Profesjonell tannpuss: En trinn-for-trinn-guide til riktig bruk av elektrisk tannbørste

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Det finnes en rekke fordeler med å bruke en elektriske tannbørste sammenlignet med vanlige tannbørster -slik som å redusere plakkoppbygging, forbedre tannkjøtthelsen og enda grundigere rengjøring generelt.

For å få mest mulig ut av en elektriske tannbørste er det viktig å forstå hva som er riktig børsteteknikk. Dette inkluderer klargjøring av tannbørsten, påføring av tannkrem, bruk av sirkulære børstebevegelser, og riktig oppbevaring av tannbørsten etter bruk.

I denne artikkelen tar vi deg gjennom en rekke trinn for å velge den riktige elektriske tannbørsten, riktig børsteteknikk og noen vanlige feil man bør unngå.


Hvordan fungerer elektriske tannbørster?

Elektriske tannbørster er designet for å fjerne plakk mer effektivt enn ved manuell børsting. Høyhastighetsvibrasjonene i børstehodet bidrar med å løsne og fjerne plakk fra overflaten av tennene og tannkjøttkanten. Studier viser at bruk av en elektrisk tannbørste kan føre til forbedret tannkjøtthelse. Børstehodet gir en skånsom massasje som kan bidra til å øke blodstrømmen til tannkjøttet, fremme bedre tannkjøtthelse og redusere risikoen for tannkjøttsykdom.

Presisjonen og effektiviteten til elektriske tannbørster gjør det lettere å rengjøre vanskelig tilgjengelige områder, for eksempel de bakre jekslene og mellom tennene, noe som fører til en mer grundig rengjøring. Men hvordan fungerer de egentlig?

Det finnes to typer elektriske tannbørster, avhengig av teknologien som brukes. Roterende-oscillerende elektriske tannbørster bruker en frem-og-tilbake roterende bevegelse for å børste hver tann. Disse kan være så raske som opptil 8800 strøk per minutt. Soniske tannbørster vibrerer med en hastighet på 31 000 strøk i minuttet. Den patenterte soniske teknologien sørger for en dynamisk bevegelse som driver væske mellom tennene og langs tannkjøttkanten.

Den soniske bevegelsen skaper luftbobler som forstyrrer plakkbiofilmen som forårsaker tannkjøttsykdom. Den masserer også tannkjøttet for å fremme blodsirkulasjon. Roterende-oscillerende tannbørster har mindre kraft enn soniske tannbørster, men på grunn av det roterende børstehodet vil de likevel fjerne plakk fra tennene svært effektivt. 


Hvordan bruke en elektrisk tannbørste riktig?

Før du bruker den elektriske tannbørsten bør du sørg for at den er fulladet. De fleste elektriske tannbørster kommer med en ladebase som du kan koble til en stikkontakt. Avhengig av modell kan det ta alt fra flere timer til en hel dag å lade tannbørsten helt opp. Når du børster bør du dele munnen i seksjoner: forsiden av tennene, baksiden av tennene, tyggeflatene på tennene og bak tennene bak, tungen og ganen. Når du bruker en elektrisk tannbørste er det ikke nødvendig å trykke hardt eller skrubbe mens du børster -du behøver kun å føre børsten forsiktig rundt mens den børster. 

Her er noen få trinn du bør følge når du børster tennene:

 • Fukt børstehodet: Fukt børstehodet under rennende vann for å fjerne rusk og klargjøre den til bruk.
 • Påfør tannkrem: Påfør tannkrem på størrelse med en ert på børstehodet. Noen elektriske tannbørster kommer med en innebygd tannkremdispenser.
 • Slå på tannbørsten: Trykk på på-knappen for å slå på den elektriske tannbørsten. Hvis tannbørsten din har flere hastighets- og effektinnstillinger, velg den som passer for deg.
 • Plasser børstehodet på tennene: Hold tannbørstehåndtaket med den ene hånden, og plasser børstehodet mot tennene med den andre.
 • Børst i sirkulære bevegelser: Bruk sirkulære bevegelser til å børste hvert område av munnen i ca. 30 sekunder. Sørg for å børste både ytre og indre overflater av hver tann.
 • Børst de ytre overflatene av tennene: Hold tannbørsten i en 45-graders vinkel og børst de ytre overflatene av tennene med sirkulære bevegelser.
 • Børst de indre overflatene av tennene: Hold tannbørsten vertikalt og børst de indre overflatene av tennene ved hjelp av sirkulære bevegelser.
 • Børst tyggeflatene på tennene: Hold tannbørsten horisontalt og børst tyggeflatene på tennene dine med sirkulære bevegelser.
 • Børst tungen og ganen: Etter å ha pusset tennene, bruk tannbørsten til å rengjøre tungen og ganen. Dette vil bidra til å fjerne eventuelle gjenværende bakterier og friske opp pusten.
 • Skyll: Etter børsting, skyll munnen med vann for å fjerne gjenværende tannkrem og plakk.
 • Skyll tannbørsten: Etter å ha skylt munnen er det viktig å skylle tannbørsten også. Hold børsten under rennende vann i noen sekunder og rist den for å fjerne overflødig vann.

Hva bør du unngå når du bruker en elektrisk tannbørste?

For å sikre riktig børsting bør du unngå disse tre vanlige feilene:

 • Ikke pusser lenge nok: En av de vanligste feilene folk gjør når de bruker en elektrisk tannbørste er å ikke pusse lenge nok. For å sikre at du pusser i hele to minutter, som er anbefalt av tannleger, bør du bruke en klokke eller den innebygde tidsberegneren på den elektriske tannbørsten.
 • Pusser for hardt: En annen vanlig feil er å pusse for hardt. Elektriske tannbørster er laget for å gjøre pusse-jobben for deg, så det er ikke nødvendig å presse hardt. Å pusse for hardt kan faktisk skade tennene og tannkjøttet.
 • Ikke bytter børstehodet: Hvis du ikke skifter ut børstehodet kan det resultere i mindre effektiv rengjøring og kan også føre til bakterievekst på busten.

Merk: Før du velger en elektrisk tannbørste bør du sørge for å snakke tannlegen din, slik at du kan velge riktig type for tennene dine.


Hvordan vedlikeholde en elektrisk tannbørste?

 • Rengjør børstehodet: Regelmessig rengjøring av børstehodet er avgjørende for å opprettholde tannbørstens effektivitet. For å rengjøre børstehodet kan det ganske enkelt fjernes fra håndtaket og skylles det under rennende vann. Unngå å bruke varmt vann, da dette kan føre til at busten blir sprø. Noen tannbørstehoder kan også vaskes i oppvaskmaskin.
 • Rengjør håndtaket: Håndtaket på en elektrisk tannbørste bør også rengjøres regelmessig. Bruk en fuktig klut til å tørke av håndtaket, og vær spesielt oppmerksom på eventuelle knapper eller sprekker. Unngå å senke håndtaket i vann, da dette kan skade de elektriske komponentene.
 • Bytt børstehodet: Å bytte børstehodet hver 3.-6. måned er viktig for å sikre at du får mest mulig ut av din elektriske tannbørste. Over tid kan busten bli frynsete og mindre effektive.
 • Oppbevar tannbørsten riktig: Oppbevar tannbørsten på et tørt sted, for eksempel en tannbørsteholder eller et medisinskap. Unngå å oppbevare den på et fuktig sted, for eksempel en baderomsbenk, da dette kan fremme vekst av bakterier.


FAQ

Hva er en elektrisk tannbørste?
En elektrisk tannbørste er en strømdrevet tannbørste som bruker oscillerende eller roterende bust for å fjerne plakk og matrester fra tennene. Den fungerer ved å generere raske frem-og-tilbake bevegelser av børstehodet, for å rense tennene dine mer effektivt enn ved manuell børsting.
Er en elektrisk tannbørste bedre enn en manuell tannbørste?
Studier viser at elektriske tannbørster er mer effektive til å fjerne plakk og redusere gingivitt enn manuelle tannbørster. Men hvilken type tannbørste som er best for deg vil avhenge av dine personlige preferanser og anbefalingene fra tannlegen din.
Hvordan velger jeg riktig elektrisk tannbørste for meg?
Det er flere faktorer å vurdere når du velger riktig elektrisk tannbørste for deg, for eksempel busttype, størrelse på børstehode, vibrasjonstype, batteritid og pris. Vurder hva som er viktigst for deg og ta kontakt med tannlegen din for å finne ut hvilken tannbørste som passer best for dine behov.
Er det nødvendig å bruke tannkrem når du bruker en elektrisk tannbørste?
Ja, det er fortsatt nødvendig å bruke tannkrem når du bruker en elektrisk tannbørste. Tannkrem hjelper til med å fjerne plakk og matrester, friske opp pusten og styrke tennene. Sørg for å bruke en tannkrem anbefalt av tannlegen din og følg den anbefalte mengden -for mye tannkrem kan faktisk redusere effektiviteten av børstingen.
Er det nødvendig å bruke tannkrem når du bruker en elektrisk tannbørste?
Ja, det er fortsatt nødvendig å bruke tannkrem når du bruker en elektrisk tannbørste. Tannkrem hjelper til med å fjerne plakk og matrester, friske opp pusten og styrke tennene. Sørg for å bruke en tannkrem anbefalt av tannlegen din og følg den anbefalte mengden -for mye tannkrem kan faktisk redusere effektiviteten av børstingen.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere