Repeater Test 2020 – Finn de beste Wifi extenderne – Best i Test guide

0

Trådløst nett kan som regel gjøre hverdagen mye lettere, men dersom rekkevidden ikke er bra nok, kan det være en ganske frustrerende opplevelse. Svake signaler gjør dekningen dårligere, eller i verste fall utilgjengelig. Som oftest er den raske løsningen å installere en repeater, en såkalt Wifi-extender, som kan sikre deg bedre dekning der det er behov for det. I denne artikkelen ser vi nærmere på de beste og mest kritikerroste produktene på markedet. 

I denne trådløst nett repeater-testen presenterer vi produktene først, og gir deretter noen tips til hvordan du kan forbedre nettinstalleringen. Nederst i artikkelen gjennomgår vi kildene vi har brukt i vurderingene. Her finner du også linker til testene og anmeldelsene vi har brukt.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Netgear EX7000

✅ Spesielt anbefalt av datamagasinet M3
 5 av 5 stjerner hos Expertreviews.co.uk
 4,5 av 5 stjerner hos Pcmag.com

netgear-ex7000-wi-fi-forstaerker1

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 134,00 Kr. 0,00 Kr. 1 134,00 Kr. Les mer
1 390,00 Kr. 0,00 Kr. 1 390,00 Kr. Les mer

 

Den er kanskje litt stor og dyr, men da er alle de negative sidene eksponert ved Netgear EX7000, som i følge ekspertene er noe av det beste du kan få tak i. Med dimensjoner på ca. 24 x 17 x 2,8 cm og de 3 antennene, minner den mest om en vanlig ruter.

Denne modellen er basert på en dual-core-prosessor (Broadcom BCM 4708) og tåler hastigheter helt opptil 600 Mbps ved 2,4 GHz og 1300 Mbps ved 5 GHz. Ytelsen er noe av det beste på markedet i denne kategorien, og i tillegg får du hele 5 Ethernet-porter og én USB-port med på kjøpet. Det er lett å koble til printere og annet utstyr, og ekstenderen kan du sette i horisontal posisjon, eller bruke den medfølgende foten og sette den vertikalt.

Stor brukervennlighet og mange innstillingsmuligheter

På tross av å være kompleks, er Netgear EX7000 veldig enkel å bruke – i alle fall dersom du velger å bruke den nettbaserte interfacen fra Netgear; “Netgear Genie”. Oppsettet kan du ordne raskt via Smart Setup, men hvis du har lyst å sette deg inn i det, er det også masse spennende innstillinger. For eksempel kan du lage en tidsplan, der du bestemmer når på dagen det skal være trådløst nett. Det kan du for eksempel bruke til å koble av nettet når det er lekse- eller sengetid for tenåringen, eller i bedriften etter arbeidstid.

Via Netgear Genie kan du også laste ned ny firmware til Netgear EX7000, etterhvert som nye og bedre software-versjoner blir lansert fra Netgear. Du kan også justere signalstyrken alt etter behov. Det er for eksempel ikke nødvendig at nettet rekker helt ut på gaten om du fint kan dekke huset med halv styrke. Det er en god sikkerhetsfunksjon som kan begrense uautoriserte forsøk på å få tilgang til nettverket. Denne modellen er i tillegg stappfull av funksjoner, men disse er det for mange av til å nevne her.

Fordeler ved Netgear EX7000:

🔵 Topprodukt med lynrask dataoverførsel
🔵 Mange porter for tilkobling av eksternt utstyr
🔵 Kan plasseres både horisontalt og vertikalt
🔵 Lett oppsett via Netgear Genie-interface
🔵 Oppgraderbar firmware
🔵 Mange smarte og praktiske ekstrafunksjoner


TP-link TL-WPA4220KIT

✅ Testvinner hos computermagasinet M3
 Anbefalt av Ereviews.dk
 Anbefalt av Altomdata.dk
 Anbefalt at Testberichte.de

tp-link-tl-wpa4220kit

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
578,00 Kr. 0,00 Kr. 578,00 Kr. Les mer
719,00 Kr. 0,00 Kr. 719,00 Kr. Les mer

 

TP-link TL-WPA4220KIT er både simpel og billig, og byr ikke på de store innstillingsmulighetene eller hastighetene. Til gjengjeld er det nesten “Plug and Play”, og kapasiteten er rikelig for de fleste vanlige brukssituasjoner. TP-link TL-WPA4220KIT fungerer etter powerline-prinsippet, som utnytter at det allerede er ledninger mellom stikkontaktene i hjemmet.

De høyfrekvente datasignalene kan du derfor sende side om side med de vanlige 220 voltene i strømledningene, som vil spare antenner og en del elektronikk. Med dette settet får du både en sender og en mottaker som du plasserer i hver sin stikkontakt.

Senderen plasserer du i en stikkontakt nær ruteren og kobler den sammen med en kabel. Mottakeren plasserer du i en stikkontakt hvor som helst i huset, men i nærheten av der du har behov for å forsterke nettsignalet. Mottakeren byr også på hele to Ethernet-porter slik at du eventuelt kan koble til data eller printer direkte.

Enkelhet og lav pris gjør TP-link TL-WPA4220KIT til en vinner

Selv om TP-link TL-WPA4220KIT hverken byr på imponerende hastigheter eller avanserte innstillingsmuligheter, blir dette settet kåret til vinner blant annet hos datamagasinet M3, og årsaken er klar: Prisen er attraktiv, WiFi fungerer med én gang og hastigheten på 100 Mbps er utmerket til vanlig hjemmebruk.

TP-link TL-WPA4220KIT er altså et opplagt valg for deg som ikke trenger å gå i dybden med teknikken, men bare vil ha trådløst nett billigst mulig i soverommet eller andre steder i boligen som ikke blir dekket av ruteren.

Fordeler ved TP-link TL-WPA4220KIT: 

🔵 Lett å bruke – Plug and Play
🔵 God pris
🔵 To Ethernet-porter for direkte tilkobling av eksternt utstyr
🔵 Hastigheten på 100 Mbps er nok for de fleste
🔵 Rask og simpel utvidelse av WiFi-dekningen


Devolo Dlan 500 AV

✅ Kåret til “Godt valg” hos computermagasinet M3
 5 av 5 stjerner hos Expertentesten.de
 Toppkarakter hos Allesbeste.de
 Toppkarakter hos Pcadvisor.co.uk

devolo-dlan-500-av

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 456,00 Kr. 0,00 Kr. 1 456,00 Kr. Les mer

 

Devolo Dlan 500 AV leveres som ett sett med sender og mottaker til powerline-transmisjon over strømnettet. Denne modellen er en del dyrere enn mange av de andre modellene, men den leverer også mye høyere hastigheter – opp til 500 Mbps.

Det høres kanskje bare ut som moderat hastighet sammenlignet med de beste trådløse repeaterne, men her er det viktig å huske at det trådløse signalet blir svekket over avstand – mens powerline-overførsel er mer stabil.

Tester hos PC Advisor viser også at Devolo Dlan 500 AV fint kan utkonkurrere vanlige trådløse nettverk når de blir testet på avstand. De samme observasjonene gjør testpanelet hos svenske M3, som heller ikke er sene med å skryte, og kaller hastigheten over større avstander overbevisende. Både senderen og mottakeren er litt større i dimensjonene enn mange andre powerline-sett.

Konstruksjonen og byggekvaliteten er svært god, men den ekstra størrelsen kommer også av at det er en integrert stikkontakt både i sender og mottaker. Det kan være svært praktisk, spesielt i eldre bygg der det ofte er sparsomt med kontakter. Med den integrerte stikkontakten slipper du ekstra ledninger og “kabelspaghetti”.

Plug and Play og ekstra mange porter

Slik som med andre apparater av denne sorten, byr Devolo Dlan 500 AV også på ekte Plug and Play-funksjonalitet. WiFi er allerede satt opp av fabrikken, så du trenger bare å koble til alle apparatene og så nettet via SSID og passordet du blir tildelt. Om du foretrekker å fortsette med det vanlige passordet ditt, kan du selvsagt stille inn dette ved å koble på en data og følge instruksjonene. Dersom ruteren din støtter WPS, kan du fikse det med et par tastetrykk direkte på Devolo Dlan 500 AV.

Dimensjonene på Devolo Dlan 500 AV gir dessuten plass til ekstra mange Ethernet-porter i forhold til hva man vanligvis ser. Det er plass til hele 3 innganger på mottakerenheten, som i praksis betyr det at du slipper å koble på en switch om du har behov for å koble på flere enheter.

Fordeler ved Devolo Dlan 500 AV:

🔵 Høy, stabil datahastighet på opp til 500 Mbp
🔵 Innebygde stikkontakter minsker ledningskaos
🔵 God og solid byggekvalitet
🔵 Plug and Play med fabrikksoppsatt WiFi
🔵 Tre Ethernet-porter til eksternt utstyr


Linksys RE6500

✅ av 5 stjerner hos danske Geekleak.dk
 av 6 stjerner hos Dinside.no

linksys-re6500

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Les mer

 

Er du på jakt etter en helt tradisjonell repeater på middels prisnivå, er Linksys RE6500 et svært bra alternativ. Den er bereknet på å stå på vannrett underlag, og minner designmessig mye om en miniversjon av en tradisjonell ruter. Fargen er diskré svart, og apparatet har 2 antenner. Mange tror at antennene må stå i forskjellige retninger, men både med denne og alle andre repeatere får du best resultat hvis begge antennene er loddrette.

En av fordelene ved en nett-repeater av denne typen, slik som Linksys RE6500, er de mange ekstra Ethernet-portene som ofte kan erstatte en ekstra switch. I mer avanserte oppsett kan det være en stor fordel, og har man ikke bruk for inngangene, er de i alle fall ikke i veien. Denne modellen tilbyr 4 porter.

Tradisjonell, men svært brukervennlig oppsett

Linksys RE6500 er ikke Plug and Play fordi du må gjøre et par innstillinger før nettverket er på plass. Den innebygde softwaren er dog både brukervennlig og selvforklarende, og skaper begeistring blant annet hos Geekleak. Her tok hele prosessen fra utpakking til ferdigoppsatt nett kun 5 minutter, og Linksys RE6500 blir beskrevet som et av de beste hardware-produktene redaksjonen noen sinne har testet, som også var enklest å installere.

I praksis setter du Linksys RE6500 i stikkontakten, og etter et øyeblikk kommer den opp på dataens liste over tilgjengelige nettverk. Her kobler man seg på og åpner en nettleser. Dette starter automatisk den guidede installeringsprosedyren som også sier fra hvis repeateren med fordel kan flyttes til en annen plassering.

Fordeler ved Linksys RE6500:

🔵 Klassisk og driftsikker extender
🔵 God pris
🔵 Fire Ethernet-porter
🔵 Enkel og kjapp installering
🔵 Intelligent guiding for optimal plassering


TP-link RE450

✅ Spesielt anbefalt hos danske Altomdata.dk
 av 5 stjerner hos Pcmag.com
 4,5 av 5 stjerner hos tyske Expertentesten.de

tp-link-re450

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
668,00 Kr. 0,00 Kr. 668,00 Kr. Les mer
895,00 Kr. 0,00 Kr. 895,00 Kr. Les mer

 

Modellen RE450 fra TP-Link er en veldig bra repeater til en svært rimelig pris. Designet med hele 3 antenner er litt utradisjonelt, og denne modellen er også litt større enn andre merker i samme klasse. Kanskje er det nettopp dette som gjør at den yter ekstra bra.

Ekspertene gir svært gode karakterer på enhetens prestasjonsevne, og den blir vurdert til å være blant de beste i sin kategori, til en særdeles rimelig pris. De teoretiske parameterne for overføringshastigheten for TP-Link RE450 er også ganske overbevisende med 450 Mbps ved 2,4 GHz og hele 1300 Mbps ved 5 GHz!

Brukervennlig og enkelt oppsett

Størrelsesmessig kan du sammenligne enheten med en stor 6-tommers smarttelefon, men selvsagt en del tykkere. WPS-knappen er plassert sentralt på framsiden, og rundt den er det en praktisk og svært tydelig sirkel med LED-indikatorer. Blått lys indikerer god forbindelse, mens rødt lys betyr dårlig dekning til ruteren.

En smart funksjon ved TP-Link RE450 er dessuten at du kan skru av LED-indikasjonen. Når alt er satt opp og fungerer, kan du altså “mørklegge” enheten som kan være praktisk dersom den for eksempel skal brukes i et soverom. Oppsettingen kan fikses på 2-3 minutter hvis ruteren støtter WPS. Ellers må du koble på en data eller en bærbar enhet, hvor oppsettingen også er veldig enkelt.

Fordeler ved TP-link RE450:

🔵 Ytelsen er blant de beste på markedet
🔵 Elegant design
🔵 Tydelig LED-indikasjon på fronten
🔵 Mulighet for å ”mørklegge” enheten
🔵 Kjapt oppsett med WPS eller ekstern mobil enhet


ZyXEL WRE6505

 5 av 6 stjerner hos Dinside.no
 Anbefalt av Tek.no
 Anbefalt av Itpro.no

zyxel-wre6505

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
621,00 Kr. 0,00 Kr. 621,00 Kr. Les mer

 

Repeateren WRE6505 er en forholdsvis ny modell fra ZyXEL, og den er kompatibel med alle nyere WiFi-standarder, og er også bakover-kompatibel. Med denne modellen trenger du altså ikke å tenke på kompatibilitet med ruteren. Designet er nøytralt hvitt, og med det relativt lite kabinettet er det litt overraskende at enheten klarer seg helt uten skjemmende antenner. Likevel er hastigheten utmerket, med henholdsvis 300 Mbps og 450 Mbps for drift ved 2,4 GHz og 5 GHz.

En stor fordel ved ZyXEL WRE6505 er at du setter den direkte i stikkontakten. Enheten tar derfor ikke opp bordplass, og du slipper ekstern strømforsyning, som er standard for de fleste bordmodellene. På en annen side, er det bare plass til én Ethernet-port, som også er begrenset til 100 Mbps. Dersom du har bruk for flere tilgjengelige Ethernet-innganger i oppsettet ditt, er det andre alternativer til ZyXEL WRE6505. Denne modellen er kurant dersom det primære behovet ditt er trådløs dataoverførsel. Den er kompakt, yter bra og har moderat prislapp.

Smarte funksjoner og optimeringsmuligheter

ZyXEL WRE6505 byr på flere smarte funksjoner som vanligvis er forbeholdt mye dyrere driftstyper. Utgangspunktet er vanlig drift, men du kan også bytte til optimering mot enten rekkevidde eller hastighet. Rekkevidde-valget når enda lenger, men på bekostning av farten. Hastighetsoptimeringen virker motsatt. I mange tilfelle er den normale driftsformen utmerket, men de ekstra mulighetene for optimering kan forbedre ytelsen i spesielle eller problematiske situasjoner.

En annen smart feature er muligheten til å bruke ZyXEL WRE6505 som access point. De fleste vil nok bruke den som vanlig repeater og nettforsterker, men en bryter på baksiden forvandler den til et access point. Her må den selvsagt ha tak i kabelnettverket, og sender ut en trådløs versjon av dette.

Oppsettingen foregår etter vanlige standarder. Om ruteren din har en WPS-knapp, trykker du bare på denne, og deretter på WPS-knappen på ZyKEL WRE6505. Etter et par minutter er alt stilt inn automatisk. Du kan selvsagt også gå inn og stille inn enheten via PC der du har litt flere muligheter.

Fordeler ved ZyXEL WRE6505:

🔵 Kompatibel med alle tidligere og nåværende standarder
🔵 Diskré kompakt design uten antenner
🔵 Mulighet for å optimere mot hastighet eller rekkevidde
🔵 Kan alternativt fungere som access point
🔵 Nem oppsetting via WPS eller data


Tips til bedre WiFi i boligen

Trådløst internett har blitt mer eller mindre standard i løpet av få år, og det er som regel en fryd å kunne ta med seg den bærbare enheten overalt i huset uten å tenke på ledninger og kabler. Likevel kan det WiFi-baserte nettet av og til skape litt trøbbel. Dette kommer av at nettverket er basert på relativt svake radiosignaler som blir sendt ut fra en sentral enhet – selve ruteren. Slik som med alle andre radio-transmisjoner kan det bli knitring på linjen, eller signalet kan falle helt ut dersom mottaksforholdene ikke er på plass.

Vanligvis oppstår problemene fordi det er for lang avstand mellom sender og mottaker. Ideelt sett bør ruteren selvsagt være plassert sentralt, men ofte skjer akkurat det motsatte: Ruteren blir plassert ved ytterveggen i et av hjørnene på huset, fordi det er akkurat her elektrikeren satte inn kabelen.

Internettsignaler er også så svake at de blir kraftig svekket dersom de må gå gjennom vegger og andre hindringer. Armert betong kan være en særlig stor hindring.

Den enkleste løsningen er selvsagt å plassere ruteren mer sentralt, eller nærmere de områdene det er problemer med dekningen. Om dette ikke er mulig, er den nest beste løsningen å installere en (eller eventuelt flere) ekstra “sendemaster” rundt omkring i huset, i form av en WiFi-repeater eller -forsterker. Alle produktene vi har presentert ovenfor kan sikre deg optimale forhold, og alle klarer å løse eventuelle signalproblemer.

Det finnes mange myter om hvordan man kan forbedre det trådløse nett-signalet med forskjellige kreative løsninger, for eksempel ved å bruke sølvpapir og spesialkonstruerte paraboler. Som regel er det både bedre og enklere løsninger tilgjengelig. En av de vanligste årsakene til dårlig signal er feil antenneorientering på ruteren. Alle antenner skal alltid stå i loddrett posisjon. Du finner flere tips og triks i denne artikkelen fra den danske siden Elektronik.guide.dk.


WiFi repeater Test – Disse kildene har vi brukt

I utvalget og analysen av de beste nett-repeaterne på markedet har vi brukt eksterne kilder i form av tester og anmeldelser fra både Norge og utlandet. Nedenfor finner du en liste med et utvalg av kildene sammen med linker, slik at du eventuelt kan grave dypere selv. Det blir for mye å beskrive alle kildene, men i artikkelen over står alle kildene nevnt i punktform, slik at du selv kan finne omtalene via Google eller en annen søkemotor.

Norske tester

I denne artikkelen har norske medier bidratt med en del materiale, blant annet Dinside.no som testet både Linksys RE6500 og ZyXEL WRE6505. Sistnevnte ble også testet og fikk flotte anbefalinger av både Tek.no og ITpro.no.

Danske kilder

Det danske magasinet Alt om Data har i mange år skrevet nyheter, anmeldelser og tester av datarelatert utstyr, og her fant vi blant annet tester av både Netgear AC750 WiFiTP-link RE450 og TP-link TL-WPA4220KIT. Av andre danske kilder kan vi nevne eReviews.dk og Geekleak.dk som har testet henholdsvis TP-link TL-WPA4220KIT og Linksys RE6500.

PC Magazine

Det amerikanske spesialmagasinet er kjent for å lage dyptegående anmeldelser og tester, og vi har hentet en del verdifull kunnskap fra den engelske versjonen av magasinet som er målrettet europeiske forbrukere og produkter. Vi fant blant annet artikler om Netgear AC750 WiFiTP-link RE450 og Netgear EX7000, som alle fikk svært gode vurderinger.

Experten Testen med flere

Også fra tysk side har vi fundet mye verdifull informasjon, og en av kildene er Experten Testen, som leverer uavhengige tester av alle sorter forbrukerprodukter. Her finner du for eksempel svært dybdegående tester av TP-link RE450 og Devolo Dlan 500 AV, mens vi fannt informative artikler om Netgear AC750 WiFi og TP-link TL-WPA4220KIT på sidene Tessatest.de og Testberichte.de

Computermagasinet M3

Fra Sverige har vi hentet materiale fra Computermagasinet M3, også kjent som ‘PC för alla’. Her er det grundige tester av blant annet Netgear EX7000, men også oversikter som dekker flere ulike produkter. Et eksempel er denne testen, hvor både TP-link TL-WPA4220KIT og Devolo Dlan 500 AV er analysert.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse