Alpinhjelm test-oversikt: De beste alpinhjelmene til vintersport

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Gleder du deg til skisesongen begynner slik at du kan spenne på deg skiene eller snowboardet og nyte lange dager i bakken? Da er du kanskje interessert i mer informasjon om gode hjelmer. Alpinhjelmer er annerledes enn sykkelhjelmer og skatehjelmer, og har mange flere funksjoner. 

Vintersport er utrolig populært, spesielt i Skandinavia. Det er imidlertid uhyre viktig at du har ordentlig beskyttelsesutstyr dersom du skal kunne rase nedover løypene i full fart – for det kan hende at uhell skjer, og da kan en god hjelm hjelpe til med å redusere skadeomfanget for hodet ditt og hjernen din. 

Det finnes utrolig mange alpinhjelmer å velge mellom, derfor har vi gjort arbeidet for deg med å finne frem til de aller beste modellene som markedet har å by på – både ifølge brukerne og ekspertene. 

Dette bør du tenke på før du kjøper en alpinhjelm:

green-elmSkall: Sjekk at skallet på hjelmen, eller det ytre laget, er laget av ABS High-Impact plast. Dette beskytter hodet mot skarpe objekter og hjelper til med å fordele kraften fra et sammenstøt på flere områder av hjelmen om du faller.
green-elmFôr: Innerforet er ofte laget av polystyren som er designet til å absorbere støt dersom du faller. Sjekk at hjelmen du vurderer har slike egenskaper da dette er noe av det viktigste en hjelm kan ha. 
green-elmStørrelse: Finn ut størrelsen du trenger ved å måle hodet ditt eller ved å prøve hjelmer dersom du er i en fysisk butikk. Bruker du et målebånd så kan du måle fra rett over ørene dine og ca. 2,5 cm. over øyenbrynene.
green-elmPassform: Det er viktig at hjelmen føles tettsittende, men ikke for stram. Hvis hjelmen kan ristes frem og tilbake så er den for stor. 
green-elmHakestropp: Hakestroppen trenger å sitte tett mot halsen slik at den ikke detter av dersom du faller hardt. Stroppen bør være stram nok til at du fremdeles klarer å tygge mat uten å føle at du kveles – eller at hjelmen klyper deg i haka.

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv, men heller samler inn resultater fra upartiske tester. På den måten kan du enklere skaffe deg en oversikt over de beste produktene som markedet har å by på. 


POC Obex Spin Alpinhjelm – SPIN teknologi og mange ulike farger

Best til komfortsøkeren

 • 4,7 av 5 stjerner av brukerne hos Pocsports.com
 • 4,5 av 5 mulige stjerner av brukerne hos Google Shopping
 • 71 av 100 mulige poeng fra ekspertene hos Outdoorgearlab.com

POC Obex Spin Alpinhjelm er en glimrende alpinhjelm dersom du vil ha en lettvektsmodell som er moderne, kommer i mange ulike farger og som kan holde deg trygg mens du raser nedover skiløypene. 

SPIN teknologi
Denne hjelmen fra POC er utstyrt med SPIN teknologi. Denne teknologien er banebrytende da den holder hodet godt beskyttet ved hjelp av pads inne i hjelmen. Hjelmen kan derfor følge hodets bevegelse uavhengig av skallet utenpå. Dersom du skulle falle og slå hodet så vil dermed kraften på slaget reduseres – en stor fordel når det kommer til å skåne hodet for hjernerystelser og andre skader. 

Mange flotte farger å velge mellom
POC Obex Spin Alpinhjelm har ikke bare én eller to farger å velge mellom – her kan du nemlig velge mellom alle regnbuens farger. Uansett hva slags farger du liker og hva slags look du har på resten av antrekket ditt, så finner du her en hjelm som kan passe til alt. 

Fornøyde brukere
Brukerne hos Google Shopping har skrevet ærlige brukeranmeldelser etter å ha testet POC Obex Spin Alpinhjelm i praksis. En av brukerne har følgende å si om alpinhjelmen:

«I’ve been a ski instructor for the past 35 years. This helmet fits my head so well, and is so comfortable, that now it is just part of my uniform. Even on the coldest days, my head is warm with only a light weight beanie that I wear under the helmet. On the warm days, which I always thought a helmet would be too hot, the ventilation system works very well, and I do not overheat.»

Fordeler

 • Finnes i mange ulike farger
 • Lett alpinhjelm
 • Justerbare ventiler
 • Rotational Impact System
Ulemper

 • Ikke så bra til ovale hoder
 • Ventilasjonen kunne vært bedre

POC Obex Pure Alpinhjelm – alpinhjelm til herre og dame av god kvalitet

Perfekt passform og beskyttelse

 • 4,6 av 5 mulige stjerner av brukerne hos Google Shopping
 • 4,3 av 5 mulige stjerner av brukerne hos Amazon

 

POC Obex Pure Alpinhjelm er hjelmen for deg som elsker god kvalitet og kult design, som vil ha en stilig hjelm som du kan stole på at beskytter deg når du står på ski.

Mange fine farger
Denne alpinhjelmen fra POC har et nærmest militært design da den ser stødig og solid ut, med flotte stropper som hever designet enda et hakk.  Hjelmen kommer imidlertid ikke bare i sort. Modellen kommer i mange flotte farger som for eksempel rosa, lyseblå, hvit, grå, blå og matt grønn.

Brukerne elsker beskyttelsesnivået
Brukerne hos Google Shopping har testet POC Obex Pure Alpinhjelm i praksis og deretter skrevet en anmeldelse som reflekterer deres opplevelse av modellen. Brukerne trekkes spesielt fram alpinhjelmens fantastiske beskyttelsesnivå. En av brukerne har følgende å si om modellen:

«When I got this POC helmet I found it a little big on my head but with the goggles on it the helmet look really nice. It is really solid and offers great protection. The uranium black color is more matte. You can trust the POC sizing chart. Finally, it is very confortable and the adjustments are easy.»

Fordeler

 • God beskyttelse
 • Veldig komfortabel
 • Perfekt passform
 • God kvalitet
Ulemper

 • Passer best til smale hoder

Smith Holt 2 Alpinhjelm – perfekt til bruk hele sesongen

Best til den langvarige brukeren

 • 4,6 av 5 mulige stjerner av brukerne hos Google Shopping
 • Best budget Ski Helmet fra ekspertene hos Switchbacktravel.com

Smith-Holt-2

 

 

Smith Holt 2 Alpinhjelm er briljant til deg som ønsker en kul allround skihjelm i klassisk design som kan brukes hele sesongen.

Bombshell konstruksjon og mange ventiler
Takket være hjelmens kraftige Bombshell konstruksjon så kan den takle alle fjellets strabaser. Airflow klimakontroll og hjelmens 14 ventiler sørger for en god ventilasjon i hjelmen slik at du ikke overopphetes når du virkelig gir gass. 

Avtakbar skibrille-holder
Smith Holt 2 Alpinhjelm kommer med øreklaffer som du kan fjerne eller installere avhengig av stil og behov. Borrelåsen på baksiden av hjelmen holder godt på skibrillene dine og sikrer dermed en optimal komfort.

Sikker modell som varer lenge
Ifølge brukerne hos Google Shopping så er dette en modell som kan vare veldig lenge – til og med så lenge som 10 år. En av brukerne har følgende å si om Smith Holt 2 Alpinhjelm:

«I’ve had this helmet for 10 years, and it was past due for replacement. Despite its age, this helmet saved me from a severe head injury just yesterday. I was standing still when an out-of-control snowboarder took my legs (attached to skis) out from under me at very high speed. The back of my head impacted icy snow, and if I were not wearing a helmet, I would have sustained much more than the mild concussion I suffered. I should have replaced this helmet sooner, but am grateful for the protection it provided.»

Fordeler

 • Komfortabel
 • Stilig design
 • Veier lite
Ulemper

 • Vanskelig å justere

Smith Maze MIPS Alpinhjelm – utrolig lett modell med et retro design

Perfekt lettvektsmodell fra Smith

 • 4,7 av 5 mulige stjerner av brukerne hos Google Shopping
 • 66 av 100 mulige poeng i test av ekspertene hos Outdoorgearlab.com

Smith Maze MIPS Alpinhjelm er alpinhjelmen for deg som vil ha en varm hjelm som både er støtabsorberende og kul å se på.

Lett konstruksjon
Denne alpinhjelmen fra Smith er ekstremt lett – den er faktisk markedets letteste sertifiserte hjelm, så dersom vekten på hjelmen betyr mye for deg så er Smith Maze MIPS Alpinhjelm et godt valg. 

Hjelmen er i tillegg utstyrt med MIPS – dette er en teknologi som virker støtabsorberende dersom du skulle være uheldig. Dette skjer ved at hjelmen fordeler kraften fra støtet slik at det ikke treffer på kun ett sted. Fordelen ved MIPS er derfor at risikoen for hjernerystelse og lignende skades reduseres betraktelig. 

Åpne ventiler
Med Smith Maze MIPS Alpinhjelm får du en alpinhjelm der ventilene er festet åpne. Det kan være en fordel dersom du fort blir veldig varm, eller om du skal stå på ski i mildere værforhold. Det kan muligens også bli en ulempe dersom du skal stå på ski på steder hvor det er veldig kaldt, for da har du ikke muligheten til å lukke ventilene. 

Fordeler

 • Lett modell
 • Rimelig
 • Solid skihjelm
Ulemper

 • Ventilene er festet åpne
 • Øreklaffene er veldig tykke og varme

Derfor er det super-viktig å bruke alpinhjelm
Ikke alle er like glade i å bruke hjelm i sammenheng med ski eller snowboard. Det er imidlertid uhyre viktig å ha en hjelm når du står på ski – spesielt alpin – og lurer du på hvorfor så kan du med fordel lese videre her. 

Pass godt på deg selv
Det er muligens åpenbart, men å ha på seg en hjelm i skiløypa er et veldig smart valg. Dette gjør at du er tryggere og reduserer sjansen for alvorlige skader dersom et uhell skulle skje. Dersom du har på deg en alpinhjelm så kan du redusere hodeskader med så mye som 50 % da mange hjelmer absorberer støt og fordeler slagkraften på flere steder. 

Det er imidlertid verdt å nevne at hjelmer ikke gjør deg 100 % trygg dersom du skal opp i veldig høy fart og en ulykke skjer. Da vil ikke en hjelm være nok til å redusere hjerneskader, derfor er det viktig at du alltid holder deg til en fart og bratthet som står til evnene dine. 

En viktig faktor for trygg skikjøring er å ha riktig utstyr, og det gjelder ikke bare alpinhjelmer. Skisko er et annet viktig utstyr for skikjørere. Skisko kommer i ulike typer og størrelser for å passe til ulike ferdighetsnivåer og skistiler. De gir støtte til foten og ankelen, og bidrar til å kontrollere skiene på en mer presis måte.

Hjelper på varmen
En hjelm vil – i tillegg til å holde deg trygg – også kunne holde deg varm. Du kan tenke på en skihjelm som en avansert lue som låses rundt hele hodet ditt. Varm luft fra kroppen stiger i kroppen, og det enkleste og raskeste stedet for varmen å slippe ut er via hodet ditt. Har du en god hjelm så vil du derfor kunne holde deg varm lengre. 

Holder skibrillene dine på plass
Alle alpinhjelmer kommer med en klype bak på hjelmen der du kan feste skibrillene dine. På denne måten kan du sette fast brillene dine slik at de aldri faller av hodet ditt – til og med hvis du skulle være uheldig å falle. 


Beskrivelse av kilder og test

Vi ønsker å gi deg som forbruker en god vurdering av alle produkter slik at du sparer tid og føler deg trygg på ditt sluttvalg. Vi ser derfor til offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne vurderinger, på tvers av norske og internasjonale nettbutikker.
Vårt forskningsteam har gransket markedet og undersøkt alle relevante kilder. I vårt arbeid har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:
Google Shopping

Google Shopping lar brukerne søke på produkter slik at de kan finne og sammenligne ulike modeller. Brukerne skriver deretter brukeranmeldelser etter å ha testet produktene i praksis over tid. Her har brukerne anmeldt modellene Smith Quantum MIPS Alpinhjelm, Smith Maze MIPS Alpinhjelm, POC Obex Spin Alpinhjelm, POC Obex Pure Alpinhjelm og Smith Holt 2 Alpinhjelm.

Du kan lese mer om Smith Quantum MIPS Alpinhjelm her.
Du kan lese mer om Smith Maze MIPS Alpinhjelm her.
Du kan lese mer om POC Obex Spin Alpinhjelm her.
Du kan lese mer om POC Obex Pure Alpinhjelm her.
Du kan lese mer om Smith Holt 2 Alpinhjelm her.

OutdoorGearLab.com

Outdoorgearlab.com er en amerikansk nettside som fokuserer på friluftslivet og produkter som kan brukes utendørs. De har blant annet også testet modellene Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm, Smith Mission Skihjelm og POC Fornix LTD Alpinhjelm.

Testen ble utført: Den 8. desember 2020
Du kan lese mer om Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm her.

Testen ble utført: Den 8. desember 2020
Du kan lese mer om Smith Mission Skihjelm her.

Testen ble utført: Den 10. februar 2017
Du kan lese mer om POC Fornix LTD Alpinhjelm her.

 

Andre relevante tester og artikler

Her hos Forbrukerliv finner du også en lang rekke andre artikler om andre testvinnende produkter som du kanskje vil synes er interessante. Du kan for eksempel kaste deg over en av våre andre artikler om trenings-relaterte produkter. 

Vil du ha mer utstyr som kan hjelpe deg med å nå nye og ambisiøse mål når det kommer til kropp og trening, så kan du for eksempel ta en titt på vår artikkel om ellipsemaskiner. Er du glad i å være aktiv mens du er på vannet så kan du også lese vår artikkel om SUP brett

FAQ

Hvilke alpinhjelmer er best?
Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm, Smith Mission Skihjelm, POC Fornix LTD Alpinhjelm, Smith Quantum MIPS Alpinhjelm, Smith Maze MIPS Alpinhjelm, POC Obex Spin Alpinhjelm, POC Obex Pure Alpinhjelm og Smith Holt 2 Alpinhjelm.
Hva bør man se etter når jeg skal kjøpe alpinhjelm?
Sjekk hva slags materiale hjelmen er laget av, både når det gjelder skallet og innerfôret. Mål hodet ditt for å finn ut riktig størrelse, eller prøv hjelmen i butikken. Passformen skal være tettsittende, men ikke altfor stramt. Hjelmen og hakestroppen skal sitte stramt nok til at du kan tygge uten å føle at den klyper.
Når trenger du en ny alpinhjelm?
En tommelfingerregel er at du skal bytte ut hjelmen hvert femte år. Alpinhjelmer tåler mer enn én skramme og små fall, men dersom hjelmen er blitt skadet eller blitt brukt i en ulykke så må den alltid byttes ut så fort som mulig – slik at du er trygg neste gang du skal i alpinbakken.

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået:


POC Fornix LTD Alpinhjelm

 

POC Fornix LTD Alpinhjelm er en veldig bra hjelm for deg som fort blir veldig varm på hodet når du står på ski.

Svensk design
Denne alpinhjelmen er designet av POC, som er et svensk selskap. Skandinavisk design skuffer ikke – og med denne hjelmen vil du få en ekstra god lufting da den er utstyrt med store ventiler i nakken. Blir du fort varm når du står på ski, og skal stå på ski når værforholdene er milde, så kan det være deilig med litt ekstra luft i hjelmen. 

Gir et «statement»
Modellen har et enkelt design i matt sort, med en stor «POC» logo i hvite bokstaver på siden. Hjelmen har derfor et design som er et slags «statement», selv om designet i seg selv er ganske enkelt. En flott hjelm dersom du vil ha en moderne hjelm som gjør litt ut av seg.

Middels god anmeldelse fra ekspertene
Ekspertene hos nettsiden Outdoorgearlab.com har gitt modellen en middels god anmeldelse og tildelt den 70 av 100 poeng. Ekspertene konkluderer med at hjelmen har en god passform og liker spesielt godt at ventilene kan justeres. De nevner imidlertid også at litt luft kan snike seg inn i bakhodet og gjøre hodet kaldt. Derfor er det viktig at den passer skikkelig. 

Fordeler

 • Justerbar størrelse
 • Veldig enkel i bruk
 • Justerbar ventilasjon
 • Kommer med klips til skibriller
Ulemper

 • Ikke den mest komfortable modellen som finnes
 • Kan bli kald i bakhodet grunnet store ventiler i nakken

Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm

Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm er et flott valg for deg som vil ha en alpinhjelm av god kvalitet hvor du samtidig kan justere den etter akkurat dine behov. 

Med «low profile» dobbel justerbar ventilasjon
Denne alpinhjelmen fra Smith har en justerbar ventilasjon, og dette er det Koroyd-teknologien som er ansvarlig for. Denne teknologien sikrer nemlig at ventilasjonen blir optimal, uten at du trenger å gå på kompromiss med sikkerheten. 

Kommer med MIPS
Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm er i tillegg utstyrt med MIPS for en ekstra god sikkerhet. MIPS er en spesiell teknologi som integreres i enkelte hjelmer. Denne teknologien etterligner hjernens beskyttende struktur ved å redusere rotasjonskrefter forårsaket av vinklede støt mot hodet. 

Fornøyde eksperter
Ekspertene fra nettsiden Outdoorgearlab.com har testet Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm og gitt hjelmen en god anmeldelse. Ekspertene er veldig imponerte over modellen og trekker spesielt frem komfort, ventilasjon og design som store fordeler. Ekspertene har ikke mange ulemper å komme med, men nevner imidlertid at hjelmen kan være litt liten i størrelsen, derfor kan det lønne seg at du går opp en størrelse. 

Fordeler

 • Komfortabel hjelm
 • Justerbar modell
 • Varm
 • God ventilasjon
Ulemper

 • Liten i størrelsen
 • Øreklaffene er litt stramme i begynnelsen

Smith Mission Skihjelm

Smith-Mission

Smith Mission Skihjelm er ypperlig til deg som vil ha en lett skihjelm der moderne sikkerhet og klassisk stil møtes. 

Matt skihjelm med kule detaljer
Denne skihjelmen fra Smith er designet med en klassisk look. Selve hjelmen er matt sort, med neon-grønne detaljer i hullene som gir hjelmen en ekstra moderne og sprek look. Dersom du liker minimalisme og vil ha en enkel hjelm som likevel er kul og moteriktig så vil Smith Mission Skihjelm være et godt valg.

Svært allsidig skihjelm
Smith Mission Skihjelm kommer med en justerbar ventilering og en justerbar passform. Dette gir deg stor allsidighet når du skal tilpasse hjelmen til akkurat din hodeform. I tillegg så er hjelmen utstyrt med en Aeraocore-konstruksjon med en innebygd Koroyd-funksjon, og disse elementene finnes som regel kun i dyrere hjelmer. 

74 av 100 poeng
Denne alpinhjelmen fra Smith har fått en god anmeldelse og hele 74 av 100 mulige poeng fra ekspertene hos nettsiden Outdoorgearlab.com. Ekspertene gir mye ros for modellens eksepsjonelle sikkerhetselementer, og legger stor vekt på at modellen vil være solid og beskytte hodet ditt på en utrolig bra måte. 

Fordeler

 • Gode beskyttelsesegenskaper
 • Lett alpinhjelm
 • Justerbar ventilasjon
 • Allsidig modell
Ulemper

 • Øreklaffene er litt vanskelige å ta av
 • Skiven er vanskelig å bruke med hansker

Smith Quantum MIPS Alpinhjelm

Smith Quantum MIPS Alpinhjelm er et glimrende valg for deg som kun vil ha det beste av det beste når det kommer til beskyttelse i slalåmbakken. 

Absorberer støt på en enestående måte
For en optimal sikkerhet så kommer denne alpinhjelmen fra Smith med den fantastiske teknologien MIPS. Denne teknologien etterligner hjernens beskyttende struktur ved å redusere rotasjonskrefter forårsaket av vinklede støt mot hodet. Derfor kan du være sikker på at hodet ditt er godt beskyttet dersom det skulle skje et uhell – for hjelmen klarer nemlig å absorbere støtene på en enestående måte. 

Justerbar konstruksjon og svettetransporterende XT2
Smith Quantum MIPS Alpinhjelm har en Hybrid Shell konstruksjon og Aerocore justerbar ventilering – og i praksis betyr dette at du kan justere hjelmen slik at den passer til akkurat ditt hode. Dersom du blir svett i løypa så er ikke dette noe problem for Smith Quantum MIPS Alpinhjelm. 

Denne hjelmen er nemlig utstyrt med både AirEvac 2 ventilering og XT2 – som er et svettetransporterende fôr. Fôret reduserer derfor svetten som fanges inne hjelmen, i tillegg til at du får en god ventilasjon slik at du kan nyte skiopplevelsen til det fulle. 

Nesten full pott av brukerne
Smith Quantum MIPS Alpinhjelm har fått hele 4,8 av 5 mulige stjerner av brukerne hos Google Shopping. Brukerne skriver egne anmeldelser etter å ha testet modellen i praksis, derfor får du et reelt inntrykk av hvordan produktet presterer. En av brukerne har følgende å si om Smith Quantum MIPS Alpinhjelm:

«Helmet looks great and is nice and light. Ear muffs offer good protection and I like the fact that you can adjust the vents (both front and back) to a half setting to really fine tune it. The helmet does run slightly small as I bought a large and an XL would be better (if they made one) as I am on the last setting of the BOA tightening system. My wife bought a small and is on the largest setting possible but the medium doesn’t seem to fit. If you can, try one on before buying.»

Fordeler

 • Varm
 • Komfortabel
 • Solid
Ulemper

 • Ganske tung modell
 • Ligger i den dyre enden av prisskalaen

Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm

Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm er et flott valg for deg som vil ha en alpinhjelm av god kvalitet hvor du samtidig kan justere den etter akkurat dine behov. 

Med «low profile» dobbel justerbar ventilasjon
Denne alpinhjelmen fra Smith har en justerbar ventilasjon, og dette er det Koroyd-teknologien som er ansvarlig for. Denne teknologien sikrer nemlig at ventilasjonen blir optimal, uten at du trenger å gå på kompromiss med sikkerheten. 

Kommer med MIPS
Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm er i tillegg utstyrt med MIPS for en ekstra god sikkerhet. MIPS er en spesiell teknologi som integreres i enkelte hjelmer. Denne teknologien etterligner hjernens beskyttende struktur ved å redusere rotasjonskrefter forårsaket av vinklede støt mot hodet. 

Fornøyde eksperter
Ekspertene fra nettsiden Outdoorgearlab.com har testet Smith Vantage MIPS M Alpinhjelm og gitt hjelmen en god anmeldelse. Ekspertene er veldig imponerte over modellen og trekker spesielt frem komfort, ventilasjon og design som store fordeler. Ekspertene har ikke mange ulemper å komme med, men nevner imidlertid at hjelmen kan være litt liten i størrelsen, derfor kan det lønne seg at du går opp en størrelse. 

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere