Test og anmeldelse av iRobot Roomba j7+

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Her i redaksjonen har vi fått muligheten til å teste iRobot Roomba j7+. Det er det siste skuddet på stammen fra iRobot, og ifølge produsenten er det deres mest effektive robotstøvsuger til dags dato.

Dette får du ved kjøp av iRobot Roomba j7+:

Nøyaktig sensor: iRobot j7+ har kamera-navigasjon. Kameraet registrerer omgivelsene via lys og skygge, og lager flere sjekkpunkter slik at den vet hvor den er og kan finne veien rundt omkring i hjemmet, uansett hvor den befinner seg.
Brukervennlig app: iRobot har en egen app hvor du kan følge med på rengjøringen, se robotstøvsugerens kart over hjemmet ditt og planlegge rengjøringen.
Ekstern støvbeholder: j7+ har automatisk tømming av støvbeholderen.
Dirt Detect: Hvis robotstøvsugeren oppdager et område som er ekstra skittent så kjører den over dette stedet flere ganger slik at den garantert får med seg alt av skitt og støv.
Enkelt vedlikehold: Under bunnen av robotstøvsugeren er det to ruller som beveger seg rett overfor hverandre, slik at hår og lignende ikke setter seg fast så lett. I tillegg kan du skru av hjulene, rullene og børsten for å vedlikeholde dem etter behov.

Forfatteren av denne artikkelen er ingen ekspert på området, men har testet produktet i sitt eget hjem over flere uker. I tillegg fokuserer forfatteren i sitt arbeid på bl.a. analyser samt forbruker- og ekspertanmeldelser av elektroniske produkter for Forbrukerliv.

Forbrukerliv sin vurdering


Vi anbefaler iRobot Roomba j7+ først og fremst fordi den rengjør utrolig bra. Den ble smartere for hver støvsuging og nådde til over alt. Den fanget opp alt støvet, men unngikk ledninger.

I tillegg til yteevnen så er modellen et godt valg på en rekke andre parametere. Det er praktisk for robotstøvsugeren å ha en ekstern støvbeholder slik at den kan tømme seg når den blir full – spesielt dersom du har et stort hus eller kjæledyr. Ulempen er at den tømmes i en støvsugerpose, så du må huske å bytte den med jevne mellomrom.

Den medfølgende appen er enkel å bruke. Du vil bli guidet gjennom alle prosessene steg-for-steg guider med både bilder og animasjoner. Alle funksjonene er tydelig merket slik at du kan dra nytte av alle de ulike funksjonene robotstøvsugeren har å by på.

Fordeler

  • Smart kartlegging av hjemmet ditt
  • Robotstøvsugeren lærer hele tiden
  • Brukervennlig app
  • Kan unngå hindringer
  • Ødelegger ikke ledninger
Ulemper

  • Bruker støvsugerposer
  • Det er litt bråkete å tømme støvbeholderen

Test av iRobot Roomba j7+

Testparametere
iRobot Roomba j7+ er testet i et hjem med 1 etasje på nesten 100 kvm uten barn eller kjæledyr. Vi har testet den i hverdagslige situasjoner med ca. en uke med oppbygging av skitt og støv. Til slutt har vi testet modellens evne til å unngå ledninger og andre hindringer som er blitt plassert på veien.

Oppsett av robotstøvsugeren
Selve oppsettet av robotstøvsugeren var enkelt. For å komme i gang måtte ladestasjonen kobles til og roboten plasseres på ladestasjonen.

iRobot J6+ Ladestation

Da jeg skulle sette opp robotstøvsugeren i appen fikk jeg en grundig steg-for-steg instruksjon i prosessen samt en gjennomgang av funksjonene med bilder og tekst. Jeg opplevde én enkelt feil under oppsettet da roboten ikke fikk kontakt med ladestasjonen når jeg ikke hadde plugget helt inn, men etter en kjapp omstart av roboten var problemet løst, og jeg har ikke hatt det problemet siden.

Smart kart og kartlegging
Når du starter opp roboten har du mulighet til å starte støvsugingen umiddelbart, men du kan også velge kartkjøring. Her støvsuger ikke roboten, men kjører rundt og blir bedre kjent med hjemmet ditt. Det er en fordel å la den gå noen ganger med kartleggingen slik at den lager et smart kart, men du kan enkelt la den lære hvordan hjemmet ditt ser ut via vanlig støvsuging.

I vår test kjørte den to ganger med kartlegging uten støvsuging. Det tok 1 time og 18 minutter første gang, og 59 minutter andre gang. Etter de to kartleggingsrundene hadde det dannet seg et smart kart i appen.

Smart Map iRobot

Det smarte kartet som ble dannet til venstre var nesten helt korrekt – først og fremst handlet det om mangelen på rominndelinger på kartet. Her guidet appen meg gjennom en enkel guide for å rette kartet i forhold til rom og soner (til høyre).

Den eneste lille ulempen ved denne prosessen er at romnavnene kun kan brukes én gang, så hvis du har to bad eller barnerom så må du være litt kreativ i navngivningen. Dette fordi robotstøvsugeren skal kunne skille alle rommene fra hverandre, slik at du kan rengjøre ett og ett rom om gangen. Derfor er dette en minimal utfordring som ikke vil være til sjenanse når man først er blitt vant til navnene.

Du kan også legge til soner oppå kartet. Her kan du lage «adgang forbudt-soner» hvor støvsugeren ikke får gå. Du kan også lage rene soner som er områder som trenger ekstra oppmerksomhet, eller områder den trenger å støvsuge oftere enn andre steder, som for eksempel under spisebordet.

Støvsuging
Du kan velge mellom ulike rengjøringsalternativ avhengig av hvor grundig du vil at modellen skal støvsuge. Vi brukte standardinnstillingene med «Daglig rengjøring» hvor robotstøvsugeren dekker hele området én gang, og at den ikke skal starte eller fortsette rengjøringsjobben hvis støvbeholderen er full.

Når du starter en støvsuging kan du velge å støvsuge hvor som helst, eller kun et antall spesifikke rom – som også kan støvsuges i en bestemt rekkefølge.

Muligheten til å velge rekkefølge er helt klart en stor fordel dersom du er hjemme mens den støvsuger. Jeg kunne med fordel støvsuge hjemmekontoret mitt først slik at jeg kunne lukke døren til resten av huset og ikke bli forstyrret. Roboten lager ikke mye støy under en støvsuging, og helt klart mye mindre enn en tradisjonell støvsuger, men den kan være forstyrrende dersom du virkelig trenger å konsentrere deg og ha det helt stille rundt deg.

Støvsugingen av 95 kvm tok ca. halvannen time per gang. Den kunne kjøre hele runden uten å måtte lade underveis.

Resultatet av støvsugingen
Resultatet av støvsugingen er helt upåklagelig. Robotstøvsugeren overså ingen områder eller støvpartikler. Det kom godt ut på alle kanter, selv om spisse hjørner kan være litt vanskeligere å nå på grunn av den runde formen – som imidlertid er et problem for de fleste robotstøvsugere. Det problemet kan løses ved å feie ut støvet med en kost akkurat i disse områdene, og da vil roboten enkelt kunne plukke opp skitten og støvet som da ligger midt på gulvet.

Brukervennlighet i appen

iRobot app Vi syntes appen var veldig brukervennlig og intuitiv i bruk. Alle innstillinger og funksjoner er tydelig merket slik at du vet hvilke muligheter du har med robotstøvsugeren. Første gang du møter en ny funksjon så viser den en trinn-for-trinn-guide eller forklaring med bilder og animasjoner, slik at du ikke trenger å gjette hvordan du skal bruke den.

Ved feilmeldinger og når støvsugingen er ferdig vil du få et varsel – og en tydelig forklaring på hva du må ta stilling til for å kunne fortsette å bruke støvsugeren.

Robotstøvsugeren lærer hele tiden

iRobot J6+ Robotstøvsuger

Kamerasensoren foran på robotstøvsugeren fungerer feilfritt. Robotstøvsugeren bremser ned når den nærmer seg en hindring eller en vegg, slik at den ikke kjører på noen lister eller lignende. Den etterlot ingen merker på hverken stolben eller vegger.

De første gangene ble støvsugeren litt utfordret av et tynt teppe, men etter et par gangers kjøring lærte den seg å kjøre over teppet, og da ble hjørnet på teppet sjeldent brettet opp.

Generelt sett var det veldig tydelig at robotstøvsugeren ble klokere for hver støvsuging. Den utvikler seg på kartet hver gang den kjører, og etter en stund kunne jeg se at den kjørte veldig målrettet rundt hindringer og fra rom til rom. Etter endt støvsuging hadde den tatt bilder av en rekke utfordringer som den sendte til appen. Her kunne jeg avgjøre om det var en permanent eller midlertidig hindring, eller om det var en feilregistrering. På den måten vil robotstøvsugeren også unngå hindringer neste gang den kjører i det samme området.

Modellen hadde ingen åpenbare steder hvor den hadde problemer med å nå til, men du kan gjøre den en stor tjeneste ved å sette spisebordstoler på en rett rekke slik at den lettere kan veve seg inn mellom bena, men den finner også veien rundt hvis du glemmer det.

Robotstøvsugeren tok tak i én enkelt bortkommen ledning under støvsugingen, men den oppdaget ledningen raskt og «spyttet» den ut – derfor ble det ingen skade på hverken ledningen eller støvsugeren. Da vi spesifikt testet modellens evne til å unngå ledninger og andre hindringer, så oppdaget den ledningene på ca. 20 cm avstand og unngikk dem hver gang. Blant seks ledninger sendte den to bilder til appen etter rengjøring.

Tømme støvbeholderen

iRobot J6+ Støvbeholder

Når robotstøvsugeren kjører «hjem» til ladestasjonen så tømmer den automatisk støvbeholderen. Du kan også gjøre dette manuelt via appen. Det bråker ganske mye – på lik linje med en tradisjonell støvsuger – men det er heldigvis en kortvarig prosess, så du trenger bare å høre på lyden i noen sekunder.

Støvsugerposen i støvbeholderen er enkel å tømme, og det følger med en ekstra pose når du kjøper robotstøvsugeren.

Vedlikehold av robotstøvsugeren
Det er ikke mye vedlikehold på robotstøvsugeren, og det lille som må gjøres kan gjøres raskt. Børsten og hjulet under bunnen kan enkelt skrus av dersom hår setter seg fast. I tillegg går de to rullene under maskinen i motsatte retninger, noe som bidrar til å forhindre at hår og skitt setter seg fast da rullene trekker det fra hverandre og suger det opp.

Støvbeholderen i selve støvsugeren er enkel å tømme og kan om nødvendig skylles med vann. I ladestasjonen er det enkelt å bytte ut støvsugerposen etter behov.

Konklusjon
iRobot Roomba j7+ rengjør upåklagelig. Den ble smartere for hver rundt og nådde til overalt – samt at den fanget opp alt støvet. I vår hinder-test kjørte den rundt alle ledninger uten problemer.

Det er praktisk at robotstøvsugeren har en ekstern støvbeholder slik at den kan tømme seg når den blir full. Dette er spesielt en stor fordel dersom du har et litt større hus – da støvbeholderen i selve støvsugeren måtte tømmes etter hver støvsuging i en bolig på 95 kvm. Ulempen er selvfølgelig at du må kjøpe støvsugerposer, men skulle den bli full uten at du har mulighet til å bytte den, så kan du alltids tømme støvbeholderen i en periode.

De første gangene støvsugeren skal arbeide så kan det være en fordel å være hjemme dersom du har områder som det ikke er lov å kjøre på eller lignende, som f.eks. hundens matskål. I vår test opplevde vi ingen situasjoner der den ikke klarte å komme seg ut på egenhånd, men den er helt klart mer intelligent jo flere runder den kjører. Da vil den også kunne kjøre rundt uten problemer mens du er borte.

Appen er enkel å bruke. Du vil bli veiledet gjennom alle prosessene med steg-for-steg guider med både bilder og animasjoner. Alle funksjoner er tydelig merket, slik at du kan dra nytte av alle funksjonene til robotstøvsugeren.

Denne robotstøvsugeren er et godt valg for deg som har et stort hus eller kjæledyr, og som gjerne vil ha en effektiv modell med en ekstremt brukervennlig app.

 

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere