Mesh nettverk test-oversikt: De beste mesh nettverkene ifølge ekspertene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Irriterer du deg stadig over en dårlig internett-tilkobling der nettet detter ut mens du ser på film eller jobber med viktige prosjekter? Har du kanskje flyttet til et større hjem, eller trenger du god dekning i hele kontorbygget? Da kan et mesh nettverk være helt perfekt for deg.

I motsetning til frittstående rutere, som bruker én enkelt enhet for å gi dekning til et begrenset område, kobler mesh-nettverk sammen to eller flere rutere som deretter deler data frem og tilbake, og gir flere kilder til wifi-signal uten at du trenger å bytte til et nytt nettverk når du går fra ett rom til et annet. Slik kan et mesh nettverk dekke alle rom i store hjem eller bygninger.

Det finnes imidlertid utrolig mange modeller på markedet, og derfor har vi gjort arbeidet for deg med å finne frem til de aller beste modellene. Dette er blant annet basert på grundige tester av eksperter, som deretter har skrevet egne anmeldelser av de ulike modellene. Det er imidlertid et par ting du bør tenke på før du kjøper deg et nytt mesh nettverk:

Dette bør du tenke på før du kjøper deg et nytt mesh nettverk:

green-elmKompatibilitet: Det er viktig at ruteren du velger er kompatibel med internettleverandøren din. Sjekk derfor om internettleverandøren støtter den ruteren du har lyst til å kjøpe.
green-elmHastighet: Sjekk også om ruteren du vurderer støtter internetthastigheten som du betaler for. De fleste mesh-rutere vil støtte alle hastigheter, men undersøk det likevel for å være helt sikker.
green-elmAntall enheter: Enkelte mesh-systemer kommer som en 2- eller 3-pakk der du kan plassere de andre enhetene rundt omkring i huset eller bygningen for å få et optimalt signal uansett hvor du befinner deg. Tenk over hvor mange rutere du trenger, og hvor de skal plasseres for best signal.
green-elmPrisklasse: Tenk også over hvor stort budsjett du har lyst til å bruke på et mesh nettverkssystem. Slike rutere ligger på alt ifra en tusenlapp til nesten 12 000 kroner. Du vil imidlertid finne veldig gode modeller til mellom 2000 og 3000 kroner.
green-elmEkstra funksjoner: Enkelte mesh-systemer kommer med tilleggsfunksjoner som for eksempel foreldrekontroll, gjeste-wifi eller toppmoderne apper. Tenk over hvilke funksjoner som er viktige for deg og dine behov.

arrow-more

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men heller samler inn resultater fra upartiske tester. På den måten kan du enklere skaffe deg en oversikt over de beste produktene som markedet har å by på.


Google Nest Wifi Mesh Nettverk – konstant og stabil tilkobling

Vår anbefaling

 • 4 av 5 stjerner hos den amerikanske teknologisiden Techradar.com
 • God anmeldelse hos den britiske teknologisiden PCmag.com

Google Nest Wifi Mesh

 

 

Google Nest WiFi er en ypperlig modell for deg som vil ha et mesh nettverkssystem som gir deg en konstant og stabil internettforbindelse, slik at du aldri trenger å irritere deg over dårlige forhold igjen.

Koble til flere satelittenheter
Fordi Google Nest WiFi er et mesh-system, består produktet av en sentral ruter med direkte tilkobling til internett og flere andre satellittenheter som er plassert i resten av hjemmet. Google Nest WiFi er et fleksibelt produkt som gjør det mulig å sette opp et hjemmenettverk basert på egne ønsker og behov. Dette systemet er kraftig nok til å skape en stabil forbindelse i hele hjemmet. Alle medlemmer av husstanden kan derfor jobbe, surfe eller streame på én gang.

Stabil forbindelse
Internett-tilkoblingen til denne ruteren er både konstant og stabil takket være en trådløs hastighet på 1 901-2 300 Mbps. Modellen har også Dual-Band med både 2,4 og 5 GHz som gjør internett enda raskere. Google Nest WiFi er et smart og sikkert mesh-nettverk som bruker WPA2 for å koble til. Det finnes også en foreldrekontroll som gjør at barn ikke får tilgang til alle nettsider på internett.

Google Assistant
Google Nest WiFi kommer med Google Assistant, derfor kan du få svar på spørsmål og hjelp med alt ifra værmelding og ruteplanlegging – til musikk eller helt andre ting. Med Google Home-appen kan du også installere ruteren både raskt og enkelt med noen få tastetrykk. Takket være appen er det også mulig å bruke smarttelefonen som fjernkontroll.

Testet hos flere eksperter
Ekspertene hos både Techradar.com og PCmag.com har testet Google Nest på alle tenkelige aspekter. Ekspertene mener til syvende og sist at Google Nest WiFi er en utmerket ruter. Noen av ekspertene påpeker imidlertid at denne modellen kan være litt for enkel for brukere som er spesielt interesserte i teknologi.

Ekspertene fra Techradar.com forklarer at de liker brukervennligheten og den enkle installasjonen. De nevner imidlertid at det ikke er verdt å oppgradere hvis du allerede har investert i forgjengeren til dette produktet. Blant ulempene nevner de at hastigheten er litt lavere når man kobler til noen av de andre tilgangspunktene.

Sist, men ikke minst, forklarer ekspertene fra PCmag.com at Google Nest WiFi har et lekkert design – samt at du får en god tilkobling på alle steder i hjemmet. De påpeker imidlertid at de synes det er synd at modellen ikke har noen USB-port.

Fordeler

 • Stilig design
 • Innebygd Google Assistant stemmeteknologi
 • God ytelse
 • Enkel installasjon
Ulemper

 • Ingen store ytelsesgevinster
 • Noen dypere kontroller går tapt

Spesifikasjoner:

Wi-Fi-systemkomponenter: Ruter
Wi-Fi-systemdekning: Inntil 2200 kvadratfot
Utførelse: Stasjonær
Overføringsteknologi: Trådløs, kablet
Datakjedeprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 
802.11n, IEEE 802.11ac
Frekvensbånd: 2,4 GHz / 5 GHz
Nettverks-/transportprotokoll: PPPoE, DHCP, DHCPv6
Krypteringsalgoritme: WPA3
Nettoppbygging: Ja
Processor: 1 x ARM 1.4 GHz
RAM: 1 GB
Flash-minne: 4 GB


TP-Link Deco X20 AX 1800 Mesh Nettverk – mesh system med sømløs tilkobling uten dødsoner

Best til prisen

 • 3,5 av 5 stjerner av ekspertene hos PCmag.com

TP-Link Deco X20 AX 1800

 

 

 

TP-Link Deco X20 AX 1800 Mesh Nettverk er et ypperlig valg dersom du vil ha et toppmoderne mesh nettverkssystem som ikke koster skjorta.

Raskere tilkoblinger enn noensinne
Med dette mesh nettverkssystemet fra TP-Link vil du få en mye raskere tilkobling enn tidligere. Her får du hastigheter på opptil 1800 Mbps—1201 Mbps på 5 GHz og 574 Mbps på 2,4 GHz. Du kan også koble til flere enheter da både OFDMA- og MU-MIMO-teknologi firedobler kapasiteten for å gi deg muligheten til å overføre til flere enheter samtidig.

Dekning i hele hjemmet
TP-Link Deco X20 AX 1800 Mesh Nettverk tilbyr en sømløs dekning for hele hjemmet med et klarere og sterkere Wi-Fi-signal. En større reduksjon i ventetid gjør også modellen mer responsiv dersom du skal bruke nettet til gaming eller videosamtaler. Du kan plassere flere enheter rundt omkring i hjemmet – og flere enheter danner et hjemmenettverk som automatisk velger den beste tilkoblingen mens du beveger deg rundt i hjemmet ditt.

Enda bedre sikkerhet enn tidligere

Med Deco X20 får du en forbedret sikkerhet, noe som er en stor fordel i dagens samfunn der brukerprofiler ofte blir hacket. Denne modellen kommer med en WPA3 kryptering og TP-Link HomeCareTM, som gir deg personaliserte funksjoner, inkludert foreldrekontroll, antivirus og Quality of Service (QoS) for å sikre en tryggere opplevelse på nett.

Ingen flere dødsoner

TP-Link Deco X20 AX 1800 Mesh Nettverk har et klarere og sterkere signal som er forbedret av BSS Color og Beamforming. På den måten kan Deco X20 gi deg en bedre dekning i hele hjemmet – på opptil 200 kvm (1-pakning).

TP-Link Deco X20 AX 1800 Mesh Nettverk kommer også med en medfølgende app. Denne appen gjør oppsettet utrolig enkelt da appen leder deg igjennom oppsettet steg for steg.

Legg gjerne til flere enheter

Den trådløse tilkoblingen kommer også med en valgfri Ethernet-tilkobling, som jobber sammen for å koble sammen Deco-enhetene. Dette gir deg en enda raskere nettverkshastighet og en sømløs dekning. Du kan legge til flere enheter for å få dekket enda større områder. Da slipper du å irritere deg over dødsoner i hjemmet.

De ulike enhetene jobber sammen for å danne ett enhetlig nettverk. Telefonen eller nettbrettet kobles automatisk til den raskeste Deco-enheten mens du beveger deg gjennom hjemmet ditt. Bytting mellom enhetene tar mindre enn 0,3 sekunder og er jevn og umerkelig.

Fordeler

 • Rimelig pris
 • Brukervennlig app
 • Fantastisk rekkevidde
Ulemper

 • Mangler gode tilpasningsmuligheter

Spesifikasjoner: 

Enhetstype: Wi-Fi-system
Wi-Fi-systemkomponenter: 3 rutere
Utførelse: Stasjonær
Overføringsteknologi: Trådløs, kablet
Datakjedeprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6)
Frekvensbånd: 2,4 GHz / 5 GHz
Maks. datahastighet (2,4 GHz): 574 Mbps
Maks. datahastighet (5 GHz): 1201 Mbps
Nettverks-/transportprotokoll: PPPoE, DHCP
Rutingprotokoll: Statisk IP-ruting
Krypteringsalgoritme: WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA3


ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk – ekstremt rask og fleksibel konfigurasjon

Beste premiumvalg

 • Anbefalt av ekspertene hos nettsiden Trustedreviews.com
 • Kåret til «Editor’s Choice» av ekspertene hos nettsiden Techradar.com

 

ASUS ZenWiFi XT8 Mesh

 

ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk er et glimrende mesh nettverk for deg som vil ha et mesh nettverkssystem som er det beste av det beste som markedet har å by på.

Gode sikkerhetsfunksjoner
Dette er en sikker ruter med mange gode sikkerhetsfunksjoner. ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk er nemlig utstyrt med både AiProtection Pro og IPS. AiProtection Pro er en avansert foreldrekontroll som gjør det mulig å holde styr på alt som skjer på nettverket.

IPS blokkerer samtidig alle vanlige internett-baserte angrep. AiProtection bruker også Trend Micros offisielle database for å finne og blokkere skadelige eller farlige nettsteder. Sist, men ikke minst, har Asus ZenWiFi en fleksibel konfigurasjon av backhaul-tilkoblingen.

Dette gjør det mulig for deg å sette det andre 5 GHz-båndet som et dedikert eller ikke-dedikert backhaul-bånd. Du kan dermed enten maksimere hastigheten eller slippe det raskeste 5 GHz-båndet til ønskede enheter.

Dekning i hele huset
ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk er et mesh-system som består av en Asus WiFi 6-ruter med en unik teknologi. Dette systemet skaper derfor en sikker og pålitelig internettforbindelse i hele huset. Med en båndbredde på opptil 6600 Mbps er dette en ekstremt rask ruter som gjør det mulig å streame, spille og gjøre mye annet uten noen avbrytelser.

ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk har også AiMesh-teknologi som gjør det både raskt og enkelt for alle i husstanden å konfigurere mesh-nettverket. Samtidig gir teknologien alle brukerne full kontroll over de avanserte nettverksfunksjonene. Du kan også legge til en annen kompatibel ruter til AiMesh-nettverket ditt hvis du ønsker en enda bredere dekning. Modellen er i tillegg kompatibel med Amazon Alexa.

Fornøyde eksperter
Ekspertene fra både Trustedreviews.com og Techradar.com har testet ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk på alle tenkelige områder, og deretter skrevet grundige anmeldelser av modellen. Ekspertene understreker hovedsakelig at ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk er et kraftig Wifi 6 mesh-system da modellen har en rask ytelse og en ekstremt fleksibel konfigurasjon. Ekspertene nevner ikke mange ulemper ved modellen, men nevner at appen kan virke litt rotete.

Fordeler

 • Veldig god ytelse
 • Beskytter mot skadelige nettsteder
 • God foreldrekontroll
Ulemper

 • Kan bruke litt lang tid på å koble til satellitten
 • Kort rekkevidde

Spesifikasjoner:

Enhetstype: Mesh system
Utførelse: Stasjonær
Wi-Fi-systemkomponenter: 2 rutere
Wi-Fi-systemdekning: Inntil 5500 kvadratfot
Antall WAN-porter: 1
Datakjedeprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, 2.5 Gigabit Ethernet, IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6)
Frekvensbånd: 2,4 GHz (1 bånd) / 5 GHz (2 bånd)
Nettverks-/transportprotokoll: PPTP, L2TP, IPSec, PPPoE, DHCP, DDNS
Rutingprotokoll: IGMPv2, IGMP, IGMPv3


TP-Link Deco M9 Plus Mesh Nettverk – veldig godt sikret mot skadevare og virus

Til den sikkerhetsfokuserte

 • 4,5 av 5 mulige stjerner hos nettsiden PCmag.com

 

TP-Link Deco M9 Plus Mesh

 

TP-Link Deco M9 Plus Mesh Nettverk er modellen for deg som synes det er utrolig viktig å være ekstra godt beskyttet mot skadevare og virus.

Trygg modell med app
TP-Link Deco M9 Plus er en sikker mesh-ruter med innebygd virusbeskyttelse. Dette vil gi deg og dine en optimal sikkerhet for alle tilkoblede enheter, noe som fungerer på alle enheter dere har i hjemmet. Det finnes også en foreldrekontroll som lar deg holde styr på hva som skjer på nettverket. Det er også enkelt å installere systemet ved hjelp av Deco-appen.

Appen guider deg gjennom alle steg og lar deg komme raskt i gang med systemet. TP-Link Deco M9 Plus kan også håndtere svært høy trafikk på nettverket og gi en sømløs tilkobling til over 100 enheter.

Utstyrt med siste skrik av teknologi
TP-Link Deco M9 Plus har en innovativ Deco Mesh-teknologi som gjør systemet enkelt å sette opp. Alle rutere er nemlig samlet i et hjemmenettverk da modellen fungerer som en «hjemmehub» som samler alle produktene i én app.

Pakken inneholder 3 Deco-enheter, som er nok til nesten alle hjem. Med denne modellen kan du derfor få en stabil forbindelse uansett hvor i huset du befinner deg. Hvis du trenger mer dekning så kan du også enkelt legge til flere enheter.

TP-Link Deco M9 Plus har i tillegg 3 separate Wifi-bånd som gir en rask og stabil tilkobling på opptil 2.134 Mbps, som passer for gigabit-fiber. Ruteren bruker 5G 1 som trådløs backhaul og 5G 2 og 2.4G som backhaul. Du får derfor en optimal hastighet selv om mange er koblet på internettet samtidig.

Ekspertene elsker modellen
Ekspertene fra PCmag.com skriver at ruteren oppfyller alle ønsker du kan ha. I anmeldelsene sine skriver de blant annet at TP-Link Deco M9 Plus har en utmerket dekning og at systemet er enkelt å både sette opp og konfigurere. Ekspertene påpeker imidlertid også at ruteren er ganske dyr sammenlignet med andre modeller med lignende funksjoner.

Fordeler

 • Innebygd beskyttelse mot skadevare og virus
 • Robust foreldrekontroll
 • Kompatibel med Alexa og IFTTT
 • Enkel å konfigurere
Ulemper

 • Ved høy belastning i nettverket synker hastigheten

Spesifikasjoner:

Enhetstype: Wi-Fi-system – maske
Wi-Fi-systemkomponenter: 3 rutere
Wi-Fi-systemdekning: Inntil 6750 kvadratfot
Utførelse: Stasjonær
Overføringsteknologi: Trådløs, kablet
Datakjedeprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, Bluetooth 4.2
Frekvensbånd: 2,4 GHz / 5 GHz
Dataoverføringshastighet: 2134 Mbps
Nettverks-/transportprotokoll: PPPoE, DHCP, DDNS
Rutingprotokoll: Statisk IP-ruting
Krypteringsalgoritme: WPA-PSK, WPA2-PSK


Netgear Orbi WiFi System RBK50 Mesh Nettverk – høy hastighet i hele huset

Perfekt til store husstander

 • 4,5 av 5 stjerner av ekspertene hos nettsiden Techradar.com
 • 4 av 5 poeng og kåret til «Editor’s Choice» av ekspertene hos PCmag.com

 

 

Netgear Orbi WiFi System RBK50 Mesh

 

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

 

Netgear Orbi WiFi System RBK50 Mesh Nettverk er nettverket for deg som vil ha en høy hastighet i hele huset – uansett hvor mange personer som er koblet på nettverket. Modellen kommer som en 2-pakk.

Dekker hele hjemmet
Netgear Orbi WiFi System RBK50 dekker hele hjemmet ditt med et sterkt Wi-Fi-signal. Nettverket skaper en dedikert trådløs tilkobling til internett ved hjelp av Tri-band Wi-Fi som gir en maksimal hastighet uansett hvor mange enheter som kobles til.

Nettverket bruker en tredje dedikerte WiFi-forbindelse mellom ruteren og satellittene for å levere maksimale hastigheter gjennom hver centimeter av hjemmet ditt, til og med på vanskelig tilgjengelige steder. På den måten kan du holde deg konstant tilkoblet på alle enhetene dine, til og med når du beveger deg.

6 interne antenner
Netgear Orbi WiFi System RBK50 er utstyrt med hele 6 interne antenner med kraftige forsterkere. Modellen er utstyrt med Multi-User Multiple Input og Multiple Output (MU-MIMO) som gjør at du kan streame fra mange enheter samtidig.  Med Orbi får du også en kraftig Quad-Core 710MHz prosessor.

Sikkerhet i høysetet
Dette nettverkssystemet tilbyr et minne på hele 512 MB, NAND-flash og 512 MB RAM. Dette er en modell der sikkerheten er satt i høysetet, derfor er den utstyrt med omfattende antivirus- og datatyveribeskyttelse for alle enhetene dine. Dersom du får gjester så er også gjeste-WiFi-nettverk enkelt å sette opp separat, og gir en sikker internett-tilgang for gjestene dine. Modellen fungere også med Amazon Alexa og Google Assistant.

Grundig testet av ekspertene
Ekspertene hos både PCmag.com og Techradar.com har testet Netgear Orbi WiFi System RBK50 på alle tenkelige aspekter. Ekspertene hos PCmag.com har gitt modellen 4 av 5 poeng og kåret den til «Editor’s Choice», mens ekspertene hos Techradar.com har gitt modellen hele 4,5 av 5 mulige stjerner.

Ekspertene trekker spesielt frem at modellen er laget til store hjem, samt at modellen er et fantastisk Wi-Fi-system som leverer et raskt og trådløst nettverk til alle områder av hjemmet ditt. Ekspertene synes modellen er enkel å installere, og er imponert over at den tilbyr mange kablede LAN-porter og er MU-MIMO-klar. Ekspertene nevner ikke mange ulemper ved modellen – annet enn at den er veldig dyr.

Fordeler

 • Multi-User Multiple Input
 • Multiple Output (MU-MIMO)
 • Svært konfigurerbar
 • Fantastisk dekning
 • Kompatibel med Google Assistant og Amazon Alexa
Ulemper

 • Litt klumpete design
 • Begrenset USB-tilgang
 • Dyr modell

Spesifikasjoner: 

Enhetstype: Wi-Fi-system – maske – 3-portssvitsj (integrert)
Wi-Fi-systemkomponenter: Ruter, utvider
Wi-Fi-systemdekning: Inntil 5000 kvadratfot
Utførelse: Stasjonær
Overføringsteknologi: Trådløs, kablet
Datakjedeprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
Frekvensbånd: 2,4 GHz (1 bånd) / 5 GHz (2 bånd) / 5 GHz (3 bånd)
Krypteringsalgoritme: WPA2-PSK


Linksys Velop Mesh Nettverk – minimalistisk og elegant mesh router

Perfekt til den estetiske brukeren

 • 3,5 av 5 mulige stjerner av ekspertene hos PCmag.com

 

Linksys Velop Mesh

 

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

 

Linksys Velop Mesh Nettverk er et glimrende valg for deg som synes design og estetikk er viktige aspekter i hjemmet. Modellen har et minimalistisk og elegant design som passer godt inn blant all slags innredning.

Enkelt oppsett
Velop er enkel å sette opp og designet til å passe hvor som helst. Modellen vil gi deg et super-raskt mesh WiFi nettverkssystem som er oppe og går på få minutter. Med den intelligente mesh-teknologien samt modellens elegante og moderne design, kan du få dekning i hele huset uten at det går ut over utseendet på rommene.

Kommer med en egen app
Du kan tilpasse og administrere Wifi-en hjemme når som helst og hvor som helst med Linksys-appen. Her kan du konfigurere et enkelt WiFi-nettverk med et navn og passord som du velger selv. Dette eliminerer behovet for å bytte mellom flere nettverk manuelt. Modellen fungerer i tillegg med alle tjenesteleverandørers modem eller modem-rutere.

Ekstra god til 4K streaming
Linksys Velop Mesh Nettverk er rask og pålitelig dersom du skal drive med 4K streaming, spill eller lignende. Nettverket jobber sammen for å kunne gi deg en opplevelse der du ikke opplever noe mer «buffering» eller får behov for å bytte mellom nettverkene manuelt.

Ekspertene hos nettsiden PCmag.com har testet Linksys Velop Mesh Nettverk og gitt modellen hele 3,5 av 5 mulige stjerner. Ekspertene er spesielt imponerte over modellens ytelse, men nevner at den imidlertid ikke er like rask som enkelte andre modeller som finnes på markedet.

Fordeler

 • Kraftig signal på middels rekkevidde
 • Bredt dekningsområde
 • Enkel i bruk
Ulemper

 • Ikke like rask som BT Whole Home Wifi
 • Begrenset foreldrekontroll

Spesifikasjoner:

Enhetstype: Wi-Fi-system – maske – 2-port svitsj (integrert)
Wi-Fi-systemkomponenter: 2 rutere
Wi-Fi-systemdekning: Inntil 4000 kvadratfot
Utførelse: Stasjonær
Overføringsteknologi: Trådløs, kablet
Datakjedeprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, Bluetooth 4.0, IEEE 802.11ac
Frekvensbånd: 2,4 GHz (1 bånd) / 5 GHz (2 bånd) / 5 GHz (3 bånd)
Krypteringsalgoritme: WPA2


De beste merkene av mesh-nettverk

Mesh-nettverk er en relativt ny teknologi som brukes til å forbedre dekningen og ytelsen til trådløse nettverk. Noen av de beste merkene av mesh-nettverk inkluderer:

 • Google Nest Wifi: Google Nest Wifi er en av de mest populære mesh-nettverksløsningene på markedet. Den har enkel konfigurasjon, god dekning og pålitelig ytelse.
 • Netgear Orbi: Netgear Orbi er en annen populær mesh-nettverksløsning som har utmerket ytelse og dekning. Den har også flere avanserte funksjoner som trafikkprioritering og beskyttelse mot trusler.
 • TP-Link Deco: TP-Link Deco er en enkel og brukervennlig mesh-nettverksløsning som tilbyr god dekning og pålitelig ytelse. Den har også flere avanserte funksjoner som foreldrekontroll og trafikkprioritering.
 • Linksys Velop: Linksys Velop er en annen kraftig mesh-nettverksløsning som har god dekning og pålitelig ytelse. Den har også flere avanserte funksjoner som trafikkprioritering og foreldrekontroll.
 • ASUS ZenWiFi: ASUS ZenWiFi er en kraftig mesh-nettverksløsning som tilbyr god dekning og pålitelig ytelse. Den har også flere avanserte funksjoner som QoS og VPN-støtte. Fungerer også bedre med Asus’ egne rutere.

Det er flere gode merker av mesh-nettverksløsninger på markedet, og det er viktig å finne en løsning som passer til dine spesifikke behov og budsjett.

Hva er egentlig mesh wifi, og hvorfor er det bedre enn en vanlig ruter? 

Et mesh nettverkssystem parer to eller flere rutere sammen, slik at det skaper og deler ett enkelt nettverk som kan utvides og settes opp til å kunne dekke selv veldig store hjem eller bygninger. Dersom den gamle ruteren din som pleide å fungere i leiligheten din ikke gir deg den trådløse tilkoblingen du ønsker i hele hjemmet, så kan en mesh wifi ruter være løsningen for deg.

Mesh lønner seg spesielt dersom du bor i et stort hjem – eller trenger wifi i en stor bygning – på minst 3000 kvadratmeter. Dersom stedet du oppholder deg i har en uvanlig planløsning eller mer enn to etasjer – eller innvendige murvegger – så støter du sannsynligvis på dødsoner regelmessig. Moderne mesh-systemer har veldig enkelt oppsett som lar deg eliminere dødsoner.

I motsetning til frittstående rutere, som bruker én enkelt enhet for å gi dekning til et begrenset område, kobler mesh-nettverk sammen to eller flere rutere som deretter deler data frem og tilbake, og gir flere kilder til wifi-signal uten at du trenger å bytte til et nytt nettverk når du går fra ett rom til et annet.

Forskjellen fra vanlige rutere

Hovedproblemet med tradisjonelle rutere er at rekkevidden til signalene de sender ut er begrenset. Store bygninger som trenger internettilgang i flere etasjer har ofte områder med begrenset eller ikke-eksisterende dekning, noe som kalles dødsoner, når hovednettverket bruker en vanlig ruter.

I stedet for å kringkaste wifi-signaler fra ett punkt så har mesh-systemer flere tilgangspunkter. Ett punkt kobles til modemet og fungerer som ruteren, mens ett eller flere andre tilgangspunkter (ofte kalt satellitter) fanger opp ruterens signal og sender det på nytt.

3 fordeler ved mesh-systemer

I tillegg til å skape et sterkt og pålitelig wifi-signal så har mesh-systemer noen andre fremtredende fordeler. Her er 3 av de største fordelene:

Enkel nettverksadministrasjon

En hovedfunksjon som skiller mesh-systemene fra tradisjonelle rutere er den enkle nettverkstilgangen de gir. Mange mesh-systemer er fullstendig automatiserte, noe som gjør det enkelt å administrere via en mobilapp, til og med når du ikke er hjemme. Og å sette opp et mesh-system med en app er mye enklere enn å koble enheten til en ruter og konfigurere den via et nettleserdashbord.

Strømlinjede tilkoblinger

Med tradisjonelle rutere brukes ofte enheter kjent som rekkeviddeforlengere, for å utvide rekkevidden til ruteren. Selv de beste wifi rekkeviddeforlengerne krever at du oppretter et eget nettverk med et eget navn. Det betyr at du kanskje må bytte wifi-tilkobling – noen ganger manuelt – mens du beveger deg rundt i huset. Et mesh-system krever derimot ikke en konstant tilkobling, selv når beveger deg fra rom til rom.

Ekstra god sikkerhet

I tillegg til en enkel konfigurasjon så kommer enkelte rutere til boliger med en god sikkerhetsstøtte. Mesh-systemer er intet unntak, for takket være den enkle nettverksadministrasjonen så er det ikke vanskelig å holde enhetene dine trygge. Mange mesh-nettverk ser automatisk etter og installerer fastvareoppdateringer.


Beskrivelse av kilder og tester

Vi håper du forstår at det ligger mye arbeid bak denne artikkelen. Vi ønsker å gi deg en objektiv vurdering av samtlige produkter, og derfor lener vi oss til både offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne anmeldelser på tvers av både norske og internasjonale nettbutikker. Vårt research-team har gransket markedet og undersøkt alle relevante kilder. I undersøkelsene våre har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:
Techradar.com

Techradar.com er et internasjonalt teknologimagasin som dreier seg om utviklingen innen den teknologiske verden. I denne omgang har Techradar.com testet de modellene Google Nest WiFi,

ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk og Netgear Orbi WiFi System RBK50 Mesh Nettverk.

Testen ble oppdatert: Den 15. januar 2020
Du kan lese mer om Google Nest WiFi her.

Testen ble oppdatert: Den 24. august 2020
Du kan lese mer om ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk her.

Testen ble oppdatert: Den 16. juli 2018
Du kan lese mer om Netgear Orbi WiFi System RBK50 Mesh Nettverk her.

Pcmag.com

Pcmag.com er et internasjonalt teknologimagasin med avdelinger i flere forskjellige land. Pcmag.com har fokus både på datamaskiner så vel som teknologi generelt sett. I denne omgang har ekspertene sett nærmere på modellene Google Nest WiFi, TP-Link Deco X20 AX 1800 Mesh Nettverk, TP-Link Deco M9 Plus Mesh Nettverk, Netgear Orbi WiFi System RBK50 Mesh Nettverk og Linksys Velop Mesh Nettverk.

Testen ble utført: Den 15. november 2019
Du kan lese mer om Google Nest WiFi her.

Testen ble utført: Den 29. januar 2021
Du kan lese mer om TP-Link Deco X20 AX 1800 Mesh Nettverk her.

Testen ble utført: Den 6. august 2018
Du kan lese mer om TP-Link Deco M9 Plus Mesh Nettverk her.

Testen ble utført: Den 11. januar 2017
Du kan lese mer om Netgear Orbi WiFi System RBK50 Mesh Nettverk her.

Testen ble utført: Den 19. november 2020
Du kan lese mer om Linksys Velop Mesh Nettverk her.

Trustedreviews.com

Trustedreviews ble grunnlagt I 2004 for å gi leserne sine en grundig, objektiv og uavhengig veiledning av hvilke produkter de bør kjøpe. Det gjør de ved å hyre eksperter innenfor testing av en rekke ulike produkter som både tester og forklarer hva som er best for mesteparten av befolkningen. I denne omgang har ekspertene testet modellen ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk.

Testen ble utført: Den 25. juni 2020
Du kan lese mer om ASUS ZenWiFi XT8 Mesh Nettverk her.

Andre relevante tester og artikler

Her hos Forbrukerliv finner du også en lang rekke andre artikler om andre testvinnende produkter som du kanskje vil synes er interessante. Du kan for eksempel kaste deg over en av våre andre artikler om internett-relaterte produkter.

Er du interessert i routere så kan du også ta en titt på våre artikler om router-tester, 5G router og trådløse routere. Vil du ha bedre dekning hjemme så kan det også være lurt å ta en titt på ulike wifi extendere eller repeatere så du kan glede deg over en ypperlig hastighet på hjemmenettverket ditt.


FAQ

Hva er fordelene med å bruke mesh-nettverk?
Fordelene med å bruke mesh-nettverk er at det skaper en mer pålitelig internettforbindelse som ikke faller ut eller opplever forsinkelser. Det gjør det også mulig å dekke større områder og forhindre “døde flekker” med dårlig dekning.
Hva er mesh wifi? 
Et mesh nettverkssystem parer to eller flere rutere sammen, slik at det skaper og deler ett enkelt nettverk som kan utvides og settes opp til å kunne dekke selv veldig store hjem eller bygninger.
Er mesh wifi bedre enn en vanlig ruter? 
Dersom den gamle ruteren din, som pleide å fungere i leiligheten din, ikke gir deg den trådløse tilkoblingen du ønsker i hele hjemmet, så kan en mesh wifi ruter være løsningen for deg. Mesh lønner seg spesielt dersom du bor i et stort hjem – eller trenger wifi i en stor bygning – på minst 3000 kvadratmeter.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere