Test av Santokukniv – her er de beste ifølge ekspertene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Har du bruk for en bedre kniv når du skal lage mat? Da kan du vurdere å kjøpe en santokukniv.

En santokukniv er en kniv med opprinnelse fra Japan. Kniven er lett å holde, knivbladet er bredt uten spiss og tynnere enn en vanlig kokkekniv. 

Vi har gjort arbeidet med å undersøke ulike modeller for deg, og her kan vi presentere deg for de beste modellene markedet har å by på ut ifra vår vurdering. Alle produktene i denne artikkelen hører til blant ekspertenes favoritter, og de vil kunne gjøre at du kan skjære råvarer mer nøyaktig. 

Vi gjennomgår modellene én etter én slik at du på en enkel og oversiktlig måte kan finne all den informasjonen du har bruk for – det gjelder både hva ekspertene mener og det praktiske som er verdt å vite om hver modell.

Hvis du ønsker å lese mer om de ulike testene så finnes det en liste over de undersøkelsene vi henviser til helt nederst i denne artikkelen. Du finner også en prissammenligning av de ulike modellene slik at du raskt og enkelt kan få en oversikt over hvilke forhandlere som har den beste prisen.

Dette anbefaler vi at du sjekker når du skal kjøpe en Santokukniv:

Balanse: Balansen mellom knivbladet og grepet burde være likt for å være tilfredsstillende ergonomisk. Dersom kniven har riktig balanse så vil du unngå å bli fort sliten i hånden.
Materiale: Når det kommer til stålkniver så vil sammensetningen av stoffene i materialet, slipingen og herdingen avgjøre hvor skarp og holdbar kniven er. Det finnes både mykt og hardt stål, og Rockwell-skalaen vil kunne fortelle deg hvor hardt stålet er.
Skaft: Sjekk om skaftet ligger godt i hånden din, for dette er en individuell smakssak. Sørg for at du prøver kniven før du kjøper den slik at du er komfortabel med å holde den.
Størrelse: Knivenes størrelse kan variere fra 12 cm til 20 cm. Det er viktig at du velger en størrelse som er behagelig for deg.

Denne artikkelen inneholder:

Gjennomgang av santokukniver
Hva er en santokukniv?
Hva er forskjellen på en santokukniv og en kokkekniv? 
Kjøpsguide: Dette skal du se etter når du velger en santokukniv
Hva betyr Rockwell-hardheten?
Slik vedlikeholder du kniven din
Gjennomgang av testkilder

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men at vi heller samler inn resultatene fra upartiske tester. På den måten kan forbrukeren lettere skaffe seg en oversikt over de beste produktene på markedet.


MAC Professional Series MSK-65

Testvinner hos det kulinariske nettmagasinet Seriouseats.com

MAC Professional Series MSK-65

MAC Professional Series MSK-65 er blitt testet og anmeldt av nettmagasinet Seriouseats.com som har kåret kniven til testvinner i sin test av flere santokukniver.

Dette har de gjort fordi de er imponerte over knivens skarphet og enkle håndtering. Ekspertene nevner imidlertid at det er vanskelig å vite akkurat hvor mye luftlommene på kniven faktisk hjelper.

En glede å bruke ifølge ekspertene

Ifølge ekspertene fra Seriouseats.com så er MAC Professional Series MSK-65 «en glede å bruke uansett oppgave». De forklarer at kniven både er «lett, balansert, skarp og behagelig å holde i».

I sin test av kniven klarte den alt ifra å skjære gulrøtter til brød, kylling og fisk uten problemer.

Helt til slutt i anmeldelsen trekker ekspertene frem at «det er vanskelig å vite, hvor mye luftlommene langs kanten faktisk hjelper». Til gjengjeld mener de at «tatt i betraktning hvor lett denne kniven er å bruke» så er den et godt kjøp til 

ethvert kjøkken.

Fleksibel kniv med mange formål

Med MAC Professional Series MSK-65 får man en fleksibel santokukniv med mange formål. Den er laget til å kunne klare de fleste skjæreoppgaver i et kjøkken, uansett om man vil skjære grønnsaker, kjøtt, brød eller noe annet.

I tillegg kommer modellen med luftlommer på selve knivbladet. Luftlommene er laget for å unngå at de råvarene man skjærer setter seg fast på selve kniven. Det gjør ikke bare skjærearbeidet enklere, men også raskere.

Laget av stål i god kvalitet

MAC Professional Series MSK-65 er en håndslipt og kvalitetskontrollert kniv med et høyt karboninnhold som sørger for at den holder seg skarp i lang tid.

Samtidig er kniven rustfri, og den er også laget av stål i god kvalitet. Det sikrer at kniven er ekstra slitesterk.

Selve bladlengden ligger på 17 centimeter, mens håndtaket er laget av tre. Treet er pakkatre, som er veldig holdbart. Kniven er laget med en optimal og balansert vektfordeling, noe som sikrer en enklere håndtering av kniven. MAC Professional Series MSK-65 har også en Rockwell-hardhet på 61. 

Utvalgte fordeler ved MAC Professional Series MSK-65: 

Laget av stål i god kvalitet 
Allsidig kniv
Luftlommer på knivbladet
Ekstra skarp og slitesterk
Håndtak laget av tre

Her kan du se en kort video som demonstrerer hvor skarp MAC Professional Series MSK-65 er. Videoen er produsert av YouTube kanalen Tim Melander:


Kai Shun Classic Santoku

Toppscorer hos den britiske avisen The Telegraph 
4.5 av 5 stjerner hos det tyske testmagasinet Testberichte.de

Kai Shun Classic Santoku

Både den britiske avisen The Telegraph og det tyske testmagasinet Testberichte.de har testet og anmeldt Kai Shun Classic Santoku.

Begge ekspertkildene er imponerte over kniven, som de henholdsvis har kåret til toppscorer samt gitt 4,5 av 5 stjerner.

Mens Testberichte.de er fornøyde med knivens skarphet og enkle håndtering, så er The Telegraph imponerte over modellens design og gode skjæring. Selv om ekspertene generelt sett er veldig fornøyde med Kai Shun Classic Santoku så nevner de likevel den høye prisen som en ulempe.

Bemerkelsesverdig enkel å skjære med, ifølge ekspertene

Ifølge de to ekspertene så er Kai Shun Classic Santoku en japansk kokkekniv som egner seg godt til alle amatørkokker som vil ha en god kniv i hjemmet.

Testberichte.de skriver for eksempel at «kniven ligger veldig godt i hånden». De fremhever også at «takket være skarpheten så skjærer kniven de fleste råvarene enkelt». De er imidlertid mindre imponerte over at håndtaket er asymmetrisk, derfor egner kniven seg kun til høyrehendte brukere.

Ekspertene fra The Telegraph har også testet Kai Shun Classic Santoku. De trekkes spesielt frem knivens unike og flotte design.

The Telegraph skriver at kniven er «bemerkelsesverdig enkel å skjære med» da den både kan håndtere harde og myke råvarer. Til slutt nevner de imidlertid at kniven er temmelig dyr, som er noe man bør være oppmerksom 

på.

Allsidig japansk kokkekniv

Med Kai Shun Classic Santoku får man en allsidig japansk kokkekniv som kan klare de flesteKai Shun Classic Santoku skaft skjæreoppgaver på kjøkkenet – uansett om man skal skjære grønnsaker, kjøtt, fisk eller noe annet.

Kniven har et klassisk D-formet skaft. Det vil si at skaftet er buet ut mot hånden, slik at man er sikret et mer behagelig grep. Det er imidlertid verdt å merke seg at kniven kun passer til personer som er høyrehendte.

Knivbladet er også utstyrt med luftlommer. Disse luftlommene sørger for at de råvarene man skjærer med kniven ikke kleber seg fast på knivbladet.

Skarp kniv av rustfritt stål

Kai Shun Classic Santoku er en skarp kniv som er laget av 65 lag med rustfritt damaskstål med en hard VG-MAX stålkjerne. Man er dermed sikret en slitesterk kniv som holder seg skarp i lang tid. Kniven har dessuten en hardhet på 61 Rockwell samt en bladlengde på 18 centimeter.

Sist, men ikke minst så har Kai Shun Classic Santoku et skaft som er laget av pakkatre. Håndtaket er vannavstøtende og mister hverken form eller farge. Det sørger for at kniven holder seg fin i lang tid.

Utvalgte fordeler ved Kai Shun Classic Santoku:

Håndtak av pakkatre
65 lag damaskstål
Knivblad med luftlommer
Allsidig kniv til mange formål
D-formet skaft

Her kan du se en kort demonstrasjonsvideo av Kai Shun Classic Santoku. Videoen er produsert av YouTube kanalen House of Knives:


Wüsthof Classic 4183

Toppscorer hos det amerikanske testmagasinet Homeverge.com
Anbefalt av nettmagasinet Knifeguides.com

Wüsthof Classic 4183

Wüsthof Classic 4183 er blitt testet og anmeldt av de to ekspertkildene Homeverge.com og Knifeguides.com. Begge ekspertkildene er imponerte over santokukniven som de har kåret til toppscorer og gitt en anbefaling.

Dette har de blant annet gjort på grunn av knivens gode kvalitet og skarphet. De forklarer også at kniven holder seg skarp i svært lang tid. Til gjengjeld nevner ekspertene at Wüsthof Classic 4183 er forholdsvis vanlig når det kommer til designet, noe de ser på som en ulempe.

Et must-have i ethvert kjøkken, ifølge ekspertene

Ifølge ekspertene er Wüsthof Classic 4183 en god kokkekniv som skjærer veldig nøyaktig i tillegg til at den er svært skarp.

Ekspertene fra Homeverge.com skriver for eksempel at kniven er «20 % skarpere og beholder skarpheten 20 % lengre».

Samtidig legger de også merke til at maten ikke setter seg fast på kniven, «hvilket som gir en mulighet til å tilberede råvarene raskere». De skriver imidlertid også at «knivens design minner mye mer om en vanlig kniv i forhold til en tradisjonell santokukniv».

Knifeguides.com fremhever at dette er «en kjøkkenkniv som vil gjøre livet lettere hvis man elsker å lage mat». Derfor mener de at «kniven er et must-have i ethvert kjøkken», derfor anbefaler de på det sterkeste at man kjøper den.

Velegnet til presisjonsarbeidWüsthof Classic 4183

Med Wüsthof Classic 4183 får man en santokukniv som er optimal til presisjonsarbeid. Kniven er laget i rustfritt stål av høy kvalitet, og den er også designet med et ergonomisk skaft. Dette gjør håndteringen av kniven enklere. Håndtaket er laget av et veldig holdbart materiale slik at det ikke mister fargen.

I tillegg kommer Wüsthof Classic 4183 med et praktisk skjær som sørger for at man lett kan klare forskjellige skjæreoppgaver på kjøkkenet. Alle råvarer vil nemlig slippe bladet, derfor slipper man å hele tiden måtte fjerne mat fra knivbladet.

Kan brukes til mange skjæreoppgaver

Wüsthof Classic 4183 kan brukes til alt ifra å hakke til å skjære og snitte. Selve knivbladet er på 17 centimeter, derfor egner kniven seg godt til de fleste typer råvarer – uansett om man skal skjære brød, grønnsaker, frukt eller kjøtt.

Når man er ferdig med å bruke kniven så må den vaskes for hånd under springen. Det anbefales ikke at man vasker den i oppvaskmaskinen da dette påvirker knivens levetid. Samtidig gjør det også at den ikke holder seg skarp i like lang tid. 

Sist, men ikke minst så er Wüsthof Classic 4183 laget med Precision Edge Technology. Det gir et knivblad som er 20 % skarpere enn andre kniver. Kniven har en hardhet på 58.

Utvalgte fordeler ved Wüsthof Classic 4183:

Svært nøyaktig
Ergonomisk skaft
Praktisk skjær
Precision Edge Technology
Kan brukes til flere ulike skjæreoppgaver

Her kan du se en video om Wüsthof Classic 4183. Videoen er produsert av YouTube-kanalen Sur La Table:


MAC Superior SK-65

Mye for pengene ifølge det kulinariske nettmagasinet Epicurious.com

MAC Superior SK-65

Det kulinariske nettmagasinet Epicurious.com har testet og anmeldt MAC Superior SK-65 som de har kåret til å være den santokukniven hvor man får mest for pengene.

De er spesielt imponerte over at kniven er ekstremt skarp og at den kan kjøpes til en god pris. Ekspertene nevner ikke noen ulemper ved kniven.

God kniv til førstegangskjøpere, ifølge ekspertene

Ifølge ekspertene så er MAC Superior SK-65 en «ekstrem skarp» kniv som er «godt prissatt». De forklarer også at kniven er svært brukervennlig, lett og har et tynt knivblad, derfor er den en fornøyelse å skjære råvarer med.

I tillegg fremhever Epicurious.com, at MAC Superior SK-65 «skjærer harde poteter og hakker urter uten problemer». Derfor mener de at kniven «er fantastisk til personer som ønsker å kjøpe sin første santokukniv».

Brukervennlig santokukniv

MAC Superior SK-65Med MAC Superior SK-65 får man en brukervennlig santokukniv med et behagelig skaft laget av pakkatre. Det sikrer at kniven ligger godt i hånden under bruk.

Samtidig kommer MAC Superior SK-65 med en bladlengde på 17 centimeter. Den nederste delen av knivbladet er glassblåst. Det vil si at dette er en lettere ru overflate som sørger for at de forskjellige råvarene ikke kleber seg fast til bladet når man bruker kniven.

Håndslipt kniv av god kvalitet

MAC Superior SK-65 er en håndslipt kniv som er kvalitetskontrollert. Kniven er utstyrt med et høyt karboninnhold som holder på knivens skarphet. Kniven er i tillegg laget av rustfritt stål. Den har en hardhet på 60.

Ved kjøp av MAC Superior SK-65 så må man være oppmerksom på at kniven ikke tåler å vaskes i oppvaskmaskin. Den må i stedet vaskes for hånd under springen slik at den forholder seg skarp og ikke blir skadet.

Utvalgte fordeler ved MAC Superior SK-65:

Brukervennlig kniv
Skaft laget av pakkatre
Laget av rustfritt stål
Glassblåst
Håndslipt


Kai Shun Premier Santoku

Toppscorer hos det amerikanske testmagasinet Homeverge.com 
Anbefalt av chefkokken på Harvest at The Ranch, Kyle St. John 
Anbefalt av nettmagasinet Allaboutkitchenknives.com

Kai Shun Premier Santoku

Kai Shun Premier Santoku er blitt testet og anmeldt av tre ekspertkilder. Det inkluderer Homeverge.com, Foodandwine.com og Allaboutkitchenknives.com. Alle ekspertene er imponerte over kniven som de henholdsvis har kåret til toppscorer og gitt en anbefaling.

Dette har de blant annet gjort på grunn av knivens gode kvalitet og at den er motstandsdyktig. Til gjengjeld er de mindre imponerte over at Kai Shun Premier Santoku er forholdsvis dyr.

En kniv du vil elske, ifølge ekspertene

Ifølge ekspertene er Kai Shun Premier Santoku en kniv som alle må ha på kjøkkenet sitt. Derfor gir også chefkokken på Harvest at the Ranch, Kyle St. John kniven en anbefaling.

Ekspertene fra Allaboutkitchenknives.com skryter også av kniven. De skriver at Kai Shun Premier Santoku er deres favorittkniv da «den ikke bare er fin», men også «fungerer ekstra godt». De fremhever i tillegg at de elsker kniven – samt at hvis andre kjøper den så vil de også elske å bruke den på kjøkkenet».

Dette er ekspertene fra Homeverge.com enige i, og de trekker også frem at Kai Shun Premier Santoku er «førsteklasses utformet» både når det kommer til «holdbarhet og funksjon».

Derfor mener de at «amatørkokker eller profesjonelle kokker som ønsker å eie et funksjonelt kunstverk ikke lenger trenger å lete».

De kan bare velge Kai Shun Premier Santoku. Ekspertene nevner imidlertid også at kniven krever ekstra pleie når det kommer til vedlikehold, noe som kan ses som en ulempe for enkelte.

Santokukniv laget av god kvalitet

Kai Shun Premier SantokuMed Kai Shun Premier Santoku får man en kniv som både kan brukes av amatørkokker og av profesjonelle kokker. Den kan nemlig brukes til å snitte og hakke diverse råvarer veldig nøyaktig på et kjøkken.

Kniven er laget av god kvalitet av holdbare materialer. Selve kjernen i knivbladet består av ekstremt hardt VG-Max stål og er belagt av 32 lag damaskstål. Det gjør ikke bare bladet hardt, men også fleksibelt. Da får man et mer presist og rent snitt når bruker kniven.

I tillegg har kniven også en tsuchime-overflate – det vil si at kniven har en hamret overflate som er gjort med en slegge etter at den er smidd. 

Ergonomisk skaft

Kai Shun Premier Santoku er utstyrt med et skaft som er laget av amerikansk valnøttre.

I og med at skaftet er utformet på en ergonomisk måte så vil kniven ligge godt i hånden slik at man kan arbeide med den i en lang periode uten å bli sliten i armen. Samtidig kan kniven brukes av både høyre- og venstrehendte brukere.

En flott detalj på kniven er logoen for Tim Mälzer på enden av skaftet, som gir knivens design noe ekstra. Kai Shun Premier Santoku kan kjøpes med et knivblad med en lengde på enten 14 eller 18 centimeter. Kniven har en hardhet på 61.

Utvalgte fordeler ved Kai Shun Premier Santoku: 

Tsuchime-overflate
Svært nøyaktig
Både til høyre- og venstrehendte
Ergonomisk skaft
32 lag damaskstål

Her kan du se en kort demonstrasjonsvideo av Kai Shun Premier Santoku. Videoen er produsert av YouTube kanalen House of Knives:


Zwilling Pro Santoku

Anbefalt av den britiske avisen The Telegraph

Zwilling Pro Santoku

Den britiske avisen The Telegraph har testet og anmeldt Zwilling Pro Santoku, som de har gitt en god anbefaling. De britiske ekspertene er imponerte over denne kniven fordi den skjærer veldig presist og er behagelig å holde. Ekspertene nevner til gjengjeld også at kniven er forholdsvis tung å arbeide med.

God kniv ifølge ekspertene

Ifølge ekspertene så er Zwilling Pro Santoku en «god kniv» som er en blanding av ekte japansk stil og tysk håndverk. Ekspertene skriver for eksempel at «formen på bladet er svært japansk, mens skaftet ser vestlig ut». 

I tillegg forklarer ekspertene at kniven er «relativt effektiv» samt at «bladet er veldig fint og skarpt». Man kan derfor enkelt skjære veldig presise og tynne skiver. Kniven er imidlertid en del tyngre enn andre kniver, noe de ser som en ulempe. Til gjengjeld så er Zwilling Pro Santoku «betydelig billigere», noe som alltid er et pluss.

Bredt og skarpt knivblad

Zwilling Pro Santoku på bordMed Zwilling Pro Santoku får man en santokukniv med et bredt og ekstra skarpt knivblad. Derfor er kniven velegnet til å skjære veldig tynne skiver.

Bladet har også en buet rygg slik at det glir lett gjennom både myke og harde råvarer. Samtidig hindrer knivens luftlommer at mat kleber seg fast til knivbladet.

I tillegg har Zwilling Pro Santoku et polert skjær med Zwillings Razor Edge sliping. Dette bidrar til knivbladets skarphet. Selve skaftet er ergonomisk, noe som sikrer at det ligger godt i hånden under bruk.

Holdbar kniv

Zwilling Pro Santoku er en slitesterk og holdbar kniv med et knivblad som er fremstilt av Zwillings sin spesielle stålformel, og deretter er den blitt herdet ved nedkjøling. Det gjør at kniven er veldig skarp og motstandsdyktig slik at den kan holde i mange år fremover i tiden.

Santokukniven kan kjøpes med en bladlengde på både 14 og 18 centimeter. Selve knivens hardhet ligger på mellom 55-58.

Utvalgte fordeler ved Zwilling Pro Santoku:

Polert skjær med Razor Edge sliping
Slitesterk og holdbar
Skarpt knivblad 
Kan brukes til både myke og harde råvarer
Luftlommer


Global Santoku

Testvinner hos det amerikanske nettmagasinet Kitchennin.com 
Anbefalt av chefkokken på Harvest at The Ranch, Kyle St. John

Global Santoku

Global Santoku er blitt testet og anmeldt av det amerikanske nettmagasinet Kitchennin.com og Foodandwine.com. I de to anmeldelsene er kniven blitt kåret til testvinner og fått en god anbefaling.

Begge ekspertene er imponerte over kniven da den er enkel å bruke og laget av holdbare kvalitetsmaterialer. Til gjengjeld nevner ekspertene også at Global Santoku krever regelmessig sliping for å holde kniven skarp.

Veldesignet kniv laget av materialer av god kvalitet, ifølge ekspertene

Ifølge ekspertene er Global Santoku en lett kniv som er veldig enkel å bruke på et kjøkken. Ekspertene fra Kitchennin.com skriver for eksempel at dette er en «veldesignet kniv laget av materialer av god kvalitet».

De forklarer at santokukniven sikrer en «god skjæreopplevelse og kan kjøpes til en overkommelig pris». Dette er også en av grunnene til at kniven har fått en anbefaling av chefkokken på Harvest at the Ranch, Kyle St. John.

Ekspertene fra Kitchennin.com fremhever også at Global Santoku er en «fantastisk behagelig kniv» som er «fremragende til diverse skjæreoppgaver». De nevner imidlertid også at «kniven ikke er velegnet til de tyngre skjæreoppgavene».

Multifunksjonell kniv

Global SantokuMed Global Santoku får man en multifunksjonell santokukniv som kan klare mange forskjellige hakke- og snitteoppgaver på et kjøkken. Kniven er laget av rustfritt stål og kommer med en overgang fra skaftet til knivbladet som er uten koblinger. Dette er mer hygienisk da bakterier dermed ikke kan sette seg fast i overgangene.

I tillegg kommer Global Santoku med et ergonomisk skaft, en avrundet kant samt Global sitt spesielle mønster med små fordypninger. Det gjør at man er sikret et behagelig grep om kniven slik at den ligger godt i hånden.

Enkel å håndtere

Global Santoku er en kniv som er lett å håndtere uansett om man skal skjære kjøtt, frukt eller grønnsaker. Kniven er grovt slipt slik at det man skjærer enkelt slipper bladet.

Når man er ferdig med å bruke kniven så må man huske å rense den. Det er imidlertid verdt å merke seg at kniven ikke tåler å vaskes i oppvaskmaskin. I stedet må den vaskes for hånd da dette sikrer at den varer i lang tid og holder seg skarp.

Ved kjøp av Global Santoku er det mulig å få kniven med knivblad i forskjellige lengder som for eksempel 18 og 13 centimeter. Knivens hardhet ligger på mellom 56-58.

Utvalgte fordeler ved Global Santoku:

Enkel håndtering
Grovt slipt
Ergonomisk skaft
Avrundet kant
Små fordypninger

Her kan du se en video om hvordan Global knivene lages. Videoen er produsert av Global: 


Hva er en santokukniv?

Santoku kniv

En santokukniv er den mest populære knivtypen i Japan. Hvis navnet oversettes direkte så betyr det «tre dyder». Selve navnet viser til knivens allsidige bruk.

Santokukniver er som regel lettere og har et skarpere og tynnere knivblad enn vanlige kokkekniver. Det betyr at kniven er optimal til presisjonsarbeid uansett om man skal skjære kjøtt, fisk eller grønnsaker. Kniven anses derfor som å være en slags allround-kniv.

Samtidig er santokukniver kjent for å være manøvreringsdyktige og enkle å håndtere. I og med at kniven heller ikke veier spesielt mye så er det mulig å arbeide raskere da armen og håndleddet ikke blir slitne like fort.

Disse knivtypene kommer i flere forskjellige utforminger og med ulike bladlengder slik du kan velge nøyaktig den kniven som passer best til dine behov på kjøkkenet.

Er du interessert i å vite mer om santokukniver så kan du klikke her og lese denne artikkelen fra Misen.co, denne artikkelen fra Cooksillustrated.com eller denne artikkelen fra Schmidtbrothers.com.

Hva er forskjellen på en santokukniv og en kokkekniv?

I dag finnes det to typer kniver som tjener som multifunksjonelle allround-kniver på et kjøkken: Den klassiske vestlige kokkekniven og den japanske santokukniven. Begge knivene er like på flere måter, men de er også veldig forskjellige. 

Så hvordan finner du ut av om du burde investere i den ene eller den andre knivtypen? Det kan du lese mer om dette basert på en artikkel fra Thekitchn.com.

Hva er en kokkekniv?

Opprinnelse: Tyskland eller Frankrike. 
Materiale: En kokkekniv kan være laget av en rekke ulike materialer – inkludert karbonstål – men rustfritt stål er det vanligste. 
Størrelse: 20 centimeter (mest brukt av hjemmekokken) eller 25 centimeter (populær blant profesjonelle kokker) er de vanligste lengdene, men det kan variere fra 15 til 35 centimeter. 
Vinkel: 20 til 22 grader.

Hva er en santokukniv? 

 Opprinnelse: Japan 
 Materiale: Vanlig rustfritt stål, men en santokukniv kan også være laget av andre materialer som blant annet karbonstål. 
 Størrelse: Knivbladet er tynt og lett, og har som regel en lengde på mellom 13 og 18 centimeter. 
 Vinkel: 12 til 15 grader. 
 Spesielle trekk: Santokukniver har som regel luftlommer som sikrer at råvarene ikke kleber seg fast til knivbladet.

Hva er forskjellen?

VægtSom du kan se så er det mange detaljer som skiller en kokkekniv fra en santokukniv og omvendt. Det er nemlig forskjell på alt ifra størrelsen til vinkelen med mer, men disse to knivene har også mye til felles – nemlig allsidigheten deres.

Den mest vesentlige forskjellen du vil legge merke til er måten kniven håndteres på. De treffer nemlig ikke et skjærebrett på samme måte. Med en kokkekniv vil du få en vuggende frem-og-tilbake bevegelse, mens en santokukniv vil ha en mer hakkende bevegelse.

Vil du lese mer om de to knivene så kan du klikke her og lese denne artikkelen fra Knivesandtools.com.


Kjøpsguide: Dette skal du se etter når du velger en santokukniv

santokukniv købsguide

Når du er på utkikk etter en santokukniv så er det noen faktorer du bør være ekstra oppmerksom på. Samtidig må du også ta hensyn til dine personlige behov. Hvis du leser igjennom parameterne nedenfor så vil det hjelpe deg med å finne en kniv som passer perfekt til deg og kjøkkenet ditt.

Ta en titt på materialene 
Kai Shun Classic SantokuEn av de viktigste faktorene du bør ta en titt på er materialene.  Et hardt knivblad av god kvalitet sikrer at kniven er i stand til å holde seg skarp i lang tid uten at den blir sløv. Santokukniver er kjente for å være ekstra skarpe og produsert av materialer av god kvalitet, men derfor er det fremdeles viktig at du ser nærmere på dette for å sikre deg at du ender opp med en kniv som ikke blir sløv igjen med én gang.

Samtidig må du også sjekke hva skaftet er laget av. Det er nemlig like viktig. Skaftet må helst være sterkt, sklisikkert og vannavvisende.

Håndverket
Ikke alle kniver produseres på akkurat den samme måten. Det samme gjelder santokukniver. Her handler det ikke kun om materialene, men også hvordan de er satt sammen. Enkelte kniver har ikke flere lag, mens andre har mange lag. De beste japanske santokuknivene har opptil 67 lag med rustfritt stål, noe som gir et veldig hardt knivblad. 

Har kniven luftlommer?
luftskærDu har kanskje lagt merke til at mange, om ikke de fleste, santokukniver har luftlommer langs kantene. Hvis du ikke er kjent med denne typen kniv så er det verdt å vite at det er viktig med disse luftlommene på en santokukniv.

Luftlommene på disse knivene hindrer nemlig mat i å sette seg fast på knivbladet. Og hvorfor er det så viktig for en santokukniv? Mye av maten du vil arbeide med når du bruker en santokukniv vil være saftig eller klebrig.

Selv om det ikke virker som noe spesielt så kan det spare deg for mye tid. Du kan selvfølgelig alltids bare fjerne maten fra kniven med fingrene, men mange velger en santokukniv fordi det tar mindre tid å fullføre diverse skjæreoppgaver da man ikke trenger å stoppe hele tiden for å fjerne mat fra kniven.

Hvem har produsert kniven? 
Et merke betyr ikke alt – til og med når det kommer til kniver. Enkelte merker har imidlertid et godt rykte for å lage kniver av god kvalitet, noe som alltid er en fordel. Det betyr nemlig at du kan føle deg forholdsvis trygg på at produsenten lager holdbare og skarpe kniver som du kan ha på kjøkkenet i mange år fremover i tid. Derfor er det en fordel at du sjekker hvem som har produsert kniven. 

Hvor mye koster kniven?
prisPris og kvalitet henger ofte sammen – og det gjelder også for santokukniver. Bedre materialer og bedre produksjonsprosesser koster nemlig mer penger når kniven skal produseres.

En billig santokukniv vil slett ikke være av samme gode kvalitet som de dyrere modellene på markedet. Du bør derfor alltid lage et budsjett slik at du vet hvor mye du har til rådighet. Her anbefales det at du sparer opp og kjøper en av de dyrere modellene da de som regel vil være en del bedre i tillegg til at de holder mye lenger enn de billige modellene.

Ønsker du å finne flere gode råd om hvordan du velger den beste santokukniven så kan du lese denne artikkelen fra Worksharptools.com.

Hva betyr Rockwell-hardheten?

Rockwell-hårdheden

Hvis du har kjøpt en kniv før så har du uten tvil sett noe i retning av «HRC 56-58» i spesifikasjonene. Du vet kanskje også at det representerer hardheten på et knivblad, og kanskje du vet at det måles ved hjelp av Rockwell-skalaen.
Hvis du imidlertid ikke vet hva det betyr for kniven din så er du ikke alene. Det er verdt å bruke tid på å finne ut av hva det faktisk betyr. Her får du en oversikt over hva Rockwell-hardheten basert på en artikkel fra Knifeart.com.

Hva er Rockwell-skalaen?
Hardheten på et knivblad måles på Rockwell-skalaen. Rockwell-skalaen ble skapt av Hugh og Stanley Rockwell på begynnelsen av 1900-tallet for å teste hardheten på ulike materialer. Det finnes flere forskjellige skalaer som kan brukes til å måle hardheten til et materiale. Et knivblad måles imidlertid på C-skalaen. HRC betyr derfor hardhet på Rockwell-skala C.

For å finne hardheten så blir det foretatt en stempling av en herdet diamantkjegle eller stålkjegle i det spesifikke materialet. Deretter bestemmes skalaverdien. Hele prosessen må utføres med spesielle redskaper.

Hva er HRC?
HRC forteller deg om hardheten på stålet. Et lavt HRC-tall betyr at stålet er mykere, og et høyere tall betyr at det er hardere.

Det er lett å anta at et høyere tall er bedre fordi det er sterkere, men det er ikke alltid tilfellet. Stål med en ekstremt høy hardhet er mer tilbøyelig til å gå i stykker, men stål med en lav hardhet kan også resultere i at eggen blir skadet. 

Hvert stål har derfor sitt helt eget optimale hardhetsnivå. Det er derfor verdt å finne ut av hva som vil være best for den spesifikke kniven som du er i gang med å se på.

Hva er en god Rockwell-hardhet for en kniv?
Global SantokuHardheten på en kniv er veldig viktig når det kommer til knivens yteevne og holdbarhet. For eksempel vil hardere stål med en RC på 58-62 være bedre for knivens kant enn mykere stål, men hardere stål vil også være mer tilbøyelig til å gå i stykker.

Enkelte kjøkkenkniver med en høy hardhet krever at du skjærer med ekstrem omhu slik at du ikke skader den tynne kanten. Det myke stålet er mer holdbart, men vil ikke være like bra for selve eggen som hardere stål. 

Når det kommer til kjøkkenkniver så vil alt under en hardhet på 52 være for mykt. En hardhet på 52-54 er myk, men vil som regel være kjennetegnet for en billigere kjøkkenkniv.

Hvis du vil ha en bedre kniv så må du se etter kjøkkenkniver med en hardhet på 55 og oppover. De fleste knivene som er laget av førsteklasses stål har en hardhet på mellom 59-64.

En hardhet over dette tallet vil i bunn og grunn være en upålitelig kniv fordi du lett vil kunne knekke knivbladet når du bruker kniven.

Vil du vite mer om Rockwell-hardheten så kan du klikke her og lese denne artikkelen fra Knifeart.com.


Slik vedlikeholder du kniven din

vedligehold dine knive

En japansk kjøkkenkniv garanterer en fremragende skjæreopplevelse på kjøkkenet. Japan har produsert kniver av god kvalitet i mange år, og derfor vil du være sikret en kniv som du vil kunne bruke i lang tid uten problemer.

Selv om disse knivene er holdbare og slitesterke så må du fremdeles vedlikeholde dem, og dette må gjøres på helt riktig måte ifølge en artikkel fra Knivesandtools.com og en artikkel fra Thedevonshire.com.au.

Slik bruker du kniven korrekt 
Først og fremst er det viktig at du bruker kniven din korrekt. Gjør du ikke dette så kan det faktisk gjøre mer skade enn gagn.

Derfor må du kun bruke kniven til det den er laget til. Det vil si at hvis kniven kun er laget til å skjære grønnsaker, så må du ikke bruke den til å skjære kjøtt. Med en santokukniv kan du imidlertid skjære nesten alt det du har lyst til – annet enn frosne matvarer og lignende.

I tillegg må du unngå alle bevegelser med kniven annet enn opp-og-ned bevegelser. Bruker du kniven på andre måter så vil det skade eggen.

Samtidig må du også være oppmerksom på at noe er galt med kniven hvis du må bruke mye krefter når du bruker den. En japansk kjøkkenkniv bør gå glatt og lett igjennom den råvaren du prøver å skjære.

Slik vasker du kniven 
rengør knivNår du har brukt kniven så må du vaske og tørke knivbladet med én gang. Hvis kniven er laget av karbonstål så har den lett for å ruste. Derfor bør du ikke vente med å vaske kniven til etter at du er ferdig med å spise, men i stedet vaske den med én gang etter bruk.

Det er også viktig at du alltid vasker kniven din for hånd. Du må ikke vaske den i oppvaskmaskinen.

De fleste japanske kjøkkenkniver tåler nemlig ikke å vaskes i oppvaskmaskinen. Selv om det står at kniven kan, så anbefales det likevel at du allikevel vasker den for hånd da du på denne måten er sikret at kniven ikke blir skadet.

Slik oppbevarer du kniven
Når kniven din ligger i en skuff så kan den bli skadet hvis den kommer i kontakt med andre gjenstander av stål. Dette vil påvirke knivbladets skarphet. Bruk derfor alltid noe som beskytter kniven når den ligger i en skuff. Du kan også velge å henge opp kniven på en magnetblokk eller plassere den i en knivblokk.

Vedlikehold av kniven 
Nå vet du hvordan du skal bruke, vaske og oppbevare kniven din på riktig måte. Når du har styr på dette så er det verdt å vite hvordan du ellers skal vedlikeholde den.

Slip kniven din
Uansett hvor forsiktig du skjærer så er det et tidspunkt der kniven din ikke lenger er like skarp som før. Med et sløvt knivblad trykker du automatisk hardere når du bruker kniven, noe som øker risikoen for ulykker. Derfor er det lurt å holde kniven din skarp ved å slipe den når du føler at den ikke skjærer like godt som før. Det gjør også skjærearbeidet mye lettere.

Vedlikehold av skaftet
Et skaft av tre behandles ofte med voks eller olje. Etter et par måneders bruk anbefales det at du behandler håndtaket med litt ekstra olje. Hvis kniven er laget av et annet materiale så må du naturligvis tilpasse vedlikeholdet etter dette. Er håndtaket laget av for eksempel stål eller plast så er det nok at du bare vasker det under springen regelmessig.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Victorinox Fibrox Pro

Kåret til «beste budsjettvalg» hos det amerikanske nettmagasinet Epicurious.com 
Kåret til «beste budsjettvalg» hos det amerikanske nettmagasinet Thespruceeats.com

Victorinox Fibrox Pro

Victorinox Fibrox Pro er blitt testet og anmeldt av de to amerikanske ekspertkildene Epicurious.com og Thespruceeats.com. Ekspertene er imponerte over denne santokukniven som de begge har kåret til det beste budsjettvalget.

Dette har de blant annet gjort på grunn av knivens skarphet og komfortable håndtering. Ekspertene nevner imidlertid også at Victorinox Fibrox Pro ikke er like luksuriøs som andre santokukniver som finnes på markedet.

En god santokukniv til en budsjettvennlig pris ifølge ekspertene

Ifølge de to ekspertkildene så er Victorinox Fibrox Pro en «god kniv» takket være modellens skarphet og enkle håndtering. Ekspertene fra Thespruceeats.com skriver for eksempel at dette er en «god santokukniv til en budsjettvennlig pris».

Dette er ekspertene fra Epicurious.com enige i og forklarer at kniven er langt ifra luksuriøs, men at den til gjengjeld er «den beste santokukniven som man kan få for dette beløpet». De er også imponerte over at den er veldig skarp «med én gang den kommer ut av esken», derfor man kan gå i gang med å bruke kniven med én gang.

Begge ekspertene trekker også frem at Victorinox Fibrox Pro er enkel å rengjøre da den kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Victorinox Fibrox Pro liggendeKan brukes til mange råvarer

Med Victorinox Fibrox Pro får man en japansk santokukniv som kan brukes til mange forskjellige råvarer. Den egner seg nemlig bra til alt ifra å hakke grønnsaker til å skjære kjøtt eller fisk.

Bladlengden er på 17 centimeter, noe som også gjør det enkelt å bruke kniven til flere ulike matvarer.

Selve skaftet er laget av fibrox, som er et slagfast plastmateriale med et ru belegg. Det sikrer at kniven ligger godt i hånden samt at den ikke sklir under bruk. Skaftet har også en ergonomisk utforming.

Skarpt knivblad av rustfritt stål

Victorinox Fibrox Pro er utstyrt med et skarpt knivblad som er laget av stål i høy kvalitet. Det er rustfritt stål, noe som sikrer at kniven er slitesterk og holdbar. Kniven har en hardhet på 55.

Når man skal vaske Victorinox Fibrox Pro så kan man gjøre dette i oppvaskmaskinen. Det anbefales imidlertid at man vasker den for hånd fordi kniven vil holde seg skarp i lang tid.

Sist, men ikke minst så kommer knivbladet med luftlommer. Det gjør at råvarene ikke kleber seg fast til bladet når man skjærer.

Utvalgte fordeler ved Victorinox Fibrox Pro:

Knivblad med luftlommer
Laget av rustfritt stål
Ergonomisk håndtak
Skaft fremstilt av fibrox
Allsidig kniv som egner seg godt til de fleste ingredienser

Her kan du se en kort video om Victorinox Fibrox Pro. Videoen er produsert av Victorinox:


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

Hvilke santokukniver er best i test?

MAC Professional Series MSK-65 og Global Santoku

Hvordan er de santokuknivene blitt testet?

Santokuknivene er blitt vurdert ut ifra faktorer som hardhet på Rockwell skalaen, bladets design og fleksibilitet samt hvor komfortabelt skaftet er å holde i. I tillegg har ekspertene også utført en praktisk test av knivene der modellenes ferdigheter og brukervennlighet er blitt vurdert.

Hva er best – Japanske eller tyske kniver?

Svaret på dette kommer veldig an på hva man foretrekker. Den store forskjellen ligger i hardheten på stålet. Tyske kniver ligger som regel på mellom 56-58 på Rockwell skalaen, mens japanske kniver som regel ligger på mellom 60-61. Generelt sett så sies det at japanske kniver er mye mer nøyaktige enn de tyske, mens de tyske knivene er mer robuste enn de japanske.


Beskrivelser av kilder og tester

Vi håper du forstår at det ligger mye arbeid bak denne artikkelen. Vi ønsker å gi deg en objektiv vurdering av samtlige produkter, og derfor lener vi oss til både offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne anmeldelser på tvers av både norske og internasjonale nettbutikker. Vårt research-team har gransket markedet og undersøkt alle relevante kilder. I undersøkelsene våre har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:

Epicurious.com 

Epicurious.com er et amerikansk nettmagasin som arbeider med alt ifra oppskrifter til restauranter, drikkevarer og ernæring. Her har Epicurious.com testet og anmeldt Victorinox Fibrox Pro og MAC Superior SK-65.

Testen ble utført: Den 18. april 2019
Du kan lese mer om testen her: Epicurious.com

Allaboutkitchenknives.com 

Allaboutkitchenknives.com er et nettmagasin som skriver om alt innenfor knivenes verden. De skriver artikler med guider og gode råd – samt at de tester og anmelder diverse kniver. Her har de testet Kai Shun Premier Santoku som de har gitt en god anbefaling. 

Du kan lese mer om testen her: Allaboutkitchenknives.com

Foodandwine.com 

Foodandwine.com er et eget univers på nettet som leverer et vell av oppskrifter og informasjon om kjøkkenutstyr. De tester og anmelder også diverse produkter – inkludert santokukniver. Her har de testet Kai Shun Premier Santoku og Global Santoku, og begge modellene har fått en god anbefaling.

Testen ble oppdatert: Den 4. mars 2020
Du kan lese mer om testen her: Foodandwine.com

Homeverge.com 

Homeverge.com er et amerikansk testmagasin som tester og anmelder et vell av ulike forbrukerprodukter til hjemmet. Her har de laget en stor test av de beste santokuknivene som finnes på markedet, og her er Wüsthof Classic 4183 blitt inkludert.

Du kan lese mer om testen her: Homeverge.com.

Knifeguides.com 

Knifeguides.com er et nettmagasin der man kan lære alt det som er verdt å vite om kniver. De tester og anmelder derfor også forskjellige kniver. I denne omgang har de testet og anmeldt Wüsthof Classic 4183, og de har gitt denne modellen en god anbefaling.

Du kan lese mer om testen her: Knifeguides.com

Seriouseats.com 

Seriouseats.com er et kulinarisk nettmagasin som jobber med alt som har med mat å gjøre. De skriver både oppskrifter og guider i tillegg til at de tester og anmelder kokekar og andre kjøkkenprodukter. Her har de laget en stor test av de beste santokuknivene på markedet, og her er MAC Professional Series MSK-65 blitt inkludert. 

Testen ble oppdatert: Den 3.mars 2021
Du kan lese mer om testen her: Seriouseats.com

Testberichte.de 

Det tyske testmagasinet Testberichte.de tester og anmelder forbrukerprodukter. De vurderer produktene på grunnlag av diverse kilder sine anmeldelser og tester. Deretter videreformidler de resultatene til forbrukerne. Her har de testet Kai Shun Classic Santoku som de har gitt 4,5 av 5 stjerner. 

Du kan lese mer om hva brukerne mener her: Testberichte.de

Thespruceeats.com 

Thespruceeats.com er et amerikansk nettmagasin som hjelper forbrukerne med å lage god mat. I tillegg tester og anmelder de forskjellige produkter som for eksempel santokukniver. Her har de blant annet testet og anmeldt Victorinox Fibrox Pro. 

Testen ble oppdatert: Den 12. februar 2020
Du kan lese mer om testen her: Thespruceeats.com

The Telegraph 

Den britiske avisen The Telegraph blir utgitt både i en fysisk versjon og i en nettbasert versjon. Avisen leverer artikler hver dag, og de skriver om blant annet nyheter fra i inn- og utland, sport, underholdning, livsstil, forbruk, kultur og økonomi.

De tester og anmelder også forbrukerprodukter som for eksempel kokkekniver. I denne omgang har de testet syv av de beste knivene på markedet, hvor Kai Shun Classic Santoku og Zwilling Pro Santoku er blitt inkludert.

Testen ble utført: Den 18. februar 2021
Du kan lese mer om testen her: Telegraph.co.uk


Andre relevante tester og artikler

Har du enda ikke bestemt deg for om en santokukniv er det riktige valget for deg så kan du lese vår dyptgående test av japanske kniver. I denne testen finner du en gjennomgang av de beste japanske kokkeknivene som finnes på markedet – samt massevis av nyttig informasjon om bruk, vedlikehold og den japanske knivkunstens historie. 

I forlengelse av disse testene vil vi gjerne fremheve noen av våre andre artikler med testvinnende produkter.

Vil du være sikker på at du alltid setter tennene i et perfekt tilberedt stykke kjøtt når du griller så finnes det et smart restaurant-triks som du lett kan bruke hjemme. Trikset er at kjøttet tilberedes til perfeksjon i en sous vide før det legges på grillen slik at grillingen kun skal tilføre smak og farge. Her kan du lese vår generelle sous vide test.

Før du legger matvarene dine i sous vide vannbadet så må de vakuumpakkes. Til å finne den beste maskinen til denne oppgaven så finne du her vår vakuumpakker test som inneholder en oversikt over markedets best anmeldte modeller.

En annen utmerket form for matlaging utendørs er røyking. Her finner du vår røykepistol test som vil kunne gi deg en oversikt over de røykepistolene på markedet som har fått de beste anmeldelsene akkurat nå. Les også om de best i test knivsett.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere