

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer
Trådløs Router Testvinner guide – De beste trådløse routerne ifølge ekspertene
I denne artikkelen får du en oversikt over de beste trådløse routerne som finnes på markedet, og artikkelen er utformet slik at vi har samlet en rekke eksperttester som har sett nærmere på de 12 beste trådløse routerne.
Vi har inkludert og analysert de forskjellige eksperttestene under hvert produkt, og forklarer i denne artikkelen hva ekspertene fremhever av fordeler og ulemper ved hver modell.
Til denne testen av trådløse routere er det dermed snakk om et bredt utvalg av ekspertkilder hvor hver enkelt kilde arbeider med og har fokus på enten forbrukertester, teknologi, teknikk eller datamaskiner.
Vi har nemlig benyttet teknologimagasinene/teknologisidene Cnet.com, Techradar.com, Techadvisor.co.uk, Digitalcitizen.life og Digitaltrends.com, testsidene Trustedreviews.com, Expertreviews.com og Tomsguide.com samt datasidene Pcmag.com og Pcworld.com.
Hvis man ønsker å lese mer om testene og testkildene så finnes det en liste over linker til de undersøkelsene vi henviser til helt nederst i artikkelen.
Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men heller samler resultatene fra upartiske tester slik at forbrukeren enkelt kan skaffe seg en oversikt over de beste produktene som finnes på markedet.
Nedenfor følger det en gjennomgang av de trådløse routerne som har fått de beste anmeldelsene i forskjellige anerkjente tester. Rett under produktnavnene i de grønne boksene finner du en oversikt over hvilke tester de forskjellige trådløse routerne er blitt vurdert i.
Vi viser deg både testvinnere og toppscorere fra de ulike testene slik at du får en variert oversikt over de modellene som klarer seg best. Du finner også en prissammenligning av de forskjellige trådløse routerne slik at du raskt og enkelt kan se hvilke forhandlere som er billigst.

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.
De 3 beste trådløse routerne i testguiden 2024:
Vår tilnærming
Slik vurderer og utvelger vi produkter
Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.
Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:
- Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
- Kundeanmeldelser av produktet
- Produktets egenskaper og spesifikasjoner
- Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
- Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker
Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.
Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.
Anmeldelser
-
TP-Link Archer AX55 » 771 Kr. hos ComputerSalg akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.Forbrukerlivs vurdering
Vi anbefaler TP-Link Archer AX55 som en solid og pålitelig Wi-Fi-ruter for hjemmet. Denne modellen utmerker seg med Wi-Fi 6-teknologi, som sikrer høyere hastigheter og bedre dekning i hele huset. Med hastigheter på opptil 574 Mbps på 2,4 GHz og 2402 Mbps på 5 GHz er den ideell for spillere og streamere. Ruterens dual-core-prosessor og støtte for både WPA2- og WPA3-sikkerhetsprotokoller bidrar til en robust og sikker forbindelse. Selv om TP-Link HomeShield-abonnementet krever et ekstra kjøp, er den brukervennlige appen og Alexa-kompatibiliteten store pluss.
Til tross for dette er TP-Link Archer AX55 et utmerket valg som gir god valuta for pengene, spesielt med tanke på de avanserte funksjonene og den enkle installasjonen.
Fordeler
Neste generasjons Wi-Fi 6
OFDMA
Veldig liten ventetid
Dual-Core prosessor
Raske USB-overføringer
Ulemper
TP-Link HomeShield-abonnement kreves
Wi-Fi-rutere er nødvendige i alle moderne hjem og arbeidsplasser. TP-Link Archer AX55 er ideell modell for de som ønsker en ruter med en rask og enkel installasjon. Den utvider Wi-Fi-signalet slik at du kan koble til overalt i huset.
Gjennomgang og analyse av TP-Link Archer AX55:
TP-Link Archer AX55 er en førsteklasses Wi-Fi-ruter med den nyeste Wi-Fi-standarden 6 og to frekvensbånd (2,4GHz og 5GHz). Spillere, streamere og travle husholdninger med mange enheter vil sette pris på trådløse hastigheter på opptil 574 Mbps og 2402 Mbps fra AX55. Denne ruteren støtter WPA2 og dens etterfølger, WPA3. Den har fire LAN-porter og en WAN-port. Denne ruterens lave temperaturer på 0 grader Celsius gjør den perfekt for kalde miljøer, og prisklassen gjør at den gir deg mye valuta for pengene sammenlignet med lignende produkter på markedet. Archer AX55 har også en brukervennlige fastvare og mobilapp som gjør den enkel å bruke . Med Amazon Alexa kan du også administrere nettverket ditt ved å bruke taleinstruksjoner.
-
Google Nest WiFi » 2.187 Kr. hos Multicom akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.Forbrukerlivs vurdering
Vi anbefaler Google Nest WiFi som det ideelle valget for en moderne og effektiv mesh-router. Vi er begeistret for den høye brukervennligheten, den omfattende dekningen i hele huset og støtten for både 802.11 AC og Dual Band, som sikrer topp hastighet og stabilitet. Vi setter også pris på integrasjonen med Google Assistant, som gjør hverdagen enklere.
Vi synes imidlertid at hastigheten på satellittene kunne vært bedre, og vi savner USB-porter for tilkobling av eksterne enheter. En egen app for avanserte innstillinger er også noe vi savner.
Fordeler
Mesh-router
Høy brukervennlighet
Dekker hele huset
Støtter 802.11 AC og Dual Band
Har Google Assistant
Ulemper
Hastigheten reduseres på satellitt-moduler
Krever separat app for avanserte innstillinger
Mangler USB-porter
Google Nest WiFi er blitt testet av 6 forskjellige ekspertkilder som inkluderer teknologimagasinene Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, Theverge.com og Pcmag.com samt Digitaltrends.com.
Ekspertene herfra har sett nærmere på forskjellige parametere som yteevne, hastighet, brukervennlighet, stabilitet og dekning, og deretter har de gitt en endelig vurdering. Anmeldelsen sier at det her er snakk om en moderne og smart trådløs router som virkelig imponerer ekspertene.
Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Google Nest WiFi
Flott og god dekning til hele hjemmet
Google Nest WiFi vil være et godt tilbud for den forbrukeren som gjerne vil ha en moderne og stabil mesh-router som samtidig er svært stilig og estetisk i designet.
Modellen er kraftig nok til å levere en god forbindelse til alle i husstanden, og derfor kan det både surfes, streames, jobbes og spilles samtidig. I tillegg er brukervennligheten god – og installasjonen er designet til å være veldig enkel.
Denne modellen har som sagt et såkalt mesh-system. Det betyr at systemet virker ved å ha én hoved-router med direkte forbindelse med modemet i huset og med en rekke mindre satellitt-moduler som er plassert rundt omkring i huset (disse kalles «punkt»).
Dette systemet gir best mulig dekning i hele huset. Mesh-systemer har også den fordelen at de generelt sett leverer et sterkt internett uten nedetid.
Google Nest WiFi er designet til å gi en stabil og konstant internett-forbindelse – derfor får man en trådløs hastighet på 1901-2300 Mbps, og dette støttes med den mest moderne standarden kalt 802.11 AC.
Modellen fungerer trådløst (kan imidlertid også brukes med kabler) og tilbyr Dual-Band med både 5 og 2,4 GHz. Produktet er som sagt toppmoderne – og derfor kan den også kommunisere med Google Assistant som er Google sin digitale hjelper.
Via kunstig intelligens kan Assistant yte forskjellig service – som for eksempel å svare på stort sett alle spørsmål, informere om været fremover eller hjelpe med musikkvalg og ruteplanlegging. I tillegg er sikkerheten høy med WPA3 i tilkoblingen, og det finnes også en tilhørende app til telefonen – nemlig Google Home App.
Imponerende router ifølge ekspertene
Google Nest WiFi er blitt testet av 6 forskjellige ekspertkilder, og alle er svært imponerte over modellen. Blant annet forklarer Cnet.com at det her er snakk om en fantastisk oppgradering av forgjengeren som imidlertid også imponerte med en enkel installasjon og rask forbindelse.
Den nye versjonen gir nemlig en ende raskere hastighet, en god stabilitet, en god brukervennlighet, et flott design og mulighet til å bruke Google Assistant. Techradar.com har også testet produktet og fremhever spesielt det stilige designet, den svært gode brukervennligheten og den enkle bruken. Det kommenteres også at brukergrensesnittet og styringen føles enkel i bruk, og det leveres en generelt god yteevne.
Techradar.com er imidlertid kanskje mest imponerte over den trådløse routerens evne til å passe inn i et moderne og smart hjem, og her nevnes spesielt Googles virtuelle hjelper, Google Assistant, som høyner nivået markant. Det påpekes imidlertid at hvis man allerede har forgjengeren så vil det ikke være nødvendig å oppgradere for alle.
Tomsguide.com har også testet Google Nest WiFi og kårer den til testvinner i sin router-test. Dette begrunnes med at det her er snakk om muligens det beste mesh-systemet som overhodet finnes på markedet.
Yteevnen fremheves og beskrives som fantastisk, og det samme gjelder rekkevidden. I tillegg er brukervennligheten høy, og man har mulighet til å bruke Google Assistant – og det kommenteres at dette er en bonus. Dersom man er svært teknisk anlagt så vil man kanskje synes at modellen kan føles litt enkel.
Utmerket mesh-variant ifølge ekspertene
Google Nest WiFi er også blitt testet av Theverge.com, som kaller denne trådløse routeren for den «smarteste mesh-routeren». Ekspertene er spesielt imponerte over den høye hastigheten og alle funksjonene, i tillegg til at det er en stor fordel at den er så enkel å sette opp og bruke.
Også Theverge.com nevner Google Assistant som en stor bonus, noe som gjør dette produktet til mer enn bare en vanlig router. Det påpekes imidlertid noen ulemper ved modellen – det går spesielt på at det er den primære routeren som leverer den helt klart raskeste internett-hastigheten. Når man benytter seg av de øvrige punktene så vil hastigheten være en del lavere.
Pcmag.com er også imponerte over Google Nest WiFi og skriver at den gir en svært god forbindelse til alle hjørnene i huset – i tillegg til at den er veldig solid, stabil og brukervennlig. De gir mye ros til designet og at man har mulighet til å bruke Google Assistant.
Ekspertene finner det imidlertid irriterende at det er nødvendig med en separat app til de avanserte innstillingene, og de savner også USB-porter.
Digitaltrends.com er også imponerte over modellen, og kaller den trådløse routeren for «et mesh-system uten problemer» fordi den presterer godt på alle parametere. Av de største fordelene fremhever de at designet er flott og at den dekker godt i alle døde soner.
Den er i tillegg enkel å sette opp, har en lang rekkevidde og en høy stabilitet. Det savnes imidlertid flere Ethernet-porter, og de kommenterer at prisen er ganske høy.
-
Google WiFi » 2.187 Kr. hos Multicom akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.Forbrukerlivs vurdering
Google WiFi får høy ros fra flere anerkjente teknologiekspertpaneler for sin enestående dekning og brukervennlighet. Dette mesh-systemet tilbyr en stabil og omfattende Wi-Fi-dekning i hele hjemmet, noe som gjør det til en ideell erstatning for tradisjonelle rutere. Med pakker som inkluderer opptil tre mesh-enheter er systemet skalerbart og tilpasser seg ulike størrelser på hjemmet. Enkelheten ved oppsett og vedlikehold, sammen med en attraktiv pris sammenlignet med andre mesh-systemer, understreker verdien.
På den negative siden krever Google WiFi en Google-konto for konfigurering, og den har ikke USB-porter, noe som kan være en begrensning for noen brukere. Til tross for disse mindre ulempene, er Google WiFi fortsatt en toppkandidat for de som ønsker enkel, pålitelig og utvidbar internettdekning hjemme.
Fordeler
Et helt nettverk i stedet for bare én router
Kommer i forskjellige pakker avhengig av størrelsen på hjemmet
Mesh-system
Enkel og brukervennlig modell
Meget enkel i bruk og stabil ifølge ekspertene
Ulemper
Krever Google Konto for oppsett
Mangler USB-porter
Begrensede tilpasningsmuligheter
En lang rekke internasjonalt anerkjente ekspertpaneler har testet modellen Google WiFi, og alle ekspertene er helt enige i vurderingen av modellen. De fremhever nemlig at det her er snakk om en svært velfungerende router som har veldig mange fordeler, og som på mange måter er mye mer enn bare en vanlig router.
Ekspertkildene inkluderer teknologisidene Cnet.com og Techradar.com, testsidene Expertreviews.co.uk og Tomsguide.com samt datasiden Pcworld.com, så her er det snakk om mange ulike typer eksperter.
Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Google WiFi
Et helt nettverk
Google WiFi er som sagt ikke en helt vanlig router, men heller et helt nettverk som kan erstatte den gamle routeren. Google WiFi fungerer nemlig sammen med modemet som allerede er i hjemmet og i samspill med den eksisterende internettleverandøren.
Man kan få Google WiFi i forskjellige pakker med enten 1 eller 3 mesh-pakker (som avhenger av hvor stort hjemmet er), og begge tilbyr Dual-Band Wifi og en høyere sikkerhet.
Mesh er nøkkelordet her, for et mesh-system er litt annerledes enn en vanlig router: Mesh er nemlig et trådløst system om består av flere små routere med signaler fra satellitter som jobber sammen om å sikre en bedre stabilitet og en bredere dekning.
Google WiFi er derfor laget for å gi dekning i alle rom i huset. Google WiFi har også et annerledes utseende enn de tradisjonelle routerne da det her er snakk om små runde objekter i stedet for en boks.
God dekning i hele huset, ifølge ekspertene
Alle de ulike ekspertene som har anmeldt Google WiFi gir modellen toppkarakter. Hos Cnet.com begrunner de blant annet dette med at Google WiFi gir en svært god dekning i hele huset – for Wifi-dekningen på denne modellen er nemlig utrolig god.
Ifølge ekspertene er hastigheten også svært høy, og det samme er brukervennligheten. Ekspertene forklarer nemlig at Google WiFi er svært enkel å bruke, og i tillegg er det overraskende enkelt å sette opp modellen. Prisen er også en fordel, for de nevner at Google WiFi er en del billigere enn andre Mesh-systemer.
Enkel og lett ifølge ekspertene
Den enkle fasongen på Google WiFi er nettopp det som fanger ekspertenes oppmerksomhet, og for eksempel Techradar.com forklarer at Google WiFi er det enkleste og mest lett tilgjengelige Mesh-systemet som finnes på markedet.
Videre roser de brukervennligheten, for de synes også at Google WiFi er det mest brukervennlige Mesh-systemet som finnes – i tillegg til at modellen er svært stabil. Det har større betydning enn at Google WiFi kanskje ikke er det mest kraftige eller presise systemet.
Designet får også mange positive kommentarer med på veien, for der vanlige routere ikke er spesielt pene så pynter Google WiFi nesten opp rommet. Ekspertene har imidlertid også noen ulemper å komme med til modellen, og i den sammenheng nevner de blant annet at det er nødvendig at man har en Google Konto. I tillegg må man ha en smarttelefon eller et nettbrett får å få satt opp modellen.
Ekspertene nevner imidlertid også at Google WiFi ikke er den mest avanserte routeren på markedet og at det også mangler USB-porter på denne modellen. Til slutt forklarer ekspertene at man ikke kan foreta mange innstillinger på Google WiFi – i tillegg til at signalet kan ha en litt for liten rekkevidde.
De beste merkene av trådløs routere
Det er flere anerkjente merker av trådløse rutere som kan være gode valg for hjemmenettverket ditt. Noen av de beste merkene inkluderer:
- ASUS: ASUS-rutere er kjent for å ha høy ytelse, god dekning og brukervennlig grensesnitt. De tilbyr også en rekke avanserte funksjoner som QoS og VPN-støtte.
- NETGEAR: NETGEAR-rutere er kjent for å ha pålitelig ytelse, god dekning og enkel konfigurasjon. De tilbyr også flere avanserte funksjoner som trafikkprioritering og beskyttelse mot trusler.
- TP-Link: TP-Link-rutere er enkle å sette opp og konfigurere, og de tilbyr god ytelse og dekning til en rimelig pris. De har også flere avanserte funksjoner som QoS og VPN-støtte.
- Linksys: Linksys-rutere er kjent for å ha høy ytelse, god dekning og enkel konfigurasjon. De tilbyr også flere avanserte funksjoner som trafikkprioritering og foreldrekontroll.
- Google Nest: Google Nest Wifi-rutere er et godt valg for de som leter etter en enkel og brukervennlig ruter med god dekning og pålitelig ytelse. De har også en rekke avanserte funksjoner som foreldrekontroll og støtte for Google Assistant.
Alt i alt er det flere gode merker av trådløse rutere på markedet, og det er viktig å finne en ruter som passer til dine spesifikke behov og budsjett.
Guide: Slik velger du den riktige trådløse routeren
Det kan være vanskelig å velge den riktige routeren fordi det finnes veldig mange å velge imellom – også når det gjelder trådløse, for de trådløse Wifi-tilkoblingene brukes i dag av svært mange mennesker.
Basert på råd og tips fra Windowscentral.com, Makeuseof.com og Lifewire.com samt 2 artikler fra Cnet.com som begge handler om hva man bør tenke over før man kjøper en ny router her og her, guider vi deg nedenfor til hva man bør tenke over før man går til anskaffelse av en ny router:
- Routerens pris: Routere kommer i mange prisklasser helt ifra et par hundre kroner til flere tusen. Man bør ha i mente at både ens budsjett og behov spiller inn når det kommer til hvilken router man rent prismessig bør velge. Hvis man bare er en vanlig gjennomsnitts-forbruker så anbefaler ekspertene at man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe en veldig dyr router som kommer med mange funksjoner og innstillinger. Det er på grunn av at teknologien utvikler seg hele tiden, og det betyr at routere raskt blir foreldet. I tillegg kan man ikke få glede av en superrask router hvis internettleverandøren ikke kan matche hastigheten. Det er også slik at kun de færreste gjennomsnittsforbrukere har behov for å endre eller stille inn noe særlig på routeren.
- Routerens utseende og design: De fleste routere vil bli plassert på et sted i hjemmet der de er synlige. Hvis design og stil betyr mye så kan det være en god idé å ta routeren sitt utseende med i betraktning. Routere kommer også i forskjellige størrelser og former. Man bør imidlertid ikke legge for stor vekt på design-kriteriet da ekspertene mener at det er det innvendige som teller når det kommer til en router.
- Routerens hastighet: Når det kommer til hastighet så jobber routere ut ifra Mbps som står for Megabits per sekund, og det er dette tallet man vil kunne lese i routeren sin produktbeskrivelse i butikken. Moderne og raske routere ligger på over 1000 Mbps – og flere ligger også på over 2000. En svært høy Mbps er imidlertid ikke en garanti for å få et raskt internett, for dette kan ikke høyne forbindelsen fra nettleverandøren hvis den ikke er høyere. Legg også merke til at det ofte finnes et tall ved siden av Mbps som beskriver at Wifi er en global standard som vises som tallet 802.11. Dette tallet er ofte etterfulgt av enten bokstavene a, b, g, n eller ac, og den nyeste standarden er ac. Derfor anbefaler ekspertene at man går til anskaffelse av en 802.11 ac-router som også er en smart fremtidssikring.
- Routerens rekkevidde: Routerne vil alltid ha en maksimal rekkevidde, og hvis man har et hjem på mange kvadratmeter så har man også bruk for en router med større rekkevidde enn hvis man for eksempel bor i en ettroms leilighet. Man bør også være oppmerksom på at det kan finnes «døde» områder i hjemmet, og der vil forbindelsen være dårlig. Rekkevidde og pris henger ofte sammen, noe som betyr at en dyr router ofte har en lengre rekkevidde enn en billig router. Man kan også skaffe seg to billigere routere og koble dem sammen for å oppnå en bedre rekkevidde. Plasseringen av routeren er også viktig. Man bør nemlig plassere den på et sentralt sted i hjemmet og et stykke unna andre gadgets eller enheter som kan forstyrre modellen. Det beste signalet får du ved å henge opp routeren eller sette den høyt oppe på en hylle.
- Single-Band eller Dual-Band: Trådløse routere jobber på 2 forskjellige frekvenser – nemlig på 2,4 GHz og 5 GHz. 2,4 GHz er en type standard som brukes av mange forskjellige enheter, mens 5 GHz er nyere, sterkere og mer moderne samt at det også vil gi en raskere forbindelse. En router med Dual-Band byr både på 2,4 og 5 GHz og bruker ofte begge samtidig, mens en router med Single-Band kun har 2,4 GHz. Valget mellom Single-Band og Dual-Band er ifølge ekspertene et enkelt valg hvis man har behov for et raskt internett og bor i et tett befolket område. Da vil Dual-Band være det beste valget. Hvis man kan ta til takke med et mer langsomt internett og bor på et sted der det ikke bor så mange andre mennesker så kan Single-Band være nok.
- Routerens USB-porter: USB-porter er på flere områder i ferd med å bli litt overflødig, og det gjelder også for routere. Ikke alle forbrukere vil ha behov for en router med USB-porter fordi USB-porter på routere som regel bare brukes til å kunne dele en printer eller data via nettverket som fysisk må kobles til routeren via USB. Ekspertene forklarer at hvis man ikke har behov for dette, så vil man ikke trenge en router med USB.
- Routere med MU MIMO: Hvis mange i husstanden benytter seg av nettverket slik at det blir mye belastning, så kan resultatet fort bli at ikke alle i familien får en like god internettforbindelse. Dersom man investerer i en router med det såkalte MU MIMO så kan man i stedet optimere trafikken i forhold til ulike behov og tjenester slik at alle forbindelsene blir så feilfrie som mulig. Man kan også prioritere oppgaver slik at for eksempel streaming av film prioriteres fremfor nedlastning av filer.
- Routerens sikkerhet: Routeren er selve inngangen til nettverket i hjemmet, og derfor er det også det første leddet i forsvar mot trusler utenfra – og til å holde nettverket beskyttet. De fleste routere har både brukernavn og passord til innloggingen slik at man bare kan koble seg til nettverket hvis man vet begge. Hvis nettverket ikke er sikkert så kan utenforstående følge med og stjele både passord og private opplysninger – som for eksempel private dokumenter og opplysninger om kredittkort. Ekspertene anbefaler at dersom det er mulig så bør man bruke 5 GHz da det er mer sikkert. Noen routere kommer også med integrerte sikkerhetssystemer for å øke sikkerheten.
- Router eller Mesh: Hvis en router ikke er rask nok, eller ikke kan dekke nok av hjemmet med signalet, så kan man investere i et helt Wifi Mesh system som er mer effektivt på mange punkter og kan dekke alle kriker og kroker i hjemmet. Mesh systemene er bygd opp ved at man har en hoved-router og en rekke mindre routere i form av satellittmoduler som plasseres rundt omkring i huset. Mesh systemene har også ofte en app som hører til telefonen med guider, råd og muligheter for innstillinger.
Slik får du mest mulig ut av internettforbindelsen din
I dag er superraskt internett en integrert del av hverdagen til mange mennesker, og internettforbindelsen skal i dag kunne klare veldig mye uten hakking, forsinkelser eller en langsom forbindelse.
Hjemmenettverket blir ofte brukt både til å streame, surfe, laste ned, videochatte og spille spill på nett samtidig – og alt dette kan være en stor belastning på nettverket.
Basert på tips og guider fra Pcmag.com samt 2 artikler fra Cnet.com om henholdsvis routerens signal og en generell guide om hjemmenettverk fra det store amerikanske magasinet Cnet.com så guider vi deg her til hvordan man får mest mulig ut av internettforbindelsen sin i hjemmet:
Plassering av routeren:
Ekspertene forklarer at plasseringen av routeren ofte har en stor betydning for hvor godt signalet blir. Den skal helst stå fritt slik at signalet får bedre vilkår selv om en router sjelden er pen og pynter opp rommet. Det betyr at mange ofte prøver å gjemme bort routeren i skuffer eller lignende, men det er ifølge ekspertene en dårlig idé.
For det første kan det forverre signalet dersom antennene ikke har fri plass, og for det andre så kan en skjult router utgjøre en fare for seg selv og andre: Det finnes nemlig små ventiler på siden av routeren som gjør at varm luft slippes ut og kjølig luft slippes inn for å avkjøle maskineriet. Disse ventilene hindrer at routeren blir overopphetet.
Hvis man skjuler routeren i en skuff, i en uthulet bok eller i en kurv, så kan ikke luften passere fritt. Da vil man risikere overoppheting av routeren. Dersom man virkelig ikke tåler synet av routeren sin så foreslår ekspertene at man kan prøve å skjule den bak et bilde eller at man setter den i en reol som dekker den, men det må fremdeles være fri plass rundt routeren.
Routerens rekkevidde:
Hvis man opplever en dårlig internettforbindelse i hjemmet så er det en god sjanse for at problemet er avstanden.
En router har nemlig kun en bestemt rekkevidde, og da vil ikke datamaskinen, nettbrettet eller telefonen kunne fange opp signalet fra routeren dersom man oppholder seg utenfor rekkevidden. Det vil føre til at internettforbindelsen ikke virker. Dersom man oppholder seg helt i utkanten av routerens rekkevidde så vil man oppleve et dårlig signal, og det betyr at datamaskinen, nettbrettet eller telefonen vil jobbe svært langsomt og ha vanskeligheter med å vise innhold.
Husk at de eksterne antennene er plassert på routeren av en grunn, og dersom man har en router med eksterne antenner så skal man sette de så vertikalt som mulig.
Man kan også laste ned programmer og apper som kan hjelpe til med å gi informasjon om hvor de svake punktene i hjemmet befinner seg.
Hvis routeren din ikke kan produsere et sterkt nok signal så kan du kjøpe en router i tillegg og «slå dem sammen», eller eventuelt kjøpe en rekkevidde-forlenger (kalt en Range Extender) som forsterker signalet slik at det når lenger. Dette er spesielt fordelaktig hvis man bor i et stort hus.
Forstyrrelser fra utenforstående:
Hvis man bor i et tett befolket område så kan forstyrrelser også bli et problem da signaler fra andre trådløse nettverk kan ha en negativ innvirkning på internettforbindelsen.
For mange enheter tilkoblet routeren:
En internettforbindelse kan ikke serve et uendelig antall datamaskiner, nettbrett eller telefoner – så hvis man er mange i familien som er koblet til det samme nettverket så kan forbindelsen også bli treg.
Husk at det her også kan være snakk om ubudne gjester hvis man ikke har et passord til det trådløse nettverket sitt, eller hvis sikkerheten ikke er i orden slik at uvelkomne digitale innbruddstyver utenfra likevel klarer å finne en vei inn.
Ekspertene anbefaler at man velger et sterkt passord med mange forskjellige kombinasjoner av bokstaver og tall slik at det ikke er så enkelt å gjette seg til det.
Ekspertene anbefaler også at man velger WPA 2 som tilkobling i stedet for den eldre WPA som ikke er like sterkt.
Oppdatert fastvare:
Teknologien beveger seg raskt, og det kommer hele tiden ny teknologi på markedet. Hvis man har en gammel router så kan modellens fastvare være problemet. Det er imidlertid en svært enkel løsning på dette problemet – for den skal bare oppdateres. Mange modeller har bare en oppdateringsknapp som man bare må trykke på.
Ekspertene anbefaler også at man holder routeren sin oppdatert til enhver tid, noe som sikrer både en høyere effektivitet, bedre forbindelse og bedre sikkerhet.
Etter noen år vil man på et tidspunkt imidlertid oppleve at routeren kan bli utdatert, og det betyr at man bør kjøpe en ny som sikrer at man får både den nyeste og raskeste forbindelsen.
Frekvens: 2,4 GHz eller 5 GHz:
Se etter på routeren om den er konfigurert til å yte maksimalt. Dersom man har en Dual-Band router så bør man velge 5 GHz i stedet for 2,4 GHz fordi dette gir en bedre forbindelse. 5 GHz har også den fordelen at det sikrer færre forstyrrelser fra andre trådløse nettverk.
Kontroll over internettforbindelsen:
Hvis man er flere som bruker internettet samtidig i huset og den ene for eksempel er i ferd med å laste ned en svært stor fil, og man gjerne vil streame en film selv, så kan man godt oppleve at forbindelsen blir dårlig og gir en hakkete film i dårlig kvalitet.
Bruk av de forskjellige enhetene av internettforbindelsen påvirker nemlig hverandre slik at man kan oppleve at nedlastning av filen kan «stjele» hele internettforbindelsen.
Moderne routere kommer med en mulighet til å kunne prioritere hvilke oppgaver som skal ha førsteprioritet og hvilke som heller kan vente. Det vil selvfølgelig ta lengre tid å laste ned filen, men da blir også kvaliteten på streamingen bedre.
Den nyeste routeren gir best forbindelse:
Man kan ikke forvente å kunne få den aller beste internettforbindelsen hvis man ganske enkelt har en gammel og foreldet router.
Ekspertene forklarer at mange ofte tenker at man ikke trenger å fikse det dersom det ikke er ødelagt, men med moderne teknologi er det annerledes. Ekspertene forklarer videre at hvis routeren din er flere år gammel så er frekvensene og hastighetene ofte for langsomme til det som er mulig i dag.
Som tidligere nevnt er en ny router også en mer sikker router.
Routerens antenner:
Mange routere har eksterne antenner som sitter fast bak på routeren. Routerne kommer med forskjellig antall antenner, og hvis man bare har 3 stykker så kan det være en god idé å skaffe seg en til da 3 kan være litt i underkant. Dersom de eksisterende antennene begynner å bli gamle så kan det være en idé å kjøpe enda en antenne eller kanskje bytte ut alle.
Test internettforbindelsen din selv:
Hvis man sliter med en treg internettforbindelse og ikke får den til å bli raskere umiddelbart ved å bruke rådene ovenfor, så kan det være en god idé å sjekke forbindelsen.
Man kan gjøre dette enkelt selv ved å gå inn på en av de mange leverandørene av tester av internettforbindelse som finnes på nett, og trykke «start» på testen. Her måles forbindelsen på flere punkter – blant annet hastighet for nedlastning og opplasting, og deretter kan man se om man får den hastigheten som man betaler for. Husk å lukke alle programmer før testen starter, og koble fra alle enheter da dette vil gi den mest nøyaktige målingen.
Problemer med tregt internett kan nemlig ligge både hos en selv eller hos leverandøren.
Slik tester ekspertene routerne
I likhet med andre forbrukerprodukter så bruker ekspertene spesifikke nedslagspunkter og parametere som målestokk når de skal vurdere routere og deres fordeler og ulemper.
Dette fungerer på samme måte som med testing av for eksempel vaskemaskiner, selv om det er snakk om en annerledes form for forbrukerprodukt med routere.
Ekspertene fra Pcmag.com og Cnet.com forklarer her hvordan de tester routere:
For å få et så «rent» og sterilt miljø som mulig slik at det ikke oppstår forstyrrelser, så begynner ekspertene med å koble fra alle routere i nærheten.
Deretter foretar ekspertene eventuelle oppdatereringer av routernes fastvare til de nyeste versjonene hvis det finnes noen, og deretter installeres routerne etter instruksjonene fra produsenten. Testen foregår i et laboratorium som er laget til å simulere et ekte hjem – noe som øker presisjonen på resultatet i forhold til hva forbrukeren kommer til å oppleve i sitt eget hjem.
For å få et bredere perspektiv så bruker ekspertene også ofte forskjellige enheter – for eksempel tradisjonelle datamaskiner, PC fra Mac og andre Wifi-enheter som smarttelefoner og nettbrett.
Stabilitet
Ekspertene har spesielt 2 kjerneområder som er spesielt utslagsgivende for vurderingen av routerne, og det ene er stabilitet. På stabilitet-parameteret måles Wifi-signalet uavbrutt i 48 timer for å se om det holder seg tilkoblet og stabilt – klarer det 48-timerstesten så får routeren et «utmerket signal» stempel.
Rekkevidde
Rekkevidde er det andre viktige parameteret i ekspertenes tester, og det måles ved at ekspertene begynner med å måle signalet helt inntil der routeren og enheten som skal forbindelsen står, tett på hverandre med kun et par meters avstand.
Her tester de et par minutter for å måle hastigheten, og testen foretas også et par ganger til for å kunne vurdere stabiliteten og få den mest korrekte målingen.
Deretter flyttes enheten lenger bort fra routeren slik at avstanden blir over 10 meter fra hverandre. Dual-Band routere testes både på 2,4 GHz og 5 GHz. Hvis det her er snakk om en trådløs forbindelse, og deretter kobles enheten til routeren med en kabel før ekspertene måler de igjen.
Hvis en router har en Range Extender så testes denne også, og det gjøres ved å teste den på samme måte med forskjellige avstander – her er det først snakk om 10 meter, så 15 meter og 25 meter – helt opp til 30 meter.
Andre parametere
I tillegg til stabilitet og rekkevidde så tester ekspertene også routerne innenfor både brukervennlighet, design, pris og oppsett samt mulighet for at forbrukerne selv skal kunne foreta innstillinger og programmeringer.
Andre relevante tester på Forbrukerliv.no
Du kan også lese vår tradisjonelle router test og 5G router test. Her gjennomgår vi både trådløse routere og routere som er koblet til med kabel.
Tester og anmeldelser av trådløse routerne som er brukt i artikkelen
Ekspert- og testkilder
Cnet.com
Cnet.com er et amerikansk teknologimagasin som skriver om en lang rekke ulike aspekter innen den teknologiske verden. Her er det snakk om både nyheter, guider, artikler, tester, forum og videoer. Her har Cnet.com testet forskjellige routere:
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC68U så kan du klikke her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google WiFi så kan du besøke artikkelen her.
Ønsker du å se mer om testen av Apple AirPort Extreme så kan du klikke på denne linken.
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC87U så kan du lese mer her.
Cnet.com har også testet Asus RT-AC86U som de har gitt 4,5 av 5 stjerner. Les hele testen her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google Nest WiFi så kan du klikke på denne linken.
Digitalcitizen.life
Digitalcitizen.life er en nettside som skriver om amerikanerne sitt digitale liv. Her finnes det artikler og informasjon om forskjellige emner som har med digitalisering å gjøre, og Digitalcitizen.life foretar også tester og skriver anmeldelser av digitale produkter. Her har Digitalcitizen.life testet routeren TP-Link Archer C9. Ønsker du å lese mer om testen så kan du klikke på denne linken.
Digitaltrends.com
Digitaltrends.com er en amerikansk teknologi-side som har som hovedformål å guide og navigere forbrukerne gjennom den digitale verden. Digitaltrends.com skriver blant annet om nyheter, guider, artikler og lager videoer til formålet – og i tillegg tester de forskjellige elektroniske forbrukerprodukter som TV, datamaskiner og telefoner med mer. Her har Digitaltrends.com testet routeren Linksys EA7500.
Ønsker du å lese mer om testen så kan du besøke artikkelen deres her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google Nest WiFi så kan du klikke på denne linken.
Expertreviews.co.uk
Expertreviews.co.uk er en britisk testside som hovedsakelig tester elektroniske produkter som den vanlige forbrukeren har bruk for i hjemmet. De har hovedfokus på TV, datamaskiner og mobiltelefoner – i tillegg til forskjellige
kjøkkenprodukter. Her har Expertreviews.co.uk testet 2 forskjellige routere:
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC68U så kan du lese hele testen her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google WiFi så kan du klikke på denne linken.
Expertreviews.co.uk har også testet D-Link COVR-C1203 som de har gitt 3 av 5 stjerner. Du kan lese hele testen her på hjemmesiden deres.
Pcmag.com
Pcmag.com er et datamagasin som skriver om alt som rører seg innen
data-verden. Dette gjelder både nyheter, konsoller og spill – i tillegg til at de utfører blant annet guider og tester av forskjellige produkter. Her har Pcmag.com testet forskjellige routere:
Ønsker du å lese mer om testen av Linksys EA7500 så kan du lese mer her.
Ønsker du å lese mer om testen av Apple AirPort Extreme så finner du hele testen her.
Ønsker du å lese mer om testen av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh så kan du klikke her.
Ønsker du å lese mer om testen av Linksys EA6900 så kan du klikke på denne linken.
Pcmag.com har også testet og anmeldt Asus RT-AC86U og D-Link COVR-C1203. Ønsker du å lese anmeldelsene så kan du klikke deg inn på hjemmesiden deres via denne linken eller denne linken.
Ønsker du å lese mer om testen av Google Nest WiFi så kan du klikke på denne linken.
Pcworld.com
Pcworld.com er et internasjonalt datamagasin som skriver om alt som rører seg innenfor datamaskin- og teknologiverden. Dette inkluderer blant annet artikler, nyheter, informasjon, tester og guider. Her har Pcworld.com testet 2 forskjellige routere:
Ønsker du å lese mer om testen av Google WiFi så kan du klikke på denne linken.
Ønsker du å lese mer om testen av TP-Link Archer C9 så kan du klikke på denne linken.
Techadvisor.co.uk
Techadvisor.co.uk er en britisk teknologiside som skriver om alt som har med teknologi og teknikk å gjøre. Techadvisor.co.uk har blant annet fokus på å guide, råde og veilede forbrukerne – og i denne sammenheng har de britiske ekspertene testet routeren Apple AirPort Extreme.
Ønsker du å lese mer om testen så kan du lese mer i artikkelen deres her.
Techadvisor.co.uk har også testet D-Link COVR-C1203 som de har gitt 4 av 5 stjerner. Du kan lese hele testen her.
Techradar.com
Techradar.com er en internasjonal teknologi-nettside som dreier seg om utviklingen i den teknologiske verden. Techradar.com skriver om nyheter, trender, guider og tester av forskjellige elektroniske produkter. Her har Techradar.com testet forskjellige routere:
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC68U så kan du lese mer i artikkelen her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google WiFi så kan du se testen i sin helhet her.
Ønsker du å lese mer om testen av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh så kan du klikke på denne linken.
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC87U så kan du klikke her.
Ønsker du å lese mer om testen av Linksys EA6900 så kan du klikke på denne linken.
Techradar.com har også testet de fire routerne ASUS RT-AC86U, Netgear Orbi RBK23, D-Link COVR-C1203 og Netgear Orbi Pro SRK60. Du kan lese anmeldelsene her, her, her og her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google Nest WiFi så kan du klikke på denne linken.
Theverge.com
Theverge.com er en nyhetsnettside med fokus på teknologi. Theverge.com dekker emner innen teknologi, vitenskap, kunst og kultur. Her skrives det nyheter, artikler, guider og anmeldelser – og i denne omgang er det snakk om en test av routeren Google Nest WiFi. Les anmeldelsen i sin helhet hos Theverge.com
Tomsguide.com
Tomsguide.com er en internasjonal nettside som guider forbrukerne til å foreta de beste valgene innen teknologiens område. Derfor foretar Tomsguide.com en rekke tester av forskjellige elektroniske forbrukerprodukter, og deretter skriver de en anmeldelse og vurdering av produktene. Her har Tomsguide.com testet forskjellige routere:
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC68U så kan du besøke artikkelen her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google WiFi så kan du se mer her.
Ønsker du å lese mer om testen av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh så kan du klikke her.
Tomsguide.com har også testet de to routerne Asus RT-AC86U og Netgear Orbi RBK23. Du kan lese anmeldelsene på hjemmesiden deres her og her.
Ønsker du å lese mer om testen av Google Nest WiFi så kan du klikke her.
Trustedreviews.com
Trustedreviews.com er en internasjonal testside som foretar en rekke ekspertundersøkelser og tester av de nyeste elektroniske forbrukerproduktene. Det er Trustedreviews.com sitt formål å gi besøkende den nyeste og beste kunnskapen om produktene, og sørge for at de er godt informerte om produktene før de investerer i dem. Her har Trustedreviews.com testet forskjellige routere:
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC68U så kan du klikke her.
Ønsker du å lese mer om testen av Linksys EA7500 så kan du lese hele testen her.
Ønsker du å lese mer om testen av Asus RT–AC87U så kan du bli klokere her.
Ønsker du å lese mer om testen av Linksys EA6900 så kan du besøke artikkelen her.
Ønsker du å lese mer om testen av TP-Link Archer C9 så kan du klikke på denne linken.
Aftonbladet.se
Den svenske avisen Aftonbladet skriver artikler om både nyheter og underholdning. I tillegg til å levere artikler og anmelder så tester avisen også et vell av produkter – inkludert routere. Her har de testet Netgear Orbi RBK23. Du kan lese hele testen på deres hjemmeside ved å klikke her på denne linken.
Dinside.no
Dinside.no er en norsk avis som jevnlig tester forbrukerprodukter og skriver artikler om emner som for eksempel bolig, økonomi, teknologi og motor. I denne omgang har de testet og anmeldt Netgear Orbi RBK23. Ønsker du å lese hele anmeldelsen så kan du klikke her på deres hjemmeside.
Testberichte.de
Den tyske testsiden Testberichte.de spesialiserer seg på anmeldelser og tester av forskjellige produkter. På grunnlag av både resultater og brukeranmeldelser fra forskjellige kilder anmelder de produktene, og deretter kan forbrukerne lese resultatene. I denne omgang har de testet routeren Netgear Orbi Pro SRK60 som de har gitt en god anmeldelse. Les testen her.
Testsieger.de
Den tyske testsiden Testsieger.de leverer anmeldelser fra forskjellige kilder og forbrukere. På nettsiden har man derfor mulighet til å finne ut av hva andre brukere og kilder mener om et vell av ulike produkter. Her har Testsieger.de testet Netgear Orbi Pro SRK60 som de har gitt en god anmeldelse. Les hele testen her.
Har du noen spørsmål?
Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk