Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Les mer her.

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Vaskemaskin Test - Finn "Best i Test" vaskemaskinene her

Vaskemaskin Test: I denne artikkelen har Forbrukerliv samlet en oversikt over en rekke vaskemaskiner som har vundet ulike tester. Målet med denne artikkelen er å gjøre det enkelt over oversiktlig å få overblikket over de beste – i følge diverse forbrukerråd og testmagasiner – vaskemaskinene på markedet.

Hos Forbrukerliv.no går vi gjennom tester fra hele Skandinavia. Vi bruker noen av de mest anerkjente testmagasinene, avisene og forbrukerrådene i de skandinaviske landene.

I beskrivelsene kan du lese om fordelene ved de ulike vaskemaskinene, og nederst i artikkelen finner du linker og kilder til testene vi refererer til.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 3 beste vaskemaskinene i testguiden 2024:

Vår tilnærming

icon

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

    1
  • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser av produktet
  • 3
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Anmeldelser

  1. award

    Hoover HWP414AMBC1-S » 6.499 Kr. hos whiteaway akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner

    den store vaskemaskinen til husholdningen

    Hoover HWP414AMBC1-S
    Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

    Forbrukerlivs vurdering

    Hoover HWP414AMBC1-S kommer med en Eco-Power invertermotor, som bruker en av de lengstvarige og kraftigste belteteknologiene som er tilgjengelig på markedet. Maskinen har også 9 spesielle pleieprogrammer for å øke brukervennligheten. Noe vi synes mangler er  innvendig belysning, som ville forbedret maskinens stilige utseende ytterligere. Samlet sett er Hoover HWP414AMBC1-S et meget anbefalt produkt for personer med ekstra store vaskebehov.

    Fordeler

    • pros Eco-Power invertermotor
    • pros 9 omsorgssykluser
    • pros Aktiv balanseteknologi
    • pros KG-modus + tilpasser vaskehandlingen til belastningen, 60 % mer effektivitet
    • pros Spesifikt hygieneprogram

    Ulemper

    • cons Ingen innvendig belysning
    • cons Over gjennomsnittlig dybde

    Spesifikasjoner

    • Kapasitet: 14 kg
    • Vekt: 74 kg
    • Energiklasse: A
    • Høyde: 85 cm
    • Bredde: 60 cm
    • Dybde: 67 cm
    • Energiforbruk: 56 kW/t

    Hoover HWP414AMBC1-S er en vaskemaskin utstyrt med en ekstra stor trommel. Dette gjør den perfekt for folk som bor i veldig store husholdninger som trenger å vaske for mange mennesker samtidig. Den ekstra store trommelen kan holde opptil 14 kilo per tøy, slik at du kan vaske mye mer klær på en gang.


    Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Hoover HWP414AMBC1-S

    Skann klær for optimal vasking
    Hoover HWP414AMBC1-S er en frontmatet vaskemaskin med mange funksjoner for å gjøre vaskingen enklere. Scan to Care-funksjonen lar deg ta et bilde av plagget ditt og gi spesifikke instruksjoner om det beste programmet og behandlingen. Den lagrer også informasjonen, slik at du ikke trenger å gjøre det hver gang.

    Dette vil gjøre vaskedagen mye enklere. Med hOn-appen kan du sjekke vaskemaskinen din, slik at du kan få statusen på syklusen din fra hvor som helst, få varsler, forslag og ytterligere 40 sykluser for å ta vare på spesifikk tøy. Maskinen har også en sentrifugehastighet på 1400 o/min og rangerer midt i energiklassen med sine 56 kW/t strømforbruk. Hoover HWP414AMBC1-S veier kun 74 kg, noe som betyr at den er relativt lett med tanke på størrelsen.

    Gå til den billigste forhandleren
  2. award

    Miele WSG 363 WCS - energieffektiv modell » 14.999 Kr. hos Tretti akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner

    energieffektiv modell

    Miele WSG 363 WCS - energieffektiv modell
    Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

    Forbrukerlivs vurdering

    Quick 20 min-programmet for oppfriskende klesvask og den intuitive kontrollen er bare noen av mange funksjoner som gjør denne modellen superenkel å bruke. Vi fant ut at det tar noen forsøk å koble appen til maskinen, men når du først har gjort det, fungerer det bra. Basert på vår forskning, kan vi si at denne modellen bør være på toppen av listen for alle som ønsker å kjøpe et høykvalitetsprodukt og har et budsjett for det.

    Fordeler

    • pros Lavt vannforbruk
    • pros Lav restfuktighet i klærne
    • pros Rask 20 min program for oppfriskende klesvask
    • pros Intuitiv kontroll
    • pros Fleksibel omlasting

    Ulemper

    • cons Tar noen forsøk på å koble appen til maskinen
    • cons I høyere prisklasse

    Miele WSG 363 WCS er en vaskemaskin i energiklasse A som passer for alle med en travel hverdag som trenger å vaske økonomisk, smart og fleksibelt. Med denne vaskemaskinen sparer du penger på strømregningen, fordi det er en av de mest energieffektive maskinene på markedet.


    Hva bør du vurdere før du kjøper Miele WSG 363 WCS?

    Intelligent mengde automatisering
    Dette høykvalitetsapparatet kommer med mange forskjellige funksjoner og programmer, en av dem er SingleWash-programmet for tøy opp til 1 kg. Dette er en flott funksjon for de som ikke har mye tøy å vaske på en gang eller bare ønsker å vaske et bestemt klesplagg. QuickPowerWash-programmet med en varighet på 49 minutter kan vaske opptil 40 % mer økonomisk. CapDosing-funksjonen er perfekt for plagg som krever spesiell behandling, og deretter tilsetter maskinen vaskemiddelet på riktig tidspunkt i syklusen. Den har en lastekapasitet på 9 kg, noe som gjør den perfekt for store laster og større familier. Med et gjennomsnitt på bare 48 l per syklus, bruker den mindre vann enn mange andre vaskemaskiner (rundt 70 l).

    Brukervennlige funksjoner
    Denne modellen har funksjonen for automatisk registrering av antall klær. Dette betyr at vaskemaskinen automatisk oppdager størrelsen på tøyet og justerer vann- og energiforbruket deretter. Dette resulterer i en mer effektiv vask og at du sparer penger på strømregningen. I tillegg har vaskemaskinen AddLoad-funksjonen, som lar brukere legge til en ekstra mengde tøy under vaskesyklusen uten å starte maskinen på nytt.

    WiFi Connect
    Som de fleste av de avanserte modellene kommer denne også med WiFi Connect, noe som betyr at du kan fjernstyre den ved hjelp av smarttelefonen eller nettbrettet. Dette er en flott funksjon hvis du vil spare tid, da du kan starte eller stoppe en syklus uten å måtte være hjemme.

    Gå til den billigste forhandleren
  3. award

    Miele WCG 670 WCS TDos » 21.299 Kr. hos Miele akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner

    den smarte vaskemaskinen

    Miele WCG 670 WCS TDos
    Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

    Forbrukerlivs vurdering

    Miele WCG 670 WCS TDos er veldig enkel å bruke, takket være DirectSensor-funksjonen. Watercontrol-systemet gjør at den skiller seg ut fra andre maskiner når det gjelder generell sikkerhet. Selv om det ikke er noen trommelbelysning eller vendbar dør, er dette relativt små ulemper sammenlignet med alle funksjonene til produktet. Alt i alt er Miele WCG 670 WCS TDos et høyt anbefalt produkt.

    Fordeler

    • pros CapDosing - spesialvaskemidler optimalt dosert
    • pros Enkel betjening med ett tastetrykk - DirectSensor
    • pros Automatisk vann- og strømforbruk basert på mengde
    • pros EXPRESS 20 - Vask og tørking på rekordtid
    • pros Vannkontrollsystem - oppdager vannlekkasjervv

    Ulemper

    • cons Ingen trommebelysning
    • cons Ingen vendbar dør

    Miele WCG 670 WCS TDos er en langvarig vaskemaskin i høy kvalitet. Den kommer med en praktisk funksjon, som kalles Ironing Ready. Dette betyr at det vil ta mindre tid og krefter å stryke klærne dine, siden de kommer ut av maskinen nesten klare til bruk. Dette er veldig bra funksjon for store familier eller alle som ikke har mye tid til å stryke.


    Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Miele WCG 670 WCS TDos

    EXPRESS 20
    Miele WCG 670 WCS TDos er en vaskemaskin med mange nyttige funksjoner. TwinDos frigjør vaskemiddel i to faser på optimale tidspunkter, og bruker mindre vaskemiddel enn vanlig. Dette kan minske utgifter til klesvask. WCG 670 WCS er utstyrt med Miele @ home-funksjonen, som kobler alle intelligente husholdningsprodukter fra Miele enkelt og sikkert til nettverket. Du kan betjene den ved hjelp av Miele-appen, stemmestyring eller ved å integrere den med eksisterende Smart Home-løsninger.

    Denne modellen kan håndtere belastninger på 9 kg og skaper et støynivå på 68 dB under sentrifugering. Sentrifugehastigheten er på 1400 rpm, som er omtrent gjennomsnittet på markedet, og det samme er maskinens pris. Energiforbruket til maskinen er et annet pluss, både når det gjelder miljø og penger. Den bruker kun 49 kW/t og har A i energimerkingen. Denne Miele-modellen kommer med det pene EXPRESS 20-programmet. Avhengig av innstillingen lar dette deg vaske og tørke tøyet på ca. 20-30 minutter.

    Gå til den billigste forhandleren

Hva du bør tenke på før du kjøper vaskemaskin

Størrelse og kapasitet

Størrelsen på familien din og mengden tøy du vasker på ukentlig basis, i tillegg til den tilgjengelige plassen du har, vil hjelpe deg med å avgjøre hvilken vaskemaskin som passer best for hjemmet ditt. La det alltid være rundt 2,5 centimeter rundt maskinen og noter nøye ned målene, og la det være nok plass til at lokket eller døren kan åpnes. En gjennomsnittlig vaskemaskin har en kapasitet på 7 til 8 kg, noe som er nok for en familie på fire. Har du en mindre familie kan du få en vaskemaskin med mindre kapasitet. Lastekapasitet på 4 til 6,5 kg er mer enn tilstrekkelig for én til to personer, men hvis du er en med en større familie (på 5+ personer) eller har mange klær som trenger hyppig vask, trenger du en lastekapasitet på 9 kg .

Vaskeinnstillinger

Når du skal kjøpe vaskemaskin, er det viktig å tenke på de forskjellige vaskeinnstillingene. Dette er fordi forskjellige klær må vaskes på forskjellige måter. De fleste vaskemaskiner kan rengjøre vanlige materialer som bomull og syntetiske stoffer som polyester og viskose. Men hvis du har artikleri garderoben som trenger spesiell pleie, som mer delikate, ull- eller silkeartikler, bør du velge en vaskemaskin med et bredt utvalg av spesialprogrammer. For eksempel kan miljøvennlige programmer bidra til å redusere strøm- og vannregningene dine. Hvis du har en allergiker i familien, kan det være lurt å se etter en vaskemaskin med Allergen-fjerning syklus, som er laget for å fjerne pollen og støvmidd fra klærne dine under hele vaskingen. Det kan også være lurt å se etter en vaskemaskin med redusert strykeprogram, som på grunn av lavere sentrifugering kan gjøre det raskere og enklere å stryke klærne. De fleste vaskemaskiner vil også ha en flekk syklus, som er designet for å takle noen av de vanligste merkene som oppstår i hverdagen, som gress, blekk, kaffe og sminke. Med QuickWash-programmet kan du friske opp klærne dine på bare 15-30 minutter, noe som er flott hvis du har en travel hverdag eller bare trenger en ren ting på farten. Noen vaskemaskiner har til og med sensor teknologi som automatisk kan stille inn en syklus, noe som kan være til stor hjelp, men jo flere funksjoner vaskemaskinen har, jo høyere vilo prisen bli.

Energi- og vanneffektivitet

En annen faktor som er viktig å vurdere er energi- og vanneffektivitet. Dette er fordi vaskemaskiner som er mer effektive bruker mindre strøm og vann, noe som hjelper miljøet og kan spare deg for penger. De fleste av de nyere modellene har rangeringer fra A rangering til B, men noen av de eldre modellene er fortsatt merket med D, E, F energiklassifisering. Selv om høyere vurdering betyr mer energieffektivitet, er det viktig å huske at vurderingene kanskje ikke er nøyaktige hvis du bruker andre sykluser enn de som ble testet. I tillegg bruker frontladede vaskemaskiner mindre vann enn toppladede vaskemaskiner. I gjennomsnitt bruker en helautomatisk frontmatet vaskemaskin 50 til 60 liter vann per vask, mens en toppmatet vaskemaskin bruker rundt 140 liter. Hvis du kjører vaskemaskinen sjeldnere, vil du spare enda mer vann, samt tid, vaskemiddel og strøm, så prøv å begrense deg selv ved å slå på vaskemaskinen når du har full last.

Pris

Budsjett kommer til å være en viktig faktor når du kjøper en vaskemaskin. Jo flere funksjoner en vaskemaskin har, jo dyrere blir den. Noen high-end vaskemaskiner har touch-kontrolldisplay som gjør det enklere å kontrollere og sikre god energi- og vanneffektivitet. Budsjett alternativer har kanskje ikke for mange tilleggsfunksjoner og vaskeinnstillinger, men kan være mer enn tilstrekkelig for daglig bruk og mer grunnleggende vaskesykluser. Du må bestemme deg for hva som er viktig for deg når du skal kjøpe vaskemaskin og hvor mye penger du er villig til å bruke, med tanke på at de dyreste modellene koster rundt 30000 NOK mens de i en lavere prisklasse går fra 3000 til 4000 NOK.

Bruker- og ekspertanmeldelser

En annen faktor å vurdere er andre mennesker sine meninger, både brukere og eksperter. Brukeranmeldelser kan fortelle deg hvor godt vaskemaskinen fungerer, hvor enkel den er å sette opp og om det er noen problemer med den. Ekspertanmeldelser kan gi deg mer informasjon om funksjoner, sammenligne resultater med andre vaskemaskiner i utvalget og hjelpe deg med å bestemme hvilken som er best for deg.

Dette bør du tenke på før du kjøper ny vaskemaskin

Det finnes utrolig mange vaskemaskiner på markedet, og det kan være vanskelig å finne den riktige da alle modellene har mange funksjoner og muligheter. Noen ligner på hverandre, mens andre er helt forskjellige.

Her kan du lese mer om hva du bør tenke på før du kjøper ny vaskemaskin:

  • Materiale:
    De fleste vaskemaskiner kommer enten i plastikk eller rustfritt stål. Begge er gode alternativer da ingen av de kan ruste. Ofte vil modeller i rustfritt stål være mer robuste over lengre tid.
  • Fysisk størrelse:
    Det høres nesten dumt ut, men før man skaffer seg en vaskemaskin må man være sikker på at det er nok plass til den – derfor er det viktig å måle plassen hjemme før man sjekker modellens mål. Sørg for å ha minst 1 centimeter med ekstra plass på alle sidene av maskinen slik at den ikke står helt inntil veggen. Den kan nemlig bevege seg en del under sentrifugeringen.

Legg også merke til dybden – altså hvor langt den stikker ut – men dette er mest av praktiske årsaker og for syns skyld.

Påfylling av klær:
Det finnes både frontbetjente og toppbetjente vaskemaskiner. Den frontbetjente varianten er den vanligste. Frontbetjente modeller karakteriseres ved at man legger inn tøyet via en dør foran på maskinen. Disse modellene kommer med en standardstørrelse og har ofte en del flere funksjoner enn toppbetjente vaskemaskiner.

De toppbetjente modellene fungerer ved at man legger inn tøyet via en luke øverst på maskinen. Disse modellene er som regel høyere og smalere enn de frontbetjente vaskemaskinene. De toppbetjente modellene er et opplagt valg dersom man har veldig liten plass hjemme.

Hvis man ikke har så mye plass, men likevel vil ha en frontbetjent modell (generelt sett har frontbetjente vaskemaskiner et bedre rykte enn toppbetjente – som ofte anses for å være en nødvendighet hvis man ikke har plass til en frontbetjent) så finnes det også ekstra smale frontbetjente vaskemaskiner.

Kapasitet/trommelstørrelse:

En vaskemaskin med standardstørrelse kan romme omtrent 7 kilo tøy. Dette tilsvarer ca. 7 skift med tøy, men man kan også få vaskemaskiner med en kapasitet på mellom 5 og 12 kilo. De 7 skiftene med tøy er en tommelfingerregel – og man bør heller aldri fylle trommelen helt opp slik at det ikke er noe plass igjen. Da vil ikke vasken bli optimal.

Som tommelfingerregel bør man kunne holde en hånd inn over tøyet i trommelen uten å være nær toppen. Hvis man har en veldig stor familie kan man heller velge en litt større maskin, men husk at større tromler lettere går i stykker da de er mer sårbare enn mindre tromler – selv om større tromler kan vaske mer tøy på én gang.

Hvis man er en mellomstor familie bør man imidlertid ikke skaffe seg en vaskemaskin med veldig stor kapasitet bare for å slippe å vaske en ekstra runde med skittentøy, for en halvfull vask er ikke særlig effektiv.

Programmer og funksjoner:
Som utgangspunkt bør man skaffe seg en vaskemaskin som har de programmene man trenger hvis man vanligvis bare vasker hvitt eller farget tøy på 40 eller 60 grader på standardprogrammer. Da vil det ikke være nødvendig å investere i en dyr vaskemaskin med mange smarte funksjoner og programmer.

De fleste av dagens vaskemaskiner kommer allerede med forskjellige programmer som bomull, syntetisk, delikat, ull, mix og hurtigvask – pluss at man har mulighet til å stille inn temperatur og farge, noe som allerede gir brukeren flere alternativer. De mer avanserte modellene vil vanligvis også ha en del spesialprogrammer til blant annet sport, badetøy, tepper, baby, jeans, skjorter og så videre. Det vil også være individuelt hvilke programmer man har behov for.

Ekspertene sier imidlertid at det kan være en fordel å skaffe seg en vaskemaskin som har en Half Load-funksjon dersom man sliter med å fylle opp vaskemaskinen hver gang. Dette optimerer vaskeresultatet når maskinen bare er halvfull.

En timer-funksjon med utsatt start kan også være nyttig slik at man kan planlegge vasken sin bedre. Man kan for eksempel programmere når vasken skal starte slik at klærne er rene når man kommer hjem – slik kan man også spare en del tid.

Sentrifugering:
Sentrifugeringen fungerer ved at den slynger vannet ut av tøyet når det er ferdig vasket – da blir det så tørt som mulig. Det gjør også tørkeprosessen raskere (både hvis man henger opp tøyet på en tørkesnor eller hvis man bruker en tørketrommel).

Vaskemaskiner kommer med ulike sentrifugeringshastigheter, og en høyere hastighet vil gjøre at tøyet tørker raskere – men det bråker også mer. En høy sentrifugeringshastighet er en dårlig idé hvis det er snakk om delikat tøy eller ull – som ikke vil tåle den harde behandlingen. Ofte vil man kunne velge vaskemaskiner som har opptil 1600 omdreininger per minutt, men man kan også finne modeller med opptil 1800 omdreininger per minutt. For de flestes vedkommende vil det holde med 1400 omdreininger per minutt.

Energimerket:

Vaskemaskiner kommer i en energiklasse som viser om det her er snakk om en energivennlig modell. Velg med fordel en modell som ligger i energiklasse A++ eller A+++ som er de 2 beste klassene på markedet.

Levetid:

En velbygd vaskemaskin skal helst kunne holde i minst 10 år, og det kan være vanskelig å finne ut hvor lang levertid en modell har. Som tidligere nevnt kan man i tillegg til materialet velge en modell med kullfri motor. Dette sørger for at maskinen får en lengre levetid.

Når det er snakk om levetid bør man også tenke på om man faktisk vil ha en vaskemaskin som er utstyrt med det seneste innen teknologi – for teknologien utvikler seg med høy fart. Da kan man unngå at dagens toppmoderne vaskemaskin blir umoderne om et par år. Derfor kan det være nødvendig å bytte den ut oftere.

Teknologi:

Som sagt utvikler teknologien seg hele tiden, og i dag kan man lett få en vaskemaskin med wifi som kan styres via en smarttelefon. Tenk godt over om dette er noe du har bruk for, for disse maskinene koster ofte en del mer. Mange av dagens vaskemaskiner har også Near Field Communication (NFC) som gjør at man kan laste ned nye programmer til modellen fortløpende.

Gode råd til klesvask

Etter at man har bestemt seg for å gå til anskaffelse av envaskemaskin skal den også brukes. Det høres kanskje åpenbart ut, men det er faktisk mange nyttige ting man bør vite før man legger inn alt skittentøyet og trykker på start. Basert på en artikkel fra det store britiske husholdningsmagasinet Goodhousekeeping.com gir vi deg her gode tips og råd til hvordan du skal vaske klær:

Separer skittentøyet etter temperatur:
Ikke alle klær tåler å vaskes sammen. Som hovedregel bør man vaske håndklær, sengetøy ogundertøy på 60 grader (90 grader hvis det har vært sykdom med oppkast og diaré), og bukser og bluser på 30-40 grader. Hvis T-skjorter eller bluser ikke er særlig skitne kan man godt vaske de ved lavere temperatur (15-20 grader) – en lavere temperatur er heller ikke like skadelig for fargene på tøyet sammenlignet med høye temperaturer. Høyere temperaturer sliter spesielt på sterke farger.

Legg imidlertid merke til at tøy som vaskes ved lavere temperaturer trenger spesialvaskemiddel til kald vask, ellers fjernes ikke bakteriene. Vask imidlertid aldri undertøy, sengetøy eller håndklær på kald vask, for her finnes det mange bakterier den kalde vasken ikke kan fjerne. 

Separer skittentøyet etter tekstiltype:
Enkelte typer tekstiler skal også vaskes separat basert på materialet – blant annet bør man vaske bomull, syntetiske materialer, ull og silke hver for seg.

Separer skittentøyet etter vekt:
Det er også en god idé å separere klær som T-skjorter eller laken fra tungt tøy som jeans eller denim generelt sett. Siden lette tekstiler tørker raskere enn tunge, vil man risikere at de blir «overtørket» inni maskinen – noe som igjen kan skade fibrene og krympe tøyet. 

Separer skittentøyet etter farger:
Mørkt tøy kan lett smitte av på lyst tøy, og denne misfargingen vil være vanskelig å bli kvitt. Bruk også ulikt vaskemiddel til henholdsvis farget og hvitt tøy da vaskemidler til farget tøy er designet til å holde fargene friske – mens vaskemiddel til hvitt tøy er designet til å bleke det litt.

Hvis man vil beholde den hvite fargen kan man med fordel tørke tøyet ute i solen da solstrålene vil ha en blekende effekt.

Separer skittentøyet etter hvor tilgriset det er:
Veldig tilgriset tøy med tydelige flekker og lett tilgriset tøy som kanskje føles litt «brukt» bør vaskes hver for seg.

Bruk vaskemaskinens programmer:
Vaskemaskinen vil komme med enten få eller mange spesialprogrammer for ulike områder. Bruk disse programmene for å få et optimalt resultat.

Vaskeposer:
Beskytt delikat tøy som BHer ved å vaske de i en vaskepose i vaskemaskinen.

Legg inn sokker først:
Sokker kan fort rotes bort under vask – legg de derfor inn først slik at de ikke like lett vikler seg inn i andre tekstiler. 

Snu klærne på vrangen:
Man kan ikke unngå at maskinvask sliter på klærne. Tekstilene gnis mot hverandre under vask – noe som går ut overbåde farge og form.

Man kan imidlertid minimere skaden ved å snu tøyet på vrangen. Man bør også sørge for at alle glidelåser er lukket og at plagget ikke har for mange detaljer som kan lage rifter i stoffet, eller i de andre plaggene i maskinen.

Tilsett eddik:
Bruk av eddik under vask er et kjerringråd som faktisk kan gjøre klærnes farger sterkere – i tillegg til at hvitt tøy blir hvitere. Tilsett et målebeger med eddik til vaskemiddelet – selv om eddiken lukter sterkt vil ikke lukten smitte av på tøyet. Noen bruker også salt i stedet for eddik.

Ikke skrubb bort flekken: 
Hvis tøyet har fått en synlig flekk hjelper det ikke å skrubbe løs på den med vaskemiddel og sterke krefter– flekken kan muligens spre seg utover og gjøre det verre.

Man bør heller ha litt vaskemiddel på flekken og deretter legge tøyet i vaskemaskinen – eller man kan bruke flekkfjerner. Husk at jo fortere man behandler en flekk – desto større er sjansen for at man får fjernet den. 

Hardt vann:
Mange har hardt vann i springen, og det betyr at klærne også vaskes i hardt vann som inneholder mye kalk og magnesium. Dette er harmløst, men kan føre til problemer for klærne. For det første kan det kalke til vaskemaskinen, og mineralene fra vannet kan påvirke vaskemiddelet slik at det ikke er like effektivt. Klærne kan også komme ut mindre rene, føles stivere og bli mattere i fargene.

Lær deg å lese vaskeanvisningen riktig – grader:
Det finnes alltid en vaskeanvisning på klærne, og dette bør man følge for å få best mulig resultat. Først og fremst vil det stå et tall som angir makstemperaturen plagget kan vaskes på. Hvis det er bilde av en skål med en hånd så kan plagget kun vaskes for hånd.

Man kan også finne en skål med en strek under – det betyr at plagget er delikat og helst skal vaskes skånsomt. Dersom det er 2 streker skal vasken være ekstra skånsom.

Lær deg å lese vaskeanvisningen riktig – tørking:
Tørkemulighetene vises via en lukket firkant. Dersom det finnes en firkant med en sirkel og en prikk betyr det at plagget tåler tørketrommel ved lav temperatur. En firkant med en sirkel og 2 prikker betyr at plagget kan tørkes i trommel ved normal temperatur.

En firkant med en sirkel med et kryss over betyr at plagget ikke tåler å tørkes i tørketrommel – det skal heller lufttørkes.

Lær deg å lese vaskeanvisningen riktig – stryking: 
Tøyet kan fort bli krøllete av å vaskes, og stryking med strykejern vil derfor være en god måte å gjøre det glatt på igjen. Stryking er imidlertid en påkjenning for tøyet, og ikke alle materialer tåler å strykes. På vaskeanvisningen vises merket for stryking med et symbol som er formet som et strykejern.

Et symbol med et strykejern med 1 prikk betyr at man ikke må stryke tøyet ved en temperatur som er høyere enn 110 grader.
Et symbol med et strykejern med 2 prikker betyr at man kan stryke tøyet ved en temperatur på opptil 150 grader.
Et symbol med et strykejern med 3 prikker betyr at man kan stryke tøyet ved en temperatur på opptil 200 grader.
Et symbol med et strykejern med et kryss over betyr at man ikke bør stryke dette plagget. 

Ikke vask tøy som skal renses: 
Hvis vaskeanvisningen forteller at plagget ikke kan vaskes så må det renses på et renseri. Dette symbolet viser en skål med et kryss over. Man bør ikke ignorere dette – for spesielt dresser, skinn, lær, frakker og semsket skinn kan ta skade av det og miste fasong og utseende. 

Riktig mengde vaskemiddel:
Man skal hverken bruke for lite eller for mye vaskemiddel. For lite vaskemiddel resulterer i at tøyet ikke blir ordentlig rent, og for mye vaskemiddel kan lage flekker på tøyet. Doser i forhold til hardheten på vannet. Til dette finnes det ofte en guide på baksiden av vaskemiddelet.

Legg jeans i fryseren:
Hvis man vil spare litt på vaskemaskinen kan man med fordel gjøre det med jeans. Jeans tar nemlig mye plass i trommelen, og hvis de ikke er spesielt skitne, men bare litt brukt, kan man heller legge de i fryseren. Den kalde luften vil drepe eventuelle bakterier og gjøre stoffet friskt igjen.

Sorter tøyet etter vask:
Hvis man har en stor familie kan klesvasken være en stor oppgave. For å gjøre jobben litt enklere kan man med fordel sortere tøyet i forskjellige kurver rett etter at det er vasket – enten etter tekstiltype eller person – slik at familiemedlem nummer 1 har sitt tøy i én kurv, familiemedlem nummer 2 i en annen kurv og så videre. 

Krympet tøy kan reddes:
Ikke alt tøy som har krympet kan reddes, men tøy som T-skjorter av for eksempel bomull eller syntetisk stoff har en sjanse. Legg det krympede tøyet i bløtt i en balje med lunkent vann og tilsett litt babyshampoo. Det mykgjør fibrene slik at man kan strekke de ut igjen.

Hold maskinen ren:
Selv om vaskemaskinen vasker tøyet rent flere ganger i uken så vil hyppig klesvask faktisk gjøre at maskinen blir møkkete. Den kan begynne å lukte, og det kan også oppstå uheldig bakterievekst. En gang i måneden bør man derfor foreta en tom vask på høyest mulig temperatur. Tilsett eventuelt litt eddik eller bakepulver. 

Vær forsiktig med tøyet etter vask:
Når tøyet er vasket og tørket må man fremdeles passe på å oppbevare det riktig. Ekspertene anbefaler blant annet at man ikke henger gensere på hengere på samme måte som man gjør med skjorter eller T-skjorter, for gensere er tunge og tyngdekraften vil føre til at områdene rundt nakke og skuldre vil trekkes ned og ødelegge fasongen.

Pass også på BHer og la være å brette de sammen når de oppbevares. Brett de helt ut og legg skålene inni hverandre som skjeer i en bestikkskuff. Deretter kan du legge de i en undertøysskuff.

Vær også forsiktig med håndvasken:
Selv om håndvask er mye mer skånsom enn maskinvask, og noen tekstiler kun bør vaskes for hånd, så er det ikke likegyldig hvordan man håndterer håndvasken.

Bruk gjerne en balje og unngå å skylle tøyet under rennende vann – vann er nemlig tungt, og delikate tekstiler vil ikke alltid være i stand til å holde denne vekten. Dette kan resultere i at fasongen på tøyet blir ødelagt. Bruk derfor heller en balje, og legg gjerne tøyet i en sikt slik at vannet lettere kan renne gjennom.

Vær forsiktig med tørketrommelen:
Vaskemaskinen er hard mot tøyet, og tørketrommelen er kanskje enda hardere. Derfor anbefales det at man tørker klærne utendørs dersom det er mulig – noe som både er bedre for tøyet og mer skånsomt for miljøet. Hvis man for eksempel bor i en leilighet, eller hvis det er vinter, så kan det være nødvendig å bruke en tørketrommel – men pass på varmen i tørketrommelen og sørg for at klærne ikke blir «overtørket».

Legg også merke til at hvis klesvasken kommer ut igjen med en flekk som ikke ble fjernet under vask, så er det viktig at man lar være å legge dette plagget i tørketrommelen. Varmen vil nemlig føre til at flekken setter seg enda bedre fast. La heller plagget tørke og vask det på nytt – eventuelt med litt flekkfjerner.

Tester og anmeldelser av vaskemaskinene som er brukt i artikkelen

Ekspert- og testkilder

Klikk.no

Nettavisen Klikk har utført en test av 10 vaskemaskiner. Testen har tatt utgangspunkt i 7 hovedelementer: vaskeresultat, sentrifugeringsevne, vasketid, strøm- og vannforbruk, brukervennlighet, lydnivå og skylleevne.

Ekspertene har eksempelvis testet vaskemaskinene på 2 hovedprogrammer – ett bomullsprogram og ett syntetisk program. Sentrifugeringsevnen ble utført ved å måle restfukten i tøyet etter vask. De har gitt poeng fra 1 til 6 for vaskemaskinens evne til å utføre de ulike oppgavene. Du kan lese hele testen gratis her.

TV2

Her kan du se danske TV2s program om vaskemaskiner, hvor den kjente journalisten Morten Spiegelhauer undersøker hvilke vaskemaskiner som er best i test.

Maskinene ble testet på mange forskjellige områder og fikk prøvd seg på klær med vanskelige flekker. Ekspertene simulerte flekker ved å vaske olivenolje, fett, blekk og kosmetikk sammen med t-skjorter, laken, dongeribukser og annet tøy. Du kan se programmet gratis på TV2´s hjemmeside her.

Andre relevante tester

Hos Forbrukerliv har vi samlet en rekke tester av vaskemaskiner fra noen av verdens største og mest populære produsenter. Her har vi undersøkt hvilke modeller som får de beste anmeldelsene fra ekspertene, og vi har også sammenlignet priser slik at du enkelt kan få oversikt over de billigste forhandlerne.

Du kan lese mer om følgende produsenter her:

Siemens vaskemaskin test

Miele vaskemaskin test

Bosch vaskemaskin test

Hvis du i stedet foretrekker en toppmatet vaskemaskin kan du lese vår test her. Vi har samlet de modellene ekspertene vurderer som de beste på markedet. I denne artikkelen sammenlignes prisene på de forskjellige modellene slik at du enkelt kan få oversikt over de billigste forhandlerne.

question

Har du noen spørsmål?

Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme