Artikkelen inneholder annonselenker og er dermed sponset. Les mer her.

Yogamatte-guide: Finn den beste yogamatten for din treningsrutine

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING mai 13, 2024.

Yogamatte-guide: Finn den beste yogamatten for din treningsrutine

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Fra sin spede begynnelse som en enkel håndkellignende klut til dagens sofistikerte design og materialkombinasjoner har yogamatten utviklet seg i takt med utøvernes behov. Den fungerer som ditt personlige fristed der kroppen din samhandler direkte med den fysiske verden for å kanalisere energi, fokus og indre ro.

Denne artikkelen tar et dypdykk ned i yogamattenes verden og veilede deg gjennom prosessen med å velge den rette matten for din reise mot indre ro og fysisk velvære. Vi har tatt utgangspunkt i mattens materiale, som ikke bare definerer dens levetid og miljøvennlighet, men også dens taktile komfort og allergivennlighet; tykkelsen som balanserer den vanskelige avveiningen mellom støtte og stabilitet; den sklisikre overflaten som sikrer et sikkert grep i de mest kompliserte stillingene; hvor enkel den er å rengjøre for å opprettholde hygiene og friskhet; og, selvfølgelig, prisen, for uansett hvor transcendent yogareisen er, er den godt forankret i livets praktiske realiteter.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 5 beste yogamattor i testguiden 2024:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Oversikt: Stor sammenligning av utvalgte yogamattor

Merk, vi har ikke klart å finne uavhengige tester av denne typen produkt, og har primært analysert kundens egen "test" av produktet, gjennom kundeanmeldelser om de aktuelle produktene. Kundeanmeldelsene er analysert i sammenheng med informasjon om produktet og pris.

Gorilla Sports træningsmåtte Deluxe - ideell for tøyning og annen bevegelighetstrening

Se priser og tilbud på Gorilla Sports træningsmåtte Deluxe:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Laget av mykt, hudvennlig skum
 • Sklisikker
 • Vaskbar

Forbrukerlivs vurdering

Oppsummert er Gorilla Sports Yogamatte Deluxe XL en svært allsidig, bærbar og slitesterk yogamatte og en pålitelig følgesvenn for et bredt spekter av treningsøvelser og miljøer. Den lette vekten, den praktiske bærestroppen og den vanntette funksjonen gjør den enkel å transportere og vedlikeholde. Matten kan brukes til alt fra yoga og pilates til fysioterapi, og er laget for å tåle både innendørs og utendørs forhold.

Selv om den har en litt ubehagelig lukt ved første gangs åpning, kan du være trygg på at den forsvinner etter kort tid, slik at du får en frisk og ren matte som er klar til å hjelpe deg på treningsreisen.

Fordeler

 • Lettvekt
 • God for både innendørs og utendørs bruk
 • Rulles enkelt opp og ned
 • Lett å vedlikeholde

Ulemper

 • Lett ubehagelig lukt ved åpning

Denne yogamatten er laget av taktilt skum og PVC-nitrilgummi, og er myk, hudvennlig, komfortabel og slitesterk. Den ftalatfrie og slitesterke overflaten sørger for en trygg og behagelig opplevelse, og er ideell for deg som setter pris på god holdbarhet og brukervennlig design når du velger treningsutstyr.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Gorilla Sports Yogamatte Deluxe XL

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 100 x 190 cm
 • Tykkelse: 15 mm
 • Vekt: 2,3 kg
 • Materiale: PVC-nitrilgummi

Ekstra tykt design

En 15 mm tykk yogamatte egner seg godt for personer som prioriterer komfort og trenger ekstra polstring for å beskytte leddene – spesielt de med følsomme knær, håndledd eller hofter. Den gir god støtdemping, noe som gjør den egnet for personer som har leddproblemer, de som driver med rehabiliteringsøvelser etter skader eller for de som foretrekker en mykere overflate. Tykkelsen regnes som relativt høy sammenlignet med standard yogamatter, som vanligvis er rundt 4-6 mm tykke.

Takket være de lette materialene og den praktiske bærestroppen kan matten enkelt rulles sammen og tas med overalt – fra treningssenteret til parker, campingplasser eller til og med hagen din. Yogamatten er ikke bare bærbar, men også vanntett, noe som gjør den utrolig enkel å rengjøre og vedlikeholde. Matten er designet med en sklisikker overflate som gir stabilitet under ulike øvelser, noe som øker både sikkerheten og treningsutbyttet.

Egnet for alle gulvøvelser

Enten du utfører fitnessøvelser, muskeloppbyggende trening, yogastillinger, graviditets- eller pilatesøvelser, gir denne matten et støttende og trygt underlag. Det slitesterke designet gjør at den kan brukes både innendørs og utendørs og tåler mange ulike miljøer og forhold. Du kan bruke den hjemme, på treningssenteret, til aerobic, gymnastikk eller som en del av oppvarmingsrutinen.

Hva sier forbrukere om Gorilla Sports Yogamatte Deluxe XL?

Tidligere kjøpere fremhever at denne yogamatten er godt egnet for tøyeøvelser, noe som gjør den til et godt valg for yogaentusiaster. Det som utmerker seg er tykkelsen, som skal gi optimal støtte under ulike øvelser.

Et annet aspekt som fremheves av fornøyde kunder, er mattens evne til å holde seg ren etter harde treningsøkter. I motsetning til andre matter motstår den fingeravtrykk og merker, og bevarer sitt rene og profesjonelle utseende selv etter intense treningsøkter.

Mer om Gorilla Sports træningsmåtte Deluxe

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 100 x 190 cm
 • Tykkelse: 15 mm
 • Vekt: 2,3 kg
 • Materiale: PVC-nitrilgummi

Casall Yoga Mat Position 4mm - ideell for bruk både hjemme og på treningssenteret

Se priser og tilbud på Casall Yoga Mat Position 4mm:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Mesh-lag for økt slitestyrke
 • Godt grep med TPE-materiale
 • Uten PVC

Forbrukerlivs vurdering

Med sin TPE-konstruksjon i to lag og et slitesterkt nettingmønster er Casall Yoga Position Mat 4mm svært holdbar og komfortabel. Denne matten, som er tilgjengelig i ulike farger, ivaretar både funksjon og stil, og er et godt valg for viderekommende yogautøvere som ønsker en blanding av stabilitet og demping. Den er miljøvennlig, fri for PVC og fullstendig resirkulerbar. Vedlikeholdsinstruksjonene er enkle – en håndvask i kaldt vann sikrer at matten holder lenge.

Selv om direkte sollys kan påvirke matten, er dette et mindre problem hvis man tar seg bryet med å søke skygge eller sørge for at matten oppbevares i romtemperatur.

Fordeler

 • Godt grep uten å føles skjør
 • Ruller ikke sammen i endene når du legger den ut
 • Beholder formen over tid
 • Lett å bære

Ulemper

 • Tåler ikke direkte sollys

Casall Yoga Position Mat 4mm er utviklet for å gi det ultimate grepet med sitt innovative TPE-materiale som gir enestående stabilitet og kontroll. I motsetning til andre TPE-matter gir denne fleksible matten bedre grep og sikrer en sklisikker treningsøkt. Denne matten er ideell for både nybegynnere og erfarne yogaentusiaster, og passer til alle treningsnivåer, noe som gjør den til et godt valg for dem som ønsker balanse og komfort.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Casall Yoga Position Mat 4mm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 61 x 183 cm
 • Tykkelse: 4 mm
 • Vekt: 0,7 kg
 • Materiale: TPE

Konstruksjon av høy kvalitet

Casall Yoga Position Mat er 4 mm tykk og er et eksempel på det svenske premiummerkets engasjement for innovasjon og utvikling innen treningsbransjen. Casall, som ble grunnlagt av Carl-Axel Surtevall i 1980, var pioner innen treningssentre for kvinner og har siden vokst til å bli et ledende navn innen treningsutstyr av høy kvalitet.

Denne matten, som er hjørnesteinen i Casall-serien, har en TPE-konstruksjon med to lag for økt komfort. Det ekstra laget med nettingmønster bidrar til at matten er slitesterk og har lang levetid. Tykkelsen på 4 mm gir god balanse mellom demping og stabilitet, noe som gjør det lettere å bevege seg samtidig som det gir tilstrekkelig støtte. Denne tykkelsen foretrekkes vanligvis av yogautøvere på mellomnivå, der komfort og bedre bakkekontakt er viktig for balansebaserte yogastillinger.

Laget av PVC-fritt og resirkulerbart materiale

Denne yogamatten er tilgjengelig i flere farger for å matche din personlige stil. I tillegg er den miljøvennlig, PVC-fri og resirkulerbar. Vedlikeholdet krever kun håndvask i kaldt vann, slik at du unngår skader fra maskinvask.

Hva sier forbrukere om Casall Yoga Position Mat 4mm?

Mange tidligere kunder sier de er svært tilfredse med den optimale lengden på matten, som gir god plass til ulike yogastillinger og øvelser. Den har også fått ros for sitt reisevennlige design.

I tillegg er den enkel å rengjøre, noe som sikrer et hygienisk og problemfritt vedlikehold etter hver økt.

Mer om Casall Yoga Mat Position 4mm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 61 x 183 cm
 • Tykkelse: 4 mm
 • Vekt: 0,7 kg
 • Materiale: TPE

Gymstick Comfort Mat 15mm 160x60cm - ideell yogamatte for alle typer gulvøvelser

Se priser og tilbud på Gymstick Comfort Mat 15mm 160x60cm:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Laget av motstandsdyktig nitrilgummi
 • Egnet for alle gulvøvelser
 • Borrelåsstropp

Forbrukerlivs vurdering

Alt i alt viser Gymstick Comfort Mat seg å være en allsidig matte for alle typer gulvøvelser med sin imponerende tykkelse på 15 mm, noe som er sjeldent på markedet, og som gir akkurat den dempingen som trengs for både intensive treningsøkter og skånsomme yogaøkter. Denne ekstra tykkelsen sikrer at du kan trene med maksimal komfort, selv på hardere underlag. Og med den praktiske borrelåsstroppen er det enkelt å bære og oppbevare matten.

Overflaten kan bli glatt hvis du svetter mye, men dette kan enkelt håndteres med et yogahåndkle eller sklisikkert treningstøy. I våre øyne er dette et ypperlig valg som gir konkrete fordeler for treningsentusiaster på alle nivåer.

Fordeler

 • Stabil på gulvet
 • Tykk
 • Myk og behagelig, selv når du slapper av
 • Sklisikker

Ulemper

 • Overflaten kan bli glatt hvis du har en tendens til å svette mye

Gymstick Comfort Mat er laget av slitesterk nitrilgummi og er designet for å tåle de tøffeste treningsøktene og gi et robust underlag. Det som gjør denne matten helt spesiell, er dens slitestyrke. Nitrilgummien, som er kjent for sine robuste egenskaper, sikrer slitestyrke, noe som gjør den ideell for høyintensiv trening, yoga-økter eller til og med som en generell treningsmatte.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Gymstick Comfort Mat 15mm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 60 x 160 cm
 • Tykkelse: 15 mm
 • Vekt: 0,7 kg
 • Materiale: Nitrilgummi

Optimal tykkelse for terapeutisk praksis

Gymstick Comfort Mat 15 mm har en optimal tykkelse som balanserer komfort og støtte under øvelser på gulvet. Denne tykkelsen er ideell for et bredt spekter av aktiviteter som press, benløft, sit-ups, stretching og øvelser som utføres på knær eller rygg. Tykkelsen er designet for at pilatesbevegelser skal føles flytende og naturlige, uten at det blir ubehagelig for beina. Siden den har mer demping enn vanlige yogamatter, er den et godt valg for mer terapeutiske øvelser der ekstra støtte er avgjørende. Denne matten føles også deilig varm, noe som gir ekstra komfort når du slapper av eller kobler av etter treningen. Mattens sklisikre egenskaper sørger for maksimal sikkerhet og reduserer risikoen for å skli og falle under hard trening.

Matten har også en praktisk borrelåsstropp for enkel transport og oppbevaring. Til tross for den ekstra tykkelsen er Gymstick Comfort Mat like allsidig og egner seg til praktisk talt alle øvelser som utføres på gulvnivå.

Hva sier forbrukere om Gymstick Comfort Mat 15mm?

En fornøyd kunde sier at matten overgikk forventningene når det gjelder brukervennlighet. I tillegg er tidligere kunder begeistret over hvor enkelt matten lot seg integrere i treningsrutinen, slik at de kunne fokusere på å nå sine treningsmål uten ubehag.

Tidligere kunder har også rost mattens egnethet for hjemmetrening. Størrelsen er perfekt for innendørstrening, slik at man kan skape sitt eget personlige treningsrom uten å ofre verdifull plass.

En kunde sier: “Matten ligger godt på gulvet og holder seg på plass uansett bevegelse.”

Mer om Gymstick Comfort Mat 15mm 160x60cm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 60 x 160 cm
 • Tykkelse: 15 mm
 • Vekt: 0,7 kg
 • Materiale: Nitrilgummi

Se priser og tilbud på Casall Yoga Mat Grip & Cushion III 5mm 61x183cm:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • Vann- og svettebestandig
 • Naturgummilag
 • Posisjoneringsveiledning med laserskårne linjer

Forbrukerlivs vurdering

Casall Yogamatte er et allsidig treningstilbehør som kombinerer komfort, sikkerhet og allsidighet. Med en tykkelse som gir tilstrekkelig demping for pilatesbevegelser og andre gulvøvelser, beskytter den beina dine mot belastning. Til tross for at den er litt tung å bære rundt på, er de fleste brukerne enige om at komforten og den gode holdbarheten gjør matten vel verdt den ekstra vekten.

Fordeler

 • Godt grep under både tørre og svette/våte forhold
 • Stor matte
 • Ligger godt på gulvet

Ulemper

 • Tåler ikke direkte sollys
 • Litt tung å bære rundt på

Casall Yoga Mat Grip & Cushion er vann- og svetteavvisende og sørger for et stabilt og sikkert grep. Mattens overflate absorberer vann og svette på en smart måte, slik at positurene dine forblir stabile gjennom hele treningsøkten, og du slipper å bli distrahert av at du sklir. Matten gir god plass til utstrakte positurer eller lengre økter, og derfor er den et godt valg for både erfarne yogier som ønsker optimal ytelse, og nybegynnere som ønsker stabilitet.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Casall Yoga Mat Grip & Cushion III 5mm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 61 x 183 cm
 • Tykkelse: 5 mm
 • Vekt: 3,1 kg
 • Materiale: Naturgummi

Optimal tykkelse for terapeutisk praksis

Casall Yoga Mat Grip & Cushion er et førsteklasses tilbud innen yogamatter, spesielt utviklet for de som setter pris på ekstra plass og støtte under yogaøktene. Denne sjenerøse matten har større dimensjoner enn vanlige matter, og gir brukerne mer plass til å manøvrere og strekke seg. Den har laserskårne linjer som fungerer som nøyaktige posisjoneringsguider for å forbedre justeringen og presisjonen i yogastillingene.

I tillegg har matten et lag naturgummi som gir nødvendig støtte og demping, noe som gjør den ideell for en rekke yogastiler, også de mer krevende. Det gode grepet og den sklisikre overflaten sikrer riktig posisjonering selv i de mest komplekse yogastillingene.

Tips til vedlikehold

Håndvask i kaldt vann anbefales – unngå maskinvask for å unngå å skade mattens materiale. Når du praktiserer yoga, er det best å gå barbeint på denne matten for å få fullt utbytte av det eksepsjonelle grepet. Til slutt er det viktig å merke seg at direkte sollys kan forringe matten over tid, så oppbevar den på et kjølig, skyggefullt sted for best mulig holdbarhet.

Hva sier forbrukere om Casall Yoga Mat Grip & Cushion III 5mm?

Ifølge fornøyde kunder er denne matten noe helt nytt. En fornøyd kjøper sier: “Jeg anbefaler denne matten 100 %”. Det som skiller den ut, er at den er litt større, noe som gir god plass til flytende bevegelser og positurer.

Forbrukerne roser også mattens sklisikre egenskaper og sier at ingenting sklir når du bruker den, og at den ligger godt på plass på gulvet.

Mer om Casall Yoga Mat Grip & Cushion III 5mm 61x183cm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 61 x 183 cm
 • Tykkelse: 5 mm
 • Vekt: 3,1 kg
 • Materiale: Naturgummi

adidas Yoga Mat 8mm - med et lett og brukervennlig design

Se priser og tilbud på adidas Yoga Mat 8mm:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
 • PVC-fritt materiale
 • Til yoga, pilates og generell trening
 • Stilig design med diskret Adidas-logo

Forbrukerlivs vurdering

Adidas Yoga Mat 8mm er en fin blanding av stil og funksjonalitet for yoga, pilates og generell trening. Med sin diskrete Adidas-logo og sklisikre struktur gir den et stilig og sikkert grunnlag for treningsøktene dine.

Til tross for at matten er laget av EVA-materiale, som er kjent for å være litt mindre slitesterkt enn gummi, er den likevel egnet for dem som ønsker en enkel matte med sklisikker, strukturert overflate.

Fordeler

 • Enkel å transportere og oppbevare
 • God demping
 • Sklisikker og strukturert overflate
 • Lett design

Ulemper

 • EVA-materialet er kjent for å være noe mindre slitesterkt enn gummi.

Denne yogamatten fra Adidas er laget av PVC-fritt materiale, slik at du ikke bare kan prioritere ditt eget velvære, men også bidra til en sunnere planet. Fraværet av PVC betyr ingen skadelige kjemikalier, noe som gjør den tryggere for deg.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Adidas Yoga Mat 8mm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 61 x 176 cm
 • Tykkelse: 8 mm
 • Vekt: 0,5 kg
 • Materiale: EVA-skum, TPE

Tips til vedlikehold

Adidas Yoga Mat 8mm er et allsidig og pålitelig valg for yoga-, pilates- og treningsentusiaster. Med sin diskrete Adidas-logo har matten et stilig design som passer inn i ethvert treningsrom.

Matten har en sklisikker struktur som forbedrer stabiliteten og gjør det mulig å innta sterkere og mer forankrede posisjoner under øvelsene. Det betyr at du kan fokusere på treningen uten å bekymre deg for å skli eller gli. Mattens tykkelse på 8 mm gir dessuten god demping og støtte, noe som gir et behagelig underlag for treningsøktene dine. Sammenlignet med gjennomsnittstykkelsen på yogamatter på markedet, som gjerne ligger på mellom 3 og 5 mm, gir Adidas Mat ekstra polstring og leddbeskyttelse. Denne ekstra tykkelsen sikrer at knær, albuer og andre følsomme kroppsdeler får god støtte under ulike positurer og bevegelser.

Til slutt er matten også lett og enkel å rulle sammen, noe som gjør den praktisk å transportere og oppbevare.

Mer om adidas Yoga Mat 8mm

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner (B x L): 61 x 176 cm
 • Tykkelse: 8 mm
 • Vekt: 0,5 kg
 • Materiale: EVA-skum, TPE

5 ting du bør vurdere før du kjøper yogamatte

 • Materiale

  Yogamatter er laget av ulike materialer som påvirker grepet, holdbarheten og brukervennligheten. Her er de tre vanligste typene:

  • PVC (polyvinylklorid): PVC-matter er populære fordi de er svampete, slitesterke og har et utmerket grep. De er imidlertid ikke biologisk nedbrytbare og kan bli glatte når du svetter mye. Svampaktigheten kan variere mye med ulike materialblandinger, men generelt har PVC alt en gjennomsnittlig yogautøver trenger.
  • TPE (termoplastiske elastomerer): TPE-matter er mykere, lette og vanligvis fri for PVC, ftalater og lateks. De gir godt grep og er til en viss grad biologisk nedbrytbare. De er også generelt mindre slitesterke enn PVC-matter av samme tykkelse, men gir likevel godt grep.
  • Naturgummi: Naturgummimatter gir utmerket grep og demping, og de er mer miljøvennlige enn PVC-matter. De kan imidlertid utløse allergier hos personer som er følsomme for lateks.

  Andre materialer kan være kork og jute (miljøvennlige alternativer som gir godt grep og holdbarhet, men som mangler dempingen til gummi- eller PVC-matter), bomull eller hamp (kjent som tradisjonelle yogamatter, de er miljøvennlige og gir utmerket grep når de er våte, men minimal demping).

 • Tykkelse

  Tykkelsen på yogamatten har direkte innvirkning på komforten, spesielt når du utfører stillinger som legger press på leddene. Her er en oversikt over de vanligste tykkelsene og deres egenskaper:

  • 3 mm – tynne og lette matter som er et godt utgangspunkt for nybegynnere De tilbyr en fast og stabil overflate, noe som gjør dem egnet for utøvere som prioriterer stabilitet og kontakt med gulvet.
  • 4mm – 5mm – populært valg for mange. De gir en god balanse mellom komfort og stabilitet. Disse mattene har moderat demping, noe som gjør dem egnet for ulike yogastiler, fra rolige til mer dynamiske øvelser. De gir tilstrekkelig støtte for leddene samtidig som de opprettholder et stabilt underlag.
  • 6 mm eller mer – tykke matter som gir ekstra demping og støtte. De gir mer komfort for dem med sensitive ledd eller skader. Disse mattene egner seg spesielt godt til langsommere øvelser som yin-yoga eller restorativ yoga, der du tilbringer mer tid i sittende eller liggende positurer. Den ekstra dempingen kan også være en fordel for personer som foretrekker et mykere underlag eller trener på harde gulv. Det er imidlertid verdt å merke seg at tykkere matter kan gå ut over stabiliteten i balanseorienterte positurer.

  Det er viktig å huske at personlige preferanser og individuelle behov kan variere. Noen foretrekker kanskje en tynnere matte på grunn av stabiliteten, mens andre prioriterer komfort og velger en tykkere matte.

 • Ytterligere faktorer

  En såkalt “antiskli” matte hindrer deg i å skli overalt, hjelper deg med å holde deg på linje og hindrer deg i å skli under svette treningsøkter med høy intensitet. En klebrig matte hindrer deg i å skli rundt, og hvis du driver med høyintensiv yoga som Ashtanga yoga, trenger du en matte som er sklisikker under svette treningsøkter. PVC og naturgummi er vanligvis best når det gjelder grep og klebrighet. Du kan også vurdere en teksturert overflate, som har forhøyninger eller rygger for å hindre skliing.

  Yogamatter med linjer – disse hjelper deg med å plassere føtter og hender i bestemte stillinger. Flott for nybegynnere og for yogier som trener hjemme uten veiledning fra en instruktør.

  Størrelse og vekt – Standard yogamatter er ca. 60 cm brede og 170 cm lange, men hvis du er høyere enn gjennomsnittet, bør du kanskje velge en lengre matte. Tenk også på mattens vekt hvis du skal bære den til og fra timen. En tykkere eller større matte kan gi bedre komfort, men den vil også være tyngre.

 • Pris

  I den rimelige prisklassen (200-500 kr) finner du enkle PVC- eller TPE-matter. Disse er vanligvis tynnere og har rimelig god slitestyrke og grep. De kan imidlertid være for tynne til å gi behagelig støtte for leddene. Hvis du er usikker på hvor godt du vil trives med yoga, anbefaler vi at du alltid prøver en rimelig matte til å begynne med og oppgraderer etter hvert. En enkel, klebrig yogamatte i PVC med en tykkelse på 3 mm og i en ensfarget farge pleier å ligge i den rimeligere enden av prisskalaen. Utover det kan det hende du må bruke mer penger på funksjoner som mønstre, design eller logoer; økt tykkelse for bedre kvalitet; antimikrobielle behandlinger; og interessante teksturer, spesielt hevede taktile mønstre. Premium-yogamatter har som regel det beste tilbudet når det gjelder materialkvalitet, holdbarhet og ekstrafunksjoner. Prisene starter på rundt 700 kroner, men går opp til over 1000 kroner. Et annet råd fra oss er å ikke la prisen gå på bekostning av de virkelig viktige funksjonene – hvis du har dårlige knær, kan det være verdt å betale litt mer for ekstra polstring.

 • Bruker- og ekspertanmeldelser

  Når du skal kjøpe en yogamatte, er det viktig å ta hensyn til både bruker- og ekspertanmeldelser. Brukeranmeldelser gir innsikt fra personer som faktisk har brukt produktet, og kan gi praktiske perspektiver. De fremhever ofte personlige erfaringer, preferanser og spesifikke bruksområder. Brukeranmeldelser kan gi deg et inntrykk av mattens komfort, holdbarhet, grep og generelle tilfredshet. Ekspertanmeldelser kommer derimot fra fagfolk som har ekspertise i å evaluere og sammenligne yogamatter. I vår oversikt over yogamatter har vi inkludert brukerevalueringer for å inkludere perspektivene og erfaringene til de som har brukt mattene. Denne tilnærmingen har som mål å gi en omfattende oversikt over de tilgjengelige alternativene, slik at du får en bedre forståelse av styrkene og svakhetene ved hvert enkelt produkt.

arrow-more

Tester og anmeldelser av yogamattor som er brukt i artikkelen

Kundeanmeldelser

Google Shopping

Google Shopping er en nettbasert plattform levert av Google som lar brukerne søke etter og sammenligne produkter fra ulike nettbutikker. Den samler produktoppføringer og gir informasjon som priser, tilgjengelighet og brukeranmeldelser, og hjelper brukerne med å ta informerte kjøpsbeslutninger basert på erfaringer fra tidligere kunder. 

Gorilla Sports Yogamatte Deluxe XL 100x190cm – Du kan se anmeldelser her. 

Casall Yoga Position Mat 4mm 61x185cm – Du kan se anmeldelser her. 

Gymstick Comfort Mat 15mm 60x150cm – Du kan se anmeldelsene her.

Casall Yogamatte Grip & Cushion III 5mm 61x183cm – Du kan se anmeldelser her.

Amazon

Amazon er en av verdens største e-handelsplattformer og tilbyr et bredt utvalg av produkter fra ulike selgere. Her kan brukerne bla gjennom, kjøpe og anmelde produkter. Amazons system for brukeromtaler gjør det mulig for kunder å dele tilbakemeldinger, erfaringer og vurderinger av produkter, slik at andre brukere kan ta informerte beslutninger og få innsikt i produktets kvalitet og egnethet.

Gorilla Sports Yogamatte Deluxe XL 100x190cm – Du kan se anmeldelser her.

 

Hvor tykk bør yogamatten være?

Yogamattetykkelse refererer til tykkelsen eller dybden på matten, som kan variere fra veldig tynn til ekstra tykk. Tykkelsen på en yogamatte er viktig fordi den har direkte innvirkning på dempingen og støtten under yogaøvelsen. Forskjellige tykkelser gir ulike fordeler avhengig av personlige preferanser, typen yoga som praktiseres og kroppens individuelle behov. Her er noen vanlige tykkelser på yogamatter og fordelene med dem:

 • 1,5 mm – ekstra tynn: Disse mattene er ekstremt tynne og lette og gir minimal demping. De brukes vanligvis som reisematter eller som et topplag på en annen matte. Selv om de kanskje ikke har så mye polstring, er de svært bærbare og praktiske.
 • 3 mm – Tynn: Tynne matter gir en balanse mellom bærbarhet og demping. De gir en viss grad av komfort og støtte, noe som gjør dem egnet for skånsomme yogastiler eller personer som foretrekker tettere kontakt med underlaget når de praktiserer.
 • 6 mm – standard: En 1/4″ tykk matte er den mest brukte tykkelsen. Den gir en god balanse mellom demping og stabilitet, noe som gjør den egnet for ulike yogastiler, inkludert Hatha, Vinyasa og Restorative. Denne tykkelsen gir nok polstring til å beskytte leddene uten å føles for klumpete.
 • 9 mm – tykk: Tykke matter gir ekstra demping, noe som gjør dem ideelle for personer med følsomme ledd eller de som foretrekker mer støtte under yogapraksisen. De egner seg spesielt godt til yin-yoga eller skånsomme yogaøvelser som innebærer lengre hold eller sittende stillinger.
 • 12 mm eller mer – ekstra tykk: Disse mattene er betydelig tykkere og gir maksimal demping og støtte. De brukes ofte til øvelser som krever at man kneler eller ligger mye, for eksempel pilates eller fysioterapiøvelser. Den ekstra tykkelsen kan avlaste følsomme områder og gjøre matten mer komfortabel under lengre økter.

Det er viktig å merke seg at selv om tykkere matter gir bedre demping, kan de også være mindre stabile, noe som gjør balansestillinger mer utfordrende. I tillegg er tykkere matter generelt tyngre og mindre bærbare sammenlignet med tynnere alternativer.

Valget av tykkelse på matten avhenger av individuelle preferanser, kroppens behov og yogastilen som utøves. Det er viktig å finne en tykkelse som gir tilstrekkelig støtte og komfort, samtidig som du opprettholder stabilitet og linjeføring under utøvelsen.

Hvilke typer yogamatter finnes?

Det finnes ulike typer yogamatter på markedet, hver med sine egne egenskaper og materialer. Valget av yogamatte avhenger av personlige preferanser, type yogapraksis og spesifikke krav. Her er noen vanlige typer yogamatter:

 • PVC-matter: PVC-matter (polyvinylklorid) er den vanligste og rimeligste typen yogamatter. De er lette, slitesterke og gir godt grep og demping. De er imidlertid ikke miljøvennlige, da PVC ikke er et biologisk nedbrytbart materiale.
 • TPE-matter: TPE-matter (termoplastisk elastomer) er laget av en blanding av plast- og gummimaterialer. De har de samme fordelene som PVC-matter når det gjelder grep og demping, men anses som mer miljøvennlige ettersom de er biologisk nedbrytbare og resirkulerbare.
 • Naturgummimatter: Naturgummimatter er laget av bærekraftige og fornybare gummitrær. De er kjent for sitt utmerkede grep og sin demping, noe som gjør dem egnet for kraftig og svett yogapraksis. Disse mattene er også biologisk nedbrytbare og gir godt grep på ulike underlag.
 • Korkmatter: Korkmatter er laget av naturkork, som høstes fra barken på korkeiketrær. De er kjent for sine antimikrobielle egenskaper, utmerkede grep (spesielt når de er våte) og naturlige demping. Korkmatter er også miljøvennlige og gir et stabilt underlag for yogastillinger.
 • Jute-matter: Jute-matter er laget av naturlige jutefibre som er biologisk nedbrytbare og bærekraftige. De gir godt grep og egner seg for skånsom og moderat yoga. Jute-matter har en strukturert overflate som bidrar til å hindre at man sklir.
 • Mikrofibermatter: Mikrofibermatter har en myk og absorberende overflate som er ideell for varm yoga eller øvelser der man svetter mye. De brukes ofte som et topplag over en vanlig yogamatte for å gi ekstra grep og fuktabsorpsjon.
 • Reisematter: Reisematter er lette og kompakte, og er designet spesielt for å være lette å ta med seg. De er tynnere og lettere enn vanlige matter, noe som gjør dem praktiske for yogier som ofte er på farten.
 • Miljøvennlige matter: Noen yogamatter markedsføres spesielt som miljøvennlige alternativer. De er vanligvis laget av naturlige og bærekraftige materialer som naturgummi, kork, jute eller resirkulerte materialer. Disse mattene er et godt valg for miljøbevisste utøvere.

Når du velger en yogamatte, bør du ta hensyn til faktorer som tykkelse, klebrighet, holdbarhet, tekstur, demping og rengjøringsvennlighet. Det er også viktig å velge en matte som passer til kroppsstørrelsen din og typen yoga du praktiserer, for å sikre optimal komfort og støtte under øvelsene.

TIPS: Hvis du ønsker litt variasjon i yogarutinen din, bør du vurdere å kjøpe hjemmetreningsutstyr. Ved å kombinere yoga og hjemmetrening får du en helhetlig tilnærming til fysisk form, med en balanse mellom styrke, fleksibilitet og mindfulness. Yoga øker fleksibiliteten, balansen og det mentale velværet, mens hjemmetrening gir mulighet for målrettede styrke- og kondisjonsøvelser.

Trenger du virkelig en yogamatte for å gjøre yoga?

Selv om en yogamatte ikke er helt nødvendig for å gjøre yoga, er den sterkt anbefalt og mye brukt av flere grunner. En yogamatte har mange fordeler som gjør yogapraksisen din mer behagelig og effektiv. Her er noen grunner til at en yogamatte er nyttig:

Stabilitet og grep: Yogamatter er designet for å gi en stabil og sklisikker overflate. De er vanligvis laget av materialer som PVC, gummi eller naturlige fibre, som gir grep og trekkraft. Dette hjelper deg med å holde balansen og stabiliteten under ulike yogastillinger, slik at du unngår å skli eller falle. Uten en matte kan det være vanskelig å opprettholde riktig posisjon og stabilitet, spesielt på glatte eller glatte underlag.

 • Demping og støtte: Yogamatter har en dempet overflate som gir støtte til kroppen din under yogapraksisen. Tykkelsen på matten bidrar til å dempe leddene, for eksempel knær, albuer og håndledd, noe som reduserer belastningen på disse områdene. Dette kan være spesielt gunstig for personer med sensitive ledd eller de som praktiserer mer intense yogaformer, som Ashtanga eller Power Yoga.
 • Hygiene og renslighet: Yogamatter fungerer som en personlig barriere mellom kroppen din og gulvet, noe som er spesielt viktig når du praktiserer i fellesarealer eller studioer. De gir en ren og hygienisk overflate som er enkel å rengjøre og vedlikeholde. Mattene kan tørkes av eller vaskes regelmessig, slik at du alltid har et rent og bakteriefritt underlag å øve på.
 • Definisjon av personlig rom: En yogamatte hjelper deg med å definere ditt personlige rom under gruppetimer eller i miljøer med mange mennesker. Den gir en visuell avgrensning for deg og andre, slik at du kan holde en behagelig avstand og unngå forstyrrelser eller distraksjoner fra andre yogautøvere.
 • Energi og intensjon: I noen yogatradisjoner, for eksempel Kundaliniyoga, anses matten som et personlig rom som holder på energien og intensjonene i praksisen din. Hvis du bruker den samme matten konsekvent, kan det skape en følelse av fortrolighet og et dedikert rom for yogapraksisen, noe som kan bidra til å etablere en fokusert og oppmerksom holdning.

Hvordan rengjør jeg en yogamatte?

Det første du må huske på når du rengjør yogamatten, er å ikke bruke såpe. Såpe er glatt og kan etterlate rester selv om matten er rengjort og tørket grundig.

Mange rengjøringseksperter på nettet anbefaler å bruke en blanding av én del destillert hvit eddik og tre deler vann. Bruk en myk klut eller svamp fuktet med rengjøringsmiddelet til å skrubbe forsiktig på bestemte områder med flekker eller smuss. Unngå å skrubbe for hardt eller å bruke skuremidler som kan skade mattens overflate.

Vær oppmerksom på områder med struktur eller gjenstridige flekker. Skyll matten grundig med rent vann for å fjerne rengjøringsmiddelet. Etter skylling klemmer du forsiktig ut overflødig vann fra matten. Unngå å vri matten, da det kan føre til skader. Legg matten flatt, eller heng den over et tørkestativ eller en tørkesnor på et godt ventilert sted, ikke i direkte sollys. La matten lufttørke helt før du ruller den sammen eller tar den i bruk igjen.

Ytterligere tips:

 • Unngå å bruke skurebørster, grove svamper eller slipende rengjøringsmidler, da dette kan skade mattens overflate.
 • Hvis matten kan vaskes i maskin, må du følge produsentens instruksjoner for maskinvask og tørking.
 • Unngå å utsette matten for sterk varme eller la den ligge i en varm bil, da dette kan føre til skader eller deformering.
 • Tørk av matten regelmessig etter hver trening med en ren, fuktig klut for å fjerne overflatesvette og smuss.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme