Ellipsemaskin Test 2021 – Finn den beste ellipsemaskinen

Senest opdateret den 0

Ellipsemaskinen, eller crosstraineren, er en relativt ny type treningsmaskin. På få år har den erobret store deler av gulvarealet i treningssenter over hele landet og i mange private hjem der den blant annet holder på å utkonkurrere den klassiske spinningssykkelen. Det kommer selvsagt av at en ellipsemaskin aktiverer hele kroppen og derfor er uvanlig effektiv til både kondisjonstrening og kaloriforbrenning.

I denne ellipsemaskin testen ser vi nærmere på de beste ellipsemaskinene på markedet akkurat nå, og dekker et bredt prisspekter med alternativer til et stramt budsjett og til mer seriøs trening. I vurderingen tar vi blant annet utgangspunkt i offisielle og uavhengige tester, samt diverse anmeldelser fra forbrukere. Nederst i artikkelen gir vi deg en guide med tips til hvordan du best velger den perfekte ellipsemaskinen til dine behov, og går inn på hvorfor ellipsemaskinen er så god til kondisjonstrening og vekttap.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.

Kettler CTR 3 Ellipsemaskin

Testvinner hos Tysklands største testmagasin Stiftung Warentest
✅ Testvinner hos treningsmagasinet Fit For Fun

Kettler CTR 3 crosstrainer

Da Tysklands største testmagasin, Stiftung Warentest, testet 10 populære ellipsemaskiner, var det Kettler CTR 3 som ble kåret til testvinner. Denne ellipsemaskinen har også vunnet flere andre tester, blant annet hos magasinet Fit For Fun. En av de mange egenskapene som er med på å gi denne modellen toppkarakter, er håndtakene som ikke inneholder noen særlig mengde helseskadelige stoffer, sammenlignet med mange andre ellipsemaskiner. Dette er en viktig faktor, ettersom man under treningen konstant holder fast i håndtakene og forhåpentligvis også svetter og har åpne porer.

Stiftung Warentest undersøkte også mange andre elementer, blant annet sikkerhet og teknisk byggekvalitet – som også fikk strålende vurderinger. Kettler CTR 3 er et tysk kvalitetsprodukt, som avspeiler seg i den kraftige rammekonstruksjonen og den generelle driftssikkerheten. Med 79 kilo er denne ellipsemaskinen den nest tyngste i testen, noe som i hvert fall ikke er en ulempe. God byggekvalitet resulterer som regel i en viss tyngde, og vekten hjelper også med økt stabilitet slik at du kan føle deg trygg mens du gir på.

Nøytralt design med mange justeringsmuligheter

Kettler CTR 3 skærm

I tillegg til å være en kvalitets-ellipsemaskin, har den også et bredt spekter med innstillingsmuligheter. Du kan for eksempel justere fotplatenes avstand til dataen for optimal funksjon uavhengig av høyde. Designet er behagelig nøytralt og klassisk, og passer derfor inn i de fleste hjem.

Treningsmotstanden på Kettler CTR 3 får du med elektronisk regulerte magneter, og du kan velge fritt mellom hele 76 ulike motstandsverdier. Maskinen har naturligvis også en rekke faste programmer du kan følge (8 forskjellige), for eksempel et pulsprogram. Ved å ta tak i styret under dataen kan du måle pulsen direkte med hånden, og det følger også med en pulsmåler til øret. Du kan også koble til kompatible trådløse pulsbelter.

Fordeler med Kettler CTR 3
🔵 Kunststoffhåndtak uten skadelige stoffer
🔵 Solid tysk byggekvalitet og høy vekt
🔵 Pent og nøytralt design i svart og grå
🔵 Mange innstillingsmuligheter, bl.a. fotplatene
🔵 76 forskjellige motstandsnivåer
🔵 8 faste program med bl.a. pulsprogram
🔵 Pulsmåling på både hånd og øre i tillegg til kompatibilitet med pulsbelter


SOLE E35 Ellipsemaskin

✅ Highly recommended i Topfitnessmag.com
✅ Testvinner hos svenske Bäst-i-test.se
✅ Kåret til «Best Buy» i USA

SOLE E35 crosstrainer

Det amerikanske magasinet Top Fitness Magazine har stort sett kun rosende ord til overs etter en test av SOLE E35 ellipsemaskin, og modellen er også ”Best Buy” i flere amerikanske anmeldelser. Det samme gjelder også for det svenske testlaboratoriet Bäst-i-test.se, som testet 17 forskjellige populære ellipsemaskiner i 2016. Her fikk ble modellen testvinner med toppkarakter på 10 av 10 mulige poeng.

SOLE E35 holder seg i den relativt dyre enden for ellipsemaskiner til private brukere, men det er også en modell som kan måle seg med kvalitetsmaskinene på treningssenter – og er svært konkurransedyktig på pris. Faktisk er denne modellen på mange måter bedre enn de gjennomsnittlige ellipsemaskinene på sentrene, fordi den byr på uvanlig mange muligheter for justering og innstilling. For eksempel kan vinkelen på rampen stilles inn slik at ulike deler av benmuskulaturen kan trenes optimalt.

SOLE E35 byr på mange av ekstra egenskaper
SOLE E35 crosstrainer fjernbetjening

Er du seriøs med treningen din, enten målet er kaloriforbrenning, kondisjonstrening eller oppstramming, kan den lille ekstrainvesteringen i SOLE E35 være verdt pengene. I tillegg til mange resistensnivåer, treningsprogram og vanlige standardegenskaper, får du både pulsmåling via håndtakene og eventuelt via det medfølgende pulsbeltet. Det er også en innebygd vifte til harde treningsøktene, i tillegg til høyttalere slik at du kan koble på smarttelefonen eller MP3-en og få en herlig stereolyd som hjelper med å holde tempoet og motivasjonen oppe.

Pedalene er utformet i samarbeid med fysioterapeuter og derfor har de en liten 2 graders vinkel som reduserer belastningen på ankler og kne. Pedalene har dessuten hjul og skinner som gjør at bruken er nesten lydløs. Generelt er det snakk om en stor og relativt tung profesjonell modell, og den reduserte flyttbarheten er en av de eneste ulempene som ble påpekt hos Bäst-i-test.se. Den ekstra vekten gir likevel økt stabilitet og anses ikke som en ulempe når maskinen er i bruk.

Fordeler ved SOLE E35:
🔵 Hjemme-modell som kan matche maskinene i treningssenteret
🔵 Mange ekstra muligheter for innstilling og juserting
🔵 Inkludert pulsbelte, vifte og høyttalersystem
🔵 Ergonomisk støpte pedaler med svak helling
🔵 Glidende og stille bevegelser under trening
🔵 Tung profesjonell modell med høy stabilitet


Hvilken ellipsemaskin bør jeg velge?

Som det er med nesten alt annet, er prisen essensiell når du velger ellipsemaskin. Dersom du ønsker komfort og kvalitet som matcher de ellipsemaskinene du bruker på treningssenteret, må du være forberedt på at modellen du velger ligger blant de litt dyrere. Du kan også klare deg fint med litt mindre, da det viktigste er at du får mosjon. All erfaring viser at treningsgleden er størst når du bruker bra utstyr, og en ekstra investering kan være det som trenges for at du oppnår målene dine og fortsetter treningen. Dersom du har satt deg spesifikke mål, kan en solid investering også virke mer forpliktende og gjøre det lettere for deg å oppnå målene dine.

Design og farge kan være viktig for noen, men det er også viktig å se etter andre elementer som er avgjørende for daglig trening. Som oftest står ikke ellipsemaskinen midt i stuen, men på et gjesterom eller i en kjeller. I en mindre leilighet kan stuen selvsagt være det beste stedet, og her bør du se etter modeller som kan flyttes. Her kan en litt lettere modell, eller en med transporthjul være en god løsning.

De fleste ellipsemaskiner har rikelig med programmer og informasjonsmuligheter, så dersom du ikke har spesifikke krav, kan de fleste modellene oppfylle behovet ditt. Pulstrening blir mer og mer populært, og om det er noe du jobber med, kan du eventuelt se etter en modell som støtter dette. Det kan for eksempel være en ellipsemaskin som tilbyr pulsprogram eller har mulighet til å koble på pulsutstyret ditt.

Hvorfor er ellipsemaskinen så populær?

Målinger har vist at langrenn er en av de sportsgrenene der utøvere bruker aller mest energi. Det er fordi hele kroppen er i bevegelse og alle musklene er aktive. Det er likevel ikke alle som har mulighet til å ta en skitur etter jobb, men ellipsemaskinen er en god erstatning. Den utfordrer kroppen på samme måte hvor både ben, armer og overkropp blir aktivert. Det gir en fantastisk effektiv kaloriforbrenning og får pulsen opp på et øyeblikk. Om du ønsker forbedret kondis og/eller vekttap, er ellipsemaskinen det perfekte utstyret.

bedste crosstrainer

Samtidig er ellipsemaskinen spesiell fordi den ikke belaster leddene på en usunn måte. Løp er for eksempel god trening, men her ser man dessverre mange belastningsskader fordi kroppen ikke er laget for alle de harde slagene mot føtter og ledd som løp på asfalt eller betong gir. Disse problemene løses med de glidende bevegelsene på en ellipsemaskin, og der kan fotstilling og høyde også justeres til å passe perfekt til deg.

Mange bruker ellipsemaskinen mye om vinteren, noe som er litt mer moro enn å løpe utenfor i snø og kulde. Fordelen er at man fint kan lese en bok eller se på TV mens kondisjonen blir bedre og kiloene rasler av.

Med en crosstrainer trener du hele kroppen

Birgitte Nymann som har gitt ut hele 23 bøker om kosthold og trening, forteller til den danske siden udeoghjemme.dk, hvorfor akkurat ellipsemaskinen er best til vekttap.

Som nevnt tidligere er langrenn og skigåing en av de treningstypene som forbrenner mest energi per minutt og raskest forbedrer kondisjonen. En ellipsemaskin etterligner langrenn i de bevegelsene du gjør, som gir skyhøyt kaloriforbruk i følge Birgitte Nymann.

En ellipsemaskin kan du se på som en kombinasjon av en step-maskin og spinningssykkel. Derfor gir den deg muligheten til skikkelig god kondistrening fordi du aktiverer flest mulig muskler på en gang.

Den er også god til gjenopptrening eller dersom du har skader:

Ellipsemaskinen er også veldig god dersom du har skader du må ta hensyn til. Dette er fordi det er en svært mild treningsform der du samtidig kan aktivere mesteparten av kroppen. Kroppen får ikke loddrette støt gjennom leddene, slik som ved for eksempel løping. Fordi føttene har kontakt med pedalene hele tiden belaster du ikke leddene med slag.

Gode treningsråd:

Dersom du ønsker å lese flere gode treningsråd, så har den kjente sunnhets-coachen Chris MacDonald utgitt en artikkel i samarbeid med den danske avisen Politiken.dk, der du kan lese om hans råde. Her får du både gode råd om generell trening, og hvorfor han synes en ellipsemaskin er et bra valg for å få mosjon. Du kan lese hele artikkelen her.

Slik bruker du ellipsemaskinen riktig

Den danske løpstreneren Christian Madsen har skrevet en artikkel som ser nærmere på hvordan du trener riktig med en ellipsemaskin. Den er utviklet i samarbeid med treningsmagasinet iform.dk.

Han nevner blant annet at dersom du vil ha optimal effekt fra ellipsemaskinen, er det viktig at du også bruker armene aktivt. Det at du kan bruke både armer og ben aktivt samtidig er nettopp det som er en av fordelene med maskinen, fordi aktiveringen av mange muskelgrupper øker pulsen høyere enn vanlig.

Christian Madsen gir dessuten også en rekke forslag til effektive treningsprogram i artikkelen.

En annen god ting å huske er å utføre varierte aktiviteter med ellipsemaskinen slik at du ikke alltid gjør de samme bevegelsene.

Her kan du se en video der treningsekspert Dan Dewhirst gir sine beste råd til trening på ellipsemaskin.

Nettsiden Klikk.no har også skrevet en artikkel om trening som gir resultater. Der sier Jari Ketola, instruktør ved svenske The Academy, at det er viktig å få med armene og at mange har for liten motstand. ”Skal du forbedre kondisen, er du nødt til å ha noe å slite med”, sier Ketola. Da det er bare å skru opp på motstandsnivået.

Nettstedet KK.no støtter dette utsagnet, og skriver i en artikkel fra 2015 at mange er ufokuserte på treningen med ellipsemaskinen. Ofte lar folk TV-tittingen ta over, slik at treningen ikke blir like effektiv fordi man mister fokus og konsentrasjon. Ofte er konsentrert intervalltrening et bedre alternativ, sier Helle Bornstein, som er treningsekspert og gründer i Smart Trening. Hun oppfordrer til å trene med en venn, men å legge en fast plan for treningen slik at ikke alt ender med kos og prat.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke ellipsemaskin er best i test?

Kettler CTR 3 Ellipsemaskin og SOLE E35 Ellipsemaskin

🤓 Hvordan er ellipsemaskinen blitt testet?

Ellipsemaskinen er blitt vurdert ut ifra deres brukervennlighet, innebygde programmer og innstillinger, samt deres konstruksjonskvalitet.

🤔 Kan det lønne seg å kjøpe en dyr modell?

Det er ting som taler både for og imot. Ønsker du deg en maskin av samme kvalitet og komfort som de du finner på treningssenteret så må du være forberedt på at modellen må velges i den dyrere enden av skalaen. Man kan imidlertid bruke mindre penger – for det viktigste er at man får en god runde mosjon. Det er også verdt å tenke på at treningsgleden også har det med å stige når utstyret er i orden. En solid investering kan være det som skal til for å nå målene dine.