Maksimer matens holdbarhet: Hvordan organisere kjøleskapet for bedre oppbevaring av matvarer?

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Å oppbevare maten på riktig måte er avgjørende for å sikre at maten holder seg fersk og er trygg å spise. Når det gjelder oppbevaring av lett bedervelige matvarer som kjøtt, meieriprodukter, frukt og grønnsaker, er kjøleskapet et av de viktigste apparatene vi har. Mange mennesker er likevel ikke klar over det finnes “riktige” metoder for oppbevaring av mat i kjøleskapet, noe som kan føre til at maten raskere blir dårlig og må kastes.

I denne artikkelen tilbyr vi tips og teknikker for å holde maten fersk i lenger tid. Dette inkluderer alt fra å forstå temperatursonene i kjøleskapet ditt, til riktig plassering og oppbevaring av maten. Vi dekker alt det du trenger å vite for å få mest mulig ut av dette essensielle husholdningsapparatet.

Til sist vil vi gå gjennom hvilke typer mat som ikke egner seg for oppbevaring i kjøleskap, samt hvordan rengjøring og vedlikehold av kjøleskapet er av stor betydning for at maten skal holde seg fersk.


Hvordan bruke forskjellige kjøleseksjoner og hyller effektivt?

  • Døren: Døren til kjøleskapet er den varmeste delen, og her er det er best å oppbevare matvarer som er mindre bedervelige, for eksempel krydder, sylteagurk, syltetøy og dressinger.
  • Hovedrommet: Hovedrommet er vanligvis midt i kjøleskapet, og her er det er litt kjøligere enn i døren. Dette er det beste stedet å oppbevare varer som er mer bedervelige, for eksempel egg, melk, kjøtt og ost.
  • Skuffene: Noen kjøleskap har skuffer som er spesielt designet for oppbevaring av frukt og grønnsaker. Disse skuffene har høy luftfuktighet for å holde matvarene ferske lenger.
  • PROFF-TIPS: Hold frukt og grønnsaker adskilt. Eksempel på oppbevaring: epler med epler, bananer med bananer, brokkoli med brokkoli. Dette er fordi frukt og grønnsaker avgir forskjellige gasser som kan føre til annen frukt og andre grønnsaker raskere blir dårlig.
  • Bunnen eller baksiden: Bunnen eller baksiden av kjøleskapet er vanligvis den kaldeste sonen. Dette er det beste stedet å oppbevare matvarer som er svært bedervelige, for eksempel rått kjøtt, fisk og meieriprodukter.
  • Hyllene: Bruk hyllene til å oppbevare varer som er i klare beholdere eller har etiketter, dette gjør det enkelt å se hva du har og hvor det er igjen.
  • Fryseren: De fleste kjøleskap har et fryserom. Det er viktig å merke og datere de frosne matvarene for å vite hvor lenge de har ligget i fryseren. Du kan finne ulike kjøleskapsmodeller med fryserom her. Hvis du har som mål å oppbevare mer frossen mat kan du se etter fryseboksmodeller.

Hvordan stille inn temperaturen riktig for at maten skal holde seg fersk? 

En av de vanligste årsakene til at maten blir dårlig i kjøleskapet er feil temperatur. Hvis kjøleskapet er innstilt på feil temperatur kan det føre til at bakterier vokser rasker, noe som fører til at maten blir dårlig før utløpsdatoen. Dette er grunnen til at det er viktig å stille inn riktig temperatur, og å bruke et termometer for å sjekke temperaturen regelmessig.

Stille inn temperaturen

For at maten skal holde seg mest mulig fersk anbefales det å stille inn temperaturen på kjøleskapet mellom 0,5°C til 4,5°C, og fryseren mellom -18°C til -20,5°C. Disse temperaturene anses som trygge for de fleste typer matvarer og vil bidra til å bremse veksten av bakterier, mugg og gjær som kan føre til maten blir dårlig.

Her kan du lære mer om superkjøling av mat, som er en prosess der temperaturen på en matvare senkes med 1–2 °C under det opprinnelige frysepunktet. Dette fører til redusert mikrobiell aktivitet, slik at de fleste bakterier ikke har mulighet til å vokse.

Å bruke termometeret

For å sjekke temperaturen i kjøleskapet ditt kan du bruke et digitalt termometer eller et termometer med urskive. I følge Bekos offisielle nettsted kan du sette termometeret i et glass vann, plasser det i kjøleskapet på midterste hylle og la det stå der i rundt 12 timer for å kunne lese av temperaturen. Sørg for å sjekke temperaturen i forskjellige deler av kjøleskapet, for eksempel døren, hovedrommet og bunnen eller baksiden, for å få en nøyaktig avlesning av temperaturen i hver sone.

Det er viktig å sjekke temperaturen regelmessig, spesielt hvis du har et fullt kjøleskap eller hvis du nylig har lagt til eller fjernet en stor mengde matvarer. Dette fordi disse endringene kan gjøre at temperaturen svinger. Hvis temperaturen er for høy, må du kanskje justere termostaten eller sørge for at døren lukkes ordentlig og gummikantene er tette. Hvis temperaturen er for lav, må du kanskje sette inn flere matvarer eller justere termostaten.

Merk: Ikke alle kjøleskap har forskjellige temperatursoner, og noen har kun ett kjølesystem. Vær også oppmerksom på at temperaturen kan variere i forskjellige soner i kjøleskapet når døren åpnes og lukkes, eller når en stor mengde mat legges inn eller tas ut. Det er derfor viktig å sjekke temperaturen regelmessig.

Her kan du finne ulike kjøleskapsmodeller med forskjellige priser, funksjoner, kapasitet samt utforming av hyller og rom. Noen har også som mål å ha kjøkkenapparater som passer til resten av kjøkkeninnredningen, og noen trenger større kjøleskap, da kan “side by side” -kjøleskap være et godt valg. 


Hvordan oppbevare matrester og takeaway-mat for å sikre at det holder seg ferskt?

Å oppbevare matrester og takeaway-mat på riktig måte kan bidra til at det holder seg fersk og trygg å spise. Riktig oppbevaring kan forhindre at maten blir dårlig og bakterievekst, samtidig som smaken og teksturen bevares. Her er noen tips du kan følge for å holde restematen fersk:

  • Bruk lufttette beholdere – For å holde maten fersk og forhindre at den tørker ut eller absorberer uønsket lukt, bør du oppbevare rester og takeaway i lufttette beholdere. Glass- eller plastbeholdere med tettsittende lokk er ideelle.
  • Del store porsjoner i mindre deler – Har du en stor porsjon mat bør det deles opp i mindre individuelle porsjoner før det settes i kjøleskapet. Dette vil gjøre det lettere å varme maten opp igjen og det vil bidra til å forhindre at maten blir dårlig.
  • La maten avkjøles helt – Før du oppbevarer rester eller takeaway bør du la maten avkjøles helt. Oppbevaring av varm mat kan skape damp, noe som kan føre til at maten blir dårlig og bakterievekst.
  • Avkjøl eller frys raskt – Når maten er avkjølt bør den settes i kjøleskap eller fryser så raskt som mulig. Matvarer som er lett bedervelige bør oppbevares i kjøleskapet, mens ikke-bedervelige matvarer kan oppbevares i fryseren.

For å lære mer om utløpsdatoer, som i hovedsak forteller deg hvor lenge matvaren vil ha sin beste smak og kvalitet, kan du sjekke ut denne studien om hvordan utløpsdatoen påvirker smaken til et nedkjølt produkt.


Hvilke matvarer bør ikke oppbevares i kjøleskapet?

Vi vet alle at kjøleskap er en avgjørende måte å oppbevare mat på, slik at den holder seg fersk. Det finnes likevel noen matvarer som IKKE bør oppbevares i kjøleskapet – det kan faktisk føre til at disse matvarene blir dårlig raskere!

  • Poteter – Oppbevaring av poteter i kjøleskapet fører til at stivelsesinnholdet konverteres til sukker raskere, noe som resulterer i en søtere smak og en ubehagelig myk konsistens når de er tilberedt. Den beste måten å oppbevare poteter på er ved å plassere dem på et kjølig, mørkt sted som i en skuff eller et skap.
  • Hvitløk og løk – Hvitløk og løk holdes begge best i romtemperatur unna direkte sollys. Oppbevaring av hvitløk og løk i kjøleskapet kan føre til at de spirer eller fortere blir dårlige. For maksimal holdbarhet bør du oppbevare hvitløk, løk, sjalottløk og gressløk på et kjølig og mørkt sted, for eksempel i skuffen eller i skapet.
  • Tomater – Å oppbevare tomater i kjøleskapet kan gjøre dem melete og grøtaktige; det påvirker også smaken og får dem til å miste sin saftige tekstur. Hold tomatene på benken i stedet, vekk fra direkte sollys.
  • Avokado – Å avkjøle avokadoer før de er modne vil forhindre at de noen gang modnes ordentlig, mens avkjøling av modne avokadoer vil resultere i en bløt tekstur og bismak. I stedet for å oppbevare avokadoer i kjøleskapet bør du heller la dem stå i romtemperatur til de er modne. 
  • Sitrusfrukter – Sitrusfrukter som sitroner, lime og appelsiner trenger heller ikke å kjøles ned da skallet fungerer som en beskyttende barriere mot ødeleggelse. Hvis du ønsker å forlenge holdbarheten ytterligere, pakk hver del individuelt inn i vokspapir før du oppbevarer dem på benkeplaten, vekk fra direkte sollys.
  • Brød – Brød som er lagret i kjøleskapet vil bli tørt og gammelt mye raskere enn brød som lagres i romtemperatur; det er best å ha brød på benken eller enda bedre, frys det ned for fremtidig bruk.  


Viktigheten av å rengjøre og vedlikeholde kjøleskapet ditt

Regelmessig rengjøring og vedlikehold av kjøleskapet er viktig for å holde kjøleskapet organisert og maten fersk. Et skittent og dårlig vedlikeholdt kjøleskap kan inneholde bakterier og annen forurensning som kan gjøre maten dårlig -og potensielt gjøre deg og familien syk. Regelmessig rengjøring og vedlikehold kan også hjelpe deg med å forlenge matens levetid, og dermed også redusere matsvinn.

Det er en god idé å rengjøre innsiden av kjøleskapet ditt minst en gang i måneden med varmt vann og et mildt rengjøringsmiddel. Ved rengjøring bør du være spesielt oppmerksom på gummikantene i døren og kanter generelt, som kan være oppsamlingssted for matpartikler og bakterier. Det er også viktig å tørke av utsiden av kjøleskapet, samt håndtakene og knottene, som også kan samle smuss og skitt.

PROFF-TIPS: Bruk av eddik er den beste måten å rengjøre kjøleskapet på. Syren løser opp olje og skitt, og når den blandes med varmt vann i en sprayflaske, skaper den et matsikkert rengjøringsmiddel som er ideelt for å fjerne smuss fra kjøleskapshyllene.


FAQ

Hva er den beste kjøleskapstemperaturen for oppbevaring av mat?
Den beste kjøleskapstemperaturen for oppbevaring av mat er 4,5 °C eller lavere. Dette temperaturområdet anses som trygt for oppbevaring av bedervelige matvarer som kjøtt, meieriprodukter og egg, da det bremser veksten av bakterier som kan forårsake at maten blir dårlig, og dermed matbåren sykdom.
Hvor lenge kan mat holde seg ferskt i kjøleskapet?
Hvor lang tid mat kan holde seg ferskt i kjøleskapet avhenger av typen mat og hvordan den ble tilberedt. Kjøtt (biff, svin, lam, kalv) varer 3-5 dager, fjærfe og fisk varer 1-2 dager, egg varer 3-5 uker ved oppbevaring i kartongen, meieriprodukter varer 5-7 dager, mens frukt og grønt varer opptil 2 uker.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere