Vaskemaskin Test – Finn «Best i Test» vaskemaskinene her

Sist oppdatert Artikkelen er en annonse 0

Vaskemaskin Test: I denne artikkelen har Forbrukerliv samlet en oversikt over en rekke vaskemaskiner som har vundet ulike tester. Målet med denne artikkelen er å gjøre det enkelt over oversiktlig å få overblikket over de beste – i følge diverse forbrukerråd og testmagasiner – vaskemaskinene på markedet.

Hos Forbrukerliv.no går vi gjennom tester fra hele Skandinavia. Vi bruker noen av de mest anerkjente testmagasinene, avisene og forbrukerrådene i de skandinaviske landene.

I beskrivelsene kan du lese om fordelene ved de ulike vaskemaskinene, og nederst i artikkelen finner du linker og kilder til testene vi refererer til.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.

Bosch WAT323L7SN

God bedømmelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön 
God bedømmelse hos det danske forbrukerrådet Tænk

Bosch WAT323L7SN

 

.
Modellen Bosch WAT323L7SN er blitt inkludert i 2 ulike tester av vaskemaskiner. Testene er utført av henholdsvis den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön – samt det danske forbrukerrådet Tænk som testet modellen i august 2018.

Bosch WAT323L7SN og de andre modellene ble testet og vurdert ut ifra spesifikke parametere som vaskeevner, forbruk, funksjoner og brukervennlighet. Bosch WAT323L7SN klarer seg godt i begge testene og belønnes med gode bedømmelser og uttalelser fra både Tænk og Råd & Rön.

Markedets beste energiklasse

Bosch WAT323L7SN har en god og romslig trommel med en kapasitet på 7 kilo. Dette tilsvarer omtrent det en familie på 4 personer har bruk for. Her er det snakk om en klassisk, frontbetjent vaskemaskin i hvitt med et kontrollpanel øverst. Hvis man er veldig opptatt av energiforbruk så vil Bosch WAT323L7SN være et godt valg da det her er snakk om en modell som ligger i markedets aller beste energiklasse – nemlig A.

For å minimere bruken av tørketrommelen er denne modellen designet til å kunne tørke klærne så mye som mulig under sentrifugeringen slik at tørketrommelen ikke trenger å bruke like mange krefter når den jobber. Man kan velge en sentrifugeringshastighet på opptil 1600 omdreininger per minutt – noe som er veldig mye – og restfuktigheten i tøyet kan komme helt ned på 45%.

Modell med gode spesialprogrammer

Bosch WAT323L7SN kommer med de vanlige vaskeprogrammene som for eksempel bomull og syntetisk vask – men for å kunne utføre andre oppgaver finnes det også ulike spesialprogrammer. Her er det blant annet snakk om skjorter, sport, mix, skylling, ekstra sentrifugering, antikrøll, hygiene, Super 15, Super 30, ull, håndvask, finvask og silke.

Hurtigprogrammene Super 15 og Super 30 er spesielt gode hvis man skal vaske klær som ikke er spesielt skitne, men bare trenger å friskes opp litt. Da kan disse programmene på henholdsvis 15 og 30 minutter sørge for den nødvendige oppfriskningen.

Eco Silence Drive

Denne modellen er utstyrt med en Eco Silence Drive-motor som både garanterer et effektivt resultat og en stillegående og energieffektiv vask. Motoren er patentert og utviklet av Bosch, og har vunnet stor popularitet og anerkjennelse blant anmelderne.

Støynivået ligger på 50 dB under vasking – som betyr at denne modellen er forholdsvis stillegående når man bruker den. Vario Perfect sørger for å optimere programmene slik at de passer til mengden og type tøy. På den måten bruker ikke maskinen mer energi eller vann enn det som er nødvendig.

Bosch WAT323L7SN styres via et stort LED-display med touch, og her er det også mulig å velge en Reload-funksjon som gjør at maskinen settes på pause så du kan legge inn mer tøy dersom du har glemt noe.

Trommelen er en såkalt Vario Drum som er designet til å vaske klærne både skånsomt og effektivt uten at den rister altfor mye og sliter på tøyet. Dette er også et patentert Bosch-system.

Spesifikasjoner ved Bosch WAT323L7SN – mål 
🌀 Høyde: 84,8 centimeter
🌀 Bredde: 59,8 centimeter
🌀 Dybde: 59 centimeter
🌀 Bruttovekt: 80 kilo
🌀 Nettovekt: 79 kilo 

Spesifikasjoner ved Bosch WAT323L7SN – nøkkelopplysninger 
🔴 Type: Frontbetjent
🔴 Kapasitet: 7 kilo
🔴 Sentrifugering makshastighet: 1600 omdreininger per minutt
🔴 Energiklasse: A
🔴 Sentrifugeringsevne: A
🔴 Årlig vannforbruk: 8800 liter
🔴 Årlig energiforbruk: 122 kWh/år
🔴 Støynivå: 50 dB
🔴 Antall programmer: 15+

Fordeler ved Bosch WAT323L7SN: 
Modell i markedets beste energiklasse A
God størrelse med en kapasitet på 7 kilo
Både vanlige programmet og spesialprogrammer
Eco Silence Drive-motor
Vario Perfect optimerer vasken


LG F4J5QN4W

God bedømmelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön 
God bedømmelse hos det danske forbrukerrådet Tænk

LG F4J5QN4W

 

.
Modellen LG F4J5QN4W er blitt testet og vurdert i 2 forskjellige tester utført av ekspertpanelene fra den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön samt det danske forbrukerrådet Tænk.

Sammen med en rekke andre vaskemaskiner er LG F4J5QN4W blitt testet på parametere som vaskeevner, forbruk, funksjoner og brukervennlighet slik at ekspertene kunne finne ut hvilke modeller som er best. Generelt sett klarer LG F4J5QN4W seg godt i begge testene – derfor får den gode vurderinger både fra de danske og svenske ekspertene.

Kapasitet på 7 kilo og energiklasse A

Med en kapasitet på 7 kilo vil denne vaskemaskinen passe godt til en familie på ca. 4 personer. Hvis man er opptatt av miljøet vil denne modellen være et utmerket valg.

LG F4J5QN4W ligger i markedets aller beste energiklasse – noe som sørger for et lavere årlig energiforbruk enn det som er vanlig. Her er det nemlig snakk om energiklasse A på en skala som starter på G helt nederst og A helt på topp. Dette er altså en modell som ferdigstiller vasken med en lav restfuktighet på 44%. Det betyr at tørketrommelen ikke trenger å jobbe så hardt. Mindre arbeid for tørketrommelen gjør at energiforbruket blir lavere. Dette er blant annet takket være de 1400 omdreiningene i sentrifugeringen – som drenerer så mye vann ut av tøyet som mulig.

Modellen er utstyrt med en kullfri motor som bråker mindre enn andre motorer – i tillegg til at det forlenger maskinens levetid. LG F4J5QN4W har et støynivå på 55 dB – dette ligger i den gode enden av skalaen så man slipper støyforurensing. Dette er spesielt fordelaktig hvis vaskemaskinen er plassert i nærheten av et oppholdsrom eller soverom.

20+ programmer

LG F4J5QN4W hører til blant de vaskemaskinene med veldig mange spesialprogrammer til ulike formål. Som standard har modellen bomullsprogrammer, syntetiske programmer, blandet vask, strykelett, dyner, pleie, flekkfjerner, hygiene, baby, sportstøy, mørk vask, antikrøll og hurtigprogrammer. Ettersom modellen er utstyrt med NFC (Near Field Communication) er det mulig å få tak i enda flere programmer til maskinen. Med LG F4J5QN4W kan man blant annet bruke programmer som skole, barn, badetøy, regntøy, treningstøy, jeans, tepper og fargebevaring.

Hvis man har glemt å legge i noe skittent tøy så har man med LG F4J5QN4W mulighet til å sette vasken på pause, åpne døren og legge inn det tøyet man har glemt.

6 Motion Direct Drive

LG F4J5QN4W er utstyrt med teknologien 6 Motion Direct Drive som bruker 6 forskjellige trommelbevegelser i hvert av programmene for å tilpasse bevegelsene til typen klesvask. Det gjør at vasken blir veldig individuell siden man kan fokusere på spesialområder.

Selv om det her er snakk om en intensiv vask så er trommelen på LG F4J5QN4W designet til å være så skånsom som mulig slik at klærne ikke skades av bevegelsene. Vibrasjonene holdes også nede så mye som mulig.

Man betjener denne modellen via et sort display og en skruknapp. Her kan man både programmere vaskemaskinen og holde øye med den pågående vasken.

Spesifikasjoner ved LG F4J5QN4W – mål 
🌀 Høyde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 56 centimeter
🌀 Bruttovekt: 66 kilo
🌀 Nettovekt: 63 kilo

Spesifikasjoner ved LG F4J5QN4W – nøkkelopplysninger 
🔴 Type: Frontbetjent
🔴 Kapasitet: 7 kilo
🔴 Sentrifugering makshastighet: 1400 omdreininger per minutt
🔴 Energiklasse: A
🔴 Sentrifugeringsevne: A
🔴 Årlig vannforbruk: 9200 liter
🔴 Årlig energiforbruk: 121 kWh/år
🔴 Støynivå: 55 dB
🔴 Antall programmer: Varierende, men minst 20 via NFC

Fordeler ved LG F4J5QN4W: 
Kapasitet på 7 kilo og markedets beste energiklasse A
Kullfri motor som lever lengre og bråker mindre
Over 20 programmer og mulighet for å anskaffe flere
Pausefunksjon
6 Motion Direct Drive-teknologi


Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 

God anmeldelse hos det danske forbrukerrådet Tænk
God anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

 

.
Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 er blitt testet og anmeldt av det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Begge ekspertkildene har gitt modellen en god anmeldelse. Dette har de gjort på grunnlag av vaskemaskinens sentrifugerings- og vaskeevne som de er imponerte over, men ekspertene er imidlertid mindre fornøyd med modellens skylleevne og tidsforbruk.

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 har en kapasitet på 8 kilo tøy, og derfor er den velegnet til en familie på fire til fem personer. Etter endt vask er restfuktigheten på 52 %.

Modellen er i tillegg støysvak med et lydnivå på 50 dB ved vask og 74 dB ved sentrifugering. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Energivennlig vaskemaskin med SensiCare-system og SoftPlus

Med Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 får man en energivennlig vaskemaskin som er plassert i energiklasse A. Man kan derfor trygt stole på at modellen ikke bruker mye energi på ett år.

I tillegg kommer Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 med et SensiCare-system som tilpasser vannstanden for å unngå at tøyet blir vasket over for lang tid. Det sørger for at tøyet bevarer sin form og sitt utseende.

Med SoftPlus-funksjonen legges tøyet først i bløtt, deretter fordeles skyllemidlet jevnt slik at alle klærne får lik mengde av dette.

Fuzzy-Logic mengdeautomatikken overvåker og analyseres vaskeprosessen for å redusere forbruket av strøm, vann og vaskemiddel uten at det går på kompromiss med vaskeresultatet.

Velg mellom flere vaskeprogrammer

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 kommer med et vell av forskjellige vaskeprogrammer slik som bomull, syntetisk, finvask, tepper, silke, ull, sportsklær, utendørs og denim med mer. Dette sørger for at man får en optimal tøyvask.

Vaskemaskinen er i tillegg utstyrt med et Anti-Allergi-program som kombinerer vanndamp med et høyeffektivt vaskeprogram som fjerner alle bakterier i klærne.

Med Eco TimeManager er mulighet for å tilpasse vaskeprogrammets lengde til den tiden man ønsker. Dette sparer ikke bare tid, men også vann og energi.

Man kan også velge å utsette start-funksjonen der man kan stille inn vaskemaskinen til å starte når det passer i løpet av dagen.

Modell med kullfri motor, brukervennlig display og barnesikring 

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 er utstyrt med en sikker og holdbar kullfri Inverter-motor med en 10 års garanti. Motoren sørger for en bedre stabilitet og øker yteevnen.

I tillegg kommer Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 med et brukervennlig display der man får adgang til maskinens forskjellige programmer og funksjoner.

Displayet er stort nok til at man enkelt har mulighet til å finne frem til de riktige innstillingene.

Sist, men ikke minst, har Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 en barnesikring slik at dør og betjeningspanel låses under vask. Barnesikringen sørger for at programmet ikke kan endres.

Spesifikasjoner ved Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 – mål 
🌀 Høyde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 52 centimeter
🌀 Vekt: 68,5 kilo

Spesifikasjoner ved Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 nøkkelopplysninger 
🔴 Type: Frontbetjent vaskemaskin
🔴 Kapasitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: D (A inden de nye regler)
🔴 Sentrifugeringshastighet: 1400 omdreininger i minuttet
🔴 Sentrifugeringsklasse: B
🔴 Energiforbruk pr. år kWh: 156
🔴 Vannforbruk pr. år liter: 9999
🔴 Lydnivå ved vask dB(A): 50 dB
🔴 Lydnivå ved sentrifugering dB(A): 74 dB

Fordeler med Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5:
Kullfri motor
Mange vaskeprogrammer blant annet Anti-Allergi
Eco TimeManager
Utsatt start-funksjon
SensiCare-system
Energivennlig modell


Dette bør du tenke på før du kjøper ny vaskemaskin

ny vaskemaskinDet finnes utrolig mange vaskemaskiner på markedet, og det kan være vanskelig å finne den riktige da alle modellene har mange funksjoner og muligheter. Noen ligner på hverandre, mens andre er helt forskjellige.

Her kan du lese mer om hva du bør tenke på før du kjøper ny vaskemaskin:

Materiale:
De fleste vaskemaskiner kommer enten i plastikk eller rustfritt stål. Begge er gode alternativer da ingen av de kan ruste. Ofte vil modeller i rustfritt stål være mer robuste over lengre tid. 

Fysisk størrelse:
Det høres nesten dumt ut, men før man skaffer seg en vaskemaskin må man være sikker på at det er nok plass til den – derfor er det viktig å måle plassen hjemme før man sjekker modellens mål. Sørg for å ha minst 1 centimeter med ekstra plass på alle sidene av maskinen slik at den ikke står helt inntil veggen. Den kan nemlig bevege seg en del under sentrifugeringen.

Legg også merke til dybden – altså hvor langt den stikker ut – men dette er mest av praktiske årsaker og for syns skyld.

Påfylling av klær:
Det finnes både frontbetjente og toppbetjente vaskemaskiner. Den frontbetjente varianten er den vanligste. Frontbetjente modeller karakteriseres ved at man legger inn tøyet via en dør foran på maskinen. Disse modellene kommer med en standardstørrelse og har ofte en del flere funksjoner enn toppbetjente vaskemaskiner.

De toppbetjente modellene fungerer ved at man legger inn tøyet via en luke øverst på maskinen. Disse modellene er som regel høyere og smalere enn de frontbetjente vaskemaskinene. De toppbetjente modellene er et opplagt valg dersom man har veldig liten plass hjemme.

Hvis man ikke har så mye plass, men likevel vil ha en frontbetjent modell (generelt sett har frontbetjente vaskemaskiner et bedre rykte enn toppbetjente – som ofte anses for å være en nødvendighet hvis man ikke har plass til en frontbetjent) så finnes det også ekstra smale frontbetjente vaskemaskiner.

Kapasitet/trommelstørrelse:
Kapasitet/trommelstørrelseEn vaskemaskin med standardstørrelse kan romme omtrent 7 kilo tøy. Dette tilsvarer ca. 7 skift med tøy, men man kan også få vaskemaskiner med en kapasitet på mellom 5 og 12 kilo. De 7 skiftene med tøy er en tommelfingerregel – og man bør heller aldri fylle trommelen helt opp slik at det ikke er noe plass igjen. Da vil ikke vasken bli optimal.

Som tommelfingerregel bør man kunne holde en hånd inn over tøyet i trommelen uten å være nær toppen. Hvis man har en veldig stor familie kan man heller velge en litt større maskin, men husk at større tromler lettere går i stykker da de er mer sårbare enn mindre tromler – selv om større tromler kan vaske mer tøy på én gang.

Hvis man er en mellomstor familie bør man imidlertid ikke skaffe seg en vaskemaskin med veldig stor kapasitet bare for å slippe å vaske en ekstra runde med skittentøy, for en halvfull vask er ikke særlig effektiv.

Programmer og funksjoner:
Som utgangspunkt bør man skaffe seg en vaskemaskin som har de programmene man trenger hvis man vanligvis bare vasker hvitt eller farget tøy på 40 eller 60 grader på standardprogrammer. Da vil det ikke være nødvendig å investere i en dyr vaskemaskin med mange smarte funksjoner og programmer.

De fleste av dagens vaskemaskiner kommer allerede med forskjellige programmer som bomull, syntetisk, delikat, ull, mix og hurtigvask – pluss at man har mulighet til å stille inn temperatur og farge, noe som allerede gir brukeren flere alternativer. De mer avanserte modellene vil vanligvis også ha en del spesialprogrammer til blant annet sport, badetøy, tepper, baby, jeans, skjorter og så videre. Det vil også være individuelt hvilke programmer man har behov for.

Ekspertene sier imidlertid at det kan være en fordel å skaffe seg en vaskemaskin som har en Half Load-funksjon dersom man sliter med å fylle opp vaskemaskinen hver gang. Dette optimerer vaskeresultatet når maskinen bare er halvfull.

En timer-funksjon med utsatt start kan også være nyttig slik at man kan planlegge vasken sin bedre. Man kan for eksempel programmere når vasken skal starte slik at klærne er rene når man kommer hjem – slik kan man også spare en del tid.

Sentrifugering:
Sentrifugeringen fungerer ved at den slynger vannet ut av tøyet når det er ferdig vasket – da blir det så tørt som mulig. Det gjør også tørkeprosessen raskere (både hvis man henger opp tøyet på en tørkesnor eller hvis man bruker en tørketrommel).

Vaskemaskiner kommer med ulike sentrifugeringshastigheter, og en høyere hastighet vil gjøre at tøyet tørker raskere – men det bråker også mer. En høy sentrifugeringshastighet er en dårlig idé hvis det er snakk om delikat tøy eller ull – som ikke vil tåle den harde behandlingen. Ofte vil man kunne velge vaskemaskiner som har opptil 1600 omdreininger per minutt, men man kan også finne modeller med opptil 1800 omdreininger per minutt. For de flestes vedkommende vil det holde med 1400 omdreininger per minutt.

Energimerket:
EnergimerketVaskemaskiner kommer i en energiklasse som viser om det her er snakk om en energivennlig modell. Velg med fordel en modell som ligger i energiklasse A++ eller A+++ som er de 2 beste klassene på markedet. 

Levetid:
En velbygd vaskemaskin skal helst kunne holde i minst 10 år, og det kan være vanskelig å finne ut hvor lang levertid en modell har. Som tidligere nevnt kan man i tillegg til materialet velge en modell med kullfri motor. Dette sørger for at maskinen får en lengre levetid.

Når det er snakk om levetid bør man også tenke på om man faktisk vil ha en vaskemaskin som er utstyrt med det seneste innen teknologi – for teknologien utvikler seg med høy fart. Da kan man unngå at dagens toppmoderne vaskemaskin blir umoderne om et par år. Derfor kan det være nødvendig å bytte den ut oftere.

Teknologi:
Som sagt utvikler teknologien seg hele tiden, og i dag kan man lett få en vaskemaskin med wifi som kan styres via en smarttelefon. Tenk godt over om dette er noe du har bruk for, for disse maskinene koster ofte en del mer. Mange av dagens vaskemaskiner har også Near Field Communication (NFC) som gjør at man kan laste ned nye programmer til modellen fortløpende.


Gode råd til klesvask

Gode råd til klesvask

Etter at man har bestemt seg for å gå til anskaffelse av envaskemaskin skal den også brukes. Det høres kanskje åpenbart ut, men det er faktisk mange nyttige ting man bør vite før man legger inn alt skittentøyet og trykker på start. Basert på en artikkel fra det store britiske husholdningsmagasinet Goodhousekeeping.com gir vi deg her gode tips og råd til hvordan du skal vaske klær:

Separer skittentøyet etter temperatur:
Ikke alle klær tåler å vaskes sammen. Som hovedregel bør man vaske håndklær, sengetøy ogundertøy på 60 grader (90 grader hvis det har vært sykdom med oppkast og diaré), og bukser og bluser på 30-40 grader. Hvis T-skjorter eller bluser ikke er særlig skitne kan man godt vaske de ved lavere temperatur (15-20 grader) – en lavere temperatur er heller ikke like skadelig for fargene på tøyet sammenlignet med høye temperaturer. Høyere temperaturer sliter spesielt på sterke farger.

Legg imidlertid merke til at tøy som vaskes ved lavere temperaturer trenger spesialvaskemiddel til kald vask, ellers fjernes ikke bakteriene. Vask imidlertid aldri undertøy, sengetøy eller håndklær på kald vask, for her finnes det mange bakterier den kalde vasken ikke kan fjerne. 

Separer skittentøyet etter tekstiltype:
Enkelte typer tekstiler skal også vaskes separat basert på materialet – blant annet bør man vaske bomull, syntetiske materialer, ull og silke hver for seg.

Separer skittentøyet etter vekt:
Det er også en god idé å separere klær som T-skjorter eller laken fra tungt tøy som jeans eller denim generelt sett. Siden lette tekstiler tørker raskere enn tunge, vil man risikere at de blir «overtørket» inni maskinen – noe som igjen kan skade fibrene og krympe tøyet. 

Separer skittentøyet etter farger:
Separer skittentøyet etter fargerMørkt tøy kan lett smitte av på lyst tøy, og denne misfargingen vil være vanskelig å bli kvitt. Bruk også ulikt vaskemiddel til henholdsvis farget og hvitt tøy da vaskemidler til farget tøy er designet til å holde fargene friske – mens vaskemiddel til hvitt tøy er designet til å bleke det litt.

Hvis man vil beholde den hvite fargen kan man med fordel tørke tøyet ute i solen da solstrålene vil ha en blekende effekt.

Separer skittentøyet etter hvor tilgriset det er:
Veldig tilgriset tøy med tydelige flekker og lett tilgriset tøy som kanskje føles litt «brukt» bør vaskes hver for seg.

Bruk vaskemaskinens programmer:
Vaskemaskinen vil komme med enten få eller mange spesialprogrammer for ulike områder. Bruk disse programmene for å få et optimalt resultat.

Vaskeposer:
Beskytt delikat tøy som BHer ved å vaske de i en vaskepose i vaskemaskinen.

Legg inn sokker først:
Sokker kan fort rotes bort under vask – legg de derfor inn først slik at de ikke like lett vikler seg inn i andre tekstiler. 

Snu klærne på vrangen:
klærne på vrangenMan kan ikke unngå at maskinvask sliter på klærne. Tekstilene gnis mot hverandre under vask – noe som går ut overbåde farge og form.

Man kan imidlertid minimere skaden ved å snu tøyet på vrangen. Man bør også sørge for at alle glidelåser er lukket og at plagget ikke har for mange detaljer som kan lage rifter i stoffet, eller i de andre plaggene i maskinen.

Tilsett eddik:
Bruk av eddik under vask er et kjerringråd som faktisk kan gjøre klærnes farger sterkere – i tillegg til at hvitt tøy blir hvitere. Tilsett et målebeger med eddik til vaskemiddelet – selv om eddiken lukter sterkt vil ikke lukten smitte av på tøyet. Noen bruker også salt i stedet for eddik.

Ikke skrubb bort flekken: 
Hvis tøyet har fått en synlig flekk hjelper det ikke å skrubbe løs på den med vaskemiddel og sterke krefter– flekken kan muligens spre seg utover og gjøre det verre.

Man bør heller ha litt vaskemiddel på flekken og deretter legge tøyet i vaskemaskinen – eller man kan bruke flekkfjerner. Husk at jo fortere man behandler en flekk – desto større er sjansen for at man får fjernet den. 

Hardt vann:
Mange har hardt vann i springen, og det betyr at klærne også vaskes i hardt vann som inneholder mye kalk og magnesium. Dette er harmløst, men kan føre til problemer for klærne. For det første kan det kalke til vaskemaskinen, og mineralene fra vannet kan påvirke vaskemiddelet slik at det ikke er like effektivt. Klærne kan også komme ut mindre rene, føles stivere og bli mattere i fargene.

Lær deg å lese vaskeanvisningen riktig – grader:
Det finnes alltid en vaskeanvisning på klærne, og dette bør man følge for å få best mulig resultat. Først og fremst vil det stå et tall som angir makstemperaturen plagget kan vaskes på. Hvis det er bilde av en skål med en hånd så kan plagget kun vaskes for hånd.

Man kan også finne en skål med en strek under – det betyr at plagget er delikat og helst skal vaskes skånsomt. Dersom det er 2 streker skal vasken være ekstra skånsom.

Lær deg å lese vaskeanvisningen riktig – tørking:
Tørkemulighetene vises via en lukket firkant. Dersom det finnes en firkant med en sirkel og en prikk betyr det at plagget tåler tørketrommel ved lav temperatur. En firkant med en sirkel og 2 prikker betyr at plagget kan tørkes i trommel ved normal temperatur.

En firkant med en sirkel med et kryss over betyr at plagget ikke tåler å tørkes i tørketrommel – det skal heller lufttørkes.

Lær deg å lese vaskeanvisningen riktig – stryking: 
Tøyet kan fort bli krøllete av å vaskes, og stryking med strykejern vil derfor være en god måte å gjøre det glatt på igjen. Stryking er imidlertid en påkjenning for tøyet, og ikke alle materialer tåler å strykes. På vaskeanvisningen vises merket for stryking med et symbol som er formet som et strykejern.

🌀 Et symbol med et strykejern med 1 prikk betyr at man ikke må stryke tøyet ved en temperatur som er høyere enn 110 grader.
🌀 Et symbol med et strykejern med 2 prikker betyr at man kan stryke tøyet ved en temperatur på opptil 150 grader.
🌀 Et symbol med et strykejern med 3 prikker betyr at man kan stryke tøyet ved en temperatur på opptil 200 grader.
🌀 Et symbol med et strykejern med et kryss over betyr at man ikke bør stryke dette plagget. 

Ikke vask tøy som skal rensesIkke vask tøy som skal renses: 
Hvis vaskeanvisningen forteller at plagget ikke kan vaskes så må det renses på et renseri. Dette symbolet viser en skål med et kryss over. Man bør ikke ignorere dette – for spesielt dresser, skinn, lær, frakker og semsket skinn kan ta skade av det og miste fasong og utseende. 

Riktig mengde vaskemiddel:
Man skal hverken bruke for lite eller for mye vaskemiddel. For lite vaskemiddel resulterer i at tøyet ikke blir ordentlig rent, og for mye vaskemiddel kan lage flekker på tøyet. Doser i forhold til hardheten på vannet. Til dette finnes det ofte en guide på baksiden av vaskemiddelet.

Legg jeans i fryseren:
Hvis man vil spare litt på vaskemaskinen kan man med fordel gjøre det med jeans. Jeans tar nemlig mye plass i trommelen, og hvis de ikke er spesielt skitne, men bare litt brukt, kan man heller legge de i fryseren. Den kalde luften vil drepe eventuelle bakterier og gjøre stoffet friskt igjen.

Sorter tøyet etter vask:
Hvis man har en stor familie kan klesvasken være en stor oppgave. For å gjøre jobben litt enklere kan man med fordel sortere tøyet i forskjellige kurver rett etter at det er vasket – enten etter tekstiltype eller person – slik at familiemedlem nummer 1 har sitt tøy i én kurv, familiemedlem nummer 2 i en annen kurv og så videre. 

Krympet tøy kan reddes:
Krympet tøy kan reddesIkke alt tøy som har krympet kan reddes, men tøy som T-skjorter av for eksempel bomull eller syntetisk stoff har en sjanse. Legg det krympede tøyet i bløtt i en balje med lunkent vann og tilsett litt babyshampoo. Det mykgjør fibrene slik at man kan strekke de ut igjen.

Hold maskinen ren:
Selv om vaskemaskinen vasker tøyet rent flere ganger i uken så vil hyppig klesvask faktisk gjøre at maskinen blir møkkete. Den kan begynne å lukte, og det kan også oppstå uheldig bakterievekst. En gang i måneden bør man derfor foreta en tom vask på høyest mulig temperatur. Tilsett eventuelt litt eddik eller bakepulver. 

Vær forsiktig med tøyet etter vask:
Når tøyet er vasket og tørket må man fremdeles passe på å oppbevare det riktig. Ekspertene anbefaler blant annet at man ikke henger gensere på hengere på samme måte som man gjør med skjorter eller T-skjorter, for gensere er tunge og tyngdekraften vil føre til at områdene rundt nakke og skuldre vil trekkes ned og ødelegge fasongen.

Pass også på BHer og la være å brette de sammen når de oppbevares. Brett de helt ut og legg skålene inni hverandre som skjeer i en bestikkskuff. Deretter kan du legge de i en undertøysskuff.

Vær også forsiktig med håndvasken:
Vær også forsiktig med håndvaskenSelv om håndvask er mye mer skånsom enn maskinvask, og noen tekstiler kun bør vaskes for hånd, så er det ikke likegyldig hvordan man håndterer håndvasken.

Bruk gjerne en balje og unngå å skylle tøyet under rennende vann – vann er nemlig tungt, og delikate tekstiler vil ikke alltid være i stand til å holde denne vekten. Dette kan resultere i at fasongen på tøyet blir ødelagt. Bruk derfor heller en balje, og legg gjerne tøyet i en sikt slik at vannet lettere kan renne gjennom.

Vær forsiktig med tørketrommelen:
Vaskemaskinen er hard mot tøyet, og tørketrommelen er kanskje enda hardere. Derfor anbefales det at man tørker klærne utendørs dersom det er mulig – noe som både er bedre for tøyet og mer skånsomt for miljøet. Hvis man for eksempel bor i en leilighet, eller hvis det er vinter, så kan det være nødvendig å bruke en tørketrommel – men pass på varmen i tørketrommelen og sørg for at klærne ikke blir «overtørket».

Legg også merke til at hvis klesvasken kommer ut igjen med en flekk som ikke ble fjernet under vask, så er det viktig at man lar være å legge dette plagget i tørketrommelen. Varmen vil nemlig føre til at flekken setter seg enda bedre fast. La heller plagget tørke og vask det på nytt – eventuelt med litt flekkfjerner.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke vaskemaskiner har fått de beste anmeldelsene?

Bosch WAT323L7SN, LG F4J5QN4W og Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

🤓 Hvordan testes vaskemaskinene?

Maskinene testes på vaskeevne, skylleevne og sentrifugeringsevne. I tillegg ses det også på vann- og strømforbruk, støynivå og brukervennlighet.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for vaskemaskiner går fra A som det beste – helt til G som det dårligste. Det er anbefalt at man velger en maskin med C som et minimum.


Vaskemaskin Test – Disse testene har vi undersøkt

Klikk.no 🇳🇴
Nettavisen Klikk har utført en test av 10 vaskemaskiner. Testen har tatt utgangspunkt i 7 hovedelementer: vaskeresultat, sentrifugeringsevne, vasketid, strøm- og vannforbruk, brukervennlighet, lydnivå og skylleevne.

Ekspertene har eksempelvis testet vaskemaskinene på 2 hovedprogrammer – ett bomullsprogram og ett syntetisk program. Sentrifugeringsevnen ble utført ved å måle restfukten i tøyet etter vask. De har gitt poeng fra 1 til 6 for vaskemaskinens evne til å utføre de ulike oppgavene. Du kan lese hele testen gratis her.

Forbrukerrådet Tænk 🇩🇰
Det danske forbrukerrådet Tænk har testet hele 69 vaskemaskiner hvor de undersøkte de en rekke funksjoner som vaskeevne, skylleevne, sentrifugeringsevne, vann- og strømforbruk, brukervennlighet, vasketid og støynivå.

Alle vaskemaskinene ble grundig testet og vasket med bomullsprogram og syntetisk program på 40 grader. Du kan lese hele testen på Tænk.dk her.

Forbrukerrådet Tænk har i tillegg testet og anmeldt Siemens WU14Q4L7DN, Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 og Miele WCR 890 WPS.

Ønsker du å lese anmeldelsene av de tre vaskemaskinene, kan du klikke her.

Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement å få tilgang til testen.

Råd & Rön 🇸🇪
Svenske Råd & Rön har testet 89 vaskemaskiner i februar 2016. I testen har de vurdert vaskemaskinenes evne til å vaske klærne, om vaskemiddelet er renset ut av tøyet, fukt etter etter sentrifugering, brukervennlighet, vann- og strømforbruk, vasketid og mye mer.

Du kan lese hele testen på hjemmesiden deres her.

Råd & Rön har også testet og anmeldt Siemens WU14Q4L7DN, Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 og Miele WCR 890 WPS.

Ønsker du å lese anmeldelsene av de tre vaskemaskinene, kan du klikke her.

Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement å få tilgang til testen.

TV2 🇩🇰
Her kan du se danske TV2s program om vaskemaskiner, hvor den kjente journalisten Morten Spiegelhauer undersøker hvilke vaskemaskiner som er best i test.

Maskinene ble testet på mange forskjellige områder og fikk prøvd seg på klær med vanskelige flekker. Ekspertene simulerte flekker ved å vaske olivenolje, fett, blekk og kosmetikk sammen med t-skjorter, laken, dongeribukser og annet tøy. Du kan se programmet gratis på TV2´s hjemmeside her.


Andre relevante tester

Hos Forbrukerliv har vi samlet en rekke tester av vaskemaskiner fra noen av verdens største og mest populære produsenter. Her har vi undersøkt hvilke modeller som får de beste anmeldelsene fra ekspertene, og vi har også sammenlignet priser slik at du enkelt kan få oversikt over de billigste forhandlerne.

Du kan lese mer om følgende produsenter her:

Siemens vaskemaskin test

Miele vaskemaskin test

Bosch vaskemaskin test

Hvis du i stedet foretrekker en toppmatet vaskemaskin kan du lese vår test her. Vi har samlet de modellene ekspertene vurderer som de beste på markedet. I denne artikkelen sammenlignes prisene på de forskjellige modellene slik at du enkelt kan få oversikt over de billigste forhandlerne.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere