stål eller hvitt, avhengig av hva man vil ha og hva man trenger. Modellen har et moderne og stilrent utseende i begge farger.

Electrolux EN3791MOW er imidlertid en modell som har mer å by på enn bare et flott design. Dette er nemlig en energibesparende modell som ikke bare er snill mot lommeboken – den tar også hensyn til miljøet da den er plassert i energiklasse A++.

Modellens kjøleskapskapasitet ligger på 228 liter, mens fryserkapasiteten ligger på 91 liter. Derfor passer den godt til en familie på mellom 3 til 4 personer.

Gode oppbevaringsforhold, 0-graders skuffe og ventilerende kjøleteknologi 

Modellen Electrolux EN3791MOW er utstyrt med en 0-graders skuff hvor man kan oppbevare alt ifra kjøttpålegg til ferske grønnsaker eller en god biff. Denne skuffen sørger for at alle matvarer holder seg lengre. Både kjøleskapets temperatur og fuktighet vil justere seg etter innholdet.

Electrolux EN3791MOW er en modell som også er utstyrt med en ventilert kjøling som kjøler ned kjøleskapets ulike nivåer. Med modellens ventilerende kjøleteknologi vil alle matvarene oppbevares på best mulig måte, derfor er dette et kjøleskap med fryser hvor man trygt kan stole på at kvaliteten på matvarene beholdes under oppbevaring.

Modellen har en luftsirkulasjon som sørger for at matvarene kan holdes ferske lengre. Temperaturen vil holde seg jevn med kun mindre svingninger.

Utstyrt med SuperKjøl og SuperFrys-funksjoner 

Electrolux EN3791MOW er utstyrt med de to funksjonene SuperKjøl og SuperFrys. Disse er nyttige å ha dersom man vil kjøle eller fryse ned matvarer raskt og enkelt. SuperKjøl-funksjonen finner man i kjøleskapet, og den er enkel å bruke dersom man vil kjøle ned matvarer raskt uten å tine de andre. Denne funksjonen vil senke temperaturen i kjøleskapet i en kort periode.

Med fryserens SuperFrys-funksjon er det mulig å fryse ned matvarer både enkelt, raskt og effektivt. Funksjonen setter fart på nedfrysningsprosessen, derfor går det ekstra raskt. På denne måten vil man unngå at enkelte matvarer i fryseren tines – samtidig som man kan fryse ned de matvarene man har bruk for raskt og enkelt.

I tillegg til disse to funksjonene så er kjøleskapet utstyrt med et TasteGuard luftfilter. Dette filteret består av et kullfilter som sørger for å rense luften i kjøleskapet. Det vil si at luften ikke bare vil være frisk og ren, men matvarene vil heller ikke hverken smake eller lukte av hverandre.

Et fleksibelt kjøleskap med fryser med praktiske funksjoner 

Dette fleksible kjøleskapet med fryser fra Electrolux har LED-belysning i både kjøleskapet og fryseren. Dette gjør det raskt og enkelt å skaffe seg en god oversikt over innholdet – også alt det som er plassert bakerst mot veggen. LED-belysningen er ikke bare smart; den er også praktisk da den er både energibesparende og holdbar i og med at man slipper å skifte ut pærene så ofte.

Denne modellen er praktisk fordi den sørger for å avise seg selv. Det betyr at man slipper å måtte avise fryseren på egenhånd da den tar seg av dette helt selv. Den sørger for å gjøre det regelmessig, derfor slipper man også å holde et øye med når det er på tide å avise fryseren igjen.

Electrolux EN3791MOW er utstyrt med fleksible glasshyller som er større enn standardhyllene man som regel finner i andre kjøleskap med fryser. Disse hyllene er nemlig større både i dybden og i bredden, derfor er det mulig å plassere flere ting på hvert nivå enn man hadde fått til med andre hyller.

Spesifikasjoner ved Electrolux EN3791MOW – mål 
🌀 Høyde: 2005 mm
🌀 Bredde: 595 mm
🌀 Dybde: 647 mm
🌀 Vekt: 77 kilo 

Spesifikasjoner ved Electrolux EN3791MOW – nøkkelopplysninger
🔴 Type: Kjøleskap med fryser
🔴 Kapasitet kjøleskap: 228 liter
🔴 Kapasitet fryser: 91 liter
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Energiforbruk pr. år: 264 kWh
🔴 Lydnivå dB(A): 43 dB
🔴 Spenning (V): 230 volt

Fordeler ved Electrolux EN3791MOW:
🔵 Energibesparende modell
🔵 Selvavisende modell
🔵 Utstyrt med de to funksjonene SuperKjøl og SuperFrys
🔵 0-graders skuffe
🔵 Holder luften frisk og ren med et TasteGuard luftfilter


Smeg FC370X2PE

✅ Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön
✅ Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Smeg FC370X2PE

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 499,00 Kr. 0,00 Kr. 9 499,00 Kr. Les mer
10 975,00 Kr. 0,00 Kr. 10 975,00 Kr. Les mer
10 975,00 Kr. 0,00 Kr. 10 975,00 Kr. Les mer

 

Modellen Smeg FC370X2PE er blitt inkludert i 2 ulike tester av kjøleskap med fryser. Her er det snakk om både den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön og det danske forbrukerrådet Tænk. Begge instansene har testet modellene på parametere som design, brukervennlighet miljø og nedkjøling. Smeg FC370X2PE klarer seg godt i begge testene og får gode anmeldelser.

Kjøleskap med god størrelse

Smeg FC370X2PE har et kjøleskap med en romslighet på 219 liter. Derfor vil denne modellen være fordelaktig til en mellomstor familie på 2 til 3 personer. Modellen vil også være et godt valg for den forbrukeren som bryr seg om miljøet, for Smeg FC370X2PE ligger i energiklasse A++, som er den nest beste energiklassen som finnes på markedet. På den måten sparer man både på strømmen og miljøet.

Smeg FC370X2PE kommer med en flott overflate i rustfritt stål som gir modellen et flott design i en grå farge.

Kjøleskap med gode funksjoner

Smeg FC370X2PE hører til blant de moderne og intelligente kjøleskapene. Modellen har blant annet en ventilert kjølefunksjon som gjør at den sørger for å holde en jevn, stabil og kald temperatur i hele kjøleskapet. Modellen har en elektronisk temperaturstyring som gjør at man lettere kan regulere temperaturen.

Det elektroniske displayet samt LED-belysningen bidrar til at man både får bedre oversikt og brukervennlighet. Smeg FC370X2PE er fleksibelt innredet med 2 justerbare glasshyller og en grønnsaksskuff samt en flaskehylle. I døren finnes det også en justerbar hylle og en hylle til flasker og oppbevaring av egg.

Stor fryser

Smeg FC370X2PEs fryser har en stor kapasitet på 99 liter, noe som gjør at man kan oppbevare mange matvarer her. Fryseren på Smeg FC370X2PE har en nedfrysningskapasitet på hele 18 kilo om dagen, og for å sikre at ferske matvarer ikke forstyrrer det kalde klimaet i fryseren, har Smeg FC370X2PE også en hurtigfrysings-funksjon. Smeg FC370X2PEs fryser består av 1 rom med en hylle, og 3 oppbevaringsskuffer.

Utvalgte fordeler ved Smeg FC370X2PE:
🔵 Modell med god kapasitet
🔵 Energiklasse A++
🔵 Ventilert kjøling i kjøleskapet
🔵 God oversiktlighet med LED-lys og elektronisk temperaturstyring
🔵 Fryser med hurtignedfrysings-funksjon 


Oppbevaring av matvarer i kjøleskapet

Oppbevaring av matvarer i kjøleskapet

Når man kommer hjem og er sliten etter en lang dag, tenker man neppe over hvordan man legger inn matvarene i kjøleskapet. Whiteaway.com forklarer at det faktisk er store temperaturforskjeller på de ulike hyllene i kjøleskapet.

Dersom man vil være sikker på at alle matvarene oppbevares ved samme temperatur så kan det være lurt å investere i et kjøleskap med ventilering som sikrer en jevn temperatur i hele kjøleskapet ved hjelp av et ventilasjonssystem. Dersom man ikke har et kjøleskap med ventilering, kan man som en tommelfingerregel huske på at varmen stiger oppover i kjøleskapet. Det betyr at de øverste hyllene er minst kalde.

Har man kjøleskap uten ventilering, bør man gjøre følgende:

Øverste hyller: Plasser frukt og grønt øverst i kjøleskapet – selv om mange er vant til å gjøre det motsatte. Da gjemmes de ikke bort i en skuff slik at de lett kan glemmes. Det samme gjelder ost og smør, som har det best der det ikke er kaldest.

Nederste hyller: Det er som regel kaldest nederst i kjøleskapet. De matvarene som fort blir dårlige bør derfor plasseres der. Her er det snakk om melk, kjøtt, fisk og rester etter middagen. Egg kan også med fordel plasseres her. Mange bruker kjøleskapsdøren til både melk og egg, men der finnes det ofte store temperatursvingninger.

Man bør også legge merke til at det er forskjell på frukt og grønnsaker – noen trives best i kjøleskapet, mens andre trives best på kjøkkenbenken.

Frukt og grønt som ikke skal kjøles: Epler, pærer, bananer, meloner, avokado, tomat, agurk, fersk ingefær, squash og aubergine.

Frukt og grønt som bør kjøles: Stenfrukter, bær og andre grønnsaker som ikke er nevnt ovenfor.

I tillegg til dette bør man også være oppmerksom på luftfuktigheten. Når det kommer til frukt og grønt, liker de fleste sortene en høy luftfuktighet på 90 til 95 prosent. Her kan grønnsaksskuffen være en god idé, for den holder nemlig på fukten. Det finnes også unntak som for eksempel gulerøtter – som foretrekker en lavere luftfuktighet.

Hvis man helst vil bruke grønnsaksskuffen så mye som mulig, kan man legge litt kjøkkenpapir i bunnen av skuffen. Det vil suge til seg overflødig fukt og eventuelt kondensvann.


Oversikt over matvarer og oppbevaring

Det danske forbrukerrådet Tænk har også utarbeidet en oversikt over hvordan ulike typer matvarer bør håndteres. Her er de viktigste punktene:

Melk og ost: Skal oppbevares kjølig og kan også fryses ned i små porsjoner. Yoghurt bør imidlertid ikke fryses. Oppbevar helst disse matvarene slik at lys og oksygen holdes ute – derfor i den originale emballasjen. Melk og fløte kan holde seg i 2 til 3 dager etter at man har åpnet produktet. Produkter av surmelk kan holde i 4 til 5 dager, og faste oster kan holde i opptil en måned. Dersom melkeprodukter lukter dårlig så må de kastes.

Frukt og grønt: Ta gjerne en titt på listen ovenfor om hvilke frukter og grønnsaker som bør oppbevares kjølig. Pakk gjerne om grønnsaker i kjøleskapet dersom det trengs, og vær oppmerksom på at flere typer frukt og grønt skal oppbevares separat. Her er det snakk om blant annet epler, pærer, tomater, paprika, melon, fersken, nektariner, druer, kiwi og sitrusfrukter – de utskiller nemlig stoffet etylen som kan modne og ødelegge kvaliteten på andre frukter og grønnsaker.

Kjøtt, egg og pålegg: Disse matvarene bør alltid oppbevares kjølig og i tett emballasje. Egg kan holde i mange uker, og kjøttpålegg kan holde i et par dager. Kjøtt bør helst fryses ned eller brukes i løpet av et par dager, avhengig av type. Sørg for å pakke om kjøttet dersom det skal fryses ned. Når man håndterer kjøtt så bør man være obs på bakterier som raskt utvikler seg.

Fisk: Fisk blir fort dårlig og må oppbevares kaldt. Fisk bør enten spises eller fryses ned samme dag. Vær spesielt oppmerksom på at fisk helst skal oppbevares ved 2 grader i kjøleskapet dersom man ikke spiser den samme dag den er kjøpt.

Brød: Man kan oppbevare brød i kjøleskapet slik at det holder seg ferskt lenger. På en annen side blir det fort tørt, derfor kan man også oppbevare det i romtemperatur. Dersom brødet er for gammelt så vil det begynne å mugne. Brød kan også fryses ned.

Rester: Dersom man har rester etter middagen som man vil spise senere, bør det kjøles ned raskt. Man bør pakke inn måltidet i mindre porsjoner rett etter man er ferdig med å spise, og deretter sette det i kjøleskapet eller i fryseren med én gang. En varmebehandlet rett kan holde ca. 2 til 3 dager i kjøleskapet, og 3 måneder i fryseren. Husk alltid å gjennomvarme matrester før de skal spises igjen.

Husk datomerkingen

Danske Tv2.dk forklarer at man som utgangspunkt alltid bør følge datomerkingen for å sikre at man ikke spiser bedervede matvarer. Sunn fornuft bør alltid komme først, så dersom maten lukter eller smaker dårlig – eller har en merkelig konsistens – så bør den kastes uansett om den ikke har gått ut på dato.

Husk disse essensielle hygiene-rådene: 

Man bør alltid være påpasselig når man har med mat å gjøre, forklarer danske Tv2.dk. Man bør alltid overholde de få, men viktige, reglene for god hygiene på kjøkkenet. Disse inkluderer:

Vask hender: Vask hender før, under og etter matlagingen. Når man har rørt i rått kjøtt eller uvaskede grønnsaker så bør man alltid vaske hendene slik at man ikke overfører noen sykdomsfremkallende bakterier.

Pass på oppvaskkluten: Oppvaskkluten kan fort bli en lekeplass for bakterier. Bytt de ut ofte og tørk helst hendene på kjøkkenpapir etter håndvask.

Rengjøring: Husk å holde både komfyr, bestikk og kjøkkenredskaper rene, og vask dem grundig etter bruk.

Ingen kontakt: Hold rått kjøtt og uvaskede grønnsaker unna andre matvarer – og hold de også unna hverandre. Bruk ulike skjærebrett til ulike matvarer.

Kjøl raskt ned: Matvarer har ikke godt av å være ute i varmen. Sett de i kjøleskapet eller fryseren med én gang etter innkjøp og matlaging.


Så lenge kan matvarene dine holde i fryseren

Så lenge kan matvarene dine holde i fryseren

I tillegg til rådene ovenfor om god hygiene på kjøkkenet, skriver danske Idenyt.dk at man også må huske å følge med på termostaten i kjøleskapet. Den optimale temperaturen i kjøleskapet ligger på 3 til 5 grader, og hvis man vil måle dette manuelt så kan man sette et termometer i et glass med vann og sjekke det jevnlig.

Frossen mat

Man bør også sjekke temperaturen i fryseren, og her bør den ideelle temperatur være på minus 18 grader eller kaldere. Som en tommelfingerregel så holder fete matvarer seg ferske kortere enn magre matvarer da fett blir harskt når det fryses.

Her har danske Idenyt.dk og det danske forbrukerrådet Tænk samlet en liste over hvor lenge matvarer kan holde seg i fryseren. Den skal brukes som en retningslinje, men husk alltid å bruke sunn fornuft også:

Bakverk, magert: 4-5 måneder

Bakverk, fett: 2-3 måneder

Frukt: 10-12 måneder

Grønnsaker: 6-12 måneder

Sauekjøtt: 6-8 måneder

Svinekjøtt, magert: 6 måneder

Svinekjøtt, fett: 3 måneder

Kjøttdeig: 4 måneder

Røkt kjøtt: 4-6 måneder

Pølser: 2-3 måneder

Fisk, mager: 3-6 måneder

Fisk, fet: 2-3 måneder

Fiskefarse: 1-2 måneder

Gravet og røkt fisk: 3-4 uker

Fjærkre, magert: 8-10 måneder

Fjærkre, fett: 5 måneder

Melkeprodukter: 3 måneder

Ost: 3-4 måneder

Dersom man har med frosne matvarer å gjøre så må man også tine de riktig. Dette gjelder spesielt for kjøtt, som bør tines i kjøleskap selv om det tar lenger tid enn på kjøkkenbenken. Bakteriene begynner nemlig å formere seg lynraskt når kjøttet utsettes for varme romtemperaturer.

Slik sjekker du om matvarene dine fremdeles kan spises 🍗🔍 

Danske Fødevarestyrelsen.dk forklarer at det er forskjell på merking som sier «Siste bruksdato» og «Best før».

Matvarer med «Siste bruksdato» betyr at man under ingen omstendigheter må innta varen etter datoen som er angitt. Dette er spesielt viktig når det gjelder kjøttprodukter.

Matvarer med «Best før» kan ofte godt spises etter datoen som er angitt. Her bør man lukte, se og smake på varen, og selv vurdere om den virker fersk og spiselig. Bakterier gjør ikke nødvendigvis at man blir dårlig, men man bør unngå dem så mye man kan.

Vurder selv maten

Dersom matvaren har passert «Best før» datoen så må du ikke nødvendigvis kaste den. Du kan med fordel la sansene bedømme:

Start med å lukte på varen: Er den for gammel så vil lukten ofte være sur eller harsk. Er den det så bør den kastes.

Smak på varen: Dersom maten ikke lukter vondt så kan man fortsette sjekken ved å smake litt på den. Dersom smaken er god og normal så kan man godt bruke den. Dersom smaken ikke er god, bør man heller kaste matvaren.

Gode råd om nedfrysning av matvarer 💡

Når man fryser ned en matvare så stopper utviklingen av bakterier som ødelegger maten. Bakteriene holdes i sjakk til man tiner matvaren igjen.

De danske instansene Dr.dk, KU.dk og Tænk.dk har skrevet artikler som kan veilede en til  hvordan man fryser ned mat på best mulig måte. Å fryse ned mat kan nemlig gi maten en bedre kvalitet, og det er både penger og plass å spare dersom man fryser det ned riktig. Her er de viktigste rådene:

Sjekk emballasjen: Man bør alltid pakke om kjøtt før man fryser det ned. Enkelte emballasjer fra butikken tåler nemlig ikke å fryses – de er merket med betegnelsen HO-PP. Andre typer emballasje er så isolerende at det er vanskelig for matvaren å fryses. Ekspertene fra danske Dr.dk anbefaler at man pakker om alt kjøtt for å være på den sikre siden.

Velg fryseposer: Noen har for vane å fryse ned matvarer i plastbokser. Ekspertene forklarer at fryseren må bruke mer strøm på å fryse ned større emballasjer. Velg derfor helst fryseposer til å fryse ned mat. Bokser tar også en del plass. Husk å bruke fryseposer til nedfrysning. Sjekk om posen har et merke med en kniv og gaffel – da er den beregnet til matvarer. Det kan nemlig finnes skadelige kjemikalier i andre typer plastposer.

Ikke frys ned maten på nytt: Dersom man har fryst ned matvaren én gang så bør den ikke fryses ned igjen.

Frys ned maten raskt: Både av kvalitetsmessige og sikkerhetsmessige grunner bør man fryse ned maten raskt. Det stopper bakterievekst – i tillegg til at en rask nedfrysning sørger for at maten ikke blir smakløs og tørr når man skal spise den på et senere tidspunkt.

Husk fordelingen: Dersom man fryser ned flere matvarer på én gang så bør man legge de på ulike steder i fryseren. Hvis det er snakk om store porsjoner så bør man pakke de inn i flere mindre porsjoner, for jo større porsjonene er – desto lengre tid vil det ta å fryse ned maten.

Pakk i poser uten luft: Sørg for at det er minst mulig luft i posen når maten skal fryses ned. Mindre luft fører til mindre oksidering av matvaren pluss færre frostskader på matens overflate.

Av-is fryseren: Fryseren er mest effektiv dersom den er av-iset og det ikke sitter store isklumper og rim på veggene.

Bruk nedfrysingsfunksjonen dersom det er mulig: Har man en fryser med en nedfrysingsfunksjon så bør den brukes dersom man skal fryse ned store mengder matvarer.


Slik stiller du inn fryseren din og kjøleskapet ditt til riktig temperatur

Slik stiller du inn fryseren din og kjøleskapet ditt til riktig temperatur

I en artikkel om å spare penger, skriver danske Elforbundet.dk om både kjøleskap og frysere. Her sier de at man som utgangspunkt bør stille inn kjøleskapet til 5 grader og fryseren til minus 18 grader.

Dersom man ser etter et energibesparende kjøleskap med energimerkingen A++ eller A+++, er det mye penger å spare, men dersom man velger å stille inn kjøleskapet forkaldt så kan besparelsen gå tapt. Jo lavere innstilling, desto mer strøm trenger apparatet. I tillegg til dette så er det slik at en lavere temperatur heller ikke kommer til å forlenge matvarenes levetid.

Av både miljømessige og helsemessige grunner bør man derfor jevnlig holde øye med temperaturen i både kjøleskapet og fryseren. Enkelte modeller har en elektronisk temperaturkontroll som viser temperaturen digitalt, mens andre har en gammeldags skruknapp.

Dersom man vil være helt sikker på at kjøleskapet eller fryseren har riktig temperatur så kan man med fordel legge inn et termometer og måle temperaturen – gjerne på forskjellige steder da et kjøleskap som for eksempel ikke har ventilering ikke alltid vil ha samme temperatur overalt.

Strømbrudd – så lenge kan fryseren klare seg

De fleste frysere er svært stabile, men selv en stabil fryser kan oppleve et strømbrudd. Det danske forbrukerrådet Tænk skriver at dersom strømmen går, kan frysere likevel holde på kulden lenge.

Det er imidlertid stor forskjell på hvor lenge ulike frysere kan holde på kulden. Tænk har nemlig testet dette på utvalgte modeller. De dårligste fryserne kan holde matvarene kalde i ca. 7,5 timer, mens de beste fryserne kan holde matvarene kalde i mer enn 30 timer. Mange modeller har også et varslingssystem som informerer forbrukeren dersom temperaturen i fryseren blir for høy.

Dersom man opplever et strømbrudd så er det også viktig å holde døren til fryseren lukket. Dette forlenger markant hvor lang tid fryseren kan holde på kulden. 

Guide om energimerket

energimerketNår man skal velge et nytt kjøleskap eller en ny fryser så kan det være en god idé å ta en titt på energimerket som obligatorisk er plassert på alle apparatene. Energimerket kan imidlertid være litt vanskelig å forstå, så basert på en artikkel fra Sparenergi.dk guider vi deg her slik at du kan forstå merket litt bedre:

Med energimerket er det her snakk om et firkantet merke hvor det vil stå informasjon om produsenten og modellen øverst. Under her vil det stå ulike klasser fra A+++ til D med fargekoder når det gjelder kjøleskap eller frysere. D er den dårligste energiklassen, og A+++ er den absolutt beste. Disse klassene sorteres etter farge (rød, gul, grønn), og jo grønnere modellen er, desto mer miljøvennlig er den. Danske Sparenergi.dk anbefaler at man går for en modell som har A++ eller A+++.

Whiteaway.com tilføyer at det er forskjell fra produkt til produkt hvordan skalaen ser ut. Hele skalaen går fra A+++ til G, men når det for eksempel gjelder støvsugere så vil skalaen gå fra A til G.

Det årlige energiforbruket er angitt i kWh på merket. Nederst på energimerket står kapasiteten i liter – altså hvor romslig kjøleskapet eller fryseren er – samt støynivået i desibel.

Det er stor forskjell på et kjøleskap eller en fryser i for eksempel energiklasse A og A+++. Mens A koster 330 kroner i året i strøm, så koster A+++ kun 130 kroner.

Danske Dr.dk tilføyer også at når modellene vurderes i tester, så testes de under optimale forhold. Det innebærer at for eksempel døren til kjøleskapet eller fryseren holdes lukket under hele testperioden, og det kan man neppe gjøre i hverdagen. Derfor kan energimerket også være litt misvisende av og til, da det reelle forbruket mest sannsynlig vil være litt høyere.


Kjøleskap med fryser test – brukte kilder og linker

Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön er en svensk forbrukerorganisasjon, og rådets formål er å sikre et godt forbrukerliv i Sverige. Råd & Rön arbeider med flere sider av svenskenes forbrukerliv, og dette inkluderer også tester av ulike forbrukerprodukter. Her har Råd & Rön testet 45 ulike kjøleskap med fryser.

Ønsker du å lese mer så kan du klikke på denne linken. Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement. Dersom man kun ønsker å se resultatet av én enkelt test, kan man kjøpe seg tilgang til testene individuelt. 

Det danske forbrukerrådet Tænk 🇩🇰 
Tænk er det danske forbrukerrådet og fungerer som danskenes vakthund i samfunnet. Det danske Forbrukerrådet Tænk arbeider med alle tenkelige aspekter av det danske forbrukerlivet, og det inkluderer grundige tester av ulike forbrukerprodukter fra et bredt spekter. I denne omgang er det snakk om en test av 48 ulike kjøleskap med fryser.

Ønsker du å lese mer så kan du klikke på denne linken. Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement. Dersom man kun ønsker å se resultatet av én enkelt test, kan man kjøpe seg tilgang til testene individuelt.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse