Toppmatet vaskemaskin test – Finn de beste toppmatede vaskemaskinene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

I denne artikkelen ser vi på noen av de mest testvinnende toppmatede vaskemaskinene på markedet. På grunnlag av flere vurderinger går vi igjennom ulike modeller av toppmatede vaskemaskiner, for å finne ut hva som gjør hver maskin til et godt kjøp.

Vi har sett nærmere på tester fra den svenske motparten Råd & Rön. Vi ser også nærmere på modeller som er populære blant brukere, basert på brukervurderinger.

Denne toppmatet vaskemaskin testen inneholder:

🔸 En oversikt over de beste toppmatede vaskemaskinene
🔸 Informasjon om hva du bør tenke på når du kjøper en ny vaskemaskin
🔸 Guide til rengjøring av vaskemaskinen
🔸 Informasjon om energimerket
🔸 En gjennomgang av diverse tester, som vi har undersøkt og analysert.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Whirlpool TDLR60230

Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Whirlpool TDLR60230 topbetjent vaskemaskine

 

.Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön har testet 105 forskjellige vaskemaskiner fra både kjente og mindre kjente merker, og de har sett på ulike parametere som vaskeevne, skylleevne, sentrifugeringsevne, vannforbruk og brukervennlighet. De fleste maskinene som er testet er vanlige frontbetjente vaskemaskiner, men forbrukerrådet har også inkludert 17 toppmatede modeller, inkludert Whirlpool TDLR60230.

God vaskeevne
Generelt sett har toppmatede vaskemaskiner et rykte på seg for ikke å være så gode som frontbetjente, men Whirlpool TDLR60230 kan enkelt konkurrere med frontbetjente vaskemaskiner. Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön kårer også Whirlpool TDLR60230 til toppscorer i testen sin.

Vaskeevnen til Whirlpool TDLR60230 er veldig bra og fungerer spesielt bra på syntetiske stoffer, som er litt lettere enn bomull.

Sentrifugering fjerner vann
Når klærne er vasket og skylt, er sentrifugering det siste trinnet før klærne tas ut av maskinen. En god sentrifugering dreier klærne raskt, men forsiktig rundt, slik at vannet presses ut av klærne. Det gjør at det ikke drypper vann av det som er vasket, og det vil ta kortere tid å tørke det i tørketrommelen eller på klessnoren. Whirlpool TDLR60230 har en god sentrifugeringsevne, som sørger for at klærne er halvtørre når de kommer ut av vaskemaskinen. Det forkorter tørketiden betydelig. Maskinen har maks 1200 omdreininger, men noen maskiner er tilgjengelig med opptil 1800 omdreininger. 1200 er likevel nok for de aller fleste oppgaver.

Enkel å betjeneWhirlpool TDLR60230 betjening
På en toppmatet vaskemaskin legger du klærne på toppen, og informasjon, ikoner og knapper vil være plassert på toppen bak klaffen. Ekspertene mener Whirlpool TDLR60230 er en brukervennlig vaskemaskin, som er god til å informere brukeren. Innholdet i bruksanvisningen er også veldig bra. Vannforbruket er også mot den nedre enden av skalaen, med et vannforbruk på 62 liter ved en bomullsvask på 40 grader. Modellens mål og størrelse for en toppmatet vaskemaskin er ganske standard og måler 40 cm (w) x 90 cm (H) x 60 cm (D).

Utvalgte fordeler med Whirlpool TDLR60230:
Gir et godt vaskeresultat.
Bra for syntetiske stoffer.
Effektiv sentrifugeringsevne.
Brukervennlig modell.
Lavt vannforbruk.

Her kan du se en presentasjonsvideo av vaskemaskinen, utarbeidet av forhandleren Whiteaway:


Whirlpool AWE6100

Populær blant forbrukerne

Whirlpool AWE6100

Whirlpool AWE6100 har ikke vært med i noen tester, men modellen er svært populær blant forbrukerne. Gjennom nettstedet Whiteaway.com har vi sett nøye på hva brukerne fremhever. Det fremheves spesielt at Whirlpool AWE6100 fungerer optimalt og at prisen er god.

Godt produkt
Det beste med en toppmatet vaskemaskin er at den ikke fyller så mye i bredden. Flere modeller er nesten bare halvparten så store som frontbetjente, så det er mulig å plassere den steder, hvor det ellers ikke ville være plass til en stor maskin. Dette er spesielt viktig hvis du bor i en liten leilighet. Toppmatede vaskemaskiner er heller ikke for små. Whirlpool AWE6100 har for eksempel en vaskekapasitet på seks kilo, noe som lett passer en husholdning på 2-3 personer. Whirlpool AWE6100 klarer de oppgavene den skal og klærne blir både vasket, skylt og sentrifugert godt.

God sentrifugeringsevne som er praktisk i leilighet
Hvis du for eksempel bor i en leilighet, hvor det ikke er plass til tørketrommel eller en lang klessnor på balkongen, så er det viktig å investere i en vaskemaskin med god sentrifugering, siden det vil gjøre klærne mindre våte etter vask. Da slipper du dryppende klær som tar svært lang tid å tørke.

Whirlpool AWE6100 har bare en sentrifugering 1000 omdreininger, så det er en del mindre enn andre modeller, som har opptil 1800 omdreininger. Stort sett er det ikke nødvendig med så mange omdreininger, så 1000 vil passe godt for de fleste behov. Husk at høy sentrifugering sliter på klærne, og det kan være hardt mot fine stoffer.

Utsett starten
Whirlpool AWE6100 er ikke en modell med mange kule funksjoner, men den gjør derimot de grunnleggende oppgavene veldig godt. Med denne maskinen får du mye for pengene, og den er også å finne på den billigere enden av prisskalaen.

En av de smarte funksjonene modellen har er “forsinket start”. En forsinket start-funksjon gjør at du først kan fylle klær og vaskemiddel i maskinen, velge programmet og lukke døren. Deretter kan du velge på skjermen når vaskeprogrammet skal starte, og tilpasse vasken etter når du har tid. Da går maskinen i gang av seg selv på forhåndsbestemt tidspunkt og blir ferdig når du selv ønsker det. Modellen måler 40 cm (B), 90 cm (H), 60 cm (D).

Utvalgte fordeler med Whirlpool AWE6100:
God basismodell.
Prisvennlig vaskemaskin.
Stor vaskekapasitet på seks kilo klær.
God sentrifugering gjør klærne mindre våte når vasken er ferdig.
Med innebygd “forsinket-start”-funksjon.

Her kan du se en presentasjonsvideo av vaskemaskinen, utarbeidet av forhandleren Whiteaway:


Whirlpool TDLR 60210

✅ Populær blant forbrukerne

Whirlpool TDLR60210 topbetjent vaskemaskine

Selv om Whirlpool TDLR602100 ikke har vært med i noen tester, ennå, så har vi valgt å ta med modellen i artikkelen vår, siden forbrukerne er så begeistret for den. På Whiteaway.no har modellen scoret 4,8 av 5 stjerner blant forbrukerne, og det fremheves spesielt at maskinen har god vaskeevne og enkel betjening.

God på vaskeoppgaveneWhirlpool TDLR60210
Whirlpool TDLR60210 lever også opp til Whirlpool sitt gode rykte, siden maskinen vasker enkelt og problemfritt. Klærne blir rene og plettfrie, og hele vaskeprosessen går problemfritt for seg. Det er flere ulike vaskeprogrammer, men takket være modellens brukervennlighet, så er det enkelt å finne ut av programmene og velge et som passer til hver individuell vask.

Bra for miljøet
Du kan ikke komme utenom at hver vask er en belastning på miljøet, men en miljøvennlig vaskemaskin kan hjelpe på noe av byrden. Whirlpool TDLR602100 er en av de vaskemaskinene som er laget med hensyn til miljøet. Modellen er i den beste energiklassen (A+++), og er dermed en av de mest strømeffektive vaskemaskinene på markedet. Produsenten har tenkt på både vann og strømforbruk, men det er flere ting du kan gjøre som forbruker: Husk å fylle opp maskin hver gang, slik at maskinen vasker på best mulig måte, og du ikke trenger å vaske så ofte, som hvis du fyller trommelen halvfull hver gang. Whirlpool TDLR60210 har en kleskapasitet på seks kilo, noe som tilsvarer cirka 30 t-skjorter, Til tross for at det er en toppmatet vaskemaskin, så er den fortsatt svært romslig.

Plassbesparende vaskemaskin
En middels stor familie vil ha glede av Whirlpool TDLR60210, som med sine 40 cm i bredde enkelt kan plasseres mellom skap på badet eller ved siden av kjøleskapet på kjøkkenet. Den plassbesparende fordelen er noe av det forbrukerne fremhever spesielt ved maskinen. Den får plass selv på små bad, og brukerne understreker også at den er lett å bruke, er overskuelig og bråker lite. Modellen måler 40 cm (B), 90 cm (H), 60 cm (D).

Utvalgte fordeler med Whirlpool TDLR60210::
Gjør vaskeoppgavene utmerket.
Flere forskjellige vaskeprogrammer.
Miljøvennlig modell i strømklasse A+++.
Lett å plassere selv i små rom.
Lett og brukervennlig.

Her kan du se en presentasjonsvideo av vaskemaskinen, utarbeidet av forhandleren Whiteaway:


Guide: Dette bør du være klar over når du kjøper ny vaskemaskin

Ingen husholdninger er like, noen er store og andre er små. I noen hus er det mange barn som tripper rundt og i andre bor det bare voksne. Noen jobber på et kontor, og kan ha mange skjøre og tynne stoffer, mens andre bruker hendene som sitt arbeidsverktøy, og trenger dermed slitesterke klær i sterke materialer. Noen foretrekker det enkle, mens andre elsker moderne og nyskapende teknologi.

De individuelle behovene oppstår raskt med de store forskjellene, og dette gjenspeiles også i valg av vaskemaskinen. En artikkel fra vdonline.dk har en guide for hva du bør ta hensyn til når du skal investere i en ny vaskemaskin:

Vaskemaskinens størrelse

Her er det flere faktorer du må vurdere. Først av alt må du tenke på maskinens fysiske størrelse, siden det rent praktisk må være plass til den. Hvis du har en stor vaskekjeller eller vaskerom med masse plass, så betyr ikke den fysiske størrelsen så mye.

Men hvis du bare har et lite bad, så er størrelsen svært viktig, siden vaskemaskinen må få plass.

Hvis du har lite plass til vaskemaskinen, bør du gå bort ifra vanlige frontbetjente vaskemaskiner som er både brede og dype, og heller vurdere en toppmatet modell. På en toppmatet vaskemaskin åpner du den i toppen, og legger ned klærne ovenfra. Det beste ved toppmatede vaskemaskiner er at de ofte er høyere enn de frontbetjente, men til gjengjeld er de mye mindre og tar mindre plass.

Deretter kommer valg av trommel og vaskemaskins kleskapasitet. En viktig faktor her er antall medlemmer og barn i husholdningen. Hvis det bor mange mennesker under samme tak, skal det også vaskes klær for alle, så det blir raskt en stor kleshaug.  Om dere er mange er det fornuftig å investere i en vaskemaskin med stor vaskekapasitet. Den kan gjerne romme 6-8 kilo, slik at du ikke behøver å vaske hele tiden. Alle ekstra vask koster mange liter vann, gjerne rundt 60 liter eller mer hver gang.

Om det er barn i husholdningen, bør vi huske at de er veldig gode til å grise og skitne seg til, slik at skittentøyskurven raskt fylles opp.

De fleste vaskemaskiner har en trommel med størrelse på mellom fem og ti kilo, og som en tommelfingerregel kan du regne med at et sett med tørre klær veier en kilo.

Om du investerer i en vaskemaskin med en vaskekapasitet som passer størrelsen på husstand en og dens vaskerutiner, utnyttes både forbruk og strømforbruk bedre. Du bør ikke vaske med en halvfull trommel, selv om moderne vaskemaskiner har blitt bedre på å dosere vann etter vekt. Så fyll maskinen hver gang. Men en trommel skal aldri være proppfull. Det må være litt luft, tilsvarende en knyttneve mellom det øverste laget av klær og trommelen.

Det kan være fristende å investere i en vaskemaskin med stor trommel, men det bør unngås hvis det er mulig. Vaskemaskiner med stor trommel går for oftere i stykker enn vaskemaskiner med mindre trommel. Det er også svært viktig at en vaskemaskin med stor trommel står fast på et jevnt underlag, for den vil bevege seg mye under sentrifugering, noe som kan føre til skader.


Funksjoner og teknologi

De fleste gammeldagse vaskemaskiner hadde et par dreieknapper og få innstillinger, men nå er det slutt på det. Moderne vaskemaskiner har blitt truffet av teknologibølgen og kan ofte mer enn de fleste mennesker har behov for. Noen vaskemaskiner kan også fjernstyres med en app fra telefonen.

De fleste moderne vaskemaskiner kommer med en rekke programmer og vaskefasiliteter. Det er enkelt å velge mellom temperatur, tekstiltype og farge, slik at du kan kombinere det du ønsker. På mange maskiner kan du velge programmer som hurtigvask, allergi-vask, håndvask og sparevask. Disse programmene kan være svært nyttig, spesielt håndvask, siden noen klær kun kan vaskes for hånd.

betjening af topbetjent vaskemaskiner

På noen maskiner er det ikke nødvendig å dosere såpe fordi maskinen gjør det selv etter vekt og tekstiltype. Hvis du for eksempel oppgir at klærne er veldig skitne, tar maskinen dette i betraktning.

En annen smart funksjon, som de fleste nye vaskemaskiner utstyrt med er forsinket «start”. Denne funksjonen gjør det mulig å planlegge en vask senere på dagen. Det kan for eksempel være at du ønsker nyvaskede klær når du kommer hjem fra jobb. Om du kommer hjem klokka 18, så du kan sette maskinen til å starte vasken klokken 15.30 eller 16 avhengig vasketiden, slik at du bare kan henge opp klærne eller legge dem i tørketrommelen når du kommer hjem.


Sentrifugering og omdreininger

En vaskemaskin både vasker og tørker klærne under vaskeprogrammet. Når hovedvask og skylling er overstått, setter maskinen turbo på trommelens omdreininger og de raske dreiningene rundt i maskinen gjør at overflødig vann trykkes ut av klærne. Hvis vaskemaskinen har god sentrifugering, kan klærne være rundt 50 prosent tørre når døren åpnes etter vask.

Vaskemaskinene har ulik sentrifugerings-hastighet, men de fleste har mulighet for å sentrifugere på minst 1000 omdreininger. Mange maskiner kan sentrifugere helt opptil 1800 omdreininger, men det er sjelden nødvendig med så høye hastigheter. Det anbefales å investere i en vaskemaskin som kan sentrifugere med 1200 omdreininger. Det vil være tilstrekkelig for de fleste behov.

En sterk sentrifugering, der mest mulig vann går ut av klærne, kommer med en pris, for mange omdreininger sliter nemlig på klærne. Du må være spesielt forsiktig med fine stoffer, som raskt kan bli skadet av sterk kraft. Sterkere tekstiler som håndklær, cowboystoff og bomull vil lettere klare mange omdreininger.

Om du vil redusere antall omdreininger, så ikke klærne kommer til skade, så er det mulig å redusere antallet på moderne maskiner, slik at klærne behandles mer forsiktig. Fordelen med sterk sentrifugering er at tørketid i enten tørketrommelen eller på klessnoren, vil reduseres betydelig, fordi klærne allerede er delvis tørre etter sentrifugeringen.


Strømforbruk og støy

Lenger ned i denne artikkelen har vi en guide for å forstå energimerkingen, men som en tommelfingerregel bør du gå for en vaskemaskin med så lavt strømforbruk som mulig, for å redusere mengden strøm. Det er bra både for deg og for miljøet.

energimaerkningen

Det er energimerking på alle hvitevarer og fargede indikatorer forteller hvor “miljøvennlig” maskinen er. Gå alltid etter de mest miljøvennlige maskinene, som har fått energimerke A++ eller A+++ (de to høyeste nivåene). Skalaen går fra det beste energimerket A+++ til D, som er det laveste på vaskemaskiner.

Det kan lønne seg å kjøpe en “miljøvennlig” vaskemaskin fordi forskjellene mellom en miljøvennlig og en ikke-miljøvennlig vaskemaskin er vanskelig å ignorere:

En vaskemaskin i energiklasse A og en kapasitet på sju kilo, forbruker årlig 259 kWh, mens en vaskemaskin med lik kapasitet og energimerke A+++ bare bruker 175 kWh/år.

Støynivået angis også på energimerket, men det er selvfølgelig individuelt om støyen forstyrrer. Det er umulig å få en vaskemaskin som er helt stille, og det er spesielt sentrifugerings-prosessen som vil bråke en del. Du kan få en støysvak vaskemaskin som lager støy ned til rundt 50 desibel under vaskeprosessen og ned til cirka 70 desibel når den sentrifugerer. Til sammenligning er en normal samtale mellom mennesker på rundt 60-65 dB. Det bør også bemerkes at en vaskemaskin kan arbeide i 2-3 timer, og at sentrifugerings-prosessen bare utgjør en liten del av denne tiden.


Slik gjør du vaskemaskinen din effektivt ren

Vaskemaskinen fylles med vann og såpe hver gang det er klær i maskinen, men den blir dessverre ikke ren av det. Snarere tvert imot. Å rengjøre vaskemaskinen vil forlenge levetiden og ytelsen på den, så det bør utføres et par ganger i året.

Danske Frederiksbergbladet.dk gir deg her råd for hvordan du kan rengjøre vaskemaskin best mulig med fire trinn:

Avkalking: Hell 30 gram sitronsyre i såpeskuffen og sett på en tom vask på 60 grader. Gjenta prosessen hvis nødvendig.

Brun såpe: Sett på en tom vask på 60 grader og legg en liten teskje med brun krystallsåpe i såpeskuffen. Den brune såpen fjerner skitt og renser maskinen innvendig. Men ikke bruk for mye såpe, siden brun såpe har en tendens til å skumme mye.

Skylling: Kjør et langt skylleprogram på vaskemaskinen for å få renset bort den brune såpen. Sett deretter på en tom kokvask for å drepe ulike bakterier

Tørk maskinen: Avslutt renseprosessen med å tørke hele vaskemaskinen på utsiden med en ren oppvaskklut, som er vridd opp i vanlig oppvaskmiddel. Husk også å sjekke om gummilistene må byttes.


Les energimerket riktig

Hver gang du kjøper en hvitevare, har den et energimerke, som har til hensikt å informere forbrukeren om varens strømforbruk. Hvis du forstår energimerket på riktig måte, kan det hjelpe å investere i en strømvennlig modell.energimaerket

Først og fremst er det viktig å velge et energimerke som er så høyt som mulig. A+++ er det høyeste merket, så kjøp gjerne en vaskemaskin som er merket med enten A++ eller A+++. Det hjelper både på strøm- og vannforbruket, og kan til slutt bli en besparelse både for deg og miljøet.

Under fargeskalaen finner du seks forskjellige symboler: fem nederst på etiketten og en ovenpå. Det øverste symbolet viser strømforbruket og mer spesifikt hvor mange kilowatt-timer maskinen bruker på ett år, med 220 vask som gjennomsnitt.

Symbolet på nederste rad og helt til venstre, viser vannforbruket og presise tall på hvor mange liter vann vaskemaskinen bruker på ett år, med 220 vask som gjennomsnitt.

Symbol nummer to fra venstre på nederste rad viser vaskekapasiteten og hvor mange kilo klær som kan være i trommelen.

Symbol nummer tre fra venstre på nederste rad, viser hvor godt vaskemaskinen sentrifugerer på en skala fra A til G.

Symbol nummer fem og seks finner du helt til høyre på nederste rad. De ligger oppå hverandre og angir begge støynivå. Det øverste av de to symbolene viser hvor mange desibel en vanlig vaskemaskin bråker, og det nederste symbolet viser hvor mange desibel vaskemaskinens sentrifugering bråker.


Slik bevarer du klærnes farge under vask

Slik bevarer du klærnes farge under vaskMan kan ikke unngå at klærnes naturlige farger falmer litt med tiden, men hvis man opplever at det raskt mister farge eller får en blassere nyanse så gjør man naturligvis noe feil når man vasker.

Ekspertene fra Viivilla.no og amerikanske Cnet.com forklarer at man kan forlenge klærnes og fargenes levetid dersom man vasker de med omtanke.

Vi vasker klærne for ofte

Først og fremst forklarer ekspertene at vi faktisk vasker klærne våre altfor ofte, og at mange fort slenger tøyet i vaskemaskinen dersom det bare er litt brukt. Ekspertene anbefaler at man selvsagt må vaske klærne hvis de er flekkete, men at man ellers godt kan bruke plaggene flere ganger. Hver vask sliter på tøyet, så hold litt igjen.

Les vaskeanvisningen

Det finnes mange som overhodet ikke er oppmerksomme på klærnes vaskeanvisning som informerer brukeren om best mulig vask for hvert enkelt plagg. Les derfor vaskeanvisningen grundig. Dersom man ikke forstår symbolene kan man lese lengre ned i denne artikkelen der vi gjennomgår hva de ulike vaskesymbolene betyr.

Sorter klærne

Sorter klærneEkspertene sier det er en grunn til at klærne raskt mister farge. Det er blant annet veldig viktig å sortere klærne etter farger, og man bør helst også sortere etter fargeintensitet. Da unngår man at klær med mørke farger smitter av og misfarger lysere tekstiler. Vask derfor mørke farger sammen, lyse farger sammen og hvite farger sammen separat.

Vreng klærne

Man kan beskytte klærne og fargene ytterligere dersom man vrenger de. Det beskytter nemlig de ytre tøyfibrene fra slitasje, og det er de som synes når man har de på. De indre fibrene blir selvfølgelig også vasket, men de vender inn mot kroppen slik at man ikke kan se de når man har på seg klærne.

Bevar fargen på nytt tøy

Ekspertene forklarer at man med fordel kan være ekstra forsiktig for å bevare fargen når det gjelder helt nye klær. De råder brukerne til å legge det nye tøyet i bløtt i en balje som inneholder en blanding av 50% vann og 50% eddik. La tøyet ligge i en time før det vaskes i vaskemaskinen som normalt. Ifølge ekspertene gjør dette trikset at fargene på tøyet holder lengre.

Man kan også tilsette litt eddik til hver vask da eddik har den fordelen at det fungerer som et naturlig skyllemiddel. Man trenger ikke være redd for at klærne skal lukte eddik, for eddiklukten forsvinner når klærne skylles.

Vask ved lave temperaturer

Det anbefales også at man vasker klærne ved en så lav temperatur som mulig da varmen kan være med på å trekke fargen ut av tøyet. Hvis tøyet ikke er skittent kan det godt vaskes ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 – dette er fordi kaldere vann gir en skånsommere vask. Hvis man vasker ved lave temperaturer må man huske å kjøpe et spesialvaskemiddel som er designet til kald vask.

Pulvervask til hvitt tøy

PulvervaskHvitt tøy har ingen fargemessig fordel av å vaskes med kaldt vann da det ikke finnes noen farge som kan falme. Når man vasker hvitt tøy er det mest tilrådelig å bruke vaskepulver i stedet for flytende vaskemiddel da vaskepulveret virker blekende på tøyet. Hvis man vil holde de hvite klærne helt hvite kan man tilsette litt natron (også kalt bikarbonat) sammen med vaskepulveret da natron har en blekende effekt.

Tørking i solen bleker tøyet – men dropp tørketrommelen

Når man har vasket hvitt tøy vil det også ha en blekende effekt å henge det ute i solen dersom den skinner. Solens stråler hjelper nemlig til med å bleke tøyet. Derfor bør man gjøre det motsatte når man har med farget tøy å gjøre, for hvis det tørker i solen kan man risikere at fargene falmer. Tørketrommelen sliter på tøyet, så derfor vil tørkesnoren være det beste valget – bare ikke i direkte sollys.

Gjør bruk av vaskemaskinens programmer

Når man bruker vaskemaskinen har den mange ulike programmer som passer til forskjellige typer tekstiler. Bruk gjerne spesifikke programmer da de er til for en grunn. Bruk med fordel en av hurtigprogrammene i stedet for en grundig vask dersom tøyet bare er litt brukt.

Det finnes fremdeles håp for utslitt tøy

Hvis man for eksempel har noen gamle favoritt-jeans som har mistet farge og kanskje blitt misfarget kan man vaske de sammen med helt nye jeans i samme originalfarge da nye jeans inneholder mye overskuddsfarge. I vaskemaskinen kan denne overskuddsfargen smitte over på de gamle jeansene slik at fargen friskes opp.Dette betyr vaskesymbolene

vaskesymboleneEkspertene råder til at man ser på vaskeanvisningen for å bestemme hvordan tøyet skal vaskes. Her finnes det symboler som forteller hvordan det spesifikke plagget skal vaskes slik at det blir rent og samtidig beholder farge, form og kvalitet.

Det finnes imidlertid veldig mange symboler – derfor kan det være vanskelig å finne ut av hva symbolene på klærne og vaskemaskinen egentlig betyr. Basert på en artikkel fra Dinside.no guider vi her til hva de forskjellige symbolene betyr:

Symboler med grader

Det vil alltid være et symbol som ser ut som en liten firkantet skål med en bølge på toppen. Inni skålen vil det enten stå et tall, en hånd eller et kryss.

vaske-symboler grader

Variantene av dette symbolet handler om hvor høy temperatur klærne tåler. Hvis det for eksempel står 30 i skålen betyr det at tøyet kan vaskes ved maksimalt 30 grader. Står det 60 kan det vaskes ved maksimalt 60 grader. Enkelte symboler har en hånd i skålen – det betyr at plagget kun kan vaskes for hånd. Hvis det er et kryss i skålen betyr det at plagget ikke kan vaskes og som regel må renses på renseri i stedet.

Enkelte av skålene har også streker under seg. En skål med 1 strek under seg betyr at man bør velge et skåneprogram på vaskemaskinen. I praksis vil det være et program som tar inn mer vann og har færre trommelbevegelser.

Hvis skålen har 2 streker under seg betyr det at plagget trenger en ekstra skånsom vask.

Symboler ved tørking

Når det kommer til muligheter for tørking av tøy så angis dette ved hjelp av en lukket firkant. Det finnes imidlertid mange forskjellige varianter av det firkantede tørkesymbolet.

tørking

En firkant med en sirkel og en prikk inni sirkelen betyr at plagget kan tørkes i tørketrommelen – men ved lav temperatur.

En firkant med en sirkel og 2 prikker inni sirkelen betyr at plagget kan tørkes i tørketrommelen – gjerne ved normal temperatur.

En firkant med en sirkel med et kryss over betyr at plagget ikke kan tørkes i tørketrommelen.

En firkant med en vannrett strek i midten betyr at plagget ikke skal tørkes i tørketrommelen – men heller flatt på et stativ.

En firkant med en vannrett strek i midten og en liten skrå strek i hjørnet betyr at plagget ikke skal tørkes i tørketrommelen – men heller flatt på et stativ og ikke i direkte sol.

En firkant med en loddrett strek i midten betyder at plagget ikke skal tørkes i tørketrommelen – men heller flatt på et stativ.

En firkant med en loddrett strek i midten samt en liten skrå strek i hjørnet betyr at plagget ikke skal tørkes i tørketrommelen – men heller flatt på et stativ og ikke i direkte sol.

Symboler for kjemisk rensing

Enkelte plagg kan ikke vaskes i maskinen og skal heller renses kjemisk hos et renseri.

Her finnes det forskjellige symboler i en sirkel – med en bokstav i midten som fungerer som en anvisning til renseriet.

kjemisk rensing

Bokstaven i sirkelen er ofte enten F, P eller W. Bokstavene angir den rensevesken som renseriet skal bruke på tøyet.

Enkelte av symbolene har også en strek eller 2 under sirkelen med bokstaven. 1 strek betyr at plagget skal renses skånsomt. 2 streker under sirkelen betyr at plagget skal renses ekstra skånsomt.

Symboler for bleking

Enkelte klesplagg skal blekes av og til for å holde utseendet vedlike. Det brukes 3 trekantede symboler for å vise retningslinjer for bleking.

bleking

En tom trekant betyr at man kan bruke alle slags blekemidler på dette plagget.

En trekant med 2 skrå streker betyr at man kan bruke alle slags blekemidler på dette plagget – bortsett fra klor.

En trekant med et kryss over betyr at man bør unngå å bruke blekemiddel på dette plagget.

Symboler for stryking

Enkelte klesplagg har godt av å strykes når de er vasket. Anvisning for stryking vises via et symbol som er formet som et strykejern.

stryking

Et symbol med et strykejern med 1 prikk i midten betyr at man ikke må stryke tøyet ved en temperatur som er høyere enn 100 grader. Man bør også være forsiktig med å bruke damp til stryking når dette merket er oppgitt da det kan påvirke stoffet i plagget negativt.

Et symbol med et strykejern med 2 prikker i midten betyr at man kan stryke plagget ved en temperatur på opptil 150 grader.

Et symbol med et strykejern med 3 prikker i midten betyr at man kan stryke plagget ved en temperatur på opptil 200 grader.

Et symbol med et strykejern med et kryss over betyr at man ikke bør stryke dette klesplagget.


Sannheter og myter om tøyvask

Sannheter og myter om tøyvask

Av og til kan det være vanskelig å vite hvordan man skal vaske klærne helt riktig. Det finnes veldig mange utsagn og myter når det gjelder klesvask – som er mer eller mindre sanne.

Basert på ekspertenes vurderinger i artikler fra Side2.no og svenske Expressen.se guider vi her til hva som er sant og hva som bare er myter:

Falsk påstand: Mer vaskemiddel gjør klærne renere

Det handler ikke så mye om doseringen av vaskemiddel når det kommer til å vaske rent. For mye vaskemiddel kan i stedet gi hvite merker på klærne da det ikke skylles ordentlig ut, men det er selvfølgelig nødvendig med litt vaskemiddel. Ekspertene anbefaler at man doserer i forhold til hardheten på vannet. Hvis klærne er veldig skitne kan man i stedet med fordel bruke en forvask. Enkelte vaskemaskiner har dedikerte programmer til skittent tøy.

Falsk påstand: La være å vaske jeans

I likhet med alt annet tøy skal jeans vaskes for å holdes rene. Jeansene mister ikke all fargen ved vask, for den nyansen av blå som gjør jeans karakteristisk blå ligger overfladisk i stoffet og vil endre seg uansett om man vasker de eller ikke.

Sann påstand: Jeans hadde lengre levetid før i tiden

Når det kommer til jeans så ble de tradisjonelt sett laget til minearbeidere som trengte veldig holdbare klær. I dag blir ikke jeans laget på samme måte, men er i stedet skreddersydde og behandlet med mindre holdbare fibre. Derfor kan man i dag lettere slite ut jeans.

Falsk påstand: Klærne holder lengre hvis man bruker skyllemiddel

Skyllemiddel gjør at klærne føles mykere, men dette skyldes et stoff som binder fukten i tøyet. Det kan faktisk få tøyet til å bli svakere og forkorte levetiden. Skyllemiddel er heller ikke alltid like miljøvennlig da det inneholder vanskelig nedbrytbare stoffer.

Falsk påstand: Vaskeanvisningen dikterer temperaturen klærne skal vaskes på

Man må ikke nødvendigvis vaske et klesplagg på 40 grader fordi det står 40 på vaskeanvisningen. 40 grader er den maksimale temperaturen dette plagget kan vaskes på. Hvis plagget ikke er skittent, men bare trenger å friskes opp litt, kan man vaske det ved en kaldere temperatur. Legg imidlertid merke til at for eksempel sengetøy, kjøkkenhåndklær og undertøy alltid bør vaskes på minst 60 grader for å drepe alle bakteriene.

Sann påstand: Man bør bruke 60 grader ved hver 5. vask

Denne påstanden er faktisk sann, for hvis man ofte vasker ved kalde temperaturer eller kun 30 grader så kan bakterier hope seg opp da kaldt vann ikke dreper bakterier. Derfor er det en god idé å vaske på 60 grader en gang i blant. Kjør gjerne en tom maskin på 90 grader en gang i blant for å få bukt med eventuelle bakterier.

Falsk påstand: Vaskemiddel er et større problem for miljøet enn vann og varme

Mange tror at det er bedre å spare på vaskemiddelet enn å vaske mindre ved lavere temperaturer når det kommer til å ta hensyn til miljøet. Det er imidlertid ikke helt riktig – fordi den energien som kommer fra vann og varme påvirker miljøet mer enn vaskemiddelet gjør.

Falsk påstand: Man skal vaske sportstøy etter hver trening

Sportstøy blir utsatt for mye svette, og derfor vil det virke logisk å vaske klærne etter treningen. Profesjonelt sportstøy har imidlertid andre fibre enn vanlig tøy – og disse fibrene kan påvirkes negativt ved for hyppig vask. Fibrene er dessuten designet til å være avvisende overfor bakterier som så og si blir «holdt ute».

Både sann og falsk påstand: Høyere temperatur gir renere tøy

Denne påstanden kan ses fra 2 sider: På den ene siden er det korrekt at for eksempel 60 grader dreper flere bakterier enn 40 grader, og 90 grader dreper flere bakterier enn 60 grader. På den måten fjernes det flere bakterier ved å vaske klærne ved en høyere temperatur.

På en annen side forklarer ekspertene at 30 grader ofte er nok til hverdags, og at tøy som ikke er spesielt skittent eller flekkete godt kan vaskes på 30 grader i stedet for 40. Enkelte typer vaskemidler vil også inneholde enzymer som ikke på langt nær er like effektive ved høye temperaturer som ved lave.

Falsk påstand: Man kan godt vaske hvitt og farget tøy med samme pulver

Mange tror at det er et salgstriks fra vaskemiddelprodusentens side at de selger noen vaskemidler som er beregnet til farget tøy, og andre til hvitt tøy. Ekspertene forklarer at denne oppfattelsen er helt feil da vaskemiddel til farget tøy er designet til å bevare fargene – mens vaskemiddel til hvitt tøy er designet til å bleke det litt og holde det så hvitt som mulig.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke toppmatet vaskemaskiner har fått de beste anmeldelsene?

Whirlpool TDLR60230

🤓 Hvordan testes vaskemaskinene?

Maskinene testes på vaskeevne, skylleevne og sentrifugeringsevne. I tillegg ses det også på vann- og strømforbruk, støynivå og brukervennlighet.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for vaskemaskiner går fra A+++ som det beste – helt til D som det dårligste. Det er anbefalt at man velger en maskin med A+ som et minimum.


Toppmatede vaskemaskiner test – Disse kildene har vi brukt: 

Råd & Rön 🇸🇪

Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön utfører tester av ulike produkter, som forbrukerne trenger i hverdagen. For denne artikkelen har vi sett nærmere på en test med 105 vaskemaskiner, hvorav 17 er toppmatede. De er gjennomgått for å vurdere modellenes vaskeevner, skylleevne, sentrifugeringsevne, strømforbruk, vannforbruk og brukervennlighet.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.

Forbrukervurderinge ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

I tillegg til de ovennevnte testene, har vi også sett på forbrukervurderinger hos ulike forhandlerne av hvitevarer på nett. Vi sett på de omtalte toppmatede vaskemaskinene og undersøkt hva forbrukerne mener om produktene.

Hvis du ønsker en oversikt over vanlige frontbetjente vaskemaskiner, så du kan lese denne vaskemaskin-testen, hvor vi ser nærmere på hvilke frontbetjente vaskemaskiner som er kåret til testvinnere.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere